Universidad de Alicante og Institutt for økonomi (ERASMUS+)
- LandSpania
- BySan Vicente del Raspeig
- Studieplassar2
- StudienivåBachelor, Master og PhD
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1-2 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Universitetet tilbyr kun fag på bachelornivå, men siste (fjerde) året på bachelorgraden deira kan passere som masternivå her. Merk: Desse faga går kun på spansk.
Når i studiet kan eg reise
Studentane må ha fullført 60 studiepoeng før avreise. Studentar ved bachelorprogrammet i samfunnsøkonomi vert råda til å dra på utveksling etter at dei har bestått 3. semester. Studentar ved profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi og bachelorprogrammet i politisk økonomi vert råda til å ta utvekslinga i 4. semester.
Masterstudentar vert råda til å reise i sitt andre semester, der ein tar valemne på masternivå i samfunnsøkonomi.
Språk
Undervisningsspråk er spansk og engelsk (i tillegg til noko katalansk/valenciansk).
Kva emne kan eg ta
Lærestaden har eit breitt utval emne innan samfunnsøkonomi. Ein kan også velje emne innanfor andre fagretningar.
Studieavgift
Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Universidad de Alicante blei grunnlagt i 1979 og har i dag om lag 28 500 studentar. Det er eit offentleg breiddeuniversitetet som tilbyr studieløp innan samfunnsvitskap, rettsvitskap, eksperimentell vitskap, teknologi , humanistiske fag, pedagogikk og helsefag. Fagtilbodet på engelsk er relativt avgrensa. Hovudcampusen til universitetet dekker om lag ein kvadratkilometer og ligg nord for Alicante, på det området som før høyrde til flyplassen La Rabassa, i San Vincente del Raspeig.
Alicante er ein solrik og varm by som ligg ved kysten mot Middelhavet, søraust i Spania. Byen har rundt 350 000 innbyggarar og baserer mykje av økonomien sin på turisme og lokal produksjon av blant anna vin, olivenolje og keramikk.
Bustad
Universitetet har ei bustadformidlingsteneste som fokuserer særskilt på å hjelpe internasjonale studentar med å finne bustad. Dei har somme reserverte studentbustader, ein database for private utleigeobjekt og kan elles òg formidle kontakt med spanske vertsfamiliar.
Semesterinndeling
September - desember og januar - mai/juni.
Studentrapportar
2024
Vår 2024 - BA i informasjonsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Undervisningsformer
Undervisningen på universitetet i Alicante er veldig likt slik som jeg var vant til på UiB. Man har 2 timer med teori og 2 timer med praktiske oppgaver I uken. Eneste forskjellen her var at I de praktiske timene gikk læreren bare gjennom svarene, man fikk ikke tid til å gjøre oppgavene selv, så det burde man få gjort selv før timen.
Det var veldig varierende fra emne til emne og fra professor hvor strengt oppmøte var. Jeg hadde et fag hvor jeg måtte møte opp til 50% av timene, i et annet var 10% av sluttkarakteren basert på oppmøte og I andre fag var det helt opp til meg om jeg følte jeg trengte å være der eller ikke.
Jeg tok et data fag hvor man brukte et datarom med skolens datamaskiner, de hadde også datarom på biblioteket hvor man kunne bruke gode datamaskiner.
Vurdering av emnetilbodet
Hvert av emnene jeg kunne velge hadde 6 studiepoeng, så jeg ente opp med å måtte ta 5 emner. Dette var en liten overgang fra 3 emner ettersom jeg følte alle emnene jeg hadde valgt var like store som de jeg hadde I Norge.
Emnetilbudet var veldig stort på økonomi og business, og dette virket som det var en populær studieretning for mange av utvekslingsstudentene. De fleste emnene her ble tilbudt på både spansk og engelsk. Jeg fikk tilsendt emner jeg kunne velge før jeg kom til Universitetet, og de første 2 ukene fikk man prøve så mange emner man ønsket og deretter velge nye dersom det ikke passet I timeplanen eller lignende. Det var ikke mulig å velge emner utenom de man fikk tilsendt I starten slik jeg forsto det.
De tilbydde et spanskkurs I forskjellige språknivåer som også ga 6 studiepoeng noe jeg synes var veldig hjelpsomt, de hadde også lagt tilrette for at eksamen I dette kurset var gjennomført før eksamensperioden startet i de «originale» emnene.
Fagleg utbyte og språk
Jeg vil anbefale å lære litt simple uttrykk på spansk før man drar, de aller færreste som jobber I butikker og sånt kan godt engelsk og snakker spansk til deg uansett hva. Men de er også veldig tålmodig og ønsker å hjelpe så det order seg uansett. Spanskkurset som nevnt over vil jeg også anbefale å ta. Ellers går det I engelsk med de andre utvekslingsstudentene og I emnene dersom man velger engelske mener.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger 25 min unna byen med buss eller tram som de også har. Alicante er en veldig fin by på størrelse med Bergen, men med bare 5 regndager på de 5 månedene jeg var der. Det er en fin strand som ligger med gåavstand fra alt I byen. Det fine med Alicante er at man kan kan ta tram til andre nydelige strender og småbyer som ligger rundt og det er derfor lett å få seg venner ved å reise med med dem og finne på ting på strendene som volleyball og picnics.
Universitetsområdet er nydelig og stort, med hager og mange fakulteter med gåavstand mellom. Det var litt forvirrende I starten ettersom det var så mange bygninger og stort området, men etterhvert ble man godt kjent der og. Det var både tennisbaner, fotballbaner og en gym på universitetsområdet, det var også et basseng som var under renovasjon akkurat når jeg var der.
Bustad
Når det kommer til bolig var det mulig å kontakte en organisasjon på universitetet å få bolig gjennom dem. Jeg valgte å søke om et rom I kollektiv I sentrum ettersom jeg hadde lyst å bo nærme strand og by. Men det var også mulig å bo nesten på campus i samme bygg som andre studenter. Tror det var flest som valgte å bo I sentrum og det anbefales dersom du ønsker å være ute litt sent ettersom både busser og tram stoppet å gå rundt midnatt.
Sosialt miljø
Jeg opplevde det sosiale miljøet som veldig godt, det var lett å bli kjent med de andre utvekslingstudentene gjennom ESN som hadde ukentlige aktiviteter og events. Jeg dro på en del turer med dem hvor alt var planlagt gjennom dem. Det var også en egen bar I Alicante «Casa Blanca» hvor alle møttes, man fikk rabatter her som utvekslingsstudent.
2023
Vår 2023 - BA kunstig intelligens
15.01.2023 - 15.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Universitetet har en ganske oversiktelig side med kurs som går på engelsk. Anbefaler å begynne å sjekke opp i disse i god tid før oppholdet, slik at du slipper å endre på OLA underveis.
Det er så klart også lurt å lære seg litt spansk på forhånd, selv om man kan klare seg greit uten også. Engelsk-nivået er betraktelig lavere enn i Norge, men de fleste unge spanjolene kan nok til å kunne kommunisere på engelsk.
Undervisningsformer
Undervisningen foregår på omtrent samme måte som på UiB. Hvert kurs hadde 2 timer forelesning og 2 timer gruppetimer hver uke. Disse gikk rett etter hverandre, så en normal skoledag bestod av forelesning kl 9 og gruppetime kl 11. En liten forskjell fra UiB var at gruppetimene ofte ikke hang sammen med teorien vi lærte i forelesningene. Ofte jobbet vi med en del av pensum i forelesningene, og en del i gruppetimene. I alle gruppetimene var det 80% obligatorisk oppmøte.
Vi hadde også innleveringer og tester underveis i semesteret som til forskjell fra UiB hadde en liten uttelling på hovedkarakteren i faget.
Vurdering av emnetilbodet
Om du søker på en spesifikk avtale, og ønsker fag på engelsk, er det ikke så veldig mange alternativer. For min del var det akkuratt 5 fag jeg kunne velge, da noen av fagene som gikk på engelsk innen avtalen overlappet med todligere fag jeg har hatt. Generelt sett virker det som de har et rikt tilbud av kurs, men om du søker på spesifikk avtale og har tatt en del kurs på UiB fra før, blir det fort innskrenket en del.
Fagleg utbyte og språk
En av grunnene til at jeg ville dra på utveksling i Spania var at jeg har hatt spansk i 5 år tidligere. Jeg tok et språkkurs mens jeg var der, som også hjalp mye på spansken. Flere andre utvekslingsstudenter tok også dette, uavhengig av om de hadde hatt spansk fra før, de tilbyr språkkurs for alle nivåer. Språkkurset er også 6 studiepoeng, så dette anbefaler jeg alle som skal til UA å ta.
Føler generelt både jeg har lært mye spansk og i tillegg blitt tryggere på å snakke engelsk under oppholdet.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger omtrent 30min med trammen fra sentrum i Alicante. Jeg bodde i sentrum og tok derfor trammen til skolen hver dag. Alicante tilbyr gratis tramkort til alle under 31-år, så vi betalte ingenting for transport. Trammen ligner veldig på bybanen i bergen, og er enkel å forstå.
Det var også studenter som bodde i universitetsboliger, da med Universitetet. Begge alternativene fungerer bra, jeg har inntrykk av at studentboligene var hakket dyrere enn privatboliger i sentrum.
Bustad
Jeg bodde som sakt i sentrum, mens andre utvekslingsstudenter bodde i universitetsboliger.
Her er det egentlig opp til den enkelte hva som fungerer best. Det er nok tryggest og enklest å søke bolig gjennom universitetet, men trammen slutter å gå i 10-tiden på kvelden. Dermed kan det bli ganske dyrt om man planlegger å være mye i sentrum på kveldstid, for da blir taxi eneste måten å komme seg hjem.
Sosialt miljø
Man blir enkelt kjent med folk, og spanjolene er generelt veldig åpne og enkle å ha med å gjøre. Universitetet tilbyr også et såkalt Buddy-program, hvor man får kontaktinfo til en spansk student, som man kan spørre om ting, eller bare henge med. Jeg fikk dessverre aldri tilsendt en buddy, men jeg har hørt at andre hadde positive opplevelser med programmet.
Første uken på skolen har man en omvisning rundt på skolen sammen med en gruppe andre utvekslingsstudenter. Dette er en perfekt mulighet til å bli kjent med andre, og under mitt opphold var det disse jeg ble aller best venn med.
ESN har også mye bra opplegg. Dette er en organisasjon som også finnes på de fleste Erasmus-universiteter (også i Bergen). De arrangerer ting så og si hver eneste dag, fra små ting som piknik i parken, til store arrangementer som 5-dagers tur til Ibiza.
Vår 2023 - BA i kunstig intelligens
15.01.2023 - 15.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Før du reiser er det lurt å få ordnet bolig, enten for hele oppholdet, eller i hvertfall et par uker.
Du bør bestemme deg for om du vil bo i sentrum, eller ved universitetet.
Undervisningsformer
I all fagene, utenom spanskurset, var undervisningen delt opp i teoretisk og praktisk del.
Underveis hadde vi prøver og innleveringer med vurdering. Til slutt var det eksamen som hadde pensum
fra teoretisk del og eller uten praktisk del.
Vurdering av emnetilbodet
Da jeg reiste hadde jeg bare mulighet til å velge fire emner siden de andre overlappet
med tidligere emner. Jeg reiste gjennom informatikk avtalen, og kunne dermed bare velge
informatikk fag.
Fagleg utbyte og språk
Personlig så har jeg fått mye faglig og språklig utbytte av oppholdet. Professorene er flinke
og hjelper til dersom man har spørsmål. De har et veldig bra språkurs i spansk. Anbefaler å ta dette
når man skal studere.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet ligger ca. 30 min unna sentrum med offentlig transport. Campus i Alicante er stort, men
man oppholder seg stort sett i et lite område siden byggene er organisert etter fakultet.
I byen finner man mange resturanter og utesteder. Det er billig å spise ute, og man finner masse god mat.
Man kan besøke Santa Barbara Castle, som er en middelalder borg som overser hele byen. Det er også en stor og fin
badestrand 5 min gåavstand fra sentrum.
Bustad
Det er et par muligheter for bolig i Alicante. Man kan bo i universitets boliger, rundt universitetet,
bo hos en spansk familie, finne egen leiglighet gjennom nettsider som universitet oppgir, eller
la universitetet finne bolig for deg. Universitets boligene er super hvis man vil bo nærme universitetet,
men de ligger et stykke fra Alicante sentrum. Hvis du har lyst til å oppleve selve byen anbefaler jeg å
finne bolig i byen.
Sosialt miljø
Det finnes mange studentnettverk for utveklingsstudenter. Disse anbefaler jeg sterk å ta del i.
De arrangerer fjellturer, turer til andre byer, fester, og mye annet gøy. Det er her mye av det
sosiale foregår.
2022
Vår 2022 - BA i samfunnsøkonomi
15.01.2022 - 15.06.2022Førebuingar/praktiske tips
For forberedelser ville jeg kanskje sjekket opp på forhånd hvordan mulighetene for å bo gjennom utvekslingsprogrammet. Selv fikset jeg bolig selv når jeg først kom ned. Dette var en prosess som kan være vanskelig, spesielt hvis man ikke kan spansk. Men det er absolutt mulig også. Mitt beste tips er å lære seg så mye spansk som man kan før man kan ned, spanjolene kan mye dårligere spansk enn hva jeg trodde.
Undervisningsformer
undervisningsformene jeg tok var 5 fag, hvor da ett av fagene var spansk (noe jeg vil anbefale når man reiser til Spania) det er alltid nyttig å gøy å lære ett nytt språk. For å sammenligne hvordan det var å studere i Spania er det veldig likt videregående. Det er mindre klasser, hvor læreren er involvert slik som man hadde det på videregående. Jeg hadde sosiologi, Art direction, Creating a bussines, Turisme og Spansk som fag. Her var alle fagene engelske utenom spansk, naturligvis. Jeg hadde kun ren skoleeksamen i sosiologi og spansk, resten av fagene var gruppeinnleveringer og presentasjoner. Dette var for meg en helt ny måte å jobbe på, men som jeg mener er perfekt når man er på utveksling ettersom man får seg mange nye venner gjennom det å jobbe på gruppe i lag. Jeg ville også anbefalt og tatt engelske fag fremfor spanske, ettersom det ikke er så lett å sosialisere seg med spanjoler som utvekslingsstudenter. Hvor da nesten alle utvekslingsstudenter tar engelske fag.
Vurdering av emnetilbodet
Tilbudet er egentlig ganske bredt, spesielt hvis man har frie studiepoeng slik jeg hadde. Vurderingene man får er ekstremt avhengig av lærerne man har, ettersom det er de som retter eksamenene og gir karakter. Fra min erfaring er det mye lettere å få gode karakterer her enn i Norge på UIB. Skolen i Alicante hjelper også med hvordan man skal velge fag å få timeplanen til å gå opp, hvor da de legger veldig til rette for utvekslingsstudenter. Jeg hadde bare flinke og dedikerte lærere med lidenskap for sine fagfelt, hvor de var flinke til å hjelpe studentene til at man skal lykkes og som var flinke til å skape interesse til fagene
Fagleg utbyte og språk
For meg vil jeg si at det faglige utbytte har vært bra. Hvor det har vært en kul opplevelse å få se hvordan en annen kultur og skolesystem fungerer. For meg har det med at vi hadde så mang gruppearbeid vært ekstremt gøy å lærerikt hvor det også har vært et ekstremt viktig bindeledd sosialt. Språklig utbytte har hatt en bratt læringskurve, hvor jeg ikke kunne så mye spansk før jeg reiste. Etter Spanskkurs og bo i Spania lærer man fort, det er kult hvor langt man kan komme med bare å lære seg det grunnleggende.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er ca. 30 minutter unna Alicante by med tram (bybane) eller buss. Det er det fineste universitetsområdet jeg har vært på, hvor alt henger sammen der det er et svær campus. På skolen er det ekstremt mye parker og natur hvor man alltid kan sette seg ned på gresset å slappe av når man trenger det. De har også tennis, paddel og treningssenter på campus. Rett ved siden av har de også et enormt kjøpesenter hvor man kan få kjøpt alt man vil ha. Dette er noe som er perfekt ettersom det var alltid slik at timene ikke kom rett etter hverandre, men det var ofte litt dødtid kan man spille tennis eller hva man vil. De har også bar cafeer på campus, hvor jeg og mine utvekslingsvenner brukte mesteparten av tiden mellom timene, der kan man kjøpe seg en øl og nyte sola før neste time.
Bustad
Jeg bodde i San Juan som er 10/12 minutter med bil og 30 min med buss unna Alicante. Dette er noe jeg har vær veldig fornøyd med, her betalte jeg 450 euro i måneden, hvor jeg har basseng, og 20 meter til stranda. Stranda i San Juan er ekstremt fin og utsikten her er noe jeg kommer til å savne. Det er mye roligere i San Juan enn i Alicante og man får skikkelig feriefølelsen her. for å komme seg til skolen er det 30 minutter med buss, hvor det hadde vært det samme om jeg bodde i Alicante. Ulempene her er at det er vanskelig å komme seg til å fra Alicante, men for meg har det ikke vært så problematisk ettersom taxi har nede er så billig.
Sosialt miljø
Det sosiale livet i Alicante er det jeg kommer til å savne mest av alt du får deg venner ekstremt lett og du må bare være utadvendt i starten slik at du kommer i de rette miljøer og får de rette venner fra starten av så du kan ha det så kjekt som bare er overhodet mulig. Måten jeg klarte å komme inn i en av den gruppe gjengene jeg har vært med mest av alt her var gjennom en whatsapp gruppe der alle utvekslingsstudentene var. Det var 200 stykker hvor jeg bare sendte en melding «er det noe som er giret på å ta en øl i kveld» da fikk jeg svar og etter det så møtte jeg på en fin vennegjeng som jeg har vært med resten av opphold. I Alicante kan man gjøre alt det er golf her det er tennis her det er ekstremt mange muligheter til å gjøre det du vil hvordan det er ekstremt mye gøy en kan finne på. Det er masse sosiale aktiviteter som kommer gjennom Erasmus, hvor de også har mange turer man kan dra på. Det er ekstremt bra uteliv her hvor de har for eksempel studentbarer som parabara hvor man kan kjøpe 10 shots for 50 kroner. Det er en det er ekstremt billig å kjøpe øl her hvor det er bra tapas og god steder å spise mat. Her i Alicante kan man får man alt man vil og mer. Til alle dere som lurer på om dere vil dra til Alicante så vil jeg anbefale dette på det sterkeste ettersom jeg føler at jeg har fått det utviklings oppholdet som jeg drømte om, men som jeg ikke turte å tro på ettersom jeg har hatt ekstremt gøy her. Jeg har fått masse nye venner og koser meg ekstremt mye. Det er også en fordel at det ikke er så mange norske som reiser ned her, ettersom det er ekstremt gøy å møte nye folk fra andre steder og oppleve deres kulturer også. Jeg personlig har nesten bare venner fra andre land noe som jeg setter ekstremt mye pris på og var noe av det jeg håpte på når jeg skulle komme ned her.
Vår 2022 - BA i samfunnsøkonomi
15.01.2022 - 15.06.2022Førebuingar/praktiske tips
Vær tidlig med å finne leilighet.
Undervisningsformer
Jeg studerte på engelsk, noe som fungerte helt topp.
Vurdering av emnetilbodet
Svært interessante fag. Mye mer lignende norsk videregående undervisning.
Fagleg utbyte og språk
Dersom en prøver å benytte seg av spansken med de lokale taxi sjåfører, arbeidere osv, så lærer man best etter min erfaring.
Universitetsområdet og byen
Bra uteliv, strand liv. Jeg trivdes veldig godt. Lite å utforske om man vil på sightseeing.
Bustad
Jeg bodde i Playa de San Juan som er mye finere enn alicante sentrum. 10 min unna sentrum med taxi. 30 min med buss. Her bor man rett med den fineste stranden. fordel med å bo i sentrum er at man er nærmere venner og uteliv.
Sosialt miljø
svært bra. Jeg fikk bare internasjonale venner. Men alle er svært utadvendte og lett å få seg venner her nede.
2021
Haust 2021 - BA i i medie- og interaksjonsdesign
15.08.2021 - 31.12.2021Førebuingar/praktiske tips
Du bør være tidlig ute med OLA slik at du får utført den på Universitetet i Alicante sine nettsider. Dersom du er sent ute må du fikse det først når du kommer ned. Jeg anbefaler å skaffe leilighet i sentrum isteden for i nærheten av Universitetet siden alt sosialt foregår i sentrum. Når du leier burde du finne deg et kollektiv med internasjonale. Du kan bruke sider som Uniplaces til å finne deg leilighet.
Ønsker du å få et godt språk utbytte bør du prøve å lære deg så mye som mulig før du drar ned. Spanjoler er ikke så glad i engelsk, men du trenger ikke å kunne spansk fordi det er stort sett internasjonale man blir kjent med etter min erfaring.
Undervisningsformer
Undervisningen i Spania er veldig annerledes enn den vi har i Norge. Fagene virker mye større, det er en del lekser og prøver. Det er anbefalt å ta emner du interesserer deg for, men også noen fag som ikke krever for mye slik at du har tid til sosiale aktiviteter. Dersom du går Medie- og interaksjonsdesign i Norge, anbefaler jeg at du studerer fag innenfor Marketing. Fag jeg kan anbefale er Semiotics, Creative Strategy og Social Change.
Forelesningene bestod av en teori-økt og en seminar-økt i uken i hvert fag. Det var stort sett obligatorisk oppmøte på seminarene. Jeg tok undervisning på engelsk, og det var mye skolearbeid og jevne prøver gjennom semesteret. Det var et par fag vi hadde prøve i hver uke og alle fag hadde jevnlig vurderinger ut gjennom semesteret. Jeg sitter igjen med en følelse av å ha lært mer nede i Spania enn jeg ville gjort et semester med valgfag hjemme i Norge. Hvert fag ga 6 studiepoeng, det vil si at jeg måtte ta 5 fag på Universitetet i Alicante for å få tilsvarende 30 poeng. Fagene var veldig store og omfattende, og føltes som større og krevde mer arbeid enn vi må legge inn i et 6 poengs fag hjemme i Norge. Lærerne er veldig hyggelige og tar til hensyn at du er utvekslingsstudent. Eksamen ble lagt opp på en dato som passet for studentene slik at de som ville kunne komme seg hjem til jul.
Vurdering av emnetilbodet
Det mange emner å velge mellom, og utrolig spennende fag du kan studere på Universitetet i Alicante. Jeg hadde muligheten til å velge hvilke fag jeg hvilke uavhengig fakultet. Dersom du studerer mediefag, anbefaler jeg å studere økonomi og markedsføring, fakultetet tilbyr mange spennende og relevante fag. Jeg anbefaler fag som introduction to marketing, semiotics, creative strategy and social change.
Fagleg utbyte og språk
Dersom du tar et språkkurs, får du mye mer ut av oppholdet med tanke på å lære språket. Det er fort gjort å bli kjent med internasjonale studenter, og det er vanskeligere å bli kjent med de spanske. Jeg brukte ikke spansken så mye siden jeg ikke spansk noe før jeg reiste ned, men jeg anbefaler å ta språkkurset slik at du får det grunnleggende på plass. Jeg lærte utrolig mye ved å studere på Universitetet i Alicante, spesielt på grunn av de jevne innleveringene og oppgavene som ble tildelt.
Universitetsområdet og byen
Universitetet i Alicante er et utrolig fint med mange caféer (god kaffe!) og vakre bygninger. Biblioteket er utrolig stort med fin utsikt, det er 3 kantiner, en bokhandel, et treningssenter og et svømmebasseng. Universitetet er i San Vicente, det tar cirka 20 minutter med t-banen fra sentrum til skolen. I byen er det mye liv og det er en liten og koselig by. Gamlebyen er det beste område dersom du ønsker å dra på fest/bar. Jeg anbefaler Parabarap eller Bario, det beste stedet å møte andre Erasmus studenter. Det er alltid noe som skjer i Alicante, og kulturen er fantastisk med imøtekommende folk som tar deg godt imot.
Bustad
Jeg ville anbefalt å bo i sentrum i nærheten av Mercado eller Luceros. Det er lurt å skaffe leilighet før du reiser ned, slik at du slipper å bo på hotel/hostel de første ukene. Du kan kontakte universitetet i Alicante for å få hjelp med å finne leilighet ellers kan du finne selv på sider som Uniplaces. Det er lurt å ha leilighet i sentrum og ikke ved universitetet, de fleste velger å bo i sentrum og det er kun spanske studenter som bor ved campus nesten. De jeg kjenner som bodde ved universitetet flyttet til sentrum etter hvert fordi alt det sosiale skjer i sentrum. Busser og tram slutter å gå rundt midnatt og du må ta taxi hjem til San Vicente dersom du ønsker å være med på fester og arrangementer på kvelden. Det er derfor mer praktisk å bo i sentrum slik at du kan gå hjem. Husleie koster mellom 2000-5000 kroner ut ifra hvor du ønsker å bo og med hvor mange. Jeg anbefaler å ikke betale mer enn 5000,- ettersom du lett kan skaffe den en fin leilighet for 2 til en billig pris.
Sosialt miljø
Det er et godt sosialt miljø i Alicante, spesielt for utvekslingsstudenter. Jeg anbefaler å bli med på turer som holdes siden det er en gylden mulighet til å bli kjent med andre. Universitetet arrangerer turer, men jeg ville anbefalt å sjekke ut ESN også siden de som regel holder mye billigere turer enn Universitetet. Soy Erasmus Valencia arrangerer turer av og til for studenter i Alicante, jeg anbefaler tur til Andalucia dersom det er en mulighet. Husk at alle er i samme situasjon og ønsker like mye som deg å bli kjent med nye folk. Det kunne også vært lurt å bo i kollektiv for å bli kjent med andre. Selv bodde jeg med en annen jeg kjente hjemme fra Norge som var veldig deilig, fordi man er såpass mye sosial at det er deilig å få et lite puste rom når man først er hjemme i leiligheten. Det kan være lurt å innstille seg på å bli kjent med folk fra andre land enn Norge, fordi det er fort gjort å havne i det norske miljøet. Dersom du ønsker å bli kjent med internasjonale bør du innstille deg på å prioritere det isteden for nordmenn, det var fort gjort at det ble grupper med folk fra samme land. Jeg har vært på utveksling en gang før, og var veldig innstilt på at jeg denne gangen ville bli kjent med internasjonale siden jeg selv havnet i en norsk gruppe sist gang jeg studerte i utlandet.
Vår 2021 - BA i medie- og interaksjonsdesign
15.08.2021 - 31.12.2021Førebuingar/praktiske tips
Jeg vil anbefale å sjekke opp de ulike fagene man skal ta på forhånd og undersøk hva de går ut på. Dessverre kan det hende at noen av fagene overlapper på samme tid, men dette var veldig vanskelig å finne ut av før jeg var kommet til Universitet i Alicante. Jeg anbefaler også finne et sted å bo før man reiser ned til Alicante, men om man ikke gjør dette er det ikke krise. Man vil få hjelp til å finne et sted å bo dersom det trengs. Når det kommer til språk har jeg tidligere hatt spansk på ungdomsskolen og videregående (totalt 5 år), men hvis det for deg også er lenge siden du har hatt spansk på skolen vil jeg absolutt anbefale å trene litt på spansk før man reiser ned til Alicante. Det er mange spanjoler, spesielt de eldre, som ikke kan et ord engelsk i Alicante. Så jeg vil absolutt anbefale og i hvert fall kunne litt grunnleggende spansk.
Undervisningsformer
Jeg vil si undervisningformen på Universitet i Alicante (UA) er litt lik som den på Universitet i Bergen, men det er også noen forskjeller. I hvert fag har man 2 timer 2 ganger i uken (totalt 4 timer i uken). Her er det ofte en teori-dag og en dag som er mer praktisk rettet. Det var veldig varierende om læreren i de ulike fagene tok opprop og om det var obligatorisk oppmøte. I to fag var alle timene obligatoriske. Mens i de andre var det ikke obligatorisk oppmøte så lenge man gjorde alt av innleveringer og møtte opp da man hadde prøver eller presentasjoner. Totalt sett er det mye mer innleveringer, prøver, presentasjoner og generelt mer kontinuerlige arbeidskrav gjennom hele semesteret på UA. Dette gjør at det er veldig mye mer arbeid som må gjøres hver uke, men siden man hele tiden blir testet underveis slipper man de store eksamene på slutten av semesteret som tester deg i alt du har lært. I tre av fagene hadde vi muntlig presentasjon som vi kunne spille inn på forhånd (digital som en video) dersom vi ikke ville holde presentasjonen foran hele klassen. I ett annet fag derimot var det er krav at gruppen presenterte fysisk i klassen. Mye av skolearbeidet på UA ble gjort i grupper som gjorde det lettere å bli kjent med flere utvekslingstudenter i klassen.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet på Universitet i Alicante vil jeg si var veldig bra. Ettersom jeg hadde frie studiepoeng dette semesteret var det ikke vanskelig å velge fag. Jeg måtte likevel velge fag innenfor den studieavtalen jeg var meldt meg opp på. Jeg studerer på institutt for informasjons- og medievitenskap som vil si at jeg kunne ta fag i Alicante innenfor School of Business and Economics. Dette var et lite stykke unna det jeg studerer til vanlig, men jeg synes det var interessant å kunne studere noe som var nyttig for mitt studie, samtidig som det var veldig mye nytt og mye av det jeg lærte kunne jeg ingenting om fra før av. Jeg er usikker på om det er lov å velge fag utenfor studieområdet du blir tildelt, men jeg ville kontaktet Universitet i Alicante på forhånd eller fysisk da du ankommer for å spørre om dette er mulig. Jeg tok 4 fag på engelsk og det siste faget jeg tok var spansk språkkurs (i det språknivået du selv ligger på) som også gir deg studiepoeng. Hvis det er av interesse så tok jeg fagene: Introduction to Marketing, Social Change and Communication, Creative strategy and Conceptualisation og Semiotics of Mass Communication. Alle fagene var veldig interessante og kombinasjonen av disse fagene gjorde at enkelte ting jeg lærte i ett fag var nyttig for en del av de andre.
Fagleg utbyte og språk
For å få de obligatoriske 30 studiepoengene måtte jeg ta 5 fag på Universitet i Alicante (UA), siden hvert fag der er verdt 6 studiepoeng (ECTS). Dette synes jeg var i overkant mye for min del. For selv om et 6 poengs fag høres veldig lite ut, så er det innleveringer, prøver, presentasjoner og eksamen i hvert fag. Når hvert av de 5 fagene jeg tok hadde mye obligatorisk oppmøte samt arbeidskrav hver uke ble det betydelig mer skolearbeid enn hva jeg hadde forventet. På forhånd trodde jeg at å være utvekslingstudent i Spania ville være ganske rolig med tanke på skolearbeid, men jeg opplevde at det var mye mer krevende enn det er på UiB og i Norge generelt. Likevel synes jeg fikk veldig mye ut at de fagene jeg tok og jeg fikk absolutt tid til fritid og tid til å være sosial i tillegg.
Når jeg startet på UA fikk jeg vite at en av eksamene jeg skulle ta skulle være i januar, men de la opp til at utvekslingstudenter som startet opp neste semesteret i januar eller hadde andre gode grunner, fikk ta sine eksamener før jul så man slapp å dra tilbake igjen i januar. Det var ganske hektisk å ta 5 fag på ca 3 og en halv måned, men det var absolutt verdt det. Med tanke på pandemien, ville jeg ikke reise tilbake igjen til Alicante i januar for å ta 1 eksamen. Så for min del varte kun semesteret fra 6. september til 20. desember, men jeg vil anbefale å reise ned en uke eller et par dager før skolen starter for å bli kjent med byen og kanskje få noen nye venner.
På forhånd kunne forstå og skrive litt spansk. Jeg slet derimot litt med muntlig spansk pga det har gått mange år siden jeg har øvd på å snakke språket. Jeg vil absolutt anbefale å snakke så mye spansk som mulig når man først er i landet. Skal man bestille noe på café eller restaurant så ville jeg heller prøvd meg frem med den spansken man kan, enn å snakke engelsk. Spanjolene blir glad bare man prøver, i steden for at man kun snakker på engelsk. Spanskurset jeg tok var veldig hjelpsom med å lære spansk, men vær obs på at lærerne kun snakker spansk og snakker ikke ett ord engelsk i timen. Så A2 språknivå var mer enn nok utfordrende for min del. Jeg sitter igjen med mye mer språkkunnskap i spansk enn det jeg hadde fra før av, men i underkant av 4 måneder var ikke nok for å lære å snakke i nærheten av flytende.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er et veldig fint, stort og innholdsrik område. Det har et stort bibliotek med lesesaler, mange caféer og sosiale steder man kan kjøpe mat, drikke og slappe av med venner i fritimene. Universitetet har også en park og et stort idrettsanlegg med løpebane, svømmehall, tennisbaner m.m. Ved siden av universitet ligger det et Outlet kjøpesenter med flere butikker og spisesteder som er verdt å prøve ut. Det tar 24 minutter å ta t-banen (kalt Tram) fra skolen til Mercado-stoppet i sentrum. Hvis man skal ta t-banen til skolen vil jeg anbefale å kjøpe et Tram-kort. Dette gjør man ved å dra til t-bane stasjonen ved Mercado eller Luceros, gå til skranken og be om et 30-turers Tram kort. Da må man betale for kortet første gang pluss de 30 turene. Når de turene er brukt opp kan man fylle på kortet på automater på t-banen eller ved stasjonene.
Alicante er en veldig koselig by med veldig mange restauranter, uteliv og en veldig fin promenade og strand. Man kan stort sett gå til alt i sentrum, men det føles ikke altfor lite heller og man oppdager stadig nye gater og steder. Jeg anbefaler absolutt å gå opp på Santa Barbara borgen som ligger på et lite fjell i byen. Det er en fin tur opp i tillegg til at det gir den beste utsikten over Alicante. Et annet sted man bør dra er stranden som heter Postiguet som ligger ved sentrum. Enkelte dager kan vannet være litt skitten da blader og diverse skylder inn i land. I tillegg er det i sommersesongen veldig mange turister på stranden. På disse dagene vil jeg anbefale å ta t-bane nr. 3 i ca. 15 min til San Juan Playa. Dette er en veldig lang og fin strand perfekt til bading, soling og surfing. Jeg anbefaler også å dra til Mercado Central markedet for de beste råvarene. Dette er et to etasjers innendørs marked som har alt av grønnsaker, frukt, fisk og kjøtt. De beste frokost/lunsj stedene i Alicante er Madness Specialty Coffee, Sip and Wonder Coffee House og Santagloria Coffee & Bakery. Noen av de beste restaurantene er In Bocca Al Lupo, La Tia Juana Alicante og El Portal for å nevne noen. Når det kommer til shopping kan man alltids ta en spasertur og handle i sentrum, men jeg anbefaler kjøpesentrene Plaza Mar 2 og Gran Via. På Plaza Mar 2 er det dessuten en matbutikk kalt Alcampo, tilsvarende en større Coop Obs, som har alt mulig man kunne tenke seg å trenge til en billig pris. Skal man handle i sentrum vil jeg anbefale matvarebutikkene kalt Mercadona.
Bustad
Hvis du vurderer om du skal bo på campus eller i Alicante sentrum anbefaler jeg sterkt det sistnevnte. Alt det sosiale skjer i byen for det er der stranda, restauranter, barer og nattklubber ligger. Flere av utvekslingsstudentene som valgte å bo på campus angret på dette valget og flyttet til Alicante sentrum etter en stund. I tillegg til at det sosiale livet er bedre i byen så slutter t-banen å gå etter ca klokken 23.30 tilbake igjen til campus og da må man ta nattbussen som ikke går så ofte. Det å bo i sentrum og heller ta t-banen i 23-25 min om morgenen til skolen er absolutt verdt det. Jeg bodde i Mercado området i Alicante sentrum, som også blir kalt gamlebyen. Dette området er nærme t-bane stoppet, matbutikker, nattklubber og restauranter. I tillegg er det kun 5-10 min gåavstand til stranda avhengig av hvor man bor. Det er et område jeg absolutt kan anbefale. Et annet område som er populært blant utvekslingstudenter er Luceros. Her er det litt lengre å gå til hjertet av byen og stranda, men man betaler ofte litt mindre i husleie. Jeg reiste ned til Alicante sammen med en jeg studerer sammen med på UiB og vi valgte å finne en leilighet sammen kun oss to. Vi fant selv en leilighet gjennom en nettside som heter Uniplaces. Det funket fint, men vi fant ut i etterkant at det gjerne var litt dyrere enn det andre utvekslingstudenter betalte for leilighet. I Alicante betaler man gjerne mellom 3000-4000 kr i måneden for leie hvis man bor i kollektiv med andre. Jeg anbefaler Facebook gruppen ''OFFICIAL ERASMUS ALICANTE 2021/2022'' der utvekslingsstudenter ligger ut rom som de leier ut og man kan kontakte de privat for å høre mer. Jeg tok ikke kontakt med skolen for å finne bosted så jeg vet ikke om de har en god organisering der. Men hvis man velger å bo på campus så gjelder dette kun for studenter som skal studere et helt år.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Alicante var fantastisk. Jeg ble kjent med folk fra forskjellige steder over hele Europa. Det var ikke veldig mye arrangerte studentgrupper/arrangementer som universitet arrangerte når jeg var der, men det kan være pga covid-19 situasjonen. Det stedet jeg møtte mange venner var på baren kalt Parabarap som ligger i Mercado området. Her var det nesten kun utvekslingstudenter, som var en gylden mulighet til å bli kjent med folk man studerer sammen med. I tillegg kan man sitte både ute og inne og nyte veldig billig drikke. En annen måte jeg ble kjent med mange nye folk var å dra på utflukter/turer som både universitet og studentgruppen ESN arrangerer. Her betaler man gjerne 10-20 euro for å bli med via buss til mange forskjellig småbyer og steder rundt Alicante. Jeg anbefaler sterkt å bli med på arrangerte turer til Fonts de l'Algar, Guadalest og Cala del Moraig. Disse stedene er veldig vakre og i tillegg veldig vanskelig å dra til på egenhånd jo mindre man har bil. Andre fine steder man kan ta t-banen til er Benidorm (1 time unna), Altea og Calpe. Vil man oppleve byer som er litt større enn Alicante er både Valencia og Madrid ca 2 timer unna med tog. Universitet i Alicante har også mange idrettslag man kan melde seg opp til. I tillegg jobber man som sagt mye i grupper i sammenheng med skolearbeid, så det er også en mulighet til å bli kjent med flere studenter.
2018
Høst 2017 - BA i geografi
07.09.2017 - 22.01.2018Førebuingar/praktiske tips
Lære så mye spansk som mulig. Men, man kan fint være i Alicante og snakke engelsk også - men spanjoler foretrekker spansk.
Undervisningsformer
Undervisningsformen på de fagene jeg tok (innføring i sosiologi, demografi, grunnleggende kommunikasjon) var nokså lik undervisningen på ordinære 100nivåfag jeg har tatt på Geografi i Bergen. Forelesningsbasert med en teoriøkt og en seminarøkt i uka i hvert fag. Seminarene var stort sett obligatoriske, og denne delen av faget måtte også bestås, og utgjorde en del av avsluttende karakter. Dermed er det en god del obligatorisk aktivitet hver uke, og man må jobbe jevnt og trutt med innleveringer/prosjekter/framføring etc. Jeg tok alle fag på spansk, så denne jevne strømmen av oppgaver var nyttig for mitt læringsutbytte. Jeg satt igjen med følelsen av at jeg hadde litt mer arbeid enn hjemme i Norge, men dette kan også skyldes at disse oppgavene var mer arbeidskrevende for meg som samtidig måtte lære meg språket enn for mine spanske medstudenter. I tillegg tok jeg spanskkurs for utvekslingsstudenter, som også gav poeng tilsvarende et helt fag (6 credits). Hvert fag gir normalt 6 studiepoeng, slik at en bør ta 5 fag. Jeg tok 4, da jeg syns jeg hadde nok med også å lære meg spansk. Jeg hadde inntrykk av at fagene var nokså store, med nokså stor arbeidsmengde, at det føltes som mer enn 30 studiepoeng. Avsluttende eksamen er kun på to timer, og eksamensperioden er i januar, men for utvekslingsstudenter var universitetet og faglærerne veldig behjelpelige til å flytte eksamen til før jul om ønskelig for utvekslingsstudentene. Vurderingsformen er ikke anonym ved UA, en skriver navnet sitt på eksamenen, og faglærer retter eksamenen. Dette kan være en fordel for utvekslingsstudenter da læreren vet at du stiller med et annet utgangspunkt, og dessuten at eksamensdato kan tilpasses deg.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet i Alicante (UA) er et stort universitet med over 40 000 studenter, og et rikt utvalg av fag - det var veldig mange fag jeg kunne tenkt meg å ta. Jeg brukte utvekslingsavtalen til Samfunnsøkonomi, slik at jeg var registrert på fakultet for økonomi, sosiologi og buisness ved UA. Innenfor dette fakultetet var det et bredt utvalg av fag innen sosiologi, økonomi, samfunn, kommunikasjon, medier osv. På forhånd virket det som at det skulle være umulig å velge fag fra andre fakulteter ved UA, men da jeg kom dit var dette altså mulig (jeg gjorde ikke det). Faglig nivå på fagene er bra. Jeg hadde bare flinke og dedikerte lærere med lidenskap for sine fagfelt, dessuten var alle gode pedagoger og jeg følte meg godt tatt i mot.
Fagleg utbyte og språk
Jeg fikk mye ut av fagene jeg tok, rent faglig. Samtidig lærer man masse utenom det rent faglige. Jeg syntes det var veldig interessant å studere i et universitetsmiljø som er på mange måter veldig likt det hjemme, men med utgangspunkt i en annen kultur og i et katolsk samfunn. Jeg kunne litt spansk før jeg dro, men i starten var dette veldig utfordrende og jeg tenkte at jeg aldri kom til å stå på eksamen. Halvveis ut i semesteret ble det veldig mye greiere, og jeg forsto uten å slite meg helt ut. Jeg hadde stort utbytte av fire ukers intensivt spanskkurs før studiestart, og i tillegg av spanskkurs som gikk parallelt med semesteret som fag ved UA. Små innleveringer og oppgaver jevnlig gjorde at jeg fikk jevn og god øving i språk. Dessuten er spanjoler lette å snakke med og dessuten stort sett imøtekommende. Alle eksamenene gikk veldig bra - og jeg lærte veldig mye spansk.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger 5 km utenfor Alicante sentrum, og alle fakulteter ligger samlet i en kjempestor "park". Campus er veldig fin, flotte bygninger, og flotte omgivelser med masse forskjellige planter, fontener, dammer, ender, katter, benker, utstillinger av diverse slag mm. Det jobber gartnere som holder denne parken veldig fin, og alt er ryddig og rent. Universitetet er veldig ungt, men føltes veldig samlet og stolt. Det kommer veldig mange utvekslingsstudenter hvert semester og organiseringen og oppfølgingen av disse var veldig god. Campus har mange "sosiale klubber" hvor det er bra kantiner og som fungerer som sosiale arenaer. Det er også et stort treningsanlegg på campus med 400m løpebane, gym, tennisbaner, volleyballbaner, fotballbaner, svømmebasseng, dansesaler mm. Her kunne man trene billig, eller bli med på gruppetimer eller på lag. Det er mange studentorganisasjoner/klubber, som teatergrupper, kor, løpegrupper, turgruppe, idrettslag, filmklubb mm. Dessuten kan man ta kurs i diverse, som trommer, kunst, foto osv som også gir noen studiepoeng. Det er god kollektivforbindelse mellom campus og byen, men trafikken er ganske treg så 20-30 min måtte ofte medberegnes i reisevei en vei. Jeg bodde i sentrum, i et kollektiv med to andre studenter, i en leilighet vi fant privat. Rundt campus er det studentboliger en kan leie i store studentkompleks, men de fleste ville bo i sentrum. Alicante er veldig hyggelig og ganske lite, med et bysentrum litt mindre enn Bergen. Her er det mye uteliv og gateliv, men ikke like mye kultur som i Bergen. Alicante har en bystrand veldig tilgjengelig som er veldig fin til å ligge så tett på byen - dessuten masse muligheter for strandliv rundt om. Alicante har også et "castillo", et slott/borg bygd av maurerne på toppen av et lite fjell som rager over byen. Her kan man gå opp, og det gjør man mye, og ser utover byen, havet, fjellene rundt, og tar med seg mat og vin og koser seg - fungerer som et parkområde. Det er også en mindre høyde i byen med et mindre "slott" og dette utgjør et annet stort parkområde - her er det masse idrettsbaner og scatepark mm. Alicante er lite og hyggelig, og om man trenger noe større og mer urbant kan man lett ta en togtur til Valencia eller sette seg på hurtigtog til Madrid. Det er masse fin natur i området rundt Alicante, masse fjell, og veldig gode muligheter for klatring og tur.
Bustad
Studentboliger ved Campus, eller privat leie av leiligheter/rom i kollektiv i bysentrum. Bolig er billig i Alicante, for 2500kr/mnd bor man veldig greit. Det var ikke vanskelig å finne bolig. Det finnes grupper på facebook for å komme i kontakt med folk og hvor det annonseres ledige rom i kollektiver osv. Jeg anbefaler å bo i sentrum, selvom man må bruke litt tid på å komme seg til og fra universitetet. Det går også an å sykle, men da må man passe godt på sykkelen sin (helst ha et sted å låse den innendørs i byen). Det er ikke en veldig etablert sykkelkultur i Alicante, men det kommer mer og mer sykkelveier og tilrettelegging for dette.
Sosialt miljø
Alicante er lite og intimt, og dermed veldig lett å gjøre til "sitt" på kort tid. I sentrum får man oversikt over folk og sted, og det er lett å få seg venner! Masse uteliv, men også kule steder for bare en øl eller to, konseptsteder, kunst og mer kulturelle plasser. Om man leter litt finner man noen skikkelig kule steder hvor ideelle organisasjoner mm har varierte plasser, som slampoesi, poesiverksteder, konsertsteder, workshops, fester, mikrofestivaler av ulike slag, foredrag, filmvisninger osv. Erasmusmiljøet er godt etablert - og der skjer det alltid noe. Selv var jeg ikke veldig aktiv der, da jeg prøvde å holde meg spansktalende i størst mulig grad - og det gikk også veldig fint. Sosialt miljø må man som alltid og alle steder ta initiativ på selv og søke det man ønsker.
2016
Vår 2016 - BA i sosialantropologi
15.01.2016 - 15.06.2016Førebuingar/praktiske tips
Vær forbredt på at alt i Spania tar ekstremt lang tid. Om det er noe du absolutt må få gjort, vær ute i god tid selv om det bare er en liten ting. Spanish time er en tilvenningssak.
Undervisningsformer
Undervisningen for Universitetet i Alicante minnet meg om en blanding av vidergående og universitetet. Mye av undervisningen er deltagende, mens i Norge sitter du å hører på foreleser. Ved Universitetet i Alicante er det meste av timene obligatorisk oppmøte på.
Vurdering av emnetilbodet
Ved universitetet i Bergen studerer jeg sosialantropologi, og har 2 semester med frie studiepoeng. Jeg kom i utgangspunktet inn på Universitetet i Alicante ved informatikk fakultetet. Jeg sendte Universitetet i Alicante en mail om det var mulighet for å ta fag fra andre fakultet også, svaret jeg fikk da var nei. Jeg dro dermed ned til mobility office når jeg ankom Alicante å forklarte at det har ingenting med sosialantropologi å gjøre, og jeg spurte nok en gang om det var mulighet for at jeg fikk tilgang på de andre fakultetene også slik at jeg fikk ta fag som var litt mer relevant for meg og innenfor mitt felt. Det var visst ingen problem. Plutselig kunne jeg velge fag fra 3 forskjellige fakultet. Emnetilbudene ved universitetet er i grunnen veldig bra. Det er mye å velge mellom. Det som var det største problemet var å velge fag som ikke overlappet på timeplanen. Siden de fleste fagene er 6studiepoeng må du dermed ha 5 fag, og de fleste fagene har 5 timer undervisning i uken.
Fagleg utbyte og språk
Grunnen til at jeg valgte Alicante var på grunn av at jeg ville lære meg spansk. I utgangspunket var spansk nivået mitt på et "beginners-level". Jeg kunne det grunnleggende og bøyningsform i presens, men ikke noe særlig mer enn det. Jeg valgte å ta to fag på spansk, to på engelsk og et språkkurs. De to fagene jeg hadde på spansk var mye innleveringer og en fremføring, men ikke en eksamen slik at jeg visste jeg kunne bestå fagene. Jeg lærte mye spansk av språkkurset, men jeg lærte mer av å snakke med spanjoler og ha fag på spansk.
Universitetsområdet og byen
Universitetet i Alicante er en av de største universitetene i Europa og utrolig fint! Alt du trenger er på campus. 3 kantiner, 2 banker, bokhandel, utrolig stort biblotek, treningssenter osv. Universitetet er litt utenfor Alicante sentrum. Det tar ca 20 min med buss opp til San Vicente der skolen ligger fra byen, og bussene går hvert 10 min. Alicante som by i seg selv har imponert meg. Før jeg flyttet ned tenkte jeg at det var en typisk turist by med tapas og sangria. Men det er mye mer i Alicante enn det. Det er alltid noe som skjer lokalt. Blant annet karneval, feiring av påske og mange festivaler (som feks paellas, fallas, hogueras og santa faz). Det er mye mer i Alicante enn turisme, den spanske kulturen er forsatt godt behold selv om det er en del turister i sommer sesongen.
Bustad
Jeg vil anbefale å finne en leilighet før avreise. Noen utvekslingsstudenter bodde på hostel i begynnelsen, men er ikke praktisk med tanke på du har med deg et helt flyttelass og må dele rom med andre. Jeg kontaktet universitetet i Alicante og de hjalp meg med å finne en leilighet. Jeg valgte å ha en leilighet i sentrum og ikke ved universitetet (de fleste utvekslingsstudentene bor også i sentrum). Busser og tram slutter å gå rundt midnatt, og man må ta taxi for å komme seg noen plass etter det. Mye mer praktisk å bo i sentrum og bare kunne gå hjem. De som bor i "dorms" ved skolen er for det meste spanjoler som fokuserer 100% på skolen, men det er billigere å bo der enn i sentrum. Leie i utgangspunktet er billigere enn i Norge og ligger på rundt €250 om du bor i sentrum. Varigerer om strøm, vann og internett er inkludert, men som oftest er det ikke det.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Alicante er kjempe bra. Til og med før du reiser er det en organisasjon som heter AEGEE som har et "buddy-program" der du får spanske venner før du i det hele tatt har reist fra Norge. Din "buddy" hjelper deg med det du måtte trenge som å fikse busskort, telefon abonnement og praktiske ting på skolen. Erasmus organisasjonen her har også en "bli-kjent" uke der du møter andre utvekslingsstudenter, med alt fra sightseeing til fester. De organiserer jevnlig arrangementer ut gjennom semesteret også. Som turer til andre byer i Spania og ukentlige fester. Det er mye enklere å bli kjent med utvekslingsstudenter enn spanjoler, som sagt er det arrangementer som samler utvekslingsstudentene, men i tillegg er alle i samme situasjon som deg og du kan tillate deg å ta deg en fest på en tirsdag selv om det er en skoleuke. Spansjoler vil gjerne bli kjent med deg, men om du ikke kan spansk kan det bli vanskelig. Engelsk nivået til spanjoler er forholdsvis lavt. De er og mer fokusert på skole enn utvekslingsstudentene og prioriterer heller lesing foran en fest i motsetning til utvekslingsstudentene.
Vår 2016 - BA i sosialantropologi
15.01.2016 - 15.06.2016Førebuingar/praktiske tips
Ettersom jeg hadde et år foran meg med frie studiepoeng, bestemte jeg meg for å bruke hele året på å lære meg spansk. Jeg anbefaler å undersøke mest mulig om lærested, skole, bomuligheter og lignende i forkant av utreise. Skolen tilbyr hjelp til å finne bosted både i leilighet og vertsfamilie. Videre har skolen et Buddy-program, som jeg vil anbefale på det sterkeste å ta del i. Det vil si at en får en "kontaktperson/venn" fra byen som skal være behjelpen til å forklare alt en måtte ha behov for, dette kan også utvikle seg til et godt vennskap.
Undervisningsformer
Jeg tok 5 fag, deriblant spanskkurs. Jeg opplevde undervisningen nærmest som å være tilbake på videregående. Man har klasser, og en lærer som mer eller mindre kjenner hver og en av elevene. I de aller fleste fag har man både praktiske og teoretiske timer. Ofte går det på oppgaveløsning, gruppearbeid, tekstskriving eller lignende. I mange av fagene har man en fremføring på slutten av semesteret som teller en del av karakteren. Ofte blir karakteren dømt ut fra både oppmøte, aktivitet i timen, oppgaveløsning, og fremføring. I tre av fagene jeg tok ville dette si at eksamen hovedsakling var for de som ikke hadde tatt del i timene, eller på en eller flere av punktene hadde mangler. Dette varierer selvsakt utfra hvilke type fag man tar. Ellers opplevde jeg timene som lite høytidlige, mange av lærerne kom alltid for sent, og timene var som regel kortere enn hva timeplanen tilsa. Mange av timene var dessuten ikke obligatoriske, mer som arbeidstimer man kan stille i om man ønsker det, der læreren er tilgjengelig for spørsmål eller lignende. Det gjelder å bli kjent med lærerne sine, og deres undervisningsformer. Hovedsaklig er lærerne svært hyggelige og behjelpelige, og man kan stille dem spørsmål over en "chatte-side" på skolens internett sider.
Vurdering av emnetilbodet
I starten av semestere må man selv sette seg ned med egen timeplan, søke opp ulike emner som skolen har å tilby, legge de elektronisk inn, og se at fagene ikke overlapper hverandre. Vi fikk en time undervisning en de første dagene om hvordan dette skulle gjøres. Skolen tilbyr fag både på dagtid og på kveldstid. Man måtte velge om man skulle ta fager på engelsk eller spansk, hvilke arbeidsgrupper man skulle ta del i etc. For de aller fleste ble dette et puslespill uten like, ettersom fag man ville ta gikk til samme tidspunkt, man ønsket fri en dag i uken, eller minst mulig ventetid mellom fagene. Jeg hadde søkt meg inn på et fakultet som ikke i noen grad var relevant for mine studier i Norge, men opplevde det lett å få byttet fakultet ved å gå inn og spørre pent på kontoret på skolen. Jeg fikk tilgang til alle fagene som ble undervist på 4 ulike fakulteter. Kontorarbeiderne snakker både spansk og engelsk, representerte de ulike fakultetene og kunne hjelpe å forklare eventuelle spørsmål man måtte ha rundt et fag. Dessuten får man en prøveperiode på noen uker, og kan i løpet av den tiden endre fagene, om man ser at undervisningen er for vanskelig, at læreren prater for fort på spansk eller lignende.
Fagleg utbyte og språk
Ettersom jeg var her hovudsakling for språket sin del, fikk jeg hjelp av min spanske buddy, til å vite hvilken fag som ville være enkle og mulige for meg å ta på spansk. Der ventet ingen eksamen så lenge jeg gjorde det jeg skulle, men en del skriving og innlevering på spansk, som ble en god språklig praktisering. I skolens utvalg av fag er det mange lette fag som trengte mindre arbeid, og mange tyngre fag, der elever jobber hardt. Her gjelder det å vite hva man er ute etter, med oppholdet man har utenlands. Jeg opplevde å jobbe betydelig mindre med skole i Spania, enn hva jeg normalt sett gjør i Norge for å oppnå samme karakterer. Dette varierer selvsakt i stor grad mellom studieretningene. Med to fag på spansk, språkkurs og spanske venner fikk jeg en god mulighet til å praktisere språket mye, og dermed opparbeide meg en god start av språkkunnskapene jeg var ute etter.
Universitetsområdet og byen
Campus ligger ca 25 minutter unna sentrum, og det er mulig å komme dit med både det lokale toget og buss. Er man glad i å sykle er dette også en mulighet ettersom det går omtrent like fort som bussen, i rush tiden. Dessuten er det slakk nedoverbakke omtrent hele veien fra skolen og inn til Alicante. Universidad de Alicante er av de største og fineste universitetene i Spania. Det har sort uteområde, med fontener, gress, vannbassenger, ender, skilpadder, og mer. Gartnere og vedlikeholdere jobber der hver dag. Campus er plassert på en gammel militærbase, noe som har preget stilen på mange av byggene. Alle fakultetene ligger på dette store område, som vil si at det kan ta rundt en halltime å gå fra en side til en annen. En av de første dagene fikk vi omvisning rundt på campus, der vi fikk se de ulike kaféene, hvordan skrive ut ark, bok-butikken, bankene, helsesøster, kontorbyggene osv. Man får utdelt et kart, men overstiker over camus står også mange steder rundt på området. Det er husnummer på støtter og godt skiltet, så det er generelt enkelt å finne frem. Alicante er klart en pen by, med mange små-attraksjoner som hovedgaten nede ved stranden, gamle bygninger og lignende. Sol hver dag, og strandliv er klart et pluss, shoppingmulighetene er gode, og det er bra uteliv for den festglade. Dessuten gjør tog og busser det enkelt å reise til og fra byen.
Bustad
Universitetet ligger i en liten by i utkantet av Alicante som heter San Vicent. Mange av studentene, særlig de spanske, bor i dette området ettersom det er billigere leie og det ligget nærmere universitetet. Jeg vil allikevel anbefale å bo i Alicante sentrum, ettersom det er her det meste av sosiale aktiviteter tar sted. Det er dårlig med fellestransport mellom de to stedene på sent kveld/nattestid, og bytoget og bussene står stille fra ca 11 på kvelden til 6 på mårningen. Selv om jeg generelt vil anbefale å finne bosted før man reiser ned, er dette et land der alt ordner seg. Det er hele tiden mange leiligheter som leies ut. Jeg valgte å la skolen ordne boplass til meg. Jeg betalte de et depositum på ca 2000 kr, og de fant meg et sted å bo. Leiligheten jeg fikk var noe overpriset, selv om prisen var lav i forhold til norske standarder. Vi fikk beskjed fra skole at dersom vi valgte å flytte fra leiligheten de hadde funnet til oss, kunne vi miste depositummet. Jeg vil derfor oppfordre de som reiser ned til å først sjekke ut leiligheter på egenhand som ligger tilgjengelig på internet, eller eksempletvis facebook gruppen "Alicante rents/Alquiler piso". Har man en buddy/spansk venn, så kan han/henne være til god hjelp.
Sosialt miljø
Det er klart noe eget ved det å være erasmus student. Universitetet i Alicante tar hvert semester til seg rundt 1000 utvekslings studenter. Og det er generelt enkelt å få seg venner. Man blir fort lagt til i mange ulike facebook sider, og innviteres hver uke til mangfoldige festligheter og sammenkomster. Videre er spanjoler generelt svært velkommende, åpne og lette å bli kjendt med. Allikevel er engelsk nivået normalt sett en god del lavere blant spanjoler enn hva som er forventet for gjennomsnitts normannen, og dette kan gjøre ting litt vanskeligere. Hvertfall om man ikke kan noe spansk. Allikevel ønsker spanjoler å få seg engelsktalende venner så de kan praktisere språket, enten det er å møtes på kafe, eller å chatte gjevnlig.
2015
Vår 2015 - BA i spansk språk og latinamerikastudium
01.01.2015 - 30.06.2015Førebuingar/praktiske tips
Jeg søkte på restplasser med frist 1. september og utveksling påfølgende vårsemesteret. Med mindre du har tenkt dette nøye lenge før, er de 4 månedene før reise knapt med tid å tenke gjennom reise på, og jeg anbefaller sterkt å planglegge alt veldig nøye. Det viktigaste er å undersøke fagtilbudet nøye og være sikker på at du kommer til å kunne ta fag du vil trivst med og som ikke overlapper, og selfølgelig at antall studiepoengene du vil få godkjent stemmer. Dette syns jeg var vanskelig å kombinere selv. Dessuten anbefaler jeg å ha godt gjennomtenkt buplass - verstfamilie/leie selv, uansett det tar tid å få alt til å gå.
Undervisningsformer
Jeg tok fire forskjellige fag. Bare i en av de hadde hadde vi ren "forelesnings-form", hvor læraren snakka for det meste, uten noe særlig oppgåve gjøring. Ellers var forelesningene godt blandet med introduksjon til nytt stoff, samtidig som vi etterpå i timene fikk praktisert teorien i oppgåver. I tre av fagene hadde jeg også en obligatorisk kort munntlig presentasjon.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg syns ikke emnetilbodet var så veldig vid med tanken på at det var veldig vanskelig å kombinere sammen fagene, slik at det ikke overlappet tidsmessing (Det var mange fag med lite antall studiepoeng, ville jeg få dekket flere studiepoeng gikk mye av fagene på samme tid. Jeg måtte tilslutt velge bort noen fag fordi det var umulig å kombinere flere sammen). Det var også vanskelig å forklare fristudiepoeng-systemet til de i Spania. Jeg går spansk språk og latinamerikastudium i Bergen, og ble i Spania plassert under engelsk filologi automatisk, uten noe grunn jeg kan skjønne. Ville jeg få det utvidet, måtte jeg gjøre dette via min studieveileder i Bergen. Jeg fikk gjort det til slutt, men det tok nesten tre uker ut i semesteret før jeg fikk gå i de fagene jeg ville. Siden før alt var ordnet kunne jeg ikke registrere meg til den undervisningen jeg ville, gikk jeg glipp av en del timen og stoff som var gjennomgått (og som alt annet også selfølgelig kommer på eksamen senere). Anbefaler derfor å plalegge alt veldig nøye før utreisen.
Fagleg utbyte og språk
Jeg syns fagene jeg tok var veldig interresante, og den faglege utbytten var også bra. Språkutbytten syns jeg kunne ha vært større. Jeg fikk ikke praktisert språket mye mer utenom spansk-erasmus kurset på skulen og litt med verts-familien hjemmet. Faget som ble undervist på spansk syns jeg kunne vært litt mer blandet undervisning med oppgåve gjøring, da hadde muligheten for å praktisere språket også kanskje vært større.
Universitetsområdet og byen
Universitets campuset var veldig stort. Men det at det var eit veldig stort område gjorde det ikke noe vanskeligere å finne frem, det var veldig lett å finne alle plassene. vi, utvekslingselevene, fikk også en guide-tur runt på campuset første oppmøte dagen. Det var også veldi bra tilgang til både wi-fi, utskriving av dokument, boklån, og caféer på campuset var mange.
Alicante som by er også veldig oversiktlig, og etter en tur rundt klarte jeg å finne frem uansett. Jeg syns derimot ikke det var så mye atraksjoner. Men stranden er ein veldig stor plus! Sol hver dag er ikke vanskelig å venne seg til, og været er veldig bra :) Desutten er Alicante en by som har god tilknytning dersom du ønsker å reise rundt til andre byer.
Bustad
Jeg ville ha størst mulig språk utbytte og derfor søkte på å få bu med verts-familie gjennom tjenesten Universitetet i Alicante tilbød. Jeg syns derimot ikke det var en bra løsning ettersom samtalene med familien ikke gikk mye utover "hei, hvordan går det", og de var heller ikke aktive i det sosiale som gjorde det umulig for meg å bli noe mer inkludert i kulturen. Leiligheten hadde også sopp både på rommet og badet, og mangel på ventilasjon gjorde at mye mugna som sko etc. De va generelt høflege folk, men å betale 750 euro for leilighet hvor jeg selv uten vertsfamilie kunne ha leiet for 200 syns eg er veldig mye...
Sosialt miljø
Språkmessig var det vanskelig å få vennar og bli inkludert i kulturen. Jeg opplevde flere ganger at de lokal elevene var veldig rart innstilt, som om de var skremt for å måtte ta en setning, eller to på engelsk, viss jeg i begynnelsen ikke skjønte absolutt alt. Av den grunn fikk jeg så å si ingen vennar på universitetet, utenom andre erasmus folk fra spansk kurset - der var miljøet veldig bra! Minuset er at der snakka mange engelsk.. Også verts-familien var ikke mye sosialt utenom sitt eget arbeid og hjem, og der trudde jeg ville vært mye mer inkludert i det sosiale og kulturen gjennom de.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.ua.es/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb7430
- FagnavnØkonomi