ISCTE - Instituto Universitário de Lisboa og Institutt for sosialantropologi (ERASMUS+)
- LandPortugal
- ByLisboa
- Studieplassar2
- StudienivåBachelor og Master
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Avtalen gir prioritet til studentar i sosialantropologi som skal ta frie studiepoeng som del av bachelorgraden. Bachelorstudentar frå andre studieprogram ved UiB kan òg søke, og blir vurdert dersom det er ledige plassar. Det er eit krav at søkarar må ha tatt minst 60 studiepoeng før utreise.
Når i studiet kan eg reise
For bachelorstudentar i sosialantropologi passar det best å reise på utveksling i 4. eller 5. semester av bachelorprogrammet.
Språk
Undervisningsspråk er portugisisk og engelsk. B1 nivå (CEFR) i portugisisk eller B2 i engelsk vert anbefalt. Institusjonen tilbyr språkkurs til utvekslingsstudentar.
Kva emne kan eg ta
Instituttet tilbyr emne innan sosialantropologi og sosiologi, men ein kan og ta emne innan andre samfunnsfag. Ein oversikt over praktisk informasjon og engelske emne finn ein her.
Studieavgift
Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Iscte - Universitetsinstituttet i Lisboa vart grunnlagt i 1972 som eit av Portugals første moderne universitet, med det sentrale målet å studere arbeidskraft og sosial dynamikk i ei verd i rask endring. Sidan etableringa har universitetet utvida den disiplinære rekkevidda si til fire skular: Iscte Business School, School of Sociology and Public Policy, School of Technology and Architecture og School of Social Sciences and Humanities.
Lisboa er hovudstaden i Portugal og ligg idyllisk til på nordsida av elva Tejo, ved munninga mot Atlanterhavet. Byen har om lag 650 000 innbyggarar og subtropisk middelhavsklima, med milde vintrar og varme somrar. Bydelen Alfama og dei kronglete trikkebanane her har gitt Lisboa tilnamn som Europas San Fransisco.
Bustad
Ein kan søke om off-campus-bustad eller i den private marknaden. Nødvendig rettleiing og informasjon vil bli sendt til studentane i god tid, og vi tilrår å søke bustad så snart du har fått opptak.
Semesterinndeling
Februar – juni og september - januar
Studentrapportar
2023
Høst 2023 - BA i medievitenskap
15.08.2023 - 31.12.2023Førebuingar/praktiske tips
Lisboa er en veldig populær by for utvekslingsstudenter, som vil si at mange ønsker midlertidig bolig på én gang. Derfor vil jeg anbefale å se tidlig etter bolig. Jeg fant min i april, og er glad for det.
Meld deg inn i WhatsApp-grupper, som for eksempel "Nordmenn i Lisboa". Denne gruppen kan du også bruke dersom du skulle ha praktiske spørsmål før du reiser, og/eller lurer på om noen eventuelt har et ledig rom til deg i et kollektiv. Jeg ville også tidlig i oppholdet skaffet meg ELL-kort (@erasmuslifelisboa) og ESN-kort (@esnlisboa). Disse kommer til å arrangere mye sosialt som jeg vil anbefale å bli med på, i alle fall de første dagene/ukene av oppholdet.
Videre anbefaler jeg å fikse metrokort med en gang - ikke utsett det slik flesteparten av oss gjorde når vi kom ned. Kortet er utrolig godt å ha, selv om det kan være litt "byråkratisk" og tungvint å skaffe seg det med tanke på at man må møte opp på en metrostasjon, stå lenge i kø, skaffe bilde osv... Ville absolutt bare blitt ferdig med det med en gang.
Undervisningsformer
Vi hadde klasseromsundervisning med ca. 20 studenter i hvert fag, der hvert fag hadde undervisning i rundt 2-3 timer i uken. I de fleste fagene var undervisningsformen variert, med både forelesninger, debatter, gruppeoppgaver og presentasjoner. Det er mer tid i klasserom enn på lesesal, da professor ikke forventer at man skal lese mye pensum utenfor det som står på presentasjonene. Dette fører også til at det er lurt å følge med i timene, som av og til kan være vanskelig når professor står nesten i 3 timer i strekk og snakker. I alle fagene mine kunne vi velge mellom en typisk seminarmodell, der vurderingen vanligvis er basert på en kombinasjon av presentasjoner, essay, + en liten eksamen, eller en større eksamen da hele vurderingen vil kun være basert på den. Jeg valgte seminarmodellen, ettersom det fikk meg til å jobbe mer jevnt med faget. Likevel vil jeg si at dersom du ikke trives så godt med gruppearbeid, ville jeg kanskje valgt eksamensmodellen. På Iscte går det også an å velge intensivfag, noe et av mine fag, "Global Challenges", var. Da er det kun undervisning hver dag i én uke, også er vurderingen å skrive en essay.
Til slutt vil jeg si at de fleste fagene har eksamen i januar. Jeg og flere andre fikk likevel ta alle eksamener i desember, da professorene forsto at skolen hjemme starter i januar. Dersom du ønsker å gjøre det samme, ville jeg avklart dette med hver professor tidlig.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg synest Iscte har et bredt tilbud på engelsk med flere spennende fag. Jeg valgte "Strategic management", "Political Institutions", "Political Parties and Interest Groups", "Global Challenges" og "Portuguese History and Culture", og var fornøyd med disse fagene. Når du søker fag er det lurt å være obs på om du velger bacheloremner, masteremner, eller intensivfag. Dersom du velger intensivfag får du mer fri ettersom undervisninger varer kun i én uke, men da får du også gjerne mindre dybdeforståelse i faget.
Fagleg utbyte og språk
Profesorene er dyktige og snakker godt engelsk. Jeg valgte også fag jeg ikke vanligvis har hjemme, så jeg lærte mye nytt. Jeg vil derfor si at jeg hadde et godt faglig utbytte. Likevel kan det faglige utbyttet bli begrenset av at det er mindre krav til lesetid.
Jeg lærte ikke spesielt mye portugisisk da de fleste er veldig god i engelsk. Det skal likevel sies at engelsken min har forbedret seg mye, ettersom alle fagene og nesten all sosial interaksjon foregikk på engelsk.
Universitetsområdet og byen
Selve universitetsområdet er helt greit. Det er ikke så spennende, men det har et koselig bibliotek og flere kantiner. Universitetet ligger litt utfor bykjernen, men har gode metroforbindelser.
Lisboa er en helt fantastisk by. Dersom du skal dit, virkelig gled deg! Den har alt - bra uteliv, utrolig gode resturanter, cafeer og brunsjsteder, vinbarer, kule nabolag, mange markeder, og strender 20 minutt unna. Jeg vil anbefale å utforske byen å gå masse med en gang. Gå rundt i sentrum (Cais do Sodré, Baixa, Rossio) og gjør deg kjent der. Gå videre opp til Principe Real, og utforsk alle kule vinbarer og cafeer (anbefaler Magnolia og Seagull Method her). Alfama er gamlebyen, og er utrolig koselig med sine trange, bratte gater. Her er det også et bruktmarked hver tirsdag og lørdag jeg ville ha sjekket ut. Spis på Dear Breakfast, som ligger i nærheten. Andre gode cafeer er Heim café og the Folks - og Thank You Mama er den perfekte lesecaféen om du er lei av lesesal. Lisboa har mange utkikkspunkt jeg ville sjekket ut - spesielt Miradouro de Santa Luzia og Miradouro de Senhora de Monte.
Jeg har også noen resturanter du må prøve: A Nossa Casa, Javá Rooftop, Leonetta, Tantura, og Lumi Rooftop. Det er kule barer over alt, men Toca da Raposa, A Mata, Imprensa, og Black Sheep var jeg ekstra glad i.
En kort togtur unna ligger Belém (prøv Pasteis de Belém), Carcavelos (stor strand, og veldig fint å se solnedganger her) og Cascais (verdens kosligeste lille ferieparadis - jeg ELSKER Cascais). Dra også til Sintra og se på slottene. En helgetur til Algarve kan også anbefales. Dersom du har muligheten, anbefaler jeg på det sterkeste å benytte sjansen av at du bor i Lisboa som tilbyr korte og billige flyturer. Jeg reiste på helgetur til Madeira og Marrakesh, som var helt fantastisk begge to.
Andre generelle ting jeg anbefaler å oppleve er LX Factory (liten "by"/gate med masse resturanter, markeder, og kunst), Time Out Market, reis på museum, søk etter konserter og festivaler, og dra på fotballkamp.
Bustad
Som sagt fant jeg og den andre nordmannen jeg bodde med bolig tidlig, noe jeg er glad for da den var fin og hadde ingen problemer. Vi fant leiligheten gjennom Spotahome, men man kan også bruke Idealista, Uniplaces og AirBnb. Vær forberedt på at Lisboa kan ha overraskende høye leiepriser.
Vi bodde i området Interdente (Anjos), som jeg vil anbefale på det sterkeste. Her bodde veldig mange utvekslingstudenter, og ofte samlet alle seg i dette området når vi skulle ut på bar, for eksempel (skjekk ut A Mata, Maria og Imprensa som ligger i nabolaget). Området ligger rett utfor bykjernen, men rett ved den grønne metrolinjen, som vil si at du kommer deg over alt på 5 minutter. Generelt vil jeg anbefale å bo ved et metrostopp - det gjør alt mye enklere :)
Sosialt miljø
Det er utrolig lett å få seg venner, både på skolen, men også gjennom Erasmus-arrangementer. Jeg var med på en del i starten, som båtfest, pub crawl og welcome dinner, der jeg traff gode venner. Ikke vær redd for å dra alene på ting, da alle er imøtekommende og hyggelige.
Det er også mange nordmenn i Lisboa, og ANSA arrangerer mye gjennom hele semesteret.
2022
Høst 2022 - BA i kinesisk
15.08.2022 - 31.12.2022Førebuingar/praktiske tips
Det kan være vanskelig å finne leilighet i Lisboa, begynn å let etter bolig tidlig.
Undervisningsformer
Undervisningsformen hos Iscte University er noe mer likt norsk grunnskole der det er tettere oppfølging, lekser, prøver og flere mindre fag. Alle mine fag hadde obligatorisk undervisning. Det bærer også preg av at undervisningsformen er basert på mer pugging enn refleksjon og kildesøk.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg syns det var gode fag for utvekslingsstudenter der vi kunne få innføring i portugisisk kultur, og historie om Lisboa. Det var derimot litt vanskelig å få oversikt over hvilke fag du kunne velge, og jeg opplevde at studenter hadde fått ulik informasjon om mulige fagvalg. Jeg endte dermed opp med fag som ikke var så relevant for meg.
Fagleg utbyte og språk
Jeg lærte lærte mye nyttig på bachelorfagene, men som tidligere nevnt så er undervisningsformen mer lik norsk grunnskole. Fagene er mindre og man går dermed mindre i dybden. Jeg tok også noen master-fag, som jeg i større grad mener at er tilsvarende mine erfaringer fra hvordan fagene på UiB er lagt opp. Dette grunnet at de var mer åpne for egen refleksjon og innhenting av egne kilder og data, også noe mer akademiske.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet ligger litt utenfor sentrum, men er lett tilgjengelig med metro eller buss. Fine muligheter til å studere og lese, samt sosiale opplegg på kveldene som fotballkamper på storskjerm og skolefester.
Lisboa er en by der det er lett å komme seg rundt med offentlig transport og el-sparkesykler. Det er også mye som skjer og ta del i. Det er etter min erfaring en by med mye sjel, varm atmosfære og åpne mennesker.
Bustad
Jeg opplevde at det kunne være vanskelig å finne leiligheter med god stand, spesielt når en leter etter leilighet mens man sitter i et annet land. Det finnes flere store bedrifter/nettsider som hjelper deg med å finne bosted, også gjennom universitet. Personlig opplevde jeg at dette var noe dyrere, og leide selv privat.
Sosialt miljø
Det er gode muligheter til å få god kontakt med klassekamerater, da det er mye fysisk obligatorisk undervisning. Jeg tok fag på engelsk, og ble dermed kjent med andre utvekslingsstudenter som var i samme situasjon. Utover dette så har Erasmus mange arrangementer det er mulig å være med på. Det opplevdes derimot vanskeligere å bli kjent med Portugisere, men ved å melde seg på workshops eller liknende aktiviteter på kveldstid så er dette også godt mulig.
Vår 2022 - BA i sosiologi
15.01.2022 - 15.06.2022Førebuingar/praktiske tips
Det kan være lurt å være tidlig ute med å velge emner, da disse kan bli full. I tillegg kan det være lurt å sjekke om det er masteremner eller laveregradsemner, og om de er intensivkurs eller ikke. Jeg fikk en overraskelse når jeg først kom ned og fant ut at noen av emnene jeg hadde tatt var masterfag, og intensivkurs, som gjorde at undervisningen i disse fagene bare gikk over en uke. Selv om nivået på disse fagene ikke var for vanskelig for en bachelor-student, trivdes jeg bedre med de andre fagene jeg hadde som gikk over lengre tid, ettersom det var bedre tid til å få kjennskap til faget og andre studenter.
Undervisningsformer
I de fleste fagene på ISCTE kan en velge om en vil ha "continous evalutation" eller kun ta eksamen. Førstnevnte kan minne om å ta exphil som seminarmodell, der en har obligatorisk gruppearbeid, innlevering og timer en må gå på. Det fine med dette er at en får et samhold med andre studenter, og en lettere overgang til å skrive akademisk på engelsk. Det negative kan være at det blir litt vel mye gruppearbeid, dersom en velger denne undervisningsmetoden i alle fagene en tar, ettersom gruppearbeid ikke alltid er like gjensidig fra alle deltakende. Men alt i alt, anbefales denne undervisningsmetoden.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet for sosiologi studenter vil anses som bra, ettersom det er flere sosiologi og samfunnsvitenskapelige emner en kan ta på engelsk. En har også muligheten til å ta Portugisisk både på forhånd og underveis i semesteret. Tar en det underveis i semesteret, kan en ta det som ett av emnene en tar. Selv om dette ikke kvalifiseres til språksstipend, føltes det nyttig å ha litt portugisisk hver uke!
Fagleg utbyte og språk
De fleste foreleserne var flinke i engelsk, og egentlig så var det overraskende få språkbarrierer på universitetet.
Universitetsområdet og byen
Lisboa har veldig godt kollektivtilbud, som gjorde at det var veldig lett å komme seg fra A til B, enten det var til universitetet eller stranden. ISCTE ligger i områdene ved flere andre universiteter i Lisboa, og dit gikk det både buss og metro fra flere andre steder i byen. Ville en på stranden, kunne en både ta tog til Carcavelos eller buss til Caparica, som tar under en time å komme seg til fra Lisboa.
Bustad
Jeg bodde sentralt i sentrale Lisboa, nemlig i Baixa-Chiado. Å komme seg herfra til skolen var enkelt, selv om jeg måtte både ta blå og gul linje. I tillegg var dette med gå avstand til både ulik shopping, utesteder og togstasjonen til både Sintra og Cascais.
Sosialt miljø
Erasmus-miljøet i Lisboa er veldig stort, og byr på mange arrangementer og aktiviteter. Her var det en veldig fin kultur for å være åpen og imøtekommende. Jeg anbefaler å melde seg inn i Erasmus Life Lisboa, spesielt om en drar alene, ettersom disse har bra arrangementer for å finne seg venner i Lisboa. I Lisboa var det også alltid noe som skjedde og noen som ville finne på noe, som gjorde at enhver uke ble spennende! Det norske miljøet i Lisboa var også stort, så hvis en vil møte flere andre nordmenn i Lisboa kan en melde seg inn ANSA, som arrangerer både båtturer og quiz.
2021
Høst 2021 - BA i sosiologi
15.08.2021 - 31.12.2021Førebuingar/praktiske tips
Jeg tenkte at jeg skulle være tidlig ute med å forberede Online Learning Agreement for å få begge signaturene i tide, og det fikk jeg! Problemet var at jeg hadde lagt inn fag jeg hadde lyst til å ta, men endte til slutt med å ikke få noen av fagene jeg hadde skrevet ned. Derfor måtte jeg lage en helt nye OLA midt i sommerferien slik at det ble mye surr med signaturene til home university og host university.
Jeg vil også anbefale sterkt å sitte opp på natten det døgnet søkeportalen for fag åpner. (Husk at det er en times tidsforskjell i Portugal!) De mest populære fagene forsvinner fort.
Undervisningsformer
Undervisningsformene på ISCTE besto av mange små presentasjoner og gruppearbeid i tillegg til en litt større prøve mot slutten av semesteret. Det var en fin måte å få elever til å jobbe jevnt med fagene gjennom hele semesteret.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg synes det var mange gode og varierte fag å velge mellom! Her kan det være smart å prøve noe helt nytt hvis man er nysgjerrig på noen nye retninger.
Fagleg utbyte og språk
Det varierte litt hvor god portugiserne var i engelsken. Noen lærere var flinkere enn andre. En god del av studentene fra Portugal var ikke så stødig i engelsk, men de var veldig opptatt og interessert i å lære.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet ligger ganske sentralt i byen. Det ligger flere metrostopp og busstopp rundt om i området. Byen er helt fantastisk og ligger helt nede ved havet. Det er utrolig lett å ta seg langs hele kystlinjen med tog, enten om man vil en liten tur på stranden, 10 min med tog, eller om man vil reise til feriebyen Cascais som ligger 50 min unna med tog.
Bustad
Leilighetene i byen er i god stand. Jeg bodde ekstremt sentralt, noe som var behagelig i forhold til at jeg ikke hadde lang vei fra alt som skjedde. Men jeg vil anbefale å bo litt lengre unna sentrum for å slippe alt maset fra turister og bråk.
Sosialt miljø
Det er mange nordmenn i Lisboa, så det er virkelig ingen problem å få seg norske venner i denne byen. Dette semesteret var det kun 8 nordmenn som gikk på ISCTE, så derfor fikk jeg flere utenlandske venner fra skolen. Det er masse koselige restauranter og barer i byen som det er hyggelig å ta en kaffe eller en øl med venner. Vil anbefale å melde deg inn i Erasmus Life som arrangerer masse gøy hver eneste uke. Alt fra å se fotballkamper på stadion i byen eller utflukter til byer i Portugal eller Spania.
2014
Vår 2014 - MA i medievitskap
15.01.2014 - 10.06.2014Førebuingar/praktiske tips
Se etter grupper på Facebook for leilighet. Grupper knyttet til Uni og Erasmusorganisasjoner er full av behjelpelige folk.
Undervisningsformer
Forelesninger og praktisk gruppearbeid.
Vurdering av emnetilbodet
Godt, men noe problemer med professorer i erasmusfag som ikke behersket engelsk godt nok.
Fagleg utbyte og språk
Godt. Undervisningen i portugisisk var også veldig bra.
Universitetsområdet og byen
Bibliotek og kantine som er åpent sent. Hovedkantinen tilbyr et måltid med brød, suppe, middag, dessert og saft til 2,40. Maten er ikke den beste, men steike billig. Byen er fantastisk vakker, med mange kulturtilbud også for engelskspråklige. Om man bor innenfor 10 minutters gange for Avenida da Liberdade, eller Almirante Reis er det aldri lang vei til Universitetet (ISCTE, uttales ISJKTE). Anbefaler spesielt Largo do Intendente, samt hangoutstedet RDA69.
Bustad
To forskjellige leiligheter, en med lav standard, og en med høy standard til samme pris (300). Mange utleiere setter opp prisen for erasmusstudenter. Til gjengeld er det ofte enkelt å skifte leilighet, fordi de fleste utleiere ikke tar depositum eller har kontrakt. Dette gjør de for å unngå skatt.
Sosialt miljø
Det meste som legges opp til av erasmusorganisasjonene har sterkt preg av å være en drikkekultur. Det er likevel enormt mye man kan gjøre på dagtid, og kveldstid som ikke behøver å handle om det.
Informasjon
- Hjemmesidehttps://www.iscte-iul.pt/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb9858
- FagnavnSosialantropologi