Universitat Autònoma de Barcelona og Det psykologiske fakultet (ERASMUS+)
- LandSpania
- ByBellaterra (Barcelona)
- Studieplassar2
- StudienivåBachelor
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Profesjonsstudentar i psykologi, og studentar på eit bachelor program i psykologi ved Det psykologiske fakultet, som har bestått eksamenar tilsvarande 60 studiepoeng før utreise.
Når i studiet kan eg reise
Bachelorstudentar reiser ut i den valfrie delen av sitt studieprogram, og profesjonsstudentar i psykologi kan reise ut i sitt 5. valfrie semester og i sitt 7. semester.
God planlegging er viktig for ei utbyterik utveksling.
Språk
Undervisningsspråket er catalansk/spansk med eit mindre kurstilbod på engelsk.
Språkkrav: B1 i spansk, katalansk og engelsk
Dersom du ikkje har nok spanskkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg språkleg på før utreise. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.
Sjølv om du velgjer å ta alle kurs på engelsk er det heilt naudsynt å ha B1 i spansk eller katalansk. I tillfelle kurstilboda på engelsk er fulle vil du bli nøydd til å ta kurs på spansk eller katalansk.
Kva emne kan eg ta
Psykologi på lågere grad (BA) avhengig av tilbod og krav omforkunnskapar.
Bachelorstudentar: Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for. Dersom du skal ta deler av spesialiseringa i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB.
Det er ein føresetnad at kursa du vel ikkje overlappar nivåmessig eller innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
Dersom du er profesjonsstudent i psykologi og vil ta ein del av spesialiseringa di ved dette universitetet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande dei obligatoriske emna på 7. semester av profesjonsstudiet ved UiB. Du kan óg reise ut i ditt valfrie 5. semester og ta valfrie emner. Ta kontakt med internasjonal koordinator ved fakultetet for å få faglege råd om emnevalget undervegs.
Emnetilbod på engelsk ved universitetet er presentert her: Subject List Incoming Students - Facultat de Psicologia - UAB Barcelona
Studieavgift
Erasmusstudentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Universidad Autónoma de Barcelona er eit offentleg universitet med om lag 43 000 studentar. Universitetet satsar hovudsakleg på dei fire områda biovitskap og helse, eksperimentelle og teknologiske fag, samfunnsvitskap og humanistiske fag. Universitetet sin hovudcampus Bellaterra ligg i Cerdanyola del Vallès, om lag to mil unna Barcelona.
Barcelona er regionshovudstad i den autonome regionen Catalonia og den nest største byen i Spania, med om lag 4,6 millionar innbyggarar, irekna forstadsområda. Verdsbyen er blant anna kjend for storslått arkitektur, eit rikt kulturtilbod og fotballspelarane sine.
Bustad
Universitetet har ein stor «studentby» kalla Vila Universitària på Bellaterra campus der internasjonale studentar kan søke om bustad. UAB samarbeider òg med Resa Housing Barcelona, ei tverrinstitusjonell teneste for bustadformidling. Det kan vere vanskeleg å ordne med bustad på førehand frå Noreg, difor kan det vere nødvendig å finne mellombels losji for dei første par dagane i Barcelona.
Semesterinndeling
September - januar og februar - juli.
Studentrapportar
2024
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
12.02.2024 - 05.07.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studierdningen av 2003.* Det kan være kjempe lurt å være tidlig ute med å søke etter bolig i Barcelona. Jeg anbefaler at man prøver å finne en bolig i sentrum (hvis man ønsker å oppleve mest mulig av kulturen i Barcelona), gjerne mellom sentrum og skolen (UAB ligger et stykke unna sentrum). For meg tok det 40 min med tog, så dette var perfekt ettersom jeg kun var på skolen 3 ganger i uken.
Undervisningsformer
Undervisningsformen var veldig lik som det en var vant med fra videregående. Hadde skole tre ganger i uken, på mandag (fra 12-15), på tirsdag (fra 8:30 - 15 og på torsdag (8:30 - 15).
Vurdering av emnetilbodet
For min del var det ingen problem med emnetilbudet. Ettersom jeg husker hadde jeg 7-8 forhåndsgodkjente fag å velge mellom. Fagene var veldig enkle og lite tidkrevende. [Det juridiske fakultet: Husk at det også er mulig å ta andre emner enn de som allerede er forhåndsgodkjent. Du må i så fall ta kontakt med fakultetet slik at det kan vurderes om emnet du ønsker å ta kan godkjennes.]
Fagleg utbyte og språk
Flere av fagene jeg valgte synes jeg var interessante, men det faglige utbyttet mitt var ikke så veldig stort. Mye av materialet har en så og si vært innom fra før av, under jussen i Norge. Likevel var det interessant å få et nytt perspektiv på ting. Jeg valgte fagene Law and techology (anbefales), Gender and Law (anbefales), Crimes against Humanity (...) (om du likte emne menneskerettigheter er dette å anbefale), Public participation in the European Union (dette var veldig teoretisk og tørt for min del, men vurderingene ganske greie) og Animal Welfare (dette var det mest upraktiske faget jeg hadde, men faget besto av få og enkle vurderinger). Jeg lærte mest i Law and technology, Gender and law og Crimes against Humanity (...).
Universitetsområdet og byen
Jeg har hatt et veldig fint opphold i Barcelona, og blitt kjent med mange hyggelig internasjonale studenter. Under mitt opphold har vi dratt på flere reiser sammen innen fastlandet og til de spanske øyer.
Bustad
Som nevnt tidligere er det smart å lete etter bolig tidlig, særlig ettersom etterspørselen er så stor og prisene ganske høye. Om du finner bolig i Gracia-området (her bodde jeg) er dette å anbefale. Det er et veldig pent, rolig og trygt området.
Sosialt miljø
Jeg trivdes kjempe godt i Barcelona og det sosiale miljøet var upåklagelig. Du klarer deg kjempegodt med engelsk her, da den sosiale kretsen du mest sannsynlig kommer å tilbringe mest tid med er internasjonale studenter. Likevel er det alltid en fordel med litt spansk. Folk flest snakker spansk her, selv om Catalansk er morsmålet. Beboernes engelskkunnskaper er derimot ikke særlig høye, så du må være forberedt på å benytte deg av google translate, i verste fall.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Det kan være smart å finne seg et sted å bo i forkant av studieoppholdet. Man kan finne bolig gjennom for eksempel Idealista som minner om finn.no og hybel.no. Personlig var jeg veldig heldig og fant et kolllektiv med tre andre norske jenter som bodde i Barcelona fra før av. Jeg fant annonsen for kollektivet mitt i facebook-gruppen "Norsk i Barcelona". Om du ønsker å finne en bolig med andre nordmenn ville jeg også anbefalt å sjekke ut Facebook-gruppen "ANSA Barcelona".
Undervisningsformer
Hvordan de ulike professorene underviste varierte i stor grad. Noen avholdt tradisjonelle forelesninger, mens andre la opp til gruppearbeid eller mer individuell læring. Generelt sett synes jeg undervisningen minnet i stor grad om videregående opplæring, med mindre vurderinger og prøver underveis og en skriftlig "final exam" mot slutten av semesteret (i de fleste fag).
Jeg hadde undervisning tre ganger i uken; mandager (fra 12-15), tirsdager (fra 8:30 - 15) og torsdager (8:30 - 15). I tillegg meldte jeg meg frivillig opp til spansk undervisning, så jeg var også på universitetet på mandager (fra 17-19) og på onsdager (fra 17-19).
Vurdering av emnetilbodet
Det var et ganske begrenset utvalg av engelske emner, så jeg ville prøvd å sjekke opp på forhånd om universitetet tilbyr nok engelske emner det semesteret du ønsker å dra på utveksling om du ikke kan ta spanske emner. Våren 2024 var det totalt 7 juridiske engelske emner, og man måtte velge 5 emner for å få 30 studiepoeng.
Fagleg utbyte og språk
Hvor stort faglig utbytte man får avhenger av hvor mye innsats man legger ned selv, og hvilke emner man tar. Likevel synes jeg ikke terskelen var særlig høy for å stå, og om man følger undervisningen og gjør det obligatoriske kommer man en lang vei. Jeg valgte følgende emner;
Crimes Against Humanity and Human Rights: I dette emnet var det ikke en final exam, men kontinuerlige vurderingeringer gjennom "reading tests, presentations, comprehensive practice sessions, posters, essays, and a literary seminar". Det høres kanskje mye ut, men det var veldig overkommelig uten særlig høy vanskelighetsgrad.
Public Participation in the Institutions of the European Union: Veldig interessant emne med en flink professor. Jeg opplevde undervisningen som ganske så interaktiv, og jeg lærte mye nytt og interessant i forbindelse med EU som instutisjon. Her bestod vurderingene av bl.a. multiple choice test, presentasjon og en final exam.
International Commerce Law: Dette var emnet jeg opplevde som mest utfordrende, og det var også emnet jeg brukte mest tid på av de jeg hadde. Likevel ganske så overkommelig, men jeg ville anbefalt å følge nøye med i starten for å henge med. Den røde tråden i emnet var "international jurisdiction and applicable law" i transnasjonale kontrakter. Vi lærte også litt om voldgift, distribusjonsavtaler og franchiseavtaler som var veldig spennende. Vi hadde tre tester underveis i semesteret og en final exam. De tre testene underveis i semesteret var utformet som typiske praktikumsoppgaver, løst på bakgrunn av EU forordninger. Final Exam var mer teoretisk.
Gender and Law: Veldig spennende emne! Underveis i undervisningen var det stor grad av interaktivitet blant studentene, og mesteparten av timene gikk til diskusjon. Vi hadde et par prøver underveis, og en final exam mot slutten av semesteret.
Law and Technology in Labour Relations: Også et spennende emnet relatert til arbeidsrett og særlig arbeidstakers rettigheter i den forbindelse. Vi hadde tre tester underveis og en final exam. Testene baserte seg på spørsmål tilknyttet en spesifikk domsvgjørelse, og jeg opplevde at man var godt forberedt ved å ha lest gjennom dommen.
Språk: Jeg tok i tillegg spansk-kurs, da jeg ikke hadde noen spansk kunnskaper fra før av og ønsket å benytte utvekslingsoppholdet til å lære et nytt språk. Jeg brukte mye av det jeg lærte der i dagliglivet, og det var godt å ha med seg da jeg var på butikken, restauranter, den lokale bakeren etc. Mange av de lokale i Barcelona snakker ikke engelsk, så da var det greit å kunne noen fraser. Greit å være obs på at Spansk-kurset koster penger, mens katalansk kurs derimot er gratis.
OBS: Det er godt mulig at professorene endrer vurderingsformene i de aktuelle emnene til senere semester, men dette var slik det var da jeg var student ved UAB.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger i Bellaterra som er typ 40 min med tog fra Placa Catalunya. Personlig bodde jeg rett ved Sagrada Familia, og hadde dermed en times reisevei til universitetet. Det var litt slitsomt når jeg hadde undervisning som startet 08:30, men man ble fort vandt til det. Man kunne også bo på universitetet, men jeg personlig er veldig glad for at jeg valgte å bo i sentrum tross lang reisevei, da universitetsområdet er ganske "øde" med lite som skjer.
Det desidert beste med denne utvekslingavtalen er at man kan bo i Barcelona, verdens fineste by. Byen har alt, både strand, fjell og byliv. Det er alltid noe å finne på, og solen skinner nesten alltid. Prisene både i matbutikken og på restauranter er også langt lavere enn i Norge. Det er i tillegg kort avstand til byer i Costa Brava, som anbefales å ta en dagstur til. Mine favortitter er Blanes, Tossa de Mar og Lloret de Mar. Sitges som er i den andre enden av kystlinjen anbefales det også å ta en tur til.
Bustad
Jeg nevnte innledningsvis at man kan sjekke ut Idealista eller Facebook-grupper for å finne bolig. Også diverse utleiemeglerfirmaer kan være smart å lete gjennom om man ønsker å leie en hel bolig, enten alene eller sammen med andre. Om man booker gjennom utleiemeglerfirmaer må man betale en "agency fee", som ofte kan utgjøre omtrent en måneds husleie. Det er veldig vanlig med agency fee, og risikoen for å bli scammet er mindre om man leier gjennom firma i forhold til gjennom privatperson. Sjekk likevel anmeldelsene til det aktuelle utleiemeglerfirmaet du vurderer å leie fra for å sikre deg at det er en seriøs aktør.
Angående områder i byen, ville jeg holdt meg unna El Raval. Dette er den billigste bydelen å bo i, men det er også bydelen med mest kriminalitet, lommetyverier etc. Personlig bodde jeg rett ved Sagrada Familia, og jeg opplevde området som veldig trygt. Generelt vil jeg anbefale Eixample og Gracia som fine og trygge områder å bo i.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i byen er også veldig bra. Jeg fikk mange nye venner både på universitetet, og gjennom de jeg bodde med. I starten av semesteret er nesten alle utvekslingstudentene interessert i få nye venner, så da er det en fordel å være imøtekommende og ta litt inititaiv til å bli kjent med folk. Selv var jeg ikke med på noe særlig Erasmus arrangementer, men jeg kjenner flere som var med på det, og de likte det veldig godt. Erasmus arrangerer diverse turer, utflukter og sosiale kvelder gjennom semesteret for internasjonale studenter. Det skal med andre ord ikke være noe problem å få nye venner! Ellers arrangerer også ANSA noe i løpet av semesteret for norske utvekslingstudenter i Barcelona. Jeg var blandt annet med på 17.mai feiring på en katamaran med mat og drikke inkludert i billetten i regi av ANSA. Om man vil få med seg de ulike tingene som blir arrangert, anbeales det å sjekke ut ANSA og Erasmus sine sosiale medier.
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
12.09.2023 - 09.02.2024Førebuingar/praktiske tips
Det stilles ingen krav til særlige forberedelser og det var det heller ikke behov for hverken faglig eller sosialt. Det er likevel alltid nyttig å forberede seg på å bo i et annet land og i en ny by, så noe jeg ville ha gjort er å sørge for å vite noe om hvor det er anbefalt å bevege og oppholde seg (mtp. tyverier o.l.). Det er generelt en del lommetyverier i folketunge områder som La Rambla, metroen og bydelene ned mot stranden. Ellers opplevde jeg Barcelona som veldig trygt og enkelt å tilpasse seg til! Det er heller ikke noe problem å bare kommunisere på engelsk.
Undervisningsformer
Undervisningen skiller seg en del fra det vi er vant med på UiB. For det første varierer det faglige opplegget fra fag til fag. Vi hadde til sammen 5 ulike emner for å fylle 30stp, men da av ulik størrelse. Felles for alle fagene var at vi hadde forelesning minimum sammenhengende 1,5t i uken, og i de største fagene 3 timer (totalt) i uken. Til forskjell fra UiB er antall studenter på forelesningene +/- 40 personer, så læreren forventer og krever noe mer aktivitet underveis i forelesningen. Jeg hadde kun engelske fag, så det gikk helt fint å svare for seg på engelsk (antar at de også er litt greiere om du har spanske fag).
Ellers hadde flere av fagene i tillegg et seminartilbud på 1,5t gjerne tilknyttet en forelesningene. Her la professorene opp opplegget for seminarene ulikt. Noen eksempler; praktiske caser løst i plenum, noen mindre spørsmål knyttet til et spesifikt tema, felles åpen diskusjon og så individuelle caser.
Utenom det må det legges til at vi måtte levere alt av vurderinger skriftlig for hånd. I samtlige av fagene leverte vi inn oppgaver underveis i faget og fikk karakter. Antall vurderinger, og type oppgave, varierte fra fag til fag.
Ellers greit å merke seg at ingenting av undervisningsopplegget er obligatorisk, heller ikke vurderingene underveis. Hvor aktiv du er og hvor mye du deltar på kan imidlertid ha noe å si for "final exams" mot slutten av semesteret. Jeg anbefaler derfor å følge undervisningen - jeg fikk mye utbytte av det! Den digitale informasjonsflyten er heller ikke like god som vi er vant med, så det er en del informasjon som deles under forelesninger og seminar som det er greit å få med seg.
Vurdering av emnetilbodet
UAB har flere ulike emner å velge mellom fra det juridiske fakultetet, både spanske og engelske fag som er forhåndsgodkjente av UiB. Her kan du velge alt fra 'Comparative Criminology', til 'Private International Law' til 'Gender Law' - mao. er spekteret stort! Anbefaler å sette seg inn i dette i god tid i forkant så du er sikker på at det er nok forhåndsgodkjente fag på det språket du ønsker (engelsk, katalansk eller spansk).
Fagleg utbyte og språk
Personlig fikk jeg aller mest utbytte av de internasjonale fagene 'Private International Law' og 'European Internal Market Law'. Dette var også de største fagene vi hadde, med dyktige professorer og litt høyere både vanskelighetsgrad og krav til deltakelse og individuell prestasjon. Som ellers er det graden av egen innsats som har aller mest å si for hvor mye faglig utbytte du sitter igjen med. Velg derfor noen fag som interesserer deg!
Ettersom at man blir tvunget til å lese, snakke og skrive (på pc og for hånd) på engelsk får man relativt godt språklig utbytte. Velger du noe undervisning på spansk og i tillegg har språkkurs er det gode muligheter for å få utbytte av det også!
Universitetsområdet og byen
UAB ligger en ca. 30 min lang togtur unna Barcelona sentrum (kan bli opptil 50 min litt avhengig av hvor du bor). Toget går direkte fra sentrum til et stopp rett utenfor Universitetet. Kollektivtilbudet er heldigvis utrolig bra (og billig), så det er enkelt å pendle fra alle ulike deler av byen om man skulle bo litt lenger unna de sentrale stoppestedene.
Vi tilbrakte generelt lite tid på Universitet utenom undervisning, men det er et kjempestort område med fakulteter innenfor nesten alle ulike fagdisipliner med flere kantiner, store uteområder, sosiale soner, studentbar, bibliotek, osv. Her er det absolutt mye å finne på om man skulle ønske det.
Bustad
Her anbefaler jeg å være tidlig ute og å se opp for scam. Det er flere leverandører som krever en "agency-fee" som ofte er svært kostbar og som ikke nødvendigvis gir deg det de lover. Har du mulighet, sørg for å få virtuell visning eller ta over bolig til utvekslingsstudenter som har bodd der før deg. Les også anmeldelser og regler for utleiestedet nøye. Vi endte opp med å leie via Air-BnB og hadde veldig god erfaring med det.
Anbefaler ellers varmt området Gracia. Dette ligger et stykke fra stranden, men er til gjengjeld i nærheten av toglinjen til skolen og metro til overalt i byen, samt fullstappet av butikker og liv. Det er også generelt et trygt og veldig hyggelig område. Ellers er Eixample i samme kategori, og ligger rett nedenfor Gracia. El Clot er også et fint alternativ, men ligger litt mer usentralt til. Ellers unngå bolig i El Raval og Barri Gotic. Veldig mye hyggelige barer, utesteder og restauranter der, men er egnet for å bo da det er episenter for småkriminalitet.
Sosialt miljø
Barcelona er fullstappet av ulike ting å gjøre, det være seg fjellturer, strand, restauranter, byliv, cafe, turistattraksjoner, museer, o.l. UAB legger ikke opp til noe sosialt opplegg, men utvekslingsstudentene er generelt åpne om man ønsker å bli kjent med nye mennesker. Ellers anbefaler jeg å bli medlem av ANSA-Barcelona og å følge Erasmus Barcelona på instagram. ANSA samler alle norske utvekslingsstudenter i Barcelona på ulike arrangementer gjennom året. Erasmus Barcelona arrangerer alt fra fester, guidede turer, quiz osv. for alle Erasmus studenter fra ulike deler av verden. Fine kanaler å benytte seg av for å komme i kontakt med nye mennesker!
Vil avslutte med å si at Barcelona er en fantastisk by uansett hva slags opphold du er ute etter. Jeg stortrivdes og anbefaler på det sterkeste å reise om du får muligheten!
2023
Høst 2023 - BA i geografi
15.08.2023 - 31.12.2023Førebuingar/praktiske tips
Det viktigste jeg vil presisere rent praksis er at reiseveien til Autonoma er lang! Likevel er det best å bo i Barcelona da det er her alt skjer.
Undervisningsformer
Fagene jeg valgte ga bare 6 ETCS, noe som vil si at jeg måtte velge fem fag. Det var omfattende, med mye innleveringer og presentasjoner, spesielt når det var i alle fag. I tillegg synes jeg undervisningsformene er ustrukturerte og minnet om ungdomsskole/videregående.
Vurdering av emnetilbodet
Som geografistudent gikk jeg på Facultat de Filosofia i Lletres. Her var det et noenlunde utvalg av engelske fag, men ikke så veldig mange relevante for geografi. Det løste seg likevel og det gikk fint å få godkjent Online Learning Agreement. Det er også mulig å velge fag fra andre fakulteter, men denne prosessen var vanskelig, spesielt da de fleste fagene fylte seg opp fort.
Fagleg utbyte og språk
Ettersom det ikke var så mange relevante fag å velge mellom, synes jeg ikke det faglige utbyttet har vært noe særlig. Det språklige utbytte derimot, synes jeg er veldig positivt. Jeg har utviklet min engelske kompetanse, spesielt muntlig.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger veldig langt utenfor byen. Jeg brukte én time hver vei med tog daglig, noe som påvirket det helhetlige oppholdet for min del. Likevel er kollektivtilbudet i Barcelona kjempe bra og billig, så det var veldig positivt. Anbefaler å skaffe seg et T-mobilitat-kort, der alt av kollektivt er inkludert.
Barcelona som by er helt fantastisk! Mange kule barer, cafeer, restauranter og konsepter. Lang strandlinje, mange turmuligheter rundt om kring i byen og mange arrangementer hele tiden!
Bustad
Vi fant bolig gjennom Idealista.com og det fungerte bra. Vi leide gjennom https://www.equinoxuh.com/. Veldig profesjonelle utleiere med fine leiligheter. Det er likevel dyre agency-fees, som man må regne med å betale når man leier gjennom firma. Er også mange som leier ut rom/leiligheter gjennom facebookgrupper, eksempelvis ANSA Barcelona.
Sosialt miljø
Erasmus-miljøet her er kjempe bra! Mange arrangementer og turer gjennom hele semesteret. Anbefaler å følge med på de ulike Instagrambrukerne for å få med seg hva som skjer. Det er utrolig mange utvekslings-studenter i byen, så miljøet er stort og mangfoldig. ANSA Barcelona har også noen arrangementer i løpet av semesteret.
Vår 2023 - BA i sammenliknende politikk
15.01.2023 - 15.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Anbefaler å begynne å lete etter leilighet i god tid før utvekslingsoppholdet starter da det er utrolig høy konkurranse for leie av rom/leiligheter, og om man er sent ute kan det fort bli veldig dyrt.
Undervisningsformer
Undervisningsformen minner litt mer om videregående skole da man har 5 fag, (dersom man tar 30 studiepoeng), og hvert fag har to forelesninger i uka. Det vil si at det fort blir mange timer på skolebenken.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er veldig begrenset, spesielt på engelsk, så om man ikke er stødig på å ta fag på spansk eller katalan anbefaler jeg å virkelig være på ball når man kan velge fag ettersom de engelske fagene fort blir fulle.
Fagleg utbyte og språk
Kommer helt ann på hvor mye innsats du legger i det, men er mulig å lære mye spansk under oppholdet i Barcelona.
Universitetsområdet og byen
Det er viktig å huske på at universitetet ligger ca 45-60 minutter utenfor byen, så om man har lyst på kortere vei til universitetet kan det anbefales å se på leiligheter nærmere campus.
Bustad
Samme som jeg skrev på forberedelser, pass på å lete i god tid. I tillegg er det viktig å passe på at man ikke blir "scammet", så om noe virker sketchy eller for godt til å være sant så er det mest sannsynelig det.
Sosialt miljø
Sosiale miljøet er bra, men man må gjøre en innsats for å bli kjent med folk om man vil møte noen andre enn erasmus gjengen.
Vår 2023 - BA i TV-produksjon
15.01.2023 - 15.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Det er lurt å vite om hvilke fag du kan ta og på hvilke språk før du velger universitetet. Sjekk ut nettsidene til universitetet for å se hva slags fag du kan ta på det fakultetet du kom inn på. Noen ganger var det litt kronglete å finne nettsidene med informasjonen du trenger, så jeg sendte mail til utvekslingskontoret (intercanvis) og da fikk jeg tilsendt nyttige lenker med oversikt over hvilke fag man kunne finne på de ulike fakultetene. For eksempel kan denne lenken kan være nyttig: https://www.uab.cat/web/studies/undergraduate/undergraduate-offer/all-bachelor-s-degrees-1345667078809.html . Prøv å gå inn på study guides for å se ulike fag innenfor ulike bachelorer. Og send melding og spør utveklsingskontoret hvis det er noe du lurer på. Hvis du trykker deg inn på fagene kan du se informasjon og hvilket språk undervisningen foregår på og få en følelse av vanskelighetsnivået på pensumet. I tillegg kan du muligens finne mailadressen til noen av professorene der, og stille dem spørsmål. For eksempel sendte jeg melding til noen av dem for å høre om de trodde det ville gå fint å ta et faget deres som foregikk på spansk selv om jeg ikke kunne det flytende. Mange av dem sa det skulle gå fint så lenge man kunne litt. Mange av professorene er greie og lar deg ta eksamen på engelsk. Nivået deres i engelsk er imidlertid ofte litt dårlig, så de kan ha problemer med å lære deg faget på engelsk. Derfor bør du finne en grei spanjol eller latinamerikansk student i klassen som kan hjelpe deg litt med oversettelse. Mange av fagene jeg hadde besto av gruppeprosjekter, og da er det opp til gruppa å bestemme hvilket språk man skal kommunisere på. Veldig mange av spanjolene er hjelpsomme og greie, mens noen ikke har så lyst til å snakke på noe annet enn morsmålet sitt. Det var flere som hjalp meg med oversettelse i timene, og sendte meg notatene sine etter timen.
Jeg anbefaler ikke å ta fag på katalansk med mindre du kan flytende spansk. Hvis du kan spansk vil du forstå rundt 50% av det katalanske, men det vil fortsatt være utfordrende.
Man bør kunne noe spansk før man reiser dit. På fakultetet jeg kom inn på (communication studies) var det kun et engelsk fag å velge i, og det ble fort fylt opp av erasmus-studenter. Dette varierer fra år til år og er forskjellig på hvert fakultet. Jeg vet at mange andre fakulteter hadde flere engelske fag å velge mellom. Det var mange engelske fag jeg kunne ta på de andre fakultetene, men de hadde jeg ikke førsterett på, ettersom kommunikasjons-fakultetet var det jeg kom inn på, så vær litt obs på dette. Jeg kunne grunnleggende spansk, (ikke veldig bra) før jeg startet. Hvis du har engasjementet og interessen kan du komme ganske langt med å se på spanske serier og spile duolingo tiden før utvekslingen. Hvis du har lyst til å lære spansk mens du er der vil jeg anbefale å bo med spanjoler i kollektiv, og ta et spanskfag på språkavdelingen (idiomas UAB campus) på universitetet.
Jeg vil anbefale å finne et sted å bo før du reiser ned dit. Jeg skriver mer om dette under "Bolig".
Undervisningsformer
Det var mange gruppeprosjekter, presentasjoner. Teorieksamenene skrives ofte med penn og papir. De teller bare en del av karakteren. Det er mappevurdering og mange små innleveringer underveis i semesteret. Følg med på læringsplattform-nettsidene og send melding til professorene hvis du lurer på noe. Mine var hjelpsomme.
Professorene snakker fritt i timene og har åpne diskusjoner med elevene. Professorene har mye makt, og dersom du har spørsmål eller ønsker å få tilrettelagt noe kan du snakke med dem.
Klassene består av færre personer enn kullene på UiB. Undervisningsformen minner litt om videregående.
Det gikk greit å bestå fagene.
Vurdering av emnetilbodet
Det var mange emner å velge mellom. Dessverre var det få emner som foregikk på engelsk å velge mellom på kommunikasjonsfakultetet. Mange er på katalansk. Men det var et interessant mangfold av emner.
Fagleg utbyte og språk
Dette kommer veldig an på hvilke fag du velger. Når det kommer til faglig utbytte for min del var det middels. Jeg lærte mye. De har imidlertid ikke like oppdatert teknisk utstyr eller høy kvalitet på det som på UiB. Nivået på fagene var ikke så høyt, og det var ikke så vanskelig å få gode karakterer. Samtidig fikk jeg ta del i interessante diskusjoner, lærte mye om det å arbeide i en gruppe, jeg måtte virkelig bruke hjernen min og jeg ble utfordret.
Jeg lærte masse om en annen kultur, og utviklet språkkunnskapene mine enormt. Jeg anbefaler å ta spanskkurset på språkavdelingen på universitetet dersom du er interessert i å lære spansk. Læringskurven var superbratt, og du blir kjent med andre utvekslingsstudenter. Tør å snakke spansk selv om du ikke er sikker på all grammatikken og ordene. Spanjolene er ofte veldig åpne og hjelpsomme på det området.
Universitetsområdet og byen
Barcelona er en STORby og har virkelig alt. Du har gøy uteliv, god mat, diskoteker, barer, gratis salsakurs, strender, kjøpesentre, og byen er stappfull av spennende folk fra overalt i verden. Universitetsområdet har fin natur og det er en fin avveksling å dra dit når du ellers bor i storbyen. Du kan enkelt ta en togtur til den vakre spanske kysten for en dags- eller helgetur for å få den rolige sydenferie-følelsen.
Bustad
For eksempel kan du bruke idealista.com. Utleierne svarer deg oftere hvis du skriver til whatsapp-nummeret deres på spansk. Du bør helst ikke betale depositum uten å ha sett leiligheten og fått nøkkel. Noen blir scammet. Jeg dro ned dit uten sted å bo og bodde på airbnb mens jeg dro på visninger gjennom idealista. Jeg anbefaler det ikke. Det gjorde at jeg fikk dra fysisk på visninger, men det var en stressende situasjon å være i. Derfor anbefaler jeg å finne et sted før du reiser ned. Det finnes nettsider for studenter som søker sted å bo i Spania som er sikret og scam-proof. Da må du kanskje betale noe for å lage bruker, men det er verdt det. Ellers, bruk kontaktene dine og meld deg inn i facebookgrupper for studenter/nordmenn/ utenlendinger i Barcelona.
Universitetet ligger litt utenfor byen. Du kan bo på campus, og da blir du ofte kjent med andre (utvekslingsstudenter), og du får kort reisevei til universitetet og fin natur i nærområdet. Jeg vil anbefale å bo sentralt i Barcelona. Da får du den fulle opplevelsen. Mange på campus kan føle seg litt isolert, da de bor langt fra byen og ikke like enkelt kan slenge seg på eventer og sammenkomster med studenter i byen. Det skjer noe hele tiden, og hvis du bor i byen er mangfoldet av opplevelser mye mer tilgjengelig.
Ideelt bør du bo nærme S2-linjen. Gracia, for eksempel, er fint, men hvis du bor sentralt kan du fort komme deg til linjen eller eventuelt finne bussene som går til universitetet. Du bør sjekke reiseveien og at den ikke blir for lang. Jeg bodde ved Sant Pau, i nærheten av Sagrada Familia, og hadde rundt 1 times reisevei til universitetet. jeg trivdes der, men hvis jeg skulle valgt igjen hadde jeg villet bo et sted litt nærmere på veien til universitetet.
Sosialt miljø
Det er mange utveklsingsstudenter i Barcelona, og veldig lett å bli kjent med folk og få venner. Det er nesten umulig å bli ensom. Det skjer ting hele tiden, og folk er generelt veldig åpne og imøtekommende. Det var alltid flere eventer å velge mellom hver kveld. Meld deg inn i ESN (Erasmus Student Network) for å se alle studentaktivitetene du kna ta del i. Universitetet (UAB) har sin egen ESN-gruppe også. Jeg anbefaler også å bruke "meet-up" en App/nettside der du krysser av interessene dine og du kan bli med i ulike grupper som møtes for å gjøre hobbyen sin sammen. Enten det er volleyball, karaoke, dans, språkutveksling osv.
2022
HØST 2022 - BAPS-PSYK
15.08.2022 - 31.12.2022Førebuingar/praktiske tips
Min største anbefaling dersom en vurderer utveksling til Barcelona er å være bevisst hvilket språklig nivå en befinner seg på før avreise. Selv meldte jeg meg opp til fire uker språkkurs i spansk før skolestart, noe jeg virkelig anbefaler. Ved Universitat Autonoma de Barcelona foregår imidlertid det meste av undervisningen på katalansk, noe jeg ikke var forberedt på. Jeg vil derfor anbefale at en er viderekommen i spansk og/eller kan katalansk før en søker utveksling til dette universitetet. Utover språklige forberedelser, vil jeg anbefale å melde seg inn i Whatsapp/Facebook-grupper som "Norsk i Barcelona", ANSA og Erasmus, ettersom det ofte er der en kan få informasjon om ledige rom i kollektiv/leiligheter, organiserte turer, arrangementer osv.
Undervisningsformer
Ved Universitetet i Barcelona bestod undervisningen av forelesninger og praktiske seminarer. Forelesningene foregikk i større aulaer og varte i omtrent 1 time. Seminarene foregikk i mindre grupper på omtrent 15 elever, der vi arbeidet med praktiske oppgaver. Forelesningene var ikke obligatoriske (for Erasmusstudenter), men seminarene var vi nødt til å delta på.
Vurderingsformene varierer noe fra fag til fag, men det er generelt flere obligatoriske underveis- og sluttvurderinger sammenliknet med det vi har hatt ved UiB. I de fleste fagene hadde vi omtrent to gruppeinnleveringer, midterms og sluttvurderinger. Sluttvurderingene var enten innlevering av en lengre oppgave eller multiple choice.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet i Barcelona er stort og består av mange fakulteter. Likevel opplevde jeg tilbudet ved det psykologiske fakultet som svært begrenset. Det var krevende å finne emner som jeg ikke allerede har hatt tilsvarende til i Bergen og det tilbys omtrent ingen emner med engelsk undervisning. Jeg endte derfor med to psykologiemner på katalansk og et på spansk + to engelske emner fra andre fakulteter. For å finne denne løsningen fikk jeg hjelp både fra koordinator ved Universitetet i Barcelona og i Bergen.
Fagleg utbyte og språk
Da jeg tok de fleste fagene på spansk og katalansk var det ganske krevende å følge forelesningene. I tillegg kan de færreste av foreleserne engelsk, så det meste av kommunikasjonen oss i mellom foregikk på spansk. Likevel var det mulig å få noe av pensum, samt alle midterms og sluttvurderinger automatisk oversatt til engelsk.
Universitetsområdet og byen
Barcelona er en fantastisk by med masse liv. Det er alltid noe som skjer, og en kan delta på blant annet gatefester, vinsmaking, matlagingskurs og konserter til enhver tid. I tillegg er det et yrende uteliv, flere forskjellige museum og utrolig mange bra restauranter/tapasbarer. Det er også gode togforbindelser og jeg anbefaler spesielt å besøke fjellandsbyen Montserrat og de fine strendene i Costa Brava.
Bustad
Boligpriser varierer veldig avhengig av størrelse på leilighet/rom og området en bor i. Jeg anbefaler å se etter bolig på de ulike facebooksidene.
Sosialt miljø
Det er veldig lett å bli kjent med andre utvekslingsstudenter ettersom både Erasmus og ANSA legger opp til mange sosiale sammenkomster. Litt mer utfordrende kan det være å bli kjent med elever på universitetet, men de fleste er vennlige og imøtekommende!
Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap
13.09.2021 - 04.02.2022Førebuingar/praktiske tips
Sett deg godt inn i hvilke fag som tilbys det semesteret du skal reise. Det er ikke mange engelske emner som godkjennes av juridisk fakultet, så det er viktig å sjekke at du er sikker på at det tilbys emner som til sammen tilsvarer 30 studiepoeng.
Start boligjakten før du reiser ned. Det er selvfølgelig mulig å starte i airbnb før du finner noe permanent, men det å være ny student i ny by kan være stressende i starten. Det er derfor en stor fordel å bolig i boks før du reiser ned.
Ha god dialog med alle lærere slik at du kan få tilrettelegging dersom dette er nødvendig. Fagene har oppmøtekrav og mange små vurderinger det er lett å gå glipp av. God kommunikasjon med lærerne er gull verdt dersom du skulle bli syk eller av andre grunner falle bakpå det faglige.
Undervisningsformer
Klasseromsbasert. Krav til oppmøte. Mindre prøver og vurderinger underveis. Sammenlignet med Norge er det langt flere muntlige presentasjoner.
Vurdering av emnetilbodet
Selv om universitetet tilbyr fag på engelsk er tilbudet noe begrenset. Det varierer litt fra semester til semester hvor mange fag som går på engelsk. Dersom du reiser gjennom juridisk fakultet er det også noe strengere med hvilke fag du kan få forhåndsgodkjent. Dersom du reiser på utveksling for et bredt og interessant faglig tilbud er nok ikke dette utvekslingsavtalen for deg.
Fagleg utbyte og språk
Universitetet tilbyr fag på spansk, engelsk og katalansk. Dersom du ønsker å lære spansk er det lurt å velge noen emner på spansk. Lærerne er villige til å tilrettelegge for deg, men du burde ha et visst nivå dersom du ikke ønsker å bli sittende for mye med skole på fritiden. Undervisningsopplegget er klasseromsbasert. Det er mange mindre vurderinger og prøver gjennom hele semesteret. Det faglige nivået er likevel noe lavere enn i Norge. Så lenge du møter opp i timene og ikke har for mye fravær klarer man seg fint i de fleste fag. Hvor mange studiepoeng vært fag gir sier lite om hvor mye arbeid man må legge inn. Det er derfor lurt å forhøre seg med studenter som har hatt fagene før deg om dette.
Universitetsområdet og byen
Det beste med å velge denne utvekslingsavtalen er at du vil få muligheten til å bo i Barcelona. Dette er en by som tilbyr det meste. Her er du omringet av spisesteder og barer. Byen har et rikt kulturliv og berømte turistattraksjoner som man burde få med seg. Barcelona har et stort expat-miljø og tiltrekker seg mennesker fra hele verden. Det er enkelt å bli kjent med andre internasjonale studenter og erasmusmiljøet er stort. Byen ligger nærme fjell og strand. Her kan du gå fine fjellturer og tilbringe flere timer på stranden. Det er også kort reisevei til andre reisemål - Madrid, Costa Brava, Valencia og sørkysten i Frankrike for å nevne noe.
Bustad
Boligmarkedet i Barcelona er noe annerledes fra Norge. Barcelona har et stort problem med internasjonale studenter og andre tilreisende som bor her over kortere perioder. Dersom du ønsker å finne leilighet med andre nye studenter vil dere fort bli nødt til å betale en agency fee, som kommer i tillegg til leie og depositum. Dette er en måte for utleieselskapene å luke ut de som skal være her over kortere perioder da denne ofte er så høy at det ikke lønner seg for et semester. Når du er på boligjakt er det derfor viktig å forhøre seg om det gjelder en slik avgift før du signerer kontrakt. Dersom du leter etter kollektivt alene kan man som i Norge finne disse på diverse apper og nettsider, og hoppe inn et sted der noen andre har betalt denne før deg. Leieprisene er langt lavere enn i Norge, og man kan bo svært sentralt til en billig penge.
Sosialt miljø
Livet som utvekslingsstudent i Barcelona er svært sosialt. Her har man mye å velge i. Du kan enten hoppe inn i det internasjonale miljøet ved universitetet eller finne likesinnede på andre måter. Byen har et stort internasjonalt miljø der du kan møte folk fra hele verden. Nedsiden ved dette er at det er vanskeligere å møte unge som faktisk er fra selve Barcelona.
2019
Høst 2018 - BA kunst
19.09.2018 - 01.02.2019Førebuingar/praktiske tips
Fixa boende innan du reser, gå språkkurs.
Undervisningsformer
Kurser, samtal med lärare.
Vurdering av emnetilbodet
Det finns diverse kurser att välja ibland.
Fagleg utbyte og språk
Alla kurser är på katalanska, men både lärare och studenter pratar även engelska.
Universitetsområdet og byen
Fin skola, fin stad
Bustad
450-600 Euro
Sosialt miljø
Finns mycket att upptäcka i Barcelona. Utforska!
2018
Vår 2019 - BA i TV-produksjon
15.01.2018 - 15.06.2018Førebuingar/praktiske tips
- Bruk Facebook, som på UiB lager studenter fra univesitetene og fakultetene ulike facebook-grupper, det finnes også en rekke facebook-grupper for Barcelona og ERASMUS + studenter i hele Barcelona; det er mange grupper for ERASMUS + og utvekslingsstudenter; her kan du finne ledige boliger og billige møbler, ellers er disse gruppene også gode for tips & aktiviteter som skjer
- Bruk de første ukene godt, ikke vær redd; snakk med folk! De fleste utvekslingsstudentene er i samme posisjon; å være i en ukjent by og uten å kjenne folkene rundt seg er like skummelt for de fleste!
- Finn bolig før reise; Det er lett å finne bolig i Barcelona, men jeg synes det var en lettelse å vite hvor jeg skulle bo, og hvordan jeg skulle bo før jeg flyttet, jeg fant bolig allerede i Desember.
-Lag whatsapp! Alle bruker whatsapp; supert når du skal kommunisere med venner og i klassechatter.
- sjekk at fagene du vil ta går semesteret du er i Barcelona; jeg bommet litt, en del av fagene jeg i utgangspunktet ville ta gikk bare om høsten.
Undervisningsformer
Jeg trivdes godt med undervisningsformen; det minnet meg mer om videregående enn hvordan undervisningen er på UiB. Vi har flere presentasjoner og arbeidskrav som teller vanligvis 20% og deltakelse som teller 10% av karakteren i faget. Det er en løs stemning i undervisningsrommet; professoren snakker fritt og så gjør studentene. Informasjon kan være vanskelig å finne på campusviritual =mittuib, men professorene er flinke til å svare på mail. En rekke av fagene jeg tok hadde også obligatorisk oppmøte.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg vil gi emnetilbudet 7/10, spennende fag; derimot er vi som utvekslingstudenter ikke prioritert når vi velger fag. Dermed kan du risikere å ikke få fagene du ønsker, dette var ikke et problem i mitt tilfelle. Du får også mye informasjon om fagene før du reiser, som er bra. Når du velger fag må du krysse av og få godkjent på et ark du får første dagen på informasjonsmøte; IKKE mist arket og GÅ på møte, mye informasjon og god mulighet til å bli kjent med utvekslingsstudentene på fakultetet ditt; samtidig hadde det vært mye lettere å velge fag via nett, men det kan ikke vi som utvekslingstudenter, det kan bare UAB-studentene.
Fagleg utbyte og språk
Selv om mange av kursene tilbys på engelsk er mye av pensum på spansk. Du må derfor kunne spansk på nivå B2. Jeg tok alle fagene på spansk og katalansk, utenom ett. Du kan skrive eksamen på engelsk selv om faget er på spansk/katalansk, hvis du er heldig med professoren og spør på forhånd. Jeg vil si jeg fikk et godt språklig utbytte som vel som faglig, undervisningen er annerledes men vi hadde en rekke spennende prosjekter. Mye er gruppebasert og med UAB studenter; mange kan ikke engelsk; dermed er det en fantastisk mulighet til å bruke spansken.
Universitetsområdet og byen
Barcelona er verdens beste by.
På «Times Higher Education World University Rankings» er UAB rangert som det beste universitet i Spania. UAB er det mest liberale universitetet i Barcelona, noe man fort merker, men også legger merke til; så tranquilo-faktoren og manana manana er veldig tilstede
De aller fleste dager i Barcelona våkner man til solskinn og bylarm. Jeg bodde sentralt i byen, mens universitetet lå et stykke utenfor sentrum. Kollektivtrafikken i Barcelona er helt fantastisk, så det var ikke et problem. På skolen hadde jeg venner fra mange land, og fordi det var et stykke å dra dit tilbrakte jeg ofte mye tid der. Campusområdet er stort med flere spisesteder, biblioteker og store gressplener; perfekt for pauser i solen
Det kryr av internasjonale studenter i Barcelona, og det er mye opplegg for utvekslingsstudenter som gjør at det er lett å få nye venner både på universitetet og på Erasmus- arrangementer for studenter på tvers av universitetene i byen. UAB er et stort campus- universitet med mange kafeer og flere arrangementer. I tillegg er det mye gruppearbeid og mindre klasser, så det er lett å bli kjent med andre studenter. Det veldig lærerikt å jobbe sammen med studenter med enn annen bakgrunn som har en annen tilnærming til faget enn deg.
Bustad
- Å bo på campus eller ikke bo på campus? Villaen er campus som er 5 min unna universitetet. UAB er 25-35 min med tog fra Barcelona (35 fra pl. Catalunya og 25 fra Gracia). Jeg bodde i Gracia (anbefales, flott område med mange lokale også nær togstasjonen med toget til universitetet). Å bo i Barcelona har en rekke fordeler; du har byen og stranden! Barcelona er en by hvor det skjer ting hele tiden, spesielt når det er fint vær; da er alle plazaene fulle av liv! Jeg trivdes godt i kollektivet mitt, jeg bodde med en fra Barcelona og en fra Italia; perfekt mulighet å øve på spansken og bli kjent med lokale. I Villaen er det bare utvekslingstudenter og førsteårsstudenter; Villaen ligner studentlivet på Fantoft.
Sosialt miljø
Kjempe bra! Kjempe lett å bli kjent med folk! Jeg fikk flest venner fra Vest-Europa, og gjengen jeg ble nærmest med med skal møtes i Berlin i August. Det kan være vanskeligere å bli kejnt med lokale, men ikke umulig! Hvis du først får en venn fra Katalonia; baller det på seg!
2016
Høst 2016 - BA i medievitenskap
15.08.2016 - 31.12.2016Førebuingar/praktiske tips
Vær forberedt på katalansk! Selv om alle også skjønner castellano, er mesteparten av byen "bygd opp" på katalansk. Vær også forberedt på maaaange mennesker, mange turister og mange steder der alt er overpriset. Husk også at man aldri kan passe for godt på verdisakene sine, og at det blir ganske så kaldt når det først blåser.
Undervisningsformer
Timene minte om vanlig VGS i Norge, der studentene deltar aktivt i timen. Mange professorer brukte powerpoint. Man har gjerne fem fag, og i hvert fag er det innlevering, oppgaver, prøver, prosjekter, fremføringer, lekser, møteplikt og eksamen. I tillegg var mange av oppgavene gruppeoppgaver, og det var relativt vanskelig å samarbeide med studenter med helt annerledes arbeidsmoral, timeplan og språk.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg kunne velge fritt blant alle fag på Bachelor-nivå (med noen unntak). Likevel var det relativt vanskelig å finne fag, da så å si alt var på katalansk på mitt fakultet. Noen av fagene krevde i tillegg dokumenterte forkunnskaper, noe jeg ikke hadde. Andre fag matchet ikke med timeplanen, og i tillegg hadde de spanske studentene førsterett på noen av fagene, som da var fulle for utvekslingsstudentene. Alt i alt mye å velge mellom - men egentlig ikke.
Fagleg utbyte og språk
Jeg likte fagene mine veldig godt, og synes at universitetet alt i alt var velorganisert, med mange flinke professorer. Jeg vil derfor si at det faglige utbyttet var relativt stort, med tanke på at det ikke er alltid er så lett å få med seg alt når man studerer på et annet språk.
Når det kommer til språket, vil jeg også si at jeg forbedret meg fra året før. Katalansk var selvfølelig ganske gjennomtrengende. Selv om jeg hadde valgt fag som skulle gå på castellano, var det også gjesteforelesere som snakket katalansk, studenter som diskuterte med læreren på katalansk, og så å si 98% av alle student-fremføringene foregikk på katalansk. Jeg hadde ett fag som gikk på katalansk, tre timer i strekk uten pause, men alle professorene var behjelpelige hvis man spurte. Likevel vil jeg si at jeg fikk snakket mye vanlig spansk, og at jeg har forbedret kunnskapene.
Universitetsområdet og byen
Universitetet er fint, relativt nytt. Campus er stor, med en fin kantine i midten. Universitetet ligger imidlertid langt fra sentrum, noe jeg syntes var ganske frustrerende. Det tok ca. 45 minutter med tog fra Plaza Catalunya (kjernen av sentrum), men man måtte også regne med tid til å kommet til toget, og å gå til timen fra tog-stasjonen. Jeg måtte dermed regne rundt en time, noe som føltes veldig mye når mange av fagene mine bare hadde halvannen time undervisning, og jeg ikke hadde andre fag den dagen. Jeg var ganske misunnelig på studentene på UB (et annet stort universitet i sentrum).
Byen er superfin! Veldig annerledes som student/"vanlig" borger enn som turist. Mange hyggelige steder, cafeer, gater, bygninger, monumenter. Jeg gjorde ikke så mye av de typiske turist-tingene, da det som oftest var lange køer og veldig dyrt. Det er mange hyggelig byer med strender en kort togtur unna byen.
Bustad
Jeg bodde i sentrum, noe jeg vil anbefale. Det er studentboliger på Campus, men de fleste jeg ble kjent med som bodde der, syntes det var ganske kjedelig å måtte bruke så langt tid til hjem fra byen. Det var ganske vanskelig å finne et sted å bo, og veldig mange var på jakt etter det samme i september, så det er lurt å være tidlig ute, eller kanskje finne noen som kan hjelpe til. Vær også forberedt på litt lavere standard enn man kanskje er vant til.
Sosialt miljø
Som utvekslingsstudent er det ikke vanskelig å komme i kontakt med mennesker. Universitetet har ikke mange studentorganisasjoner som i Bergen, men det var likevel ikke vanskelig å være aktiv og møte nye mennesker.
Våren 2016 - Bachelor i journalistikk
15.01.2016 - 15.06.2016Førebuingar/praktiske tips
Under følger noen tips til forberedelse av utvekslingsoppholdet:
- Bestill HELFO-kortet! I Spania har de et kjempeeffektivt helsesystem, slik at hvis du trenger legehjelp er det 100 % gratis hvis du har med kortet. Time får du for øvrig på dagen!
- Skriv ned alt av passord og brukernavn! Og ha det med i lommeboken/sekken. Det kan du få bruk for når du minst venter det. Ha gjerne også et kopi av passet (ofte er det også gyldig legitimiasjon.
- Det kan være lurt å finne bosted når du først kommer hit. Jeg vet om flere som har svært dårlige "deals" som er dyre og lite praktiske med tanke på område og offentlig transport.
- Ha alltid kontanter med deg. Mange steder må du kjøpe for minst fem euro med kort (og det blir ofte en del flere varer hvis du bare skal ha en flaske vann til 0.5 euro...)
- Ta med en spansk - norsk ordbok! Det har i alle fall jeg hatt mye glede av når nettdekningen er dårlig.
- Hvis det finnes norske abonnomenter som tilbyr gode, internasjonale avtaler ville jeg benyttet meg av de! Vodafone, som jeg har, er det mye styr med fordi jeg kun kan ha internasjonal avtale med de.
- Last ned WhatsApp. En favoritt blant spanjolene!
- Les litt om Catalonya før du reiser. "Catalunyerne" er opptatt av det!
- Kjøp tre-måneders kort på den offentlige transporten, for to soner (T-Jove hvis jeg ikke husker feil). Det koster omlag 140 euro og fungerer på alt av offentlig transport.
- Det er noen områder som er langt tryggere i Barcelona, enn andre. Hold deg unna de "eldre" områdene med trange gater etter at det er mørkt! Jeg har hoert om flere som har opplevd uhyggelige ting der!
- Klubbene på strendene tiltrekker seg ekle typer. Ikke ta noen sjanser!!
- Ikke bo på skolen!! Bo i sentrum av Barcelona, helst i nærheten av der toget til skolen går fra (S2, S55: Se på Google Maps). De områdene som jeg har fått inntrykk av at er de tryggeste og fineste er Grácia og Sarría. Men sjekk uansett adressene på Google Maps.
- Det eneste stedet med stabilt Internett er på Starbucks, dessverre.
- Strøm er dyrt i Barcelona; slå av alle lys ++ for å ikke plage roomiene dine.
- Treningssentrene er dyre i Barcelona, i alle fall de med et skikkelig tilbud. Men det går alltids an å purre. Prisene er cirka 50 euro per måned.
- Ikke drikk vannet i springen.
Undervisningsformer
- Undervisningen på UAB er forskjellig fra fag til fag. En gjenganger er gruppearbeid og innleveringsoppgaver, mens eksamen heller er mindre formelt, i alle fall med tanke på de fagene jeg har hatt.
- Pensumlitteratur er et ukjent begrep! PP-er og e-post-vedlegg som blir lagt ut på Campus Virtual (tilsvarende It´s Learning/Mi Side), derimot, er populært. Men du må gjerne følge med selv... Det er for eksempel ikke uvanlig at det kommer noe viktig informasjon om en klasse bare noen timer før.
- Slapp av og stress ned; spanjolene puster med magen. Du får med deg det viktigste hvis du sender en e-post til læreren et par ganger i måneden,
- Den første uken er alle forelesninger åpne slik at du kan sjekke ut de fagene som du syntes virker interessante! Mitt tips er; GÅ PÅ SÅ MANGE SOM MULIG. Snakk med foreleseren og spør om opplegget. Læreren har mye større makt i Spania og tar alle faglige avgjørelser vedrørende sitt fag. Det betyr at selv om det ser vanskelig ut, eller at språket kun er katalansk, kan læreren velge selv eller tilpasse seg.
- 50 % av fagene må være på fakultet! Mens resten kan være på andre fakulteter også. Det er derimot litt vanskeligere å finne informasjon om, men ikke umulig. De tilbyr flere fag på engelsk.
- Språkkurs gir studiepoeng. UAB Lenguas har klasser i Barcelona sentrum og på skolen. NB! Intensivkursene i sentrum gir seks studiepoeng, mens de som går over to måneder på skolen (som fint kan tilpasses på timeplanen) teller bare fire studiepoeng. Det finnes også katalan-kurs som gir to studiepoeng. Snakk med språk-kontoret på skolen!
- Jeg hadde sports-, helse- og fotojournalistikk. Absolutt til å anbefale! Mye praktisk og interessant arbeid.
- Klassene er lagt opp til tre timer hver uke, på et fast tidspunkt (slik som i Norge). Enten fra ni til tolv, tolv til tre, tre til seks eller seks til ni(!!). Eksamen kan forøvrig være på en lørdag..og det blir gjerne ikke gitt beskjed om før et par uker før. Hør med foreleseren din hvis du skal få besøk eller reise bort. Eksamen kan alltids legges til en annen dag hvis det ikke passer så bra...
Vurdering av emnetilbodet
- Maaaange fag! Med et greit nivå i spansk (A2+) kan du fint velge alle.
- Sett deg inn i fagene på forhånd og send e-post til Erasmus-kontoret til UAB (det holder ikke med Learning Agreement, det er bare et formelt papir som alltid må endres på senere). Spanjolene får nemlig melde seg opp til fag før utvekslingstudentene(!!!), og da er det typisk at mange fag er fulle. For eksemepl fotojournalistikk som jeg måtte diskutere meg til å få velge.
Fagleg utbyte og språk
- Jeg hadde aldri hatt så mye som én time med spansk før jeg kom; og alt har gått fint! Først tok jeg intensivt språkkurs (A1) i sentrum av byen, og etterpå A2 over tre måneder på skolen. Det intensivet var absolutt til å foretrekke!
- Ellers lærte jeg mye av de spanjolene jeg bodde med; det anbefales.
- Det faglige utbyttet er svært varierende. Noen fag, slik som sportsjournalistikk, var kjempegodt organisert og planlagt, mens helsejournalistikken var litt mer tilfeldig.
- Uansett; kulturen og språket syntes jeg har vært det absolutt mest lærerike.
Universitetsområdet og byen
- UAB ligger omlag en halvtime med tog (linjene S2 og S55) unna Barcelona. Togturen er absolutt helt grei, og mange av mine venner som studerer på andre universitet i sentrum bruker minst like lang tid med metroen eller buss.
- Universitetet er helt greit; biblioteket til fakultetet har fine leseplasser, men nettet er litt ustabilt.
- Byen; REIS TIL BARCELONA! Maten er billig, det samme gjelder drikken, men ellers er det norske priser. Men for en opplevelse!
Bustad
- Bo i sentrum av Barcelona, det er mitt tips. Helst i naerheten av S2 eller S55, eller sjekk hvor lang tid du bruker paa Google Maps for å komme deg til UAB.
- Bruk Idealista (lignende Finn.no) til å finne bosted. Finnes som app! Send meldinger på WhatsApp på spansk (ellers svarer de ikke), og du må gjerne purre både en og to ganger. Begynn prosessen med en gang du ankommer byen.
- Gaa paa alle visninger du faar sporsmaal om. Du kan bli overrasket, det ble jeg!
- Du kan ikke forvente norsk standard, og betydningen av "rent" ville jeg oversatt til "skittent" slik vi kjenner det i Norge. "Indoor-room" er vanlig; det vil si at vinduet vender ut i en oppgang (=roeykelukt og lytt), men det er likevel helt greit.
- Spoer gjerne hvor lytt det er og hvor lenge de som bor der skal bo der. Oppvaskemaskin kan du ikke forvente.
- Depositumet maa ofte betales kontant, men det er vanlig. Noe annet er for styrete for spanjolene.
- Spoer om de har vaskemaskin! Det kan godt hende du maa paa vaskeriet.
- Spoer paa en butikk i naerheten av der du vurderer aa bo; hvordan er gaten? Er det braakete?
- Spanjolene lager middag klokken elleve-tolv, i alle fall de jeg bor med. Det braaker litt, men er ogsaa bare hyggelig. Hvis du lager middag i seks-tiden, slik som jeg, maa du forvente at de ler litt av deg og lurer paa om det er sen lunsj!
- Du maa forvente aa betale norske priser, men du kan ogsaa vaere heldig.
Sosialt miljø
- Bli med på noen arrangementer i begynnelsen, i alle fall, og få noen venner. Men ikke planlegg hele halvåret i løpet av to uker... Det kommer mange spennende mennesker på din vei!
- Bo et kollektiv med spanjoler! Da lærer du spansk og mer om den spanske kulturen.
- Erasmus og andre organisasjoner arrangerer noen turer; de er ganske dyre, så hvis du har noen venner, så kan dere fint dra billigere på egenhånd. Leiebil er for eksempel ikke så dyrt-
HAUST 2015 – Integrert master i rettsvitskap
14.09.2015 - 01.02.2016Førebuingar/praktiske tips
Når det gjelder foreberedelser før avreise så kan det være et godt utgangspunkt å starte med UiB sin egen huskeliste for utvekslingsstudenter.
Ellers les all e-post du får fra vertsuniversitetet nøye, og merk deg frister for å sende inn dokumentasjon. Et problem jeg ble møtt med tidlig var universitetets egen nettside (på katalansk). Man kunne endre språk på nettsiden, men da ble også hele nettsidens oppsett endret. Et tips her er å kontakte Erasmuskoordinantor ved universitet og spør konkret om det du lurer på.
Du må også avlegge en språktest (OLS) på nett før avreise og etter hjemreise . Her blir man testet i grammatikk,ordforråd, forståelse etc, slik at det kan det være lurt å forberede seg litt på forhånd (uavhengig av ditt ferdighetsnivå).
Når det gjelder valg av emner og språkkurs gjøres dette i løpet av de to første ukene av semesteret. Bakgrunnen er at UAB legger opp til en "prøveperiode" hvor studentene oppfordres til å gå på forelesning i de ulike fagene som tilbys det semesteret og gi en anledning til å snakke de ansvarlige professorene. Dette kan skape problemer med tanke på Learning Agreement, som i utgangspunktet skal være signert og godkjent av både verts -og sendeuniversitetet før semesteret starter. En løsning er å basere seg på forrige semesters kurstilbud og endre dette når du møter opp på universitetet. UAB har også "welcome point" for utvekslingsstudenter som hjelper deg med studentkort og studentregistering.
Undervisningsformer
I hvert emner har man som regel tradisjonell klasseromsforelesning. Ettersom klassene er små, så er det rom for å stille spørsmål underveis og professorene foreventer og legger opp til aktivitet i timen. Det kan være lurt å merke seg vurderingsmetoden i fagene man velger. Det for eksempel ikke uvanlig at man blir gitt praktiske oppgaver underveis, som enten løses individuelt i løpet av forelesning eller leveres inn fortløpene i faget. Deltakelse på forelesning er også en del av sluttkarakteren i faget.
På nett: UAB benytter seg av "Campus Virtual" (spansk MiSide), hvor foreleserne legger ut forelesningsmateriale, kalender, kontaktinfo, linker etc.
Adgang til siden får du etter du har registert deg ved fakultetet (i tillegg til studentregistrering).
Vurdering av emnetilbodet
Som nevnt over så kan det være vanskelig å finne ut hvilke emner du kan velge mellom, ettersom kurstilbudet publiseres sent. Merk også hvilke emner som gjelder for høst/vår semesteret og hvilke vurderingsformer hvert fag har, da dette også må kunne kombineres med et eventuelt språkkurs parallelt.
NB! Flertallet av fagene undervises på spansk og/eller katalansk (et fåtall fag undervises på engelsk), avhengig av hva professorene foretrekker. Det er imidlertid ikke et problem å be om at forelesning gis på spansk og de fleste professorer tar hensyn til at de fleste utvekslingsstudenter ikke behersker katalansk.
Fagleg utbyte og språk
Ettersom mitt ønske var å fordype meg i EU-rett, ble følgene fagkombinasjon valgt:
Dret Europeu del Mercat Interior (EUs indre marked) - 6 ECT
Dret Internacional Privat (kjennskap til spansk rett er ikke en forutsetning, med en fordel) - 9 ECT
Principis fonamentals de l'ordenament jurídic de la UE (Sentrale prinsipper innenfor EU-retten) - 15 ECT
Faglig utbytte: Når det gjaldt faget Internasjonal privatrett var det en særlig utfordring å følge forelesning uten kjennskap til spansk rett. EUs indre marked var et svært konkret fag som fokusert hovedsakelig på anvendelsesområdet og sammenhengen mellom EUs fire friheter. Arbeidet bestod her av tradisjonell forelesning og løpende praktiske oppgaver. Faget som gjaldt EUs sentrale prinsipper var et noe mer vagt fag, dels fordi det ikke var et rent juss-fag, dels fordi faget bestod av flere tema og forelesere. Vi hadde flere gjesteforelesere, deriblant aktiv dommer i European Court of Justice ved sivilavdelingen og tidligere kommisær i EU-kommisjonen og ansatt i lovavdelingen. Vi gjennomgikk flere sentrale dommer, og fordelte artikler og dommer oss i mellom da vi ble bedt om å ha innlegg til forelesningene underveis i faget. I tillegg ble vi bedt om å skrive om et utvalgt tema (etter samtale med professor) på 10-15 sider som skulle leveres ved slutten av semesteret, og alle måtte ha en 10-min presentasjon av sin oppgave i forkant av innleveringen på spansk.
Språk: Ettersom forelesning foregikk på spansk (med unntak av en britisk gjesteforeleser) var det en fordel å ha kjennskap til språket. En utfordring er fagterminologi, som vil ikke være kjent blant de fleste. Læringskurven er imidlertid bratt dersom man leser seg opp på forhånd av forelesning, deltar aktivt i timen, SPØR MASSE og ikke minst dra nytte av medstudenter i kollokvier o.l
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet: her finner du studentkantine som serverer varmmat og snacks, bibliotek/m lesesalplasser, treningsfasilitet/m basseng, vektrom, fotball/tennisbane og klatrevegg. Det finnes også overnattingstilbud for studenter på Hotell Campus.
Barcelona: kulturell storby med et godt tilbud av resturanter/barer/utesteder, museer og parker. Alle Gaudí-serverdigheter er obligatoriske. Flere steder operer med studentkvelder og studentrabatt. Byen er også veldig lett å orientere seg i og de har et godt kollektivtilbud. Jeg anbefaler på det varmest å skaffe seg et 3-månederskort dersom du har tenkt å bo i Byen og ikke på Campus. Dette kan du bruke på buss, tog og trikk.
Bustad
Det første du må ta stilling til er om du ønsker å bo på Campus eller i Barcelona by, ettersom universitet befinner seg ca 40 min utenfor sentrum (med tog). Campus Hotell er som regel billigere enn i det private leiemarkedet, hvor du kan velge mellom å bo å alene på hybel eller med andre.
Jeg bodde i en privat bolig sammen med en annen erasmusstudent. Vi bodde da i en leilighet sammen med en spansk familie, like ved La Sagrada Familia, hvilket var økonomisk overkommelig.
Et godt tips er å melde seg inn i grupper på sosiale medier hvor andre studenter deler botips og boligannonser. Ellers hør med andre studenter og undersøke ulike boligannonser på nett. For språkutbyttes del så er det helt klart å anbefale å bo med andre spansktalende.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet på universitet er godt, ettersom nasjonale on internasjonale studenter har flere møtepunkter. Eksempelvis arrangereres det flere utflukter til museer og andre byer utenfor Barcelona. Det er helt klart en fordel å bli kjent med andre spanske studenter, både for det faglige og det sosiale.
2015
Vår 2015 - BA samfunnsøkonomi
05.08.2014 - 30.06.2015Undervisningsformer
Klasseromsundervisning og semnarer med prøver og diskusjon.
Vurdering av emnetilbodet
Veldig lite fag tilbudt på engelsk. Ellers mest på katalansk og noe på spansk.
Fagleg utbyte og språk
Lærte mye i noen fag, mens veldig lite i andre. Det var stor kvalitetsforskjell på foreleserne. Ettersom jeg snakket bare litt spansk før jeg dro og ikke katalansk gjorde det det veldig utfordrende å ta fag som ikke var tilbudt på engelsk.
Universitetsområdet og byen
Byen er helt nydelig med et veldig bra tilbud til alt hva man vil finne på. Universitetsområdet er 40 min med tog fra sentrum, men har et godt tilbud med treningssenter og flere kantiner. Gode bibliotek og leseplasser.
Bustad
Leide leilighet i byen fra et firma. Skolen tilbyr også leiligheter på campus, sammen med vel 2000 andre studenter.
Sosialt miljø
Vanskelig å bli kjent med spanske studenter, spesielt hvis man ikke er flink i spansk, mens de internasjonale studentene får et godt samhold seg imellom.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.uab.es
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb8239
- FagnavnPsykologi