Ritsumeikan Asia Pacific University og Universitetet i Bergen (BILATERAL)
- LandJapan
- ByBeppu City
- AvtaletypeBilateral
- Lengde på opphald1-2 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Studentar frå bachelorprogrammet i japansk vert prioritert, men også andre studentar på lågare grad kan søke. Det er krav om eit karaktersnitt på minst D.
Denne avtalen vert normalt berre lyst ut ved fristen 25. august.
Når i studiet kan eg reise
Ta kontakt med studierettleiaren ved instituttet/fakultetet du høyrer til for råd om når du kan reise ut på ditt studieprogram. Du må ha tatt minimum 60 studiepoeng før du kan reise på utveksling.
Språk
Universitetet tilbyr parallelle emne på engelsk og japansk, så ein treng ikkje kunne japansk for å studere ved APU som utvekslingsstudent.
Kva emne kan eg ta
Universitetet har to fakultet: College of Asia Pacific Studies og College of International Management. Formålet til College of Asia Pacific Studies er å gi studentane grunnleggande kunnskap om kultur, historie, samfunn og natur i Asia og Stillehavsregionen. Tilbodet ved College of International Management omhandlar asiatiske språk, kultur, samfunn, kommunikasjon, økonomi m.m. Utvekslingsstudentar kan fritt velje emne frå begge studieretningane, men kan berre ta emne på lågare grad. Universitet tilbyr òg språkkurs i japansk på ulike nivå.
Ver merksam på at fyrsteårskurs normalt ikkje kan godkjennast. Eit fulltidsstudium ved dette universitetet utgjer16 lokale credits per semester.
Studieavgift
UiB har ein utvekslingsavtale med APU som inneber at vi får eit visst antal friplassar i året. Dette forutset at dei også sender studentar til oss. Universitetet krev eit karaktersnitt mellom C og D for å gi opptak.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Ritsumeikan Asia Pacific University (APU) opna i 2000 og ligg i byen Beppu, sør i Japan. Universitetet samarbeider med søsteruniversitetet Ritsumeikan University i Kyoto. APU er eit utprega internasjonalt universitet der berre litt over halvparten av studentane, og dei tilsette, er frå Japan. Om lag 75 nasjonalitetar er representerte blant universitetet sine 4 000 studentar. Dei fleste internasjonale studentane kjem frå land i Asia, men mange kjem òg frå andre verdsdelar. Universitetsområdet ligg om lag 15 minutt med bil frå sentrum, oppe i fjella 230 moh. Derfrå har ein fantastisk utsikt over byen, fjella og sjøen.
Byen Beppu ligg rundt 4 timar med tog frå Kyoto og Osaka og sju timar frå Tokyo. Byen er forholdsvis liten og har om lag 140 000 innbyggarar. Den trekker til seg 12 millionar japanske turistar årleg på grunn av sine 3 000 varme kjelder.
Bustad
Utvekslingsstudentar får tilbod om studentbustad gjennom universitetet.
Semesterinndeling
Semestera følger det japanske studieåret. Studieåret startar i april, og vårsemesteret går frå april til august, medan haustsemesteret går frå september til slutten av mars.
Studentrapportar
2024
Haust 2023/vår 2024 - BA i medie- og interaksjonsdesign
15.09.2023 - 31.03.2024Førebuingar/praktiske tips
Det var veldig fordel å kunne litt japansk på forhånd, spesielt skriftspråkene Hiragana og Katakana.
Undervisningsformer
Det var veldig varierende vanskelighetsgrad og arbeidsmengde som hørte til fagene. Noen var veldig enkle sammenlignet med norsk standard. Jeg anbefaler sterkt å ta japansk te-seremoni.
Vurdering av emnetilbodet
Helt ok emnetilbud. Jeg ville ta noen kode-fag, men de hadde ikke så mange, og de som var virket veldig utdaterte. De har mye fag for økonomistudenter.
Fagleg utbyte og språk
Jeg tok japansk foundation, og følte jeg fikk mye utbytte av dette, og det var veldig nyttig å kunne litt japansk siden det ikke er vanlig at innbyggerne kan mye engelsk. Jeg må si at det har veldig mye å si hvor mye arbeid du putter inn i faget. Jeg hadde venner som nesten ikke brydde seg, og etterhvert mistrivdes de veldig i faget. Følger du med og legger inn litt innsats går det fint. Det har også veldig mye å si hvilken klasse du tar ettersom at det er 8 undervisninger hver uke. Har du gode venner her da gjør det livet ekstremt mye bedre.
Universitetsområdet og byen
Fin utsikt og greie fasiliteter. Litt styr å måtte ta buss nesten hver dag fra sentrum til universitetet. Tar du ekspressbussen, er du der på 20 min, mens vanlige busser tar ca. 40 minutter. Det er også overraskende dyrt siden de ikke har veldig gode systemer for bilettene. Byen er grei, har sykt mange greie restauranter og cafeer. Den er også ganske fin, men jeg må si at mitt inntrykk er at byens "storhetstid" var 90-tallet, da den virker veldig gammel og utdatert på en måte.
Bustad
Jeg trivdes veldig i leiligheten. Du får egen balkong, dusj og badekar. Og er du heldig får du hav-siden med utsikt mot havet som har fin utsikt til soloppgang. Det var også sykt mye bedre å bo her sammenlignet med å bo på campus, fordi du er så nært på butikker, tog og alt du trenger (bortsett fra universitetet).
Sosialt miljø
Greit sosialt miljø på leiligheten. Det var ikke like mye sosiale opplegg som man hadde håpet på, men man får gode venner, og bor nært på dem. I tillegg er det sykt mange klubb-aktiviteter som man kan bli med på. Jeg ble med på 3 forskjellige og fikk mange av vennene mine derfra. Noen av de ser også veldig bra ut på cv'en!
Høst 2023/vår 2024 - BA i informasjonsvitenskap
15.09.2023 - 31.03.2024Førebuingar/praktiske tips
Japan er på mange måter veldig annerledes enn Norge, men også veldig likt! Hvis du ikke studerer japansk ved UiB og ønsker å dra til Japan, vil jeg si at dette er absolutt ditt beste tilbud. Når du først ankommer, er det mange nye inntrykk, og alt kan virke veldig rart, men hvis du gjør ditt beste for å kvitte deg med alle forventningene dine, vil du fort bli overrasket over hvor raskt du blir vant til dette utrolige landet.
Prosessen før man kommer til Japan kan til tider føles veldig langsom og sliten, men jeg vil si at du generelt får veldig god hjelp fra både UiB og APU gjennom hele veien. Eve og Miyuki er to kontakter for utvekslingsstudenter på APU som er veldig flinke til å oppdatere deg og hjelpe deg hvis du har noen spørsmål, så ikke vær redd for å spørre dem hvis du lurer på noe. Jeg vil anbefale å ta en titt på studentrapportene for Høst 2022 - BA i informasjonsvitenskap (01.09.2022 - 01.09.2023) og BASV Sosant vår 2018 (01.04.2018 - 20.08.2018), da disse er veldig hjelpsomme og inneholder de samme tipsene jeg ville gitt.
De eneste andre tipsene jeg ellers vil gi er:
- Bestill tur-retur før du drar (ta kontakt med Eve og Miyuki og hør når siste eksamene er), da dette er mye billigere.
- Hvis du drar i høstsemesteret, sjekk med UiB angående fagene du ønsker å ta når du kommer tilbake. Det var en del problemer med fritak fra fravær for noen av fagene jeg ønsket å ta når jeg kom tilbake. Dette var ganske dårlig utført fra UiB sin side og føltes spesielt elendig når UiB oppfordrer til å dra på utveksling.
- Skaff deg en e-sim før/når du ankommer Japan. Jeg brukte Ubigi, men har hørt at Holafly skal være ganske bra også, spesielt hvis du vil ha unlimited data.
Undervisningsformer
Jeg vil si at noe av det verste med APU er undervisningen. Det er veldig lite dybde i de fleste fag, og det kan ofte føles som om du er tilbake på ungdomsskolen. De fleste fag har "participation points" og "bonus points" som ofte krever at du stiller spørsmål ved mikrofonen. Det var flere ganger jeg og andre følte oss ganske oppgitt over nivået, spesielt i fag som Social Entrepreneurship og Product Development, hvor du får bonuspoeng for å svare på spørsmål som "Hva gjorde du denne helgen?".
Vurdering av emnetilbodet
Allikevel vil jeg absolutt anbefale to fag!
I Production Management er det en streng, men ekstremt dyktig lærer som du virkelig kan lære mye av. Han har tidligere jobbet som leder for produksjonsanlegg i Amerika og har derfor mye kunnskap. Han er også mye bedre enn de fleste japanske lærere i engelsk. Dybden i faget føles akkurat passe for universitetsnivå, og det er ingen teite bonuspoengsystemer. Selv om han kan være til tider veldig dramatisk når det kommer til elever som snakker under forelesningen, er dette faget virkelig å anbefale.
Det andre faget jeg vil anbefale er Social Psychology! Dette var et fag som jeg kun tok bare fordi jeg ikke klarte å velge et annet fag før det ble fullt. Jeg hadde VELDIG lave forventninger til dette faget, men ble sjokkert over hvor bra det var. Læreren i dette faget er en av de BESTE (hvis ikke den beste) lærerne jeg har noen gang opplevd. Han er en amerikansk professor med en intens kjærlighet for det han underviser. Han er en av de få lærerne jeg vet om der du kan se hvor mye de elsker fagstoffet og muligheten til å spre kunnskapen sin. Han er ekstremt vennlig og prøver virkelig å få alle elever involvert i forelesningen. Hvis du har muligheten, gjør det selv en tjeneste å ta dette faget. Han underviser også i statistikk, et fag jeg ikke fikk muligheten til å ta, men jeg har hørt fra andre at det også er ekstremt bra.
Fagleg utbyte og språk
Jeg valgte selv å ikke ta japanske språkfagene, da disse er ganske intensive og fyller fort opp uken din. Hvis du har planer om å reise rundt i Japan, slik som jeg gjorde, ville jeg ikke anbefale å ta disse fagene, kun begrunnet i hvor mye tid det tar opp av uken din. Men hvis du har planer om å komme tilbake til Japan eller skal være der lengre enn et semester, kan det selvfølgelig være smart.
Utenom språk fagene er det mulighet til å ta språkkurs som holdes i 2. etasje i AP House 4 men jeg tok aldri disse selv.
Universitetsområdet og byen
Beppu er en ganske rar, men sjarmerende by! Campus ligger oppe på et fjell og tar cirka 40 minutter med buss. Det er også en expressbuss som går sjeldent, men som reduserer busstiden til cirka 20 minutter.
Campusen er fin og virker generelt veldig moderne. Det er ofte forskjellige kulturelle uker som feirer ulike land, for eksempel Sør-Korea og Indonesia, noe som gjør at campusen ofte føles ganske livlig ut. På vinteren kan det være veldig kaldt der oppe, og det blåser mye, noe som kanskje er et pluss hvis du reiser om sommeren, da det blir VELDIG varmt.
Byen er ganske liten, men også ganske koselig! Du bor ganske sentralt, så det er lett å komme seg rundt. Beppu er kjent over hele Japan for varmekildene sine (onsen), så det er mange av disse spredt rundt byen, til og med en som heter Hyotan Onsen som har fått 3 Michelin-stjerner (kan virkelig anbefales). Det er også lett å komme seg til andre byer som Fukuoka og Nagasaki med buss. Ellers kan du også dra til andre deler av Kyushu med tog, og det er også en ferge som går til Osaka.
Bustad
Som utvekslingsstudent bor du i AP House 4, som er en ganske fin student boligblokk. Det ligger videoer ute av APU som viser boligen. Noen av rommene er ganske slitte og gamle, så hvis du er uheldig, får du kanskje en av disse. Jeg var en av disse uheldige, men ble ganske raskt vant til det. Det er vakter og folk som jobber rundt i bygget, så hvis det er noe du trenger hjelp med eller det er en krise kan du lett ta kontakt med disse. De snakker generelt ganske lite engelsk som gjør at det fort blir frem og tilbake med oversettelse apper, men jeg synes selv dette var en del av sjarmen ved å bo i Japan.
Ellers er det fellesrom og kjøkken i hver etasje. Disse blir mye brukt så jeg anbefaler deg sterkt å ta med en Nintendo Switch hvis du har en, da dette fører raskt til Super Smash Bros kvelder i 6. etasje.
Sosialt miljø
Det beste med utvekslingen min og APU var det sosiale! Det finnes ekstremt mange skoleklubber du kan være med i, uansett hvilke interesser du har, enten det er fotball, gaming, musikk, osv. Det er også barer og klubber som er rettet mot studenter, noe som gjør det ekstremt lett å møte andre folk når du er ute på byen. Ofte, hvis du ser noen ute som er omtrent på din alder, er sjansen stor for at de går på APU, noe som gjør det veldig enkelt å starte en samtale.
Enda bedre enn det er det sosiale miljøet for utvekslingsstudentene som bor på AP House 4. Her møter du folk fra hele verden som du kommer til å bli godt kjent med, og mest sannsynlig reise litt rundt med mens du er her. Jeg kan ærlig si at noen av de gøyeste minnene i livet mitt har vært med noen av folkene jeg møtte her, og det er mange mennesker jeg ikke kan vente med å møte igjen, enten det er her i Bergen eller på besøk i andre land.
2023
Høst 2022 - BA i informasjonsvitskap
01.09.2022 - 01.09.2023Førebuingar/praktiske tips
Japan er et enormt forskjellig land fra Norge. Det er best å bare kaste mange av forventningene man har for hvordan samfunnet fungerer, da mye av dette ikke er relevant. Ha et åpent mindset og vær forberedt på at du kommer til å dumme deg ut noen ganger :) De lokale er utrolig villige til å hjelpe om det trengs, selv om kommunikasjonsbarrieren er stor.
Et par tips:
-Last ned Google Translate sin Japanske språkpakke til mobilen på forhånd. Engelsk til japansk oversettelse er ofte mye bedre enn norsk til japansk. DeepL er også et bra alternativ.
-Om mobilen din støtter e-sim anbefales dette. Mobildata med norsk abonnement er latterlig dyrt i Japan, så internasjonalt e-sim er et must. Hvis ikke mobilen støtter e-sim, finnes det automater på Narita Airport med data-simkort, dog disse er noe dyrere enn nødvendig. APU kan hjelpe med å skaffe lokalt mobilabonnement.
-Om du har behov for medisiner på resept, ta med nok til å klare deg ut oppholdet. Snakk med legen om godkjenning for sånt. Pass opp for at noen medisiner som er reseptbelagt her i Norge er direkte ulovlig i Japan (mange ADHD-medisiner f.eks)
-Japan er et VARMT land, og spesielt i Kyushu. Om man kommer til APU i September, forvent minimum en måned med 30+ grader og 80%+ luftfuktighet.
Undervisningsformer
Undervisningen ved Ritsumeikan APU foregår både fysisk og digitalt. Noen fag tilbys kun fysisk, noen kun digitalt og et par blandet (dog utvekslingsstudenter var nødt til å møte opp fysisk uansett). Ellers er det stor forskjell på hvordan undervisningen gjennomføres. Noen språkfag har rimelig små grupper (10-20) elever, mens de fleste fag holdes i vanlige undervisningssaler.
Vurdering av emnetilbodet
APU tilbyr et variert spekter av fag. Universitetet er fokusert hovedsakelig mot samfunnsvitenskaplige fag, så tilbudene er rettet hovedsakelig mot dette. Om man ønsker å ta økonomifag, lære om asiatisk kultur, kjønnsstudier og den slags er APU nydelig, men ikke forvent noe særlig innenfor tekniske/naturvitenskapelige fag.
Fagleg utbyte og språk
Jeg vil si at APU gir et godt faglig utbytte. Det kan være ganske stor variasjon i kvalitet mellom fag og professorer, men generelt er det god standard. Fagene er mye "mindre" enn fag ved UiB, i forhold til at de gir 4 studiepoeng (8 for noen språkfag) per fag. Dermed må man regne med å ha flere men mindre involverte fag under oppholdet. Mange av fagene som er regnet for førsteårsstudenter kan ligge nærmere nivået man forventer fra videregående skole hjemme i Norge, men siden man har opp til dobbelt så mange fag gjevnes arbeidsmengden ut.
Universitetsområdet og byen
APU-campus ligger oppe på en fjelltopp på nordsiden av Beppu. Her finner man alt av undervisningssaler, bibliotek, campus-butikk, en dagligvarebutikk og kantine. Biblioteket tilbyr et fint sted å sitte og arbeide både i stille soner og i grupper. Kantinen tilbyr god varm mat til en billig penge, og er også et greit sted å jobbe litt om man ønsker å spise i samme slengen.
Beppu er en veldig fin turistby på østkysten av Kyushu. Med vel 120 000 innbyggere er det ikke akkurat noe storbyopplevelse, men man har både nydelige naturområder og nabobyen Oita som er en del større. Beppu er velkjent for sine varme kilder, som kan anbefales på det sterkeste.
Bustad
Grunnet COVID ble vi flyttet fra AP House 4 (der utvekslingsstudenter egentlig blir sendt) til AP House 3, så dette er ikke nødvendigvis spesielt relevant for fremtidige studenter.
AP House 3 er fint plassert, nærmere campus enn bysentrum. Ca 10 min gange unna busstopp til campus/bysentrum, og 12 min unna dagligvarebutikk. Rommene er enkelt møblert, men kommer med egen kokeplate, kjøleskap, dusj/badekar, wifi-ruter og air condition. AP House 3 har også et fellesareal med drikkeautomater, ovn og litt annet.
Sosialt miljø
APU har et veldig fint sosialt miljø. Som utvekslingsstudent blir man invitert til en Buddy-gruppe ala våre faddergrupper, som inviterer til arrangementer og utflukter periodisk gjennom semesteret. I tillegg kan man få en Buddy, som har som oppgave å hjelpe deg med alskens ting man kan lure på. Ellers på universitetet merker man ofte en split mellom japanske og internasjonale studenter. APU er anslagsvis 50/50 japanske og utenlandske studenter, og blant den japanske studentbefolkningen kan det ofte være mye vanskeligere å få kontakt med folk. De internasjonale studentene er ofte veldig åpne for å prates. Ellers pleier utvekslingsstudentene å bli en tett gjeng, da man alle bor på samme sted.
Haust 2022 - BA i informasjons- og kommunikasjonsteknologi
01.09.2022 - 29.03.2023Førebuingar/praktiske tips
Før du reiser til Japan så ville jeg helst lært litt om skolekulturen og lært noe Japansk i forveien. Skolekulturen er veldig annerledes, og man vil fort merke at Japan ikke er som Norge (stort sjokk). Så lenge man har et åpent sinn og er åpen for hvordan de tenker og gjør ting på, så vil det gå veldig fint. Når det gjelder Japansk så trenger du ikke lære så mye, men jo mer du lærer jo mer får du utbytte av det. Jeg ville anbefalt å lære hiragana og katakana som et startpunkt, siden dette er mye av det fundamentale i Japansk språk, og man kan komme langt på bare det. Dette kan ta alt fra noen timer til noen dager som regel. Skolen pleier også å ha et sånn kurs litt før skolestart så man er klar dersom man tar Japansk på skolen. Jeg har også hatt venner som ikke ville lære så mye og ikke tok Japansk, som også er et alternativ, men som oftest vanskeligere å bevege seg rundt siden man er litt avhengig av noen som snakker språket. Engelsk er som oftest ikke brukt i byen, men du kan finne noen APU studenter som jobber her og der som kan litt engelsk. Skolen er ganske grei med bare Engelsk kunnskaper.
Hvis du befinner deg i å være på APU i om vinteren så ville jeg anbefalt å ta med noe varme klær. Resten av året er ganske varmt, men om nettene på skolen (APU er på et fjell) så vil det da bli ganske kjølig. Det kan også være lurt å ta med ting du ikke kan leve uten, som spesielle varer som deodorant, barberskum, medisiner osv, siden Japan har lite av dette og kan være vanskelig å finne.
Undervisningsformer
Undervisningsformene var noe likt som VGS. Man må møte opp til de fleste timene for ikke å få fravær fra faget, og man har ofte ukesoppgaver eller innleveringer. Fagene er som regel lettere enn hva du får på UiB, men det blir gjort opp med at hvert fag ikke gir så mye studiepoeng. Vanlige fag er da 2 credits (4 norske studiepoeng) og språkfag som Japansk er verdt 4 credits (8 norske studiepoeng), så man må ta rundt 7-8 fag hvert semester for å få nok poeng. Fagene er som regel 2 ganger i uken, og språkfag er da 4 ganger. Semesteret er delt opp i 2 kvarterer, så man deler som regel opp fagene i de to delene. Noen har fag som varer hele semesteret, og da bare 1 gang i uka, men man kan også bare ha kvarter fag.
Vurdering av emnetilbodet
Som skole er APU mest rettet mot økonomi, sosiale studier og turisme, så det er veldig vanskelig å finne noe som er interessant å velge dersom man ikke er en student innenfor disse fagene. Jeg selv var en IKT student, og kunne ikke ta fagene som var IT relatert siden de var "dårligere" enn hva jeg hadde tatt på UiB fra før. Jeg fokuserte mest på Japansk, kultur og historie, siden jeg fant det mest interessant av det jeg kunne velge, noe som passet helt greit.
Fagleg utbyte og språk
Som sagt så ville jeg anbefalt å kunne de "lette" skriftspråkene hiragana og katakana først. Dette hjalp meg en god del i starten med å skjønne ord og setningsoppbygging på Japansk. Annet enn Japansk så er de fleste fag på Engelsk og anbefalt å tas av utvekslingselever dersom du ikke er flytende i Japansk. De fleste fag er som regel noe sosial studier, historie, økonomi og kultur basert. Noen fag er veldig lette og andre fag kan være ekstremt vanskelige, heldigvis har man 1 uke på seg for å finne ut om det faget er noe for deg, så du kan trekke deg fra faget og heller velge et ekstra fag i neste kvarter.
Jeg ville anbefalt å lære Japansk selv om det kan virke vanskelig å lære, så får man godt utbytte av det man lærer. Som f.eks. så blir det lettere å bestille mat på restauranter, spørre om retninger osv.
Universitetsområdet og byen
Selve Universitetet er på et fjell som er rundt 30-40 minutter fra sentrum. Det er ikke mye å gjøre der oppe, annet enn skole, arrangementer eller om du er med i en klubb. Campus er veldig fint, og jeg likte at bygningene var samlet, noe ikke UiB er siden det er delt over hele byen.
Byen er en turistby, mest for Japanere siden andre turister ikke helt vet om byen. Beppu er kjent for sine "Onsens" (varme kilde) fra fjellet, og lukter en del sulfur jo lengre innover i byen du kommer. Byen har også noe som heter "Jigoku" som er "the seven hells", noe som er en turistattraksjon å se på for de som vil. Byen er mindre enn Bergen, men nabobyen Oita er mye større og er bare 15min unna med tog. Der kan man gjøre mye mer, som kino, store arkader, sportshaller osv.
Bustad
Siden korona fortsatt påvirket Japan en god del, så var høst 2022 det semesteret hvor de fleste studenter som ventet på å komme inn, fikk kommet til APU. Dette gjorde sånn at utvekslingsstudentene den høsten (meg og mange andre) ble plassert i AP house 3 og ikke 4. AP house 4 er nærme sentrum, og det er der de som kom våren 2023 ble satt, noe som gjorde det vanskelig å bli kjent med de nye utvekslingselevene siden de var langt unna. AP house 3 er mye nærmere campus, og tok bare en 10 min busstur opp fjellet. Vi hadde eget kjøkken og bad, men tilstandene var mye dårligere enn de andre bygningene. Mye mugg og innsekter man ikke ble kvitt. Innsektene var der sjeldent om vinteren og høsten, men når sommeren kom, så var det altfor mange. Bygget var delt i 3 forskjellige, og i hovedbygget så var det en liten "Onsen", noe jeg ikke fikk prøvd. AP house 4 var det andre bygget nærmere stranda ved sentrum. Der var det felles kjøkken og mer sikkerhet. Bedre fellesrom og det er der utvekslingselevene egentlig skulle. Stedet er litt dyrere enn AP house 3, men ikke altfor mye.
Sosialt miljø
Før man ankommer Japan så får man et tilbud om å være med på "Buddy" programmet. Dette programmet er for oss utvekslingselever som vil gjerne ha noen kontaktpersoner i byen og ikke være for ensom. En "Buddy" er mer eller mindre enn fadder som i Norge, men de hjelper deg mer gjennom hele semesteret og oversetter der det trengs. Hele gruppen lager også bli kjent arrangementer hvor man blir kjent med mange forskjellige fra andre land og Japan. Her spiser man mat, har leker og gjør moro ting med folk. Jeg selv var med på alle arrangementene siden jeg ville bli kjent med mange folk. De arrangerte også turer til noen nærområder for dagen, noe jeg satt veldig pris på. Vil anbefale å ta tilbudet fordi han er ikke tvunget til å være med på alt som skjer, og heller ikke snakke med folk om man ikke vil.
Som mål før jeg reiste til Japan var å få mange japanske venner, noe som er lettere sagt enn gjort. Det er veldig enkelt å bare henge med folk som kommer fra Europa eller andre som snakker bare engelsk, jeg selv hang mest med folk fra Norden. De fleste Japanere er ukomfortable med å snakke engelsk, så om man vil prøve å få en god del japanske venner så har jeg noen tips. "Buddy" gruppen er det første steget ville jeg nok sagt, her så får man sin egen kontaktperson og så får man bli kjent med mange flere. De er der for å hjelpe, men man kan også bare henge på siden utenom hvis man vil det, noe jeg gjorde en del ganger. Det andre tipset er å bli med i en "circle", med andre ord en klubb. Dette kan være alt fra dansing og sport til poesi, fisking eller annet. Her er det mange fra andre land og Japan, siden APU er mer eller mindre 50/50 med japanske studenter og utenlandske. Jeg selv ble med i Lacrosse klubben noe som var veldig annerledes enn i Bergen. Harde treninger, mye annerledes tankegang, og mye møter. Jeg fikk lov til å ta det roligere siden jeg ikke var japansk og jeg var på utveksling. I klubben så var alle japanske utenom 2-3 stk, noe som gjorde at jeg måtte prøve å forstå når de snakket japansk til hele laget. Mange kunne greit engelsk og kunne oversette om det var noe jeg ikke skjønte. Dette hjalp meg med å få mange nye venner som jeg da kan møte når jeg kommer tilbake til Japan. Treningene var lange og harde, og de varte som regel i 3-4t, startet som regel kl 18 på kvelden og var ikke hjemme før klokka var nærmere 22. Dette var 4 ganger i uken, og treningene var veldig repetitive, siden de ikke var helt åpne til forandringer.
Det finnes også andre måter å finne sin gruppe venner på, enten det er i en japansk klasse, eller om det er utvekslingselever du har blitt kjent med. Om du vil lære japansk så anbefales det å sette deg rett i smørøyet og prøve å trekke inn så mye av det som mulig. Det kan være vanskelig å henge med folk som bare snakker japansk siden de vil ikke føle seg tvunget til å snakke engelsk. Var vanskelig å bli invitert til vennene mine sine "hangouts" siden noen snakket aldri engelsk og ville da vært utenfor samtalen.
Beppu i seg selv har ikke det beste nattlivet, men de har mange "izakaya'er" (fingermat og alkohol), noe som var veldig lett å velge på en fredags kveld siden det var utrolig mange av dem. Drikking var ekstremt billig, siden man også kan kjøpe det på 7/11 og drikke det offentlig for 15kr. Det er noen nattklubber for internasjonale studenter, men disse var veldig tomme med mindre det var arrangementer som pågikk. Jeg selv gikk nesten hver helg det første semesteret med mine nordiske venner og drakk siden det var ekstremt billig, og det var noen gode barer å sitte ved. Hvis man bor ved AP house 4 så kan man enkelt gå hjem, men for oss i AP house 3 så var det enten taxi eller vente på neste tog klokka halv 6 om morgen.
Haust 2022 - BA arkeologi
01.09.2022 - 29.03.2023Førebuingar/praktiske tips
Det er viktig å forberede seg godt når du skal på utveksling. Gjennom universitetet vil du få mye hjelp og veiledning men ikke hver redd for å spørre din veileder om mer hjelp under forberedelsene dine. Det er alltid best å spørre en gang for mye enn for lite! Hvis man ikke har jobb før du drar så anbefaler jeg at du får en. Dette kommer til nytte ikke bare under oppholdet men også før.
Det er mye man må tenkte på som eksempel det at man må dra til Oslo for å få visumet sitt, her må du ha penger til flybillett, tog, mat og hvis du er nødt til å bli over hotell. Det er også mulighet her for at noe kan gå ikke helt etter planen, slik det gjorde for meg. Jeg hadde en opprinnelig dag jeg skulle til ambassaden, men plutselig fikk jeg beskjed om at det ville være stengt på ambassaden den dagen så da er det viktig å tenkte på avbestillings forsikring på flybilletter osv. men til slutt gikk alt bra og jeg fikk dratt til Oslo hvor visum prosessen var veldig enkel. Vi gikk inn kontor byggingen i Oslo også tar du heis eller trapp opp hvor du etterpå ringer på døren til Ambassaden for å fortelle hvorfor du er der, også slipper de deg inn hvor du leveres inn de nødvendige papirene. Jeg fikk utlevert mitt Visum samme dagen ettersom det ikke var stor pågang når jeg dro. Men dette kan ha endret seg nå og det er viktig at du planlegger utifra om du må tilbake til Oslo en annen dato eller om du vil få det samme dagen.
Tidligere nevnte jeg at det var smart å ha en jobb før du drar ned, dette anbefaler jeg på det sterkeste. Du vil selvfølgelig få støtte fra lånekassen, men for meg personlig var ikke dette nok til å kunne komme seg rundt for å oppleve alt man ville. Det jeg gjorde var at jeg hadde en jobb i Bergen hvor jeg jobbet minimum 3 ganger i uken og etter alle eksamenene mine dro jeg på en liten ferie før jeg dro hjem til hjembyen min hvor jeg jobbet fulltid hele sommeren. Det er viktig at du balanserer mellom skole, feire og jobb så du må ikke føle deg presset til å jobbe! Det er selvfølgelig et ekstra pluss å kunne si ja til alt vennene dine vil gjøre, men det er også masse å finne på som ikke koster stort!
Undervisningsformer
Undervisningsformen er veldig annerledes enn det jeg var vandt med på UIB. De fleste undervisnings timene går som vanlig at det er en professor som holder undervisningen, men det er veldig vanlig å ha mye diskusjons spørsmål under forelesningene hvor det også vil bli gitt ut poeng som gjør at du vil kunne oppnå høyere karakter. Det er også utrolig mye gruppe oppgaver så hvis du er en som ikke klarer dette vil jeg ikke anbefale dette universitetet hvor jeg vil si at 95 % av fagene jeg hadde var med gruppeoppgaver, det er også vanlig å ha oppgaver ukentlig og det forventes en innsats fra elevene. De fleste Internationale studentene er veldig opptatt av å gjøre mye ut av gruppeoppgaver og det er vanlig og sitte på Starbucks å gjøre gruppe oppgaver på kveldene. Det er også et utrolig fokus på å møte opp til undervisningene hvor fleste parten at professorene setter en grense på 3 til 4 ganger du kan være borte før de stryker deg.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg syntes det var utrolig mange kule emner man kunne ta. Men det er også utrolig vanskelig å få tak i de emnene man vil ha ettersom det går på GPA og er førstemann til mølla, noen ganger er man utrolig heldig å får de fagene man vil ha uansett så ikke gi opp håpet på emner du ønsker deg. Hvis du skal være et helt år så går første semesteret ditt på at du er utvekslings elev og vil derfor være ganske langt nede på når din tid for å velge fag er, men på det andre semestret regnes du som vanlig student og da er det viktig med høy GPA sånn at du får det du ønsker. Hvis jeg skal anbefale noen professorer så vil det være KIM Young Sun og HEO Emilia begge professorene kan mye om sine emner men gjør også mye morsomt ut av undervisningene sine som gjøre det utrolig spennende å lære fra dem.
Fagleg utbyte og språk
Jeg føler sel jeg har fått utrolig mye igjen av å gå på APU, i starten kan man tenke seg at det er utrolig kjipt med gruppe oppgaver osv, men man lærer viktige skils som er viktig til når du skal begynne å jobbe. Du lærer mye av hvordan andre kulturer tenker og det å jobbe i grupper er viktig for hvordan du jobber under stress og hvordan du løser problemer.
Når det kommer til språk snakker de fleste engelsk, men de japanske studentene er ikke de beste i engelsk og de er også veldig sjenerte. Men det er mange som har veldig lyst til å bli bedre så det kan hende du blir spurt om å hjelpe noen med engelsk kunnskaper. Det var flere ganger hvor jeg og mine venner hang i grupper med japanske for å hjelpe dem med engelsk, så det blir en språk utveksling noe som er veldig hyggelig og gøy hvor du å kan få mange nye venner.
Universitetsområdet og byen
Undervisning området ligger oppå et fjell, her går det buss hver dag. Men på grunn av at det ligger oppå et fjell vil å å være mer utsatt for dårlig vær, derfor vil skolen bli stengt hvis været er for dårlig til at bussene kjører opp.
Eller på universitets området er det stor kantine, cafe, lawson, Co-up, og flere food trucks. Det er et utrolig fint området og utsikt er veldig fin, det skjer også utrolig mye oppå Campus hvor det flere kulturelle uker, festivaler med fyrverkeri og opptreden, flere klubber du kan melde deg inn i hvor jeg anbefaler hvis du er interessert å melde deg inn i Wings som er cheerdans hvor alle jentene som er der er utrolig hyggelige og alle er vedkommende.
Byen er jo Beppu og det er ikke den største byen men det betyr ikke at den ikke er full av sjarm. I Beppu er det utrolig mange Onsen som jeg anbefaler alle å prøve! Det er mange forskjellige typer så det å dra på mange rundt i byen med vennene dine er kjempe gøy. Det går også Ann å booke private Onsen hvis du ikke er komfortabel å være naken foran andre.
Men det er også mye annet å gjøre i beppu, det er flere fine parker hvor du kan gå å se på blomster, fargene på treer eller bare kose seg med piknik med vennene dine, i Beppu park spesielt vil de ofte være festivaler som er koselig å få med seg. Det er også flere festivaler i Beppu hvor min favoritt var Onsen festivalen hvor det er Onsen vann som blir kastet rundt i gaten og det er full fest for hele byen.
Det er også mye å gjøre rundt Beppu hvor byen Oita og Fukuoka ligger relativt nærme. Vi var ofte i Oita hvis vi ville shoppe eller gå på cafe eller spise kyllingvinger. Også dro vi på helge turer til Fukuoka som er en storby, hvor de også har julemarked.
Det er også mange fjell og utrolig mange fine områder rundt Beppu så hvis du har enn venn som kan kjøre anbefaler jeg alle å dra på roadtrip. Ellers har også Buddy programmet hatt roadtrip rundt i området som jeg anbefaler på det sterkeste. Yufuin er også rett i nærheten hvor det er enkelt å ta bussen til og hvor man kan tilbringe en dag med venner å dra å spise masse mat og shopping.
Bustad
Når jeg søke sto det at vi skulle bo på AP house 4, men vi fikk så beskjed om at vi skulle heller bo på AP house 3, dette var ikke særlig fine bo tilstander hvor flere måtte klage på mye mugg på rommene sine. Først var det bare oss utvekslings studentene som bodde der og vi gjorde det beste ut av det, så det var jo hyggelig å lage mat sammen på rommene til hverandre. Etter det første semesteret var det flere av de Japanske studentene som skulle på utveksling som flyttet inn og de nye utveksling studentene ble satt på AP house 4 noe som var utrolig kjipt for oss som var igjen på AP3. Så det siste semesteret var det mest å prøve være hjemme så lite som mulig, så jeg var ofte på skolen og med venner som ikke bodde på AP house. AP4 er det som ligger nærme havet og rett i sentrum så det er en veldig bra beliggenhet og finere tilstand.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er utrolig bra på APU det er lett å få seg venner. Og jeg anbefaler på det sterkeste å melde seg inn i Buddy programmet, her en det mange aktiviteter og utflukter hvor det er lett å få seg venner. Det er også mange klubber på APU hvor det er lett å melde seg inn og de sosiale miljøet er utrolig bra. Jeg personlig møtte så utrolig mange fine mennesker som jeg kommer til å være venner med resten av livet. Du får venner fra hele verden og du lærer så mye om mange forskjellige kulturer. Jeg fikk venner fra mange forskjellige land som Tyskland, Japan,Korea,USA,Nederland,England,Lituania,Frankrike og mange flere.
Min venne gjeng dro ofte på roadtrip, helgeturer, og dro ofte på tur når vi hadde ferie fra skolen. Jeg opplevde utrolig mye sammen med vennene mine og anbefaler alle å by på seg selv og skape fine relasjoner med alle mennesker.
2018
BASV Sosant vår 2018
01.04.2018 - 20.08.2018Førebuingar/praktiske tips
Vær forberedt på at Japan er utrolig annerledes enn Norge. Man lærer fort at alt fra hvordan folkeskikk på buss fungerer til hvordan man betaler regninger har sin egen måte å bli gjort på. I begynnelsen er det mye nye inntrykk, og alt kan virke merkelig og fjernt. Flere utvekslingsstudenter inkludert meg selv følte på at den japanske væremåten kunne føles litt firkantet og streng, og av og til direkte upraktisk. Alt blir derimot mye enklere om man kaster bort sine egne fordommer og tanker om hva som er "rett" før man ankommer. Om man møter Japan med et åpent sinn og med et mål om å forstå kulturen vil man lære utrolig mye, og raskt begynne å verdsette og forstå den japanske levemåten. Plutselig kommer man hjem og har problemer med å forstå sin egen kultur og levemåte i stedet.
Maten i Japan er fantastisk, men veldig annerledes fra norsk kost. Ost, smør og andre matvarer vi tar som en selvfølge i Europa er vanskelig å finne i Japan, og er ofte veldig dyrt siden det blir importert. Frukt er også veldig dyrt. Det er billig med mat om man greier å tilpasse seg en mer japansk diett. Om du har noen matvarer du kommer til å savne sårt, pakk med deg noen matvarer som kan bli tatt med på fly. Jeg skulle ønske jeg hadde med kaffe, knekkebrød og norsk sjokolade. God kaffe er vanskelig å finne. Det kan bli forvirrende å navigere gjennom japanske matbutikker i begynnelsen, men også veldig spennende! Alt står på japansk, så i begynnelsen vet man ikke hva noe er.
Andre ting som kan være greit å ta med på forhånd er nok deodorant, solkrem, tamponger, vaskemiddel, og norske medisiner til oppholdet. Dette er produkter som enten kan være vanskelig å finne på grunn av språket (er lett å plutselig kjøpe gulvsåpe i stedet for vaskemiddel), eller produkter som rett og slett ikke blir laget på samme måte. For eksempel så finnes det ikke antiperspirant, alle solkremene er minst 50 i solfaktor, medisiner som ibux har ofte svært små doser, og tamponger kan være vanskelig å finne. Men Japan er et kjempepraktisk land på mange andre måter. Du kan finne mye av det du trenger på 7/11, inkludert et stort utvalg av ferdige, sunne og gode middager. Det er også en del "alt-mulig-butikker" rundt forbi, hvor de bokstavelig talt har nesten alt du trenger til en leilighet, til en billig penge.
Fagleg utbyte og språk
I Japan er det svært få som snakker engelsk og nesten alt står på japansk. Jeg anbefaler derfor på det sterkeste å lære de japanske alfabetene hiragana og katakana før man drar. Da kan man lese en god del av det rundt seg, og sakte men sikkert utvikle en forståelse for språket. Alfabetene kan fort læres på noen få dager. APU tilbyr også språkkurs i japansk som gir studiepoeng. Språkkurset kan virke krevende, ettersom det er fire ganger i uken og begynner 1st period, men lærerene er flinke og man kan raskt begynne å snakke grunnleggende japansk.
Det er mange engelske emner å velge mellom ved APU. Nivået på disse fagene er derimot mye lavere enn ved UiB og gir som regel ikke mer enn 4 studiepoeng. Jeg opplevde fagene som introduksjonsfag som så vidt skrapte på overflaten av et tema. Det er lite å lese og ofte trenger man ikke kjøpe faglitteratur en gang. Professorene bryr seg som regel mest om oppmøte og deltakelse i klasserommet som grunnlag for karakter. Prøvene man får som "midterm" og "final exam" er som regel flervalgsprøver og er spørsmål basert på hva professoren har sagt i timen. Jeg følte ikke emnene bortsett fra japansk ga særlig faglig utbytte, men å få samarbeide og jobbe sammen med studenter fra Japan og hele Asia var derimot veldig lærerikt!
Universitetsområdet og byen
APU campus ligger på toppen av et fjell i Beppu og tar 30-40 minutter med buss. Campus er lite og kompakt, men har treningssenter, mye god mat, og underholdning i hverdagene.
Bustad
Bosituasjonen i Beppu kunne ikke vært bedre for min del. Som utvekslingsstudent blir man hentet på flyplassen med buss, og blir så kjørt til en svær studentblokk som ligger rett på stranden i downtown Beppu. Her bor alle utvekslingsstudentene sammen og deler kjøkken, vaskerom og stue i hver etasje (9 etasjer totalt). Man blir tildelt et romslig soverom med balkong, mye oppbevaringsplass, kjøleskap og eget bad. Man betaler for hele oppholdet på forhånd og fyller ut et skjema, så blir resten fikset av universitetet. APU er veldig opptatt av å ta vare på studentene sine, og det er aldri mangel på hjelp og informasjon. I studentblokken er det alltid folk på jobb i resepsjonen på dagtid, og alltid en nattevakt som slipper folk inn og ut. I tillegg bor det en japansk student i hver etasje som er ansvarlig for å hjelpe til om man skulle trenge det. De første dagene er det også en del informasjonsmøter som forklarer hvordan de praktiske tingene fungerer i studentblokken. Man kommer seg til skolen via en 30-minutters busstur, og busstoppet er fem minutter fra hvor du bor. Bosituasjonen gjør det enkelt å bli godt kjent med resten av utvekslingsstudentene, i tillegg til at man har mulighet for alenetid når det er ønskelig. Man har stranden og parken som hage, i tillegg til en trivelig onsen (tradisjonelt badehus) som nabo. Ellers er hele Beppu tilgjengelig fra hvor man bor. Restauranter, matbutikker, kjøpesentere, togstasjon, fjell, turistattraksjoner, flere hundre onsen, barer og templer er lett å komme til ved å gå eller ta buss. Det er alltid nye ting å utforske.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet var noe av det beste med Beppu og APU. Før semesteret starter får alle utvekslingsstudenter tilbud om å få en buddy. En buddy er en japansk student ved APU som vil være med på å gjøre semesteret ditt så bra som mulig. De blir som en kontaktperson for det du måtte trenge hjelp med i den japanske hverdagen, men også en venn du kan gjøre sosiale aktiviteter med. Alle buddy'ene kjenner hverandre godt og arrangerer masse aktiviteter og "bli kjent-fester". Slik blir alle utvekslingsstudentene og buddy'ene fort en god og sammensveiset gjeng.
Studieåret 2017/18 - BA i japansk
01.04.2017 - 10.02.2018Førebuingar/praktiske tips
- Flyplasser: Fukuoka international (FUK) og Oita (OIT) er de nære flyplassene. Fukuoka ligger et lenger stykke unna, men har bedre anlegging for ankomst fra utland mens Oita stort sett krever en mellomlanding i Tokyo. Det går buss fra begge flyplasser til Beppu sentrum, hvor det er ønskelig å gå av på Kitahama.
- APU plasserer sine innkommende utvekslingselever på et separat internat sentralt i Beppu. Campus ligger et godt stykke unna, og en må beregne god tid i reise til/fra.
- Det blir varmt tidligere på året, og spesielt i mai, juni og juli bør en være obs på solbrenthet.
- Kyushu og Beppu er et stykke fra de mest kjente stedene, og dersom en tar språkfag (4 ganger pr uke) er det vanskelig å komme seg rundt til f.eks Tokyo eller Kyoto.
Undervisningsformer
De fleste forelesninger som utvekslingselever tar, er lagt til større forelesningssaler med opptil 100-200 studenter. Alternativt har man mindre seminarer, samt språkklasser som kan velges. Klasser for japansk har stort sett rundt 20 studenter. Vurderingsformer som blir ofte nyttet er eksamensordninger med tentament/eksamen, prosjektvurdering, kun eksamen eller jevnlige små tester.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet ved Ritsumeikan APU er spisset mot økonomi, og som språkstudent kan det være vanskelig å finne alternative studier med relevans. Det tilbys også en rekke fag innen humaniora og kulturstudier, da ofte med fokus på likestilling eller metoder benyttet i ulike medier. Av språkfag ser en i hovedsak mot japansk, men universitetet har studier for kinesisk og enkelte europeiske språk.
Fagleg utbyte og språk
Med unntak av evt. språkstudie, anbefales utvekslingselever å ta studiene på engelsk.
Nivået på japanskklassene er bra, men det samme kan ikke nødvendigvis sies om de ikke-økonomisk relaterte fagene. Ofte kan det virke litt for enkelt, og andre ganger kan det virke passe vanskelig.
Videre, hvis målet er å bli bedre i japansk språk, vil jeg anbefale å unngå APU. Et bra universitet dersom en snakker om økonomistudier uten å nødvendigvis kunne japansk.
Universitetsområdet og byen
Campus er alt annet en sentralt, og ligger oppe på Jumonjibaru med utsikt over Beppu. Ren luft, mye vind men også veldig tomt for gjøremål utenom studier. Veldig nytt.
Beppu er en turistby både for japanske og andre turister, som spesielt trekkes til de varme kildene. Med ca. 122 600 innbyggere, er byen mindre enn Bergen, og særdeles vant til bruk av engelsk. Av attraksjoner er det stort sett de varme kildene av alle varianter, og å få badet i alle er defintivt en utfordring. Er selv ikke veldig kjent med nattelivet, men vet at det finnes enkelte steder som er populære hos studentene.
Bustad
Utvekslingselever blir tildelt et rom i AP House 4, en 9-etasjers blokk like ved havet i sentrum. Dette er et enerom, med eget toalett, badekar, dusj og kjøleskap. Kjøkken deles med resten av etasjen. Rommet har svært god lagringsplass, med hyller, skuffer og skap overalt. God isolasjon i vegger, gulv og tak, dørene lekker litt lyd. Vi hadde grunnleggende internett på rommet v/bruk av kabel, men dette er regulert for å stoppe facetime/skype samt de fleste dataspill. Dette kan oppgraderes mot en kostnad.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet blir fort begrenset til de rundt deg på internatet. APU vil tilby en "buddy", i et slags faddersystem for utvekslingselever, og det er et bra tilbud å ta opp. Det vil gi deg en kontaktperson i nærområde, samtalepartner, og litt hjelp til å bli kjent med en ny hverdag. Stort sett bruker en engelsk, men japanere vil alltid sette pris på at en forsøker å bruke japansk.
Sommerferie/Vårferie mellom semestrene kan bli noenlunde ensom, da folk har reist hjem og ingen har kommet inn for å erstatte. Det er en god periode å bruke til å reise rundt i Japan og se seg om!
2017/2018: BA i japansk
01.04.2017 - 10.02.2018Førebuingar/praktiske tips
Noe man må være obs på ved APU er at det kan være veldig mye forvirring og tvetydighet om informasjonen man mottar fra universitetet om regler, tidspunkter, frister også videre. Det er også viktig å følge enormt godt med når man søker om plass der fordi at søking om plass ved studie av Japansk språk skjer mye tidligere en for de andre fagene som man søker om etter man har ankommet til Japan. Hvis man ikke følger med på dette kan man ende opp med å ikke få ta japansk i et helt semester.
Det andre som er veldig viktig er det at hele betalingen studieoppholdet kan ta plass før man reiser til Japan, altså må man kanskje betale alt før man drar til Japan i det hele tatt. Dette kan være vanskelig hvis man venter på studielån og lignende. Det er mulig å betale et semester om gangen.
Undervisningsformer
typisk er det forelesninger med obligatorisk oppmøte, oppmøte til timen utgjør en stor del av karakteren i mange av fagene. Det kan også være fag der diskusjon med klassekamerater og lærer er mer sentralt og timene er mer muntlig. Men det motsatte kan også skje hvor foreleser bare går igjennom stoffet. Ofte bruker foreleser powerpoint til forelseningen.
Unntakene til denne typen forelesninger er de fagene som lærer vekk på en mer praktisk måte. Noen fag handler om å lære et håndtverk eller Japansk te seremoni for eksempel.
Vurdering av emnetilbodet
Det er mange fag å velge mellom og nærmest alt kan velges enten på engelsk eller japansk. Man får valget mellom fag som er mer rettet mot sosiale studier og fag som er mer økonomisk orienterte pluss språk fagene. Det er ikke bare japansk men også, Kinesisk, Koreansk og andre språk tilgjengelig men her foregår undervisningen bare på Japansk.
Det er mye variasjon i hvor avanserte fagene man velger er, mye er ganske enkelt og bruker multiple choice prøver til eksamen. Andre fag kan det være nødvendig å skrive oppgaver enten alene eller i grupper.
Gruppe arbeide er noe du må forvente på APU og det kan være enkelt eller vanskelig basert på hvem du ender opp i gruppe med. Spesielt når de på gruppen din muligens har ganske dårlige engelsk kunnskaper. Hvis du får en god gruppe derimot går det ofte veldig fint.
Fagleg utbyte og språk
Hvor mye utbytte du får ut av det kommer veldig an på deg selv, på APU trenger du strengt tatt ikke å kunne noe Japansk ettersom at utenlandske studenter igjennomsyrer både universitetet og byen. Mange av temaene man kan velge der er svært intressante, ofte er det de fagene som er vanskelige som faktisk er slik. Noe du kan oppleve er at hvis du velger mange lette fag kan du føle at det er mye overlapping mellom fagstoffet de bruker, nesten som at du føler at du har hatt faget semesteret før bare at dette faget har en ny tvist på det du allerede har lært.
Universitetsområdet og byen
Beppu er en veldig fin by, den er verken for stor eller for liten. Alt du skulle trenge er vanligvis innenfor gå distanse eller en liten busstur. Det er en del ting å se der, blant annet mange "onsen" eller varmebad som de er spesielt flinke på i området. Man kan finne alt mulig typisk japan i Beppu. ved en 15 minutters tog tur kan man reise til Oita som er en mye større by med flere muligheter for underholdning, kino også videre.
Universitetet selv ligger et stykke fra senteret av byen så det kan t rundt 40 minutter fra byen opp til universitetet som nærmest ligger på toppen av et fjell. Dette byr på en fantastisk utsikt og hele campusen ender opp med å være på samme sted og alt er innen gå distanse. Her er det også kantine med billig god mat, de har også ofte andre asiatiske spesialiteter her.
Bustad
Bostedet Ap hus 4 er veldig fint, det er felles kjøkken og vaskerom på hver etasje. Rommet man får har eget bad med toalett og er romslig nok for en person. Er også en liten balkong for hvert av rommene. Det negative er at hvis man bor på AP hus 4 er det langt å reise med buss fra bostedet og er ganske strenge regler om hvilke fellesområder man får lov til å oppholde seg sent på kvelden.
Sosialt miljø
Det positive eller negative med å dra til APU er at at stedet man bor og universitetet selv er fylt med utvekslingstudenter, så med mindre man gjør noe selv ender det ofte opp med å gå i engelsk istedenfor japansk. Dette kan være greit hvis Japansk kunnskapene en har ikke er så sterke enda eller man ønsker å snakke engelsk eller å ta mange fag på engelsk. Hvis du kommer fra UIB sin japansk bachelor utdanning så vil jeg uansett anbefale å ta Japansk språk når man er der siden man kan oppleve å ikke måtte bruke det så mye utenfor japansk timene.
Det sosiale miljøet som kommer at at det er så mange utvekslingstudenter er veldig rikt og interessant, man møter mennesker fra mange deler av verden og utvider forståelsen en har om andre mennesker og kulturer. Det kan ofte hende at når man har et fag hvor en diskuterer en eller annen situasjon i et land i verden, er det elever i klassen som kommer fra det landet og kan gi innsikt om det. Det er også fascinerende å se hvordan forskjellige mennesker fra forskjellige land tenker om diverse temaer som kan ha ledet til mer ensidige diskusjoner i Norge.
Ved å gå på APU kan du få venner som kommer fra hele verden.
2016
Haust 2015/vår 2016 - BA i japansk
21.09.2015 - 31.03.2016Førebuingar/praktiske tips
Ikke dra til dette universitetet med mindre du har mye penger. Det er mange ekstra kostnader som det ikke blir fortalt om fra UIB og APUs nettsider og kun studielånet er ikke nok til å betale dette.
Undervisningsformer
Undervisning foregår enten i små eller store klasserom. De store klassene er ikke interaktive og er bare vanlig forelesning. Noen store klasser er meget gode og har fint innhold men andre klasser kan oppleves som "dummet ned" på grunn av at de japanske studentene ikke alltid er så gode i engelsk. De mindre klassene som japansk er meget gode ettersom små klasser gjør det enklere å både stille og svare på spørsmål til en lærer.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er mindre hvis du er utvekslingstudent, ettersom "utvekslingstudent" ikke er klassifisert som "ekte" student. Det var mange fag jeg ikke kunne legge til på grunn av min status som utvekslingstudent og dette gjorde at jeg måtte legge inn fag jeg hadde liten til null interesse i for å få poengene jeg trengte. Dette var meget trist ettersom de fagene jeg ønsket å utforske ikke var åpen for meg. Det først semesteret ble vi plassert i Japansk etter en plasseringstest, det neste semesteret ble vi fortalt at japansk faget vi skulle ha var nå første mann til mølla. Dette var særdeles stressende når vi skulle registrere fag ettersom det Japansk faget jeg skulle ha for å få godkjent fag i Bergen var fullt. De tre andre klassene med det samme faget eksisterte, men kun for "ekte" studenter. Problemet ble løst men jeg er ikke fornøyd men måten APU behandler utvekslingstudenter.
Fagleg utbyte og språk
Jeg studerte japansk under mitt opphold og fikk 90 minutters japansk undervisning hver mandag, tirsdag, torsdag og fredag. På onsdager trente jeg Kendo der vår Sensei ikke snakket engelsk. Sammen med medstudenter var språket vanligvis engelsk både med japanere, på grunn av deres ønske å forbedre engelsk, og andre utvekslingstudenter. På studentboligen var samtaler vanligvis på engelsk på grunn av at flertallet av de som bor der er utvekslingstudenter og ikke japanere.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger pent til på toppen av ett fjell. På campus har du hver ukedag en rekke fast food biler, samt en liten butikk, kantine og kafe. Det er meget attraktive omgivelser. Byen selv er ikke meget stor og har en rolig følelse over seg med små butikker og diverse aktiviteter. Byen Oita er en kort tog tur unna og har mer å by på enn hva Beppu har.
Bustad
Jeg bodde i AP House 4 som ligger pent til ved stranden i Beppu. Det er et meget vakkert sted men dette er hvor det positive avtar.
Jeg betalte 30.000¥ per måned jeg skulle bo der i forkant og trodde at da var iallefall hus ordnet, jeg tok feil.
I tillegg til leie må du betale både strøm og vann som kan bli så dyrt som 10.000¥ ekstra hver måned, spesielt hvis det er varmt og du dursjer hver kveld eller om du ofte ønsker å bruke aircondition. Studentbygget ligger rett ved en flott onsen som koster 500¥ å bruke.
For å komme opp til Campus må du ta bussen i 30 minutter og dette er dyrt. Du kan kjøpe et busskort til 100.000¥ som er for ett år, eller kjøpe enkeltbiletter som koster 1000¥ for 3 turer. Jeg anbefaler å bite det sure eplet og kjøpe busskortet så snart du kan selv om du bare skal være det i ett semester. Nær studenthuset er det flere butikker, spiseplasser og combini.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er meget godt. Turer ut med andre studenter og aktiviteter skjer titt og ofte og på kveldstid vil mange studenet enten gjøre noe på stranden eller invitere til filmkveld.
2014
Vår 2014 - BA i japansk
20.03.2014 - 10.08.2014Undervisningsformer
Fag på APU (Ritsumeikan Asia Pacific University) er normalt forelesningstimer, mens språkfag undervises som klasseromsundervisning.
Vurdering av emnetilbodet
APU tilbyr en lang rekke med fag, og i likhet med mange Japanske liberal arts universitet tilbys de normalt som 2 credits (4 studiepoeng) hver. Der APU skiller seg ut derimot er i språkfag. Det tilbys en lang rekke med sør-asiatiske fag, fra de store som kinesisk, koreansk og japansk, til mindre som vietnamesisk og thai.
Mange av fagene kan nok oppfattes som enkle, men ettersom det er mye å gjøre i hvert fag bygger det seg fort opp, da arbeidsmengden i hvert fag overstiger det man kanskje er vant til i norske skoler.
Fagleg utbyte og språk
Da APU er et liberal arts universitet tilbyr det fag som enkelt vil gå fint i hånd med dine interesser eller planer videre etter året. For meg var utbytte av Japansk viktig, og selv om skolen bare tilbyr minimalt med Japansk fag (ett fag pr. semester), føler jeg at jeg fikk mer ut av året enn det kanskje mange andre fikk på andre skoler, ettersom måten APU fungerer gir mange muligheter utenom klasserommet.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger på et fjell 40 minutter unna Beppu sentrum med buss. Beppu er en liten by, med en høy andel utlendinger på grunn av universitetet. Byen er likevel et kjent turistområde som tiltrekker seg mange japanske turister, først og fremst på grunn av onsen (varme kilder). Det er et 'must' å prøve for alle som reiser ned, og selv om det kanskje kan være ubehagelig første gangen, forelsker man seg fort i de varme kildene. Det var ikke unormalt å dra på onsen 1-2 ganger i uken.
Bustad
APU plasserer alle utvekslingsstudenter i AP House, som ligger på campus (fra 2015 derimot har jeg hørt at utvekslingsstudenter skal bo i sentrum av Beppu). Det er to typer rom, hvorav de fleste er dobbelrom hvor man deler rom med en japansk student. Mange kan synes at det er litt uheldig å bo så langt unna byen, men ettersom utelivstilbudet i sentrum er ganske lite, fører det til at det kan oppleves som mer sosialt å bo på campus enn i sentrum. Man kommer seg likevel så mye ut av rommet som man går utenfor døren.
Beppu er også en nydelig by med fin natur, og fungerer veldig bra som en base for reiser i sørlige Japan i feriene, og det er nærmt til Korea skulle man ønske å dra dit.
Sosialt miljø
APU jobber veldig hardt for å tilby et flerkulturelt miljø, og mens man kan klare seg med engelsk, og ikke bli tvunget til å bruke Japansk, får man så mye språklig ut av det som man putter inn i det. APU er spesiell i det at det er omtrent 50/50 med internasjonale og japanske studenter. I motsetning til andre lignende universitetet, undervises ikke alle fag i engelsk, noe som fører til at det er et varierende nivå på engelsk-kunnskapene til de japansk studentene, men de fleste kommer til universitetet for å bli kjent med utlendinger, og for å studere i et internasjonalt miljø. Dette gjør det enkelt å skulle bruke japansken skulle man ønske det, og enkelt å ikke gjøre det skulle man ikke. Jeg har sett flere som har vært ved universitetet i et år og kan nesten ikke et ord, mens jeg selv snakket veldig lite engelsk eller norsk i dagliglivet.
I sentrum er det noen nattklubber og barer, men tilforhold andre større byer er nattlivet noe dødt. Det er likevel en høy andel studenter, noe som gjør at det likevel alltid er mye å gjøre, om enn på andre måter. Som utvekslingsstudent blir man plassert i hybler på lik linje med andre studenter, noe som gjør at man ikke får det samme "skillet" som utvekslingsstudent som man kanskje får ved andre universitet. Jeg opplevde selv at det var veldig enkelt å ha et aktivt sosialt liv i Beppu, og siden det er en liten by og et stort universitet, så sitter det nesten alltid kjentfolk på bussen. Enten du kan japansk eller ikke, ender du ikke opp på egenhånd så lenge du går utenfor døren.
V2013/V2014 - BA i japansk
24.03.2013 - 12.02.2014Førebuingar/praktiske tips
- Varm kåpe om vinter siden vinden er bitende kald. Våren kommer i slutten av mars. Over 20 grader fra April til Oktober, 30- 40 om sommeren.
- Flauhet over å være naken sammen med samme kjønn/venner er ingen hindring når en kan oppleve varme kilder, som er vedens beste ting om vinten spesielt.
-Ta med kaffe og sjokolade! (finnes ikke kaffetrakter)
-Feire nasjonaldagen! Det er noe spesielt ved å bli ønsket "Happy Norway birthday " av forbipasserende fordi du gikk med flagg og bunad på campus, ordnet frokost med nrk live sending som førte til at ryktene gikk.
-Bli med i klubber eller weeks
-En kan bestille norske matvarer fra en nærbutikken i Norge online hvis en søker på google.
-En kan bestille
Tips til mannlige søkere:
Spesielt norske gutter kan bli ekstra populære hos jentene, spesielt de nye av semestere, så av erfaring fra japanske room-mates som har brent seg: vær forsiktig og les dere opp på japansk dating 101.
Tips 1: Japanske jenter går skjelden på noen for for prevansjon, og en må gå ut ifra at seksuel undervisning og eksponering har vært minimal. Jomfruelighet er høyt verdsatt i det japanske samfunn, og idealet er å vente til en gifter seg.
Tips 2: date, ett kyss, og gjerne ofte så mye som en dans på klubb (samme stil som her) vil si at denne jenta tror dere nå dater permanent, og skal gifte dere hvis det går lenger.
Mye drama som kan unngåes hvis dere setter dere inn i ting altså.
Undervisningsformer
Skoleåret er delt opp i to semester som igjen er delt opp i to quarters med quarterbreak (fire dager + helg) mellom. Reising anbefales da.
Fag er enten delt opp i quarter eller semester. Semester har færre forelesninger pr. uke, varer lenger, og har en midtterm før quarterbreak.
I motsettning til de fleste andre universitet, har APU en lang juleferie.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg vil kun anbefale APU til Japansk studenter hvis de trenger 15 studiespesialiserte Japansk poeng eller, helst hvis de kun trenger 60 frie studiepoeng.
Nivået på japansk undervisningen varierer kraftig fra nivå 3 ( Genki 2 ), til Intermediate. Fra nivå 1 til 3, bruker de Genki bøkene, og spesialiserer seg åp undervisning for utvekslingsstudenter. Fra intermediate, brukes Tobira, som er APU sitt eget system modellert på japansk undervisningssystem og jeg mislikte det så intenst at jeg sluttet i faget.
Hovedgrunnen er der i mot at hvert språkfag er 4 credits (8 studiepoeng) og er ikke nok til å få godkjent som 15 hos UiB med mindre en “sper på” med poeng fra andre japansk relaterte fag som ikke går inn under JAP 101 eller JAP 100.
APU tillater ikke at språkfag i samme språk taes parallellt, så en kan ende opp med å ikke få fag ettergodkjent.
Dette er tilfelle av at UiB anbefaler universiteter uten å vite hva disse universitetene tilbyr og hvordan reglene ved universitetet fungerer.
Fagleg utbyte og språk
Helt greit med engelsk (og japansk)
Jeg tok veldig varierte fag, som passet interessene mine og ble positivt overrasket over forskjellene i fag der professor var motivert og ikke.
Mahichi Faezeh sine miljø, kjemi, og realfagsklasser var fantastiske og hun har blitt en god venn av meg etter at jeg dro på studietur i hennes regi til Iran i vinterferien sammen med 13 andre medstudenter fra tilsammen 9 forskjellige land.
Selv om ikke dette studietur faget tilbys lenger, så finnes det flere forskjellige fag som drar på turer over hele verden i begynnelse av sommer og vinterferien, anbefales på det aller sterkeste.
Nivået på klassene varierer også etter lærere. Språkfag er intense, te-kurset er mer innfløkt enn en tror, og vestlige lærere som Marcello, Askew og Rothman, tilbyr de mest akademisk utfordrende og krevende fagene, men også de mest givende, med størst utbytte faglig.
Majoriteten av andre fag består av multiple choice eksamener som er lette å stå i hvis en bare holder fraværet nede, og er nogenlunde muntlig i timen.
Barneskole var ofte i tankene mine da jeg skulle sammenligne nivået med norsk universitet.
Universitetsområdet og byen
Om skolen:
APU er et universitet som reklamerer seg selv som et nyskapende, progressivt, moderne universitet som bryter ved det tradisjonelle Japanske.
Dette stemmer ikke.
APU styres av de samme kreftene som nesten alle andre universitet i Japan: penger og regler.
Administrasjonen behandler, og ser derfor på både elever og lærere på samme måte: besværlige hvis de ikke retter seg etter reglene, og bare godt for pengene de bringer inn i tuition til privatuniversitetet. Alt jeg har hatt å gjøre med administrasjonen har oppleves som kronglete og irriterende unødvendig.
Nå skal det sies at avdelingen som utvekslingselever har med å gjøre, og spesielt Frøken Melody på kontoret, er veldig glade i både elever og jobben sin, og er de mest behjelpelige menneskene som noen gang har jobbet bak en skranke!
Om byen:
Beppu er en by med mange lag, som det er veldig lett å bli glad i.
De ni fjellene rundt byen er aktive vulkaner som bidrar til å forsyne byen med varme og gir opphav til alle de hundrevis av varmekildene.
Jeg ville absolutt ha brukt en dag på å bare gå rundt for å se på platforms (stoppesteder for kunstneriske tradisjoner og utfoldelse), dra i onsen enten i byen eller en av de andre områdene (jeg vil for alltid foretrekke onsen fremfor vanlig dusj/badekar), dra på stranden, eller se på alle “tidsepoke-lagene” som den gamle byen består av.
Gjør litt research før dere drar.
Bustad
Dere vil bli innlosjert i Oita International House, som ble tatt i bruk for utvekslingsstudenter fra året etter jeg begynte, så jeg bodde i AP House. Husregler er veldig strenge!
Oita House er en del finere, og består bare av enkeltrom med egne bad, god lagringsplass, kjøleskap og en ordentlig madrass. Det er egentlig helt likt et enkeltrom på japanske hotell, men med mer lagringsplass.
Oita House ligger også i sentrum, ca en time unna campus med buss. Det gjør det også lettere å shoppe, sighseeinge, dra i varme kilder, eller reise siden alt ligger i et lite sentrum med ca 10 min gå avstand unna alt.
Jeg vil anbefale å ta daligvarehandelen på Youme Town senteret i stedet for Tokiwa som ligger nærmere grunnet høyere pris på Tokiwa.
Youme har også fantastisk gode smoothier.
Sosialt miljø
Alt som er unikt og fantastisk ved APU drives og styres av studentene, og lærerene selv.
Multicultural weeks tar for seg et land eller region sin kultur og viser den frem igjennom mat, dans, leker eller konkurranser som avsluttes med et grand show i Millenium Hall.
Det er elevstyrt- / organisert og kan lett gjøre det sosiale og aktive livet ved skolen mye lettere og livligere. Jeg gikk ned 10 kg bare ved å danse i flere forskjellige weeks.
Pass på at de mange øvingene ikke blir for mye for skolearbeidet. (noen grupper er veldig seriøse)
Elever i Japan som søker seg til denne skolen, vet godt omdømmet til skolen som et internasjonalt og “utadvendt” universitet.
Dette fører også til at det er de mest særegne menneskene som søker hit. De som har driv og pågangsmot, og er veldig interessert i å bli kjent med så mange utlendinger og få så mange kontakter som mulig.
Det gjør at du fort kan ende opp som midtpunkt i livlig konversasjon mens naken i offentlige kilder i sentrum.
En blir fort litt ekstra populær hvis en er med i multicultural weeks og andre eventer som elevene setter i gang.
En kan lære så utrolig mye forskjellig hvis en bare vil.
Jeg har tilegnet meg kunnskaper i kultirer og hvordan en jobber med alle typer mennesker fra hele verden.
Det første sommersemesteret fastet jeg en måned sammen med indonesiske venner under ramadan, som det tilrettelegges for grunnet den store, og mangfoldige studentflokken fra hele verden. Det var for øvrig en veldig spennende opplevelse, som gav meg mye selvinnsikt og “bondet” med andre.
Jeg har fått venner og kontakter fra hele verden og dermed også en sofa å sove på gratis om det så er, Botswana, Kina, Hong Kong, Sør-Korea, Tonga, Fiji, Estland, Mainland Usa, Japan, Finland, Hawaii, Mongolia, Nepal eller India jeg vil reise til.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.apu.ac.jp/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i SøknadswebIkkje søkbar
- FagnavnAlle fag