Hjem
Studentsider
erasmus+

Masaryk University og Institutt for sammenliknende politikk (ERASMUS+)

  • LandTsjekkia
  • ByBrno
  • Studieplassar7
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar på europastudium har fortrinn på plassane, før studentar frå samanliknande politikk. Søkarar frå andre fagområde blir vurderte om det er ledige plassar.

Når i studiet kan eg reise

Ein reiser på utveksling i 5 semester på bachelorprogrammet i europastudium. Sjå Mitt UiB for meir informasjon om utveksling på europastudium.

På andre studieprogram reiser ein normalt ut for eit heilt eller halvt år mellom tredje og sjette semester. Sjå fakultetet si nettside for meir informasjon, råd og anbefalingar om utveksling.

Språk

Undervisningsspråka er engelsk og tsjekkisk. B2-nivå (CEFR) blir anbefalt.

Institusjonen tilbyr språkkurs til utvekslingsstudentar.

Kva emne kan eg ta

Masaryk har to statsvitskapelege institutt som høyrer til Faculty of Social Studies, som begge ligg i sentrum av Brno. Department of Political Science fokuserer på «comparative politics, modern policy analysis, modern political philosophy and political participation» og legg særleg vekt på Europa som område. Department of International Relations and European Studies tilbyr emne innanfor IR-teori og europastudiar. Dei tilbyr og eit Central European Studies Programme. Innreisande studentar må ta minst halvparten av emna ved desse institutta. På denne nettsida finn ein informasjon om alle engelske emne.

I Masaryk finn ein eit bredt tilbod av engelske emne. Her kan du finne emne om europeisk politikk, internasjonal politikk, geopolitikk i sentraleuropa og eurasia, og sikkerhet og terrorisme. Dei tilbyr og fleire emne om energi og miljøpolitikk.

Ein fulltidsstudent skal ta 30 ECTS per semester. Emna kan variere i storleik frå 4 til 8 ECTS. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt frå før, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Masaryk University er kalla opp etter grunnleggaren Tomas Masaryk, som òg var Tsjekkoslovakias første president. Universitetet er det nest største i Tsjekkia, med rundt 35 000 studentar og elleve fakultetseiningar. Det er òg foreløpig det einaste universitetet i verda som har sin eigen forskingsstasjon på Antarktis. Dei ulike universitetsbygningane ligg spreidd i ulike delar av byen Brno.

Brno er den nest største byen og hovudsete for rettsvesenet i Tsjekkia. Han ligg i regionen Sydmähren, søraust i landet, der elvane Svitava og Svratka møtast. Om lag 90 000 av byen sine 400 000 innbyggarar er studentar.

Bustad

Universitetet har eit titals studentheimar ulike stader i byen der internasjonale studentar kan søke om bustad. Det er garantert tildeling for alle som søker innan fristen. Det er òg mogleg å finne rimeleg prisa bustad på den private marknaden i Brno.

Semesterinndeling

September - januar og februar - juli.

Studentrapportar

2024

Høst 2024 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2024 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2024 - 31.12.2024

Førebuingar/praktiske tips

Perioden før avreise syns jeg var nokså stressende på bakgrunn av at det var veldig mye informasjon å ta inn over seg. Det var mye mailer, diverse praksis informasjon å sette seg inn i og frister å rekke. Dette er noe som antagelig vil oppstå uansett hvor man reiser på utveksling, men jeg kan forsikre om at det til slutt er verdt det. Når alle formaliteter er unnagjort vil oppholdet definitivt bli en suksess og det er alltid noen man enkelt kan kontakte for å få hjelp og veiledning.

Undervisningsformer

Masaryk Universitet opplevde jeg som veldig bra. Noe som var annerledes her enn på UiB var blant annet de varierte undervisningsformene. Opplegget ble mer som en skoleklasse ettersom i hvert enkelt emne (for min del ivertfall) var det omtrent 20-30 studenter. Det gjorde det mye enklere å ta del i undervisningen ettersom det kan være litt vanskelig på UiB med over 100 personer i en forelesningssal. Man fikk også et tettere bånd til foreleserne. Ut i fra hvilke emner man velger er det ulike undervisningsformer. Dette er godt beskrevet på emne-katalogen hos Masaryk universitetet. Samlet sett er mitt inntrykk at oftest avgjøres ikke karakteren av en enkelt avsluttende eksamen, men av flere ting. Noen emner har mid-term exam og final exam. Andre har et essay som skal leveres, andre har en presentasjon som skal holdes som man får vurderingen ut i fra osv. I noen emner verdsettes også oppmøtet i forelesninger og deltagelse i undervisningen (stille spørsmål) som en del av karakteren din i emnet. Alt dette er beskrevet i emne-katalogen for hvert enkelt emne hva som går under en del av vurderingen i emnet. Samtidig er det også mulig i tiden etter ankomst å endre valg av emner slik at man kan tilpasse til det man liker best eller om noe ikke var slik du hadde håpet/forventet.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på Masaryk universitetet er veldig bra. De har utrolig mange emner som tilbys på engelsk og dermed vil det alltid være nok av emner som interreserer deg. Når jeg skulle velge sted å dra på utveksling var ikke emnetilbudet det aller viktigste for meg, men jeg opplevde at flere andre steder hadde et begrenset antall emner de tilbudte på engelsk og dermed måtte man gjerne ha valgt emner man egentlig ikke interreserer seg for eller i utgangspunktet ikke vil ta. Dette er ikke et problem på Masaryk universitetet ettersom emnetilbudet på engelsk er så bredt. Foreleserne har også vært veldig gode syns jeg, og det har også vært spennende gjesteforelesere som har deltatt jevnlig. Noen emner varer gjennom hele semesteret og har en forelesning i uken, men det er også noen emner man kan velge som er mer intensive som går over kun en periode på 1-2 uker for så å ha en eksamen etterpå. Emnene på universitet her er også en del mindre enn det man er vant til på UiB. Som oftest er det 4-6 studiepoeng for et emne som betyr at man må ha en del flere emner på et semester enn hos UiB. Samtidig betyr dette at eksamenene og eksamenskravene til gjengjeld er mindre og enklere å prestere i.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har fått et veldig godt faglig utbytte av å være ett semester på Masaryk universitetet. Det tilbys svært mange og ulike emner og alltid noe man interreserer seg for. For min egen personlige del var ikke faglig utbytte det som sto mest i fokus på utveksling, men heller opplevelser, men å få kombinert begge deler var absolutt ingen ulempe. Jeg synes spesielt det faglige utbytte har vist seg svært godt gjennom at man her kan velge så mange emner som ikke tilbys på UiB og man ikke vil få muligheten til å ha på UiB og dermed lærer mye nytt og får ulike perspektiver som alltid er positivt. Når det gjelder språk klarer man seg helt fint med helt gjennomsnittlige vanlige engelskkunnskaper. Dette gjelder både på skolen og i hverdagen.

Universitetsområdet og byen

Brno er en veldig fin, historisk og koselig by. I Brno er det alltid mye som skjer og alltid noe å finne på. Størrelsen på byen er også super ettersom den er stor nok til at man har alt man kunne tenke seg, samt at den ikke er så stor at det blir kaos og stress. Brno er virkelig en studentby og det er alltid mange muligheter for studentene samtidig som det er utallige gode barer, restauranter osv. I Tsjekkia er også prisene mye mer overkommelige sammenlignet med Norge og ellers i Europa som alltids er positivt for en student. I tillegg er beliggenheten til byen helt optimal. Ved et utvekslingsopphold her er man i midten av Europa og man har mange muligheter og kort reisevei til mange destinasjoner. Selv har jeg vært flere ganger i Praha selvsagt, samt Wien, Bratislava og Budapest. Alt innenfor et par timers togtur i avstand.

Universitetet har også veldig god beliggenhet. Det avhenger selvsagt av hvilket fakultet man går på, men den offentlige transporten er svært god (og billig) og dermed kommer man seg rundt raskt og enkelt hvor enn man skal uansett. Noen fakulteter ligger midt i sentrum og sentrumsnært, mens noen er utenfor sentrumsområdet.

Bustad

Selv bodde jeg i en av studentboligene universitetet tilbyr. For min del var dette det enkleste med tanke på at jeg ikke ville leie noe privat ettersom jeg aldri hadde vært der før og ikke ville risikere å bli lurt. Jeg kjenner selv flere som bodde privat og hadde svært gode opplevelser, men de betalte også en del mer enn det studentboligene kostet. Studentboligen jeg bodde på var mer enn god nok for min del med en helt vanlig standard og ikke noe særlig å utsette (og så var det billig å bo der). Så blir man også enklere kjent med andre internasjonale studenter ved å bo i studentbolig ettersom man omgås dem daglig.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Brno er svært godt. Som sagt er Brno en studentby. Det gjør også et det er et veldig stort internasjonalt miljø her med mange utvekslingsstudenter i samme situasjon som deg. Dette gjør det også enklere å finne seg venner. Studentorganisasjoner er også svært flinke med å ha arrangementer for studentene.

Det er alltid noe som skjer som student i Brno og jeg kan garantere at man definitivt ikke vil kjede seg, men ha et supert opphold med mange nye opplevelser, gode reisemuligheter, og en god og overkommelig skolehverdag.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Ikke nøl med å kontakte universitetet om du skulle ha noen spørsmål. De svarte meg raskt og var svært behjelpelige, noe som var til god hjelp. Universitetet holder seg oppdaterte online og man kan få alt man trenger elektronisk noe som var veldig betryggende.

Undervisningsformer

Undervisningsformen varierte fra emne til emne. I noen av fagene var det et stort fokus på muntlig aktivitet, mens det i andre emner ikke var noe fokus på dette. Vi var få studenter i hver klasse, fra 4 til 15 personer i de ulike fagene. Dette medførte at professorene hadde god tid til å forklare spørsmål og henvendte seg ofte direkte til studentene i forelesningene. Jeg likte dette veldig godt og det var ganske annerledes fra hva man er vant med i forelesningene ved UIB.

Vurdering av emnetilbodet

Fakultetet tilbø mange ulike fag, og det var ingen problemer med å fylle kravet om antall studiepoeng. Den første uken fikk vi også muligheten til å prøve ut de ulike fagene samt gjøre endringer dersom vi ønsket dette.

Fagleg utbyte og språk

Alle professorene er veldig gode i engelsk og det var ingen problem å følge med i forelesningene.
Det faglige utbyttet var lite sammenlignet med hjemme, men professorene var veldig engasjerte i fagene sine og utbyttet kunne nok ha vært bedre om jeg hadde lagt ned mer jobb i fagene. I noen av fagene kreves det litt forberedelser, men dette var minimalt sammenlignet med hjemme. Det var også et større fokus på pugging, og alle eksamenene jeg hadde var små flervalgseksamener på ca. 20 minutter. Noen av fagene hadde også semesteroppgaver og/eller muntlige presentasjoner som måtte leveres i tillegg til eksamen på slutten av semesteret.

Universitetsområdet og byen

Jeg elsket byen! Dette var mitt femtevalg i søknaden og jeg var ganske usikker på hva jeg gikk til. Byen er ikke så veldig stor og kan sammenlignes litt med Bergen. Bysentrum er kompakt og det er veldig enkelt å komme seg rundt i byen enten ved å gå eller ved bruk at trikken. Jeg reiste store deler av semesteret og om man ønsker å gjøre dette så er Brno perfekt! Det ligger sentralt og det er som regel bare korte bussturer som skal til for å komme seg bort. Jeg reiste blant annet til Ungarn, Tyskland, Østeriske, Slovenia, Slovakia og Kroatia. Med studentbilett koster det også bare 30kr å reise til Praha så hit dro jeg mange ganger i løpet av semesteret.
Studentlivet var veldig bra og studentorganisasjonen arrangerte mange aktiviteter og fester. Jeg vil virkelig anbefale å dra hit på utveksling!

Bustad

Jeg bodde på Klácelova. Det skal sies at bygget er svært gammelt og standarden er lav. Den største fordelen er at vi her hadde et fellesrom der man kunne samle venner for ulike arrangementer. Jeg bodde på et tremannsrom, noe som gikk veldig fint. Prisen var ca 2200kr i måneden inklusiv alle utgifter. Dette gjorde at man hadde mye penger å reise for, noe som kommer godt med når man bor så sentralt i Europa. Dette er også den studentboligen som ligger nærmest universitetet og det tok ca 20 minutter å gå til fakultetet. Studentboligen ligger også like ved en park der de har volleyballbaner og fotballbaner noe som var ett stort pluss.
Det må sies at de aller fleste utvekslingsstudentene bor på Vinařská. Denne studentboligen er nylig renovert og rommene er veldig fine. Man har eget bad og et lite kjøkken (uten stekeovn). De har ikke fellesrom i bygget. Studentboligen ligger imidlertid et godt stykke unna fakultetet og flesteparten som bodde her benyttet buss for å komme seg til universitetet. Dersom man skal dra på utveksling på vårsemesteret ville jeg ha anbefalt å flytte dit ettersom at utvekslingsstudentene arrangerer mye sosialt i uteområdene.
Det viktigste å huske på dersom man skal søke om studentbolig er å sitte klar når de åpner opp for bestilling av plasser. Jeg fikk ikke ordinær plass da jeg skulle søke, men dette ordnet seg etter at jeg kontaktet koordinatoren min i ettertid av at jeg hadde flyttet ned.

Sosialt miljø

Brno er en studentby. Det skjer noe hver eneste dag i løpet av uken og jeg kjedet meg aldri i løpet av oppholdet. Jeg vil virkelig anbefale å få med seg fadderuken på starten. Det var her jeg møtte de fleste av vennene jeg fikk i løpet av semesteret. Det er studenter fra alle verdensdeler her og man finner garantert mange nye og interessante mennesker.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Først og fremst vil jeg påpeke at studentkordinatorene ved Masaryk er veldig vennlige og gir raske, informative svar. Hvis det er noe du lurer på under søknadsprosessen er det bare å sende mail så finner du nok fort ut av det.

Søknadsprosessen er relativt enkel og det kreves ingen særegne ekstra prosesser her enn det det kreves hos andre vertsuniversitet.

Et godt tips er å finne ut av hvilken dato fagene blir tilgjengeliggjort for påmelding på Masaryk sin nettside, og sitte klar når den tid kommer. Fagene kan bli fylt opp ganske raskt. Det kan i starten virke som at det tilbys få fag, men ikke stress, det legges til flere fag etter hvert. Følg derfor med fortløpende. Jeg meldte meg på veldig mange forskjellige fag, noe jeg også ville rådet andre om å gjøre. Da var jeg sikret nok studiepoeng selv om et av fagene ble avlyst, og jeg kunne velge bort de fagene jeg ikke ville ha etter å ha vært i de første forelesningene. Dette er lurt da det er noe variasjon på kvaliteten på foreleserne, mengden arbeid som kreves og eksamensformen i de ulike fagene.
Ikke stress med hvilke fag du skriver inn i OLAen før du drar ned. Dette får man tid til å endre etter oppstart i Brno.

Undervisningsformer

Masaryk tilbyr «z», «zk» og «k» fag. Her ville jeg absolutt anbefalt «k» fag ettersom de er «bestått/ikke bestatt» uten eksamen og vanligvis kun krever litt muntlig deltagelse i timene. «K» fagene minner mer om storgrupper her ved UIB. I «zk» fagene får man karakter og man skal i utgangspunktet ha eksamen. Dette er ofte flersvar eksamen. I to av fagene måtte jeg også holde en kort presentasjon, men her kreves det lite. Tar man noen «zk» fag kan det være greit å ha i bakhodet at muntlig aktivitet ofte kan hjelpe på karakteren du får dersom eksamen ikke går som planlagt. Jeg har selv ikke hatt noen «z» fag, men slik jeg har forstått det innebærer disse større skriftlige eksamener man får karakter på.

Forelesningene varer 1t 40 min.

Man har tre sjanser på å ta eksamen dersom man stryker eller ikke er fornøyd med karakteren man har fått. Jeg kjenner imidlertid ingen som følte behov for dette.

Hvis man har mange fag å velge mellom er det også greit å være klar over forskjellen på fagene som er ment kun for erasmus studenter og fagene som også er tilgjengelig for de tsjekkiske studentene. Min erfaring er at det stilles noe lavere krav fra professorene i erasmus fagene. De fleste professorene er veldig klar over at skole ikke prioriteres av erasmus studentene. En annen fordel med erasmus fagene er selvfølgelig også at man kommer i kontakt med fler utvekslingsstudenter. Fagkoden på erasmus fagene starter med «SOC», eksempelvis var fagkoden for Climate Law «SOC051».

Vurdering av emnetilbodet

Masaryk har et stort tilbud av juridiske fag innenfor mange ulike områder. De har blant annet en del fag innen legal tech, men man må være obs på at man kanskje ikke får meldt seg inn i disse fordi de faller innenfor spesialområde. Man kan finne en oversikt over fag som har blitt tilbudt ved Masaryk tidligere på nettsiden erasmus.law.muni.cz.

Jeg hadde følgende fag:
- MVV0668K International Commercial Arbitration
- CORE038 The Law and Practice of International Organizations
- SOC041 Introduction to Legal English for Erasmus Students
- SOC009 Competition Policy and Competition Law
- SOC044 Basics of EU Environmental Law
- SOC051 Climate Law

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet vil jeg si er noe begrenset og nivået er betydelig lettere enn ved UIB. Det kommer selvfølgelig an på hvor mye arbeid man ønsker å legge inn selv, men for de som trenger en liten pause fra studiet er Brno definitivt et sted man kan komme unna med å gjøre minst mulig.

For min del ga “The Law and Practice of International Organizations” og “Introduction to Legal English for Erasmus Students” ingenting nytt. I resterende fag er det mye spennende å sette seg inn i for de som er interesserte i de fagområdene. Basics of EU Environmental Law og Climate Law overlappet noe, men førstnevnte var noe oppramsende da det ble mye gjennomgang av lovverk. Climate Law hadde en mer komparativ fremgangsmåte og fokuserte på å sette i gang diskusjon mellom oss studenter om våre erfaringer fra våre respektive hjemland. Competition Policy and Competition Law var desidert mest krevende. Selv om professorens engelsknivå var høyt, var han upedagogisk og mange hadde vanskeligheter med å kommunisere med han (mer av personlighetsgrunner). For kun 6 studiepoeng måtte vi skrive en 15 siders semesteroppgave med høye krav til innhold, ha en flersvars eksamen og en presentasjon om oppgaven vår. Tilbakemelding av semesteroppgaven og karakter ble lest opp høyt i klassen og han holdt ikke tilbake på kritikk.

Sett bort fra foreleseren i Competition Policy and Competition Law er alle professorene utrolig hyggelige og enkle å kommunisere med.

En gjennomsnittlig norsk student klarer seg veldig godt med å studere på engelsk ved Masaryk.

Universitetsområdet og byen

Brno er en fantastisk by for utvekslingsstudenter. Den har utallige barer og restauranter med høy kvalitet og billige priser. Det er mange steder å spille fotball, basketball, volleyball, tennis og bordtennis. Byen har mange fine parker og en stor dam ved utkanten av byen mange trekker til i varmen. Byen har også en flott borg som ofte brukes av studentene som piknik sted for å se på solnedgangen.

Kollektivtransporten i Brno er enestående. Selv om det er gåavstand til det meste har man også til enhver tid tilgjengelig kollektivmuligheter.

Noe av det beste med byen er nok lokasjonen. Det er både raskt å billig å ta Flixbuss til blant annet Praha, Wien, Budapest, Bratislava og Ljubljana.

Brno har ikke noen særlig klubber å skryte av. Det er derfor ikke uvanlig å ta buss til enten Praha, Wien eller Bratislava for å dra på klubb og for så å ta buss tilbake på natten/morgningen.

Jussfakultetet har ikke noe særlige rom man kan sitte og jobbe sammen med andre, men det trenger man egt. heller ikke.

For å komme seg til Brno fra Norge burde man sjekke fly til Praha, Wien eller Bratislava, og ta Flixbuss til «Brno Grand Hotel» derfra.

Bustad

Anbefaler på det sterkeste å leie studentbolig gjennom Masaryk.

Vinarska er nok det beste stedet å bo. Det er der flest erasmus studenter bor. Det er de nyeste og mest moderne studentboligene med eget kjøkken og bad. Der bor man på tomannsrom. Det har en gymsal, basketballbaner og bordtennisbord, men det har ingen fellesrom.

Ønsker man et fellesrom anbefales Klacelova. Her bodde jeg på firemannsrom, men der er det også seksmannsrom. Mange fulltidsstudenter bor her. Her har man imidlertid felles kjøkken og bad og jeg varsler om meget skittene tilstander. Jeg ble fort vant til å bo der, men det krever at man er ganske sosial da du ikke har noe rom for deg selv. Fellesrommet på Klacelova er en stor fordel med tanke på at man kan ha vors. Dette hjalp veldig under velkomstuka. Klacelova har også en stor fin park rett utenfor med fotballbaner, volleyballbaner og basketballbane. Det er denne parken man går gjennom for å komme til jussfakultetet som kun er 15 min gåavstand unna. Klacelova er både nærmere juss fakultetet og byen enn Vinarska. Klacelova har også en liten gymsal og treningsrom. Flere synes dette var bedre enn ved Vinarska, selv om det etter norske standarder er helt begredelig. Jeg betalte ca. 1300 kr i måneden for leie. Dette er også mye billigere enn ved Vinarska.

Det finnes også flere andre studentboliger man kan søke på gjennom Masaryk, men jeg kjente få som bodde der.

Studentboligene ryker raskt, så sitt klar for å søke når det åpnes for det. Man kan også finne leilighet privat, men det koster mer.

Sosialt miljø

Det sosiale i Brno er helt fantastisk!! Med de billige prisene i Brno er det veldig lett å finne på mye.
Jeg dro ut på byen ca. 3-4 ganger i uken, og fant på ting med folk nesten hver dag. Dette skyldes i stor grad hvor aktiv Erasmus er i Brno. De har mange arrangementer i løpet av uken og gjør det lett å møte mange folk.

Ikke undervurder hvor viktig velkomstuken er. Det var folkene jeg møtte under «city tour» første dagen som endte opp med å bli mine bestevenner, selv om vennegjengen fortsatte å øke gjennom hele semesteret. Mange er på jakt etter å etablere vennegjenger tidlig, så vær aktiv og utadvendt fra start.

Jeg, som mange andre utvekslingsstudenter, var veldig giret på å reise mye rundt. Dette hadde jeg absolutt tid til skolemessig, men det er lurt å prøve å velge fag som gir deg fri så mange dager som mulig sammenhengende. Dette var en fantastisk måte å bygge tette vennskap raskt, og har gitt meg dyrebare minner for resten av livet.

Selv om Brno er et sted de fleste aldri har hørt om er jeg så takknemlig for at jeg endte her. Mange som er på utveksling i andre mer «populære» byer ender som oftest opp med en norsk/skandinavisk vennegjeng hvor de fleste studerer juss. I Brno kommer ikke det til å skje. Du kommer til å møte fantastiske folk fra hele verden som studerer masse forskjellig og gir deg helt nye inntrykk og opplevelser.
Jeg anbefaler Brno på det sterkeste! Jeg hadde ikke hatt det bedre noe annet sted.

2023

Institutt for sosialantropologi høst 2023

Institutt for sosialantropologi høst 2023

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det er viktig å sette av god tid til forberedelsene før utvekslingen. Alt du fikser før du drar gjør ting mye lettere etter ankomst. Jeg brukte en del tid på å sette meg inn i alt, mye fordi en del informasjon ikke var tilgjengelig. Mitt beste tips er å sende mange mailer for å få informasjonen fra Masaryk, da det kan ta tid.

Undervisningsformer

Som alle andre synes jeg overgangen til undervisningen i Tsjekkia var ganske stor. Den kan til tider minner mer om en norsk ungdomsskole, da man har 5-7 emner i semesteret og flere ting som teller på karakteren. Vurderingene i et fag består gjerne av minst tre forskjellige faktorer/vurderinger, og det er som regel en miks av essay, gruppepresentasjoner, aktivitet i timen, oppmøte, muntlig eksamen og skriftlig eksamen. Du har også flere forsøk på avsluttende eksamen. Det legges mer opp til direkte kommunikasjon og diskusjon med lærer. Det viktigste i de fleste emne er å møte opp.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg vil si at det er et veldig godt tilbud for å studere samfunnsfaglige emner ved Masaryk. Jeg vil notere at det ikke er lett å finne direkte emner knyttet til sosialantropologi, grunnet at emnene er mer knyttet til biologi. Jeg valgte dermed å studere emner knyttet til statsvitenskap, europastudier og medievitenskap, noe jeg ikke angrer på. Emnene er mindre, så jeg måtte ta 6 emner.

Fagleg utbyte og språk

Jeg fikk nokså stor utbytte av fagene jeg tok ved Masaryk siden jeg fikk fordypet meg i mine egne interesser. Utbytte fra emnene ble ganske stor gjennom at jeg måtte jobbe med emnene hele semesteret siden det alltid var en presentasjon eller essay som måtte ferdigstilles. Jeg vil anbefale å ta noen av emnene som tilbys av det internasjonale kontoret, siden der ofte var mer rettet mot dialog og inkluderte ekskursjoner. Du kan også bytte emner etter at du starter, noe jeg burde ha benyttet meg av.

Universitetsområdet og byen

Brno er en mindre by, men med mange hyggelige kafeer og torg. Jeg valgte byen siden det går et tog eller buss til mange andre byer i Europa. Du kan reise rundt for en billig penge, og skrive oppgaver på toget. Du får stor frihet, og med god planlegging hadde jeg langhelg som gjorde at jeg kunne dra på flere lengre turer til byer som Budapest, Krakow og Venezia. Alt er billigere som gjør at du kan sitte å jobbe på en hyggelig kafe hele dagen uten at det koster særlig mye for en kaffe eller frokost.

Bustad

Jeg bodde i studentbolig, siden dette var det billigste alternativet. Jeg delte rom med en annen og bodde i en blokk full av studenter. Jeg vil nok ikke anbefale dette for alle siden det var mye bråk og en standard som er noe under det som tilbys i Bergen. Selv om det er mye som er bra med stort bad, balkong og resepsjon. Det som trakk ned var det å dele soverom, noe som tok tid å venne seg til. Vaskekjelleren ble også stengt i lengre perioder med kort forvarsel og ingen respekt for stilletiden selv i eksamensperioden. Jeg bodde i Vinarska, som er den største av studenthusene. Du er sikret en seng ved et av studenthusene som utvekslingsstudent. Jeg betalte rundt 3000 NOK i måneden, som er det billigste alternativet. Hvis man ønsker å ha eget soverom må man leie privat, og de jeg kjente som gjorde det betalte tre ganger så mye. Det finnes mange Facebook-grupper for bolig, men det er for det meste spam.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet her er ganske bra, selv om det ikke er så variert. Det arrangeres mange fester hver uke og ESN arrangerer ulike aktiviteter der det er lett å møte nye folk og få venner fra hele verden. Jeg møtte flere venner gjennom klassetimene, der det var lett å bli kjent med folk. Alt er billigere her det som gjør å dra ut på byen eller dra på restaurant til noe nokså billig.

Høst 2023 - BA i jounalistikk

Høst 2023 - BA i jounalistikk

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Skaff deg internasjonalt ID-kort! Supert til å både reise med, og bruke som legitimasjon de få gangene det trengs.

Du kan fly til både Praha og Wien, for så å ta buss eller tog til Brno. Jeg visste ikke at jeg kunne fly til Wien før jeg kom dit, og vil i ettertid anbefale å reise dit. Da det er kun 1,5/2 timer unna, og du kan ta direkte Flixbus eller RegioJet-bus til Brno. Omino appen er god for å finne tog og bus. Praha er en time lengre, og der er du nødt til å komme deg fra flyplassen til togstasjonen i byen med buss først. Alle disse landene har Bolt, og i Tsjekkia er det superbillig. Så ta gjerne Bolt fra flyplassen i Praha til togstasjonen. Bussen der var vanskelig å finne.

Undervisningsformer

Mye av undervisningen er obligatorisk, og ofte har aktiviteten i timen noe å si for den endelige karakteren. Men jeg hadde både lærere som hadde gode og innholdsrike powerpoints, som også var nyttige for eksamen, og jeg hadde lærere som kom inn i rommet og spurte oss hva vi ville diskutere den dagen. Du får som regel utdrag fra artikler som skal leses før hver time, men klarer deg som regel uten å lese dem også.

Alle eksamene mine var på kun 1 time, og for hånd på papir. Alt du leverer i løpet av skoleåret utgjør sammen med eksamen din katakter. Lettere A har jeg aldri fått!

Vurdering av emnetilbodet

Jeg studerer journalistikk på UiB, og kom inn på politisk avdeling på SV fakultetet i Brno. Men det er null problem å velge fag utenfor fagfeltet du kom inn på. Man må søke om innpass, men de godtar omtrent alle. Jeg valgte litt politikk-, og litt mediafag.

Fagleg utbyte og språk

Syns absolutt det jeg faglig fikk mest utbytte av var å høre meningene til andre studenter fra andre land. Siden jeg tok politikk- og mediefag var det veldig relevant å lære om systemer og syn fra andre kulturer. Ellers er selve fagene mye lettere enn i Norge.

Universitetsområdet og byen

Liten by, med et sentrum på størrelse med Bergen sentrum. Det er likevel tre universiteter, og derfor utrolig mange studenter. Mange internasjonale studerer også her for fullt. Derfor er det utrolig bra studentmiljø. Det gjorde også at du ofte møtte kjentfolk på gaten.

Det er heller ikke turister her, og øl koster 15kr på butikken.

Byen ligger også utrolig sentralt for reising, og tog og buss fra Brno er kjempebillig. Selv reiste jeg til både Wien, Praha, Bratislava og Budapest for under 200kr med tog. Andre reiste også til Krakow og München, som heller ikke er langt unna. Anbefaler denne byen absolutt pga. hvor billig det er, og hvor sentralt den ligger.

Bustad

Jeg bodde privat hos en av firmaene skolen anbefalte, Domeq. Den er dobbelt så dyr som studentboligene, men jeg fikk i gjengeld bo alene. 90% bodde i "dorms", og delte dermed rom med 1-3 andre. Noen leide privat i kollektiv eller leiligheter, men de fleste slike forlanger minst seks måneder leie.

Sosialt miljø

Erasmus arrangerer ukentlig mange fester og aktiviteter. I tillegg har vi en slags fadderuke den første uken, hvor det er lett å få venner med en gang. I løpet av året var jeg på Erasmus fest både på en båt, og en trikk. I tillegg hadde min skole og erkerivalen en hockeykamp hvor alle var. Dette er byen og landet for hockey-interesserte! Folk er veldig lett å bli kjent med!

Høst 2023 - BA i samfunnsøkonomi

Høst 2023 - BA i samfunnsøkonomi

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Masaryk Universitet (MUNI) har et relativt moderne system, som det ikke alltid var like enkelt å forstå, og det ble en del mail frem og tilbake. Jeg anbefaler deres "International Student Guide", den inneholder mye nyttig informasjon. Når det kommer til fag, er det viktig å begynne tidlig å se om de har fag du vil ta, gjerne se på mange forskjellige fra ulike fakultet! De lar deg velge en "department" (institutt) som du må ta 50% av fagene innen, men utenom det kan man velge fritt. De har utrolig mange og kule emner, så jeg anbefaler å starte med det tidlig. Det private boligmarkedet opplevde jeg ikke som noe aktivt før cirka juli/august, med innflytting i september, så på det private er det ikke stort stress å se før da. MUNI har lenker til private utleiere. Jeg anbefaler å sette seg godt inn i deres akademiske kalender, og hvordan informasjonssystemet deres fungerer, noe som skal stå på mailene fra studieveilederen deres. Gjerne les litt om tsjekkisk kultur og historie!

Undervisningsformer

På det Samfunnsvitenskapelige Fakultet ved MUNI er undervisningen i så og si alle fag gjennomført i små klasserom på 10-30 stk, og det minner egentlig mye om VGS. Lærerne har gjerne en powerpoint de går gjennom, men de er mye mer oppfordrende til aktivitet i timen, og tar mer enn gjerne imot spørsmål. I tsjekkisk-faget jeg hadde var vi kun 8 stk i klassen, og 50% av timen gikk ut på å prate. I andre fag fikk man poeng for oppmøte, eller for å delta i timen. Jeg synes det var et fint avbrekk fra store forelesningssaler, og trivdes godt. Fagene hadde utrolig mange ulike vurderingsformer, alt fra å levere inn 6 essay på en side, til et intervju og en times eksamen. Deres versjon av "eksamen" er langt ifra den du kjenner fra UiB, og varer så og si alltid bare 1 time, og skrives på ark med penn. Terskelen er altså mye lavere! Jeg prøvde aktivt å se etter fag uten eksamen, for å slippe stresset, og det var mye utvalg. Jeg syntes dette funket veldig bra med tanke på å få nye venner i timen, siden klassen var mindre!

Vurdering av emnetilbodet

Generelt sett er jeg svært fornøyd med emnetilbudet. På nettsidene til MUNI har de alt oversiktlig, og jeg syntes det var lett å finne frem. Fagene er mindre enn på UiB, vanligvis mellom 2-8 studiepoeng, og arbeidsmengden synes jeg passet bra med poengene. Jeg opplevde emnene som mer spisset, og dermed fant jeg også utrolig mye spennende. På SV-fakultetet har de et stort utvalg engelske fag, og ingen ville slitt med å finne noe de likte. I tillegg til vanlige fag kan også alle studenter velge fag på sportsfakultetet, på mellom 1-4 studiepoeng, hvor man får studiepoeng for å drive med idrett. De hadde utrolig mange forskjellige idretter, og dette ble en arena for mange Erasmus studenter til å få venner! Jeg anbefaler særlig faget CZS50: Intercultural Communication, som er et fag kun for utvekslingsstudenter, med en superhærlig lærer, og generelt lite arbeid, men mye utbytte. I dette faget var det eneste vi gjorde å diskutere interkulturell kommunikasjon, og snakke om kulturen i hjemland vs. Tsjekkia.

Dersom du ser etter en skole med et bra engelsktilbud, gode lærere, og godt utvalg, ville jeg lett anbefalt MUNI.

Fagleg utbyte og språk

Tsjekkisk er et relativt vanskelig språk med få likheter til norsk, men MUNI har mange ulike kurs hvor de lærer bort tsjekkisk til nybegynnere. Jeg anbefaler å lære noen gloser, siden mange i Brno har lite engelskkunnskaper. Folk er generelt hyggelige, men det er selvfølgelig utfordrende og litt frustrerende å prøve og kommunisere med noen som ikke kan engelsk. Er du motivert til å lære litt av et nytt språk, anbefaler jeg det veldig.

Det faglige utbyttet synes jeg var stort og lærerikt, og jeg fikk mye ut av den korte tiden. For meg var det veldig flott å få et avbrekk fra store forelesninger og få prøve noe helt nytt, og også slappe av litt mer siden man ikke behøver å få toppkarakterer i alt.

Universitetsområdet og byen

Brno er en flott by, og SV-fakultetet ligger midt i sentrum av byen, hvor det meste skjer. Det er drøssevis av kafeer og barer, og generelt er sentrum veldig koselig. Fakultetene er spredd rundt i byen, men SV har definitivt den beste plasseringen. Bygget er ganske slitt, og rommene er ikke supermoderne, men det fungerte helt fint. Man kan sitte og jobbe på alle fakultetene, så det er mange muligheter til å skifte miljø.

En av de beste sidene ved Brno er plasseringen. På alt fra 1-5 timer kan du komme deg rundt i Tsjekkia, men også til Wien, Krakow, Bratislava, Dresden, Budapest, og så videre! Det er billig å reise med både buss og tog, selv var jeg i 6 land i løpet av semesteret! Jeg anbefaler å tørre og spørre folk om å reise sammen, så blir man bedre kjent. Men Brno i seg selv er også utrolig flott. Alt i alt er det en rolig og fin by.

Bustad

MUNI har egne studentboliger, som var der jeg valgte å bo. Her kan man enten bo 1, 2 eller 3 andre, men det er flest rom med 2 og 2. Studentboligen jeg bodde på, Vinarska, er den desidert beste, og der du får mest for pengene. Utenom den er Manesova den andre beste. Jeg betalte 3200kr i måneden, inkludert alt. Nesten alle rommene er dobbeltrom, så du slipper å gå i fella. Rommene på studentboligen har eget bad med dusj, mye skapplass, 80cm seng, flere hyller, stor pult, veranda og stol. Boligen er litt som et hotell, så det er en lobby, kantine, kiosk, og gym. Kjøkkenet er lite, og har ikke ovn eller oppvaskmaskin. Jeg likte helt greit å bo der. Det var en del problemer med klesvasksystemet, siden det var altfor få maskiner på altfor mange folk, som er den største ulempen. Dersom du vil bo her, sørg for å velge blokk A1, og et rom med romnummer over 300, stol på meg! Studentboligene går utrolig fort, så om du vil bo i studentbolig bør du sitte klar til å trykke på linken du får helst 15 minutter før du får den, det er utrolig stor konkurranse. Hvis du vil bo privat, anbefaler jeg å leie gjennom utleieselskap eller bo på Domeq, som er private studentboliger. Det kan være mye scam og lureri på det private markedet! De jeg kjente betalte cirka 4000kr - 5000kr for delt soverom på det private markedet. Uansett anbefaler jeg studentboliger, du kan leie det så lenge du vil på tilfeldige datoer, og det er både tryggest og billigst. Jeg syntes det var gøy å bo på rom med noen i 4 måneder, du lærer virkelig mye om deg selv!

Sosialt miljø

Det sosiale på utveksling er mye slik du gjør det til selv, og man bør tørre å ta sjanser og være åpen for nye folk. Jeg opplevde at det var folk fra hele verden i Brno, og det er veldig gøy å prate med folk fra så ulike kulturer. MUNI hadde flere ulike arrangementer, særlig ESN og andre studentorganisasjoner. Det er fremdeles mest selvstendig arbeid å møte nye folk, og den beste arenaen er på skolen. Det gjelder å være et ja-menneske!

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

04.09.2022 - 10.02.2023

Førebuingar/praktiske tips

Straks etter du får beskjed om at du er nominert til Masaryk er det viktig at du setter deg inn i all informasjon om frister og annet på Masaryk sine sider for Erasmus-studenter. Disse sidene er svært gode og inneholder veiledninger om alt du må gjøre. Det er mye som må gjøres ganske raskt etter du har blitt nominert. Veileder ved Masaryk sender deg også en mail med info rett etter de har fått vite av veileder ved UiB at du er nominert. Så må du blant annet følge trinnene i Masaryk sin egen søknadsprosess, lage Learning Agreement og melde deg opp i fag.

Learning Agrementen (LA) kommer du mest sannsynlig til å måtte endre flere ganger etter du får oversikt over den reelle timeplanen for fagene (første versjon lager du med å se på tilbudet og timeplanen fra året før). Du må også være forberedt på å måtte søke innpass i hvert enkelt fag du vil ta, for dessverre har ikke Masaryk det beste systemet for fagoppmelding. I mai må man melde seg opp i de fagene man har skrevet på LAen, men de fleste av disse var allerede fulle (eller kun åpne for en viss gruppe studenter) da jeg forsøkte å melde meg opp. Dermed måtte jeg søke om tillatelse til å få ta kurset inne i studentportalen deres. Så lenge du skriver at du er Erasmus-student skal dette gå fint. Da jeg trodde alt var på plass, viste det seg i august at flere av fagene krasjet og jeg måtte finne nye fag, søke om forhåndsgodkjenning til UiB, så søke om tillatelse til å få ta faget til Masaryk også oppdatere LAen min. Alt dette var ganske stressende, men løste seg fint til slutt.

Undervisningsformer

Alle fagene jeg valgte hadde obligatoriske seminarer - litt som på jussen i Bergen. Noen fag hadde ett fysisk seminar i uken som var obligatorisk, mens andre hadde obligatorisk seminar annenhver uke og en frivillig forelesning de ukene det ikke var seminar (avhengig av hvor mange studiepoeng fagene var). Jeg hadde også et blokkfag som kun gikk over en uke med 5 obligatoriske seminarer denne uken og en skriveoppgave på slutten.

Masaryk skiller mellom fag som er k (kollokvium) og zk (eksamen). I fagene med kollokvium fikk jeg bestått/ikke bestått og måtte levere oppgaver gjennom semestret (litt som arbeidsgruppeoppgavene på jussen i Bergen), samt. ha en muntlig presentasjon. I fagene med eksamen hadde jeg (i de fleste) en obligatorisk oppgave i form av en case comment, case summary, legal essay el. en gang i løpet av semestret også en eksamen på slutten. Eksamenene i Tsjekkia er mye lettere enn i Bergen. De er ofte Multiple Choice eller at man selv kan velge mellom ulike oppgaver å besvare.

Jeg likte veldig godt undervisningsformen i Tsjekkia. For meg passet det kjempe godt at det var mer muntlig og at vi var mye mer aktive underveis. Dette fikk jeg stort læringsutbytte av. I noen av fagene hadde vi gjesteforelesere fra domstolene og advokatfirmaer, og fikk prøve oss på å skrive ut reelle juridiske tilsvar ol. (litt som man får på et traineeopphold).

Vurdering av emnetilbodet

Personlig valgte jeg Masaryk grunnet deres fokus på fag som ligger i skjæringspunktet mellom juss og teknologi. Jeg tok blant annet Software Law, Cyber Law, Privacy and Personal Data og Interactive Entertainement Law. Det var også flere andre kule tek-juss fag, men timeplanen for disse krasjet dessverre med andre fag og grunnet obligatorisk oppmøte var det en stor kabal å få alt til å gå opp.

Selv om jeg valgte flest av en viss type fag er tilbudet av andre engelske fag veldig stort. De har rett og slett sykt mange kule fag og mulighet for å lære helt andre ting enn hva vi har i Bergen. Jeg tok for eksempel også International and EU Energy Law og er kjempefornøyd med kunnskapen det faget ga meg midt i strømkrisen i Europa.

Den store forskjellen fra Bergen er at du må være forberedt på å ha svært mange fag i løpet av semestret. Jeg måtte ta 6 fag for å få 30 studiepoeng. Alle fagene ligger på mellom 3-6 studiepoeng. Dette er imidlertid ikke unikt for Masaryk, de fleste vennene mine på utveksling andre steder måtte det samme.

Fagleg utbyte og språk

Jeg fikk et faglig utbytte over all forventning. Som andre har jeg tenkt at utveksling hovedsakelig er for å få litt "pause" og ferie. Det at jeg i tillegg lærte såpass mye synes jeg er veldig bra. Professorene snakker relativt godt engelsk. I tillegg har Tsjekkia faktisk gått så langt at de har flyttet de viktigste juridiske instansene og domstolene ut av Praha og til Brno for at ikke politikk skal kunne påvirke jussen. Dermed var det mange kule gjesteforelesere innom. I Software Law hadde vi også gjesteforelesere fra IT selskaper som lærte oss grunnleggende data og gjesteforeleser fra det største advokatfirmaet på IT-kontrakter, IP law osv.

I løpet av semestret arrangerte Masaryk Europas største konferanse for tekk-juss (Cyberspace confrence). Det kom foredragsholdere fra hele verden og holdt foredrag om alt fra Personvern til Kunstig Intelligens og mye annet. UiB stilte også med foredragsholder.

Universitetsområdet og byen

Brno er Tsjekkias største studentby og minner egentlig ganske mye om Bergen eller Trondheim. Jeg hørte noen medisinstudenter referere til Masaryk som "Tsjekkias NTNU". Selv om byen er full av studenter fra hele verden, er den i seg selv svært liten. Du får sett det meste som er å se på en dag.

Juridiske fakultet ligger i et ærverdig bygg ganske sentralt også ligger de andre fakultetene spredt rundt i hele byen. Det er også mange veldig gode brunch-steder og mange hyggelige cafeer. Selv om jeg lagde mat hjemme iblant, ble det mest restaurantturer eller bestilling av mat. Den Tsjekkiske maten er ikke så veldig spennende (bortsett fra starteren Hermelin som må prøves!!), men i Brno er det masse restauranter med god og rimelig mat fra resten av verden.

Jeg fant raskt ut at mange av utvekslingsstudentene velger Brno grunnet reisemulighetene til resten av Europa. Det koster så godt som ingenting å reise nesten hvor som helst i hele Øst-Europa og i løpet av semestret besøkte jeg total 5 land. Som student koster det omtrent 50kr å reise til Wien, 25kr til Praha og 75kr til Budapest.

Bustad

Det er mange studentboliger/dormitories i Brno, men hvis du vil ha ditt eget rom må du leie privat. På min dormitory delte man en bitteliten leilighet med soverom, kjøkken og bad med en en annen, mens på de andre delte man soverom med opp til 8 andre og hadde store felleskjøkken. Hvis man reiser sammen med en venn eller kjæreste, kan man få lov til å bo med vedkomne. Det er i så fall viktig å booke samme rom når bookingen åpner (1. august for høstsemestret) eller å sende mail på forhånd om man er ulikt kjønn, men likevel vil bo sammen. Det var også mange som byttet når vi kom frem i september.

Jeg var heldig og delte rom med en veldig hyggelig spansk jente, men man kan selvfølgelig også ha uflaks med hvem man kommer på rom med. De andre nordmennene jeg møtte i Brno hadde derfor funnet leilighet privat. Noen fant leilighet semestret før de reiste - det er mange facebookgrupper som lyser ut leiligheter. Andre bodde i airbnb i starten og fant noe de kunne flytte til etter de første ukene. Leieprisene i dormitory er veldig billige (mellom 1500-3000kr mnd), mens privat er det alt fra 3000-10 000kr per måned per pers.

Sosialt miljø

Det er svært godt sosialt miljø i Brno. Erasmus er veldig aktive og det er fullt av arrangementer hver eneste uke. I tillegg er det mange utesteder og private arrangører som arrangerer fester for studenter. Det er rett og slett enormt mye som skjer og det vanskelige er heller å klare å begrense seg. Alle studentfestene skjer på hverdager av en eller annen grunn og de store utedagene er mandager, tirsdager og onsdager.

En typisk uke kunne se slik ut:
På mandager dro jeg og noen venner jeg fikk der på quiz i regi av Erasmus. Det var også karaoke hver mandag og gode muligheter for å dra ut. Tirsdager og/eller onsdager dro jeg ofte på byen på ulike typer arrangementer med venner. Det var alt fra store klubber til fest inne på trikker. Resten av hverdagene gjorde jeg skole og andre hyggelige sosiale ting. Vi dro ofte ut å spiste sammen, eller på hyggelige brettspill-cafeer. Det er også masse alkoholfrie arrangementer hver uke. Søndager er for eksempel en frivillig gruppe for tidligere utvekslingsstudenter som arrangerer dagsturer og utflukter rundt omkring i Tsjekkia. Dette var nydelige gåturer på mellom 8-20km. Helgene ble brukt til å reise med venner fra utveksling eller å få besøk fra Norge. Den obligatoriske undervisningen var bare fra tirsdag-torsdag, dermed hadde jeg langhelg hver eneste helg og fikk både utforsket Tsjekkia og reist mye til andre land.

Dersom du får hjemlengsel er Ansa aktive. Vi var bare 5 nordmenn totalt på utveksling i Brno (2 gutter fra NTNU, meg, en som studerte skogdrift og en annen jente), men det er en god del fulltidsstudenter som studerer medisin og veterinær der. Jeg ble veldig god venn med 3 av de andre norske utvekslingsstudentene og var med de minst en gang i uka, men ellers var jeg mest med internasjonale studenter og ikke så mye med andre nordmenn eller Ansa. I løpet av semestret var jeg vel på en halloweenfest med Ansa og en pubquiz, men de arrangerte også julebord, trikkerulling (aka. x-russefest) og mer.

Avslutningsvis vil jeg anbefale Masaryk på det varmeste. Jeg hadde et fantastisk semester og har fått mange nye venner. Noen av dem kom på besøk til Norge allerede måneden etter jeg kom hjem. Jeg har også fått reist masse, gått mange turer i fantastisk natur og lært mye nytt. Et siste råd generelt for utveksling er at man selv former oppholdet sitt. Det er viktig å være åpen for nye inntrykk og andre kulturer.

Det er bare å ta kontakt for mer info eller om du har andre spørsmål :)

2021

Høst 2021 - BA europastudier

Høst 2021 - BA europastudier

15.08.2021 - 31.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

Dobbelt hvilket fag man velger, jeg valgte masterfag med uhell.
Bli vant med poengsystemet, hele semesteret gir forskjellige poeng for oppgaver. Eksamen gir ikke full karakter som det er i Norge.
Begynn tidlig med learning agreement, siden de som skal hjelpe med learning agreement tar ferie i denne perioden. Og så du får god tid til å gå gjennom fagene.

Undervisningsformer

Forelesninger - Ingenting obligatorisk

Vurdering av emnetilbodet

Veldig bra, mye interessant.

Fagleg utbyte og språk

Fikk mye bedre studierutiner ettersom poengsystemet de brukte i Tsjekkia gjorde det sånn at du måtte arbeide konsistent.

Sosialt miljø

Uheldigvis var det utfordrende å bli kjent med lokalbefolkningen, men de andre utvekslingsstudentene var veldig sosiale og imøtekommende.

Haust 2021 - BA sosialantropologi

Haust 2021 - BA sosialantropologi

15.08.2021 - 31.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å gjøre en research på byen en skal bo i.
Notere ned alt av praktisk informasjon, og hva man skal levere etter utveksling så man har det klart fordi det er fort gjort å glemme det.
Bruke tid på å undersøke emnene man ønsker, spesielt med tanke på poeng fordi enkelte universiteter har en helt annen poengfordeling på emner enn det vi er vandt med på uib.

Undervisningsformer

Jeg hadde for det meste fysisk undervisning, men vet at andre jeg ble kjent med hadde enkelte emner digitalt. Ofte er undervisningen som i seminar og ikke i auditorium, og det er et tettere forhold med foreleser.

Vurdering av emnetilbodet

I Tsjekkia så hadde de ikke så mye tilbud på sosialantropologi, men de hadde mange fag som ble undervist på engelsk.

Fagleg utbyte og språk

Det var veldig fint at man ble utfordret til å ta andre fag enn det man opprinnelig studerer selv med tanke på at man skal skrive en bacheloroppgave, og der kan man inkludere mye av det faglige man har lært.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet og byen var veldig fin. Den er akkurat passelig som et studentområde, og kan på mange måter minne litt om Bergen.

Bustad

Jeg bodde på dormitory og det var helt greit. Delte rom med en venninne, men hørte av andre at det kan bli litt problematisk når man deler et lite rom med en ukjent person og døgnrytmer kolliderer. Alt i alt så var det en fin erfaring.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var kjempebra. Det er en sann opplevelse og møte folk fra andre land, og man lærer masse.

Haust 2021 - BA sosialantropologi

Haust 2021 - BA sosialantropologi

15.08.2021 - 31.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

Det er viktig å gjøre research på byen du skal til. Det er mange skjemaer og dokumenter som skal fylles ut og underskrives av både skolen du skal til og skolen du tilhører i Norge så det er viktig å orientere seg rundt dette. Notere ned frister for når ting har leverings deadline og finne ut hvem man skal forholde seg til når det kommer til utvekslingsstedets koordinatorer.

Undervisningsformer

Alle fagene jeg valgte inneholdte fysiske seminarer som er en stor forskjell fra hva jeg er vant til i Norge. Jeg merket at jeg var nødt til å delta mye mer i undervisningen utlandet da dette telte på karakteren min, enn det jeg gjør hjemme i Norge da man forholder seg til større forelesninger

Vurdering av emnetilbodet

Veldig godt utvalg av emner da de hadde mange fag som var undervist på engelsk. En stor forandring som gjorde valget litt vanskeligere var at mange av emnene hadde lave studiepoeng.

Fagleg utbyte og språk

å bli tvunget til å snakke et språk som man vanligvis ikke er vant til å snakke i det dagligdagse liv gjorde at mine egenskaper innenfor engelsk utviklet seg svært positivt

Universitetsområdet og byen

Brno er en flott studentby som kan ligne litt på Bergen. Svært mange studenter bodde i denne byen og skolen lå midt i hjerte av byen.

Bustad

Dormitorien jeg bodde på var helt greit hvor jeg delte rom med en venninne. Det var en liten utfordring med kjøkkenplass da vi hadde en komfyr delt på ca. 70 mennesker. Men ellers en god erfaring.

Sosialt miljø

Studentmiljøet er et svært inkluderende miljø hvor flere studenter fra mange forskjellige land har muligheten til å kunne bli kjent å lære om hverandre kulturer. Erasmus organisasjonen som var drevet av studenter arrangerte flere sosial arrangementer for studenter slik at folk kunne samles.

2017

Høst 2016 - BA i Europastudier

Høst 2016 - BA i Europastudier

01.09.2016 - 15.02.2017

Førebuingar/praktiske tips

Sett deg inn i all praktisk dokumentasjon som må signeres og leveres inn.
Ikke bekymre deg for mye.

Undervisningsformer

Forelesninger og seminar. Hovedsakelig var det mest forelesninger, og de var obligatoriske. Selv om du kunne gå glipp av en eller to stykker.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved Masaryk Universitet fremsto som svært bra og variert. De hadde mange fag som passet godt med min type utdannelse.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var variert, og forskjellig fra fag til fag. To av fagene jeg hadde var sosiologifag, og selv om de var masterfag var de ganske grunnleggende. Til gjengjeld lærte jeg litt nytt, og fikk bekreftet mye av det jeg allerede kunne. I det ene EU-faget jeg hadde lærte jeg mye nytt, og fikk frisket opp den gamle kunnskapen jeg allerede innehadde. På grunn av at karakterene ikke synes på vitnemålet skal jeg ærlig innrømme at min motivasjon i fagene var noe lavere enn i Bergen, men arbeidsinnsatsen og ståpåviljen muligens noe høyere. Det var mye arbeidskrav, og mye innsats som måtte legges ned i hvert fag. Når det er sagt, så sitter jeg absolutt igjen med mye ny kunnskap, men jeg fikk mer utbytte på livskunnskap.

Språket var relativt lett da all undervisning var på engelsk, og jeg behersket det godt i alle sammenhenger. De på universitetet og andre snakket også godt engelsk. Den eneste utfordringen her nede var den manglende engelskkunnskapen hos de som jobber og bor i Brno. I servicenæringen snakket så og si ingen et ord engelsk, som viste seg å bli utfordrende, men det gikk som regel alltid bra med litt gestikulasjon og forståelse.

Universitetsområdet og byen

Universitetet var veldig fint, og jeg fant biblioteket og lesesalen mye bedre enn i Bergen. Det var varmt, stort, høyt under taket og mange lesemuligheter. Det eneste jeg manglet var flere grupperom. Jeg oppholdt meg mest på hovedbygningen og "social studies" fakultetet, i tillegg til "arts" fakultetet. Det var kort vei mellom de, og alt lå sentralt til i sentrum.

Byen var relativt liten, men koselig. Den minte meg i stor grad om Bergen. Det var mange cafer, restauranter og butikker. Byen besto av en handlegate som strakk seg fra universitetsområde og helt ned til togstasjonen. I midten av gaten var "Freedom Square"; et stort område med fine bygninger og en statue. Her ligger også "the astronomic clock" som er bedre kjent som "dildoen" blant utvekslingsstudentene. Byen er livlig, og det er nesten alltid noe som skjer selv om den er liten. I juletider er det hele fire julemarkeder som er veldig koselige å gå gjennom, resten av året er det andre boder og konserter.

Bustad

De fleste av utvekslingsstudentene bodde på såkalte "doorms", som ligger litt unna sentrumskjernen. Det kan sammenlignes med Fantoft i Bergen, bortsett fra at beliggenheten er muligens litt bedre, og det finnes flere "doorms" i byen. Velger du å bo i "dorm" er det veldig billig og sosialt. Er du heldig kommer du på en av de nyoppussede blokkene, som er veldig fine, og kan minne om et hotellrom. Veldig mange opplevde at rommene hadde maur, og at de var litt stusslige, det kommer an på hvilken blokk du havner i.
Jeg bodde privat i en leilighet midt i sentrum sammen med ei fra Norge. Vi hadde 88Kvm i handlegaten, og det var ganske billig sett med norske øyne. Det er ganske lett å finne seg en plass å bo, enten du vil bo privat eller i "dorm", men det kan uansett vært lurt å være tidlig ute med å se etter boplass, det blir fort fullt.

Sosialt miljø

Å flytte til et nytt land med ny kultur der du nesten ikke kjenner noen er en utfordring, men det ordner seg alltid. Studentorginasjonen var spesielt flinke til å arrangere sosiale ting som inkluderer: utflukter, quiz-kvelder, spill-kvelder, fester mm. Det var alltid noe å være med på, men hvis du bor privat er det ekstra viktig å ta initiativ selv. Det sosiale miljøet var med andre ord bra, og en møter folk fra hele verden.

Interiør
Foto/ill.:
© Masaryk University

Informasjon