Universitat de Barcelona og Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier (ERASMUS+)
- LandSpania
- ByBarcelona
- Studieplassar2
- StudienivåBachelor, Master og PhD
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Avtalen gjeld for studentar på bachelor- og masterprogramma i norrøn filologi og andre studentar som ynskjer å ta emne i norrøn filologi når dei er på utveksling.
Før du kan reise på utveksling, må du ha tatt minimum 60 studiepoeng. Du må også ha gyldig studierett på eit bachelor- eller masterprogram ved UiB i den perioden du er på utveksling. Studentar på bachelor- eller masterprogram i norrøn filologi blir prioritert i fall det er fleire søkarar enn det er plassar.
Når i studiet kan eg reise
Bachelor i norrøn filologi: Best eigna for utveksling er fjerde, femte eller sjette semester av graden. Ein rår til at studentane tar 200-nivået på utveksling då det er lettare å finne emne som kan godkjennast på 200-nivået enn på 100-nivået.
Studentar på andre studieprogram: ta kontakt med studierettleiaren din.
Kva emne kan eg ta
Bachelorstudentar: Dersom du skal ta emne som skal inngå i spesialiseringa i graden din ved UiB, må du finne emne som kan godkjennast som tilsvarande spesialiseringsemne ved UiB. Det er lettast å finne emne som kan innpassast på 200-nivået. Hugs på at dersom du skal ta 200-nivået på utveksling, må du finne emne som har semesteroppgåve eller tilsvarande vurderingsform på (til saman) minimum 10 studiepoeng. Dersom du skal ta emne som frie studiepoeng i ein bachelorgrad, kan du velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for.
Masterstudentar: Dersom du skal ta emne i kursdelen av mastergraden din, må du finne emne som kan godkjennast som tilsvarande eller som erstatning for emne i kursdelen av mastergraden.
Det er ein føresetnad at kursa ikkje overlappar nivåmessig eller innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
Studieavgift
Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Universitat Barcelona (UB) blei grunnlagt i 1450, og har i dag over 64 000 studentar. Det er delt inn i 18 fakultet. I hovudsak er desse fordelte på seks campusar som ligg spreidd rundt i bykjernen. Universitetet blir rekna for å vere eit av dei beste i Spania, og samarbeider med ei rekke andre institusjonar i regionen.
Barcelona er regionshovudstad i den autonome regionen Catalonia og er den nest største byen i Spania med om lag 4,6 millionar innbyggarar, irekna forstadsområda. Verdsbyen er blant anna kjend for storslått arkitektur, eit rikt kulturtilbod og fotballspelarane sine.
Bustad
Universitetet kan hjelpe internasjonale studentar med å finne bustad i Barcelona. Ein kan enten leige ein av universitetet sine studenbustader, leige bustad hos ein aktør som universitetet har avtale med, eller finne noko på den private marknaden.
Semesterinndeling
September - januar og februar - juni.
Studentrapportar
2020
Høst 2019 - Medisinstudiet (MED9)
02.09.2019 - 31.01.2020Førebuingar/praktiske tips
Fram mot avreise er det en del praktiske ting man må ordne i forbindelse med søknaden til Vertsuniversitetet. Dette blir greit beskrevet på forhånd, og inkluderer ferdig underskrevet "learning agreement", passbilde, hvilke fag man ønsker seg, karakterutskrift, bekreftelse av språknivå og gyldig forsikring. Jeg brukte ANSA sin reiseforsikring i løpet av mitt utvekslingsopphold.
Språket kan være en utfordring dersom man ikke har ett godt nivå før avreise. Her vil jeg råde til å bruke tiden fram mot avreise godt, samt å benytte seg av muligheten til å ta ett språkkurs før semesteret begynner. Jeg brukte OLE languages og var veldig fornøyd der. Forelesningene foregår enten på Spansk (Kastiljansk) eller Katalansk (som er regionens språk). Mange forelesere byttet til spansk dersom du spør eller gjør dem klar over at du er Erasmus-student, mens andre foretrekker å forelese på Katalansk, så det kan være lurt og forberede seg på at man ikke kommer til å forstå alt som skjer i forelesningene.
Undervisningsformer
Semesteret i Barcelona begynte 2. september, og bestod av 2 blokker (GYN/OBS og så PED). Begge blokkene begynte med 1 uke teoriundervisning, før vi ble delt i 3 grupper på ca 30 stk der vi rullerte mellom de ulike undervisningsformene. I Gyn/Obs hadde vi "clases interactivas, seminarias og practicas" fram til eksamen som i år falt den 12.nov. I praksisen ble jeg plassert på sykehuset som heter Hospital Clinic, det samme stedet forelesningene er, men man kan risikere å bli plassert på ett annet sykehus som er lengre unna. Clases interactivas er egentlig bare vanlige forelesninger, mens seminarias er forelesninger med «exam» etterpå der du må svare på spørsmål fra timene som er gjennomgått der disse svarene teller en liten del av karakteren i faget. Pediatri startet 13. november og hadde en lignende inndeling. Faget begynte med teori dagen etter eksamen i gyn/obs og avsluttet med eksamen rundt 28.januar. Juleferien var rundt 2 uker fra 20 desember til 7 januar.
Vurdering av emnetilbodet
Ved mitt utvekslingsopphold fikk jeg tatt hoveddelen av undervisningen jeg trengte til mitt 9.semester, med unntak av genetikk og en uke utplassering i BUP som jeg da må ta igjen. I genetikk skal jeg ha en genetikksamtale for å bestå.
Fagleg utbyte og språk
Dersom man er villig til å arbeide litt med språket, har man muligheten til å forbedre Spansk-kunnskapene sine vesentlig etter endt utvekslingsopphold. Det er viktig å være obs på at mye av undervisningen foregår på Katalansk, samt at mye av undervisningsmaterialet man får tilgang til også er på Katalansk. Personlig syntes jeg det nå er helt uproblematisk og studere ved å bruke de Katalanske forelesningsnotatene, men at det fortsatt er utfordrende med den Katalanske dialekten.
Faglig er både undervisningen og praksisen man gjennomfører i Barcelona av høy kvalitet, og man lærer det samme man ville ha gjort i Norge (om kanskje litt mindre pga språket). Alt i alt får man ett stort utbytte av utvekslingen ved å benytte seg av alle mulighetene som byr seg, og på toppen av forbedringen i spansk, blir man og bedre i engelsk (som man gjerne bruker der spanskkunnskapene skorter litt). Jeg er storfornøyd med mitt utvekslingsopphold!
Universitetsområdet og byen
Barcelona er herlig stor, samtidig som du har alt innenfor rekkevidde med ett veldig godt kollektivsystem med metroen i sentrum. Med månedskort på metroen trenger du ikke tenke over noe, det er bare og hoppe på en buss og dra dit du vil. Jeg har blitt veldig glad i både stranden (styr unna Barceloneta) og Carmel Bunkers, der det er mulig å nyte utsikten over hele byen med en medbrakt øl eller tapas med gode venner.
Jeg har funnet meg noen favoritt-biblioteker og kan nevne "Universitat", biblioteket i Raval og UPF ved ciutadella parc. Ellers er det og mulig å lese på en av byens mange cafeer. Ellers har fakultetet ett veldig greit bibliotek i toppetasjen som fungerer veldig greit.
Bustad
Jeg brukte laaang tid på å finne leilighet, og var på en del visninger. Jeg vet ikke hvordan man kan gjøre det enklere, men jeg lette på sidene idealista, erasmusu m.m og postet også forespørsler på facebook. Spotahome kan man også bruke, men der må man betale agency-fee og har ikke mulighet til å se på leiligheten først da nettsiden sender sine egne ansatte dit på forhånd for å godkjenne leiligheten. Mitt råd er og betale for leilighet gjennom språkskolen om du gjør det i ukene før semesterstart. På den måten har du ett sted og bo, samt at du blir kjent med mange nye mennesker fram til du har funnet deg ett sted og bo. Dersom du skal gå 9.semester vil jeg anbefale å finne ett sted og bo mellom Hospital Clinic og Hospital Sant Joan de Deu (barnesykehuset der all undervisningen i Pediatri foregår). Jeg bodde i nærheten av Arc de Triumf og brukte ca 1 time på å komme meg til Sant Joan de Deu. Det hadde vært noen mer behagelige måneder dersom jeg hadde bodd litt nærmere!
Sosialt miljø
Barcelona er en nydelig by og det er alltid noen man kan henge med. Last ned Whatsapp, så er du klar! Det er en haug av Erasmus studenter i Barcelona, og masse arrangementer beregnet for studenter. Ha lav terskel for å skrive til folk du bare har møtt en gang eller bli med på noe sammen med ukjente, kanskje du møter din nye Barcelona-bestevenn der 😊 Jeg gikk sammen med sjette års studentene som holdt på med sitt ellevte semester. Ved siden av studerer mange av de samtidig til MIR (Avsluttende eksamen som de vanligvis tar januar året etter at de er ferdig), men det er mye sosialt som skjer ved siden av studiet selv om de er kommet langt i løpet. Skolen arrangerer også fester en gang i mnd og andre arrangementer, så sleng deg med noen fra klassen på predrinks og bli med. På høsten arrangerer de tur til «Colonies» som er en hyttetur med drikkeleker, konsert og fest til langt på natt som er verdt å få med seg (men ikke vent til billettene er utsolgt før du kommer på at du har lyst til å dra..).
Ellers er det utrolig deilig å bo i en by som har gjennomsnittstemperatur på 20 grader i oktober, når du er vandt til atskillelig kaldere. Benytt tiden til å kose deg på stranden, utforske områdene rundt Barcelona og bare nyyte at du er i denne nydelige byen. Spesielt vil jeg anbefale stranden i Castelldefels som er mye renere, mindre tettpakket og mindre utsatt for tyveri enn Barceloneta (selv om den er veldig grei om du bare MÅ en kort tur på stranden i varmen.)
2019
Vår 2019 - Medisinstudiet (MED9)
15.01.2019 - 15.06.2019Førebuingar/praktiske tips
Det praktiske gikk relativt greit. Man får en mail fra Universitat de Barcelona (UB) om hva man trenger å ta med i søknaden, også sender man bare den informasjonen til oppgitt mail (kopi av pass, signert learning agreement, reiseforsikring, language certificate (er tilstrekkelig med et som utvekslingskoordinator for uib skriver basert på dine karakterer fra vgs f.eks), signert og utfylt application form.
Søknadsprosessen kan virke litt overveldende i starten, men det går seg til.
Ellers bør man forberede seg på språket. Alt foregår på spansk (castellano), og i tillegg på katalansk. Og når det gjelder sistnevnte bør man være forberedt på at en del forelesninger kommer til å være på katalansk, da ikke alle studenter eller professorer er villig til å bytte til castellano for bare noen få utvekslingselever. Da bør man være mentalt forberedt på at man ikke kommer til å forstå alt, eller evt prøve å lære det på forhånd. Det er relativt likt castellano, så etterhvert begynner man å forstå når man leser det, men er såpass ulikt at det er utfordrende å forstå når det blir snakket.
Undervisningsformer
Undervisningen i både gyn/obs og pediatri skjer i form av forelesninger (hele klassen), og så blir man delt opp i mindre grupper for å ha seminarer, interaktive classes og praksis. I gyn/obs var det også noen praktiske kurs i undersøkelsesteknikk. Underveis i seminarene, spesielt i pediatri er det en del interaktivt, det er også en del arbeid underveis (lage presentasjoner), i tillegg må man skrive 3 pasientcases i praksis. I gyn/obs varierer det for hvor man blir plassert - der hvor jeg var måtte man holde en presentasjon om en case man hadde sett, mens for andre var det å ha skriftlige cases slik som i pediatri.
Altså opplevde jeg at det er litt mer underveis-arbeid enn jeg er vant til fra Bergen, men dette har jeg hørt at er spesifikt for med9 semesteret i Barcelona. Det er en tilvenning, og noe det er greit å være forberedt på, slik at man leser litt mer jevnt, men ellers opplevde jeg dette som en god måte å lære på.
Vurdering av emnetilbodet
De tilbudte både gyn/obs og pediatri inkludert praksis i begge deler, så jeg vil si den er god. Det eneste man må ta igjen når man er tilbake er en ukes praksis i BUP og en vurderingssamtale i genetikk.
Fagleg utbyte og språk
Jeg har lært veldig mye av å være på utveksling! Det rent faglige vil jeg si at man kan lære like godt/bedre(?) i Bergen, men alt rundt det gjør at det er 100% verdt det å dra på utveksling. Man lærer hvordan et helsesystem fungerer i et annet land, hvilke ting som er annerledes og hvilke ting som er likt. Man lærer å utfordre seg selv, og å godta at man ikke klarer å forstå alt. Jeg har lært å gjøre feil og misforstå ting hver dag, men å ikke straffe meg selv for det, men gå videre å gjøre det bedre neste gang.
Jeg har lært masse språk! Jeg ser tilbake på hvor usikker jeg var med spansken da jeg først kom til Barcelona, og hvor bratt læringskurve jeg har hatt til hvor mye mer avslappet jeg var mot slutten. Jeg er i tillegg blitt enda mer inspirert til å lære det enda bedre og fortsette utviklingen nå når jeg har kommet hjem.
Universitetsområdet og byen
Universitetet er utrolig flott! Det medisinske fakultet ligger i samme bygg som hospital clinic, hvor jeg tilhørte. Der har man kantine, bibliotek, et svært bygg med masse forelesningsaulaer og uteområde hvor man kan sitte i solen og kose seg. De andre fakultetene ligger ikke tilknyttet, så de ser man ikke nødvendigvis så mye til.
I praksis i gyn/obs blir man plassert enten på clinic, eller på et annet sykehus (som kan være en del lengre vekke) - dette gjelder også utvekslingsstudenter! I pediatri er man hele veien på barnesykehuset Sant Joan de Déu (praksis og seminarer) - utrolig flott sykehus. Virkelig tilpasset barn med masse farger og malerier.
Alle som noen gang har vært i Barcelona vil si at det er en helt fantastisk by! Barcelona har alt du måtte ønske fra gåturer i parker, kultur, kunst, strand!, konserter, fester, barer, restauranter, etc. Det er utrolig stort, noe man må vende seg litt til når man er fra en relativt liten by som Bergen, og det tar litt tid å bli kjent. I tillegg skinner solen hele tiden!! :)
Bustad
Det finnes en rekke ulike sider hvor man kan lete etter bolig - disse får man navnet på fra UB (den mest brukte er Idealista). Jeg brukte derimot en Facebook-side som heter "pisos d'estudiants Barcelona" hvor det legges ut masse ledige rom i leiligheter og i tillegg kan man legge ut et innlegg der selv som andre kan svare på. Verdt å sjekke ut.
Det er en del ulike bydeler man kan bo i; Hospital Clinic ligger i Eixample - som er en veldig fin bydel med en del restauranter og barer - er ganske sentralt også. Jeg bodde i Gracia - som er bydelen ved siden av og hadde ca 30 min å gå til sykehuset (lengre til de andre hvor jeg hadde praksis og barnesykehuset - men metro er GULL i Barcelona). De som er fra Barcelona sier at Gracia er den fineste bydelen, og jeg har vært veldig fornøyd med å bo her! Masse liv, gode restauranter, barer, fester, osv. Det eneste er at det er litt dyrere enn enkelte andre områder.
Ellers kan man også velge barrio Gotic, som er utrolig koselig og gammelt (men og nokså turistifisert).
Jevnt over er det fint overalt i Barcelona, det man må huske er at der det er mye turister (spesielt ned mot stranden og hvor de store klubbene er) er det en del mer lommetyveri enn ellers i Barcelona.
Sosialt miljø
Noe av det første jeg merket da jeg kom til Barcelona var at jeg sannsynligvis aldri kommet til å sitte alene, med mindre jeg ville det selv. Man møter folk på skolen, på språkkurs (hvis man tar det-som jeg gjorde), og gjennom uttalige Erasmus-events. I starten blir man addet i grupper på Facebook og Whatsapp, og man får da reklame om turer til Montserrat, Tibidabo, Girona, Volcanic zone, Ibiza, osv, osv. Det arrangeres også fester omtrent hver eneste dag (inkludert i hverdagene, som kan være litt vanskelig å delta på for oss medisinstudenter som må på oblig kl. 08). Her er det bare å slenge seg på så mye man vil. Utrolig mye gøy, og man kommer garantert til å bli kjent med masse kjekke folk på disse turene. I tillegg er det ekstremt åpent for å sende melding i whatsapp gruppen og spørre om noen vil finne på noe - og det er så og si alltid noen som vil finne på noe. Erasmus-miljøet i Barcelona er stort - (bare på det medisinske fakultet var vi en ganske stor gjeng), og denne gruppen mennesker er alltid åpen for å bli kjent med nye mennesker.
I en veletablert medisinstudentklasse tror jeg det alltid kan være vanskelig å bli godt integrert - jeg synes derimot at det har gått veldig bra! Folk er utrolig hyggelige og åpne så lenge man viser at man er interessert i å bli kjent med folk, og prøver å snakke med folk. Det er en gjeng med virkelig hyggelige folk, som kommer til å hjelpe dere med hva som helst når dere spør. Det arrangeres fester på fakultetet 1 gang i måneden, så her er det bare å slenge seg på. Studentene i Barcelona er stort sett ganske hardtarbeidende og har en god del mer å gjøre det semesteret enn vi har (siden det er deres siste år), men disse festene kommer folk alltid på. I tillegg bytter man grupper en del når man er i mindre grupper, noe som også er veldig fint for å lettere kunne bli kjent med flere folk i klassen.
Jeg var i tillegg så heldig å få slenge med på en tradisjonstur til Mexico med min klasse - så her er det bare å gripe sjansen om man får den!
Mitt tips her: vær åpen, sett deg ved siden av noen, hvis at du vil lære spansk og snakke med folk, og du kommer til å bli supergodt integrert - garantert :)
2018
2018/19 - Medisinstudiet - 2. studieår
05.09.2017 - 15.06.2018Førebuingar/praktiske tips
Det trengs ikke så mye forberedelser for å dra på utveksling på 2. året. Du må ta hele året for å kunne dra så tidlig i studiet for at det skal passe med studiepoeng og fag. Medisinstudiet på UB er svært anerkjent i Spania, og det holder et høyt nivå. Jeg vil absolutt anbefale gode spanskkunnskaper da det gjør det lettere å lære seg katalansk. Elevene snakker katalansk og foreleserne snakker katalansk. Så begynn tidlig med å lære deg spansk.
Du må også vite at du mest sannsynlig er eneste utvekslingsstudent på 2 året. Da jeg kom var det ingen som helt skjønte hvem jeg var eller hvorfor jeg var der. Heller ikke lærerne visste hvem jeg var, så jeg måtte hele tiden introdusere meg. Jeg sto aldri på listene over hvilke elever som skulle være tilstede eller hvem som skulle ha eksamen. Det er litt slitsomt, men det gjør også at du lettere kan velge den gruppen du selv ønsker.
Det har vært et helt fantastisk år, selv om det har vært svært krevende.
Undervisningsformer
Det er veldig høyt nivå på undervisningen, og det er variert. Det er for det meste forelesninger hver dag og ca annenhver dag med seminarer eller praktiske grupper. Forelesningene varer i en klokketime for hvert fag og alle fagene går rett etter hverandre. Seminarene er i små grupper der vi løser caser og har fremføringer. Disseksjonene er delt inn i osteologi og disseksjon. Vi hadde det ca to ganger i uken gjennom store deler av året. De bruker ferdigdissekerte preparater der professoren går gjennom alt man skal kunne på det organet/kroppsdelen, og så går man i grupper og ser selv. I nevro- og organanatomi hadde vi praktisk eksamen hver 4 disseksjon, noe jeg likte da man ble tvunget til å faktisk lære seg de ulike delene underveis.
Også i de andre fagene var det underveiseksamener, så du må regne med å lese masse allerede fra starten av.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg fikk tatt alle fagene jeg trengte med unntak av mikrobiologi. I tillegg måtte jeg ta anatomi fra første året på nytt for å få nok studiepoeng. Siden fysiologi i Barcelona er delt opp i I og II, så må man ta hele undervisningsåret ved universitetet.
I tillegg tok jeg et par valgfag. Det var mye å velge mellom, og mye spennende. Jeg tok feks hvordan gjøre kikhullsoperasjoner i ledd, noe som var veldig annerledes og spennende.
Fagleg utbyte og språk
Jeg har lært masse dette året da det har vært et krevende år med mye skole fra dag 1. Vær obs på at de aller meste går på katalansk og at lærerne er ikke spesielt hjelpsom. Mine medstudenter var derimot veldig hjelpsomme. De hjalp med det jeg lurte på, og tok seg alltid tid til å svare på spørsmål. Medisinstudiet ved UB er dyrt for de som er fra Spania, og det krever mye. Medstudentene gjorde ikke stort annet enn å studere, så det var litt vanskelig å bli ordentlig kjent. De fleste begynner rett fra videregående og de er ferdig et år før oss, så du må regne med at de fleste er 18/19 år. Dette, i tillegg til at de snakker katalansk, gjorde at jeg ikke fikk snakket så mye spansk som jeg ønsket. Jeg har lært en del spansk, men ikke like mye som jeg hadde forventet før jeg dro ned.
Universitetsområdet og byen
Barcelona er en nydelig by. Den har alt du trenger av strand, shopping, kultur og uteliv. Det skjer noe hele tiden, så du har uendelig med valg. Skolen er Hospital Clinic, en utrolig fin og ærverdig gammel bygning.
Bustad
Hvis du skal finne en bolig privat trenger du ikke begynne å søke for tidlig. De fleste ønsker at leilighetene skal være leid ut hele tiden, så du kan ikke be om å få en leilighet som er ledig en måned eller to før du skal ha den. De fleste sender ut en "bekreftelse" på at du får leiligheten, men den har de gjerne sendt ut til flere, og da er det førstemann som betaler depositum som får leiligheten. Hvis du har mulighet til å være i Barcelona mens du jakter på leilighet er det absolutt å anbefale. Eventuelt hvis du kjenner noen som er på utveksling, om du kan overta leiligheten.
Jeg anbefaler å bo i El Born, Barrio Gotic eller Eixample (nærme skolen). Jeg ville ikke bodd i El Raval eller Barcelonetta da det foregår mye kriminalitet i disse områdene.
Sosialt miljø
Det er lett å finne folk i Barcelona. Gjennom ERASMUS er det mange eventer og utflukter. Ellers kan man møte folk på språkcafeer der man lærer seg spansk mot å lære vekk et annet språk.
Høst 2017 - Medisinstudiet (6. semester)
05.09.2017 - 15.01.2018Førebuingar/praktiske tips
Den byråkratiske prosessen for å få alt på plass med fagene var kaotisk. Så det er lurt å ringe de hvis man ikke har fått endelig svar på søknaden (og slapp av, man trenger ikke å ta denne samtalen på spansk med mindre man føler seg veldig komfortabel med språket) og ha litt is i magen, mye pleier å ordne seg til slutt, men det er en kjent problem at det er få plasser på fagene (spesielt de kliniske).
Jeg vil sterkt anbefale å ta et språkkurs før undervisningen begynner. Jeg valgte å ta castellano, men da undervisningen begynte fant jeg ut at et kurs i catalá nok hadde vært mer nyttig. Forelesningene var kanskje 50/50 castellano/catalá og selvom man kan spørre foreleseren om å snakke castellano er språk et betent tema i Barcelona og det kan bli litt dårlig stemning. Jeg tok dermed et catalá kurs på universitetet etter at jeg begynte med undervisningen. Det finnes et bra tilbud på universitete som heter Serveis Lingüístics de la UB (http://www.ub.edu/sl/ca/fl/formling.html) hvor jeg tok undervisning. Hvis ikke har byrådet (ajuntament) i Barcelona et kurstilbud som heter Consorci per a la Normalitazion Lingüística (http://www.cpnl.cat/) som kun koster €13 for 40 timer, men man må være tidlig ute for å melde seg på ettersom det fort blir fult. Når det er sagt så brukes både castellano og catalá om hverandre så det er fint å kunne litt av begge. Dessuten kan man gjøre eksamen på castellano og de aller fleste snakker dette hvis du spør dem om å legge om.
Dette ble kanskje litt negativ, det er vanskelig i starten, men når man begynner å skjønne systemene og ikke lenger er redd for å mase og spørre om ting man trenger så blir det veldig fint. Sykehuset er et av de beste i Spania og det kliniske praksisen var spennende. Barcelona er i tillegg en herlig by med masse sol og en haug med ting å finne på. Og husk å ta med sykehusklær, stetoskop, reflekshammer etc.
Undervisningsformer
Forelesninger og seminarer var hovedformen for undervisning. I tillegg hadde jeg tre uker praksis i indremedisin. Seminarene gikk på dagtid og varte rundt 3 til 4 timer, mens forelesningene alltid var på ettermiddagen fra 15 til 18 og noen ganger til 20. For en som blir ganske trøtt og sulten på kvelden var det litt tungt å ha forelesning så sent, men kan anbefale å venne seg til en stor spansk lunsj kl.13 (man kan få en trerettes billig i kantienen ellers er det et flust av mikrobølgeovner og det er vanlig at folk har med seg middagsmat til lunsj) for å holde blodsukkeret oppe gjennom disse forelesningene.
Alle seminarer var obligatoriske og det ble tatt oppmøte. Man kunne være borte fra en og det viste seg å være lett å bytte så lenge man spurte på forhånd. Forelesningene var frivillige.
Det var en del innleveringer ila semesteret. I mikrobiologi skal man skrive labrapport fra alle seminarene så det er lurt å ta gode notater fra starten. Det er også en multiple choice delprøve midt i semesteret. I farmkologi hadde vi en delprøve i midten av semestertet, den var mutiple choice og innleveringer i seminarene, men disse flyte man ut i løpet av seminaret. I patologi hadde vi to delprøver på nett med bilder av snitt og organer som vi skulle identifisere. Vi måtte også skrive en lengre oppgave hvor vi svarte på spørsmål om ulike patologiske prosesses. Denne kunne man skrive på castellano og jeg hørte rykter om at noen skrev den på engelsk, men dette må man i så fall spørre om. Man skal også ha et gruppearbeid i patologi eller mikrobiologi (de setter deg opp i en gruppe) da skal man skrive en tekst om et fenomen innen et av fagene og holde en presentasjon for resten av kullet, men det er kun en som holder presentasjonen. Januar er eksamensmåned i Barcelona, det er mutiple choice eksamen i alle fag med 100 spørsmål på 100 min. Dette var litt stressende ettersom man ikke har så god tid, men det går fint.
Praksisen i indremedsin bestod av å følge en overlege og to leger i spesialisering på avdelingen fra 09 til 12 hver dag. Det var kjekt å være på den samme avdeligen alle tre ukene fordi man får tid til å bli litt kjent med pasientene og legene i gruppen. Overlegen av veldig hyggelig og passet alltid på å forklare hva som feilet pasienten og jeg fikk undersøke når dette var mulig. Dessverre ble det ikke noen mulighet for å ta opp journaler, men dette fikk jeg mulighet til å gjøre da jeg kom tilbake til Bergen
Medstudentene mine var hyggelig og imøtekommende fra første dag. Det var til stor hjelp ettersom erasmuskontoret ikke hadde mulighet til å vise meg timeplanene eller melde meg opp til seminarundervisningen. Det er derfort lurt å spørre sine medelever om råd.
De aller fleste brukte kompendier skrevet av tidligere studenter som pensum, dette fikk man tilgang til på en google drive og det var billig å skrive de ut hvis man ønsket å lese de på papir. På google driven ligger det også tidligere eksamensoppgaver. Noen ganger kan det være greit å slå opp i pensumbøkene og disse var tilgjengelig på biblioteket. Bare husk å lever de tilbake i tide, jeg var en dag forsinket og ble sperret fra å låne bøker i to uker på grunn av dette.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg studerte mikrobiologi, farmakologi og patologi. Det tilsvarte fagene ved UiB utenom biokjemi som jeg måtte lese på egenhånd. Pensum var likt utenom i farmakologi hvor det var betydelig mer. I tillegg hadde jeg tre uker praksis i indremedisin som var lærerrikt. I Barcelona er det et stort fokus på detaljer og det føltes til tider siltsomt å måtte pugge de minste detaljer som man følte var nokså irrelevante. Forelesningene ligner på her hjemme, utenom at det ofte ikke er pause selvom forelesningen er 3 timer lang. Alt i alt føler har jeg lært en god del, ikke minst hvordan man skal komme seg igjennom en byråkratisk jungel på et nytt språk.
Fagleg utbyte og språk
Det ble undervist rundt 50/50 catalá/castellano. Siden jeg ikke kunne catalá fra før var det vanskelig å følge med i disse forelesningene, men de andre gikk bedre mot slutten av oppholdet. Jeg fikk ikke så mye ut av forelesningene, men seminararbeidet (lab i mikrobiologi og farmakologi og arbeid på patologisalen) var bra og der læret jeg mye. I tillegg fikk jeg stort utbytte av praksisen hvor jeg fikk sett mange ulike indremedisinske pasienter og var med en hyggelig overlege.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger spredt rundt i hele byen. Det medisinke fakultetet har to campuser, en i sentrum (hospital cliníc) og en i utkanten (bellvitge). Jeg var på Hospital Cliníc og det var deilig å være så sentralt ettersom man kunne sykle til skolen. Ved denne campusen er det erasmuskontor, bibliotek, kantine og forelesningssaler. Jeg hadde all undervisning her, også praksisen, ettersom fakultetet er sammenkoblet med sykehuset.
Barcelona er en herlig og livlig by hvor det skjer noe hele tiden. Fiestas, store eller små gatefestivaler med musikk, mat og drikke, finner sted nesten hver eneste helg i ulike deler av byen. Det er et stort utvalg av gode og billige steder å spise og drikke og hvis du er vegetarianer er dette et lite mekka. Det er en rekke museer og jeg kan abefale MACBA, CCCB og Miró museene. Parkene i Barcelona er ikke like grønne eller store som hjemme, men jeg kan anbefale å ta turen til Collserola, fjell og tur området like utenfor byen og Montjuic. Ellers er det ikke langt til havet, men strendene i byen er ofte overfylt, så det er bedre å ta toget 10 - 15min ut av byen til endesløse strender med færre folk og klart vann. Det er også masse fine turmuligheter i Pyreneene og Costa Brava. Kan anbefale å kjøpe en sykkel, dette er en fin og effektiv måte å komme seg rundt i byen. Det finnes også bysykler, men disse må man ha NIE (bli registrert som innbygger av Barcelona) for å bruke. Å skaffe seg NIE er en nesten umulig prosess så jeg bega meg aldri ut på den og det trengs heller ikke.
Bustad
Bolig kan virke stressende ettersom universitetet ikke tilbyr dette, men det løser seg fint. Mitt tips er å vente med å finne et sted inntil du er i Barcelona. Du kan enten leie noe kortvarig før du kommer eller benytte deg av hostel eller couchsurfing. Man finner boliger på idealista.es eller på en rekke facebookgrupper for studenter. Mye er litt dyrt (typ €500) men man kan få et greit rom for €350 - 400 hvis man leter litt. Er det helt krise kan man leie inn en som finner bolig til deg, men dette må du betale for og jeg tror det er litt dyrt, men kanskje verdt det hvis du virkelig ikke finner noe et annet sted. Jeg boode i et stort kollektiv litt opp i høyden (Vallcarca) og var godt fornøyd med å komme litt vekk fra bykjernen med mye bråk. Ellers er det populært å bo i sentrum, mange bor i Ravel, El Born og Gotico, jeg likte meg bedre i Gracia som har noe mindre folk men samme fine arkitektur og placaer.
Sosialt miljø
Jeg ble godt tatt imot av mine medstudenter og ble kjapt innlemmet i en google drive og whatsapp gruppe for kullet. Dette burde man spørre om fra dag en ettersom det ligger masse nyttig info i dropboksen (kompendier, tidligere eksamner etc) og kommunikasjon om avlyste forelesninger eller oppgaver som skal levers annonseres i whatsapp gruppen. De spanske studenten er en del yngre og de fleste bor fortsatt hjemme ettersom det er dyrt å flytte for seg selv. Dermed ble det sosiale utenfor skolen noe mindre enn det jeg var vant med fra Bergen, men det gikk helt fint. Det er uansett lett å komme i kontakt med folk i Barcelona og jeg fikk en del venner utenfor universitetet. Språkkurs er også en fin måte å bli kjent med andre utvekslingstudenter. I tillegg finnes det en fadderordningen gjennom ESN man kan melde seg til.
2015
Vår 2015 - Medisinstudiet
09.02.2015 - 30.06.2015Førebuingar/praktiske tips
ANSA har en god studentforsikring. Abefaler å kjøpe tilleggsforsikring for mobil.
Spansk personnummer (NIE) er praktisk å ha for å kjøpe sykkelabonnement og for andre byråkratiske oppgaver. Før krevdes ikke NIE med mindre man skulle oppholde seg i Spania i over seks måneder, men slik jeg har forstått det er denne praksisen i endring og det er mulig at det kreves hvis man skal oppholde seg der i over tre måneder. Man kan forhåndsregistrere seg og bestille time for det praktiske på nett.
Undervisningsformer
Semesteret starter med forelesninger, deretter praksis/seminarer og eksamen. Undervisningen foregår hovedsakelig på katalansk, men det er mulig å be foreleserne om å undervise på spansk. Dette kan man ikke ta for gitt. Foreleserne er generelt veldig hyggelige og imøtekommende.
De fleste studentene bruker ikke lærebøker når de studerer, men kompendier basert på forelesningsnotater og læreverk. Dette er ikke offisielle dokumeter, men initiativ av studentene. Man kan be om passord til dropboxen til de forskjellige kullene for å få tilgang til disse og andre nyttige dokumenter. Universitetet legger ikke ut gamle eksamensoppgaver.
Man blir evaluert både gjennom avsluttende eksamen, praksis, deltakelse på seminar og deleksamener. Dette kommer an på faget.
Vurdering av emnetilbodet
Det medisinske fakultetet ved UB er meget anerkjent og holder et svært høyt nivå både på undervisning og praksis.
Hvis man ikke får tatt alle de obligatoriske fagene er det mulig å melde seg opp i valgfag ved det medisinske fakultet. Dette for å oppnå status som fulltidsstudent hos Lånekassen for å få rett på lån/stipend/erasmusstipend/språkstipend. Det er ikke mulig å melde seg opp i fag ved andre fakulteter slik vi kan i Norge. Valgfagene går hver fredag og gir mellom 2-4 studiepoeng. Det er stor forskjell på innsatsen man må legge ned i de forskjellige valgfagene, dette reflekteres ikke i studiepoengene. Jeg kan anbefale på det sterkeste epidemifaget undervist av professoren som er erasmusansvarlig. Spør gjerne medstudenter om hvilke fag de kan anbefale. Noen valgfag blir undervist på et annet fakultet; Bellvitge.
Av de obligatoriske fagene fikk jeg ta hud, nevro og øye. ØNH gikk også dette semesteret, men jeg fikk ikke lov til å melde meg opp i dette faget av uvisse grunner. Jeg meldte meg opp i tre valgfag for å bli fulltidsstudent, men endte opp med å melde meg av et av dem. Da satt jeg igjen med 27 studiepoeng som er det samme antallet studiepoeng man tar på 7. semester ved UiB. Dette var forhåndsavklart med UiB og Lånekassen.
Fagleg utbyte og språk
Det er god struktur og høyt nivå både på undervisning og praksis. Denne foregår hovedsakelig på katalansk, men det kommer an på både fag, undervisere, leger og pasienter. Noen er veldig velvillige til å kommunisere på spansk når de vet det er utvekslingsstudenter til stede. Jeg tok et spansk språkkurs før semesterstart. Grunnen til at jeg ikke tok et katalansk var fordi jeg ikke fant et som tilfredsstilte Lånekassens krav for språkstipend. Man har mer nytte av katalansk enn spansk ved UB, men man kommer langt med spansk. Språkskolen jeg gitt på heter BCN Languages, en profesjonell språkskole med dyktige og engasjerte lærere. De har skoler på mange steder i byen, jeg gikk på den som ligger i Gracia.
Universitetsområdet og byen
Det medisinske fakultetet til UB ligger midt i byen. Sykehuset el Clinic er bygget rundt fakultetet. Praksisen kan foregå på sykehus som ligger et stykke fra byen. Barcelona er en by som har noe for en hver smak; kultur, strand, fjell, idrettsarenaer og uteliv.
Bustad
Det er relativt greit å finne et sted å bo i Barcelona. På siden idealista.com kan man lett søke bolig etter pris/område. Jeg vil anbefale Sant Antoni, El Raval eller Gracia som alle er i gangavstand til fakultetet samtidig som det er områder hvor man finner mange kaféer, barer og generell god stemning. Det er også mulig å søke bolig og be om tips av andre utvekslingsstudenter i erasmusfacebookgrupper. Det medisinske fakultetet til UB ligger rett ved metrostoppet El Clinic.
Sosialt miljø
Min oppfatning er at det er veldig god steming både blant lokale studenter og erasmusstudenter. Det er lett å komme i kontakt med folk og man har mange aktiviteter man kan ta del i.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.ub.edu/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb7287
- FagnavnHumanistiske fag