Hjem
Studentsider
erasmus+

Aristotle University of Thessaloniki og Institutt for geovitenskap (ERASMUS+)

  • LandHellas
  • ByThessaloniki
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universitetet blei grunnlagt i 1925, og er i dag det største på Balkan med om lag 81 500 studentar. Universitetet sin hovudcampus dekker 230 kvadratkilometer, og ligg sentrumsnært i Thessaloniki. Det finst òg fleire mindre campusar andre stader i Thermi. Universitetet har frå starten av hatt eit eige sportssenter kor ein kan delta i alt frå basketball til bordtennis. Det blir arrangert både lokale og nasjonale tevlingar mellom universiteta.

Thessaloniki ligg ved kysten nord i Hellas, og er den nest største byen i landet med rundt 800 000 innbyggarar i storbyområdet. Byen blir rekna for å vere landet sin kulturelle hovudstad og var òg utmerkt som Europas Ungdomshovudstad i 2014. Han har fleire monument på UNESCO si verdsarvliste, eit godt uteliv og mange festivalar gjennom året.

Bustad

Universitetet har ingen eigne studentbustader sett til side for internasjonale studentar, men dei har ei teneste for formidling av private bustader. Ein finn ei oversikt over desse på nettsidene.

Semesterinndeling

September - februar og februar - juni.

Studentrapportar

2024

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

12.02.2024 - 23.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Vi leide mye bil, og nesten alle bilutleiere krever depositum på kredittkort på 900 euro. Når vi måtte bruke vanlig bankkort måtte vi istedenfor betale tilleggsforsikring.
Erasmus-kontoret var veldig flinke og effektive på å svare, men stort sett alt annet tar tid.

Undervisningsformer

Siden studentene okkuperte campus de første ukene av oppholdet vårt, startet vi semesteret med digital undervisning. Så fort okkupasjonen var over, ble det fysiske forelesninger i klasserom. Størrelsen på klassene varierte fra ca 5-20 studenter. Noen av foreleserne tok oppmøte, mens andre ikke brydde seg. Vi opplevde det ikke som noe negativt med obligatorisk oppmøte, ettersom forelesninger var den eneste muligheten til å få med seg relevant eksamensstoff, så vi møtte opp uansett. Eksamensformene varierte, og vi hadde både muntlig, skriftlig teoretisk og multiple choice. I de fleste fag fikk vi vite eksamensformen i den første forelesningen, mens i ett fag ble dette plutselig endret to dager før eksamen. Eksamensdatoen ble satt mellom 3-1 uker før eksamen, i samråd mellom klassen og professoren. Som regel var eksamen førstkommende forelesningsdag etter siste forelesning. Vi hadde også en situasjon der vi skulle reise bort en dag med eksamen, og professoren ga oss en annen dato og en annen eksamen for å tilrettelegge.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg hadde fagene Greek and Roman Law, History of Legal Philosophy, International Sales Contracts, European Company Law, International Investment Law og Cybercrime. Det var mange fag å velge i, og ingen problem med å fylle 30 studiepoeng på engelsk. Ettersom fagene kun er 5 studiepoeng, fikk vi bare en introduksjon. Sammenlignet med Bergen hadde vi nok flere forelesningstimer i uka, men utenfor eksamensperioden gjorde vi ikke noe annet skole enn forelesningene, siden professorene ikke hadde pensum til oss. Vi hadde også bare forelesninger mandag-onsdag.

Fagleg utbyte og språk

Alle fagene var små, slik at vi bare fikk en introduksjon. Det varierte også hvor engasjerte professorene var, og eget læringsutbytte var størst i International Sales Contracts, da professoren i dette faget stilte mye spørsmål til klasserommet. Språkmessig pratet alle foreleserne forståelig engelsk, og vi ble utfordret på å prate, men jeg har nok ikke forbedret engelsken noe særlig.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger inntil sentrum på østsiden av byen, og er ganske slitt. Campus er også stort, men juss-campus ligger nærmest sentrum. I motsatt ende av campus var det student-restaurant (tre gratis måltider til alle studenter hver dag) og ESN sitt kontor. Vi var ikke så mye på restauranten, men vi måtte innom ESN-kontoret hvis vi skulle registrere oss til turer de arrangerte.

Selv om byen er stor, er det greit å komme seg rundt. Det går mye busser langs hovedgatene man kan hoppe på for å komme seg til andre enden, eller så kan man gå. Det tar nok ca 30 minutter å gå fra universitetet i den ene enden til utestedområdet i den andre. Byen har også stort sett føltes veldig trygg. Det var noen store demonstrasjoner i starten av semesteret, og de lokale ba oss om å holde oss unna dem.
I sentrum er det ingen strender, så hvis man skal på stranda kan man enten ta buss eller båt til Perea-området, som tar ca en time, eller man kan leie bil og kjøre til Halkidiki. Det var også mulig å betale for å bruke hotell-basseng i sentrum.

Bustad

ESN har laget Facebook-grupper med boliger, og jeg mener de laget en nettside nå ila våren hvor de har samlet opp boliger med mulighet for korttidsleie. Man kan også bruke xe-gr, som er en slags Finn. Dette er dyrere, og det er vanskeligere å finne noen som vil leie ut under et år, men det er mulig.
Store deler av byen er bygget oppover en fjellside, så hvis man er over 100 meter overfor hovedgaten Egnatia, må man begynne å gå ganske bratt oppover. Hvis man bor mellom Ladadika og universitetet har man det aller meste i nærheten, i tillegg til enkel busstilgang langs Egnatia.

Sosialt miljø

ESN arrangerer masse fester og dagsturer og lengre turer. De legger ut månedsplanene på instagramkontoen, så det er bare å sjekke @esnauth for å se hva og hvor mye som skjer. Ettersom vi hadde langhelg hver uke, reiste vi også mye rundt på egenhånd.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

12.02.2024 - 23.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Det er lurt å følge med i de ulike sosiale mediene fra start av, for å få med seg praktisk informasjon. Jeg fulgte @esnauth på Instagram og "Erasmus in Thessaloniki" på Facebook. I tillegg lages det en stor gruppe på Telegram med alle erasmusstudenter i Thessaloniki for hvert semester. Her fikk vi informasjon om når velkomstmåneden skulle starte og hva som ville bli arrangert av fester, turer og utflukter måned for måned. Vi hadde også en gruppe på whatsapp med alle erasmusstudenter som studerte juss. Dette var veldig praktisk for å kunne stille spørsmål om fagene/forelesningene.

Vi fant også bolig før vi reiste ned. Vi begynte å lete omtrent 1,5-2 måneder før vi reiste, og opplevde at det gikk fint. Det er lurt å sjekke ut hvilket område man ønsker å bo i slik at man ikke ender opp med å leie et sted langt borte fra Universitetet og sentrum.

Undervisningsformer

I alle fagene jeg hadde var det forelesninger i mindre klasserom. Vi var omtrent 10-30 studenter i hvert fag. Noen av foreleserne forventer muntlig aktivitet i timen, mens andre bare snakket selv hele forelesningen. De fleste hadde powerpointslides som vi gikk igjennom i løpet av forelesningene. Det var disse powerpointene som var pensum for eksamen. I noen av fagene var det "readings" som skulle leses på som selvstudie mellom forelesningene. Flere av fagene hadde obligatorisk oppmøte.

I hvert fag var det én forelesning i uken som varte i omtrent 1,5 time. Vi hadde 6 ulike fag. I timeplanen var det satt av 2 timer til hver forelesning, men alle professorene møtte opp minimum 15 minutter for sent og avlsuttet ofte forelesningen tidlig. Vi forsto raskt at det ikke var noe poeng i å møte opp tidligere enn 15 minutter etter at undervisningen egentlig skulle ha startet.

Jeg hadde en muntlig eksamen og fem skriftlige. To av de skriftlige eksamenene hadde også en multiple choice-del.

Det kan nevnes at vi måtte ha de første forelesningene på zoom på grunn av studentdemonstrasjoner, hvor blant annet Juss-bygget var okkupert, slik at vi ikke kunne ha fysisk undervisning der.

Vurdering av emnetilbodet

Det er nok av fag å velge mellom som går på engelsk. Jeg hadde fagene "International Migration, Refugee and Asylum Law", "History of Legal Philosophy", "International Sales Contracts of goods" (CISG), "European Company Law", "Legal aspects of cybercrime" og "International Investment Law". Generelt tilbys det fag som omhandler internasjonal rett, EU-rett og gresk rett. Universitetet satte en frist for endelig fagvalg omtrent en måned etter semesterstart, slik at man hadde muligheten til å prøve ut flere fag før man bestemte seg. Jeg endte opp med å bytte ut et fag med et annet som følge av dette. Første forelesning i de fleste fagene var veldig kort med en grei introduksjon av faget, så det burde ikke være noe problem å delta på flere forelesninger enn man må i starten.

Fagleg utbyte og språk

Generelt er det faglige utbytte lavere enn på UiB. De fleste fagene opplevdes som introduksjonsfag. Jeg hadde absolutt høyest læringsutbytte i faget CISG, kanskje fordi det var dette jeg syntes var mest interessant. I og med at vi ikke gikk noe særlig inn i dybden i de fleste fagene, så opplevde vi at eksamenene var veldig overkommelige. Vi møtte opp i alle forelesningene og repeterte powerpointene før eksamen.

Undervisningen foregikk på engelsk, så jeg vil tro at jeg har fått noe språklig utbytte av utvekslingsoppholdet. Jeg husker at jeg syntes det var litt ubehaglig å snakke engelsk med andre utvekslingsstudenter, samt i timene i starten, men etter kort tid ble dette helt naturlig. Professorene snakket godt nok engelsk slik at det ikke var noe problem å forstå dem.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort, så det kan virke litt overveldende å orientere seg der i starten. Det tar vel omtrent 25 minutter å gå fra den ene enden av campus til den andre enden. All undervisning foregikk i juss-bygget som ligger i enden nærmest sentrum. Bygget er ganske gammelt og slitt, men det var ingen problem å ha forelesninger der. Toalettene manglet som regel både dopapir og såpe. I eksamensperioden valgte vi å lese hjemme eller på café fremfor å sitte på universitetet. Vi fant veldig mange studentvennlige cafeer hvor det var godt tilrettelagt for å kunne sitte å lese/studere.

Universitetet har en egen studentrestaurant hvor det blir servert 3 gratis måltider 7 dager i uken. Vi benyttet oss imidlertid veldig lite av dette fordi det var et stykke å gå både fra jussbygget og fra der vi bodde til studentrestauranten. Maten der hadde ok standard, men i og med at det generelt er billigere å spise ute/handle mat i butikkene der nede sammenlignet med i Norge, så gjorde vi heller det.

Jeg hadde en veldig positiv opplevelse av byen Thessaloniki. Man har gode shoppingmuligheter, et enormt antall spisesteder med fantastisk god mat, promenade langs havet med nydelige solnedganger, parker, ruiner, en sjarmerende gamleby med utsikt over hele byen, og generelt mye liv og hyggelige mennesker. Selv om byen ligger ved havet så må man reise ut av sentrum for å komme til strand. Man kan ta båt eller buss i ca. 1 time for å komme til stranden Perea, eller man kan reise ut til Halkidiki. Her er det krystallklart vann og veldig mange nydelige strender. Vi leide bil for å komme oss dit, men det ble også arrangert felles busser av ESN som kjørte til Halkidiki hver helg mot slutten av oppholdet.

Jeg ble veldig glad i byen Thessaloniki og skal definitivt reise tilbake dit!

Bustad

Det finnes en del facebook-grupper og nettsider hvor bolig legges ut for leie. Det var litt utfordrende å finne, fordi et semester er for kort for langstidsleie, men samtidig litt lenge for å leie airbnb. Vi endte med å bruke et utleiermeglerfirma (Houseloft) da vi følte at dette var tryggere med tanke på risikoen for å bli lurt. Vi fikk se tre leiligheter via videosamtale før vi valgte en av dem.

Jeg bodde sammen med to andre jusstudenter fra UiB. Vi var veldig fornøyde med området vi bodde i (Kamara), som både var sentrumsnært og 500 meter fra Universitetet. Vi hadde gåavstand til alt, men kunne også hoppe av og på bussene som går ofte.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra! Med over 500 erasmusstudenter i samme by er det ikke vanskelig å få seg nye venner. ESN arrangerte ukentlig fester, turer, etc. slik at det ofte var gode muligheter for å bli kjent med andre. Jeg synes det var veldig gøy å bli kjent med folk fra så mange ulike land. Generelt er jeg svært fornøyd med utvekslingsoppholdet og hadde virkelig en god opplevelse av å bo i Thessaloniki!

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

12.02.2024 - 23.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Når det gjelder studiestart opplevde jeg at timeplanen ble sendt ut ganske sent, og det var uklart når "velkomstmåneden" skulle begynne. For oss startet undervisning 1.mars, mens studentorganisasjonen ESN sin velkomstmåned startet 13.februar. ESN arrangerer mange aktiviteter hvor man kan bli kjent med Thessaloniki samtidig som man blir kjent med andre Erasmus-studenter. Det kan derfor være greit å reise ned et par uker før studiestart for å få med seg dette.

Dersom man ønsker å leie bil er det greit å være forberedt på at en del utleiesteder krever at sjåføren har kredittkort (debit-kort er ikke nok). Jeg ville derfor anbefalt de som vurderer å kjøre å skaffe kredittkort før avreise. Jeg skaffet meg også et ID-kort slik at jeg slapp å drasse rundt på passet overalt.

Undervisningsformer

Undervisningsformene varierte litt. I starten foregikk alt over zoom på grunn av studentokkupasjonen på campus. Deretter gikk vi over til fysisk undervisning i klasserom. Noen forelesere brukte powerpoint og holdt en slags presentasjon, mens andre sto bare å pratet fritt mens de skrev opp nøkkelord på en tavle. Noen av timene minner om typiske forelesninger, mens andre minner mer om storgruppeundervisning hvor studentene blir stilt spørsmål underveis. Noen forelesere legger ut lesestoff på forhånd som skal leses før hver time ("readings").

Siden eksamen baseres på det som blir sagt i undervisning anbefales det å møte opp - spesielt i de timene hvor professoren prater fritt. Dersom du går glipp av en time, kan du imidlertid trøste deg med at de pleier å legge ut powerpointene på elearning.

Eksamensformene var også varierende (muntlig og skriftlig, multiple choice og essays). Vi ble som regel informert om eksamensform i første forelesning - men det er også mulig å ta en prat med professoren dersom man skulle ønske/trenge tilrettelegging. Eksamensdatoene fastsettes normalt ikke før mot slutten av semesteret - som regel blir datoen fastsatt med utgangspunkt i hva som passer best for studentene.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tok fagene International Migration, Refugee and Asylum Law (IMRA), International Investment Law, European Company Law, Legal Aspects of Cybercrime, History of Greek and Roman Law og History of Legal Philosophy (alle fagene var fem studiepoeng, bortsett fra History of Greek and Roman Law som var seks). Mange av fagene var forhåndsgodkjente og det var få timeplanskollisjoner, så det var ikke noe problem å oppfylle kravet til 30 studiepoeng. De fleste fagene hadde preg av å være introduksjonsfag, og kan derfor ikke sies være veldig krevende. Vær forberedt på at noen av de fagene du er mest interessert i kan gå på kveldstid - vi hadde ett som gikk fra 18.00-20.00.

Det var også mulig å delta på gratis språkkurs, men fristen for dette var tydeligvis i desember selv om oppmelding til juridiske valgemner skjedde i slutten av februar. Dette kan være greit å være obs på dersom du ønsker å lære deg litt gresk. Jeg og mange andre var ikke klar over fristen og fikk ikke plass på språkkurset. De opprettet et kurs for de som ikke rakk den ordinære fristen, men da mot betaling på 100 euro.

Fagleg utbyte og språk

Fagene er som nevnt introduksjonsfag, så det faglige utbyttet reflekterer naturligvis dette. Man kan ikke forvente å få dybdekunnskap i de enkelte fagene, men dette er heller ikke målet. Det kan imidlertid gi et visst inntrykk av det aktuelle rettsområdet, og være grunnlag for videre studier innenfor det enkelte emnet.

Iblant stilte professorene spørsmål, som i en normal klasseromssetting, og dermed fikk man sjansen til å ta ordet og øve seg på å snakke engelsk. I noen fag er muntlig aktivitet en del av vurderingsgrunnlaget, enten gjennom deltakelse i undervisningstimene eller i form av muntlig eksamen. Jeg merket ikke nødvendigvis stor forbedring i mine engelskferdigheter, men jeg ble mer trygg på å prate engelsk med andre. Professorene er også relativt gode i engelsk.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort, men selve jussbygget ligger nært sentrum (500 meter fra Galeriusbuen/Kamara). De fleste bygningene på campus er veldig slitt og noen av rommene mangler aircondition, men vi var der kun i forbindelse med undervisning og eksamen - dersom vi skulle lese satt vi heller hjemme eller på kafé. Jeg slet litt med å finne Erasmus-kontoret da vi skulle sjekke inn i starten, så det kan være greit å orientere seg litt når man kommer dit.

Universitetet har sin egen studentrestaurant som tilbyr gratis frokost, lunsj og middag syv dager i uka, også på helligdager. Restauranten ligger et lite stykke unna jussbygget (ca 10 min). Det er mulig å spare penger ved å spise der, men vi var der bare et par ganger. Her ligger også ESN-kontoret.

Selve byen ligger i Nord-Hellas, ikke langt fra halvøya Halkidiki som har mange fine strender. Thessaloniki er en by med mye historie, så for de som liker museer og ruiner er dette en spennende plass. Det er en kystby, men det er ikke en strandby (strender kan man likevel finne relativt nærme i Perea og Halkidiki). Det er ellers mange shopping- og spisemuligheter. I Ladadika finnes det også en rekke nattklubber.

Bustad

De tilbyr ikke studentboliger til utvekslingsstudenter, så man er nødt til å finne noe på det private markedet. Jeg endte opp med å finne bolig sammen med to andre jusstudenter fra UiB. Vi var innom både facebook-grupper og nettsider (herunder xe.gr og spitogatos.gr - tilsvarende finn.no), men prøvde primært å finne noen gjennom nettsidene. Her opplevde vi imidlertid at mange aldri svarte - eller at de svarte at de kun var interessert i langtidsleie. Til slutt endte vi opp med å bruke en utleiemegler fordi vi følte det var tryggest - da må man også regne med å betale noen tusenlapper i kommisjon. Leiligheten vår lå i nærheten av Rotunda (9 minutter til jussbygget og 16 minutter til White Tower). Området er populært blant greske studenter, og vi var veldig fornøyd med plasseringen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra. Det er flere hundre Erasmus-studenter i Thessaloniki og nærmere 80.000 studenter ved Aristotle, så det er et stort studentmiljø. Vi hadde en Telegram-gruppe for alle utvekslingsstudentene, og laget også en egen WhatsApp-gruppe for oss som studerer juss, hvor man kunne legge ut åpen invitasjon til å møtes i parken, på kafé osv. Jeg ble for det meste kjent med andre utvekslingsstudenter ettersom timene våre kun består av Erasmus-studenter, men det er fullt mulig å bli kjent med grekere. ESN arrangerer turer og aktiviteter gjennom hele semesteret, gjerne flere ganger i uken. De arrangerte blant annet til Kreta, Halkidiki, Pozar/Edessa og Meteora. Mange valgte også å reise rundt på egenhånd.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

12.02.2024 - 23.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Følg med på mail fra universitetet og på studentnettsiden da ting er uforutsigbare og kan endre seg fort.
Jeg vil også anbefale å følge med på hva ESN AUTH på Instagram og ESN Thessaloniki Events på Facebook legger ut. Der kan man følge med på hva som skjer for utvekslingsstudentene hver måned og uke.

Undervisningsformer

I alle fagene jeg tok var undervisningen i form av forelesning i mindre klasser. Klassene var på alt fra ca. 10 til 40 personer avhengig av hvilket fag man tok. Jeg hadde seks fag totalt, og hvert fag hadde inntil to timer undervisning hver uke. Hver enkelt professor hadde sin måte å holde undervisningen på, med mer eller mindre obligatorisk deltakelse fra studentene. Noen fag hadde obligatorisk oppmøte i timene hvor professorene tok opprop hver gang, men jeg opplevde at det å møte i timene uansett var viktig for å få med seg hva som var pensum da det er det professoren sier i selve undervisningen som er aktuelt på eksamen. Utenom PP-presentasjoner og notater fra undervisningen, leste jeg ikke noe annet pensum. Alle fagene opplevdes svært overkommelige.

Vurderingsformen kunne være alt fra muntlig eller skriftlig eksamen, multiple choice, essay eller presentasjon osv. Generelt fikk jeg inntrykk av at studentene i stor grad kunne påvirke vurderingsformen og tidspunkt for eksamen, da det er helt opp til professorene hvordan eksamen skal gjennomføres, og at de er interessert i tilpasse seg studentenes ønsker og behov. Dette gjorde opplegget mye mer uforutsigbart enn hva man er vant til hjemme, samtidig var det greit da alle seks eksamenene ble godt spredt ut over tre/fire uker. Selve eksamensperioden var også greit overkommelig.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved Aristotle er godt da det er mange ulike fag å velge mellom og ingen problem å få 30 ECTS på engelsk. Før jeg reiste valgte jeg de fagene som hørtes mest interessante ut på bakgrunn av navnet, men det er ikke viktig hvilke fag man velger før man reiser ned fordi det er enkelt å bytte etter å ha sett timeplanen og fått emnebeskrivelse osv. Universitetet la opp til at vi kunne gå i de første forelesningene i alle fag for å kunne bestemme oss for hvilke fag vi ville ta. Fagene jeg tok var "International Migration, Refugee and Asylum Law", "International Sales of Goods", "International Investment Law", "European Company Law", "International Aspects of Cybercrime" og "History of Legal Philosophy".

Fagleg utbyte og språk

Alle fagene var på 5 eller 6 studiepoeng slik at man kun fikk en slags introduksjon i hvert fag. Det faglige utbyttet var deretter, og noen fag var mer lærerike enn andre. Etter min erfaring var "International Sales of Goods" og "International Migration, Refugee and Asylum Law" klart de fagene jeg fikk størst læringsutbytte av, men det var også de fagene hvor professoren krevde litt mer.

Språklig sett har jeg hatt et stort utbytte av utvekslingsoppholdet. Det var litt utfordrende i starten å snakke engelsk hele tiden, men det gikk seg fort til og jeg har blitt mye bedre i engelsk både skriftlig og muntlig etter dette semesteret.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort, og det kan være litt vanskelig å finne frem til alt i starten. Jussbygget ligger helt i enden av unversitetsområdet nærmest byen, så vi holdt oss for det meste der. Selve universitetet og de ulike byggene/fakultetene er av en ganske annen standard enn hva vi er vant til på UiB og Det Juridiske Fakultet, men vi tilbragte ikke så mye tid på universitetsområdet. Når vi studerte satt vi som regel hjemme eller på studentkafeer rundt om i byen. Det lå mange fine studentkafeer i nærheten av universitetet!

Selve byen er kjempefin og opplevdes veldig trygg! Den er ikke for stor men heller ikke for liten, og det er alltid mye som skjer. Det er en lang promenade langs hele byen hvor det er gode muligheter for å se solnedgangen, flere fine grøntområder og masse bra shopping i Thessaloniki. Maten er også sykt god, og det er en taverna rundt hvert gatehjørne. For å komme seg til en strand måtte vi ta buss i 1 time ++ eller båt fra havna (til Perea), og flere ganger leide vi bil for å kjøre til Halkidiki (1 1/2 time i bil ca.) På Halkidiki er det veldig mange fine strender og områder å besøke. På slutten av oppholdet arrangerte ESN bussturer ut til Halkidiki hver uke som vi deltok på et par ganger.

Bustad

Jeg bodde sammen med to andre jusstudenter fra UiB og synes det var veldig fint å ha noen å bo sammen med! Vi fant en leilighet gjennom et meglerfirma (Houseloft) før vi reiste ned, og hadde visning av denne på videosamtale med utleier i forkant. Vi var veldig fornøyd med leiligheten og utleier, som opplevdes som seriøs og hjelpsom.

Leiligheten var av grei standard, og lå fint til ved Rotunda/Kamara-området (som er svært nær universitetet). Fra Kamara er det gåavstand til alt (havnen, gamlebyen, bykjernen og universitetet), og det går alltid buss. Jeg var veldig fornøyd med å bo i dette området og vil absolutt anbefale å se etter noe og leie der. Leieprisene er lavere enn i Bergen, og jeg vil tro at det er vanlig å betale rundt 350-400 euro per pers i måneden for en bra leilighet i Thessaloniki.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Thessaloniki er veldig bra! ESN arrangerer veldig mye for utvekslingsstudentene, og har flere arrangementer hver uke. Det var alt fra guidet tur i byen til fester og turer (både bussturer i Hellas og til andre land). Disse arrangementene gjorde det veldig lett å bli kjent med andre, og det var alltid noe å finne på om man ønsket det.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Universitetet i Thessaloniki ga god informasjon, men denne informasjonen kom litt senere enn mange andre steder. Hvis du lurer på noe, svarer de imidlertid raskt og utfyllende på mail.

Vårt semester skulle egentlig starte 19. februar, men ble forsinket 2 uker, noe jeg har forstått ikke er så unormalt. Semesteret skulle avsluttes 6. juli, men vi hadde siste eksamen 10. juni. Vi hadde også zoom-undervisning de første ukene da det var demonstrasjoner på universitetet. Det er generelt mye demonstrasjoner i byen, men jeg følte meg aldri utrygg av den grunn. Det er ikke unormalt at professorene kommer forsinket til timene, det kan være alt fra 15 minutter til en time.

Undervisningsformer

Vi hadde klasseromsundervisning der det var satt av én 2-timers økt i hvert fag per uke, men noen ganger varte undervisningen bare rundt en time. Det var ulikt fra fag til fag hvor mye deltagelse professorene forventet. I noen fag ville professoren at vi skulle delta mye muntlig, mens i andre fag leste professoren rett av et manus og krevde ingen muntlig deltakelse.

Vurdering av emnetilbodet

Det var mange fag å velge mellom, så det var ikke noe problem å få tatt nok engelske fag. Jeg hadde seks fag. Det var European Company Law, International Investment Law, International Migration, Refugee and Asylum Law, International Sales Contracts, Legal Aspects of Cybercrime og European and Comparative Non-Discrimination Law. Det var ulik vanskelighetsgrad og forventninger fra professorene i de ulike emnene der særlig Migration-Law og Non-Discrimination Law hadde litt høyere krav, mens Investment Law og Company Law var veldig enkelt.

Man kan også endre fag den første måneden så det er ikke noe problem å prøve ulike fag og finne ut hvilke man liker.

Fagleg utbyte og språk

Fagene er ganske enkle i forhold til fagene man har på UIB, og man går ikke særlig i dybden i noen fag. Jeg synes imidlertid de fleste fagene var veldig spennende og det var gøy å få litt mer innsikt i internasjonal rett. Jeg lærte mye interessant, selv om jeg ikke vet hvor mye av kunnskapen jeg vil få bruk for senere. Engelsken ble også en god del bedre av utveksling da man hele tiden må kommunisere med folk på engelsk, både sosialt og på universitetet. Det ble ikke så mye tid til å lære seg gresk, både fordi det er veldig vanskelig og fordi jeg valgte å ikke prioritere det.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er ganske slitt og gammelt, og har ikke samme standard som Dragefjellet i det hele tatt. Det er også veldig stort, og strekker seg omtrent 2 km fra ene enden til den andre. Vi oppholdt oss imidlertid ikke så mye på universitetet, da vi kun hadde undervisning mandager og tirsdager, så det gikk ganske greit. Det er greit å være obs på at det ikke er noe særlig toaletter på universitetet, og de få toalettene som eksisterer er gjerne ganske skitne og mangler dopapir. Vi hadde derfor alltid med oss litt papirlommetørkler, våtservietter og Antibac. Ellers får man gratis mat på universitetet 3 ganger om dagen hver eneste dag, noe som er et supert tilbud dersom man ønsker å spare litt penger. Maten er ikke av beste standard, men veldig bra til å være gratis.

Bustad

Jeg opplevde det ikke som noe problem å få tak i leilighet, da det er mange som leier ut via Facebook og nettsiden Spitogatos. Jeg bodde sammen med 2 andre jenter fra UIB som jeg kom i kontakt med før vi dro ned, og vi fant leilighet via å sende en melding til en utleier på Spitogatos og kom dermed i kontakt med en slags megler som hjalp oss å finne et sted å bo. Megleren måtte vi betale en agency fee på én månedsleie til, men vi opplevde henne som en veldig behjelpelig og seriøs megler, og vi kunne alltid kontakte henne og få rask hjelp dersom det var noen problemer eller mangler med leiligheten. Vi betalte 450 euro hver i måneden, men man kan få tak i mye billigere leiligheter også. Vår leilighet var imidlertid stor, fresh og bra beliggenhet, så det var verdt prisen.

Jeg ville anbefalt å finne et bosted mellom universitetet og bykjernen. Mye av byen ligger oppi høyden, så ville forsøkt å finne et sted så nærme vannet som mulig, så man slipper å gå flere kilometer opp og ned hver dag. Ellers er det meste i gåavstand, noe som er veldig behagelig da bussene i byen ofte er stappfulle.

Sosialt miljø

Thessaloniki ble kåret til beste Erasmus-by noen år tilbake og jeg forstår hvorfor veldig godt! Det er mye Erasmus-opplegg hver uke, alt fra bar-til-bar, mat-testing, opplegg på nattklubber, ulike kulturelle opplevelser og utflukter hver helg - man har med andre ord veldig god mulighet til å bli godt kjent med byen og oppleve mye. Jeg fikk meg en fin gjeng allerede første uken som for det meste besto av nordmenn, svensker og belgere, men det er studenter fra nesten hele Europa i byen.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Vi fikset leilighet før vi kom ned og anbefaler å gjøre det, men det var også en god del som ikke gjorde det før de kom ned for å unngå å bli svindlet. Annet enn det er det ikke så mye forberedelser man må gjøre, registrering og alt det gjøres når du kommer ned.

Undervisningsformer

I alle seks fagene vi tok var det en to timers forelesning hver uke, men det var sjeldent at de faktisk varte to timer. De greske foreleserne har et litt annet forhold til tid og kommer sjeldent til tiden, men det blir man fort vandt til! Noen av foreleserne forventet litt deltakelse fra studentene. Eksamensformen varierte også fra fag til fag, og foreleserne var villige til å tilpasse vurderingsformen etter hva vi ønsket. Vi hadde derfor to essays, en muntlig og tre skriftlige på to timer. Foreleserne er også fleksible på når eksamen holdes.

Vurdering av emnetilbodet

Vi hadde helt klart mange fag å velge mellom, selv om noen av fagene gikk samtidig. Emnetilbudet har mye forskjellige temaer, alt fra CISG til History of Greek and Roman Law. Vi tok CISG, European Company Law, Legal Aspect of Cybercrime, International Investment Law, International Migration, Refugee and Asylum Law og European and Comparative Anti-Discrimination Law. Noe varierende hvor krevende fagene var og hvor engasjert foreleseren var. Foreleserne var også gode i engelsk, så ikke noe problem med å forstå hva de underviste. Selv om International Migration var det mest krevende, var det også det mest spennende. Man har også rundt to uker på seg før man må bestemme seg for hvilke fag man skal ta, så anbefaler å teste ut flere av fagene disse ukene.

Universitetsområdet og byen

Vi ble veldig postitivt overrasket overt byen og har bare positive ting å si om den! Halkidiki er bare en times kjøretur unna med fantastiske strender, eller en time med bussen til Perea og strendene der. Selve universitetsområdet er ikke det fineste og bærer preg av at det mangler vedlikehold. Universitetet var også okkupert av studenter som demonstrerte de to første ukene vi var der og vi måtte ha digital undervisning, dette var ikke så stort problem siden resten av ESN-opplegget gikk som normalt. Likevel veier dette opp med at byen har så mye å tilby med restauranter, barer og kulturtilbud. Man får også tre gratis måltider hver dag på universitetet. Middag/lunsj bestod som regel av noe kjøtt, ris/orzo, salat, frukt og dessert, i tillegg til at de har vegetartilbud. Vi spiste der rundt tre ganger i uken og var positivt overrasket over hvor bra det var.

Bustad

Universitetet tilbyr ikke studentboliger så vi var tre fra tredjeåret som leide en leilighet av en privat utleier. Vi la ut et innlegg i Facebook-gruppen Erasmus Accommodation in Thessaloniki by ESN og fant ganske kjapt en leilighet. Det er dessverre en del som blir svindlet gjennom disse gruppene, så vi valgte å gjøre det gjennom en megler selv om det kostet mer. Vi betalte 450 euro per rom. Anbefaler helt klart å bo i sentrum og mer mot østsiden av sentrum.

Sosialt miljø

Universitetet i Thessaloniki er kjent for å ha et utrolig bra Erasmusopplegg, og det var det virkelig! Gjennom hele semesteret har det vært masse turer, middager og fester. Det er veldig mange Erasmusstudenter, så det er ganske lett å bli kjent med folk om man er med på ESN-opplegget. De lokale studentene som var faddere fra ESN var også veldig hyggelige og hjelpsomme, også mulig å melde seg på Buddy-systemet for å bli kjent med og få hjelp av en lokal student.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Det er en del apper som er lurt å laste ned i forkant av oppholdet. Det meste av kommunikasjon gikk over whatsapp eller telegram. Universitetet brukte en app som heter Moodle som tilsvarer UiB appen, hvor man kan sjekke meldinger fra professorene og karakterer.

Vi leide mye bil for å reise rundt og se ting, men også for å komme oss på stranden. Her krevde samtlige utleiesteder kredittkort med minimumsgrense på 900 €. Det var veldig kjekt å leie bil, så vil anbefale å skaffe dette før avreise.

Det meste tar litt ekstra tid i Hellas. Dette inkluderer også universitetet, så her bør man smøre seg med litt tålmodighet når det gjelder info og mailer. Det eneste unntaket her var Erasmus-kontoret som svarte ganske fort.

Undervisningsformer

De første to ukene skjedde all undervisning via zoom på grunn av en studendemonstrasjon. Etter dette ble det vanlig klasseromsundervisning med små klasser på 8-30 studenter. Det var veldig ulikt på professorene om oppmøte hadde noe å si. Noen tok oppmøte hver gang, mens andre sa de skulle gjøre det og kun gjorde det et par ganger. Noen brydde seg ikke om det. Jeg vil likevel anbefale å møte opp, ettersom det var eneste måten å få med seg pensum på. Vi hadde ikke bøker i noen av emnene våre.

Ekasmensformene var veldig varierte. Noen emner var multiple choice, andre kunne du levere et essay. Vi hadde også muntlige og skriftlig teori. Eksamensformen ble gitt første time, men vi opplevde at den ene eksamenen ble endret to dager før eksamen skulle vært. Eksamensdatoen blir ikke gitt før en uke eller to før eksamen, men professorene tok hensyn til våre ønsker.

Vurdering av emnetilbodet

Det var mange emner å velge mellom, og null problem med å fylle 30 studiepoeng. De fleste emnene var allerede forhåndsgodkjent som gjorde det veldig enkelt for oss. Legg merke til at emnene ikke alltid gikk i den tiden som stod på hjemmesiden. Vi var nødt til å endre på timeplanen på grunn av at flere gikk samtidig. Det var ikke noe problem med å finne erstatningsemner. Jeg hadde fagene Greek and Roman Law, History of Legal Philosophy, International Sales Contracts, European Company Law, International Investment Law og Cybercrime.

Fagleg utbyte og språk

Generelt sett er det faglige nivået lavere sammenlignet med UiB. Emnene er introduksjonsemner og utbyttet reflekter dette. De kan likevel gi et innblikk i de respektive rettsområdene og fungere som et grunnlag for videre studier.

Engelskferdighetene til professorene og de andre studentene var veldig varierende. Jeg vil ikke si at mine egne engelskferdigheter forbedret seg så mye, men jeg opplevde at det ble enklere å forstå mer gebrokkent engelsk. Slik vil jeg si at jeg har forbedret mine språkkunnskaper i løpet av oppholdet.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort, men det er ganske preget og ikke spesielt fint. Skolebygningene minner veldig om østblokkene, men det var aircondition i alle rommene vi hadde undervisning i. Universitetet har en egen studentrestaurant der man kan få tre gratismåltider om dagen. Jeg vil anbefale å kun benytte disse dersom det er veldig trangt i lommeboken.

Selv om byen er stor, er det enkelt å komme seg rundt. Det går mange busser i hovedgatene, så det er lett å hoppe på en for å komme til andre deler av byen, eller man kan gå til fots. Det tar omtrent 30 minutter å gå fra universitetet i den ene enden til utestedene i den andre. Det var også snakk om at det skulle åpnes en t-bane i nærmere tid, men det er gresk tid man må beregne ut i fra.

Det er ingen strender i nærheten av sentrum, så for å komme til stranden kan man ta buss eller båt til Perea-området, som tar ca. en time, eller leie bil og kjøre til Halkidiki. Vi fant at det var mulig å betale for tilgang til hotellbassenger i sentrum. Noe som var utrolig deilig i sommertemperaturen.

Bustad

Det er lurt å begynne å se etter bolig i forkant av oppholdet og gjøre seg kjent med hvilke områder som er en fordel å bo i med tanke på avstand til universitet og sentrum. Her vil jeg anbefale å bo i nærheten av Aristotelous square. Veldig sentralt område med kort vei til alt. Store deler av byen ligger i en ganske bratt fjellside. Vil derfor anbefale å ikke lete etter bolig mer enn 100 meter overfor hovedgaten Egnatia. Her begynner det å bli ganske bratt oppover.

Jeg vil anbefale nettsiden xe-gr, som er en slags Finn. Dette er dyrere, og det er vanskeligere å finne noen som vil leie ut under et år, men det er mulig. Dette er likevel mye rimeligere enn airbnb.

Det finnes mange grupper på facebook som det kan være lurt å melde seg inn i. Vi kontaktet en eiendomsmegler der nede, noe som var veldig trygt og greit. De skal likevel ha et gebyr for å hjelpe deg med å finne bolig, ofte en månedsleie.

Sosialt miljø

ESN arrangerer masse fester og dagsturer og lengre turer. De legger ut månedsplanene på instagramkontoen, så det er lurt å holde seg oppdatert på @esnauth for å se hva og hvor mye som skjer. Det er fult mulig å legge planer for egne turer og ESN har rabatter på flyturer med Ryanair.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. stieår i studieordningen av 2021.* Det er lurt å begynne å se etter bolig i forkant av oppholdet og gjøre seg kjent med hvilke områder som er en fordel å bo i med tanke på avstand til universitet og sentrum.

Det er også lurt å følge ESN OUM Thessaloniki og ESN AUTH Thessaloniki på instagram, ESN Thessaloniki events på facebook og andre erasmusgrupper knyttet til universitetet på Facebook. Det er også å anbefale å melde seg inn i WhatsApp-grupper og Telegram-grupper for å holde seg oppdatert på både faglig og sosial informasjon.

Det bør bemerkes at universitetet har lite forutsigbare prosesser når det gjelder eksamensdatoer og når forelesninger blir avlyst eller flyttet. Vi fikk ikke eksamensdatoer og informasjon om eksamensform i visse fag før 1-2 uker i forveien. Professorene var dog ofte fleksibel når det gjaldt eksamensform (essay, skoleeksamen, oral exam). Eksamensdato ble ofte stemt over i plenum i forelesning.

Vil sterkt anbefale å delta på universitetets welcome month, som i år var fra 12. februar til 17. mars. ESN arrangerer i denne perioden turer/utflukter, taverna night, city games, pub crawl, og andre kulturelle/sosiale arrangement. Dette er en god mulighet for å bli kjent med medstudenter og byen.

Undervisningsformer

Jeg måtte ta seks ulike emner. Det var vanlig klasseundervisning i alle emnene med maks 30 studenter. Professor foreleser med powerpoint, men forventer også at studentene engasjerer seg muntlig. Enkelte professorer hadde obligatorisk oppmøte, i emnene jeg tok var det "International migration, refugee and asylum law" og "Legal aspects of cybercrime" med 75% oppmøtekrav.

Hvert emne har i utgangspunktet en to-timers forelesning i uken uten pause. Professorene og grekere generelt har imidlertid ikke samme forhold til tid som oss nordmenn. Professorene kunne ofte komme 15-45 minutter etter forelesning skulle starte. Du trenger som oftest derfor ikke å møte opp før kvart over. Professorene kunne også ofte avslutte forelesning tidligere.

Det var studentdemonstrasjoner og okkupasjoner i universitetsbygg som gjorde at vi måtte ha undervisning på zoom de første ukene i semesteret. Demonstrasjoner og opptøyer er ganske vanlig i denne byen, særlig blant studenter, men jeg følte meg aldri utrygg i byen eller på campus.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet har et bredt utvalg av emner som holdes engelsk. Det var et bredt utvalg av både internasjonal rett og gresk rett. Endelig oversikt av emner fikk vi på mail rett før semesterstart, noe som gjorde at jeg måtte endre flere av emnene jeg hadde valgt. Jeg tok International migration, refugee and asylum law, International Sales Contracts - International Sales of Goods, International investment law, Legal aspects of cybercrime, European company law og European and comparative antidiscrimination law.

Fagleg utbyte og språk

Generelt sett er det faglige nivået lavere sammenlignet med UiB.

Investment law var som en kortere introduksjon til emnet. Jeg vil si det samme om Legal aspects of cybercrime, International Sales Contracts - International Sales of Goods og Company law. Det var bare powerpoints fra forelesningene som var pensum. Dersom man fulgte med i timene var eksamenene overkommelige.

Det faglige nivået var høyest i International migration, refugee and asylum law og European and comparative antidiscrimination law. I IMRA var det forventet å lese en del pensum hver uke. Skoleeksamen var flervalgstest og mindre essay-spørsmål og var ikke særlig vanskelig så lenge man hadde en viss oversikt over det viktigste som var blitt tatt opp i forelesning. Skoleeksamener ble gjennomført med penn og papir. I European and comparative antidiscrimination law skrev vi essay og holdt presentasjon om et selvvalgt tema, noe som også var svært overkommelig.

Professorenes engelskkunnskaper var varierende, men det var alltid mulig å forstå hva professorene formidlet.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort og kan fremstå som veldig uoversiktlig i begynnelsen. Juss-bygget er nedslitt og dekket med graffiti. Klasserommene er imidlertid ganske fine. Det er få toaletter på campus og de er ofte skitne med mangel på papir, såpe og lås på dørene.
Kantinen serverer frokost, lunsj og middag hver dag. Vi benyttet oss ofte av lunsjen og middagen. Man får servert brød, to varme retter, en salat og dessert. Maten er selvsagt ikke av den beste kvalitet når det gjelder smak og næring, men det var absolutt spisbart.

Thessaloniki er en livlig by som bærer på mye spennende historie og kultur. Det finnes utrolig mange gode restauranter, kafeer og bakerier som ofte er ganske rimelige også. Maten er helt utrolig her, særlig de tradisjonelle greske restaurantene. Byen ligger fint til ved kysten, har fine parkområder og monumenter, gode shoppingmuligheter og en sjarmerende gamleby. Byen er alltid full av liv, med barer, nattklubber og ulike eventer. Menneskene her er veldig imøtekommende og hyggelige. Jeg vil definitivt reise tilbake og anbefaler byen på det sterkeste.

Byen har ingen strand, men man kan ta buss eller hurtigbåt til de nærmeste strendene. Ellers vil jeg på det sterkeste anbefale å reise til Halkidiki-området som ligger rundt en time unna med bil. Halkidiki har helt fantastiske strender og vakker natur.

Bustad

Jeg bodde sammen med to andre jusstudenter fra UiB. Leieprisene er klart lavere enn norske. Det finnes flere facebookgrupper for studenter som ser etter bolig, her må man imidlertid være obs på svindel. Vi fant leilighet gjennom et selskap som heter Houseloft. For å forsikre oss at det ikke var svindel fikk vi se leiligheten på video og hadde videosamtale med megler. Vil anbefale å bo sentrumsnært. Vi bodde i nærheten av white tower, så vi var nært sentrum, men også universitetets jussbygg.

Sosialt miljø

Erasmus-miljøet i Thessaloniki er svært bra. Det arrangeres mange aktiviteter, fester og utflukter gjennom hele semesteret, hvor man får muligheten til å bli kjent med andre studenter, både erasmusstudenter og greske studenter. Jeg har fått venner for livet og fantastiske opplevelser etter oppholdet mitt! Jeg vil anbefale Thessaloniki som utvekslingsby på det sterkeste!

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

01.09.2023 - 16.02.2024

Førebuingar/praktiske tips

Jeg ville forsøkt å finne bosted ved Aristotelous Square eller i nærheten (opp mot 1km herfra), evt i nærheten av fakultetet. Aristotelous Square er sentrumskjernen, så da er det i så fall gåavstand til det meste/alt.

Undervisningsformer

Jeg hadde én forelesning per fag i alle de 6 fagene. Ingen annen undervisning enn dette.
Jeg hadde eksamen enten (1) muntlig gjennom presentasjon eller utspørring, (2) skriftlig prøve eller (3) essay (+presentasjon om essayet). Alt veldig overkommelig.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er godt og variert. Selv gikk jeg hvoedsaklig for de enklere fagene (og de som vekket mest interesse), ettersom formålet med turen var et type avkoblingshalvår, og fikk uansett gode karakterer. Arbeidsmengde og faglig vanskegrad opplevdes derfor langt enklere enn på jussen i Norge.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte var varierende. De mest interessante fagene fikk jeg mest ut av, mens jeg fikk mindre ut av de mindre interessante fagene. Professorene går imidlertid ikke noe særlig i dybden, så det er snakk om læring på overflatenivå. Men dersom formålet med utvekslingen din er avkobling (slik som meg), passer jo det perfekt.

Universitetsområdet og byen

Thessaloniki som by var helt topp. Jeg stortrivdes i byen og på utveksling. Supert vær (varmt veldig lenge, før det ble noe kaldere utover i november og desember. De siste dagene før jeg dro 20. desember var det imidlertid opp mot 17 grader og sol.), mye god mat, parker osv. Som studentby kan jeg virkelig anbefale Thessaloniki. Gangavstand til alt dersom en bor i området som beskrevet ovenfor. Kjører en bil i litt over 1t kan en også dra på en av de mange strendende som finnes i nærheten.

Bustad

Jeg leide på AirBnb, og betalte derfor en god del mer enn nødvendig (men det er ihf veldig sikkert å ordne gjennom AirBnb). Nærmest helt ny leilighet som lå sentralt i byen, men en gammel bygård. Flere av de vi ble kjent med betalte imidlertid helt ned i 300-400 Euro i måneden per pers (sentralt i byen), så det er absolutt mulig å skaffe billig bolig.

Sosialt miljø

Det sosiale livet var også svært godt. Universitetet er flinke på å arrangere masse eventer (særlig de første månedene, men for så vidt også gjennom hele oppholdet), og det er derfor lett å komme i kontakt med andre og å skaffe venner.

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

01.09.2023 - 16.02.2024

Førebuingar/praktiske tips

Universitetet gir god og utfyllende informasjon før man reiser ned, men den kommer gjerne litt sent. Det er derfor viktig å holde seg oppdatert på mail i sommerferien. Ellers synes jeg at kontaktpersonene på vertsuniversitetet var behjelpelig, og svarte på spørsmål jeg hadde relativt raskt. Jeg anbefaler å finne en leilighet en stund før man reiser ned, da det er mange studenter som skal finne bolig på samme tid. Anbefaler også å følge med på oppdateringer fra ESN Thessaloniki som legges ut på Instagram og Facebook.

Undervisningsformer

Undervisningsformene varierer ut fra hvilke fag man velger. Typisk er likevel at professoren har en forelesning, uten særlig diskusjon eller deltakelse. Noen bruker imidlertid powerpoint og forventer mer deltakelse enn andre. Det varierer ut fra faget om oppmøte er obligatorisk eller ikke, og professorene informerer som regel om dette på første forelesning. Det er som hovedregel 1 forelesning i uken per fag, men det var ikke uvanlig at forelesningene ble avlyst eller utsatt. Dette fikk man beskjed om på mail og via. studentsidene. Vurderingsformen varierer også i de ulike fagene, og kan bestå av skriftlig eksamen, muntlig eksamen, essay, presentasjon eller/og muntlig deltakelse. Dette blir det også informert om på de første forelesningene. Vi opplevde at det var litt vanskelig å finne ut av innholdet i de enkelte fagene når vi valgte de, men dette gjorde ikke så mye da man kunne bytte fag frem til slutten av oktober. Man kan dermed dra i de første forelesningene, og bestemme seg om man vil ha faget etter dette. Dette gjorde det enklere å undersøke når eksamen var i de enkelte fagene, og dermed hvilke fag som tillot oss å reise hjem til jul. Professorene er også behjelpelige, og svarer raskt på mail! De fleste hadde ikke noe problem med at eksamen ble gjennomført før jul eller etter jul via zoom, så lenge man avtalte dette tidlig.

Vurdering av emnetilbodet

Det er mange fag man kan velge mellom, og det var ikke noe problem å få nok engelske fag. Det er mange utvekslingsstudenter på universitetet, med ulik bakgrunn. Den endelige oversikten over fagene med timeplan får man tilsendt på mail rett før semesterstart, og denne kan variere fra år til år. Fagene jeg hadde var Computers and law, Crime in a cultural perspective, Maritime law , EU Competition law, Introduction to comparative law og Religious freedom and human rights.

Fagleg utbyte og språk

Fagene vi valgte var generelt sett mye lettere enn fagene jeg har hatt på UiB. Det var stort sett introduksjoner til ulike emner og fagområder, uten at man gikk særlig dypt inn i enkelte problemstillinger og spørsmål. Eksamenene er også mye lettere enn på UiB, og man trenger kun et par dager for å øve til de enkelte prøvene. Likevel er det 6 eksamener, som gjør at det kan bli litt stress dersom man ikke har jobbet noenlunde jevnt. Det holder også å følge med i timene i de fleste fagene, slik at det generelt sett ikke forventes at man studerer andre kilder på egenhånd. Engelskkunnskapene til foreleserne varierer litt, men de aller fleste klarer å gjøre seg forstått.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er ganske stort, slik at det kan ta litt tid å orientere seg. Likevel består juss-fakultetet av en bygning, hvor alle forelesningene blir holdt. Det gikk derfor stort sett fint å finne frem. På universitetsområdet er det gratis treningssenter og kantine, hvor man får 3 måltider om dagen. Dette benyttes vi oss ikke særlig av, siden det lå på motsatt side av universitetsområdet. Treningssenteret var også veldig slitt og gammelt. Det er mange kafeer og restauranter i nærheten av fakultetet, som er ganske rimelig og studievennlig. Universitetet ligger også ganske sentralt i byen, og det gikk helt fint å gå dit fra bykjernen. På Aristotle University er det rundt 75 000 studenter, og det er rundt 100 000 studenter i Thessaloniki totalt. Det er derfor alltid noe som skjer på fakultetet eller i byen generelt. Jeg opplevde byen som trygg, og trivdes godt!

Det er mange fine områder i nærheten av Thessaloniki, blant annet forskjellige strandsteder, mount Olympus, Meteora osv.! Jeg anbefaler derfor å undersøke litt på forhånd, og å utnytte seg av dette. Leiebil er ganske billig - ca. 50 euro om dagen. Det er også mulig å komme seg rundt relativt billig med tog og fly. Øyhopping kan også gjennomføres fra/til Thessaloniki, og man får 50% rabatt på ferger dersom man er student ved et gresk universitet.

Bustad

Det er mange grupper på facebook hvor det blir lagt ut leiligheter som leies ut til studenter. Jeg hørte om noen som ble svindlet her, men det virket som at de fleste var seriøse. Det er derfor viktig å være litt ekstra varsom når man inngår en leieavtale. Vi leide via airbnb, som funket bra og føltes trygt! Vi bodde i bykjernen, og det var derfor gåavstand til nesten alt. Bolig er ganske billig å leie, og man kan fint få et rom til 350 euro per måned. Man har derfor ganske god råd som norsk student, da prisene på mat og drikke også er ganske lave.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Thessaloniki er bra, da det er så mange studenter der! Byen ble kåret til årets Erasmusdestinasjon i fjor, og det skjer alltid noe man kan delta på. Det er derfor lett å bli kjent med forskjellige folk. Byen er også veldig livlig - grekerne er sosiale og elsker å spise og drikke kaffe ute. Det er flere arrangementer i starten, som inngår i "welcome week", men det arrangeres også ulike ting gjennom hele semesteret. Blant annet arrangeres det turer til Korfu og Athen.

2023

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

01.03.2023 - 29.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

I forkant av utvekslingsoppholdet kan det være lurt å finne seg en bolig, så slipper du å stresse med det når du kommer ned til Hellas. I tillegg vil jeg anbefale at man sparer opp litt penger før utvekslingsoppholdet, slik at man har mulighet til å delta på ulike arrangementer og reiser uten å ha økonomiske bekymringer.

For vår del skulle vårsemesteret starte 1. mars 2023, men "fadderuken" startet i midten av februar. Jeg vil definitivt anbefale at man deltar på denne, og det kan derfor være lurt å dra til Thessaloniki i forkant av dette. I utgangspunktet skulle semesteret være ferdig innen 29. juni 2023, men vi hadde siste eksamen 9. juni.

Ellers er det greit å innstille seg på at grekerne ikke er like opptatt av å holde tiden som oss nordmenn. Det var ikke uvanlig at professorene/underviserne kom 20-30 min for sent til forelesning. En tommelfingerregel er derfor at man ikke trenger å møte opp til forelesningen før klokken er kvart over, men det vil selvfølgelig varierer fra fag til fag. Eks: Skal forelesningen begynne kl 12, er det som den store hovedregel ikke nødvendig å møte opp før kl 12:15.

Videre vil jeg påpeke at trafikken her er ekstremt hektisk og aggressiv. I løpet av én uke var jeg vitne til en påkjørsel i tillegg til at jeg ble utsatt for en (heldigvis ufarlig) påkjørsel selv. Mange kjører på rødt lys og ser ikke ut til å ha respekt for fotgjengere. Videre er det mange som kjører scooter på gangfeltene, så det kan være lurt å være observant og ikke ha på støydempende headset når man er ute og går.

Undervisningsformer

Jeg måtte ha totalt seks fag. Alle fagene hadde forelesning én gang i uken, som i utgangspunktet skulle vare i to timer. Det var imidlertid sjeldent at forelesningene faktisk varte i to timer; de fleste forelesningene varte i ca en overkant av én time (uten pause), litt spørs på dagen og hvem som har forelesningen.

Forelesningene minner mer om en time på VGS enn en forelesning på UiB både når det gjelder gjennomføring og forventninger. De fleste professorene/underviserne legger opp til at man skal være aktiv i forelesningene og i noen av fagene talte aktivitet og oppmøte i forelesningene 20-25% av den endelige karakteren. Dette kan kanskje høres litt "skummelt" ut, men de fleste klassene er små (maks 30 personer) og forelesningene finner sted i mindre klasserom. Forelesningene er obligatoriske, men i alle fag kunne man ha mellom 2-4 fraværsdager. De fleste av fagene hadde ikke skriftlig pensum - med andre ord er det det som blir sagt i forelesning som er pensum for eksamen.

Jeg har ikke hatt noen innleveringer eller oppgaver i løpet av semesteret. Derimot har jeg hatt en presentasjon i ett av fagene, og denne presentasjonen utgjorde hele karakteren i faget. I de resterende fagene hadde jeg eksamener, hvorav to var muntlige og tre var skriftlige for hånd.


Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er veldig bra og det er mange fag å velge mellom. Som nevnt måtte jeg ha seks fag og jeg valgte International law of the sea, International Migration, Refugee and Asylum Law, Legal aspects of cyber crime, International sales contracts - International sales of goods (CISG), International Investment law og Comparative Ecclesiastical Law.

Fagleg utbyte og språk

Når det gjelder det faglige utbytte så er min erfaring at det varierer veldig fra fag til fag. Jeg tok International law of the sea og International Migration, Refugee and Asylum Law, og disse fagene var mer krevende enn de andre fagene jeg tok - mest fordi det var en veldig engasjert og dyktig professor som hadde ansvar for undervisningen i disse fagene. Når det er sagt så vil jeg påpeke at fagene her er langt mindre krevende enn i Norge, men jeg har likevel tilegnet meg mye ny og verdifull lærdom!

De fleste professorene/underviserne er relativt gode i engelsk, så det gikk fint å følge med på undervisningen.

Universitetsområdet og byen

Selve universitetsområdet er veldig stort og ekstremt slitt - det kan vel beskrives som noe falleferdig. Jussbygget er fult av graffiti og generelt veldig slitt innvending. Både studenter og professorer/ansatte røyker inne i selve bygningen. I enkelte av klasserommene er det tydelig dårlig renhold og vedlikehold; store spindelvev med levende edderkopper i og mye støv rundt omkring, håndtak som faller av når man tar i døren og vinduer som ikke lar seg lukke skikkelig. Toalettene på campus er ikke særlig innbydende, da de ofte mangler toalettseter, toalettpapir, såpe og tørkepapir.

Man får i utgangspunktet tre gratis måltid syv dager i uken ved universitets kantine. I løpet av vårsemesteret var imidlertid kantinen stengt over lengre tid pga streik og kantinen ble også okkupert av noen studenter. Maten er ikke noe særlig god eller næringsrik, eksempelvis serveres det macaroni med tørrstekt, salt kjøttdeig uten saus eller grønnsaker. Uansett så er det et godt tilbud for de som vil spare penger.

I likhet med universitetsområdet er også selve sentrum av Thessaloniki ganske slitt. Byen har likevel mye sjarm og det er mange fine bygninger og se på mellom det slitte. Byen er veldig levende med mange restauranter og utesteder. Det er også veldig gode shoppingmuligheter for de som er interessert i det. Det er også mange historiske bygninger og ruiner for de som er mer historieinteresserte.

Thessaloniki er en havneby, så man har god nærhet til havet, men det er få bademuligheter i selve byen. Det er en liten strand i Kalamaria (en forstad i Thessaloniki) som kan nås med buss, men dette kan ta sin tid da kollektivmulighetene i byen er noe begrenset. Hvis man er glad i strandlivet ligger Halkidiki ca 1,5 time borte med buss. Her finner man helt utrolig nydelige strender som virkelig bør oppleves!

Bustad

Jeg dro på utveksling med en annen student fra UiB og vi bodde sammen i Thessaloniki. Vi fant leilighet på en Facebookgruppe, og vi var ekstremt heldige med utleieren som har vært veldig hjelpsom og hyggelig! Flere vi pratet med som også var på utveksling her nede var imidlertid ikke like heldige og det er flere som har blitt lurt av "utleiere" på Facebook. Jeg vil derfor anbefale at du undersøker utleier godt før du eventuelt betaler depositum eller lignende til vedkommende.

Jeg vil anbefale at man bor i nærheten av Det juridiske fakultet, da det er noe store avstander både på campus og i byen samt at bussene ofte er forsinket eller at bussavganger er kansellert pga streik.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Thessaloniki er veldig bra! Det er alltid noe som skjer og det er mange Erasmus-arrangementer for enhver smak.

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

01.03.2023 - 29.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Anbefaler å følge Erasmus Thessaloniki sine ulike kanaler i sosiale medier for info om velkomstmåneden, samt facebookgruppe for bolig i Thessaloniki, f.eks. "Erasmus Accomodation in Thessaloniki by ESN". Fant selv bolig i denne gruppen ca 2 måneder før oppholdet. Noen studenter fant bolig kun uker før studiestart men utvalget er da gjerne dårligere mtp. både beliggenhet, pris og standard, så det beste er nok å starte å se etter bolig f.eks. 2 måneder før oppholdet.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår i klasserom med grupper på alt fra rundt 5 til 30 andre utvekslingsstudenter. I tilfeller der skolen har vært stengt grunnet demonstrasjoner eller lignende har professorene hatt forelesningen via zoom i stedet. Professorene ønsker gjerne at studentene engasjerer seg i undervisningstimen. Muntlig engasjement er ikke et krav, men vil likevel i de fleste fag utgjøre 25% av sluttkarakteren i faget.

Når det gjelder vurderingsform er professorene åpne for innspill fra studentene for å fastsette dato, og i noen fag kan man også være med på å bestemme vurderingsformen. Selv har jeg hatt både presentasjon for klassen, skriftlig eksamen med kort og langsvar samt muntlig eksamen (utspørring i smågrupper med professor). Noen fag hadde også som alternativ å skrive et lengre essay som eksamen. Totalt vil jeg si at for alle eksamenene kreves det mindre enn man er vandt med fra Universitetet i Bergen. Det er imidlertid mye mer kaotisk kommunikasjon med universitetet og professorene - f.eks. kunne en del av informasjonen komme på kort varsel, f.eks. endring av tidspunkt for forelesning eller avlysing av forelesning.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg syns fagutvalget var greit og det var nok fag å velge mellom, også fra en del ulike fagområder. (Vær oppmerksom på at valgmulighetene kan være ulike for vår- og høstsemesteret.) Fagene er stort sett 5-poengsfag så man må som regel ha 6 fag for å få nok studiepoeng. Jeg hadde fagene "International Law of the Sea", "International Migration- Refugee- and Asylum Law", "Investment Law", "Legal Aspects of Cybercrime", "CISG - International Sales of Goods" og "Comparative Ecclesiastical Law".

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var helt ok, men det varierte veldig utfra fagene man valgte og hvor mye de ulike professorene forventet. De fagene jeg trolig fikk aller mest faglig utbytte av var nok "International Law of the Sea" og "International Migration- Refugee- and Asylum Law". Dette var også fagene der professoren krevde mest av studentene - synes imidlertid ikke professoren her var den mest pedagogiske. Jeg likte også International Investment Law - her var deltakelseskravene fra professor trolig lavest av de fagene jeg hadde, men det fjernet samtidig en del press og åpnet sånn sett for mer læring for meg tror jeg.

Språkmessig tilegnet jeg meg helt klart et større ordforråd for "juridisk engelsk" i løpet av oppholdet. Ellers i dagliglivet opplevde jeg at som nordmann på utveksling i Hellas er man blant de bedre i engelsk og ble sånn sett ikke veldig utfordret språkmessig. Likevel har oppholdet gitt trening i dagligtale og opprettholdelse av engelskkunnskaper, særlig fordi det kun var meg og to andre nordmenn i Thessaloniki og vi ble derfor nødt til å snakke engelsk med alle vi møtte.

Selv om vi hadde tilgang til gratis greskundervisning på universitetet prioriterte jeg ikke å delta på dette, da det krevde en del innsats for å få lov å delta (mye obligatorisk oppmøte på kveldstid), samt at vi fra juridisk fakultet UiB måtte ha tatt det som et ekstra fag i tillegg til de 30 studiepoengene vi uansett måtte ha gjennom juridiske fag. Mange andre studieretninger der fikk ta faget som en del av de 30 studiepoengene man må ha et semester og hadde det vært slik for oss fra UiB hadde jeg nok også tatt det.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort og kan virke overveldende å orientere seg i i starten og området holder lavere standard enn man er vandt med fra Norge og UiB. For å studere benyttet jeg meg stort sett av egen bolig eller hyggelige kaféer, men det finnes også fine og stille lesesaler inne i universitetets juridiske bibliotek.

Thessaloniki er en stor by, men likevel ikke så stor at man ikke rekker å bli godt kjent med den i løpet av et utvekslingsopphold. I starten arrangerer ESN (Erasmus Student Network) masse walking tours i byen for å bli bedre kjent med byens kultur, historie, spisesteder, utesteder osv., som jeg anbefaler å bli med på for å både bli kjent med andre studenter samt for å så tidlig som mulig bli litt bedre kjent med byen og få oversikt over hvor ting er.

Det må sies at byen og landet kan oppleves som litt kaotisk når man kommer fra et så organisert land som Norge - for eksempel er eneste kollektivtilbud i byen buss, og disse går nesten aldri når de skal. I tillegg er det ofte demonstrasjoner i byen, som kan medføre at bussene ikke går. Dermed anbefaler jeg å bo i sentrum og ikke være avhengig av buss for å komme seg rundt. Ellers finnes det ikke bysykler og sparkesykler, Uber eller lignende, slik at eneste transportmuligheter inne i selve byen er utidig buss eller taxi.
Anbefalte apper for transport:
For buss: Moovit (Appen viser busstider, tilbyr ikke billettkjøp. Billett til buss var det heler ingen som kjøpte så buss INNAD i byen er gratis slik jeg forstod det - men mulig det finnes en betalingsordning her som vi utlendinger ikke fikk med oss. Det var likevel aldri noen form for billettkontroll på busssene)
For taxi: Freenow (App for å forhåndsavtale pris og booke taxi - prisene blir de samme som om man finner en tilfeldig taxi på gata. Dersom man finner taxi på gata krever de betaling i kontanter så kan være greit å alltid ha med seg litt kontanter.)

Ellers er det en interessant by synes jeg, med mange kule barer og kafèer samt historiske steder. Byen er også et fint startsted for utflukter til andre byer eller øyer.

Bustad

Jeg og en annen student fra juridisk fakultet i Bergen bodde sammen i en leilighet rett ved Rotunda/Arch of Galerius, som er i sentrum og et typisk møtested i byen. Anbefaler alle studenter som kommer hit å bo i området her, da mange arrangementer tar sted eller starter her og det er gangavstand herfra til både universitetsområdet, shopping, restauranter, uteliv, havn og utsikt. Å slippe å være avhengig av kollektiv trafikk er kjekt mtp. at den ofte er forsinket eller redusert av ulike grunner. Det er likevel mange busstopp i nærheten om man skal ta buss et sted.

Jeg fant som nevnt bolig gjennom en facebookgruppe av en privat utleier og var veldig fornøyd med både utleier, plassering og leilighet. Vær likevel obs på at svindel kan forekomme i disse gruppene og sjekk opp utleier nøye før du inngår avtale og betaling. Et par av utvekslingsstudentene vi le kjent med opplevde å komme ned til Thessaloniki og utleier hadde sluttet å svare, og depositumet de hadde betalt fikk de aldri igjen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Thessaloniki er veldig bra synes jeg! Erasmus (ESN) arrangerer noe for enhver hver eneste uke, og jeg anbefaler å bli med på mye i starten for å bli kjent med andre studenter. Det finnes både utflukter til byer eller øyer man kan slenge seg med på, samt kortere arrangementer som Taverna-kveld, piknik, temafester osv.

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

03.10.2022 - 10.02.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være en fordel å begynne å se etter bolig ganske tidlig, men selvfølgelig lurt å vente med å inngå noen avtaler til man er sikret plass (rundt juni/juli). Det er en del praktiske ting som må ordnes før utvekslingsoppholdet, men her får man gode instrukser fra universitetet. Det er mye dokumentasjon som skal sendes mellom studiestedene, og forvent at dette kan ta litt tid. Jeg anbefaler å velge blant de fagene som er forhåndsgodkjent av UiB, da dette gjør prosessen enklere. Mest sannsynlig vil du måtte endre på fagene der nede for at det skal gå opp i timeplanen din, det er derfor ikke særlig viktig akkurat hvilke fag du velger i førsteomgang.

Undervisningsformer

Jeg tok 6 fag der nede, og hvert fag hadde en forelesning i uken. Forelesningene varer i opptil to timer, og foregår som klasseundervisning. Det var ikke obligatorisk oppmøte i noen av fagene jeg tok. Det var heller ikke noe særlig pensum utover det som blir sagt i timene, det er derfor en fordel å møte opp til disse forelesningene. Enkelte av foreleserne krever muntlig aktivitet fra elevene, men dette gjaldt ikke alle fagene. De bruker stort sett powerpoint under forelesningene, men noen snakket også helt fritt uten noe notater man kunne følge. Ettersom ikke alle foreleserne er like stødige i engelsk, kunne det være noe utfordrende å følge undervisningen.

Vurdering av emnetilbodet

Det er flere engelske fag å velge mellom, og mer enn nok til å fylle 30 studiepoeng. Det kan imidlertid være variasjon fra hvilke fag som tilbys fra hvert semester, og man kan også oppleve at fagene krasjer med hverandre i forhold til undervisningstidspunkt. Derfor er det lurt å teste ulike fag når man kommer ned dit, uavhengig av hvilke fag du har valgt på forhånd. Du har rundt 1 måned før du må sende inn endringer på Online Agreement, så du har god tid til å teste ulike fag og for å se hvilke du syns er mest spennende. Jeg tok fagene European Competition Law, European Contract Law, Maritime Law, Religious Freedom and Human Rights, Introduction to Comparative Law og History of Greek and Roman Law. Jeg stort sett vært veldig fornøyd med disse fagene. Ettersom semesteret i utgangspunktet varer frem til februar (høstsemesteret), innebærer det at de fleste eksamener blir gjennomført i januar/februar. Foreleserne er imidlertid svært fleksible i forhold til eksamensdato, slik at man kan ordne eksamen før jul eller digitalt. Det er en fordel å snakke med foreleserne tidlig om dette.

Fagleg utbyte og språk

Alle foreleserne snakker engelsk, men det varierer hvor stødige de er. Det er likevel fullt mulig å følge undervisningen. Man får også tilbud om greskkurs, men her er det lurt å lese mailene fra universitetet nøye ettersom oppstart på disse kursene kan være allerede før skolestart. Ettersom fagene stort sett er på 5 studiepoeng og regnes som introduksjonsfag, er arbeidsmengden en god del mindre enn på UiB. Man trenger ikke lese særlig mye så lenge man følger undervisningen, og da vil man ha gode sjanser for å bestå eksamen. Det var litt ulik eksamensform i de ulike fagene, og jeg hadde både muntlige og skriftlige eksamen der ende.

Universitetsområdet og byen

Universitetet befinner seg midt i sentrum av Thessaloniki. Det er et veldig stort universitetsområde, som kan virke veldig uoversiktlig i starten men dette blir du godt kjent med etterhvert. I kantinen er det 3 gratis måltider hver dag for studentene, også i helgene. Det store universitetsområdet gjør at det er store avstander, for eksempel mellom kantinen og jussbygget. Dette gjorde at jeg ikke benyttet meg særlig mye av dette tilbudet.

Thessaloniki er en stor og fin by, som ligger ved kysten. Det er mye koselige kafeer og restauranter i byen. Det er ingen strender i sentrum, men det ligger fine strender rundt 1 time med buss ut av sentrum. Det er også greit å være litt forberedt på at det er en del opptøyer og demonstrasjonen i sentrum, og også på universitetet. Det er væpnet politi i gatene og på universitetsområdet, noe som er ganske ulikt politiet i Norge. Slike demonstrasjoner kan føre til at undervisning blir avlyst eller gjennomført digitalt. Det er likevel viktig å si at jeg aldri følte meg utrygg i byen.

Bustad

Jeg anbefaler å finne et sted å bo i sentrum, i nærheten av universitetet. Kollektivtransporten er ganske dårlig der nede, og det er derfor en fordel å ikke være avhengig av det hver dag. Leieprisene er generelt veldig mye lavere enn i Norge. Som nevnt tidligere, kan det være lurt å være tidlig ute med å se etter bolig da det kan være vanskelig å finne dette etter du har kommet ned. Det finnes facebook-grupper for erasmusstudenter i Thessaloniki, der det legges ut leiligheter til leie.

Sosialt miljø

Thessaloniki er en by med veldig mange studenter, og det arrangeres masse ting i form av fjellturer, utflukter og fester. Byen ble også kåret til Erasmus Destination of 2022, og det er det god grunn til. Det er også en buddy-ordning som man kan melde seg til, der man får tildelt en gresk student som kan fungere som en slags fadder som kan hjelpe deg med diverse ting, vise deg rundt i byen osv. Dette anbefaler jeg sterkt å melde seg til.

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

03.10.2022 - 10.02.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være lurt å se på bosted tidlig. Man får imidlertid ikke svar fra vertsuniversitet før juni/juli, og det er anbefalt og ikke inngå noen avtaler før man har fått bekreftelse på studieplass. Jeg anbefaler likevel å starte tidlig med å se på alternativene for bosted.

Vi fikk beskjed om at skolestart var 3. oktober, men vi måtte møte opp uken før for å registrere oss. Dette kan være greit å vite når man bestiller flybilletter. Vær også forberedt på at det er mye dokumenter som skal sendes frem og tilbake til vertsuniversitetet. Alt tar også litt lenger tid enn det man er vant til i Norge. Det er ikke uvanlig at studenter/lærere kommer for sent til forelesning.

Undervisningsformer

Alle fagene hadde en forelesning i uken. Forelesningene foregår som klasseromsundervisning og kan minne om seminar/storgruppe undervisningen vi har på fakultetet i Bergen. Forelesningene varte fra 1-2 t, alt etter hva læreren foretrakk. Noen lærere krever muntlig aktivitet, mens andre har standard forelesning. Noen lærere benytter seg av powerpoint, men det var ikke uvanlig at de pratet uten noen form for notater. Da kan det være litt vanskelig å henge med, særlig i de tilfellene hvor læreren ikke er særlig god i engelsk. Universitetet benytter seg imidlertid av en elearning side, hvor lærerne laster opp relevant materiale for timene. Dette gjorde det noe lettere å følge med på temaene som ble diskutert.

Vurdering av emnetilbodet

Det er nok av engelske fag å velge mellom. Jeg hadde Greek History and Roman law, Introduction to Comparative Law, Maritime Law, European Competition Law, European Law of Contracts and Religious Freedom and Human Rights. De fleste fagene er 5 studiepoeng (5ECTS). Du får muligheten til å teste ut alle fagene når du kommer ned, og trenger ikke levere oppdatert online agreement før i slutten av oktober. Du har med andre ord en måned på å bestemme deg for hvilke fag du vil ta. Dette gir deg god tid til å teste ut fagene du synes høres spennende ut, og deretter ta valget om hvilke fag du ønsker å følge ut semesteret. Det ligger en oversikt over hvilke fag som har gått det foregående året på hjemmesiden til fakultetet. Vi opplevde imidlertid at det var flere av fagene som ikke gikk likevel. Hvilke fag som går, og timeplanen for fagene får man ikke tilgang til før rett før skolestart. Det kan derfor hende at du må endre din opprinnelige plan, f.eks. hvis forelesningene i fagene kræsjer. Semesteret gikk i utgangspunktet fra oktober til februar (høst). De fleste lærerne var imidlertid fleksible når det kom til å ta eksamen før jul eller digitalt i januar. Det kan derfor være lurt å høre med lærerne tidlig i kurset om muligheten til å ta eksamen før jul, dersom dette er viktig for deg.

Fagleg utbyte og språk

Alle foreleserne kan engelsk, men det er varierende hvor godt de snakker. De klarer imidlertid å gjøre seg forstått, slik at dette ikke var et problem. Man får også tilbud om gresk språkkurs både før og etter skolestart. Tar man det etter skolestart må man imidlertid betale selv. Det anbefales derfor å være oppmerksom på mailene om språkkkurs som man får før skolestart dersom dette er noe man er interessert i. Som tidligere nevnt er de fleste fagene 5 studiepoeng, noe som betyr at de er relativ overordnet. Dersom man møter opp i forelesningene har man veldig gode sjanser for å gjøre det godt på eksamen. Fagene har ingen pensumbøker, slik at pensum ofte er det man diskuterer i timen/artikler/powerpointer. I nesten alle fagene vi hadde kunne vi velge mellom oral eller written exam. Dersom man har deltatt i forelesningene, lønner det seg som oftest å ta oral exam da disse oftest sees på som enklere enn written exam. I noen fag krever læreren at alle har en presentasjon om et relevant tema innenfor faget. Vi fikk imidlertid lov til å ha gruppepresentasjoner og det stilles ikke særlig strenge krav til innholdet. Written exam kan enten innebære å levere et essay, kortsvarsoppgaver eller muliple choice. Det kreves ikke like mye forberedelse til disse eksamenene sammenlignet med eksamenene i Bergen. Fagene er følgelig svært overkommelige til tross for at man har seks fag samtidig.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er utrolig stort. Alle fakultetene er samlet på et område, og det tar ca. 30 minutter å gå gjennom hele området. Fakultetene er svært gamle og er i relativt dårlig stand. Det er lite teknisk utstyr og inventaret i klasserommene varierer veldig. Det positivet med universitetet er at du får tre gratis måltider på campus hver dag.

En stor forskjell fra Norge er at politiet er bevæpnet til en hver tid, og er alltid utenfor universitetsområdene og generelt svært synlig i byen. Det er ofte opptøyer og demonstrasjoner på universitetet. I disse tilfellene blir fysiske forelesninger avlyst og erstattet med digitale forelesninger. Dette skjedde flere ganger under vårt opphold. Man blir også oppfordret til å holde seg inne i tilfeller hvor det er planlagt demonstrasjoner. Vi har imidlertid ikke følt oss utrygge under oppholdet vårt. Ellers er Thessaloniki en stor by. Den ligger ved kysten, men er ikke en strandby som mange tror. Det ligger imidlertid fine strender 1-2 timer unna sentrum.

Bustad

Skolen har ikke ansvar for bosted for studentene. Bolig må derfor finnes på det private markedet. Det finnes flere Facebook grupper hvor det blir lagt ut leiligheter for leie. Thessaloniki er en kjent Erasmusby, og innbyggerne er vant til mange studenter. Vi opplevde derfor at det ikke var et problem å finne et egnet bosted. Det anbefales å bo i gåavstand til fakultetet slik at man ikke er avhengig av kollektiv transport, da busstidene ikke er helt til å stole på. Vi leide leilighet via et eiendomsfirma, men hadde dessverre en dårlig opplevelse med disse da de etterhvert nektet å kommunisere med oss. Vi endte derfor opp med å kommunisere med utleier som ikke kunne engelsk. Det kan derfor være lurt å forsikre seg om at utleier enten kan engelsk eller har noen som kan hjelpe til med kommunikasjon.

Sosialt miljø

Thessaloniki ble kåret til Erasmus place of the year 2022. Det er ca. 150 000 studenter i byen og det er alltid noe som skjer. ESN arrangerer mange ulike arrangementer gjennom hele semesteret. Det var ofte 1-2 arrangementer hver uke. Det var alt fra fester, matopplevelser, gåturer, kulturelle opplevelser etc. I tillegg arrangerte de tur til Corfu og Athen i løpet av vårt semester. Det er derfor lett å bli kjent med andre Erasmus-studenter.

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

03.10.2022 - 10.02.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det er en del praktiske ting som må ordnes i forbindelse med oppholdet, men her er det enkleste å bare følge de instruksene man får fra UiB og AUTH. Selv om det ikke haster med å finne bolig, så kan det være lurt å få ordnet dette i løpet av våren. Her finnes det flere sider på facebook hvor det legges ut rom og leiligheter. Videre anbefales det å velge blant de allerede forhåndsgodkjente fagene som UiB har godkjent. Det er imidlertid ikke nødvendig å bruke så mye tid på å finne ut hvilke man skal ta, da du mest sannsynlig må endre på disse når du kommer ned.

Undervisningsformer

Jeg tok 6 emner og alle hadde fysisk undervisning 2 timer i uken. Emnene jeg tok hadde ikke obligatorisk oppmøte i timene, men dette varierer fra de enkelte emnene. Ingen av emnene jeg tok hadde pensum (utenom noen artikler i noen fag), så dette gjorde at det ble ekstra viktig å møte opp i timene.

Vurdering av emnetilbodet

Det var flere engelske emner å velge mellom, og nok til å fylle 30 studiepoeng. Det er noe variasjon i hvilke emne som tilbys hvert semester. Flere går samtidig, slik at utvalget av engelske emner reduseres noe. Jeg hadde likevel ikke problemer med å få nok emner på engelsk. Da man ikke må låse emnene før i slutten av oktober, anbefales det å prøve ut ulike emner de første ukene for å finne ut hvilke man ønsker å ta. Emnene jeg tok var Maritim law, European competition law, European contract law, religious freedom and human rights, introduction to comparative law og History of greek and roman law.

Fagleg utbyte og språk

Det tilbys egne emner for erasmus-studenter hvor de fleste fagene er på engelsk. Det er også mulig å ta enkelte emner på f.eks. tysk og fransk. Arbeidsmengden varierte fra emne til emne, men de er generelt mindre krevende enn på UiB. De fleste emnene er på 5 studiepoeng. I tillegg til eksamen, har de fleste emnene enten en muntlig presentasjon eller en skriftlig innlevering. Utenom dette er det som regel nok å være til stede på undervisningen. Det som blir sagt i timene og tilhørende power-point er pensum for eksamenen. Eksamensformene varier fra de enkelte emnene, jeg hadde både skriftlig, muntlig og presentasjon som eksamen. I flere av emnene kan man også velge om man vil ha muntlig eller skriftlig eksamen. Undervisningssemesteret går fra oktober-februar. De fleste professorene er imidlertid greie og lar deg ta eksamen før jul eller via zoom på nyåret, dersom du ikke har mulighet til å reise tilbake til Thessaloniki etter jul.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger i sentrum. Universitetsområdet er stort og byen kan virke noe uoversiktlig i starten, men dette kommer man fort inn i.
Både kantinen og treningssenteret til AUTH ligger i motsatt ende av jussbygget. Dette gjør at det kan være litt tiltak å benytte seg av disse tilbudene. Som Erasmus-student er det likevel greit å vite at man får tre gratis måltider om dagen i kantinen. Ellers har byen mye å tilby, og man finner alt av cafeer, restauranter, utesteder og shopping.

Bustad

Prisene er generelt lavere enn i Norge. Det anbefales å bo i sentrum med gåavstand til universitetet, da kollektivtransporten er så som så, og ikke minst lite pålitelig. Som nevnt, anbefales det å finne bolig før du kommer ned. Det var flere erasmus-studenter som ventet til de kom ned til Thessaloniki. Så det er også en mulighet, men inntrykket mitt er at det var vanskeligere å finne noe da.

Sosialt miljø

Thessaloniki ble kåret til the Erasmus Destination of 2022 - og det med god grunn! Byen er full av studenter og ESN som Erasmus sin studentorganisasjon arrangerer en rekke arrangementer gjennom hele året.

2022

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

01.09.2021 - 31.01.2022

Førebuingar/praktiske tips

Thessaloniki er en utrolig spennende by som jeg var så heldig å få dra på utveksling til høsten/vinteren 2021/2022. Jeg reiste sammen med en venninne fra jussen i Bergen, og sammen hadde vi et av de beste halvårene noensinne. Utveksling hit anbefales på det sterkeste!

Undervisningsformer

Undervisningsformene varierte fra forelesninger i auditorium og på Zoom, til gruppediskusjoner og case-løsning. Dette endret seg også noe i løpet av semesteret pga. den skiftende pandemi-situasjonen. Av smittevernshensyn måtte vi også benytte munnbind innendørs på skolen. Størrelsen på klassene varierer fra ca. 20 til 50 studenter, noe som blant annet gjør at man får et mer personlig forhold til forelesere og professorer på AUTh.

Vurderingsformene var også ulike i de forskjellige fagene. I flere fag kunne man velge mellom skriftlig og muntlig eksamen. I de fleste fag vi tok ble sluttkarakteren basert på en muntlig eksamen – enten presentasjon eller utspørring, og disse tok ofte utgangspunkt i et essay som vi hadde skrevet. I tillegg ble aktiv deltakelse i undervisningen tillagt vekt i sluttvurderingen.

Vurdering av emnetilbodet

AUTh har en stor katalog av spennende valgfag. På forhånd meldte vi oss opp til alle valgfagene som ble tilbudt Erasmusstudentene. Dette var veldig praktisk, for da skolesemesteret startet viste det seg at flere av fagene vi opprinnelig ønsket å ta ikke ble tilbudt det semesteret, eller at det var timeplankonflikter. Skolen tillot også at man deltok i flere fag den første perioden for å sjekke de ut, før man etter en måneds tid måtte gjøre endelig oppmelding til de fagene man ønsket å følge resten av semesteret.

Vi tok fagene International Tax Law, Maritime Law, Private International Law, Crime in a Cultural Perspective, Religious Freedom and Human Rights og European International Law. Hvert fag telte 5 ECTS, tilsvarende 5 studiepoeng. Alle Erasmusstudenter tilbys også å følge faget Greece Today. Dette er et fag som fokuserer på greske samfunnsforhold, og faget er veldig spennende å følge for å få større innsikt i landet man bor i et halvt eller helt år. Man får ikke godkjent faget som en del av utvekslingsoppholdet på jussen, men man kan få faget og studiepoengene godkjent av bl.a. av Lånekassen. Det tilbys også gratis greskkurs for Erasmusstudentene i regi av universitetet. Finn tidlig ut når påmeldingsfristen er, da denne gjerne er noen måneder før selve utvekslingsoppholdet starter. Man kan likevel delta på greskkurset dersom man skulle ha oversittet tidsfristen, men du vil da måtte betale for kurset av egen lomme.

Fagleg utbyte og språk

Undervisningen foregår hovedsaklig på engelsk. Det er også mulig å ta enkelte fag på f.eks. tysk og fransk. Arbeidsmengden varierte fra fag til fag, men generelt er fagene på UiB litt mer krevende enn på AUTh. I de fleste fag vil man være godt forberedt til eksamen dersom man følger godt med i undervisningen. Som nevnt tilbyr AUTh en spennende kurskatalog, hvor særlig europeiske og internasjonale rettsområder er i fokus.

Universitetsområdet og byen

Thessaloniki er en livlig by hvor det alltid er noe som skjer. Fortauskafeene er alltid fulle av folk som drikker frappé og andre typer kaffe – gjerne mens man nyter solnedgangen over Thessalonikibukten fra en av de mange kaféene på havnepromenaden. Byen er også det perfekte utgangspunkt for reiser til nærliggende byer som f.eks. Istanbul og Sofia. Sommerparadiset Halkidiki ligger bare en times kjøring fra byen, og er også fint (kanskje enda bedre) å besøke utenom turistsesong. Om vinteren er det gode skimuligheter omtrent en times tid fra byen, og kombinasjonen av gode snøforhold i fjellet (tidlig i sesongen) og gresk sol gir påskestemning allerede i januar. Det finnes med andre ord mye spennende å utforske i nærheten av Thessaloniki.

På AUTh er det slik at de fleste studenter og alle Erasmusstudenter får tre gratis måltider om dagen på skolen. Dette fungerte som en take-away-løsning da smittevernssituasjonen tilsa det. I takt med økende gjenåpning ble også skolens kantine gjenåpnet, slik at det nå er mulig å innta måltidene i der. Mange Erasmusstudenter benytter seg av dette tilbudet, noe som gjør måltidene til sosiale møtepunkter. De gratis måltidene gjør også at matbudsjettet heller kan brukes til å utforske byens rike og mangfoldige restaurantliv. En tradisjonell tavernakveld med gode venner er noe helt for seg selv, og allsang og skåling med husets retsina sørger for minner for livet.

Bustad

Prisene i Hellas er generelt lavere enn i Norge. Dette kan merkes på f.eks. husleieprisene, som gjerne er mye lavere enn i Norge. Man bør legge ned litt tid i å finne rett sted å bo. Vi leide privat, og var storfornøyde med det. Bor man i bykjernen har man alt i nærheten, og så og si alt vil være i gangavstand. Skal man benytte kollektivtransport kan man belage seg på å få testet tålmodigheten sin, særlig om man er utenfor de mer sentrale strøkene. Da kan taxi være et godt og rimelig alternativ. Til lengre turer anbefales det å leie bil.

Sosialt miljø

Erasmus-gruppen i Thessaloniki er svært aktiv, og tilbyr mange aktiviteter ukentlig. Det arrangeres jevnlig utflukter til steder som Aten, Meteora og Pozar, samt brettspillkvelder, rebusløp – og ikke minst fester. Alle disse arrangementene gjør at man raskt blir kjent med andre som også er på utveksling – gjerne på tvers av studieprogrammer. En bonus er at den administrative Erasmusgruppen består av greske studenter, så dette er en gylden mulighet til å bli kjent med noen lokale. Etter et supersosialt halvår har vi nå venner for resten av livet i hele Europa.

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

01.09.2021 - 31.01.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg hadde booket et sted å bo før jeg reiste ned, men flere av de jeg ble kjent med i Thessaloniki hadde bare bestilt en airbnb for den første uka eller de første to ukene og brukte den første tiden i Thessaloniki til å finne et sted å bo. Bokostnadene er lave, og det er mulig å finne svært fine leiligheter til rundt 350 euro per måned.

Det er en fordel å bo mellom Aristoteles Square og Universitetet. Om man bor på andre siden av Aristoteles Square er luftkvaliteten ganske preget av forurensning.

Universitetet mottar mange jusstudenter hvert år, og fagkatalogen er stor. Ikke alle fag undervises i hvert semester selv om de står oppført. Jeg anbefaler å delta på flere fag enn nødvendig den første uka/de første to ukene og deretter bestemme deg for hvilke fag du vil ta både ut i fra undervisningsform og eksamensform. Det er mulig å gjøre endringer i læreplanen ganske lenge, og UiB har forhåndsgodkjent en rekke fag allerede.

Undervisningsformer

De aller fleste fagene har fysisk undervisning i klasserom. Alle fagene som tilbys til Erasmusstudenter er første eller andre års fag og korte introduksjonsfag. Det skal derfor ikke være noe problem å følge fagene.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et godt emnetilbud

Fagleg utbyte og språk

Thessaloniki passer nok bedre for deg som vil ha et litt roligere semester enn for deg som ønsker faglige utfordringer. Det er imidlertid noen emner som stiller høyere krav.

Det er varierende hvor språklig sterke professorene er.

Universitetsområdet og byen

Byen har et svært godt studentmiljø. Det er mange cafeer hvor man kan sitte for å studere og det er et yrende natteliv.

Bustad

Det finnes erasmusboliger man kan bo i som et veldig sosialt alternativ. Det bor da erasmusstudenter i så og si alle etasjer og du vil bo sammen med andre studenter. Disse kan man blant annet finne gjennom Facebook grupper. Ellers er det svært billig å bo, og man finner mange fine og rimelige leiligheter.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig godt, og de som er aktive i erasmus arrangerer stadig dagsturer, lengre utflukter, spillkvelder, temafester og andre diverse sosiale sammenkomster. Jeg kan på det sterkeste anbefale et semester i Thessaloniki for deg som er ute etter et sosialt og mindre intenst semester på utveksling.

2019

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

01.09.2018 - 15.02.2019

Førebuingar/praktiske tips

Følg UiB sine nettsider og tips for forberedelser før utreise. Det er greit å være ute i god tid med papirarbeid, søknader og Learning Agreement. Sjekklistene til UiB og Erasmus er veldig utfyllende og gir god instruks for alt som trengs.

Undervisningsformer

I Thessaloniki var klassene rene Erasmus klasser, der vi var mellom 20-30 studenter i hver klasse. Forelesningene varte i 2 timer, der professoren snakket for det meste, men til tider åpnet opp for diskusjon med klassen. Enkelte lærere brukte powerpoint, men de fleste snakket fritt uten andre hjelpemidler. Eksamensform varierte. I noen av emnene var vurderingen sammensatt av oppmøte i forelesning, deltagelse og en endelig muntlig eksamen. Enkelte fag hadde også en avsluttende innlevering som eksamen, eller en muntlig eksamen. Kun ett av fagene hadde kun en skriftlig eksamen til slutt som avgjørende for karakter.

Vurdering av emnetilbodet

Det var mange forskjellige emner å velge mellom, og de tilbød emner vi ikke har på UiB. Det var litt synd at flere av emnene ble undervist på tysk og ikke engelsk, men det var fortsatt tilstrekkelig med tilbud til å kunne velge 6 emner.

Fagleg utbyte og språk

Emnene var på 5 ETCS hver, tellende 5 studiepoeng. Dette resulterte i at jeg var nødt til å ha 6 emner for å oppfylle kravet om 30 studiepoeng. Dette gjorde at vi ikke fikk gått veldig dypt i hvert av fagene, men holdt oss mer på det generelle ved hvert av emnene. Jeg kunne gjerne ønske at fagene var litt større, slik at vi kunne gått dypere i hvert av fagene, istedenfor å lære litt om flere. På den annen side så sitter jeg med mye ny kunnskap om emner jeg ikke har vært borti tidligere, og fått en interesse til å lære mer om flere av fagene. Når det gjelder språk har det vært lærerikt å studere på engelsk, og lese fagterminologi på et annet språk. Ikke alle professorene var like flinke i engelsk, og noen slet litt med uttale. Språket var derimot ingen hindring, og jeg føler jeg har hatt et godt utbytte både faglig og språklig av å studere et semester i Hellas.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet til Aristotheles University of Thessaloniki er stort og ikke til å sammenligne med universiteter i Norge. Etter en konflikt på universitetsområdet mellom studenter og politiet er ikke politiet lenger tillatt innenfor det inngjerdete området, noe som resulterer i at det er fritt frem for kriminelle. På grunn av dette er vi anbefalt å ikke oppholde oss på området etter det er blitt mørkt. Til tross for dette var området stort og hadde alt vi trengte, med forelesningsrom, bibliotek, kantine og treningssenter. Universitetsområdet ligger sentralt i byen, og det er ikke store avstander til noenting. Byen er full av mennesker og kafeer, og gatene alltid fulle av folk. Det er en veldig sosial by.

Bustad

Jeg leide en leilighet av en privatperson, etter å ha blitt tipset av andre studenter der nede. Det viste seg at utleieren ikke var så enkel å ha med å gjøre, og jeg fikk ikke alt jeg var lovet i kontrakten og endte opp med å betale mer enn planlagt. Men etter å ha snakket med andre medstudenter er nok historien min en av få. De aller fleste bor sentralt for en billig penge og utleierne er glade i utvekslingsstudenter og stiller opp med alt som trengs. Et tips er å være ute i god tid å skaffe seg bolig før man reiser ned.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra. Utvekslingsstudentene er mange og det skjer noe sosialt hver eneste dag. Studentforeningen er veldig god og de sørger for å informere om alle de forskjellige tilbudene som er, og lager sosiale arrangementer flere ganger i uken. I tillegg organiserte de mange billige helgeturer til forskjellige steder, som førte til at vi ble en sammensveiset gjeng som reiste rundt og oppdaget stedene rundt byen.

Informasjon