Hjem
Studentsider
erasmus+uk

University of East Anglia og Det humanistiske fakultet (ERASMUS+UK)

  • LandStorbritannia og Nord-Irland
  • ByNorwich
  • Studieplassar4
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+uk
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar ved Det humanistiske fakultet har fortrinn på plassane. Søkarar frå andre fagområde blir vurderte om det er ledige plassar.

Søkaren må ha tatt minimum 60 studiepoeng ved utreise.

Når i studiet kan eg reise

Bachelorstudentar:

Etter at du har bestått eksamenar tilsvarande 60 studiepoeng studiepoeng, kan du tilpasse utreisetidspunktet etter kva som passar med emna i utdanningsplanen din. Best eigna for utveksling er fjerde, femte eller sjette semester av graden. Ein rår til at studentane tar 200-nivået på utveksling då det er lettare å finne emne som kan godkjennast på 200-nivået enn på 100-nivået.

Språk

Undervisningsspråket er engelsk, og University of East Anglia krev dokumentasjon på engelskkunnskapar.

For utvekslingsopphald under 6 månader, krevst det karakteren 4 eller betre frå vidaregåande skule som kan stadfestast av studiekonsulent/internasjonalkoordinator ved fakultetet. Dette kan erstattast med ein språktest.

Studentar som skal vere på utveksling i Storbritannia i meir enn 6 månader, må ta ein offisiell engelsk språktest (IELTS, TOEFL, CAE, CPE, PTE) for å få visum og opptak ved britiske universitet.

Les om språkkrava her: English Language Equivalencies - Our Admissions Policy (uea.ac.uk)

Kva emne kan eg ta

Det er kun emne på laveregradsnivå (undergraduate) som er tilgjengeleg for studentar på utveksling til UEA.

For å dekke eit fulltidssemester på 30 studiepoeng ved UiB må du ta 60 UCS (University Credit Units) ved UEA.

Du må velje emne (modular) innan ditt fagområde. Det er kun mogleg å ta ein modul som ikkje tilhøyrer ditt eige fagområde. Emnetilbodet ved UEA finn du i denne lenka: What Can I Study? - Incoming Study Abroad and Exchange (uea.ac.uk)

Studieavgift

Studentar som reiser på Erasmus-avtalar til Storbritannia får ikkje Erasmus-stipend på grunn av Brexit (Storbritannia er ikkje lenger med som programland i Erasmus-programmet), men treng ikkje betale studieavgift ved vertsuniversitetet. Alle utvekslingsstudentar skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University of East Anglia er eit forskingsuniversitet i Norwich, grunnlagt i 1963. Universitetet er anerkjent internasjonalt, og scorar òg høgt når det kjem til fornøgde studentar. Det har fire fakultet; humaniora og kunstfag, samfunnsvitskap, naturvitskap og medisin og helsevitskap. Universitetet har sidan 1991 arrangert ein årleg litteraturfestival. Campus ligg like utanfor Norwich sentrum.

Norwich er administrasjonsby i grevskapet Norfolk, som ligg 18 mil nordaust for London. På 1000-talet var byen den nest største i England. I dag har sjølve han om lag 140 000 innbyggarar. Norwich er delt i to av elva Wensum.

Bustad

Erasmus-studentar kan søke om studentbustad ved universitetet. Studentunionen ved UEA har ei bustadsformidlingsteneste for studentar som ønsker å leige på den private marknaden.

Semesterinndeling

Semesterinndelinga varierer etter studieprogram, men standardinndelinga er i trimester, med forelesingsperiodar og eksamensavvikling i tidsromma september - desember, januar - april og april - juni.

Studentrapportar

2024

Vår 2024 MAHF-LÆHR

Vår 2024 MAHF-LÆHR

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

Begynn tidlig med å sette deg inn i hva som må gjøres før du skal reise. Det er ikke alltid de tilbyr emner som tilsvarer det man skal ha hos UiB som lektor - spørs på hvilket fag du skal ha. Det er lurt å spare litt ekstra lommepenger før man reiser til England da det er dyrt med pund. Skal man være i England lenger enn 6mnd krever det visum - ellers trenger man ikke det, med mindre man ønsker å jobbe der nede.

Undervisningsformer

Jeg hadde seminarer i emnene som vi måtte forberede oss til og forelesningene i det ene emnet var digitalt. Svært hyggelige professorer og de er veldig behjelpelige. Eksamensformene varierer fra emnene, om det et innleveringer eller muntlig / skriftlig.

Vurdering av emnetilbodet

UEA har mange forskjellige emner som tilbys, men det kan være problemer med å finne emner som tilsvarer det man skulle hat på UiB. Dette var noe jeg slet med, men heldigvis løste det seg ved at jeg måtte bytte emner i de fremtidige semesterene.

Fagleg utbyte og språk

Selv føler jeg at det engelske språket har utviklet seg bra. Seminarene går ut på å diskutere med hverandre.

Universitetsområdet og byen

Campus har alt en student kan tilby, mange sportsklubber og sosialgrupper som en kan bli med i, selv hvor nisje du tenker det kan være. Campus har kafeer, butikk, fin natur og et stort idrettsanlegg.

Bustad

UEA har en garanti for at utvekslingstudenter får en hybel det halvåret de er der. Det er forskjellige steder hvor de billigste gjerne er delt baderom og kjøkken, mens de dyrere har eget bad men delt kjøkken.

Sosialt miljø

De har egen klubb på campus for studenter og bar. Veldig sosialt og de tar godt vare på deg.

Vår 24 - lektor med master i historie

Vår 24 - lektor med master i historie

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

Forberedelser varierer nok veldig fra person til person, men for meg var det viktigste å få ordnet alt som måtte ordnes. Fag, godkjenning av fag, og bolig. Utenom det gjorde jeg ikke noe spesielt for å forberede meg.
Pass på å spare godt før du reiser, ettersom at du ikke har lov til å jobbe hvis du ikke har visa.

Undervisningsformer

For meg foregikk det meste av undervisningen i seminarer, med små til mellomstore grupper. Det var mye diskusjon, og alle seminarlederne var flinke på å gi studentene ordet.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet for utvekslingsstudenter er noe mindre enn tilbudet for vanlige studenter, så pass på at du ser på riktig liste. UEA har mange interessante fag, og jeg koste meg med alle tre emnene jeg hadde.

Fagleg utbyte og språk

All undervisningen foregår selvsagt på engelsk, med unntak om du tar språkfag. Jeg følte at jeg hadde generelt godt faglig utbytte, og lærte mye nytt.

Universitetsområdet og byen

Campus var uten tvil noe av det beste med UEA. Det er grønt og flott, med en egen innsjø. Det meste man trenger er på campus, med egen butikk, bar, café, treningsstudio, og til og med nattklubb. Campus er nesten som en egen liten by, med bare studenter. Det føles veldig trygt, med sikkerhetsvakter som patruljerer 24/7, og er tilgjengelige enkelt med egen app.
Norwich sentrum er ca. 20 min unna, med gode bussforbindelser. Norwich er en flott by, som gir deg alt det du forventer av en liten engelsk by.

Bustad

Jeg bodde i en av de dyreste leilighetene UEA tilbyr. Jeg hadde eget soverom og bad, og delte kjøkken med 11 andre. Jeg var heldig og havnet i et kollektiv hvor alle var "mature students", altså over 21. Vanligvis er det bare utvekslingsstudenter og førsteårsstudenter som bor i leilighetene til UEA, som betyr at det stort sett er 18-19 åringer man bor med.
Leien er ganske dyr, men det tror jeg er tilfelle de fleste steder i Storbritannia.

Sosialt miljø

Jeg var veldig fornøyd med det sosiale miljøet ved universitetet. Det finnes haugevis av klubber og foreninger, så alle kan finne noe de liker som de kan gjøre sammen med andre. Study Abroad Team arrangerer også mange sosiale sammenkomster for utvekslingsstudenter.

Vår 24 Lektor med master i historie

Vår 24 Lektor med master i historie

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

Det er veldig mye mails å forholde seg til i starten, som visa, bolig, registrering, men etter hvert som jeg kom inn i systemene ble det lettere. Det kan derfor være lurt å følge godt med. Fikk veldig bra oppfølging av UEA, når det var noe som var uklart.
Alt i alt var jeg veldig fornøyd med selve utvekslingen og oppfølging før under og etter utvekslingsoppholdet.

Undervisningsformer

Undervisningen er veldig lik UiB, og jeg var strålende fornøyd med undervisningen. Artig, lærerik og variert.
Det var seminarbasert undervisning i de modulen jeg hadde.

Vurdering av emnetilbodet

Det var vanskelig å finne emner som passet min studieplan, da jeg går lektor. Etter hvert ordnet dette også seg, men var en del frem og tilbake. UEA var veldig hjelpsom med å finne emner som passet, da jeg kom ned til England.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har hatt engelsk så lenge jeg kan huske, og var ikke spesielt bekymret for om det skulle være noe problem med språk. Emnene jeg fikk var veldig spennende, og jeg føler jeg sitter igjen med mye kunnskap.

Universitetsområdet og byen

Norwich er fint, og jeg synes det ikke er så langt unna London, så jeg var i London ved flere anledninger. Norwich er en søt by, veldig britisk og har det hvert fall jeg trenger av shoppingmuligheter, kirker, kafeer og restauranter.
Universitetet ligger et stykke utenfor Norwich sentrum.
Universitetsområdet er bra, og har det du trenger. Så med mindre jeg hadde lyst, var det ikke noe behov for å dra inn til byen. Området er også veldig fint og britisk.

Bustad

Jeg fikk bolig gjennom universitetet og var veldig fornøyd med denne. Passe sentralt, men også landlig til. Jeg bodde på campus, slik at det var lett å komme seg til/fra byen, treningssenter og forelesninger. Det var mange forskjellige boliger å velge mellom, med forskjellig beliggenhet, prisklasser og størrelser.

Sosialt miljø

Det sosiale var veldig bra, personlig fikk jeg mest internasjonale venner. UEA hadde en velkomstuke for oss som var der januar-juni, noe som var veldig greit med tanke på å finne seg venner. Utover året var det også mange anledninger til å møte studenter, noe arrangert av universitetet, noe arrangert av studentorganisasjoner, og noe av frivillige.

2023

Haust 23 BA i sosialantropologi

Haust 23 BA i sosialantropologi

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det er mye å sette seg inn i, som kan virke overveldende i starten, likevel var prosessen veldig enkel. Jeg anbefaler å bli kjent med universitetets hjemmeside, lese seg opp, gjøre alt av det nødvendige tidligst mulig, og stille spørsmål om man har det - UiB og UEA var begge tilgjengelige og behjelpelige. Sjekk UiB, UEA og Erasmus sine sjekklister, der står alt du trenger å vite. Ved å bli med i ulike facebookgrupper, fikk jeg kontakt med flere internasjonale studenter på forhånd - dette anbefales på det sterkeste! (du vil få info på mail).

Undervisningsformer

Forelesninger og seminarer - ganske likt som det jeg er vant til i Bergen. I motsetning til Bergen, ledet emneansvarlig/foreleser seminarene, noe som gjorde at vi fikk et mer tettere/avslappet/personlig forhold til foreleser, og en mer "sammenhengende" undervisning. Jeg hadde vanligvis én forelesning og ett seminar i hvert fag hver uke. Man burde komme forberedt til hvert seminar for å kunne delta i gruppediskusjoner, og for å få best mulig utbytte. Personlig synes jeg pensum var mindre/lettere her, enn i Bergen, men det kommer nok an på hvilke emner man velger. Alle forelesere/seminarledere var veldig hyggelige, engasjerende og forståelsesfulle. Vurderingsformen i emnene jeg tok, var essaybasert eksamen. Dette likte jeg veldig godt, da vi fikk god tid på å skrive dem, og det å kunne jobbe på egenhånd - mye selvstudium, lesing og skriving!

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var helt greit. Jeg endte opp med å ta to fag innen Art, Media, and American Studies (Media Representation og Media Industries), og ett innen Global Development (Big Questions for People and Planet). Jeg er fornøyd med fagene jeg valgte, og likte spesielt godt Media Representation, da det møtte mine interesser. Jeg anbefaler å utforske hvilke emner universitetet har å tilby på forhånd, men det var ingen problem å bytte fag/endre timeplanen etter ankomst (de to/tre første ukene) om man ønsket det - noe jeg gjorde uten problem.

Fagleg utbyte og språk

I starten var det litt utfordrende med all undervisning på engelsk, men dette går seg fort til. Det var også uvant å kun snakke engelsk i dagliglivet. I Storbritannia og på universitetet møter man på flere ulike dialekter, noen vanskeligere å forstå enn andre - dette blir også tilvendt. Jeg fikk et veldig godt utbytte, både faglig og språklig, og føler engelsken min har blitt mye bedre, både skriftlig og muntlig. Jeg har nå mye bedre selvtillit når det gjelder å bruke det engelske språket.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet: Veldig "campus vibes" med fine park- og naturområder like ved, dyreliv (ekorn, fugler og kaniner), aktivt, oversiktlig, alt innen gåavstand, kafeer, matbutikk, studentbar, nattklubb, studieplasser, bibliotek, treningssenter osv. Alt i alt veldig fornøyd.

Byen: Sentrum ligger en 20min busstur unna (ca. 45min å gå). Jeg hadde aldri hørt om Norwich, og forventningene mine til byen var ikke store - jeg ble overrasket da byen endte opp med å gå langt over mine forventninger. Norwich er en typisk britisk by, meget livlig, innholdsrik, historisk og koselig, litt større enn Bergen. Byen tilbyr mange gode restauranter, kafeer og puber, lokale butikker, et stort kjøpesenter, katedraler, kino, teater, fotballstadion, historiske bygninger, koselige gågater, turområder, parker med mer. Jeg anbefaler å kjøpe gatemat på Norwich Market, et av Englands eldste og største utemarkeder. Norwich har greie togforbindelser, så jeg anbefaler å reise litt rundt og utnytte alle muligheter. Jeg dro til Birmingham, London, Cambridge, Ely, Bury St. Edmunds og Cromer - alle interessante, fine steder å besøke.

Byen:

Bustad

Jeg bodde på campus, og ble plassert på INTO (bolig tilrettelagt for internasjonale studenter), et nyere og finere bygg. Jeg hadde "en-suite" med eget bad og delt kjøkken, der jeg delte med 16 andre internasjonale studenter fra ulike land. Det høres mye ut, men det gikk faktisk helt fint. Kjøkkenet var ganske rent, da det ble vasket ett par ganger i uken (rommet mitt ble vasket annenhver uke, og søppelet tatt ut nesten hver dag) - hotellfølelse. Kjøkkenutstyr og sengetøy trengte jeg ikke å kjøpe selv, men det kommer an på hvor man bor. Du kan lese mer om de ulike "accommodations" på UEA sine nettsider, og se hva som tilbys/pris osv. Jeg er storfornøyd med bolig- og campusopplevelsen min.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var KJEMPEBRA og jeg har aldri vært så sosial før i mitt liv. Jeg er vanligvis ikke den mest sosiale personen, så det er hva man gjør det til! Jeg anbefaler å bli med på mest mulig i "freshers week", og de første ukene generelt. Si ja, gå ut av komfortsonen, vær åpen, ta initiativ, bli med i societies/clubs, delta på arrangementer - UEA har societies/clubs for alle slags interesser. Jeg var med i "Dance Squad", "Ballet" og "International Students" - veldig gøy! LCR (universitetets egen nattklubb) arrangerer mange ulike temabaserte "club nights" for enhver smak, jeg deltok blant annet på Welcome Week Party, Barbie Rave, Sports Night, Halloween og Silent Disco. UEA arrangerer også dagsturer til fine steder i Norfolk (området rundt Norwich), noe som er sosialt og verdt å teste ut, eller Wellbeing Dogwalk, som var populært. Det var lettere å bli kjent med de internasjonale studentene, da de er i samme situasjon. Jeg har fått venner fra hele verden, venner for livet.

2021

Haust 2020/vår 2021 - farmasi

Haust 2020/vår 2021 - farmasi

15.08.2020 - 15.06.2021

Førebuingar/praktiske tips

Når det kommer til forberedelser, så var det ikke mye å gjøre. Jeg trengte å sendte inn søknad til UEA, men

Vær nøye med å følge med på e-post som sendes ut av fakultetet og utvekslings-universitet da det kommer nyttige tips for reisen f.eks pakking, nødvendige dokumenter og hva som skjer ved ankomst. Nærmere informasjon om oppstartsuken kommer i løpet av sommerferien, så følg med på mailen gjennom sommerferien. Jeg anbefaler å sette seg godt inn i den informasjonen som gis, da dette gjør alt mye lettere når du kommer til England.
Vær OBS på at ved enkelte universitet i England så er noe av emnet tilbudet basert på antall søkere til emnet, så send en mail universitet før avreise om emnet fortsatt skal gå ved semesterstart.

Undervisningsformer

Undervisningsformen varier veldig basert på studieretning, men emnet jeg tok bestod både av forhåndsopptak av forelesninger, workshops og teambased Learning(TBL). Under workshop og TBL var det veldig mye fokus på at alle var aktive. Alt dette foregikk digitalt, men dette varier nok veldig gjennom årene siden under hele utvekslingsoppholdet mitt så var det trengte restriksjoner i England på grunn av COVID-19 og restriksjoner angående oppmøte på universitet.
Det var krav til at du hadde forberedt deg godt go lagd deg notatet fra forelesninger som var opplastet, da man ofte blir tvunget til å delta aktivt. Dette får man også veldig godt utbytte av. Eksamen er enten i form av essay, eller skoleeksamen, og karaktergrunnlaget var basert på 3 deler men dette varierer nok veldig på årene og hva slags muligheter de har,

Vurdering av emnetilbodet

Jeg skrev masteroppgaven min med en veileder fra UEA, og trengte å ta ta emner som til sammen ga 15 studiepoeng. Jeg skulle hovedsakelig ta et emnet som tilvsarte akkurat 15 studiepoeng ved UiB, men ved oppstart(etter september) fikk vi vite at emnet ikke skulle gå studieåret 20/21. Jeg hadde en veileder som var veldig hjelpsom som da hjalp meg med å finne alternativer, og jeg fikk tilbud om å ta et emnet ved UEA som heter CENTRAL NERVOUS SYSTEM, NEURODEGENERATIVE DISEASE AND MENTAL HEALTH og et emnet (Bespoke module) gjennom UiB med samarbeid med UEA. Emnet jeg tok ved UEA var for avgangsstudenter ved UEA, og diskusjoner i workshop'ene bestod av veldig innholdsrike diskusjoner og ga med mye faglig utvikling og generelt utvikling når det kommer forståelse av helsesystemet i England/Storbritannia.
Utenom det så har UEA et godt emnetilbud, og jeg hadde nok hatt flere muligheter om hvilke emnet jeg skulle ta dersom jeg hadde undersøkt mer.

Fagleg utbyte og språk

Det var restriksjoner i landet under hele utvekslingen min, og dermed var det viktig at jeg var aktiv under workshops, digitalt sosiale treff som ble arrangert for oss, slik at jeg fikk mest utbytte og utvikling av språk. Det kan dere vanskelig å forstå hverandre starten, men etter en måned så kommer man fort i det å forstå Britisk Engelsk. Dersom du ikke engasjerer deg mye så sitter du ikke igjen med mye, så det er opp til hva du gjør.
Faglitteratur utbytte kan jeg si var veldig høyt og dette var veldig lærerikt, men det tok tid å vende seg til det.

Universitetsområdet og byen

University of East Anglia ligger 1-2 km fra byen og universitet har de fleste fasilitetene man kunne forvente av et stort universitet, blant annet treningssenter, svømmehall, tennisbaner, matbutikker og restauranter og en veldig fin uteplass som ble aktiv brukt når det var muling.
Når de kommer til selve byen (Norwich) så kan vel enn si at byen er litt større en Bergen men har ca. like mange innbyggere som Berge.
Byen har fotballpub, noe Resturanter, shopping mulighet, sightseeing muligheter og det er utrolig mange gamle kirker i byen samtidig en katedral men er litt større i utstrekning.

Bustad

Jeg fikk tilbud om bo på campus da jeg var utvekslingstudent, selv om det er ofte første års studenter som gjør det det. Student accommodation var litt dyrere en det man er vandt til fra Bergen, men nå er leie generelt dyrere i England når man sammenligner det med studenthybler i Norge. Det var også mulighet til å leie private og bo i kollektiv. Jeg fikk all informasjon som var nødvendig fra UEA når det kommer til bosted og de ga meg varierte muligheter og tips slik at jeg kunne være sikker på at jeg haded et bosted når jeg kom til England. Dersom du saker om bosted ved campus, så anbefaler jeg at du søker med engang det lar seg gjøre, og at for utvekslingsstudenter så var det ikke-bindene dersom du finner deg et annet sted før semesteroppstart
.

Sosialt miljø

Nå var det ikke veldig mye sosialt som oppstod på grunn av Covid-19 , men universitet passet på å ha veldig mange digitale event, og hadde noe arrangementer for å bli kjent i oppstart av semesteret( ikke-digitalt). Her er det også hva du gjør det til, og du velger selv hva du blir med på. Etter min oppfatning så fant alle noen de trivdes med.

2015

Høst 2015 - Medisinstudiet - praksis gyn. obst./ ped.

Høst 2015 - Medisinstudiet - praksis gyn. obst./ ped.

31.08.2015 - 09.10.2015

Førebuingar/praktiske tips

Ta kontakt med sykehuset tidlig for å avtale praksisoppholdet. For vår del tok det relativt lang tid å få svar.

Undervisningsformer

Fagene vi hadde i denne praksisperioden var obstetrikk/gynekologi, samt pediatri. Siden dette var praksisopphold var vi på sykehuset Norfolk and Norwich University Hospital for det meste av tiden, med fokus på observasjon og "shadowing" av diverse leger.

Vurdering av emnetilbodet

Opplegget var relativt likt det som er i henholdsvis Bergen/Førde/Haugesund/Stavanger. Vi fikk lov til å prøve oss frem, ta journaler, og noen ganger assistere på operasjoner avhengig av hvilken operatør som var tilstede.

Fagleg utbyte og språk

Faglig sett virket sykehuset å ha like god standard som norske sykehus. Vi ble tatt godt imot, og de fleste var engasjerte og villige til å lære bort det som var sentralt i de ulike situasjonene. Alt av undervisning og konsultasjoner foregikk logisk nok på engelsk, og det tok ikke lang tid før man lærte hvordan man skulle formulere seg på engelsk på best mulig måte.

Universitetsområdet og byen

University of East Anglia ligger ca 10 min spasertur fra der vi bodde. Der var det de fleste fasilitetene man kunne forvente av et stort universitet, bl.a treningssenter, svømmehall, tennisbaner, matbutikker og restauranter.

Bustad

Vi bodde på "doctors residency", som var boligområdet 5 minutter gange fra selve sykehuset. Man delte kjøkken med 5 andre, men hadde en hybel med bad til egen disposisjon.

Sosialt miljø

De fleste som vi bodde med var både sosiale og hyggelige, og det er lett å bli kjent med nye mennesker.

Medisinstudiet høst 2015 - Utplassering mor/barn i Norwich, England

Medisinstudiet høst 2015 - Utplassering mor/barn i Norwich, England

31.08.2015 - 09.10.2015

Førebuingar/praktiske tips

Jeg og en venn ble via ansvarlig koordinator på UiB satt i kontakt med studentkoordinator ved Norfolk and Norwich University Hospital (NNUH). Vi ga han tjenestekortet vårt, og han satte oss i kontakt med sjefen på gynekologi/obstetrikk, og pediatri. Vi måtte fylle ut et par skjemaer om egen helse, vaksinasjoner osv, samt søknad om leilighet. Vi måtte også få bekreftelse fra dekanen på UiB om at vi virkelig var medisinstudenter på UiB, og så fikk vi en bekreftelse på at vi kunne være i praksis her, som vi leverte til UiB. Det var ikke så veldig problematisk å få det i orden.

Studentene ved universitetet her (University of East Anglia) startet ikke semesteret før 21. september, slik at vi var heldige å få være nesten de eneste studentene på sykehuset.

Vi flydde til og fra London, da det var rimeligere enn å fly til flyplassen i Norwich. Man må ta tog fra London til Norwich, som tar ca. 2 timer. Da vi ankom England bestilte vi togbillett på togstasjonen, som kostet 53 pund, mens hvis man bestiller 1-2 uker i forveien kan du få det til 13 pund, så det lønner seg.. Selve turen med tube fra Heathrow til togstasjonen (London Liverpool street) tar ca. 1 time og 15 min. Det er en ganske lang reise, så om man bestiller flytur tidlig kan man vurdere å fly rett til Norwich. Vi avsluttet turen med en langhelg i London, slik at retur fra London passet fint.

Kleskoden på sykehuset er pent, for menn vil det si skjorte, pene sko og ikke jeans. Vi måtte derfor på bukseshopping da vi startet her, så anbefaler å pakke med noen fine klær.

Undervisningsformer

Vi hadde kun praksis i de 6 ukene vi var her, så vi hadde en variert hverdag med poliklinikker, operasjoner, fødsler, akuttmottak for barn, nyfødtavdelingen, nyfødt-intensiv, visitter++.

Vurdering av emnetilbodet

Vi fikk fylt ut hele tjenestekortet, og hadde en fin og variert praksis. Det var en liten misforståelse før vi ankom, slik at studentkoordinatoren trodde at vi bare skulle ha gyn/obs. Vi fikk ordnet veileder i pediatri også, men opplegget i gyn/obs var hakket mer gjennomført og bra lagt opp, selv om pediatri også var bra. Vi var så heldige å få være med de flinkeste overlegene alene nesten hver dag, så vi fikk veldig bra oppfølging. I tillegg var de utrolig hyggelige, og vi ble gode venner, særlig med gynekologene. En vanlig dag starter mellom 08.00 og 09.00 avhengig om man skal på operasjon, obstetrikk-avd., eller om man skal på poliklinikk. Dagene slutter stort sett kl. 17.00. Man er jo sin egen sjef, og kan på en måte komme og gå litt som man vil. Men når veilederne har brukt tid på å lage et godt opplegg, har man lyst til å gi litt innsats tilbake. Sykehuset stod ferdig i 2001, så fasilitetene er veldig gode.

Fagleg utbyte og språk

Språket er engelsk, noe som gikk veldig fint. Det tok litt tid i starten å komme inn i sykehus-terminologien i England, men det var ikke noe stort problem, og vi ble raskt vant til det. Jeg tror ikke det faglige utbyttet her står noe tilbake for det man får andre steder på mor/barn-utplassering.

Universitetsområdet og byen

Sykehuset ligger ca. 7 km fra sentrum. Vi pleide ofte å gå inn til sentrum, og ta buss eller taxi tilbake. Taxi koster 8 pund hvis man bestiller gjennom abc-taxi, men rundt 10-12 om man bare tar en vanlig taxi fra byen. Buss koster 2,60. Det var en liten kiosk og kantine på sykehuset, men matbutikker fantes ikke der, vi måtte gå ca. 3 km til nærmeste matbutikk, Waitrose. Vi hadde ikke noe med universitetet å gjøre, men campus var 1-2 km unna i retning byen, så når vi gikk inn til byen gikk vi igjennom universitetet. Byen har ca. like mange innbyggere som Bergen, men er litt større i utstrekning. Vi var på fotballkamp (Norwich spiller i Premier League), fotballpub, noen restauranter (ikke veldig imponerende), shopping, sightseeing (Castle i sentrum, samt en katedral. Det er utrolig mange gamle kirker i byen), uteliv osv. Byen tilbyr det meste du kan tenke deg, bortsett fra at det ikke er ved havet. Det er en elv som renner gjennom byen, men det ble dessverre ikke noe bading i løpet av oppholdet.

Bustad

Vi bodde i sykehusleilighetene, 2 minutters gange i fra sykehuset. Veldig deilig på hverdagene, og det anbefales å gjøre det samme. Vi ble satt i kontakt med accomodation office via studentkoordinatoren på NNUH. Det kostet 450 pund i måneden her, men totalt med sengetøy osv kostet de 6 ukene 718 pund, som er 9200 kr ca med dagens kurs. Vi hadde eget rom og bad, og delte kjøkken/stue med 5 andre. Standarden var nokså lik som sykehusleilighetene til UiB i Stavanger.

Sosialt miljø

Det var mange hyggelige mennesker på sykehuset, både overleger, LIS-leger, turnusleger, og de jeg bodde med. Vi var ute et par ganger med noen av de yngre legene, og de jeg bodde med. Ellers hadde vi endel besøk fra Norge. Det var som sagt ingen medisinstudenter på sykehuset under mesteparten av oppholdet, så vi ble ikke kjent med noen av dem. Det var mulighet for å bli med på endel sosiale arrangementer i forbindelse med semesterstart, men vi hadde ikke mulighet til å bli med på det.

Informasjon