Hjem
Studentsider
bilateral

Sungkyunkwan University og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandSør-Korea
  • BySeoul
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen er i utgangspunktet open for alle UiB-studentar, gitt at ein kan finne emne som passar med studieplanen. Du må ha tatt minimum 60 studiepoeng ved UiB før avreise.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved ditt institutt/fakultet for informasjon om utveksling og når det passar å reise ut.

Språk

Undervisninga er på koreansk og engelsk. Dersom ein skal studere fag innan Business Administration må ein vise til ein engelsktest (TOEFL eller IELTS) i søknaden til Sungkyunkwan. For andre fag er det ikkje påkrevd å vise dokumentasjon for engelskkunnskapar.

Kva emne kan eg ta

Sungkyunkwan University er eit breiddeuniversitet med eit tilbod innan mange fagområde (men diverre ikkje innan medisin og juss for utvekslingsstudentar - det varierer også kva tilbod dei har innan naturvitskap). Sjekk emnelista for meir informasjon: Sungkyunkwan University | International | Study at SKKU | Inbound Exchange / Visiting Program | Course Information

Studieavgift

UiB får eit visst antal friplassar (plassar utan skulepengar) ved Sungkyunkwan kvart semester, så lenge Sungkyunkwan sender studentar til UiB.

Utover dette må ein kjøpe Korean Health Insurance på om lag 50 000 KRW per månad (beløp frå 2022).

Ved utveksling til Sør-Korea får ein eit ekstrastipend frå Lånekassen.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Sungkyunkwan University vart grunnlagt allereie i 1398, og er i dag eit innovativt forskingsuniversitet med kring 25.000 studentar. Det er eit breiddeuniversitet med studietilbod innan dei fleste fagområde, og mange kurs går på engelsk.

Seoul er hovudstaden i Sør-Korea. Byen ligg ved Hanelva og har rundt 10 millionar innbyggarar. Den er rekna som ein av verdas ti viktigaste finanshovudsete, og nokre av verdas største industriselskap, som for eksempel Samsung, LG og Hyundai-Kia, har sine hovudkontor her.

Bustad

Ein kan søke om studentbustad gjennom universitet, og ein får informasjon om dette i løpet av søknadsprosessen.

Semesterinndeling

Vårsemester: slutten av februar til byrjinga av juni

Haustsemester: slutten av august til byrjinga av desember

Studentrapportar

2023

Vår 2023 - BA i informasjonsvitskap

Vår 2023 - BA i informasjonsvitskap

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Søk plass til utveksling, og du får e-post om å bli nominert til skolen når den er blitt godkjent. I tillegg får du en liste over vedlegg om ting du må gjøre klart. All informasjon kommer på e-post så det kan være lurt å sjekke e-post og søppelposten jevnlig. Universitetet Sungkyunkwan (SKKU) krever at man kan dokumentere å ha nok penger til å dekke levekostnader.

Etter man har mottatt dokumentene fra skolen kan man søke visum. Søknaden fylles inn på nett for så å skrive ut nødvendige dokumenter. Jeg dro til Oslo for å levere dokumentene og betale, og fikk deretter det godkjente visumet sendt i posten (måtte ha med konvolutt med frimerke og adresse).

Når det gjelder vaksine er det anbefalt å ha tatt Hepatitt A og B, men sjekk gjerne med reisevaksine og evt. Regjeringens anbefalinger. I tillegg må man ha PCR-test tatt i Korea (kan hende de fjerner dette kravet) og tuberkulose test (x-ray) om man skal bo på internat.

Tar man utveksling i et semester eller lengre trenger man å søke om et Alien Registration Card (ARC), dette kan gjøres via et tilbud av universitetet, som tar lengre tid, men er lettere og mindre stressende enn å gjøre det selv.
Det kan være greit å ha en reiseforsikring, og man kan bruke Helfo sin dekning for å få eksklusjon fra Koreas nasjonale helseforsikring. Når man har fått ARC og brev i posten om info av NHIS kan man ringe for å melde seg av NHIS.

Det kan være lurt å reise med to kofferter, eventuelt reise med en og kjøpe en. Kjøp gjerne vakuumposer på Daiso om du trenger litt ekstra plass i kofferten til hjemturen. I begynnelsen av vårsemesteret er det fortsatt litt vinter og veldig kaldt, så ha gjerne med ett sett vinterklær men ikke ta for mye siden det blir en varm vår/sommer og man vil gjerne ha plass i kofferten til shopping.
Om man skal på internat kan det være smart å pakke dyne- og putetrekk siden man får laken, dyne og pute. I tillegg kan det være greit å ta med ekstra tannkrem siden det er lavere fluorinnhold i den de har.

Det kan være lurt å skaffe et koreansk mobilabonnement (SIM-kort/eSIM) så fort som mulig når man ankommer Sør-Korea. Enten på flyplassen eller Woori mobile (som regel billigere) som ligger i nærheten av universitetet. I tillegg kan det være lurt å skaffe en koreansk bankkonto om man vil kjøpe ting på nett eller få matlevering.

For offentlig transport er det greit å ha et T-Money kort, dette kan brukes til buss, t-bane, enkelte taxier og i noen kiosker/butikker. Dette kan kjøpes i kiosker som CU, 7-eleven, GS25 og må fylles på i enten kiosk eller i maskin i T-banestasjonen, med kontanter.

Apper som er kjekt å ha:
Kakao Talk: Mest brukt chatte appen blant koreanere.
Whatsapp: Blir brukt en del blant utvekslingsstudenter.
Naver Map eller Kakao Map: Bedre, mer nøyaktig og korrekt enn Google Maps når det gjelder Korea.
Korea Transit Card Balance eller Bucacheck: For a sjekke hvor mye penger man har på t-money kortet.
Kakao Taxi: Letteste måte å bestille taxi på.
Papago: For oversettelse
Hyphen Pay: Gjelder bare om man er på internat (dorms) hvor man må betale for å vaske klær.

Undervisningsformer

30stp tilsvarer ca. 18 SKKU credits, og de fleste fag gir 3 credits som betyr man trenger å ta ca. 6 fag. Intensiv koreansk er 6 credits.
Undervisningen består som regel av forelesning og diskusjon. Og enkelte forelesere gir hjemmelekser. Enkelte fag som koreansk har pensumbok man kan kjøpe på universitetets bokhandel, ellers er pensum og materialet digitalt.

Det er registrering av oppmøte, ofte gjennom å skanne student ID i klasserommet, men noen ganger også opprop. De har også midterms og finals, som er ganske lignende en skoleeksamen eller hjemmeeksamen, og varer mellom 1-3 timer. Noen ganger er dette byttet ut med presentasjon og/eller innlevering. Karakteren består som regel av oppmøte, deltakelse, innleveringer, midterms og eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et begrenset utvalg av fag på engelsk, og alle fagene har begrenset med plasser. Som utvekslingsstudent kan du bare søke på fag med reserverte plasser for utvekslingsstudenter, om du vil ta andre fag eller om det er fullt må du kontakte professoren i faget.

Det er konkurranse for å få plass så følg godt med når de åpner for påmelding, og ha gjerne en ekstra plan.

Fagleg utbyte og språk

Skolen tilbyr koreanske språk kurs, Basic (3 credits), Intensive (6 credits) og Regular (12credits). Intensiv har 3 nivåer nybegynner, middels og avansert. Hvor man trenger å ta en plasseringstest. Om man tar utveksling og intensiv koreansk om våren blir man tilbudt å ta et vinterkurs. Dette kurset må man delta i for å kunne ta plasseringstesten. Mer info om kurset får man via universitetet.
Det faglige utbytte og hvor mye du lærer av språket kommer an på læreren du får, og hvor mye innsats du selv legger i å lære.

Universitetsområdet og byen

SKKU har to campus, Humanities and Social Sciences Campus (HSSC) som ligger i Seoul og Natural Science Campus (NSC) som ligger i Suwon. Det tar rundt 1t og 30min med transport fra det ene til det andre, men skolen tilbyr gratis buss som går direkte mellom campusene. Dette er raskere enn offentlig transport hvor man må bytte buss/t-bane.

Det tar rundt 15-20min å gå fra universitetet til buss eller T-banestasjonen. Og det finnes en del butikker, restauranter og cafeer i området.

Bustad

For meg virket det veldig lett å få rom på dorm (internat), skolen sier at de fleste studenter vil bli akseptert så lenge de søker og betaler innen gitt periode. Husk at på internatet er det portforbud i ukedagene mellom 01:00 og 05:00 på internatet, som oppheves rundt eksamenstiden. I tillegg er det ikke lov å ha besøk av andre inn i bygget.

Prismessig er det å bo i dorm nesten like dyrt som å bo i goshiwon, sharehouse eller med venner. Prisen kommer an på bygget du blir tildelt, men om du vil bli kjent med folk eller reiser alene kan det være bedre å søke dorm, siden man ikke kan velge romkamerat selv og om internatet har felles kjøkken er det lett å bli kjent.

Jeg bodde i I-house som er internatet som er nærmest Seoul campus, men kun for jenter. Det er en del andre internat bygg med forskjellige fasiliteter, kjøkken og treningsrom er ikke alltid inkludert. I tillegg har noen gratis vaskemaskin og tørketrommel mens andre må betale.
I I-house så var det kjøkken, men ikke treningsrom og man måtte betale for å vaske klær. Kjøkkenet er i første etasje og hvert rom har et skap/hylle hvor de kan oppbevare mat + 2 kjøleskap per etasje (på kjøkkenet). I tillegg er det vanndispenser på kjøkkenet og i tredje etasje, og 2 kjøleskap til i hver etasje.

Vaskemaskin og tørketrommel er i tredje og krever at man bruker Hyphen Pay til å betale. Om man ikke klarer å fylle på via en koreansk bank konto må man gå til Hana bank og fylle på penger til en virtuell konto.

Sosialt miljø

I begynnelsen av semesteret er det uke hvor man kan melde seg inn og få informasjon om klubbene. Dette er en fin måte å bli kjent med andre studenter. Noen av klubbene har en påmeldingsavgift og det kan være begrenset med antall medlemmer.

Hi-club er en klubb som arrangerer aktiviteter for utvekslingsstudenter og driver Buddy-programmet. De har ansvar for orientering og gir informasjon om aktiviteter og festivaler. Om man vil være tidlig ute til å få informasjon om festivaler og aktiviteter så er det lurt å følge skolens Instagram.
Man er automatisk med i Buddy-programmet og får en koreansk Buddy som man må dele med 5-6 andre utvekslingsstudenter.

Vår 2023 - BA i informasjonsvitskap

Vår 2023 - BA i informasjonsvitskap

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Før du reiser til Sør-Korea vil jeg anbefale å gjøre seg litt kjent med både kulturen og språket. Det er ikke helt nødvendig, men kan gjøre hverdagen mye enklere. Visum søknad ville jeg også anbefalt å starte tidlig med dersom det kan ta litt tid og krever en del dokumenter som må være på plass. Kollektivtransporten i Seoul er veldig god, men å gjøre seg litt kjent med T-money systemet kan spare deg mye hodebry.

Undervisningsformer

Undervisningen er enten på Engelsk eller Koreansk basert på hvilket emne man tar. Som regel er forelesningene 1t 30m eller 3t lange, og har obligatorisk oppmøte som blir tatt enten ved opprop eller digitalt gjennom Sungkyunkwan sin app. Det er både midterms og finals i nesten alle fag. Deltakelse i timene og oppmøte teller også på sluttkarakteren.

Vurdering av emnetilbodet

De aller fleste fag ved dette universitetet går på Koreansk, men det er allikevel et nokså greit utvalg av fag som er på Engelsk. Det finnes også fag som kun går for utvekslingsstudenter, som så klart også er på Engelsk. Det finnes mange forskjellige fag å velge mellom i de fleste kategoriene, men vær obs på at IT fag som regel blir undervist på Suwon campus og ikke i Seoul.

Fagleg utbyte og språk

Det tilbys Koreansk (intensivt) språkfag. Dette faget foregår på Koreansk, men er delt inn i forskjellige nivåer hvor en tar en test før semesteret starter som tildeler deg en plass basert på din kunnskap av språket. Det finnes også et Basic Korean fag som er for helt nybegynnere som starter med å lære det Koreanske skriftspråket Hangeul.

Universitetsområdet og byen

Sungkyunkwan har to campus, et i Seoul og et i Suwon, sør for Seoul. Seoul campusen ligger rett ved Hyehwa stasjon, og er lett tilgjengelig ved bruk av subway eller buss. Hyehwa stasjon ligger på linje 4, som går rett gjennom hjertet av byen og har mange treffer på alle linjene ved Seoul station og andre kryssninger rundt på andre stasjoner. Seoul campus ligger på en liten høyde, så vær forberedt på litt oppoverbakker når du går gjennom campus. Seoul er en gigantisk by, men ved bruk av subway er det mulig å komme seg til alle mulige steder i byen uten store problemer.

Bustad

Skolen tilbyr dorms, hvor jeg bodde i C-House, som ligger rett ved Sungshin stasjon, 2 stopp unna Hyehwa. Andre dorms ligger også nærme, hvorav I-House ligger på selve campus. På dorms må man dele rom med enten 1 eller 3 andre. De aller fleste fikk tildelt plass på dorms, men noen valgte også å finne noe utenom. Seoul har mange muligheter når det kommer til boliger, men det private markedet kan fort endres og være litt vanskeligere å navigere. Dorms får man enkelt ved å fylle ut et skjema som blir sendt fra skolen like før studiestart.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var helt nydelig. Det var utrolig enkelt å bli kjent med både andre utvekslingsstudenter og Koreanske studenter. Dette skjedde som regel via emner på skolen, dorms eller andre sosiale arrangementer. Skolen har et buddy-program hvor man deles inn i små grupper med andre utvekslingsstudenter samt en Koreansk student som møtes for å bli kjent og vise folk rundt på skolen. I tillegg finnes det en student klubb, HI-Club, som har som formål å lage arrangementer for utvekslingsstudenter som klassetur, filmkveld, fotturer og lignende.

Grønt område på campus
Foto/ill.:
© Sungkyunkwan University

Informasjon