Hjem
Studentsider
erasmus+

Aix-Marseille Université og Institutt for økonomi (ERASMUS+)

  • LandFrankrike
  • Studieplassar1
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Når i studiet kan eg reise

Studentane må ha fullført 60 studiepoeng før avreise. Studentar ved bachelorprogrammet i samfunnsøkonomi vert råda til å dra på utveksling etter at dei har bestått 3. semester. Studentar ved profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi og bachelorprogrammet i politisk økonomi vert råda til å ta utvekslinga i 4. semester.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Aix Marseille Université er eit stort offentleg forskingsuniversitet som blei grunnlagt ved samanslåinga av dei tidlegare uavhengige institusjonane Université de Provence, Université de la Méditerranée og Université Paul Cézanne i 2012. Det har eit breitt fagtilbod og heile 70 000 studentar. Universitetet har i alt fem campusar. Desse er fordelte på byane Aix-en-Provence og Marseille.

Både Aix-en-Provence og Marseille er kystbyar. Dei ligg om lag 30 kilometer frå kvarandre i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur, på Frankrikes sørkyst mot Middelhavet. Marseille er den klart største av dei to, med over 1,5 millionar innbyggarar i storbyområdet, medan det bur i underkant av 150 000 i Aix-en-Provence.

Bustad

Universitetet samarbeider med den lokale studentsamskipnaden CROUS, og har eit avgrensa tal bustader til disposisjon for internasjonale søkarar. Norske studentar i Frankrike kan søke om økonomisk stønad frå Caisse d'allocations familiales (CAF).

Semesterinndeling

September - januar og januar - juni.

Studentrapportar

2024

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Det er ikke til å legge skjul på at det ble litt stress i dagene før avreise, fordi det franske byråkratiet er litt gammeldags. Nettsidene til skolen og studentboligen var litt vanskelige å sette seg inn i, men man får tilsendt en "bruksanvsning" av utvekslingskoordinatoren. Jeg støtte på en del vanskeligheter likevel, så tips er å sette av god tid til å gå gjennom alt steg for steg, og ikke la seg stresse, så ordner det seg til slutt.

Utvekslingskoordinatoren i Frankrike kan ikke engelsk, så send mail på fransk.

Undervisningsformer

Den eneste undervisningsformen var forelesninger, som for øvrig var frivillige. Vi hadde ingen pensumbøker. Universitetet legger opp til at studentene skal transkribere (ord for ord) det professorene sier. Det varierer veldig hvor tydelig professoren snakker, eller hvor mye de andre i forelesningssalen prater, og det var dermed ingen av oss som lagde egne notater. Det er vel rundt 6-14 forelesninger i hvert fag, og vi var i 1-3 av dem... Vi fant raskt ut at det beste er å få tak i notater fra franske medstudenter. Det var veldig enkelt, fordi alle er veldig villige til å dele notatene sine. Når det nærmet seg eksamen fikk vi tilgang på ett stort dokument (35-60 sider) i hvert fag, enten fra tidligere eller gjeldende år, som vi pugget på i 2-3 uker før eksamen. Dette var nok til å bestå, og alle er overraskede over hvor lite som kreves. Det skal sies at vi leste veldig mye i denne eksamensperioden (som på Dragefjellet).

Alle eksamenene er muntlige og i starten/midten av mai. De franske studentene har skriftlige eksamener, så de muntlige eksamenene er kun for utvekslingsstudentene. Dette er som regel en samtale med læreren i 5-15 minutter, men kan også måtte trekke en lapp med et tema, og forberede seg i 15 min, før man presenterer dette temaet og får utdypningsspørsmål. De fleste professorene er veldig snille, og særlig tålmodige med språket. Hvis vi ikke kunne svare, ga de oss et nytt spørsmål. Man får karakter 1-20, og trenger 10 for å bestå. Får man 5-9 får man ta gjentak (rundt to uker senere). Det varierer selvsagt fra professor til professor og fag til fag hvor lett det er å bestå, og det var én utvekslingsstudent som strøk og måtte ta gjentak. Jeg mener altså ikke å si at man ikke skal jobbe i det hele tatt.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et stort og bredt emnetilbud, både innenfor fransk og internasjonal privat- og offentlig rett. Vi kunne velge både bachelor- og masteremner. De gir alle 6 studiepoeng, så du velger 5 fag. For tiden finnes bare 4 engelske fag, så du må velge minst ett fransk fag. Derfor anbefales det å ha hatt noe fransk fra før. Jeg hadde fagene «Droit du contentieux de l’union europeenne», «Droit international humanitaire», «Settlements of Transnational Disputes», «International Human Rights Law» og «Introduction to English Legal Culture». Alle fagene var veldig spennende, men fagene er små og nivået er ikke spesielt høyt, vil jeg si. Derfor var semesteret juss-faglig veldig «chill», og semesteret har opplevdes mest som en ferie eller språkreise.

Fagleg utbyte og språk

For andre enn norske utvekslingsstudenter, krever universitetet B2-nivå. Om man bare har hatt fransk på videregående, må man derfor forvente at de andre er flinkere enn seg i fransk. Sånn var det for meg, men det ble egentlig fint, fordi det var lettere å bli bedre når jeg pratet med noen som var flinkere enn meg selv. I starten var det litt utfordrende med fransken, men etter språkkurs gikk det mye bedre!

Jeg anbefaler på det varmeste å ta språkkurs ved IS språkskole! Det er en svensk-drevet skole ligger i ytterkanten av byen. Vi tok turen dit første uken, og begynte uken etter. Henvend deg til Anna Diaz. Hun kan skreddersy et kurs som dekkes akkurat av de 24 000 kr man får av lånekassen i språkstipend. Her er det viktig (!!) å sørge for at opplegget innfrir vilkårene for språkstipendet. Vi var tre nordmenn som gikk sammen, 3 timer hver dag i 4 uker. Første uke var det bare oss, før vi hadde to uker sammen med 8 andre, både yngre og eldre (70-åringer). Siste uke var det igjen bare oss. Læreren var superflinke og sprudlende, timene var veldig interaktive, og vi ble raskt mye bedre. Da vi var ferdige med språkkurset i midten av februar var vi klare for å gå i forelesninger, noe som var perfekt fordi masterkursene begynte akkurat da.

Universitetet tilbyr også et språkkurs, men dette fikk vi lite utbytte av, og bestemte oss for å slutte tidlig. Jeg vil derfor heller anbefale privat språkkurs.

Ellers anbefaler jeg også å bli kjent med franskmenn. Vi fikk oss en veldig god fransk venn som var veldig tålmodig med oss, og hang med oss mye av tiden, slik at vi fikk pratet mye. En fin måte å bli kjent med de franske studentene er gjennom sportstilbudet på universitetet. Jeg var med på en randonnée-gruppe (gikk 7-timer lange turer i fjellet og langs kysten), og da fikk jeg pratet masse fransk!

Universitetsområdet og byen

Studentboligene ligger bare 10-15 min gange fra Universitetet. Det juridiske fakultetet er nydelig, har et stort bibliotek og en billig kantine. Du kan få en tre-retters lunsj til 3,30 euro.

Universitetet og boligen ligger i en liten by sør i Frankrike, som heter Aix en Provence. Det er en romantisk, provencalsk, rustikk og trygg by. Menneskene som bor her, er høyt utdannet og har god råd, og byen er mye dyrere enn andre byer i Frankrike. For nordmenn er det meste likevel litt billigere enn i Norge, men man finner mange eksklusive butikker for de som er glade i å shoppe fine ting...

Vil man en tur til Marseille, er det bare 20 min med buss for 2 euro. Man er også nær søralpene, hvis man ønsker seg en tur på ski. Vi har vært mye på stranda i Cassis, gått fotturer på Calanquene og badet der. Det er også et høyt fjell (Sainte-Victoire) en kort busstur unna. Det tar cirka 4 timer opp og ned, og anbefales! Det er chevre-luktende geiter på veien og et kloster på toppen der man kan overnatte.

For dem som er glade i en god fest, er Aix en skikkelig fin by for festing! Det er en «bargate» full av barer, klubber og god nattmat. Der er det fullt av liv nesten hver dag. Alkohol får man til veldig gode priser. Det er kort vei hjem fra sentrum og det føles alltid trygt å være full.

Bustad

Vi bodde i studentbolig gjennom Crous, noe tilsvarende Sammen. Det var enkelt å få rom, fordi utvekslingskoordinatoren i Frankrike søkte for oss. Her er det viktig å følge med i mailboksen, fordi det gjelder å være raskt ute med å takke ja til at koordinatoren gjør dette.

Det finnes 3 ulike campus, og utvekslingsstudentene fordeles på disse. De er så som så, men supersentrale og i hyggelige omgivelser. Rommet er bare 9 kvadrat, men man har eget bad, pult, skap, seng og et lite kjøleskap. Hver etasje har sikkert 100 små rom, og er uten stue. Rommene står ellers tomme når man flytter inn, så man må handle inn essensielle ting selv. På kontoret til utvekslingskoordinatoren setter vi igjen gryter, panner og annet, som neste års studenter kan hente seg. Jeg tok med dyne hjemmefra. Man har tilgang på kjøkken med kokeplater, men de mangler ovn og søppelkasse, så det er vanskelig å lage mat. Man betaler imidlertid bare 1500 euro (!!) for et helt semester, så man har masse penger til å gå ut og spise og til å bruke på annet!!

Det er også mulig å leie privat, men byen er veldig dyr, og man må nok forvente å betale minst 120 euro i måneden.

Sosialt miljø

Vår opplevelse var at det var veldig lett å bli kjent med de andre utvekslingsstudentene, fordi alle som velger å dra på utveksling er så åpne for og «desperate» etter å bli kjent med nye. Vi Erasmus-studentene ble fort en god gjeng, og var en god blanding fra Italia, Polen, Tsjekkia, Canada, Colombia, Danmark og Norge.

Når det gjelder franskmenn, trodde vi før vi kom hit at de var litt lukkede og skeptiske til folk som ikke snakker så godt fransk, men det viste seg å være feil! De fleste er veldig interesserte i oss, både på universitetet, i og på byen, og synes vi er søte når vi prøver å prate med dem:) Mange unge er også gode i engelsk.

Ellers finnes det en organisasjon som lager sosialt opplegg for Erasmus studenter: ESN. De arrangerte en slags «velkomstuke» i starten av semesteret med fester og annet opplegg vi kunne være med på, og fortsatte med dette utover semesteret, med minst ett arrangement i uken.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Jeg anbefaler å sette av god tid til søknadsprosessen. I Frankrike bruker de byråkrati til å sysselsette folk, så man må være forberedt på tidkrevende prosesser der man fyller ut mange skjemaer. I tillegg forventer de ofte at man svarer på en mail innen 12 timer. Jeg anbefaler derfor å sjekke mailen minst to ganger i døgnet i søknadsperioden.

Undervisningsformer

Undervisningen på Aix-Marseille Université (AMU) ligner til en viss grad på undervisningen på UiB. Man har forelesninger i store saler som varer i rundt to timer. Universitet arrangerer ikke kollokviegrupper, så dette må man ordne selv. Professorene bruker ikke PowerPoint, og undervisningen er generelt mindre pedagogisk enn i Norge.

Videre er alle eksamener muntlige. Det stilles lave krav til Erasmus-studentene, og det var tilstrekkelig for min gruppe å begynne å lese to uker før eksamensperioden.

Vurdering av emnetilbodet

Aix-Marseille Université tilbyr mange forskjellige fag. Man velger fem juridiske fag og gjennomfører muntlig eksamen på rundt 10 minutter i hvert av fagene. Jussfagene på AMU er generelt enklere enn jussfagene på UiB. Det stilles mindre krav til dybdekunnskap, spesielt i fagene som foregår på engelsk.

Undervisningen som foregår på fransk er derimot nærmest umulig å følge, med mindre man allerede er god i språket. Min gruppe fokuserte på å lære fransk fremfor juss, slik at vi kunne bestå muntlige eksamener. Dersom man stryker en eksamen er det heldigvis mulig å prøve på nytt, med noen unntak, avhengig av hva underviseren tillater.

Fagleg utbyte og språk

Blant utvekslingsstudentene har det vært mest fokus på fest og morro. Folk er her for å ha det gøy og møte nye folk, og svært få er opptatt av å studere. Likevel er det mulig å lære mye om fransk og internasjonal juss. For min del har jeg lært en del om hvordan Common Law praktiseres i England og USA og hvordan dette rettssystemet skiller seg fra Civil Law som praktiseres i Norge.

Utvekslingsoppholdet er også en utmerket mulighet til å bli god i fransk. AMU tilbyr gratis franskkurs. Min gruppe tok et kurs på privatskolen IS Aix-en-Provence som var enestående. Dersom man tar franske fag på AMU kan man få dette kurset dekket av Lånekassen. Kurset anbefales på det sterkeste!

Universitetsområdet og byen

Aix er en perfekt studentby. Man kan gå til alt og det finnes mange fine barer og restauranter i sentrum. Arkitekturen er flott og klimaet er behagelig. Kollektivtransport fungerer fint. Byen er mye mer trygg og renslig enn andre franske byer, herunder Grenoble og Marseille. Det står Range Rovere parkert overalt og man merker generelt at velstanden er høy.

Den eneste ulempen er at Aix er en dyr by å bo i. Dersom man ikke sikrer seg en studentbolig, kan det bli dyrt og vanskelig å komme seg inn på det private leiemarkedet. Maten er også noe dyrere her enn i resten av Frankrike. Det er fremdeles billigere enn i Norge, men på grunn av den svake kronekursen kan det være lurt å sjekke nettbanken jevnlig slik at man ikke går på en smell.

Bustad

Studentbolig tildeles av Crous Aix-Marseille. Boligen koster 260 euro i måneden og man må betale for hele leieperioden i januar. Tross dette er det svært god verdi for pengene. Man får et rom på rundt 10 kvadratmeter med pult, 90-seng, skap, eget bad og kjøleskap. Møblene er relativt moderne og fellesarealene vaskes regelmessig. Felleskjøkkenet minner imidlertid om et fengselskjøkken. Stolene er boltet fast i gulvet for å unngå de blir stjålet, og det finnes stekeplater men ingen ovner.

Bortsett fra kjøkket har studentboligene fungert utmerket og det anbefales å sikre seg en bolig slik at man unngår det private markedet. En franskmann jeg møtte på klubben fortalte meg at han betaler nesten like mye i leie her som i Paris. Søknadsprossen er litt kronglete og det er viktig å være på ballen og sjekke eposten daglig.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet har vært fantastisk. Alle utvekslingsstudentene er hyggelige og interesserte i å møte nye mennesker. Kulturen i Sør-Frankrike er veldig chill og franskmennene er mye mindre arrogante enn stereotypen. Videre er det stor stas å lære om andre kulturer og rettssystemer. Man får nye perspektiver som gjør det enklere å sette pris på alt som fungerer bra i Norge.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Det administrative arbeidet før utveksling er en krevende prosess, og all kommunikasjon med vertsuniversitetet foregår på fransk. Det administrative systemet i Frankrike er tungvindt og utdatert og det er en hel del dokumenter som skal fylles ut. Vær forberedt på å sette av en del tid til utfyllingen av disse dokumentene da slurvefeil kan gjøre hele prosessen mye vanskeligere. Mine to største råd, finn ut om det er andre studenter som også skal til Aix-Marseille og koordiner med dem, og bruk studiekoordinator i Aix og UiB for det de er verdt!

Før avreise er det også nyttig å lage en pakkeliste. Sett av god tid i forveien og se for deg hva du skal gjøre i Sør-Frankrike og pakk deretter. Dersom du reiser ned i januar måned må du belage deg på kalde dager. Man kan først forvente stabil varme nærmere april/mai.

Undervisningsformer

Undervisningen for utvekslingsstudenter går utelukkende i å følge forelesninger. Ingen forelesninger er obligatoriske, men alt som blir sagt på forelesningene er pensum for eksamen. Foreleser bruker ikke powerpoint, alt blir lest opp.

Franske studenter har som vane å skrive ned hvert eneste ord som blir sagt og bruke dette som lesemateriale før eksamen. Til forskjell fra dem er ingen av eksamene for utvekslingsstudentene skriftlige, alt er muntlig. De franske studentene er stort sett veldig hyggelige og deler gjerne notatene sine dersom man spør. Noen få forelesere gir også utvekslingsstudentene sine egne notater som de selv bruker i forelesningene.

Vurdering av emnetilbodet

Aix-Marseille tilbyr et variert spekter av fag. Jeg tok personlig 3 franske fag og 2 engelske fag. Fagene man kan ta varierer noe fra semester til semester, men man må uansett velge franske fag da det ikke er nok engelske fag til å fylle et helt semester. Erfaringsmessig er professorene noe mindre strenge med utvekslingsstudentene når man avlegger eksamen på fransk enn på engelsk. Det er mulig å endre Online Learning Agreement (OLA) etter ankomst i Frankrike, og det er derfor mulig de første ukene å delta på forelesning i forskjellige fag for å se om man liker faginnholdet/professor.

For utvekslingsstudentene får man også tilbud om gratis språkkurs og et eget juridisk fag (terminologie juridique) utelukkende for utvekslingsstudenter. Jeg anbefaler alle å velge både det juridiske faget og språkkurset.

Det juridiske faget finner sted den første uken av studiestart og er et intensivkurs for utvekslingsstudentene i fransk juridisk terminologi og det franske juridiske systemet. Professorene i dette faget er åpne for spørsmål studentene skulle ha og det er en fin måte å venne seg til å ha undervisning på fransk.

Språkkurset går over en 10 ukers periode der man har én økt i uka på ca. 3 timer.

Det går også an å ta et intensivspråkkurs utenfor Universitetet blant annet på IS språkskole i Aix. Dette er en privat institusjon, men dersom man oppfyller lånekassens vilkår for språkkurs kan man få dette 100% dekket. Jeg gjorde personlig ikke dette, men vet om flere andre norske studenter som brukte dette tilbudet og som gjorde store fremskritt med fransken.

Fagleg utbyte og språk

Et høyt nivå i fransk anbefales. Jeg tok et franskemne ved UiB semesteret før utveksling (Fransk kulturkunnskap og frankofoni / FRAN124) for å venne meg til undervisning på fransk. Ved avreise hadde jeg et nivå på B2 og har i løpet av semesteret kommet meg opp på C1, noe som var godt nok for å følge med i forelesning og bestå eksamen.

Hvis målet ditt er å bli flytende i fransk bør man være flink til å oppsøke franske studenter. Det er lett å ende opp i en gjeng sammen med andre utvekslingsstudenter, men da ender samtalene ofte opp i engelsk.

Hva gjelder det faglige utbyttet av de juridiske fagene er det veldig variert fra fag til fag. Enkelte fag er veldig krevende, med store pensum og høye forventninger. Andre fag er mye lettere. Dette kommer stort sett an på professoren. Hva som er likt for alle fagene er at det er lite til ingen fokus på forståelse og praktisk anvendelse av jussen, men heller at man skal kunne huske og gjengi pensum.

Hadde jeg skulle velge på nytt hvilke jeg nok valgt flere franske fag da jeg følte det faglige utbyttet jeg fikk av disse fagene var større enn i de engelske fagene.

Universitetsområdet og byen

Aix-en-Provence er en idyllisk provencalsk by som er perfekt størrelse for studenter. Byen kryr av liv med lokalbefolkning, turister og studenter. Kun en kort busstur unna turmål som St. Victoire, Marseille, og med Calanques ikke alt for langt unna, så er det masse muligheter for utforsking og eventyr.

Aix er en veldig stolt og kulturell by. I byen finner du ikke mangel på museer, kirker og flott arkitektur. Aix er også kjent for sine utallige fontener og blir ofte kalt "cité aux mille fontaines", "byen med tusen fontener".

Aix er en ganske rik by, fordelene med det er at byen er ren og trygg. Man kan fint gå rundt i gatene på nattestid uten å ta andre forholdsregler enn det som ellers forventes i Bergen. Ulempen er at alt er veldig dyrt i Aix i forhold til resten av landet. Satt sammen med en stadig svakere krone fører det til at varer som mat og drikke gjerne er på nivå med det man finner i norske dagligvarebutikker.

Det juridiske fakultetet er Aix-Marseilles store stolthet og er omkranset av fine uteområder hvor studenter studerer og spiser lunsj. Alle fakultetene har også en studentkantine der man kan kjøpe seg lunsj med dessert til 3€. Uheldigvis er det veldig få dedikerte leseplasser, så dersom man ønsker å studere er Universitetsbiblioteket rett ved siden av juridisk fakultet nærmest eneste mulighet. Hvis man bor i CROUS studentbolig er det imidlertid noen av blokkene som har dedikerte leserom.

Bustad

Jeg bodde i en 9kvm CROUS studentbolig (tilsvarer Sammen i Bergen). Hvis man ønsker studentbolig får man ikke velge området, men får et tilbud som man enten kan godta eller avslå. I informasjonen man får fra vertsuniversitetet gis det uttrykk for at det er veldig få ledige studentboliger, men alle utvekslingsstudentene jeg ble kjent med som ønsket seg studentbolig fikk dette. Studentboligen koster 1460 EUR per semester som ved skrivende stund tilsvarer rundt 17.000nok. Standarden på studentboligene er langt fra høy, men definitivt verdt prisen. Til sammenlikning kan man finne rom i bolig på det private markedet, men da er prisen nærmere 600-700 euro per måned. Vær også obs på at franske nettsider der boliger blir lagt ut (tilsvarende finn.no) inneholder veldig mange svindlere!

Jeg endte opp i "Cuques" som er ca. 10 minutter å gå til fakultetet og 20 minutter til sentrum. Det finnes studentboliger som er både lenger unna eller nærmere sentrum og fakultetet.

Rommet består av en 90 cm seng, en skrivepult, oppbevaring til klær, et lite kjøleskap og et lite toalett med dusj. Kjøkkenet er delt med de andre beboerne i gangen (ca. 20 rom). Kjøkkenet har kun vask, mikrobølgeøvn og induksjonsplatetopper, og ingen normal ovn. Alt av kjøkkenutstyr må kjøpes inn for egen regning. Tidligere utvekslingsstudenter pleier å legge igjen masse utstyr hos studiekoordinatoren ved Universitetet, og her kan det være mange nyttige ting å finne! Kjøkkenet var sjeldent veldig renslig, noe som kan være verdt å ta i betraktning for noen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet ved Aix-Marseille er kjempebra. Som ERASMUS-student blir man inkludert i opplegg gjennom hele semesteret dersom man ønsker å delta på det, og de andre utvekslingsstudentene man blir kjent med på studiet er stort sett like interessert som deg i å få seg venner. Universitetet tilbyr også en rekke sporter, og her kan man melde seg opp til 2 forskjellige sporter som har trening én gang i uken. Dette er nok den beste sosiale arenaen for å bli kjent med franskmenn.

I tillegg til dette er det lett å reise rundt omkring i Europa. Paris er kun 3 timer unna med hurtigtog (TGV), Flixbus har turer til steder i Frankrike, Spania og Italia som ikke koster mye, og flyselskaper som Ryanair har ofte flybilletter til under 30 euro til mange destinasjoner. Personlig dro jeg til Alpene, Milano, Marrakech og andre byer som ligger nærmere Aix. Inntrykket mitt er at de fleste utvekslingsstudentene som drar til Aix er veldig positive til å dra på helgeturer.

2023

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

02.01.2023 - 27.05.2023

Førebuingar/praktiske tips

Halvåret før man reiser får man mange mailer med informasjon, skrevet på fransk, fra koordinatoren ved universitetet. Å ta i bruk google translate for å skjønne innholdet i mailene er ikke uvanlig, heller normalen. Men man må være forberedt på at kommunikasjon med universitetet og CROUS (for bolig og studentaktiviteter) skjer på fransk. Forvent ikke at de du må forholde deg til kan engelsk. På tross av dette tenker jeg det er viktig å si at det var ERASMUS-studenter som tok franskkurs på nivå B1 som klarte seg helt fint. Man hjelper hverandre. Selv tok jeg franskkurs B1 og B2 for å komme litt i gang før jeg reiste.

Undervisningsformer

Som ERASMUS-student får man kun delta på en brøkdel av undervisningen som de franske studentene skal gjennom. I likhet med i Bergen har jusstudentene der forelesninger, seminarer og oppgaveinnleveringer. I tillegg kommer praksis. Som ERASMUS-student følger man kun forelesningene. Mengden undervisning er derfor begrenset. Hvor mange timer forelesninger det avholdes i uken varierer, men for det fleste fag er undervisning en gang i uken, mellom 1 og 4 timer. Hvor mange undervisningstimer det er i hvert fag står i fagoversikten som man får fra koordinator.

Forelesningene, enten de er på fransk eller engelsk, gjennomføres normalt ved at foreleser leser opp fra manus, og studentene transkriberer det som sies. Dette er pensum for faget. Det er sjelden faglitteratur ut over dette. Så for å forberede deg til eksamen må du ha manus som du enten har fra forelesningene selv, eller som du har fått av noen andre. Min opplevelse er at man gjerne samarbeider og deler på notater.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet har mange spennende fag. På høstsemesteret er utvalget av engelske fag begrenset. Dersom du reiser på høsten må du derfor være forberedt på å ha undervisning og eksamener på fransk. Det er overkommelig. Selv tok jeg to fag på fransk, og det gikk fint, men det var mer stressende enn de engelske fagene. På vårsemesteret var det mulig å fylle opp studiepoengene med engelske fag, men da har man lite fleksibilitet når det kommer til valg av undervisningsdag og professor.

Jeg fikk mange fag forhåndsgodkjent slik at jeg hadde mulighet til å endre hvilke fag jeg ville ha etter å ha testet ut undervisningen uten å måtte være redd for at faget ikke kom til å bli godkjent. Jeg ville anbefalt å teste ut litt før man tar endelig valg av fag. Ikke så mye med tanke på innholdet, men professoren. Noen professorer er mer engasjerende og enklere å forstå enn andre. At undervisningen er på engelsk kan også bety at professoren snakker med så markant aksent at det er utfordrende å forstå hva som blir sagt.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet og språket avhenger veldig av hvilken professor som har undervisningen. Det faglige utbyttet er nok i det fleste tilfeller bedre i de fag som undervises på fransk enn de som undervises på engelsk. Ellers er det svært variert hva som forventes og hvor krevende fagene er. Personlig føler jeg at jeg utfordres og lærer mer gjennom undervisningen ved UiB, og at det som forventes i Frankrike i stor grad minner om forventninger ved ungdomsskole og videregående i Norge. Man skal ikke reflektere og diskutere, men gjenta det som har blitt sagt i undervisningen. Min oppfatning er at det først og fremst er en test i å huske informasjon, ikke kunne bruke det man lærer.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger i byen Aix (uttales som om man sier bokstaven "X" på norsk), som er en 30 minutters busstur fra Marseille ved kysten. Aix er en veldig fin or rik by, mens Marseille er en storby som det merkes at ikke har samme økonomi. Likevel er begge flotte byer, og ulikheten mellom dem er interessant å oppleve. Aix oppleves som en trygg og ren by, som var behagelig for meg som student. Jeg følte meg aldri utrygg i byen, heller ikke på nattestid.

Bustad

Jeg bodde i studentbolig gjennom CROUS, som er tilsvarende Sammen i Bergen. Det ble løst relativt enkelt, ved at jeg krysset av på at jeg var interessert i studentbolig da vi fylte ut diverse undersøkelser som koordinator sendte en stund før oppholdet. Koordinator i Frankrike skriver flere ganger at det er få boliger, men alle jeg kjenner som ønsket studentbolig, fikk studentbolig. Prisen er omtrent 13 000 kroner for et semester. Jeg bodde på den campusen som heter "Cuques", og hadde et rom på omtrent 10m2 med en seng på 90cm, et lite kjøleskap, skapplass, pult og et lite bad. Kjøkken delte jeg med resten av etasjen. Luksus er det ikke, men det fungerer helt fint for prisen. Selv satte jeg veldig pris på hvor enkelt det var å fikse bolig, sammenlignet med om jeg skulle funnet på det private markedet. Vær imidlertid forberedt på at rommet er helt tomt. Man må selv fikse dyne, pute, kleshengere, håndklær, dobørste og alt annet man skulle trenge. Det er imidlertid mange som setter igjen ting i fellesområder når de reiser som man kan ta.

Nedsiden er at jeg bodde en 20-30 minutters gåtur fra sentrum, mens de som fikset bolig privat som regel bodde i sentrum. Jeg bodde imidlertid nærmere universitetet, som er omtrent 15 minutter fra campus. Ellers er det flere som kjøper seg sykler og tar buss om man ikke føler for gåturen.

Sosialt miljø

Man har mange muligheter til å engasjere seg i ulike studentaktiviteter gjennom CROUS eller gjennom universitetet. ESN har også arrangementer man kan delta på. Ellers er det alltid studenter i bar-gata i sentrum for de som liker å ta seg en øl og to. Jeg reiste på en del turer i løpet av semesteret (FlixBus er det veldig enkelt og billig å reise med). Det kan merkes at man bor ganske sentralt i Europa sammenlignet med hva man gjør i Norge.

2022

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

03.01.2022 - 28.05.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det anbefales å ha et relativt godt nivå i fransk (helst B2) for å håndtere juridiske fag på fransk. Universitetet tilbyr bare engelske fag på vårsemesteret, og det kan derfor være greit å ha et relativt godt nivå i fransk hvis man drar på høstsemesteret.

Følg med på tidsfrister og les nøye gjennom hvilke type dokumentasjon de trenger. Vi måtte for eksempel ha med et lite portrettbilde av oss selv første skoledag for at de kunne lage studentkort til oss.

Aix-en-Provence er en relativt dyr by med norske priser.


Undervisningsformer

Vi hadde 5 fag til sammen, 3 franske og 2 engelske, og kunne velge mellom fag på masternivå og bachelornivå. Utvekslingsstudentene har fag sammen med franske studenter, uavhengig av om fagene er på engelsk eller fransk, men har en annen eksamensform enn de franske studentene.

Den eneste undervisningsformen vi hadde var forelesninger, som for øvrig var frivillige. Vi hadde 2,5 time forelesning i hvert fag i uken, altså 12,5 time forelesning i uken. I løpet av semesteret hadde vi altså ingen innlevereringer, og hadde svært mye fritid utenom forelesningene.
I Frankrike er det vanlig at studentene transkriberer alt professoren sier, og samler notater på slutten av semesteret som brukes til å lese seg opp til eksamen. Det kan være en utfordring å transkribere forelesninger hvis man ikke er vant til å skrive fransk, men de franske studentene er veldige hyggelige og sendte oss notater i alle fag, så det var ingen problem! Da vi skulle øve til eksamen brukte vi bare notater fra forelesningene og leste gjennom disse. Vi brukte verken lærebøker eller lovbok. Hovedpoenget med eksamen er å pugge notatene fra forelesningene. Det er derfor en stor fordel å dra på forelesninger eller skaffe seg notater fra franske studenter.

Alle eksamener var muntlige og varte i ca. 10-15 minutter hver. I noen fag fikk man tildelt et emne og fikk forberedelsestid på ca. 10 min, hvor man skulle skrive ned det man kunne om det aktuelle emnet. I andre fag stilte bare professoren spørsmål om ulike emner innen faget. Eksamen var ikke særlig vanskelig, men det anbefales å sette av 2-3 uker til eksamensøving.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet tilbyr en rekke interessante fag, både innen internasjonale juss og fransk juss. På høstsemesteret tilbyr de bare franske fag, mens på vårsemesteret tilbyr de flere engelske fag. Likevel er det slik at man må ha minst 2 fag på fransk for at timeplanen skal gå opp. Jeg hadde fagene: International Human Rights Law, Droit International Humanitaire, Anglais juridique, Espace Judiciaire Européen og Droit du sport. De tilbyr mange fag innen EU/EØS-rett som lett kan godkjennes av UiB.

Fagleg utbyte og språk

Jeg er flytende i fransk, så språket var ingen utfordring for meg. Likevel anbefaler jeg å snakke fransk sammen med de andre utvekslingsstudentene fra starten av, selv om det er enklere å bare snakke engelsk. Vi ble fort enige om å prate fransk sammen, og mange fikk et stort språklig utbytte av det. Det er også en stor fordel å melde seg på noen idrettsaktiviteter på fritiden, ettersom det gir en gyllen mulighet til å møte franske studenter og komme i prat med dem.

Universitetet tilbyr for øvrig fransk språkkurs i starten av semesteret, som gir 3 studiepoeng. Jeg deltok ikke på kurset, men de andre utvekslingsstudentene fikk ikke noe særlig utbytte av kurset. Ønsker man å forberede franske sin ytterligere er det imidlertid mulig å melde seg på noen kurs på en av språkskolene i Aix, og søke om språkstipend fra Lånekassen. Noen av utvekslingsstudentene gjorde det parallelt med studiet og fikk et stort språklig utbytte av det.

Universitetsområdet og byen

Aix-en-Provence er en nydelige og sjarmerende provencalsk by som ligger ca. 30 minutter nord for Marseille. Det er en nokså liten by hvor man fort kommer seg fra A til Å uten å måtte ta kollektivtransport. Byen er kjent som en av Frankrikes beste studentbyer, hvor studentene utgjør ca. 20-25% av innbyggerne. Befolkningen i Aix er følgelig veldig ung, noe som fort merkes. Noe av det koseligste med byen er de lokale markedene, hvor man får kjøpt god ost, grønnsaker, frukt og mange andre gode og lokale matvarer. Byen består også av mange hyggelige barer, og vi dro ut flere ganger i uken for å ta en drink sammen. Selv om det er mange studenter i Aix er det svært få nattklubber, men et alternativ er å dra ut i Marseille og ta taxi/uber hjem.

Universitetet ligger ca. 10 minutter utenfor sentrum og har en stor campus. Det juridiske fakultetet er det største og fineste fakultet og har et veldig fint uteområdet og et svært bibliotek.

Det er utrolig mye fint å se i Aix og omegn. Regionen er utrolig vakker og har mye å by på, og det anbefales på det sterkeste å bruke litt tid på å reise rundt i regionen. Jeg anbefales: Calanques, Cassis, Arles, Avignon, Nîmes, Luberon (Gordes, Rousillon, etc.), les îles de Porquerolles og den franske Rivieraen. Det er for øvrig også enkelt å komme seg til storbyer som Paris, Lyon og Montpellier med hurtigtog eller buss.

Bustad

Alle utvekslingsstudenter får tilbud om å bo på studenthybel. Hyblene er imidlertid små (9 kvm) og jeg kjenner flere som har hatt diverse problemer og vært misfornøyde med hyblene. Jeg ønsket å bo i sentrum og valgte derfor å leie privat. Det er ganske dyrt å leie i Aix, men jeg gikk inn på AirBnB og forhandlet meg frem til en lavere leiepris for 5 måneder. Det fungerte veldig bra og jeg var svært fornøyd med å bo i sentrum!

Sosialt miljø

Jeg hadde det veldig bra sosialt under hele utvekslingsoppholdet mitt! Jeg var den eneste som reiste fra UiB og kjente ingen fra før av, men jeg reiste med 6 andre studenter fra UiO og ble kjent med veldig mange andre utvekslingsstudenter fra rundt omkring i verden. Vi var ca. 15 utvekslingsstudenter på jussen 2. semesteret, men vi ble fort kjent med de andre utvekslingsstudentene på jussen som hadde startet i september og som skulle være på utveksling i Aix et helt år. Til sammen var vi en gjeng på ca. 30 stk som ble veldig godt kjent med hverandre og fant på veldig mye hyggelig sammen. Vi hadde en felles chat i Whatsapp hvor det alltid var mye aktivitet og initiativ.

Det ble også arrangert flere ESN-arrangementer i løpet av semesteret, hvor vi ble kjent med andre utvekslingsstudenter fra andre studier. Mitt tips er å bli med på alt som skjer sosialt, på den måten får man møte andre utvekslingsstudenter og bli bedre kjent med alle. Erasmusstudenter er skikkelig hyggelige og de aller fleste er veldig åpne og interesserte i å bli kjent med mange folk. Så bli med på alt som skjer, kom deg ut av komfortsonen og vær imøtekommende! Da vil du garantert få både en opplevelse for livet og venner for livet.

Jeg anbefaler Aix på det sterkeste og storkoste meg hver eneste dag i løpet av oppholdet mitt der. Tiden går ekstremt fort, så det er bare å gjøre mest ut av det og nyte hvert eneste øyeblikk!

2018

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

27.08.2018 - 21.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

- Det er en fordel å kunne litt fransk før du reiser
- Vær forberedt på at ting tar tid i Frankrike
- Sjekk ut de fantastiske reisemulighetene også før du reiser
- I eksamensperiode blir det litt jobb...

Undervisningsformer

Vi hadde 5 fag, med 1 forelesning på 2,5 t i uka per fag, med muntlig eksamen i hvert enkelt fag.

Vurdering av emnetilbodet

Mange fag er internasjonale som er veldig interessante, men ut fra et fransk perspektiv. Pass på at UiB ikke godkjenner fag man allerede har hatt på UiB. Jeg hadde : Libertés fondamentales, Droit fiscal international et européen, Droit de la presse et l'édition numérique, Droit internationale de l'environnement og Droit international du développement. Det er ganske annerledes læremåte enn i Norge da man alt professoren sier i forelesning er pensum. Spør franske elever for notater da det kan være vanskelig å få meg seg alt.

Fagleg utbyte og språk

De første menneskene du møter MÅ du snakke fransk med, selv om det er lettere å snakke engelsk. Det virker kanskje litt rart i starten da man kanskje snakker engelsk bedre enn fransk, men det blir kjempe naturlig. Man får så godt utbytte av det.

Eksamen: Som regel for man et spørsmål som man skal besvare på 5-10 med etterfølgende spørsmål. Dette kommer an på enhver individuelle professor som gjør det de vil, f.eks. at noen professorer gir deg forberedelsestid. Det er fint å kunne si noe om HELE pensum da detaljer er viktig for de franske.

Universitetsområdet og byen

Aix en Provence er en nydelig liten provencalsk by med masse studenter. Alt er i gangavstand. Anbefaler å reise litt rundt i Provence også: anbefaler Cassis, les callanques, byene i Luberon men også selve byen Aix som har sjarmerende kafeer, forskjellige markeder, kule butikker, fine restauranter, masse studentbarer osv.

Campus ligger 10-15 minutter utenfor byen. Stort flott jussbygg. 2 forskjellige kantiner med varmmat til lunsj.

Bustad

Universitetshybelene er små, litt begrenset kjøkken, men veldig sosialt. Sjekk boligsted tidlig hvis du ikke vil bo på "campus". Det er dyrt å leie i Aix. Jeg gikk inn på Airbnb å spurte om noen var villig til å gi en bedre pris for 4 mnd. Fungerte kjempe bra!

Sosialt miljø

Vær på! Vær åpen! ERASMUS-mennesker er helt fantastisk og vil bli kjent med DEG. Så kom deg ut av komfortsonen, dra på events osv så er alle veldig imøtekommende. Har selv bare gode erfaringer.

Haust 2018 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 - Integrert master i rettsvitskap

27.08.2018 - 21.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det er en fordel å ha gode franskkunnskaper på forhånd. Det er en språkskole som heter "IS-Aix" som har intensivkurs i sommerferien, og det anbefales absolutt og ta slike kurs. Lånekassen gir deg ekstra språkstipend for dette. Jeg fortsatt også med privattimer utover året som har vært veldig nyttig for å få fullt språklig utbytte.

Undervisningsformer

Som Erasmus-student tar du fem fag der hvert fag har én forelesning på 2,5t i uken. Foreleseren leser opp fra et manus og det forventes at alle studentene transkriberer det læreren sier. Det er alt som står i transkriberingene som blir pensum frem til eksamen. Spør franske studenter om å få forelesningsnotatene deres. De deler som regel hvis du spør. Eksamen har vært muntlig der du kan få spørsmål om alt som står i transkriberingene. Det kan være både store og små tema. Dersom du stryker første gang får du en ny mulighet på eksamen uken før jul.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var greit. Det var en del fag Uib ikke godkjenner så det kan være lurt å sette opp flere fag enn du trenger når du ber om godkjenning så du vet hvilke valgalternativer du har. Man har to uker på seg til å gå i forelesning og prøve ut fagene før man trenger å bestemme seg for endelige fag.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er mindre enn det man har fått på Uib. Det forventes at du pugger alle smådetaljer, og det legges ikke opp til noen særlig forståelse eller selvstendig tenking i fagene.

Det språklige utbyttet har vært bra. Vi var en del nordmenn her nede, men snakket alltid fransk når vi var med de andre utvekslingsstudentene. Anbefaler absolutt å starte med dette fra starten av, da det kan være vanskelig å bytte hvis man først har begynt å snakke sammen på engelsk. I tillegg var jeg med på noen idrettsaktiviteter i regi av skolen der man ble kjent med franske.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er fint, og ligger ca 15 min gange fra gamlebyen i Aix. Det er kantine der man kan spise varmlunsj + forrett/dessert til 3,25 euro. Anbefaler kantinen på Gazelles der maten er litt bedre og prisen den samme.

Byen er veldig koselig, og været er stort sett veldig fint. Det er imidlertid en dyr by å bo i, som har stort sett norske priser på alt. Plasseringen av byen er veldig bra, og det er gode muligheter for å besøke andre deler av Frankrike, og Europa.

Bustad

Jeg reiste ned sammen med ei venninne fra Uib, og vi fant oss en leilighet på airbnb for fire måneder. Det er også mulighet til å bo på universitetsboliger i nærheten av fakultetet. Dette er en billig løsning, men vær forberedt på at rommene er på 9 kvm, du deler kjøkken med over 30 andre og du må kjøpe inn absolutt alt til rommet ditt (dyne, pute, kjøkkenutstyr, vasketing osv osv.) Tror de fleste syntes det gikk ok siden det bare er for en liten periode, og det er veldig billig og sosialt. Men jeg kan absolutt anbefale en leilighet i sentrum. Prisene er dyre, og det er lurt å begynne letingen etter bolig tidlig. Aktuelle sider kan være leboncoin.fr, lacartedescolocs.fr og airbnb.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet har vært veldig bra. Det var ikke så mye sosialt som ble arrangert i starten i regi av skolen så man er veldig avhengig av å arrangere ting selv. Erasmus-studentene er imidlertid alltid ivrige på å få nye venner, og det fine været i starten er perfekt for mye tid i parken. Anbefaler også å bli med på noen av idrettsaktivitetene som tilbys. Dette er en veldig god mulighet til å få franske venner.

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

27.08.2018 - 21.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil anbefale dem som drar på utveksling til Aix-en-Provence på høstsemesteret til å ta et språkkurs på "IS-språkskole". Kurset varer i fire uker og er støttet av Lånekassen. Det er en fin og myk start på semesteret og gir en god mulighet til å oppleve Provence om sommeren.

Undervisningsformer

Du må velge fem fag, og hvert fag har to og en halv time med forelesning i uken. Pensum er hovedsakelig innholdet i forelesningene. Jeg har nivå C1 i fransk, og syntes det var relativt vanskelig å få med meg alt. Spør derfor gjerne franske studenter etter notater, de fleste deler. Jeg vil også anbefale å ikke begynne for sent med eksamenslesing, særlig hvis man ikke har lest jevnt i løpet av semesteret. Cirka en måned før første eksamen er det lurt å tilbringe en del tid på lesing. Om du ikke står første gang, får du mulighet til gjentakseksamen, uken etter som regel.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet har et variert emnetilbud. Det var mange spennende fag, særlig innenfor internasjonal og europeisk rett. Jeg tok fagene "Droit des libertés fondamentales", "Droit international du développement", "Droit de l’environnement", "Droit de la presse et de l’édition numérique" og "Droit international économique" og var veldig fornøyd med det.

Fagleg utbyte og språk

Læringsformen i Frankrike er veldig annerledes fra metoden i Bergen, og faglig utbytte blir dermed også annerledes. I Aix handlet det mest om pugging. Fagene ligner mer på samfunnsfag i norsk sammenheng, et perspektiv jeg også syntes er interessant.

Hva gjelder fransk, fikk jeg stort utbytte av at vi begynte å snakke fransk med andre Erasmus-studenter fra begynnelsen av. Det kan føles litt merkelig til å begynne med, men jeg er veldig takknemlig for det nå.

Universitetsområdet og byen

Aix-en-Provence er en av mine favorittbyer. Det er en liten sjarmerende by med fint vær og gode reisemuligheter. Dra gjerne til Cassis og "Les calanques" om det er fint vær. Luberon-området er også nydelig.

Bustad

Jeg bodde i gamlebyen i Aix (Airbnb), noe som var fint, men dyrt. Om en vil bo billigere og sosialt, er campus et godt alternativ.

Sosialt miljø

Den første uken i semesteret arrangerer universitetet noen ekskursjoner - dette gir en fin mulighet til å bli kjent med andre Erasmus-studenter. Vi hadde ingen fadderuke. En må derfor ta initiativ selv om en ønsker å møtes på kveldstid, men det er ikke et problem ettersom Erasmus-studenter som regel er åpne mennesker som ønsker å bli kjent med andre.

Alt i alt er jeg veldig fornøyd med Erasmus-oppholdet mitt i Aix-en-Provence, og anbefaler det på det varmeste!

2016

Haust 2016 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2016 - Integrert master i rettsvitskap

29.08.2016 - 16.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Først av alt bør du ha et visst nivå av fransk før du reiser. Jeg bodde et år i Frankrike etter vgs, hvilket ga meg et greit grunnlag. Like fullt var språket veldig utfordrende i begynnelsen. Det kan være lurt å vurdere språkundervisning før du reiser ned ettersom all undervisning foregår på fransk.

Velger du å bo privat, bør du begynne å lete så tidlig som mulig. Jeg startet å lete i sommerferien, og hadde allerede funnet en bolig da jeg kom ned i august. Det anbefales.

Undervisningsformer

Som Erasmusstudent følger du bare forelesninger, det er ingen oppgaveskriving eller innleveringer. Undervisningsformen i Frankrike er relativt monoton, professoren snakker - som regel rett fra et manus - og det forventes at man noterer ned ordrett hva som sies. Dette kan være vanskelig spesielt i starten av oppholdet, men nøl ikke med å spørre franske studenter om notater, de deler gjerne.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er variert, fakultetet tilbyr en rekke forskjellige emner fra alle studieår utenom Master 2 (5. studieår). Vær imidlertid obs på at UiB må godkjenne fagene du velger. Det er langt ifra alle fag som vil bli akseptert da det er fare for en viss overlapp med emner man allerede har gjennomført ved UiB. Vær også oppmerksom at emnene du velger har et tilstrekkelig juridisk innhold. Du kan f.eks ikke velge "Histoire des relations internationales", da dette faget ikke har hovedtyngde på juss. Jeg endte til slutt opp med en miks av blant annet fransk presserett, transportrett samt et par komparative fag.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet opplevde jeg generelt sett mindre enn ved UiB. Dette har mye å gjøre med undervisningsformen, som oppfordrer deg til å pugge ordrett heller enn å fokusere på forståelse og refleksjon. Det språklige utbyttet er derimot større. Jeg valgte å utveksle til Frankrike hovedakelig på grunn av språket, så jeg er alt i alt fornøyd med hva jeg fikk ut av oppholdet. Det anbefales å ta franskkurs i tillegg (tilbys av universitetet).

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var under ombygging året jeg var der, men det nye campus vil stå ferdig i 2017. Fakultet ligger ca 10 minutters gange fra sentrum.

Byen er en sjarmerende, sørfransk idyll. Passe stor, mye å finne på. Været er stort sett fint. Jeg kan telle på en hånd antall regnværsdager i løpet av oppholdet, hvilket er en gledelig forandring for alle bergensstudenter. Videre er Aix et flott utfartssted for mange fine utflukter; alt fra små, pittoreske provencalske landsbyer (anbefales) i tillegg til at større byer som f.eks Paris og Barcelona er lett tilgjengelig med tog eller fly.

Bustad

Jeg valgte som nevnt å bo privat istedenfor i studentbolig. Det er jeg veldig glad for. bor du på Cité U er det et lite stykke inn til sentrum, samtidig som alle utvekslingsstudentene blir plassert i samme bygg. Det kan være vel og bra, men det passer ikke for alle. Jeg hadde muligheten til å bo i sentrum, samt bli kjent med mange andre uten noen form for tilknytning til universitetet. Det har hatt mye å si for hele utvekslingsopplevelsen.

Sosialt miljø

Erasmusmiljøet er veldig levende og inkluderende. Det er alltid noe å finne på, og veldig lett å bli kjent med folk. Prøv også å bli kjent med noen franske dersom du har muligheten, da dette kan åpne for et litt annet miljø. Det er lett å gro litt fast i erasmusboblen.

Haust 2015/Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2015/Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

27.08.2015 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Jeg anbefaler å være på nivå B2 dersom man ønsker å dra til Frankrike. Når det er sagt hadde jeg nivå B1 og det har gått helt fint, men det er mer jobb.

Undervisningsformer

Det er forelesningene som gjelder. Alt det du må kunne sies i forelesning og man må derfor ta notater for å tilegne seg pensum. Det er ikke noe problem å få notater fra franskmenn dersom man må utfylle egne notater.

Vurdering av emnetilbodet

Godt emnetilbud, variert og mye spennende! Jeg tok kun kurs på Master 1 nivå, og var fornøyd med alle fag og alle professorer.

Fagleg utbyte og språk

Fordi det kun er forelsningene som er pensum er det også mindre pensum. Men det er derimot et godt fagutbytte fordi du kun leser det som er essensen av faget. Språklig godt utbytte da alle fag er på fransk og eksamner er på fransk.

Universitetsområdet og byen

Aix en Provence er en utrolig vakker by, og universitetsområdet ligger midt i byen. Det er ekstremt godt tilrettelagt for studentene på campus med en restaurant for studentene og café etc. Sportsenteret ligger også rett ved siden av, så dersom man har lyst til å være med på forskjellige aktiviteter er det enkelt å gjøre det i løpet av skoledagen eller etter at forelesningene er ferdig.

Bustad

Jeg bodde litt utenfor bykjernen og ikke på campus. Dersom man bor på campus bor man 10 minutter å gå fra skolen og det samme til sentrum. Campus er ekstremt sosialt, masse liv, mye som skjer. Jeg bodde i en liten leiligheten utenfor byen, og det var utrolig sjarmerende, men litt langt fra sentrum. Når det er sagt - jeg skaffet meg en sykkel og da blir det bare 10 minutter fra sentrum og universitetet - Aix er en liten by! Så det byr ikke på store porblemer å ikke bo på campus. Det billigste alternatvet er nok livele å bo på campus.

Sosialt miljø

God miljø. Veldig mye studenter i Aixt. Alltid mye som arrangeres.

2014

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

24.09.2014 - 21.12.2014

Førebuingar/praktiske tips

Jeg anbefaler å kunne en del fransk før man reiser ned. Selv hadde jeg C1- nivå og var glad for det. I tillegg bør en beregne god tid på å finne et sted å bo (vi brukte ca 2 uker). Ellers kan det være lurt å opprette en bankkonto, noe som i Frankrike er en ganske omstendig prosess. Videre trenger man en legeerklæring for å kunne skrive seg inn i noen av sportene ved universitetet og dette bør man ha ordnet på forhånd.
Vår huseier krevde i tillegg at foreldrene våre kausjonerte for leien, og min far måtte sende ned kopier av de tre månedenes siste lønnsslipper (!) Dette er vanlig i Frankrike, så det kan være noe en bør ha ordnet på forhånd.

Undervisningsformer

Diktatforelesninger på fransk. Professoren leser opp fra et manus og en må skrive ord for ord. Forelesningene er det eneste pensumet til eksamen, og professoren kan spørre om den minste detalj fra forelesningene. Sånn sett er det vanskelig når man ikke får med seg alt, men franske medstudenter er veldig greie med å sende forelesningsnotater dersom man spør.
Jeg pleide å skrive ned så mye av det jeg fikk med meg og noterte vanskelige ord som jeg slo opp senere, slik at det største utbyttet for meg fra timene var et utvidet ordforråd. Gode notater fikk jeg fra medstudenter i god tid før eksamen.
Denne monotone undervisningsformen, men null interaksjon, var ganske uvant.

Vurdering av emnetilbodet

Som utvekslingsstudent kan man velge mellom en rekke fag både fra bachelor- og masternivå. Jeg hadde satt sammen fem fag før jeg dro ned, men måtte endre en god del for at timeplanen skulle gå opp. Jeg satte opp min fagkombinasjon ut fra erfaringene til tidligere utvekslingsstudenter om hvilke professorer som var OK. Ettersom man har muntlige eksamener med bare deg og professoren til stede, og ingen klagemulighet dersom man stryker, var det viktig for meg at professoren hadde et "hyggelig" rykte. Jeg endte opp med en interessant og variert timeplan, med bl. a fransk rettshistorie, FN- fag og presse- juss.

Fagleg utbyte og språk

I forhold til hva jeg har lært i hvert fag på UiB, var selve læringsutbyttet mye mindre i Aix. Til eksamen går det endel i pugging av (mindre viktige) smådetaljer, fremfor det hele bildet. Mitt inntrykk er at juss i Frankrike er mer å lære seg hvordan "ting er", fremfor selvstendig vurdering. Eksempelvis pugger franskmennene når og hvor mange ganger FNs sikkerhetsråd har grepet inn, mens vi hjemme vurderer, ut fra et gitt faktum, hvorvidt det foreligger en situasjon som åpner for inngripen.

Jeg hadde et godt språklig utbytte. Fra før har jeg hatt mye fransk på videregående og bodde i Montpellier et år etter vdg, slik at grunnlaget mitt var veldig godt. Som nevnt var mitt fokus i forelesningene å utvide vokabularet mitt, og det føler jeg at jeg gjorde. Imidlertid fikk jeg størst trening i muntlig fransk utenfor skolen, ettersom det ikke legges opp til muntlig aktivitet i undervisningen.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er veldig fint og gammelt, med store marmorflater og høyt under taket. Aulaene varierte veldig. Noen var fra 1920- tallet med harde trebenker og null ventilasjon, mens andre var veldig moderne og rommet flere hundre studenter. Kantinene hadde OK mat, men jeg valgte alltid å kjøpe lunch ved et av bakeriene i nærheten. Rett ved siden av universitetet er en liten park som er veldig hyggelig å spise lunch i.

Byen er helt nydelig. Liten og koselig, med smale, folksomme gater. Overalt er det koselige plasser hvor en får lyst til å sette seg ned og ta en kaffe. Vi tilbragte flere dager hvor vi gikk rundt i byen fra café til café og bare koste oss. Aix er en veldig rolig by, ettersom mesteparten av turistene er godt over pensjonsalder. LIkevel er det et par utesteder som er veldig kule. Hver eneste kveld samles ungdommer og voksne i alle aldre på de største plassene i byen, og det er vin og god stemning over alt.
Jeg elsket Aix og gleder meg allerede til jeg får muligheten til å dra ned på besøk.

Bustad

Jeg reiste ned med en venninne som skulle begynne på sosiologi på universitetet, og vi bodde et par dager på hotell mens vi lette etter leilighet. Jeg valgte å ikke bo på de leilighetene universitetet tilbyr, og det angrer jeg ikke et sekund på. Disse ligger langt utenfor gamlebyen og man blir ganske isolert fra det "ekte" provencalske. En bekjent gav meg nummeret til en fransk dame som leide ut leiligheter, og etter å ha pratet med henne dro vi på visning og fant sted å bo. Dette var relativt flaks, så jeg vil anbefale at man drar ned i litt god tid før skolen starter for å lete. Jeg dro ned dagen før skolen begynte, og stresset litt, men alt ordner seg.
Leiligheten vi leide lå midt i gamlebyen og rett over en veldig koselig plass. Prisene er som i Oslo, ganske dyrt etter fransk standard (med unntak av Paris).
Før vi kom i kontakt med huseieren, lette vi på leboncoin. fr og noen av de andre norske leide langtidsleie via airbnb og var veldig fornøyde med det. Uavhengig av hvordan man går frem, anbefaler jeg virkelig at man finner seg et sted i gamlebyen selv om prisene er høyest her.

Sosialt miljø

Vi var tre norske som reiste ned uavhengig av hverandre, men som naturlig nok endte med å tilbringe endel tid sammen. Imidlertid var ikke dette negativt, ettersom vi sammen kom i kontakt med andre franskmenn og de andre utvekslingsstudentene. I tillegg meldte vi oss opp på mange av de aktivitetstilbudene som universitetet tilbyr, og der kom man i god kontakt med andre franske studenter. Jeg gikk på tennis og anbefaler det veldig! Flinke trenere, og banene er åpne til enhver tid.
Videre gjør det deilige klimaet at man er masse ute på ulike plasser om kveldene og det er veldig lett å komme i kontakt med folk. Å gå ut er det beste man kan gjøre for å lære fransk og få nye franske venner :)

Grøn campus
Foto/ill.:
© Aix-Marseille Université

Informasjon