Hjem
Studentsider
erasmus+

Pázmány Péter Catholic University og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 3. og 5. studieår)

  • LandUngarn
  • ByBudapest
  • Studieplassar6
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar både på 3. studieår og på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap.

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Om antall plassar: Til 'Pázmány Péter' Catholic University kan ikkje fakultetet fordele det totale antalet plassar fritt mellom semestra. Sjølv om vi har totalt 6 plassar, kan maks 4 studentar utveksle i haustsemesteret.

Språk

Undervisningsspråket ved universitetet er i hovudsak ungarsk, men det finst òg ei rekke emne som har engelsk som undervisningsspråk. I tillegg finst det nokre få emne som blir underviste på tysk, fransk og italiensk.

Informasjon om ungarsk språkkurs finn du på denne nettsida.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår (2021-studieordninga) eller spesialemne på siste studieår i masterprogrammet i rettsvitskap (2003-studieordninga og 2021-studieordninga).

nettsida til universitetet finn du oversikt over kva emne ein kan ta som Erasmus-student.

Universitetet nyttar ECTS-systemet, der ein ECTS-credit er det same som eitt studiepoeng. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Pázmány Péter' Catholic University er eit privat katolsk universitet med rundt 10 000 studentar. Det har fem ordinære fakultet og i tillegg eit eige institutt for forsking innan kanonisk rett, altså det interne lovverket for den katolske kyrkja. Universitetet har elles utmerkte forskingssentre innanfor fagfelta Midtausten-studiar, konkurranserett, bioteknologi og eksperimentell medisin.

Budapest er hovudstad i Ungarn og består historisk sett av to byar, Buda og Pest, som ligg på kvar si breidde av Donau. Han har rundt 1,7 millionar innbyggarar og er ein historisk viktig og usedvanleg vakker by med mange slott og praktbygg. Kostnadsnivået i Budapest er lågt samanlikna med andre europeiske storbyar.

Bustad

Universitetet har eigne studentbustader i Budapest. Den mest kjente er St. Ignatius College, som er tilknytt jesuittordenen, men det finst òg andre alternativ. Det er òg råd å finne rimeleg prisa bustad på den private marknaden i Budapest.

Semesterinndeling

September - januar og februar - mai/juni.

Studentrapportar

2024

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

29.01.2024 - 30.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Det er ikke behov for noe særlig forberedelse før man kommer ned til utvekslingsstedet utover det UiB har oppstilt i sin huskeliste. Noen praktiske tips og ting som er lurt å huske på er likevel å skaffe seg forsikring, dette kan gjøres gjennom ANSA. Ellers kan det være lurt å sette seg inn i hvilke fag man synes virker interessante og gjøre seg opp en mening om hva man vil velge. Du må ta minst 5 fag på 6 studiepoeng per for å oppnå kravet om å ta 30 studiepoeng. Hvilke fag man kan velge mellom og hvilke dager og tidspunkt de går vil du få god veiledning om før du melder deg opp for fag, som for meg var den 12. februar. NB: det er også mulig å bytte fag den første uken av studiestart. Avslutningsvis vil jeg også anbefale å få sikre seg bolig i god tid før avreise, tips til dette er å melde seg inn i facebookgrupper o.l. type "boliger for norske studenter i Budapest" for her blir det lagt ut mye bra.

Undervisningsformer

Hvert fag på Pazmany tilsvarer 6 studiepoeng per, noe som medfører at man må velge fem fag man må fullføre for å få godkjent semesteret. Undervisningen består av 90-minutters forelesninger hvor foreleserne underviser både med og uten powerpoint. Det er også obligatorisk oppmøte i alle fagene hvor hovedregelen er at du kan være borte fra hvert fag maks tre ganger. Eksamensformen varierer fra de ulike fagene og består av alt fra essay/innleveringer til muntlige presentasjoner til vanlig skoleeksamen på et par timer.

Vurdering av emnetilbodet

Pazmany har mange engelske emner å velge mellom og jeg mener derfor det er enkelt å finne noe av interesse for de fleste. Likevel må man forsikre seg om at de fagene man ønsker ikke overlapper hverandre i timeplanen. Det vil uansett ikke være et problem å finne nok engelske emner å ta. Jeg opplevde også at foreleserne er gode i engelsk og pedagogiske i sin undervisning.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet jeg sitter igjen med etter å ha fullført mine valgfag her nede er mindre enn den man er vant med fra Universitetet i Bergen. De fleste fagene man kan velge mellom på Pazmany omtales som såkalte "introduksjons-fag" og det er begrenset hvor mye i dybden man kommer i hvert fag. Likevel sitter jeg igjen med en god introduksjon og grunnleggende forståelse for de emnene jeg deltok i. Det kan forventes merkbart mindre studering på fritiden og utenom fagene enn det vi er vant med fra Norge. Jeg sitter igjen med et godt språklig utbytte, da mine engelske ferdigheter klart har forbedret seg både skriftlig og muntlig.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet i seg selv er ikke så stort og man befinner seg sjeldent der når man ikke har forelesninger. Likevel ligger universitetet nærme et stort og fint bibliotek som er en perfekt erstatning for lesesal. Budapest som by er helt fantastisk. Det er en storby som har alt man trenger, i tillegg til et stort studentmiljø. Som norsk student kan man leve veldig greit her nede og unne seg flere middager ute enn det man er vant med o.l. Jeg vil anbefale byen på det sterkeste og vil definitivt dra tilbake dit flere ganger.

Bustad

De anbefalte distriktene å bo i for studenter er distrikt 5, 6 og 7. Jeg fant bolig gjennom en facebookgruppe og har vært veldig fornøyd med den. Det er et utbredt tilbud av kollektivtransport i byen med billige månedskort så det er ingen problem og være avhengig av metro, buss eller trikk for å komme seg rundt.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet her nede er veldig bra. Pazmany har arrangert løpende arrangementer for oss studenter, noe som har gjort det lett å bli kjent med hverandre som medstudenter. I tillegg er byen full av unge studenter som er åpne for å bli kjent med folk. Så er man ute på ting er det ingen problem å finne seg nye og gode venner.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

29.01.2024 - 30.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Det var noe frem og tilbake angående det digitale læringssystemet (OLA) hvor man skal velge fag før man kommer ned, men alt fikset seg til slutt. Selv om det står at man må fikse noe så fort som mulig så er de oftest veldig avslappet hva gjelder feil osv. Av fagene jeg trodde jeg skulle ha før jeg kom ned endte jeg opp med å kun ha ett av dem, ettersom man ikke nøyaktig vet hvilke fag som er tilgjengelige før man nærmer seg oppstartsdato. Anbefaler å korrespondere timeplanen med de ulike fagene slik at man ikke må på skolen hver dag, men heller samler det slik at man eksempelvis har to fag mandag, to fag tirsdag og ett fag onsdag. På den måten har man alltid torsdag og fredag fri, og man behøver derfor ikke dra til universitetet bare for å ha én forelesning om dagen (som forøvrig ofte er veldig korte, rundt 1 time).

Bosted fant vi ved å legge ut et innlegg på en norsk gruppe som gjaldt leiligheter i Budapest. Vi fikk deretter korrespondert med en utleier, og alt har vært veldig fint. Pass på fake annonser, og helst spør utleier om du kan prate med tidligere leietakere (ved å få link til deres facebook-profil).

Undervisningsformer

Undervisningen foregår kun i forelesning, i alle fall i de fagene jeg tok (Comparative Property Law, The Legal Position of the Roma Minority, Competition Law, Drafting Legal Contracts og Topics of US Constitutional Law). Timene var egentlig 1,5 timer, men noen varte 1 time, og andre varte 1t og 15 m.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er noe annet enn UiB da det stilles mindre krav til å følge med i timen, arbeidsmengde og liknende. I noen andre fag kan det være slik at det er større arbeidsmengde (eksempelvis i Tax Law). Noen fag hadde en liten eksamen til slutt (som er overkommelig), og andre hadde kun løpende innleveringer av ulik størrelse. Alt i alt er det god tid til å gjøre annet, samtidig som man vil få utbytte av fagene.

Fagleg utbyte og språk

De fleste forelesere er veldig gode i engelsk, og det er null problem å ha en faglig samtale med dem. Anbefaler å ta Drafting Legal Contracts for de som vil ha et uforglemmelig fag.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er veldig fint på utsiden og ved inngangspartiet, med noe varierende kvalitet og utsmykning jo lenger inn i bygget du kommer. Klasserommene er relativt små og intime. Det er imidlertid sjelden det er fullt, og så lenge du kommer på tiden vil det være nok av plass å velge mellom. Pazmany har en kantine hvor de selger baguettmeny inkludert brus til 30 kr. De har også andre varianter, samt noe sitteplasser.

Budapest i seg selv er en helt fantastisk by. Det er mange flotte spisesteder (anbefaler Qui, Tapassio, Sir Lancelot og Iguana), samt en rekke bra utesteder (Instant, Füge, Szimpla Kert, Ötkert). Kjøring av elektrisk bil på Margaret-øya er også en slager. Slottsbyen er noe av det finere man kan se, og proseccocruise er å anbefale. Kollektivsystemet er også helt utrolig, hvor man kan velge mellom buss, metro, trikk og tog, og alle transportmåtene vil ta deg rundt overalt i byen. Anbefaler å kjøpe Hungarian Pass for studenter i høyere utdanning (et pass som fungerer i hele Ungarn). Pass på at norsk student-id ikke vil være tilstrekkelig, ettersom denne kun angir startdato og ikke sluttdato (student-id-appen vil ikke bli godtatt). Derfor må man så tidlig som mulig få et A4-ark fra universitetet som fungerer som et midlertidig ungarsk studentbevis. Pass på, for denne går ut noen uker før man er ferdig, så da må man få den fornyet ved å snakke med den studentansvarlige på universitetet.

Bustad

Vi endte opp med å bosette oss i 7. distrikt, på et sted som heter Keleti. Dette var relativt sentralt, men er nok å anse som en av de mer "shady" områdene i Budapest, med noe uteliggere og bråk utenfor om natten - vi hadde imidlertid aldri noen komplikasjoner rundt dette. Prisen ligger på rundt 4-5000 kroner per person, og man må ofte betale for strøm, vann (kubikkmeter) og gass (kubikkmeter). Dette er ikke store summer, og strømmen synes vi var ganske billig.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra. Universitetet og deres faddere var veldig inkluderende i sine arrangementer, velkomstuke og ulike turer til andre byer, vinsmaking osv. Alle fadderene er veldig velkomne, og man følte seg godt tatt imot. Ettersom vi var en mengde nordmenn som var her, så var det naturlig å henge mest med hverandre. Uansett vil jeg likevel anbefale å bli kjent med de utenlandske, ettersom noen av de morsomste sammenkomstene var når man fikk dele kultur og opplevelser på tvers av landene og språkene.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

29.01.2024 - 30.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.*

Lite forberedelser som trengs egentlig. Ellers er sjekklisten man får fra UiB veldig dekkende.

Undervisningsformer

Undervisningen har foregått i små klasser, så ganske forskjellig fra undervisningen på UiB. Jeg har likevel ikke opplevd at det stilles veldig strenge krav til muntlig aktivitet, men her er det nok forskjell fra fag til fag.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var helt greit synes jeg. Det var ikke det største utvalget, men man fant noe interessant likevel.

Fagleg utbyte og språk

Dersom man drar på utveksling for å få et skikkelig faglig utbytte er dette kanskje ikke stedet å dra. Opplevde at flere av foreleserne var vant med at utvekslingsstudenter ikke var de mest ivrige, noe undervisningen bar preg av.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er ikke så mye å skryte av. Lokalene er helt greie. Likevel er det mange koselige kafeer i nærheten, og biblioteket Metropolitan Ervin Szabó Library. Dette er veldig fint.

Bustad

Anbefaler å melde seg inn i ulike facebooksider for norske studenter i Budapest. Der fant vi vår leilighet, og vet at flere også har funnet bosted gjennom lignende sider. Ellers anbefaler jeg å bo i distrikt 5, 6 og 7, da vil man være i nærheten av det meste. Kollektivtilbudet her er veldig bra.

Sosialt miljø

Skolen er ikke så stor, så man blir godt kjent med de andre utveksklingsstudentene dersom man ønsker det. Ellers har vi også hatt et godt samhold til de andre fra UiB på ELTE.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Jeg vil nok si at det ikke er så mye man må forberede før man drar ned hit. Jeg leste noen studentrapporter og fant en leilighet gjennom en Facebook-gruppe, noe som fungerte veldig fint for meg.

Undervisningsformer

Vi meldte oss opp til 8-9 fag og testet dem ut, før vi bestemte oss for de fem fagene vi likte best. Vi vurderte også fagene ut fra hvilke dager forelesningene ble holdt. Vi endte dermed opp med å ha fag på mandager, tirsdager og onsdager, slik at vi kunne ha langhelg og reise litt rundt.

Vurdering av emnetilbodet

Alt i alt vil jeg si at at emnetilbudet her var veldig bra. Jeg stortrivdes i Budapest, og vil anbefale byen på det varmeste til studenter som ønsker å dra på utveksling.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var ikke så veldig stort, men det gjorde at vi trengte å bruke lite tid på skole og dermed hadde tid til å gjøre veldig mye annet kjekt.

Universitetsområdet og byen

Byen var helt upåklagelig, med masse fine bygninger og alltid noe man kunne gjøre. Det er også mange gode og billige restauranter her, så vi har fått spist masse god mat.

Universitetet var også veldig fint, med mange hyggelige studenter og lærere. Vi ble tatt veldig godt vare på, og fikk alltid hjelp fra lærere eller ungarske studenter om det var noe vi lurte på.

Bustad

Jeg bodde i distrikt 5. Jeg leste fra tidligere studentrapporter at det var anbefalt å bo i distrikt 5, 6 eller 7, noe jeg stiller meg bak. Leien i Budapest er generelt billigere enn i Bergen, så man sparer litt penger på det. Budapest har også et veldig godt kollektivtilbud, så man kommer seg veldig lett dit man vil. Vi kjøpte månedspass i appen BudapestGO, så vi kunne ta kollektivt når enn vi ville til en billig penge. Månedspasset vi kjøpte gjaldt også i flere andre byer i Ungarn, så vi kunne derfor reise billig til andre byer, noe vi i stor grad benyttet oss av.

Sosialt miljø

I Budapest går man aldri tom for ting å gjøre. Vi var flere studenter her fra UiB, noe jeg satt veldig pris på. Vi dro derfor på flere turer og gjorde mye kjekt sammen. Universitetet arrangerte også flere turer, arrangementer og fester som vi kunne ta del i om vi ønsket det. I tillegg til dette så har ANSA Budapest flere opplegg i løpet av halvåret, hvor de blant annet arrangerte quiz flere ganger og 17-mai feiring.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Det er minimalt som må ordnes før du reiser ned, og all informasjon om hva du må gjøre, og fristene du må forholde deg til blir sendt på mail av universitetet. Koordinatoren ved Pazmany er veldig behjelpelig dersom du har spørsmål. Universitetet har en dato for når oppmeldingen til fag åpner, og siden fagene har begrenset med plasser er det greit å melde seg opp når påmeldingen åpner så man får plass på de fagene man ønsker. Ellers er det fint å finne en plass å bo før man reiser ned.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår i mindre klasser. Noen av professorene stiller spørsmål og ønsker aktiv deltakelse av studentene. Det var likevel lite aktivitet som krevdes i de fagene jeg hadde. Timene er obligatoriske og det tas som regel fravær. I fagene jeg hadde kunne man være borte 2 til 3 ganger ila semesteret. Eksamensform varierer fra fag til fag.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet tilbyr ganske mange emner på engelsk, så det var ikke vanskelig å finne fag man kunne tenke seg å ta. Jeg meldte meg opp til flere fag enn nødvendig for å se hvilke fag jeg likte best.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er jevnt over lavere enn på UiB, og arbeidsmengden er også overkommelig og varierer noe fra fag til fag. Professorene snakket forståelig engelsk.

Universitetsområdet og byen

Byen er veldig fin, og det er alltid noe som skjer. Universitetet ligger veldig sentralt i byen og er også lett tilgjengelig med kollektivt.

Bustad

Jeg anbefaler å bo i distrikt 5, 6 eller 7. I tillegg er kollektivtilbudet veldig bra i Budapest, så man kommer seg raskt inn til sentrum uansett. Månedskort som man får kjøpt gjennom appen BudapestGO er også veldig billig.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Budapest er veldig bra! I tillegg til at man er mange norske er det mange internasjonale studenter på universitetet som man blir kjent med. Universitetet arrangerer både "fadderuke" og ulike arrangementer ila semesteret, så det er lett å bli kjent med mange hvis man deltar.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Jeg vil anbefale å finne bolig før ankomst. Det er også lurt å registrere seg på skolens portal og melde seg opp til fag. Dette er informasjon du mottar på e.post i forkant og er veldig enkelt og greit. For øvrig kan det være nyttig å følge UiBs sjekkliste for utreisende studenter. Universitetet har et dedikert Erasmus-kontor som er svært hjelpsomme ved spørsmål man måtte ha, og det er lav terskel for å spørre.
Når man kommer ned til Budapest burde man melde seg inn i gruppen "Erasmus Life Budapest" og eventuelt "ANSA Budapest". Her får man daglige varslinger om sosiale aktiviteter for alle erasmusstudenter.

Undervisningsformer

Forelesningene besto hovedsakelig av klasseromsundervisning, med antall studenter på 15-20 personer per klasse. Professorene hadde ulike tilnærminger til undervisningen, noen oppmuntret til aktiv deltagelse mens andre foreleste uten å kreve så mye deltagelse.
Hvert fag var verdt 6 studiepoeng, så det krevdes 5 fag for å oppnå totalt 30 studiepoeng. Skoleeksamener er ikke så vanlig, det var for det meste innleveringer eller muntlige presentasjoner som ble eksamensformen. Det krevdes som regel ikke noe forberedelse til timene, og det var ganske enkelte å oppnå gode karakterer ved å bare møte opp og være aktiv.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet har et godt utvalgt av engelske emner man kan ta. Det var derfor lett å finne fag jeg synes var spennende. Jeg meldte meg opp til flere fag enn jeg trengte ved studiestart, og sjekket hva jeg likte best den første uken. Det var veldig enkelt å endre fagsammensetning hvis det var noen fag jeg ikke likte likevel. Fagene jeg tok var: Topics of the US constitutional law, The Legal Position of Hungarian Roma Minority, EU Enviromental law, Competition Law and the Digital Economy, Comparative Property Law: Principle of Property Law in Europe. Disse var jeg veldig fornøyd med og synes var både lærerike og interessante.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er generelt lavere sammenlignet med UiB, og det kreves relativt lite for å bestå fagene så lenge man er til stede i timene og bidrar aktivt. Likevel har jeg lært mye nytt, og fått trening i å snakke engelsk både i studiesammenheng men også sosiale settinger. Alle lærerne mine snakket godt engelsk og det var lett å henge med i timene.

Universitetsområdet og byen

Universitetet har en sentral beliggenhet i byen, omgitt av sjarmerende kafeer i nærområdet. Med både metro- og busstopp i umiddelbar nærhet er det enkelt å komme seg til og fra universitetet. Fakultetet består primært av undervisningslokaler uten noe særlig lesesalplasser, men det er et stort og fint bibliotek fem minutter unna hvis man ønsker et rolig sted å studere. Budapest er en helt fantastisk by. Vakre bygninger, mange gode resturanter og mye bra vær. Det er også relativt billig med mat, drikke og transport. Så det er enkelt å komme seg rundt i byen. Det er alltid noe å finne på.

Bustad

Vi leide bolig gjennom AirBnb, og var veldig fornøyd med dette. Vi bodde fire stykker sammen og betalte i gjennomsnitt 6000 kroner per måned. Jeg vet at man imidlertid kan finne bolig på en rekke Facebook-sider til billigere pris. Erasmus Budapest kan også hjelpe med å finne bolig, enten man ønsker å bo alene eller i kollektiv med andre studenter. Jeg anbefaler å bo på Pest-siden ettersom universitetet ligger her - gjerne i 5,6 eller 7 distrikt. Her er det både sentralt, men også trygt og fint.

Sosialt miljø

Budapest har et livlig sosialt miljø som Erasmus-student. Med et bredt utvalg av arrangementer og turer tilgjengelig, er det alltid noe spennende man kan delta på. Universitetet arrangerer en fadderuke i starten av semesteret, og man blir tildelt en fadder som hjelper deg med å svare på de spørsmål man har. Det er også rimelige flybilletter og gode togforbindelser fra Budapest, som gir deg muligheten til å utforske flere destinasjoner. Det oppleves også veldig enkelt å bli kjent med andre studenter her.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021* Før avreise kan det være greit å sette seg inn i hvilke fag vertsuniversitetet tilbyr, og om disse er forhåndsgodkjent hos UiB. [UTVEKSLINGSTEAMET: Husk at det også er mulig å ta emner som ikke står på listen over allerede forhåndsgodkjente emner, men da må man ta kontakt med fakultetet slik at vi kan vurdere om emnet kan godkjennes eller ikke.] Man vil få beskjed på mail, før skolen offisielt har startet, om å melde seg på fag og hvordan dette gjøres. Da er det greit å ha valgt ut noen fag på forhånd, ettersom de opererer med "første mann til møllen" på fagene. Utover dette, kan det være greit å sette seg inn i UiBs sjekkliste før utreise, samt å finne ut av hvilke forsikringsmuligheter man har når man skal på utveksling.

Undervisningsformer

Undervisningsformene var relativt like i alle fagene jeg tok. Det er ofte små klasser med gjerne 15-20 stykker og en foreleser. Ettersom klassene er mindre forventer foreleserne at studentene deltar i en viss grad i timene, men dette var ikke veldig strengt. Videre hadde de fleste fagene en time i uken, som varte i 90 minutter. Av og til ble en bedt om å forberede seg på forskjellige ting før timene, men dette varierte også blant de ulike fagene og uke for uke. Utover dette forventer foreleserne oppmøte i timen og det blir tatt fravær i timene. Man kan gå glipp av rundt 3 timer i samme fag uten begrunnelse før det vil gå utover karakteren i faget. Hvor mange ganger man kan droppe et fag varierte også, så gjerne sjekk dette opp med foreleseren.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på engelsk var veldig bra, med mye variert. Pazmany tilbyr både fag innenfor internasjonalrett samt Ungarsk-rett, dersom det er av interesse. Videre er også veldig mange fag forhåndsgodkjent hos UiB, som gjør det enklere å velge ut fag som en selv ønsker å ta.

Fagleg utbyte og språk

De ulike fagene krevde generelt mindre arbeid enn det som forventes på UiB, som kan ha sammenheng med at det er mye mindre studiepoeng per fag. Videre varierte vurderingsformene også mellom fagene, hvor noen hadde essay som vurderingsform, mens andre har en liten skoleeksamen på 90 minutter. I noen fag er det derimot hverken muntlig eller skriftlig eksamen, og da er oppmøte i timene det som avgjør karakteren.
I relasjon til språk har jeg blitt mye mer komfortabel med å snakke og skrive engelsk. Videre erfarte jeg at studentene og foreleserne på skolen var gode i engelsk, så kommunikasjonen var god.

Universitetsområdet og byen

Det går både busser, metro og trikk relativt nært skolen, som gjorde skoleveien ganske grei. Videre ligger skolen sentralt til med flere kafeer og restauranter i området. På selve skolen er det en del undervisningsrom, også er det et lite bibliotek en kan lese på. Det var også et område ute i førsteetasje, hvor flere satt å leste. Jeg syns derimot ikke skolen var veldig tilrettelagt for å lese på egenhånd, men det ligger et ganske fint og stort bibliotek nært skolen, som en kan dra til.

Bustad

Før utvekslingsoppholdet starter er det greit å finne en leilighet. Her kan man bruke forskjellige verktøy, som facebookgrupper eller nettsider for utleie i Budapest. Selv fant jeg en leilighet gjennom en nettside. Leiligheten lå i VII distrikt i Budapest, som er et sentralt distrikt å bo i, selv om det ligger et stykke fra skolen. Dersom man finner en leilighet litt utenfor sentrumskjernen er ikke det noe problem, ettersom kollektivsystemet i Budapest er veldig bra.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på skolen er også veldig bra. Skolen har et godt organisert program for Erasmus-studenter, med forskjellige aktiviteter gjennom hele semesteret. Det var alt fra blant annet turer utenfor Budapest, sosiale kvelder og piknik på dagtid. Videre var også fadderne fra skolen veldig hyggelige samt de andre Erasmusstudentene. I starten av semesteret arrangerer også skolen en slags fadderuke med ulike aktiviteter, som var veldig kjekt å delta i. Utover dette har både Erasmus Budapest og ANSA flere arrangementer som en kan delta på.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Synes det var veldig overkommelig å forberede seg til utveksling. Er nok hakket enklere når du reiser innad i Europa, og litt mindre å tenke på. Det er alltids litt å forberede mtp. fremleie av bolig i Bergen, finne et sted å bo i Budapest, samt velge fag, men utover dette var det ikke så mye som måtte gjøres. Fulgte bare med på instrukser som ble gitt forløpende på mail, dersom det var dokumenter som skulle fylles ut o.l.

Møtte de andre fra 3. kull som også skulle til Pázmány noen ganger, for å bli litt kjent og finne ut av fag. Det kan anbefales, da man blir litt tryggere på hva man skal gjøre.

Undervisningsformer

Undervisningen på Pázmány var kun klasseromsundervisning. Læreren sto og snakket, der det varierte litt mellom lærerne hvor mye innspill de ønsket fra studentene. Noen lærere ønsket mye aktivitet blant studentene, mens andre foretrakk i større grad forelesningsform.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg vil alt i alt si meg godt fornøyd. Vi hadde en del valgmuligheter og kunne velge alt fra miljørett, digital økonomi, roma minority osv. Det beste var egentlig å bare kunne prøve seg på noe annet enn det vi møter i Bergen

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet har nok vært noe annerledes enn i Bergen. I Bergen er jeg vant til lange dager på sal og mye jobbing gjennom semesteret for å henge med. I Budapest var det i stor grad bare krav om å møte opp i timene og skrive et essay på slutten av semesteret. Det er få krav til jobbing mellom timene. Det har derfor blitt tid til å kunne bli godt kjent med byen og dra på utflukter til andre steder.

Universitetsområdet og byen

Universitetet lå ikke så langt fra sentrum, og et var veldig enkelt å komme seg til og fra med metro. Jeg hadde ikke sett for meg at Budapest skulle ha et så godt opparbeidet kollektivtilbud, så dette gjorde det lett å komme seg rundt i hele byen enten med metro, trikk eller buss.

Byen i seg selv er veldig fin og bærer preg av å være en gammel europeisk storby. Det er alltids noe å finne på enten man ønsker å trene, handle, dra ut m.m. I tillegg er det kort vei til andre byer og naboland til en billig penge. Har selv vært to ganger i Wien under oppholdet.

Bustad

Fant bolig sammen med en annen fra Bergen rett ved Keleti pályaudvar i distrikt 7. Herfra går det både tog og metro, så selv om boligen er et lite stykke fra bykjernen kommer du deg dit du vil på noen minutter.

Vi leide en ganske stor leilighet med tre soverom, og brukte ett som gjesterom. Betalte 6000-6500 kr per pers. i måneden. Trivdes veldig godt med å bo der, da det var et relativt rolig strøk og både treningssenter og matbutikker i fin gåavstand.

Kan absolutt anbefale å bo sammen med noen når man drar på utveksling, og er i en ny og ukjent by. Selv kjente vi hverandre ikke noe særlig fra før av, og det gikk veldig fint.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er det ingen ting å utsette på. Vi var 15 studenter fra Bergen fordelt på 3.- og 5. kull, og vi har funnet på masse sosialt med både middager, turer, bursdager og leilighet til leilighet m.m. Har hatt et kjempebra halvår på utveksling, og mye er helt klart takket være en fin gjeng fra Bergen.

Innimellom har vi også hatt med oss noen internasjonale studenter på arrangementer, og har vært hyggelig det også.

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

28.08.2023 - 26.01.2024

Førebuingar/praktiske tips

Det er ikke mye praktisk som må ordnes før avreise.
Det er noen frister du må forholde deg til, men alt av informasjon blir sendt av universitetene.
Informasjonen sendt fra universitetet i Ungarn er noe uoversiktlig til tider, men den internasjonale koordinatoren er veldig behjelpelig om det er noe du ikke forstår.

Undervisningsformer

Undervisningsformene har vært noe varierende. I de fleste fagene jeg tok var det standard forelesninger med noen spørsmål som åpnet for diskusjon.
De skiller mellom teoretiske og praktiske fag, så det ble stilt noe høyere krav til deltakelse i de praktiske fagene.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet har et relativt greit utvalg av engelske fag å velge mellom, men det er noe varierende kvalitet på fagene.
De fleste professorene er gode i engelsk, så språk har ikke vært et stort problem her.

Competition law:
Dette var et teoretisk fag, og undervisningen foregikk mer som en forelesning. Professoren stiller noen spørsmål, men de krever ingen forkunnskaper. Innholdet i faget var veldig spennende, og professoren var veldig flink. Jeg vil absolutt anbefale å ta dette faget!

EU Intellectual Property Law
Dette er et block-fag, så du har det ikke hver uke, og du kan ta de selv om de går samtidig som "vanlige fag". Innholdet i faget var spennende, men du har ikke faget nok ganger til å lære veldig mye. Professoren er veldig grei, og det er et godt fag å ta hvis du bare ønsker en helt overfladisk introduksjon til emnet.

EU labor law: challenges and opportunities
Faget bar preg av forelesning, men hadde også flere interaktive deler. Disse var for det meste basert på personlige meninger og gjetting, men skapte greie diskusjoner. Innholdet i faget var spennende og professoren var grei, så jeg kan anbefale det!

Legal writing in English
Dette er veldig basic engelskundervisning. Du løser praktiske oppgaver i timen, og så leverer du ulike oppgaver i løpet av semesteret. Du får øvd på å skrive engelsk, men det faglige utbyttet er ikke stort. Professoren krever også mer muntlig deltakelse i timen enn andre. Jeg hadde nok ikke tatt dette faget hvis jeg kunne velge på nytt.

Banking and Securities Regulation
Dette er et "vanlig" fag, men timene blir ofte avlyst, så man har det ikke hver uke. Professoren leser opp fra en Powerpoint når hun først møter opp, og er ikke veldig stødig i engelsk. For å få noe ut av dette faget må man også drive selvstudier på eget initiativ da pensum kun er det som blir sagt i timene, og de blir avlyst uten å bli erstattet. Jeg hadde nok ikke valgt dette faget på nytt.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er veldig varierende, og de fleste fagene vil kun gi en helt overfladisk introduksjon til emnet.

Det er derimot lagt opp til muntlige diskusjoner, presentasjoner og skriftlige oppgaver som gjør at man får praktisert engelsk mye.

Universitetsområdet og byen

Byen er utrolig fin, og det er allltid mye som skjer. De aller fleste her snakker godt engelsk, og du finner ut av det meste veldig lett.
Det er også veldig greie togforbindelser til andre deler av Ungarn og andre land, så det er gode muligheter for å reise.

Bustad

Jeg ble anbefalt å bo i distrikt 5,6 eller 7, og føler at dette egentlig er gode råd. Veldig mange studenter bor i disse områdene, og det er veldig sentralt. Jeg endte selv opp med å bo i distrikt 6 og har vært veldig fornøyd. Det virker noe roligere enn de andre distriktene.

Sosialt miljø

Universitetet har et eget sosialt opplegg som varer hele semesteret. Dette er veldig greit da man kan melde seg på det man vil, og de arrangerer mye hyggelig. Det er også veldig mye som blir arrangert for studenter av andre organisasjoner, så det er alltid noe som skjer.

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

28.08.2023 - 26.01.2024

Førebuingar/praktiske tips

Anbefaler å skaffe bolig og melde seg opp til fag før avreise. Det siste får man informasjon om på mail, og selve oppmeldingen gjøres via skolens interne system som heter Neptun. Fagene har et begrenset antall plasser, så det kan være lurt å melde seg opp når påmeldingen åpner så man får plass der man ønsker. Ellers er UiBs sjekkliste for utreisende studenter fin å forholde seg til. Universitetet har et eget Erasmus-kontor hvor de er veldig behjelpelige om det skulle være spørsmål med Neptun eller andre ting.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår i mindre klasser. Det er litt forskjellig hvordan timene er lagt opp, men felles er at det føres fravær i alle timene. Litt variabelt hvor mye fravær du kan ha i løpet av semesteret, men i de fleste fagene jeg hadde kunne man være borte 3 ganger. I de fleste fagene jeg hadde la lærerne opp til dialog med studentene. Jeg hadde et fag hvor læreren forventet at man var noe forberedt, ellers trengte jeg ikke gjøre noen forberedelser.

Vurdering av emnetilbodet

Skolen tilbyr ganske mange emner for utvekslingsstudentene og noe for enhver smak. Jeg meldte meg opp til flere fag enn nødvendig for å se hvilke jeg likte best.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte er jevnt over mindre enn på UiB og det er relativt lite som skal til for å passere fagene så lenge man møter opp til timene. Selv om det faglige utbyttet ikke er så stort, har jeg blitt mer komfortabel med å bruke engelsk både sosialt og i skolesammenheng. De fleste lærerne jeg hadde, pratet godt engelsk.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger sentralt til i byen og det er mange koselige kafeer i området. Det er både metrostopp og busstopp tett på skolen, så det er enkelt å komme seg dit. Skolen i seg selv består stort sett av undervisningsrom og det er ikke lesesaler på skolen slik vi er vant til fra UiB. Det er et bibliotek som ligger like ved skolen om man ønsker et sted å sitte.

Bustad

Jeg bodde alene i en leilighet i 7. distrikt. Jeg leide privat og betalte ca. 5200 norske med alt inkludert. Leiligheten fant jeg via en facebook-side. Jeg tror det er mulig å finne billigere enn det, hvert fall hvis man bor i kollektiv.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er bra, og jeg opplevde at det var ganske lett å komme i kontakt med folk. Skolen har egne Erasmus-faddere og de arrangerer opplegg noen dager i starten (som en fadderuke), i tillegg til noen arrangementer utover i semesteret. Anbefaler å delta på dette, hvert fall fadderuka. I tillegg er det mye annet opplegg i regi av Erasmus utenfor skolen hvor man kan melde seg på mange ulike arrangementer.

2023

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

06.02.2023 - 30.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Mitt beste tips er å følge sjekk-listen som UiB sender ut før avreise. Susan, som er erasmuskoordinatoren på Pazmany, er for øvrig veldig behjelpelig og svarer raskt dersom det er noe du lurer på angående fag eller innlogging.

Undervisningsformer

Undervisningen skjer i i små til mellomstore klasser. Det varierer fra professor til professor hvordan undervisningen blir holdt, her noen holder rene forelesninger med powerpoint mens andre involverer studentene i større grad. I noen klasser, blant annet i professional terminology og legal writing, deler læreren ut oppgavehefter som jobbes med i timene. Timene er obligatoriske, og det tas fravær.

Vurdering av emnetilbodet

Det var et ganske greit utvalg av engelske emner en kan ta, slik at det er mulig å endre fagsammensetningen når du kommer hvis du ikke finner et emne interessant allikevel.

Fagleg utbyte og språk

Faglig var nivået lavere enn i Bergen, og det er begrenset hvor mye utbytte en får i noen fag. Språklig synes jeg at jeg fikk relativt greit utbytte, her jeg ble tryggere i å prate og skrive engelsk både på skolen og i fritidssammenheng. Jeg anbefaler fagene legal terminology og legal writing in English dersom du er interessert i å bedre ditt juridiske ordforråd.

Universitetsområdet og byen

Budapest er delt inn i distrikter, her distrikt 5, 6 og 7 er de mest sentrale. Universitetet ligger veldig sentralt i byen og er lett tilgjengelig med trikk/metro/buss. Selve universitetet er ikke mye å skryte av, men det ligger tett på Metropolitan Ervin Szabó Library, her det er mulig å sette seg i et nydelig palass for å lese i finere omgivelser. Det er imidlertid ikke behov for mye tid på biblioteket i løpet av et semester.

Bustad

Jeg og en annen norsk student bodde i en leilighet i distrikt 5 vi fant på marked place på facebook. Det er mulig å finne billigere leilighet enn det vi gjorde (1000 euro ekskludert strøm og andre avgifter), men vi bodde til gjengjeld i en supersentral, stor og fin leilighet med egne bad på rommene våre. Jeg anbefaler å finne en leilighet i distrikt 5 eller 6. Distrikt 7 er også fint å bo i, men dette er også "partydistriktet" med mange utesteder, og dermed en del bråk på nettene. Uavhengig hvor en ender med å bo, er Budapest en by med et godt kollektivtilbud. Det er også veldig billig med månedskort, så det anbefales.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er godt, og det skjer noe nesten hver dag enten i regi av erasmus-nettverket i Budapest eller av skolen. Det er veldig enkelt å bli kjent med nye mennesker, og få nye venner. Lik "Erasmus Life Budapest" på facebook for å få oversikt over hvilke arrangementer som holdes hver måned. Noen arrangementer er bedre enn andre, men her er det i hvert fall nok å velge mellom.

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

01.09.2022 - 31.01.2023

Førebuingar/praktiske tips

Lite som må forberedes før man drar. Skolen har et eget erasmuskontor som er svært hjelpsomme. Viktig å følge med på mailer som blir tilsendt og melde seg opp til fag, dette kommer skolen med informasjon om.

Undervisningsformer

Klassene besto av rundt 6-20 elever. Undervisningsformen var litt som på vgs. Opplegget og eksamensformen var svært forskjellig i de ulike fagene, men jevnt over mindre arbeid enn ved UiB. Det var ikke pensum, så det var tilstrekkelig å møte opp i timene.

Vurdering av emnetilbodet

De tilbyr mange ulike juridiske emner på engelsk. Noen av fagene overlapper. Jeg valgte å melde meg opp litt fler fag enn jeg trengte for så å melde meg av de jeg likte minst.

Fagleg utbyte og språk

Læringsutbyttet var varierende. Hva man får ut av faget varierer ut fra engelskkunnskapene til foreleseren. Foreleseren i konkurranserett var spesielt dyktig. Faget i internasjonal strafferett var også spennende.

Universitetsområdet og byen

Budapest er en fantastisk by å være student i. Det finnes utallige kafeer, restauranter og barer. På grunn av de billige prisene er det mange som benytter seg av dette. Byen i seg selv er også utrolig vakker. Det er gangavstand til så og si alt, og kollektivtilbudet er også godt og billig.

Bustad

Leieprisene har gått opp de siste årene, men er fortsatt lave sammenlignet med norske priser. Standarden på leilighetene varierer. Det er enkelt å leie sentralt billig.

Sosialt miljø

Miljøet er svært internasjonalt og det finnes hundrevis av erasmusstudenter. Ulike organisasjoner som ELB arrangerer mye gøy. Alle studentene samles hver mandag på Morrisons 2.

Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap

01.09.2022 - 31.01.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det kreves få forberedelser før ankomst. Anbefaler å skaffe bosted og melde seg opp til fag før ankomst. All informasjon fra fakultetet er via mail så man bør følge med der for å holde seg oppdatert.

Undervisningsformer

Alle fagene er i små klasser, mellom 10 til 25 stk. Professorene forventer at man er aktiv i timen, men det kreves generelt lite forberedelser til undervisningen. Eksamensform varierer fra fag til fag, jeg har hatt alt fra presentasjon, innleveringer og muntlig gruppeeksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Det er mange ulike fag å velge mellom. Man er selv ansvarlig for å sjekke at fagene ikke kolliderer, dette bør man tenke på når man melder seg opp til fag. Jeg anbefaler å melde seg opp til et par ekstra fag, så kan man teste litt forskjellig ut i starten.

Fagleg utbyte og språk

Professorene snakker godt engelsk, men det faglige utbyttet er gjennomgående lavere enn i Bergen. Fagene jeg har hatt har vært veldig overkommelige, og jeg har hatt god tid til å gjøre andre ting ila uken.

Universitetsområdet og byen

Budapest er en fantastisk by! Universitetsområdet er sentralt med cafeer, bibliotek etc.

Sosialt miljø

Skolen arrangerer "fadderuke" hvor man blir tildelt en "tutor", de arrangerer litt opplegg ila semesteret. I tillegg har ELB arrangementer nesten hver eneste dag så det er alltid noe å finne på. Det har vært et godt sosialt miljø på skolen, ettersom skolen er ganske liten (cirka 60 utvekslingsstudenter) så er det ganske lett å komme i prat med folk :)

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

01.09.2022 - 31.01.2023

Førebuingar/praktiske tips

Lite som trengtes å ordnes før jeg dro. Ordnet med leilighet, men dette kunne man ordnet når man kom ned om ikke.

Undervisningsformer

Varierende undervisningsformer. Jeg valgte fag uten eksamen, der var vurderingsformen presentasjoner og innleveringer. Noe som gjorde at man slapp unna eksamensperioden. Noen fag hadde obligatorisk oppmøte, men mange hadde ikke. Så i teorien så var man veldig fleksibel og kunne legge opp uken litt som man ville. Jeg hadde bare undervisning mandag til onsdag. Det var små grupper på rundt 10-15 personer, litt som å være tilbake på vgs. Det var ikke forelesninger, men skoletimer. Det var heller ingen pensum, bare det vi lærte i klassen.

Vurdering av emnetilbodet

Perfekt om man ikke er på utveksling for det faglige utbyttet, men for det sosiale og for å utvikle språkferdighetene dine. Lett å få gode karakterer, og nordmenn er stort sett mye flinkere i engelsk enn de ungarnske studentene.

Fagleg utbyte og språk

Lite faglig utbytte når det kommer til det juridiske, mer fokus på det språklige og muntlig presentasjoner.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er veldig opptatt av at utvekslingsstudentene skal trives, jeg fikk inntrykk av at de var veldig behjelpelige og fleksible. Budapest er det perfekte stedet å dra på utveksling om du vil få mest mulig ut av pengene. De fleste nordmennene der levde som konger. Vi spiste så og si alle måltidene våre ute, hadde vaskedame og tok taxi over alt. Samt vi så alt av severdigheter og besøkte byer som Wien, Praha og Bratislava. Det var utrolig billig og masse å finne på.

Bustad

Standarden på boligene er nok litt lavere enn i Norge. De var dårlig vasket og holdt. På den andre siden var leilighetene store og herskapelige. Høyt under taket og stor plass. Betalte rundt 3500kr måneden i bo, inkludert strøm.

Sosialt miljø

Kjempebra miljø, kryr av internasjonale studenter fra hele verden. Alltid noe sosialt å finne på. Veldig lett å bli kjent med folk.

2022

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

01.02.2022 - 30.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Skolen har et eget Erasmus kontor med ansatte som er ansvarlig for Erasmus studenter, og er dermed svært behjelpelige. Når det gjelder fag og påmelding på disse, er det viktig å være obs på at det er første mann til mølla prinsipp hvor man må registrere seg på nettet. Dette får man god informasjon av skolen i god tid før selve påmeldingen.

Undervisningsformer

Undervisningen besto for det meste av forelesninger. I noen fag, avhengig av professor, kreves det mye muntlig aktivitet, mens i andre kreves det mindre.

Vurdering av emnetilbodet

Det var et veldig variert emnetilbud med mange engelskspråklige fag, innenfor områder som EU-rett, forretningsjus og mer. De fleste fag er 6 studiepoeng (6 credits) hver, så man har derfor 5 fag. Jeg hadde selv bl.a. Negotiation skills, Misleading Advertising og Environmental Law.

Fagleg utbyte og språk

Jeg opplevde at engelsken min forbedret seg og at jeg lærte mer akademisk engelsk. Det faglige utbytte var varierende fra fag til fag, men gjennomgående fikk jeg et godt innblikk i innholdet i de ulike fagene. Arbeidsmengden er også overkommelig og varierer noe fra fag til fag. Jeg hadde ingen endelige skoleeksamener, da skolen operer med en tredelt karakter. Jeg skrev derfor noen ukentlige innleveringer i noen fag, hadde noen skriftlige prøver, et større essay og presentasjoner i andre. Muntlig aktivitet var også tatt med i vurderingsgrunnlaget, noe som varierte fra professor til professor.

Universitetsområdet og byen

Fakultetet ligger sentralt til på Pest-siden og er lett å komme seg til og fra. Kollektivtransport fungerer også veldig bra, så kan være lurt å bosette seg et sted det er god tilgang til dette. Pest-siden er også delt inn i ulike distrikter, og jeg fikk anbefalt å bo i distrikt 5, 6 eller 7.

Bustad

Jeg skrev innlegg i ANSA Budapest, hvor en annen jente fra Norge kontaktet meg. Vi fant sammen en leilighet på en facebookside, det finnes flere slike sider. Noen venner av meg har også leid bolig gjennom AirBnb. Det er en del norske medisin- og veterinærstudenter i Budapest, så ANSA gruppen på facebook kan også være et sted å starte om man ønsker å bo sammen med andre norske. Jeg bodde på Pest-siden i distrikt 6 og anbefaler dette. Det er veldig sentralt og lett å komme seg rundt ift. kollektiv transport.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Budapest er veldig bra for en Erasmus student. Det er veldig mange arrangementer og turer man kan bli med på. Skolen arrangerer også en fadderuke på starten av semesteret, og du får utdelt en fadder som du kan stille spørsmål til. Det er også mange steder man kan reise fra Budapest, og det finnes flybilletter og togforbindelser til bra priser. Med andre ord er det mye man kan oppleve på et semester!

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

01.02.2022 - 30.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Ingen forberedelser er nødvendig utover den informasjonen som kommer fra UiB og vertsuniversitetet. Anbefaler å bli med i facebookgruppen «Leiligheter i Budapest for norske studenter og arbeidstakere», «Norske studenter i Budapest (ANSA Budapest). Når man kommer ned til Budapest, anbefaler jeg å melde seg inn i gruppen «Erasmus Life Budapest» på facebook og/eller følge siden på instagram. Her får man daglige varslinger om sosiale aktiviteter for alle erasmusstudenter.

Vi var tre norske fra UiB på Pazmany Peter dette semesteret, og vi fikk alle veldig god hjelp av utvekslingskoordinatoren vår i Budapest. Hun svarte raskt og var veldig serviceinnstilt. Det var veldig lav terskel for å spørre om ting.

Undervisningsformer

Undervisningen besto av forelesninger. Vi var imidlertid svært få i de fagene jeg tok, ca. 10-20 personer i hvert fag. Undervisningen ble derfor holdt i klasserom. Det var ganske stor variasjon i måten professorene foreleste på. 3 av 5 forelesere var veldig opptatt av aktiv deltakelse og stilte alltid spørsmål til studentene. Mens de andre to foreleserne foreleste uten å kreve noen form for aktiv deltakelse.

Hvert fag var på 6 poeng, så derfor måtte jeg ha 5 fag for å få 30 studiepoeng. Dette var veldig overkommelig. Vi hadde ingen skoleeksamener. Karakterene var basert på aktiv deltakelse, innleveringer og muntlige presentasjoner. Det var også veldig lite å forberede seg på til hver forelesning. Hvis man gjør det man skal av innleveringer og presentasjoner, og ikke minst passer på å delta aktivt i timene, er det lett å oppnå toppkarakter i fagene. I og med at det ikke er eksamensperiode som vi er vant til i Bergen, har du mye fritid til å oppleve vakre Budapest.

Vurdering av emnetilbodet

Det var mange fag man kunne velge mellom. Det er flere EU-fag, menneskerettslige fag og fag som går på å forbedre juridiske skriveferdigheter på engelsk, forhandlingsfag og hvordan man skal utforme kontrakter. Så her er det mye å velge i. Og de fleste av professorene jeg hadde snakket veldig godt engelsk.

Man får varsel fra universitetet når man kan melde seg opp til fag. Påmeldingen åpner først for utvekslingsstudentene, så du har god tid til å sørge for at du melder deg opp til riktige fag.

Eneste ulempen er at det er en del ettermiddags – og kveldsundervisning på enkelte fag. Men hvis du ser at ett eller flere fag går sent, er det ikke verre enn å bytte til et annet fag som gir en bedre timeplan for deg. For når du melder deg opp til fag, kan du hele tiden gå inn på kalenderen i portalen for å se hvordan timeplanen din blir.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet har variert fra fag til fag. I noen fag har jeg lært en del, og i andre fag har det vært veldig lite faglig utbytte. Men når det gjelder språk, har jeg definitivt utviklet meg. Særlig har jeg blitt bedre til å skrive juridisk engelsk, og jeg har også utvidet det dagligdagse ordforrådet mitt. Jeg føler meg mer selvsikker når jeg prater engelsk nå enn det jeg gjorde før utvekslingsoppholdet mitt.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er helt ok. Det ligger fint til i Pest, men selve bygget og området rundt er ikke noe å skryte av.

Budapest derimot er en helt fantastisk by. Jeg hadde aldri vært i Budapest før dette oppholdet. Byen er vakker med mye flott arkitektur, fine Donau som deler Budapest inn i Buda og Pest, masse restauranter og barer og veldig mye bra vær. Også er det ekstremt billig der: mat, drikke, transport og tjenester er veldig mye billigere enn i Norge. Så her lever du ganske fett på stipend og lån fra Lånekassen og fra Erasmus. Man trenger ikke å ha spart noe særlig før man drar hit.

Bustad

Vi var to stykker fra UiB som leide leilighet gjennom AirBnb. Vi bodde i sjette distrikt på Pest-siden, noe vi var superfornøyd med. Det var sentralt, trygt og fint. Vil anbefale å bo i distrikt 5, 6 eller 7. Alle disse ligger i Pest. Buda-siden er absolutt verdt å besøke, men vil ikke bodd her. Det er veldig usentralt, for så og si «alt» ligger på Pest-siden.

Leieprisen var ca. kr. 4500 per pers i måneden, noe som er dyrt for å være Budapest.

Sosialt miljø

Det er mye å finne på, og erasmusstudenter er veldig åpne for å bli kjent. Det er fadderuke og man får tildelt en egen mentor som man kan stille spørsmål til. Utover i semesteret arrangerte faddergruppen flere sosiale ting. I tillegg er det noe som skjer omtrent hver dag gjennom facebook-gruppen «Erasmus Life Budapest».

Jeg opplevde mine medstudenter som veldig inkluderende og hyggelige, men de aller fleste var rundt 19-21 år. Så vi norske studentene følte oss litt gamle i forhold til resten av erasmusstudentene.

2021

Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap

02.02.2021 - 30.06.2021

Førebuingar/praktiske tips

Det er ikke mye som må forberedes før utvekslingsoppholdet. Kan anbefale å melde seg inn i ulike facebook-grupper, der kan man få mye informasjon og hjelp med å finne bolig.

Om man har noen spørsmål er universitetets Erasmus-kontor svært behjelpelige, og man får også tildelt en egen fadder som kan svare på det du måtte lure på.

Undervisningsformer

Undervisningen består av forelesninger og seminarer. Vanligvis ville dette foregått på fakultetet, men ble under korona gjort på nett hele semesteret. Man har til sammen fem fag, der hvert fag gir 6 studiepoeng.

Eksamen er rundt midten av mai, og kan være enten skriftlig, en innlevering, en fremføring eller multiple choice. Eksamensform blir bestemt av hver enkelt professor. Man bør være forberedt på at ikke alle professorer er så opptatt av å gi all informasjon i starten av semesteret, slik som man gjerne er vant med fra UiB. Pensum, eksamensform, karakterskala ol kan bli bestemt (eller til og med endret) ganske sent i semesteret. Til gjengjeld er det sammenlignet med Bergen mye lettere å få gode karakterer.

Vurdering av emnetilbodet

Det er mer enn nok engelskspråklige emner å velge mellom, blant annet innenfor forretningsjus, EU-rett, internasjonal rett ++.

Man må selv melde seg opp i dette innen en gitt dato, men dette gir universitetet god informasjon om i forkant av fristen. Når påmeldingen starter er det første mann til mølla, men som erasmusstudent får man tilgang til oppmelding noen timer før de øvrige studentene. Jeg fikk derfor plass på alle fagene jeg søkte på.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var ganske varierende fra fag til fag. Noen fag og forelesere var veldig engasjerende og interessante, mens andre ikke var det. Det kan være lurt å melde seg opp i flere fag enn nødvendig i starten, for man kan enkelt melde seg av om man finner ut at faget ikke passer deg.

Universitetsområdet og byen

Fakultetet ligger sentralt på Pest-siden og ble nylig pusset opp! Byen er et fantastisk sted å studere, med mye å gjøre og se. Det er byen og det sosiale studentmiljø som gjør Budapest til et fantastisk studiested - mer enn det faglige utbyttet. Ungarn er også veldig studentbudsjettvennlig - der alt fra leie, transport og mat er mye billigere enn i Norge.

Bustad

Vi leide bolig gjennom AirBnb, men man kan også finne det på en rekke facebooksider. Erasmus Budapest kan også hjelpe med å finne bolig, både om man ønsker å bo alene eller i kollektiv med andre internasjonale studenter.

Buda-siden er veldig fin og rolig, men ønsker man å bo sentralt anbefaler jeg å bo på Pest-siden - gjerne i 5,6 eller 7 distrikt.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Budapest er stort og veldig bra! Fakultetet arrangerer fadderuke og noen turer gjennom semesteret, og Erasmus Budapest organiserer turer og arrangementer flere ganger i uken hele semesteret. Så det er enkelt å bli kjent med andre studenter.

Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap

15.01.2021 - 15.06.2021

Førebuingar/praktiske tips

.

Undervisningsformer

Dette semesteret har alt foregått på teams grunnet korona restriksjonene. Opplegget har forøvrig vært oversiktlig og gjennomførbart.

Vurdering av emnetilbodet

Det finnes en rekke emner man kan velge mellom hos universitetet og fullt mulig å fylle opp alle studiepoengene med engelske valgfag.
På den andre siden viser min erfaring at det er variert opplegg og krav fra fag til fag. Man kan også velge blokk-fag. Dette er fag som går intensivt gjennom pensum over kort tid hvor man har en eksamen/presentasjon ila. siste forelesning-disse kan anbefales.

Fagleg utbyte og språk

De aller fleste forelesere er svært flinke i engelsk, mens enkelte, dessverre, snakker ikke like forståelig. Dette merker du fort og har mulighet til å bytte fag i begynnelsen av semesteret, om det skulle være aktuelt.

Universitetsområdet og byen

Universitetsbygningen er en vakker og gammel bygning som ligger i sentrum av Budapest.

Bustad

Leieprisene i Budapest for en leilighet med bra standard -for en norsk student- er snille. Du får generelt mye for pengene i Ungarn.

Sosialt miljø

bra! Det er flere Erasmus arrangementer for alle Erasmus studenter i Budapest. I tillegg arrangerer skolen hyppig aktiviteter og utflukter for studentene ved Pazmany Peter.

2020

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

21.08.2019 - 31.01.2020

Førebuingar/praktiske tips

Det er ikkje mykje å førebu før utvekslingsperioden startar. Det er diverre ikkje så mykje oppdatert informasjon om studiestaden/studietilbodet på nettsida, men ein blir tidleg tildelt ein fadder som svarer på det ein måtte lure på. Det er også ein rådgivar på universitet som svarar raskt på spørsmål.

Det er ein fordel at det går direktefly til/frå Budapest - Oslo fleire gonger i veka. Med Wizzair kan ein få billettar til 100kr ein veg.

Undervisningsformer

Faga er verdt 6 credits, ein må såleis ta eksamen i 5 fag for å fullføre semesteret.

Ein kan velje mellom å ta ”bloc seminars” eller å ta fag med vanlig undervisning - stort sett ein gong i veka. Bloc seminars har intensiv undervisning i ei til to veker med påfølgande eksamen. Det er ikkje mange bloc seminars å velje mellom, men ei rekke ”vanlege fag”.

Eksamen kan vere skriftleg/munnleg eksamen på universitetet, heimeeksamen eller framføring.

Vurdering av emnetilbodet

Det var 40 – 50 fag å velje mellom. Eg opplevde at det var god kvalitet på undervisinga og ein har mogligheit til å bytte fag dersom ein ønskjer det i løpet av opphaldet.

Fagleg utbyte og språk

Forelesarane snakkar godt engelsk. Og det faglege utbytte var i all hovudsak godt.

Universitetsområdet og byen

Universitet ligg i hjarta av Budapest. Universitetet og byen er fantastiske stader å studere. Det er ting som skjer ved universitetet og i byen heile tida. Offentlig transport er billeg og godt organisert.


Bustad

Det er ein fordel å ha ordna bustad før semesteret startar. Det er billig å bu og leve i Budapest. Det er ei rekke sider på t.d. facebook der ein finn billege leilegheiter til studentar. Mange leiger óg gjennom Airbnb. Sjølvklart er det ein fordel å bu nære universitet. Snakk gjerne med fadderen du får tildelt om bustaden verkar fordelaktig.

Sosialt miljø

Folk er veldig inkluderande og det er eit fantastisk godt miljø på universitetet generelt og blant erasmus studentane spesielt. Både i fadderveka og resten av semesteret er det organiserte arrangement (ofte fleire gonger i veka) for erasmus studentane på jussen.

Informasjon