Hjem
Studentsider
erasmus+

Université Jean Moulin - Lyon 3 og Det humanistiske fakultet (ERASMUS+)

  • LandFrankrike
  • ByLyon
  • Studieplassar3
  • StudienivåBachelor, Master og PhD
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Alle som reiser på utveksling må ha fullført minimum 60 studiepoeng før avreise.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved ditt institutt/fakultet for informasjon og råd om når i studiet det passar best å reise ut.

Språk

Undervisningsspråka ved Universitetet i Lyon Jean Moulin er fransk og engelsk, og det er krav om B2-nivå i språka.

Kva emne kan eg ta

Universitetet i Lyon Jean Moulin er eit universitet med studietilbod hovudsakleg innanfor samfunnsfag, humanistitiske fag og juss.

Dersom du skal ta deler av spesialiseringa i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB. Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Det finnes informasjon om emer på denne nettsida: https://www.univ-lyon3.fr/student-exchange-etudiant-en-echange

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Université Jean Moulin - Lyon 3 er medlem i det regionale paraplysamarbeidet Université de Lyon. Det er eit offentleg fransk universitet med om lag 25 000 studentar som primært tilbyr studieløp innan disiplinane litteraturvitskap, filosofi, kommunikasjon og språkfag, rettsvitskap, økonomi og handelsfag. Universitetet har tre campusar. To av dei ligg i Lyon, den siste ligg i Bourg-en-Bresse.

Lyon ligg søraust i Frankrike, i regionen Rhône-Alpes, og er med om lag 1,2 millionar innbyggarar i storbyområdet den nest største byen i landet etter Paris. Lyon reknast for å vere Frankrike sin gastronomiske hovudstad. Frå Lyon tek det om lag to timar med tog å reise til Paris.

Bustad

Universitetet sitt internasjonale kontor samarbeider med studentsamskipnaden CROUS, og har eit avgrensa tal bustader til disposisjon for internasjonale søkarar. Det er òg mogleg å bu hos ein vertfamilie, eller finne bustad på den private marknaden i Lyon. Norske studentar i Frankrike kan søke om økonomisk stønad frå Caisse d'allocations familiales (CAF).

Semesterinndeling

September - januar og januar - juni.

Studentrapportar

2024

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

02.01.2024 - 21.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Man må være tålmodig ved forberedelsene før avreise. Praktisk informasjon fra fakultetet om programmet kommer sent, inkludert timeplan. Prosessen for å skaffe bolig kan være uoversiktlig, spesielt om man velger å skaffe hybel fra studentsamskipnaden. Dersom man er usikker, er det beste å sende mail for å forsikre seg om at alt er i orden. Vær også oppmerksom på hva de ber deg om å medbringe for å hente nøkkel til bolig. Dette bør gjerne ordnes så fort som mulig før avreise da det kan ta litt tid å skaffe for eksempel forsikringsbevis og garanti gjennom VISALE. Juristforbundets studentforsikring utland kan anbefales. Dersom det kreves innboforsikring for hybel bør du be forsikringsselskapet sende et skriftlig forsikringsbevis for den aktuelle adressen du skal bo på i Lyon. Det meste av dokumenter må tas med i papirform.

Undervisningsformer

Hvert fag har én uke med undervisning, vanligvis fra mandag-torsdag eller tirsdag-fredag fra 10-17 med to timers lunsjpause midt på dagen. Det er en ny foreleser i hvert fag som betyr at selve undervisningsopplegget varierer veldig fra uke til uke. Opplegget er ganske annerledes fra forelesningene på jussen da undervisningen holdes i et klasserom for 20-30 studenter. Det er derfor lagt opp til mer muntlig deltakelse, selv om det sjeldent var påkrevd å delta. Det var som regel heller ikke nødvendig å gjøre mye arbeid utover å møte opp i forelesningene, og arbeidsmengden var derfor betraktelig mindre enn det man er vant til fra jusstudiet ellers.
På slutten av hver uke blir hjemmeeksamen utlevert med innleveringsfrist til søndag eller mandag kveld. Det varierte fra fag til fag hvor omfattende hver eksamen var, men de fleste eksamenene var det oppnåelig å ferdigstille med 2-4 timers effektivt arbeid.

Vurdering av emnetilbodet

Det er jevnt over et bredt utvalg av forretningsrettslige fag med forskjellige vinklinger både på høst- og vårsemesteret. I løpet av mitt vårsemester var det fag som fokuserte utelukkende på EU-rett, samt flere komparative fag som sammenlignet for eksempel EU-land, USA og Kina. Ettersom fagene er på 3 stp og går over én uke, er det naturligvis ikke nok tid til å gå i dybden i hvert fag. Sammensetningen av emnetilbudet var likevel slik at man kunne bruke det man hadde lært i tidligere uker i de senere fagene. Gjennom forelesernes ulike bakgrunner og nasjonaliteter fikk vi også et innblikk i de mange ulike oppfatningene av for eksempel nyere EU-lovgivning.
Valgmuligheten blant de forskjellige fagene er ikke så stor da det må velges 10 av de 12 eller 13 fagene som tilbys. De ukene du har valgt bort fag har du fri og dermed gode muligheter til å reise rundt.

Fagleg utbyte og språk

Undervisningen i alle fag går på engelsk. Det er et slags fransk språkkurs som tilbys av universitetet, men av erfaring er dette mest hygge og ikke så mye språklig utbytte. Det anbefales likevel å dukke opp i disse timene i begynnelsen da han som står ansvarlig for opplegget er en utadvendt brite som har mange gode tips for nye studenter i Lyon.

Dersom man ønsker å lære fransk kan man betale for språkkurs hos en av de mange språkskolene i Lyon. Man kan enten melde seg på kurs som går på kveldstid 1-2 ganger i uka, eller bruke noen av ukene man ikke har undervisning på å følge et intensivkurs. Jeg gjorde det sistnevnte og var veldig fornøyd med språkskolen "Lyon Bleu" og deres undervisningsopplegg. Jeg har også hørt at "Alliance Française de Lyon" hadde et bra opplegg for undervisning på kveldstid.

Universitetsområdet og byen

Lyon er en stor og flott by hvor det finnes tilbud for det aller meste. Det er ofte mange arrangementer rundt om i byen, og det anbefales å følge med på Instagramkontoer som poster om disse for å få med seg hva som finnes, for eksempel @culturel_Lyon. Byen er inndelt i forskjellige bydeler (arrondissements), og det 1. og 2. er gjerne ansett som bykjernen. Her finner man shoppinggater, museum, historiske bygninger og et stort antall restauranter. De hyggeligste cafeene og bakeriene ligger imidlertid gjerne litt utenfor shoppinggatene. I området rundt fakultetet i det 7. arrondissement ligger det for eksempel mange høyt rangerte bakerier. Fakultetet ligger ikke i universitetsområdet til Lyon 3 (som er et stykke utenfor sentrum), men det er lokalisert rett ved elven med gangavstand til sentrum. I dette området kan man også finne mange gode restauranter, barer og cafeer. På fine dager er det veldig hyggelig å sitte langs elven å spise lunsj. Utenom på vinteren, er det også mange steder med uteservering langs elven ved fakultetet. Byen består av mange hyggelige områder, og på dager med fint vær anbefales det spesielt å tusle rundt i Croix Rousse, Place Guichard og Cr Franklin Roosevelt i det 6. arrondissement. Villeurbanne som ligger et stykke utenfor sentrum anbefales det også å sjekke ut. Det er også mange ukentlige markeder på forskjellige plasser i hele byen som selger alt fra kunst og klær til fisk og frukt.

Det er to elver som går gjennom sentrum av Lyon. Langs disse er det laget til hyggelige grønne områder med sykkel og gangsti. Det er derfor enkelt å komme seg gjennom Lyon ved å bruke bysykkel. Kollektivsystemet i Lyon fungerer også godt, og det er ikke noe problem å orientere seg rundt i byen etter at man har fått en oversikt over de ulike bydelene. Lyon føles som en relativt trygg by, selv om det er enkelte områder man skal unngå å gå alene i om kvelden. Dette gjelder spesielt Guillotiere og togstasjonsormådet Part-Dieu.

Det er enkelt å reise på helgeturer fra Lyon med hurtigtog nordover, sørover eller mot Alpene. Det anbefales spesielt å ta turen til byene Annecy, Avignon, Aix-en-Provence og Montpellier. For en mye rimeligere tur kan man også reise med buss gjennom Flix og BlaBlaCar. Det går også bussturer med egne firmaer til skiområder i Alpene som ligger rundt 2 timer fra Lyon.

Bustad

Det rimeligste alternativet er bolig gjennom studentsamskipnaden CROUS. Universitetet har en internasjonal forening som ordner med dette for de internasjonale studentene. Nettsiden deres fungerer ikke alltid helt optimalt (hvert fall ikke på Google Chrome), men de svarer som regel fort på mail. Det anbefales å søke så fort som mulig. Portalen for å søke åpnet 1.november for vårsemesteret 2024. Man kan velge mellom flere typer hybler i ulike deler av byen. Det er lurt å undersøke på forhånd hvor de ulike hyblene ligger i forhold til fakultetet og sentrum, samt hvilken standard hybelen har. Jeg bodde på Benjamin Delessert i det 7. arrondissement med eget bad og delt kjøkken. Herfra var det gåavstand til fakultetet og til sentrum. Hybelen var liten og enkelt utstyrt, men det fungerte helt fint for 3/4 måneder.

Det enkleste og dyreste alternativet finner man gjennom Airbnb. Det var mange som valgte dette da det er veldig kronglete for utenlandske studenter å leie privat gjennom andre sider. Det kreves gjerne flere formaliteter som for eksempel garantist for å få lov til å leie.

Lokasjonsmessig er det best å se etter bolig i det 2., 6. og 7. arrondissement, men unngå boliger som ligger i samme gate som undergrunnstoppet Guillotière Gabriel Péri i det 7.

Sosialt miljø

Ettersom det ofte kun er 20-30 studenter på kullet er det ganske enkelt å komme i kontakt med hverandre. Vi var en majoritet av skandinaviske studenter, men også en del amerikanere og studenter fra andre deler av verden. Det er lurt å være litt frempå de første timene og planlegge noe sosialt med kullet. Universitetet arrangerer ingen sosiale begivenheter for dere, så det er derfor hyggelig å ta initiativ til noe selv.

Det er litt vanskeligere å komme i kontakt med franske studenter, da undervisningen på programmet foregår separat fra de andre studentene på fakultetet. Dersom man ønsker å delta på sosiale ordninger sentralt på fakultetet eller universitetet må man selv oppsøke informasjon om dette. Fagansvarlig på programmet er imidlertid veldig behjelpelig (selv om hun ikke er så god til å svare på mail, det er bedre å oppsøke henne på kontoret) og kan helt sikkert peke deg i riktig retning.

2023

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

21.08.2023 - 22.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å starte prosessen med å skaffe seg bolig tidlig. Selv fant jeg bolig gjennom Association Lyon III International, som er en organisasjon på universitetet som hjelper utvekslingsstudenter med å finne seg bolig. De har en egen nettside hvor du kan finne mer informasjon. Her søkte man bolig via en portal og fikk rangere tre ulike ønsker. Det gjelder å være tidlig ute, da de som søker først har større sjans for å få førstevalget sitt. Vet også at det er andre muligheter til å få hjelp til å finne bolig, feks. gjennom CROUS.

Jeg opplevde at timeplanen ble sendt ut ganske seint rett før avreise. I tillegg ble denne timeplanen plutselig endret på under utvekslingen. Vær derfor obs på dette dersom du planlegger besøk fra familie/venner. Det kan være lurt å vente med å bestille flybilletter og hotell til du er helt sikker på at timeplanen er endelig bekreftet. Vi startet semesteret tidlig i September og var ferdig i midten av Desember (i god tid til å komme seg hjem til jul). Vi hadde også en ukes fri i starten av November.

Undervisningsformer

Undervisningen foregikk ved forelesninger. Hver uke hadde vi nytt fag og en ny foreleser. Forelesningene vart stort sett fra 10-12 og 14-17, med lunsjpause mellom 12 og 14. Det varierte i hvor stor grad man selv måtte delta i undervisningen. De fleste professorene prøvde å engasjere studentene med å stille spørsmål underveis.
Eksamen var individuell hjemmeeksamen som foregikk fra torsdag ettermiddag til søndag kveld. Det var én slik eksamen i hvert av fagene. Det varierte hvor omfattende eksamenene var, men det var aldri noe problem å bli ferdig i god tid før fristen.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet består av en variasjon av blant annet EU-rett, immaterialrett, voldgift og internasjonal selskapsrett. Vi hadde også noen komparative fag, blant annet i erstatningsrett og selskapsrett. Jeg lærte mye om emner vi ikke har hatt særlig mye om på UiB, særlig når det kommer til immaterialrett og voldgift/internasjonal konfliktløsning. De komparative fagene var også veldig lærerike, og gikk for eksempel mye ut på å sammenligne det amerikanske rettssystemet med rettssystemene i de europeiske landene og i EU.
Det var kun et av fagene som overlappet med fag fra UiB (dette var faget Introduction to European Law). Resten av fagene var det mulig å ta, og det var dermed ingen problem å få dekket et helt semester med 30 studiepoeng.

Her er de ti fagene jeg tok (hver fag bestod av tre studiepoeng): International Tax Law, Internet and Digital Copyright Law, International Intellectual Property Law, The Law and Policy of the WTO, Comparative Tort Law, International Commercial Arbitration, International Dispute Resolution, The Law of the EU´s Internal Market, EU and FR Corporate Law in Comparative Perspective, EU Public Contracts, Procurement and State Aid Law.

Fagleg utbyte og språk

For meg var det faglige utbytte bra. Jeg fikk lært om emner jeg ikke hadde vært borti på UiB. Det som trekker noe ned er at fagene var små, noe som gjorde at noe av kunnskapen ble litt overfladisk og vi fikk lite tid til å reflektere.
Å skrive på engelsk gikk overraskende fint, selv om det gjorde at eksamensskrivingen nok tok litt lenger tid for meg enn for de i klassen fra USA og Canada. De fleste professorene var ulike land i Europa, så kravene til engelskferdigheter var uansett ikke så store. De fleste professorene var gode undervisere og var relativt flinke til å forelese på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Fakultetet ligger sentralt langs elva Rhône. Fakultet er stort og fint, og har både lesesaler, bibliotek og kantine.
Lyon er en utrolig fin by med mange fine steder å besøke. Særlig er områdene rundt elvene Rhône og Saône fine. Det er flere museum og andre historiske landemerker å oppdage rundt omkring i byen. Tettheten av restauranter/kaffer og kvaliteten på de er også imponerende. Før jul var det en nydelig lysfest (Fête des Lumières) som virkelig var verdt å få med seg.

Klimaet er et stort pluss. Vi hadde 25 varmegrader og sol helt fram til midten av Oktober. Vær også forberedt på at været kan skifte ganske fort mot høst/vinter (i November og Desember var det ned mot minusgrader enkelte dager). Ta derfor med både sommer og høst/vinterklær.
Lyon har et godt kollektivtilbud med både metro, trikk, buss, samt sykler til leie. Jeg anbefaler å kjøpe månedskort dersom du skal bruke kollektivtilbudet mye (det kostet rundt 250 kroner i måneden for studenter). Det er ellers lett å komme seg rundt til fots.

Jeg vil anbefale deg å ta noen togturer til andre deler an Frankrike. Vil særlig anbefale å dra til Annecy, Paris og Cannes. Det er også mange muligheter ved å ta togturer til ulike byer i Italia og Sveits. Det kan være lurt å bestille togturene litt i forkant, da de ofte blir utsolgt eller blir dyrere jo nærmere reisen er.

Bustad

Vil anbefale å bo i området Presqu'ile (nært det juridiske fakultetet også) eller i nærheten av dette området. Selv bodde jeg i bydelen Monplaisir, og hadde en 25 minutters gåtur til fakultetet. Jeg betalte 530 euro i måneden (ikke inkludert strøm) for en studioleilighet på 18 kvadratmeter. Som sagt fant jeg bolig gjennom Association Lyon III International. Det er likevel mulig å finne bolig på egen hånd (feks. gjennom Airbnb), men prisene kan da være noe høyere.

Sosialt miljø

Jeg synest det sosiale miljøet var bra. Folk var flinke til å ta intitiativ, og man kunne bestemme selv hva man ønsket å bli med på. Klassen min hadde en WhatsApp-chat hvor alle inviterte hverandre til å bli med på ting. Klassen bestod av studenter fra ulike deler av verden, flertallet var fra USA og Canada. Det likevel også flere der fra de andre nordiske landene, slik at man ikke følte seg så alene. Universitetet arrangerte også flere sosiale aktiviteter for utvekslingsstudenter. Som utvekslingsstudent var det i tillegg mulig å bli med på ukentlige treninger med aktiviteter som håndball, fotball, dans osv.

2022

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

19.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å finne ut hvor man skal bo tidlig. AirBnB var ganske dyrt, og det var flere medstudenter som hadde problemer med utleierne sine. Anbefaler derfor å søke studentbolig gjennom CROUS. Du får informasjon fra universitetet om hvordan dette gjøres, men det må sies at prosessen kan være litt kronglete/utdatert. Man får bestemme hva sine egne behov er, men for min del synes jeg det var deilig å leie en "studio apartment", slik at jeg slapp å dele bad og kjøkken med andre. Dette kostet ca. 6000 kr. i måneden (strøm i tillegg). De fleste steder er trygge i Lyon, men ville holdt meg unna Guillotière når det kommer til valg av bosted. Ellers er det nok "best" å bo ved Presquile, men så lenge man er tilknyttet kollektiv transport, så er det ikke så farlig om man ikke bor sentrumsnært. Kollektivtilbudet er forøvrig veldig godt, og det anbefales at man kjøper månedskort (250kr p/måned for studenter) med en gang.

Undervisningsformer

Det er ett fag per uke, med en ny foreleser. Det var som regel hentet inn en gjesteforeleser fra et annet universitet og/eller land. Som regel svært dyktige forelesere, som virkelig er eksperter på sitt felt. Det må likevel sies at undervisningen kunne bli noe ensformig da det kun er forelesninger. Veldig lite gruppearbeid, med mindre foreleseren la opp til gruppeeksamen.

En typisk dag er forelesning 10-12, lunsj fra 12-14, og forelesning igjen fra 14-17. Eksamensoppgaven ble som oftest publisert på torsdager, med frist til søndag. Som regel hadde man dermed fredager fri for forelesninger. Man har også fri i høstferien i tillegg til i de ukene man ikke har fag.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var bra - veldig variert, og man lærte mye nytt. Vær likevel obs på at noen fag kan overlappe med fag fra UiB, særlig NIRI, så undersøk gjerne hvilket fag du skal velge bort litt tid i forveien.

Fagleg utbyte og språk

Klassen er internasjonal, og det gikk derfor for det meste i Engelsk. Rettskildebildet og eksamen var også på Engelsk, så man merket fort bedring på engelsken. Det var også et franskkurs 1-2 dager i uken, med helt elementær fransk, men man lærte mer av å prate i butikker/på restauranter osv.

Universitetsområdet og byen

Selve universitet ligger veldig sentralt i byen, og det er lett adkomst til koselige kafeer der man kan ta seg lunsj i pausen. Forøvrig er byen veldig vakker, og det er flere museum og andre historiske landemerker å oppdage. Man kan gå nesten overalt, og det er særlig hyggelig å gå langs elvene.

Noe som kan være greit å få med seg er at Lyon er en veldig stor bo, selv om den ikke ser sånn ut på kartet, og avstanden er dermed også mye større enn man først skulle tro. Lyon er også veldig sentralt plassert i Europa, og det anbefales virkelig å dra på så mange dagsturer og helgeturer som mulig. Vi var i Paris flere ganger, Torino, Milano, Grenoble, Geneve og Annecy, og kunne sikkert reist enda mer. Mange koselige byer som man kan ta bussen til for en billig penge. Ved lengre reiser anbefales tog.

Bustad

Jeg bodde på Studio Lumiere, i en studioleilighet i Monplaisir. Det var vaskekjeller og resepsjon med en "husbestyrer" som var som regel tilgjengelig i arbeidstiden, eller også på mail. Opplevde området som veldig trygt, og studentboligen som renslig.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i klassen var så som så. Mange kanadiere og amerikanere, så der ble det litt kulturkræsj. Vi ble imidlertid godt kjent med de andre norske, og også de andre norske som gikk på den katolske skolen.

2020

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

02.09.2019 - 17.01.2020

Førebuingar/praktiske tips

Det er viktig å skaffe seg bolig FØR man reiser til Lyon. Flere i klassen min hadde store problemer med å skaffe seg sted å bo etter at de ankom. Jeg søkte gjennom Lyon 3 International Association, og det funket fint. Andre i klassen skaffet seg sted å bo gjennom Airbnb, og dette gikk også fint. Skal man leie privat så blir det straks mer å tenke på. Da må man blant annet skaffe kausjonist, ordne strømavtale etc.

På LL.M.-programmet har kontaktpersonen ordnet all registrering gjennom et skjema du fyller ut på forhånd via mail. All slik registrering er veldig enkelt og greit. De som jobber på utvekslingskontoret ved UiB er også hjelpsomme og ser til at alt går i orden med Erasmus osv.

Undervisningsformer

Undervisningsformen vil være den største omveltningen fra det man er vant til i Norge. Ved LL.M.-programmet har man et nytt fag hver uke. Det sier seg selv at kunnskapen man sitter igjen med er overfladisk. De ulike fagene er stort sett bygget opp som innføringsfag. Skoledagene er også uvanlig lange for en UiB-student. En typisk uke ser slik ut: Mandag 10-12 og 14-17, tirsdag 10-12 og 14-18, onsdag 10-12 og 14-17, torsdag 10-12 og eksamen fra torsdag, som skal leveres søndag kveld. Dette er typisk klasseromsundervisning, med ulik grad av oppfordring til deltakelse fra salen.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ville velge emner fra LL.M.-programmet de tilbyr ved Jean Moulin 3. Dette har man mulighet til som utvekslingsstudent fra UiB. Fagene er for det meste spennende, men til gjengjeld har man ikke så mange valg. På høstsemesteret kan man velge mellom 12 ulike fag, deriblant et "research project". Ellers er fagene innenfor paraplyen International Business Law. Blant fagene var det mye opphavs- og IP-rett, samt en del EU-rett og ulike former for internasjonal konfliktløsning.

Fagleg utbyte og språk

Dersom man ønsker mest mulig rent faglig utbytte er det nok bedre å bli hjemme i Bergen. På den annen side, så har engelsken kommet seg betraktelig. Man går i klasse med mange fra USA og Kanada, så både dagligdags engelsk, og ikke minst juss-engelsk blir mye bedre på kort tid. Jeg anser meg selv for å ha et helt gjennomsnittlig nivå i engelsk for en 24-åring, men det var krevende å skrive eksamen på mange sider et par uker etter jeg kom ned. Dette språklige utbyttet er jeg veldig fornøyd med og har egentlig vært verdt utvekslingsoppholdet i seg selv. Jeg synes i grunn det er viktigere å ha et generelt godt nivå i juss på engelsk enn å bli veldig god på for eksempel internasjonal voldgift (Det er uansett vanskelig på en uke).

Universitetsområdet og byen

All undervisning foregår i en flott bygning ved elven. Det er veldig sentralt, og greit å komme seg til enten til fots, med sykkel eller kollektivtransport. Da jeg var der var det en del byggearbeider, men ingenting som gikk ut over min opplevelse. Rommene vi var i var nyoppussede, og det er et fint bibliotek i bygget.

Lyon som by er veldig bra! Det er en stor by i europeisk sammenheng, men den føles ikke veldig stor. Sentrum er kompakt, og man kan bo sentralt og ha gåavstand til det aller meste. Jeg tok meg mest rundt ved hjelp av bysykler. Disse er overalt, og abonnementet koster bare 16,50 Euro for et helt år. Lyon er en matby, og det merker man. Her kan man spise veldig gode treretters måltider til under 300 kroner. Kultur- og sportstilbudet er også veldig bra. Klimaet er også et pluss, i og med at det er gode temperaturer helt til månedsskiftet oktober/november.

Bustad

Jeg bodde i en studioleilighet i et leilighetskompleks for studenter. Dette lå litt i utkanten av den innerste sentrumskjernen. Det var imidlertid bare 20 minutter å gå, 10 minutter med sykkel eller 5 minutter med t-banen ned til hjertet av sentrum. Jeg anbefaler å bo på Presqu'île, som er midt i sentrum, eventuelt 3., 6. eller 7. arrondissement. Da er du omtrent uansett sikret god beliggenhet.

Sosialt miljø

Dert sosiale miljøet i klassen var veldig bra. Jeg ble raskt kjent med mange i klassen og vi hadde et fint samhold gjennom hele oppholdet mitt. Klassen besto av mange fra Skandinavia, noen islendinger, mange kanadiere, mange amerikanere og noen fra ellers rundt om i verden. Det eneste som er litt synd med LL.M.-programmet er at man ikke har noen åpenbar arena for å bli kjent med franskmenn. Dette må man derfor ut av universitetet for å finne, for eksempel gjennom å delta i sportsaktiviteter eller andre grupper. Det klarer man, men da må man være litt frempå. Litt sånn som utvekslingsstudenter i Norge, med andre ord.

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

02.09.2019 - 17.01.2020

Undervisningsformer

Hver uke består av ca. 18 undervisningstimer. Hovedsakelig undervisning fra kl. 10-17/18 med to timer lunsj midt på dagen, pluss en dag med bare to timer undervisning. Det var litt i meste laget for en bergensstudent som er vant til maks to timer om dagen, men til gjengjeld var det stort sett ikke nødvendig å lese etter skolen.

Undervisningen var ganske ensformig i enkelte fag, der en professor leste opp fra et manus eller snakket fritt uten avbrytelser. I andre fag var det mer interaktiv undervisning der studentene deltok med innspill/løsningsforslag etc. I noen emner hadde muntlig deltakelse innvirkning på sluttkarakteren i faget.

Vurdering av emnetilbodet

Det tilbys 11 fag i løpet av semesteret, og norske studenter må ta 10 fag for å oppnå 30 studiepoeng. Det er nytt fag hver uke, som også betyr at det er eksamen hver uke. Det er utelukkende hjemmeeksamen som deles ut enten torsdag eller fredag og skal inn søndag eller mandag. Jeg synes noen av eksamenene relativt krevende. Det skyldes nok delvis at eksamen faktisk var vanskelig, delvis at jeg ikke fikk med meg like mye i undervisningen pga. språklige utfordringer. Det forventes samtidig langt mindre enn det forventes på eksamen i Bergen, det var ikke særlig vanskelig å få ståkarakter.

Fagene som ble tilbudt høstsemesteret 2019 i kronologisk rekkefølge:
International Commercial Arbitration, International Merges and Acquisition, International Intellectual Property Law, Internet and Digital Copyright Law, The Law and Policy of the WTO, Introduction to the European Law, The Law of the EU’s Internal Market, International Copyright Law, International Dispute Resolution, Comparative Tort Law og International Tax Law.

Generelt sett var det interessante fag. Jeg likte særlig the Law of the EU's Internal Market, da vi ikke har lært noe materiell EU/EØS-rett i Bergen. Samtidig gled mange av fagene litt i hverandre, særlig Copyright-fagene. Det var også en utfordring å lære internasjonal rett på områder man overhodet ikke har kjennskap til nasjonalt, slik som Copyright for min del. Personlig synes jeg det var litt mange fag å ha på et semester, og ville nok ha foretrukket færre fag med flere studiepoeng.

Fagleg utbyte og språk

Fordi vi skulle ha eksamen i et fag samme uken som vi hadde undervisning i det, følte jeg personlig at jeg ikke fikk tid til å reflektere noe over det vi faktisk hadde lært. Derfor synes jeg ikke det faglige utbyttet har vært særlig høyt, selv om det var god kvalitet på det faglige materialet og undervisningen. Det ble rett og slett altfor mye informasjon på altfor kort tid.

Universitetsområdet og byen

Lyon er en super by som tilbyr alt! Mange fine turmuligheter i byen og området rundt, samt gode togforbindelser til fine småbyer utenfor Lyon. Byen er kjent for å være Frankrikes mathovedstad, så restaurant- og barutvalget er stort. Et annet pluss er været. Det var sommertemperaturer ut i oktober!

Jeg tok ikke så mye kollektiv transport mens jeg var i Lyon, men jeg fikk inntrykk av at tilbudet var greit, med både metro, trikk og buss. Ellers er bysykkeltilbudet supert, et årsabonnement koster bare 16,5 euro om man er under 25 år. Sykkelstasjoner finnes overalt, det samme gjør sykkelveier.

Bustad

Det anbefales å ordne bolig så tidlig som mulig! Noen studenter i klassen min hadde ikke permanent bolig på plass før to uker ut i semesteret, som ikke er en morsom situasjon å være i. Jeg leide bolig via AirBnB, og det funket helt supert. De fleste i klassen min leide gjennom AirBnB. Universitetet har ikke egne studentboliger, men det er noen firmaer som leier utelukkende til studenter. Da må man ofte ordne strøm, dyne/pute, etc. selv, så det kan være verdt å tenke gjennom på forhånd om det er noe man orker å bruke tid og penger på.

Det anbefales å bo i nærheten av skolen, helst på Presqu'île. Da bor man sentralt og har alt i nærheten. Jeg bodde like ved Parc de la Tête d'Or, og det tok meg ca. 10 minutter å sykle til skolen og sentrum. Skulle likevel ønske jeg bodde litt nærmere sentrum, særlig med tanke på å dra ut å spise/dra på byen etc. på kveldstid.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var godt! Vi var den største klassen de har hatt på noen år med litt over 40 studenter. 10 stk fra Skandinavia, og resten var hovedsakelig fra USA og Canada. Det var ingen fadderuke dessverre, men vi ordnet noe sosialt på egenhand. Sosialt sett blir det hva man gjør det til. Alle har nettopp flyttet til en ny by uten å kjenne noen, så alle er interessert i å få seg venner.

2017

Vår 2017 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2017 – Integrert master i rettsvitskap

09.01.2017 - 09.04.2017

Førebuingar/praktiske tips

Ettersom jeg tok emner fra LL.M in International and European Business Law, var all min undervisning på engelsk. Det var derfor ikke nødvendig for meg å ha gode franskkunnskaper, selv om det absolutt anbefales for trivselen sånn ellers.
Det kan også anbefales å skaffe seg et fransk mobilabonnement, men dette er noe man ordner når man kommer ned.
Kontaktpersonen ved Jean Moulin er utrolig flink og ordner det meste slik at man ikke trenger å tenke så mye på forberedelser før man drar.

Undervisningsformer

Undervisningen består i forelesninger, og det viktigste er egentlig bare å få med seg det foreleserne går igjennom. Vi fikk noe materiale tilsendt som de anbefalte oss å lese, men det var ofte lite tid til dette, da det var ganske lange dager. Det må sies at semesteret på dette programmet er kort og intenst. Man har ofte fulle dager med forelesning fra mandag-torsdag, også får man utlevert en hjemmeeksamen på fredagen som man må levere innen søndags kveld. Med det sagt, så har man også en del dager man er ferdig tidlig eller har fri, i tillegg til at man har to ukers ferie i løpet av semesteret. Semesteret er jo også ferdig i starten av april, så man har gode muligheter for å bruke resten av våren på å reise eller lære seg mer fransk.

Vurdering av emnetilbodet

Dersom man vil ha alle emner på engelsk og velger LL.M-programmet, så har man bare emner tilknyttet "Business Law" å velge mellom. Vi var flere som skulle ønske oss emner innenfor andre rettsområder også. Likevel var det flere spennende fag som skilte seg litt ut, som for eksempel Protection of Cultural Property.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet begrenses litt av det faktum at man som regel bare har én uke på hvert fag (hadde 9 fag til sammen). Det kan også føles litt fremmed i starten, å ha alt på engelsk og ha såpass vanskelige fag som man ikke har vært borti før. Det gikk likevel bedre enn forventet, og man venner seg til undervisningen etterhvert. De fleste norske studenter har jo gode engelskkunnskaper fra før, men det faglige språket forbedres jo litt etter et slikt semester. Fransken må man ta ansvar for selv. Det er et innføringskurs i starten med litt franskundervisning, men utover dette må man bare kaste seg uti det på fritiden.

Universitetsområdet og byen

Jeg forelsket meg helt i byen i løpet av dette semesteret. Lyon er en uoppdaget perle! Som Frankrikes nest største by, er den av god størrelse slik at man alltid kan oppdage noe nytt. Samtidig er det en rolig atmosfære, og man føler seg "hjemme" i byen. Dersom man er en livsnyter som er glad i mat, kunst, og kulturliv, er dette byen for deg. Og hvis man er nysgjerrig, vil man oppdage at byen har veldig mye forskjellig å by på. Noe til enhver smak! Mest av alt er det stemningen som særpreger denne byen. Her sitter man langs elvene, på kaféer og barer til alle tider, og det typiske franske finnes overalt. Universitetet ligger ganske sentralt, og er et flott bygg med fin utsikt mot elven, Le Rhône.

Bustad

Jeg fant bolig gjennom airbnb. Dette var litt dyrere enn mange av mine klassekamerater, men verdt det etter min mening. Jeg anbefaler å bo sentralt, kanskje helst på Presqu'île (som er området mellom de to elvene). Det finnes jo også studentboliger, men disse ligger ikke så sentralt. Utover dette er det flere hjemmesider og facebook-sider hvor privatpersoner leier ut rom til greie priser.

Sosialt miljø

I klassen min var det folk fra hele verden. Flest amerikanere og skandinavere vel og merke. Vi var en ganske liten klasse, noe som gjorde det lett å bli kjent. Det finnes også masse tilbud for Erasmus-studenter, men vi som gikk LL.M fikk ikke med oss så mye av dette. Det var imidlertid også norske og internasjonale studenter på Lyon 2 som vi tilfeldigvis ble kjent med, så mulighetene er mange dersom man er litt frampå. For å bli kjent med franskmenn må man være ekstra frampå, men dette anbefales for en litt mer autentisk opplevelse.

Bilde av Université de Lyon
Foto/ill.:
© David VENIER - Université Jean Moulin Lyon 3

Informasjon