Hjem
Studentsider
bilateral

University of Hawaii at Manoa og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandUSA
  • ByHonolulu
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Søkarar bør ha eit karaktersnitt på C eller betre. På lavare grad må søker ha tatt minst 60 studiepoeng før ein kan søke og ha fullført 90 studiepoeng innan utreise.

OBS! UH Manoa krev at studentar som tidlegare har fullført ein grad søkjer som postgraduate (master) uansett om graden har samanheng med nåværande studium eller ikkje.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiar ved ditt institutt/fakultet for informasjon om dette.

Språk

Undervisninga føregår på engelsk. Du må kunne dokumentere karakteren 4 eller høgare i engelsk frå vidaregåande skule for å bli fritatt kravet om engelsktest.Viss du er masterstudent må du ta TOEFL- eller IELTS-test.

Kva emne kan eg ta

UHM er det fremste universitetet i USA innanfor Asia- og Stillehavsstudiar, mellom anna med eit føderalt bibliotek- og arkivansvar for stillehavsregionen. Det fins ikkje noko anna amerikansk universitet som kan måle seg med UHM når det gjeld breidden i tilbod av språkstudiar og graden av det som kan beteiknast som "ikkje-europeiske" studiar med vekt på Asia-/ stillehavsregionen.

Ved School of Hawaiian, Asian and Pacific Studies og ved dei ulike Colleges of Arts vil studentane på HF- og SV-fakultetet kunne finne spanande studietilbod innanfor sosialantropologi, språk, historie, politikk m.m. med fokus og hovudvekt på Asia og Stillehavsregionen.

UHM har imidlertid også akademisk tyngde innanfor mange av dei same naturvitskapelige disiplinar som er profilerte ved UiB. Dette gjeld i særleg dei marine fagområda.

UiB-studentar ved MN-fakultetet vil finne interessante tilbod ved School of Ocean, Earth Science and Technology (geologi, geofysikk, oseanografi, metereologi) og ved College of Natural Sciences (biologi, mikrobiologi, zoology m.m.).

Det er ikkje mogleg å studere juss eller medisin ved UHM.

Studieavgift

Skulepengane ligg på omlag USD 8 500 for eitt semester. I tillegg kjem ei semesteravgift på USD 441. Merk at det er noko dyrare på graduatenivå (master) enn på undergraduatenivå (bachelor).

I uttaket med frist 1. februar 2024 har vi berre betalingsplassar.

Internasjonale studentar kan kjøpe UHM sin helseforsikring eller søkje fritak på grunnlag av annan helseforsikring. Visum til USA er normalt 3-5000 NOK. Ein får ikkje ekstra støtte fra Lånekassa til å dekke desse utgiftane.

OBS: Før ein vel UH Manoa bør søkjarar merke seg at dei totale kostnadane av studiar, bolig og opphald i Honolulu er høg.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University of Hawai'i består av 3 universitet og 7 community colleges spreidd rundt på fleire av øyene i Hawai'i. University of Hawai'i at Manoa (UHM) er sjølve flaggskipet og hovuduniversitetet i University of Hawai'i-systemet. Universitetet ligg vakkert til i storbyen Honolulu i Manoadalen på øya Oahu. Honolulu sitt innbyggjartal på 500 000 utgjer om lag 1/3 av innbyggarane i delstaten Hawai'i. Universitety of Hawaii er USA sitt fremste universitet på Asia- og Stillehavsstudiar, men er og kjend for sine marine studiar. UHM har om lag 17 000 studentar, der om lag 1 500 er internasjonale studentar frå 80 ulike land. Om lag 75 % av dei internasjonale studentane kjem frå asiatiske land, dei fleste frå Japan, Kina og Korea.

Byen er kompakt og dette, i tillegg til klimaet på Hawai'i, gjer at folk brukar beina når dei beveger seg rundt i downtown Honolulu. Gatene er såleis fulle av menneske og liv.Bussystemet er relativt bra utbygd, og fungerer, men det vert tilrådd at ein brukar bil viss ein skal reise mykje rundt på øya. Universitetet sitt campusområde på om lag 320 mål ligg avgrensa til, berre 10 minutt med buss frå bydelen Waikiki, kjent for sine strender, restaurantar, butikkar og pulserande natteliv. På campusområdet fins ein bokhandel og andre butikkar. Det er også eit godt utval av spisestader på campus, med et breitt utval av ulike asiatiske kjøkken (kinesisk, malaysisk, koreansk m.fl.) og meir tradisjonelle serveringsstedar som Taco Bell, Pizza Hut etc. Det finst også eit utal av ulike studentorganisasjonar ved UHM og eit godt utbygd apparat for dei studentane som måtte vere interessert å ta del i frivilleg arbeid. UHM har to sentrale hovedbibiliotek:

  • Hamilton Library har den største samlinga av informasjon og forskningsmateriale i staten Hawai'i med meir enn 3 millionar bøker, noko som gjer det til det 64. største biblioteket i USA. Biblioteket har den største samlinga av materiale på Asia og Stillehavet i heile USA og UHM har sidan 1973 vore støtta av US Department of Education som eit National Resource Center for Stillehavet. Biblioteket sin onlinekatalog gir tilgang til lokale og nasjonale indeksar, spesialiserte databasar, internettressursar og nasjonale bibliotekkatalogar.
  • Sinclair Library husar mellom anna the Wong Audiovisual Center, the Computerized Learning and Information Center og the Music Collection. Her har brukarane tilgang til ei stor samling av video- og lydopptak, ein "kino" med stort lerret og 40 sitteplassar, multimedia undervisningsmateriell, software m.m.

Campusområde kan skildrast som trygt og fredeleg. Likevel har UHM ein 24-timars Campus Security Patrol som i visse tilfeller kan brukast til eskorte viss det er naudsynt.

Bustad

Student Housing Services hjelper til med registrering til bustadar on-campus eller off-campus. Det er vanskeleg å få bustad på campus og dei fleste studentar vil helst leige privat i downtown Honolulu, anten i ei leilegheit eller på eit "studenthotell". Honolulu er ikkje den enklaste byen og finne ein plass å bu på den private marknaden og ein bør kome fram eit par veker før semesterstart for å ha god tid til å ordne dette. Leigeprisane i Honolulu er relativt høge (i overkant av USD 4000 per semester).

Semesterinndeling

Haustsemesteret går frå omlag 1. september til omlag 20. desember. Vårsemesteret går fra omlag 12. januar til omlag 21. mai.

Studentrapportar

2023

HØST 2023 - PRPSYK

HØST 2023 - PRPSYK

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det var mye jeg/vi måtte finne ut av på egenhånd. Generelt lite informasjon og selve søknadsprosessen, og også hvordan godkjenningsprosessen i etterkant foregår. Det var greit å finne ut av, men det kan bli mindre overveldende for senere utvekslingsstudenter dersom man kan ha dette tydelig helt fra start.

Undervisningsformer

Fysisk og digitalt. Multiple choice eksamener, både hjemme og på skolen. Relativt små arbeidskrav hver uke i hvert fag.

Vurdering av emnetilbodet

Noen av emnene kan tenkes å overlappe noe med emnene dette semesteret i Norge. Varierende nivå.

Fagleg utbyte og språk

Muntlig og skriftlig ble gjort på engelsk. Med tanke på arbeidskravene så ble det en del skriving.

Universitetsområdet og byen

Flott campus! Plass til å lese både inne og ute, flere steder å kjøpe/spise lunsj.
Byen er også veldig fin - nær stranda, butikker osv. Masse mennesker.

Bustad

Vi dro på visninger da vi kom ned dit, da det ikke er lurt å takke ja til noe før man selv har vært på visning. Fikk en kjempebra leilighet i den "tryggere" delen av byen (Waikiki). Det er imidlertid dyrt, det må man være forberedt på.

Sosialt miljø

Det ble opprettet en gruppe for utvekslingsstudenter allerede første uken. Masse initiativ og muligheter for å bli med på ting.

Haust 2023 - BA i medie- og interaksjonsdesign

Haust 2023 - BA i medie- og interaksjonsdesign

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Jeg anbefaler å sette av mye tid til søknadsprosessen for skolen og visumet. Det er nesten som å ta et 7,5 poengs fag på UiB i seg selv, med tanke på tidsbruken. Det er en lang prosess med en del papirarbeid og viktige frister å holde styr på. Selv om jeg opplevde dette som ganske stressende, kan jeg definitivt si at det var verdt innsatsen nå som jeg er her. Meen, start tidlig med dette!

Forbered deg på at det er veldig dyrt her. Ikke bare visumprosessen og skolepengene, men også levekostnader her koster mer enn i Norge. Jeg ville definitivt anbefalt å spare opp en god del penger i tillegg til stipendet. Alt fra husleie og mat, til strøm og andre dagliglivsutgifter er dyrere. Det ville også vært veldig nedtur å være her uten å kunne delta på alle de spennende tingene som tilbys, men de koster! Derfor er det virkelig verdt å sikre seg en solid økonomisk buffer før man kommer, slik at man kan nyte oppholdet til det fulle.

Undervisningsformer

Skolesystemet i USA er veldig annerledes enn vi er vandt til i Norge. Det kan ligne mer på ungdomsskole/videregående, da man blir vurdert etter oppmøte, lekser, quiz og eksamen. Man må regne med mye lekser, forelesninger hver uke og flere eksamener i hvert fag per semester. Det er definitivt mindre frihet, men også mindre press på eksamen på å prestere, da man kan lene seg på andre vurderinger. Det er også enklere å få en god karakter i fagene uten å anstrenge seg for mye!

Vurdering av emnetilbodet

UHM har et variert og bredt emnetilbud, som dere kan utforske mer av på deres nettsider. For å få godkjent semesteret fra UIB, trengte vi å ta 15 credits, som tilsvarer 5 fag med 3 credits hver. Jeg hadde frie studiepoeng, og hadde derfor mye frihet da jeg valgte fag. Jeg valgte fag jeg interesserer meg for, samtidig prioriterte jeg frihet, og la opp til å ha fri på fredager. Anbefaler veldig dette, da skolehverdagen er hektisk, og det kan være deilig med langhelg til helgeturer eller andre ting. Fagene jeg valgte var introduksjons fag i kommunikasjon, sosiologi, i tillegg til andre fag som gender studies, life drawing og hawaiian studies. Anbefaler Hawaiian studies for å få en bredere forståelse av kulturen, språket og historien til Hawaii!

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet fra studiene her er veldig avhengig av hvilke fag du velger, men for min del var det både lærerikt og givende. Jeg tok noen fag som ikke direkte er relevante for bachelorgraden min, men de var utrolig interessante og ga meg en ny innsikt. Et annet stort pluss er at alle forelesninger og oppgaver er på engelsk, noe som virkelig har hjulpet meg å bli mer komfortabel med å snakke og skrive engelsk.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er enormt, og jeg har ennå ikke hatt mulighet til å utforske hele campus. Det er flust av kafeer og spisesteder her, alt fra Starbucks og Taco Bell til Subway. I tillegg er det mange hyggelige leseplasser, både ute og inne. Når man skal velge fag, er det viktig å være oppmerksom på at det kan være lange avstander mellom klasserommene. Dette er noe man bør undersøke på forhånd. I starten av semesteret hadde jeg bare 15 minutters pause mellom hver klasse, mens det tok meg en halvtime å gå fra den ene til den andre. Det endte med at jeg måtte endre timeplanen min for å få det til å fungere. Universitetsområde er typ en halvtime med buss fra Waikiki, og en time å gå.

Waikiki er veldig turistifisert, fullt av butikker, cafeer, restauranter og ikke minst folk. Det er alltid stappet i gatene, og lange køer til restaurantene. Til tross for dette, tilbyr Waikiki mange gode shoppingmuligheter med butikker og kjøpesentre, med en strandlinje som strekker seg langs hele området. Her er det gode muligheter for å surfe, tæne og bade!

Noe av det som sjokkerte meg mest med Hawaii, var hvor mange hjemløse det er her. Dette er faktisk den vanligste grunnen til at folk ikke vil besøke Hawaii igjen. Situasjonen her er annerledes enn i Norge, særlig fordi mange av de hjemløse lider av rusproblemer og kan virke mer intense og utagerende. Med rundt 4,000 hjemløse, og et antall som fortsetter å vokse hvert år, representerer hjemløsheten et betydelig samfunnsproblem her på øyene.

Bustad

Jeg delte en leilighet med en venninne fra studiet, samt en norsk og en amerikansk jente vi kom i kontakt med gjennom Facebook. Vi fant leiligheten via Zillow, men var heldige nok til å ha en lokal bekjent på Hawaii som kunne gå på visninger for oss. På grunn av høy risiko for svindel her, ville jeg ikke signert noen leiekontrakt før jeg selv hadde sett leiligheten, eller i det minste fått noen til å se på den først.

Vi valgte å bo i Waikiki, da det er sentralt, og nærme alt av butikker, og stranda. Anbefaler sterkt å bo her også, da de fleste studenter også bor her. Litt dyrere, men definitivt verdt det. Anbefaler også å dele soverom, på grunn av høye leiepriser. Vi betaler 725$ per måned, og deler soverom to og to.

Det viste seg å være smart å lete etter romkamerater gjennom Facebook-grupper, som for eksempel «Oahu, Hawaii, Housing, Apartments». Her publiserer studenter ofte annonser om hvilken type leilighet de søker, med detaljer om leiepris, beliggenhet og litt informasjon om seg selv. Jeg vil på det sterkeste anbefale å ikke begrense seg til å kun bo med nordmenn, da det å bo sammen med personer fra andre kulturer gir en unik mulighet til å lære mer om forskjellige kulturer og språk. Det er viktig å huske at man tilbringer mye tid med de man bor med, så det er viktig at man trives sammen.

Sosialt miljø

Det er et stort norsk miljø her, hvor jeg opplevde det veldig bra sosialt. Universitetet kickstartet semesteret med en "welcoming week", en slags introduksjonsuke som er ganske annerledes fra den norske fadderuka. Under denne uken møtte vi andre utvekslingsstudenter og dannet Snapchat-grupper, som raskt ble et knutepunkt for all sosial aktivitet. Mye handler om å være aktiv selv for å bli kjent med folk.

Det kan være litt vanskelig å bli kjent med folk i forelesningene, siden mange bare kommer inn og går rett ut igjen. Men det finnes gode muligheter til å møte andre studenter gjennom studentgrupper eller ulike arrangementer som skolen organiserer.

Haust 2023 - profesjonsstudiet i psykologi

Haust 2023 - profesjonsstudiet i psykologi

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det er helt klart en del forberedelser som må til i forkant av utveksling i Hawaii. Det er en god del papirarbeid en må gjennom, men heldigvis får en god hjelp av vertsuniversitetet dersom en lurer på noe. I tillegg var det en stor hjelp for oss som skulle reise sammen å høre med studenter som hadde gjort samme reisen et år tidligere, da de hadde mange tips og råd. Det er dermed en del praktiske ting som skal på plass, blant annet søknad om visum. Denne prosessen kan oppleves litt frustrerende, men en må bare være tålmodig og ute i god tid. En trenger gjerne å gjøre litt research på hvordan en går frem i disse prosessene, så finner en ut av det etterhvert.

Undervisningsformer

Vi hadde 5 fag (tilsvarte 30 studiepoeng) som skulle erstatte fagene vi skulle hatt her i Bergen som profesjonsstudenter (PROPSY309 og PROPSY310). Av disse fem fagene, så var ett hel-digitalt, og resten med fysisk oppmøte. Vi opplevde at fagene var ganske overkommelige, og at det generelle faglige nivået var noe lavere enn her hjemme. Undervisningsmaterialet besto som regel i forelesning, quizer, diskusjonsposter og multiple-choice eksamener, i tillegg til lesing og muntlige diskusjoner. Vi opplevde at det var mer jobb underveis i semesteret med ukentlige lekser, frem for en typisk eksamensperiode mot slutten av semesteret slik vi er vandt med fra Bergen. Dette gjorde at man kunne jobbe jevnt og trutt, og gjøre seg ferdig med materiale fortløpende.

Vurdering av emnetilbodet

Det var et bredt tilbud av emner på UHM, noe vi opplevde som veldig positivt. Ettersom vi var nødt til å erstatte obligatoriske fag som vi skulle hatt i Bergen, ble vi nødt til å ta emner som var forhåndsgodkjent av UiB. Vi anbefaler å være ute i god tid for å søke på fag ved UHM, da det er kamp om plassen i mange av emnene. Heldigvis fikk vi plass i fem forhåndsgodkjente emner (fra UiB), som følge av at vi sendte mail til de aktuelle professorene og spurte om override som utvekslingsstudenter. Det er også mulig å gå inn på ratemyprofessors.com for å se hvordan tidligere studenter vurderer emnene. Vi endte med å velge de fem fagene fra lista over forhåndsgodkjente emner som viste seg å ikke innebære for stor arbeidsmengde.

Fagleg utbyte og språk

Vi opplevde at det var noe varierende kvalitet over det faglige utbytte i de ulike emnene. Enkelte professorer var svært engasjerte, og ga et variert og spennende undervisningsmateriale. Andre emner innebar mer passiv deltakelse for studentene, noe som ikke var like motiverende. Det var godt å ha et digitalt fag, ettersom alle de andre emnene krevde en del i forhold til obligatorisk oppmøte. Det kan være fint å ha noe digitalt, da man er mer fleksibel i forhold til tid. Jevnt over synes vi at det var et greit faglig utbytte, men at kvaliteten var noe dårligere enn hjemme. Videre var det ingen utfordring med språklige, i form av at all undervisning og skriftlige vurderingen foregår på engelsk. Universitetet har forståelse for at man er utvekslingsstudent, og i tillegg kreves det ikke enorme språkferdigheter.

Universitetsområdet og byen

Campus opplevdes veldig flott og stort. Byggene og utearealene er svært vakre, og det er stas å tusle rundt på fasilitetene. Ved hjelp av student-kortet kommer du deg rundt øya gratis med buss, der campus ligger ca. 20 min unna Waikiki-området. Du har alt du trenger av fasiliteter på campus, med treningssenter, cafeer, bibliotek osv. Honolulu som by oppleves som en ordentlig flott storby, som etter litt tid oppleves som enkel å navigere seg i. Det er veldig behagelig å bo rundt byen (f.eks. Waikiki-området der vi bodde), fremfor å bo oppe ved campus. Dermed har man byen, stranden og alt du trenger rett i nærheten. Områdene rundt Waikiki, Ala Moana og Diamond Head oppleves som trygge å bo i.

Bustad

Det kan være svært lurt å være tidlig ute med å kikke etter bolig, da det er vanskelig å finne sted å bo. Mye av det som ligger ute er dyrt, og det er stort trykk på leilighetene som er tilgjengelige. Vi begynte å kikke på zillow.com noen uker i forkant av avreise for å orientere oss om det som lå ute, i tillegg til å få mer oversikt over aktuelle områder. Ettersom vi ble anbefalt av tidligere studenter som hadde vært i Hawaii året før å avvente med å signere noe kontrakt før avreise, valgte vi å booke en Airbnb for de to første ukene av oppholdet. Dette gjorde det mulig for oss å dra på visninger med en gang vi reiste ned, noe vi hadde avtalt i forkant av avreise. Vi var heldige å få tilbudet om å bo i den første leiligheten vi var på visning på, noe som var veldig flaks. Dermed var det bare å gripe første mulighet, ettersom det en som regel ikke kan velge og vrake. En bør være obs på at det er dyrt å bo i Hawaii, og mange ender opp med å måtte dele rom osv. Så dersom en får en mulighet i et område som virker trygt og det ikke er altfor dyrt, bør man bare hive seg rundt. Anbefaler også å ringe fremfor å maile med potensielle huseiere/meglere, da det kan være utfordrende å få svar av folk.

Sosialt miljø

Det var et veldig imøtekommende og hyggelig sosialt miljø i Honolulu for utvekslingsstudenter. Det er mange studenter fra alle mulige land, og folk er veldig ivrige etter å bli kjent. I tillegg er det også svært mange nordmenn, som ofte søker sammen. Vil anbefale å likevel utfordre en selv på å bli kjent med folk fra andre kulturer i tillegg, da vi opplevde dette som svært lærerikt og givende. Ikke minst får en da trent seg på engelsken, som blir en mindre barriere etterhvert. Det er masse sosialt som skjer hele tiden som det bare er å hive seg med på.

HØST 2023 - BAPS-AOP

HØST 2023 - BAPS-AOP

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det å komme seg på utveksling til Hawaii og USA generelt er en lang, dyr og tidkrevende prosess (men som er vel verdt det til slutt). Jeg anbefaler å starte og sette seg inn i denne prosessen så tidlig som mulig, og helst i samarbeid med andre som også skal til Hawaii. Prosessen består av søknad og godkjenning om fag på UH Manoa, deretter søknad til University of Hawaii at Manoa, videre må man også ha godkjent amerikansk visum gjennom den amerikanske ambassade, i tillegg til reiseforsikring og helseforsikring som dekker oppholdet i USA og som er godkjent av universitetet. Anbefaler også å ta sjekke opp om du tilfredsstiller helsekravene for vaksiner samt ta en blodprøve for å vise at man ikke har tuberkulose. HUSK for all del at det å reise på utveksling til en av verdens fineste steder og ferieparadis midt i Stillehavet er en dyr fornøyelse, så spar opp godt før du velger å studere der.

Undervisningsformer

Jeg hadde en blanding av fysiske (in-person) fag, online fag og hybride fag. Ettersom man må ta minimum 5 fag (15 credits) for å få godkjent utvekslingsoppholdet, anbefaler jeg å ha en blanding av fysiske og online fag for å kunne ha mest mulig akademisk frihet. Den blandingen jeg hadde av fysiske, online og hybride fag var for meg veldig grei, men jeg synes at kvaliteten på undervisningen var best i de fysiske fagene jeg hadde. Undervisningen var som å gå tilbake til videregående, der man hadde obligatorisk oppmøte med navneopprop og klasseromsundervisning med vekt på muntlig deltakelse. I flere av fagene var det flere quizer, rapporter og lesing i uken, samt to eller flere eksamener spredt utover semesteret.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet til UH Manoa er veldig variert og stort, så du finner noe innenfor nesten alle fagfelt og interesser. Jeg hadde fem ulike fag, der tre av de var 100-poengsfag, mens to av de var 300-poengsfag. Selv om introduksjonsfagene (100-poengsfag) var noe lettere, var det mer arbeid og krav til gjennomføring av ulike oppgaver hver uke. Jeg hadde selv mest interesse for 300-poengsfagene, som var mer spennende og nærmere det vi er vant til fra UIB. Alt i alt var jeg veldig fornøyd med emnene jeg valgte: SUST101, SUST112, HWST107, BUS315 og HRM351.

Fagleg utbyte og språk

Jeg føler jeg har fått ganske bra faglig utbytte i de fleste fagene jeg valgte. Det å studere og snakke på en engelsk har i tillegg vært veldig bra for utviklingen og selvtilliten for språket. Det som var mest interessant var den amerikanske kulturen, verdiene og kunnskapsnivået til de jeg studerte sammen med som var fra USA.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var stort og ikke minst tropisk. Universitetet hadde flere fasiliteter som treningssenter, bibliotek og mange ulike mattilbud. Jeg bodde selv midt i byen Waikiki, som var en 20-minutts busstur til universitetet. Byen er den desidert reneste og peneste byen jeg noen gang har vært i, men når man kommer litt ut fra "smørøyet" ser man mer til fattigdommen som preger staten.

Bustad

Jeg bodde sammen med 5 andre i en privateid leilighet sentralt i Waikiki. Vi bodde i 13 etg. og hadde tilgang på et lite treningsrom, bibliotek samt badebasseng. Leilighetsstandarden var ok, men ikke helt norsk standard - og vi betalte ca. 9500 kr per person i måneden for å dele seng.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på Hawaii er veldig bra. Vi var 6 som bodde sammen som gikk godt sammen, og vi ble godt kjent med andre norske, samt folk fra andre land som New Zealand, Danmark, Australia, Japan og USA. Det var ikke noe form for fadderuke, så det å bli kjent med alle de folkene jeg ble kjent med dette semesteret skyldes eget initiativ. Det er ikke vanskelig å bli kjent med andre utvekslingsstudenter på Hawaii, da alle er i samme sko og ønsker å bli kjent med mange. Det å bli kjent med lokale og amerikanere på den andre siden var vanskeligere, men noen bekjente fra USA fikk jeg.

HØST 2023 - PRPSYK

HØST 2023 - PRPSYK

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Etter man har fått tilbud om plass på utveksling til Hawaii er det en god del papirarbeid og utgifter både i forbindelse med skolen og hva de krever og visum for å kunne reise til USA. Vi fikk god hjelp fra vertsuniversitetet, de var raske på mail og ga beskjed om alt som måtte gjøres og informerte om frister, men samtidig måtte vi følge godt med og fikse mye selv. Mitt tips er å begynne tidlig - med en gang man har fått velkomstpakken på mail av universitetet i Hawaii.

Undervisningsformer

Undervisningen er nokså annerledes på universitetet der. Mye mer fokus på oppmøte og "lekser" eller arbeidskrav underveis i form av diskusjonsposter og quizzer i tillegg til lesing. Det hele føltes likevel veldig overkommelig. Alt arbeidet underveis gjorde at vi aldri satt lange dager på skolen før en prøve eller eksamen. Vi hadde 3 fysiske fag, 1 heldigitalt og 1 som var hybrid.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på Manoa er veldig bredt og omfattende. Det er et stort universitet. Jeg reiste på 7.semester og måtte erstatte de fagene jeg skulle hatt hjemme på UiB med fag som var relevant for tematikken der borte. Drar man til Hawaii på B-kull-semesteret tror jeg man velge hva som helst. Anbefaler å høre med studenter som har vært der tidligere, og gjøre litt research på fagene da de kan variere veldig på både nivå og kvalitet og ikke minst hvordan timeplanen ser ut. Det er studentenes ansvar å sikre at timeplaner ikke overlapper.

Fagleg utbyte og språk

Professorene var stort sett flinke og engasjerte i fagene sine. De var også glad for å ha utvekslingsstudenter i klassene sine så det føltes som vi var velkomne. Vi hadde fag som dekka både kultur, helse og sosialpsykologi og hadde godt faglig utbytte i alle. Det var kjekt å ha fag på engelsk også, så man fikk trent en god del både skriftlig og muntlig på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Campus er ca. 15 min med buss fra Honolulu og har masse å tilby. De har helsestasjon/legekontor, treningssenter, mathall og kafeer rundt omkring, bibliotek og mange fine uteområder. Honolulu er en storby med masse folk, turister og mye som skjer hele tiden. Byen er veldig fin men bærer også preg av at det er store økonomiske forskjeller som i USA generelt. Føltes likevel veldig trygt.

Bustad

Jeg bodde i Waikiki som anbefales fordi det er så sentralt og man kommer seg enkelt rundt omkring derfra. Andre området som er vanlig og trygge å bo i for utvekslingsstudenter er områdene rundt Diamond Head og Ala Moana. Man bør starte prosessen med å finne bolig noen uker før avreise. Vi booket visninger ved å ta kontakt med utleiere som hadde lagt ut leiligheter på Zillow.no. Det gikk ikke an å kontakte via nettsiden fordi det å opprette en bruker krevde amerikansk nummer. Så vi ringte direkte til utleiere og det gikk fint. Vi bodde på en Airbnb den første uken vi kom bort for å kunne gå på visninger. Ikke skriv under leiekontrakt hvis du ikke har sett leiligheten fysisk, eller ikke vet om noen andre som har bodd der før deg. Har hørt om folk som har blitt svindlet.

Sosialt miljø

Det var stort sosialt miljø blant utvekslingsstudenter! Vi deltok på et orienteringsmøte for utvekslingsstudenter første uken og ble kjent med både andre norske fra forskjellige byer og folk fra andre land som vi hang med gjennom hele oppholdet.

HØST 2023 - PRPSYK

HØST 2023 - PRPSYK

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Begynn å planlegg tidlig! Ting tar tid. Få oversikt av hvilke forventninger og blant annet vaksiner skolen i Hawaii har som krav.

Undervisningsformer

Vil variere i forhold til hvilke emner man velger, men er stort sett enklere enn i Norge. Vurdering er ofte i form av flere prøver fordelt utover semesteret.

Vurdering av emnetilbodet

Dette er en dyr utvekslingsplass men har man spart opp en del og er flink med å holde seg til et rimelig budsjett hver måned er det et fint tilbud.

Fagleg utbyte og språk

Engelsktalende land så all undervisning er på engelsk. Prøv å finne venner fra andre land og utfordre engelsk-ferdighetene sine

Universitetsområdet og byen

Veldig stort og fint campus. Brukte google maps til å finne fram i byen.

Bustad

Delte bolig med 2 andre jenter. 2 soverom 1 bad med stue og kjøkken. Betalte 1200 dollar per person. Ikke signer under noe kontrakt før du har vært på visning. Pris vil variere men vanlig pris er mellom 900-1200 dollar per person.

Sosialt miljø

Mange sosiale arrangement fra skolen som er bra til å bli kjent med andre. I starten av semesteret er det også velkomstdager for alle utvekslingsstudenter der man kan bli kjent. Anbefaler å henge med studenter fra andre land enn Norge får å få mest utbytte av utvekslingen

Vår 2023 - BA i geovitskap

Vår 2023 - BA i geovitskap

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Praktiske tips når det gjelder å flytte til Hawai’i er å være litt varsom når det kommer til å bo «off campus», for det er veldig lett å bli lurt; så ikke betal depositum før du har sett at boligen er slik de reklamerte og at den faktisk er mulig å leie. Gjør deg også godt kjent med nettsidene til skolen, og sett deg inn i noe som heter «Holds», for disse er veldig viktige ting du må få godkjent før du i det hele tatt kan starte første skoledag.

Undervisningsformer

Jeg hadde flere typer undervisningsformer i fagene jeg valgte. Jeg opplevde forelesninger i sal, undervisning i klasserom, noe som het «lab» som var små grupper der vi hadde TA (teaching assistant) og skulle diskutere, digitale forelesninger over zoom.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg var veldig fornøyd med emnetilbudet fra universitetet, men en måtte passe på at timeplanen gikk opp, og i løpet av første uka måtte en passe på at eksamenene ikke er satt opp på samme tid.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har hatt stort faglig utbytte av fagene jeg valgte; for noen var koblet til bachelorprogrammet mitt, men også nye og lærerike fag som ga meg ny kunnskap om historie og øya jeg bodde på. Jeg har også blitt veldig glad i det engelske språket gjennom fagene og professorene.

Universitetsområdet og byen

Universitetet var stort og består av mange fakulteter. Veldig oversiktlig når en har gjort seg kjent med det store området fakultetene befinner seg på, lurt å søke opp kart over fakultetene inne på nettsiden til universitetet. Universitetet befinner seg i høyden oppover i dalen, men har gode bussruter ned til byen.

Bustad

Min bolig var et privat “off campus” kollektiv på 8 jenter. Jeg stortrives med dette og fant dette huset på en Facebook-side. Det er gode bo muligheter «on campus», der det er mulig å velge mellom flere typer «dorms».

Sosialt miljø

Det er et godt studentmiljø, og det er flere programmer (eks. Buddy-program, som kan sammenlignes med å ha en fadder ut semesteret) og aktiviteter en kan melde seg på om en ønsker å møte nye mennesker og prøve nye og spennende aktiviteter.

2022

Høst 2022 - BA sosialantropologi

Høst 2022 - BA sosialantropologi

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Anbefaler virkelig å starte prosessen om bosituasjon ganske tidlig. Ikke nødvendigvis å godta noe, da det finnes mye scam via internett, men man burde ha sett seg ut område, og begynt å se seg rundt på ulike nettsider osv.
Det er også mange papirer osv. som skal fylles ut og sendes inn. Anbefaler at så fort du vet du har blitt akseptert så start med å finne de dokumentene du trenger, og det som skal sendes til universitetet. Tiden fra du får godkjennelse til du skal dra går utrolig mye fortere enn det en tror.

Undervisningsformer

Undervisnigen foregår med 2 forelesninger i hvert fag hver uke, hvertfall i mitt tilfelle. Det er også quiz/eksamener opp gjennom hele året, og ikke kun en på slutten av semesteret som man kanskje er vandt med fra UiB. Litt mer som undervisningen på videregående skole.

Vurdering av emnetilbodet

Emne tilbudet er utrolig stort, så anbefaler deg å sette deg inn i det så fort som mulig. Jeg endte opp med å bytte så og si alle fagene jeg hadde planlagt, så var litt av en prosess. Men jeg som kun har frie emner dette semesteret har hatt et stort utvalg, og fått veldig variasjon i alle fagene mine. Gikk fra alt fra psykologi til å lære om sopp og reise industrien.

Fagleg utbyte og språk

Alt av forelesning foregår på engelsk naturligvis. Noe var litt vanskeligere å forstå, da akademisk engelsk kan være mye vanskeligere å forstå enn kun språket. Men dette er noe en fort kommer seg inn i, og alle professorene er veldig samarbeidsvillige om det er noe en skulle ha problemer med.

Universitetsområdet og byen

Selve campus er utrolig stort, og du kan ende opp med å rote deg bort på vei fra klasse til klasse. Men det er utrolig fint, og de har mange muligheter på lesesaler inne og bord/stoler ute om en ønsker å lese der. Byen er veldig stor og masse å oppleve. Selve Waikiki gir deg kanskje ikke den typiske Hawaii opplevelsen en har trodd en skal få, men om en kjører rundt på de andre siden av øyene er det utrolig vakker natur og en kan oppleve alt fra solnedganger, hai svømming, fallskjermhopping og mange mange hikes.

Bustad

Jeg var heldig og fant en leilighet sammen med 5 andre jenter her fra UiB. Vi slet litt i starten og fikk faktisk leilighet samme dag som vi måtte flytte av hotellet vi hadde bodd på første uken. Så mye av vår første uke gikk til bolig søking, noe som var ganske stressende. Men som ordnet seg til slutt.
Vær forberedt på at å bo her er veldig dyrt, og standaren er ikke helt som en er vandt med hjemmefra. Vi endte med å dele rom 2 og 2 i en leilighet med 3 soverom til samme pris av hva en kunne leid en hybel for i Bergen, men det var totalt verdt det. Anbefaler også å bo utenfor campus, da en har mer frihet.

Sosialt miljø

Det er mye å finne på hele tiden. Vi var en super stor gjeng fra Norge, men også en god del dansker og svensker! Så en har alltid noen å være med. Mulighetene er mange også! Etter skolen kan en kjøre til andre sider av øyene å oppleve natur og strender, hvis ikke kan en ta seg en tur på stranden rett ved der du bor. Utelivet er ikke så mye å skryte av, men vi fant 1/2 utesteder vi endte opp med å dra til, også er det en del barer rundt om som er veldig hyggelige!
De lokale er generelt utrolig hyggelige og hjelper gjerne om en skulle trenger noe!

Informasjonsvitenskap - hausten 2022

Informasjonsvitenskap - hausten 2022

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Den største tabben er å fylle kofferten med flere gensere og bukser enn man trenger. Det er mellom 25-30 grader hver dag og de eneste gangene man trenger genser er fordi air condition på skolen er på full trykk eller du er på fjelltur om kvelden på en av de andre øyene. Bukse er krav man på flere av utestedene i Hawai'i. Kjøp mat i bulk og meal prep dersom du har lyst å spare store summer. Hawai'i er mye dyrere enn Norge, vær klar for det sjokket. Leie er nede i 8000 om du er flink å finner plass å bo sammen med andre i god tid, men kan også være opp i 13000. Ikke dra om du ikke har nok penger til å leve komfortabelt, jeg vil anbefale rundt 70-80k av egne penger + studielån.

Undervisningsformer

5 emner (noen tar 4) istedenfor for 3, så blir en del mer arbeid enn i Norge. Istedenfor tradisjonelle norske emner der karakter er 30/40% innlevering og 60/70% eksamen, så er det annerledes der borte. Se for deg at mange av emnene har en lignende struktur: 25% eksamen, 15% midterm (eksamen halvveis i semesteret), 50% innleveringer, 10% oppmøte.

Vurdering av emnetilbodet

Godt utvalg av emner, mange blir tilbudt både vår- og høstsemester. Velg emner du er interessert i, men legg vekt på timeplanen. Ikke ta kveldsfag på torsdager/fredager om du liker å dra ut. Veldig populært å dra ut tirsdagskvelder også, så unngå morgentimer på onsdag.

Fagleg utbyte og språk

Sjekk ratemyprofessor.com! Det er kjipt å sterkt mislike en professor i løpet av semesteret bare for å innse at alle vurderingene holdt en god del sannhet. Du får ut av emne det du legger i emne. Hvis du ikke legger inn litt arbeid, så lærer du kanskje ikke så mye heller.

Universitetsområdet og byen

Campus er stort, utnytt muligheten til å bare gå litt rundt og utforsk. Waikiki beach og Ala Moana beach var veldig populære, men North Shore vare definitivt finest.

Bustad

Meld deg inn i Faceobok-grupper og opprett et innlegg eller ta kontakt med andre studenter. Der finner du ofte andre på utveksling fra Skandinavia eller Europa generelt. Leie er veldig høy midt i Waikiki (turistområde), men leter du godt nok og i tide, så finner du noe bra.

Sosialt miljø

Vi startet en Messenger-gruppe med alle fra UiB. Det var egentlig for å hjelpe hverandre med søknadsprosessen til USA (veldig nyttig), men endte opp som en felleschat for en haug med nordmenn og skandinavere (120+) fra andre skoler. Dermed var det alltid noe å være med på.

Haust 2022 - BA i sosialantropologi

Haust 2022 - BA i sosialantropologi

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Som mange andre har skrevet er søknadsprosessen for å studere i USA lang. Det er mange dokumenter som må fylles ut, men hvis det er noe du trenger help til er det bare å spørre andre utvekslingselever, kontaktpersonen din om utveksling på UiB ellers er de veldig behjelpelige på Universitetet på Hawaii.

Undervisningsformer

Må mitt bachelorprogram, hadde jeg frie emner på utveksling så jeg kunne velge så og si hvilke fag jeg ville. Man må velge fag som tilsvarer 15 credits i USA som tilsvarer 30 studiepoeng i Norge. Det vanligste er å velge 5 fag med 3 credits på hvert fag. Størrelsen på klassene varierer veldig, og kan være alt fra 10 stk i klassen til over 100 stk.

Vurdering av emnetilbodet

Det var ekstremt mange emner å velge mellom så det var veldig bra. Tror det var litt vanskeligere for de som måtte velge spesifikke emner til graden i Norge så det er nok lurt å sjekke på forhånd, men for meg med frie emner var det veldig mange alternativer, men lurt å gjøre litt research på faget og professorene for å vite arbeidsmengden og hva de forventer.

Fagleg utbyte og språk

Vurderingsformen er veldig annerledes enn universitetet i Norge. En blir vurdert på aktivitet i timen, jevnlige innleveringer og quizer, og i noen fag hadde vi lekser. Dette gjør at man ikke kan sitte passiv i timen, og får dermed mer faglig utbytte og får snakket mer engelsk. Flere av klassene hadde også en liten oppgave i slutten av timen slik at man skulle få "participation points", så hvis man ikke er glad i å snakke høyt i timen klarer man helt fint å få en god karakter likevel. Disse vurderings formene, pluss at man måtte møte opp i timen gjorde at det virket mer som videregående, og man fikk mer oppfølging på hvordan man lå an i faget med jevnlige vurderinger. Innleveringene var som oftest korte fra 250- 800 ord.

Universitetsområdet og byen

Universitetet var veldig fint, og veldig stort. Veldig typisk amerikansk campus, som var veldig kult å oppleve, men også veldig frodig så man følte man var på Hawaii. Selv om det er varmt ute hele året kan det være ganske kaldt inne, inkludert på skolen, så er lurt å pakke med seg noen gensere. Oahu er mye finere enn jeg forventet, det er en perfekt blanding av storby, strender og natur. Det er alltid noe nytt å utforske som en ny strand eller en ny hike. Vi var også å besøkte to av de andre øyene, Kauai og Big Island, som anbefales veldig.

Bustad

De fleste jeg kjenner hadde funnet noen nordmenn å bo med gjennom facebook grupper osv. før de dro, men ikke funnet sted å bo enda. Vi hadde booket hotell en uke, og håpet vi fant leilighet i løpet av den tiden, noe vi heldigvis gjorde. Anbefaler ikke å betale noe før man kommer ned og har sett leiligheten da det er mye svindel der, og bildene lyver ofte. Det er generelt veldig dyrt på Hawaii, dyrere enn Norge, så dette må man forberede seg på. Derfor er det veldig vanlig å dele rom med en annen for å få litt billigere leie.

Sosialt miljø

Det er et veldig stort Skandinavisk miljø i Honolulu! Vi var over 100 nordmenn, så hvis man i utgangspunktet reiser alene, vil man fort få seg et stort norsk nettverk, hvis det er det man ønsker. Befolkningen på Hawaii er også veldig imøtekommende og hyggelige så er veldig lett å få seg amerikanske venner i tillegg. Generelt en helt unik øy hvor du får en stor kontrast til studiehverdagen på UiB, og møter masse hyggelige mennesker. Kjenner ingen som angret på at de dro til Hawaii. Virkelig et minne for livet!

BA i psykologi - haust 2022

BA i psykologi - haust 2022

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det en ganske så lang prosess man skal gjennom før man reiser til Hawaii, som man bør være klar over. Det er mye papirarbeid, og dersom du ikke har vært i USA før er visum-prosessen litt mer komplisert. Da må man møte fysisk på intervju på den amerikanske ambassaden i Oslo. Vær tidlig ute med å fikse alt man trenger fra legen, som bevis på tidligere vaksiner og turberkolose-test. Heldigvis er alt verdt det når du kommer ned. Pakk også lett og vit at det er varmt her helt til desember. Gjerne ta med en genser eller to for kveldene.

Undervisningsformer

Man velger 5 fag som tilsier 30 studiepoeng, og disse kan variere veldig. Det er viktig å gjøre litt research før man søker på både professor og fag, dersom man skal unngå mye skole. «Rate my professor» kan være et tips å søke opp i. Jeg var heldig med mine fag, men det var mer skole å gjøre enn jeg trodde i utgangspunktet. I USA er fokuset på oppmøte og lekser, og derfor litt anderledes set-up enn i Norge med mye frivillig oppmøte. Så vær bevisst på dette!

Vurdering av emnetilbodet

Det er masse spennende fag man kan velge i mellom dersom man har frie studiepoeng. Jeg var heldig å ha dette, og tok også noen militære fag (ARMY + NAVL), som jeg trivdes veldig med.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har lært utrolig mye dette året her ettersom de ulike emnene jeg har valgt har vært veldig varierende i bredden! Professorene kan forvente litt mye til tider med språk, og man blir vurdert på samme nivå som de andre i klassen. Til tross for dette, har de forståelse skulle det være noe språkvansker.

Universitetsområdet og byen

Oahu er helt nydelig! Det er masse muligheter for å gå fantastiske turer, besøke nydelige strender og dra til de andre øyene på Hawaii! Du vil bli kjent med masse nordmenn, dansker og svensker, som alltid har et stort miljø her på Hawaii. Det er viktig å huske at Hawaii er veldig dyrt, dyrere enn i Norge, og vil kreve at man har spart opp en del før man reiser. Skolepengene ligger på omtrent 80 000 kr, og lånet på 145 000kr ish.

Bustad

Jeg vil anbefale å fikse dette før man kommer ned. Meld deg inn i ulike Facebook-grupper, eller hør med tidligere studenter som har vært der. Vær forsiktig også ettersom det er mange som prøver å svindle.

Sosialt miljø

Helt fantastisk! Masse å gjøre og et stort Skandinavisk miljø. Amerikanerne er også kjent for å være lette å bli kjent med, og skolen kryr av mange som også søker nye venner. Masse lykke til! Hawaii er en helt uforglemmelig opplevelse.

Profesjonsstudiet i psykologi - haust 2022

Profesjonsstudiet i psykologi - haust 2022

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det er mye forberedelser og papirarbeid i forkant. Vi fikk god hjelp av verts universitetet og de hjalp oss med mye praktisk inn mot skolen. Når det gjelder andre praktiske ting som visum og andre papirer hjemme i Norge så får du beskjed om hva du må gjøre, men du må gjøre en del research selv. Alt i alt er det ganske greit så lenge man beregner god tid og begynner tidlig.

Undervisningsformer

Vi hadde 3 fysiske og 2 digitale fag. De fysiske fagene var i klasseromsform og professorene fokuserte mye på muntlig aktivitet og diskusjoner i timen. Karakteren ble i stor grad basert på den muntlige aktiviteten i timen. For de digitale fagene var det mye diskusjonsposter og quizzer som måtte gjøres sammen med lesing. Totalt sett var den totale arbeidsmengden ganske overkommelig og det akademiske nivået er lavere enn hjemme. Det er ikke noe eksamensperiode slik som hjemme på UiB men vi hadde noen multiple choice prøver siste uken som var veldig overkommelige. Totalt sett var det faglige veldig overkommelig.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på Manoa var veldig bra. Vi måtte erstatte noen obligatoriske fag som krav fra UiB, men dette var ingen problem. Vi fant alternative fag og sendte inn søknad om forhåndsgodkjenning av fagene. Vi fikk nesten alle fag godkjent. Anbefaler på det sterkeste å gjøre en del research på tidligere vurderinger av fagene på ratemyprofessors.com. Tidligere studenter har gjort vurderinger av fagene og skrevet mye om arbeidsmengden og om de likte faget/professoren. Dette brukte vi hyppig når vi valgte fag for å sikre at vi ikke endte med unødvendig stor arbeidsmengde. Vet om flere som ikke brukte dette og angret stort i etterkant. I tillegg brukte vi timeplanen til fagene for å sikre at vi fikk fri fredager.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var bra og professorene var veldig engasjerte. De fysiske fagene var veldig engasjerende, men man blir automatisk litt mer passiv i digitale fag. Jeg er totalt sett glad for de digitale fagene da det gav oss stor frihet tidsmessig. Det var ingen problem at fagene og undervisningen var på engelsk, det er kanskje uvant i starten men du kommer fort inn i det. Professorene tar også hensyn til at engelsk ikke er ditt morsmål og dersom du snakker med de om det så ser de litt fekk fra gramatiske feil i oppgaver osv.

Universitetsområdet og byen

Campus er plassert 10 minutt unna Honolulu sentrum med buss. Campus er stort og du har alt du trenger her (treningssenter, mat, bibliotek, gymsal, teater osv). Byen er veldig fin og enkel å navigere i. Anbefaler å bo i byen og ikke på campus. Av sikkerhetsmessige årsaker anbefaler jeg Waikiki, Ala Moana og Diamond Head. Det meste av kriminalitet foregår utenfor disse bydelene og det er langt å dra med buss.

Bustad

Anbefaler å starte prosessen med å finne bolig 2 uker før avreise. Da har de lagt ut leiligheter for leige på nettsteder som Zillow, apartments osv. Det er ikke mye vits å starte prosessen mye før med mindre du kjenner noen der som kan hjelpe deg med å gå på visninger osv. Det er mange som prøver å lure studenter og jeg anbefaler å ikke signere noe kontrakt før noen du stoler på har sett på leiligheten og du har vurdert beliggenheten nøye. Vi hadde airbnb i 1,5 uke og det var veldig passelig for å finne en plass å bo. Anbefaler å starte prosessen med å kontakte potensielle utleiere med en gang du kommer og ikke vent på svar på mails. Alt er på hawaiian time og de bruker veldig lang tid på å svare på mail så anbefaler å ringe.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra og alle som drar til Hawaii på utveksling er veldig imøtekommende og ønsker nye venner. Det norske miljøet er veldig stort og det skjer mye sosialt hele semesteret.

Sosialantropologi - høsten 2022

Sosialantropologi - høsten 2022

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Spar så mye penger du greier. Det var veldig dyrt på Hawaii og for å få maksimalt ut av oppholdet burde man ha litt lommepenger.

Undervisningsformer

Jeg hadde undervisning både på zoom og i klasserom. Begge fungerte veldig greit. Veldig likt som i Norge synes jeg.

Vurdering av emnetilbodet

Det var mange studenttilbud og ting å være med på hele tiden. Vi fikk alt av informasjon på mail, så det var lett å få med seg ting.

Fagleg utbyte og språk

Alt av skole foregår på engelsk og jeg følte det var en bratt læringskurve. Man kom fort inn i det.

Universitetsområdet og byen

Veldig fin by

Bustad

Vi ble anbefalt å vente med å finne bolig til vi kom dit siden det er mye svindling. Derfor booket vi hotell den første uken og var på visninger den første uken vi var der.

Sosialt miljø

Det sosiale var veldig bra på Hawaii. Det ble lagd flere grupper med alle de norske som var på Hawaii og det skapte en trygghet. Det var veldig lavterskel for å gjøre ting med folk man ikke kjente, og dermed ble man kjent med mange.

Journalistikk høsten 2022

Journalistikk høsten 2022

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg anbefaler å starte i god tid med alt som skal gjøre i prosessen. Start tidlig med visum, bestill flybilletter tidlig og begynn gjerne å se på sted å bo tidlig (selv om du ikke trenger å finne sted før du kommer ned). Gjerne spør universitetet ditt om de kan hjelpe deg med å komme i kontakt med andre fra samme universitet som skal til samme sted. Det gjorde en som reiste sammen med meg. Da startet han en chat med alle som skulle, noe som var veldig hjelpsomt da man kunne forhøre seg med hverandre og møtes litt før man skulle reise ned.

Undervisningsformer

Vær forberedt på at det er mye mer skole en du kanskje tror. Det amerikanske skolesystemet krever mye mer oppmøte og arbeid jevnt over hele semesteret, i motsetning til norsk skolesystem hvor man nærmest kun trenger å møte opp på eksamen. Dette var litt overveldende i begynnelsen, og jeg brukte en god del tid på skole for å komme inn i rutiner og vite hva som krevdes. Det var undervisning på campus hver dag.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg anbefaler å bruke litt tid på å sette seg inn i søkeprosessen til fag før den åpner, og legge seg en plan for hvilke fag man velger. Dette kan man få mye uttelling for. Man kan sjekke når de ulike fagene har timer i løpet av en uke, om de er fysisk eller på zoom, hvem som er professor osv. på forhånd. Dersom man bruker litt tid på dette kan man legge opp en ganske god timeplan. Jeg hadde fri på fredager, og hadde to fag på zoom. Dette var jeg veldig fornøyd med ettersom det ga mye fleksibilitet. Dersom du har mulighet til å ta valgfrie emner ville jeg tenkt litt over hvordan du vil bruke dagene dine, og lage en timeplan deretter. Kanskje du kan legge opp til to fridager i uken? Det er kjipt å reise opp til campus bare for en time med fag om dagen. Det finnes også en nettside som heter noe som "ratemyprofessor". Denne ville jeg sjekket ut for å unngå professorer som gir unødvendig mye arbeid osv.

Fagleg utbyte og språk

Jeg føler jeg i enkelte fag lærte mye, i andre fag ikke fult så mye. Dette handlet i hovedsak om professoren føler jeg. Alt i alt ar det en kul opplevelse å ha prøvd ut et amerikansk universitet. Engelsk var for meg en utfordring i begynnelsen, men gikk seg ganske greit til etter hvert.

Universitetsområdet og byen

Bor man nede i byen eller rundt vil man ha et lite stykke med buss opp til campus. Det er gratis buss for studenter, noe som er bra, selv om busstilbudet er litt utilregnelig til tider. Selve campus var veldig fint og stort. Etter hvert som man ble kjent med området syntes jeg det var greit oversiktlig også. Det er en mathall der hvor man kan kjøpe mat og bibliotek hvor man kan lese mellom timer eller etter skolen hvis man har behov for det. Det var det også grupperom man kunne leie til zoom eller annet. OBS: Sykt kaldt oppe på skolen - hadde bukse/genser hver dag. Det var også et legesenter der som funket greit hvis man fikk halsbetennelse eller lignende. Da fikk man enkelt hjelp der og billig antibiotika.
Byen og Waikiki var et veldig greit område. De aller fleste bor rundt der. Jeg følte meg ikke utrygg. Man må være forberedt på at det er veldig mange uteliggere rundt om i hele Honolulu, og spesielt ved Waikiki. I tillegg til at det er mange turister, noe som gjør at det er ufattelig dyrt der. Stort sett alt var dyrere enn Norge, utenom alkohol og bensin.

Bustad

Mange anbefaler å vente med å finne sted å bo til man kommer ned til Hawaii. Det gjorde ikke jeg, og er veldig fornøyd med å ha funnet et sted på forhånd for å slippe unna alt stresset i begynnelsen. Likevel var det mange andre som gjorde dette som det løste seg helt fint for. Anbefaler å sjekke ut ulike facebook-sider for utvekslingsstudenter på HPU eller UHM, der postes det mange gode leiligheter som andre allerede har bodd i, slik at man vet at det ikke er svindel. Vil anbefale å bosette seg rundt Waikiki/Diamond Head området. Jeg bodde i et hus på Diamond Head med ni andre. Dette funket veldig greit. 15/20 minutter å gå ned til stranden, noe som kanskje var litt for langt etter min smak, men en fin liten spasertur. Området Diamond Head var ellers veldig fint med mange koselige kafeer. Etter at vi skaffet oss bil, noe jeg i aller høyeste grad vil anbefale, merket man ikke at vi ikke bodde midt på Waikiki. Ellers vil jeg anbefale å bo på Waikiki i en leilighet der. Da er man nærme stranda og busser slik at man enkelt kommer seg både til skolen eller til kjøpesenteret Ala Moana. Vær sikker på at utleieren din er grei. Vi var litt uheldig med vår, og endte opp med flere problemer underveis i oppholdet.

Sosialt miljø

Det var mange norske og danske og eller andre utvekslingsstudenter som reiste til Hawaii. Det ble et veldig sosialt miljø hvor man hele tiden dro på fjellturer, stranden eller ut på byen. De beste utestedene ligger rundt Downtown området. Jeg anbefaler som sagt å kjøpe eller leie seg bil. Dette gjorde hele oppholdet for oss, da man hadde muligheten til å komme seg rundt på hele øya - North Shore, Kailua, Lanikai, Vest siden osv. Det var virkelig verdt det å ha bil. Man får som oftest solgt bilen igjen. Hvis man er usikker kan man også leie. Vi leide en helt ok bil privat av en venn av en venn. Vi selv måtte fikse forsikring. Det funket greit. Ellers kan man leie gjennom f.eks. Turo.
Jeg anbefaler også å reise til de andre øyene rundt Oahu. Big Island, Maui og Kauai var virkelig verdt det. Om man syntes det blir for dyrt med airbnb kan man alltid campe i telt eller campervan. Jeg anbefaler å bare bli med på det meste og ta mye initiativ til å være sosial og finne på ting.

Haust 2022 - BA i arbeids- og organisasjonspsykologi

Haust 2022 - BA i arbeids- og organisasjonspsykologi

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Her er det viktig at du starter i god tid med å søke om visum og være forberedt på at du må svare universitetet i Hawaii og UIB på ting de etterspør fortløpende. Kommunikasjonen til universitetet i Hawaii var effektiv og veldig informativ så her er det bare å stille masse spørsmål. Jeg vil også anbefale å sette seg inn i fagene tidlig. I starten trodde vi at vi måtte velge fagene i slutten av mai og at det da ble satt, men vi kunne endre fag og timeplan frem til en stund etter vi startet (bare vær obs at noen av fagene blir fylt opp raskt). I tillegg vil jeg også anbefale å lese seg opp på karaktersystemet på forhånd, ettersom vi var veldig forvirret i starten over hva som teller og ikke i tillegg til utregningen av karakterene.

Undervisningsformer

Selve undervisningen funket ganske bra, jeg hadde 3 fysiske fag og 2 på zoom. Jeg hadde 2 timer i hvert fag hver uke og fri hver fredag, hvor det var obligatorisk oppmøte på alt, men der du kan være borte men det går utover karakteren din. Personlig likte jeg best de fysiske fagene, ettersom jeg synes at oppmøte systemet på zoom var helt tullete og fordi internettet ikke var så bra både hjemme og på skolen. For å få oppmøte på zoom ble vi delt inn i breakoutrooms hvor vi måtte finne en gruppeleder som skulle skrive ned alt alle på gruppen sa og levere til læreren, i tillegg kunne vi bli direkte spurt fremfor 200 elever på zoom, men dette var kanskje bare min lærer. Det var naturligvis nesten aldri noen som meldte seg som gruppeleder, og de glemte som oftest å skrive alle ned så vi måtte hele tiden inn å sjekke. Det er også viktig å merke seg at nivået på undervisningen ikke var så bra og at du må lese litt selv for å komme greit gjennom semesteret.

Vurdering av emnetilbodet

Mitt inntrykk er at det er vanlig i USA og gå et første år hvor du tar mange forskjellige fag for å finne ut hva du vil utdanne deg som, og derfor tilbyr de veldig mange ulike introduksjonsfag til ulike fagfelt. Likevel er det viktig å dobbeltsjekke med UIB om det er godkjent, i tillegg er det også viktig å merke seg at man kun kunne ha et fag med fagkode over 300. I starten synes vi at dette var veldig kjipt fordi de vanskeligere fagene virket mer spennende, men nå når jeg ser tilbake på tiden jeg har brukt på skole synes jeg det var mer enn nok med de følgende fagene jeg hadde;

COM201- ANBEFALES
SOC100- anbefales
SW200- anbefales
HRM351- anbefales for de som går Arborg
TIM101- gjennomførbart, men litt kjedelig/tørt og mye prøver

Fagleg utbyte og språk

Når det kommer til fagleg utbytte vil jeg si at jeg kunne mye av det fra før av, men at jeg har fått ekstra input og lært mye av hvordan amerikanere ser på verden. Når det kommer til språket har jeg naturligvis blitt bedre, men ikke så mye som jeg skulle ønsket. Jeg bodde sammen med flere norske, i tillegg til at medstudentene ikke var så imøtekommende.

Universitetsområdet og byen

Selve universitetsområdet var skikkelig bra og var bare 15-30 min med buss fra storbyen Honolulu. Universitetsområdet var stort, tropisk og inneholdt alt du måtte ønske som blant annet stort gratis treningssenter, mye mattilbud og stort bibliotek. Alle har et inntrykk av at Manoa er det beste og fineste universitetet på Oahu, den andre skolen er mye lenger borte fra byen og så ut som et kjøpesenter. Honolulu er også en helt fantastisk by, veldig ren, inneholder både skyskrapere og en fantastisk strand midt i byen.

Bustad

Jeg bodde i en privateid leilighet veldig sentralt i Honolulu og er veldig fornøyd med det. Vi bodde 6 jenter, hvor 2 og 2 delte rom og seng og vi betalte 8500 kr hver, noe som er billig i forhold til beliggenhet og standaren på leiligheten. Vi bodde først en uke på hotell før vi fant leiligheten og jeg er veldig fornøyd med valget, slik at vi kunne gå på visninger. Det er mye dårlige leiligheten. Vi betalte alt over bank, men det er vanlig at utleiere vil ha det kontant så vær obs på det.

Sosialt miljø

Vi møtte sykt mange norske så det sosiale miljøet var veldig bra. Alle fra UIB hadde allerede en felles gruppe og noen sammenkomster før avreise, noe som gjorde at vi allerede hadde en god gjeng i starten og der noen ble kjent med noen andre og tok de med inn i varmen. Plutselig var vi en skikkelig god gjeng på over 30 stk. Det var ikke så lett å komme innpå amerikanerne ettersom få av amerikanerne kjente hverandre og vi allerede var en god gjeng. De fleste amerikanerne satt alene i klasserommene og utenfor, noe jeg tror skylder at vi ikke hadde noen form for fadderuke.

Energi - høsten 2022

Energi - høsten 2022

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Før man reiser kan det være lurt å gjøre litt research på været. Det kan også være lurt å gjøre litt research på ulike aktiviteter de har på stedet du skal til. Jeg var på Hawaii og før jeg dro så jeg litt på været. Det var ganske stabilt og varmt hele tiden, men i November/Desember har de regnsesong og dermed tok jeg med meg litt regntøy. Jeg fant også ut at Hawaii har kjempe fine fjellturer man kan dra på, så da tok jeg med meg en del turklær som kom veldig godt med.

Undervisningsformer

Hawaii er en del av USA og dermed har de amerikansk undervisningsform. Denne undervisningsformen er veldig annerledes fra Norge og kan ligne litt på videregående. For å få nok studiepoeng måtte jeg velge 5 fag. I alle fag var det innleveringer og små prøver nesten hver uke. Oppmøtet i timen er også en del av karakteren. Da vi kom til "finals week" var det bare noen fag som faktisk hadde en siste eksamen og om de gjorde det, telte karakteren bare 20-30% av endelig karakter. Dette er stor forskjell fra Norge hvor eksamenskarakteren i noen fag er din eneste karakter.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet til Hawaii var utrolig stort og de hadde en haug men mange interessante fag. De hadde utrolig mye forskjellig, men det var veldig mange fag du måtte ha et tidligere fag for å kunne ta. Det var ikke helt lett å få professorene på Hawaii til å godkjenne fagene mine i Norge og dette gjorde det litt vanskeligere når jeg hadde far jeg måtte ta på Hawaii som en del av utdanningen min.

Fagleg utbyte og språk

Å lære om nye ting på et annet språk gir deg mye bedre terminologi og samtalene du ha med klasse kamerater hjelper på både vokabular og uttalelse. I alle fagene jeg tok var jeg eneste utvekslingselev og dermed snakket jeg mye engelsk på skolen.

Universitetsområdet og byen

Universitetet lå litt unna der jeg bodde, men det tok bare 10 minutter med buss og busskort får du gratis av skolen. Dessverre er ikke bussystemet helt til å stole på så jeg måtte stelle meg å vente på bussen hvertfall en halvtime til førti minutter før jeg startet for å forsikre meg om at jeg kom meg på en buss og rakk timen. Campus var utrolig fint og alle fakultet og bygninger er samlet på en stor plass. Jeg hadde 5 forelesninger etter hverandre noen dager og da var det greit at alt var på samme sted så jeg rakk alle timene mine. Campus er også så stort at det tar ca 15 min å gå fra en side av campus til en annen.
Byen Honolulu er som en hvilken som helst by bare at stranda er rett ved. Jeg bodde på Ala Moana som er ganske sentralt. Ved Waikiki er det mange butikker og bra steder å spise. Waikiki er også der det bor flest turister da alle hotelle ligger der så det er ganske folksomt der. På Hawaii er ikke "ut på byen" kulturen like stor så mange utesteder stengte kl 12 og det var veldig vanlig å dra på bar isteden.

Bustad

Som sagt bodde jeg på Ala Moana. Her bodde vi 4 jenter i en 3-roms leilighet med 2 soverom og 2 bad. Prisene på Hawaii er så utrolig høye at det var veldig normalt å dele soverom. Jeg og min roomie gadd heller ikke bruke masse penger på seng da vi bare skulle bo der i 4 mnd så vi delte også seng. Veldig uvant. Det er heller ikke anbefalt å kjøpe madrass eller seng brukt da det er veldig mye problemer med veggdyr. Jeg delte rom med en jente fra Norge, men vi bodde med 2 andre svensker så dermed ble vi litt flinkere på å forstå svensk også så dette var en morsom opplevelse. Vi bodde rett ved det største shopping senteret i Honolulu og dette var utrolig digg. Vi hadde kjempe mange butikker og matbutikker rett ved og kunne bare gå for å kjøpe mat. Mange andre vi ble kjent med som bodde nærmere Waikiki hadde ingen matbutikker i nærheten og måtte ta buss eller kjøre bil til dit vi bodde for å handle mat.

Sosialt miljø

Før jeg dro til Hawaii ble det laget en messenger gruppe med alle fra UiB som skulle til Hawaii. Her delte vi masse tips til søknader, visa og sted å bo. Mange fant også sine roomies gjennom denne chatten. Vi hadde også 2 sosiale sammenkomster før vi dro så man skulle bli kjent og mange bestilte flybilletter sammen. Da vi kom til Hawaii innså vi at det var utrolig mange skandinavere på Hawaii og gruppen vokste og jeg tror på slutten var det over 100 stk i den. Denne chatten ble hyppig brukt til å informere om hva som skjer i helgene, om folk ville være med på turer eller surfe og man kunne stille spørsmål og få svar. Nesten hver dag skjedde det noe og i helgene dro man gjerne på utflukter rundt om på øya eller til en av de andre øyene. Jeg fikk meg også noen amerikanske venner på skolen, men var for det meste med nordmenn.

Haust 2022 - BA i arbeids- og organisasjonspsykologi

Haust 2022 - BA i arbeids- og organisasjonspsykologi

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

University of Hawaii at Manoa har tidlig påmeldingsfrist, så jeg anbefaler at man forbereder seg på søkeprosessen i god tid i forveien, da den er litt krevende og lang.

Undervisningsformer

Jeg hadde både fysisk undervisning og asynch, samt på zoom

Vurdering av emnetilbodet

UHM har et enormt tilbud med emner, så man har gode muligheter for å finne spennende og unike fag, som du ikke har mulighet til å ta i Norge. De fagene jeg endte med var sociology, entrepreneurship, travel industry management, human resource management og how to be happy.

Fagleg utbyte og språk

Noen av fagene jeg valgte var lette, mens noen av de var tyngre enn jeg forventet. Likevel vil jeg tørre å påstå at skolesystemet i USA er bygget opp på en annen måte enn i Norge, og at fagene på et generelt nivå er lettere.

Universitetsområdet og byen

Campus var kjempestort, med en rekke ulike fakulteter. Universitetsområdet ligger høyere opp i landet (mot fjellene), men det går buss til skolen, noe som var enkelt og greit. Byen er mye større enn jeg forventet, og det er mye å finne på.

Bustad

Bolig er dyrt på Hawaii. Jeg bodde i et kollektiv med fem andre fra UiB, der vi hadde tre soverom og to bad. her lå leien på 8500kr i måneden

Sosialt miljø

Det var en stor gjeng skandinavere der dette semesteret, så det var ikke mangel på et sosialt miljø i det hele tatt. i tillegg er Amerikanere veldig utadvendte, så det er relativt lett å få seg amerikanske venner også

IKT høsten 2022

IKT høsten 2022

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Anbefaler å gjøre opp ideer om hvilke områder du helst vil bo i, slik at letingen når du kommer dit går så raskt som mulig. Om du kjenner noen som bor der kan det være smart å høre med de om de kan dra på visninger eller sjekke ut steder for deg. Det mest slitsomme med oppholdet er oftest første uken, da man ikke har et fast sted å bo og kan gjøre at du føler på et stress av den grunn. Mye papirarbeid og kjedelige ting i forkant, så prøv å gjør alt unna så fort det lar seg gjøre. Om dere er mange fra skolen som drar, så start en gruppechat. Det gjør deg mye tryggere på ting da du kan spørre andre om hjelp.

Undervisningsformer

Jeg hadde 5 fysiske fag, ingen på nett. Det var en veldig vgs-vibe på klasseformatet, med pulter og generelt mindre klasser. Professorene er glade i muntlig aktivitet, og selv om de fleste ikke tvinger deg til å snakke, gir det mye språklig utbytte av å prøve å være med på diskusjoner. Det var enkelte fag hvor jeg aldri var muntlig aktiv, noe som heller ikke påvirket karakteren min. Så med mindre pensum/foreleser sier det er viktig, trenger du ikke stresse altfor mye med det om du syntes det er ubehagelig. Arbeidsmengden var helt grei, da det gis mer lekser og mindre "store" oppgaver. Det endte ofte at man måtte noe arbeid hver dag, men det gikk ofte raskt. At vurderingen da gikk mer over hele semesteret gjorde eksamensperioden veldig chill. Det jeg følte var negativt med det var at man styrte hverdagen sin mindre enn i Norge, og etter mye frihet på UiB var det en rar opplevelse.

Vurdering av emnetilbodet

Utrolig mye å velge mellom. Personlig hadde jeg et semester med kun valgfrie fag så jeg valgte emner slik at jeg fikk fri på fredager og ikke hadde skole så sent de andre dagene. Selv med disse kriteriene endte jeg opp med fag jeg fant interessante, hvorav noen slo an og andre ikke. Jeg gjorde mye research på fag før jeg kom, men allerede første uken endte jeg opp med å bytte 4 av 5 fag da de enten var helt annerledes enn jeg trodde eller ikke passet med de andre fagene jeg allerede ville bytte til. Men det gikk helt fint, da det ikke er de største kravene til forhåndsgodkjenning av valgfrie fag. Anbefaler også å sjekke ut anmeldelser av professorene dine, da de har mye å si for opplevelsen av faget.

Fagleg utbyte og språk

Ingen av fagene jeg valgte var noe relevant for studiet mitt, da de relevante fagene enten var fag jeg allerede hadde hatt på UiB eller var altfor vanskelige. Så det faglige utbyttet følte jeg egentlig var stort, da jeg kun lærte om ting jeg visste lite om fra før. Det var derfor lav takhøyde på å lære noe nytt. Professorene mine virket alle glade i fagområdet sitt, noe de viste på ulike måter. Enten på måten de ønsket å ha diskusjoner eller måten de rett og slett leste opp powerpoints på. Alle fagene mine krevde skriving så min akademiske engelsk er uten tvil blitt bedre, samt ferdigheten til å tenke og diskutere akademisk.

Universitetsområdet og byen

Området rundt UH Manoa er ganske stort og har det meste av utstyr og ting man trenger på en stor campus. De har flere matmuligheter og steder å spise, flere områder å lese på (både ute og inne), og treningssenter. De fleste av utvekslingsstudentene hang i waikiki-området, typ honolulus manhattan, da det er her du finner turister, klesbutikker og de høye bygningene. Her finner man også utrolig mange spisemuligheter, waikiki beach, og det påfølgende havområdet oss fleste nybegynnere lærte oss å surfe. I tillegg til waikiki og områdene i nærhetene, vil jeg virkelig anbefale å gå rundt i chinatown da det byr på helt sykt mye annet, hovedsakelig i form av kultur, men også når det kommer til mat. Her kan det være smart å dra på dagen, da det blir sett på som ett av de "farligere" områdene i Honolulu på natten. Men som overalt rundt i Honolulu er det nesten overdrevent mye politi her også, så du føler deg trygg overalt.

Bustad

Som tidligere nevnt bør du utnytte det om du kjenner noen som er der, eller som har vært der og evt. kan sende deg informasjonen til de de leide av. Å ha et sted før du kommer er helt gull, da jeg tror det er den eneste gangen jeg stresset gjennom hele oppholdet. Men vær smart og ikke undertegn på noe du ikke vet er legitimt før du drar, kun om du faktisk kjenner en person i selve prosessen. Det var overraskende vanskelig å finne leilighet, da folk enten ikke svarte eller hadde krav om lengre leie enn et semester, men vi fikk til slutt en bolig rett ved stranden gjennom to venner som hadde fått i samme bygg. Vi gikk fram ganske rolig i starten, ikke gjør det. Send meldinger til absolutt alle og alt som virker interessant med en gang du kommer.

Sosialt miljø

Utrolig bra og hyggelig miljø. Om du ønsker å være med nordmenn der borte, eller skandinaver generelt, er det ikke mangel på folk å være med. Vi ble en veldig stor flokk der borte, som gikk veldig bra da de fleste som drar på utveksling ofte er sosiale og åpne for nye vennskap. Jeg følte at det var greit å ordne venner i klassene også som var amerikanske, så anbefaler å starte i en klasse eller to uten andre nordmenn. Det kan være smart da de kan by på muligheter og opplevelser som ikke nødvendigvis andre mednordmenn kan.

Høst 2022 - BA journalistikk

Høst 2022 - BA journalistikk

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det beste tipset jeg kan gi er å start prosessen så tidlig som mulig. Det er mye som skal gjøre i forkant og det tar tid. Da jeg fikk vite jeg fikk plass på utveksling til Hawaii, møtte jeg de andre som også skulle til Hawaii over zoom. Vi lagde en gruppechat kort tid etterpå, og dette var veldig lurt med tanke på at det er vanskelig å gjøre denne prosessen helt alene. Spør andre og hjelp hverandre.

Jeg vil også anbefalt å skrive ut alle dokumentene du signerer eller andre viktige dokumenter fra universitetet før du drar, slik at du har dette i en liten mappe når du ankommer flyplasser etc.

Undervisningsformer

Undervisningsformen ligner veldig på undervisningsformen man hadde på videregående. Mye lekser og som regel masse obligatorisk oppmøte i fagene. Det er mye forelesninger, samt gruppediskusjoner og arbeid.

Vurdering av emnetilbodet

På University of Hawaii at Manoa er det utrolig mange emner å velge mellom. Jeg anbefaler å bruke litt tid og sette seg inn i utvalget, fordi det vil du takke deg selv for da skolen starter. Vi valgte litt feil fag som gjorde at vi måtte bytte etter første uken, og da var det mange fag som allerede var fullt up. Det går også ann å sende professorene melding for å høre om arbeidsmengde og vurderingsform. Jeg valgte litt ulike fag, alt fra journalistikk, til religion og kommunikasjon. Dersom du velger journalistikk-fag her nede, må du stålsette deg med å jobbe mye, da det er mange innleveringer og store oppgaver som ofte tar veldig lang tid.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har lært mye faglig i løpet av dette semesteret. Jeg anbefaler veldig kommunikasjonsfagene her nede - supergøy og flinke professorer! Man jobber veldig jevnt utover semesteret med oppgaver og innlevering. Det er mer skole sammenlignet med det jeg har i Norge, men så lenge du jobber jevnt og trutt går det veldig bra. Når det gjelder språket, var jeg ikke særlig god i engelsk fra før av, kanskje spesielt ikke muntlig. Men, det har gått helt fint og jeg har blitt mye bedre enn jeg var. Du vil med andre ord klare deg helt fint, og de aller fleste professorene skjønner engelsk er ditt andre språk.

Universitetsområdet og byen

Både byen og universitet er fantastisk! Gled deg! Inne på universitetet pleier det å være kaldt, så ville tatt med meg en genser. Utenom det er det frodig med blomster og planter, og god mat er det også å få der. Byen byr på det meste - strand, god mat, utesteder og andre ting å se på!

Bustad

Vi hadde fikset bolig i forkant av avreise, men det var mange som ikke gjorde det. Hadde jeg valgt på nytt tror jeg at jeg hadde ventet, nettopp fordi det var litt lengre vekk fra Waikiki enn vi hadde sett for oss. Jeg anbefaler å bo ved Ala Moana, Waikiki eller begynnelsen på Diamond Head da det er nærme alt. Jeg ville vært kritisk til utleierne her nede, og se alltid leiligheten/huset før du betaler noe som helst.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet vil jeg si det er det beste. Det er mange skandinavere her - kanskje spesielt fra Norge og Danmark. Selv har jeg for det meste hengt med dem, og lite med amerikanske, selv om det aldri var hensikten, men det ble bare sånn. I starten husker jeg vi laget en gruppechat i sosiale medier og hver eneste gang vi møtte en nordmann addet vi dem i gruppen, og på den måten ble vi fort en veldig stor gjeng som har funnet på så mye gøy sammen! Så lenge man viser man er interessert i å få nye venner, er det ikke noe problem å få venner her nede! Jeg har trolig fått venner for livet, og gleder meg til fortsettelsen hjemme i Norge.

Profesjonsstudiet i psykologi - haust 2022

Profesjonsstudiet i psykologi - haust 2022

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Forberedelsesprosessen kan virke overveldende med en gang man får all informasjonen om hva som skal gjøres. Mitt beste tips er å starte tidlig slik at du kan fordele arbeidet litt utover. Vil også anbefale å opprette kontakt med andre studenter som skal til UH Manoa og eventuelt tidligere studenter som har vært der før. Mye av papirarbeidet blir lettere når man hjelper hverandre å forstå hva som bør prioriteres når.

Siden vi måtte erstatte emner fra graden var det også nødvendig med noe som heter override, helt enkelt godkjenning av den enkelte foreleseren i faget om at vi fikk lov å delta. Fordi det ikke er gitt at man får plass i faget må disse sendes til mange forskjellige og det er svært varierende hvor lang tid de bruker på å svare. Ville derfor startet å ta kontakt med foreleserne så snart man får forhåndsgodkjenning.

Undervisningsformer

Undervisningsformen var svært variert i de ulike fagene. To av fagene mine var heldigitale, et resultat av at endringer fra pandemien fortsatt henger litt igjen. Disse fagene var asynkrone som betydde at jeg kunne gjøre de når det passet for meg, så lenge jeg møtte fristene som var satt. Utrolig deilig å kunne strukturere hverdagen rundt disse fagene friere enn de fysiske fagene.
De fysiske fagene minnet mer om videregående oppsett enn slik undervisningen fungerer på UiB. Vi hadde obligatorisk oppmøte og deltakelse i timene veide tungt på karakteren. Det er også løpende innleveringer gjennom semesteret som alle teller inn mot karakteren i faget. Virket som veldig mye arbeid i starten, men med en gang jeg kom inn i det var det svært overkommelig arbeidsmengde. Også utrolig deilig at de fleste karakterene var satt allerede før avsluttende eksamen som gjorde at presset rundt eksamen var veldig mye mindre enn jeg er vant til.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et svært stor tilbud av emner ved UH Manoa. Vi kunne velge en rekke forskjellige fag som var veldig kjekt. Riktignok viktig å være tidlig ute med å få forhåndsgodkjenning og override ettersom at fagene fyller seg raskt opp.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige nivået på fagene oppleves noe lavere enn hjemme. Det har derimot vært svært spennende å ha flere krysskulturelle fag i et sted med så stort mangfold som Hawaii. Jeg har fått ta del i diskusjoner som aldri ville vært mulig å få til i Bergen. Jeg har opplevd at jeg, spesielt i de krysskulturelle psykologi fagene har lært enormt mye.
Det språklige utbytte er litt hva du gjør det til selv. Det er enormt mye nordmenn på utveksling på Hawaii, så dersom man har lyst å trene på det språklige på fritiden må man aktivt oppsøke muligheter for dette selv. Er lett for at en bare blir værende med nordmenn på fritiden.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig flott utendørs. Bygningene er eldre og ikke spesielt moderne, men å sitte ute i universitetsområdet og jobbe med skolearbeid er svært flott.

Jeg bodde i et område i Honolulu som heter Ala Moana. De fleste bor i områdene Diamond Head, Waikiki og Ala Moana. Dette er veldig fine områder som oppleves trygge å oppholde seg i og å bo.

Bustad

Det kan være stressende å skulle finne sted å bo. På grunn av svindel av studenter som kommer tilreisende, er det anbefalt å vente med å finne bosted til en kommer frem. Jeg vil derimot anbefale å starte prosessen med å ta kontakt med utleiere og planlegge visninger en ukes tid før avreise. Det er veldig vanlig at de lever på Hawaiian time, og ting går saktere enn vi er vant med. Det kan ta lang tid å få svar på forespørsler og enda lenger tid før du klarer å få på plass visning.
Dersom en velger å leie på det private markedet er det viktig å være forberedt på at det er betydelig dyrere enn å leie i Bergen. De aller fleste er nødt til å dele rom for å få ned prisene.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig kjekt. Amerikanere er imøtekommende, hjelpsomme og veldig nysgjerrige. Det er lett å komme i samtale med de, og de er flinke til å invitere med på aktiviteter og det som skjer.
Det er også et svært stort miljø med utvekslingselever i Honolulu, både fra Norge og andre land rundt om i verden. UiB sendte i år nesten 20 studenter som gjør det mulig å få venner på tvers av studieretninger og fakultet. Samtidig som man kan knytte nettverk i andre land og byer.

Lektor MN -

Lektor MN -

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Start tidlig med søkeprosessen til Hawaii. Det er ufattelig mye arbeid, men absolutt verdt det. Søk visum ved første mulighet da dette er den mest tidkrevende prosessen, det er mye greier og styr, men les nøye så får du til det meste. Vi slapp unna å møte i Oslo på ambassaden for å få visum grunnet covid, men det må nok du. Dermed må du passe på at du har kommet langt nok med visumet til å få ordnet dette i god tid. Til tider kan søknadsprosessen føles som et ekstra emne, men til gjengjeld får du kanskje den kuleste opplevelsen i ditt liv. For Hawaii er bare magisk. Det andre tipset vil nok være å spare masse penger, for Hawaii er ekstremt dyrt. Alt koster mer her nede, og selv de billige butikkene er dyrere enn dyre butikker i Norge. Lånekassen hjelper en del, men de aller fleste her nede sparte opp en god del i forkant.

Undervisningsformer

Mye mer likt vgs i de fleste fag. Du har nesten ikke eksamensperiode siden karakteren din er så og si bestemt før eksamen. Dette gjør dog at du har mange innleveringer som må gjøres hver uke og du blir presset til å jobbe jevnt. Jeg trivdes bedre med dette, men det er ikke mulig med noe skippertak. UH er dog en skole med lettere vurderinger, så du trenger ikke legge sjela di inn i faget for å få toppkarakter. Bruk ratemyprofessor.com når du velger fag, og prioriter å velge fag som slutter tidlig på dagen samt færrest mulig på fredager. Dette da disse tidene ofte blir brukt til mye sosialt.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tok fagene PACS 108 Pacific Island studies, KRS 395 Health and wellness, BIOL 454 Natural History of Hawaiian Islands, BIOL 360 Island Ecology og BIOL 470 Evolutionary biology. PACS er pacific studies og jeg lærte masse om stillehavet, anbefales sterkt dersom du vil lære om plassen du lever. KRS 395 handler om hvordan ha det godt med deg selv og jeg tok det som frie studiepoeng, veldig flink lærer. Blandt biologi fagene vil jeg si at de ofte går litt i ett med hverandre, spesielt 454 og 360, men du lærer ekstremt my om Hawaii gjennom disse fagene.

Fagleg utbyte og språk

Du vurderes i språket på lik linje med engelske studenter. Jeg opplevde aldri noe problem med det, har du en grei engelsk er alt overkommelig. Bruk grammarly når du skriver tekster, dette hjelper mye på proffesjonaliteten i språket ditt. Jeg fikk mye ut av noen av fagene og mindre ut av andre, pga den manglende eksamensperioden ble det mer fokus på forståelse og å vite hvordan man finner stoff enn å pugge, noe jeg trivdes godt med.

Universitetsområdet og byen

Oahu er fantastisk, som biologi student er det å bo i et så unikt økosystem virkelig fantastisk. Videre er det ingenting du ikke finner i denne byen, det er omtrent 1 million innbyggere på øya, så du får både storyopplevelse samt en vanvittig naturopplevelse. Honolulu er svær og anbefales sterkt. UH har et helt vanvittig campus, du vil bli sjokkert over hvordan et campus faktisk kan se ut. Du har utallige lunsjmuligheter på campus, fra både dunkin donuts, panda express og mer. I tillegg er det ufattelige mange flotte bygg og stadiumer som er bedre enn de du får i norsk elite idrett.

Bustad

Å bo er dyrt, regn med mellom $700-$1000 for å dele rom og $1000-$1200 for eget rom. Ville anbefalt å bo på waikiki, diamond head eller ala moana da dette er relativt trygge områder rett ved havet og du har alt du trenger i nærheten. I tillegg går det jevnlig buss til campus. Pass på for svindlere, anbefaler å leie en airbnb første uken for å dra på visninger, de aller fleste gjør det.

Sosialt miljø

Jeg falt for surfing og brukte mye tid på det. Dette var spesielt lett da du kan rett og slett ta surbrettet under armen og gå i fem minutter til surfespottet og stranda. Hikes, island hopping, strender, booze cruise, kayak, snorkling og bonfires er bare litt av alt du kan gjøre her nede. Kom deg til Hawaii, du vil aldri angre. Bare ta kontakt dersom dere lurer på noe angående søkeprosess, Hawaii og UH.

VÅR 2022 - Lektor

VÅR 2022 - Lektor

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Forberedelsene før vi reiste var en lang prosess, så begynn i god tid! Det viktigste vi gjorde før vi reiste var:
- Finne fag, og søke om forhåndsgodkjennelse. Vi måtte ha 5fag, så er greit å se på dette tidlig så du finner 5 som passer i timeplanen din. Etter vi har fått de forhåndsgodkjente av UiB, måtte vi søke via UHM sin portal. Her måtte vi på forhånd sende private mailer til forelesere for å få overrides, som viser at vi har hatt fagene som kreves på forhånd.
- Søke om visum via ambassaden. Pga corona måtte vi sende pass og dokumenter til ambassaden, som tok veldig lang tid. Regner med dere bare bestiller time, og får visum etter det. Får å søke om visum må dere ha ett par dokumenter (vi måtte ha DS-160 som dere får gjennom en søknad på ambassaden sine sider, I20 som dere får av UHM, og interview waiver, SEVIS registrering og betalingsbekreftelse). Så begynn på dette tidlig så du har alt klart til å søke om visumet.
- Skaffe flybilletter og et midlertidig sted å bo når vi kom. Kan være greit å være tidlig ute med dette, da prisene stiger fort! Og prøv å bestill tur/retur flybillett som er fleksibel, så du bare kan endre retur billetten etter hva som passer. Dette sparer du masse på!

Undervisningsformer

Jeg hadde alle fagene på campus, uten om ett som var fult online. Undervisningsformen i de fleste fagene jeg hadde var typisk forelesing, med foreleser som går gjennom stoffet 3 timer (50min per time) i uken. Forskjell fra Norge er at vi har en del mer obligatorisk gjennom semesteret, som ukentlige quizer, lekser, midterms og term-papers. Dette gjør at arbeidet fordeler seg litt mer jevnt, så vi hadde ikke typisk eksamensuke på slutten av semesteret der det var veldig mye å gjøre.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg hadde bare biologi fag, pluss ett valgfag jeg kunne velge litt fritt. Fagene jeg hadde var:
- BIOL470: evolutionary biology. Her hadde vi 3 forelesinger i uken, og "practice problems" og "problem sets" vi måtte gjøre hver uke. Disse innleveringene var en stor del av karakteren. Var ett interessant fag, likte dette.
- BIOL275: moleculary biology. Dette tilsvarte molekylær biologi, og var ett veldig bra fag. Foreleseren var kjempe flink, og var ett veldig bra opplegg rundt undervisningen. Her hadde vi 3 forelesinger i uken + 1 recitation. Vi hadde ukentlige lekser og quiz. Utenom det hadde vi 3 midterms som utgjorde karakteren.
- BIOL360: Island Ecosystems. 3 forelesinger i uken. Hadde 2 midterms og en termpaper. Faget virket veldig interessant, men foreleseren av ikke flink. Ville derfor ikke anbefalt. (foreleseren var Mark Merlin da)
- BIOL454: Natural History of Hawaiian Islands. Dette var over zoom. Hadde nesten bare gjesteforelesere, som var eksperter på ulike felt. Var veldig interessant fag, lærte mye om Hawaii som var gøy da vi var der. Ett fag som krever lite, men som er interessant og faglig sterkt.
- PACS108: Pacific Worlds. Handlet om stillehavsøyene, deriblant Hawaii. Var ett av valgfagene mine. Er veldig glad jeg tok det! Fikk lært masse av kultur, språk og historie rundt Hawaii og de andre øyene, som var veldig gøy å lære om.

Du kan bruke ratemyprofessors.com for å sjekke opp i forelesere på forhånd - det kan gi ett innblikk i hvordan time deres er.

Fagleg utbyte og språk

Er bra faglig utbytte da du må jobbe jevnt med det. Er selvsagt litt varierende etter fagene, men jeg er fornøyd med de fagene jeg hadde.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er helt nydelig, skikkelig amerikansk campus. Her finner du alt mulig - du har gym, alt mulig av mat i kantinene, og mange fine plasser å lese. Elsker UHM! Byen er også helt nydelig. Vi bodde i Waikiki, her skjer det mye hele tiden.

Bustad

Vi bodde i ett kollektiv med 7 norske jenter midt i Waikiki. Da delte vi rom 2 + 2 + 3, og betalte rundt 9000kr hver. Det er dyyyrt på Hawaii, som kan være greit å være forberedt på. Vil virkelig anbefale å bo på Waikiki, som er veldig sentralt - både til strand og til bylivet. Er også veldig lett å komme seg rundt med bussen herifra, vi tok alltid buss til skolen. (Er også mulig å gå, tar rundt 40min kanskje). Vi fikk leilighet siden hun ene vi bodde med allerede hadde bodd der ett semester, og trengte nye folk til neste semester. Men vet du kan finne leilighet på Zillow, eller på facebook siden "Honolulu Rentals, Apartments, Housing, Rooms, Sublets, Roomates". Er nok lurt å se leiligheten før dere inngår en avtale, da det er litt ymse kvalitet her. Områder som er fine å bo i er spesielt Waikiki, Ala Moana eller Diamond Head. Og for at det ikke skal bli altfor dyrt så er det lurt å bo flere ilag, gjerne dele rom også. Prøv også å se etter møblerte leiligheter, da det ble litt stress for de som måtte kjøpe/selge alt ila semesteret.

Sosialt miljø

Var helt nydelig miljø. Når vi reiste var det veldig mange nordmenn, dansker og svensker. For min del ble de helst de vi hang sammen med. Er veldig mye gøy å finne på: helt utrolig mange fine fjellturer, uendelig med strender, med gode muligheter for surfing, og ett bra uteliv. Vi kjøpte en bil av noen tidligere utvekslingsstudenter, noe som vi er utrolig glad vi gjorde! Det gjorde at vi hadde veldig frihet til hva vi ville finne på, og kunne kjøre rundt på hele øya. Vi likte oss spesielt godt på North Shore, her er det veldig mange fine strender, matboder, og koselige småbyer. Det er også veldig greit å kjøpe/selge bruktbiler her. Når vi gikk fjellturer brukte vi appen AllTrails, som var veldig grei å ha.

Hawaii var en helt utrolig opplevelse, og anbefales på det sterkeste.

2021

BA sosiologi - høsten 2021

BA sosiologi - høsten 2021

15.08.2021 - 31.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

Det er viktig å sette av god tid til å fylle ut forskjellige dokumenter. Men det er overkommelig og jeg fryktet at det kom til å være mer enn hva det egentlig var. Siden jeg søkte under Corona var det mye styr for å få intervju tid på ambassaden men tror ikke dette er noe som er til en normal tid. Det var mer papir arbeid for å få visum enn hva det var til skolen. Papirarbeidet i forhold til skolen var fordelt litt utover semesteret før jeg reiste og ble derfor ikke så mye på en gang. Valg av fag åpnet rundt juni før jeg reiste men var mulig å bytte fag helt til september.

Undervisningsformer

Første semesteret mitt hadde jeg fire av fagene mine på zoom og et på skolen. Så var ikke så mye på skolen i tillegg til at det ene faget jeg hadde på skolen var og mulig å se på zoom gjorde dette til at vi ikke var så mange i klassen. De ulike fagene varierte veldig i hvor mange studenter. Jeg hadde et fag hvor vi var nesten 200 i en klasse og andre fag der vi var bare 20. De fagene som var på lavere nivå var ofte flere i. Undervisningen variert og veldig fra om det var på zoom eller i klasserom. I de klassene hvor vi var over 50 var det veldig likt hvordan det er med forelesning, imens de mindre klassene var mer slik det er på Vidergående.

Vurdering av emnetilbodet

Emne tilbudet er stort og for meg som studerer sosiologi var det mye å velge mellom. Jeg valte å bruke frie studiepoeng på mitt utvekslingsår og hadde derfor mulighet til å velge mellom alle fagene. Emnene er delt inn i forskjellige nivå og fra 100 og 200 nivå kunne du stort sette velge hva som helst. Men skulle du ta 300 eller 400 nivå måtte du søke om godkjenning. Det var mulighet for å ta andre fag enn hva du har hatt tidligere på høyere nivå visst det var så pass likt at professoren ville godkjenne det.

Fagleg utbyte og språk

Jeg følte at jeg fikk et godt faglig utbytte innenfor en del forskjellige tema. Jeg valte å ta mine emne innenfor ganske mange forskjellige felt og fikk derfor et bredt faglig utbytte. Jeg vertfall lærte mye om det amerikanske og det hawaiianske samfunnet. Og det vi lært var veldig dagsaktuelt.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligge et stykke fra sentrum og stranden men det går flere busser og ofte til de forskjellige plassene. Tar cirka 15 minutt med bussen fra skolen og ned til Waikiki så det er ikke gale. Universitetet området kan føles stor med en gang man kommer ditt men etter en kort stund finner du frem til det meste. Det er flere spiseplasser og tror det er enda flere enn hva det var når jeg var det da en del var stengt på grunn av corona. Det eneste er at det stenger ganske tidlig.

Bustad

Jeg bodde off campus begge mine semester. Første året bodde jeg i et hus nærme Diamond Head og det andre semesteret bodde jeg nærme Ala Moana. Jeg trivdes begge plassene veldig godt. Det er ganske dyrt på Hawaii og man må fort regne med å betale 10 000 i husleie i måneden vertfall visst man vil ha eget rom.

Sosialt miljø

Det internasjonale miljøet er veldig stort, da du har mange studenter både fra Norge, Danmark og Tyskland. Det meste av det sosiale på skolen vertfall første semesteret var avlyst på grunn av corona. Så det ble mer å vær med andre utvekslingselever og så møtte jeg noen Amerikanere. Heldigvis åpnet ditt litt mer opp og jeg fikk dratt på både basketball kamp og fotballkamp som var veldig gøy å få oppleve.

BAPS-SPED - HØST 2021

BAPS-SPED - HØST 2021

15.08.2021 - 31.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

Jeg dro på utveksling til Hawaii. Det er veldig dyrt å bo på Hawaii og i USA generelt. Når man først reiser så langt vekk, er det gøy å kunne ta seg råd til å oppleve området og være med på det man vil. Jeg vil absolutt anbefale alle å jobbe for å spare en del penger før man reiser. Til Hawaii vil jeg anbefale å spare ca 100 000kr.

Jeg tenker det er lurt å sette seg inn i fagene før man reiser ned. Det er ikke alle fagene man kan ta, men det er noen fag man kan få override i slik at man kan ta dem likevel. For eksempel så måtte jeg ha sosiologi for å kunne ta et fag som het drugs and society. Jeg har ikke hatt sosiologi på UiB, så derfor kunne jeg ikke søke på faget siden det ikke lå i systemet at jeg hadde riktige forkunnskaper. Men jeg kunne sende inn bevis på at jeg hadde tilsvarende forkunnskaper fra vgs, og fikk tilgang til å søke faget likevel. Hele denne prosessen kan ta litt tid, og jeg brukte mye tid på det i begynnelsen av semesteret. Alt ordnet seg til slutt, men det hadde vært lurt å sette seg inn i det litt tidligere :-)

En viktig ting å ta med seg hvis man bruker linser, er å ha med seg linser for hele oppholdet! Det er ikke mulig å få kjøpt linser i USA uten resept, og resept får man ikke fra Norske leger eller hos optiker.

Undervisningsformer

Nå under pandemien var skolen for det meste stengt for klasseromsundervisning. For å få visumet mitt godkjent måtte jeg likevel ha et fag som var på skolen med fysisk undervisning. Jeg slet en del med å finne fag som passet til meg og det jeg studerer, og jeg fant egentlig ikke så mye relevant å velge mellom. Derfor endte jeg til slutt med et fag som het organic food crop production. Det er absolutt ikke relevant, men jeg fikk oppleve så mye gøy! For det første så var jeg den eneste utvekslingsstudenten i klassen min, så jeg ble godt kjent med lokale fra Hawaii og amerikanere. I tillegg reiste vi på field trips rundt på øyen og fikk se utrolig mange fine steder. Vi plantet planter, tok vare på dyr, høstet inn grønnsaker og lagde noe mat. Det høres kanskje ikke så gøy ut for alle sammen, men jeg fikk oppleve og lære mye om kulturen og se utrolig mange fine steder som jeg ikke ville gjort ellers

Vurdering av emnetilbodet

Det var veldig mange spennende fag å velge mellom, og siden jeg hadde frie studiepoeng kunne jeg velge selv hvilke fag jeg ville ta. Jeg hadde til sammen 6 fag. 15 credits tilsvarer 30 studiepoeng, så jeg hadde 6 fag til sammen. Fagene jeg hadde var sociology, drugs and society, educational psychology, child language disorders, organic food crop production og mindfulness and skillful living. De første var på 3 credits hver, og de siste på 2 og 1 credit. Jeg hadde fire relevante fag, men to fag som var mest for gøy.

Fagleg utbyte og språk

Alle timene var jo på engelsk, men siden det meste var over zoom så har jeg ikke fått praktisert språket så mye som jeg skulle ha ønsket. Skolearbeid ble ikke veldig prioritert, men det var mye lekser, innleveringer og prøver underveis så jeg ble tvunget til å jobbe mer og jevnere enn det jeg gjør her i Bergen. Det synes jeg var bra, og lærerne var veldig gode på å følge opp faglig.

Universitetsområdet og byen

Jeg bodde midt i Waikiki, fem minutter unna Waikiki beach. Honolulu er en storby full av skyskrapere, og hele øyen er en perfekt blanding av storby med fine strender, sinnsyke fjell og vulkaner og har ekstremt fin natur. Jeg var ikke så mye på skolen, men den var veldig stor og fin. Det var et gigantisk idrettsområde med stor fotballbane, treningssenter man kunne bruke gratis og det åpnet etterhvert for kamper. Det var veldig gøy å oppleve en ordentlig amerikansk fotballkamp og basketkamper

Bustad

Det er veldig vanlig å finne et sted når man er der nede, og jeg bodde i en air bnb den første uken. Nesten ingen andre hadde funnet sted på forhånd, så det var enkelt å finne noen å lete sammen med. Jeg endte opp i en veldig fin leilighet i 35 etasje, og bodde der sammen med to gutter og tre andre jenter. Vi betalte rundt 10 000 kr i måneden og jeg delte rom sammen med en annen norsk jente. Som alt annet så var leien også veldig dyr.. Nesten ingen jeg kjenner hadde et rom for seg selv, og det er veldig vanlig å dele rom. Man tilbringer ikke så veldig mye tid inne på rommet, så det var ikke noe problem

Sosialt miljø

Det ble et veldig stort miljø for utvekslingsstudenter. Man kan selvfølgelig velge å ta avstand fra dette og heller være mer med de lokale hvis man ønsker det. Uansett er det veldig enkelt å møte og bli godt kjent med andre mennesker der nede. De fleste amerikanere er veldig åpne, og man kommer i prat med folk overalt. Det er også veldig mange grupper for studenter der det er arrangementer og det skjer ting hele tiden. Husk at alle som reiser dit på utveksling er i samme situasjon som deg, og alle er åpne for å bli kjent med nye mennesker. Jeg har virkelig fått meg venner for resten av livet! Man kan finne på så mye gøy hele tiden, og man blir veldig fort kjent med hverandre.

2019

Bachelor i journalistikk - Vår 2019

Bachelor i journalistikk - Vår 2019

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er utrolig mye som må gjøres før man reiser, og det er derfor veldig viktig å sette av god tid til forberedelser. Papirarbeid, vaksiner, visum, flybilletter, registrering av fag, forsikring, forhåndsgodkjenning, bolig, stipend og lån er noe av det man må fikse før man drar. Det å studere i USA er veldig dyrt, men så absolutt verdt det!

Undervisningsformer

Amerikansk college er mye likt som norsk videregående skole. Man har mange forskjellige klasser og mye obligatorisk oppmøte. Klassene kan være alt fra 10-20 stykker til over hundre studenter, uavhengig av hvilke kurs man tar. UHM opererer med mange assignments og midterms underveis i semesteret som sammen med finals utgjør en samlet karakter ved endt semester. Her telles både oppmøte, prøveresultater, innsats og deltagelse i timene. Man får også en del lekser man må gjøre ferdig til neste time. UHM tilbyr undervisning både morgen og kveld, så dersom man feks ønsker ettermiddagstimer er dette fullt mulig.

Vurdering av emnetilbodet

UHM tilbyr mange ulike kurs for alle interessefelt. Jeg tok 15 credits, det vil si 30 studiepoeng. Jeg studerte yoga og weight training! I tillegg tok jeg spansk, sosiologi og helsefag. Helsefagene var under KRS department som står for Kinesiology and Rehabilitation Science. Jeg tok KRS395 Personal Health and Wellness og KRS401 Current Trends in Health. Man setter opp sin egen timeplan før man drar ned, og velger da hvilke fag man vil ta samt når på dagen man vil ta dem. Timeplanen min ga rom for aktivitet etter skoletid, noe som ble høyt verdsatt. En vanlig skoledag varte fra rundt klokken 9am-2:30pm mandag til fredag.

Fagleg utbyte og språk

Når man studerer i utlandet møter man studenter fra hele verden, noe som gjør at man virkelig får testet engelskkunnskapene sine. Jeg snakket engelsk så og si hele tiden, både i skolesammenheng og på fritiden. Etter en stund blir det helt naturlig å snakke engelsk og man tenker nesten ikke over det. Etter et semester i utlandet merker jeg at det engelske vokabularet mitt har vokst kraftig. Det ble også mye lettere å skrive akademisk engelsk etterhvert som man kom lenger ut i semesteret. Dette fordi vi stadig leverte inn essays i de ulike fagene. Når man studerer på Hawaii lærer man seg også et par hawaiiske ord og uttrykk, noe som kommer godt med i hverdagen. Når det kommer til det faglige utbytte, lærte jeg mye nytt i de ulike fagene, men mest av alt syntes jeg det var både gøy og interessant å oppleve amerikansk college. Skolesystemet fungerer på en helt annen måte en hjemme, noe som var veldig interessant å erfare samt være en del av.

Universitetsområdet og byen

Campus er enormt med rundt 18 000 studenter. Man må regne god tid dersom man har timer på forskjellige deler av campus. Man kan bruke opptil 20 minutter å gå fra ende til annen. Dette må altså tas i betraktning når man velger fag da det som regel kun er 10-15 min mellom hver time. På campus finner du alt fra treningssenter og food trucks til diverse aktiviteter og arrangement. Selve universitetsområdet består av ulike departments hvor hver enkelt student får utdelt sitt eget host department. Når det kommer til byen Honolulu så skjer mesteparten rundt Waikiki og Ala Moana området. Jeg dro sjelden til downtown Honolulu. De eneste gangene jeg reiste dit var dersom jeg skulle til Chinatown eller Farmers Market. Waikiki derimot er en fantastisk perle hvor man finner alt man skulle trenge. Nabolaget er preget av turisme året rundt, noe som gjør at prisnivået er svært høyt. I Waikiki finner man alt fra hvite strender og surfing til restauranter, shopping og uteliv.

Bustad

Jeg valgte å bosette meg off-campus i Waikiki. Det kan jeg så absolutt anbefale! Leiligheten lå 5 minutter fra Waikiki beach, og kun et par minutter unna shopping, restauranter og uteliv. Jeg delte rom med en norsk student, og leilighet med en fransk student. Hawaii er utrolig dyrt, og jeg betalte rundt 7000 kr for et delt rom. Ettersom jeg kun skulle være der et semester er jeg meget glad for at jeg valgte å bosette meg off-campus. Det å bo i hjertet av Waikiki gjorde det enkelt å finne på ting etter skoletid fordi alt var såpass nært. Jeg tok buss til skolen hver dag. Det tok rundt 20-25 minutter en veg. Kollektivsystemet fungerer meget bra, så dette var aldri noe problem. Bussene gikk om lag hvert 15 minutt. Man får også gratis buss når man er student.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er utrolig bra! Alle man møter er super hyggelige og man merker godt at folket lever etter Aloha spirit. Folk er også veldig åpne, og det er ikke uvanlig at ukjente begynner å snakke med deg på gaten. Det er nokså lett å finne nye venner, både på og utenfor campus. Det finnes også diverse arrangement man kan melde seg på for å møte nye folk. Disse arrangementene er ofte arrangert av ANSA eller ISS. Dersom man er åpen og hyggelig skal det være nokså enkelt å få seg både internasjonale og lokale venner.

Bachelor i medie- og interaksjonsdesign - Haust 2019

Bachelor i medie- og interaksjonsdesign - Haust 2019

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Start tidlig med å fikse ting, for ting tar ofte mye lengre tid enn det du tror. Spesielt visum!

Undervisningsformer

På Hawaii (USA) er det en litt annen form for undervisning. Det er mer obligatorisk skole gjennom semesteret, og det er kontinuerlig arbeid som skal leveres inn/presenteres. I motsetning til Norge teller alle lekser og innleveringer i mye større grad på karakteren.

Vurdering av emnetilbodet

Innen interaksjonsdesign vil jeg si at det ikke er et veldig stort utvalg av emner.

Fagleg utbyte og språk

Vi tok ikke så mange relevante fag for studiet vårt, og hovedfokuset var ikke å få toppkarakterer. Til tross for dette føler jeg vi lærte mye ettersom at vi hadde lekser hver uke.

Universitetsområdet og byen

Vi valgte å ikke bo på campus, og jeg var veldig fornøyd med det.

Bustad

Vi bodde på Waikiki og jeg var veldig fornøyd med beliggenheten. Vi hadde bare et par 100 meter til stranden, samtidig som at det ikke var alt for langt unna skolen. Det er ganske dyrt å leie bolig der, og alle utleiere er ikke pålitelige.

Sosialt miljø

Vi ble hovedsaklig kjent med utvekslingsstudenter fra HPU, som er et annen universitet på Oahu. Årsaken til det var at vi bodde sammen med to gutter som gikk der, og det ble dermed veldig naturlig at vi ble en stor gjeng.

Bachelor i medie- og interaksjonsdesign - Haust 2019

Bachelor i medie- og interaksjonsdesign - Haust 2019

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Start tidlig! Det er mange steg man skal gjennom før man kan dra til paradiset Hawaii. UIB lager en oversikt som hjelper deg gjennom det meste, men mitt tips er å vurdere fag på forhånd. UH of Manoa har en tidsperiode før sommeren hvor man kan søke fag før de plasserer "health holds" og "visa clearance holds" på profilen din, som gjør at man ikke kan søke fag. Dersom du søker før du får holds, er det større sannsynlighet at du får plass i ønskede klasser, på foretrukne tidspunkter. Dersom du finner fag tidlig er det lettere å få godkjennelse av ditt studieprogram.

Undervisningsformer

Det er mye obligatorisk oppmøte i USA. Fordelen: så lenge man møter opp er du omtrent garantert å stå i faget. Ulempe: dersom du har god forståelse av emnet, kan du likevel stryke dersom du ikke møter opp. Sammenlignet med Norge er det hundre små ting som hele tiden skal leveres inn, men som resulterer i et semester uten eksamensperiode.

Vurdering av emnetilbodet

UH Manoa har mange fag, men det er også mange som har prerequisites(krav om forkunnskaper). Dersom du gjør god research kan du fort finne fram til fagene du er kvalifisert til, og da er det beste å bare sende en email til professoren direkte, for han kan gi deg mulighet til å søke på fag som du i UH Manoa sitt system ikke er kvalifisert til.

Fagleg utbyte og språk

Jeg hadde frie studiepoeng, så valgte mye forskjellig. Det var stor forskjell på læringsutbyttet i de ulike fagene, men det handlet også om egen innsats. Jeg har hatt min desidert beste professor på UH Manoa, men både kvaliteten på fag og professor varierer veldig!

Universitetsområdet og byen

UH Manoa er i klassisk amerikansk stil, og gjenspeiler slik man ser det på film. Den eneste endringen er alle palmene og de rare fuglene på campus. Byen er ellers fantastisk, til tross for en massiv trafikk som resulterer i mye kø på veiene.

Bustad

Jeg bodde med tre andre nordmenn i en tre-roms leilighet på Waikiki, bare 4 minutter gåavstand fra stranden. Det var helt magisk, og det bodde mange andre skandinavere og utvekslingsstudenter i området. Det er dårligere standard på kjøkken enn hjemme, som grunner i at de fleste kjøper take out. Ellers er det mye sand overalt.

Sosialt miljø

HELT fantastisk. Jeg hadde mine beste fire måneder på Hawaii, med et stort skandinavisk miljø, med innslag av internasjonale. Det er et helt nydelig miljø som jeg er så glad jeg fikk oppleve.

Bachelor i journalistikk - Haust 2019

Bachelor i journalistikk - Haust 2019

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å vere ute i god tid med å fylle ut alle søknadar og skjema som skal ordnast før avreise. Det er mykje papirarbeid og mange tidsfristar som må huskast, i tillegg mange utgifter som må betalast i semesteret før avreise. Er du villig til å bruke tid og pengar på dette før avreise, vil det vere null problem. Det vil garantert vere verdt det, Hawaii er ein utruleg fin plass å studere. Det kan vere lurt å reise eit par veker før semesteret startar for å bli kjend med plassen og få fjerna diverse "holds" som å fjernast før du kan melde deg opp til fag. Eit eksempel på eit slik "hold" kan vere den obligatoriske tuberkulosetesten alle studentar må ta ved universitetet før semesterstart. Hugs å ha godkjend reiseforsikring, det er obligatorisk for å melde seg opp til fag og må vere bra nok for University of Hawai'i sin standard. Utnytt tida godt før skulen startar for fullt, det kjem mest sannsynleg til å bli travlare enn det du er vand med i Bergen. Hugs at dette ikkje er ein lang ferie, det blir også mykje skulearbeid. Dersom du vil kjøpe bil eller moped er det lurt å gjere dette så tidleg som mogleg! Prøv å spar opp så mykje pengar du klarer før du reiser. Alt på Hawaii er veldig dyrt, mykje dyrare enn i Noreg!

Undervisningsformer

Skulesystemet ved Unversity of Hawai'i at Mānoa er veldig likt norsk vidaregåande. Omtrent all undervisning er obligatorisk, mange prøver i løpet av semesteret og lekser til kvar dag. Det kan bli stor kontrast frå studentlivet i Bergen. Det faglege nivået er derimot litt lågare enn i Noreg og det er mykje lettare å få gode karakterar. Størrelsen av klassene kjem an på kva fag du tek, nokre fag har berre sju personar medan andre har 150.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet har eit veldig stort emnetilbod innanfor alle fagfelt. Har du frie studiepoeng vil eg anbefale å ta fag innanfor stillehvasstudiar eller marine fag, då universitetet er verdsleiande på dette. Det kan også vare kult å ta "Hawaiian studies" for å oppleve meir av den hawaiianske kulturen. Dersom du ikkje har frie studiepoeng vil ta ta tid å få timeplanen til å gå opp på tvers av fakulteta, då mange av faga har undervisning samtidig. Eg vil anbefale å ta flest mogleg fag tidleg på dagen slik at du har tid til å utnytte dagen på stranda og i naturen før sola går ned.

Fagleg utbyte og språk

Det faglege utbytet kjem veldig an på kva fag du har valt og om det er eit nytt fagfelt i forhold til det du har studert tidlegare. Eg lærte veldig mykje av mine fag, då alle faga var nye for meg. Alle professorane var veldig flinke og kunne faget sit godt. Akademisk engelsk kan vare litt vanskeleg i starten, men det går seg fort til. Dei fleste lærarane tek også omsyn til at engelsk ikkje er morsmålet ditt. Det språklege utbytte vil vere stort, spesielt dersom du får mange venner som ikkje er norske.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort og fint med store uteområde og mange foodtrucks, kafear, bokhandel og treningssenter. Honolulu og Hawaii generelt er veldig prega av turisme så reis mest mogleg ut av byen for å sjå meir av Hawaii. Utnytt den fantastiske naturen med alle strendene, fjellturane og vannsporten du har tilgang til. Honolulu har til gjengjeld alt du måtte ønskje av shopping, uteliv og restaurantar. Utnytt helgane til å reise rundt på øya og opplev mest mogleg. Reis også til dei andre øyene dersom du har tid og råd.

Bustad

Det kan vere lurt å sjå etter bustad før du reiser, men ikkje skriv under kontrakt eller betal noko før du reiser. Eg budde i Waikiki som er fem minutt frå stranda og ein kort busstur frå downtown Honolulu og universitetet. Eg vil absolutt anbefale i bu i Waikiki då det er veldig nært alt mulig. Det er ein fordel å bu nært stranda om du har planar om å surfe mykje, då det ikke er lov til å ta med surfebrett på bussen. Dersom du bur off-campus er det vanleg å dele soverom med ein person til, då privatrom er veldig dyrt. Det er også mange som bur på campus, då blir du kjend med mange frå Hawaii og fastlandet. Craigslist og "Sell your stuff @HPU" på Facebook er gode sider til å finne husrom og andre ting, men hugs at det kan vere mange falske annonser.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet ved universitetet er veldig bra, spesielt mellom utvekslingsstudentane. Amerikanarar er meir opne enn nordmenn, så du kjem fort i kontakt med nye folk. ANSA Hawaii arrangerer fleire arrangement for nordmenn på Hawaii, då det norske miljøet er veldig stort der. Dersom du bur på campus blir du raskt ein del av studentmiljøet der.

2018

Bachelor i geovitskap - Vår 2018

Bachelor i geovitskap - Vår 2018

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Begynn tidlig med søknadsprosessen og papirarbeidet som må gjøres. Veldig mye som skal fylles ut og alt virker veldig overveldende i starten.
Husk å søke om studentbolig før fristen går ut hvis du vil bo on-campus.
Vær ute i god tid med å kjøpe flybilletter. Hvis du kjøper tur/retur kan det være lurt å ha en flex-flybillett på returen, plutselig vil du være en eller flere uker til på Hawaii.
Spar så mye penger som mulig, Hawaii er dyrt.
Lik ANSA Hawaii på Facebook, hvis du lurer på noe så send en melding til dem.
Gjør så mye som mulig i starten av oppholdet ditt, tiden flyr avgårde og plutselig skal du hjem.
Får du muligheten til å dra til noen av de andre øyene, ta den!
Har du råd til å kjøpe deg bil mens du bor på Hawaii er det absolutt å anbefale (eventuelt scooter), og det er ikke noe problem å få solgt den. Opplev så mye som mulig av Oahu når du er der og ikke bare Honolulu og Waikiki.

Undervisningsformer

På University of Hawaii at Manoa er det som å komme tilbake til videregående med små klasser, obligatorisk oppmøte, muntlige fremføringer, innleveringer og prøver underveis. Man blir vurdert på alt man gjør, noe som betyr at slutteksamen kun teller 20-50%. Følger man med i forelesningene og leverer innleveringene til fristen er det ikke noe problem å bestå faget.

Vurdering av emnetilbodet

Det er utrolig mye å velge i når det kommer til fag på universitetet. Anbefaler å ta Hawaiian studies enten det er å lære seg Hawaiian eller å lære om historien til Hawaii. Utrolig interessant og gøy å lære Hawaii når man bor der. Begynn tidlig med å velge fag, mange fylles opp rakst og det kan være vanskelig å få timeplanen til å gå opp.

Fagleg utbyte og språk

På universitet går alt i engelsk noe man blir veldig fort vant med og som ikke er noe problem. Når det kommer til faglig utbytte kommer det veldig an på hva slags fag man velger. Jeg har fått inntrykk av at professorene på University of Hawaii er veldig flinke og kan faget sitt.

Universitetsområdet og byen

University of Hawaii at Manoa er et fantastisk flott universitet med store grønt arealer og fine bygg. Universitetsområdet er stort så greit å ta seg en runde før første skoledag slik at du vet hvor du skal være hen til de ulike tidene. Det kan fort ta 10-15 min å gå fra et bygg til et annet. Universitetet ligger en liten busstur unna Honolulu og Waikiki, men det går busser hele tiden og kollektivtransporten er veldig bra, så det er ikke noe problem. Du finner alt du trenger i Honolulu og Waikiki, store kjøpesentre med mange butikker, strender, surfing, kafeer og restauranter og et veldig bra uteliv. Anbefaler sterkt å komme seg litt vekk fra byen i helgene, dra på dagsturer med bil til nydelige strender og koselige små byer eller gå tur i fantastiske fjell som er helt unike for Hawaii.

Bustad

Her er det mye å velge i. Du kan enten på on-campus eller off-campus. Selv bodde jeg off-campus, og trivdes veldig godt med det. Områder som jeg anbefaler da er Ala Moana, Waikiki eller ved Diamond Head. Bor du off-campus er det veldig vanlig å dele soverom med en annen, da eget soverom er veldig dyrt. Hvis du vil bo off-campus kan det være lurt å titte litt på forhånd på craigslist og meld deg inn i gruppen "sell your stuff @HPU" på Facebook her legges det ut "room for rent" stadig vekk. På craigslist er det mange falske annonser, så vær forsiktig med å gjøre noen avtaler der før du eventuelt har sett stedet. Det er veldig vanlig å booke seg inn på billig hotell/hostel de første dagene å gå rundt på visninger før man finner seg noe.

Sosialt miljø

Mellom de internasjonale studentene på universitetet er det sosiale miljøet veldig bra og man blir kjent med folk fra hele verden. Hver fredag er det coffee-hour for de internasjonale studentene og det er flere utflukter som tilbys i begynnelsen av semesteret. Bor du on-campus blir du nok en større del av studentmiljøet enn hvis du bor off-campus. Bor du off-campus har man kanskje lettere for å bli kjent med andre mennesker da folk på Hawaii er veldig utadvendte og hyggelige. Bli med på ANSA arrangementer, der møter du ikke bare nordmenn, men også mange studenter fra ulike land. ANSA Hawaii arrangerer masse gøy i løpet av et semester.

Vår 2018 - University of Hawaii at Manoa

Vår 2018 - University of Hawaii at Manoa

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Før man velger å reise til USA så bør man være forberedt på at det er mye som kreves før en i det hele tatt setter seg på flyet. Det kommer mange utgifter og man må sette av en god del tid til skjemaer og lignende som kommer i eksamensperioden semesteret før en drar. Hvis man ønsker å reise til Hawai'i bør man derfor være villig til å sette av både tid og penger før man får nyte godene av å være på Hawai'i. Er man derimot villig til å ta denne jobben så er Hawai'i ett helt fantastisk sted å ta utvekslingen sin. Man får mye god hjelp av både utvekslingskoordinatoren på Hawai'i og den i Bergen, så så lenge man følger opp fristene og gjør jobben så er det ikke noe problem. Når man ankommer Hawai'i så anbefaler jeg også å utnytte den friheten man har i starten av semesteret. Er det noe alle tidligere utvekslingsstudenter vil fortelle så er det dette. For når det nærmer seg slutten så ønsker man alltid at man utnyttet tiden man hadde bedre, og i eksamensperioden så er det for sent.

Undervisningsformer

Undervisningsformene på Hawai'i er veldig likt slik det er på videregående i Norge. Man har små klasser hvor det meste av undervisning er tavlebasert. Forskjellige lærere har ulik vektlegging av karakterfordeling, men det er veldig vanlig at både oppmøte og lekser teller inn på endelig karakter. Man bør derfor være forberedt på en mer aktiv skolehverdag en den man er kjent med fra Bergen, men samtidig er det et velkjent konsept og man kommer lett inn i det.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på UH er veldig stort, så hvis man har frie studiepoeng er det uendelig å velge mellom. Skolen er verdensledende på flere ting innenfor Stillehavsstudier, så hvis man har muligheten til å ta noe som er spesifikt for Hawai'i så anbefales det sterkt. Hvis man ikke har frie studiepoeng så kan det kreves en god del jobb for å få timeplanen til å gå opp, spesielt hvis man tar fag på tvers av fakultetene. Det gikk alikevel helt fint med Universitet i Bergen og de var veldig imøtekommende hvis det var noe som var vanskelig å la seg gjøre nettopp av denne grunnen. Når man velger fagene så vil man også kunne se når fagene har undervisning, hva slags undervisning det er, og hvor lang undervisningen varer. Når man skal velge fag vil jeg anbefale å prøve å ha timer slik at man er ferdig tidlig på dagen så ofte som mulig. Selv skulle jeg ønske jeg visste om dette når jeg valgte emner, da de dagene jeg hadde mulighet til å dra på stranda eller gå turer etter skolen var de helt klart beste.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbytte vil variere med hva man studerer. Som historie- og engelskstudent så var det faglige utbytte svært høyt. Jeg tok fag med emnekoder på 300 og 400, og opplevde disse fagene som veldig passende til bachelornivå, selv om de krever en god del arbeid. Språket kommer veldig av seg selv, men anbefaler absolutt at man forsøker å være mest mulig med amerikanere og minst mulig med nordmenn på fritiden for å få størst mulig språklig utbytte.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort og fint, med mye utnyttelse av klimaet som er på Hawai'i. Campus preges av at det er ganske nytt og er derfor mer praktisk bygd. Veldig mange av studentene bor off campus, noe som fører til at mye stenger ganske tidlig på campus. Dette var ikke noe stort problem, da det likevel er mer enn nok som er åpent til sent på kveld. Byen Honolulu er preget av mye turisme året rundt, noe som gjør at ting er relativt dyre i forhold til resten av USA. Til gjengjeld så er det ingenting som mangler i byen, og man finner alt man skulle måtte trenge i nogenlunde nærhet av skolen.

Bustad

På UH så er det to muligheter når det gjelder bosted. Mange velger å bo downtown i Honolulu med andre utvekslingsstudenter og tar buss til skolen hver dag. Det andre alternativet er å bo på campus. Jeg valgte selv å bo på campus og kunne ikke vært mer fornøyd. Når man bor på campus så får man et mye bedre innblikk i det faktiske livet som er på et universitetscampus, selvom UH ikke er det beste eksemplet på dette. Veldig mange av studentene på UH bor off-campus, men jeg vil absolutt anbefale å bo på campus hvis man ønsker å få best mulig språklig utbytte under utvekslingen. Siden det er så mange fra fastlandet som studerer på UH også, så er du i samme båt som mange andre studenter, da de også har flyttet langt hjemmefra. Pga dette så fant jeg det veldig lett å komme inn i miljøer på Hawai'i hvor folk ønsket det samme som meg i forhold til å reise rundt osv.. Uansett hva man velger å gjøre så er det lurt å bestille en uke på hostel/hotell når man ankommer, slik at man har ett sted å bo mens man leter etter leilighet/venter på svar. Jeg fikk ikke rom på campus før tre dager før semesterstart. Bodde selv på Waikiki Beachside Hostel og syntes dette var helt kurrant mens jeg selv fant ut av min egen bosituasjon. ANSA Hawaii på facebook er også en lur side å bli med i/ta kontakt med. Dette er den norske studentorganisasjonen på Hawai'i, og de kan hjelpe med praktisk info hvis man lurer på noe.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på Hawai'i er preget av hva enn selv ønsker. Som nevnt er det veldig mange som er tilflyttende, noe som gjør at hvis man er litt frempå så finner man garantert noen som er interessert i det samme som en selv. Jeg kom i prat med mennesker i gangene osv., og de aller fleste er bare positive hvis man ønsker å bli med. ANSA Hawai'i er her også veldig flinke når det gjelder å komme i kontakt med andre norske på øya hvis man ønsker dette. Når det gjelder timene så er de veldig ofte 45 minutter uten pause, så det kan være vanskelig å få noe særlig kontakt med de man har timer med. Dette for min del er enda en grunn til å velge dorms på campus, da det er mye lettere å få kontakt med de samme menneskene når skoledagen er slutt.

2015

Vår 2015 - BA i meteorologi og oseanografi

Vår 2015 - BA i meteorologi og oseanografi

01.09.2014 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det er masse papirer som skal være i orden før man reiser, fyller ut de papirene du får på informasjonsmøtet TIDLIG, så skal det meste være på plass. Når du kommer til Hawaii er det en del fler ting som skal på plass før du får begynne å registrere deg til fag. De to tingene som kanskje krever mest arbeid; 1. Forsikring - forsikringen din må være godkjent for UH standard og forsikringsselskapet må fylle ut et skjema for at du skal få dette godkjent på universitetet. Dette er en ting som kan gjøres før du reiser, så du slipper å stresse med det når du kommer fram. Sjekk det ut på UH sine hjemmeisder.2. Helsetest - du må ta tuberkolose (tb) test før du får fjernet alle holdsene. Fordi vi i Norge har tatt BCG vaksinen er det mulig at tb testen blir positiv og du ender opp med å måtte ta røntgen bilde i tillegg. Null stress, men husk at dette tar litt ekstra tid, så hvis du utsetter det veldig nærme studiestart kan det hende at du ender opp med å ikke ha mulighet til å ta alle fagene du ønsker! 3. Holds - Du har mest sannsynlig forhåndskunnskapene som trengs til et fag fra hjemme. For å få fjernet disse holdsene er det bare å sende en mail til professoren og be om å få en 'override' og forklare hvilke fag du har tatt i Norge. Ellers tips når du kommer ned; - Har du tenkt å kjøpe bil, gjør det tidlig! Det er utrolig artig å ha bil til å komme seg rundt med. IKKE kjør uten forsikring! Forsikring er dyrt, men det blir MYE dyrere om du ikke har forsikring! - craigslist.com er alfa og omega. her kan du finne alt! sykkel. surfebrett. bil. sted å bo.

Undervisningsformer

Det å studere på amerikansk universitet er som å gå tilbake til videregående skole i Norge. All undervisning er obligatorisk, man har jevnlig prøver, framføringer eller innleveringer og karakteren du får på slutten av året er en samlet karakter over alt arbeidet du har gjort i løpet av året. Selvfølgelig gjør jo dette finalsweek (eksamensuken) veldig mye lettere, men litt mer slitsomt blir det resten av semesteret. Fagene avhenger veldig av hvordan professoren er, en mulighet man har til å sjekke ut de forskjellige fagene og professorene er å bruke siden www.ratemyprofessor.com når du vet hvilke professore som skal ha de forskjellige fagene du tenker på å søke.

Vurdering av emnetilbodet

Greit med emnetilbud. Prøv å ta fag som er spesielle for Hawaii. Anbefaler fag som vulkanologi og tropisk rettet fag høyt.
Som på UiB er det fag som kun går enten høst/vår, husk også å sjekke når de ulike fagene går slik at du ikke plutselig har to forelesninger på samme tid.

Fagleg utbyte og språk

Størst språklig utbytte får du selvfølgelig hvis du finner venner fra andre land enn kun Norge. Det er et stort norsk miljø på Hawaii som det kan være lett å bli en del av, men husk at du bor på Hawaii og at du nå har muligheten til å finne venner fra overalt i verden! Jeg forbedret engelsken min utrolig mye så snart jeg innså dette, og mitt akademiske språk har blitt veldig mye bedre etter masse oppgaveskriving. Faglig lærte jeg mye som var spesielt for Hawaii, og mye som man kun kan lære ved å bo i tropene og nærhet av vulkan. Jeg hadde gleden av å reise på field trips til Big Island flere ganger! Nivået på de ulike fagene var veldig varierende, så det kan være lurt å snakke med andre studenter/studieveileder/sjekke på nett (ratemyprofessor.com) for å se hvor nivået faktisk ligger. Det er ikke for sent å bytte fag etter første uke, men husk(!) da kan faget du har lyst å bytte til vær fullt.

Universitetsområdet og byen

Campus er utrolig kjekt! Mange kjekke foodtrucks på campus , fint treningssenter,og mange muligheter til å gjøre mye gøy. Honolulu er en stor og fin by med alt du måtte ønske. Fra strandliv til shopping. Nyt det!

Bustad

Jeg valgte å bo i Ala Moana området. Dette ligger i hjertet av Honolulu, og jeg hadde kort vei til Downtown, Waikiki og til Universitetet. Jeg hadde bestilt hostel for en uke når jeg kom til Hawaii og hadde planer om å finne et sted å bo i løpet av denne uken. For min del var Craigslist (amerikansk finn.no) stedet jeg brukte mest til å lete. Det å starte litt før man reiser ned med å se seg ut hvordan markeded er, hvilken standard man kan forvente og hva prisen ofte ligger på kan være lurt. Jeg sendte mail til ett par steder og var på visning til kun en plass. I enden av den første uka mi var jeg allerede på plass i huset hvor jeg endte opp med å bo resten av året. Jeg fikk erfare at det å bo i kollektiv var utrolig givende i at man blir kjent med mange ny mennesker og får gode venner! Det var godt å ha et hus å komme hjem til og et eget rom. Prisene på leilighet/rom er ganske høy og du må forvente å betale minst like mye som du ville gjort i Bergen! Strøm var ofte mye dyrere enn hva man møter på i Norge.

Sosialt miljø

Det er som nevnt et stort norsk miljø på Hawaii, men det er fullt mulig å bli kjent med folk fra andre steder. Hawaii er kjent for sin aloha spirit og dette viser godt igjne i det sosiale! Folk er åpne og hyggelige!

2014

Haust 2014 - BA i folkehelse/helsefremjande arbeid

Haust 2014 - BA i folkehelse/helsefremjande arbeid

01.09.2014 - 20.12.2014

Førebuingar/praktiske tips

Det er veldig viktig å forbrede seg før man skal ut å reise! Les godt på papirer fra universitetet her i Bergen og fra Hawaii. University of Hawaii at Manoa har diverse "holds" man må få bort før man kan begynne med semesteret. For eksempel hindrer disse holds-ene deg fra å registere deg til fag. Derfor kan det være lurt å lese seg opp på dette på nettsidene til universitetet og se hvordan man kan være best mulig forbredt. Før man reiser kan det være lurt å være oppdatert på de nødvendige vaksninene, og ha med ark der alle dine vaksiner står oppfør på. Dette arket skal helseservicene på campus ha kopi av. Det er også viktig å være godt nok forsikret og etter universitetet sine standarder. Forskikringsselskapet ditt må fylle ut universitetet sitt eget skjema (se nettsiden deres) også må du levere det til universitetet, og få dette godkjent. Dette kan være stressene å gjøre når man er ankommet Hawaii, så jeg anbefaler deg til å ha dette i orden før du drar. Det kan også være lurt å tenke på hvor du vil bo under oppholdet ditt, og søke litt rundt på nettet.

Undervisningsformer

Undervisningen på universitetet er ganske lik den videregående undervisningen vi har her i Norge. Fagene har jevnlige vurderingssituasjoner gjennom hele semesteret, slik som del-eksamner, presentasjoner, quizzer, små innleveringer og gruppearbeid. De fleste fagene regnes oppmøte som en del av karakteren, men det er noen fag der dette ikke teller. Fagene varierer også i hvor mye professoren foreleser og hvor mye aktivitet studentene gjør i timen. Det er også mulig å ta online fag, der alt skjer over internett.

Vurdering av emnetilbodet

Selv om det å reise til Hawaii og bo der er en utrolig opplevelse i seg selv, så skal man faktisk gå på skole der under utvekslingsoppholdet oså. Det er lurt å tenke på hvilke fag man skal ta og hvordan dette passer inn i graden din. Det forskjell på vår og høst semesteret med hvilke fag universitetet tilbyr derfor er det lurt å se hvilke fag de tilbyr det semesteret man skal reise på. Det er også viktig å tenke på at fag kan fort bli fulle eller at to fag har samme timeplan som gjør at du må velge ett fag over et annet. Dette fører til at du må, på kort tid, finne andre fag å ta. Dette er bare et problem hvis du er veldig bestemt på hva du vil ta og/eller må ta. Ellers er det mange fag å velge mellom og det var i grunn ikke noe stort problem å finne spennende fag.

Fagleg utbyte og språk

Man lærer utrolig mye under et utvekslingsopphold, både personlig erfaring og faglig kunnskap. Jeg lærte mye faglig under mitt opphold, noe av det mest interessante var å se ting fra et andre perspektiver. Språklig er alt på engelsk som ikke var noe problem i det hele tatt. Nordmenn er generelt godt lært i engelsk, noe som merkes når man blir bedre kjent med andre utvekslingsstudenter. I tillegg til engelsk lærer man også litt Hawaiiske ord og utrykk.

Universitetsområdet og byen

Campus er der alt faglig og skolerelaterte ting skjer. University of Hawaii at Manoa har et stort campus. Dette er en ganske annerledes opplevelse, enn slik man har det er i Bergen. Det er lettvindt og godt å ha alt samlet på et sted. Eneste minuset er når man har et fag på ene siden av campus, og skal til en annen time helt på andre siden av campus med bare 15 minutter å gå på.
Honolulu er den største byen og hovedstaten i Hawaii. Det er her flest mennesker bor og arbeider. Honolulu og selve øyen Oahu er perfekt i sin størrelse når man skal på utveksling. Her finnes utallige ting å gjøre og finne på. Alt fra tusenvis av nydelige strender, fantastiske fjellturer, universitetets sports høydepunkter og steder man må oppleve (Eksempel: Waikiki, Diamond Head, North Shore, Haunama Bay, Lanikai, osv). Når solen skinner hver eneste dag er det alltid gode muligheter for aktiviteter. Om man har en langhelg fri er det også muligheter for å reise og se de andre øyene.

Bustad

Å bo i hjertet av Waikiki er noe jeg virkelig anbefaler. Her skjer det noe hele tiden, stranden er bare 5 mintutter unna, shopping muligheter er rett utenfor døren din og de fleste busser kjører igjennom her. Waikiki er hovedområdet for turister og det er alltid mennesker i gatene noe som kan bli irriterende i blandt, men noe man lett kan overse. Leieprisene er høye, om ikke høyere enn i Norge, og man får dårlig standard som regel. Heldigvis er man på Hawaii og skal ikke bruke mye tid inne. Det er fullstendig mulig å finne noe rimelig, men det anbefales å gå og se forholdene før man bestemmer seg for et sted.

Sosialt miljø

Som utvekslingsstudent blir man godt tatt vare på av universitetet og blandt lokale. Det er mange arrangement for utvekslingsstudenter der man får mulighet til å bli godt kjent men andre mennesker. Det er også lett å skaffe seg venner i fagene man tar, der man bor, på stranden og på gaten generelt. På Hawaii lever man med "Aloha-spirit" som er en holdning om vennlighet og vennskaplighet. Aloha lærer man fort at betyr mer enn hallo og hade. Det betyr også glede, kjærlighet, vennlighet og mye mer. Vis respekt for andre og for omgivelsene. Vær åpen for å bli kjent med andre og bli med på ting som skjer så kommer du aldri til å kjede deg.

Havutsikt
Foto/ill.:
© University of Hawaii at Manoa

Informasjon