Université catholique de Lyon og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 3. og 5. studieår)
- LandFrankrike
- ByLyon
- Studieplassar6
- StudienivåBachelor og Master
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Denne avtalen kan nyttast av studentar både på 3. studieår og på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap.
Om tal på plassar:
Det er tre plassar til studentar på 3. studieår og tre plassar til studentar på siste studieår.
Når i studiet kan eg reise
Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.
I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.
Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.
Språk
Undervisningsspråket er fransk og engelsk. På bachelornivå vert storparten av emna underviste på fransk med berre nokre få engelskspråklege emne, medan på masternivå er alle emne på engelsk. Ved utveksling på 5. studieår betyr det at ein ikkje må kunne fransk frå før for å studere ved dette universitetet.
NB! Det er mogleg å fylle semesteret berre med emne som blir underviste på engelsk, men timeplankollisjonar gjer at valfridomen ikkje blir like stor som lista over engelske emne gjev inntrykk av.
Alle utvekslingsstudentar får tilbod om 30 timar frankkurs. Kurset er tilpassa nivå, og ein tek ein test når ein kjem til Lyon for å finne riktig nivå.
Kva emne kan eg ta
Utvekslar du til dette universitetet på 3. studieår tar du juridiske emne som blir godkjente som valemne på 3. studieår.
Sudieåret 2024/2025: Utvekslar du til dette universitetet på 5. studieår tar juridiske emne som blir godkjente som spesialemne (30 sp).
Frå 2025/2026: Utvekslar du til dette universitetet på 5. studieår tar du juridiske emne som blir godkjente som spesialemne (10 sp) og fordjupingsemne (20 sp).
UCLy konsenterer undervisninga si om europeisk, internasjonal og komparativ rett, og særleg internasjonal kommersiell rett.
På nettsida til universitetet finn du "Course Catalogue" der du kan sjå kva emne ein kan ta som Erasmusstudent. Ein kan velje fritt blant emna som blir tilbydde på masternivå på engelsk, i tillegg til emne på bachelornivå på både fransk og engelsk. For nokre masteremne er det krav om førehandskunnskap for at ein skal kunne ta det aktuelle emnet.Utvekslar du på siste studieår skal du utelukkande velje emne på masternivå.
Universitetet nyttar ECTS-systemet , og ein ECTS-credit er det same som eitt studiepoeng.
Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB eller på utvekslin
Studieavgift
Erasmusstudentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Welcome to the Lyon Catholic University - UCLy
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Université Catholique de Lyon, som nyttar kortforma UCLy, er medlem i det regionale paraplysamarbeidet Université de Lyon. Det er eit privat universitet med om lag 12 500 studentar der 2 500 av studentane er internasjonale. Universitetet har fem fakultet fordelt på to ulike campusar. På Carnot Campus finn ein fakultet for teologi og religionsvitskap, fakultet for filosofi og humaniora og fakultet for språk og litteratur. På Saint Paul Campus finn ein fakultet for juss, økonomi og samfunnsvitskap og fakultet for naturvitskap.
Lyon ligg søraust i Frankrike, i regionen Rhône-Alpes, og er med om lag 1,2 millionar innbyggarar i storbyområdet den nest største byen i landet etter Paris. Lyon reknast for å vere Frankrike sin gastronomiske hovudstad. Frå Lyon tek det om lag to timar med tog å reise til Paris
Bustad
Det er to studentheimar på UCLy: Maison Saint Bernard og Maison Saint Laurent. I tillegg kan ein leiga i private studentheimar, på den private leigemarknaden eller bu hos ein vertsfamilie. Universitetet har ein online bustadplattform der ein kan finna informasjon om bustader eller rom som er til leige.
Semesterinndeling
Frå september til januar og frå februar til juni.
Studentrapportar
2024
Haust 2024 – Integrert master i rettsvitskap
15.08.2024 - 31.12.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Følg med på all informasjon, og ta kontakt med universitetets rådgivere dersom noe er uklart. Erfaringsmessig er universitetets digitale systemer, spesielt når det gjelder søknadsprosessen, meget dårlige. Dette gjorde prosessen rotete og noe uoversiktlig, men med litt knoting finner man til slutt ut av det.
Under oppholdet anbefaler jeg i aller høyeste grad å farte rundt i Frankrike og på kontinentet for øvrig. Lyon er godt tilkoblet resten av landet og andre europeiske land gjennom fly, tog og buss. Mange svært fine steder befinner seg kun en kort togtur fra Lyon, og prisene for å komme seg rundt kan være svært rimelige.
Undervisningsformer
Undervisningsopplegget var delt mellom klasseromsundervisning og "forelesninger" i små auditorier. Fellesnevneren var stort sett et fokus på interaksjon mellom foreleser og klassen, men dette var naturligvis noe avhengig av underviserens personlige preferanser. Sammenlignet med forelesningene ved UiB, bar undervisningen i Frankrike klart mer preg av slik en husker det fra videregående.
Vurdering av emnetilbodet
Det engelskspråklige emnetilbudet var tilfredsstillende, og mer enn godt nok for å fylle opp semesteret med det nødvendige antall ECTS. Universitetet har sydd sammen et "clash free" tilbud av fag for ERASMUS-studenter, som kan gjøre prosessen veldig uproblematisk. Imidlertid er dette kun fem fag á 6 ECTS, slik at valgfriheten minsker litt. Det er imidlertid ikke noe problem å velge øvrige fag, og dersom kollisjoner i timeplanen oppstår, kan man enten bytte fag ved semesterets begynnelse, eller kommunisere med de aktuelle underviserne. Det syntes for øvrig ikke å være store problemer knyttet til et fåtall kollisjoner på timeplanen, men dette burde begrenses til et minimum.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet var relativt dårlig.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdene var gjennomgående moderne og fine, men med noe manko på gode leseplasser. Det juridiske fakultet holder primært til på ett campus, men med noen innslag av aktiviteter på et annet like i nærheten. Begge campusene ligger sentralt til i byens 2 arrondissement, som er området sør på den halvøyen som utgjør "sentrum" i Lyon. Dette gjør det veldig enkelt å komme seg til og fra fakultetet enten kollektivt, til fots eller på sykkel. Lyon er for øvrig en veldig fin og typisk fransk by. Sentrum er gangbart, og har et rikt utvalg av cafeer, restauranter, butikker og alt annet som hører store byer til.
Bustad
Leieprisene var nokså høye på det private markedet, men ikke verre enn at det er mulig å finne en ålreit leilighet til en ålreit pris. Vi betalte rundt 700 Euro hver i måneden for en helt ok leilighet med perfekt beliggenhet. Det er også gode muligheter for å få tak i en studenthybel enten direkte gjennom universitetet, eller gjennom ulike avtaler universitetet har. Uansett hva en går for, er cluet å være tidlig ute. Dette vil gjøre det langt lettere å finne en grei løsning.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet var veldig godt. Dersom en er litt fremme i skoen er det svært enkelt å bli kjent med medstudenter som, etter min erfaring, er gjennomgående åpne og svært interessert
Haust 2024 – Integrert master i rettsvitskap
15.08.2024 - 31.12.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Forberedelser: Greit å starte tidlig med å finne seg bolig, da dette kan være litt vanskelig å få i stand. Vi brukte nettsiden https://housinganywhere.com/ som virker omtrent på samme måte måte som airbnb.
Praktiske tips: Jeg brukte bysykkel veldig mye under oppholdet. Dette var veldig billig, og det var gode sykkelveier i hele byen. Det er også et svært godt kollektivtilbud til en god pris.
Undervisningsformer
Vi hadde for det meste fysiske forelesninger, men i ett fag hadde vi også forelesninger på teams. Forelesningene varer i enten to eller tre hele timer, og det er lite pauser (gjerne 10-20 min på tre timer og ofte ingen pause på to timer). Enkelte av foreleserne er flinke pedagoger, men de fleste stod dessverre bare å pratet uten å interagere med studentene.
Eksamensform: Dette varierte veldig fra emne til emne. I det ene faget (EU Business Law) var det hjemmeeksamen på 24 timer, i noen fag var det skoleeksamen uten hjelpemidler (International Trade Law, Cyber Law og 1/2 eksamener i Legal Skills) og andre var skoleeksamen med hjelpemidler (International Contract Law og 1/2 eksamener i Legal Skills).
Man fikk gjerne ikke vite eksamensdato før noen uker i forveien, og det var også lenge uvisst om det var tillatt med hjelpemidler på de ulike eksamenene.
Vurdering av emnetilbodet
Veldig mange av emnene går på engelsk, så det er ikke nødvendig med franskkunnskaper. Det er kun små emner (2-6 studiepoeng), så man blir nødt ha en del emner samtidig. Dette er imidlertid ikke noe problem da fagene er svært overfladiske, og ikke krever særlig mye arbeid.
Man får først timeplan etter at man har valgt emner, og det er stor sannsynlighet for at timene kan kollidere med hverandre. Det kan derfor være lurt å velge å velge "erasmus-emner" da disse er garantert å ikke kollidere med hverandre.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet varierer veldig fra emne til emne. Man forholder seg veldig lite til konkrete regler slik man er vant med ellers på studiet, og lærer mer overordnet om de ulike emnene. Mine favorittemner, hvor jeg også hadde best faglig utbytte, var International Contract Law og International Trade Law.
Universitetsområdet og byen
UCLY er et privat universitet med rundt 12 500 studenter. Universitetet har fem fakultet fordelt på to campus. Universitetet ligger sentralt i Lyon, og det er lett å komme seg rundt i byen med kollektivtransport/sykkel.
Byen: Lyon er en storby med mye liv og kultur. Byen er kjent for god mat og mange restauranter. Det er lett å reise til andre byer i Frankrike og Europa fra Lyon, og prisene på flybilletter er langt billigere enn i Norge.
Campus: Universitetet har to campus, men jusstudenter har ofte undervisning på kun en av dem.
Bustad
Det er vanskelig å finne bolig i Lyon, og det anbefales å være tidlig ute. Det er flere muligheter for bolig:
Studentboliger: Universitetet har egne studentboliger som er sentrale. Disse fylles opp fort, så man bør søke tidlig. Det er også mulig å søke bolig gjennom CROUS.
Privat: Det kan være vanskelig å finne leilighet på det private markedet. Man må ofte ha en garantist for å leie. Som nevnt brukte vi HousingAnywhere. Vær obs på svindel/misvisende bilder i markedsføringen.
Beliggenhet: Det anbefales å bo sentralt. Ettersom det kan være flere forelesninger per dag med 1-3 timers mellomrom er det veldig praktisk å bo i nærheten av campus. Unngå La Guillotière, da dette området er kjent for å være litt utrygt.
Sosialt miljø
Det er lett å få venner på utveksling, da de fleste reiser alene og er åpne for å bli kjent. Universitetet arrangerer sosiale aktiviteter. Det finnes også Erasmus-fester og andre arrangementer i byen. Det er flere studentorganisasjoner og idrettslag man kan bli med i. Mange utvekslingsstudenter oppretter WhatsApp-grupper for å holde kontakten.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Jeg vil virkelig anbefale å starte tidlig. Det er mye organisatorisk som må fikses før en drar, og i Frankrike foregår fortsatt det meste på papir og administrasjonen tar en god stund. Skaff deg en oversikt over alt som må gjøres tidlig og planlegg i god tid. Både gdpr-skjema må fylles ut, valg av fag, learning agreement til Erasmus, motivation letter, og søknad til Université Catholique de Lyon med både CV or karakterutskrift. Følg derfor nøye med på skole-eposten. I tillegg vil jeg anbefale å se på bolig så tidlig som mulig. Vi hadde offisiell skolestart 15 januar. Imidlertid var det et intensivt fag uken før på 6 studiepoeng som jeg egentlig skulle ha. Men vi fikk informasjonen så sent, at det var veldig få som hadde mulighet til å møte opp til dette faget. Timeplanen kom også et par uker inn i semesteret, og det var derfor vanskelig å vite når man hadde forelesninger, samt at flere fag overlappet. Dette gjorde at jeg måtte bytte nesten halvparten av fagene mine. Heldigvis er det helt fritt å bytte fag de første to ukene av semesteret.
Undervisningsformer
Undervisningen bestod for det meste av klasseromsundervisning i med rundt 10 til 30 studenter. Noen av bachelor fagene var også i små auditorium med rundt 50-60 studenter. Forelesningene var obligatoriske, og man måtte møte opp i minst 75% av undervisningen. Imidlertid fikk vi beskjed om at det ikke var en absolutt grense og hvis man ble syk eller noe skjedde hadde de ganske godt spillerom. Forelesningene var veldig statiske og bestod kun av forleser som snakket, men svært lite til ingen aktivitet fra studentene. Vanlige forelesninger varte i 3 timer, men en liten pause i midten. Mengde forelesninger varierte fra fag til fag. Jeg hadde både bachelor fag (2 eller 3 poeng) og masterfag (6 poeng). Masterfagene var 30 timer med forelesninger, 2-poengsfag var 10 timer undervisning og 3-poengsfag var 20 timer undervisning. Jeg hadde derfor kanskje en forelesning 3-4 ganger i uka.
I tillegg var det lite skolearbeid som måtte gjøres utenfor forelesningene. Det var ikke lagt opp til at utvekslingsstudenter skulle kjøpe pensumbøker. Derfor ved forberedelser til eksamen fikk man ofte bare PowerPoint fra forelesning og kanskje en artikkel eller to. Likevel var det noen forelesere som ikke brukte PowerPoint og kun snakket fritt, derfor måtte man skrive ned alt de sa, ettersom man heller ikke hadde noen bok å lese. Underveis i mitt semester var det litt endringer og jeg hadde derfor to «intense fag». Både faget Dispute Resolution og Corporate Governance, som begge var masterfag, var all undervisningen på to uker. Dispute Resolution var en uke i februar, og Corporate Governance var påskeuken, som var litt kjipt. Det innebar at vi hadde undervisning fra kl. 8 til 18. I tillegg hadde vi lekser til dagen etter, samt fransk-undervisning kl. 18 til 20 på tirsdagen og torsdagen. Dette var veldig slitsomt, og man fikk lite læringsutbytte da det rett og slett ble for intenst.
Samtidig kommer man mye tettere på professorene, og derfor kunne man snakke med professorene angående karakterer og kanskje overtale de til å endre den til det bedre. Samtidig er Frankrike ganske tradisjonelt og foreleserne var fort ganske strenge og forventet respekt. Noen forelesere var litt vanskelige, og man fikk dessverre ikke så mye hjelp fra administrasjonen hvis en ønsket endring.
Jeg hadde kun skriftlige eksamener, hvorav noen var hjemme over et par dager og noen var fysiske. Flere av de små fagene var multiple-Choice eksamener og var derfor veldig greie, og masterfagene var ofte store essays. Eksamenene var veldig overkommelig og jeg arbeidet ganske mye mindre enn jeg er vant til i Bergen.
Vurdering av emnetilbodet
Alle fagene var rettet mot International business Law. Bachelor fagene var svært på overflaten og kun en liten introduksjon. Derfor fikk jeg ikke så stort utbytte. Mastefagene var for det meste veldig spennende og nyttige. Ettersom jeg både kunne velge bachelor fag og masterfag hadde jeg ganske mye valgmuligheter av fag, og det var en god del å velge mellom, alt fra immaterialrett til skatterett. I de fleste fag sammenlignet vi også ulike jurisdiksjoner, Frankrike vs. EU vs. USA, noe som var svært spennende. Jeg hadde alle fag på engelsk og det var null problem å få fylt opp hele semesteret med engelske fag. De som hadde en blanding av franske og engelske fag hadde ofte litt flere problemer med overlapp, noe som en burde være forberedt på. Jeg måtte som sagt bytte ut nesten halvparten av fagene mine etter at jeg kom til Frankrike. Og jeg tror de fleste måtte bytte ett eller to på grunn av overlapp, noe som er uheldig. En må derfor forvente å miste noen timer i flere fag, men det gikk helt fint.
Noen fag har undervisning i februar og mars og har derfor eksamen i mars. Mens andre fag starter ikke undervisningen før ute i April. Eksamensdatoer og undervisningsplan ble publisert relativt sent. Vi spurte gjentatte gager om eksamensdatoer, men de har et annet syn på hva studenter har behov for med tanke på å vite datoer. Det ble derfor litt stress når man skulle planlegge reiser.
Fagleg utbyte og språk
Fagene var på enten 2, 3, 5 eller 6 studiepoeng, og derfor mye mindre enn i Bergen. Franskkurset som skolen tilbyr på kveldstid, teller ikke med tanke på poeng. Jeg hadde derfor 9 fag som til sammen var 34 studiepoeng. Selv om 9 fag høres veldig overveldende ut, var det helt overkommelig. Fagene er for det meste introduksjon og er mye mer overflatiske enn det en er vant til. Jeg ville likevel anbefalt å heller ta masterfag enn bachelor fag. Masterfagene var ofte mer spennende, og en fikk faglig utbytte. Jeg likte spesielt godt fagene «Ethics in international business law» og «Corporate Governance», selv om faget var intenst.
Frankrike er kjent for at de er litt spesielle når det kommer til sitt eget språk. Stereotypien med at ingen franskmenn kan engelsk er imidlertid helt feil. Alt av det akademiske og skolerelatert foregikk på engelsk, samt at man helt fint kan komme seg rundt i byen med engelsk. Imidlertid vil jeg anbefale alle, å enten lære seg litt fransk før semesterstart, eller ta språkkurs i løpet av semesteret. Jeg hadde fransk på videregående og det gjør absolutt hverdagen mye lettere. I tillegg er det veldig gøy å lære seg språket når man er der nede og man får testet det ut hver dag. Jeg føler derfor at fransken min ble mye bedre i løpet av semesteret.
Universitetsområdet og byen
Universitet er fordelt på to campuser som ligger midt i Lyon. Jeg hadde likevel all undervisningen på kun den ene campusen (Sainte Paul). Skolen ligger ved Perrache som er en av de store stasjonene i byen. Det var derfor veldig lett å komme seg til skolen med kollektivt tilbud.
Jeg har virkelig blitt utrolig glad i Lyon! Det er en skikkelig storby, som har masse liv og masse å by på. En kan finne søte kafeer, gode restauranter, og livlige barer på hvert gatehjørne. For matinteresserte er Lyon kjent som matmekka og er kjent for blant annet Paul Bocuse. Byen er fylt av utrolig mange gode restauranter. Dette er derfor virkelig en by man må spise seg gjennom.
I tillegg har byen en rik historie fra romertiden og har derfor masse museer, og storslått arkitektur som Basilique Notre-Dame de Fourvière. I tillegg er det relativt nærme til naturen, og byen er møtepunktet for elvene Rhône og Saône som er nydelige å spasere langs. Parc de la Tete d´Or er også koselig å ha piknik i eller se på de storslagene dyrene der. Parken har til og med sjiraffer! Dessverre har man ingen bademuligheter når det er varmt, da elvene er svært forurensede.
I tillegg var franskmenn fra Lyon utrolig hyggelige. De var avslappet og lot meg alltid prøve å snakke med min litt halvveis fransk. Byen har ganske lite turister og man er derfor ofte de eneste «utlendingene». Det er derfor alltid lurt å starte med «Bonjour» før man går over på engelsk.
Frankrike har utrolig gode togforbindelser og det er derfor veldig lett å komme seg rundt i landet. Det er utrolig mange søte små byer i nærheten som Vienne og Annecy. Det går hurtigtog til Paris og en kan derfor komme seg til Paris på bare et par timer. Sjekk også ut flixbuss og Blablacar for å komme seg lett rundt. I tillegg ligger Lyon midt i Europa og det er også veldig lett å reise til andre land, for en relativ billig penge.
Bustad
Å finne bolig var ganske stress. Byen er stor og i Frankrike må man ofte ha en garantist for å kunne få leid et sted. Utvekslingsstudentene bodde litt forskjellig, noen leide privat og andre hadde studentbolig. Universitetet sendte ut en liste med lenker til ulike nettsider med boliger, både privat og studentboliger. Noen studenter fikk også bare utdelt studentbolig, mens andre stod helt alene i jakten. Jeg var en av de som ikke fikk noe hjelp, men var utrolig heldig og kunne overta leiligheten til en norsk stundet som var på utveksling semesteret før meg. Jeg vil derfor anbefale at man kontakter studenter som har vært i Lyon før og spør om hjelp!
En god del av studentboligene var rundt områdene Guillotère eller Jean Macé. Jeg ville holdt meg unna disse områdene, da et par av medstudentene hadde noen ubehagelige opplevelser. Jeg ville heller prøvd å få meg studentbolig i sone 5 eller 9, Maison des Etudiants St. Bernard var det flere som bodde i og var fornøyde! I studentboligene har man ofte et lite rom og eget bad og deler kjøkken med flere. Det gir også en god mulighet til å bli kjent med flere! Tror de fleste betalte mellom 5000 og 7000kr i leie: jeg endte derfor opp med å betale samme leie i Lyon som i Bergen.
Sosialt miljø
Det er færre utvekslingsstudenter på vårsemesteret, enn på høstsemesteret. Jeg tror derfor vi var mellom 20 og 30 utvekslingsstudenter. Likevel var det svært enkelt å få seg venner. De aller fleste utvekslingsstudenter reiser alene og er åpen for å bli kjent. Første skoledag bestod av mye mingling og en ble derfor fort kjent. I tillegg har man ofte undervisning med de samme studentene hver dag. Skolen hadde flere studentorganisasjoner og idrettslag. Imidlertid går alt her på fransk, og ble derfor litt vanskelig for min del.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Forberedelsene er ganske så greie. Man får tilsendt informasjon fra vertsuniversitetet i relativt god tid før avreise der man blir bedt om å velge fag ut i fra en katalog. Ikke alle fagene hadde emnebeskrivelse i starten, noen fag fikk det løpet av november-desember mens andre fikk aldri en emnebeskrivelse.
UCLY har en egen "housing department" som bistår studentene i ulik grad til å finne bolig. Fra dem fikk jeg tilsendt link til en rekke private studentboliger og studentboliger i regi av universitetet som man kunne søke om. Ikke forvent veldig omfattende bistand fra universitetet på dette, men om du ikke får noe hjelp etter første mail må du sende på nytt. Generelt tips, regn med en ukes ventetid på svar på mail. Start derfor denne prosessen tidlig.
Undervisningsformer
Undervisningen foregår i mindre klasser og minner om VGS. De største klassene var i små auditoriumer med cirka 50 studenter, mens det normale for meg var klasserom med 10-30 studenter.
Vurdering av emnetilbodet
UCLY har en lang liste med fag som tilbys på engelsk, men listen kan fremstå som bedre enn den er. Dette gjelder særlig om man går på på tredje studieår og velger fag fra undergratuduate, bachelor fag og master og LLM fag samtidig. Vi ble aldri tildelt en fullverdig timeplan over når alle fagene skulle bli undervist da vi skulle velge fag. Vi ble i forberedelsene fortalt at det skulle komme i månedsskifte november-desember. Vi mottok før jul en timeplan som inneholdt kanskje 40% av fagene som ble undervist, ved studiestart fikk vi en ny timeplan, den var heller ikke komplett. Det ble derfor vanskelig å velge fag som ikke kolliderte og med beskjed fra fakultetet om at alle timer hadde obligatorisk oppmøte førte dette til mye fortvilelse og vegring om hvilke fag man skulle velge. Vi hadde kun 15 dager etter studiestart til å velge om fag dersom vi ikke likte dem eller de kolliderte med andre fag. Majoriteten av fagene hadde ikke startet undervisning i løpet av disse 15 dagene og timeplanen var som sagt ikke ferdigstilt. Valg av fag ble derfor til gambling.
Mange studenter hadde flere fag som ble undervist på samme tidspunkt hver uke (jeg hadde en dag 4 fag som ble undervist samtidig) og noen hadde 3 eksamener på samme dag (riktignok 1 timers eksamener). Fakultetet sa at dersom man hadde kolliderende timer kunne man dele notater med venner, men det var ikke alltid like enkelt da det i noen timer var veldig få utvekslingsstudenter og om man ikke kjente noen franske i den klassen. Vi opplevde lite hjelp og forståelse fra lærere og administrasjonen.
Vi ble som sagt gitt streng beskjed ved oppstart om at all undervisning hadde obligatorisk oppmøte. Grunnet store kollisjoner mellom fag var dette ikke enkelt å følge, men jeg hørte ikke om at noen fikk problemer relatert til fravær i timene når det gjaldt eksamen.
Alt i alt fremsto fakultetet som veldig lite organisert og strukturert når det gjelder timeplaner, fag, eksamener og generell informasjonsflyt. Som sagt noen hadde opptil 3 eksamener på en dag. Mange timer kolliderte for studenter gjennom hele semesteret. Informasjonsflyten i forbindelse med undervisning og eksamen kom veldig sent både når det gjelder datoer, men også om hvilke rom og tidspunkt for eksamen. Det gis noe informasjon om at ulike sør-europeiske land er langt mindre strukturerte og forutsigbare i sin organisering sammenlignet med Norge og andre nord-europeiske land. Mitt inntrykk basert på informasjon gitt fra studenter som var andre steder i Frankrike var at UCLY var ekstra uorganisert. Mitt tips er derfor å se studentrapporter fra andre universiteter i Lyon dersom du ønsker deg dit. Den "mangelfulle" informasjonsflyten som jeg opplevde vil ikke gi problemer eller oppleves problematisk om man ikke planlegger eller ønsker å reise rundt i Frankrike og Europa på fritiden, men heller tenker å bli i Lyon gjennom hele perioden. Ønsker man derimot å unytte fridagene og helgene til å reise rundt i Frankrike og andre naboland, som Lyon er et fantastisk utgangspunkt for, er nok UCLY ikke det beste valget.
Fagleg utbyte og språk
Undervisning tilbys på både engelsk og fransk. Universitetet tilbyr også 4 timers språkkurs fordelt på 2 dager i uken mellom februar og mars. Nivået på engelsk varierte mellom underviserne, men jeg hadde jevnt over veldig bra engelsk-nivå blant mine lærere. Det faglige utbytte er noe varierende. Mange av fagene er veldig generelle og lite dyptgående.
Universitetsområdet og byen
UCLY var et relativt nytt universitet plassert veldig sentralt i byen. Lyon er en veldig vakker by med stort kulturelt og sportslig tilbud. Byen regnes som Europas mathovedstad og har flere gode og kjente restauranter. Dette er absolutt byen å dra til for å oppleve fransk matkultur. Byen er godt plassert i forbindelse med alpene, men er alpene et stort mål for oppholdet, ville jeg kommet meg litt nærmere, f.eks Grenoble, Bern eller Torino.
Bustad
Jeg endte opp med å bo i en privat studentbolig etter at jeg i utgangspunktet skulle flytte inn i et privat kollektiv som seg hadde fått hjelp av vertsuniversitetet til å finne. Den leiligheten viste seg å være full av vannskader og mugg. Det var lite hjelp fra universitetet til å finne ny bolig ettersom alle studentboligene som universitetet hadde var opptatt. Studentboligene som tilbys fra universitetet er små enerom der man deler kjøkken og i noen tilfeller bad med andre. Prisen for det var mellom 500-600euro. Jeg syntes før studiestart at det var dyrt for å dele bad og kjøkken, men hadde nok søkt på dette om jeg kunne velge på nytt. I Frankrike må man i mange tilfeller ha garantist for å leie. Dette kan man enkelt få kjøpt gjennom ulike aktører på nett dersom man ikke kjenner en franskmann.
Sosialt miljø
UCLY hadde ganske mange utvekslingsstudenter, men pga mange valgfag var det ikke alltid like enkelt å møte dem på universitetet. Universitetet organiserte derimot en gruppe på WhatsApp som man kunne møtes i og holde kontakten gjennom.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 24.05.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Før du reiser på utveksling er det lurt å sette seg inn i og lage en liste over alle praktiske ting som må fikses. Det er veldig overkommelig, men siden det er en del frister man må overholde er det greit å få kontroll på dette tidlig.
Det kan være verdt å merke seg at man i Frankrike har et annet syn på forholdet mellom administrasjon, lærer og student. I Frankrike forventes det at man viser stor respekt og høflighet i møte med administrasjonen og lærere. Dette kan være lurt å huske på både i undervisningen, men også ellers når man kommuniserer med lærerne og administrasjonen for eksempel på e-post. Dette er ikke noe hokus pokus, eller noe å stresse over, og man kommer langt med vanlig høflighet og vennlighet.
Mange restauranter har kun meny på fransk og mange skilt står bare på fransk. Jeg lastet ned google translate-appen. Denne appen lar deg ta bilder av fransk tekst og oversette teksten på bilde. Videre har den også en funksjon hvor den tar opp lyd og oversetter til ønsket språk.
Jeg opprettet en konto på Revolut, og kan anbefale det videre. Jeg overførte en del penger til revolutkontoen min og satt dem inn i euro da kursen var lav. På denne måten kan man sikre seg mot en veldig høy kurs underveis i utvekslingsoppholdet. Er også flere andre fordeler med å bruke Revolut i utlandet.
Undervisningsformer
All undervisning var i klasserom likt som det man er vant til fra videregående og seminarer på jussen. Det var mellom 10 og 25 studenter i hver klasse. Jeg hadde fire fag med seks studiepoeng og to fag som ga tre studiepoeng. Seks-poengsfagene hadde totalt 30 undervisningstimer hver og tre-poengsfagene hadde 20 timer. I noen av fagene forventet lærerne at elevene kommer forberedt til timene og deltok aktivt i undervisningen. Dette gjaldt særlig fagene Arbitration og Dispute Resolution. Andre lærere forventet liten eller ingen aktivitet fra studentene i timene.
Noen av fagene var intense og ble gjennomført på 1-2 uker. Dette gjaldt blant annet fagene Dispute Resolution og Corporate Governance. Pensum er for det meste det som blir sagt i timene og som fremgår av lærernes power points. I noen av fagene forventer lærerne også at man har lest en del artikler utenom (gjaldt for Arbitration og Dispute Resolution).
Når det gjelder eksamensformer var de fleste eksamenene skriftlige skoleeksamener på 2-3 timer. Alle eksamenene var open book, men eksamen i Ethics in International Business Law ble gjennomført uten tilgang til digitale hjelpemidler, inkludert PC. I Arbitration var endelig vurdering en innlevering og en muntlig presentasjon for klassen. Corporate Governance var et svært intensivt kurs som varte en uke, og hvor vi måtte levere en oppgave på mellom to og fire sider hver dag. I tillegg var det en innlevering på cirka 12 sider, med frist noen uker etter undervisningen.
I enkelte av fagene teller også muntlig aktivitet i timene med på endelig karakter. Karakterfastsettelsen er ikke anonym. Frankrike bruker videre et annet karaktersystem enn det Norge bruker. Karakterskalaen går fra 1 til 20 hvor alt over 10 er bestått.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg hadde alle fag på engelsk. UCLys fagtilbud på engelsk er nok til å fylle 30 studiepoeng. Selv om dette tilbudet tilsynelatende er stort, begrenses det av at flere av fagene kolliderer. Administrasjonen sa til oss første skoledag at oppmøte var absolutt obligatorisk. De var likevel greie på det dersom fraværet skyldtes kollidering med andre fag eller sykdom, og det samlede fraværet ikke ble for stort. Dersom du har fag som kolliderer med andre fag slik at timefraværet kan bli veldig stort kan man ta kontakt med lærerne i de ulike fagene og administrasjonen for å høre om fraværet er innenfor det akseptable.
På UCLy har de et annet syn på studenters rett til å vite eksamensdato og tidspunkt for undervisning enn det vi er vant til fra UiB. Man får en midlertidig timeplan i begynnelsen av semesteret, men denne kan endre seg. For de fagene som starter litt utover i semesteret fikk vi vite datoer svært sent og gjerne bare et par uker før. Man får vite tidspunkt for ferier og semesterslutt med semesterstart og man kan planlegge litt ut fra det.
Fagleg utbyte og språk
De fleste av fagene jeg hadde på UCLy hadde et stort fokus på praktiske utfordringer i det internasjonale forretningsliv. Noen av foreleserne hadde mye praktisk erfaring og deres innsikt var veldig verdifull. Ellers er fagene mindre og mer overfladiske enn vi er vant til fra UiB. Universitetet tilbyr også gratis språkkurs i fransk tilpasset nivå.
Universitetsområdet og byen
Lyon er en livlig, vakker og spennende storby. Det er også veldig lett å navigere rundt omkring i byen på grunn av elvene som omringer halvøyen. Campus ligger svært sentralt i arrondissement 2, og utgjør en del av halvøyen. Det gjør også arrondissement 1 som er sentrum og hvor byens største utvalg av shopping, restauranter og barer befinner seg. Arrondissement 4, 5 og 6 er veldig fine og kan anbefales. Mange studenter ender opp i arrondissement 9 og 7 fordi det er mange billige studenthybler her. Jeg bodde selv i arrondissement 9, rett ved metrostoppet Gare de Vaise, og var fornøyd med beliggenheten. Jeg vil imidlertid fraråde å bosette seg langt fra metroen i arrondissement 9. Gåavstanden til sentrum fra arrondissement 9 er så stor at dersom man er langt unna metroen kan det oppleves veldig usentralt. Generelt anbefales det å bo i nærheten av et metrostopp fordi det gjør det veldig enkelt å komme seg effektivt rundt omkring i byen. Man bør også styre unna La Guillotière fordi dette strøket er litt shady, særlig på kveldstid. Månedskort på buss, metro og tram koster 20 euro i måneden. Dette kan fikses på TCL-kontoret rett ved Bellecour.
Videre er Lyon også et godt utgangspunkt for reiser ut av byen. Man kan laste ned SNCF-appen for å se priser og tidspunkt for togreiser. Det er også mange som bruker Flixbus til å komme seg rundt.
Bustad
Jeg anbefaler å ta bilder av merker, slitasje og mangler ved leiligheten ved innflytting. I tillegg anbefaler jeg å rapportere alle mangler og feil til utleier underveis, selv om dere ordner feilene selv. Leiligheten vår hadde svært dårlig standard og var veldig skitten da vi overtok. Likevel ble vi trukket 10 000 kroner i depositum for mangler og feil som var der ved overtakelse.
Ellers har jeg hørt at folk har brukt nettsider som liveinfrance, amastas, homelike, pap.fr og leboncoin.fr for å finne bolig. Vi fant en studentbolig. Studentboliger er veldig vanlig og mange er veldig fornøyd. Vår erfaring var imidlertid dårlig. UCLy har også egne studentboliger som er ganske sentrale. For å få tak i en slik studentbolig må man være ganske tidlig ute. I Frankrike er det også en del utleiere som krever at du har en garantist og det kan man skaffe seg gjennom Garantme.
Sosialt miljø
Det er mange utvekslingsstudenter på UCLy, og det er veldig lett å bli kjent med utvekslingsstudenter i timene. I begynnelsen hadde også universitetet arrangementer som gjorde det mulig å bli kjent med nye utvekslingsstudenter. Utover i semesteret ble det arrangert turer til ulike byer i regi av universitetet. I tillegg ble det opprettet en erasmusgruppe for alle UCLy studenter fra det juridiske fakultet på Whatsapp. I denne gruppen ble det tatt initiativ til å finne på ting ukentlig. Universitetet har også en del idrettstilbud som man kan bli med på. Dette kan være en god måte å bli kjent med franske studenter.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
02.01.2024 - 17.05.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Det kan være lurt å søke bolig tidlig da det er stor kamp om disse, særlig når det gjelder universitetets egne studentboliger. Det kan også være en fordel å forsøke å få oversikt over alle frister og fag så tidlig som mulig, og man kan også høre med universitetet om de kan oversende den foreløpige timeplanen for semesteret. Det er likevel verdt å merke at den endelige timeplanen ikke blir ferdigstilt før godt ut i semesteret, så endringer kan forekomme.
Undervisningsformer
Undervisningen bestod hovedsakelig av klasseromundervisning, lignende storgruppene og seminarene man har på UiB. Det var rundt 10-30 studenter i hver klasse, og eksamensformen varierte mellom skriftlig skoleeksamen, moot court og skriftlig hjemmeeksamen (enkelte fag hadde også multiple choice som eksamensform). I tillegg var muntlig deltakelse i timen og andre innleveringer en del av den endelige vurderingen i enkelte fag. Fagene varierte også i størrelse, alt fra 2 til 6 studiepoeng (credits/ECTS), og pensum var stort sett begrenset til det som ble undervist i timene. Det kan derfor være lurt å ta gode notater underveis. Vi hadde hovedsakelig all undervisning fysisk på universitetet, men det var likevel enkelttimer som ble flyttet digitalt på teams.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet har en kurskatalog med flere emner som undervises på engelsk. Det er likevel slik at f.eks. timeplankollisjoner gjør at valgfriheten er noe mer snever enn det katalogen kan gi uttrykk for. Det skal likevel være tilstrekkelig med engelsk-underviste emner til å fylle et helt semester (30 studiepoeng), men man må antagelig belage seg på å ha rundt 6-8 emner for å fylle et helt semester. Administrasjonen var også litt trege med å fastsette den endelige timeplanen, så enkelte eksamensdatoer og undervisningstimer i enkelte fag ble derfor publisert og endret på relativt kort varsel. En bør derfor være forberedt på at det administrative ikke er like effektivt og forutberegnelig som det man er vant til i Norge, og at endringer kan og vil skje på kort varsel.
For å unngå timeplankollisjon kan det være lurt å velge fag fra samme LLM linje (masterlinje). Disse fagene er masterfag som stort sett gjennomføres sammen med de franske studentene på masterlinjen ved vertsuniversitetet. Dette gjør at disse fagene som regel er lagt opp til å ikke kollidere særlig mye med hverandre, og det gjorde at jeg blant annet unngikk å måtte endre på fagvalg og OLA etter semesterstart. I tillegg vil jeg påstå at det er et pluss å velge LLM-fagene dersom man har et ønske om å bli litt bedre kjent med de lokale studentene.
Fagleg utbyte og språk
Når det gjelder det faglige utbyttet så vil jeg si at dette var varierende. Veldig mange av fagene bar preg av å være introduksjonsfag, så læringsutbyttet var derfor noe begrenset. Likevel opplevde jeg enkelte fag som mer krevende idet de krevde en del mer arbeid og innsats. I disse fagene opplevdes derfor læringsutbyttet som tilsvarende større. Ellers vil jeg også legge til at det er det man gjør det til, og dersom man er ute etter et godt faglig utbytte er det fullt mulig å fordype seg litt ekstra i de ulike fagene. Alt i alt syntes jeg det var en grei balanse, hvor arbeidsbelastningen var helt overkommelig.
Videre vil jeg si at språket til underviserne var overraskende bra. De aller fleste professorene og underviserne snakket ganske godt og forståelig engelsk (med noen veldig få unntak). I starten var det også noe uvant å ha all undervisning på engelsk, men dette ble man fort vant til. Språket ble derfor ikke et stort hinder for læringsutbytte.
Universitetsområdet og byen
Etter min mening er Lyon en kjempefin by som er lett å like. Byen er passe stor og det er lett å komme seg rundt. Bytransporten består av både metro, tram og buss, og universitetsområdet befinner seg nær sentrum. Det er derfor veldig enkelt å reise rundt i byen. Er man under 25 kan man kjøpe månedsabonnementet for metro, buss og tram for 25 euro. I tillegg kan man abonnere på bysyklene for en relativt billig penge, og det er ellers relativt enkelt å ta seg rundt i byen til fots.
Lyon er også kjent for å være Frankrikes mathovedstad og har flere såkalte "bouchon"-restauranter som serverer tradisjonell lyonesisk mat. I tillegg til masse god mat er det også flere museum i byen og flere arrangementer hver uke som man kan delta på. Byen ligger også relativt sentralt til i Europa og det er derfor enkelt å reise til nabobyer eller andre tilgrensende land om man ønsker det.
Bustad
Når det gjelder bolig er det lurt å være tidlig ute ettersom det er stor kamp om disse. Universitetet har to ulike boliger hvor man kan søke seg til for en relativt rimelig penge. I tillegg kan man også søke gjennom "Crous" (tilsvarende Sammen i Bergen). Jeg fikk dessverre ikke plass i en av universitetets boliger og måtte derfor leie privat. Dette fungerte også helt greit, men var noe dyrere. Det kan imidlertid bemerkes at man som norsk student i Frankrike kan ha rett på boligstøtte gjennom CAF, som avhengig av boligforholdet, husleie, størrelse på leiligheten osv. kan gi støtte på rundt 200 euro i måneden. Søknadsprosessen var imidlertid litt knotete ettersom alt foregikk på fransk, men dersom man har tålmodigheten til det kan det komme godt med.
Jeg fant studentbolig relativt sentralt i Lyon, og det var derfor enkelt å komme seg rundt i byen på relativt kort tid, og det var også kort reisevei til universitetet. Jeg vil imidlertid påstå at det ikke er noe problem å bo litt lenger ut i utkanten av byen så lenge man bor i nærheten av et metrostopp, busstopp eller trikkestopp (tram). Jeg anbefaler likevel å prøve å søke etter bolig i nærheten av sentrum og universitetet som utgjør 2nd arrondissement. Deler av både 7th, 3rd og 5th arrondissement kan derfor være beliggenhetsmessig fine områder å bo i dersom en ønsker en enklere reisevei til universitetet og sentrum.
Sosialt miljø
I starten av semesteret hadde universitetet noen få velkomstarrangementer med mingling og omvisning. Ellers var det få sosiale arrangementer arrangert av universitetet og fakultetet gjennom semesteret. Det var imidlertid flere barer og andre arrangementer osv. i Lyon, så å finne på noe sosialt i selve byen var ikke et problem.
2023
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
04.09.2023 - 22.12.2023Førebuingar/praktiske tips
**Dette er en rapport skrevet av en student som utvekslet som del av 5. studieår**
Jeg anbefaler å være tidlig ute med å søke etter bolig. Det er mangel på studentboliger i Lyon, og de fleste må derfor leie privat. Jeg ventet med å søke på studentboliger til etter at jeg mottok «certificate of enrollment» av UCLy, men dette viste seg å være for sent. Skolen var imidlertid veldig behjelpelig, og sendte meg en liste av ulike utleieselskap som jeg kunne kontakte. I tillegg er det verdt å nevne at de aller fleste utleiere krever at du stiller med en kausjonist. Man kan da abonnere til ulike garantister, for eksempel VISALE, som er en gratis tjeneste.
Videre er det greit å tidlig skaffe seg en oversikt over det som må fikses før utvekslingsoppholdet. Man må blant annet skrive en søknad til UCLy innen en gitt tidsfrist, der man legger ved CV og karakterutskrift. For å få Erasmus-stipend må man også fylle ut Online Learning Agreement osv. Det er lurt å følge hyppig med på studentmailen sin.
Offisiell dato på semesterstart var 11. september, men noen fag begynte også tidligere. Dette ble informert om på e-post, men skapte likevel forvirring og det var dermed ikke alle som møtte opp til de første forelesningene i enkelte fag. Vi fikk heller ikke timeplanen før semesterstart, slik at det var vanskelig å vite når man måtte møte opp og hvorvidt noen fag overlappet. Det var imidlertid mulighet for å bytte fag de to første ukene hvis det var behov for det.
Undervisningsformer
Undervisningen foregikk i all hovedsak fysisk på skolen, men enkelte forelesninger ble også foretatt via Zoom. Formen på undervisningen varierte veldig, og noen fag var mer interaktive enn andre. Eksamensformen varierte også, selv om de fleste var skriftlige for hånd og varte gjerne 2-3 timer. Som regel var den endelige karakteren basert på flere vurderinger, for eksempel ulike innleveringer, presentasjoner, eller korte quizer. Oppmøte og deltagelse i timen ble også vektlagt. I de fagene hvor det var flere forelesere, hadde man gjerne minst en vurdering med hver av dem.
Det franske karaktersystemet er også ganske forskjellig fra det vi er vant med. Man får en karakter mellom 1-20, hvor 20 er det beste man kan få og alt under 10 teller som stryk. Det ble informert om at man hadde mulighet til å ta opp eksamener ved universitetet i hjemlandet dersom man strøyk [Merknad fra UiB: dette er imidlertid ikke noe UiB legger til rette for]. Jeg har dog et inntrykk av at det er nokså uvanlig å ikke bestå i et fag.
Vurdering av emnetilbodet
UCLy tilbyr et bredt spekter av fag på engelsk, særlig av forretningsjus-relaterte emner. Det er imidlertid som nevnt mange fag som overlapper, som gjør at utvalget i realiteten er noe mindre. For å oppnå 30 studiepoeng må man også ta en del emner, da samtlige bare utgjør 2-6 studiepoeng. Noen av fagene strakk seg over hele semesteret, slik at man hadde rundt 1-2 forelesninger i uken, mens andre var mer intensive, slik at man ble ferdig med all undervisningen på en uke.
Fagleg utbyte og språk
Siden fagene er relativt små, bærer de også preg av å være introduksjonsfag. Selv om vi ikke gikk særlig i dybden i de fleste av fagene lærte jeg imidlertid mye og det var svært interessant å lære fra et internasjonalt perspektiv. Mange av professorene var også fra land med Common Law-system, noe som kanskje bidro til et større fokus på rettspraksis, sedvane og tradisjoner, enn på spesifikk lovgivning.
Det er nok av engelske fag å velge på UCLy, og det er ikke nødvendig med noen franskkunnskaper for å gå her. Likevel er det en fordel å kunne litt fransk, da ikke alle i Lyon er like gode i engelsk. Skolen tilbyr et franskkurs hvor man blir plassert ut ifra hvilket nivå man allerede ligger på. Jeg tok dette franskkurset og fikk mye ut av det. Dersom man ønsker å lære litt på forhånd, anbefaler jeg også å laste ned Duolingo eller høre på ulike podcaster, som for eksempel «Coffee Break French».
Universitetsområdet og byen
Lyon er en vakker by og det er alltid noe å finne på. Byen er livlig, og den er kjent for å være en av Frankrikes beste studentbyer. Lyon ligger ganske midt i Frankrike og det er lett å komme seg rundt om i landet og besøke byer i nærheten. I tillegg er det gode forbindelser til store deler av Europa, og man kan reise billig ved buss med for eksempel Flixbus eller Blablacar.
Skolen består av to campuser som begge ligger i 2. arrondissement, rett ved Perrache togstasjon, et knutepunkt midt i byen. Det er derfor enkelt å komme seg dit. Skolen har også et fokus på sikkerhet, og man kommer seg ikke inn uten et studentkort eller en QR-kode som man får av UCLy.
Bustad
Studentboligene ligger veldig sentralt og er nok rimeligere enn å leie på det private markedet. De fyller seg imidlertid opp fort, så man bør søke om plass her tidlig dersom man ønsker et rom her. Selv bodde jeg i Pierre-Bénite, som ligger et stykke sør for Presqu-île. Det er et veldig koselig og relativt rolig område, men jeg vil anbefale å se etter noe som er litt mer sentralt da det kunne være litt knotete å komme seg til og fra leiligheten. Selv om kollektivtilbudet i Lyon er veldig bra, kan det også være litt uforutsigbart. Bussene slutter som oftest å gå i 12-tiden på kvelden (metroen kjører til ca. 2-tiden), og av og til gikk ikke bussene i det hele tatt grunnet demonstrasjoner osv.
Dersom man får en leilighet som ligger et stykke utenfor sentrum kan det være lurt å skaffe seg et månedskort fra TCL, som er gyldig på buss, trikk, metro og funicular-banen. Dette kan du gjøre ved å dra til et av informasjonssentrene til TCL, men vær da obs på at det pleier å være stor pågang og er ofte veldig lang kø her, særlig i starten av semesteret. Disse kortene kan fylles på ved maskinene på de største buss- og trikkestoppene, til 25 euro i måneden (for studenter opp til 26 år). Ellers er Lyon veldig godt tilrettelagt for sykkel, og dersom man bor relativt sentralt vil man klare seg fint med å bare bruke bysykkel.
Sosialt miljø
Jeg synes det sosiale miljøet på skolen og i Lyon generelt er veldig bra. Vi hadde et infomøte med Erasmus-studentene i begynnelsen av semesteret, og skolen arrangerer også sosiale aktiviteter løpende gjennom semesteret. Man blir også kjent med Erasmus-studentene gjennom forelesningene. Det virket som om de som var på utveksling var interessert i å bli kjent med nye mennesker, og alle var åpne og imøtekommende. Det var også ofte Erasmus-fester og andre arrangementer i byen, og jeg anbefaler å bli med på så mye som mulig, særlig i starten av semesteret.
Jeg opplevde folk i Lyon generelt som svært hyggelige, kontaktsøkende og hjelpsomme. Som i andre byer finnes det også strøk som man advares mot, men jeg følte meg veldig trygg i byen generelt sett. Jeg trivdes veldig godt i Lyon, og det var spennende å utforske en litt annen kultur og gjøre og se ting man gjerne ikke har mulighet til i Norge. Jeg anbefaler virkelig å dra utveksling her!
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
04.09.2023 - 22.12.2023Førebuingar/praktiske tips
Start forberedelser tidlig! Det er litt som skal gjøres med fagvalg, learning agreement, motivation letter, søknad til universitetet osv. Jeg anbefaler å skaffe en oversikt tidlig over når ting bør gjøres, og planlegge for at ting kan ta litt tid. Det å skaffe bolig kan være veldig tidkrevende, så her anbefaler jeg å begynne tidlig.
Noen små praktiske tips:
-Revolut (bank/app) lar deg bruke penger omtrent uten gebyr. De fleste norske banker legger på 2% påslag når du bruker kort i utlandet.
-Google Translate lar deg ta bilder av tekst som den oversetter direkte. Dette kommer til nytte i veldig mange situasjoner.
Undervisningsformer
Undervisningen besto stort sett av klasseromsundervisning i grupper med 15-50 studenter. Generelt er undervisningsmengden større enn i Norge, gjerne 20 timer for 3 poengsfag, og 30-40 timer for 6-poengsfag. Dette gjør at mye mer av skoletiden brukes på å sitte i forelesning, men til gjengjeld er det gjerne det som gås gjennom der som i utgangspunkt er pensum. Sosialt sett er det veldig fint at det er så mye undervisning, da det gjør det lettere å bli kjent med folk. Det er egentlig ikke lagt opp til at man skal kjøpe pensumbøker, men man får gjerne utdelt noen artikler eller utdrag fra bøker man skal lese. I noen av fagene (spesielt International Contract Law og International Investment Agreements) var det større gruppeprosjekter som skulle gjøres underveis i fagene, hvor karakteren teller inn på det endelige resultatet. Det var en litt uvant måte å jobbe på, men det ga godt læringsutbytte og det var fint å jobbe litt mer praktisk. Arbeidsmengden var alt i alt ganske grei. I noen fag, International Trade Law og International Contract Law, var det også innleveringer som skulle inn underveis i faget, men dette var også ganske overkommelig.
Når det gjelder selve undervisningen var denne også varierende. I noen fag var det forventning om at man skulle ha lest på forhånd, noe som ble håndhevet i ulik grad. Stort sett var selve forelesningsformen lignende det man er vant til, men man kommer jo mye tettere på professoren når man er i mindre klasser enn det man er vant til fra forelesning på UiB. I noen av fagene ble det ikke utgitt noe skriftlig materiale, og da var hele pensum det som ble sagt i forelesning, noe som gjorde at man egentlig måtte skrive ned alt. Dette var imidlertid mer unntaket enn regelen.
Jeg hadde en muntlig eksamen, og resten skriftlig. De skriftlige var stort sett 2-3 timer, men jeg hadde også to innleveringer som måtte inn som telte som eksamen i halvparten av 6-poengsfag (de var delt i to, med to ulike forelesere). Eksamene var stort sett overkommelige, og mindre stress enn du er vant til i Bergen.
Vurdering av emnetilbodet
Fagene er først og fremst rettet mot international business. Jeg fant dem spennende og nyttige, selv om det ikke er det jeg har tenkt til å jobbe med. Det å bli vant til å jobbe med internasjonal rett er uansett fint! Alt i alt er emnetilbudet bra, og man har en del forskjellig å velge i. Det vil ikke være et problem å få fylt opp med engelske fag. Det er imidlertid fare for kollisjoner, slik at noen kombinasjoner enten kan være umulig, eller så må man være forberedt på å gå glipp av noen timer i hvert fag. Jeg hadde mange fag hvor jeg gikk glipp av 1-3 forelesninger eller deler av forelesninger, men dette gikk helt fint. Noe som var stress var at timelistene og eksamensdatoene ble publisert ganske seint, lenge etter at man i utgangspunktet hadde valgt fagene. De har et helt annet syn på hvilke behov/rett studenter skal ha til å vite datoer i forkant. Noen av fagene begynte ikke undervisningen før langt uti semesteret, og da kom gjerne ikke timelisten før det nærmet seg veldig heller. Et av fagene begynte uken før vanlig studieoppstart, men dette hadde vi fått informasjon om i materialet fra universitetet.
Fagleg utbyte og språk
Fagene er mindre enn i Norge (stort sett 6 eller 3 poeng), og læringsutbyttet er i stor grad basert på forelesningene. Fagene blir alt i alt mer overflatiske enn det man er vant til, med noe variasjon mellom de ulike fagene. De fagene jeg opplevde å lære mest i faglig sett, var nok European and Comparative Competition Law (3p) og International Investment Agreements (6). Sistnevnte omhandler folkerettslige avtaler for beskyttelse av investorer, noe som var et ukjent, men spennende tema.
Et stort pluss er at mange av underviserne har mye praktisk erfaring, noe som påvirker undervisningen. Selv om mange av fagene var mer overflatiske, så gjorde likevel den praktiske tilnærmingen at jeg har forstått mye av hvordan ting faktisk fungerer, sammenlignet med det man gjør med det mer akademiske fokuset på UiB.
Jeg begynte å studere fransk litt for meg selv våren og sommeren før jeg dro til Lyon, og så dro jeg ned til Lyon sånn en måned før skolestart. Der tok jeg et 3 ukers intensivt språkkurs ved Lyon Bleu. Senere tok jeg språkundervisningen som UCLy tilbydde. Det å ha en ekstra måned der på sommeren/tidlig høst var helt nydelig, når skolen først ikke startet før uti september. Språkkurset var bra, og hver dag hadde de også aktiviteter man kunne melde seg på på ettermiddagstid: vinsmaking, turer, museumsbesøk++, og det var lett å bli kjent med folk, både unge og gamle. Selv om det tar tid å lære et språk skikkelig, følte jeg at jeg fikk skikkelig utbytte bare av den fransken jeg lærte meg. Alt av praktiske ting blir litt enklere (selv om man gjerne må ha oversettelse uansett), og det gjør at man kan kommunisere og forstå ganske mye! Å lære språk når man bor der er mye gøyere enn å gjøre det fra Norge, så det kan veldig anbefales. Skal du ta språkkurs kan Lyon Bleu et godt sted!
Universitetsområdet og byen
Campus ligger ganske sentralt til i byen, ca. midt på halvøyen, rett med en av de store buss- og togstasjonene i byen. Det er lett å komme seg dit med metro, buss, trikk, sykkel eller til fots. UCLy har to ulike campus, eller egentlig bare store bygg, i Lyon, men det er bare 5 min gange mellom dem. Det aller meste av undervisning var i det ene, (Saint Paul) som er et relativt nyoppusset og fint campus.
Lyon er en skikkelig kul og livlig by, med mye å finne på. Det er en skikkelig storby, men føles likevel ikke "for stor" eller hektisk, slik som Paris kan være. Mye er sentrert rundt eller i nærheten av halvøyen. Transportsystemet fungerer bra, og det er også veldig gode muligheter for å sykle rundt. Bysyklene koster rundt 15€ for et helt år. Det er mye bra restauranter, utesteder, museer, kirker osv. Du finner både eldre, storslåtte og gammel arkitektur og nyere hippe strøk, høyder med utsikt, store parker, og elver som går gjennom byen som det er nydelig å spasere langs. Et stort minus er at bademulighetene er få, da elven er for forurenset.
Lyon har også en veldig god plassering hvis du vil reise. Med noen få timers reise kan dra enkelt til mange steder: Paris, Marseille, Genevé, Italia, Annecy (sjekk det ut!) eller andre mindre byer eller landsbyer i området. Sjekk ut Flixbus, Blablacar og Ouigo for billige reiser!
Bustad
Det å finne bolig var en litt overveldende øvelse, da Lyon tross alt er en litt større by. Vi norske utvekslingsstudenter hadde alle litt ulike ordninger, hvor noen leide gjennom firma, noe studentboliger og noe privat. Jeg bodde litt opp mot Sainte-Foy-Les-Lyon, som er rett på andre siden av av elven i forhold til hovedøyen. Stedet var veldig fint, og jeg hadde god utsikt, men jeg innså ikke før jeg kom dit at dette var litt opp i høyden og at det bare var buss som gikk hit. Det var litt styr, men området var til gjengjeld veldig fint, og man var plutselig "litt ute av byen", selv om man var veldig nær. Jeg fant leiligheten gjennom UCLy sine boligsteder, hvor jeg leide privat i en leilighet hvor huseier selv hadde et rom, som hun brukte kanskje en uke i måneden. Ordningen var i utgangspunktet grei, men det ble litt konflikt om noen ting etterhvert, og da var det ikke så trivelig å bo sammen med huseier.
Jeg tror alt i alt at det beste er å prøve å få rom hos UCLy sine studentboliger eller hos Crous. Det er litt kamp om plassene, men løsningene er praktisk veldig enkle. Rommene har det man trenger, er relativt sentrale, er greit billige og det er mange andre studenter i nærheten. I noen av dem er det litt fellesareale, men jeg ville ikke tenkt så mye på om man har plass å henge med folk (typ stue), da man gjerne uansett ender opp med å møte folk i byen, på kafe/utesteder, parker eller lignende. Styr unna la Guillotière.
Sosialt miljø
Det var egentlig veldig lett å bli kjent med folk på skolen, da vi hadde så mye undervisning. Det var en god gjeng med jusstudenter på utveksling der, kanskje rundt 50, og mange av dem hadde jeg flere fag sammen med. I LLM-fagene er det også en del andre studenter som tar master der, både franske studenter og internasjonale. Ellers hadde European Student Network arrangementer hver dag, iallefall de første månedene etter studiestart. De har en gruppe for hele Lyon, så her kan man møte studenter fra alle slags studieretninger. De arrangerer alt fra fester til spillkvelder, museumsbesøk, arrangerte turer, og masse annet. Her er det gode muligheter for både å møte franske studenter/unge voksne, og internasjonale. Selv var jeg med på blant annet språkcafé, hvor jeg møtte folk som jeg også traff utenom senere. Ellers har skolen en del idrettstilbud som man kan bli med på, enten bare på treninger eller også på kamp. Det kan være en god arena for å treffe franske studenter. Skolen har også et (katolsk) kristent tilbud, med både sosiale samlinger og ukentlige lunsjer med sosialt + deling fra en prest. Her går det meste på fransk. Alt i alt er det veldig mange arenaer hvor det er lett å bli kjent med folk, både internasjonale og franske!
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
04.09.2023 - 22.12.2023Førebuingar/praktiske tips
Før du drar på utveksling til Frankrike vil jeg anbefale deg å prøve å lære noen franske fraser. Selv om franskmenn kanskje ikke er like dårlige i engelsk som ryktet skal ha det til, setter de likevel stor pris på at man forsøker seg på litt fransk. Kan du "merci", "bonjour" og bestille det du vil ha på en kafé eller restaurant har du kommet et godt stykke på vei.
Google translate-appen som tillater deg å ta bilder av tekst og få det oversatt direkte kommer også godt med hvis man ikke kan fransk, siden menyer og mye info ofte bare står på fransk.
Det er også lurt å begynne å se etter bolig så fort som mulig!
Undervisningsformer
Undervisningen var primært forelesning uten noen særlige krav til aktiv deltakelse fra studentene. Det var likevel noen fag der deltakelse telte som en del av karakteren og fag der lærerne forventet at man hadde lest til timene så man kunne svare på spørsmål. Men dette gjaldt for mindretallet av fag jeg hadde.
Evalueringsformen varierte fra fag til fag. Jeg hadde både skriftlig skoleeksamen uten hjelpemidler, skriftlig skoleeksamen med alle hjelpemidler (bortsett fra kommunikasjon), hjemmeeksamen som strakk seg over en lang tidsperiode, og en 10 timers hjemmeeksamen. I de større fagene (6 ECTS) var det som regel også noen oppgaver eller presentasjoner underveis i semesteret som telte som en del av den endelige karakteren. Jeg hadde også tre 2 ECTS-fag, i disse telte eksamen 100% av karakteren.
På meg virket det som det ikke var helt satt hva slags evalueringsform som gjaldt i de ulike fagene. Vi opplevde også at evalueringsformen ble endret fra det vi hadde fått beskjed om på starten av semesteret, og at det ikke ble kommunisert tydelig at noe vi skulle levere inn ville telle som en del av den endelige karakteren. Slike sene beskjeder og kontrabeskjeder var ganske frustrerende å forholde seg til, men nok dessverre bare noe man må regne med ved et fransk universitet.
Hva gjaldt ECTS-fordelingen av de ulike fagene var mitt inntrykk at de ikke alltid helt speilet arbeidsmengden. I ett 6 ECTS-fag hadde vi for eksempel to oppgaver underveis i semesteret, én tretimers skoleeksamen med hjelpemidler og én avsluttende skriftlig hjemmeoppgave. Faget dette gjaldt var International Contract Law. Dette sto i stor kontrast til i EU Business Law som også var et 6 ECTS-fag, der den eneste evalueringen var en 10 timers hjemmeeksamen.
Det var også en forskjell i "formen" på 2 ECTS-fagene og 6- ECTS fagene. 2 poengs fagene hadde mer likhet med kunnskapsprøver der man får flere korte spørsmål og skal reproduserer det som har blitt sagt i forelesning uten for store krav til refleksjon, 6 poengs fagene derimot var mer reflekterende og ikke på samme måte en gjengivelse av hva professoren hadde sagt i timen.
Når det kommer til oppmøte fikk vi beskjed om at undervisningen var obligatorisk og at man måtte gi beskjed dersom man ikke kunne komme. Utover i de fagene der deltakelse telte inn på karakteren, var likevel inntrykket mitt at det ikke hadde noen konsekvenser dersom man ikke møtte til undervisning.
Mitt inntrykk er også at fagene er enklere enn det vi er vant med fra Norge (hvert fall dersom det viktigste er å stå). Selv om jeg i eksamensperioden angret på at jeg ikke hadde jobbet litt mer jevnt og strukturert kom man langt med et lite skippertak rett før eksamen.
Vurdering av emnetilbodet
Det var ganske mange fag man kunne velge mellom, og også mange fag på engelsk. Det var derfor ikke noe problem å fylle opp timeplanen med engelske fag som til sammen ga 30 ECTS. De fleste fagene de tilbyr tar utgangspunkt i et internasjonalt eller EU-perspektiv. Universitetet hadde også en veldig oversiktlig og grei katalog med alle fagene man kunne velge mellom, og innholdet og antall ECTS for de ulike fagene.
Fagleg utbyte og språk
Jeg skal innrømme at faglig utbytte ikke var det jeg satte høyeste da jeg reiste på utveksling. Jeg føler likevel at jeg jo har lært en del i løpet av utvekslingsoppholdet. Særlig føler jeg at jeg kanskje har lært mer knyttet opp mot arbeidet som advokat. Undervisningen var i hovedsak vinklet med utgangspunkt i hva en advokat trenger av kunnskap og ferdigheter, noe jeg følte skilte seg en del fra hva vi er vant med fra Norge.
Underviserne er stort sett dyktige, så dersom man klarer å holde fokus og følge med er det gode muligheter for å lære mye!
Universitetet tilbyr undervisning i fransk på kveldstid to ganger i uka, så dersom man ønsker er det mulighet for dette. Undervisningen var delt inn i tre nivåer og man tar en kartleggingsprøve i forkant for å bli plassert i riktig gruppe.
Universitetsområdet og byen
Lyon er en utrolig fin by som har mye å tilby! Det er uendelig med restauranter, barer og bakerier, så man behøver ikke lete lenge for å finne et trivelig sted å slå seg ned på. Lyon har også en flott gamleby med søte smale gater fine gamle bygg. Et annet trivelig område jeg kan anbefale å sjekke ut er Croix-Rousse. Her finner du mange kule barer og vintagebutikker, og en flott gate som leder opp til et utkikkspunkt hvor man kan få god oversikt over byen. Dersom man ønsker litt grønt-følelse rundt seg kan man ta en tur til Parc de la Tête d'Or, en stor park som både byr på joggemuligheter og store gressplener for piknik og soling.
Universitetet ligger ganske sentralt i byen, selv om det ikke er veldig mye spennende akkurat rundt selve hovedcampus. Men går man i bare 5-10 minutter kommer man til en plass med en del servering, og det tar ikke lang tid å bevege seg til den enda mer sentrale delen av byen. Universitetet ligger også rett ved en av hovedtogstasjonene (Perrache) og busstasjonen, så hvis man planlegger for å utflukter er det lett å dra rett fra universitetet.
Noe jeg virkelig kan anbefale er å kjøpe et abonnement på bysykler. Er man under 26 år koster det bare 16 euro for et årsabonnement, er man over koster det 31 euro. Uansett vil jeg si at det absolutt er verdt det. Lyon er stort sett flatt og byen og veiene er veldig tilrettelagt for sykler med mange egne sykkelfelt og ellers tydelige merkinger i veien på hvor man kan sykle. Det er også mange sykkelstativ så det er enkelt å både finne en ledig sykkel, og å parkere sykkelen etter bruk. Det er et stort sykkelstativ rett ved campus, så sykkel er et godt transportmiddel for å komme seg til skolen.
Bustad
Det er lurt å begynne så fort som mulig å lete etter bolig, og dersom du ønsker å bo i studenthybel er det ikke dumt å søke så raskt man kan.
Jeg kan også slå et stort slag for å prøve å finne noe sentralt. Det er mange boliger i Vénnisieux, Villeurbanne og Bron, men da ender man fort et stykke utenfor byen og vil måtte bruke en del tid på kollektivt, og hele tiden ta hensyn til når siste buss/bane/tram går, eventuelt bruke penger på uber eller taxi. Alt mellom Universitetet og Croix-Rousse er veldig sentralt, så man kan ha det som et utgangspunkt i letingen dersom man ønsker å bo sentralt. Selv leide jeg og en venninne en leilighet som lå ved Jean-Macé og var veldig fornøyd med plasseringen der.
Denne leiligheten fant vi til slutt på en facebookside for utleie og kollektiv i Lyon. Vi hadde da prøvd i mange måneder å få tak i bolig og hadde lett på ulike nettsider som Studapart, HousingAnywhere og Chez Nestor, uten noe hell. Dersom man finner noe på en facebookside bør man likevel være ganske obs. Det er mange svindlere der og jeg ville vært skeptisk til å leie av noen som presser veldig på at man skal betale depositum og som ikke kan tilby en live videovisning eller i det minste en telefonsamtale med dem.
En annen mulighet er også å finne en leilighet gjennom et utleieselskap, da vil man måtte betale en liten sum til selskapet, men dette kan fort være enklere enn å finne noe helt på egenhånd privat. Et annet alternativ er langtidsleie på AirBnb, selv om dette fort kan bli ganske dyrt.
Et område jeg kanskje ville unngått å bo i er rundt Guillotière. Dette er blant de mer belastede områdene og nok ikke optimalt for studenter.
Noe annet det kan være kjekt å være klar over er at oppsigelsestiden i Frankrike som hovedregel er én måned, regnet fra datoen man sier opp. Dersom man skal dra før måneden er omme vil man derfor slippe å betale for de siste dagene dersom man sier opp i tide.
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
04.09.2023 - 22.12.2023Førebuingar/praktiske tips
Jeg synes at fasen før avreise var verken komplisert eller krevde for mye tidsbruk. Nettsiden for å opprette en profil på UCLY var kanskje ikke den enkleste manøvrere seg i, men jeg fikk raskt hjelp fra kontaktpersonen på universitetet da jeg etterspurte assistanse. Stort sett var alt i boks og jeg klar til avreise da jeg hadde satt opp liste over fag jeg ville ta og etter at utveklslingsavtalen og Online learning agreement var signert.
Undervisningsformer
Jeg tok seks ulike fag, alle med forskjellige professorer. Det viste seg fort at professorene hadde ganske ulike tilnærminger til undervisningen. I enkelte fag, særlig "undergraduate"-fagene var organisert slik at professoren snakket nærmest uavbrutt og der det var om å gjøre å notere så mye som mulig av det som ble som ble sagt. Til tross for at disse fagene gjerne bare var på 3 studiepoeng, synes jeg disse var de som krevde mest innsats. I LLM fagene var det i større grad lagt opp til interaktiv undervisning. I disse fagene synes jeg det gav større utbytte å sitte å følge med, heller enn å fokusere på å notere seg alt.
Hva gjelder eksamener var dette også løst ulikt i de ulike fagene. Dette kunne være to-timers skoleeksamen (essay), muntlig eksamen, flervalgseksamen, hjemmeeksamen over flere dager og en-dags hjemmeeksamen.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg valgte UCLY først og fremst fordi jeg ville bo i Lyon og Frankrike og mindre på grunn av emnetilbudet. For de som er mer interessert i privatrett har UCLY mye og tilby, men mindre for de som foretrekker offentligrettslige emner. I enkelte fag syne jeg professorene ikke professorene hadde så mye struktur i fagene noe som kunne gjøre det litt vankelig å henge med. Dette var imidlertid ikke et stort problem, ettersom eksamen uansett var svært overkommelig.
Fagleg utbyte og språk
Jeg sitter nok ikke igjen med det største faglige utbytte etter utveklsingsoppholdet. Fagene var mindre "hard juss" (fokus gjendelde rett) og litt mer reflektering og teorietisering rundt problemstillingene vi tok opp. Slik sett har jeg kanskje fått større trening i evnen til refleksjon og selvstendig tenking, heller enn at jeg sitter igjen med særlig mye konkrete jusskunnskaper.
Hva gjelder den administrative organiseringen av utveklslingsoppholdet var de fleste av utveklsingsstudenter enige i at universitetet har litt å gå på. Timeplanen for semesteret ble nemlig ikke klargjort i begynnelsen av semesteret, men heller måned for måned. Dette gjorde det noe vanskelig å planlegge turer og besøk fra venner og familie. Det samme gjaldt valg av eksamensdatoer. Disse kunne bli satt opp god tid i forveien, men for enkelte fag bare to-tre uker før selve eksamensdagen.
Universitetsområdet og byen
Universitetet er romslig og fint. Det ligger sentralt plassert, rett i nærheten av togstasjonen og 10 minutters gange fra sentrum i byen. Lyon er en nydelig by det er lett å trives i. Jeg synes den er akkurat passe stor og det tar ikke lang tid å få en viss oversikt. Været i August og September var nydelig og det var sommertempraturer nærmest hver dag. Høsten kom etter hvert med en del regnværsdager og i Desember ble det ordentlig kaldt, så ull og tygge gensere bør også pakkes med.
Bustad
Jeg bodde i et av universitetets egne studentboliger, Maison St Bernard, og var fornøyd med det. Denne var 6-7 minutters gange fra universitetet, hvilket var en stor fordel. Det var imidlertid dyrt (litt over 7000 i måneden), men mye billigere leie enn dette var uansett vanskelig å finne. På studentboligen hadde man tilgang til mange fasiliteter, bl.a lesesal, et lite treningsstudio og et lite bibliotek. Alt i alt vil jeg anbefale å undersøke mulighetene for å få plass i en av universitetets studentboliger.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet på universitetet var svært godt! Ettersom fagene man tar stort sett består av utvekslingsstudenter er alle nye i byen og giret på å skaffe seg nye bekjentskaper. Det var alltid noen som var åpen for å finne på noe og alle som ønsket å bli med ble inkludert. Jeg synes også skolen var flinke til å legge opp til sosiale sammenkomster for oss utvekslingsstudenter.
Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap
18.01.2023 - 26.05.2023Førebuingar/praktiske tips
Om mulig, sørg for å få tilgang til timeplanen (med oversikt over alle fagene og når de skal gå) fra skolen før du kommer. Denne ferdigstilles ikke før et stykke ut i semesteret, men det gir mulighet til å velge fag som starter tidligere. Vi hadde første semesterdag 18. januar, men flere av fagene som vi i utgangspunktet kunne velge begynte en og to uker før dette. Administrasjonen ville da ikke sette oss opp på disse fagene ettersom vi hadde mistet mye undervisning. Vi fikk ikke tilgang på timeplanen før 18. januar, og visste derfor ikke at vi kunne starte semesteret tidligere. Som konsekvens av at vi ikke fikk valgte de tidligere fagene, startet semesteret vårt i realiteten langt ut i februar, de to første månedene var omtrent helt uten undervisning. Jeg dro sammen med en annen, men jeg kan tenke meg at dersom jeg hadde dratt alene, så kunne disse måneden uten undervisning eller andre faste holdepunkter potensielt blitt ganske ensom. Fordi vi ikke visste dette kunne vi i realiteten dratt en måned senere til Lyon.
Undervisningsformer
Det varierte mellom klasseromsundervisning og undervisning på zoom. Klassene var en blanding av VGS undervisning og storgruppe i Bergen. Undervisningsformen varierte en del fra professor til professor, så det er vanskelig å gi et generelt svar, men de fleste klassene hadde forelesningsform, altså at professoren underviste hele timen.
Eksamenene var stort sett skriftlige. I noen av klassene fikk eramusstudentene egne eksamener som var enklere enn de faste studentene sin.
Skolen og administasjonen var litt surrete overfor oss utvekslingsstudenter, og datoer og timeplaner ble endret mye og ofte på veldig kort varsel. Eksamensdatoene fikk vi først vite et stykke ut i april. Vi fikk beskjed om at alle eksamener skulle holdes mellom 8. mai og 26. mai. I midten av mai fikk vi imidertid beskjed om at semesteret ble utsatt til 8. juni. Etter litt dialog fikk vi ha muntlig eksamen over zoom, slik at det var mulig å dra hjem etter en angitte semesteravslutningsdatoen.
Fagene er totalt 10t-30t avhengig av om det er et 2p- eller 6p-fag. Vær oppmerksom på at timeplanen plutselig kan endre seg, eller at visse timer gjennomføres digitalt.
Vurdering av emnetilbodet
Skolen har masse forskjellige fag å velge i, men administrasjonen bruker veldig lang tid på å tilpasse timeplanen, og en del fag overlapper som gjør at det reelle utvalget ikke er like stort som det ser ut som.
Timeplanen for det enkelte fag avhenger også veldig av professorene, slik at noen fag strekker seg over hele semesteret med to timer hver tredje uke, mens andre fag har all undervisning i løpet av én skoleuke.
Vær obs på at eksamensdatoer og undervisning konstant endrer seg, noe som er veldig uvant for oss nordmenn. Så følg godt med på skolemailen din gjennom semesteret.
Fagleg utbyte og språk
Fagene er ganske generelle, og virker som de er ment å være introduksjonsfag. Vi dro til Lyon for å reise rundt i Europa, og sånn sett traff vi veldig bra. Både eksamen og undervisningen er enkel, og krever lite arbeid. Det er heller ikke noe oppmøtekrav. Oppmøte teller imidlertid til en viss grad inn på karakterfastsettelsen.
Med andre ord er ikke UCLY stedet å dra hvis utvekslingoppholdet primært er motivert av faglig utbytte. Professorene er likevel veldig kompetente og faglig dyktige. Vi hadde blant annet en dommer i EU-domstolen (ECJ). Vi lærte mye, og det var spesielt spennende å lære fra et internasjonalt perspektiv, og snakke med professorer om medstudenter om hvordan ting fungerer i deres hjemland.
Jeg tok franskkurs på universitetet på det laveste nivået (A1-klassen). Dette var likevel for vanskelig, og ettersom det var så lite undervisning i starten av semesteret, så meldte jeg meg på franskurs utenfor skolen (Lyon Bleu). Etter dette fikk jeg mye mer ut av fransktimene på skolen. Lyon Bleu kan absolutt anbefales, og vi fikk støtte fra lånekassen til å finansiere dette. De tilbyr aktiviteter hver eneste dag i form av omvisning i Lyon, ost- og vinsmaking, fransk middag hjemme hos en av lærerne osv.
Universitetsområdet og byen
Lyon er en veldig pen og hyggelig by, og den blomstret skikkelig til utover våren. Folk sitter ute hele året, og byen er generelt livlig. Det er også fine fjellområder i Lyon, og fjellene rundt Mont-Dor er nydelige turdestinasjoner!
Lyon er også kjent som Frankrikes matby, og har blant annet sin helt egen matkultur i form av diverse Bouchoner som tilbyr treretters til en rimelig penge.
Lyon er også et perfekt utgangspunkt dersom man ønsker å reise rundt i sentral Europa. Det er kort vei til alpene, Paris, Sør-Frankrike osv. Vi kom oss rundt med Flixbus og Blablacar som har veldig rimelige bussturer rundt om i Frankrike og Europa.
Campus ligger veldig sentralt i byen, på Perrache togstasjon som er et slags knutepunkt i Lyon. Byen er delt inn i arrondesonement, og arr. 1 og 2. utgjør "øya". Det er her campus er (2), og det er stort sett her studentene oppholder seg. Lyon er en studentby, og det merker man på klientellet på barer og restauranter osv, særlig på øya.
Vi bodde på Confluence (også i 2) som er området på "tuppen" på øya. Dette er et litt mer kommersielt område. Det var et rolig område der det bodde en del unge voksne, småbarnsfamilier osv. Her ligger faktisk også de største utestedene i Lyon. Området minnet litt om Barcode i Oslo. Jeg var veldig fornøyd med beliggenheten. Det var kort avstand til alt med sykkel, selv om det ikke er "midt i smørøyet", som jeg vil si er i 1. arrondesenement.
Jeg brukte bysykkel for å komme meg overalt (app som heter velov). Så lenge man bor relativt sentralt ift. skole osv, så kan klare seg fint med bare sykkel. Lyon er flatt, og det er veldig godt tilrettelagt for sykkel. Kollektivsystemet i Lyon er også generelt veldig bra.
Bustad
Vær tidlig ute! I desember fikk vi en mail fra skolen om at det var mulig å søke om studentbolig/accommodation. Vi sendte forespørsel om bolig med en gang mailen kom etter tips fra en som hadde vært på utveksling i Lyon året før. Vi var derfor veldig heldige og fikk studentbolig sentralt i Lyon. Boligene fyller seg opp fort, og køen er lang, så det anbefales å være på ball her om man ønsker studentbolig. De er studioleiligheter, og vi betalte 406 euro i mnd. Dette er ca halvparten av det de andre betalte, de som leide privat. Man kan også finne bolig gjennom diverse facebookgrupper og på leboincoin.fr (tilsvarer finn.no).
Sosialt miljø
Det sosiale tilbudet fra skolen er greit. Skolen arrangerer tur til Annecy der UCLY også har Campus, vinsmaking, filmkvelder etc. Dette er imidlertid sjeldent, og begynte ikke før i mars. Tilbudet opplevdes nok mer tilfredsstillende for de som hadde undervisning fra start. For oss som nesten ikke hadde undervisning de to første månedene, så var det litt lite.
Det arrangeres også store «erasmusfester» ukentlig på tvers av alle universiteter i byen.
Det sosiale tilbudet som Erasmusstudent er veldig bra. Det opprettes en whatsappgruppe med erasmusstudenter som det var mye aktivitet i, og det var daglig initiativ til bar, restaurant, park, klatring, utflukt osv. Det er alltid noe å bli med på eller engasjere seg i dersom man ønsker det. Det er derfor veldig opp til deg selv hvor sosial du ønsker å være.
Ettersom semesteret i realiteten startet så sent, så vi lite til de andre utvekslingsstudentene på UCLY før litt lenger inn i semesteret. Men vi først ble kjent med de, ble dette også en god gjeng. I "erasmuskullet" på UCLY var vi kanskje 40 stk, primært jenter. Jeg forsto det sånn at de andre utvekslignsstudentene hadde fått tilgang på timeplanen tidligere, slik at deres semester startet som det skulle i januar. Jeg regner derfor med at det er mulig å få denne tilsendt litt tidligere enn vi fikk.
Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap
18.01.2023 - 26.05.2023Førebuingar/praktiske tips
Start med forberedelser i god tid, hvertfall hva gjelder bolig. Vi sendte søknad om studentbolig (Crous) samme dag som vi fikk «enrollment letter» og fikk derfor tak i de veldig ettertraktede studioleiligheter for en utrolig rimelig penge.
Undervisningsformer
Undervisningen foregår gjennom klasseundervisning, lignende VGS-undervisning.
Fagene er totalt 10t-30t avhengig av om det er et 2p- eller 6p-fag. Vær oppmerksom på at timeplanen plutselig kan endre seg, eller at visse timer gjennomføres digitalt.
Vurdering av emnetilbodet
Det er veldig mange engelske fag å velge mellom, alt fra ulike EU-fag til selskapsstyring og ADR. Nivået på faglig utbytte er likevel varierende da de er relativt generelle og gjennomgår rettsområdet på overflaten. Fagutvalget var likevel godt, og det var uproblematisk å bytte fag så lenge du gjorde dette innen en gitt frist.
Vil anbefale å be om den tentative timeplanen allerede tidlig i januar. Viktig for det sosiale å ha timer å gå til fra start, så sørg for at du velger emner som begynner tidlig på semesteret. Velger man feil fagkombinasjon risikerer du å overhode ikke ha undervisning de første to månedene (bortsett fra franskundervisning).
Fagleg utbyte og språk
Fagene er som sagt veldig generelle, og går lite i dybden. Dersom målet ditt for utvekslingen primært er å oppleve Frankrike og sentral-Europa er UCLY veldig bra. Både eksamen og undervisningen er enkel. Ikke noe oppmøtekrav, noe som er praktisk dersom du skulle finne på å dra på helgeturer etc.
Dersom du drar på utveksling for å gå dypt i materiet er nok ikke det faglige utbytte på UCLY tilfredsstillende. Flere av fagene bærer preg av at de er introduksjonsfag.
Foreleserne er likevel veldig kompetente og faglig dyktige. Vi hadde blant annet en dommer i EU-domstolen (ECJ).
Vær obs på at eksamensdatoer og undervisning konstant endrer seg, noe som er veldig uvant for oss nordmenn. Så følg godt med på skolemailen din gjennom semesteret.
Universitetsområdet og byen
Universitetet og fasilitetene er veldige gode. Lyon er en nydelig by med perfekt beliggenhet. Kort vei til både alpene, vindistrikter, Paris og rivieraen. Byen bærer preg av orden og velstand, der alt fra offentlig transport og sikkerhet er veldig godt. Uteliv og restauranter flyter det av.
Bustad
Vær tidlig ute! Bolig kan bli unødvendig dyrt dersom du må ty til Airbnb. Hvis du ikke får tak i studentbolig gjennom universitetet kan du sjekke sider som LeBoincoin. Hvis ikke er det veldig hjelpsomt hvis du har noen kontakter (om det så er en perifer venn på Facebook). Da er leieprisene langt lavere.
Sosialt miljø
Det sosiale tilbudet fra skolen er greit. Det arrangeres turer til Annecy, vinsmaking, filmkvelder etc. Uavhengig av skolens tilbud arrangeres det også store «erasmusfester» ukentlig på tvers av alle universiteter i byen. Det kryr av studenter i byen, så å finne seg venner er enkelt så lenge du er åpen og legger ned litt innsats de første ukene.
Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap
18.01.2023 - 26.05.2023Førebuingar/praktiske tips
Jeg opplevde både søknadsprosessen og det praktiske som måtte gjøres i forkant som forholdsvis enkelt og oversiktlig. Jeg anbefaler likevel å få oversikt over alt det praktiske så tidlig som mulig, slik at frister osv. ikke kommer overraskende på. Man må blant annet skrive et kort motivasjonsbrev til UCLy, velge fag og fylle ut Online Learning Agreement. Jeg vil også anbefale å søke om studentbolig så fort du har fått plass, da det er kamp om disse.
Undervisningsformer
Undervisningen består hovedsakelig i klasseromsundervisning i grupper på 10-30 personer, heller enn større forelesninger slik vi er vant med fra UiB, samt noe digital undervisning. En stor forskjell fra UiB er også at det sjeldent er et spesifikt pensum og at eksamen er basert på det som gjennomgås i timene. Det er derfor viktig å ta gode notater.
Hva gjelder eksamensform, er dette noe varierende, og gjerne bestemt ut fra lærerens preferanser. I enkelte fag hadde vi også en viss innflytelse på hvordan eksamen ble gjennomført. I noen fag var det muntlig eksamen, mens det i andre fag var skriftlig eksamen eller innleveringer. Felles er at ingen av eksamenene var spesielt krevende sammenliknet med hva vi er vant med fra UiB så det er bare å senke skuldrene, også i eksamensperioden. Det er også verdt å merke seg at i de fleste fag spiller muntlig aktivitet inn på den endelige karakteren, samt at det kun i unntakstilfeller er anonym eksamen.
Det administrative fungerer imidlertid langt dårligere enn i Norge. For eksempel fikk vi ikke eksamensdatoene før en liten måned før eksamen, noe som gjorde det litt vanskelig å planlegge, i tillegg til at det tok litt tid før vi fikk avklart eksamensformen. Også etter eksamensplanen er på plass må en være forberedt på endringer. Generelt synes jeg det administrative har vært noe slitsomt å forholde seg til, da det ble gjort en del endringer underveis. Blant annet opplevde vi at både undervisning og eksamen i et fag ble flyttet til etter semesterslutt, slik at vi måtte ta det over Teams fra Norge. Med det sagt, så er døren til det internasjonale kontoret som regel alltid åpen og de som jobber der er veldig hyggelige, så dersom man har spørsmål og ikke får svar på mail, kan man alltids ta turen innom.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er noe ulikt på høst- og vårsemesteret, men det er en del fag å velge i. En stor fordel med UCLy er at de har tilstrekkelig med engelske fag til å fylle kvoten på 30 studiepoeng, som er noe av grunnen til at jeg valgte Lyon. Det er imidlertid ikke alle fagene som er forhåndsgodkjent av UiB, i tillegg til at enkelte fag går samtidig. I praksis er det derfor noe begrenset hvilke fag man kan velge i sammenliknet med det man først kan få inntrykk av når en leser kurskatalogen.
Det er også verdt å merke seg at fagene er mindre enn i vi er vant med fra UiB (2 til 6 studiepoeng), slik at man må velge flere fag for å fylle kvoten. Siden man må ta flere fag er det også sannsynlig at enkelte fag krasjer, slik at man nå være forberedt på å gjøre noen endringer i fagvalg etter semesterstart, men her opplevde jeg universitet som veldig behjelpelige. I de fleste fag er det heller ikke noen formelle krav til oppmøte i undervisningen, så et visst overlapp går fint.
Når fagene går er også veldig ulikt. Med den fagkombinasjonen vi norske studentene valgte, var det knapt undervisning de to første månedene, før vi plutselig kunne ha uker med 30 timer undervisning. Studiebelastingen var altså ganske varierende gjennom semesteret, men likevel fullt overkommelig hvis man sammenlikner med UiB.
Fagleg utbyte og språk
Personlig er jeg ikke veldig imponert over det faglige utbyttet, så dersom en ønsker å dra på utveksling for det faglige sin skyld, er ikke Lyon nødvendigvis stedet å dra. Dette fordi mye av undervisningen var veldig overfladisk og at enkelte lærere tok ganske lett på ting ettersom vi var Erasmusstudenter som "bare skal bestå". Jeg synes likevel det var lærerikt å få et mer internasjonalt perspektiv på ting, og jeg følte også jeg lærte en del av å snakke med medstudenter om hvordan ting fungerer i deres hjemland. Det handler selvfølgelig også mye om hva man gjør det til selv. Jeg prøvde for eksempel å legge en innsats i å bli bedre på å skrive engelsk når jeg hadde sjansen. Slik sett fikk jeg språklig utbytte av oppholdet selv om det faglige innholdet ikke var det mest givende.
Universitetsområdet og byen
Lyon er en veldig fin by. Den er passe stor slik at man lett får oversikt, samtidig som den gir litt følelse av "storby". Lyon er også kjent som en mathovedstad, så jeg vil absolutt anbefale å utnytte restauranttilbudet. Det er også lett å ta seg rundt i byen, da kollektivtilbudet er ganske godt utbygget. I tillegg er det mulig å kjøpe bysykkelabonnement til en billig penge og siden byen er veldig flat og sentrum forholdsvis oversiktlig, kommer man også langt med å gå. Lyon ligger også ganske sentralt i Frankrike, sånn at det er gode muligheter for å ta både dags- og helgeturer til andre byer i og utenfor Frankrike. Det er for eksempel en veldig fin dagstur og ta toget til Annecy. Hva gjelder universitetsområdet, er det en stor fordel med UCLy, sammenliknet med andre campus i Lyon, at det ligger sentralt på halvøya som utgjør sentrum. Det er derfor kort vei til det meste, og man føler at man er der det skjer.
Bustad
Hva gjelder bolig, vil jeg anbefale å være tidlig ute, da det som nevnt er kamp om studentboligene. Selv om jeg var forholdsvis tidlig ute fikk jeg ikke studentbolig og endte opp med å leie privat 3-4 km fra campus. Dette funket greit, men flere av studentboligene ligger langt nærmere sentrum og er også billigere enn å leie privat. Man kan søke studentbolig gjennom Crous (tilsvarende Sammen i Bergen), men det finnes også private studentboliger. Blant annet ligger Maison Saint Bernard nær universitet, og jeg vet at flere i klassen var veldig fornøyde med å bo her. Universitet er behjelpelige med å finne bolig, både studentbolig og privat, så jeg anbefaler å ta kontakt med boligavdelingen så fort du har fått studieplass.
Sosialt miljø
Jeg opplevde at universitetet prøvde å legge til rette for et sosialt miljø ved at de første uken hadde ulike velkomstarrangementer som frokost, omvisning og liknende. Også utover semesteret var det ulike arrangementer, blant annet vinsmaking. Et minus var likevel at det tok flere uker før vi egentlig kom i gang med undervisningen, slik at det var noe vanskelig å få et "klassemiljø" fra starten av. Ellers er det generelt sosialt å være Erasmusstudent, og det er alltid noe å bli med på eller engasjere seg i dersom man ønsker det. Det er derfor veldig opp til deg selv hvor sosial du ønsker å være.
2022
Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap
05.09.2022 - 16.12.2022Førebuingar/praktiske tips
Jeg anbefaler å være tidlig ute med å få oversikt over ting som skal fikses i forbindelse med utvekslingsoppholdet. Man må for eksempel skrive en kort søknad til UCLY når man har fått plass fra UiB, velge fag, fylle ut Online Learning Agreement osv. Det er egentlig ikke så mye å fikse, men det er greit å få oversikt sånn at man slipper å bli overveldet når fristene melder seg.
Jeg vil også anbefale å se etter bolig så tidlig som mulig (helst før sommeren). Det er ganske stor konkurranse på leiemarkedet i Lyon, så det er kjipt å stresse med dette rett før avreise. Ellers er det lurt å lære seg litt fransk, om det så bare er noen gloser, da mange franskmenn kvier seg for å snakke engelsk. Man klarer seg uten store franskkunnskaper også, men det kan være ganske praktisk og gøy om man klarer å si noen ord.
Undervisningsformer
Det var ganske store forskjeller mellom de ulike fagene. Noen fag var veldig interaktive, og baserte seg i stor grad på diskusjoner og praktiske øvelser. I andre fag var det forelesninger med PowerPoint, og i noen fag brukte ikke læreren PowerPoint i det hele tatt, og da var poenget å transkribere alt læreren leste opp. Den sistnevnte undervisningsformen synes jeg ikke var så veldig engasjerende, men det var heldigvis ikke så mange slike fag.
Eksamensformene var også veldig forskjellige. De fleste fagene hadde en skriftlig skoleeksamen for hånd, men jeg hadde også skoleeksamener på PC, multiple choice, og et par hjemmeeksamener. De store fagene hadde som regel flere vurderinger i form av forhandlinger, presentasjoner eller innleveringer i tillegg til eksamen. Karakteren i faget ble da satt på grunnlag av alle vurderingene.
Samlet sett var det stor forskjell på fagene, både med tanke på undervisningsform, vanskelighetsgrad og arbeidsmengde i forhold til studiepoeng. Generelt krevdes det likevel betydelig mindre arbeidsinnsats enn ved UiB.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet tilbyr en del fag på engelsk, men det er litt ulikt fagtilbud på høsten og våren. Det er uansett mer enn nok fag til å fylle opp 30 studiepoeng, og å velge litt ut fra hva man er interessert i. Denne høsten kunne vi først og fremst velge forretningsjuridiske fag, men jeg synes det var mye interessant å velge i. Alle fagene var enten 2, 3 eller 6 studiepoeng. Jeg likte særlig de mer praktisk rettede fagene som "Legal Skills" der man fikk øve seg på forhandlinger og å skrive til klienter i arbeidslivet. Jeg lærte masse nytt og det var gøy å ha fag som man kunne ha tatt i Norge. Alt i alt synes jeg at det var et bra emnetilbud på UCLY, og særlig hvis man synes det er gøy med forretningsjuss.
Fagleg utbyte og språk
Jeg sitter igjen med et godt faglig utbytte etter utvekslingsoppholdet mitt på UCLY. Selv om undervisningen var av varierende kvalitet så lærte jeg mye av å lese til eksamen, holde presentasjoner og å skrive oppgaver. Mange fag hadde et internasjonal perspektiv, for eksempel "International Trade Law" og "International Contract Law", og dette er fagområder som jeg hadde lite kunnskap fra før. Her lærte jeg derfor masse nytt.
Selv om jeg kunne greit fransk fra før (C1-nivå), valgte jeg å ta alle fagene mine på engelsk. Jeg fikk virkelig frisket opp kunnskapene mine i akademisk engelsk, og det var gøy å lære hvordan man skriver engelsk i juridiske fag også. Mange av lærerne på UCLY var veldig gode i engelsk, så jeg fikk et bra engelskspråklig utbytte. Jeg lærte også masse fransk av å bare være i Lyon, da de fleste snakker dårlig engelsk og derfor foretrekker fransk.
Universitetsområdet og byen
Jeg synes Lyon var en fantastisk by! Det er både den tredje største i Frankrike, og det er kjent for å være Frankrikes beste studentby. På grunn av de to elvene som renner gjennom byen er det superlett å orientere seg i den, og byen oppleves som passe stor. Mange kaller Lyon for en liten utgave av Paris. Det er et kjempebra kulturtilbud, nydelig natur i nærheten, og mange småbyer man kan besøke med tog. Lyon er også kjent som Frankrikes mat- og vinhovedstad, og den ligger helt klart i verdenstoppen når det kommer til gastronomi. Det er så mange gode restauranter, vinbarer og bakerier. Ellers synes jeg folkene i Lyon var utrolig hyggelige, hjelpsomme, åpne og inkluderende. Jeg opplevde den også som veldig trygg, men jeg tok alltid Uber eller taxi hjem på kvelden hvis jeg var alene, og dette vil jeg anbefale andre også.
Universitetet ligger i sentrum av Lyon (2. arrondissement) og i veldig fine lokaler. Skolen er faktisk bygd med utgangspunkt i et gammel fengsel, noe som gjør den veldig stilig. Den ligger også rett ved siden en av byens største tog- og busstasjoner, noe som er praktisk for eventuelle helgeturer. Skolen har et bibliotek hvor man kan studere, fine og lyse klasserom, flere amfier og en stor kantine. Det er også mange gode bakerier i nærheten av skolen hvor man kan kjøpe seg lunsj.
Bustad
Jeg anbefaler å tenke på bolig tidlig. Etter min erfaring er det veldig vanskelig å leie på det private markedet i Lyon. Ofte leier man gjennom meglerfirma, men disse er totalt uinteresserte i internasjonale studenter og korttidsleie. Personlig prøvde jeg å kontakte sikkert 30 utleiere og meglerfirma, men jeg fikk ikke et eneste svar selv om jeg skrev på fransk. Man kan også leilighet via diverse Facebook-sider, men her er det ganske høy risiko for å bli lurt.
Skolen er superhjelpsomme når det kommer til å finne bolig, så jeg vil anbefale å ta kontakt med dem. Skolen har blant annet egne studenthybler (flere er nyoppussede) og disse koster vel rundt 4000-5000 kroner per måned. Ellers kan skolen også hjelpe deg å få tak i CROUS-bolig, som er studentskipnaden sine boliger. Etter mange forsøk på det private leiemarkedet, endte jeg opp med dette. Det er mange CROUS-boliger rundt omkring i byen, og disse har forskjellig standard og størrelser på rommene. Selv bodde jeg på et lite rom med eget bad, men det var grei standard og jeg betalte bare 2700 kroner i måneden. Jeg hadde en god opplevelse med CROUS, men jeg vet om andre som var mer misfornøyde av forskjellige grunner. Jeg vil kanskje derfor heller anbefale skolens hybler. Eventuelt kan man også leie bolig via AirBnB, men dette blir fort ganske mye dyrere enn skolen/studentskipnaden sine boliger.
Angående plassering anbefaler jeg å bo så nærme Presqu'île som mulig (arrondissement 1 og 2). Det er i dette området det meste skjer. Styr unna la Guillotière, da dette er kjent for å være er område med mye kriminalitet. Arrondissement 4, 5 og 6 er også sterkt å anbefale. Selv bodde jeg i nærheten av Jean Macé i 7. arrondissement og stortrivdes egentlig her. Det er ganske nært sentrum og opplevdes som veldig trygt. Sjekk ut informasjon om de forskjellige bydelene av arrondissement 7, 8 og 9 (eller Villeurbanne) hvis du vil flytte hit, da noen bydeler er er kjent for mer kriminalitet enn andre.
Sosialt miljø
Jeg synes det var superbra sosialt miljø på skolen og i Lyon generelt. Vi hadde et infomøte på starten av semesteret der vi fikk møte de andre Erasmus-studentene, og det ble også arrangert flere frokoster hvor vi fikk croissant, kaffe og kunne bli litt kjent. Vi hadde som regel fag med andre Erasmus-studenter og ble derfor godt kjent med disse i løpet av semesteret. Ellers arrangeres hele tiden Erasmus-fester i byen hvor man kan dra for å bli kjent med folk. Jeg opplevde det som veldig lett å få venner, men det skal også sies at jeg inn en ordentlig innsats og ble med på alt jeg ble invitert med på i starten. Jeg anbefaler å bli med på alt man får muligheten til!
Samlet sett vil jeg anbefale utveksling til UCLY og Lyon på det sterkeste! Det er en nydelig by, fint vær, et bra universitet og muligheter for å gjøre masse gøy og å reise masse. Jeg må likevel nevne at Frankrike er kjent for litt dårlig administrasjon og mye byråkrati, og dette kan jeg skrive under på. Det er en del papirarbeid når man skal fikse bolig, og på skolen kan det være litt rot og lite uforutsigbarhet med tanke på eksamensform, eksamensdatoer, hjemreisedato og lignende. For min egen del gjorde ikke dette noe, men det kan nok virke stressende hvis man liker forutsigbarhet og planlegging. Uansett - hvis man innstiller seg på dette på forhånd er det nok lettere å forholde seg til! Jeg ville 100 % ha valgt Lyon hvis jeg skulle på utveksling igjen.
Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap
05.09.2022 - 16.12.2022Førebuingar/praktiske tips
Før du drar ned er det greit å ha orden på alt av papirer du trenger. Gjerne ha to kopier da det franske systemet tidvis er helt elendig. Blant annet måtte jeg levere noen papirer flere ganger til resepsjonen der jeg bodde.
Det viktigste du gjør før du drar ned er imidlertid å finne et sted å bo. Det er utrolig vanskelig å finne bolig i Lyon, så her er det bare å begynne så tidlig som mulig.
Et annet tips er å lære seg litt fransk på duolingo. Franskmenn er lite behjelpelige om man ikke engang prøver å kommunisere med dem på fransk, før man slår over til engelsk. I tillegg er det greit å kunne noen høflighetsfraser da det ofte forventes at man sier god kveld og tusen takk på fransk når man eks kjører uber. Hvis ikke oppleves man gjerne som frekk.
I tillegg, husk å ta med en liten reisebag som du kan bruke hvis du tar helgeturer rundt om i Europa :)
Undervisningsformer
Det er hovedsaklig klasseromsundervisning, der noen fag er mer interaktive enn andre.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet i Lyon er helt greit. Det er i utgangspunktet nok av valgmuligheter, men fagene krasjer veldig ofte. I tillegg oppdateres timeplanen en gang i uken med endringer, slik at fag som egentlig ikke krasjer plutselig gjør det. Dette var veldig frustrerende, men heldigvis er fagene relativt enkle så det skapte ingen store problemer.
Et tips er å prøve å ta de fagene med lærere som har engelsk som morsmål. Dette fordi franske lærere har en tendens til å være veldig monotone i undervisningen, og i tillegg er de ikke særlig stødige i engelsk.
Hvis jeg skal anbefale to fag:
- International contract law. I dette faget var det veldig store innleveringer, og kanskje det faget som krevde mest arbeid. Til gjengjeld var det veldig lærerikt, særlig om man ønsker å jobbe med forretningsjus.
- Legal skills. Dette faget var veldig praktisk, og vi hadde stort sett bare forhandlingsøvelser i timene.
Fagleg utbyte og språk
Jeg syntes jeg fikk et godt faglig utbytte, ut fra den innsatsen jeg la inn. Det faglige nivået på undervisningen varierer veldig fra fag til fag, og lærer til lærer. Noe av undervisningen bar preg av at klassen var satt sammen med folk på veldig ulike nivåer. I vår ersasmusgruppe var det flere som bare hadde gått få år på jusstudiet, mens andre var som oss og gikk siste året. Jeg hadde også noen bachelorfag med franske studenter. Disse fagene var svært grunnleggende, og ikke noe jeg fikk noe særlig utbytte av.
Som med alt annet er utbytte både språklig og faglig litt hva du gjør det til selv. Jeg fant en norsk gjeng der nede, og brukte dermed kun engelsk i forbindelse med skolearbeid, og har dermed ikke fått så stort språklig utbytte. Til gjengjeld valgte jeg fag som ville være relevant for meg i fremtiden, og jeg tror jeg vil få bruk for noe av den kunnskapen jeg fikk.
Universitetsområdet og byen
Universitetet er veldig moderne og fint.
Lyon er en vakker by, og å gå langs elvene i fint vær er helt magisk. Anbefaler å bare tusle rundt i byen, og se i små butikker. Det er i tillegg flere gode brunsjsteder i byen, noe jeg anbefaler å sjekke ut. Lyon har også mange veldig fine museer som jeg anbefaler å ta turen innom. Er man i Lyon på høsten så måå man også få med seg lysfesten i desember. I forkant trodde jeg at det var veldig overvurdert, men ble veldig positivt overrasket over stemningen og lyshowene som ble vist over hele byen.
Selv om Lyon er utrolig fin, så anbefaler jeg å bruke helgene på å reise rundt. Det er gode forbindelser til store deler av Europa, og også nærme mange koselige franske byer, slik som Annecy og Grenoble. Bruk dermed hvert hull i timeplanen (det kommer det til å være mange av), til å reise på dagsturer eller lengre turer.
Bustad
Det er utrolig vanskelig å finne bolig i Lyon. Jeg anbefaler alle derfor med å være tidlig med å enten finne på airbnb, eller søke studentboliger. All informasjon er på fransk, men de ansatte på skolen er som regel veldig behjelpelige. Vi var ganske desperate midt på sommeren da vi enda ikke hadde fått noe napp på det private markedet, og vi hadde hørt om flere som hadde blitt forsøkt svindlet. Da vi kontaktet skolen fant de rom i studentboliger til to av oss i Crous- boliger. Det kostet ca 271 EURO i mnd og var bra mtp hvor mye man betalte. Da fikk man et veldig lite rom (med god planløsning) og eget bad. Dette er også den billigste studentboligen jeg har hørt om i Lyon etter å ha snakket med andre studenter her i Lyon. Jeg vil imidlertid anbefale å heller søke studentboligene der man har eget kjøkken.
Prøv også å holde dere unna la guillotiere mtp valg av bolig. Dette er et område med mye narkotikahandel og gjengmiljøer, og visse områder der er svært lite koselige å gå i på kveldene alene.
Avslutningsvis, to ting som er verdt å tenke på mtp studentboliger er:
- I flere av studentboligene er det kakerlakker. Selv om de sprayer ned rommet og fjerner dette, så er det et problem i hele bygget og de kommer mest sannsynlig tilbake på et eller annet tidspunkt.
- Det er døgnåpen "resepsjon" på Crous boligene. Dette er veldig bra, men de snakker som regel ikke engelsk. Det var heldigvis en annen fra uib som bodde i samme crous-bolig som meg som kunne være oversetter. Google transelate er dermed din beste venn om du skal spørre om noe e.l.
Sosialt miljø
Det er veldig lagt til rette for at man skal bli kjent med de andre erasmusstudentene siden mange fag er rene erasmusklasser. Personlig ble jeg best kjent med de norske som dro fra UiO og UiB som gikk på UCLY og den andre skolen UiB har utvekslingsavtale med i Lyon. Dette passet meg perfekt, men her er det mye hva man selv gjør det til.
Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap
03.01.2022 - 31.05.2022Undervisningsformer
Undervisningen bestod i hovedsak av fysisk undervisning i mindre klasser på rundt 15-30 studenter, avhengig av om man valgte fag kun bestående av erasmus-studenter eller fag bestående av både erasmus-studenter og andre studenter ved universitetet. Hva gjelder eksamener bestod omtrent halvparten av disse av essay-innleveringer. Det var også noen fag der 50 % av karakteren ble basert på en muntlig presentasjon og den resterende 50 % av en skriftlig eksamen. De skriftlige eksamenene er mindre omfattende enn det vi er vant til på UiB og varte i enten 1 eller 3 timer. Noen av disse var langsvarsoppgaver, mens andre bestod av multiple choice eller true or false-spørsmål. En årsak for dette kan være at flere av fagene bestod av færre studiepoeng (enten 2,3 eller 6 poeng).
For noen av fagene forventet professoren muntlig deltagelse, og deltagelsen under forelesningene utgjorde også en mindre del av den endelige karakteren. Jeg opplevde imidlertid svært sjeldent at studenter eksplisitt ble bedt om å svare på spørsmål under undervisningen. Deltagelsen beror i stod grad på om man selv ønsker å delta.
Det kan også være greit å merke seg at en del av fagene har et kortvarig, men intenst løp. Eksempelvis kan undervisningen i et fag kun strekke seg over en uke, men med undervisning på rundt 6 eller 7 timer hver dag fra mandag til fredag. Alle eksamenene eller innleveringsfristene var imidlertid i tiden rundt april eller mai.
Vurdering av emnetilbodet
Vi hadde et greit utvalg av ulike fag som kunne velges. Det var imidlertid vanskelig å finne fag der undervisningen ikke krasjet med hverandre i timeplanen. Dette ble vi ikke klar over før etter vi møtte opp på første skoledag og timeplanen for fagene ble publisert. På grunn av dette endte det med at det kun var 7 fag (tilsvarende 30 studiepoeng) som ikke krasjet med hverandre, og vi fikk ikke mulighet til å velge noen andre fag enn disse, ettersom vi ville ha mistet for mye av undervisningen. Likevel har universitet informert at det skal være i orden om man ikke får deltatt i deler av undervisningen på grunn av at fagene går samtidig. Det kan være greit å merke seg at timeplanen til universitet stadig endret seg etter den ble publisert første gang. Vi fikk en frist for å endre på fagene etter første skoledag, slik at man har mulighet til å tilpasse seg endringer i timeplanen.
Fagleg utbyte og språk
Personlig er jeg av den oppfatningen at jeg fikk et godt faglig utbytte av undervisningen. All undervisning er obligatorisk, og ettersom en del av fagene har et intenst løp med mange timer undervisning hver dag får man lært mye over kort tid. Hva gjelder språklig utbytte valgte jeg å ta fransk som et fag ved siden av de juridiske fagene, med både skriflig og muntlig eksamen. Dette hjalp noe, men fungerte mer som et hjelpeverktøy til å lære språket. All annen undervisning i de juridiske fagene gikk på engelsk.
Universitetsområdet og byen
Byen er større enn man kanskje tror før man drar ned dit, og er delt inn i ulike distrikter delt opp i nummere. Universitetet er en del av 2 arrondissement, som er midt i sentrum av byen.
Bustad
Man har enten valget av å få hjelp av universitetet i Lyon til å få tildelt en studentbolig, eller å finne dette privat på egen hånd. Personlig valgte jeg å leie privat. Jeg vil imidlertid likevel anbefale å gå gjennom universitetet for å finne studentbolig. Disse boligene er langt rimeligere enn hva som er mulig å finne privat, og de er som regel også plassert nærme sentrum og universitetet. Man kan imidlertid merke seg at man da bor alene i en mindre studio-leilighet. Hvis man ønsker å bo med flere i kollektiv, er det mulig å melde seg inn i facebook-grupper ment for dette.
Sosialt miljø
Jeg syntes det sosiale miljøet på skolen var veldig bra. Vi var en mindre gruppe på omtrent 30 erasmus-studenter, noe som gjorde det lett å bli kjent med alle i gruppen, og det skjedde mye sosialt som det var mulig å delta på, gjerne flere ganger i uken. Det var lav terskel for å sende en melding i den felles gruppechatten, noe som jeg syntes var veldig hyggelig.
Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap
03.01.2022 - 31.05.2022Førebuingar/praktiske tips
Før du skal dra er det lurt å skaffe seg en oversikt over alle praktiske ting som skal ordnes i forkant av utreise, som for eksempel fagvalg, OLA agreement og forsikring for studenter i utlandet. Videre, Lyon er en populær studentby, så det kan være lurt å være tidlig ute når du skal se etter bolig. Når du først har fått tak i bolig er det en del formalia som kan være lurt å få i orden. Ofte kreves det at du har fransk innboforsikring, samt garanti for husleie. Dette er ting som må være i orden før du drar til Frankrike.
Videre vil jeg anbefale deg å sette deg godt inn i fagtilbudet, og ellers bare følge alle frister som blir angitt i mails fra Ucly. Det franske systemet fungerer ikke like optimalt som det norske, og du må være forberedt på at ting tar litt tid, og er noe kronglete. Det kan også være lurt å begynne å øve seg litt på fransken i forkant av oppholdet, da det er svært få i Lyon som snakker godt engelsk.
Undervisningsformer
Undervisningen var veldig varierende. I noen fag var det kun forelesninger, mens i andre fag var det lagt opp til en mer interaktiv undervisning. Personlig likte jeg den interaktive formen godt, da det bidro til at alle stilte forberedt til timen, og man fikk mer ut av det. Eksamensformen var heller ikke den samme i alle fagene. I noen fag hadde vi skriftlig eksamen for hånd, mens i andre fag var det innlevering. Jeg hadde også eksamener som bestod av skriftlig prøve og en fremføring. Uansett, undervisning og eksamen var overkommelig, og det krever samlet sett mindre arbeid enn ved Universitetet i Bergen.
Språkkunnskapene til forelserne vil også variere, og det vil få betydning for utbyttet. Noen er veldig flinke i engelsk, mens andre ikke har like gode ferdigheter. For det meste vil man klare å få med seg det som blir sagt, men det er greit å være klar over det.
Vurdering av emnetilbodet
På Ucly er det nok emner på engelsk til at du får fylt opp 30 studiepoeng, noe som er et stort pluss! Utvalget er i utgangspunktet veldig godt da du kan velge mellom fag på bachelor- og masternivå. Vær likevel obs på at mange av fagene vil krasje, særlig om du velger fag fra ulike linjer. For eksempel så har Ucly to L.L.M linjer, og her går mange av fagene samtidig. Dersom du vil være sikker på at ingen fag krasjer, er det lurt å velge fag innenfor den samme linjen. Jeg opplevde at jeg måtte endre mange av mine opprinnelige fag da jeg kom ned til Lyon, da jeg hadde fag fra flere ulike linjer. Merk deg også at det er en frist for når du kan endre fag, og etter denne fristen er skolen ganske rigid på å bytte.
Fagene er ofte små, og du må være forberedt på å ta veldig mange fag. Jeg hadde 6 juridiske fag, pluss fransk. Fransk er frivillig, men jeg vil anbefale å ta et språkkurs.
Fagleg utbyte og språk
Rent faglig sitter jeg igjen med et helt ok utbytte. Det er ofte små fag, og innholdet er derfor noe overfladisk. Likevel, det er stor variasjon i de ulike fagene, og utbyttet varierer deretter.
Jeg tok fag i tilknytning til linjen "international business law", og hadde fag som blant annet arbitration law, dispute resolution og ethics in international business law. Selv om fagene var overfladisk, syns jeg mange av fagene var interessante. Man fikk innblikk i hvordan juss påvirker internasjonale selskaper, og mange av fagene jeg tok gikk ut på hvordan man løser internasjonale konflikter. Arbitration law var nok det faget som krevde mest arbeid, men det var også det faget jeg fikk mest utbytte av. Internasjonal voldgift er veldig aktuelt, og det er absolutt et nyttig fag, til tross for en litt større arbeidsmengde.
Jeg kan også anbefale franskkurset på skolen. Dette går på kveldstid, men det er verdt å delta på, da man kan lære seg en god del fransk på kort tid.
Universitetsområdet og byen
Lyon er en helt fantastisk by! Det er en veldig spennende by, og Lyon kan by på fin arkitektur for den som er interessert i det. Byen deles inn av Saone og Rhone, noe som gjør byen veldig enkel å finne frem i. Langs elvene er det veldig hyggelig, og det er gode muligheter for løping, sosialisering og avslapping langs elven.
Som utvekslingsstudent får du oppleve fransk kultur på sitt beste i Lyon. Byen er stor, men den er likevel ikke så stor at du aldri føler at du blir godt kjent i byen. Kulturtilbudene er mange, og du vil aldri gå tom for ting å finne på. Det kan også nevnes at det er usedvanlig god mat i Lyon, så her er det bare å utnytte restauranttilbudet. Jeg har storkost meg i byen, og kan anbefale Lyon på det varmeste.
Du har mange muligheter for å komme deg rundt i byen. Blant annet er bysykkel et godt alternativ, samt at kollektivtilbudet fungerer bra. Byen er også godt egnet for å kunne gå fra sted til sted.
Byen har en god plassering, og det er veldig lett å komme seg til andre byer/land fra Lyon. Det er for eksempel kort vei til alpene fra Lyon, noe som er midt i blinken for den skiglade utvekslingsstudent. Det er heller ikke langt ned til kysten, og Frankrike har svært gode togmuligheter.
Bustad
Jeg anbefaler deg å være tidlig ute med å finne bolig. Man kan leie bolig på det private markedet, eller man kan bo i studentbolig. Uansett hvilken form for bolig man velger, så anbefaler jeg å bo nær sentrum. Leieprisene vil variere, og men det ligger på mellom 400-900 euro i måneden.
Selv fant jeg bolig via skolen, og jeg var tidlig ute. Jeg hadde en studio flat som lå veldig sentralt, og som kostet 400 euro i måneden. Jeg hadde kort vei til både skolen, parker og bykjernen. Det var veldig deilig å ha et eget sted, og jeg kan virkelig anbefale en slik bolig. Jeg hadde venner som leide bolig på det private markedet, og opplevde at de måtte betale mye mer enn hva jeg gjorde. Boligstandarden i Frankrike er lavere enn hva den er i Norge, så hva du kan forvente deg vil nok også variere.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet blant studentene i Lyon er veldig bra. På Ucly var vi en gruppe erasmusstudenter, og det var lett å bli kjent med de andre. Jeg fikk inntrykk av at alle som var på utveksling var ivrige etter å bli kjent med nye mennesker, så det var enkelt å skaffe seg venner i Lyon. Man har mange WhatsApp-grupper for internasjonale studenter. Her er det alltid noen som vil finne på ting, og det er egentlig bare opp til deg selv hvor sosial du ønsker å være. Jeg opplevde at det alltid var en mulighet for å være sosial om jeg ønsket det. Det er også en rekke studentorganisasjoner som arrangerer ulike events, som for eksempel quiz, fotballkamp, fester og samlinger i parken. Om du drar på utveksling til Lyon kan du glede deg til et skikkelig bra opphold, hvor mulighetene kun er begrenset av deg selv!
Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap
03.01.2022 - 30.05.2022Førebuingar/praktiske tips
Det er en god del dokumentasjon og papirer som må være på plass i løpet av visse tidsfrister før, under og etter semesteret. UCLY er relativt digitale og det aller meste kan heldigvis fikses digitalt før oppstart. Jeg anbefaler å følge med på e-post fra UCLY og UiB, og notere de ulike fristene. Det kan virke litt rotete og overveldende med alt som skal gjøres før, under og etter avreise. Jeg opplevde imidlertid utvekslingskontorene til både UCLY og UiB som veldig behjelpelige, og fikk raske og utfyllende svar på de spørsmålene jeg hadde.
Undervisningsformer
Undervisningsformen består hovedsakelig av både vanlige forelesninger og klasseundervisning. Eksamensformene varier, og det er opp til læreren i hvert enkelt fag å bestemme hva slags eksamen man skal ha i et fag. Under mitt semester ble det gitt skriftlig eksamen med kort/langssvar og med/uten tilgang til notater, multiple choice, lengre essayinnleveringer og muntlig eksamener. Også deltakelse i timen kunne være en liten del av den endelige karakteren, men ikke noe som ble vektlagt i stor grad.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet på engelsk er ganske godt, med mange ulike fag å velge mellom. For å oppnå 30 stp. må man ta et sted rundt 7-8 fag, fordi fagene som oftest bare består av 2, 4 eller 6 stp. hver. Hvis man er interessert i å lære mer fransk, tilbyr UCLY også fransktimer for alle nivåer.
En viktig ting å merke seg, og som viste seg å bli et problem for flere i starten av semesteret, var at kalenderen for fagene ikke blir fullstendig fullt ut før ganske langt ut i semesteret. Dette gjør at man kanskje plutselig må bytte fag fordi de krasjer med hverandre. Her opplevde mange UCLY som veldig rotete fordi de mente at de hadde gitt beskjed om en fristdag for når man endelig kunne få byttet fag, mens de fleste studentene mente at det ikke var gitt beskjed om en slik fristdag. Jeg anbefaler derfor å prøve å få en så god oversikt som mulig på når siste mulighet for å få byttet fag er.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbytte har vært varierende. Noen av professorene har vært veldig engasjerende og interessante, samtidig som det har vært vanskelig å få noe særlig utbytte fra noen professorer pga. dårlige engelskkunnskaper og/eller pedagogikk. I tillegg oppleves nivået på det faglige nivået, og dermed utbyttet, som gjennomgående lavere enn på UiB. Dette er særlig fordi det stilles mye lavere krav til hva som forventes av utvekslingsstudenter enn de franske studentene og hva som kreves av UiB. Samtidig lærer man mye av å ha professorer (og medstudenter) med bakgrunn fra ulike land og kulturer.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger i et hyggelig område i Lyon. Ellers er det bare å glede seg til å oppleve resten av Lyon og alt det har å by på. Utrolig mye god mat og drikke til veldig gode priser (sammenlignet med Norge og feks. Paris), et veldig levende byliv med mye barer, utesteder og mange hyggelige folk. Byen oppleves som ganske stor, men samtidig veldig mye mindre enn feks. Paris, og derfor mye lettere å bli kjent med. I tillegg er det enkelt å komme seg rundt i byen, med et veldig bra tilbud på bysykkel og kollektivtrafikk, og veldig enkelt og billig å reise til andre byer med tog og buss.
Bustad
Et godt tips er å ta kontakt med UCLYs egne senter for accomodation tidlig. Disse er veldig behjelpelige med å finne et sted å bo, og jeg opplevde det som mye enklere (og også billigere) enn å finne et sted selv. Hvis man ønsker å leie en leilighet på egenhånd, eller å flytte inn i et kollektiv, finnes det mange grupper på Facebook og egne nettsider for dette.
Områdene som er mest sentrale og mest praktiske å bo ved er etter min mening (i prioritert rekkefølge): la Presqu'île (arrondissement 1 og 2) eller de områdene i arrondissement 7, 3, 5 og 6 som er relativt nærme la Presqu'île. Her er det generelt mye studenter og unge mennesker, barer, butikker og restauranter. Området rundt metrostoppet Guillotière er kjent for å være et sted med en del kriminalitet, så ville prøvd å unngå å bo akkurat der. Ellers oppleves byen som veldig trygg.
Sosialt miljø
Det er enkelt å finne seg et godt sosialt miljø, både i Erasmus-klassen på UCLY og ellers, da det er utrolig mange studenter og internasjonale studenter i byen. Det er også mange arrangementer i regi av Erasmus, UCLY og andre studentorganisasjoner, særlig i starten av semesteret.
2021
Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap
01.09.2021 - 22.12.2021Førebuingar/praktiske tips
Det er mangel på leiligheter og studentboliger i byen, og det anbefales å være tidlig ute. Før sommerferien burde være tilstrekkelig etter min erfaring. Det var mye snakk om en del utleiere som lurte leietakere på diverse sider på facebook. Ingen jeg kjenner be utsatt for dette men vær obs på det. Man trenger ikke ha noe kunnskap i fransk for å gå på skolen, men det anbefales å kunne noe for å få mest mulig ut av oppholdet. Man får ikke inkludert et kurs i fransk som en del av de 30 studiepoengene man tar, men jeg anbefaler virkelig å melde seg opp til det (og dermed ta 34 studiepoeng).
Undervisningsformer
Det franske systemet er veldig spesielt, og svært ulikt Bergen. Vi må velge mange fag, og vi har mye undervisning. På den andre siden er det ingen lærebøker, og det eneste man skal lese er professorens ppt. Det er mye variabelt nivå på de ulike foreleserne, men totalt sett et godt inntrykk. Velger man LLM-fag så har man enten undervisning med de andre LLM-studentene, eller kun med de andre fra Erasmus. Etter min erfaring kom dette an på om det var mange Erasmusstudenter som hadde meld seg på i et fag eller ikke. Når det kommer til eksamen har de ofte flere vurderinger og ulike vurderingsformer i hvert fag. Har man flere enn en professor i et fag så skal man ha minst en prøve med hver av foreleserne. Eksamensformene var blant annet innlevering, presentasjon, gruppearbeid, prøve med åpen bok, prøve for hånd med lukket bok osv.
Vurdering av emnetilbodet
Det er svært mange fag å velge imellom, og man har gode muligheter til å kunne velge de fagene man vil. Jeg trengte ikke å måtte gjøre noen endringer på noen av mine fag som jeg hadde bestemt før jeg dro ned. Hovedsakelig er det business law eller trade law sine områder man kan velge mellom, og det er mye spennende innenfor dette. NB: enkelte fag har rykte på seg for å være ekstra krevende som f.eks accounting law. Vi var det første kullet på flere år hvor ingen strøk i dette faget.
Fagleg utbyte og språk
Alle mine fag var på engelsk, og jeg følte jeg fikk en god innføring i hvordan juridisk engelsk skal skrives. Til tross for at jeg var i Frankrike synes jeg at det engelske utbyttet jeg fikk var veldig bra. For å bli bedre i fransk må man legge ned litt innsats selv dersom man ikke har noen fag på fransk. Fagene er korte og man får dermed ikke samme utbytte som i Bergen, men på den andre siden gikk mange av mine fag litt over i hverandre og jeg fikk dermed sett en større sammenheng.
Universitetsområdet og byen
Lyon er en fantastisk by, og jeg anbefaler virkelig å dra på utveksling dit. Byen er stor, pen og har masse kultur. Lyon ligger også svært godt til for å dra på helgeturer til andre byer enten med tog eller ved å leie bil. Selve skolebygget var svært forvirrende den første uken, men man kom fort inn i hvor man fant de ulike klasserommene.
Bustad
Jeg bodde i en privat studentbolig, og hadde mitt eget studiorom. Jeg betalte mer enn mine andre venner der nede, men jeg var svært fornøyd med valget. Mine tips er å bo nær skolen, og helst nær presqu'il (delen mellom elvene) da det er her det meste skjer. Prisene lå på rundt 350-800 euro når det kom til ulike måter å bo.
Sosialt miljø
Det er et veldig godt sosialt miljø både på og utenfor skolen. Jeg dro på utveksling høsten 2021 som var under covidperioden, men vi var fremdeles 40 studenter på Erasmus pluss ca 50 elever som var på LLM. (Ikke inkludert de som faktisk tok franske fag og som var fra Frankrike). Det er ingen tilrettelagt fadderuke, og jeg anbefaler at man selv tar initiativ til å gjøre mye sosialt den første uken for å få en best mulig start på oppholdet. Jeg er ekstremt fornøyd med gjennom denne avtalen/skolen.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.univ-catholyon.fr/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb8273
- FagnavnJuridiske fag