Hjem
Studentsider
erasmus+

Universidad Pontificia Comillas og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 3. studieår)

  • LandSpania
  • ByMadrid
  • Studieplassar8
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar på 3. studieår av masterstudiet i rettsvitskap.

Studieåra 2023/2024 og 2024/2025 kan avtalen også nyttast av studentar på siste studieår av masterstudiet i rettsvitskap (studentar på studieordninga av 2003).

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Språk

Undervisningsspråket på vertsuniversitetet er spansk, og gode språkkunnskapar i spansk er derfor anbefalt. Universitetet tilbyr òg nokre emne med engelsk undervisningsspråk. Detaljar om kor mange emne som er tilgjengelege på dei ulike språka finn du i emneoversikta.

Det finst døme på at tidlegare utvekslingsstudentar har kunna ta 30 studiepoeng berre med emne underviste på engelsk. Sjølv om lista over engelske emne ser lang nok ut til at du kan ta 30 studiepoeng berre med engelskspråklege emne, kan det til dømes skje timeplankollisjonar mellom emna, eller du kan oppleve at eit emne er fullteikna eller ikkje skal undervisast akkurat det semesteret du er der. I slike tilfelle må du vere førebudd på å også ta emne som vert underviste på spansk for å oppnå 30 studiepoeng. Gode kunnskapar i spansk er derfor anbefalt.

Universitetet tilbyr språkkurs i spansk for internasjonale studentar.

Dersom du ikkje har gode nok språkkunnskapar i spansk finst det fleire måtar å førebu seg på før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår (2021-studieordninga) eller spesialemne på siste studieår i masterprogrammet i rettsvitskap (2003-studieordninga).

På universitetet sine nettsider for internasjonale studentar finn du lenke til ei oversikt over juridiske emne som universitetet tilbyr. Utvekslingsstudentar tek emne som tilhøyrer 4. studieår i den spanske juridiske bachelorgraden.

Universidad Pontificia Comillas nyttar ECTS-systemet, og ein ECTS-credit er det same som eitt studiepoeng.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Welcome to ICADE Law School

1/2

Bienvenido a la Facultad de Derecho ICADE

2/2

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universidad Pontificia Comillas er eit privat katolsk universitet i Madrid. Universitetet blei grunnlagt av jesuittordenen Compañía de Jesús i 1890 og har om lag 12 000 studentar. Institusjonen har godt akademisk omdøme blant anna innan rettsvitskap og industrielle ingeniørfag. Elles prioriterer dei òg internasjonalt samarbeid, primært med utdanningsinstitusjonar i Europa, Latin-Amerika, Nord-Amerika og Asia samt institusjonar tilknytt Compañía de Jesús. Universitetet har tre campusar som alle ligg i Madrid.

Madrid er hovudstad og den største byen i Spania, med eit folketal på nærare 6,5 millionar i storbyområdet. Byen ligg midt i landet, og utgjer eit viktig knutepunkt for handel og kultur. Opp gjennom tidene har Madrid hatt mykje innvandring frå andre spansktalande land i Latin-Amerika og Afrika.

Bustad

Universitetet har ingen eigne bustader, men dei har eit kontor som formidlar kontakt og leigeavtalar både til privateigde studentheimar, den private marknaden og ulike idealistiske bustadsinitiativ.

Semesterinndeling

September - januar og februar - juni.

Studentrapportar

2024

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Jeg anbefaler å være tidlig ute med alt av forberedelser, både å finne bolig og alt av søknader. Du får en egen skole-mail av Comillas ganske tidlig og det er lurt å sjekke denne regelmessig for å få med deg alt av viktig informasjon.

Det er ikke alltid lett å finne frem til nettsidene deres for valg av fag og andre nettsider for utvekslingsstudentene, men etter min erfaring er de med ansvar for utveksling på Comillas flinke til å svare ganske raskt på mail om det skulle være noe du lurer på. I starten av semesteret får dere vite hvordan dere kommer inn på deres egne personlig faglige oversikt og da blir alt enklere å forholde seg til.

Det er også lurt å søke fag så fort du kan ettersom fagene kan bli fylt opp ganske fort. Jeg anbefaler å melde deg opp til så mange fag at du fyller opp makskvota (36 ECTS) og heller droppe et. De første to ukene av semesteret kan man prøve ut alle fagene og bytte litt rundt på hvilke du helst vil ha. Mange bytter rundt på dem, så selv om et fag skulle vært fylt opp kan dette få nye ledige plasser i denne perioden, så følg med på dette.

Undervisningsformer

Undervisningen skjer i større eller mindre klasserom og undervisningsformen kan minne om videregående-undervisning. Klassene er på alt fra 15 til 70 personer, det kommer an på faget. Hvordan det undervises varierer fra fag til fag. Noen professorer operer med mange små vurderinger underveis i semesteret (muntlige og/eller skriftlige), mens andre har kun én og noen har ingen. I mange av fagene er noen av vurderingene gruppeoppgaver, som skriftlige innleveringer eller gruppefremføring. Vurderingene teller som del av den endelige karakteren din i faget. I noen fag er muntlig aktivitet i timene del av endelige karakter i faget. Man har uansett en skriftlig eksamen i hvert fag på slutten av semesteret.

Det er obligatorisk oppmøte i timene, men det er veldig sjeldent de noterer hvem som er tilstede. Du merker fort hvem som tar oppmøte. I mine fag var det var kun tatt oppmøte de gangene det var obligatoriske vurderinger, så det var fullt mulig å droppe timer dersom du vil ta deg en tur utenbys eller har noe annet viktig du vil gjøre.

Det er ikke pensumbøker. Man bruker for det meste materialer som er delt av professorene og mest av alt bruker man power pointene fra timene til å gå gjennom stoffet før prøver og eksamen. Eksamenene er som regel ganske overkommelige. Dersom du mot formodning skulle stryke har de en egen gjentaksperiode et par uker etter eksamensperioden hvor man kan ta opp eksamen.

Eksamenene er veldig forskjellige fra hva man er vant til i Bergen. De skrives for hånd og varer i halvannen til to timer. Noen eksamener har flervalgsoppgaver og andre har ett eller flere essayspørsmål. Kun noen få har praktikumsoppgaver. Som oftest er de litt sammensatt av ulike typer spørsmål.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene har enten 3 ECTS eller 6 ECTS. Fag med 3 ECTS har man en gang i uken, mens fag med 6 har undervisning to ganger i uken. Men det er som oftest ikke noen forskjell på hvor mye man må jobbe med faget. Jeg vil derfor anbefale å ta flere 6-poengsfag. Jeg hadde fire 6-poengsfag og to 3-poengsfag og syns det funket veldig fint.

Det er ganske mange fag man kan velge, både på engelsk og spansk. Selv tok jeg kun fag på engelsk. Jeg brukte de første ukene til å prøve ut litt forskjellig. Jeg valgte til slutt Private International Law, International Criminal Law, Environmental law, European Union Law, International Protection of Human Rights og Comparative Constitutional Law. Faget jeg fikk mest ut av var førstnevnte, men det var i tillegg faget med høyest strykprosent (ca. 40 %). Jeg vil påstå at Environmental law og European Union Law krevde minst arbeidsinnsats, og vil anbefale disse. Faget med flest vurderinger ila semesteret var helt klart Comparative Constitutional Law, og til dels European Union Law.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er annerledes enn fra UiB. Siden man har flere og mindre fag får man mer overflatekunnskap og går mindre i dybden på emnene. Likevel får man litt mer generell kunnskap innen ulike aspekter av internasjonal rett og lærer mye om hvordan andre land forholder seg til juss og at dette kan være veldig annerledes enn hva vi er vant med i Norge. Man lærer også mye av å skrive og snakke om juss på engelsk, som er en stor fordel.

Universitetsområdet og byen

Madrid er en helt fantastisk by og er et helt nydelig sted å bo! Det er naturligvis en veldig stor by sammenlignet med Bergen. Den har mange forskjellige bydeler som alle har hver sin unike identitet. Det er masser av shopping og mange søte kafeer, store og små parker, museer, osv. Det beste med byen er å bare vandre rundt å se på alt som er å se. På sommeren kan det bli veldig varmt, og det er ikke så mange steder å bade, som i hav og innsjø, men Madrid har mange offentlige bassenger som er veldig enkle og fine. Disse kan du finne på appen Madrid Mòvil. Samtidig ligger Madrid midt i Spania så det er enkelt å reise rundt og se resten av landet, noe jeg selv likte veldig godt. Det går en del hurtigtog fra Madrid og ut til de større byene. Madrid har også veldig bra metrosystem så det er veldig lett å komme seg rundt. Samtidig er det en veldig vandrevennlig by, så selv foretrakk jeg å gå hvor enn jeg skulle.

Fakultetet ligger i sentrum av byen, så det er enkelt å komme seg til universitetet uansett hvor i byen man er. Det er ikke så mange leseplasser på fakultetet, men det er mange søte kaféer i området hvor man kan sitte. Om sommeren er det et lite område foran i skolegården hvor det er satt opp stoler og bord hvor det går an å sitte og jobbe.

Bustad

Som nevnt kan du fint bo hvor som helst i Madrid og fint komme deg rundt om kring. Jeg bodde selv midt imellom Plaza de Espana og Palasset så jeg hadde kun 15 min å gå til fakultetet. Dette var en helt prima beliggenhet ettersom jeg hadde gåavstand til alt. Jeg bodde i en sidegate hvor det var veldig stille og rolig samtidig som jeg hadde shoppinggatene like oppi gata.

Jeg fant boligen min på Help Housing Madrid. De har mange kollektiver rundt i byen og funket veldig greit for meg. De er ganske profesjonelle og du kan være sikker på at det ikke er scam. De har litt mange gebyrer man må betale, så det kan bli ganske dyrt, men månedsleien min lå på det samme som jeg betalte i Bergen, så jeg var fornøyd. Ellers har mange andre funnet boliger gjennom Idealista, Spotahome eller facebookgrupper.

Sosialt miljø

Madrid hadde et supert sosialt miljø. Det er mange arrangementer du kan være med på i starten av semesteret arrangert av Universitetet og av Citylife Madrid. Jeg var ikke med på disse, men vil anbefale andre å sjekke dem ut for å møte mennesker. Det er veldig viktig i starten å prøve å bli kjent med folk i timene. Folk er veldig hyggelige. Det er ikke like lett å bli kjent med de spanske studentene, så vennene jeg selv fikk er for det meste andre utvekslingsstudenter. Jeg fikk selv mange venner fra fakultetet, men også fra andre fakulteter på universitetet, så jeg vil anbefale å bli kjent med så mange som mulig. Jeg anbefaler å laste ned Whatsapp og bli med i gruppene som er laget for utveksling i Madrid og for universitetet. Jeg ble selv lagt til i mange første skoledag hvor noen jeg møtte viste dem til meg. I disse gruppene skjer det mye sosialt og blir delt mange arrangementer, som gjør det enklere å treffe nye folk. Universitetet har en del idrettslag og andre sosiale tilbud man kan benytte seg av. Jeg prøvde ikke dette selv, men vil likevel anbefale å prøve det ut i starten.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

10.01.2024 - 22.05.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.*
Jeg vil anbefale alle å skaffe seg leilighet tidlig for å slippe å brenne seg ved å måtte betale for mye for et dårlig sted å bo, for det er veldig mange studenter som flytter til Madrid og det er høy omsetning i leiemarkedet. Fagene man velger før man kommer er ikke avgjørende for hvilke fag du må ha på universitetet, og det er en to ukers periode i starten hvor man fritt kan gå i ulike timer for å finne ut av hvilke fag man vil ha.

Undervisningsformer

Timeundervisning i seminarrom med en professor og flere andre studenter, minner om en norsk dobbeltime fra Videregående. Eksamensform er skoleeksamen for hånd på 1-3 timer, avhengig av fag, og hjelpemiddel avhenger også av fag – eventuelt bare analoge.

Vurdering av emnetilbodet

Mange interessante fag med europeisk vinkling.

Fagleg utbyte og språk

Mange av fagene er på engelsk, og det er mer en nok til å fylle opp 30 studiepoeng på engelsk. I tillegg tilbys også alle fagene parallelt på spansk om man heller ønsker det. Det faglige nivået er under hva det er på UiB, som er logisk med tanke på at de andre man studerer med er på bacherlornivå. Arbeidsmengden er betydelig mindre enn hjemme, og eksamensperioden starter man omtrent to-en uke før eksamen.

Universitetsområdet og byen

Universitet ligger i Argüelles som er en kort metro- eller gåtur unna Sol. Madrid som by er helt fantastisk og noe helt unikt som må oppleves.

Bustad

Jeg bodde i Sol med en annen nordmann og vi betalte 1000 euro for en ca 70kvm leilighet med alt inkludert og eget bad. Jeg vil anbefale å bo i området rundt Sol, Chueca, Salamanca eller Malasana. Om mulig kan det vært lurt å styre unna Gran Via fordi det alltid er mye turister og folk der.

Sosialt miljø

Det er mange internasjonale studenter på universitet og på jusstudiet på Comillas, så det er lett å få seg venner.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

10.01.2024 - 22.05.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.*
Hva gjelder bolig, er det lurt å enten vente til man har kommet ned og kan gå på visninger, eller å skaffe bolig tidlig. Det vanskeligste er om du venter til rett før med å planlegge. Mye er tilgjengelig på kort varsel, og da er man helt sikret mot å bli svindlet. Det forekommer mye svindel på plattformer som idealista, så det anbefales å være kritisk. Utleierne kan være kjipe med depositum.

Man bør søke fag så fort dette blir mulig, da noen av de mer populære fagene fort fylles opp. Det kan være lurt å skaffe metrokort tidlig, da det kan ta litt tid.

Undervisningsformer

Undervisningen er veldig annerledes fra det vi er vant med i Bergen. Alt foregikk i klasserom med alt mellom 15 til 50 studenter, hvor det var forventet at noen deltok muntlig. Man har ikke pensum, så det er begrenset med selvstudium som er forventet. Personlig la jeg inn mindre innsats enn man gjorde på videregående og kom fint gjennom oppholdet.

Det er større innslag av løpende vurdering på universitetsnivå enn i Norge. I nesten alle fag var det en eller to prøver eller presentasjoner. De forventer imidlertid ikke veldig mye i disse vurderingene. Eksamenene er fra en til to timer og skrives for hånd. Eksamensform varierer fra fag til fag.

Vurdering av emnetilbodet

Slutter meg til andre rapporter som anbefaler å velge flest mulig fag på 6 ECTS. 3 ECTS tilsvarer halvannen time undervisning i uken. Jeg hadde følgende fag, og hadde fri hver fredag og kun to timer skole på mandager: (totalt 18 timer undervisning)

- International protection of Human Rights (6 ECTS)
Dette faget var forholdsvis krevende sammenlignet med andre. Foreleseren forventet en del deltakelse. Vanskeligste eksamen jeg hadde var i dette faget.

- Derecho de familias y sucesiones (6 ECTS på spansk)
Det eneste faget jeg tok på spansk. Læreren snakket veldig raskt så jeg anbefaler at man er på nivå C1 i spansk hvis man skal velge dette faget. Jeg skjønte mot slutten av faget at utvekslingsstudentene har en annen eksamen enn de lokale, og den var langt enklere enn den spanjolene fikk. For å stå i faget trenger man ikke være så god i spansk, men for å henge med i timene må man det.

- Derecho de la Union Europea (6 ECTS)
Veldig enkelt fag. Ga fin innsikt i hvordan EU behandles i et medlemsland sammenlignet med i Norge som et EØS-land. En del prøver, men de var ganske enkle og eksamen veide 70% av endelig karakter så de små prøvene hadde lite å si.


- Derecho constitucional comparado (6 ECTS)
Komparativ konstitusjonell rett var ganske enkelt. Handlet I grunnen om å gjøre komparative analyser av forskjellige rettskulturer.

- International criminal law (3 ECTS)
Kanskje det mest interessante faget. Handlet mye om krigsforbrytelser og humanitær rett, som var gøy. Flink foreleser, men ganske mye innsats sammenlignet med ECTS. Ganske vanskelig eksamen.

- Private international contracts and comparative contract law (3 ECTS)
Handlet om lovvalg og verneting i internasjonale kontraktsrettslige tvister. Nyttig og interessant fag. Lite krevende.

- European Union external relations law (3ECTS)
Dette faget er vanskelig å definere. Læreren sa opp på dagen en måned før eksamen og vi fikk bare vanlig EU-rett på eksamen.

- Environmental law (3 ECTS)
Et utrolig enkelt fag som alle som kan bør velge. Eksamen var et bilde av en isbjørn på et isflak hvor det stod at man skulle skrive et essay om klimaet og «alt man hadde lært i kurset». Jeg skrev to A4-sider for hånd og leverte etter 40 minutter og fikk 9.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte er selvfølgelig ganske annerledes fra UiB, men jeg vil si at jeg har lært nyttige ting på utveksling. Mye av det man lærer føles grunnleggende, men man blir ganske mye bedre på EU-rett gjennom fagene og det språklige utbyttet har vært veldig bra.

Universitetsområdet og byen

Madrid er en super by å bo i, og har noe for enhver smak. Byen er veldig pen og det er stor variasjon mellom nabolagene, og veldig mye bra restauranter og kafeer. Jeg var veldig god på å utnytte restauranttilbudene i byen og anslår at jeg spiste færre enn 10 middager hjemme i løpet av oppholdet. Det å spise ute og å være sosial er en viktig del av spansk kultur, så det oppfordrer jeg alle som reiser til Madrid å gjøre mest mulig.

Det kollektive i Madrid er veldig bra, og metrosystemet er enkelt å forstå og billig (bedre enn både Oslo og Bergen vil jeg si). En månedsbillett er 8 euro, og med denne kommer man rundt hele byen og ut til Toledo om man skulle ønske å ta en dagstur. At Madrid ligger midt i Spania gjør at togforbindelser til resten av landet er enkelt og ganske billig. Jeg tok toget flere ganger til Malaga, Sevilla, Valencia og Barcelona uten særlige forsinkelser eller problemer. Det er billigere å fly rundt i Europa fra Madrid enn Bergen, og det anbefales å benytte seg av dette. Personlig dro jeg til Marokko og Lisboa.

Bustad

Jeg fant leilighet på spotahome halvannen måned før jeg reiste ned. De fleste finner bolig på idealista eller spotahome. Jeg valgte sistnevnte da man da kan være litt mer trygg (spotahome verifiserer mange av leilighetene ved å inspisere dem). Prisene er litt høyere enn i Bergen som regel, men man kan finne billige bosteder og. Jeg var heldig og hadde en helt grei studio-leilighet til 900 euro i måneden pluss strøm og vann. Er man villig til å bo med 7-8 fremmede kan du fint finne noe nede i 400 euro i måneden.

Jeg går egentlig god for de fleste sentrumsnære nabolag, men vil særlig fremheve Malasaña, Barrio de Las Letras og La Latina som nabolager som er hyggelig å bo i for studenter. Jeg ville unngått å bo nord for Colon, vest for La Latina, øst for Retiro-parken og sør for Plaza de Lavapies. Jeg bodde selv i nabolaget som heter Lavapies, som har et ganske rufsete rykte, men jeg stortrivdes (merk at jeg er gutt og at jeg tok forholdsregler sent på natten). Lavapies er også kjent som et av de mer «Madrileño» nabolagene, i at det er et typisk gammeldags Madrid-nabolag. Det er mye hyggelige små barer som er lokaleid, og det er billigere å spise ute her. Andelen lokale er selvsagt ganske mye høyere på restaurantene her enn i turist-nabolagene. Min anbefaling er å gå på jazzkveld på Cafe Barbieri på søndager, og å ta vermut på La Esperanza som aperitiff.

Sosialt miljø

Veldig hyggelig sosialt miljø i Madrid. Madrileños er generelt sett veldig åpne for å prate med fremmede og det er kollegial stemning overalt, unntatt på Comillas. De lokale som studerer på Comillas er en ganske prippen gjeng som ikke er så store fans av utvekslingsstudentene, men det er i gjengjeld ganske mye utvekslingsstudenter som man kan bli kjent med og jeg fikk masse nye venner blant disse.

CityLife Madrid arrangerer mye sosialt og noen morsomme turer. Vi reiste til Marokko med dem, og det var veldig kult. Anbefaler å melde seg inn der. Anbefaler å delta i en run club som heter OSOM run club om man liker å løpe. Jeg var med den gruppen to ganger i uken og løp, og det er veldig hyggelige folk der.

Jeg brukte mye av min tid og mine penger på å gå på fotballkamp. Jeg var på 13 Atletico Madrid-kamper, og anbefaler virkelig at man gjør det uansett om man er fotballglad eller ikke. Fansen er nok den beste og mest høylytte i landet og folk som går på kampene er veldig hyggelige. Billettene er ikke så dyre, og man får tak i dem via klubbens egne nettsider et par uker før kamp. For ikke-medlemmer varierer prisen fra 35 til 90 euro. Melder man seg inn som medlem kan billettene koste 20 euro og man har tilgang til 48 timers førsalg av billetter.

Aúpa Atleti!

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

10.01.2024 - 22.05.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003*

Det lønner seg å være tidlig ute med å finne bolig, da mange av de beste og mest sentrale bostedene ryker fort. Det lønner seg også å være kritisk og undersøke litt i forkant for å unngå svindel. Følg med på frister fra universitetet, og velg fag raskt, da de beste fagene blir fort fylt opp. Nettsiden "citylife" har også mange tips og triks til utvekslingsstudenter i Madrid, i tillegg til at de har flere arrangementer det kan være morsomt å være med på i begynnelsen. Det kan også være lurt å bestille metrokort tidlig, da dette tar litt tid. Hvis du vet når du kommer til Madrid, men ikke vet hvor du skal bo, kan du bare bestille metrokort til citylife-kontoret, og du kan hente det der når du kommer til Madrid. Månedskort koster bare 8 euro, så det er like greit å bare kjøpe det, selv om man bor sentralt. Det kan også være lurt å lære seg litt grunnleggende spansk, da det er mange som snakker dårlig engelsk.

Undervisningsformer

Undervisningen er hovedsaklig i klasserom, med obligatorisk oppmøte. Det er imidlertid sjeldent foreleserne tar oppmøte, de sier normalt sett noe om dette ila de første undervisningstimene. Det kan imidlertid være lurt å gå i timene, for å unngå å måtte lese så mye når det nærmer seg eksamen. Du velger selv timeplanen når du velger fag, så selv valgte jeg en plan der jeg hadde fri på fredager, og kun 2 timer undervisning mandager og onsdager. Til gjengjeld var onsdagen og torsdagen noe lengre. Det er ikke pensumbøker, så det lønner seg å ta notater fra timene, Ellers krever det ikke mye ekstra lesing, men litt er det greit å forberede seg når det er prøver osv.

Vurdering av emnetilbodet

Det er noe begrenset utvalg av fag, da det må være forhåndsgodkjent av UiB. Det er også viktig å sjekke timeplanen så ikke timene kolliderer. Det er imidlertid en "add/drop" periode i begynnelsen av semesteret, der du kan melde deg av fag, og melde deg opp i nye dersom timeplanen krasjer eller du av andre grunner vil bytte om på fag. Velger du smart, kan du velge noen fag som går litt over i hverandre, som derav ikke krever ekstra lesing.

Det er lurt å velge så mange 6-poengsfag som mulig, da det ikke er noe stor forskjell i arbeidsmengden mellom 6- og 3-poengsfag. Noen av 3-poengsfagene var nesten vanskeligere enn de som var 6 poeng. Jeg hadde til sammen 7 fag (tre 6-poengs og fire 3-poengs), og derav 7 eksamener som var litt stress. Environmental law og comparative contracts var imidlertid verdt å ta, da det krevde relativt lite innsats.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte er noe begrenset i forhold til UiB, da det er mer fokus på pugging og detaljer. Derimot får man et mer internasjonalt perspektiv på fagene enn det man får på UiB. Språklig fikk jeg mye ut av oppholdet, og jeg merker at engelskkunnskapene har bedret seg både skriftlig og muntlig. Spanskkunnskapene har også bedret seg noe. Jeg gjorde imidlertid lite for å lære meg mer spansk, da jeg synes spanskkursene tilbudt av skolen krevde litt vel mye.

Universitetsområdet og byen

Undervisningsområdet er delt opp i flere bygg, og ligger sentralt i byen. Jeg bodde på Sol og brukte 20 minutter til å gå til skolen, alternativt få stopp med metro. Puerta del Sol var et ekstremt fint og sentralt sted å bo, men det er mye folk der og derav en del bråk. Madrid er en travel by, men dersom du vil bo et roligere sted kan det være lurt å heller bo i nærheten av Arguelles, Moncloa eller Salamanca. Dette er imidlertid steder som ikke ligger midt i kjernen, og man er mer avhengig av kollektivtransport/uber. Malasaña og Chueca er også fine og sentrale steder å bo som utvekslingsstudent, og er kjent som mer "hippe" strøk.

Det kan være lurt å ikke bo for langt fra Universitetet, da det kan være lange pauser midt i skoledagen.

Bustad

Jeg ordnet bolig gjennom Spotahome, og valgte en bolig der både adresse og utleier var "checked" av spotahome. Leiligheten fant jeg med en annen som reiste til Madrid fra UiB.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Madrid er ekstremt bra. Alle er åpne for å møte og snakke med mye folk, og det er mye som skjer hele tiden. Jeg begynte med å dra på noen av arrangementene til Citylife, der jeg blant annet møtte noen av vennene mine. Det er også viktig å være åpen, og ikke være redd for å snakke med nye mennesker! De flest av vennene mine møtte jeg i undervisningen på Universitetet.

Jeg anbefaler absolutt på det sterkeste å dra på utveksling til Madrid. Det var en ekstremt morsom by, med mye liv og mye som skjer hele tiden. I tillegg til at det er lett, og billig, å reise rundt.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

10.01.2024 - 22.05.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Lurt å begynne boligletingen relativt tidlig, og vær oppmerksom på at det er mye "scam" rundt om i Madrid. Jeg leide gjennom idealista.com, via et mellomledd, uten problemer.

Videre er det viktig å sjekke studentmail ofte, da en del viktig informasjon kommer her. Vær kjapp med å velge valgfag når dette åpner opp, ettersom fagene kan fylles opp fort. Det kan også være lurt å melde seg opp i flere fag (man har mulighet til å melde seg opp til totalt 36 ECTS), som man kan endre/droppe i løpet av de første to ukene i semesteret.

Om du ønsker å lære deg/bli bedre i spansk, tilbyr universitetet spanskkurs som du kan melde deg opp i. Personlig gjorde jeg ikke det, men kjente flere som gjorde det og som var veldig fornøyde.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår som klasseromsundervisning, med alt fra 15 til 70 studenter i klassen. Det er ofte flere forelesninger om dagen, som er spredt ut over dagen, fra kl 8 til 20. De fleste fagene hadde fortløpende vurderinger i form av innleveringer, presentasjoner, prøver eller fortløpende vurdering av muntlig deltakelse i timene.

Universitetet opplyser om at oppmøte er obligatorisk i alle fag, og at man har en fraværsgrense på 20-25 %. Det er likevel ikke alle professorer som praktiserer dette like strengt - av de seks fagene jeg hadde, var det bare en professor som tok oppmøte.

Man trenger ikke pensum i fagene. Til eksamen er det tilstrekkelig å gjennomgå presentasjonene som professorene har lagt ut (universitetet har en egen plattform kalt moodle hvor alt undervisningsmaterialet legges ut), og eventuelt egne notater fra forelesningene. Eksamensformene varierer, fra essay, multiple choice, kortsvar eller praktikumsoppgaver som minner mer om det man er vant med ved UiB. Eksamenskarakteren en viss prosent av den endelige karakteren i faget, sammen med vurderingene man har hatt underveis i faget.

Vurdering av emnetilbodet

Man kan velge mellom 3 og 6-poengs fag. Jeg ville anbefalt å ta så mange 6-poeng fag som mulig, ettersom 3-poeng fagene etter min erfaring krever minst like mye arbeid og du da må ta flere fag, ettersom man trenger 30 studiepoeng for å få oppholdet godkjent. Jeg tok 4 fag med 6 poeng, og 2 fag med 3 poeng, noe jeg syntes var en god fordeling. Universitetet tilbyr fag både på spansk og engelsk. Jeg valgte kun engelske fag, som gjorde at emnetilbudet var noe begrenset. Det var likevel ikke noe problem å fylle opp timeplanen. Kvaliteten på undervisningen var jevnt over god - de fleste foreleserne holdt et godt nivå på engelsk. Jeg vil likevel ikke si at fagene er spesielt krevende, verken å forstå eller med tanke på arbeidsmengde.

Fagleg utbyte og språk

Generelt synes jeg det faglige utbyttet har vært bra, og selv om ikke alt er like relevant for norsk rett, har det gitt et godt innblikk i EU-rett og andre rettskulturer. Dessuten har semesteret bidratt til å forbedre den akademiske engelsken betydelig.

Universitetsområdet og byen

Madrid er en utrolig fin by, som virkelig anbefales på det høyeste! Universitetet ligger veldig sentralt i Malasaña/Universidad-området, som enkelt kan nås til fots (hvis du bor sentralt) eller ved metro. Selve fakultetet har ikke spesielt mange leseplasser, men det finnes mange koselige kafeer i nærområdet hvor man kan sette seg ned.

Selv om Madrid er en stor by, er sentrum relativt lite, og det er gangavstand til det meste. Generelt oppleves byen som veldig ren og trygg. Byen har flust med kafeer, barer, parker og restauranter, og et fantastisk uteliv. Dessuten er det ikke mangel på kulturtilbud, med museer som Prado og Reina Sofia. Videre ligger Madrid midt i landet, med veldig gode togforbindelser ut til resten av Spania, som gjør det veldig enkelt å dra på helgeturer osv.

Bustad

Jeg leide leilighet med en annen i Chueca-området. Dette var et veldig fint, trygt og relativt rolig område, som også ligger veldig sentralt - det tok meg ca 15 minutter å gå til universitetet, og de største shoppinggatene var rett utenfor døren, samt mange kule barer, kafeer og restauranter i området. Andre områder som jeg kan anbefale er Malasaña og Sol, som også ligger svært sentralt og i nærheten av universitetet. Jeg leide gjennom idealista, som gikk veldig fint for min del (men vær oppmerksom, har hørt historier om scam på denne siden). Prisene på leilighet varierer alt etter hvor mange man ønsker å bo med, kvalitet på leiligheten, og det vil også være dyrere å bo sentralt enn litt lenger ut fra byen (men jeg vil absolutt anbefale å bo sentralt) - generelt vil jeg si at det er norske leiepriser, men andre levekostnader er betydelig lavere enn i Norge.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Madrid har vært helt fantastisk. Det er kultur for å dra på kafe, restaurant og bar flere ganger i uken, og de fleste studentene er generelt veldig åpne for å bli kjent og finne på ting. Universitetet arrangerte en "welcome week" med arrangementer hver dag, som jeg vil anbefale å bli med på. Her får du muligheten til å bli kjent med medstudenter, og oppleve utelivet i byen. Ellers blir du lett kjent med andre studenter gjennom undervisningen, ettersom klassene er mindre og det er mer muntlig aktivitet enn hjemme.

Videre vil jeg anbefale å melde seg inn i diverse WhatsApp-grupper for å få med deg hva som skjer (vi hadde f.eks. en som het Spring Semester Comillas 24 som var åpen for alle, hvor informasjon om diverse arrangementer ble lagt ut). Videre finnes det Facebook-grupper for Erasmus- og ANSA-studenter i Madrid, hvor det arrangeres sosiale sammenkomster. Dessuten tilbyr CityLife Madrid en rekke arrangementer og turer som kan være verdt å være med på. Vi dro f.eks. til Marokko med dette selskapet, som var utrolig morsomt å få med seg!

2023

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

29.08.2023 - 22.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Jeg opplevde det slik at det er lurt å være tidlig ute med å finne sted å bo ettersom at det er konkurranse om leilighetene. Det er også viktig å være oppmerksom på "scam" ved bruk av sider som krever direkte kontakt med utleier og ingen mellomledd. Vi hadde et tilfelle gjennom "idealista.com". Anbefaler AirBnB og SpotAhome eller sider som du får anbefalt av universitetet.

Kollektivtrafikken er veldig bra i Madrid. Du kan bruke alt av kollektivtrafikk når du har fått tak i et månedskort for studenter. Dette koster 8 euro i måneden og er utrolig praktisk å ha. Et slikt studentkort fikser du når du er i Madrid og er lett å få tak i. I tillegg er både uber og taxi billig hvis det trengs til og fra flyplassen.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er basert på obligatorisk oppmøte i klasserom. Enkelte av professorene var oppmerksomme og noterte om du møtte opp eller ikke, mens andre brydde seg ikke så mye. Undervisningen i timen foregikk for det meste ved bruk av powerpoint og andre moderne midler. Det er ingen pensumbøker, og det du blir testet i på eksamen er basert på det man går igjennom i timene. Eksamene varierte fra 2 til 3 timer og gikk for hånd. De hadde med andre ord ikke tatt i bruk PC programmer som låser PCen slik vi er kjent med her i Bergen.

Timene jeg hadde var spredt ut over uken, det kommer an på hvilke fag du velger å ha. Eksempelvis var den ene timen jeg hadde om mandagen fra 18:30 til 20:00, mens på onsdag og torsdag hadde jeg fire doble timer mellom 08:00 til 20:00. Derfor kan du ende opp med fag både på dagtid og på kveldstid.

Vurdering av emnetilbodet

På universitetet var det mulig å velge mellom fag som gav 6 og 3 studiepoeng. Jeg endte opp med å ha fire 6 poengs fag og to 3 poengs fag. De fagene jeg hadde var Competition and IP Law (6 poeng), Private International Law (6 poeng), International Human Rights (6 poeng), Alternative dispute resolution (6 poeng), Comparative Contracts and contract law (3 poeng) og Environmental law (3 poeng). Det var ikke veldig mye arbeid foruten oppmøte i timen, og det var relativt enkle fag. Kvaliteten på professorene og undervisningene var stort sett gode og foreleserne var god i engelsk.

De fleste fagene hadde obligatoriske innleveringer i midten av semesteret. Disse teller rundt 30-40% av karakteren, mens den avsluttende eksamen teller det resterende (60-70%). Jeg opplevde de obligatoriske innleveringene som lengre og mer analyserende. Eksamene derimot var ofte kortsvar, multiple-choice, eller åpen bok med analyse (som kan minne mer om en praktikumsoppgave).

Arbeidsmengden i fagene varierte også veldig, men sammenlignet med Bergen var det mindre å gjøre generelt. Det var mest å gjøre i Private international law, Competition and IP law og Human Rights, mens de andre fagene var det lite å gjøre foruten forberedelser til eksamen.

Fagleg utbyte og språk

Fagene jeg tok hadde et internasjonalt perspektiv og jeg fikk lære mer om det internasjonale aspektet ved kontrakter, de globale miljøproblemene og hvordan ulike verdensdeler håndterer menneskerettigheter. Det faglige utbyttet var derfor mer knyttet til internasjonale aspekter med særlig fokus på EU. Sammenlignet med det faglige utbyttet man sitter igjen med i Bergen, var det imidlertid ganske mye mindre her.

Når det gjelder språk, er det avhengig av hvordan du gjør det til selv. Engelsk skriftlig og muntlig blir du bedre i gjennom forelesninger og innleveringer på engelsk, samt muntlig aktivitet og sosiale aktiviteter. Hvis du ønsker å lære deg mer spansk tilbyr universitetet et eget fag for studenter som ønsker å lære seg spansk. Dette må du imidlertid ta på eget initiativ og utenfor de 30 poengene du trenger for å bestå semesteret.

Universitetsområdet og byen

Madrid er en by som byr på utrolig mye. Det er trange gater med mange ulike kafeer, restauranter og barer, samt åpne og mektige gater med all shopping du kunne ønske deg. Plazaene (best beskrevet som torg) byr på kultur, markeder, uteservering og severdigheter som du må få med deg. Matkulturen i Madrid er helt unik, du kan få alt fra den tradisjonelle tapasen og paella, til mat fra alle verdens hjørner. I Madrid får du store mektige bygninger og trange koselige gater, og de ulike bydelene har et helt eget særpreg.

En viktig ting å ha i tankene er at Madrid ligger i midten av Spania noe som gjør det utrolig enkelt og billig å reise til andre steder med tog. Vi var eksempelvis i Barcelona, San Sebastian, Toledo og Valencia, alt 2-3 timer unna Madrid med tog. Hvis man skal reise tilbyr også Erasmus og andre studentorganisasjoner pakkereiser sammen med andre studenter.

Universitetet ligger midt i byen med gode muligheter til å gå inn til sentrum av Madrid. Rundt universitetet er det mange cafeer hvor du kan lese og ta deg en kaffe.

Bustad

Jeg bodde med to kompiser som reiste fra UiB. Vi fant leiligheten gjennom SpotAHome.com, og vi var heldige som fikk en grei leilighet til rundt 1750 euro i måneden. Leiligheten vår lå i Atocha. Atocha var et lite stykke utenfor bykjernen, men det merket vi lite til. Det var gode kollektivtilbud (metro/buss) som gjorde at vi kom oss rundt i byen raskt og enkelt. Foruten Atocha anbefaler jeg å bo rundt Malazana, Chamberi, Sol og Lavapiez. Alle disse områdene er i nærheten av sentrum og skolen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på Comillas og i Madrid er veldig bra. I begynnelsen av semesteret var det mulighet til å delta på masse ulike "bli kjent" arrangementer i regi av Comillas, men også andre studentorganisasjoner. Hvis du ønsker å bli kjent med folk, vil jeg anbefale å være med på så mye som mulig. På skolen gikk vi for det meste i forelesning med andre utvekslingsstudenter. Det er derfor for det meste andre utvekslingsstudenter du blir kjent med og møter på i gangene.

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

29.08.2023 - 22.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Gjerne start å se etter bolig litt tidlig. Vær forsiktig fordi det kan være mye forsøk på boligsvindel. Unngå å betale en direkte bankoverføring til utleier, men heller gjennom et profesjonelt mellomledd. Jeg brukte spotahome, og dette opplevdes som veldig trygt.

Sjekk studentmailen jevnlig da det er her du får viktig informasjon. Vær også tidlig ute med å velge valgfagene da disse kan fylles opp fort. Lurt å melde seg opp til flere fag (du kan velge inntil 36 studiepoeng), siden de to første ukene kan du delta i timer for å se om du vil fortsette å ta faget, så må du ta en endelig beslutning etter disse to ukene.

Noe av det første jeg ville gjort når jeg kommer frem er å bestille time for å kjøpe metrokort (med mindre du bor veldig nærme skolen). Kollektivtilbudet er veldig bra i Madrid, så om du er litt avhengig av metro til skolen, så er ikke det noe problem. Jeg ville også lastet ned Uber-appen. Uber er som regel veldig billig.

Undervisningsformer

Undervisningen skjedde i klasserom med mindre klasser. Det minner mer om videregående enn forelesninger på UiB. Klassene varierte i størrelse fra ca. 25 til 80 studenter. Det legges også mer opp til muntlig deltakelse fra studentene enn det det gjør på UiB.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene utgjør enten 6 eller 3 studiepoeng. 6-poengsfagene har to forelesninger i uken, mens 3-poengsfagene har en forelesning i uken. Jeg hadde fire 6-poengsfag og to 3-poengsfag. De fleste fag har minst en midterm. Disse synes jeg var ganske enkle, og krevde ikke veldig mye arbeid, men det kan bli ganske mye når alt kommer på en gang. Derfor ville jeg prøvd å velge fag som ikke har alt for mange innleveringer dersom du vil ha et litt rolig skolesemester mens du er på utveksling, noe jeg absolutt vil anbefale. Jeg var fornøyd med fagene jeg hadde valgt. Fagene bærer veldig preg av å være innføringsemner, og er stort sett ikke særlig vanskelig. Jeg tok følgende fag:

Comparative Contract Law and International Contracts (3 poeng): Dette synes jeg var et interessant fag, og foreleseren var veldig dyktig. Faget krevde lite innsats og var ganske enkelt. Det var en innlevering som utgjorde 40 % av karakteren + en 2-timers eksamen som utgjorde 60 % av karakteren. Eksamen var 13 praktikumsoppgaver, så oppgavene ble veldig enkle uten å kreve noe særlig til drøftelse. Det holdt å finne rettsgrunnlaget til oppgaven. Her fikk vi også lov til å ta med alt av notater til eksamen. En stor del av faget var veldig likt det vi hadde i Private International Law, så det kan være deilig å ta begge disse fagene.

Private International Law (6 poeng): Dette var det vanskeligste faget, og her er det en fordel å møte opp i så mange forelesninger som du kan. Det minner om sivilprosess, så så lenge du følger med i faget, så går det veldig bra. Her utgjorde muntlig aktivitet i timen 30 % av karakteren, og en 2-timers eksamen som utgjorde 70 % av karakteren. Det var deilig å ikke ha noe midterm i dette faget. Eksamen var to praktikumsoppgaver, og det var dette faget som klart minte mest om et fag vi kunne hatt hjemme i Bergen. Også her fikk vi ta med notater til eksamen. Jeg synes faget var ganske interessant, og så lenge du følger med i timene, så var ikke dette faget heller noe vanskelig.

Competition and IP Law (6 poeng): Dette faget synes jeg var helt greit. Det var det eneste faget hvor foreleseren tok oppmøte (man måtte ha minst 80 % oppmøte for å kunne ta eksamen). Faget besto av to innleveringer, som utgjorde 15 % hver av karakteren, i tillegg til en multiple choice eksamen, som utgjorde 70 % av karakteren. Selv om eksamen var multiple choice, så var det ikke den letteste eksamen, og krevde litt øving i forkant. Dersom du har fulgt med i timen, skal det likevel være ganske greit.

International Protection of Human Rights (6 poeng): Dette faget var utrolig spennende, med en utrolig dyktig og interessant foreleser. Faget er ganske likt menneskerettighetsfaget vi har i Bergen, men i tillegg med fokus på FN og systemet i Amerika og Afrika. Faget er også ganske enkelt, og eksamen var en tre timers eksamen som bestod av ca. 10 praktikumsoppgaver. Også her fikk vi ta med notater til eksamen, og eksamen krevde ikke særlig med drøftelser. Eksamen utgjorde 60 % av den endelige karakteren, og vi hadde en innlevering som utgjorde 40 %. Midtermen var litt mer krevende enn det i kontraktsrett og konkurranserett, men likevel ganske grei. Faget var ganske enkelt, og ganske enkelt å få en god karakter.

Alternative Dispute Resolution Systems (6 poeng): Dette faget var veldig enkelt, og krevde veldig lite innsats. Det er et ganske morsomt fag siden det er veldig annerledes enn det vi har hatt i Bergen. Vi hadde en multiple choice prøve midt i semesteret som gjaldt 10 % av den endelige karakteren, en mock trial som gjaldt 20 % og en eksamen som gjaldt 65 %. Lekser var valgfritt, men så lenge du leverte de, så utgjorde dette 5 % av karakteren. Leksene gjorde vi i timen. Det var enkelt å få en god karakter. Fasit å velge dette faget.

Environmental Law (3 poeng): Her hadde vi ingen midterm, kun en avsluttende eksamen. Eksamen var å skrive et essay på 2-4 sider. Faget minte mer om samfunnsfag på ungdomsskolen enn noe vi har hatt i Bergen. Faget var veldig enkelt, men også ganske morsomt. Her var det også enkelt å få en god karakter. Eksamen krevde veldig lite rettslige vurderinger, men gikk heller mer på å snakke om miljøproblemer og hvordan disse kan og burde løses.

Fagleg utbyte og språk

Alt på skolen skjer på engelsk, så den akademiske engelsken blir fort en del bedre. Du kan velge å ta spansk som fag i tillegg til jusfagene på skolen. Dette tok ikke jeg, så vet ikke hvor mye flinkere du blir i spansk av dette. Kan være greit å pusse opp litt spansk hvis du gidder siden mange spanjoler er veldig dårlig i engelsk.

Det faglige utbyttet var helt greit. Fagene er relativt overfladiske, men jeg sitter igjen med grei innføringskunnskap i de fagene jeg tok.

Universitetsområdet og byen

Byen er utrolig fin, og det var nydelig å bare gå rundt i byen. Det er mange kule områder i Madrid. Byen føles også veldig trygg. Det er mange kule barer/restauranter på typ hver gate, og veldig mye liv. Byen har også mange fine parker og museer. Madrid er helt sentralt i Spania, noe som gjør reising veldig enkelt. Jeg var ila semesteret i San Sebastian, Marrakech, Valencia og Toledo. Prisene for disse reisene var ganske billig, og jeg vil absolutt anbefale å reise mens du er i Madrid. Det er også fire laliga-lag i Madrid dersom du er interessert i fotball. Det var ikke særlig vanskelig å få tak i billetter, og det var heller ikke særlig dyrt.

Universitetsområdet er fint, og ikke så langt unna sentrum. Det er mange hyggelige kafeer man kan sette seg på dersom man har korte pauser mellom forelesninger.

Bustad

Det er mange steder i Madrid hvor det kan være fint å bo. Jeg bodde i Atocha, noe jeg var veldig fornøyd med. Det var rolig, men fortsatt ganske nærme steder der man gjerne er ellers. Jeg bodde rett ved togstasjonen/Retiroparken, og ville nok ikke bodd veldig mye lenger sør enn det. Da blir det kanskje litt langt unna byen og universitetet. Ellers er Malasaña, Sol, Retiro, Salamanca og La Latina eksempler på andre steder der det kan være veldig greit å bo. Stedene som er helt i sentrum kan være ganske bråkete.

Boligstandarden var som regel grei, kanskje noe gammelt. Leieprisene er ganske sammenlignbare med det i Bergen. Det kan hende at noen utleiere vil ha betaling/depositum i cash. Vi gjorde dette, men så lenge man dokumenterer at betalingene skjer, så skal det neppe være særlig skummelt. Det er bare mer kultur for betaling i cash i Spania enn det er i Norge.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er bra. Det blir som alltid hva du gjør det til selv, og man må oppsøke det sosiale selv. Jeg vet at CityLife Madrid arrangerer mange forskjellige turer/arrangementer som man kan melde seg på. Ellers møter man jo mange folk når man har forelesninger.

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

29.08.2023 - 22.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det anbefales å sikre seg bolig så tidlig som mulig, da det kan være utfordrende å finne en passende bolig. Jeg reiste sammen med to andre, og vi benyttet Spotahome for å sikre leiligheten vår. Vi opplevde denne plattformen som den mest pålitelige, særlig på grunn av deres verifisering av utleieboliger. Det er viktig å være oppmerksom på mulig svindel når man leter etter bolig, noe vi dessverre støtte på da vi prøvde via Idealista.
I tillegg er det viktig å være tidlig ute med valg av valgfag. Klassene fylles raskt opp, og det er begrenset plass til å velge fag, spesielt de som allerede har nådd kapasitetsgrensen.

Månedskort på Metroen er både rimelig og bra. Om man ikke bor nære universitetet er det gunstig å skaffe seg dette så tidlig som mulig.

Undervisningsformer

Selv hadde jeg seks ulike fag som varierte i vanskelighetsgrad. Undervisningsformen i Madrid føltes mer lik videregående skole. Undervisningene er i større klasserom, og det er en mer dynamisk mellom professorer og studenter. Enkelte professorer forventer at studentene skal være muntlig aktive. I Competition and IP Law var det og krav om 80 % oppmøte i forelesning. I nesten alle fag var det forventet å levere inn en midtermoppgave, og eksamensformen varierte fra case-oppgaver og essay til multiple choice. Vi studerte betydelig mindre enn det som forventes på UiB. Det er ikke krav til at man leser noe utover hva som blir presentert i timene.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet for utvekslingsstudenter er noe begrenset, spesielt når det gjelder valg av kun forhåndsgodkjente fag. Til tross for dette opplevde jeg fagene som relevante, og bidro til å gi meg et bredere internasjonalt perspektiv på jussen. Mine valgte fag inkluderte Comparative Contract Law, Private International Law, Environmental Law, Competition and IP Law, International Human Rights, og Alternative Dispute Resolutions.

Fagleg utbyte og språk

All undervisning bar på engelsk. Foreleserne kunne stort sett engelsk godt, og det var ingen krav om tidligere spanskkunnskaper. Jeg investere minimal innsats i å lære mer spansk enn det jeg allerede kunne fra videregående, uten at dette var problematisk. Noen bekjente valgte å ta spanskkurs, som er tilgjengelige for studenter ved Comillas.

Det faglige utbyttet i Madrid vil jeg påstå er noe mindre enn det man er vant til. Likevel er det en verdifull erfaring for å få bredere perspektiver på juss. Generelt sett opplevde jeg dem som introduksjonsfag, hvor man ikke går særlig dypt inn i jussen. Det er ikke samme standard når det gjelder anvendelse av rettskilder som lover og rettspraksis, i motsetning til det jeg er vant til fra UiB.

Environmental Law krevde moderat arbeidsinnsats, uten behov for å levere en mid-termoppgave. Alternative Dispute Resolutions opplevde jeg som svært overkommelig, med en enkel mid-termoppgave i multiple choice, og en hjelpsom professor. Human Rights tilsvarte mye av det samme som menneskerettighetsfaget vi har hatt tidligere. Foreleseren var dyktig, og faget var spesielt interessant. Kanskje det mest utfordrende faget var Private International Law, men med deltakelse på de fleste forelesningene, var eksamen oppnåelig.

Universitetsområdet og byen

Madrid er en fantastisk by. Prisene og levekostnadene oppleves som mer hyggelige enn norsk standard. Madrid byr på restauranter, storbykultur og fotball. Byen har flere sjarmerende nabolag, som La Latina, Lavapies, Salamanca og Justicia. I tillegg har byen en gunstig beliggenhet for å reise rundt i Spania og til utlandet. Togsystemet fra Madrid er både rimelig og effektivt, og tar deg stort sett overalt.

Universitetet har en fin beliggenhet og er tilgjengelig fra store deler av kjernen av Madrid. Selv om den har en relativt god standard, mangler det lesesaler. Vi besøkte universitetet hovedsakelig for å delta på forelesningene. Rundt universitetet finner man flere kafeer, som var ideelle for lesing når det var nødvendig.

Bustad

Bostandarden i Madrid kan variere, og leieprisene oppleves som relativt sammenlignbare med Bergen. Vi bodde i en stor, men eldre leilighet i nærheten av Atocha togstasjon. Selv om det tok omtrent 40 minutter å gå til skolen, var metroen lett tilgjengelig. Nabolaget var ikke det mest spennende, men det føltes roligere sammenlignet med de mer populære boområdene som Chamberi og Salamanca. I tillegg var det korte avstander til nabolag som Lavapies og Retiroparken.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er hva man gjør det til selv. Det arrangeres mye sosiale aktiviteter gjennom Citylife, ANSA og ulike studentorganisasjoner. Blant annet har man mulighet til å delta på forskjellige turer og arrangementer som disse organisasjonene organiserer. Selv om universitetet ikke arrangerer mange arrangementer, oppleves det likevel ikke som et problem å dra på utveksling til Madrid alene.

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

29.08.2023 - 22.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det lønner seg å være tidlig ut med å finne bolig, da man bør gjøre litt research for å unngå svindel. Følg med på alle frister fra vertsuniversitetet. Fag blir fort fylt opp, og siden vi kun har et lite utvalg av forhåndsgodkjente fag er det viktig at man er kjapp med å melde seg på disse med en gang påmelding åpner. Det kan også være lurt å bestille metrokort ettersom det kan ta litt tid. Bor man i sentrum kan det likevel være greit å kun kjøpe et klippekort med 10 klipp, jeg hadde ikke behov for mer enn dette. Selv om Madrid er en stor by, er engelskkunnskapene der noe begrenset. Ville derfor anbefalt å laste ned duolingo for å lære det mest grunnleggende i Spansk før man drar.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er veldig annerledes enn det vi er vant med fra UIB. Undervisningen foregår som klasseromsundervisning, hvor muntlig aktivitet og interaksjon mellom forelesere og studenter teller på karakteren. Dette var uvant i starten, men man blir fort vant til det. Det er en fraværsgrense på 20%, men det varierer fra fag til fag om foreleseren følger denne. Uken min besto av enkelte lange dager med undervisning fra 8 på morgenen til 8 på kvelden, med lange pauser midt på dagen, mens andre dager hadde jeg kun ett fag. Vi har ikke pensumbøker, så det lønner seg å ta gode notater fra timene da eksamen baserer seg på det vi har lært der.
Vurderingsformen varierer, men de fleste fag har en eller flere mid-terms og en avsluttende eksamen som teller 50-70% av karakteren. Alle eksamener er samlet til 2 uker på slutten av semesteret, så det lønner seg å starte i god tid for å ikke få det så travelt på slutten.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et noe begrenset valg av fag på grunn av at få av fagene er forhåndsgodkjent av UIB. Samtidig er det viktig å sjekke timeplanen da noen av fagene jeg ville ta kolliderte med andre, og dette gjorde det enda mer begrenset. Fagene er mer generelle, og går ikke i dybden. Likevel var noen av fagene interessante fordi de ga et mer internasjonalt perspektiv på ting vi allerede har lært, samt at jeg lærte om en del nye temaer.

Jeg hadde 7 fag til sammen, inkludert språkkurs. Disse var comparative contract law, private international law, international human rights, alternative dispute resolutions og environmental law. Det mest interessante faget synes jeg var international human rights, mens det vanskeligste var private international law da dette minnet mest om vanskelighetsgraden vi er vant med fra jussen. Det faget som krevde minst innsats var environmental law.

Jeg vil si at arbeidsmengden var ganske lik på både 6- og 3- poengsfag. Språkkurset var 6 poeng og var det som krevde desidert mest innsats, men ettersom vi ikke får dette godkjent kan du melde deg av vurdering og kun være i timene for å lære.

Fagleg utbyte og språk

Jeg vil si at det er lite faglig utbytte i forhold til UIB, men man får et nytt perspektiv på mye. Det er mer fokus på å pugge detaljer fremfor helhetlig forståelse. Språkkunnskapene har derimot blitt mye bedre, i både engelsk og spansk. Jeg vil anbefale å ta spanskkurs ettersom man lærer svært mye på kort tid og kan bruke dette på å kommunisere med folk på daglig basis.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er delt opp i flere bygg, der jussen og business deler bygning. Universitetet ligger sentrumsnært, samtidig som det er litt utenfor selve "gryta". Jeg bodde i Malasana og brukte 15 minutter til å gå til skolen. Dette området er svært sentralt og har alt du trenger i nærheten, samtidig som det er et "hippt" sted med svært mange gode barer og restauranter. Jeg elsket å bo i dette området, men man må være forberedt på en del støy.

Jeg anbefaler å sjekke området du vurderer å bo i og hvilken avstand det er til universitetet før du flytter, da jeg gikk mye fram og tilbake da jeg hadde lange pauser midt på dagen. dette kan bli slitsomt om man må ta metro i lang tid til og fra skolen.

Bustad

Jeg ordnet bolig gjennom City Life Madrid. Jeg leide hos eieren av firmaet, og det var veldig seriøst og ordentlig. Bodde i kollektiv med 5 andre studenter fra forskjellige land i Europa. Vi hadde hushjelp en gang i uken og en vaktmester som fikset alt som trengtes. Ulempen med å leie via firma er at man må betale service charge i tillegg, så det er noe dyrere.

Ellers bør man som sagt gjøre litt research på hvilket område man vil bo i, da Madrid er delt opp i forskjellige områder med hver sin karakteristikk. Hvis man vil bo like sentralt som jeg gjorde, må man regne med en del støy og folk til alle døgnets tider. Men samtidig har du alt du trenger rett utenfor, og ekstremt mange kule butikker og restauranter med maks 5 min gåavstand.

Sosialt miljø

Jeg kom til Madrid alene, og ble raskt kjent med folk på arrangementer av City Life Madrid. Vil absolutt anbefale å være åpen og dra på ting arrangert av dem og Unity på skolen for å bli kjent med folk i starten. Ellers er det også mange turer arrangert av CityLife Madrid som jeg på det sterkeste anbefaler å bli med på. Jeg dro blant annet på dagstur til Cuenca med juving helt alene, og det var veldig gøy.

Bare send meg en melding dersom det er noe du lurer på!

2022

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

30.08.2022 - 22.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Søknadsprosessen for å gå på Universidad Pontificia Comillas inneholder en del frister som må overholdes. Derfor er det lurt å følge med på mailene man får tilsendt fra versuniversitetet i forkant av oppholdet. Søknadsprosessen inneholder tre faser; i fase 1 skal personlige opplysninger fylles ut og sendes til vertsuniversitetet, i fase 2 velges fag og i fase 3 skal adresse og helseforsikring sendes inn.
Det kan være lurt å være tidlig ute med å melde seg opp til de ulike fagene, ettersom tilbudet er noe begrenset. Vertsuniversitetet har satt en grense på at man kun kan ta 36 studiepoeng hvert halvår, men det er ingen ting i veien for å melde seg opp til flere fag ved første søknadsprosess, da det kan være at man ikke får de fagene man ønsker. De to første ukene ved universitetet har får du også mulighet til å prøve fagene (en drop-in-drop-ut periode), hvor du i etterkant av disse to ukene må sende en endelig søknad med de endelige fagene du ønsker å ta. Hvilke fag du får, og den endelige timeplanen din blir ikke avklart før du har levert inn det endelige skjemaet over fagene.

Vertsuniversitetet tilbyr også spanskkurs, dersom du vil lære deg spansk mens du er på utveksling i Madrid. Kursene har noe varierende kvalitet, da enkelte lærere krever mer enn andre. Personlig anbefaler jeg å melde deg opp til kurset, da man lærer litt spansk og får innsikt i den spanske kulturen. Flere av prosessene gjennom vertsuniversitetet foregår på spansk, samt er det flere av de lokale som ikke snakker så mye engelsk – det kan derfor være lurt å friske opp spansken før avreise.

Det kan også være greit å finne et sted å bo ganske tidlig. Det finnes mange ulike firmaer som tilbyr husrom, for eksempel spotahome.com, housinganywhere.com og idealista.com. Selv brukte jeg spotahome, og er fornøyd med det.

Det kan også være lurt å skaffe seg metrokort med en gang du ankommer Madrid. Kortet i seg selv koster kun 5 euro, og dersom man er under 26 år koster måndeskort kun 20 euro. Med kortet kan man komme seg rundt i hele Madrid med både metro og buss. For å få kortet kan man enten booke time, eller gjøre det gjennom Citylife Madrid.

Før jeg reiste ned til Madrid, kjøpte jeg et halvtårsmedlemskap hos Citylife Madrid (kostet £20). Organisasjonen tilbyr ulike turer og aktiviteter som man kan melde seg opp til. Sammen med organisasjonen dro jeg til blant annet Basketland og Marokko. Turene inneholdt fullpakket opplegg, og også her blir man kjent med andre studenter. Organisasjonen har også mindre aktiviteter som rollerblades and burger, vinsmaking og dagsturer til slik som Cuenca (juving). Dersom man liker å reise og oppleve andre ting enn bare Madrid, anbefaler jeg å sjekke ut organisasjonen. Det finnes også lignede tilbud, for eksempel smarterinsider.

Undervisningsformer

Undervisningen ved vertsuniversitetet minner om undervisningen på norske videregående skoler. Undervisningen foregår i mindre klasserom, med alt fra 8 til 50 studenter. Det er også obligatorisk oppmøte i alle fag, hvor man må ha 80 % oppmøte for å kunne ta eksamen. Hvor strengt oppmøteplikten praktiseres, varierer fra fag til fag.

Undervisningen består for det meste av at læreren foreleser i to timer. Timene varer i 120 minutter, og i stedet for å ha pause halvveis, er det vanlig å slutte 20 minutter før timen er ferdig. Undervisningen er spredt utover hele dagen, også på kveldstid. Det tidligste jeg hadde undervisning fra var 08:00 til 10:00, mens det seneste jeg hadde undervisning var fra 18:30 til 20:30.

Vurderingsformen bygger på fortløpende vurderinger i form av presentasjoner, innleveringer og avsluttende eksamener. I enkelte fag kan også muntlig aktivitet i timen ha påvirkning på den endelige karakteren. Karakterskalaen går fra 1 – 10, hvor man må ha over 5 for å bestå faget. Eksamensformene varierer fra fag til fag, hvor det kan være alt fra kortsvarsoppgaver, flervalgsoppgaver og caseløsningsoppgaver. Tre av mine seks eksamener hadde var også openbook-exams.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene man kan velge mellom gir enten 3 eller 6 studiepoeng. Erfaringsmessig innebærer 3-poengsfagene mer arbeid enn 6-poengsfagene, da de har flere vurderingsformer. Ettersom man må ta 30 studiepoeng for å få godkjent utvekslingsoppholdet, kan det være lurt å ta noen 6-poengsfag. Man burde imidlertid ikke velge fag ut fra poeng, men interessene sine. I de fleste fagene trenger man ikke pensumbøker, da foreleserne deler sine notater og utskrift av ulike relevante artikler. Hvor mye lekser man får i de ulike fagene varierer fra foreleser til foreleser.

Vertsuniversitetet tilbyr både fag på engelsk og spansk. Ettersom jeg bare valgte engelske fag, var tilbudet noe begrenset. Jeg tok seks fag til sammen + spanskkurset (6ECTS), deriblant; EU-rett (6ECTS), menneskerettigheter (6ECTS), International strafferett (3ECTS), Alternative tvisteløsningsmekanismer (6ECTS), konkurranse og IP rett (6ECTS), og International kontraktsrett (3ECTS). Kvaliteten på undervisningen var generelt over god, de fleste lærerne snakker engelsk godt. Ettersom jeg hadde så mange fag, var det noen hektiske perioder, da mange av innleveringer og fremføringer faller på samme uker.

Hvor mye som kreves i de ulike fagene varierer. I EU-rett hadde vi for eksempel fire små prøver (telte 15 % av karakteren), en framføring (telte 15 % av karakteren) og en avsluttende eksamen (telte 70% av karakteren). I både Konkurranse og IP rett og International kontraktsrett hadde vi to innleveringer (telte 20 % av karakteren hver, altså 40 %). I menneskerettigheter hadde vi en større innlevering (telte 40 % av karakteren). Det forventes at vi leste en del i både menneskerettigheter og International strafferett, mens i de øvrige fagene var det ikke noe særlig med lekser.

Fagleg utbyte og språk

Etter utveksling er det faglige utbytte noe varierende, men over alt greit. Det er varierende hvor gode professorene er i å prate engelsk. Til tross har jeg hatt et godt språklig fagutbytte på engelske fagord og en del trening i å skrive akademisk engelsk.

I de fleste fagene var det mer fokus på pugging enn den faktiske forståelsen, da det ikke er alt som er like relevant for norsk juss. Det har vært nyttig å lære om ulike systemer og praksis i andre land, særlig i et komparativt perspektiv. Enkelte fag lignet så mer på business-fag enn juss-fag, da de fokuserte en del mer på teori enn regelverk.

Universitetsområdet og byen

Vertsuniversitetet ligger ganske midt i byen, mellom Malasaña og Chamberí. Bor man i sentrum er det gangavstand, men det er også enkelt å komme seg til universitetet med metro, da nærmeste metrostasjon kun ligger 350 meter unna (Argüelles). Universitetet har ikke lesesaler slik som universitetet i Bergen. Det finnes derimot kafeer i nærheten. Universitetet er kun åpent i åpningstidene, slik at det ikke er mulig å komme inn utenom disse – den er altså stengt i helgene og helligdager.

Universitetet har et eget treningssenter som man kan betale for å bruke, i tillegg til ulike idrettsundergrupper. I tillegg har de et samarbeid med Fitup, som er et større treningssenter som ligger i samme gate som universitetet. Personlig brukte jeg fitup, da det var billigere (kun 20 euro i måneden) enn skolens treningssenter.

Madrid er en utrolig fin by som tilbyr et fullpakket av forskjellige opplevelser. Det er stort utvalg av restauranter, kafeer, utesteder og parker. Sentrum er ganske sentrert, slik at det er gåavstand til det meste. Byen ellers er ganske stor og består av ulike bydeler som har sitt eget særpreg. Malasaña for eksempel er det "hyppe" området, mens Salamanca er et dyrere og mer "fancy" området. Madrid er en veldig ren by, og oppleves som veldig trygg - det er fullpakket med mennesker til alle døgnets tider.


Bustad

Jeg anbefaler deg å finne en bolig tidlig, ettersom det er mange studenter som drar på utveksling til Madrid. Jeg fant bosted gjennom spotahome.com. Jeg bodde i en leilighet med en annen fra Norge, og var veldig fornøyd med det. Vi bodde i Malasaña, som er det "hyppe" området. Den lå kun 15 minutter gange fra universitetet og Gran Via (som er hovedgaten i Madrid).

Når du leter etter boliger anbefaler jeg å finne noe i sentrum, for eksempel rundt Malasaña, Chamberí, Argüelles og Plaza Mayor. Madrid er en sentrert by, og dersom man bor i noen av disse områdene er det gåavstand til det meste. Husleien vil varierer alt etter som man leier for seg selv eller vil bo i kollektiv, samt hvor sentralt man ønsker å bo. Leien jevnt over er nokså høy, men det er billig å leve.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på Comillas har vært svært bra. Allerede første dag, under informasjonsmøtet, ble man delt inn i mindre grupper med quiz og omvisning av skolen. Dette gjorde at man enkelt kom i kontakt med andre studenter. I tillegg, arrangerer Comillas en "welcome week" uken før studiet begynner (lignede en norsk fadderuke). Under "welcome week" har man muligheten til å bli kjent med mange andre studenter fra hele verden og fra ulike studier. Jeg anbefaler å bli med på det meste av opplegget under "welcome week", dette for å møte andre studenter og bli bedre kjent med byen. Universitetet arrangerer også enten en fest, piknik i parken eller ekskursjon hver eneste dag resten av semesteret. Gjennom appen Guruit og Vertsuniversitetets instagram kan man følge med på hva som skjer de ulike dagene. Ellers er det enkelt å komme i kontakt med andre studenter i forbindelse med undervisningen, ettersom denne foregår i mindre grupper og de fleste innleveringer er gruppeoppgaver.

Som Erasmusstudent er det også muligheter for å være sosial og henge med andre Erasmusstudenter (også fra andre universiteter), da også denne gruppen arrangerer mange fester. Det kan være lurt å melde seg inn i Erasmus sine ulike Facebook-grupper så man kan holde seg oppdatert på hvor og når de ulike arrangementene finner sted.

Gjennom Citylife Madrid arrangeres det også en del ulike arrangementer, for eksempel vinsmaking, kokkekurs, flamenco show, dagsturer til de nærmest byene og utenlandsturer til for eksempel Marokko og Portugal. Her kan du finne en oversikt over de ulike arrangementene de holder: https://www.citylifemadrid.com/live-and-enjoy-madrid-spain/

Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap

30.08.2022 - 22.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å se etter bolig tidlig. Det finnes mange ulike firmaer man kan leie av, f.eks. Spotahome, Idealista og Helphousing. Selv leide jeg av Helphousing.
Etter at man har blitt nominert til utveksling av UiB, får man jevnlig e-post fra Comillas om hva de neste stegene i prosessen er. Så lenge man følger med på disse e-postene, går søknadsprosessen veldig greit.
Ellers anbefaler jeg å melde seg opp til spanskkurset som tilbys av skolen. Jeg hadde mye glede av å lære spansk, og ikke alle i Madrid er like god i engelsk.
Det er også greit å skaffe seg metro-kort med en gang man kommer ned dit.

Undervisningsformer

Undervisningen skjer i små klasserom og minner veldig om videregående. Det er ikke noen bøker, Powerpointene som gjennomgås i timen er pensum. De fleste professorene forventer en del muntlig aktivitet, men det er opp til hver enkelt hvor mye man ønsker å delta.
Undervisningen er i utgangspunktet obligatorisk, men ikke alle professorene tar fravær. Jeg hadde undervisning hver dag, men det var varierende hvor lang dagene var. Noen dager hadde jeg kun ett fag, mens andre dager hadde jeg fire. Jeg hadde undervisning både om morgenen (fra kl. 08) og om kvelden (en dag helt til kl. 20.30).
Fagene hadde forskjellige typer evalueringer underveis i semesteret, alt fra mid-term assignment, multiple choice og moot court. Disse evalueringene teller mellom 30-50% av faget, mens eksamen det resterende. Selve eksamen består av en prøve med ulike spørsmål, med varighet fra 1-3 timer. Man blir testet i stoffet som har blitt presentert i timene. Eksamenslesingen bestod derfor av mye pugging av Powerpoint-presentasjonene og egne notater.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes emnetilbudet var bra. Jeg tok fagene Private International Law (6 poeng), IP and Competition Law (6 poeng), Environmental Law (3 poeng), Alternative Dispute and Resolution Systems (6 poeng), International Criminal Law (3 poeng) og International Human Rights (6 poeng), i tillegg til spanskkurset. Jeg synes fagene var interessante og professorene var stort sett flinke i engelsk. Det ble derimot ganske mye arbeid med så mange fag. Anbefaler derfor å ta flest mulig 6 poengsfag.

Mitt favorittfag var International Human Rights. Professoren la opp faget på en veldig spennende måte, med stort fokus på rettspraksis fra rundt om i verden. Anbefales! Den samme professoren har International Criminal Law, og selv om dette faget også var veldig spennende, krever det ganske mye arbeid for kun 3 poeng. Faget som krevde minst var Environmental Law. Her var det ingen evalueringer underveis, det var kun eksamen som talte.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet har stort sett vært bra, selv om ikke alt er like relevant for norsk rett. Jeg synes det har vært interessant å lære om andre rettskulturer, og fikk også god trening i å skrive akademisk engelsk. Jeg ble også en del bedre i spansk.

Universitetsområdet og byen

Madrid er en kjempefin by! Universitetet ligger sentralt og er lett å komme seg til enten til fots eller med metro. Det er få leseplasser på skolen, men det er mange fine kafeer man kan lese på i nærområdet (med veldig god kaffe!). Jeg leste også en del på biblioteket Iván de Vargas.

Madrid har nydelig arkitektur, fredfulle parker, kjempegode restauranter og et rikt uteliv. Det er alltid noe som skjer! Byen føltes også veldig trygg og ren. Noen av mine favorittområder var Chueca/Justicia, Salamanca, Parque Casa de Campo, Templo de Debod og Retiroparken. Madrid har også et veldig rikt kulturliv, med mange forskjellige kunstmuseum og forestillinger man kan dra på. Madrid ligger også veldig sentralt til i Spania, så det er enkelt å reise rundt i landet til f.eks. Valencia, Granada, San Sebastian, Bilbao, Barcelona, Segovia osv.

Bustad

Jeg bodde rett ved Plaza Major sammen med to andre studenter fra UiB, og to tyske studenter. Vi leide gjennom firmaet Helphousing. Alt i alt fungerte dette veldig fint. HelpHousing er lett å komme i kontakt med over Whatsapp og ordner opp dersom det oppstår noen problemer. Vi fikk også vaskehjelp en gang i uken, noe som var veldig fint! En ting å være oppmerksom på er at Helphousing tar summen av en månedsleie i provisjon når man inngår avtale med dem. Så det finnes nok billigere alternativer der ute. Jeg synes også det var mye støy rundt Plaza Mayor, så jeg skulle gjerne ha bodd i en litt roligere gate.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra! Studentorganisasjonene arrangerer forskjellige aktiviteter og turer som gjør det veldig enkelt å bli kjent med folk. Folk er generelt veldig imøtekommende. Jeg var med på flere av Citylife Madrid sine arrangementer, bl.a. juving i Cuenca og Real Madrid v Atlético Madrid fotballkamp, noe som var utrolig gøy! Det er også veldig lett å bli kjent med de studentene som man har fag sammen med. Alt i alt har det vært et kjempefint semester og jeg anbefaler Madrid på det varmeste!

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

30.08.2022 - 22.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg syns søknadsprosessen gikk veldig fint. Comillas sendte jevnlig e-poster med informasjon om de ulike stegene, i tillegg til factsheets om skolen og praktiske tips om byen. Søknadsprosessen inneholdt tre faser. I første fase, som hadde frist i slutten av juni, skulle personlige opplysninger sendes til verstuniversitetet. I andre fase skulle fag velges. Jeg anbefaler her å ha på alarm til det klokkeslettet det åpnes for å velge fag, da det var et par fag som var ganske populære og ikke alle fikk plass. Dette var blant annet i human rights. I tredje fase skal adresse og dokumentasjon på helseforsikring sendes inn.

Når det kommer til bolig, så var jeg heldig og ble kontaktet av en annen student fra UiB som allerede hadde funnet en bolig og spurte om jeg ville bli med. Men jeg har fått inntrykk av at det for mange har vært litt utfordrende å finne en bolig, så det kan derfor være lurt å begynne å se etter en bolig tidlig. Det finnes mange ulike firmaer som tilbyr leilighet/rom i bofellesskap, for eksempel spotahome.com, idealista.com og helphousing. Jeg leide via helphousing og var stort sett fornøyd med det. Et minus var at de var trege med å få fikset ting.

Ellers kan være lurt å lage en liste over alt som må huskes før du drar på utveksling og krysse av underveis. Bestill helsekort om du ikke har, se om bankkort går ut snart, be legen om resepter på nødvendige medikamenter og hent ut i god tid før avreise etc.

Undervisningsformer

Undervisningsformen minnet veldig om videregående skole. Undervisningen foregikk i vanlige klasserom, og det var mye mer interaksjon i timen. Det var forventet at studentene skulle være delaktige i timen. Det var obligatorisk oppmøte, med mulighet for å miste kun 20% av timene. I 6 poengs fagene var det to dobbelttimer i uken, mens i 3 poengs fagene var det en dobbeltime i uken. Det varierte litt om lærerne tok fravær eller ikke. Av de 6 lærerne jeg hadde var det kun 2 stykker som tok fravær. Vi hadde ikke pensumbøker i noen av fagene, så pensum bestod av hva som ble sagt i timen, powerpointene fra timene og så var det noen lærere som la ut litt artikler og utdrag fra bøker.

Når det kom til vurderingsformen i de ulike fagene så varierte det veldig. Det var opp til lærerne hvilke vurderingsformer de ønsket. Det kunne være alt fra større innleveringer (for eksempel 6 sider eller 3000 ord), gruppeinnleveringer, fremføringer, prøver etc. I noen fag var det ingen eller kun en vurderingsform i tillegg til eksamen, mens i andre fag kunne det være både innleveringer, fremføringer og prøver. Eksamen utgjorde 50-70% av den endelige karakteren i faget, mens vurderingene underveis i faget utgjorde de resterende prosentene av den endelige karakteren.

Det kunne til tider bli litt slitsomt med alle vurderingene, da de fleste havnet ganske samtidig. Jeg hadde 11 vurderinger til sammen, hvor 8 av de hadde frist de første tre ukene i november. I gjengjeld så var det ganske rolig i september og første halvdel av oktober.

Eksamensformen varierte også en del. Eksamensformen kunne være multiple choice, true/false, short answers, essays, og gjerne en kombinasjon av flere. Eksamene ble avholdt i klasserom og varte fra 1.5 time- 3 timer.

Men alt i alt, så var jeg ganske fornøyd med undervisningsopplegget. Det var deilig å gjøre noe litt annet enn hva man er vandt med i Norge. I tillegg ble man også bedre kjent med andre studenter, da det var mindre klasser og mer interaksjon i timene.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg var ganske fornøyd med emnetilbudet. Det er en god del fag på Comillas som allerede er forhåndsgodkjent av UiB, og det var ikke noe problem å velge nok fag som går på engelsk. Alle fagene var enten 3 poeng eller 6 poeng. Jeg anbefaler å velge flest mulig 6 poengs fag, med tanke på alle innleveringene underveis i fagene og antall eksamener på slutten av året. Mitt inntrykk er at arbeidsmengden ikke gjenspeiles av poengsummene. Jeg valgte fire 6 poengs fag og to 3 poengs fag, og personlig syns jeg at det var minst like mye å gjøre i 3 poengs fagene som i 6 poengs fagene.

Fagene jeg valgte var Competition & IP law (6 poeng), alternative disputes (6 poeng), international human rights (6 poeng), private international law (6 poeng), immigration and refugee law (3 poeng) og international criminal law (3 poeng). Jeg vil ikke anbefale å ta immigration and refugee law. Jeg tenkte at det skulle være et ganske spennende fag, men i stedet ble det veldig faktabasert og handlet mer om å pugge mest mulig i stedet for å få en dybdeforståelse. Jeg måtte bruke ca halvparten av eksamensperioden kun på dette faget, og det var kun et trepoengs fag. Alternative disputes var veldig lett og enkelt å få en god karakter i. International criminal law og Human rights var veldig interessante fag. Foreleseren var amerikansk og veldig flink, så det var enkelt å følge undervisningen. Men i international criminal law var arbeidsmengden ganske høy, da den største midtermen var i dette faget. Jeg gjorde midtermen med en annen student og vi endte opp med 20 sider.

Jeg anbefaler å velge ut i fra interesser til syvende og sist, da en faktisk må møte opp i 80% av timene og det er en del vurderinger underveis.

Fagleg utbyte og språk

Jeg føler ikke at man fikk så mye faglig utbytte på Comillas, sammenlignet med utbytte fra UiB. Det var mer fokus på pugging enn dybdeforståelse. På eksamen ble man for det meste testet i om man husket detaljkunnskap, gjerne gjennom multiple choice spørsmål. Vi brukte heller aldri lovverket aktivt. Human rights og International criminal law er derimot unntak. Her følte jeg at jeg satt igjen med en del akademisk utbytte.

Jeg følte derimot at jeg fikk en del språklig utbytte. Gjennom interaksjonen i timene og innleveringene har den akademiske engelsken blitt mye bedre.

Universitetsområdet og byen

Jeg syns Madrid er en fantastisk fin by. Byen oppleves som veldig ren og har flott arkitektur. Det er også alltid noe å finne på, da byen byr på alt fra masse kunstmuseer, gode restauranter, parker, fotballkamper, shopping, mye uteliv etc. I tillegg er det mange fine byer som omringer Madrid, slik som Segovia og Toledo, som det er verdt å besøke mens du er der.

Universitet ligger mellom Malasaña og Chamberí, som er relativt sentralt. Det er lett å komme seg dit med metro eller til fots. Universitetet har også en stor og fin kirke på fakultetet, noe som er ganske imponerende. Det er dessverre ikke noen lesesaler eller bibliotek på skolen, så det er litt vanskelig å finne et sted å lese på fakultet, men i bygget ved siden av (rett over fotgjengerfeltet) så ligger ingeniør-fakultet, og der er det et bibliotek med leseplasser en kan benytte seg av.

Bustad

Som nevnt leide jeg gjennom firmaet Helphousing. Jeg bodde på Plaza Mayor sammen med to andre studenter fra UiB og to tyske studenter. Jeg syns det var veldig mye bråk fra plazaen, og hadde nok valgt å bo et litt roligere sted hvis jeg skulle valgt på nytt. Men ellers så fungerte det bra. Jeg bodde veldig sentralt og vi hadde vaskehjelp hver uke. Det tok 25 minutter å gå til skolen og ca 20 minutter med metro. Det var også mange studenter som valgte å bo i nærheten av skolen, i Chamberi området. Virker som de fleste var fornøyde med det.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra. Det var veldig lett å bli kjent med folk. Klassene bestod i all hovedsak av utvekslingsstudenter, så alle var interessert i å bli kjent med nye folk. Det finnes også studentorganisasjoner som arrangerer ulike aktiviteter og turer gjennom semesteret. Citylife Madrid hadde også mange arrangementer.

Jeg storkoste meg på utveksling i Madrid og anbefaler det på det sterkeste!

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

30.08.2022 - 22.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Forberedelsene for skolen gikk veldig fint. Universitetet svarte raskt på mail dersom det var noen spørsmål. Det var også oversiktlige fremgangsmåter både fra UiB og Comillas angående hva som måtte gjøres når.

Det eneste som tok tid og som var utfordrende var å finne bosted. Jeg brukte mye tid, og endte til slutt opp med å leie via "helphousing" som leier ut til studenter og "young workers". Her har jeg delt en leilighet med to andre studenter fra UiB, og to fra Tyskland. Jeg er stort sett fornøyd med selskapet, og anbefaler det videre. Det eneste negative med selskapet er at de tar seg godt betalt, og at de er litt trege med å hjelpe til med praktiske problemer som oppstår i leiligheten. Men, firmaet fremstår stort sett seriøst og trygt.

Undervisningsformer

Undervisningen er nokså annerledes fra det man er vandt med hjemme. Det er 1-2 forelesninger i hvert fag hver uke, avhengig av størrelsen på faget. Klassene er mindre, og det er mer interaksjon mellom professor og studenter. Dette er noe jeg synes har vært veldig greit, da man blir litt mer tvingt til å følge godt med i faget fra start. Det er også flere vurderingsformer enn hjemme. Hver professor har ganske mye makt når det kommer til faget, så noen fag har mange vurderinger og andre ikke. Det vanlige vil jeg si er å ha en mid-term og en eksamen. Enkelte fag har derimot mid-term, eksamen, fremføring og prøver. Vi har heller ikke lærebøker, pensum er det foreleseren sier i timen. Dette resulterer i at man må få med seg så mange timer som mulig for å kunne pensum. Det er også fraværsgrenser. Alt i alt er jeg fornøyd med undervisningsformene. Det er godt å gjøre noe helt annet enn det vi er vant med fra Norge.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes det var ganske greit å finne fag. Comillas har veldig mange fag som er forhåndsgodkjent av UiB, i tillegg til mange engelske fag. Man får timeplanen når man kommer til Spania, så det kan være at man må endre noen fag dersom de går samtidig. Jeg måtte imidlertid ikke dette, men jeg valgte å endre et fag etter en uke med undervisning. Her er den første perioden en slags test-periode, der man kan prøve forskjellige fag, og bytte dersom man ønsker det. Dette var veldig verdifullt.

Jeg har fagene International Human Rights, International Criminal Law, EU Law, Environmental Law, Private International Law og Competition & IP Law. Jeg er fornøyd med fagvalgene mine. Det er lite å gjøre i Environmental og Private International Law, men mer å gjøre i de andre fagene. Det er dermed en veldig grei kombinasjon. Jeg føler imidlertid ikke at poengene samsvarer med arbeidsmengden. For eksempel er Private Criminal Law 3 poeng, men er et av de fagene med størst mid-term. Foreleserne er også av varierende kvalitet, men stort sett er jeg fornøyd.

Arbeidsmengden er også veldig grei. I perioder er det lite å gjøre, men i perioder med mange vurderinger i flere fag samtidig blir det naturligvis mer hektisk. Eksamensperioden blir også veldig intens, der man kan ha flere eksamener på samme dag. Til gjengjeld er eksamen rundt 2 timer, og av mye mindre omfang enn ved UiB. Eksamensformen kan være multiple choice, true/false, enkelte spørsmål, essay og enkelte fag er det også open-book.

Fagleg utbyte og språk

Jeg føler at det faglige utbytte er greit. Man får en mer overfladisk kunnskap i fagene, og det er mye mer fokus på pugging enn på forståelse. Engelsken føler jeg derimot har blitt bedre, både på grunn av det sosiale og det faglige.

Universitetsområdet og byen

Universitet ligger i et fint og litt roligere område av byen, samtidig som det er sentralt. Universitetet i seg selv er også veldig pent, ryddig og rent. Det er imidlertid ingen lesesaler på skolen, så det blir en del lesing på cafeer, hjemme og i tomme klasserom.

Madrid er en fantastisk by. Det finnes alltid ting å gjøre, og det er en by man aldri blir ferdig med. Byen føles også veldig trygg, har aldri følt meg usikker eller utrygg her. Madrid ligger også midt i landet, slik at det er enkelt å komme seg til andre byer i Spania.

Bustad

Som sagt leier jeg et rom i et kollektiv via "helphousing". Jeg bor midt på Plaza Mayor, som ligger i området Sol. Herfra tar det 20 min å gå til skolen, og 15 min med metro. Ellers bor det flere studenter i området rund skolen (Chamberi).

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet både på skolen og ellers i Madrid er veldig bra. Utvekslingsstudenter er generelt veldig sosiale og gira på å bli kjent med folk. Det er mange aktiviteter man kan være med på gjennom hele semesteret. Det arrangeres også flere turer av Unity og CityLife som det er verdt å få med seg. For eksempel turer til Valencia og Marokko. Jeg anbefaler å være med på så mye man orker i starten for å bli kjent med flest mulig. Det får man god nytte av gjennom resten av semesteret.

Jeg anbefaler utveksling til Madrid på det sterkeste!

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

30.08.2022 - 22.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Mange sier at det er viktig å ordne kort hos metroen, men behovet for det varierer. Dersom du bor sentralt så har du egt ganske lite behov for et månedtlig kort. Det var mer økonomisk for meg å bare kjøpe engangsbillet når jeg trengte det.

Det du bør huske på derimot er å kjøp hus tidlig og meld deg på fagene med en gang det åpnes for forhåndsregistrering i sommer.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er bygd opp rundt mange forelesninger, litt som på videregående. Du vil derfor typisk ha omtrent 3-4 timer forelesning om dagen. Stort sett så fungerer dette godt, siden de fleste forelesningene ikke er så komplekse som vi er vandt til fra UIB. Men det var noen dager jeg hadde nesten 6 timers forelesning. De er derimot som regel relativt overfladiske og greie å følge med på. Det er som regel ikke obligatorisk oppmøte, men det noen professorer som sender rundt lister (på samme måte som man gjorde i storgruppene på dragefjellet).

Utover i oktober så har vi "midterms" som kan ta opp en betraktelig del av tiden. Hvor mye varierer kraftig. Jeg hadde en innlevering som tok store deler av uken, andre som tok en ettermiddag. Legg merke til at dette skjer samtidig som du har forelesninger.

Vurdering av emnetilbodet

Utvalget er faktisk ganske greit. Det er mer enn nok engelske fag som du kan ta, og de fleste av dem kolliderer ikke med hverandre.
Det viktige mtp emnetilbudet er at man må velge mellom en rekke 3-poeng og 6-poengs fag slik at man får 30-poeng. Min anbefaling er å velge så mange 6-poengs fag som mulig. Det er nemlig ofte slik at arbeidsmengden ikke reflekterer antall studiepoeng. Eksempel: jeg tok internasjonal strafferett (3 poengs-fag), men det involverte mer arbeid enn de flest 6-poengs fagene jeg tok. Mitt tips; meld deg på en flere fag enn du trenger, besøk de ulike timene den første uken, og så meld deg av de fagene du synes er kjedelig.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbytte varierte kraftig. På den ene siden så. var det noen fag som omhandlet temaer vi aldri hadde hatt i Bergen, og hvor jeg lærte endel. Samtidig så var de aller fleste kursene veldig overfladiske, og for fokusert på memorisering og pugging. Det var noen fag hvor eksamen var multiple choice, og det du måtte pugge var hvordan en artikkel var formulert.

Språkkunnskapene ble derimot betraktelig bedre. Jeg merket først når jeg kom ned hvor lenge det var siden jeg hadde snakket engelsk og spansk. Sørlig engelsk ferdighetene ble forbedret etterhvert.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er for så vidt ganske pent. Det består av noen ulike bygg, selv om vi bare oppholdt oss i "hovedbygningen". Så det er ikke egentlig noe "campus", men mer som det er i Bergen med spredte bygninger. Det er heller ingen gode leseområder på campus, som kan være en utfordring. Men det er et bibliotek som jeg vet noen av og til brukte. I tillegg er det et slags oppholdsrom i 3 etasje hvor man kan sitte og jobbe.

Utenom det så var byen veldig flott. Det er en av europas største byer, noe en merker. Utelivet er upåklanderlig, og byen er full av gode resturanter, barer og kafeer (som operer med betraktelig lavere pris enn i Bergen)

Bustad

Folk sier det overfor, og jeg er enig; få ordnet bolig kjapt. Det kan være veldig mange om beinet i Madrid. Jeg brukte Spotahome til å ordne bolig, og var ganske fornøyd med det. Det er likevel som regel mulig å finne ledige rom når semesteret startet. Jeg endte faktisk opp med å bytte bolig den første september, men det er da ofte dårligere utvalg.

Så bør man også være klar over at ikke alle utleiere er helt frempå med alt. Jeg ville derfor vært forsiktig med å betale depositum kontant. Vær også oppmerksom på at noen steder ber om en hel månedsleie for "registrering", så jeg ville vært oppmerksom på det og prøvd å styre unda.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet der er ganske bra, Vi var vel omtrent 6 stk som dro dit fra UIB, men uansett er det mange utvekslingsstudenter man blir kjent med. For det første så finnes det whatsapp grupper for alt, så det kommer alltid en melding om ert arrangement et eller annet sted. Dessuten blir man ganske godt kjent med de andre erasmus studentene på universitetet. For ikke å nevne de du ender opp i kollektiv med. Så samlet sett så kan du være så sosial som du føler for.

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

30.08.2022 - 22.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg har inntrykk av at det er lurt å prøve og finne et sted å bo tidlig, da det er litt trangt om leiligheter til leie, men man finner uansett noe!

Det er en fordel å kunne litt spansk mtp. at spanjoler generelt ikke er så gode i engelsk, som vil si at de stort sett snakker spansk på butikken/restauranter osv. MEN det er absolutt ikke nødvendig.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er veldig lik videregående skole. Undervisningen foregår i klasserom og er obligatorisk (kan gå glipp av 20 % i hvert fag – litt individuelt hvor nøye lærerne følger det opp). Vi har ingen pensumbøker, men får kursmaterialet av læreren (ofte powerpoint og noe lesestoff). Eksamen er basert på det som man går igjennom i timene.

Timene mine var nokså spredt utover uka (2-3 fag om dagen (inkl. spansk). Det er vanlig å ha skole på dagtid (som man er vant til), men også på kveldstid (kan være opptil 20.30 på kvelden). Noen dager vil man derfor kunne ha mange timer fritid midt på dagen (mellom timene).

Vurdering av emnetilbodet

Kursene er enten 3 eller 6 studiepoeng (Credits). Jeg vil anbefale å ta flere 6-poengsfag for å slippe å ha altfor mange fag. Selv tok jeg 6 fag (eksl. spansk): human rights, criminal law, EU-law, comparative- and contractlaw, competition- and IP-law, and alternative dispute resolution systems. Kvaliteten på undervisningen er noe variert ut fra hvilken lærer man har i faget. Lærerne snakker stort sett bra engelsk.

De fleste fagene har midterms; (innleveringer), mindre prøver underveis i faget og/eller presentasjoner. Eksamen (final exam) teller som regel mellom 50-70 % av karakteren i faget. Eksamener og prøver består ofte i kortsvar/multiple-choice eller åpen bok med analyse (mer praktikum).

Sammenlignet med arbeidsmengden i Bergen, så er det en del mindre å gjøre generelt, men det kan være noen perioder man får mange frister for innleveringer/prøver/fremføringer som kommer ganske nærme hverandre. Av mine fag, så var det mest å gjøre i human rights og criminal law (midtermene krevde mest jobb), men til gjengjeld var dette de mest interessante fagene (med en veldig flink lærer).

Fagleg utbyte og språk

Sammenlignet med det faglige utbytte man sitter igjen med i Bergen, så er det ganske mye mindre her. Man vil nok kunne dra nytte av (noen) av fagene senere, men generelt så er nivået på undervisningen lavere enn det man er vant til.

Selv fikk jeg mest ut av human rights og criminal law da undervisningen gir et annet perspektiv enn det vi lærer i Bergen.

Universitetsområdet og byen

Universitet ligger midt i byen (litt sør for sentrum). Selv bodde jeg 12 minutter gangavstand unna, men om man bor lenger unna så er metroen også lett tilgjengelig.

Det er ikke vanlig å sitte på skolen og lese slik som i Bergen, men det er mye kafeer i nærheten hvor man kan sitte og lese.

Madrid er en fantastisk fin storby som har alt å tilby! Byen ligger også midt i landet, slik at det er lett å reise til ulike byer rundt om i landet (uten at det tar altfor lang tid).

Bustad

Jeg bodde i en leilighet med en venninne fra UiB, så det var veldig trygt. Har snakket med mange andre som flyttet inn i kollektiv med ukjente og at det også funka bra!

Vi fant bosted gjennom spotahome.com. Leiligheten var av helt ok standard – var derimot ikke vasket på forhånd, men fikk kompensasjon i form av å slippe utvask. Utenom dette hadde vi ingen problemer med firmaet eller utleier. Vi måtte betale en husleie på forhånd via spotahome, men de har en sikkerhetsmekanisme slik at pengene ikke overføres før du får nøkler og godkjenner det på mail. Resten måtte vi derimot betale i kontanter (inkl. Depositum). Har hørt det er sjeldent man får igjen depositum i Spania, men det gikk fint for oss - hadde likevel foretrukket å slippe og betale i cash, men det gikk bra!

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra! Miljøet består hovedsakelig av utvekslingsstudenter ettersom det stort sett er utvekslingsstudenter som tar de engelske fagene. Alle er veldig åpne for å bli kjent med nye mennesker, og det arrangeres en «welcome week» i starten av semesteret som er tilnærmet som en fadderuke. Resten av semesteret er det også arrangementer via skolen, eksempelvis noen turer til andre byer og samarbeidsavtaler med de største utestedene (klubbene) i byen.

Citylife Madrid arrangerer også mange eventer og turer som man kan bli med på – da blir man også kjent med andre folk fra andre universiteter. Anbefaler på det sterkeste å ta intiativ og møte opp i starten for å få litt nettverk. «Fadderuken» begynte for vår del helgen før semesterstart, så lurt å komme ned litt før (siste helgen i august). Da kan du også bli litt kjent med byen.

Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap

12.01.2022 - 20.05.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være lurt å starte å se etter bolig tidlig, ettersom dette kan være en tidkrevende prosess. Jeg fant selv leilighet privat, men mange av de andre utvekslingsstudentene hadde funnet bolig gjennom en nettside som het helphousing.com og virket fornøyde med dette.

Ellers bør man følge med på alle mailer man får tilsendt fra vertsuniversitetet i forkant av oppholdet. Søknadsprosessen innebærer en del frister man må forholde seg til, og både søknadsskjema og frister blir sendt på e-post i god tid før utvekslingsoppholdet starter.

Timeplanen/fagene dine blir ikke endelig avklart før du har levert inn endelig skjema over fagene ved oppstart av studiet i Madrid. Derfor har du mulighet til å endre på fagene frem til dette, og du har en toukers periode hvor du kan delta på ulike fag før du bestemmer deg. Jeg syntes derfor det var lurt å melde seg på flere fag enn man trenger for å sikre seg plass, og ha mulighet til å velge bort noen av fagene (man kan maksimalt melde seg opp til 33 studiepoeng). Man har likevel også mulighet til å bytte ut fagene man har valgt i søknadsprosessen før man leverer inn det endelige skjemaet over emner, dersom det er ledig plass i de aktuelle fagene.

Om du vil lære deg spansk mens du er i Madrid er det også lurt å melde seg på spanskkurs som tilbys på skolen. Dette gjorde ikke jeg, men de fleste Erasmus-studentene fra andre land deltok på dette kurset og var fornøyd med det. Det var overraskende dårlige engelskkunnskaper på spanjolene, så å kunne litt spansk kommer veldig godt med!

Undervisningsformer

Undervisningen foregår som klasseromsundervisning. I de fleste fag var det nokså små klasser på rundt 15-25 studenter, men det var også fag med opptil 70 studenter. Undervisningen minner litt om videregående, med flere forelesninger for dagen, og fortløpende vurderinger i form av presentasjoner eller innleveringer i de fleste fag. Oppmøte er obligatorisk i alle fag, men hvor strengt dette praktiseres av professorene varierer fra fag til fag. I mange av fagene teller muntlig aktivitet inn i den endelige karaktersettingen (gjerne som 10% av den endelige karakteren). Undervisningen kan også foregå på kveldstid. Mitt seneste fag var for eksempel fra 18.30-20.30.

Man trenger ikke pensum til fagene. I de fleste fagene er forelesningene og de notatene man tar der tilstrekkelig, så det er lurt å ta gode notater! I andre fag ble det også publisert materiale på nett. Eksamensformene varierer fra fag til fag, hvor det kan være enten en endelig innlevering, essay, kortsvarsoppgaver, flervalgsoppgaver eller en kombinasjon av disse. I noen fag har man som nevnt også innleveringer og presentasjoner som utgjør en viss prosent av den endelige karaktersettingen.

Fagene man kan velge mellom utgjør enten 3 eller 6 studiepoeng. Min erfaring er at 3-poengsfagene innebærer mer arbeid enn 6-poengsfagene, og at de stort sett også hadde flere vurderingsformer (innleveringer, presentasjoner, eksamen). Men dette kan så klart også variere mellom de ulike 3-poengsfagene, og man bør nok derfor velge fag basert på interesser, og ikke ut fra studiepoeng. Ettersom man må ha 30 studiepoeng til sammen, kan man jo likevel være klar over at det kan bli ganske mange fag (og en mer hektisk eksamensperiode) dersom man velger mange 3-poengsfag. Jeg vil nok derfor anbefale å enten ha en kombinasjon av disse, eller å velge flest mulig 6-poengsfag, for å slippe en hektisk eksamensperiode.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg syntes emnetilbudet var ganske greit. Jeg fikk enkelt fylt opp 30 studiepoeng med engelske emner, og det var også flere engelske emner tilgjengelig dersom jeg hadde ønsket å bytte. Jeg opplevde ikke at noen av fagene jeg valgte kolliderte med hverandre, men det kan være greit å være obs på at dette kan skje. Det skal likevel gå fint å få fylt opp timeplanen med engelske fag. Som nevnt utgjør fagene man kan velge mellom enten 3 eller 6 studiepoeng. Jeg valgte en kombinasjon av 3-poengsfag og 6-poengsfag, og hadde til sammen 7 ulike fag.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige nivået på undervisningen var ikke veldig imponerende etter min mening, og det faglige utbyttet ble derfor heller ikke veldig godt. Mye av undervisningen var veldig teoretisk sammenlignet med hva man er vandt med fra studiet i Bergen, og fokuset var ofte på andre ting enn selve jussen. Også her var det variasjon fra fag til fag, avhengig av undervisningsformer og professorer. Man lærer uansett noe nyttig i alle fag, og fagene var interessante selv om de ikke lignet helt på hva man er vandt til.

Undervisningen går på engelsk (eller eventuelt spansk dersom man velger dette, det gjorde ikke jeg). Noen av professorene kunne være litt vanskelige å forstå, ettersom nivået på engelsken heller ikke var helt på topp. Jevnt over fungerte det likevel ganske greit!

Universitetsområdet og byen

Universitetet er stort og inneholder ulike fakulteter i samme område. Området er fint og nokså sentralt, og det er mange kafeer og restauranter lett tilgjengelig. Juss-fakultetet hadde ikke lesesaler eller bibliotek, men det var bibliotek og lesesaler i tilknytning til de andre fakultetene som kunne benyttes.

Madrid er også en veldig fin by, med mye å se og finne på! Byen er stor, så det kan være greit å skaffe seg Metro-kort for å komme seg raskt frem, men det er også fint mulig å komme seg de fleste steder til fots. Som nevnt er de lokale i Spania ganske dårlige i engelsk, men byen oppleves dermed også i mindre grad som en typisk turistby. Byen består av mange ulike bydeler med sine egne særpreg - noen steder kjenner man mer på at man er i en storby enn andre. Byen har også mye restauranter og kafeer, butikker, utesteder og barer, takterrasser og parker.

Bustad

Selv fant jeg som nevnt bolig privat, men det virker som at det skal være greit å finne et godt sted å bo så lenge man ikke er veldig sent ute. Skolen tilbyr ingen form for studentboliger, men informerer om ulike nettsider man kan benytte seg av for å finne et sted å bo. Husleien varierer alt etter om man leier for seg selv eller i kollektiv, og hvor sentralt man ønsker å bo. Jevnt over har jeg likevel inntrykk av at det er nokså dyrt å leie i Madrid.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på universitetet har vært veldig bra. Under informasjonsmøtet første skoledag ble man delt inn i ulike grupper med quiz og omvisning av skolen, noe som gjorde at man enkelt kom i kontakt med andre studenter fra dag en. I tillegg arrangerer studentorganisasjonen på skolen en "welcome week" hvor man kunne melde seg på ulike arrangementer uken før skolestart, litt som en fadderuke. Her møtte man studenter fra alle fakultetene ved universitetet. Jeg vil anbefale å melde seg inn i Facebook-gruppen for utvekslingsstudenter (denne skal man få på mail fra universitetet), ettersom all informasjon om welcome-week og ulike WhatsApp-grupper for studentene ble lagt ut her.

Det ble også arrangert utflukter til byer i nærheten av Madrid gjennom skolen, noe som også var en fin mulighet til å bli kjent med medstudenter. Ellers er det enkelt å komme i kontakt med andre studenter i forbindelse med undervisningen, ettersom denne som sagt stort sett foregår i mindre grupper. Mitt inntrykk er likevel at spanjolene ikke er like interessert i å bli kjent med utvekslingsstudenter, så her må man kanskje ta litt mer initiativ selv dersom man vil bli kjent med de lokale.

Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap

12.01.2022 - 20.05.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg ville ha lært meg noen ord på spansk før jeg dro. Mange av de som bor i Madrid er veldig dårlig i engelsk, så det kan være veldig nyttig å kunne litt når du skal på butikken etc. På universitet har det ikke vært noe problem å ikke kunne spansk.

I tillegg ville jeg ha vært tidlig ute med å meldt meg opp til fagene, siden det er litt begrenset tilbud så du er sikker på at du får nok fag til å oppnå 30 studiepoeng.

Undervisningsformer

Det er mye mer obligatorisk oppmøte her enn i Bergen. Alle fagene har obligatorisk oppmøte i utgangspunktet, men det er varierende om hver enkelt lærer faktisk tar oppmøte. I noen av fagene teller oppmøte inn på karakteren. Klassene er også mye mindre enn hva vi er vandt med på UiB. Vi var rundt 20-30 personer i de fleste klassene, og minner mer om hvordan undervisningen var lagt opp på videregående. Flere av fagene har også innleveringer underveis i oppholdet som teller med på den endelige karakteren. Karaktersystemet er annerledes her. Det går fra 1-10, hvor alt over 5 er bestått.
Kordinatorene på utvekslingkontoret på skolen er veldig behjelpelige hvis det er noe, så det er bare å ta kontakt med dem.

Vurdering av emnetilbodet

Her er det et ECTS system på fagene, hvor hvert fag er 3 eller 6 poeng. Det gjør at man må ha mange fag for å få nok poeng. Da 1 ECTS utgjør 1 studiepoeng. Jeg synes det har vært veldig uvant å ha så mange fag på en gang. Jeg har synes det har vært litt som det var på videregående. Vi trengte ikke å kjøpe noen bøker. I de fleste fagene var power pointene fra timen og notater fra timen det som regnes som pensum til eksamen.

Jeg hadde fagene International private law (6ECTS), International protection of human rights (6ECTS), IP and Competition law (6ECTS), Legal Current Affairs (3ECTS), Environmental Law (3 ECTS), Comperativ Contract Law and International Contracts (3ECTS), og Immigration and Refugee law (3ECTS).
Det er veldig varierende hvor mye som kreves i hvert fag. I environmental law hadde vi bare en eksamen, og ingen innleveringer. Mens i immigration law som også er 3 ECTS hadde vi eksamen + en innlevering og 2 presentasjoner, og det ble forventa at man leste mye til hver time i immigration law. Den første uka så kan man prøve ut de forskjellige fagene og bytte hvis man heller vil ha et annet, så de fagene du melder deg opp på før du drar er ikke absolutt bindende for hva du må ta (så lenge UiB godkjenner det nye fagvalget ditt).

Fagleg utbyte og språk

Det er varierende hvor gode professorene er i å prate engelsk. Men jeg synes likevel at jeg har fått et veldig godt språklig fagutbytte. Lært mange fagord på engelsk og man får mye trening når man skriver mange innleveringer. I tillegg blir man veldig fort bedre med alle sosiale samtaler man har hver dag.
Det faglige utbyttet synes jeg også har vært godt. I flere av fagene har det vært mer fokus på pugging enn forståelse, men synes likevel jeg har fått stort faglig utbytte.

Universitetsområdet og byen

Skolen har også et eget treningssenter nederst i kjelleren på jussbygget, som er billig for et semester. De har gruppetimer, hvor instruktøren pratet Spansk, men det var ikke noe problem for oss som ikke kan spansk å følge med.
Universitet lå i et veldig fint område med mye kafeer og restauranter i nærheten.

Selve byen synes jeg er super! Det er så mye å se og gjøre her. Byen er veldig stor, så det er umulig å bli godt kjent i hele. Det er mange gode restauranter over alt! Samt mange fine parker som retiro og Templo de debod.

Bustad

Jeg bodde 10-15 minutter unna skolen, nær Bilbao metrostoppet. Jeg synes det har vært veldig godt å bo så nærmere skolen, da vi har obligatorisk undervisning hver dag. Det er også en veldig sentral beliggenhet, da det bare tar rundt 15 minutter å gå ned til Sol (som man tenker på som sentrum). Ellers er det ikke noe problem å bo lenger unna skolen hvis man bor i nærheten av metroen, da det er veldig godt kollektivtilbud her.
Flere av de jeg studerer her med har slitt litt med å finne seg bolig, så jeg ville vært tidlig ute i jakten på et sted å bo. Flere jeg kjenner har brukt spotahome eller help housing.

Sosialt miljø

Jeg synes det sosiale miljøet her er sikkelig godt. Det er enkelt å bli kjent med folk og skolen arrangerer flere turer i løpet av semesteret. I tillegg arrangerer de en velkommstuke som er uka før undervisningen starter. Der er det lett å bli kjent med folk og alle er veldig åpne. Når det er mindre grupper i klassene så synes jeg det også har vært lettere å bli kjemt med de i klassen kontra de store foreldingstimene på UiB.

Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap

12.01.2022 - 20.05.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være greit å finne et sted å bo ganske tidlig, ettersom det er et stort antall internasjonale studenter som kommer til Madrid. Samtidig finnes det mange firmaer som tilbyr bosteder til studenter, og du bør ikke ha noe problem med å finne noe som fungerer for deg. Ville lagt inn litt tid for å lære eller friske opp spansken før avreise, ettersom mange av de lokale i Madrid ikke snakker mye engelsk.

Undervisningsformer

Undervisningen minner mye om videregående, der man er inndelt i mindre klasser og har fysisk undervisning i klasserom. Vil helt klart anbefale å møte opp til så mange timer som mulig. Man vil ikke få med seg alt som er relevant for eksamen ved å kun lene seg på kursmaterialet, som varierer noe i kvalitet fra emne til emne.

Vurdering av emnetilbodet

Siden jeg bare tok engelske fag var emnetilbudet litt begrenset, men du skal kunne finne noe som passer dine interesser. Jeg tok til sammen syv fag, deriblant internasjonal privatrett, komparativ konstitusjonell rett og internasjonale menneskerettigheter. Kvaliteten på undervisningen og studieopplegget var generelt bra, og lærerne snakker for det meste god engelsk. Vær obs på at det kan bli mye å gjøre når det nærmer seg slutten av semesteret med tanke på innleveringer, og en ganske intens eksamensperiode.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet jeg sitter igjen med har vært greit. Det er ikke alt som er like relevant for norske studenter, spesielt i fag der man for det meste lærer om EU-regelverk og praksis. Imidlertid vil du lære mye nytt som er greit å kjenne til fra et europeisk/internasjonalt perspektiv. Særlig i komparativ konstitusjonell rett og internasjonale menneskerettigheter fikk jeg mye ny kunnskap om ting vi ikke lærer så mye om på studiet i Norge.

Universitetsområdet og byen

Selve universitetet ligger midt i byen og er veldig enkelt å komme seg til. Det er også veldig praktisk med tanke på at du slipper lengre reisevei hvis du bor i sentrum. Universitetet har ikke lesesal, men det er kafeer i nærheten der man kan sette seg ned for å studere på egenhånd.

Madrid er en veldig fin by som tilbyr utrolig mye forskjellig. Du har et stort utvalg av restauranter, kafeer, utesteder og parker å benytte deg av. Utelivet er veldig bra, med mange forskjellige barer og klubber. Studentgruppen Unity ved Comillas har samarbeidsavtaler med noen av klubbene som gjør at man kan få gratis inngang for visse eventer. Unity tilbyr også mange andre aktiviteter og turer som det er mulig å melde seg på. Det er også mange fine byer og steder i umiddelbar nærhet av Madrid som det er verdt å besøke. Vil spesielt anbefale Salamanca og Toledo, som det går an å ta buss til og fra.

Bustad

Jeg bodde i en leilighet med 6 andre internasjonale studenter, og var veldig fornøyd med det. Jeg fant bosted via et firma som heter Student Global Relocation (SGR), som har et samarbeid med Comillas, og ble deretter videresendt til et firma som heter HelpHousing. Vil for øvrig anbefale å ta direkte kontakt med HelpHousing, ettersom du slipper å betale for tjenesten til SGR. Leiligheten var av helt vanlig standard og hadde vask av fellesområder inkludert i leien. Vi hadde ingen problemer med utleiefirmaet, og de var som regel raske til å svare oss hvis vi hadde spørsmål eller forespørsler.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra. Du blir kjent med andre studenter fra hele verden, og alle var veldig hyggelige og inkluderende. Vil helt klart anbefale å ta initiativ til å møte og bli kjent med så mange folk som mulig de første dagene. Det arrangeres en slags fadderuke i regi av Unity uken før skolestart der det går an å bli med på diverse aktiviteter og fester.

2020

Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap

08.01.2020 - 22.05.2020

Førebuingar/praktiske tips

Start tidlig med å lete etter bolig! Universitet tilbyr ikke studentboliger, men det finnes en rekke ulike søkemotorer å benytte seg av for å finne leilighet, så som spotahome eller idealista. Selv benyttet jeg meg av spotahome og er veldig fornøyd med de. Jeg og en annen student fra UiB endte opp i kollektiv sammen med to andre jenter fra hhv. USA og Frankrike. Da jeg flyttet inn og i ukene som fulgte var det en del problemer med leiligheten og ting som ikke fungerte som det skulle. Da utleier ikke svarte (TING TAR TID i Spania), så var det bare å ta kontakt med spotahome som igjen tok kontakt med utleier, og ting ble deretter fikset nesten umiddelbart. Man betaler litt ekstra ved å booke via et tredjeselskap, men min erfaring er at det i alle fall ga en ekstra trygghet da problemer oppstod i leiligheten og utleier ikke svarte på mine meldinger. I tillegg var det greit å kunne se video av leiligheten før jeg booket for å være sikker på at den faktisk eksisterte (tilbys via spotahome).

Madrid består av en rekke ulike bydeler, men for meg var det viktig å bo i nærheten av universitet ettersom det er mye obligatorisk undervisning på universitet. Jeg endte opp i en supersentral leilighet i bydelen Malasaña, ca. 10 minutters gange fra universitet og er superfornøyd med det. Følte dette var veldig tidsbesparende! Malasaña er en urban og hipp bydel med mange koselige kafeer, tapasbarer og barer. Min erfaring er at de fleste utvekslingsstudentene bodde sentralt, og ikke langt fra universitet. Når det er sagt så består Madrid av mange bydeler som alle er kule og unike på sin egen måte. Metroen går nesten konstant (metrostopp ligger også i nærheten av universitet), så det er ingen problem å komme seg til universitet dersom man ikke bor i umiddelbar nærhet.

Videre anbefaler jeg å skaffe seg månedskort på metroen. For dette må man bestille time. Her lønner det seg å booke time for dette neste umiddelbart etter ankomst til Spania da det er lange ventelister for dette i begynnelsen.

Ellers synes jeg selv det var nyttig å kunne ett og annet ord på spansk for å gjøre seg forstått/ samt forstå. En del spanjoler snakker VELDIG DÅRLIG engelsk. Jeg hadde hatt 6 år med spansk på grunnskolen og kunne dermed en del grunnleggende før jeg reiste nedover, og fant dette nyttig i en del tilfeller. Dersom man ikke kan noe spansk, men ønsker å lære tilbys det spanskkurs i regi av universitet. Duolingo-appen kan også være nyttig.

Vi var totalt fire stk. som reiste til Spania fra UiB. Tydeligvis er det slik at man skal søke om et NIE-nummer (noe som gir bevis på at du er "resident of Madrid") dersom du skal være i Spania i mer enn fire måneder. Det var et informasjonsmøte om dette på universitet, men ingen av oss fra Bergen fikk med oss dette. Noen av oss tok da kontakt med vår studieveileder, Luz, som hjalp oss med denne prosessen. Her anbefaler jeg å få hjelp da det er masse dokumenter og søknader som må sendes inn på spansk. Videre må man personlig møte opp på en bestemt politistasjon for å få innvilget denne søknaden. Som innehaver av dette kortet gis man rabatter på en del museer osv, samt at man har noe å vise for seg dersom man skulle komme opp i situasjoner som krever dette (jeg vet dette kortet ble nyttig for mange under korona mtp. innreise tilbake til Spania)

Ellers, husk å laste ned WhatsApp! All informasjon om hva som skjer og kommunikasjonsutveksling foregår via WhatsApp.

Undervisningsformer

Personlig synes jeg undervisningsformene ved universitetet minner litt om norsk videregående da man er inndelt i "klasser"/mindre grupper. Fordelen med dette er selvfølgelig at det er enklere å spørre professorene om hva enn man måtte lure på. De fleste fagene jeg hadde var for det meste med andre utvekslingsstudenter, mens noen fag var også nesten med bare spanjoler. En stor forandring fra hjemme er at de fleste engelske fag går på kveldstid. Enkelte fag sluttet f.eks kl. 20.00/20.30. Dette er litt utvant, men man kommer inn i det etterhvert. I Spania er dessuten nesten alt "mañana mañana", og veldig mye foregår i de sene nattetimer i Madrid, så det å ikke starte kl. 0800 var deilig! Fest og moro går man heller ikke glipp av da de fleste vors starter kl. 22/23. Mao: Mye tid til fest og moro!


Når det kommer til selve innholdet i fagene var det litt forskjellig hvordan professorene la opp undervisningen. Noen forventet svært mye aktiv deltakelse, mens andre så og si hadde "forelesning" hele timen og baserte hele standpunktkarakteren på eksamensresultatet. "Videregående-stilen" er imidlertid karakteristisk da det er masse obligatoriske innleveringer, gruppeframføringer, gruppearbeid o.l. En del av den endelige standpunktkarakteren er også beregnet ut ifra hvor aktiv man er i timen.

Spania operer med ECTS-systemet og Comillas tilbød bare 3 eller 6 ECTS pr. fag hvilket førte til at man måtte ha svært mange fag pr. semester for å oppnå 30 studiepoeng. For å være helt ærlig så synes jeg IKKE studiepoengene samsvarte med arbeidsmengden i de fleste fag. Til tider var det svært mye å gjøre mtp. innleveringer, framføringer osv. Når det er sagt må det nevnes at vi fra Norge reiste hjem i midten av mars i tråd med norske myndigheters anbefalinger som følge av koronautbruddet. En del av undervisningsopplegget ble endret etter dette, både mtp. eksamensform og innleveringer. Noen eksamener endret seg fra skriftlig til muntlig. Noen eksamener ble gitt som hjemmeeksamen over flere dager. Noen ble gjennomført skriftlig med kamera aktivert osv. I tillegg synes jeg det ble helt ekstremt mye mer å gjøre etter at jeg kom hjem til Norge mtp. arbeidsmengde. Det er vanskelig å si om arbeidsmengden økte helt ekstremt pga. korona og hjemmeundervisning eller om det generelt er ekstremt mye å gjøre på universitet etterhvert som semesteret nærmer seg slutten. Mitt inntrykk er i alle fall at det er ganske så greit og overkommelig i begynnelsen før arbeidsmengden øker noe voldsomt mot midten/ slutten av semesteret.

Avslutningsvis vil jeg bemerke at Comillas er et privat universitet og svært anerkjent og velrenommert i Madrid og Spania. De som studerer der betaler en hel del for å studere der og jeg vil derfor også anta at arbeidsmengden reflekterer dette.

Vurdering av emnetilbodet

Comillas tilbyr ikke svært mange fag på engelsk, men nok til at man kan ha alle fagene sine på engelsk. Da jeg gjorde research ifb med utveksling var dette det eneste spanske universitet jeg fant som tilbød nok fag på engelsk uten overlapp. Tilbudet varierer avhengig av om man reiser på utveksling på høst eller vår.
Fagene jeg hadde var: Comparative Contract Law and International Contracts (3 ECTS), Competition Law, Intellectual Property and Industrial Property (6 ECTS) European Union Law (6 ECTS), Immigration and Refugee Law (3 ECTS), International Protection of Human Rights (6 ECTS),
Private International Law (6 ECTS). Man gjør jo litt reserach før man drar mtp. hvilke fag man skal velge, hva som er "lurest" osv. Blant annet hadde jeg hørt at det lønnet seg å velge f.eks bare 6-poengs fag for å få "minst" å gjøre. Dette vil jeg ikke si stemmer for mitt utvekslingssemester i alle fall. For eksempel hørte jeg at de hadde ekstremt mye å gjøre i public international law (6 ECTS). Det aller beste er egentlig å melde seg opp til de fagene man tror man vil like mtp. interesse for deretter å prøve ut fagene i Spania. Universitet tilbyr en prøveperiode på to uker hvor man kan prøve ut forskjellige fag og endre fagene man opprinnelig har valgt. Selv hadde jeg f.eks forhåndsvalgt public law fremfor private international law fordi jeg heller ville slutte tidlig på universitetet på fredager, og ikke kl. 1900 som man gjorde dersom man valgte private international law. Etter prøveuken med fag ble jeg derimot rimelig overbevist om at public international law ikke var et fag for meg mtp. undervisningsopplegget (det viste seg i etterkant at det var veeeldig mye å gjøre i public international law).
Hvor mye det blir å gjøre tror jeg varierer med professorene. I immigration law og comparative law and international contracts var det svært lite å gjøre sml. f.eks private international law og competition and IP law. Når det er sagt var likevel både private international law og competition and IP law fag jeg likte svært godt pga det materielle innholdet.

Alt i alt vil jeg likevel si at jeg synes noen av fagene hadde overdrevent fokus på pugging sml. forståelse.

Fagleg utbyte og språk

Til tross for at en del fag hadde fokus på pugging sml. forståelse, så synes jeg at fagene har vært interessante og gitt faglig utbytte og da især competition law samt private international law. Når det kommer til det språklige utbyttet så har dette vært stort! En ting er at man som nordmann har et godt utgangspunkt fra før, men likevel er det utfordrende å snakke om/kjenne til engelske juridiske fagbegrep. Her vil jeg si jeg har lært mye i alle fag. Jeg har også skrevet mange oppgaver på engelsk, samt deltatt aktivt i engelske samtaler, både på universitetet og på fritiden. Den språklige forbedringen synes jeg derfor er stor!

Universitetsområdet og byen

Comillas ligger sentralt i Madrid og det er enkelt å komme seg dit både til fots, samt med metro. Universitet er delt inn i en "juss-fløy", samt en business-fløy (ICADE). Like ved siden av ICADE ligger også ICAI hvor ingeniørstudentene holder til. Her finner du også biblioteket. Biblioteket er så som så, men det er i alle fall en mulig leseplass dersom man ikke liker å lese hjemme eller på café. Lesesaler eksisterer ikke da byggene heller består av mange klasserom. Inne på universitet ligger det også en gedigen kirke! Veldig uvant og litt merkelig for de fleste av oss, men dette henger sammen med at Comillas er et katolsk universitet. Comillas inneholder også et "treningssenter" og en basketballbane utendørs. Jeg meldte meg ikke inn i treningssenteret på Comillas da det var nokså begrenset treningsutstyr der, men dersom man melder seg inn må man være klar over at dette har begrensede åpningstider. Universitet har også en kantine hvor det er muligheter for å kjøpe både en matbit, en treretters eller et glass vin!

Når det kommer til Madrid som by må jeg bare si at Madrid er heeelt fantastisk! Madrid er superstort, samtidig som det føles lite. Det er mulig å gå til de fleste steder, og uansett så er metroen i umiddelbar nærhet. Madrid har det meste for enhver - kultur (uendelige museer så som Prado, Reina Sofía osv.), parker, shopping, barer, rooftops, et helt sykt uteliv, kafeer, tapasrestauranter, den fotballinteresserte osv.

Bustad

Som tidligere nevnt så booket jeg leilighet/kollektiv via spotahome, og er veldig fornøyd med det.

Sosialt miljø

Den første uka ble det arrangert en form for fadderuke i regi av spanske studenter ved Comillas. Her besøkte man ulike severdigheter i Madrid, kule rooftops, klubber osv. Dette var et helt supert springbrett for å komme i kontakt med andre studenter, for det meste internasjonale. Det var i fadderuka jeg møtte det som skulle bli "min gjeng". Ellers synes jeg det var enklest å komme i kontakt med spanske studenter i timene jeg hadde felles med spanske studenter. Det må nevnes at spanjoler er helt ekstremt sosiale og det er bare å slenge seg med på hva enn som arrangeres. Ting åpner sent og stenger sent i Spania, så det er aldri for sent å slenge seg med. Det er lett å komme seg fra Madrid som hovedstad, enten med fly, metro, hurtigtog til hvor enn det skulle være. Det er lett å dra av gårde på turer i egen regi, men det tilbys også mange arrangerte turer i regi av studentorganisasjonen ved Comillas - Ibiza, Marokko og Valencia for å nevnte noen arrangerte turer.

Jeg kan varmt anbefale Madrid som utvekslingsdestinasjon! Klimaet og den spanske kulturen og atmosfæren er virkelig å anbefale.

Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap

08.01.2020 - 22.05.2020

Førebuingar/praktiske tips

Lurt å skaffe seg et sted å bo et stykke i forveien av ankomst. Selv brukte jeg spotahome og det gikk fint å få et sted å bo. Andre jeg kjenner brukte idealista og var fornøyde.

Skaff deg metrokort med en gang du kommer til byen. Det koster kun 20 EURO i måneden og du kan da dra rundt i hele Madrid. I tillegg gjelder kortet også for flere nærliggende tettsteder hvor det er fint å ta dagsturer. Du må booke time for å få kortet.

Skolen informerer deg om at du må skaffe deg et nie-nummer for å bo i Madrid i lengre tid. Jeg skaffet det ikke selv fordi jeg hørte at kun de som skulle jobbe i Madrid måtte ha det. Tror likevel det er tryggest å skaffe dette. Internasjonalt senter på skolen hjelper deg med dette.

Vær også obs på at det gjerne kan være overlapp mellom ulike fag du har valgt på forhånd. Skolen hjelper deg med å endre i ettertid, men du må følge fristen de setter.

Undervisningsformer

Undervisningen minner om norsk videregående. Det er små klasser og det forventes at du er aktiv i timen. Det er også en god del innleveringer, lekser og delprøver som må gjøres. De første månedene trenger du ikke gjøre mye, men etter det må du legge inn litt innsats. Det stilles imidlertid ikke veldig strenge krav til kvalitet, men du må likevel gjøre mye obligatorisk. Hvis du vil legge inn minst mulig innsats skolemessig på utveksling, ville jeg dratt et annet sted.

Eksamen skulle i utgangspunktet alle være skriftlige for de fagene jeg valgte. Det ble imidlertid endret etter koronautbruddet og da måtte jeg også ha noen muntlige eksamener digitalt.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg er fornøyd med utvalget av emner. Det varierer noe fra høsten til våren. Jeg hadde fagene private international law, public international law, international human rights, EU-law og Competition and IP-law. Jeg syntes egentlig alle fagene var interessante og hadde flinke professorer som tar seg tid til å hjelpe deg. International human rights var nok faget jeg fant minst interessant, men til gjengjeld var det lite å gjøre i faget. Public international law og international private international law var fagene hvor jeg måtte legge inn mest innsats. Særlig i public international law, hvor vi blant annet hadde en innlevering på 5000 ord.

Fagleg utbyte og språk

Når det kommer til faglig utbytte, var ikke det altfor stort. Likevel syntes jeg at professorene var flinke og særlig i private international law og competition and IP-law følte jeg at jeg lærte ganske mye interessant. I tillegg er dette noe som er relevant for norsk rett. Du lærer imidlertid ganske annerledes enn på UiB og det blir mer pugging enn forståelse.

Når det gjelder språk, ble jeg helt klart bedre i engelsk fordi vi måtte levere en del tekster på engelsk og vi snakket engelsk hele tiden.

Skolen tilbyr også spanskklasser man kan melde seg opp i og følge uten å få karakter i faget. Jeg tok spansk A1 og lærte litt grunnleggende, noe jeg er glad for. Det tar imidlertid en del av tiden din og du må tilbringe mer tid på skolen. Hvis det ikke er farlig for deg å ikke lære/forbedre spansken, ville jeg helt klart droppet det. Du snakker for det meste engelsk med de andre utvekslingsstudentene uansett.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var fint og skolen lå i et fint nabolag nærme sentrum av Madrid. Jussbygget er fullt av klasserom, men har ikke leseplasser. Det finnes et bibliotek i ingeniørbygget hvor man kan sitte å lese. Det finnes også noen grupperom som man visstnok kan leie, litt sånn som kollokvierommene på jussbygget.

Byen er veldig kul! Den er full av ting å se og gjøre. Det finnes masse fine parker hvor man kan samles og mange museer hvis man orker det. Det er også mange gode restauranter hvor man kan spise god mat. Særlig finnes det mange tapas-steder hvor det er hyggelig å dra med en stor gjeng. Det er også uttallige utesteder og barer man kan dra på. Jeg ville prøvd noen andre steder enn de utestedene som studentorganisasjonen har avtale med. Det er gøy å dra på de og se de andre utvekslingsstudentene, men det er til gjengjeld nesten bare utvekslinsstudenter der. Prøv heller å dra på noen steder hvor det samles spanjoler.

Byen er selvfølgelig også veldig bra hvis du liker fotball. Du kan se Athletico Madrid, Real Madrid og Getafe!

Bustad

Jeg valgte som nevnt bolig på spotahome. Det var veldig enkelt å booke denne og hadde ingen problemer med det. Bildene var også helt like med virkeligheten. Jeg hadde imidlertid noe uflaks idet utleier var glad i å ta depositumet til de som bodde i leiligheten. Utleier og til tider venner av han gikk også plutselig bare inn i leiligheten. Med andre ord bør du være litt obs når du velger leilighet og sjekk gjerne anmeldelser hvis det finnes.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er helt supert. Studentorganisasjonen gjør alt for å få deg til å føle deg til rette i byen. Det er ulike arrangementer å dra på nesten hver dag. De som drifter organisasjonen brenner også veldig for det og hjelper deg med alt mulig. Du har også mulighet til å dra på mange turer til forskjellige steder i Spania og til andre land.

2019

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

28.08.2019 - 20.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Vær tidlig ute med å finne sted å bo. Hvis det imidlertid skulle være vanskelig å finne noe, var det også folk som fant seg leilighet etter at de kom ned til Madrid.

Det kan være lurt å melde seg til noen ekstra fag slik at du har en "backup" dersom det faget du har meldt deg opp til er fult, eller evt. krasjer på timeplanen med et annet fag du har valgt.

Dersom du tror du kommer til å ta endel metro mens du er der nede er det lurt å skaffe seg en time på metrostasjonen slik at du kan få ungdomskort (opptil du er 26 år) da dette er mye billigere enn å kjøpe klippekort. Det koster 20 Euro i måneden for å reise så mye du vil med metro og buss. Det er lurt å skaffe seg en time ganske tidlig da det er mange utvekslingsstudenter som ønsker å gjøre det samme, og det ofte er endel kø de første ukene. Dersom man trenger hjelp med å skaffe seg time hos metrostasjonen er Unity Comillas studentorganisasjon veldig hjelpsom.

Det er også lurt å møte opp på informasjonsmøtet som skolen holder, her får du mye viktig informasjon, bla. informasjon om hvordan man skaffer seg NIE nummer som man trenger for å bo i Madrid i lengre enn 4 måneder.

Undervisningsformer

Det var klasseromsundervisning med klasser på max 40 elever. Undervisningen skjedde som regel gjennom PP undervisning, der det innimellom ble gitt oppgaver/lekser på slutten av undervisningen som måtte gjøres for å sjekke læringsutbyttet. Muntlighet og aktivitet i timene var også viktig ettersom at dette er noe som blir tatt i betraktning ved karaktersettingen. I noen klasser var det også slik at deler av det faglige innholdet ble gitt gjennom presentasjoner holdt av elevene.
Man trengte ikke kjøpe bøker til fagene, stoffet som måtte kunnes ble presentert i timene, og Power Pointer fra timene og eventuelt annet stoff ble lagt ut på nettet av lærerne. Det er derfor viktig å møte opp i timene, disse er vell og merke også obligatorisk.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er ikke veldig stort og det var litt vanskelig å finne tilstrekkelig fag til å oppnå tilstrekkelig med poeng ettersom at fagene er obligatoriske og mange av dem krasjet med hverandre på timeplanen. Heldigvis var det flere som var i samme situasjon, og verts universitetet var hjelpsom med å finne en løsning på dette. I tillegg var det slik at man de to første ukene kunne møte opp i de timene man ønsket for å finne ut om man hadde lyst å ta det faget som man hadde skrevet seg opp til å ta eller evt. prøve noe annet. Det faget man velger før man reiser ned kan man altså bytte dersom man ønsker å ta noe annet, så lenge UiB godkjenner faget man ønsker å bytte til.
Man kan både velge mellom å ta fagene på engelsk og spansk. Universitetet tilbyr nok engelske fag til å de oppnå 30 studiepoeng som kreves.
Spansk er også en mulighet å lære seg der nede, dette er imidlertid ikke noe som godkjennes som fag på UiB og man får derfor ikke poeng for å ta dette.

Fagleg utbyte og språk

Jeg vil si at det faglige utbyttet var sånn passe, og det var ikke alle lærerne som var like flinke heller. Jeg følte at de fleste fagene var ganske overfladisk og det var lite anvendelse av juss, da fagene var mer teoretisk. I tillegg var det ekstremt mye skolearbeid i form av innleveringer, multiple choice tester, fremføringer og final exams. Det var mye mer skolearbeid enn forventet, så dersom man ønsker litt ekstra fritid under utvekslingsoppholdet vil jeg nok ikke anbefale Universidad de Pontificas de Comillas.

Det språklige utbyttet på den andre siden syntes jeg var mye bedre. Alt går på engelsk, og de fleste lærerne var ganske gode i engelsk, noe som gjorde det lett å forstå hva de sa. I begynnelsen var det litt vanskelig å henge med ettersom at lærerne snakker ganske fort og notater må skrives på engelsk, men man kommer fort inn i det. Man fikk stort språklig utbytte muntlig både gjennom skolen og i hverdagen ellers, og man fikk stort skriftlig utbytte ved å måtte skrive alle innleveringer og notater på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Jeg likte Madrid som by veldig godt. Det er mye å se og oppleve der, med fin arkitektur, store parker, mye god mat og mange butikker og shopping-gater. Gatene er alltid fulle av mennesker og det er alltid noe å finne på.

Det er også veldig lett å komme seg frem i Madrid ved hjelp av metro eller buss. Jeg vil også anbefale å laste ned Uber appen, da det er mye billigere med Uber enn taxi.

Imidlertid er det en endel spanjoler som ikke snakker engelsk, så det kan til tider være litt vanskelig å kommunisere hvis man ikke snakker spansk.

Universitetet ligger veldig sentralt og er omgitt av mange restauranter og butikker. Det ligger i gåavstand fra de mest populære områdene som Malasana, Chueca og Gran Via. Det er et stort universitet, med ganske god standard og hvor man har tilgang til bibliotek, PCer og skrivemaskin.

Bustad

Her er det lurt å gå inn på verts-universitetets nettsider å se hvilken nettsider de anbefaler ganske tidlig. Jeg ble først ops på disse nettsidene en måneds tid før jeg reiste ned, og da var de fleste leilighetene fullbooket. På nettsiden kan det se ut til at det fortsatt er mange leiligheter ledig, fordi de ikke blir tatt vekk fra nettsiden til tross for at de allerede er utleid, så her er det lurt å være tidlig ute. Jeg var lenge inn å så på leiligheter på idealista, da dette var en nettside jeg var blitt anbefalt, men den anbefaler jeg ikke. Det er vanskelig å finne noen som er villig til å leie ut for bare et semester, og i tillegg er eiendomsmegler-gebyrene på disse leilighetene veldig høye. Imidlertid må man som regel betale en viss sum til eiendomsmegler for å få en leilighet. Det er også greit å være ops på at leieprisene i Madrid er også ganske høye, og særlig hvis man skal bo i grei avstand fra skolen. Jeg betalte rundt 600 Euro i mnd. for å bo i kollektiv med 5 andre, og standarden var ikke særlig høy.

Når det gjelder område å bo i vil jeg anbefale Trafalger/Chamberi området. Dette er ca. 15 minutters gange fra skolen, og rundt 15 minutters gange fra Malasana og Chueca hvor man finner et stort utvalg av restauranter og butikker, og som leder opp mot Gran Via, som er hovedgaten i Madrid. Jeg vil imidlertid ikke anbefale å bo i disse områdene, da det er mye støy og natteliv her. Trafalger/Chamberi området er perfekt å bo i fordi det er veldig sentralt, men samtidig er det et litt roligere område med mindre støy.

Sosialt miljø

Når det gjelder det sosiale miljøet møter man mange nye mennesker gjennom de ulike klassene, både utvekslingsstudenter og spanske studenter. Her er det lett å bli kjent, da man som regel har flere fag sammen og må jobbe sammen i grupper både for innleveringer og presentasjoner.

I tillegg er det forskjellige organisasjoner, som Be Madrid og Unity Comillas, som legger til rette for at du skal få et fint utvekslingsopphold med mange sosiale opplevelser. Den første uken av utvekslingsoppholdet arrangerer de en type fadderuke. Her er alle veldig ivrig etter å møte nye mennesker, og det er lett å bli kjent med hverandre. Det var i løpet av denne uken jeg møtte de fleste jeg holdt kontakten med resten av utvekslingsoppholdet.
I tillegg arrangerer disse organisasjonene forskjellige utflukter/opplevelser i Madrid, eller utflukter til andre land, hvor man også møter mange nye mennesker, og som er veldig sosialt. Det arrangeres også som regel en til flere aktiviteter hver uke, så det er alltid noe å hive seg med på.

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

28.08.2019 - 20.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Først av alt vil jeg bare si at du aldri kan være tidlig nok ute med å finne bolig i Madrid. Dette var faktisk overraskende vanskelig. Google forskjellige søkemotorer. Hvis du skal være over lengre tid (10 mnd ++) kan du bruke Idealista. Ellers er spotahome bra hvis du skal være for en kortere periode. Skolen i Madrid anbefaler også noen sider- disse kan også være gunstig å ta en titt på.

Videre anbefaler jeg å være tidlig ute med å melde seg opp i fagene. Tidspunktene for dette blir publisert av skolen, og min erfaring er at fagene ble fylt opp på kort tid.

Avslutningsvis er det en ting jeg vil fremheve som jeg skulle ønske var tydeligere da jeg valgte utvekslingssted. Hvis du velger Comillas (og i alle fall den kombinasjonen av fag jeg valgte), så må du være forberedt på at det blir en del jobbing. De 6 første ukene var ganske greie (mindre enn på UiB), men de siste 8 ukene var det relativt mye å gjøre (mer enn på UiB). Det trenger ikke nødvendigvis være likt for alle, men jeg skulle ønske jeg visste om muligheten for dette før jeg dro.

Undervisningsformer

Undervisningsformen minner veldig om hva vi er vandt til etter videregående. Mye undervisning og små grupper av studenter (sml med hva vi er vandt til på UiB). Med andre ord mer «klasser» enn kull.

Vi hadde faktisk en del lekser. Disse varierte fra de ulike fagene. Det var også lagt opp til tester og innleveringer underveis i semesteret. Disse var av ulik vanskelighetsgrad, men jevnt over greie. Avslutningsvis var det en eksamen i hvert fag. Disse minner myee om prøvene man hadde på VGS. De fleste var skriftlig, men det var også noen muntlige.

Vurdering av emnetilbodet

Man kunne velge mellom rundt 10 fag som allerede var forhåndsgodkjent. Selv om dette stort sett var «kjente» fag, skulle jeg personlig ønske at det var litt flere fag og velge mellom.

Jeg hadde EU, rett, folkerett, menneskerettigheter og Alternativ konfliktløsning som alle var 6 poeng. I tillegg hadde jeg miljørett og internasjonal strafferett som var 3 poeng hver. Hvis jeg skulle valgt på nytt ville jeg valgt 5 fag som hver var 6 poeng. Det var litt mye å ha 6 fag med innleveringer, prøver, osv. i hvert fag. Videre vil jeg anbefale å velge noe annet enn folkerett hvis du ikke vil ha store innleveringer og mye lekser.

Fagleg utbyte og språk

Av faglig og språklig utbytte, var nok det språklige desidert størst. Jeg var ikke helt stødig på engelsken da jeg reiste, men kan med hånden på hjertet si at den er betydelig bedre i løpet av de vel 4 månedene i Madrid. Lærerne var stort sett veldig flinke i engelsk og jeg valgte bare engelske fag. Spansken var det litt verre med (hehe).

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var helt supert. Det var akkurat passe størrelse på skolen og den lå sentralt til i byen. Det tok ca 15 min å gå (jeg bodde i Chamberi). Skolen var veldig fin, og litt annerledes enn hva vi er vandt til. Det var en del for den juridiske undervisningen og en fr busniessdelen. Mellom dem var det en kirke (inne i skolen).

Om byen er det bare gode ting å si. Byen er fantastisk på alle måter. Den er ren, fin og man føler seg faktisk tryggere enn i Oslo på mange måter. Det er stort sett folk over alt og til alle tider. Om du er interessert i god mat er det bare å starte tidlig - for du kommer aldri gjennom alt. Det beste er at du får de mest fancy retter til en vennlig penge. Kulturelt er altså byen en perle!

Bustad

Jeg bodde i Chamberi. Veldig koselig sted å bo. Perfekt om du ønsker ett litt rolige og fint strøk nært nok til at det er gåavstand over alt. Hvis du ønsker å bo i litt mer urbane strøk anbefaler jeg Chueca eller Malasana. Og er du av den veldig fancy typen som ikke lever på et stramt budsjett er Salamanca stedet. Alle stedene et sentrale og i nær avstand til skolen.

Og - jeg kan ikke få sagt det nok ganger: start tidlig med å se etter bolig!

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var helt supert. Alle som ønsket å få nye venner fikk det. Alle var hyggelig og imøtekommende. Skolen arrangerte en velkomstuke med ulike arrangementer (både med og uten alkohol). Dessuten arrangerte Unity (den sosiale komiteen på skolen) månedlige turer til ulike byer (og land), samt fester i løpet av uken.

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

28.08.2019 - 20.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Først og fremst vil jeg anbefale å følge godt med på alle frister, særlig fra universitetet i Spania. Ikke vent til siste dag med å levere nødvendige dokumenter! I tillegg er det lurt å melde seg på de fagene du vil ha så fort som mulig etter at de lanseres, da de fort blir fulle. Dersom noen fag er fulle, settes du på venteliste. Min erfaring var at de fleste fikk de fagene de ønsket, også selv om de havnet på venteliste.

Undervisningsformer

Undervisningsformen i Spania minner mer om slik vi nordmenn er vant til fra videregående, med undervisning i mindre klasserom i klasser på 20-40 studenter. Forskjellen fra videregående er at mange av timene går på kveldstid, men aldri senere enn til 21:00. Under mitt opphold hadde jeg ikke en eneste lærebok, selv om jeg hadde seks fag. Læringsutbyttet er i større grad fokusert rundt å delta i timene, ta notater og presentasjoner/innleveringer i løpet av semesteret.

Undervisningen er i utgangspunktet obligatorisk, og noen professorer noterer oppmøte. Ingen av mine professorer gjorde det, og mitt generelle inntrykk var at studentene var litt mer fri mtp. oppmøte enn det skolen kanskje gir uttrykk for. Man bør likevel være i timene dersom man har mulighet, da det er timene som danner grunnlaget for "pensum" slik vi kjenner det i Norge.

Tidvis var det mye å gjøre, særlig noen ganger da flere innleveringer/prosjekter i ulike fag havnet tett opptil hverandre. Men generelt sett har man nok fritid til å gjøre andre ting enn skole!

Vurdering av emnetilbodet

Dersom man kun ønsker å ta engelske fag (som jeg gjorde), er emnetilbudet noe begrenset. Skolen tilbyr ikke veldig mange ulike engelske fag, så man har ikke et veldig stort utvalg. Jeg endte opp med seks ulike fag, som til sammen utgjorde 30 studiepoeng. Hvis jeg kunne valgt på nytt ville jeg nok prøvd å skaffe 5 fag (altså ta ett 6-poengsfag i stedet for to 3-poengsfag). Jeg ville prøvd å unngå 7 fag, mens 6 fag absolutt er overkommelig.

Mange av fagene som tilbys er av internasjonal karakter, og minner om flere fag man har i løpet av studieløpet på jussen i Norge. De fleste professorene har god engelsk og er veldig hjelpsomme og alltid tilgjengelige for spørsmål. Måten undervisningen foregår på er ganske uvant i starten, men man blir vant til det.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er noe varierende fra fag til fag, men for det meste lærer man noe nyttig i alle fag.

Alle fagene jeg tok var på engelsk, så det var her jeg fikk mitt største språklige utbytte. Jeg føler meg betydelig mer stødig i både skriftlig og muntlig engelsk etter oppholdet. Jeg anbefaler også å utfordre seg litt i starten mtp. spansken, da du får stor nytte av dette i løpet av hele oppholdet. Lær deg enkle fraser selv om du ikke kan språket fra før - da kommer du langt. En del spanjoler (utenfor universitetet) snakker dårlig engelsk, og setter stor pris på om du prøver deg på litt spansk. Hvis du har muligheten kan du også melde deg på spanskkurset de tilbyr på universitet, tilrettelagt for ulike nivå. Mange gjør dette og blir vesentlig bedre i spansk.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er stort, fint og rent og ligger sentralt i Madrid. Kafeteriaen er også ganske god, og selger billig mat og kaffe. Universitetet har ikke klassiske lesesaler slik som i Norge, men dette var aldri et stort problem for min del. Les hjemme, på en kafé eller på biblioteket til universitet. Et tips er å benytte seg av de tomme datarommene i underetasjen av business-bygningen - der er det lite folk og god plass.

Madrid er en fantastisk by som anbefales på det sterkeste! Byen er ren, trygg og veldig lett å komme seg rundt i. Metrosystemet er utrolig effektivt og presist, og man får kjøpt månedskort på offentlig transport for 20 euro. Hvis ikke kan man også gå til de fleste steder på under 30 minutter. Det kryr av gode restauranter, kaféer, klubber og kule butikker. Det er svært billig å spise og drikke ute sammenlignet med Norge, samtidig som du sjeldent vil ha en dårlig matopplevelse. I tillegg har Madrid mange forskjellige nabolag, som alle er unike og har sin egen sjarm. Det er også overraskende få turister i Madrid, slik at man får en veldig autentisk opplevelse av den spanske kulturen.

Bustad

Jeg skaffet bolig via agenturbyrået Students Global Relocation som universitetet anbefalte, og var godt fornøyd med det. Da betaler man et gebyr for at byrået fikser mye av det praktiske (kontrakt, vedlikehold av leiligheten etc.). Leiligheten var fin, og jeg oppfattet SGR som et seriøst firma gjennom hele oppholdet. Andre jeg ble kjent med var mindre heldige med sin bolig, med useriøse og sleipe utleiere/eiendomsmeglere, men ingen av disse brukte SGR så vidt jeg vet. Jeg anbefaler å skaffe bolig så tidlig som mulig, da de beste og billigste leilighetene blir tatt fort.

Jeg anbefaler også å bo i gåavstand til universitetet. Chamberi, Arguelles, Trafalgar og Malasaña er alle gode alternativer! De tre førstnevnte områdene har mange restauranter og kaféer, og er generelt sett litt mer rolige enn Malasaña. Malasaña er derimot en livlig og hipp bydel med mange kule barer og gode restauranter, og ble min favorittbydel i Madrid i løpet av oppholdet.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på skolen og generelt er veldig bra! Det er svært mye som skjer hele tiden, og folk er veldig interesserte i å bli kjent med deg. Det er en introduksjonsuke i starten, med fester og arrangementer. Delta på så mye du kan de første ukene, da du vil få mye igjen for det. I starten vil det knapt være en dag det ikke skjer noe, men ting stabiliserer seg litt etterhvert. Men uansett hva du vil gjøre, være seg sport, festing, eller et kafébesøk, er det alltid folk som er interessert i å bli med. Gled deg til Madrid!

2018

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

29.08.2018 - 22.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å være tidlig ute med å melde seg opp til fagene de kan bli fulle.

Undervisningsformer

Det var mye undervisning, og det gjorde at det ble mindre tid til selvstudie. Det var i grunnen helt greit, og det å være tilstede i timene gav meg faktisk ganske mye slik at jeg ikke trengte å bruke så altfor mye tid ellers på hvert fag. I flere av timene telte det positivt på karakteren om vi var aktive i timene. Generelt synes jeg lærerne hadde gode undervisningstimer.

Vurdering av emnetilbodet

Det var nok fag på engelsk til å ta 30 studiepoeng. Jeg var veldig fornøyd med at mange av fagene som blir tilbudt utvekslingsstudentene handler om internasjonal juss. Det er altså ikke mye spansk rett jeg har lært på utvekslingen, men heller juss som kan være nyttig for meg i framtiden. Jeg satt også pris på at jeg fikk forhåndsgodkjent fagene menneskerettigheter og folkerett som er fag som vi har hatt hjemme i Bergen.

Fagleg utbyte og språk

I løpet av utvekslingen har jeg skrevet en god del innleveringer på engelsk og føler meg derfor mer stødig på å skrive juss på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Jussfakultetet ligger i selve Madrid, litt nord for selve sentrum. Det er et fint område.

Bustad

Jeg skaffet meg leilighet gjennom en organisasjon som heter Student Global Relocation, som også Comillas anbefaler. Det fungerte veldig greit. Jeg bodde i en leilighet 10 min gangavstand fra skolen. Jeg betalte 575 Euro i måneden for å bo i et kollektiv med fem andre.

Sosialt miljø

Det var ikke vanskelig å komme inn i et miljø sammen med de andre utvekslingsstudentene. Det at vi hadde mye undervisning på skolen hver dag gjorde det lettere å holde kontakten med de jeg ble kjent med. Jeg hadde for det meste bare timer sammen med andre utvekslingsstudenter, det gjorde det vanskeligere å bli kjent med spanjolene.
Jeg må si at jeg synes utveksling er en veldig fin mulighet til å bli kjent med folk fra mange forskjellige land og kontinenter!

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

29.08.2018 - 22.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Du bør merke deg at ikke alle spanjoler er like komfortable med å snakke engelsk. Derfor kan det være lurt å lære seg eller friske opp enkle spanske ord og uttrykk. Det blir satt stor pris på at man forsøker å lære seg spansk. Dersom du skal studere på spansk eller ønsker å lære deg spansk kan du få en kickstart ved å ta et par ukers språkkurs i Madrid før semesterstart.

Det kan være lurt å starte tidlig med å se etter et sted og bo i Madrid. Dette kan være utfordrende å finne bolig på egenhånd, men det finnes enklere alternativer. Universitetet samarbeider med Student Global Relocation og dette er et godt alternativ til dere som ønsker hjelp til å finne bolig. Fordelen er at selskapet ordner alt du måtte ønske og ulempen er at det koster litt ekstra og du ender mest sannsynlig opp med å bo i et kollektiv med andre utvekslingsstudent og ikke spanjoler. Jeg benyttet meg av Student Global Relocation og var godt fornøyd med servicen både før, under og etter oppholdet i Madrid.

Undervisningsformer

Undervisningen ligner veldig på slik undervisningen er på norske videregående skoler. Hvert fag har et ulikt antall timer undervisning hver uke avhengig av antall studiepoeng. 3 studiepoeng betyr 2 timer undervisning i uken, 4,5 studiepoeng betyr 3 timer undervisning i uken og 6 studiepoeng betyr 4 timer undervisning i uken. Du kommer dermed til å ende opp med rundt 20 timer undervisning i uken. Oppmøte er i utgangspunktet obligatorisk, men man kan selvfølgelig gå glipp av undervisning så lenge melder ifra til professoren.

Det er klasseundervisning som innebærer en mer aktiv deltagelse fra studentenes side enn det vi er vant med fra Universitetet i Bergen. Det er også vanlig med lekser, presentasjoner og mindre innleveringer. Det må leggs til at dette varierer mye fra professor til professor og omfanget er ikke skremmende. Det er et stort pluss og være aktiv i timene og ellers er det viktig å merke seg at pensum ofte i stor grad baserer seg på det som blir gjennomgått i timene. Jeg anbefaler deg derfor å møte opp i timene med mindre du er bortreist osv. Dersom du skal studere på engelsk foregår undervisningen hovedsakelig på kveldstid mellom 4-9. Jeg hadde imidlertid også undervisning en dag i uken om morgenen.


Vurdering av emnetilbodet

Universitetet tilbyr en rekke spennende fag, men utvalget er selvfølgelig større på spansk enn engelsk. Det er likevel nok fag å velge mellom dersom du kun har tenkt til å studere på engelsk. Fagene er små og jeg endte opp med å ta syv fag som tilsvarte 30 studiepoeng. Fagene på engelsk tar primært for seg internasjonal rett og/eller EU-rett. Jeg var for det meste svært fornøyd med både innholdet og professorene i de forskjellige fagene. Du har en prøveperiode i starten av semesteret hvor du kan teste ut forskjellige fag. Det er bare å ta kontakt dersom du er usikker angående valg av fag.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet jeg fikk fra de forskjellige fagene var varierende, men stort sett bra. Jeg fikk en større forståelse av internasjonal rett og spesielt EU-rett som også har betydning for oss her i Norge. Vurderingen i de ulike fagene var svært forskjellig, alt fra multiple choice til praktikumsoppgaver. Selv om det i enkelte fag var et større fokus på pugg enn det jeg er vant til så var professorene svært engasjerte og dyktige innenfor sitt fagfelt.

Når det gjelder språk så valgte jeg å kun studere på engelsk. Selv om man er i Spania så får man et godt utbytte av å studere på engelsk. Når det gjelder spansk så tilbyr Universitetet i Madrid fire spansktimer i uken. Jeg fikk ikke mulighet til å delta på dette, men jeg anbefaler deg å melde deg opp. På denne måten vil du lettere kunne komme i kontakt med lokale og på denne måten forbedre spansken din.

Universitetsområdet og byen

Madrid er en fantastisk fin by som har urolig mye å by på innenfor kultur, mat og ikke minst fotball. Madrid er mindre turistifisert enn for eksempel Barcelona og dette gir deg en mer ekte spansk opplevelse. Madrid er en storby med mange unike nabolag og jeg anbefaler deg å bli kjent med flere forskjellige deler av byen. Universitetet ligger fint til sentralt i Madrid, har fine faciliteter og et hyggelig og behjelpelig personale.

Bustad

Det kan som nevnt ovenfor være lurt å starte tidlig med å finne bolig. Jeg viser til det som er skrevet ovenfor og at jeg var fornøyd med å bruke Student Global Relocation gjennom alle faser av oppholdet. Universitetet ligger relativt sentralt og det kan derfor anbefales å bo i gåavstand til Universitetet.

Sosialt miljø

Det er et veldig godt miljø på Universitetet og det er enkelt å bli kjent med folk ettersom man har klasseundervisning. Det er også en "fadderuke" i starten og dette er en god mulighet til å møte nye mennesker. Jeg anbefaler deg å bli med på det meste, men det vil uansett ordne seg etterhvert. Det er imidlertid vanskeligere å bli kjent med spanjoler enn utvekslingsstudenter. Jeg studerte kun på engelsk og hadde primært undervisning med kun utvekslingsstudenter. Jeg valgte imidlertid å engasjere meg i en av de mange aktivitetene som Universitetet tilbyr, nemlig fotball. På denne måten ble jeg også godt kjent med flere spanjoler og dette er noe jeg kan anbefale på det sterkeste.

Vår 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2018 – Integrert master i rettsvitskap

15.01.2018 - 20.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Etter min mening er viktig å lære seg eller friske opp spanskkunnskaper før avreise. Ikke alle spanjoler snakker godt engelsk. Det beste er å ta et par ukers språkkurs i Madrid før semesterstart for å lære seg å kjenne byen og språket før det hele setter i gang. Ellers bør en se etter et sted å bo før avreise. Det kan være utfordrende å finne et rom i kollektiv med en god beliggenhet og særlig utfordrende er det dersom en foretrekker å bo med spansktalende. En bør derfor sette av god tid til dette arbeidet. Et forslag er å bo de første to ukene på Airbnb eller lignende slik at en har god tid til å møte opp på visninger personlig. Det var det jeg selv gjorde. Mange foretrekker nemlig å møte potensielle kandidater til kollektivet og velger bort de som ikke har anledning til å komme på visning.

Undervisningsformer

Undervisningsformen ligner veldig på videregående skole ved at en har mange timer med klasseromsundervisning hver uke. Det jeg regnet meg frem til er at 3 studiepoeng betyr 2 timer undervisning i uken. Disse to timene inkluderer opptil 30 minutters pause alt ettersom hvilken professor du har. En må derfor regne med å sette av opptil 20 timer i uken til obligatorisk undervisning. Formelt er oppmøte obligatorisk, men de professorene jeg hadde praktiserte det slik at oppmøte reelt sett var frivillig. Det ga pluss i boken å møte opp hver gang samt å være aktiv. Ellers er det svært viktig å merke seg at pensum baserer seg i veldig stor grad på det som blir sagt i timen. Jeg anbefaler derfor sterkt å møte i all undervisning for å slippe en tung eksamensperiode.

Det varierer veldig hvor mange obligatoriske aktiviteter hvert fag har. For eksempel faget jeg tok i individuell arbeidsrett (spansk rett) var det 5 prøver og en presentasjon i løpet av faget. I kontraktsrett (spansk rett) var det til sammenligning ingen obligatoriske aktiviteter før eksamen annet enn at oppmøte ga en høyere karakter. Undervisningen på spansk skjer i hovedsak mellom 8 og 1430. Undervisning på engelsk skjer primært på kveldstid (etter 17) men noen av fagene på engelsk er om morgenen. Om morgenen er det klasser med spanjoler og på kveldstid er det stort sett kun internasjonale studenter.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet tilbyr mange spennende fag og det er mye å velge mellom særlig hvis en behersker spansk. Av fagene på engelsk er det mest internasjonal rett. Mitt inntrykk er at professorene har stor frihet til å velge undervisningsform og innhold i faget. Det er derfor sterkt å anbefale å snakke med for eksempel fadderne fra første uken eller andre som har gått på universitetet for å finne ut hvordan de ulike professorene legger opp faget. Her er de lokale studentene svært behjelpelige med å gi tips.

Fagleg utbyte og språk

Utbyttet jeg fikk fra de ulike fagene var veldig varierende. I enkelte fag var det et helt uvirkelig fokus på å pugge detaljer med en endelig eksamen som multiple chocie. I andre fag derimot var det mye praktikumsoppgaver og, som vi er vant til fra Norge, et større fokus på å analytiske evner og bearbeiding av faget som helhet fremfor ren kunnskapstesting. Det må imidlertid sies at en normalt sett ikke får lov til å ta med lovsamling på eksamen. Dette er selvfølgelig noe uvant.

For min egen del var det språklige utbyttet det største blant annet fordi jeg valgte å velge bort fagene som kun fokuserte på å pugge og gjengi detaljkunnskaper. Jeg tok alle fagene med unntak av ett på spansk. Det ble mye mer krevende enn jeg først trodde, selv om jeg hadde et språknivå tilsvarende B2 da jeg begynte. Min klare anbefaling er at en bør være innstilt på å jobbe mye med språket hvis en velger dette, men det det er også svært mye å hente dersom en velger å fokusere på spansken.

Universitetsområdet og byen

Madrid er en helt fantastisk by! Som storby er det helt undervurdert med store muligheter for gode kultur- og matopplevelser. Sammenlignet med costa blanca, costa del sol og Barcelona er Madrid mye mindre turistdominert og gir derfor en mye mer autentisk opplevelse av hvordan livet i Spania faktisk er.

Bustad

Som nevnt innledningsvis er det krevende å finne et sted å bo, men det er langt fra umulig. Selv brukte jeg nettsiden idealista.es, tilsvarende spanske finn.no. I mange tilfeller er det en forutsetning at du behersker å kommunisere på spansk, men noen kan også engelsk.

Sosialt miljø

Siden det er klasseromsundervisning er det svært lett å bli kjent med folk. Det er mye lettere å bli kjent med utvekslingsstudentene enn de spanske studentene. Det skyldes først og fremst at de allerede har etablerte vennegjenger og lignende, men når en først er inne i varmen blir en gjerne invitert med på alt som skjer gjennom grupper på Whatsapp. Jeg tenker det er avgjørende å være veldig sosial i starten i alle fall dersom en har planer om å bli kjent med de lokale. Motsatt er det svært lett å få venner blant utvekslingstudentene som er åpne og ønsker nye venner under oppholdet. Når det er sagt er de spanske studentene veldig behjelpelige med å gi faglige tips, dele notater og small talk.

2017

Haust 2017 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017 - Integrert master i rettsvitskap

30.08.2017 - 23.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Mesteparten av undervisningen er på kveldstid, fra og med 16:00 med mindre du ønsker undervisning på spansk. Det er også små fag, så man ender opp med endel undervisning sammenlignet med hva man er vant med fra UiB.

Undervisningsformer

Professorene velger selv akkurat hvordan de vil ha det. Derfor er det vanskelig å si hva undervisningsformen er, men som oftest en blanding mellom vanlig tavleundervisning, forelesninger, fremføringer og gruppearbeid.

Vurdering av emnetilbodet

Det er begrenset tilbud til studenter som ikke mestrer spansk, men det er nok til å fylle 30 studiepoeng. Utvekslingstilbudet til universitetet øker også, så jeg har inntrykk av at engelskspråkelige emner blir mer og mer populært.

Fagleg utbyte og språk

Man må følge med i svingene, og det er jevnlige prøver i mange av fagene. Professorene mestrer for det meste engelsk.

Universitetsområdet og byen

Nydelig. Madrid er absolutt å anbefale!

Bustad

Vanskelig å få seg bolig. Anbefaler at man reiser ned og fikser det litt før man starter.

Sosialt miljø

Veldig bra blandt utvekslingsstudentene, og siden man ofte har mange timer sammen blir det godt samhold.

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

29.08.2017 - 22.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Det er greit å i det minste kunne noe basic spansk, da mange spanjoler ikke snakker særlig mye engelsk.
Hvis man skal til Comillas burde man undersøke hvilke fag skolen tilbyr på engelsk for det aktuelle semesteret. Skolen tilbyr mange interessante fag om internasjonal rett, men det er ulikt hvilke fag som går på vårsemesteret og høstsemesteret. Vær også oppmerksom på at dette kan endre seg, slik at det ikke nødvendigvis er slik at skolen tilbyr de fagene man planla å ta før man reise på utveksling, eller at det kan hende at de tilbyr nye fag.

Undervisningsformer

Undervisningsformen i Spania er veldig annerledes enn ved universiteter i Norge, og minner mye mer om videregående. Vær forberedt på lekser, tester og fremføringer. Mange av de internasjonale fagene ved Comillas går også på kveldstid, noe som er helt perfekt hvis man er et b-menneske som ikke syns det gjør noe å a skole fra 16-20 istedenfor 8-14.

Vurdering av emnetilbodet

Comillas tilbyr veldig mange ulike og spennende fag. De fleste av fagene på engelsk handler om internasjonal rett, slik at det er fag som kan være nyttige også for en norsk jurist. Dessverre er det ikke så mange fag som tilbys på engelsk og ettersom mange av disse fagene gir få ECTS, må man som oftest også ta noen fag man ikke er så interessert i, bare for å få til sammen 30 ECTS som er det UiB krever. Et annet problem kan være at UiB ikke godkjenner alle fag, slik at man ikke nødvendigvis får lov til å ta de fagene man ønsker.

Fagleg utbyte og språk

Studiet i Spania er veldig ulikt det norske, både i undervisningsform og hva lærerne fokuserer på og krever at studentene skal kunne. Det er mye mer fokus på pugging av ren kunnskap, og noe mindre på egen forståelse av temaet. Man sitter derfor igjen med en noe annen form for kunnskap enn man gjør etter å ha studert ved et norsk universitet.
En fordel ved dette er likevel at man får grundig kjennskap til stoffet, noe som er en fordel for å senere bygge på med mer kunnskap og egne meninger om emnet.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er et av de beste i Spania og veldig velansett. Det er veldig fint og med en tydelig spansk stil. De har også investert i moderne teknologi i alle klasserom, noe som er veldig positivt. Dog er internettet deres dessverre nokså håpløst, så det er viktig å selv ha en leilighet med god internettforbindelse.
Ellers er Madrid en helt fantastisk by som må oppleves. Byen består av mange ulike bydeler med hver sine særpreg, så det anbefales å bare ta bena fatt og gå fra bydel til bydel. Madrid er en by hvor alt er i gåavstand fra hverandre, noe som er veldig praktisk, selv om taxi er nesten latterlig billig. Byen føles og er veldig trygg, så det er ingen problem å gå overalt til alle døgnets tider.

Bustad

Det er vanskelig å finne et sted å bo i Madrid, men av erfaring var det enklest å bruke nettsiden uniplaces. Ikke tenkt at du skal finne et billig sted å bo i Madrid, da det er en dyr by å bo i. Det kan og være greit å prøve å bo i gåavstand til skolen.

Sosialt miljø

Som Erasmusstudent er det gode muligheter for å være sosial og henge med andre Erasmusstudenter, ettersom det arrangeres mange fester nettopp for Erasmusstudentene. Comillas er også flinke til å arrangere kule fester, på noen av byens beste lokaler. Hvis man derimot ønsker å bli kjent med de lokale studentene er det noe vanskeligere ettersom lokale studenter sjelden er særlig interessert i utvekslingsstudenter.
Ettersom undervisningsformen er litt mer som på videregående hvor man er i klasser, blir det og en litt mer sosial undervisningsform enn på UiB.

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

30.08.2017 - 22.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Søknadsprosessen gikk ganske smertefritt. Etter å ha fått opptak gjennom UiB, må man sende inn litt mer informasjon, bekrefte at man har reiseforsikring og etter hvert søke om opptak i de ulike fagene. Informasjonen som tilsendes i månedene før avreise er ganske oversiktlig, og utvekslingskoordinatoren ved Comillas er vanligvis rask til å svare på mail. Dersom du ønsker å lære deg eller bli bedre i spansk, er det lurt å forberede seg litt i månedene ført avreise - eventuelt ved å gå språkkurs - for å få best mulig utbytte av oppholdet.

Undervisningsformer

Undervisningsformen ved universitetet er klasseromsundervisning, og vi var mellom 10 og 50 studenter i de ulike fagene jeg tok. De fleste engelskspråklige fagene undervises i på ettermiddagen og kvelden, ofte mellom 16:00 og 20:00 - dette er litt uvant, men man venner seg til det raskt. De spanske fagene går vanligvis tidligere på dagen. Oppmøte er obligatorisk i noen fag, da noen professorer vektlegger oppmøte når karakteren i faget regnes ut. Timene i noen fag inneholdt kun forelesninger, mens andre fag inkluderte gruppediskusjoner, fremføringer, og/eller arbeid med oppgaver. I enkelte fag var det mange obligatoriske innleveringer (noen av dem karaktersatte), mens eksamensresultatet var det eneste som ble vektlagt i andre fag.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene jeg tok dette semesteret var European Union Law, International Public Law, Immigration and Refugee Law, Environmental Law, International Criminal Law, International Organizations, Commercial Arbitration & Alternative Conflict Resolution, og International Private Law. Disse gav 31,5 studiepoeng/ECTS. I tillegg til Competition Law og Comparative Contract Law, utgjorde disse det engelskspråklige tilbudet av juridiske fag høsten 2017. Dersom du vil ta fag på engelsk, bør en altså være bevisst på at emnetilbudet er noe begrenset (og varierer litt, men ikke mye, fra semester til semester). Jeg var stort sett fornøyd med fagene jeg tok, men vanskelighetsgraden og antallet timer man måtte bruke på de ulike fagene varierte ganske mye.

Universitetet tilbyr dessuten spanskundervisning tilpasset ditt nivå dersom en skulle ønske dette, men studiepoengene fra dette faget inngår ikke i de 30 obligatoriske studiepoengene med juridiske fag som må til for å få oppholdet godkjent av det juridiske fakultet ved UiB. Universitetet tilbyr selvfølgelig også en lang rekke juridiske fag på spansk, både innenfor spansk rett og internasjonal rett, dersom dét skulle være aktuelt.

Fagleg utbyte og språk

Fagene er ikke så store at det blir tid til så mye fordypning i hvert enkelt, men i løpet av semesteret jeg har lært mye innenfor mange forskjellige (og spennende) fagområder. Utveksling er selvfølgelig også en god anledning til å forbedre juridisk engelsk, og man kan potensielt lære mye spansk også hvis man legger ned en innsats.

Universitetsområdet og byen

Comillas har flere campuser, men det juridiske fakultet ligger veldig sentralt i Madrid, like ved noen av de fineste områdene i byen. Madrid er er fantastisk fin by, og anbefales på det varmeste!

Bustad

Jeg fant meg bosted gjennom et agentur som tar en avgift for å forhåndsgodkjenne de ulike leilighetene, som er en grei løsning hvis man vil ha litt hjelp til å finne et sted å bo. I ulike facebook-grupper for internasjonale studenter postes det ofte annonser for rom til leie. Det er lurt å være ute i litt god tid for å unngå unødvendig stress, men det skal ikke være noe problem å finne seg et sted å bo.

Sosialt miljø

Antallet internasjonale studenter ved Comillas er ganske høyt, som studerer blant annet jus, business/økonomi og ingeniørvitenskap. Flertallet er ERASMUS-studenter, men det er også en del fra andre verdensdeler. Som i alle andre situasjoner blir det sosiale det du gjør det til selv, men det internasjonale miljøet gjør det enkelt å møte nye mennesker.

2016

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

29.08.2016 - 22.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å ha flere kopi av passet ditt utskrevet i papirform, slik at du kan fremlegge dette på skolen/kontoret, ved innmelding på treningssenter osv. I tillegg til kopi av passet, bør du alltid ha med (en kopi av) reise- og livsforsikring i lommeboken, i tilfelle noe skulle skje.

Når det gjelder språk, er spanjolene veldig dårlige i engelsk. Det er derfor en fordel om du kan litt spansk før du drar - da har du tross alt en unik mulighet til å lære det nydelige språket enda bedre mens du er der :) Et smart tips er å bo med flere spanjoler/andre utvekslingsstudenter som ønsker å lære spansk, da kommer språket etter hvert!

Lånekassen finansierer også et språkstipend dersom du ønsker å ta et forberedende språkkurs før skolestart. Fordi universitetet ikke startet før i september (høstsemester), tok jeg fire uker med språkkurs i spansk i august hos International House. Jeg lærte mye spansk på disse fire ukene. All info om dette ligger på lanekassen.no.

Når det er sagt, kommer man langt med bare engelsken også. Som utvekslingsstudent kan man velge engelsk som undervisningsfag, og da går naturlig nok alt på engelsk - både i klasserommet og mellom studentene på fritiden. Jeg lærte mer engelsk enn jeg på forhånd hadde forutsett, noe jeg er veldig glad for nå.

Dersom du lurer på noe som ikke veilederne på UiB kan hjelpe deg med, ring ned til universitetet selv. De er veldig hyggelige og kan svare på alt du lurer på! En mail kan fort havne i glemmeboksen.

Undervisningsformer

Undervisningsformen på ICADE er veldig annerledes fra den vi er vant med på UiB. Det kan minne litt om videregående, hvor man må møte opp til timene, og det er læreren som styrer opplegg, pensum til eksamen osv. Klassene er på ca. 20-30 studenter, og arbeidet består i mye gruppearbeid, presentasjoner og muntlig aktivitet i timene. Det er viktig å være forberedt til timene, slik at man får utbytte. Skippertak funker dårlig, fordi det er gjennomgående testing/deleksamener hele semesteret.

Pensumbøker kan være viktig, det vil variere fra lærer til lærer. Alt av nyttig info vil du få når du kommer ned dit, og det er ingenting å bekymre seg for! I tillegg er lærere og medstudenter svært behjelpelige om du skulle lure på noe. Hvordan avsluttende eksamen er, vil variere ut fra fag og lærer. I enkelte fag teller avsluttende eksamen 70% og er skriftlig, mens i andre vil det være en muntlig eksamen som teller 50% av karakteren.

Vurdering av emnetilbodet

ICADE tilbyr relativt mange fag, og særlig for utvekslingsstudenter (engelsk som undervisningsspråk) går det mye i internasjonal rett og EU-rett. Fagene jeg hadde på ett semester var:

- European Competition Law
- International Criminal Law
- International Public Law
- European Union Law
- Immigration and Refugee Law
- English for Professional Purposes

Alle fagene var etter min mening spennende, nyttige og svært lærerike. Disse fem fagene utgjorde (i 2016) 30 studiepoeng, men arbeidsmengden føltes langt større. Det var dessverre mye skole sett opp mot hva jeg hadde forventet, og særlig ut fra de oppførte studiepoengene bak hvert kurs (kalt "creditos"). Særlig Competition Law, som var oppført som 4,5 creditos, var nok i realiteten langt mer. Faget English for Professional Purposes fant jeg svært nyttig. All info om faginnhold står på hjemmesiden til universitetet (www.comillas.edu).

I tillegg til arbeidsmengden, var all undervisning i de engelske fagene på ettermiddag og kveld, noe som resulterte i lange dager. Dersom du er et B-menneske og foretrekker dette, er det egentlig helt supert. Du kan sove lenge og bruke formiddagen på å forbedere timene. Etter min mening var timeplanen det største minuset, men dette kan man selvsagt endre dersom du ønsker å ta andre (spanske) fag!

I tillegg er man som Erasmus-student/utvekslingsstudent pålagt å delta i et spansk språkfag i regi av universitetet, basert på ditt nivå ved semesterstart. Selv om dette er et tilleggsfag som du ikke får studiepoeng for, gir det til gjengeld en super mulighet til å lære litt spansk, i tillegg til at man blir kjent med mange hyggelige studenter! Det er ikke mye jobb å bestå kurset, og det går 90 min x 2 i uken.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var stort fordi det var mye å komme gjennom i mange fag. Jeg foretrekker likevel undervisningsformen på UiB, fordi det er større rom for å styre tid og studieteknikk etter hva du selv foretrekker, mens det på ICADE allerede er bestemt. På den annen side er jo variasjon i arbeidsmåte, fag og studieteknikk litt av grunnen til at jeg valgte Spania. En student i Spania har langt mindre selvstendighet enn en student i Norge, noe som jeg opplevde som en lærerik opplevelse!

Jeg lærte mye språk, både engelsk og spansk. Spansk på fritiden, og engelsk i undervisning. Når jeg ser tilbake på oppholdet, var nok engelsken den største utfordringen, fordi jeg kunne lite "juss-engelsk" før jeg dro ned. Til gjengjeld har jeg lært utrolig masse, og er glad for det nå.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger svært sentralt i Madrid, og i et fint område. Det er et stort og fint universitet, og det har to små idrettsbaner inni bygget. Her trener skolelag på ettermiddag/kveld. Det er fullt mulig å være med på disse lagene (fotball, volleyball, basketball ++), så lenge treningstimene ikke krasjer med undervisningen.

Madrid er en veldig flott by! Masse å se og oppleve, og alltid liv ute i gatene. Det er også en relativt trygg by med lite kriminalitet, og det er offentlig politi overalt. Jeg opplevde aldri noe ubehageligheter så lenge jeg var der, og følte meg alltid trygg. Samtidig som byen ligger midt i landet, gir det muligheter til å reise og oppleve både nord- og sør-Spania, i tillegg til Portugal. Buss og tog er fint innenlands, mens det kun er en time med fly til Lisboa fra Madrid.

I tillegg er været stabilt og solrikt. Helt herlig :)

Bustad

Jeg var heldig og overtak et rom fra en spansk student rett ved Plaza de España. Jeg kunne derfor gå til både universitet og sentrum på 5 minutt. De fleste i min klasse bodde imidlertid i såkalte "pisos", dvs. kollektiv med alt fra 5-10 rom i hver leilighet. De som bodde i pisos trivdes godt med dette, og man sparer også litt mer penger som man kan bruke på restaurantbesøk, reiser og andre hyggelige opplevelser!

Universitetet tilbyr ikke egne boliger, men er behjelpelige på stand de første dagene etter semesterstart. Dersom du ikke kjenner noen du kan overta rommet til eller lignende, vil jeg anbefale å melde deg inn i ulike Facebook-grupper for Erasmus-studenter/internasjonale studenter i Madrid. Her legges det ut masse annonser, og det er alltid et rom ledig!

Sosialt miljø

Som ellers, er det sosiale miljøet hva du gjør det til selv. Universitetet tilbyr det vi kjenner som undergrupper på UiB, men tilbudet er langt fra så bra som i Bergen. I tillegg var ikke formidlingen rundt disse undergruppende særlig god. Blant de utvekslingsstudentene jeg kjenner, var det ingen som meldte seg inn i disse gruppene. Det var i tillegg ganske dyrt.

Når det er sagt, var det alltid noe sosialt som skjedde på kveldstid og i helger! Enten det var tapas eller fiestas (fester), så var alle hjertelig velkommen. Det er rom for større spontanitet i Spania enn i Norge, så det er bare å henge med i svingene så får man det utrolig kjekt!

Hvis du skulle ha noe spørsmål - ikke nøl med å ta kontakt over en FB-melding :)

Ingeborg Drægebø

Haust 2015/Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2015/Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

26.08.2015 - 20.05.2016

Førebuingar/praktiske tips

Så lenge man følger med på de e-postene man får, så er oppmeldingsprosessen ved Comillas egentlig ganske grei. Det krever selvfølgelig litt mer planlegging enn hjemme, ved at du som utvekslingsstudent må velge hvert enkelt fag og sørge for at timeplanene ikke krasjer. Mitt beste tips er nok å følge med og å sette opp en timeplan så snart du får adgang til det. Er man tidlig ute, så kan man velge mellom de fleste fag, og da kan man greit sette sammen en timeplan man er fornøyd med. Er du sent ute kan det imidlertid være ganske utplukket, og du kan ende opp med andre fag enn de du egentlig ville ta. Så, vær tidlig ute! Det er mitt beste tips.

Ellers er det selvfølgelig lurt å friske opp spansken før avreise, og å forsøke å finne noen å øve spansk med der nede. Det er lett å havne i en gruppe med andre utenlandsstudenter, og da får man kanskje ikke trent så mye. Så, ønsker man å forbedre spansken: velg noen spanske fag, forsøk å bli venner med noen av de spanske studentene (eventuelt bo i en delt leilighet med spanske studenter), eller finne deg en spansk buddy/tandempartner.

Undervisningsformer

Undervisningen ved Comillas er nokså annerledes enn hjemme. Skoledagen minner på noen måter mer om videregående enn universitet, blant annet ved at du tar flere fag samtidig som har undervisning flere ganger i uken. Undervisningen foregår i mindre grupper i klasserom, hvor det i de fleste fag også er lagt opp til interaksjon og deltakelse fra studentene. Gruppearbeid og små fremføringer er også vanlige i noen fag.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes at emnetilbudet var ganske bra, særlig blant de spanske fagene. Det var ikke fullt så mange engelske fag å velge mellom, men det var nok til at det skal gå an å sette sammen en timeplan kun bestående av engelske fag dersom man er tidlig ute. De engelske fagene de tilbyr er godt egnet for utvekslingsstudenter, ved at de hovedsakelig gjelder internasjonal eller europeisk rett.

Fagleg utbyte og språk

Jeg føler at jeg særlig har fått et stort språklig utbytte. Det som er fint med comillas er at de tilbyr fag både på engelsk og spansk, slik at du selv kan velge hvor mange spanske fag du vil prøve deg på samtidig. Hvis man er litt usikker på hvordan man vil klare seg i en spansk klasse, kan man derfor ta noen fag på engelsk og noen på spansk. Da kan man bruke litt ekstra tid på de spanske fagene man tar, for å klare å henge med i undervisningen og lære det man skal.

Faglig sett vil jeg kanskje si at det er litt "lettere" enn hjemme. Men dette avhenger sikkert også av hvilke fag man velger. Mange av de engelske fagene har kveldsundervisning, mens de resterende + alle de spanske fagene går på morgen/formiddag. Det bør derfor være greit å sette sammen en timeplan. Jeg vil allikevel anbefale å være tidlig ute, ettersom gruppene etterhvert blir fulle, og det da blir vanskeligere å sette sammen en timeplan uten kollisjoner. Man kan få hjelp til å sette sammen timeplanen dersom man ønsker det.

Universitetsområdet og byen

Jeg likte universitetsområdet og byen veldig godt! Universitetet ligger i sentrum, så det er veldig greit å komme seg dit ved å gå eller ta metro. Ikke langt fra universitetet ligger et område som heter "Malasaña", hvor der er mange koselige kafeer man kan gå på for å lese/møte venner.

Bustad

Selvom ikke universitetet tilbyr egne studentboliger, hjelper de gjerne utvekslingsstudenter med å finne bolig. Via en studentorganisasjon på universitetet kan man kjøpe ulike "velkomstpakker", som inkluderer alt fra spansk sim kort og transportkort, til hjelp til å finne bolig. Man får informasjon fra universitetet om dette, slik at man kan kontakte studentorganisasjonen og få den hjelpen man ønsker.

Sosialt miljø

Jeg vil si at det sosiale miljøet blir det man gjør det til selv. Tar man flest fag på engelsk har man for det meste fag med utvekslingsstudenter, og da er det også de man blir kjent med. Ønsker man å bli kjent med flere spanske kan det være lurt å velge fag som de tar, eller å bli med på ulike idrettslag på skolen. Der er også en studentgruppe som arrangerer aktiviteter og fester for utvekslingsstudenter, som man kan bli med på. I tillegg arrangerer både studentorganisasjonen og universitetet selv dagsturer og noen helgeturer som studentene kan melde seg på, noe som er en god måte å møte og bli kjent med andre studenter.

Haust 2015/Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2015/Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

26.08.2015 - 20.05.2016

Førebuingar/praktiske tips

Ha alltid kopi av passet ditt, da dette ofte er nødvendig.
Lær deg mest mulig spansk på forhånd, flere eldre som faktisk ikke snakker et ord engelsk. Om du vil bli kjent med spanjoler og komme inn i et spansk miljø er man derfor nødt til å kunne spansk. Benytt deg av språkkurset som Lånekassen støtter før skolestart. Jeg hadde ekstremt utbytte av dette, samt fikk et godt miljø her også.
Møt opp fysisk hvis du skal ha ordnet noe, det er ofte mer effektivt.

Undervisningsformer

Skolesystemet i Spania er svært annerledes, hvor man føler man er tilbake på videregående skole igjen.
Det er mindre klasser med mye gruppearbeid og fremføringer der forholdet til læreren er viktig. På den måten er det mindre tid til selvstudier, men mer fokus på timene og arbeidet der. Bruk av pensumbøker er heller ikke vanlig, der det er tilstrekkelig mer notater fra læreren. Spanjolene er svært behjelpelige og deler gjerne notatene sine med deg.

Etter min mening vil jeg si jeg foretrekker måten undervisningen skjer på her i Norge fordi det er mer fokus på selve læringen enn det jeg har opplevd i Spania. Med et system som teller alt i prosenter, oppmøte, presentasjoner, midterm, final exams, følte jeg det ble en mer tvunget vurdering. På den annen side er det fint at karakteren er basert på flere vurderingsformer

Vurdering av emnetilbodet

ICADE, Pontificia Comillas tilbyr relativt mange fag, på både spansk og engelsk.

Fagene jeg hadde i løpet av to semestre:
- International Criminal Law
- Comparative Constitutional Law
- Comparative Contract Law and International Contracts
- Derecho Internacional Privado I
- Derecho Internacional Privado II
- Etica de las profesiones juridicas
- Espanol para alumnos de intercambio
- European Union Law
- Public International Law
- International Organizations
- Immigration and Refugee Law

Fagleg utbyte og språk

Etter min mening vil jeg si jeg foretrekker måten undervisningen skjer på her i Norge fordi jeg føler det er fokus på selve læringen enn det jeg har opplevd i Spania. Med et system som teller alt i prosenter, oppmøte, presentasjoner, midterm, final exams, følte jeg det ble mer tvunget vurdering. Samtidig er det fint at karakteren er basert på flere vurderingsformer. I tillegg sitter jeg igjen med et bredt faglig utbytte hvor jeg har lært ekstremt mye i veldig mange forskjellige fag innenfor internasjonal rett.
Nivået på fagene og lærerne har imidletid vært svært variabelt, samt deres engelsk i de engelske fagene.

Jeg har lært mye både i engelsk og spansk ettersom jeg har hatt fag på begge språk. Jeg vil anbefale å ta flest mulig fag på spansk, selv om det kan være vanskelig da de spanske fagene som oftest kun tilbyr spansk rett, og det er mer nyttig med internasjonal. Spansken har kommet seg svært mye for min del, men det er mer fordi jeg har gått inn for det utenfor skolen. De fleste utvesklingsstudentene snakker kun engelsk, men dette er jo noe man selv kan prøve å endre på.

Universitetsområdet og byen

Det finnes ikke særlig til Campus på skolen utendørs, det er rett ut på gaten, men universitetet ligger veldig fint til. Innefor på skolen er det to basket-/fotballbaner. Det er imidlertid en stor park i nærheten av skolen, samt mange kafeer og barer.
Madrid er generelt er en svært bra by, som etter min mening er perfekt for en hovedstad. Det er en storby, samtidig som det er mulig å gå nesten overalt. Med storslåtte bygninger, takterasser, parker og vakker arkitektur der det alltid er noe som skjer, har Madrid blitt min favorittby. I tillegg finner det noe for enhver smak med de ulike bydelene.

Bustad

Jeg var så heldig å dele leilighet rett overfor skolen med 5 spanske jenter. Jeg betalte 350 Euro for en fin og stor leilighet forholdsvis nærme sentrum. Det var mulig å gå overalt. Grunnen til at jeg var så heldig å få den muligheten, var at jeg ble kjent med en fra universitetet da hun selv var på utveksling i Bergen. Etterpå flyttet jeg derfor inn med henne og hennes venninner i Madrid. Dette er derfor noe som kan anbefales, og undersøke på forhånd om det er noen fra universitetet du tenker å dra til, som er på utveksling i Bergen på dette tidspunktet.

Sosialt miljø

Sosialt miljø er som alltid hva du gjør det til selv. De tilbyr aktiviteter på skolen og ting som utvekslingsstudenter kan bli med på, men jeg vil ikke si formidlingen var spesielt god.
For å drive med sport og bli kjent med spanjoler meldte jeg på basketlaget. Det var try-outs de første ukene. En danske og jeg kom med på laget som eneste utveskligsstudenter, men hun valgte å slutte på laget etter en liten stund da det var svært mye hver uke. Vi hadde treninger to kvelder i uken og kamp i helgene, så det tok mye tid. Derfor valgte jeg kun å bli med første semester. Imidlertid er jeg svært fornøyd med at jeg ble med første semester da jeg fikk mange gode spanske venner, med mye sosialt, inkludert en turnering til Roma for en svært billig penge med alle idrettslagene fra skolen.
Utenom var jeg med utveksligsstudenter fra klassen min, folk fra språkskolen i august før skolen startet, og de jeg bodde med. Det er alltid noe å finne på i Madrid, og aldri for sent å dra ut, så hvis du er en sosial person og interessert i å bli kjent med folk skal det ikke være noe problem.

2014

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

27.08.2014 - 21.12.2014

Førebuingar/praktiske tips

Forutenom å bo i et nytt land valgte jeg først og fremst å dra på utveksling til Spania for å forbedre spanskkunnskapene mine. Jeg hadde spansk på videregående, men hadde ikke praktisert noe særlig siden den gang. Såvidt jeg vet er det ikke mange studenter fra juridisk fakultet som har studert på Comillas (skolen i Madrid), og jeg visste ikke helt hva jeg skulle forvente på forhånd. Jeg kom i kontakt med en student som anbefalte på det sterkeste at man var stødig i spansk før avreise og det gjør virkelig jeg også! Før skolestart tok jeg fire uker med spanskkurs i Madrid. Så snart semesteret startet forstod jeg at det var høyst nødvendig med et høyt nivå i spansk ettersom det var umulig å fylle opp studiepoengene med bare engelske fag. Mitt beste tips er derfor at dersom du vurderer å studere i Spania bør du starte tidlig å øve på språket! Det er overraskende mange, også flere lærere, som ikke snakker engelsk overhodet eller bare litt.

Undervisningsformer

Undervisningen på Comillas er ganske annerledes enn hva man er vant med på UiB. Alt foregår i klasserom med alt fra 10-30 studenter. For det meste består undervisningen av at læreren snakker med bruk av power point og diskusjoner i klassen. Oppmøte er obligatorisk. Jeg hadde bare pensumbøker i noen av fagene, derfor var det viktig å ta gode notater i timen (eventuelt spørre lokale studenter om hjelp til dette i de spanske fagene).

Vurdering av emnetilbodet

Comillas sin kurskatalog tilbyr et stort utvalg av fag. Som nevnt var det imidlertid umulig å fylle 30 studiepoeng med fag på engelsk. Dette er fordi de ulike fagene som oftest bare tilsier 3, 4,5 eller 6 studiepoeng. Man kan velge fag fra alle studieårene (forutsatt at de forhåndsgodkjennes av fakultetet). For min del endte jeg likevel opp med å ha 7 fag for å oppnå tilstrekkelig med studiepoeng, tre på spansk (noe som innebar en stor arbeidsmengde). Det var også noe problematisk å sette sammen timeplanen for å unngå overlapp, men til slutt fikk jeg hjelp med dette av administrasjonen. Ellers tilbyr skolen også et frivillig spanskkurs to ganger i uken gjennom hele semesteret. Disse poengene får man ikke godkjent hjemme, men for min del var det veldig verdt det!

Fagleg utbyte og språk

Jeg lærte veldig mye spansk mens jeg var på utveksling, både gjennom undervisning, språkkurs og det sosiale livet ellers. Det var rimelig vanskelig å følge undervisningen i de spanske fagene, men det henger såklart sammen med at jeg på forhånd ikke kunne spesielt mye. Alle lærerene mine var likevel forståelsesfulle og hjelpsomme når jeg trengte hjelp. Jeg anbefaler å ta en prat med læreren tidlig i semesteret og forklare din situasjon/ditt nivå. Ellers er jeg også fornøyd med det faglige utbyttet jeg sitter igjen med etter oppholdet. Det er flere interessante fag om internasjonal rett på ulike rettsområder.

Universitetsområdet og byen

Comillas ligger veldig sentralt til i Madrid. Jeg møtte flere norske studenter som gikk på skoler utenfor byen da få universitet ligger så bra til. Selv om jeg til tider hadde veldig mye å gjøre på skolen var det verdt det når jeg ser på opplevelsen i sin helhet. Madrid er virkelig en helt fantastisk by! Det finnes noe for enhver smak og det er umulig å kjede seg.

Bustad

Mens jeg gikk på språkskole før studiestart bodde jeg sammen med en norsk jente. Vi hadde avtalt at vi etterpå ville bo med spanjoler, og jeg flyttet sammen med to lokale som jeg møtte gjennom en felles bekjent. Madrid er ikke den billigste byen å bo i, men man kan finne ganske rimelige alternativer. Jeg tror ikke jeg møtte noen som var misfornøyd med leiligheten/kollektivet de endte opp i. Samtidig er metroen veldig bra slik at man raskt kommer seg rundt selv om man ikke skulle bo like ved skolen. Skolen kan også hjelpe deg med å finne et sted dersom du ikke vet hvor du skal lete/hvem du skal bo med. De fleste jeg snakket med fant seg et sted først når de kom ned og kunne gå på visning etc. De første dagene mens man leter kan man for eksempel bo på hostell eller lignende.

Sosialt miljø

Det er veldig mange utvekslingsstudenter fra hele verden på Comillas. Mange fra Europa, men også en god del fra for eksempel USA, Australia, Asia. I mine spanske fag var jeg den eneste utvekslingsstudenten. Det var flere lokale som tok kontakt samtidig som klasserepresentanten gjerne ville hjelpe dersom det skulle være noe. Jeg fikk mange spanske venner før skolestart som ikke studerte på Comillas slik at jeg ikke deltok like mye på ulike Erasmusopplegg. Men å få seg venner er med andre ord ikke noe problem.

Informasjon