Eötvös Loránd University og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 3. og 5. studieår)
- LandUngarn
- ByBudapest
- Studieplassar6
- StudienivåBachelor og Master
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Denne avtalen kan nyttast av studentar både på 3. studieår og på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap.
Når i studiet kan eg reise
Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.
I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.
Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.
Om antall plassar: Til Eötvös Loránd University kan ikkje fakultetet fordele det totale antalet plassar fritt mellom semestra. Sjølv om vi har totalt 6 plassar, kan maks 4 studentar utveksle i haustsemesteret.
Språk
Undervisningsspråket ved universitetet er i hovudsak ungarsk, men det finst òg ei rekke emne som har engelsk som undervisningsspråk. I tillegg finst det nokre få emne som blir underviste på tysk, fransk og italiensk.
Informasjon om språkkurs finn du på denne nettsida.
Kva emne kan eg ta
Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår (2021-studieordninga) eller spesialemne på siste studieår i masterprogrammet i rettsvitskap (2003-studieordninga og 2021-studieordninga).
På nettsida til universitetet finn du oversikt over emnetilbodet.
Universitetet nyttar ECTS-systemet, og ein ECTS-credit svarar til eitt studiepoeng.
Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
Studieavgift
Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
utdanning.no/tema/utvekslingsintervju/august_valgte_reise_pa_utveksling_til_budapest?fbclid=IwAR2OzbFWjttEohuIYk9BA21EE7_CmsUP0mt3yoLs9tKpEkPVGEckd9ZG-S8utdanning.no/tema/utvekslingsintervju/august_valgte_reise_pa_utveksling_til_budapest?fbclid=IwAR2OzbFWjttEohuIYk9BA21EE7_CmsUP0mt3yoLs9tKpEkPVGEckd9ZG-S8 Her kan du lese om August på utveksling til Budapest.
Meet ELTE - English version
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Eötvös Loránd University blei grunnlagt i byen Nagyszombat, som no er ein del av Slovakia, i 1635. Det fekk namnet Royal University of Pest alt då, sjølv om det først blei fysisk flytta til Pest i 1784. Dagens universitet er kalla opp etter fysikaren, fjellklatraren og kulturpersonlegdomen Eötvös Loránd. Det er eit offentleg breiddeuniversitet med om lag 30 000 studentar fordelte på åtte fakultet. Universitetet har fleire små campusområde i byen. Det største er det naturvitskaplege fakultetet, som ligg i distriktet Lágymányosi.
Budapest er hovudstad i Ungarn og består historisk sett av to byar, Buda og Pest, som ligg på kvar si breidde av Donau. Han har rundt 1,7 millionar innbyggarar og er både ein historisk viktig og særs vakker by. Kostnadsnivået i Budapest er lågt samanlikna med andre europeiske storbyar.
Bustad
Universitetet har eit bustadkontor som hjelper internasjonale studentar å finne ein stad å bu. Det finst fleire studentbustader på campus. Det er òg gode sjansar for å finne rimeleg prisa bustad på den private marknaden i Budapest.
Semesterinndeling
September - februar og februar - juli.
Studentrapportar
2024
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
29.01.2024 - 30.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Det er greit å finne sted å bo før du reiser. Vi fant i desember, og reiste i starten av februar. De fleste var enda tidligere ute, men vi slet litt med å finne noe som passet oss. Vi endte opp med å leie gjennom airbnb. De fleste finner sted å leie gjennom facebooksider.
Undervisningsformer
Hadde et intensivkurs og fem vanlige fag. Hvis det er flere intensivkurs anbefales det å ta et par, så blir det mindre jobb mot slutten av semesteret. De fleste fagene lignet på forelesninger på UiB, men med mindre klasser og mer aktivitet blant studentene. Noen fag hadde innleveringer/oppgaver underveis, men disse var som regel ganske fort gjort.
De fleste fag har krav til oppmøte. Hovedregelen er om du har 12 timer kan du misse 3, og har du 10 kan du misse 2. Foreleserne vil deg vel og blir du syk eller noe kommer opp, får du som oftest innvilget et fravær ekstra. Anbefaler likevel å møte opp så mye du klarer, det blir ikke såå mange timer totalt i uka. Det er lærerikt og fint å få et skolemiljø.
Vurdering av emnetilbodet
Imponerende mengde med fag å velge mellom. Jeg har inntrykk av at det i de fleste sør-europeiske landene kun er akkurat nok fag til å få nok poeng, men på ELTE var det veldig mange fag å velge mellom så du kan velge noe som passer dine interesser.
Hadde skoleeksamen i ett fag, essay i to fag, presentasjon i ett og "skoleeksamen hjemme" med spørsmål som skulle gis kortsvar innen en uke i to fag. Veldig fint å ha en blanding. Selv om essay var mest fritt, var det definitivt mest tidkrevende. Anbefaler derfor å ta en blanding. Presentasjon var dessuten mye mindre skummelt enn det virker, så anbefaler det også!
Fagleg utbyte og språk
Synes de fleste foreleserne var engasjerte og likte å lære bort. Litt varierende nivå på engelsken, men stort sett greit å få med seg hva de formidlet.
Siden fagene er mindre er de mer på overflaten, men fikk fortsatt innsikt i nye fagområder. Var også interessant hvordan foreleserne spurte om hvordan det var i de forskjellige landene, så man kunne sammenligne forskjellene i de ulike rettskulturene. Generelt var jeg fornøyd med det faglige utbyttet!
Universitetsområdet og byen
Hovedbygget på skolen er veldig fin. Det er et bibliotek på jussbygget du kan få tilgang til ved å registrere deg, som blir litt som en lesesal. Det er ikke tradisjonelle lesesaler på skolen, så brukte dette når jeg skulle gjøre skole. Jussen er også nærme hovedbiblioteket til ELTE, som er et mer storslått bibliotek jeg også anbefaler å lese på.
Skolen er i et koselig område, og mange koselige kaféer og restauranter i området. Anbefaler Pinxto som er en tapasrestaurant 50 meter fra skolen, som hadde nydelig mat. Synes også burgerne og drinkene på Good Burger var veldig bra! Det er heller ikke langt å gå til den kjente Liberty bridge. Rett ved Liberty brigde er Great Market Hall som har vært en markedshall i lang tid. Der selges suvenirer, samt grønnsaker, kjøtt, nøtter og ost av god kvalitet til en ganske rimelig penge. Dessuten er kule baren For Sale Pub rett over gaten. På andre siden av broen på Buda-siden kan du gå opp på høyden og få fin utsikt over byen. Litt lenger sør langs elven ligger Bálna Terasz som er et kult bryggeområde, perfekt for noe kaldt å drikke i sola!
Restauranten vi gikk til flest ganger og som ble favoritten var Qui. Det er en thairestaurant med helt nydelig mat og god service. Anbefales varmt.
Bustad
Leide som sagt airbnb, noe som funket fint! Er nok noe dyrere enn å leie privat, men greit å ha alle kostnader (strøm, vann og internett) inkludert i leien. Tror de fleste betalte mellom 4000-6000kr per måned.
Anbefaler å bo i sentrum på Pestsiden i distrikt 6 eller 7, slik at du er nærme der ting skjer. Alt relativt nærme Bazilikaen er midt i sentrum. Vi pleide å gå alle steder, noe som funker greit siden det er en flat by. Er også godt kollektivtilbud på Pestsiden, men hørte fra de lokale at tilbudet er mye dårligere på kvelden til Budasiden.
De fleste boliger har shady oppganger, men leilighetene er fine med tregulv og høye tak. Det er likevel ganske gamle bygninger, så bare å forvente en del bråk fra naboer/gata (men det er vel prisen for å bo sentralt).
Sosialt miljø
Folk på skolen var generelt veldig hyggelige, og snakket litt med folk i klassen. Vi var såpass mange nordmenn fra UiB, at det ble til at jeg hang mest med dem. Samtidig fikk jeg noen internasjonale venner jeg fant på ting med iblant. Har du lyst, er det helt klart mulig å skape deg en mer internasjonal omgangskrets.
Universitetet har en slags fadderuke. Ulempen var at den var med hele universitetet og ikke kun jussen, så ble veldig mange ansikter og ikke så lett å bli skikkelig kjent med noen. Fadderuken er uansett et bra tilbud du burde være med på for å møte folk og bli kjent med byen. Alle fikk også tildelt en mentor/fadder, som var nyttig for å stille spørsmål. Min fadder ga meg en guidet tour over byen, noe jeg synes var veldig fint! Fikk lært historie om byen og fikk nyttige tips.
Byen har et veldig internasjonalt preg, så hadde inntrykk av at det var mye lettere å komme i kontakt med folk enn i Norge. Vi kunne ofte være få som dro på noe, men ble kjent med folk i løpet av kvelden.
Budapest er en fantastisk by med masse å finne på, så kan love deg at du vil ha det gøy! Var mange ting som sto igjen på lista som vi ikke rakk å gjøre, for tilbudet er så stort. Anbefaler utveksling hit varmt!
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
29.01.2024 - 30.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Se etter sjekklisten på MittUib og som blir sendt på e-post, og pass på at du har gjort alt du trenger å gjøre innen fristen. Hvis du ikke leverer OLA innen fristen får du fremdeles stipend, men mye senere.
Se etter bolig tidlig, men ha litt is i magen og tenk deg godt om før du velger det første og beste. Vi fant bolig via airbnb og spurte om rabatt for langtidsbooking, og var veldig fornøyde med dette.
Undervisningsformer
Vi startet i midten av februar og sluttet i midten av mai. Vi kunne velge mellom blokkfag og vanlige fag. Jeg valgte ett blokkfag som var over 2 uker og var fornøyd med å bli ferdig tidligere med ett av de 6 fagene vi måtte velge, og kunne gjerne valgt ett blokkfag til.
Timene var mer forelesning enn seminar, noe jeg ble overrasket over, men som passet meg fint. Det var nærmest ingen krav til deltakelse av foreleserne.
Det var egentlig meningen at timene var obligatoriske, men flere av foreleserne gadd ikke rope opp eller sende rundt oppmøteskjema.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg valgte fagene:
1. Crossborder Litigation: The Amazon Disaster (blokkfag)
2. Artificial Intelligence and Technology in Private Law
3. Private International Law of the European Union
4. International Tax Aspects of Employees' Global Mobility
5. Anti-Money Laundering and Combatting the Financing of Terrorism
6. Criminology, Crime and Criminal Justice
Det første faget var et blokkfag som gikk over 2 uker hver dag 10-12. Undervisningsformen var 8 spørsmål på 100-200 ord som skulle leveres innen 1 uke, og læreren vi hadde var en utrolig hyggelig og karismatisk gammel mann fra USA. Han sa dessverre at dette var siste gangen han skulle ha faget, og det kan nok bety at dette faget utgår.
Det andre faget var veldig forelesningsaktig og foreleseren registrerte ikke oppmøte. Forelesningene var litt kjedelige, men foreleseren var hyggelig, og vi kunne velge sammen hva slags vurderingsform vi ville ha. Det ble essay, og her kunne man velge hva man ville skrive om.
Det tredje faget var ganske likt i formen som AI, men her kunne man velge mellom skoleeksamen, essay eller presentasjon, og han var åpen for at man kunne levere senere enn fristen også. Foreleseren tok opprop via ark man skulle skrive under.
Det fjerde faget hadde vi 5 spørsmål vi skulle besvare på 1 uke, og han tok ikke opprop.
Det femte faget var veldig kjedelig og foreleseren tok opprop. Faget hadde imidlertid skoleeksamen med alle hjelpemidler tilgjengelig, og det krevde lite av forberedelser.
Det sjette faget var veldig samfunnsfag-preget og her var undervisningsformen essay man kunne velge tema for selv, men foreleseren måtte godkjenne det. Her tok de heller ikke opprop.
Fagleg utbyte og språk
Det var variert faglig utbytte. I Crossborder Litigation og Global Mobility var det forelesere som var engasjerte og lettere å følge med på. Den eneste som brukte ordentlige juridiske kilder var Private International Law-foreleseren, så det var mye synsing fra foreleserne. Flere av foreleserne var kjedelige å høre på, og når det da var 90 minutter uten pause kunne de minuttene være trege. Til gjengjeld krevde de ikke mye av deltakelse, så det ble ikke mye aktiv lytting i alle timene dessverre.
Foreleserne snakket ganske jevnt bra engelsk, men Private International Law-læreren var litt vanskeligere å forstå.
Universitetsområdet og byen
ELTE har 2 bygg: Bygg A og B, rett ved hverandre. Området har flere kafeer og restauranter og ligger godt til i sentrum. Jeg skulle ønske jeg bodde enda nærmere fakultetet, spesielt i de timene som startet tidlig. I så fall er det lurt å lete etter leiligheter i distrikt 5. Her er standarden på bygg også litt bedre.
Budapest er en fantastisk by med masse å utforske og gjøre! Man hadde det aldri kjedelig, og det var aldri langt til cafeer, restauranter, barer eller andre ting å gjøre fra leiligheten. Kollektivtilbudet er også veldig bra, men siden byen er så flat gikk jeg nesten overalt uansett hvor det var. Byen har også mange flotte bygg. Samtidig er det også mange slitne områder hvor det er skittent, lukter litt rart og byen har generelt mange uteliggere. Til tross for dette følte jeg meg aldri utrygg, og jeg som jente gikk ofte hjem alene sent.
Vi dro også til Wien, Praha og Albania, og Balatonsjøen i midten av landet ble besøkt et par ganger på varme dager.
Bustad
Jeg bodde med 2 andre fra UiB juss, og vi fant bolig på airbnb. Vi betalte litt mer enn noen av de andre som var der, men vi var fornøyde da utleier var ekstra rask på å svare og å hjelpe oss når vi trengte det, og at hele prisen var inkludert og vi ikke fikk noen uforutsette utgifter. Det føltes også tryggere ettersom leiligheten hadde anmeldelser og det var vanskeligere å bli svindlet. Husk å spørre om videovisning dersom dere finner leilighet andre steder!
Vi bodde i distrikt 6, så det var veldig sentralt. Igjen kunne jeg nok bodd enda nærmere fakultetet og de fine bygningene, men alt i alt var jeg veldig fornøyd! Vi betalte rundt 6000 kroner alt inkludert. Det er mulig å få ganske mye billigere enn det også, og i hvert fall ikke få det så mye dyrere enn det. Sikt dere inn på enten distrikt 5, 6 eller 7.
Sosialt miljø
Vi var 15 nordmenn i Budapest bare fra UiB juss, både fra 3. året og 5. året, og vi holdt sammen mesteparten av tiden. Noen fikk også internasjonale venner, men jeg opplevde det litt vanskelig å få venner fra ELTE, selv om det var lettere for noen av de andre nordmennene. Vi møtte også på noen andre norske utvekslingsstudenter ca. midt i semesteret som vi også gjorde ting med. Jeg anbefaler Erasmus-arrangementene hvis man vil ha kontakt med andre utvekslingsstudenter, selv om disse arrangementene ble kaotiske og mange.
Vi var ikke veldig fornøyde med ANSA, da det bare ble arrangert 2 quizer og 17.mai-feiring. Samtidig er det mange nordmenn i Budapest som studerer medisin, tannlege og veterinær, så selve 17.mai-feiringen ble bra og samlet mange nordmenn.
Alt i alt var jeg ekstremt fornøyd med å dra til Budapest på utveksling, og vi følte oss utrolig heldige som hadde så mange fra jussen på UiB som dro sammen. Det var for meg nok til å kose meg hele semesteret, og alle andre nye bekjentskaper ble en bonus!
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.*
Det var ikke særlig mye som måtte forberedes før man dro ned, her er det man må huske på:
- Fylle ut OLA
- få fag godkjent av UIB
- fikse forsikring. Jeg brukte ANSA sin studentforsikring, som var billig og dekket det meste
- Se etter sted å bo. Dette vil jeg anbefale å starte med tidlig, så man unngår å måtte betale mye eller dra ned uten å ha det på plass. Vi meldte oss inn i Facebook-grupper og sjekket ut forskjellige ungarske nettsider.
Undervisningsformer
Hos ELTE kan man velge mellom vanlige fag som strekker seg utover semesteret og blokkfag som ofte går over to uker. Jeg valgte fem vanlige fag og ett blokkfag. Hadde jeg valgt igjen hadde jeg nok tatt to blokkfag for å ha mer frihet når været ble finere utover våren.
Undervisningen besto av sammenhengende forelesning i 90 minutter, ofte litt kortere. Noe som skilte seg fra forelesningene fra UIB, var at man bare kunne gå glipp av 2 timer av samme faget i løpet av semesteret. Så det er lurt å planlegge litt dersom man skal ha besøk eller vil reise rundt.
Vurdering av emnetilbodet
ELTE tilbyr en rekke engelske fag, så det er ikke noe problem å få timeplanen til å gå opp. Det gikk likevel mye i EU-rett, så fagene skled ofte over i hverandre. Fagene jeg valgte var:
Artificial Intelligence and Technology in Private Law
European Criminal Law
Introduction to the Hungarian Substantive Criminal Law
Residence and Employment Rights in the Internal Market
International Protection of Cultural Property
Crossborder Litigation: The Amazon Disaster (blokkfag)
Av disse fagene likte jeg helt klart Crossborder Litigation: The Amazon Disaster og Residence and Employment Rights in the Internal Market best. Professoren i blokkfaget var en engasjert amerikansk jurist som lærte oss mye prinsipielt om jurisdiksjon gjennom en virkelig case. Professoren i Residence-faget hadde god evne til å forklare arbeidsrett på en interessant og forståelig måte, og skilte seg ut fra de andre professorene som snakket veldig generelt om faget og ikke stilte oss så mange spørsmål. Alle professorene var for øvrig flinke i engelsk.
Fagleg utbyte og språk
Faglig utbytte varierte veldig fra fag til fag. Man blir derimot mye mer komfortabel med å snakke engelsk gjennom undervisningen og ved å møte andre internasjonale studenter. Også det å skrive akademisk engelsk ble lettere etter hvert. Hva gjelder ungarsk, ble vi anbefalt av Erasmuskoordinatoren å ikke ta språkkurs, ettersom det er et avansert språk man ikke får svært mye bruk for i fremtiden. Det var likevel gøy å lære seg noen gloser og setninger man kunne bruke med lokale i hverdagen.
Ved å bo i byen lærer man også mye om ungarsk kultur og historie. Med tanke på den politiske situasjonen i landet var det interessant å høre lokale menneskers perspektiv på temaet.
Universitetsområdet og byen
ELTE sitt juridiske fakultet ligger veldig sentralt, rett ved shoppingstrøket. Fakultetet består av et A-bygg og B-bygg som ligger bare to minutter fra hverandre i gåavstand. A-bygget var et veldig klassisk og gammelt bygg, mens B-bygget var mer moderne.
Budapest er en helt fantastisk by som har litt av alt. Historiske og storslagne bygninger, gatekunst, restauranter med mat fra hele verden, Donau og bra bruktbutikker. Utelivet er også noe eget med massive klubber og hundrevis av sjarmerende barer. Vi tilbragte også mye tid i parkene, som City Park, Philosophers Garden og på Margit-øyen. Bibliotekene rundt i byen er virkelig noe for seg selv, bygget i klassisk stil med flotte utsmykninger. Kollektiv-tilbudet var overraskende bra, billig og presist, med muligheter for trikk, buss, metro og bysykler. BudapestGo er en veldig oversiktlig reiseplanlegger som viser alle slags transportmidler i byen.
Ungarn ligger jo veldig sentralt i Øst-Europa, så det er lett å slenge seg på tog/buss for å reise litt rundt. Flotte byer som Wien, Ljubljana og Praha ligger ikke langt unna. Vi fløy også til Albania og Montenegro, hvis man vil komme seg til havet. I tillegg har Ungarn mer å by på enn bare Budapest; byer som Szentendre, Esztergom, Eger og og Pécs. Bare en time unna finner også man Balaton-sjøen med turkis-grønt vann, der man slappe av og bade når byen oppleves som for varm. Sjekk ut Trainline for togturer/Flixbus for buss ut av landet og https://www.mavcsoport.hu/en for turer innenlands. Prisene innenlands er sjokkerende lave.
Bustad
Jeg vil anbefale å se etter leilighet i distrikt 5, 6 eller 7. Jeg flyttet sammen med to andre norske studenter. Vi bodde på Pest-siden av byen i distrikt 6 og rett ved nasjonaloperaen, som var et veldig flott og trygt område. Vi betalte omtrent 5000 kr i måneden, og ut ifra både standard, størrelse og beliggenhet fikk vi svært mye for pengene.
Sosialt miljø
Budapest er ikke bare en storby, men også en studentby. Jeg ble veldig imponert over det sosiale tilbudet i Budapest. ESN (Erasmus Student Network) og Erasmus Life in Budapest arrangerer masse fester med forskjellige temaer, proseccocruise, dagsturer til andre byer og masse mer. Her blir man fort kjent med studenter fra andre land. Jeg fikk meg mange gode venner gjennom noen av de første arrangementene, så anbefaler virkelig å bli med på noen av eventene i starten av semesteret.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Anbefaler å finne andre som skal på utveksling til Budapest i tidlig fase, gjerne gjennom facebook eller andre sosiale medier for å få tak i noen å bo med. Ellers finnes det også facebookgrupper, gjerne kalt: Norske studenter i budapest/norske leiligheter i Budapest o.l. Universitetet er generelt treg på å gi informasjon, men ikke vær redd for å sende veilederen ved universitetet e-mail da han gjerne svarer fort og er flink til å holde dialog med studentene. Fag og timeplan kommer ikke før etter juleferien, så dersom man ønsker å gjøre en vurdering på hvilke fag man vil ta må man ta utgangspunkt i timeplan og fagsider fra tidligere semester. Derfor må man også velge fag som man ikke er sikker på om vil bli undervist i det gitte semesteret - koordinatorene fra UiB og ved ELTE er likevel veldig behjelpelige på bytting og gjennomføring av dine ønsker. Til slutt er det fint å gjøre seg kjent med nettsiden til universitetet og følge med på e-mail og oppdateringer fra koordinatorene.
Undervisningsformer
Undervisningsformene skjer forelesningsbasert gjennom hele semesteret eller ved blokkfag. Gjerne velg et eller to blokkfag. Blokkfagene varierer i lengde, men det vanligste etter min forståelse er at de går intensivt i to uker. Dette innebærer at man må gjøre en vurdering på hvor man ønsker å ikke få oppmøte, ettersom forelesningene ofte er oppmøtebasert (kan gå glipp av en eller to forelesninger). Viktig å presisere at det kommer an på hvilke fag man har om foreleser beregner oppmøte eller ikke.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er bredt og det er mange fag å velge mellom. Jeg vil spesielt anbefale blokkfaget "Cross Border Litigation: The Amazon Disaster" om dette fortsatt tilbys. Det er enkelt å fylle timeplanen med spennende fag og etter dine ønsker. Anbefalingen er å ikke fylle uken med 1 eller 2 fag per dag, men heller legge opp til to eller tre dager med forelesninger slik at uken ikke blir så lang. Emnetilbudet er likevel noe begrenset ettersom det kun er fag med 5stp - altså begrenset hvor i dybden man går. Eksamen er gjerne essay, presentasjon eller kortsvar skoleeksamen - noe som gjør hverdagen enklere for deg dersom "skoleuken" er kortere.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbytte er som tidligere nevnt noe begrenset ettersom man ikke går i dybden slik som man ville gjort ved fulle 30stp fag. Fortsatt får man innblikk og innføring i mange spennende tema dersom man er med på alle forelesninger eller tar fag som tilbyr essay-eksamen slik at man kan researche og skrive eksamen basert på et tema innenfor fagets emnebeskrivelse. På denne måten blir det faglige utbyttet noe mer utpreget ettersom man gjør et dypdykk inn i et spesielt tema. Likevel er man ikke på ELTE for det faglige utbyttet, men heller for det gode samholdet med erasmus-studentene og de andre fra det norske miljøet i Budapest.
Universitetsområdet og byen
Universitetet holder til midt i byen, der det Juridiske Fakultet er hovedbygget for alle fakultene ved større arrangementer. Bygget i seg selv er fra 1800-tallet og holder en standard innvendig på høyde med skolebenken da foreldrene dine gikk på barneskolen. Likevel må du ikke la deg skremme da det finnes et nybygg på jussen i Budapest også, som holder noe høyere standard (litt som kjent fra Dragefjellet). Byen tilbyr alt du måtte ønske fra Michelin restauranter til de såkalte "Ruin Bars" og tekno-buler. Store parkområder og flotte utsiktspunkter får du også på begge sider av Donau-elven.
Bustad
Å bo i Budapest er ingenting annet enn fantastisk. MEN!! Bo i distrikt 5 om du har muligheten til dette. Det er der alt skjer og man har nærhet til universitetet. Personlig bodde jeg i distrikt 5 og hadde inntrykk av at de som bodde i 6 eller 7 hadde større vanskeligheter med å kunne "gå overalt". Leilighet kan du finne på airbnb, facebooksider o.l. - Gjerne kontakt airbnb-verter direkte ettersom man kan prute på pris, men vit at du da gir avkall på en del rettigheter. Budapest kan virke som en skummel by i starten, men de fleste er svært velkomne og hyggelige dersom man oppfører seg og er nysgjerrige.
Sosialt miljø
Det norske nettverket er stort og gjerne meld deg inn i ANSA for å bygge på det norske nettverket. ELTE har også egen whatsapp-gruppe med mange forskjellige grupper som f.eks. fotball, basketball, tennis, dans, kultur og fest - bruk dette for alt det er verdt. Bygg et internasjonalt nettverk og ikke vær redd for å svare på meldinger fra fremmede i disse gruppene. Alle går på universitetet og er ofte erasmus studenter som ønsker akkurat det samme som deg. "SI JA!" er et motto du burde leve etter i Budapest, så spar litt penger til reisen (til tross for at du har hørt at det er "suuuuper billig" i byen). Kan anbefale ELTE og Budapest på det sterkeste! Arbeidsmengden fra universitetet er minimal som gjør det sosiale miljøet til det viktigste under oppholdet! Jobb i grupper dersom du har mulighet til det og spis ute, dra på barer, bli med på utflukter og ikke vær redd for å prate med de andre studentene som er i akkurat samme situasjon som deg. Anbefaler på det sterkeste å besøke restaurantene "Deryne", "Felix", "Stand25"når familien er på besøk! Kos deg!
P.S alle restauranter/rooftops/steder man ønsker å sitte og ta en fanta lemon er alltid fullbooket, ALLE dager i uken! Så book i forveien! Drop in bord finnes ikke i Budapest.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* I forkant av utvekslingen kan det være greit å følge med på mailer fra UiB, og etter hvert som man blir akseptert, mailer fra vertsuniversitetet. Der får man det meste av informasjon, huskelister og ting man trenger å tenke på. I korte trekk var det dette jeg gjorde før utvekslingen:
- Fylte ut OLA
- Skaffet forsikring og HELFO-kort
- Skaffet bolig (fant på Facebook)
Undervisningsformer
Semesteret var ganske kort. Vi startet i midten av februar og var ferdig i midten av mai. Vi kunne velge mellom blokkfag og vanlige fag som går over hele semesteret, som totalt tilsvarer 30 studiepoeng. Selv valgte jeg ett blokkfag, og fem vanlige emner, og syns det fungerte fint. Blokkfaget varte i to uker, hvor vi hadde en time på 90 minutter hver dag i de to ukene. I de vanlige emnene hadde vi en time (90 min) i uken gjennom hele semesteret.
I alle fagene var undervisningsformen noe som minner om forelesning på UiB, bare i mindre grupper. I mine fag var vi alt fra 6-50 studenter. Det krevdes generelt lite forberedelse og deltakelse i timene. I noen fag stilte professorene spørsmål til studentene, men det var ikke farlig om man ikke hadde noe å komme med.
Vi hadde også en form for fraværsgrense på skolen. Man kunne i utgangspunktet gå glipp av 2 timer i løpet av semesteret. Men det var ikke i alle fag at professorene tok fravær, og noen av dem sa rett ut at de ikke brydde seg om studentene var tilstede eller ikke.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg tok følgende fag:
- Crossborder Litigation: The Amazon Disaster (blokkfag)
- Artificial Intelligence and Technology in Private Law
- International Protection of Cultural Property
- Residence and Employment Rights in the Internal Market
- Introduction to the Hungarian Substantive Criminal Law
- European Criminal Law
Amazon-faget var et blokkfag som gikk over to uker. Det handlet om en konkret case, mer spesifikt om jurisdiksjon i Amerika. I dette faget fikk vi 8 spørsmål, hvor vi skulle velge 4 av dem som eksamensform. Ordgrensen var 800 ord, dvs. 200 ord per oppgave. Det var derfor et ganske enkelt fag å henge med i.
I Artificial Intelligence-faget ga professoren oss veldig frie tøyler. Han kom ofte for sent til timene, og virket ikke som om han tok det så veldig seriøst selv. Eksamensoppgaven var å skrive et essay om hva enn som måtte interessere oss. Oppgaven måtte være på 5-7 sider. Han tok heller ikke fravær, noe som gjorde at færre og færre møtte opp til timene. Jeg syns egentlig det var et interessant fag, det bare manglet litt struktur og orden.
I International Protection of Cultural Property og Introduction to Hungarian Substantive Criminal Law kunne man selv velge om man ville skrive essay eller holde presentasjon. Også her kunne man velge helt fritt hva man ville skrive om. Timene i begge fag bestod av at professoren holdt forelesning.
Residence and Employment Rights-faget var det faget jeg likte best. I dette faget var vi bare 6 studenter i klassen, noe som gjorde at det ble mye lettere å følge med (eller kanskje vanskeligere å ikke følge med), og også lettere å bli kjent med dem i klassen. Professoren var utrolig flink, og hadde god struktur og formulerte seg på en måte som gjorde det enkelt å henge med. Hun har ikke troen på eksamen som vurderingsform, hvilket førte til at karakteren vår ble basert på 2 multiple choice tests, 1 domssammenlikning og 1 case (nesten som praktikumsoppgave) gjennom semesteret.
European Criminal Law var et fag som var vanskelig å henge med i. Vi hadde 3 forskjellige forelesere gjennom semesteret, noe som gjorde at undervisningen ble litt hakkete. I tillegg virket det som om foreleserne i dette faget forventet at man hadde en del bakgrunnskunnskaper både om EU-rett og strafferett. I dette faget hadde vi open book exam med relativt krevende spørsmål. Dette var nok det faget jeg opplevde som mest komplisert og vanskelig.
Ettersom eksamensformen i de fleste fag var å skrive essay/ha presentasjon om et valgfritt tema, angrer jeg litt på at jeg ikke startet tidligere. Plutselig hadde vi 4 essay på rundt 3000 ord hver som skulle inn samme uken. Foreleserne sier generelt lite om eksamen med mindre man spør, så man kan egentlig begynne helt i starten av semesteret og bare få det unna med en gang. Mitt inntrykk er at man kan skrive om akkurat det man ønsker innenfor hvert fag, og man kan enkelt sende en mail til professoren og be om bekreftelse på temaet man ønsker å skrive om.
Fagleg utbyte og språk
Når det gjelder faglig utbytte kan jeg ikke si at jeg sitter igjen med så veldig mye juridisk kunnskap. For det første er arbeidsmengden betydelig mindre enn hjemme, hvilket fører til at man bruker mye mindre tid på skolearbeid. For det andre var fagene i større grad på overflaten av temaene, og mye mer samfunnsfaglig enn juridisk spør du meg.
Det faget jeg følte jeg fikk best faglig utbytte av var nok Residence and Employment Rights in the Internal Market. Her lærte vi om konkrete rettigheter innenfor EU-retten, særlig i tilknytning til fri flyt av personer og arbeidskraft. I Amazon-faget gikk vi også ganske i dybden på den konkrete saken det gjaldt. Ellers syns jeg fagene holdt seg på overflaten av de temaene de skulle dekke, og jeg lærte egentlig mest om de temaene jeg selv valgte å skrive essay om.
Alle professorene snakket grei engelsk. Man blir raskt komfortabel med både å høre og snakke engelsk, så det språklige opplevde jeg ikke som noen utfordring.
Jeg tok også ungarsk som fag ved siden av de juridiske fagene. Jeg tok nivå B2, som bare fantes som nettstudie. Jeg mener å huske at man kan ta lavere nivåer fysisk på skolen. Uansett så sa Erasmus-koordinatoren at han ikke anbefalte studenter som bare skulle være her ett semester å ta ungarsk, ettersom det er et veldig komplisert språk som er vanskelig å lære. Jeg tror derfor det kan være nyttig å kunne språket litt fra før av dersom man ønsker å ta ungarsk som fag.
Universitetsområdet og byen
Det Juridiske Fakultetet er delt opp i to bygg: A og B. A-bygget er et fint bygg som ikke ligger så langt unna handlegaten. B-bygget ligger ca 1 minutt fra A-bygget, og er et nyere og litt mer moderne bygg. Jeg hadde omtrent halvparten av fagene mine i A-bygget, og andre halvparten i B-bygget. Rundt universitetet finner man alt man kan trenge. Det er som sagt ikke så langt ifra handlegaten, og det ligger kafeer, restauranter, butikker og parker like i nærheten.
Budapest er en by som har alt. Jeg kan ikke huske en eneste dag jeg kjedet meg på utveksling her. Det er masse å både se og gjøre her, alt ifra å gå turer langs Donau/på Margit-øya, til å shoppe, kjøre gokart, dra på fotballkamper og konserter, teste ulike idretter osv. Det er også veldig bra kollektiv transport, og lett å komme seg rundt. BudapestGO-appen (metro, buss, trikk) og MolBubi-appen (bysykkel) var svært nyttige under oppholdet. Det finnes også utrolig mange forskjellige kafeer og restauranter, og man får virkelig smakt mat fra hele verden om man ønsker det.
Byen er også veldig fin i seg selv. Parlamentet, slottet, fiskermannsbastionen, heltenes plass og city park, Margit-øya er flotte steder man bare må se mens man er i Budapest.
I tillegg ligger Ungarn sentralt i Europa, og det er lett å komme seg rundt med både tog og fly. I løpet av utvekslingen fikk jeg reist blant annet til Østerrike, Tsjekkia og Albania. Wizz Air og Ryan Air har billige flybilletter fra Budapest til ganske mange destinasjoner.
Bustad
Jeg bodde med 2 andre fra UiB, og vi fant bolig på Facebook. Vi meldte oss inn i flere grupper, blant annet "Leiligheter i Budapest for norske studenter og arbeidstagere", "Budapest Flats/Rooms/Apartment For Rent short or long term", "Budapest flats and apartments for rent" osv. Her fulgte vi med helt fra vi kom inn på ELTE, og fant derfor bolig allerede i desember.
Vi bodde sentralt i distrikt 6, rett ved siden av operaen. VI betalte ca. 4200kr per pers i måneden. I tillegg betalte vi strøm, vann, gass, hvilket ble ca 700kr i gjennomsnitt i mnd. Så totalt betalte vi rett under 5000kr i mnd for bosted. Vi bodde i gangavstand til alt, og var veldig fornøyd både med leiligheten og beliggenheten.
Sosialt miljø
I Budapest skjer det noe sosialt hver eneste dag. Erasmus har utrolig mange forskjellige arrangementer man kan delta på. Jeg anbefaler å sjekke ut @erasmuslifebudapest på Instagram hvor man kan se eventkalenderen. De arrangerer fester nesten hver dag, men også andre arrangementer som Stand up-padling på Donau-elven, dagsturer til andre ungarske byer, se fotballkamper på storskjerm osv. I starten arrangerte de også en del bli kjent-aktiviteter som er fine å møte opp på om man ønsker å få seg internasjonale venner.
I tillegg finnes det mentor-ordning gjennom ELTE. Dette får man mail om i starten av semesteret. Da kan man få seg en ungarsk mentor fra det juridiske fakultet, som man f.eks. kan stille spørsmål, eller bli kjent med for å få lokale venner. Gjennom ELTE kunne man også delta på ulike aktiviteter og idretter.
ANSA hadde også en del arrangementer gjennom semesteret, blant annet quiz og 17. mai feiring. Dette er en fin mulighet til å bli kjent med norske, og å ha norske kontakter i byen gjennom semesteret.
Alt i alt syns jeg det sosiale miljøet i Budapest er veldig bra. Det er enkelt å komme i kontakt med folk, uansett om det er nordmenn, ungarere eller internasjonale folk man vil møte. Det er også mulighet for å delta på mange ulike arrangementer og idretter.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapportn er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Forberedelser i forkant av utvekslingsoppholdet gikk hovedsakelig ut på å undersøke om fagene ved vertsuniversitetet kunne godkjennes av UIB og fylle ut OLA-avtalen. Ut over dette synes ikke jeg det var særlig mye å forberede. Det var en lite stressende periode.
Jeg fikset ANSA-forsikring fordi den dekker det aller meste, og virket veldig trygg å ha. I tillegg til dette bestilte jeg et nytt HELFO-kort. Det kan også være lurt å undersøke når pass/ID-kort og bankkort går ut på dato, så man ikke blir sittende med et ugyldig kort i utlandet. Før avreise synes jeg det var nyttig å gå over lista som UIB har på sine nettsider. Det aller viktigste ble informert om via vertsuniversitetets koordinator.
Vi så etter leiligheter på Facebook, ettersom Airbnb var relativt dyrt. Jeg ville anbefale å melde seg inn i norske facebook-grupper og skrive et par innlegg der. Min erfaring er at folk er raske med å nå ut til deg dersom de har noe ledig eller vet om noe ledig som kunne passe for deg. Vi så hovedsakelig etter leiligheter i 5,6 og 7 distrikt. Til slutt endte vi opp med en leilighet bak operaen. Dette var en helt perfekt beliggenhet for oss, med relativt kort avstand til skolen, diverse parker og treningssentre.
Undervisningsformer
Vi hadde utelukkende obligatorisk undervisning i alle 6 fag. Det var imidlertid ikke alle forelesere som var like strenge på oppmøte, og noen av lærerne fortalte oss at vi ikke trengte å møte opp til alt med mindre vi ville. Det var hovedsakelig forelesing det gikk i, noe som lignet undervisningsformen som tilbys av UIB.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg vil si det var mange forskjellige fag å velge mellom. Jeg valgte 1 blokkfag og 5 vanlige fag. Jeg hadde selv ansvaret for å sørge for at fagene ikke kræsjet, men man kunne (til en viss grad) skreddersy sin egen timeplan, noe som var veldig fint.
Hvert emne utgjorde 5 studiepoeng, noe som tilsier at man måtte velge 6 fag totalt. Vi valgte også fag ut ifra hvilken eksamensform fagene hadde. Det gikk hovedsakelig i skoleeksamen eller hjemmeeksamen. Det ene faget vi valgte hadde vurderinger underveis, og ingen ordentlig eksamen. Dette var også veldig lærerrikt.
Fagene jeg hadde var:
- European Criminal Law
- International protection of cultural property
- Introduction to the Hungarian Substantive Criminal Law
- Residence and employment rights in the Internal market
- Cross border Litigation: The Amazon Disaster (blokkfag)
- Artificial Intelligence and Technology in Private Law.
Jeg likte disse fagene veldig godt og anser dem som noe relevante også ettersom de fleste retter seg mot EU-rett.
Fagleg utbyte og språk
Det er klart at foreleserne for det meste er ungarske, men jeg vil likevel si at de holdt et relativt høyt akademisk nivå. Dette gjorde at man lærte mange engelske fagbegreper og uttrykk- noe som kan være hjelpsomt i fremtiden. Det er likevel viktig å nevne at vi kun hadde 5-poengs fag, noe som gjorde at professorene holdt seg på overflaten og gikk ikke så veldig inn i dybden i fagene.
Universitetsområdet og byen
Det er veldig ålreit å sitte på kafeene i nærheten å jobbe med skole, og det er et generelt fint område. Universitetet er i seg selv en utrolig fin bygning, og biblioteket er veldig fint.
Budapest er en helt nydelig og livlig by. Selv om det er en storby, er det fortsatt korte avstander i byen, og man kan gå til fots til det aller meste. Byen har også flere fine parker som har løpebaner, masse basseng, padelbaner og volleyballbaner. Man skal ikke gå særlig langt før man har kommet seg ut av bykjernen og kommer nærmere naturen.
Det er ofte mange arrangementer i byen som er gøy å få med seg. Det er flere festivaler man kan melde seg på dersom man følger godt med, og det er kjempegøy å dra ut på byen og se på fotballkamper med de lokale. Dersom du er spesielt interessert i løping er det også flere maratonløp som man kan melde seg på. Budapest er relativt flatt, så den egner seg perfekt til å slå noen perser!
Bustad
Vi endte opp med å bo bak operaen. Dette er midt i smørøyet, noe som passet oss perfekt. Selv om beliggenheten var helt perfekt, var prisen nogenlunde lik som om vi hadde endt opp lenger vekk fra senturmskjernen. Vi hadde 20 minutter å gå til skolen, og valgte som regel å gå til fots for å nyte det fine været. Det er også i gangavstand til de nærmeste butikkene, treningssentrene og handlegaten.
Sosialt miljø
Jeg vil si at det sosiale miljøet har vært helt supert! Det er noe preget av at man er en ganske stor gjeng som drar til Budapest, noe som gjør at man henger en del med de norske medstudentene. Det er også flere studenter som kommer fra andre universiteter i Norge igjennom erasmusprogrammet, men det er også flere som bor her i 5 år og studerer f.eks. medisin/veterinær. Det lønner seg å være medlem av ANSA, slik at man får billig inngang til ANSA sine arrangementer. Her får man mulighet til å bli kjent med andre norske studenter som bor i Budapest. Vi har blant annet vært med på flere quizer, og vi ble med på ANSA sin 17. mai-feiring. Dette anbefales virkelig!
I tillegg til dette er ELTE veldig gode på å arrangere flere sosiale arrangementer og turer man kan melde seg på. Vi ble kjent med flere andre erasmsustudenter fra forskjellige land igjennom et ELTE-arrangement de aller første dagene. Jeg anbefaler virkelig å være et skikkelig ja-menneske og prøve å bli med på alt man har mulighet til.
Fordi det er en såpass billig by, er terskelen også lavere for å slenge seg med på en middag på en restaurant eller noen drinker på byen. Jeg vil si at man får mer for pengene her, og at dette kan bidra til sykt gode opplevelser!
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Det er ikke mye å forberede før du reiser. Gå gjennom sjekklisten til uib. Du må sende inn OLA og søke fag, det er mange allerede godkjente fag å velge mellom. [Utvekslingsveilederne presiserer: Husk at du kan også velge emner som ikke allerede er godkjent. Før de opp som del av forhåndsgodkjenningssøknaden din, eller ta kontakt med oss så vurderer fakultetet hvorvidt de kan godkjennes eller ikke.) Finn bolig enten via Facebook eller Airbnb. Vi brukte Airbnb og var veldig fornøyde med dette da det er veldig trygt. Kommer leiligheter hyppig, så ikke gå for det første du finner, er masse fine leiligheter i Budapest som vi slet med å finne i starten.
Undervisningsformer
Første oppmøte på universitetet var 7. februar, men undervisning begynte ikke før en uke etterpå. Vi hadde siste innleveringsfrist 17.mai, så det var et kort semester med skole.
Det var mulig å velge mellom blokkfag og vanlige fag. Husk på at blokkfaget ikke må krasje i tid med fagene du skal ha resten av semesteret da du vil ende med å ha timer samtidig. Jeg valgte et blokkfag over 2 uker kl. 10, som gjorde at jeg ikke kunne ha andre fag på det klokkerslettet resten av semesteret. Jeg var veldig fornøyd med valget, og fornøyd med å være ferdig med 1av 6 fag allerede i slutten av februar. Det er mulig å velge flere blokkfag, men det kan være vanskelig med tanke på at det krasjer med de andre fagene de ukene du har det.
De fleste timene var lignende de vi har i Bergen, i et auditorium med lite til ingen krav til deltakelse av foreleserne. Noen var i klasserom, litt mer som på videregående, men likevel lite krav til deltakelse.
Timene var obligatoriske, man kunne være borte to timer i semesteret. Likevel var det flere forelesere som sa at de ikke kom til å ta oppmøte, så det var kun en foreleser som gjorde det, og han hadde jeg i to fag: Cultural Property og Private International Law of EU. Usikker på hvor nøye han faktisk sjekket oppmøte i ettertid, og var veldig grei om man forklarte at man mistet en eller to time for mye dersom man begrunnet det.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg valgte fagene:
1. Crossborder Litigation: The Amazon Disaster (blokkfag)
2. Artificial Intelligence and Technology in Private Law
3. Private International Law of the European Union
4. International Protection of Cultural Property
5. International Tax Aspects of Employees' Global Mobility
6. European Criminal Law
Det første faget var et blokkfag, to timer hver dag i to uker. Veldig greit fag og enkel hjemmeeksamen. Dette faget tror jeg dessverre de ikke skal ha lenger.
Det andre faget fikk jeg lite ut av. Han pratet om mye forskjellig som ikke nødvendigvis føltes aktuelt, og det var vanskelig å holde konsentrasjonen i disse timene. Likevel er det et enkelt fag, han tar ikke oppmøte og eksamen er en essay som man har hele semesteret på å skrive, og du kan skrive om hva du vil innenfor AI og Private Law. Anbefaler å begynne litt tidligere i semesteret så kan man typ være ferdig med et fag til tidlig.
Det tredje og fjerde faget hadde samme foreleser. Dette var foreleseren som tok oppmøte, men som sagt var han veldig hyggelig og forståelsesfull. Fagene var som forelesninger, Private International Law var i auditorium og Cultural Property i klasserom. I disse fagene kunne man velge selv hvordan man ville gjennomføre eksamen: presentasjon, essay eller skoleeksamen. Jeg valgte presentasjon i begge. Dette var en 10-15 minutters presentasjon med en og to andre om et tema innenfor faget. Vi sendte inn på forhånd så kom han med tilbakemeldinger og godkjente temaet. Dette var lite innsats for gode karakterer og fullført eksamen. Det krevde absolutt minst arbeid å ha presentasjon, så anbefaler dette selv om man kanskje ikke er så komfortabel med det.
Det femte faget var i klasserom med en veldig hyggelig lærer. Han tok ikke oppmøte. Faget var interessant og han var pedagogisk. Eksamen var en hjemmeeksamen med fem spørsmål vi skulle besvare på en uke. Dette var korte enkle spørsmål du fort fant svaret på i PP-presentasjonene hans.
Det sjette faget hadde flere forelesere som byttet på. Han ene var litt streng og kunne stille spørsmål til folk i klassen uten at de rakk opp hånden. Han tok også oppmøte et par ganger, men det gjorde lite da ingen av de andre gjorde det. De andre foreleserne var veldig hyggelige. Forelesningen var i et auditorium, og enkelte deler kunne man kjenne igjen fra Rettsstaten. Eksamen var en skoleeksamen med oppmøte. Alle hjelpemidler var tilgjengelige. Vi fikk på slutten av eksamen beskjed om at vi kunne sitte lenger enn timen vi hadde fått om vi ønsket, så veldig lavterksel og enkelt å gjøre det greit. Likevel det ene faget jeg ville brukt litt mer tid på, men ikke nødvendig med mye.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet var litt ulikt. Foreleserne kunne engelsk godt, men det var likevel lett å falle ut til tider. Det var vanskelig å holde konsentrasjonen i timene, spesielt når man visste at flere av eksamenene kunne være i valgfrie temaer. Man kan få bedre faglig utbytte om man ønsker og legger ned mer arbeid, men det er absolutt ikke nødvendig for å stå.
Universitetsområdet og byen
ELTE består av to bygg, disse ligger med 1 minutts gange fra hverandre. Universitetet ligger midt i sentrum, med mange cafeer og butikker rundt, og kort vei til alt. Veldig fint bytt.
Budapest er en kjempefin by med masse å tilby! Byen er undervurdert, med mange områder med kjempefine bygg og arkitektur. Det er mange gode cafeer, restauranter og butikker. Byen har gode kollektivtilbud til en billigpenge, en månedsbillett kostet 100kr ca. Jeg bodde veldig sentralt og gikk som regel dit jeg skulle. De har også Bolt som var veldig billig og kom på 1-2 minutter som regel. Likevel er det greit å vite at jo lenger unna elven du kommer på Pest-siden, jo fattigere er det og det merker man på folk og bygg. Var imidlertid aldri redd, men ville anbefalt å bo i distrikt 5 eller 6.
Budapest ligger også sentralt i Europa, som gjør det enkelt og billig å besøke andre land enten med tog eller fly.
Bustad
Jeg bodde i en Airbnb i distrikt 6 med 3 andre. Det tok 10 minutter å gå til universitetet, dette sjekket vi også på Google Maps på forhånd da vi ønsket å kunne gå til universitetet. Det kan være litt dyrere å bo her, men vi fikk vasking annen hver uke inkludert + en veldig stor leilighet. Ville absolutt anbefalt å bo i distrikt 5 og 6, ikke lenger ut enn maks distrikt 7. Se også hvor i distrikt 6, gjerne sjekk adressen på google maps og sjekk avtand til skole og elven om man ønsker å være sentralt.
Sosialt miljø
Vi var totalt 15 stykker fra Uib i Budapest på høsten, en blanding av 3. kull og 5. kull. Vi holdt sammen hele semesteret og gjorde det meste sosiale sammen. Fakultetet har avtale med to ulike universiteter med flere plasser, så jeg vil tro det alltid er en del UIB-studenter der. Jeg ble ikke kjent med spesielt mange utvekslingsstudenter fra andre land, men dette hadde vært mulig om jeg dro på flere av arrangementene og tok mer initiativ. Personlig synes jeg det var veldig hyggelig med de andre norske jeg ble kjent med. Det er trygt og godt å være flere.
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
28.08.2023 - 26.01.2024Førebuingar/praktiske tips
I forkant av utvekslingsoppholdet måtte jeg undersøke fagene ved vertsuniversitetet og fylle ut OLA-avtale. Dersom fagene jeg ønsket ikke allerede var forhåndsgodkjent, måtte jeg søke om godkjenning. Det var en enkel prosess. I tillegg utvidet jeg forsikringen min til å dekke hele utvekslingsoppholdet og bestilte nytt HELFO-kort. Alt det praktiske som måtte gjennomføres i forkant fremgikk tydelig på UiB sine nettsider. Før avreise ble jeg tilsendt div. mail med viktig informasjon både fra UiB og veilederen ved vertsuniversitetet. Jeg anbefaler at du leser informasjonen nøye slik at du får gjort alt som trengs.
Jeg endte med å leie leilighet gjennom AirBnB sammen med én annen student fra UiB. Det var godt utvalg av leiligheter, men noe høyere prisnivå sammenlignet med leiligheter som ble leid ut privat. Til gjengjeld var det en ryddig og trygg prosess, og ingen problemer underveis.
Undervisningsformer
Undervisningen var obligatorisk, men det varierte fra foreleser til foreleser hvor strengt de fulgte det opp. Jeg måtte selv velge fag og sette opp en passende timeplan. Oversikt over timeplan fikk vi før valg av fag, men det var ingen problem å endre etter skolestart. Jeg valgte fag jeg syntes virket spennende, men tok hensyn til å sette opp en timeplan med langhelg og praktiske undervisningstidspunkter.
Det var mulig å velge mellom blokkfag og vanlige emner. Det var bredt utvalg. Emnene utgjorde 5 studiepoeng, hvilket gjorde at en måtte velge seks stk. Selv tok jeg kun vanlige emner og endte med seks eksamener siste uken. Eksamenene varte i maks 1,5 timer og testet overflatekunnskap, så det var veldig overkommelig. Eksamensformen varierte mellom skriftlig skoleeksamen, skriftlig hjemmeeksamen, innlevering og multiple choice. Utover eksamensforberedelser krevdes det lite forberedelser underveis i semesteret. Undervisningen foregikk i mindre klasser og besto som regel av at foreleseren holdt presentasjon foran klassen. Noen ønsket muntlig deltakelse fra studentene, men jeg opplevde aldri at jeg måtte delta. Hvert fag hadde 1-1,5 time undervisning i uken.
Vurdering av emnetilbodet
Det var bredt utvalg av emner. Flere spennende og annerledes emner enn hva jeg har hatt tidligere. Selv hadde jeg
- Oil and Gas Law
- European Labour Law
- Art Trade and Law
- Consumer Protection
- International Tax Aspects of Employees' Global Mobility
- International Commercial Arbitration
Jeg likte alle fagene godt. Art Trade and Law var faget hvor jeg la ned klart mest arbeid. For de andre emnene var det nok å følge med på undervisningen og repetere før eksamen. Kvaliteten på undervisningen var jevnt over god, men varierte litt med forelesernes engelsk-ferdigheter. Alle var veldig hyggelige.
Fagleg utbyte og språk
Ungarsk er teknisk og vanskelig, så det ble ikke lagt opp til å lære språket. Heller ikke omgikk jeg ungarske studenter eller lokale (annet enn forelesere). Jeg hadde imidlertid godt utbytte av det engelske språket, gjennom sosial deltakelse med andre studenter og gjennom undervisningen. All undervisning foregikk på engelsk.
Ettersom fagene er små var fokuset å få en generell oversikt. Det var spennende å få innblikk i nye rettsområder og tilegne seg kunnskap fra et internasjonalt perspektiv. Det krevdes ikke mye arbeid, men foreleserne bisto dersom en var interessert eller ønsket lære mer.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er fint og ligger sentralt på Pest-siden. Bor du i inner city på Pest-siden kan du fint gå til Universitetet. Hvis ikke er det godt utvalg av kollektivtransport som går hele tiden.
Byen er oversiktlig og lett å bli kjent med. En gøyal by fylt med spisesteder, kafeer og utesteder. Og ikke minst flotte og kjente turistattraksjoner. Byen er også et fint utgangspunkt for enkelt å kunne reise til andre ungarske byer eller naboland. Selv reiste jeg til Wien og Bratislava med buss og tog. Erasmus-gruppen og universitetet er flinke til å arrangere og opplyse om div. muligheter og turer.
Prisene i Ungarn er lavere enn i Norge. Både mat, utesteder og aktiviteter er billigere. Også kollektivt var billig. Det kostet rundt 100 NOK for månedskort, og inkluderte alle former for kollektiv transport. Når jeg i tillegg til vanlig lån og stipend fikk utdelt Erasmus-stipend, endte jeg med å ha mye større økonomisk frihet enn jeg er vandt til.
Bustad
Som nevnt leide jeg leilighet gjennom AirBnB. Leiligheten lå nord i inner city på Pest-siden. Det var sentralt og jeg kunne gå overalt hvor jeg skulle. Jeg brukte også metro til å forflytte meg.
Sosialt miljø
Universitetet og Erasmus la godt til rette for å få et sosialt miljø. Det var sosiale arrangementer daglig, og flere turer gjennom semesteret. Selv opplevde jeg at det var stor festkultur. Jeg har inntrykk av at mange utvekslingsstudenter velger Budapest fordi det er godt utvalg av utesteder og mange muligheter hver eneste dag. Det gjorde at det kunne være mer utfordrende å henge med sosialt dersom du ikke ønsket å gå ut like ofte. Det var likevel mulig å finne flere som også ville andre ting, og jeg opplevde generelt at andre studenter var lystne til å oppleve nye ting og være sosiale.
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
28.08.2023 - 26.01.2024Førebuingar/praktiske tips
Min erfaring var at oversiktene og sjekklistene til UiB sentralt og fakultetet var dekkende. Det praktiske i forkant gikk stort sett veldig greit for min del.
Undervisningsformer
Det er to ulike kategorier av emner ved ELTE: blokkfag om "vanlige" emner. Bloggfagene kunne vare f.eks. fire timer hver dag i en uke eller to timer hver dag i to uker. De vanlige emnene hadde derimot to undervisningstimer i uken gjennom hele semesteret. Undervisningen i disse fagene foregikk stort sett med sammenhengende forelesning i halvannen time. De fleste fagene var bygget opp rundt forelesninger i grupper på rundt 20+ personer. Det varierte veldig fra fag til fag hvor interaktive fagene var. I noen fag holder foreleseren ordet selv i halvannen time, mens det i noen fag i større grad er lagt opp til diskusjon. Det kreves ikke omfattende forberedelser mellom de ulike timene. Alle emnene er på 5 ECTS hver, så man må ta seks fag i semesteret for å oppnå full studiebelastning.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg tok følgende fag: "The Art of the Deal", "Civil Liberties in the US", "General Principles and Fundamental Rights in EU Law", "EU Public Law and Policy", "Free Movement of Persons in the EU" og "EU Protection of Fundamental Rights". Generelt sett er mitt inntrykk at EU-rettsfagene holdt er høyere akademisk nivå og var mer faglig utfordrende. Nivået på disse fagene lignet mer på det vi er vant til fra UiB, sett bort fra at det forutsettes mindre selvstudier.
Fagleg utbyte og språk
Jeg fikk mest faglig utbytte av de ulike fagene i EU-rett. Faget "The Art of the Deal" ga derimot et svært lavt faglig utbytte.
To av fagene jeg hadde ble holdt av amerikanere, ett av en franskmann og tre av ungarere. Alle foreleserne hadde gode engelskkunnskaper og jeg opplevde få språklige problemer. For de fleste er det litt uvant å snakke og skrive akademisk engelsk, men dette går stort sett veldig fint.
Universitetsområdet og byen
Budapest er virkelig en nydelig by.
Bustad
Fant bolig gjennom Facebook-gruppen "Rent a flat / room in Budapest". Der skrev jeg en post om hva jeg var på utkikk etter og så strømmet tilbudene inn. Leieprisene i Budapest er lavere enn i Bergen, selv om man sikkert betaler en del mer enn de lokale når man leter på engelsspråklige sider for utlendinger. Kollektivtilbudet i Budapest er godt, med både metro, trikker og busser, så det er ingen fare om man bor et lite stykke fra universitetet. Likevel er mitt inntrykk at mulighetene bør være gode for å bo innenfor gangavstand om man er litt tidlig ute og leter godt.
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
28.08.2023 - 26.01.2024Førebuingar/praktiske tips
Det er ikke mye man må fikse i forkant. Man må fylle ut OLA-avtalen og eventuelt søke om godkjenning. ELTE har heldigvis mange forhåndsgodkjente fag å velge i. Fikset også forsikring gjennom Juristforbundet og skaffet meg HELFO-kort. Leilighet fant jeg enkelt via Airbnb sammen med en medstudent fra UiB.
Undervisningsformer
Noen fag hadde obligatorisk undervisning, mens andre hadde ikke. Dette ble ikke informert om på forhånd såvidt jeg vet. Inntrykket var at det var noe vilkårlig hvem som tok oppmøte og ikke. Man kunne velge mellom blokkfag og vanlige emner. Blokkfag innebærer at man har en intensiv undervisning i en komprimert periode med avsluttende eksamen. På denne måten kunne man fort gjøre seg ferdig med fag. Vanlige emner hadde undervisning gjennom semesteret og avsluttende eksamen i siste time. Eksamensform er alt fra essays, multiple choice, hjemmeeksamen, presentasjon osv.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er bredt og variert. Jeg likte særlig Law of the Internal Market 1 og Labour Law. Disse fagene var ganske innholdsrike rent materielt, og det samme kan ikke sies om alle fag. Har nok noe å gjøre med varierende engelsknivå hos lærere.
Fagleg utbyte og språk
Faglig utbytte var varierende, avhengig av hvor mye materiell juss som ble gjennomgått. Her vil jeg trekke frem de ovennevnte. Uavhengig av det faglige utbytte vil man få et stort språklig utbytte, ved å både lese og høre akademisk engelsk.
Universitetsområdet og byen
Byen er en fin miks av gammel, ærverdig og vakker, og på den annen side noe sliten og skitten. Mer eller mindre alle studenter bor på Pest-siden, hvor det er flust av cafèer, restauranter, byliv og severdigheter. Universitetsområde er veldig pent, og området rundt er blant de finere på Pest-siden. Buda kan på sin side tilby et avbrekk fra storbylivet, med litt med grønt og litt mer ro.
Det må også tas med at prisnivået generelt er lavere enn Norge. Du vil kunne leve greit på Lånekassen og Erasmus.
Bustad
Fikset Airbnb med en medstudent. Dette er nok en del dyrere enn hva man må betale om man leier av en selvstendig privat utleier, men opplevdes også sikrere. Vi bodde i en romslig leilighet nord i inner city på Pest-siden. Det kan anbefales.
Sosialt miljø
Erasmus tilbyr flust av daglige arrangementer, og Universitetet inviterer også til noen arrangementer. Budapest er en utelivsby, og det vil det sosiale bære preg av. Jeg vil tro at Erasmus-studentene i Budapest er i toppsjiktet hva gjelder utelivskultur. Det gjør Budapest til en meget attraktiv by for de som elsker dette, men kanskje litt vanskelig å holde følge for de som kan sette pris på en pust i bakken. Men om man er frempå og klar på hva man vil få ut av utvekslingsoppholdet, er jeg sikker på at man finner noen med samme interesser.
2023
Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap
31.01.2023 - 30.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Jeg opplevde ikke at det var mye forberedelser og stress før avreise. Her er likevel en liste med ting som må gjøres og tips til hva som kan være lurt å gjøre:
- Delta på informasjonsmøtene til Erasmus
- Fyll ut OLA
- Fiks forsikring som dekker utveksling (Jeg utvidet forsikringen min fremfor å skaffe ny gjennom ANSA da det var billigere for meg)
- Sjekk at HELFO-kortet ditt er oppdatert eller skaff deg et nytt
- Se etter bolig (Du kommer til å få en mail fra UIB med tips. Det kan også være lurt å bli medlem i Facebook-grupper. Jeg selv fant leilighet via Marketplace på Facebook, men vær obs på svindel)
- Bruk god tid på å lage pakkeliste (Det er lurt å ta med seg litt av hvert da været i Budapest kan svinge veldig. Husk at du kan sende hjem litt sommerklær eller vinterklær dersom du får besøk halvveis inn i semesteret. I så fall får du også mer plass til litt shopping)
- Følg med på mailen din. Du vil få mailer fra Erasmus-koordinatoren (Akos) før oppstart med nyttig informasjon
Undervisningsformer
Du kan velge mellom blokkfag og vanlige emner, men må uansett ta 30 studiepong. Alle fagene på ELTE gir 5 studiepoeng hver. Jeg selv hadde fem vanlige emner og ett blokkfag, og synes denne fordelingen var fin. Jeg valgte også bevisst å ta de fagene som ikke hadde undervisning på fredager, fordi det er digg med fri og i tilfelle jeg ville på helgetur eller skulle få besøk hjemmefra.
Undervisningsopplegget minner om videregående ved at det er mindre klasser og ofte mer deltakelse fra studentene i timen. Professorene i de fleste fag forventer imidlertid ikke at du skal forberede deg til timene på forhånd og de krever ikke mye dersom du først ønsker å bidra i klassediskusjonen.
Når det kommer til eksamensformer, varierer dette fra fag til fag. Jeg hadde to skoleeksamener, to essay-innleveringer og to hjemmeeksamener.
Vurdering av emnetilbodet
ELTE tilbyr en rekke ulike emner som går på engelsk, og mange er allerede forhåndsgodkjente av UIB. Det er derfor ikke et problem å finne fag. Forbered deg likevel på at timeplanen kan endre seg i siste liten slik at du kan bli nødt til å endre sammensettingen din. Merk deg også at emnetilbudet kan variere fra høst- til vårsemesteret. Dersom du har spørsmål eller trenger hjelp, er det bare å ta kontakt med Akos, Erasmus-koordinatoren ved ELTE. Han svarer kjapt på mail og er generelt veldig hyggelig og behjelpelig!
Jeg hadde følgende emner:
- The Rights of Children and Child Protection in Europe
- Rethinking Fundamental Labour Rights in the EU
- Crossborder Litigation: the Amazon Disaster
- European Criminal Law
- Criminology, Crime and Criminal Justice
- Healthcare Services in the Internal Market in a Comparative Context
Av disse likte jeg de tre førstnevnte fagene best. Crossborder Litigation var et blokkfag hvor jeg hadde undervisning i 2 timer hver dag i to uker. Foreleseren, Dennis Campbell, var veldig dyktig og spennende å høre på! Det som gjorde at jeg likte de to førstnevnte fagene var de åpne diskusjonene i klassen hvor omtrent alle synspunkter var velkomne. Foreleserne i European Criminal Law var veldig gode i engelsk, men noen ganger gikk det litt for fort og ble mye prat utenfor PowerPoint. Criminology var nokså samfunnsbasert og mindre juss-ete. Healthcare Services hadde godt potensiale, men det var mye utskifting i forelesere, noe som gjorde faget litt lite oversiktlig.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet er ikke så høyt ettersom foreleserne holder seg litt på overflaten innenfor de fleste temaene. Årsaken til at jeg valgte ELTE og Budapest var imidlertid ikke for å få best mulig faglig utbytte, men for å få mer fritid enn jeg vanligvis tar meg fra studiene ved UIB, kule opplevelser og internasjonale venner. Jeg var derfor forberedt på et lavere faglig utbytte og trivdes fint med det.
Når det gjelder det språklige utbyttet, føler jeg at jeg nådde målet mitt for utvekslingsoppholdet – nemlig å bli mer komfortabel med å prate engelsk. At man kommer fort inn i det, trodde jeg først at bare var noe alle sa. Dette stemmer faktisk, så lenge du tør å si litt feil i starten og holder fokuset på å bare prate fremfor å snakke feilfritt. Ansatte på universitetet snakker grei og god engelsk, men det er mer varierende hva gjelder den vanlige mannen i gata. Den yngre generasjonen snakker godt engelsk, mens de litt eldre kan ha litt vanskeligheter.
Universitetsområdet og byen
Fakultetet (ELTE) ligger sentralt i sentrum, i en gate som er en slags forlengelse av shopping-gaten. Fakultetet er delt i to bygninger (A og B). Bygning A er stor og flott, mens bygning B er mindre og kan minne mer om en barne-/ungdomsskole. Området rundt skolen er koselig og består av flere cafeer og restauranter. Det er også en liten park rett i nærheten (2 min gangavstand) som det er fint å sitte/lunsje i. Du kan også gå til fakultetets eget biblioteksbygg (Budapest University Library) eller til Metropolian Library (et offentlig bibliotek) på omtrent 5 minutter.
Budapest er en helt fantastisk by! Det er masse å se og gjøre, det kryr av gode cafeer og restauranter, det er god shopping i gågate og på kjøpesenter, og det er bra uteliv. Jeg anbefaler deg å gå turer langs Donau, i City Park, på Margit/Margaret-øyen og opp til Gellerthøyden/Liberty Statue (som kan minne om en mini-Fløyen-tur). Budapest er kjent for sin flotte arkitektur så pass på å kikke opp og få med deg de kule detaljene! Mine to favoritter når det gjelder sightseeing og flotte bygg, er Parlamentet (flott på dagen, fantastisk på kvelden) og Basilikanen (flott utenpå, fantastisk inni).
Byen deles i to av elven Donau – Buda og Pest, og er videre delt inn i ulike distrikter. Det er på Pest-siden det meste skjer, men det er også verdt å ta turen over på Buda-siden innimellom, blant annet på grunn Gellerthøyden, Buda-slottet og Fisherman´s Bastion. Du bør også besøke GetYourGide og bestille unlimited prosecco-cruise på Donau – det er faktisk et must!
Budapest har ALT når det kommer til mat; indisk, italiensk, vietnamesisk, libanesisk og selvsagt ungarsk. Mine favoritt restauranter: Beerstro14, Trattoria Pomo D´oro, Hoppa Bistro, SAO, Manu+ og Menza. Ungarske retter/desserter du må smake: ChimneyCake fra Fitzkey eller Édes Mackó kürtóskalács og Langos fra Ligeti Langos. Og til alle iskrem-elskere: test isen på Gelateria Pomo D´oro og Dolce Intervallo.
Kollektiv-tilbudet i Budapest er veldig bra! Last ned BudapestGo-appen, kjøp studentpass og du kommer deg veldig enkelt til alle kantene av byen med buss, trikk og metro. Alle disse midlene går hele tiden! Bussen fra flyplassen og inn til sentrum heter 100E eller 200E (avhengig av hvor i sentrum du skal). Det er enkelt å gå til fots i sentrum og du blir fort kjent i bykjernen. Det er også mulig å leie bysykler – dette skal visstnok være veldig billig - men disse må parkeres på egne sykkelparkeringer. Merk deg også at folk kjører ganske fort i trafikken.
Byen har god plassering i Øst-Europa som gjør det enkelt å reise med buss eller tog på helge- eller dagsturer til utenlandske byer som Wien, Praha, Ljubljana og Bratislava. Jeg anbefaler deg også å besøke andre Ungarske byer eller landsbyer som for eksempel Eger, Tihany og Siofok (to ulike steder langs Balatonsjøen), Debrecen, Pécs eller Szeged. Kjøp togbillettene via jegy.mav.hu da denne nettsiden har billige billetter og gir studentrabatt.
ELB og ENS (arrangørene bak sosiale arrangementer) kommer til å arrangere mange ulike turer for Erasmus-studenter, men jeg anbefaler å bruke disse som inspirasjon og heller reise på egenhånd, da det som regel er veldig mange studenter som deltar på disse turene slik at det blir mye venting.
Bustad
Jeg vil anbefale deg å bo i distrikt 5, 6 eller 7, eventuelt i starten av distrikt 8 eller 9. Søk på «distrikter Budapest» på Google og kikk på bildet fra «Storbyeksperten» for å skaffe deg et inntrykk av sentrum og distriktene. Den svarte streken (formet som en halvmåne) indikerer hva som regnes som bykjernen hvor du helst vil bo innenfor.
Jeg selv bodde sammen med en medstudent fra UIB i distrikt 5, rett ved Basilikanen. Dette er distriktet nærmest elven på Buda-siden og det er her fakultetet og shopping-gaten ligger. Vi var veldig fornøyde og følte at vi ikke kunne bodd bedre med tanke på plassering.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet blant studentene i Budapest er veldig bra! Det arrangeres utrolig mange ulike sosiale ting som gjør det enkelt å bli kjent med andre studenter. Begynn å følge / bli medlem i ELB (Erasmus Life Budapest) på Instagram / Facebook for å få med deg alt som skjer. Dersom du ønsker å møte norske studenter, bør du også bli medlem av Norske studenter i Budapest (ANSA). Disse arrangerer likevel ikke like mange arrangementer som ELB.
Mitt beste tips er å si ja til så mye du orker å være med på. Tenk så heldig du er som kan studere og sanke gode minner i en så flott by og muligens få deg mange nye internasjonale venner for livet!
Lykke til og nyt!
Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap
31.01.2023 - 30.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Det kreves i grunn lite forberedelser utover det som følger av UiBs sider, så her er det bare å følge listene som er satt opp.
Jeg bestilte ANSA sin forsikring, som var det rimeligste og enkleste for meg.
Ellers kan det være lurt å finne flere fag som man synes er interessante enn kun de 6 man skal ta, ettersom fagene kan kollidere eller være satt på ugunstige tidspunkt. Dette skal imidlertid ikke være noe problem, da både ELTEs koordinator Akos og UiBs utvekslingsteam er fleksible og lett å kommunisere med.
Bolig er praktisk å få på plass tidlig, og jeg anbefaler å melde seg inn i ulike Facebook-grupper som eksempelvis "Budapest Flats/ Rooms/ Apartment For Rent short or long term". Det er mye ymse som blir lagt ut, så det kan være greit å begynne og kikke tidlig for å få en fin bolig.
Ellers er det bare å følge med på mailene som kommer fra vertsuniversitetet og fra UiB og å gjøre som instruert, så skal alt gå som smurt!
Undervisningsformer
Hvert emne på ELTE gir 5 studiepoeng. De fleste fag er vanlige emner, men universitetet tilbyr også en del blokkfag som både går tidlig og sent i semesteret. Personlig valgte jeg 5 vanlige emner og 1 blokkfag, og synes dette var en veldig grei kombinasjon tidsmessig.
Undervisningsopplegget varierer fra fag til fag, der noe kan minne om seminarer eller arbeidsgrupper som vi har på UiB, noe om skoleklasser på VGS og noe om forelesninger slik som på UiB. I ett av fagene mine (Hungarian tort law - a case by case analysis) gikk vi gjennom en praktikumsoppgave hver time, og det var derfor forventet at du hadde satt deg inn i oppgaven og kunne bidra aktivt. I dette faget og i noen av de andre mindre fagene var muntlig aktivitet en del av vurderingsgrunnlaget, noe jeg synes var positivt da det ble mer diskusjon og ulike perspektiver. Jeg opplevde likevel at det var lett å ta ordet, både fordi mange av de andre utvekslingsstudentene var yngre og ikke hadde vært borti stoffet før, og fordi professorene satt pris på bidrag.
Eksamensformene var varierte, da jeg hadde to skriftlige eksamener, en presentasjon og tre essay-innleveringer. Eksamenene og karaktersettingen var rettferdig og overkommelige, og jeg kan ærlig si at det er den diggeste eksamensperioden jeg har hatt.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg synes ELTE hadde et veldig bredt og godt utvalg av fag innenfor ulike fagområder, og synes det var kult at man både kunne ta fag om ungarsk og internasjonal rett. Det var enkelt å både finne fag som var interessante, som UiB godtok og som gikk opp i timeplanen.
Emnene jeg tok var:
Jeg hadde følgende emner:
- The Rights of Children and Child Protection in Europe
- Rethinking Fundamental Labour Rights in the EU
- Crossborder Litigation: the Amazon Disaster
- European Criminal Law
- Hungarian Tort Law - a case by case analysis
- Artificial Intelligence In Private Law
Foreleserne var gode i engelsk, og var enkle å forstå og å følge med på (utenom European Criminal law, der den ene professoren mumlet og i stor grad benyttet seg av latinske begrep og uttrykk som han hverken forklarte eller skrev opp).
Fagleg utbyte og språk
Faglig utbytte:
Utbyttet av emnene rent faglig varierte i stor grad. Fagene gir kun 5 poeng, noe man godt merket på manglende dybde i mange av fagene da emnene ble mer som "innføringer". Jeg sitter likevel igjen med et faglig utbytte av utveksling, og har lært mye EU-rett og komparativt, samt fått en god innføring i juridisk engelsk.
Jeg hadde uten tvil (og mest overraskende) størst læringsutbytte i Hungarian Tort Law, men dette var uten tvil grunnet en veldig god professor. Hver time besto av en gjennomgang av en case, som man løste gjennom bruk av ungarsk erstatningsrett. Det var imidlertid lite detaljfokus på ungarsk erstatningsrett, da det hele tiden ble gjennomført komparative analyser av de deltakende studentenes egne nasjonale rettskulturers løsning på oppgaven. Eksamen besto av å bli satt sammen med en ungarsk student og å fremføre en løsning på en case, der vi internasjonale studentene skulle fremføre den ungarske løsningen, og den ungarske studenten fremføre vår løsning, før vi analyserte forskjellene og begrunnelsen for forskjellene. Dette var akkurat slik jeg ønsket at Erasmus-opplevelsen skulle være, og synes faget både var interessant og lærerikt.
Crossborder Litigation var også svært interessant, da vi hadde en veldig motiverende og dyktig professor fra USA. Han la opp til åpne diskusjoner, og knyttet hele tiden lærestoffet til relevante caser og hadde et undervisningsopplegg som var spennende å følge.
I både Child protection og Labour rights in the EU gikk vi litt mer detaljert gjennom prinsipper og stoff som vi veldig overfladisk hadde gått gjennom på studiet tidligere, og var stort sett fornøyd med utbyttet her.
European Criminal Law gikk mer på detaljnivå og var i grunn mer lærerikt, men den ene av foreleserne var veldig vanskelig å følge med på her.
Skulle jeg valgt igjen, ville jeg ikke valgt Artificial Intelligence, ettersom det ble lite fokus på juss og det i stor grad ble veldig gjentakende og minnet mer om et samfunnsfag. Eksamensformen her var likevel veldig grei, da vi fikk skrive et essay om et valgfritt emne, noe jeg lærte mer av.
Språk:
Mitt språklige utbytte synes jeg var veldig godt. All undervisning foregår på engelsk, og selv om det kan ta litt tid å komme inn i juridisk engelsk kommer dette fort. De fleste av vennene vi fikk der nede var også internasjonale, og jeg snakket derfor i stor grad engelsk også utenfor skolen, noe jeg synes var veldig kjekt. Jeg hadde uten tvil ikke vært like komfortabel med å bruke engelsk i hverdagen og i arbeidslivet dersom jeg ikke hadde vært på utveksling.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet ved juridisk fakultet består av to bygg som ligger rett ved siden av hverandre. Byggene ligger sentralt og i distrikt 5, rett ved Great market Hall og Kalvin ter, så det er lett å komme seg hit både gående og med metro/buss/trikk. Det er mange koselige kafeer og et nydelig bibliotek i området.
Budapest har virkelig alt, og jeg kan ikke anbefale å dra hit sterkt nok. Det er alltid noe som skjer, og det er alltid noe vakkert å se på. Byen er stor nok til at det aldri er kjedelig, samtidig som man får god oversikt og føler seg hjemme der. Byen er rimelig å bo og leve i, samtidig som det er et fantastisk utvalg av mat, severdigheter og aktiviteter. Jeg savner allerede kveldsturer langs Donau og løpeturer rundt Margit-Øyen, og kommer definitivt til å komme ofte tilbake til Budapest.
Som norsk student lever man godt i Budapest, med rimelig og godt utvalg av mat fra alle kulturer (pass på å spise litt ungarsk mat også), og svært billig øl. Man kan som regel gå til alt, men offentlig transport der nede er utrolig velutviklet og punktlig. (Og ikke minst billig, med rundt 100kr for et månedskort der man har tilgang på både trikk, buss og metro).
Bustad
Jeg leide en privat leilighet sammen med en annen student rett ved operaen i distrikt 6, som vi fant gjennom en Facebook-gruppe. For oss var både beliggenhet, standard og kommunikasjon helt perfekt, og vi følte oss virkelig heldig som kun betalte 350 euro hver per måned, alt inkludert. Det kan likevel være greit å ha noen som kan komme på visning, eller å ha digital visning for å passe på å ikke bli svindlet.
Generelt ville jeg anbefalt å bo i distrikt 5, 6 eller 7. Pass likevel på å ikke bo midt i distrikt 7, ettersom dette er festdistriktet og klubbene er åpne og aktive 24/7.
Sosialt miljø
Som nevnt er det alltid noe som skjer i Budapest. Ulike studentorganisasjoner organiserer i begynnelsen av semesteret "speed-friending" og andre sosiale aktiviteter, noe som gjør det lett å få venner og bekjente. Selv om vi var et par norske, bestod vennegjengen vår av studenter fra Tyskland, Italia, Frankrike, Slovenia, Montenegro, Mongolia etc., og det var veldig kjekt å knytte vennskap til mennesker fra andre kulturer. Jeg anbefaler å bare si ja til alt, og å benytte seg av det byen har å by på.
Alt i alt et fantastisk opphold i en nydelig by, noe som gjør at jeg misunner studenter som skal på utveksling dit!
Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap
29.08.2022 - 27.01.2023Førebuingar/praktiske tips
Personlig syns jeg det var lite som måtte gjøres i forkant av oppholdet. Det viktigste å huske på er å ta språktest, fylle ut OLA og skaffe forsikring for studenter i utlandet (jeg brukte ANSA). I tillegg er det greit å ha med seg HELFO- kort. Du finner all informasjon du trenger om dette på UiB sine hjemmesider, og du får informasjon både på informasjonsmøtet og e-post. Fakultetet på ELTE har også en veldig hyggelig ERASMUS- koordinator som heter Akos, som sender ut mail med nødvendig informasjon i forkant av oppholdet. Han er også veldig flink til å sende ut informasjon under oppholdet, og det er bare å sende han en mail dersom du skulle lure på noe - både før og under utvekslingsoppholdet.
Utenom dette er det bare å se etter bolig (noe som jeg syns var greit å ha i orden før jeg dro ned) og skrive pakke liste. Jeg meldte meg inn i flere Facebook- grupper der de la ut leiligheter til leie, for eksempel "Rent a room/flat in Budapest", "Budapest flats and apartments for rent" og "Leiligheter i Budapest for norske studenter og arbeidstakere". Jeg brukte en del tid på å tenke ut hva jeg skulle ta med meg av klær, ettersom man kommer ned til ganske varme temperaturer i september samtidig som det blir ganske kaldt når man kommer til november. Et tips jeg vil komme med er derfor å pakke med seg litt ullundertøy og andre ting man kanskje ikke tenker på å pakke med seg i august. Dersom man vet at man får besøk, er det også mulig å sende med litt sommerklær hjem og få ned litt vinterklær.
Undervisningsformer
På ELTE kan du velge mellom å ha vanlige emner og blokkseminar. Undervisningen i de vanlige emnene var på 2 timer hver uke. De fleste blokkseminarene er på en uke, hvor man for eksempel har forelesning fra kl. 8-12 hver dag. Andre blokkseminar kan for eksempel være på noen timer annenhver fredag (totalt fire forelesninger). Alle emnene var på 5 poeng, så det er ingen forskjell på vanlige emner og blokkseminar når det gjelder studiepoeng.
Undervisningsopplegget på ELTE er annerledes enn det jeg er vandt med fra UiB. Siden emnene kun er på 5 poeng, har man ikke mulighet til å gå i dybden på samme måte og man holder seg derfor mer på overflaten. Jeg opplevde at en del av foreleserne fokuserte en del på historien til det aktuelle rettsområdet. Dette gjorde at jeg syns noen av emnene ble litt "samfunns-preget", siden vi ikke gikk grundig igjennom rettsregler, forarbeider og rettspraksis slik man er vandt med fra Norge. De fleste emnene består hovedsakelig av vanlige forelesninger. I motsetning til UiB, er det færre studenter i forelesningene og foreleserne legger opp til mer aktivitet fra studentene (ved at foreleserne stiller spørsmål og de som vil svarer - hvis ingen svarer fortsetter bare foreleseren). Det kreves imidlertid ikke at man er aktiv i timene, og jeg har ikke opplevd å blitt spurt ut om noe. De fleste foreleserne snakker bra engelsk, og det gikk stort sett greit å følge med i timene. Man trenger heller ikke å kjøpe noen bøker, da alt av pensum og eksamen er basert på foreleserens PowerPoints og diverse artikler som man får via ELTE sine portaler.
Jeg ble anbefalt å ta en blanding av vanlige emner og blokkseminar, slik at det skulle bli færre eksamener i eksamensperioden. For vanlige emner var eksamen som regel i den siste forelesningen i emnet. Eksamen varte som regel i 1,5 time. I utgangspunktet skal eksamen i blokkseminarene være noen uker etter endt blokkseminar. Jeg opplevde likevel at mange av eksamenene i blokkseminarene kom tett i eksamenene i de vanlige emnene, slik at jeg fikk mange eksamener i løpet av en uke og noen dager med flere eksamener samme dag. Når det gjelder eksamensform, varierer dette fra emne til emne. Jeg hadde en blanding av skoleeksamen og hjemmeeksamen. Eksamenene kunne inneholde alt fra multiple choice, essay questions, short answer og study cases. Dette varierer også fra emne til emne, og de fleste emner inneholdt en blanding.
Dersom du velger å dra til Budapest er du sikret at alle eksamenene er ferdig før jul, selv om semesteret varer ut januar eller til midten av februar. Jeg valgte å dra ned igjen til Budapest etter nyttår, siden jeg hadde muligheten og ikke var klar for å reise hjem (siden jeg trivdes utrolig godt).
Vurdering av emnetilbodet
På ELTE kan du velge mellom en rekke engelske emner (som var en av grunnene til at jeg valgte universitetet). Hvert fag er som sagt på 5 poeng, og man må ha totalt seks emner for å fylle opp et semester (30 studiepoeng). Det er derfor ikke noe problem å finne fag, og jeg slet heller med å velge mellom hvilke emner jeg ville ta siden de har mange interessante emner å velge imellom. Det er imidlertid verdt å merke seg at emnetilbudet kan variere fra høstsemesteret til vårsemesteret - så dersom det er et emne du har sett på listen over forhåndsgodkjente fag her ved UiB, er det ikke sikkert at de tilbyr det mens du er på utveksling. Det kan også hende at de har tatt bort noen av emnene. Jeg hadde følgende emner:
- EU Human Rights and Criminal Justice
- International Criminal Law
- European Labour Law
- Cross Border Contracts and Cross Border Dispute Resolution
- The rights of children and child protection in Europe
- American criminal law and procedure
Av disse emnene var American law and procedure, European Labour Law og EU Human Rights and Criminal Justice de emnene jeg klart likte best. Foreleserne var veldig engasjerte, imøtekommende og gode i engelsk. Foreleseren i American law and procedure er en pensjonert distriktsadvokat fra Santa Barbra, med godt humør og mange spennende saker fra sin tid som distriktsadvokat. Foreleserne i European Labour Law og EU Human Rights and Criminal Justice kommer begge fra Ungarn, og er veldig hyggelig, smilende og engasjerende.
Fagleg utbyte og språk
Personlig syns jeg at det faglige utbyttet er lavt sammenlignet med UiB, noe som er naturlig siden hvert fag kun er på 5 studiepoeng. Som sagt er det mer fokus på å få et overblikk over det aktuelle rettsområdet, enn å jobbe problembasert innenfor de ulike områdene (slik man gjør i Norge). Man får likevel muligheten til å få et "større" innblikk i internasjonal rett og EU- rett, noe jeg syns var svært interessant. Selv om dette er rettsområder man har vært innom på UiB, har du muligheten til å velge mange spennende fag innenfor både internasjonal rett og EU- rett ved ELTE. Det er for eksempel mulig å ta fag som fokuserer på arbeidsrett innenfor EU, og som gir en større forståelse for arbeidstakernes muligheter innenfor EU og ikke bare hvilke rettigheter man har som arbeidstaker i Norge.
Som nevnt syns jeg at de fleste foreleserne var flink i engelsk, og det var ikke noe problem å følge med på det som ble sagt. Det er heller ingen problem å notere på engelsk, selv om jeg innimellom noterte noen ord på norsk (fordi det gikk litt fort i undervisningen og jeg ikke hadde tid til å tenke meg om). Jeg syns også at alle medstudentene mine var veldig flinke i engelsk, og det var ikke noe problem å kommunisere på engelsk - verken faglig eller sosialt. Det største utbyttet for min del har nok vært det å snakke engelsk hver dag, og se at det er mulig å kommunisere og jobbe med juss på engelsk.
Universitetsområdet og byen
Jeg hadde ikke store forventninger til Budapest før jeg dro, og hadde aldri trodd at jeg skulle bli så glad i byen som jeg ble! Budapest er virkelig en helt fantastisk by - byen er full av liv, mange ting å se og gjøre, utrolig mange gode restauranter og bra uteliv. For min del var dette den perfekte byen for et utvekslingssemster. Jeg forelsket meg i gåturerer langs Donau, turer i CityPark, utsikt til Parlamentet (særlig på kveldstid) og Liberty Bridge - og ikke minst solnedgang og soloppgang fra Fisherman's Bastion.
Med andre ord kan Budapest anbefales på det varmeste dersom du er glad i fin arkitektur, gode restauranter og et bra uteliv (for meg var Morrisons Monday et høydepunkt). I tillegg er prisene i Budapest er veldig vennlige for oss nordmenn, så du trenger ikke å spare særlig mye før et opphold i Budapest. Dessuten er det veldig enkelt å komme seg rundt i Budapest - både til fots og med kollektiv transport. Jeg gikk som regel dit jeg skulle, både fordi det som regel var relativt korte avstander og jeg fikk sett mer av byen. Det er heller ikke vanskelig å ta verken trikk, metro eller buss - og alt av kollektivt går ofte. Som ERASMUS-student får du også en 100-dagers billett til bare noen hundrelapper. Dette får du informasjon om i løpet av de første ukene ved ELTE.
Budapest ligger dessuten veldig sentralt til i Øst-Europa, og det er enkelt å reise på turer med tog eller buss fra Budapest. Vi reiste blant annet til Wien, Praha, Ljubljana og Bratislava. I tillegg dro vi på to dagsturer i Ungarn, blant annet til Eger (som er et vindistrikt i Ungarn). Jeg kan virkelig anbefale å dra på noen dagstur eller helgetur mens du er i Budapest. Jeg skulle ønske jeg fikk reist til flere byer i Øst-Europa, samtidig som jeg er glad for at jeg fikk oppleve Budapest til det fulleste mens jeg var der. Togbillettene fra Budapest var også ganske rimelige, og flere av selskapene hadde studentrabatt som man kan bruke som ERASMUS-student.
ELB arrangerer diverse turer for ERASMUS-studenter, jeg vil likevel anbefale å reise sammen med venner dersom du har muligheten til det. Vi opplevde at dette var mye bedre - og du har ikke minst mulighet til å reise akkurat dit du vil og akkurat når det måtte passe deg.
Bustad
Jeg bodde sammen med to andre studenter fra UiB i distrikt VII. Vi ble anbefalt av Akos å enten bo i distrikt V, VI eller VII (på Pest-siden). Jeg er veldig fornøyd med plasseringen på leiligheten, og ville ikke bodd noe annet sted. Før jeg flyttet til Budapest visste jeg ikke hvor sentralt leiligheten faktisk lå, og det var kort avstand til det aller meste på Pest-siden: det tok omtrent 15-20 minutter å gå til fakultetet, det var bare noen få minutter å gå til de fleste av vennene mine (både norske og internasjonale), kort vei til matbutikker og kollektiv transport, restauranter, barer og klubber. Selv om området så litt slitt og skittent ut, sammenlignet med områdene nærmere Donau, syns jeg plasseringen var helt perfekt.
Vi fant leiligheten gjennom en Facebook- gruppe, og betalte rundt 4000kr hver i måneden. I tillegg var vi så heldig å ha strøm og andre utgifter inkludert, noe som mange andre måtte betale utenom. Selv om leiligheten ikke hadde den aller beste standarden (var noen små ting som jeg mener burde vært utbedret), har jeg ingenting å utsette på den. Leiligheten hadde to store soverom og et mindre soverom, stor stue, et stort kjøkken og stort bad med god plass. Vi hadde derfor mer enn god nok plass til både oss og venner.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Budapest var veldig bra - personlig kunne jeg ikke fått det bedre. Vi var 8 jenter fra UiB som reiste sammen og holdt sammen under oppholdet i Budapest, samtidig som vi ble kjent med mange utenlandske studenter i løpet av den første uken i Budapest. Vi ble fort kjent med andre studenter fra både ELTE og Pazmany (gjennom UiB-studentene der). Det endte med at vi ble en stor gjeng som fant på mye sosialt hele tiden - stort sett hver dag. Jeg vil si at det sosiale miljøet i Budapest er annerledes enn i Bergen, ettersom man har tid til å finne på noe hver dag og utnytter hver dag på en helt annen måte enn vi gjør her hjemme i Norge. Dette er noe jeg har satt ekstremt stor pris på - det å få oppleve nye ting sammen med nye mennesker som man blir veldig glad i på kort tid. Jeg har daglig kontakt med mange av vennene jeg fikk i Budapest, og er helt sikker på at jeg kommer til å møte de fleste igjen i løpet av kort tid.
De fleste jeg ble god venn med var fra Tyskland (det er generelt veldig mange tyskere i Budapest), i tillegg til Danmark, Sverige, Finland, Nederland og Malta. Dessuten fikk jeg noen gode venner fra fakultetet fra England og Italia. Alle var veldig hyggelige og smilende, interessert i å bli kjent med andre og tok ofte initiativ til å finne på noe sosialt. Dessuten snakket alle veldig bra engelsk.
Mitt beste tips her er å ta initiativ for å bli kjent med andre - meld deg inn i diverse WhatsApp-grupper, gå bort å snakk til noen selv om det kan virke skremmende eller inviter noen med på en kopp kaffe eller lunsj. Selv tok vi initiativ til noe sosialt via en WhatsApp-gruppe som vi lagde for jusstudentene på ELTE. Det var litt skummelt å invitere til noe når man ikke visste om noen ville dukke opp - eller hvem. Vi ble heldigvis positivt overrasket da mange dukket opp. Mange av de som dukket opp endte med å være de vi hadde mest kontakt med i løpet av semesteret, og trolig er det de jeg kommer til å ha kontakt med i fremtiden.
Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap
29.08.2022 - 27.01.2023Førebuingar/praktiske tips
Lite som måtte forberedes i forkant egentlig. OLA må jo fylles ut, men det er ingen å endre på fagene. Sannsynligvis må man det fordi skolen endret timeplan opp til flere ganger under første uke. Bør ordne forsikring (jeg har ANSA) og bestille HELFO kort. Ellers gjorde jeg lite.
Undervisningsformer
Jeg har 6 fag, hvert 5 poeng. Fire av dem er normale fag, dvs. et seminar hver uke (de setter av 2 timer per men de fleste varer maks 1,5t). I tillegg hadde jeg 2 blokkfag, dvs. man har faget mer intenst over en kortere periode. Jeg hadde et som bare var digitalt og som man gjorde i eget tempo som var veldig greit (Civil liberties in US), samt et med 4 samlinger (kl10-16 hver gang). I de fleste fag er det ikke forventet at man forbereder seg i forkant. Det handler mest om å dukke opp i timene og delta hvis man tør og kan.
Vurdering av emnetilbodet
Hele undervisningsopplegget er svært annerledes UiB, og minner med om VGS. De fleste fag har et mindre juss-preg over seg enn UiB, og det ligner mer på samfunnsfagstimer. Engelskferdighetene til professorene er gjennomgående ok, men noen har aksent og kan være mer krevende å følge når de prater fort. Det går likevel fint.
Fagleg utbyte og språk
Faglig utbytte i flere av fagene er lavt sammenlignet med UiB da flere av fagene rommer mye overflatisk og lite i dybden. Lite prakøtikumsoppgaver og problembasert læring. Et fag som likevel minner om det norske (men på et enklere nivå), og som jeg vil anbefale for den som ønsker å lære juss, er Internal Marked. Der lærer man om de 4 friheter og statenes adgang til gripe inn i market. Det faget har vært lærerikt siden den materielle EU-retten ikke var noe NIRI-faget behandlet, og som er et tema som er relevant for de fleste jurister. Jeg syntes også EU Human rights and criminal justice er et spennende fag med en dyktig professor som er flink til å engasjere, kan minne litt som Holmøyvik i sine analyser og tydelighet. Det faget er lærerikt og gir et nytt blikk på EU systemet og forholdet til EMK.
Universitetsområdet og byen
Skolen ligger sentralt i byen og lokalene kan minne om nybygget på jussen i standard. Siden skolen er i sentrum er det mange spisesteder rundt. Det er også lett å komme seg til og fra, enten til fots eller med kollektivt.
Budapest er også lett å komme seg rundt i idet man har ordnet kollektiv transport. Da er det et godt tilbud med trikk, metro og buss. Samtidig er det ikke så store avstander på Pest-siden, slik at man som regel kan gå dit man vil. I starten er det å anbefale for å få litt overblikk over byen, samt man da kommer over mange stilige steder og ting å se.
Et annet tips jeg vil komme med er å dra på "free walking tour". Det er tidsbaserte guided turer som arrangeres daglig i byen. Da lærer man mye på kort tid om byen, landets historie og samfunnet. Det gjør det også lettere å bli kjent med byen, samt man får en del tips på steder å dra (som ikke er turistfeller).
Bustad
Jeg leide leilighet sammen med 3 andre fra UiB. Leiligheten har en veldig god plassering i 6 distrikt, med både busstopp og trikk like ved, samt gåavstand til både 7.distrikt (hvor mye av restauranter, barer og uteliv er), parlamentet og skolen (typ 20min). Standarden er levelig for et semester. Stedet er nokså slitt og bærer preg av å være utleieleilighet da mye er ikke direkte ødelagt men ikke het i orden heller, typ flere lys funker ikke, slitasjeskader, knirkete gulv etc. Men dersom man ikke har de store forventninger når man drar ned vil det gå fint.
Vi leide fra et selskap som heter "downtown apartments". Det er helt greit for prisen man betaler (jeg betaler i underkant av/ca 4000 totalt for leie, internett, strøm gas og vaskehjelp annenhver uke for sentral leilighet). Tipser likevel om nettsiden mange tyskere bruker da flere av dem har bedre leiligheter. wg-gesucht.de (tror det er deres finn.no for leiligheter).
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er godt. Vi norske har holdt sammen samtidig som vi har blitt kjent med mange utvekslingsstudenter fra andre land. Det er særlig mange tyskere. Alle er imøtekommende og gjennomgående er engelsknivået høyt. Det er ukentlige erasmus arrangementer som vi i starten deltok på. Etter hvert med tiden planlegger man heller selv og gjør ting med venner. Men anbefaler å være på de første ukene da det er da man blir kjent og danner vennegjenger.
Jeg anbefaler på det sterkest å reise rundt når man er her, og da vil jeg anbefale å heller dra selv fremfor med Erasmus. Jeg tror man får mer ut av det når man kan organisere seg selv og gjøre det mann selv vil når man vil (med erasmus er det en del venting ol). Tog og buss til andre europeiske byer er lett tilgjengelig ved et lite internettsøk og prisene er som regel gode.
Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap
29.08.2022 - 27.01.2023Førebuingar/praktiske tips
Før du reiser er det en rekke ting som må ordnes. Heldigvis har UiB utarbeidet huskelister og veiledninger, hvor du finner all informasjon som er nødvendig for å forberede seg på utenlandsoppholdet. Les derfor gjennom UiB sine studentsider for utvekslingsopphold og delta på informasjonsmøtet som avholdes - når dette er vil du motta informasjon om.
Undervisningsformer
Til forskjell fra i Norge foregår undervisningen i mindre grupper, alt fra noen få stykker til grupper på størrelse med storgrupper. Hvor mange man er i vært fag beror på hvor mange som melder seg opp til kurset og eventuelle plassbegrensninger. Det er i større grad lagt opp til interaksjon i timene i form av at foreleseren gjerne stiller spørsmål og ønsker å involvere studentene. Det kan på mange måter sammenlignes med slik undervisningen typisk var på ungdomsskole og videregående. Det er imidlertid sjeldent slik at man blir tvunget til å ta ordet, men i noen fag blir deltakelse i timen vektlagt ved karaktersettingen.
Også når det gjelder eksamen er det større grad av variasjon sammenlignet med Bergen. Personlig har jeg bare hatt skoleeksamen, men i andre fag inngår presentasjoner som en del av karaktersettingen, og eksamen kan også være en hjemmeoppgave. Med skoleeksamen menes at man har en eksamen, enten online fra hvor som helst eller fysisk på skolen, med begrenset tid. Mine eksamener har variert fra 45-90 minutter, og er i så måte langt kortere enn det man er vant til hjemmefra. Hvordan eksamen utformes beror på foreleseren. I noen fag har eksamen bestått av en del multiple choise og en del med short essay question(s) og/eller case spørsmål, mens i andre fag har eksamen bestått utelukkende av short essay questions.
Eksamen bygger i det vesentlige på undervisningen man har hatt i faget, og eventuelle artikler, litteratur e.l. gjort tilgjengelig for studentene. Man trenger derfor ikke kjøpe noe pensum. Personlig har jeg litt blandende meninger om dette, fordi man i stor grad må lene seg på notater tatt underveis i faget. Disse notatene kan være av varierende kvalitet, all den tid det ikke alltid er like lett å få notert alt som blir sagt, enten pga. språkbarrier, at det går for fort e.l. Det er m.a.o ikke så lett å "tette" eventuelle kunnskapshull.
Vurdering av emnetilbodet
ELTE har et stort utvalg fag på engelsk innenfor mange ulike fagområder, noe jeg synes var tiltalende. Det er m.a.o. ikke noe problem å fylle de nødvendige poengene man må ta for å få godkjent utvekslingsoppholdet. Hvert fag er på 5 credits, og godtskrives som like mange studiepoeng i Norge.
Fagleg utbyte og språk
Jeg har stort sett vært fornøyd med språkferdighetene til foreleserne, men jeg kan bare snakke på egne vegne ut fra hvilke fag jeg har hatt. I to av fagene hadde foreleseren engelsk som sitt morsmål, noe som gjorde undervisningen lett å følge. Også engelskferdighetene til mine medstudenter har vært av god kvalitet, så man får virkelig et språklig utbytte.
Jeg vil også si at jeg har hatt et stort faglig utbytte av å være her, men kunnskapen man sitter igjen med er til dels av en litt annen karakter enn det man er vant med fra jussen i Norge. Mens man i Norge forventes å opparbeide seg en forståelse for grunnleggende trekk og hovedlinjer, vil jeg påstå at man her, hvertfall ut fra hvordan man testes på eksamen, har et større kunnskapsfokus. Med dette mener jeg at du kan bli testet i konkrete faktakunnskaper, snarere enn foreståelse.
Universitetsområdet og byen
Budapest er en fantastisk by med masse å by på og gode reisemuligheter til omkringliggende byer og andre land. I tillegg er prisene veldig vennlige, til tross for inflasjonen som foregår over hele Europa. Til illustrasjon koster en kaffe på café typisk 15-20 kroner, en øl på butikken kan koste så lite som 6 kroner. Wien ligger bare to timer unna, hvilket er ypperlig for dagsturer eller helgeturer. Det bugner også av resturanter og kafeer, så matelskere har mer enn nok å utforske. Bibliotekene er mange og ofte veldig vakre - man kan f.eks lese inne på parlamentsbygningen, men personlig foretrakk jeg andre bioblitek bedre.
Budapest er en veldig vakker by med praktfulle bygg og flott arkitektur. Politikken her kan imidlertid, i norske øyne, oppleves som kontroversiell.
Videre har budapest et veldig velutviklet kollektivsystem, og som student får man 100-dagersbillett for noen få hundrelapper. Byen er imidlertid ikke større enn at man kommer seg langt til fots. Med google maps er det enkelt å navigere seg rundt i byen, om det så er for å finne kollektivrute eller for å ta beina fatt.
Bustad
Jeg fant bolig gjennom en annonse i en facebookgruppe for erasmusstudenter i Budapest. Det finnes mange slike grupper, som det kan være lurt å melde seg inn i når man er på utkikk etter bolig. Her har jeg bodd med 3 av mine norske medstudenter, hvor hver og en av oss betalte mellom 340-360 euro beroende på rommets størrelse. Det har vært praktisk å bo sammen ettersom vi har hatt mange av de samme fagene og derfor har kunnet ha kollokvier sammen hjemme.
Vi bodde i 6.distrikt, et hipt og kult område med gåavstand til stort sett alt. Herifra tok det ca. 20 minutter å komme seg til skolen. Eneste ulempen er at mange av leilighetene her er uten stue (trolig har de gjort om stue til soverom), noe vi har savnet. Folk er stort sett veldig sosiale her, så vi skulle gjerne sett at vi hadde en stue å invitere folk over til.
Sosialt miljø
Budapest har et fantasisk studentmiljø og det er opptil flere arrangementer hver dag i regi av ErasmusLifeBudapest eller andre organisasjoner. Folk er stort sett veldig interessert i å bli kjent, men det krever selvfølgelig egen innsats og vilje å danne seg et sosialt nettverk. Allerede ved registreringen på skolen har folk i min vennegruppe her blitt kjent, så det gjelder å trå litt ut av komfortsonen og tørre å ta intiativ. Vi har blitt en stor vennegruppe her bestående av studenter fra det juridiske fakultet på henholdvis ELTE og Pazmany, i tillegg til folk fra andre underversitet. Sammen har vi vært på uttalige utflukter, middager, fester osv.
Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap
29.08.2022 - 27.01.2023Førebuingar/praktiske tips
Det er ikke veldig mye å fikse før utveksling - følg listen på UiB sine nettsider så er du good: forhåndsgodkjenning av fag, skaffe reiseforsikring for studenter i utland, skaffe bolig, fylle ut OLA, språktest. Hva gjelder bolig meldte jeg meg inn i diverse Facebook-grupper (bla. rent a flat/room in Budapest, leiligheter i Budapest for norske studenter og arbeidstakere).
Meldte meg også inn i facebookgruppen "Erasmus Budapest" og div whatsappgrupper for å undersøke hva som var av sosiale arrangementer i fadderuken. De legger ut billetter til arrangementer tidlig, men dette er ikke nødvendig å kjøpe før du kommer ned. Man får masse informasjon når man kommer og arrangementer arrangeres av både Erasmus Life Budapest (ELB) og ESN ELTE.
Før studiestart får man også mail av studiekoordinatoren på ELTE Akos med all informasjon man trenger. Man får blant annet tilbud om å få en lokal fadder, noe jeg benyttet meg av. Møtte henne aldri, men hun svarte på det jeg hadde av spørsmål, så var veldig greit.
Undervisningsformer
Det undervises både vanlige fag med undervisning 2 timer per uke og blokkseminar. Eksamen er som regel i siste time av faget for de vanlige fagene, og noen uker etter for blokkfagene. Det kan være greit å ha noen blokkfag for å unngå å ha alle eksamen på slutten. Det kan også være greit å se på eksamensform når man velger fag, men selv om jeg valgte ulike vurderingsformer endte alle fag opp med skoleeksamen uten obligatorisk oppgave underveis, så denne er ikke nødvendigvis korrekt.
Vurdering av emnetilbodet
Generelt sett er jeg fornøyd med emnetilbudet hos ELTE - det er mye å velge mellom, og noe for enhver smak.
Jeg hadde to blokkfag; Civil liberties in the US og American Law and Procedure som begge ble undervist av to amerikanske gjesteprofessorer. Civil Liberties var forhåndsinnspilte videoer med spørsmål etter hver video, veldig fleksibelt, så anbefales om man ønsker å gjøre ting i eget tempo. American Criminal Law ble undervist av en pensjonert DA fra California som fortalte masse om gamle saker (med bilder) - helt annerledes enn norsk undervisning - veldig interessant.
Av vanlige fag hadde jeg EU Labour Law, Law of the Internal Market, M&A og Mediation as Strategic Conflict and Complexity Resolution Enabler. Internal Market var utvilsomt det faget som krevde mest jobb, men også det faget med størst faglig utbytte. Ellers ble Mediation undervist av en veldig engasjert gjesteforeleser og var ett av de fagene jeg hadde mest glede av. M&A ble undervist av en erfaren advokat fra Baker McKenzie og ga en overfladisk innføring i faget. Opplegget føltes tidvis tilfeldig, men foreleseren delte sjenerøst av egen kunnskap og erfaringer.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet er lavere enn på UiB, noe som er naturlig ettersom fagene kun er 5 ESC hver. Det er mer fokus på å få et overfladisk overblikk enn å dykke ned i detaljer. Gjennomgående har også fagene et mer samfunnsfaglig preg enn typisk juss-fag. Det var likevel interessant og se hvordan undervisningen foregår i et annet land, og særlig lære mer om EU-rett.
Det språklige nivået til professorene var gjennomgående bra, selv om det kunne være litt utfordrende med aksent noen ganger. Dette gikk likevel helt fint. Også medelever er gjennomgående gode i engelsk, så kommunikasjon er ikke noe problem.
Universitetsområdet og byen
Universitet ligger sentralt i byen og er enkelt å komme til både via kollektiv transport og ved å gå. Det er generelt veldig greit å komme seg fra A-B i Budapest, da kollektiv transport er veldig oversiktlig og billig. Tror jeg betalte rundt 350kr for kollektivt for et halvt år. Generelt har byen også utrolig mye å by på - kule barer, masse spisesteder, kule utesteder, flotte utsiktspunkt, museum mv.
Bustad
Fant bolig gjennom Downtown Apartments sammen med tre andre fra UiB. Helt grei standard og relativt behjelpelig utleier.
Sosialt miljø
Et av de største fordelene ved å dra til Budapest er det sosiale miljøet. Byen er full av utadvendte og eventyrlystne utvekslingsstudenter fra hele verden. Om man vil henge med nordmenn, arrangerer ANSA fadderuke og mye annet gjennom semesteret, men ettersom vi var ganske mange fra UIB som reiste sammen, så benyttet jeg meg ikke av dette. Dro derimot på flere arrangementer i startet arrangert av både ENS ELTE og ELB, noe som er supert for å skaffe seg nettverk. Særlig ELB sine arrangementer er ganske rotete, men det er uansett en fin møteplass for å bare starte å prate med noen. Det var også fint å dra på noen arrangementer gjennom ESN ELTE for å få venner fra universitet, ettersom dette ikke alltid var så lett i klassen.
2022
BAPS-AOP HØST 2022
15.08.2022 - 31.12.2022Førebuingar/praktiske tips
Det var ikke nødvendig å gjøre så mange forberedelser før avreise.
Et tips er å melde seg inn i facebookgruppen "norske studenter i Budapest". Her legges det ut informasjon om fadderuke samt leiligheter som kan leies.
Undervisningsformer
Mange av fagene har obligatorisk undervisning.
Eksamensform bestemmes gjerne av emneansvarlig i de enkelte fagene. Her kan det være alt fra skoleeksamen, presentasjoner eller innleveringer gjennom semesteret.
De fleste fagene er på rundt 5 studiepoeng.
Vurdering av emnetilbodet
Mange forskjellige fag å velge mellom på engelsk.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet har variert fra emne til emne ettersom det er stor forskjell på hvilke krav emneansvarlig setter til deg som student.
Universitetsområdet og byen
ELTE har fakulteter spredt på mange steder i byen. Oppleves som sentralt.
Budapest er en fantastisk studentby. Prisene er lave. Mange fine restauranter hvor du kan spise ute for en billig penge. Det er også svært bra uteliv.
Bustad
Leie av bolig er mye billigere enn i Norge, men det kan være utfordrende å finne noen som kun ønsker å leie ut for et semester.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er veldig bra! Det er muligheter for å knytte internasjonale relasjoner gjennom Erasmus sine daglige aktiviteter, og det er også er stort norsk miljø.
Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap
30.08.2021 - 28.01.2022Førebuingar/praktiske tips
Når man følger universitetets utvekslingsavtaler og Erasmus-programmet er det lite egenarbeid som kreves. Det må blant annet søkes om forhåndsgodkjenning, fylle ut OLA, kjøpe reiseforsikring, ta språktest og finne bolig. Jeg meldte meg tidlig inn i diverse facebook-grupper for å lete etter bolig, samt få et inntrykk av ulike sosiale arrangementer. Erasmus Life Budapest sine arrangementer ble mye benyttet fra dagen jeg ankom Budapest, og selv om det til tider var noe kaotisk var det et fint sted å utvikle vennskap.
Fakultetet på ELTE har en morsom og flink Erasmus koordinator ved navn Akos som sender informasjon angående fag og lignende i god tid før skolestart. Før avreise får man også spørsmål om man ønsker en lokal jusstudent som mentor som jeg benyttet meg av. Vi hadde et givende møte første uken min i Budapest, men møttes dessverre ikke mer utover det.
Dersom du velger Budapest er du sikret at alle eksamener er ferdige før jul, selv om det offisielle semesteret varer ut januar. Jeg valgte likevel å bli i Budapest ut januar ettersom jeg hadde muligheten til det og ikke var klar for å reise hjem helt enda.
Undervisningsformer
Det er verdt å merke seg at emneansvarlig står veldig fritt til å bestemme hvordan undervisningen og eksamensformen skal gjennomføres. I utgangspunktet kan du velge mellom to forskjellige emneformer: 1) vanlige fag 2) blokkseminar. Blokkseminarene gjennomføres vanligvis over en kort intensiv periode, med eksamen i siste undervisningstime eller påfølgende uke. Selv hadde jeg to blokkseminar, en uke i september og en uke i oktober, som var en fin måte å gjøre unna noe skolearbeid og eksamener i starten. Det var imidlertid ikke et must, da jeg kjenner mange som bare hadde vanlige fag.
De vanlige fagene har som regel en dobbelttime undervisning en gang i uken fra september til desember. Jeg hadde både skoleeksamen, hjemmeeksamen, muntlig eksamen og innlevering av essay som eksamensform. Det var bra å ha forskjellige eksamensformer, da man kunne gjøre unna det som ikke var skoleeksamen på et tidligere tidspunkt. På ELTE sine hjemmesider skal hvert fag ha en emnebeskrivelse, der eksamensformen er oppgitt – sjekk dette når du velger fag!
Vurdering av emnetilbodet
Hvert fag er 5 studiepoeng/ECS-poeng, hvorav UiB-studenter må velge 6 for å oppfylle semesterkravet. Det vanskelige er å velge hvilke! Universitetet tilbydde hele 64 fag for Erasmus studenter bare på det juridiske fakultetet (noen er på andre språk vel og merke). Det er også en mulighet å få godkjent fag fra andre fakultet, samt ungarsk språkkurs. Selv endret jeg fag flere ganger uten problem, også etter skolestart. UiB godkjenner de aller fleste fag selv om de ikke er på listen over forhåndsgodkjente fag.
Generelt sett, ble jeg positivt overrasket over engelsken til professorene samt deres faglige engasjement. Det var spennende å kunne ta mer aktiv del av valg av fag, samt at det var mer aktiv deltagelse enn det UiB legger opptil ettersom antallet studenter i de ulike emnene var lavere. Fagene blir imidlertid veldig overfladiske når man har så lite forelesninger, og jeg satt ofte igjen med å undre over om vi i det hele tatt hadde tatt opp noen juridiske problemstillinger. Foreleserne er mer opptatt av et samfunnsrettslig perspektiv og at man hever blikket, enn at man dypdykker ned i detaljer om hvordan "uturvande" eller "utilbørlig" skal tolkes. Mer om de enkelte fagene jeg valgte:
- Labour Rights As Human Rights
Hvis du liker menneskerettigheter, er dette et passende fag for deg. Interessante perspektiver, men foreleseren var noe varierende. Avsluttende vurdering var en gruppepresentasjon på 20 minutter som krevde liten innsats for god karakter.
- Transitional Justice
Streng og seriøs foreleser, men særskilt flink fyr. Dette handler definitivt mer om historie enn juss, og dersom du ønsker å lære mer om autoritære regimers utvikling til demokrati er dette faget for deg. Eksamen var på 1,5 time online, med enklere spørsmål enn ventet.
- Basics of International Disability Law
Kunne vært spennende, men ble for overfladisk og fjasete til tross for en hyggelig professor. Et fag som krever minimalt med innsats, der utbytte gjenspeiles. Essay på rundt 5 sider til eksamensform, der jeg fikk inntrykk av at stort sett alle fikk toppkarakter dersom de leverte noe.
- Free movement of persons before, during and after COVID-19
Definitivt mitt favorittfag denne høsten, nettopp fordi man får større innsyn i betydningen av EU/EEA medlemskap (inkludert Erasmus+). Foreleser involverte studentene i timene og hadde ingen endelig eksamen - men flere avkrysningsprøver og innleveringer underveis. Dette faget var på masternivå, og hadde størst arbeidsmengde av mine fag.
- American Criminal Law and Procedure
Blokkseminar på fire dager. Pensjonert distriktsadvokat fra Santa Barbra med smittende humør og stort engasjement. Typisk amerikansk, faget kan tas på grunn av foreleseren - ikke på grunn av det juridiske innholdet.
- Comparative Perspectives of Fundamental Rights Protection: Israel, Europe and International Law
Blokkseminar på fire dager. Flink gjesteprofessor fra Israel. Spennende perspektiv på konstitusjonelle domstoler og menneskerettigheter, men noe tørt i lengden.
Fagleg utbyte og språk
Første tiden skrev jeg delvis notater på norsk og delvis på engelsk. Etter noen uker var alt på engelsk. Foreleserne er relativt flinke i engelsk, medelever likeså. Det viktigste utbytte er nok å se at det går helt fint å jobbe med juss på engelsk!
Et semester på ELTE gir deg muligheten til å velge noen litt mer spesielle fag, samt få øynene opp for internasjonal rett og EU-rett igjen! Ta denne muligheten for å få et større perspektiv på jussen ved å velge ulike fag. De konkrete fagene gir lite utbytte i seg selv etter min mening, men det er likevel spennende å oppta seg noen tanker om ulike skolesystem og ulike juridiske synspunkt. Det er heller intet pensum eller bøker som trengs kjøpes, da eksamen er basert på forelesers PowerPoints.
Universitetsområdet og byen
Ved første øyekast kan Budapest oppleves som en veldig travel og skitten by, og jeg sitter igjen med følelsen av at det ikke er en by jeg kunne bodd i for resten av mitt liv. Likevel, synes jeg det er det perfekte valget for et Erasmus-semester. Jeg har forelsket meg i gåturer langs Danube på kveldstid med utsikt mot Parlamentet, samt slottshøyden og Gellerthøyden ved solnedgangstid. Partylivet i Norge kan ikke sammenlignes, og det er en veldig fin opplevelse å ha råd til å spise ute hver eneste dag. Jeg opplevde det som et veldig sosialt semester, der man finner på mye mer forskjellige enn i Norge. Jeg dro på spa, museum og escape rooms hver måned. Ellers var EM i håndball, nøtteknekkeren og julemarked i desember fine høydepunkter.
Noe som ikke var forventet, var hvor interessert jeg ble i Ungarsk kultur og historie. På dette feltet er Ungarn mye rikere enn Norge, da særlig storhetstiden på 1800-tallet setter klart preg på byens flotte arkitektur. Særlig er ELTE sitt jussfakultet og universitetsbiblioteket ærverdige bygg. Benytt videre muligheten til å spise lokalmat, snakk med innfødte, samt lære mer om krigstiden, kommunisme og dagens (noe kritiske) politiske situasjon.
Fra Budapest er det også mange fine destinasjoner å reise til, som du bør benytte muligheten av. Det finnes flybilletter til svært hyggelige priser, men jeg hadde størst interesse i å besøke nabolandene og se mer av Ungarn ved bruk av tog og buss. I Ungarn var jeg i Szeged, Eger, Visegrad, Esztergom, Balatonsjøen, Székesfehérvár, Bükki nasjonalpark og Szentendre. De fleste er fine dagsturer fra Budapest. Utenfor landegrensene reiste jeg til Zagreb, Plitvice nasjonalpark, Ljubljana, Bledsjøen, Bratislava og Tatrafjellene. Som en naturglad nordmann merket jeg savnet etter spektakulære naturopplevelser. Jeg prøvde imidlertid å dra på flere skogsturer og se de utsiktspunktene som var å finne i området, i tillegg til at jeg reiste til Slovenia, Slovakia og Kroatia for å se mer fjell og daler.
Angående trening var jeg medlem på treningsstudioet «No. 1 fitness» som man får rabatt på med Erasmus kortet, men er nok tvilsomt det billigste og beste tilbudet. Jeg deltok også på gruppetimer gjennom universitetets idrettsgruppe kalt «BEAC», nærmere bestemt ulike former for aerobics. Dette var morsomt, og vi ble etter hvert en fin vennegjeng som dro sammen.
Bustad
Ettersom en god venninne av meg også skulle på utveksling til Budapest vurderte vi lenge å bo sammen, som mange gjør typisk gjennom AirBnB. Vi valgte imidlertid å finne et internasjonalt kollektiv hver for oss, noe som vi begge er veldig fornøyde med i ettertid. Selv skrev jeg et innlegg på facebook- og whatsapp-grupper der jeg søkte roomates som var ute etter samme opplevelse som meg: være i et internasjonalt miljø med andre studenter som ville nyte livet! Mange av de jeg ikke endte opp med å bo med ble jeg likevel venner med når jeg ankom Budapest, så dette var en fin måte å få et nettverk. Vi som endte opp med å bo sammen leide en leilighet fra september-januar gjennom «Rental Apartments Budapest» og hadde det utrolig fint sammen, så min klare anbefaling er å bo med folk fra forskjellige land for å få maksimalt ut av opplevelsen. Jeg hang for øvrig mye sammen med min norske venninne og vi fikk samme vennegjeng, men vi snakket kun engelsk sammen med andre til stede.
Sosialt miljø
Det beste med å velge Budapest etter min erfaring. Det kryr av internasjonale studenter som er i samme situasjon som deg og ute etter å få seg nye venner, men det er ingen tradisjonell fadderuke med faddergruppe (ANSA har for nordmenn) som vi er vant med så her må man bjuda på i starten. Gå ut av komfortsonen, bo med andre utvekslingsstudenter og møt opp på nye Erasmus arrangementer hver uke. Det er mulighet for å delta på ulike arrangementer flere ganger om dagen gjennom hele semesteret, særlig fikk jeg mye ut av speed-friending og pub crawls i starten.
Kom før skolestart og utvikle vennskap - internasjonale studenter er utadvendte, eventyrlystne og samfunnsengasjerte folk som DU kan bli kjent med. Diskuter matvaner, språklige forskjeller og få bekreftet eller avkreftet forutinntatte syn på ulike nasjonaliteter.
Før øvrig, var vi lite preget av koronasituasjonen da Ungarn ikke har økonomi og vilje til å stenge ned landet igjen. Jeg fikk imidlertid korona i løpet av oppholdet, men det var lite problematisk. Det er også et perfekt sted å få besøk av familie og venner hjemmefra, men pass på så du har tid til å nyte tiden der uten besøk også.
Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap
30.08.2021 - 28.01.2022Førebuingar/praktiske tips
Bruke utvekslingsmodulen som ligger inne på MittUiB godt. Der inne ligger det en huskeliste som lister opp alle ting du må gjøre i forkant av utvekslingsoppholdet, slik at dersom du følger denne slavisk vil du ikke glemme noe viktig. Vil også anbefale å lage en gruppe med andre fra UiB som eventuelt skal reise ned samtidig med deg for å ha mulighet til å stille hverandre spørsmål, komme med påminnelser, etc.
Undervisningsformer
Hvordan fagene blir undervist varierer i stor grad. Noen av fagene er såkalte blokk-fag der man har noen intensive dager i løpet av (vanligvis) en uke, etterfulgt av eksamen etter endt undervisning. Andre fag møtes til bestemte tidspunkt hver uke, og har eksamen på slutten av semesteret. Hvilken eksamensform som blir brukt vil også variere, men dette er det god informasjon om på emnesidene til de ulike fagene. Jeg anbefaler å sette deg inn i dette på forhånd, slik at man ikke får en hektisk eksamensperiode, men har mulighet til å spre arbeidet utover i semesteret. Selv hadde jeg tre blokk-fag og tre "vanlige" fag. Ellers forventer de aller fleste foreleserne at man engasjerer seg i timen, da det som regel er klasser på rundt 15-30 stykk. Etter min erfaring kreves det likevel lite forberedelse i de fleste fagene, som gjør at man kan engasjere og uttale seg i timen uten å ha måttet gjøre mye forarbeid for det. Professorene er som alltid ikke ute etter å "ta noen", men heller å starte en diskusjon i klasserommet.
Vurdering av emnetilbodet
Hvert fag på ELTE er verdt 5 studiepoeng, som gjør at man må velge 6 fag for å oppfylle kravet om 30 studiepoeng. Det var veldig mange spennende fag å velge mellom som Erasmus-student, og jeg synes de absolutt hadde tilbud for enhver. Jeg anbefaler på forhånd å sette seg godt inn i hvilke fag man kunne tenkt seg å velge, og se på fjorårets timeplan (som vanligvis er den samme år etter år, med minimale justeringer) for å forsikre seg om at fagene ikke kolliderer med hverandre. De aller fleste fagene er dessuten allerede forhåndsgodkjent av UiB som gjør hele prosessen veldig enkel som utvekslingsstudent. Av fagene jeg hadde vil jeg særlig anbefale "American Criminal Law and Procedure" som var et blokk-fag undervist av en amerikansk professor og tidligere statsadvokat.
Fagleg utbyte og språk
Engelskkunnskapene til professorene har variert i fagene jeg valgte her nede, men man kan vel generelt si at ungarere er dårligere i engelsk enn nordmenn. Dette la jeg til grunn da jeg skulle melde meg opp til fag før semesterstart, og valgte de to fagene som ble avholdt av engelske professorer. Synes det var et godt avbrekk fra ellers varierende engelskkunnskaper. Ellers synes jeg at professorene absolutt kunne fagene de underviste i, selv om jeg nok må innrømme at man møter på en del mindre faglige utfordringer her enn hva man gjør i Bergen.
Universitetsområdet og byen
Selve universitetsområdet ligger ikke langt fra sentrumskjernen i byen, og er omgitt av koselige restauranter og kafeer. Selv om de aller fleste forelesningene holder til i hovedbygningen til det juridiske fakultetet, kan det også være at noen timer blir holdt i andre bygg. Kan derfor være greit å gjøre seg kjent med byggene og plasseringene i forkant av studiestart - men dette var ikke vanskeligere enn å finne frem på Dragefjellet. Budapest er generelt en helt fantastisk by å studere i. Uansett hvilken dag i uken det skulle være er det alltid noe nytt å finne på og se. Det er utallige restauranter å velge mellom, storslåtte bygninger å se på, veldig bra uteliv - og alt til de mest studentvennlige prisene jeg noensinne har vært borte i. Budapest ligger dessuten midt mellom mange andre land, som gjør det svært enkelt å dra på helgeturer i landene rundt, noe jeg anbefaler å dra deg nytte av.
Bustad
I forkant av utvekslingsoppholdet tok jeg kontakt med en annen studiekamerat som skulle på utveksling samtidig som meg, og vi bestemte oss for å flytte sammen. Ettersom høstsemesteret bare varer i fire måneder, valgte vi å finne bolig gjennom airbnb. Leien har ligget på cirka 4700,- i måneden per pers, noe som virket ganske standard for langtidsleie gjennom airbnb. Vi kunne definitivt ha funnet billigere leilighet gjennom andre nettsider, men ettersom det klart er mindre månedsleie enn hva man er vandt med fra Norge fant ikke vi noen grunn til det. Dessuten var leiligheten plassert i en hovedgate i sjette distrikt, noe som føltes veldig trygt. Generelt anbefales det å velge en bolig i 5., 6. eller 7. distrikt, da disse skal være "trygge". Personlig har ikke jeg følt meg utrygg i det hele tatt rundt om i byen, men var selv veldig fornøyd med å bo så sentralt og "opplyst".
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet her nede har vært veldig godt, både gjennom opplegget som føres av ERASMUS og det som føres av ANSA Budapest. Selv synes jeg at det var enklere å holde tritt med arrangementene som ble avholdt av ANSA, da det er færre av disse og det åpenbart er mer oversiktlig med informasjon som blir kommunisert gjennom nordmenn. I tillegg avholdt ANSA en god gammeldags norsk fadderuke som det var veldig morsomt å få med seg. Men her kan personlige preferanser variere, da man med ANSA kun møter på andre nordmenn, og ikke utvekslingsstudenter fra andre land - alt avhenger av hva man egentlig vil få ut av utvekslingssemesteret. Jeg anbefaler uansett å prøve ut begge deler mens man først er her nede.
Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap
30.08.2021 - 28.01.2022Førebuingar/praktiske tips
Jeg valgte å dra på utveksling fjerde studieår. Jeg har derfor måtte endre på studieløpet mitt. Jeg tok valgfag i Budapest, og «hopper inn igjen» på fjerdeåret. Jeg tar derfor Rettergang og Allmenn formuerett sammen med resten av kullet ved UiB til våren, mens jeg tar straff med kullet under høsten etter mitt kull. Master skrives som planlagt siste semester. Dersom en ønsker å dra på utveksling fjerdeåret, bør man tidlig tenke på hvordan man vil legge opp resten av studieløpet. Jeg fikk god hjelp av veilederne ved UiB, og er veldig fornøyd med den videre studieplanen min. Det gjøres oppmerksom på at undervisningen i Rettergang starter i midten av november, mens man enda er på utveksling. Grunnet kombinasjonen av blokkseminarer og vanlige eksamener + at en har ganske mye fritid som student ved ELTE, var dette likevel ikke noe problem. Både forelesninger og seminar kunne følges digitalt.
Et praktisk tips når man har kommet frem er å være forsiktig med å praie taxier som står langs gatene. Flere av mine venner har opplevd ubehagelige situasjoner i disse taxiene, som ofte er ute etter å lure folk for penger. Det anbefales derfor å bestille taxi gjennom appen Bolt!
Undervisningsformer
Undervisningsform varierer fra emne til emne. To av emnene mine var online dette semesteret, hvorav det ene var live forelesninger på Zoom, mens det andre bestod av allerede innspilte videoer som en kunne se når som helst, etterfulgt av quizer som utgjorde karakteren i dette faget. Videre er noen av fagene blokkseminarer, mens andre har typisk en dobbeltime forelesning i uken. Blokkseminarer er kortere, mer intensive kurs med eksamen rett etter blokkuken. Jeg hadde tre blokkseminarer, og tre «ordinære» emner hvor undervisningen var fordelt utover hele semesteret. Vil absolutt anbefale å kombinere de to, ettersom man da slipper å ha 6 eksamener på slutten av semestere, men heller får fordelt det litt utover. De ordinære fagene bestod for vår del av forelesninger, uten særlig interaksjon mellom foreleser og student. Jeg har inntrykk av at dette var mye grunnet krav om munnbind på universitetet, som hemmet kommunikasjonen. Har troen på at det vil bli mer interaktivt kommende semester!
Vurdering av emnetilbodet
Det er svært mange fag å velge mellom på ELTE, og det var ikke noe problem å fylle et semester med engelske fag. Ett fag tilsvarer 5 studiepoeng, så man må ha 6 ulike fag. Jeg vil anbefale å se både på vurderingsform og timeplan når man velger fag, samt selvfølgelig hva man synes ser interessant ut. Vær obs på at emnetilbudet kan endre seg noe fra man fyller ut Online Learning Agreement, men dette ordner seg helt fint - både ERASMUS-koordinator ved ELTE og UiB er veldig behjelpelige. Jeg tok fagene Civil Liberties in the US, American Criminal Law and Procedure, Consumer Protection, The Rights Of Children and Child Protection in Europe, International Commercial Arbitration og International Air and Space Law. Særlig de fire førstnevnte er å anbefale, men alle fagene var interessante på hver sin måte.
Fagleg utbyte og språk
Ettersom hvert fag kun tilsvarer 5 studiepoeng, er de ikke så altfor omfattende. Likevel er jeg veldig fornøyd med faglig utbytte, ettersom en fikk mulighet til å utforske flere rettsområder. Personlig ga dette meg drahjelp med tanke på mastertema, da særlig et av fagene fanget min interesse. I forhold til valgfagene ved UiB vil jeg påstå at nivået er hakket lavere. Likevel gir dette massevis av fritid til å utforske den nydelige byen, som er en av grunnene til at jeg ønsket å dra nettopp til Budapest. Hva gjelder språk er engelsken generelt dårligere i Ungarn enn hva vi nordmenn er vant til, uten at dette gikk nevneverdig utover undervisningen. Foreleserne snakker gjennomgående godt engelsk, så jeg opplevde ikke noen språkbarrierer i faglig sammenheng.
Universitetsområdet og byen
Jussfakultetet ligger sentralt til i en veldig fin del av byen. Det er enkelt å komme seg til skolen med kollektivtransport. Jeg bodde ca. 20 minutter fra fakultetet. Ettersom byen er veldig flat, tok jeg beina fatt stort sett overalt. Dette er også en veldig fin måte å se byen på, samt få oversikt og bli bedre kjent. Det er en veldig stor by, så det er greit å få en viss retningssans på plass.
Bustad
Jeg bodde med en medstudent fra UiB i en AirBnB. Vi bestilte i slutten av mai. Leien lå på ca. 4000 kroner i måneden hver. Det er absolutt mulig å bo billigere enn dette, men ettersom vi kun skulle bli i 4 måneder var det veldig greit å komme til en fult møblert leilighet, hvor alt av strøm og nett er ordnet på forhånd og inkludert i prisen. Leiligheten lå i nærheten av St. Stephen Basilica, noe vi fort innså at var den perfekte beliggenhet for oss. Det var gåavstand overalt, og området føles veldig trygt.
Sosialt miljø
Det er massevis av muligheter for å komme i kontakt med andre både norske og internasjonale studenter! Jeg deltok på ANSA sin fadderuke, og fikk mange gode venner gjennom ANSA. Til tross for at det ikke er så mange norske jusstudenter i Budapest, er det mange nordmenn som studerer veterinær og medisin der. Dersom man ønsker å stifte mer internasjonale bekjentskap arrangerer ERASMUS en haug med både utflukter, fester og andre aktiviteter gjennom hele semesteret. Det er en veldig kjekk by å være student i, og det er alltid noe å finne på!
Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap
30.08.2021 - 28.01.2022Førebuingar/praktiske tips
Du trenger ikke å gjøre så mye før du kommer ned til Budapest. Så lenge du gjør det som står i mailene fra UiB ("før du reiser"-listen er veldig nyttig) og ELTE, går alt smertefritt. Det jeg kommer på som måtte gjøres før avreise var å ta språktesten og søke om forhåndsgodkjenning av fag (som på ingen måte er et endelig valg, jeg endte med å endre de fleste av dem da jeg kom til Budapest, mest fordi fagene som tilbys varierer fra semester til semester). Også må du selvfølgelig finne bolig før du reiser.
Meld deg inn i Facebook-grupper for å finne bosted og sosiale arrangementer. For bosted meldte jeg meg inn i Budapest flats for rent and sale, rooms and flats for (erasmus) students, flats for erasmus students in Budapest. Anbefaler også å melde seg inn i Norske studenter i Budapest (ANSA), Erasmus Life Budapest og ENS ELTE. Whatsapp-gruppen for ELTE-studentene er nyttig (mener å huske at koordinatoren fra ELTE sendte ut linken). Her kan du komme i kontakt med folk og stille spørsmål over en lav sko.
Du må ha reiseforsikring før du drar. Jeg skaffet meg reiseforsikring gjennom ANSA, som jeg opplevde som trygg og relativt billig. Skaff deg også ELB-kort hvis du vil få med deg alt eller noen av de uendelige arrangementene til Erasmus Life Budapest.
Du får tilbud om å få en lokal jusstudent som mentor, noe jeg anbefaler. Jeg møtte bare mentoren min en gang, men han var utrolig hjelpsom og svarte gjerne på alle spørsmål jeg måtte ha! F.eks. før jeg tok et endelig valg av fagene mine, tipset han meg om gode og mindre gode forelesere.
Kollektivtransporten er super med trikk, metro og buss - her kommer du deg kjapt rundt hvor enn du vil. Kjøp deg studentmånedskort til en hundrings og fiks studentbevis på kontoret i bygget ved siden av jussbygget. Bysykler og el-sparkesykler er også plassert rundt om i byen, men Budapest er absolutt ikke en sykkelby. Gåavstandene er heller ikke lange, så jeg foretrakk å gå dit jeg kunne. Du kan laste ned BKK-appen for raskeste kollektivtilbud, men transportfunksjonen til Google Maps er vel så god. Jeg brukte Maps for alt det er verdt.
Undervisningsformer
Undervisningen er egentlig ganske lik som den på Dragefjellet, men eksamensformen er helt annerledes. Vi hadde 1,5t sammenhengende forelesning uten pause i hvert fag hver uke. Det kan være alt fra 10 til 80 studenter pr fag (både utvekslingsstudenter og ungarske fra fakultetet), men vanligvis ligger det på 20-40 studenter. Undervisningen går som regel i enveiskommunikasjon fra foreleseren med hjelp av PowerPoint, noe jeg syntes var veldig greit. Noen forelesere krevde litt mer, f.eks. i et av fagene (Transitional Justice) hvor studentene skulle holde hver sin 5 minutters presentasjon i grupper. Men dette gjør bare faget gøyere, så det er ikke noe å være redd for.
Jeg synes mesteparten av fagene var ganske interessante og prøvde å følge med i forelesning for å få mest mulig utbytte av det (med varierende hell vel å merke, hehe). Det kreves ikke forberedelse før forelesning og vi hadde ikke pensum, bare artikler og PowerPoints.
Eksamensformen varierer i alt fra essays, online open book-eksamen, skriftlig eksamen på skolen, til presentasjoner (både individuelt og i grupper). Jeg hadde tre online open book-eksamener på 1-2 timer og to presentasjoner (en individuell og en i gruppe), og var veldig fornøyd med det! Ingen av eksamenene var særlig krevende når jeg la inn litt forberedelse på forhånd. Det gikk også helt fint å ha to eksamener på en dag.
Vurdering av emnetilbodet
På ELTE velger du seks fag som hvert utgjør 5 credits (studiepoeng). Valgmuligheten er stor da du kan velge mellom rundt 60 forskjellige fag. Så den eneste utfordringen her er å snevre seg inn til bare seks fag og velge noen som ikke kolliderer. Selv om verden fortsatt var rammet av pandemien, var vi veldig heldige med at skolen og alle bibliotek var åpne. De fleste fagene var fysiske, men vi kunne også velge noen som var online.
Fagene og arbeidsmengden kan ikke sammenlignes med det vi er vant med på Dragefjellet. Siden fagene bare utgjør fem poeng, er de ikke særlig omfattende og holder seg mest på overflaten. Et av ønskene mine for utvekslingsoppholdet var å få nok tid til utforskning, sosialt liv og alt det et utvekslingsopphold har å by på, noe jeg helt klart fikk i Budapest! I starten jobbet jeg relativt lite med skole. Jeg var i forelesningene og satt noen timer på biblioteket i uka og kunne si meg godt fornøyd med det. I eksamensperioden ble det selvfølgelig litt mer jobb, men på langt nær så mye som i Bergen.
Jeg valgte fem fag som strekker seg over hele semesteret og ett blokkseminar som er mer intensivt over en kortere periode (1,5t pr dag i to uker i mitt tilfelle). Anbefaler å ta minst ett blokkseminar så du slipper seks eksamener i starten av desember. Fagene jeg valgte var International Criminal Law, Labor Rights as Human Rights, Introduction to Hungarian Substantial Criminal Law, Transitional Justice og International Air and Space Law. Alle var fysiske bortsett fra sistnevnte. Jeg hadde definitivt mest glede av de fysiske fagene. Air and Space law var spennende med en kjernekar av en foreleser (som for øvrig hadde faget for siste gang), men ble ekstremt lammet av å være online (noe som også skyldtes at foreleseren snakket 20% fag og 80% tull).
International Criminal Law var spennende i seg selv, men jeg fikk et ganske dårlig helhetsinntrykk pga. de to foreleserne som kjørte hvert sitt løp og snakket lite sammen. Labor Rights as Human Rights var spennende, men litt kjedeligere enn forventet. Hungarian Criminal Law likte jeg godt, særlig eksamensformen: Presentasjon hvor jeg skulle sammenligne et strafferettstema innen norsk og ungarsk strafferett. Transitional Justice handlet om hvordan forskjellige land har håndtert menneskerettighetsbrudd begått av et tidligere regime, og minte meg mest om et historiefag, men var likevel utrolig spennende. Blokkseminaret jeg hadde het Avoiding, Negotiating og Mediating Disputes in Transnational Commerce og handlet om kontrakter og tvisteløsning, men jeg tror vi var siste kullet til å ha faget. Foreleseren var amerikansk og godt over pensjonsalder - såpass gammel at vi knapt hørte hva han sa. Men alt i alt var jeg veldig fornøyd med alle fagene og de dyktige foreleserne som også var flinke i engelsk!
Et stort pluss er at du blir ferdig med alle eksamenene tidlig i desember, så du slipper å ha noe i januar. Luksus sammenlignet med mange andre utvekslingsplasser!
Fagleg utbyte og språk
Som følge av overflatenivået på fagene, blir læringsutbyttet deretter. Jeg vil absolutt si at jeg har lært en del faglig gjennom semesteret, men igjen kan det ikke sammenlignes med det vi lærer på Dragefjellet. Læringsutbyttet avhenger selvfølgelig også av arbeidsinnsatsen du legger ned. Engelsken derimot, den blir bedre! Jeg søkte opp mange ord gjennom forelesningene og skrev de ned i en bok. Ellers er det selvsagt at engelsken blir bedre når du snakker språket daglig i fire måneder.
Universitetsområdet og byen
ELTEs juridiske fakultet ligger nydelig til i distrikt 5, ikke langt unna sentrum, i et vakkert og ærverdig bygg.
Her finner du biblioteker, cafeer og restauranter rett ved.
Jeg fant ingen lesesaler, men utallige bibliotek som tar pusten fra deg! Min favoritt var Metropolitan Ervin Szabo Library (stort, lyst og fint), men jeg satt også en del på Universitetsbiblioteket (Budapest University Library). Begge disse er bare et steinkast fra skolen. Ellers har skolen et eget vakkert bibliotek som jeg absolutt anbefaler, men det var litt stress med at man må henge fra seg jakka og sekken (der man legger det man trenger i en pose) i en garderobe før man går inn.
Budapest er også en nyydelig by med utrolig vakker og rikholdig arkitektur. Her er det mye å se og gjøre! Ta med deg dine nye utvekslingsvenner på sightseeing rundt i byen på en solskinnsdag, spis Langos til lunsj og en billig øl eller limonade. Ta en piknik langs Gellert Hill og en joggetur eller to rundt Margit Island! Antall solskinnsdager i Budapest er mange, tror jeg bare telte seks regnværsdager. Varmen holder seg gjerne til oktober, men ikke undervurder kulda som kommer etter det! Ikke like kaldt som i Norge, men ta med deg høst- og vinterklær (inkludert jakke, hansker og lue)!
Prisene i Budapest er også veldig hyggelige for oss nordmenn. Med lånekassepenger og erasmus-stipend kan du leve rimelig greit! Men husk å fordel dem utover semesteret, for det flyr fort penger når du er fire måneder på "ferie"!
Ungarn ligger også sentralt til i Europa, noe som gir gode muligheter til utflukter. Jeg var i Wien, Zagreb, Ljubljana og Krakow, men skulle også veldig gjerne dratt til Slovakia, Tsjekkia, Italia, Romania og en tur nedover Balkan. Men jeg anbefaler også å utforske Ungarn og de mange søte små stedene og byene som ligger like utenfor Budapest (Balaton, Eger, Szentendre og Esztergom er noen eksempler).
Bustad
Det er ikke vanskelig å finne seg en fin og rimelig bolig så lenge du legger inn litt innsats ila sommerferien. Boligmarkedet er stort for erasmus-studenter, hvor leiligheten inneholder alt du trenger for et semester. Du finner langt bedre enn de studentboligene som skolen tilbyr. Andre studentrapporter anbefalte enten AirBnB eller privat, noe jeg støtter. Mitt beste tips er å finne noen andre utvekslingsstudenter gjennom facebook-gruppene (legg ut innlegg om at du søker roomies og kontakt andre som gjør det samme). Jeg kom i kontakt med tre andre, og sammen fant vi en fin og koselig leilighet i distrikt 8 til bare 3300kr (inkl alt) pr pers. Alle de andre studentrapportene anbefalte å bo i distrikt 5, 6 eller 7, noe jeg stiller meg bak, men distrikt 8 funker også (så lenge det er nærme de andre distriktene). Historisk er distriktet kjent for å være mindre trygt, men det hører nok mer til fortiden. Man ser klart at det er et fattigere strøk, med litt flere narkomane og uteliggere, men alt opplevdes fint og fredelig. Ingen av oss opplevde noe særlig ubehagelig, annet enn et par kommentarer her og der. Det var også mange andre utvekslingsstudenter som bodde i nærheten av oss. Budapest er generelt kjent for å være en veldig trygg og fin by å bo i.
Jeg vurderte å bo med ei venninne fra UiB, men vi begge er utrolig glade for at vi fant hvert vårt kollektiv! Da får du maks ut av utvekslingsopplevelsen, med å bo tett på andre kulturer og snakke engelsk 24/7. Kollektivet mitt var en stor faktor til at jeg trivdes såpass godt i Budapest! Jeg er utrolig glad for at jeg fant de på forhånd og hadde en god magefølelse før jeg flyttet sammen med dem.
Sosialt miljø
Heelt fantastisk!! Hvis du engasjerer deg og blir med på det som skjer, er det lett å få seg venner. Vi er så heldige å ha to uker fri fra semesterregistrering til semesteret starter, så her er det gode muligheter til å utforske byen og skaffe seg venner! Hvis du vil møte andre nordmenn, kan du bli med på ANSAs fadderuke. Ellers har ELB mange arrangementer gjennom hele året, særlig i starten. Mest fester (Monday Morrisons må oppleves!), men også en del andre ting som paddleboard-tur på Donau og utflukter til andre vakre perler både i og utenfor Ungarn. Utfluktene til ELB anbefaler jeg for øvrig å gjøre på egenhånd med en gjeng, da disse gjerne var litt dårlig organisert med litt for mange folk og mye venting. Test det for all del ut, men ikke forvent for mye! Når det kommer til utelivet med utvekslingsstudenter, kan det på ingen måte sammenlignes med norskt uteliv, så her er det bare å glede seg (hvis du liker sånt). Utvekslingsstudenter er en helt egen type folk som er ute etter venner, eventyr, hygge og opplevelser.
Jeg ble også kjent med en del medstudenter på skolen gjennom de sosiale arrangementene, noe som gjorde skolehverdagen mye gøyere! Å bli kjent med folk på skolen var derimot vanskeligere enn jeg hadde trodd.
Så mitt beste råd på den sosiale fronten: Bli med på det som skjer. Vær et ja-menneske! Sove kan du gjøre i graven.
2021
Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap
15.01.2021 - 15.06.2021Førebuingar/praktiske tips
Meld deg inn i grupper på facebook om utleie av leiligheter i Budapest. Kan anbefale distrikt 5,6,7 og 8. Meld deg også gjerne inn i gruppen til norske erasmus+-studenter i Budapest og Ungarn for å få tips og oversikt over ledige rom/leiligheter. AirBnB kan også være et greit alternativ.
Sørg også gjerne å oppfylle "før du reiser"-listen før du reiser ut og les epostene fra universitetet, UIB og Erasmus+ nøye. Sørg også å få en oversikt over hvilke fag som er forhåndsgodkjent (de fleste er det) og hvilke du eventuelt må søke om forhåndsgodkjenning for. Jeg og flere andre skaffet oss reiseforsikring gjennom ANSA, som etter det jeg kunne se var det beste alternativet. Kan også anbefale å reise ned relativt tidlig i semesteret, slik at man får alt det praktiske på plass og mulighet til å oppleve byen litt før semesteret starter.
Undervisningsformer
Undervisningsformene var preget av at covid ikke hadde sluppet helt taket. Med andre ord, var alt av undervisning på zoom eller teams.
De aller fleste fagene var 5 studiepoeng, slik at man må ha 6 fag for å fylle grensen på 30 studiepoeng totalt. Noen av fagene er block seminars, dvs. et intensiv undervisningsperiode etterfulgt at avsluttende eksamen/innlevering) eller muntlig fremføring, evt. begge deler. En del andre fag er organisert som vanlig undervisning over semesterperioden etterfulgt av en avsluttende eksamen. I noen av fagene (avhengig av professor/fagansvarlig) kan man også velge eksamen, innlevering eller muntlig fremføring. Muntlig deltakelse virker ikke å være et krav, men teller selvsagt positivt. Det er heller ikke mange forelesninger per uke, selv hadde jeg kun en forelesning per fag per uke på ca. 1,5 timer.
Gjør gjerne en del research på forhånd slik at du har det klart for deg hvilken vurderingsform som passer best for deg - dette vil spare deg en del tid.
Vurdering av emnetilbodet
ELTE har mange fag å velge mellom og mange fagene i både høst- og vårsemesteret er forhåndsgodkjent av UIB. Vær også obs på at det er mulig å bytte fag underveis. Det er følgelig mange internasjonalt rettede fag som gjør at man kan få et godt faglig utbytte sett fra et norsk perspektiv.
Fagleg utbyte og språk
Mitt inntrykk er at foreleserne snakker bra engelsk som gjør at det faglige utbyttet for min del var godt. Det kan også være interessant å få et innblikk i ungarske perspektiver innenfor rettsområder med internasjonale trekk. Inspirasjonen man får fra foreleserne og timene generelt avhenger nok en del av hvor muntlig aktive studentene er, så om du ønsker å få maksimalt faglig utbytte kan det nok være lurt å ta ordet og initiere til faglige diskusjoner.
Universitetsområdet og byen
Oppholdet bar som nevnt preg av covid-19, så vi fikk ikke se så mye av universitetsområdet som vi ønsket. Men det juridiske fakultetet til ELTE er et svært flott og ærverdig bygg. Det gjelder selvsagt også ellers for resten av Budapest, som er en kjempeflott by med mye klassisk og nygotisk arkitektur. Byen har ekstremt mye å tilby hva gjelder kultur, utesteder, restauranter og historiske områder. Det var også et godt kollektivtilbud i byen.
Bustad
Det er stort sett lave leiepriser og et godt boligtilbud i byen. Jeg kan likevel anbefale å ikke bo alene, men enten undersøke om det er andre erasmus+-studenter, norske studenter eller andre fra fakultetet ved UIB man kan bo sammen med. Byen er delt mellom Buda og Pest, derav navnet. Min sterkeste anbefaling er å bo på Pest-siden. Velger man også distrikt 5 har man utesteder, universitetet og restauranter i umiddelbar nærhet.
Sosialt miljø
Veldig bra sosialt miljø. Det er en del norske der nede som stort sett studerer medisin - sjekk gjerne ut ANSA Budapest sine sider på FB. Det er heller ikke vanskelig å bli kjent med mange internasjonale studenter, gjerne gjennom erasmus+-arrangementer som arrangeres under oppholdet. Kan ellers være lurt å laste ned appen Papaya som gjør det mulig å møte en del ungarske studenter ved universitetet. Ellers er det bare å gå ut og nyte livet og blir kjent med folk evt slide i dms / tinder - ble kjent med svært mange også på denne måten ;)
Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap
15.01.2021 - 15.06.2021Førebuingar/praktiske tips
I likhet med tidligere studenter anbefaler jeg å melde seg inn i ulike Facebook-grupper for å følge med på det sosiale.
Meld deg inn i ANSA, og få reiseforsikring gjennom organisasjonen.
Jeg ville også sett ut de fagene du kan tenke deg, fordi de har en litt mer spesiell påmelding til fag enn det vi er vant til fra Bergen. Det skjer gjennom NEPTUN som ELTE bruker. Det var relativt lett når man først forstod det, uansett så kunne man sende en mail til koordinatoren så kunne han melde oss på fagene vi ønsket. Jeg vil anbefale å følge med mailene og annen informasjon man får derfra, siden de har vært veldig behjelpelige under vårt opphold.
Undervisningsformer
På grunn av den pågående Covid-19-situasjon, hadde vi digital undervisning gjennom Zoom og Teams. Det gikk fint og foreleserne var flinke og imøtekommende. Det var som regel rundt 20 studenter i hvert fag. Det ble stilt spørsmål og foreleserne forventet en viss deltagelse, og ikke minst var de var veldig åpne for diskusjoner.
Vurdering av emnetilbodet
Det var mange fag man kunne velge mellom, på grunn av at hvert fag er verdt 5 studiepoeng må man velge 6 stykker totalt. Jeg personlig vil anbefale International Commercial Arbitration, Private International Law of the European Union og Unification of Contract Law. Det var samme foreleser i disse tre fagene, foreleser var faglig dyktig og hyggelig.
Fagleg utbyte og språk
Kommunikasjonen på engelsk gikk fint med foreleserne, noe variasjon språklig var det, det varierte litt etter hvilken foreleser man hadde. Det generelle engelsknivået i Ungarn er ikke like bra som for eksempel i Norge, men til tross for dette så gikk det fint, da foreleserne gjerne ville kommunisere. Når det gjelder det faglige nivået, så opplevde jeg at foreleserne kunne sine fag.
Universitetsområdet og byen
Under hele oppholdet var Universitetsbygget stengt, på grunn av den pågående pandemien, dermed fikk vi ikke oppholdt oss der. Universitetet ligger i Distrikt 5, som er ett av de finere områdene i byen. Byen og området rundt var imponerende, å kunne se på den gamle arkitekturen, og de mange områdene som er godt vedlikeholdte, ga innblikk i europeisk historie. Etterhvert som det ble lettet opp i restriksjonene var det muligheter for å spise ute på restauranter, og der ble det servert mye billig god mat og drikke. Det var mange steder i byen hvor dette var bra.
Bustad
Jeg bodde i en privatleid bolig i 5 distrikt. Prisene på boliger i Budapest er rimeligere enn i Norge. Jeg ville anbefalt å bo i distrikt 5 om mulig, distrikt 6 og 7 er også bra såvidt jeg vet.
De har et ganske så bra kollektivtransporttilbud i byen, og det var derfor lett å ta seg rundt. I tillegg er det rimelig å ta taxi med Bolt, slik at transport ikke er en utfordring samme hvor man bor.
Sosialt miljø
Jeg opplevde at det var et veldig bra sosialt miljø Erasmus-studentene imellom, og ANSA stod sosiale arrangementer. I tillegg var det mange andre studenter fra andre Europeiske land som det var lett og hyggelig å bli kjent med.
Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap
15.01.2021 - 15.06.2021Førebuingar/praktiske tips
Ungarnske myndigheter bruker ofte lang tid når det kommer til administrative ting, så jeg vil anbefale å søke om "registration certificate" på immigrasjons kontoret når du kommer ned og ikke vente for lenge med det. Mulig at det har vært annerledes pga korona.
last ned apper som:
"Wolt" og "netpincer" (for å bestille mat på døren)
"bolt" (er som taxi her nede men veldig billig)
"mobiljegy" (kjøp månedsbillett for student - også veldig billig! Husk at du må ha student bevis som du får av ELTE, mange kontrollører godtar ikke norsk studentbevis)
"BKK Futar" (viser ruter av kollektiv transport)
"revolut" (dette er en bank der du får billig vekslingsrate, og alle jeg møtte av internasjonale studenter hadde det. Blir da enklere å "vippse" penger fra den ene til den andre osv)
"Lime" (El-sparkesykler)
"DonkeyRepublic" (Leie sykler)
Ellers bli medlem i ANSA Budapest, og bestill reiseforsikringen deres. Det er det billigste jeg har funnet for studenter i utlandet
Undervisningsformer
Jeg valgte 5 vanlige fag og ett online fag der jeg selv kunne styre når jeg så undervisningen. Hvis det onlinefaget tilbys så var det megadigg. Eksamen til de andre fagene kommer litt oppi hverandre, men etter min erfaring så er lærerne fleksible og tilrettelegger så ting skal gå opp.
Jeg hadde for så vidt kun online undervisning, men dette fungerte bra.
Vurdering av emnetilbodet
De har veldig mye fag å velge imellom, og jeg er fornøyd med de fagene jeg valgte. Jeg anbefaler å ta noe du interesserer deg for eller er nysgjerrig på.
Fagleg utbyte og språk
De fleste lærerne snakket utmerket engelsk og det var lett å forstå. Noen er mer pedagogisk enn andre, men jeg håper neste semester har oppmøte og ikke går over nett så blir det nok litt annerledes. Jeg har lært masse mens jeg har vært her, men etter min erfaring så var det vanskelig å forberede seg til hver forelesning ettersom flere av lærerne ikke la ut Powerpoint eller annet materiale før forelesningen, så gjerne spør hver enkelt lærer om dere kan få materialet før.
Universitetsområdet og byen
Byen er FANTASTISK. Gamle og majestetiske bygninger overalt, og så mye historie. Det er veldig mye å finne på i byen, så mye god mat, takterrasser med flott utsikt og hundrevis av barer. Jeg anbefaler "Szimpla" som er en ruinbar, så kult sted å møte andre internasjonale folk på. Universitetsområdet har jeg ikke så mye å si om ettersom mitt semester var digitalt pga korona, men selve bygningen er veldig fin!
Bustad
Jeg fikk bolig gjennom AirBnb og er superfornøyd med det. Jeg bor i 7 distrikt (også kalt party-distriktet) og alle jeg ble kjent med bor i gåavstand fra meg, så jeg ville anbefalt å finne noe i nærheten av "Blaha". Men distriktene 6, 8 og 9 er også midt i kjernen. Min erasmus koordinator anbefalte også flere steder bo, men jeg ville vært tidlig ute med å finne noe - det beste blir tatt først.
Sosialt miljø
Bli medlem av ELB (Erasmus life in Budapest), de arrangerer mange turer og eventer. Jeg fant mange av vennene mine på de turene. Jeg vil 100 % anbefale at dere ikke kun holder dere til norske studenter, men blir kjent med internasjonale. Forbedre engelsken og samtidig få innsikt i hvordan andre land gjør ting. Du vil også få et større nettverk og en mer sosial opplevelse etter min mening!
2020
Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap
03.02.2020 - 04.07.2020Førebuingar/praktiske tips
Som så mange andre anbefaler i rapportene, så kan jeg også anbefale at man melder seg opp i forskjellige facebook grupper for den skolen man skal til. I tillegg bør man melde seg på gruppene til f.eks. ANSA eller andre tilsvarende grupper, da det er masse nyttig info på disse sidene for nye studenter. Det er også her alt av sosiale sammenkomster i starten av semesteret blir formidlet.
Undervisningsformer
ELTE har vanlig klasseromsundervisning tilsvarende det vi har i Bergen. Forskjellen er at det i all hovedsak er mye mindre klasser. Vi fikk ikke opplevd noen av disse dessverre da COVID-19 medførte en brå slutt på utvekslingsoppholdet og det ble nettundervisning av varierende kvalitet på oss.
Vurdering av emnetilbodet
En god miks av masse forskjellige fag. Alt ifra Air and Space law, som anbefales på det sterkeste, til EU rett, lokal Ungarsk rett osv.
Fagleg utbyte og språk
Faglig utbytte ble svært begrenset for oss som fikk et veldig kort utvekslingsopphold som følge av COVID. Språklig utbytte var heller ikke allverden, da foreleserne har svært variert nivå på engelsken.
Universitetsområdet og byen
Byen er veldig vakker, vi er svært skuffet at vi kun fikk 2 uker til å oppleve byen, og vi fikk ikke sett særlig mye av den.
Bustad
Vi leide gjennom AirBnb. Dette viste seg å være svært behagelig. Utleier ordnet vaskehjelp, og alt av det praktiske. Prisen er heller ikke særlig mye høyere på AirBnb enn på tradisjonelle utleieplasser for studenter. Det gir også mer fleksibilitet at man kan velge akkurat hvilke datoer man vil komme og reise. Det er et stort marked for airbnb leiligheter i byen og vi møtte flere andre som også brukte samme løsning.
Sosialt miljø
Masse studenter, både norske og fra andre land. Mye arrangementer i starten av oppholdet for å bli kjent, litt i samme stil som fadderuken hjemme på UiB. Bli med på det som er!
Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap
03.02.2020 - 04.07.2020Førebuingar/praktiske tips
Før du reiser, bør du melde deg inn i facebook sider om leie av leiligheter i Budapest. Det er Zone 5,6,7 som er de beste sonene i byen, men de er litt dyrere enn andre. Etter min mening var det verdt det. Jeg betalte 5500kr for å bo i leilighet med en annen jente.
Greit å se litt på kart av byen, siden den kan være litt uoversiktlig.
Undervisningsformer
Undervisningformen er vanlige forelesninger. Under mitt opphold var imidlertid nesten alle forelesningene på nettet (pga corona).
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er variert, men også litt annerledes enn det vi er vant til. Det er ikke like mye lesing som i Bergen, men det kreves litt lesing før eksamen.
Fagleg utbyte og språk
Mange av lærerene snakker litt dårlig engelsk, men det gikk greit. Synes det faglige utbyttet var helt greit. Var spennende å ta Anti Money laundering og International Air and space law.
Universitetsområdet og byen
Veldig bra by, utrolig mange barer og gode restauranter. Anbefales på det sterkeste å prøve å bo i Budapest i ett semester. Vil også anbefale vårsemesteret ettersom det er så fint vær da.
Bustad
Veldig mange fine boliger rundt om kring i byen. Skolen har noen boliger, men de er ikke så fine. Vil anbefale å leie fra det private markedet. Her er Facebook sidene veldig gode. Tok meg en halv dag å finne bolig etter at jeg la ut annonsen.
Sosialt miljø
Det er stort Erasmus miljø i Budapest, pluss at det er mange norske medisinstudenter som er rundt om kring i byen. Den korte perioden jeg var i Buda (pga corona) var jeg mest med norske medisinstudenter.
Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap
02.09.2019 - 31.01.2020Førebuingar/praktiske tips
Pass på at "huskelisten" fra UiB er gjennomført, og vil absolutt anbefale å skaffe seg et sted å bo før man kommer ned her. Personlig er jeg godt fornøyd med å ha leid leilighet gjennom Airbnb hele semesteret.
Ps: Selv om det er veldig varmt her i august, så burde man ta med seg en vinterjakke og noen hansker. Fra slutten av november har det vært iskaldt, noe i hvert fall jeg var lite forberedt på.
Undervisningsformer
Man kan velge mellom fag som går ukentlig gjennom hele semesteret, eller såkalte "block seminars". Sistnevnte gir deg muligheten til å ta hele faget på en kort, intensiv periode (som kan variere en del mht varighet).
Undervisningen foregår nærmest utelukkende som forelesninger, hvor enkelte av disse kan minne om storgrupper fra UiB.
Vurdering av emnetilbodet
Man har valget mellom en rekke ulike fag, så man får skreddersydd fagsammensetningen som man selv ønsker. Men er en del variasjon mht den faglige kvaliteten på foreleserne. En del av foreleserne kan oppleves som noe uinspirerende, mens andre er svært dyktige. Alt i alt vil jeg si at emnetilbudet er på et greit nivå.
Fagleg utbyte og språk
Greit faglig utbytte. Men man trenger ikke å arbeide like hardt før eksamener her som man gjerne er vant med, så det faglige utbyttet lider nok noe av dette. Språket har fungert godt, da alle foreleserne snakker greit engelsk eller bedre.
Universitetsområdet og byen
Veldig flott universitetsområde. Juss-bygningen er mektig, og visstnok universitets mest imponerende. Den befinner seg omringet rundt en rekke bra spisesteder, så man trenger aldri å bekymre seg om sulten gjør sitt inntog. De har også en kantine som er veldig billig, men det er ikke her man går dersom man ser for seg en kulinarisk opplevelse. Universitet ligger ikke mange minutters gange fra byens kjerne.
Byen er helt topp. Meget flott arkitektur, spesielt parlamentet. Så for meg at det kanskje skulle føles noe utrygt i gatene på nattestid, men har ikke hatt den opplevelsen i det hele tatt. Det som kanskje er verdt å trekke frem er fraværet av service-innstilling i dette landet. Man blir rett og slett overrasket hver gang man blir møtt med et smil av noen som jobber på butikk, kafè etc., men slik blir man vant til. Ellers har jeg ikke mye negativt å si om byen. Også veldig gode reisemuligheter fra Budapest om man ønsker å se andre sentraleuropeiske land.
Bustad
Delte en leilighet med 1 person som vi fant på airbnb. Helt topp beliggenhet i 5. distrikt. Vil absolutt anbefale å bo i 5., 6. eller 7. distrikt, da dette er mest sentralt.
Sosialt miljø
Veldig bra sosialt miljø. Det er masse erasmus-arrangementer, og de aller aller fleste er interessert i å få seg nye venner og feste sammen.
Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap
02.09.2019 - 31.01.2020Førebuingar/praktiske tips
Det er ikke veldig mange forberedelser man trenger å tenke på før utvekslingsperioden starter. Etter at man har søkt og blitt tildelt plass, får man alt av informasjon fra rådgiveren man blir gitt her i Budapest.
Det er smart å fikse bolig før man kommer ned selvfølgelig, og det er mange sider som leier ut billig til studenter. Jeg vil anbefale å få et sted i 5, 6 eller 7 distrikt, ettersom dette er det mest sentrale området. Jeg leide bare bolig gjennom AirBnb, som selvfølgelig også er en mulighet ettersom man ikke trenger å tenke på depositum og liknende.
Undervisningsformer
De fleste fag her er verdt 5 credits, og man trenger da seks fag for å oppfylle 30 studiepoeng.
Man kan i utgangspunktet velge mellom to forskjellige undervisningsformer her, som også andre har nevnt i tidligere studentrapporter. Den ene muligheten er å velge såkalte "block seminars", hvor det er et mer intensivt undervisningsprogram i enten noen dager eller noen uker. Deretter har man en eksamen på slutten av denne perioden.
Den andre muligheten er en mer vanlig form for undervisning, hvor man har to timer undervisning i uka, eller liknende. Deretter har man en eksamen på slutten av perioden.
Jeg valgte tre block seminars og tre vanlige fag, og endte derfor ikke opp med alle eksamenene på slutten. Ikke at eksamenene er veldig utfordrende uansett, men det var greit å få gjort unna en del de første ukene av oppholdet.
Vurdering av emnetilbodet
Det er 30-40 fag man kan velge mellom, og mye forskjellig. Kvaliteten på undervisning og fag har vært varierende, men jeg er godt fornøyd med de fleste av fagene jeg har valgt. Det er også mulig å bytte fag i løpet av oppholdet dersom man ønsker det.
Fagleg utbyte og språk
Dette er også varierende. Noen fag var veldig interessante, mens andre ikke var det.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet og byen er helt perfekt! Juss-fakultetet ligger bra til, og byen er ellers fantastisk!!!
Det er vel dette som burde være grunnen til at man velger å reise hit på utveksling, og ikke nødvendigvis det faglige utbyttet fra skolen. Veldig billig by, altfor mye som skjer hele tiden, og alltid ting å gjøre. Det er også et veldig fint punkt hvis man vil reise på turer utenfor Budapest. Med et par timers reise kommer du til et nytt spennende land, og hvis man legger opp skolen på en grei måte har man ofte tid til å ta turer dersom man ønsker det!
Offentlig transport er også veldig bra, og det koster ca 100 norske kroner for et månedskort for student. Dette kan brukes på alt av busser, metro, trikker og liknende.
Sosialt miljø
Ekstremt bra! Det er rundt 160 utvekslingsstudenter gjennom Erasmus på jussen, og det er veldig enkelt å komme i kontakt med folk. Det er også fadderuker i starten av semesteret, som selvfølgelig hjelper. ANSA har også fadderuke, sånn at man kan komme i kontakt med andre norske studenter hvis man ønsker det!
Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap
02.09.2019 - 31.01.2020Førebuingar/praktiske tips
Det er lurt å passe på at "før du reiser"-listen til UiB er oppfylt. Ellers sender koordinatoren fra ELTE en god del viktig informasjon. Les epostene nøye, da det blant annet blir sendt ut link til en Whatsapp-gruppe for jusstudentene, noe som er greit å få med seg for å møte nye folk tidlig. Koordinatoren er rask til å svare på epost dersom du har spørsmål, noe jeg opplevde at også UiB var. Det er greit å være oppmerksom på at fagtilbudet kan forandre seg fra OLA leveres inn, til registreringsdagen. De fleste fagene ved ELTE er likevel forhåndsgodskjent, så det bør ikke by på problemer. Dersom noe skulle endres i fagene er det er uansett lurt å sjekke om UiB forhåndsgodkjenner det før du melder deg opp i Neptun (MittUiB hos ELTE). Oppmelding til fagene i Neptun skjer etter registreringsdagen, så det er ingen vits i å maile koordinatoren før dette. Under registeringsdagen får du også mye viktig informasjon om studieløpet. Etter registreringsdagen har du ca 2 uker før forelesningene begynner, som gir mulighet til å bli med på mest mulig av eventer og bli kjent med nye folk. Det er også lurt å melde seg inn i en rekke facebookgrupper; ELTE, ELB (Erasmus in Budapest) og ANSA. Det finnes mange useriøse "erasmus"-facebookgrupper som man bør holde seg unna. ANSAs forsikringspakke for 6 mnd kan også anbefales, den var billig og nyttig under mitt opphold.
Undervisningsformer
Du kan velge mellom forelesninger eller "block seminar" - som minner mye om storgruppesamlingene ved UiB. Det varierer hvor krevende block seminarene er, noen varer over flere uker mens andre varer to-tre dager. Forelesningene er på 90 minutter uten pause, og består for det meste av monolog fra professoren, hvor det kreves lite deltakelse fra studentene. Det er én forelesning i uken pr fag, det blir derfor ikke mye undervisning pr uke. Eksempelvis hadde jeg både torsdag og fredag fri fra undervisning. Eksamen er siste undervisningstime, med mindre du har fremføring eller innlevering. Professorene legger ut artikler el på Neptun, derfor er det ikke nødvendig å kjøpe bøker.
Vurdering av emnetilbodet
ELTE har et bredt spekter av emner å velge mellom - det skal godt gjøres å ikke finne noe spennende. Det er mulig å endre fag underveis dersom man ikke er fornøyd. Ettersom fagene kun tilsvarer 5 credits må man velge 6 ulike fag. Jeg valgte Consumer protection, White collar crime, Anti money laundering and combating financing of terror, Labour rights as human rights, Rethinking labour rights within the EU og Aerospace law. De tre første fagene var noe skuffende, men til gjengjeld var de tre siste spennende - spesielt aerospace law.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet er varierende. Det er nok lurt å velge noen fag hvor man har essay eller fremføring, og ikke kun skoleeksamener. Velger man kun eksamener kan det bli en del stress mot slutten av semesteret, ettersom eksamene kommer ila samme uke, og kan komme på samme dag. Skriver du essay, anbefaler jeg å skrive disse i perioden det er lite å gjøre på universitetet. Da får du mer tid i eksamensperioden, og det er ingen problem å skrive oppgaven før forelesningene er slutt. Ellers var det vanskelig å vite hva professorene forventet av deg under eksamen. Likevel er de ikke spesielt strenge med sensuren. De fleste foreleserne snakker greit engelsk, noen bedre enn andre. Hvis du bor og henger med internasjonale studenter vil du nok få stigende kurve på engelsken uansett. Ellers er ungarsk nesten umulig å lære seg, så ville ikke brukt tid på språkkurset med mindre man har ekstremt lyst.
Universitetsområdet og byen
ELTE-bygget er gammelt og erverdig, og ligger i nærheten av flere biblioteker. Jeg elsket å sitte på "Metropolitan Ervin Szabó Library" (google det og du skjønner hvorfor). Bygget er et tidligere palass, som ble solgt til staten og deretter omgjort til et bibliotek. Det ligger også mange rimelige spisesteder i nærheten av universitetet.
Budapest er dessuten en helt fantastisk by! Den er delt opp i Buda-siden og Pest-siden. Sistnevnte er bysentrum og turistifisert, mens de fleste lokale bor på Buda-siden. Buda-siden har også mange nydelige turstier. Hvis du reiser på høstsemesteret møter du sommer til godt ut i oktober, en varm høst og en mild desember (anbefaler likevel å ta med vinterjakke). Ungarn tar også førjulstiden på alvor, og du kan forvente deg opp til 5 ulike julemarkeder kun på Pest-siden. Det ene julemarkedet ble nettopp kåret til Europas beste! Byen er også kjent for sin brede og interessante kulturhistorie; du kan finne flere monumenter fra 2.verdenskrig, gå på unike kunstutstillinger eller nyte uvirkelige bygg (eksempelvis Parlamentet eller Fishermans Bastion). Byen byr også på et artig uteliv, med mange ulike klubber og mye forskjellige folk! Ellers er det veldig billig å leve i Budapest, eksempelvis koster en vinflaske rundt 20 kr, og det er lett å spise middag ute til langt under 100kr. Vi ble derfor bortskjemt med flere frokost-, lunsj- og middager ute. I tillegg er det mange hyggelige vinbarer rundt omkring i Budapest, da Ungarn er veldig gode på både rød og hvitvin.
Ellers er kollektivtilbudet i Budapest veldig bra, men det er heller ikke spesielt lange avstander å gå. Ikke reis kollektivt uten å kjøpe billett! Det er kontroll hele tiden uansett tid på døgnet. En bot er på ca 200 kr, så det er ikke spesielt dyrt. Likevel kan du få månedskort for under 100 kr, dersom du viser studentbevis. Pass på at du alltid reiser med studentbeviset på deg, hvis du først kjøper busskort som student. De sjekker dette også. Last ned BKK-appen for å finne raskeste kollektivtilbud.
Budapest ligger dessuten veldig sentralt i Europa, noe som gir mange muligheter til å reise rundt. Jeg reiste til Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Østerrike og Italia. Det ligger også mange søte småbyer i nærheten av Budapest, som er verdt å besøke. Selv rakk jeg å besøke Balaton (Europas største innsjø), Eger (et kjent vindistrikt), Szetendre og Esztergom. Kjøp ELTE-kortet, så får du 10% på Flixbus. Jeg anbefaler ikke å leie bil for å kjøre rundt, da kjørekulturen er ekstremt aggressiv (noe du merker fort). ELB arrangerer en del turer, men jeg opplevde disse som dårlig organisert og overpriset. Bedre å fikse turene selv, og Flixbus/tog er veldig billig.
Det er også greit å forberede seg på at visse ting gjøres litt tungvindt i Budapest, eksempelvis må togbilletter som ofte kjøpes gjennom en billettluke, frimerker kan ikke kjøpes noe annet sted enn på postkontoret og du må fysisk møte opp på et BKK-kontor for å få månedskort. Dette blir man likevel fort vant til. Mange ungarere snakker dessuten dårlig engelsk, men blir veldig glade dersom du tar opp google translate slik at de kan forstå. Det må også nevnes at taxi er veldig billig, så lenge du laster ned "Bolt"-appen og bruker den. De vanlige taxiene tar ofte godt betalt med mindre du avtaler prisen på forhånd.
Bustad
Jeg hadde en god del bomforsøk på bolig før jeg fant en utrolig fin leilighet. Jeg anbefaler å være forsiktig, da jeg selv ble forsøkt lurt to-tre ganger. Jo nærmere utvekslingsoppholdet jo fortere blir leiligheter utleid, derfor bør du ikke holde tilbake om du finner noe du liker. Det kan være smart å melde seg inn i ulike erasmus-facebook grupper, eller teame seg opp med andre utvekslingsstudenter. Det legges ut mange leiligheter til leie der. Selv endte jeg opp med å leie på det private markedet, etter video-visning av leiligheten. Det fungerte helt fint. ANSA legger også ut en huskeliste for leie av bolig i Budapest, på sin facebook side. Jeg anbefaler å lese nøye gjennom denne, da den er basert på studenters erfaring med leie fra ungarere. Flere studenter velger å leie gjennom SRS-Budapest, men jeg synes det var en dårlig deal både prismessig og leilighetenes lokalisering. Du får dessuten ikke vite, eller bestemme hvem du bor med. Har også hørt at leie gjennom Airbnb fungerte fint, men prisen på Airbnb er nok litt høyere enn leiligheter på det private markedet.
Videre anbefales det å bo i distrikt 5, 6 eller 7. Jeg leide selv en leilighet på grensen mellom distrikt 5/6 og var veldig fornøyd med det! Distrikt 5 er det "rike" og trygge distriktet, fordi det ligger nærme Parlamentet og 24/7 politiovervåkning. Distrikt 6 skal også et trygt og populært område, mens distrikt 7 er partyområdet. Distrikt 8 og 10 er kjent som de mindre trygge distriktene. Selv opplevde jeg det som noe overdrevent, men det ble flere ganger påpekt av lokale at jo lenger inn i distrikt 8, jo dårligere miljø. Anbefaler derfor å ikke leie bolig i dette området. Ellers opplevde jeg aldri byen som utrygg, uansett tid på døgnet.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Budapest er veldig bra! Det arrangeres utallige eventer gjennom Erasmus i Budapest (ELB), ELTE (universitetet) og ANSA (norsk studentforening). Dessuten er det veldig mange utvekslingsstudenter, som alle ønsker å bli kjent med nye folk. Det skal derfor godt gjøres å ikke få nye venner! Jeg dro alene, og fikk flere venner for livet. Anbefaler derfor å bli med på så mye som mulig, og nyte oppholdet så lenge det varer!!
2019
Vår 2019 – Integrert master i rettsvitskap
15.01.2019 - 15.06.2019Førebuingar/praktiske tips
Erasmuskoordinatoren på universitetet er veldig grei og hjelpsom, og du kommer til å få tilsendt en del veldig nyttige e-poster fra han både i forkant av utvekslingsoppholdet og underveis. Her får du blant annet litt generell informasjon om ting du må gjøre, litt nyttige tips om byen og hvordan man kan finne seg bolig, informasjon om Neptun-systemet, som er et nettsted hvor du har oversikt over fagene dine o.s.v. Opplevde at han var veldig hjelpsom, og er veldig rask til å svare på e-poster, så om det er noe du lurer på er det bare å sende han en e-post eller gå innom kontoret. I forkant av oppholdet er det ikke så mye å gjøre annet enn å fylle ut et par skjemaer som du får tilsendt fra UiB. Du melder deg ikke opp til fag på forhånd heller, det gjorde vi først da semesteret hadde startet. Du vil også få tildelt en mentor fra fakultetet dersom du ønsker det, som jeg opplevde som veldig positivt. Men jeg vil absolutt anbefale å finne bolig på forhånd! Ellers vil jeg anbefale å bli med på facebook-gruppene til fakultetet; alt dette får du nærmere info om fra mentor. Ellers kan det være greit å vite at etter at du har oppmøte og registrering på skolen, så er det ca 2 uker til semesteret og undervisningen starter. Derfor kan det være en gyllen mulighet å reise i denne perioden.
Undervisningsformer
Jeg tok både såkalte "blokkseminarer" og vanlige fag. Jeg opplevde at blokkseminarene minnet mer om seminarer slik vi er kjent med fra UIB, hvor vi gjerne ble plassert i mindre grupper og skulle diskutere og kanskje presentere osv. De andre fagene derimot opplevde jeg mer som forelesninger hvor foreleseren i hovedsak pratet og i ny og ne stilte spørsmål til elevene. Jeg opplevde ikke at det var nødvendig med særlig forberedelse til timene, bortsett fra blokkseminarene hvor de forventet noe mer. Jeg hadde 4 vanlige fag og 2 blokkseminarer, og var fornøyd med dette valget da det ikke var altfor mye undervisning på en uke.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg synes emnetilbudet var nokså bra og variert, men det er en del færre fag å velge mellom på vårsemesteret enn høstsemesteret. Det er også mulig å velge mellom blokkseminarer og vanlige fag. De vanlige fagene har du typisk undervisning i 1 gang i uken fra semesterstart til slutt. Blokkseminarer derimot er mer intensivt og varer for eksempel i flere timer hver dag i løpet av noen dager, eller 1 hel dag hver måned. I begynnelsen opplevde jeg at det var mange som var usikre på hvilke fag de skulle velge, og derfor ble de med på ulike undervisninger før de bestemte seg. Det var ikke noe problem å bytte fra det ene faget til det andre, det er bare å gi beskjed til Akos (erasmuskoordinatoren). Bare husk å gi beskjed til UIB og fylle inn Online learning agreement hvis du velger å bytte fag for å være sikker på at det er fag du får godkjent.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet varierte en del avhengig av hvilke fag/underviser det var snakk om. Men sammenliknet med UIB vil jeg ikke si at det faglige utbyttet er veldig høyt. Ellers var engelsken til de fleste av mine professorer nokså bra. I flere av fagene kan du velge mellom å skrive essay, ha et foredrag eller ha en vanlig skriftlig eksamen. Jeg valgte flere fag hvor det kun var mulig med en eksamen, noe jeg angret på da jeg plutselig hadde 4 eksamner på 2 uker. Opplevde dette som litt stress i noen av fagene ettersom vi ikke har noe særlig pensum og ingen lærebøker. Det eneste lesematerialet vi hadde i hvert fag var noen powerpointer som ble lagt ut på Neptun. Det ble ganske vanskelig å egentlig forstå hva det var de forventet av oss før en eksamen. Jeg vil anbefale å velge fag ut ifra eksamensformen, da det er ganske greit å kunne variere. Opplevde likevel ikke eksamenene som særlig krevende, og jeg synes det var relativt enkelt å gjøre det bra uten å måtte lese veldig mye.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er veldig fint og sentralt. Undervisningen foregår i to bygg, A-bygning og B-bygning. Hovedbygningen er et veldig gammelt og flott bygg, og det er en del spisesteder rundt omkring området, i tillegg til et stort bibliotek rett rundt hjørnet. Selve byen Budapest er helt fantastisk. Det er veldig enkelt å komme seg rundt - anbefaler å kjøpe et månedskort for studenter til ca 100 kroner. Da kan du reise enkelt rundt i byen med metro, trikk og buss. Ellers er det alltid noe å gjøre og ting som skjer. Byen er ganske billig, så jeg dro veldig ofte ut og spiste både lunsj og middag. Ellers er Budapest en by det er veldig enkelt å komme seg rundt til andre europeiske byer fra, og jeg opplevde at veldig mange benyttet seg av denne muligheten.
Bustad
Selv om det er lettvint å komme seg rundt i Budapest, vil jeg vil nok anbefale å bo i distrikt 5, 6 eller 7. Alle jeg ble kjent med i byen bodde privat, enten leide de gjennom private ungarere eller gjennom andre studenter som bor i byen. Jeg vil anbefale å bli medlem av blant annet "Ansa Budapest" hvor det jevnlig legges ut ledige boliger. Jeg bodde i distrikt 5 rett ved jussfakultetet med en annen norsk jente, og trivdes utrolig godt i dette området.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet på skolen/i byen er veldig bra. Det finnes ulike undergrupper tilknyttet universitetet som arrangerer ulike ting hver eneste uke; alt fra middager med vinsmaking til fester og ulike sightseeing-aktiviteter rundt om i byen. I tillegg er det ganske mange norske studenter i byen, og det er en del arrangementer med ANSA også. Det ble også arrangert en "speed-dating" for å få venner i løpet av den første uken, som jeg virkelig anbefaler! Det er en veldig lavterskel og enkel måte å møte nye mennesker på. Det ble også arrangert en "weekend-tur" i løpet av den første måneden hvor vi var rundt 100 studenter som reiste til en annen by i Ungarn, som også var veldig morro. Jeg dro alene til Budapest, og kunne ikke vært mer fornøyd med det. Alle de vennene jeg fikk på ELTE dro også alene, så det var veldig enkelt å bli kjent da alle var i samme situasjon! Vil anbefale Budapest på det sterkeste, og skulle gjerne reist igjen!
Haust 2018 - Integrert master i rettsvitskap
05.09.2018 - 01.02.2019Førebuingar/praktiske tips
Du vil få tilsendt ganske mye informasjon fra erasmusansvarlig på ELTE. I tillegg kan du finne mye om fagene og lignende på nettsidene. Hos oss sto det at semesteret startet 5.september, men i realiteten startet det ikke før 18.september. Vi startet med to uker ferie der erasmusfolka arrangerte noen få arrangementer. Du kan gjerne reise i disse to ukene da det ikke er nødvendig å møte opp.
Ellers er det lurt å skaffe seg bolig på forhånd. Du vil få tilsendt informasjon rundt firma du kan registrere deg hos, og du kan også følge med på ulike facebookgrupper som dukker opp i løpet av sommeren. Det er ingenting å forberede seg på faglig sett, og du sparer penger på pensum ettersom ingen av fagene har pensum. Du vil med andre ord ha ganske god økonomi i Budapest, og Budapest er et perfekt utgangspunkt for å besøke andre europeiske byer!
Undervisningsformer
Undervisningsformen er vel stort sett klasseromsundervisning der de prøver å aktivere studentene med varierende hell. Engelsknivået er for det meste greit, men mange av professorene er ganske håpløse faglig sett og de har ofte dårlig pedagogiske evner. Noen unntak er det likevel, og selv om det faglige utbytte var lavt hadde i alle fall noen av foreleserne ganske god humor.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er variert, men kvaliteten er lav. Du skal velge 6 fag (fem poeng hvert fag), og da kan du velge om du vil velge vanlige emner med undervisning en gang i uka, eller velge såkalte "blokkseminar". Disse er mer intensive, men blir raskt ferdig. Alle jeg snakket med fikk oppfylt fagønskene sine, og de er i tillegg veldig flinke til å hjelpe deg hvis du vil bytte underveis. Han som jobber som erasmusansvarlig er veldig hyggelig og hjelpsom, så det er ofte null problem og ordne hvis du synes fagene er kjedelige eller om de ikke svarte til forventningene.
Fagleg utbyte og språk
Det er minimalt faglig utbytte på utveksling i Ungarn. Nivået er lavt, og ingen av fagene (såvidt jeg vet) har bøker eller lesemateriale. Det eneste du trenger å gjøre er å møte opp (som er obligatorisk) og enten skrive et essay, holde et foredrag eller ta en eksamen mot slutten av faget. Nivået på eksamenene er svært variert, da noen forventer overraskende mye (til tross for at man ikke har lært noe), mens andre lager svært enkle eksamener. Ofte kan man velge om man vil holde en presentasjon, levere et essay om et valgt tema eller ta en eksamen.
Universitetsområdet og byen
Budapest er fantastisk! Universitetet er kjempefint, og det ligger sentralt til midt i byen. Sentrum er stort, men det er enkelt å komme seg rundt. Det arrangeres ting hele tiden, og det er utallige kule utstillinger, barer, fine parker og små butikker over hele byen. Anbefales på det sterkeste! Selv syntes jeg semesteret ble for kort, og har valgt å skrive deler av masteren boende i Budapest.
Bustad
Jeg skaffet med bolig gjennom en bekjent. Jeg var heldig med leiligheten, da jeg bodde alene i en fin og sentral del av byen til 450 euro. De fleste andre erasmusstudentene leier rom i bofellesskap til rundt 300 euro og oppover. Jeg anbefaler å bo i distrikt 5,6 eller 7. Selv bodde jeg i distrikt fem, rett ved parlamentet, og det var veldig bra. De fleste bor nok nærmere universitetet, eller i distrikt 7 (partystrøket).
Sosialt miljø
Erasmus er relativt intenst, og det foregår ting omtrent hver eneste dag. De fleste andre studentene har ikke kommet lengre enn andreåret, og de fleste er derfor rundt 20 år. Dette er litt kjipt for oss som kommer fra Norge, men du finner alltids noen som er litt eldre og tilbudet er veldig variert. Det arrangeres ikke bare "biggest erasmus party of the year" hver fredag, men det er heldigvis også mulig å melde seg inn i sportsklubber og gå på andre arrangementer. I tillegg er Budapest en utrolig kul by der det arrangeres konserter, debatter og andre ting daglig. Det er derfor fullt mulig og ha et bra utvekslingsår uten nødvendigvis å være med på alle erasmusaktivitetene som arrangeres (selv har jeg omtrent ikke deltatt på noe av erasmusopplegget). I tillegg arrangerer ANSA endel for norske studenter, da det er veldig mange norske studenter som bor i Budapest.
Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap
05.09.2018 - 01.02.2019Førebuingar/praktiske tips
Det er ikke veldig mye du trenger å gjøre av forberedelser, bare følg med på mailene UiB sender ut og gjør det disse sier du skal. Ellers sender også utvekslingskoordinatoren ved ELTE en del mailer med info om registrering, semesterstart, bosted osv. Så følg med på disse så får du gjort de forberedelsene du trenger.
Ellers fikk vi beskjed om at vi måtte møte i begynnelsen av september, men dette var kun for å møte opp for personlig registrering. Etter dette var det fri i to uker, men det var supert vær, så sånn sett var det en god mulighet til å være ute og bli kjent i byen. Selv om det står at semesteret varer ut januar har alle fagene som tilbys til utvekslingsstudenter eksamen i god tid før jul, så dette er ingenting å bekymre seg for. Det eneste dette betyr er at du bør prøve å finne et sted å bo der du bare behøver å betale ut desember, for å slippe å betale dobbel leie i januar, med mindre du vil tilbake i januar for å bo der litt lenger eller ha det som base for å reise rundt i resten av Europa. For meg ble det for kronglete å reise tilbake i januar, men hvis det passer hadde jeg sikkert gjort det. Det er flere som er der i to semestere, og flere kommer også tilbake i januar for å være der den siste måneden.
Undervisningsformer
Det aller meste av undervisningen er i form av forelesninger, enten i klasser med 60 stykker eller 10 stykker. Læringsutbyttet av forelesninger er ikke alltid like stort, men dette avhenger også litt av foreleseren og hvordan hen har lagt opp undervisningen. Ellers kan man velge mellom fag hvor det er undervisning én gang i uken, eller såkalte blokkseminarer.
Jeg har hatt to blokkseminarer, ett om personvernlovgivning og ett om religionsfrihet etter amerikansk rett og EMK. I personvernfaget var det halvannen times undervisning fra mandag-fredag i to uker, med en forholdsvis enkel eksamen på siste dagen. Faget om religionsfrihet var litt annerledes, der hadde vi én uke med tre timers undervisning tre dager i samme uke, og så tre onsdager på rad noen uker senere.
De vanlige fagene er halvannen time lange, oftest uten pause. Dette kan være ganske slitsomt, så ville anbefale å unngå morgentimer. Selv har mitt tidligste fag begynt klokken 12 på morgenen, som jeg har satt pris på.
Vurdering av emnetilbodet
Det er mange fag å velge mellom, så emnetilbudet er helt ok, men det kommer antageligvis til å endres fra forrige semester. Fagene er kun på seks studiepoeng hver, så de er ganske overfladiske. Siden man må ha seks fag for å få nok studiepoeng er dette likevel helt greit, selv om arbeidsbelastningen er betydelig lavere enn her i Bergen. Ellers er fagene mye mer teoretiske enn vi er vant med fra Bergen, og oppgaveløsning var fullstendig fraværende. Dette gikk greit, men var litt uvant i begynnelsen.
Fagleg utbyte og språk
Faglig sett var utbyttet magert. Professorene er ganske varierende, både i språk og undervisningsevner. Siden vi heller ikke fikk noe særlig materiale til å forberede oss til timene kommer man dit helt blank, og det kan da bli litt overveldende mye nytt på en gang til at så mye sitter. Selv om eksamenene i slutten av hvert fag ikke var veldig vanskelige ville jeg anbefalt å ta notater fra forelesningene så godt man klarer, så føles det kanskje litt mindre håpløst når man skal prøve å forberede seg til eksamenene på slutten av semesteret.
International Criminal Law: Dette var et av fagene jeg gledet meg mest til, men ble skuffet til slutt. Tre forskjellige forelesere som ikke virket som hadde koordinert veldig hva helheten skulle være, så det ble litt uklart.
Transitional Justice: Antageligvis det mest interessante og spennende faget jeg hadde. Professoren var flink til å undervise og hadde god engelsk, så det var lett å følge med. Det handler om hvordan et samfunn skal håndtere menneskerettighetsbrudd som er begått av et tidligere regime (gjerne diktatur) for å ansvarliggjøre, sikre rettferdighet, og oppnå forsoning. Vi lærte mye om hvilke forskjellige metoder som er brukt rundt om i verden, og også de historiske årsakene som gjorde det nødvendig med slike prosesser. Ikke så håndfast rent juridisk, men veldig spennende likevel!
International Protection of Personal Data: Dette var et av blokkseminarene jeg hadde. Foreleseren var flink i engelsk og veldig engasjert, men fikk likevel ikke så stort faglig utbytte her. Sannsynligvis har det å gjøre med at det ble veldig mye nytt i hver time uten at jeg hadde noe særlig å knytte det til på forhånd.
International Protection of Cultural Property: Også et fag jeg tenkte kom til å bli spennende, men som endte skuffende. Igjen savnet jeg muligheten til å forberede meg til timene, siden dette var et fagområde som var helt nytt for meg.
Religious Exemptions from Otherwise Applicable Laws: Dette var det andre blokkseminaret jeg hadde. Første del var om amerikansk rett og ble undervist av en amerikansk professor. Denne delen var klart den mest interessante, og her fikk vi også en del materiale til å forberede oss til timene. Den europeiske delen ble undervist av en ungarsk professor, som ikke virket som hadde forberedt seg til timene i noen særlig grad.
Space Law: Det som sitter sterkest igjen herfra er at månen eies av menneskeheten, og at romrett er et ganske uavklart rettsområde. Underviseren jobbet tidligere som advokat eller juridisk rådgiver innenfor luftfart, så dette er ikke hovedfeltet hans. Likevel var timene hans minneverdige, selv om det ikke var det faglige som gjorde dette.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger veldig fint og sentralt til i byen. Byen i seg selv er veldig fin og sjarmerende, med masse forskjellig å finne på. Selv brukte jeg en del av den betydelige fritiden min på å sitte på kafé og lese. Stort sett er det veldig billig overalt, så det er gode muligheter for å henge mye på kafé eller barer. Distrikt 7 er der det skjer mest på utelivsfronten, men det er vel så hyggelig i distrikt 5 og 6. Avhenger mest av hva man selv vil se etter, og det er også god variasjon i typen utesteder innad i distriktene. Siden jeg bodde i sjette distrikt helt på grensen til syvende, var jeg mest i disse til daglig. Kollektivtransporten er billig og god, så anbefaler å skaffe studentbevis så man får billig månedskort. Ellers er det også veldig fint på Buda-siden av byen, og kan anbefale å dra på nasjonalgalleriet hvis de har kule utstillinger!
Bustad
Jeg bodde i kollektiv med tre andre utvekslingsstudenter hvor ingen av oss kjente hverandre på forhånd. Dette var helt greit, men her kan man nok være heldigere eller mindre heldig. Likevel spiller det ikke en så stor rolle, siden det uansett er nok av andre mennesker å bli kjent med når du først er der nede. Betalte 415 euro i måneden (leie + strøm, vann osv.), som var en grei pris. Er nok likevel gode muligheter for å få det enda billigere hvis man er raskere med å bestemme seg enn jeg var, som ventet til midten/slutten av juli. Ellers er inntrykket mitt at ryktene om at distrikt 8 er "farlig" er overdrevne, de jeg traff som bodde der virket i hvert fall positive. Uansett ville jeg heller anbefalt å bo i distrikt 5, 6, eller 7 siden dette er mer sentralt og du da har gangavstand til stort sett alt. Jeg leide gjennom SRS Budapest, og det er ellers diverse facebookgrupper man kan bruke for å komme i kontakt med andre som også ser etter leilighet. Da er det kanskje enklere å slippe å betale dobbel leie i januar, siden leieperiodene med SRS følger semesteret (sept.-feb.).
Sosialt miljø
Dette blir litt hva man gjør det til selv. Det er masse erasmus-fester hele tiden, men disse er ikke spesielt kule. Dro på én helt i begynnelsen og det holdt i massevis for meg. Siden mange av de andre utvekslingsstudentene utveksler allerede andreåret av bachelor er mange en del yngre, og da gjerne mer gira på å dra på disse festene. Likevel er det såpass mange at det ikke er noe problem å finne andre man trives med, og det er uansett plenty med andre steder som er hyggeligere og kulere enn de gigantiske erasmusfestene. Men i begynnelsen av semesteret kan det være like greit å dra på én uansett, så vet du hva det går i, og kanskje treffer du andre som vil andre steder. Veldig mange av de andre utvekslingsstudentene var veldig glad i techno, så hvis du liker det vil du sannsynligvis finne mange likesinnede. I høst var det rundt 160 utvekslingsstudenter på juridisk fakultet på ELTE, så det er uansett god spredning i interesser så man sannsynligvis finner folk man trives med.
Siden det ikke er noen fadderuke er man dessuten avhengig av å ta initiativ selv i begynnelsen for å bli kjent med andre. Dette er uansett ikke noe problem siden alle er i samme situasjon hvor man kjenner ingen eller bare et par stykker, og alle dermed vil bli kjent med hverandre. Jeg kjente ingen andre som skulle ned, og det gikk helt greit for min del, så det er bare å bli med på ting så ordner det seg nok!
2018
Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap
06.09.2017 - 02.02.2018Undervisningsformer
Undervisningen har foregått i auditorium/klasserom og antall elever har variert fra kurs til kurs. Professorene er flinke og jevnt over gode i engelsk. Opplegget i timen er litt varierende, noen ønsker deltakelse fra studentene, mens andre har mer klassiske forelesninger. Studentene kan alltid stille spørsmål dersom de ønsker der.
Noen fag går over hele semesteret, mens blokkseminarene er "intensiv» undervisning over en kortere periode (ofte en uke). Jeg valgte for det meste blokkseminarer, da jeg ønsket å ha mest mulig undervisning i starten slik at det ble mye mindre mot slutten. Jeg angret ikke på det.
Eksamensformen (og kravene som stilles) er veldig annerledes enn på UiB. Eksamenene varer som regel 60-90 min, og det varierer hvorvidt man får ha med hjelpemidler eller ikke. Kravene som stilles for å stå på eksamen overkommelige. Jeg kunne også velge å ha en gruppepresentasjon i stedet for eksamen i det ene faget.
Vurdering av emnetilbodet
ELTE har et stor utvalg av engelske fag, og emnetilbudet var jevnt over variert og interessant.
Fagleg utbyte og språk
Jeg synes fagene har vært veldig interessante og det har vært spennende å følge kursene. Jeg valgte mye EU-rett, og har fått mye basic og god informasjon som er fint å ha med seg videre.
Ungarsk er veldig vanskelig å lære seg, så er ikke verdt å ta ungarsk språkkurs med mindre du er veldig interessert. Ellers er foreleserne jevnt over gode i engelsk, så det var det enkelt å følge undervisningen.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er veldig flott. Jeg hadde hørt at Ungarn er veldig billig (noe som stemte) og det var et godt argument for å dra hit. Ellers visste jeg visste ikke så mye om selve byen. Budapest har imidlertid vist seg å være en kulturell, sosial, pen og kul.
Ellers har jeg vært i Serbia og Wien. Det er enkelt og billig å reise rundt til nabolandene og anbefaler alle å gjøre det.
Bustad
Jeg leide via Airbnb med en annen, og har ikke angret et sekund på det. Leiligheten var av god standard og prisene er lavere enn hjemme. De har også vært veldig serviceinnstilte og hjulpet oss dersom det har oppstått problemer i leiligheten. De andre jeg har blitt kjent med her nede, har også leid via Airbnb og har vært veldig fornøyde med det.
Man bør bo i 5., 6., eller 7. distrikt.
Sosialt miljø
Det er veldig lett å bli kjent med folk her. Jeg var med både på den internasjonale fadderuken (arrangert av ESN ELTE) og den norske (arrangert av ANSA), og på den måten ble jeg raskt kjent med både internasjonale og norske studenter.
Min erfaring er at alle som er med på Erasmus-programmet er veldig sosiale og har lyst til å bli kjent med nye mennesker.
Det kan være lurt å melde seg inn i ESN ELTE på Facebook. De er en sosial gruppe som arrangerer turer, fester, filmkvelder osv. Det skjer noe omtrent hver dag. Ellers deltok jeg også på de fleste av ANSA Budapests arrangementer.
Jeg anbefaler Budapest og ELTE på det varmeste og er veldig fornøyd med oppholdet.
Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap
06.09.2017 - 02.02.2018Undervisningsformer
Undervisningsformen er klasseromsundervisning og ligner på seminarundervisningen vi kjenner fra rettsvitenskapstudiet i Norge. I noen emner er det forventet at du deltar aktivt, men i de fleste emnene er det ikke noe stort krav. Eksamensformen er på de fleste emnene skriftlig, og med en varighet på 1-2 timer.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er variert og det er flere ulike gjesteforelesere.
Fagleg utbyte og språk
Jeg syntes deg faglige utbytte var bra på emner som omhandlet EU-rett. Noen forelesere har litt utfordringer med engelsk, men de fleste er veldig dyktige. I tillegg har universitetet flere gjesteforelesere som har stor kompetanse.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er veldig fint med bra internett. Men noen klasserom bærer preg av å være bygget for en del år siden.
Bustad
Mitt inntrykk er at det å skaffe seg bolig i Budapest er forholdsvis enkelt. De aller fleste skaffer seg leilighet på det private markedet og da i Pest.
Sosialt miljø
Budapest er en veldig populær by blant Erasmusstudenter og det sosiale miljøet er supert med studenter fra mange ulike land. I tillegg er Budapest en populær by blant norske medisin-, psykologi- og tannlegestudenter.
Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap
06.09.2017 - 02.02.2018Førebuingar/praktiske tips
Hvis du leser denne rapporten betyr det at du er nysgjerrig på å dra til Budapest og studere ved ELTE. Det første du trenger å vite er at du bør glemme å dra til den norsken kolonien i Australia eller USA og bruke opp alle sparepengene dine, og henge med halvslappe strandløver som ønsker fine solskinnsbilder til Instagramen sin. Når du så har søkt deg til Budapest, bør du få unnagjort papirarbeidet innen fristene (ikke noe stort problem, her er to-tre skjemaer som skal fylles ut, og deretter velge ut noen fag du kan tenke deg fra fjorårets fagliste).
Deretter bør du melde deg inn i to-tre Facebookgrupper a la "apartments in budapest", "erasmus in budapest 20**) og poste et innlegg litt utover våren om at du er på utkikk etter romkamerater osv. Da sitter du (forhåpentligvis) etter noen dager/uker igjen med en god del tilbud og kan velge deg romkamerater du synes virker greie. Det kan virke trygt og greit å bo med de andre norske som skal ned, men det er selvsagt ikke den samme opplevelsen som å bo tett på andre kulturer. De andre som skal ned får du nok av tid med likevel, så ta en sjanse!
Ellers er det lite å si, annet enn at Ungarn er et land hvor alt ordner seg, studielånet tilsvarer vel ca 2x medianlønnen i landet, men det betyr ikke at du kommer til et nedkjørt og farlig sted, Budapest er en av Europas tryggeste byer, og kanskje Øst-Europas mest vestlige by på alle måter. Pakk med sommerklær og la mor og far ta med vinterjakka på besøk, for de har norske sommertemperaturer til langt utover høsten, og regn er det omtrent ikke.
Undervisningsformer
Undervisningen er delt inn i enten vanlige forelesninger og selvstudium, eller alternativt "blokkseminarer" som da går intensivt over flere uker, med undervisning f.eks. halve dagen hver dag i to uker, eller hele torsdag og fredag i en måned etc. Det er en del variasjon i lærernes pedagogiske evner, eller vilje om du vil, men dette kan du sjekke ut på nettsteder som rankmyteacher.com hvis du absolutt ønsker en bestemt type lærer.
De fleste lærerne er okay, og opplegget er greit. det som kan være litt uvant er at fagene i stor grad fungerer mer som seminarforelesninger med mer aktivitet fra studentene, og det er ikke Pensumbøker på samme måte som i Norge, men mer fokus på læringsutbytte i undervisningen og i arbeid du gjør der. Derfor sjekkes deltakelse gjennom navnelister etc. og du må altså møte opp i ca 90% for å få lov til å ta eksamen. Dette var aldri noe problem for noen av oss, og krever ikke særlig mye planlegging å få til.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er svært bredt, noe som er bra, fordi du trenger minst seks fag, og det kan være en litt vrien kabal å få til å gå opp på timeplanen de første par ukene, slik at ingen fag kræsjer. imidlertid viste det seg utover høsten at det også kunne gått an å ha enkelte fag som kræsjet, dersom en pratet med professorene det gjaldt, og f.eks. tilbød seg å skrive en oppgave ekstra i det faget en gikk glipp av undervisning i.
et lite OBS: erfaringsmessig vil du måtte endre flere av fagvalgene dine fra det du setter opp når du søker om utveksling, til de fagene du ender med å ta. Ikke bekymre deg for det, bare sørg å få fagene forhåndsgodkjent. Årsaken til dette er at faglistene endrer seg fra år til år, og også at fagene du velger som nevnt ofte kan komme til å kræsje.
Fagleg utbyte og språk
Faglig utbytte avhenger som i Norge av din egen innsats, men generelt sett følte jeg at utbyttet var noe lavere enn i Norge selv med grei innsats. Vurderingene lærerne gjør er nok noe annerledes enn den standardiserte norske karaktermodellen, og i tillegg sitter en gjerne med medstudenter som er yngre og/eller mindre gode i engelsk, så kollokviering blir noe annerledes.
Lærerne derimot snakker stort sett helt fin engelsk, igjen litt variasjon, men flere av mine lærere hadde studert i England og USA og kommuniserte godt. hva gjelder ditt eget engelsknivå, kreves i alle fall at du kan kommunisere vanlig på engelsk, holde en samtale om mer enn bare bestilling på restaurant. Har du 3-4 fra VGS skal du nok klare deg greit, men det er klart at det er en fordel å snakke flytende engelsk, fordi det meste av kommunikajsonen din i daglige og på skolen går på engelsk.
Universitetsområdet og byen
ELTE ligger vakkert til midt i hjertet av sentrum. et veldig fint strøk med et titalls av rimelige og finere restauranter, kafeer, fine bygg og sitteplasser. Budapest sentrum er veldig fint, omtrent like rent som i en gjennomsnittlig norsk by, fine bygg fra tiden i union med Østerrike, og alt fra smalere smau til storslåtte boulevarder og store plasser. er du glad i å gå opp fløyen trenger du ikke fortvile, for på Buda-siden (tradisjonelt hvor adelen og rikere personer bodde) er det både slottshøyden og "Gellerthøyden" som er utsiktspunkt over hele byen.
Ellers er Budapest sentrum for det som kanskje er Europas beste utelivskultur etter Berlin, det er noe for alle smaker, med og uten alkohol, tusenvis av kafeer, barer og restauranter, butikker, markeder, osv. Du får sikkert sett et par sesonger av Netflix-serier, men ikke mer, for i Budapest kan du gå ut og spise, drikke, handle eller traske hver kveld og likevel finne noe nytt, møte noen nye folk, eller bli bedre kjent med de du allerede har møtt, uten å måtte deale med norsk "lukkethet" som utvekslingsstudentene som kommer hit gjerne klager over.
Bustad
Jeg bodde i 5. distrikt ca 2 minutter fra Liberty Bridge og 5 min fra skolen. Det var deilig å kunne gå morgentur langs Donau, og ha skolen like ved, men samtidig betalte jeg nok litt i meste laget. Jeg leide et stort rom med tilhørende gjesterom i kollektiv for totalt 440€ i måneden gjennom SRS Budapest. Det er et fint sted du kan sjekke ut som ellers leies ut som hostel om sommeren (hostel miller). Skulle jeg ha vært der et halvår til hadde jeg nok funnet noe billigere nærmere 4-6-linjen på trikken, den går døgnet rundt. Du skal fint klare å finne deg noe for 300-350€ i måneden som har bra beliggenhet på andre måter enn skolen. Sentrum du kommer til å være i er ikke særlig stort uansett, så ikke tenk på at du får 20 min skolevei e.l.
Ellers bør du ikke leie deg inn i 8. distrikt øst for Blahaluzaj Ter, og studentdormsene har dårligere standard enn norske fengsler, så med mindre du vil bo svært spartansk så se på SRS sine sider, eller vent til de private leilighetene kommer ut i slutten av mai/juni (bare å søke på google på eiendomsbyråer/finn.no-aktige nettsider i Budapest). Jeg gadd ikke sitte og vente på det, og valgte en enkel (men for dyr) løsning gjennom SRS. SRS er for øvrig bare et slags formidlingsbyrå, de eier ingen leiligheter, men formidler for andre eiere eller mellommenn mellom eiere og SRS.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er omtrent alt du kan ønske deg. Først og fremst reiser du gjerne ned sammen med et par andre fra UiB. Om du kjenner dem eller ikke er ikke så nøye, her er det bare å ta kontakt, lage seg en gruppe og bli kjent. Glem alt av Jantelov og "meg og mine"-følelser, glem hvem som er venn med venn etc, jo før jo bedre. Spisse albuer finnes ikke i det internasjonale miljøet der nede. Det er vanskelig å beskrive, men miljøet i Budapest er veldig åpent, folk er kontaktsøkende og nysgjerrige, og du finner raskt ut at Europeere liker nordmenn så lenge vi klarer å holde den ubevisste arrogansen litt i sjakk. Det er gjerne snakk om stereotyper kulturer imellom på utveksling, men den eneste gruppen det ikke var noe negative stereotyper om, det var oss fra Norge.
Det er mange velkomstarrangementer de første ukene. Her er da et stalltips å bare melde seg på alt som er, følge med i 5-10 erasmus/budapestgrupper, det skjer noe hele tida, men følg med, spør og vær nysgjerrig, vær en yes-man.
Vi valgte også å delta på ANSAs arrangementer, og fikk møtt mange utrolig flotte folk som er så heldige at de får leve Budapest-livet i 5 år som veterinær-, psykologi-, og medisin-studenter. Dette er kanskje ikke like enkelt å ta steget ut i alene, så få med deg de andre fra UiB, meld dere inn i ANSA og delta på fadderuken, den er bedre enn noen av de norske fadderukene vi har vært med på, uten sammenligning for øvrig.
Ellers er det bare å gjenta at alt du har vært vant til i Norge, og på jussen, det fungerer annerledes i Budapest. Enten du har mange eller få venner, føler deg sjenert eller utadvent så finner du raskt noen som passer for deg å være sammen med, alt er veldig lavterskel, det skjer ti ganger så mye som i Bergen, det er alltid noen som vil være med, og bruk særlig den første tida godt, skolen starter ikke før uti september, så dra ned midt i august og ta litt initiativ, så får du et semester der alt er tilgjengelig for deg.
Surfe eller sitte og slite med å bli bittelitt bedre i tysk eller ungdomsskolespansk kan du gjøre en annen gang, bruke opp sparekontoen på skolepenger i USA eller på å betale husholdningsartikler i Australia, eller husleia i Storbritannia kan du overlate til de som bestemte seg for at den eneste akseptable start-jobben for en jurist er i et firma som ligger på Tjuvholmen. Bruk hodet littegrann på noe annet enn å stresse over at du fikk C i Strafferett, du skal jobbe i 45 år hvis ikke kolesterolet tar deg, og det er ikke fett å komme hjem fra utveksling med en følelse av at du ikke opplevde noe annet enn du gjør på lesesalen på Dragefjellet, annet enn at foreleser snakket engelsk. Gjør brusket i nesa om til bein og vær litt original, gjør du det du skal på ELTE kan du ellers leve som en greve, no joke. God tur!
Haust 2017 - Integrert master i rettsvitskap
06.09.2017 - 02.02.2018Førebuingar/praktiske tips
Det krevde ikke særlige forberedelse å dra til Budapest annet enn å skaffe seg en bolig og å kjøpe billett. Det kreves ingen vaksiner eller motivasjonsbrev. Det er rett og slett bare å dra.
Vi kom ned der tidlig for å registrere oss ved skolen, noe vi måtte gjøre ved å møte opp personlig. Skolen startet imidlertid ikke før vel 2 uker etter det, så vi begynte oppholdet med en 2-ukers ferie i sol og varme.
Undervisningsformer
Min opplevelse var at foreleserne stort sett holdt monolog og at det var lite involvering av studenter i timen. Det varierte likevel litt fra time til time og fra professor til professor hvor mye de valgte å involvere studentene, og hvor forberedt man burde være til timen. I fagene jeg valgte slapp jeg unna med minimal forberedelse. Timene varer i 90 minutter i strekk uten pause, etterfulgt av en 30 minutters pause før neste time. Disse pausene ble ofte kortet ned til 10-15 minutter. På grunn av de lange timene uten pause var det litt vanskelig å følge med hele timen. Men dette er altså standard for alle universiteter såvidt jeg fikk med meg. Undervisningen holdt et bra nivå, men professorens pedagogiske evne varierte fra fag til fag. Det var imidlertid åpenbart at alle visste hva de snakket om, og de var alltid godt forberedt. Undervisningen er annerledes enn hva man er vant til på UiB. Det var ingen pensumbøker, og man skulle stort sett holde seg til powerpoint presentasjoner, eller det man fant på internett om emnet.
Vurdering av emnetilbodet
Det er mange forskjellige fag å velge mellom på engelsk, og de fleste dreier seg om EU-rett eller internasjonal rett. Det er også fag på tysk, for de som skulle være interessert i det. Jeg opplevde emnetilbudet som bra og relevant i forhold til det vi allerede har hatt av EU-rett og internasjonal rett på UiB.
Man kan velge mellom "block-seminars" og vanlige fag. Jeg valgte blokkseminarer, og hadde dermed intensiv undervisning (daglig undervisning i ca 3 timer) i en uke i strekk, og så var faget ferdig. Da har man enten eksamen siste undervisningstime, eller så blir man enige om en senere dato som ikke nødvendigvis er på slutten av semesteret. De vanlige fagene har undervisning én gang i uken hele semesteret og eksamen på slutten. Ønsker man mest mulig fritid vil jeg anbefale blokkseminarer. Dette kan imidlertid føre til at man får litt vel mye fritid, så hvis man ønsker å dele det mer jevnt utover ville jeg anbefale vanlige undervisningsfag.
Fagleg utbyte og språk
Alle fagene gir 5 "credits" som utgjør 5 studiepoeng. Å ta tre fag tilsvarende 15 studiepoeng var imidlertid veldig mye enklere enn å skulle ta ett fag med 15 studiepoeng ved UiB. Erasmus-studenter har det generelt veldig enkelt, og fakultetet er interessert i at alle skal stå. Stryker man (mot formodning) på første eksamen, har man anledning til å ta eksamen på nytt før man drar hjem.
I motsetning til hva som står på UiBs nettsider om universitetet i Budapest er semesteret over 15 desember for utvekslingsstudenter, og ikke i januar/februar. Det er kun for de ungarske studentene at semesteret varer til over jul. Dette ble vi overrasket over, og flere hadde leid leiligheter ut januar.
Professorene var stort sett flinke i engelsk og det var lite problem med å forstå hva de sa. Jeg opplevde det slik at vi fra Norge var mye bedre i engelsk enn de fleste andre utvekslingsstudenter. Dette var definitivt en fordel på eksamen hvor man kun fikk 60-90 minutter til å skrive (for hånd) svar på ulike essay-spørsmål. Ellers i byen er engelskkunnskapen veldig varierende. De aller fleste kan nok til at man gjør seg forstått, og på restauranter kan alle engelsk.
Universitetsområdet og byen
Det juridiske fakultetet er kjempefint, og er tydeligvis et av de eldste byggene i Budapest. Det var helt grei standard på klasserommene og forelesningssalene.
Byen er utrolig flott! På tross av at byen har blitt bombet en rekke ganger er mange av bygningene av gammel arkitektur, og det er så mange av dem at enkelte står til og med tom. Det er masse å se, masse å gjøre og stort sett veldig fint vær. Denne byen må bare oppleves. Jeg opplevde byen som veldig stor i begynnelsen, men det tok ikke lang tid før man hadde full oversikt. Det offentlige transporttilbudet var veldig bra, og for en månedbillett for studenter kostet det vel 150 kr. Da kunne man benytte seg av metro, trikk og buss. Da kan det også være greit å vite at de ikke aksepterte vårt norske studentbevis, verken i kortform eller på mobil. Man må altså skaffe seg et studentkort der nede, noe man gjorde enkelt på biblioteket.
Det er også veldig billig med taxi, men her må man være forsiktig for det er mange svindler-taxier som tar seg grovt betalt. Skal man ta taxi så må man bestille via appen "Fötaxi" eller "taxify". Hvis ikke blir man sannsynligvis svindlet.
Bustad
Jeg leide sammen med en annen via Airbnb, og fikk overtalt dem til å gi oss en mindre månedspris siden vi skulle bo der i flere måneder. Alle andre jeg kjente leide gjennom private utleiere. Fordelen for oss med å leie via Airbnb var at vi bare kunne endre lengden på oppholdet da vi fikk vite at semesteret sluttet 1,5 måned tidligere enn vi trodde. De andre hadde bundet seg til å betale til og med januar. Leieprisen var stort sett billig, og jeg ville anbefale å ikke bo alene. Det er veldig varierende standard på ulike leiligheter, så det er lurt å undersøke grundig før man bestemmer seg for en.
Byen er delt inn i "Buda" og "pest", som ligger på hver sin side av Donau. Sentrum ligger i pest, og jeg ville absolutt anbefale på bo på denne siden! Buda-siden er mest boligstrøk, og litt unna sentrum.
Sentrumskjernen er i distrikt 5, og de fleste utesteder ligger i distrikt 6. Jeg ville absolutt valgt å bo i enten distrikt 5,6 eller 7. Dette fikk jeg også beskjed om fra de som studerer der nede fast. Distrikt 8 er for eksempel kjent for å være et dårlig nabolag. Selv bodde jeg i distrikt 6, som var veldig praktisk når man skulle hjem fra byen sent på natten. Til skolen tok det med 20 minutter med offentlig transport, som var helt greit.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet var veldig bra! Det var folk fra alle land i Europa og alle var interessert i å bli kjent med nye folk. Det var en studentorganisasjon som arrangerte masse eventer nærmest flere ganger i uken, og ellers var det mer enn nok å ta seg til. Budapest er full av kule restauranter, barer og utesteder. Jeg opplevde det sosiale miljøet som kjempebra og jeg ville anbefale enhver å dra på utveksling dit. Hvis man trenger et "pause"-halvår med litt mindre skole og mer fritid er Budapest helt perfekt.
2016
Haust 2015 – Integrert master i rettsvitskap
03.09.2015 - 29.01.2016Førebuingar/praktiske tips
Jeg valgte å finne leilighet og signere kontrakt før jeg kom ned hit, for jeg liker å ha slikt ordnet på forhånd. Jeg leide via SRS Budapest, noe som var veldig greit, de hentet meg blant annet på flyplassen når jeg kom. Jeg vet at mange ventet med å ordne leilighet til de kom hit, noe som noen syntes var ok, andre strevde lenge med å finne leilighet, fordi det var så kamp om leilighetene, men da fikk de til gjengjeld gode venner som var i samme situajson på hostellet. Ellers foreberedte jeg ikke altfor mye, jeg hadde sett meg ut hvilke fag jeg ville ha på forhånd (men fikk ikke alle jeg ønsket), jeg fylte ut de nødvendige papirene fra UiB, kjøpte flybillett og det var vel det.
Undervisningsformer
Undervisningen foregikk i klasserom eller mindre auditorium med alt fra 5- ca. 100 elever. Foreleser forventer som regel at studentene skal bidra, så undervisningsformen minner mer om seminarundervisningen på jussen ved UiB, enn typiske forelesninger. Dette gjør at man får god kontakt med foreleser, noe som egentlig er veldig greit. Det er obligatorisk å møte til seminarene, og man kan bare miste to ganger før man ikke får lov til å ta eksamen. De fleste fagene har undervisning 1,5 timer hver uke, mens noen fag går som blokkseminar, hvor det er mer intensivt i en ukes tid.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er egentlig ganske stort, men i en del av fagene er det begrenset antall plasser, og det er første mann til mølla som gjelder, så for å være sikker på å få de fagene man ønsker, må man sitte klar og melde seg på i det systemet åpner. Man må og være obs på at emnetilbudet man har sett på før man starter her, kan plutselig endres rett før man registrerer seg for kursene. En del av fagene jeg hadde planlagt på forhånd å ta, hadde de plutselig ikke undervisning i likevel dette semesteret.
Fagleg utbyte og språk
Jeg hadde ikke altfor store forventninger til det faglige utbyttet, og forventningene jeg hadde stemmer ganske godt overens med slik det faktisk har vært. En del fag er ganske basic og generelle, og har ofte et mer historisk preg enn materiell juss, slik vi er vant til i Bergen. Noen av fagene er likevel veldig spennende og man lærer mye nytt. All undervisningen er på engelsk, noe som har gått veldig greit. Foreleserne er gode i engelsk, og det har gått fint å følge undervisningen på engelsk. Jeg var spent på forhånd, for jeg bruker veldig lite engelsk i hverdagen hjemme i Norge, men bare etter få dager var det ikke noe problem i det hele tatt. Jeg meldte meg også på ungarsk språkkurs. Ungarsk er et veldig vanskelig språk å lære seg, så utbyttet var ikke altfor stort, men jeg lærte noen fraser.
Universitetsområdet og byen
Juss-fakultet ved ELTE sies å være det fineste fakultetet og det tror jeg på at er sant. Bygningen er veldig fin og ligger i et koselig område. Det er samme system som i Bergen, med fakultetene spredt rundt i byen. Budapest er helt fantastisk! Det er en vakker by, en kul by, en kulturell by, den har alt! Man blir fort kjent i byen, men oppdager likevel stadig nye fantastiske kafeer, restauranter, puber og så videre. Det er også veldig enkelt og billig å reise til andre land i nærheten. Jeg har reist mye i Ungarn, vært i Serbia, Østerrike, Slovenia og Polen. Skulle også vært i Romania, men det ble dessverre ikke mulig å få til likevel.
Bustad
Jeg valgte å leie privat. De sier at leieprisene stiger, men det er fortsatt rimelig å bo her. Jeg bodde alene i en 40 kvadratmeter stor leielighet svært sentralt, med god standard, og betalte 330 euro pluss gass, elektrisitet og internett. Jeg kjenner en som valgte å bo i studentbolig fra starten av, men de er et godt stykke utenfor sentrum og ikke av beste standard, og hun valgte å flytte derfra etter bare et par uker, for heller å leie privat mer sentralt. Man bør bo i 5., 6. eller 7. distrikt.
Sosialt miljø
Det er veldig lett å bli kjent med folk her. Alle som er på Erasmus- utveksling er veldig åpne og vil få mange venner. Allerede fra første dagen min her ble jeg kjent med mange, og jeg har aldri følt meg ensom. Jeg reiste hit uten å kjenne noen, men det har ikke vært noe problem i det hele tatt. ESN ELTE har mange arrangementer og turer, og her er det lett å bli kjent med folk. Det skjer noe omtrent hver eneste dag!
Informasjon
- Hjemmesidehttps://www.elte.hu/en/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb7329
- FagnavnJuridiske fag