Hjem
Studentsider
erasmus+

University of Oulu og Universitetet i Bergen (ERASMUS+ - NORDLYS-nettverket)

  • LandFinland
  • ByUniversity of Oulu
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Nordlysnettverket er eit tverrfagleg nettverk der alle dei store universiteta i Norden deltar. Hensikten med nettverket er å tielrettelegge for utveksling i Norden også i dei tilfella der det ikkje finst eit eige fagleg Nordplus-nettverk som studenten kan reise gjennom. I utgangspunktet kan alle UiB-studentar søke på utveksling gjennom Nordlys-nettverket. Dersom du reiser ut gjennom Nordlysnettverket vil du få erasmusstipend og du må ha Learning Agreement.

Når i studiet kan eg reise

Det er i utgangspunktet inga avgrensing på når i studieløpet du kan gjennomføre utveksling gjennom Nordlys-nettverket, og det er opna for utveksling både på bachelor- og på masternivå. Ta kontakt med studierettleiaren din dersom du er i tvil om dette.

Språk

Undervisningsspråket er i utgangspunktet det nasjonale eller regionale språket universitetets eigne studentar får undervining på. Finske universitet vil i tillegg ha eit eige avgrensa tilbod om emner på engelsk.

Kva emne kan eg ta

Ein kan i utgangspunktet studere alle fag, men det kan vere avgrensingar. Dette gjeld spesielt fag som har eigne nordplus-nettverk, for eksempel medisin, juss og statsvitskap.

Studieavgift

Det er ingen studieavgifter i Nordlys-nettverket, men studentane må registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er på utveksling.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University of Oulu har 16 000 studentar, og blei grunnlagt i 1958. Sju av ni fakultet ligg på hovudcampusen, seks kilometer nord for sentrum av Oulu, som på svensk har namnet Uleåborg. Prioriterte forskingsområde for universitetet er informasjonsteknologi, bioteknologi, nordområdestudium og miljøspørsmål. Det har fleire biologiske forskingsstasjonar rundt om i regionen.

Uleåborg er den største byen i det nordlege Finland med rundt 200 000 innbyggarar. Han blei blei grunnlagd av kong Karl IX av Sverige i 1605. Byen sin økonomi var tidlegare primært basert på tjøreproduksjon og laksefiske. I dag er det først og fremst teknologi som blir skapt her. Byen er òg kjend for å ha arrangert verdsmeisterskap i luftgitar kvart år sidan 1996.

Bustad

Ein kan søke studentbustad både på og utanfor campus. Det er òg gode sjansar for å finne rimeleg prisa bustad på den private marknaden i Uleåborg om ein er ute i litt god tid.

Semesterinndeling

September - desember og januar - mai.

Studentrapportar

2022

Bachelor i kinesisk - Vår 2022

Bachelor i kinesisk - Vår 2022

01.09.2021 - 31.05.2022

Førebuingar/praktiske tips

Sett deg tidlig inn i det å søke studentbolig, siden det fungerer litt annerledes enn i Norge. Sjekk også opp de ulike emnene du kan ta, og om du finner nok emner, siden de vanligvis bare gir fem studiepoeng (noen ganger 2-3).

Det å bo i Finland som norsktalende er trolig lettere enn i mange andre land, mye informasjon er tilgjengelig på svensk. Skal man for eksempel handle mat, så pleier navn på produktet, og ingredienser, å stå på både finsk og svensk.

Undervisningsformer

Jeg tok hovedsaklig emner fra programmet Scandinavian Studies, men også noen emner for lokale studenter. Generelt så var emnene innen Scandinavian Studies ganske overkommelige, selv om det var en del obligatorisk oppmøte. Jeg fikk inntrykket av at det forventes at man jobber mer med emnene hjemme sammenlignet med UiB, men det var også litt mindre undervisning i hvert enkelt emne.

I forhold til UiB, så må man sannsynligvis ta flere emner for å få nok studiepoeng. De fleste emnene mine var på 5 studiepoeng, så jeg måtte ta ganske mange. Det var eksamener i noen emner, men det var vanligere å bli vurdert basert på en skriftlig innlevering. I noen emner var det også en "learning diary", hvor vi skulle skrive om innholdet i forelesningene og forelesningsmaterialet, samt diskutere dette.

Vurdering av emnetilbodet

Alle emner i Scandinavian Studies er på engelsk, og det er mange emner å velge mellom. De fleste humanistiske emner, som ikke er en del av Scandinavian Studies, tilbys på finsk, men de emneansvarlige er generelt veldig hjelpsomme. En av foreleserne mine byttet til engelsk som undervisningsspråk etter at han fant ut at jeg var til stede, og jeg fikk lov til å skrive innleveringen min på engelsk. Også i andre emner så kunne man be om å få ta eksamen, eller skrive innlevering, på engelsk, selv om undervisningen foregikk på finsk. Jeg vil derfor si at det er ganske bra emnetilbud, dersom man er villig til å spørre om å få ta vurderinger på engelsk og/eller er komfortabel med å studere en del selv hvis undervisning på engelsk ikke er tilgjengelig.

Fagleg utbyte og språk

Etter oppholdet i Finland, så har jeg fått en nokså solid forståelse for kulturen og historien til landet, samt har jeg nådd et grunnleggende nivå i finsk. Det er vanskelig å lære seg et språk i løpet av ett år, særlig med koronarestriksjoner, men man lærer fort nok til å klare seg i hverdagen. Jeg ble også mer vant til, og mer komfortabel med, å skrive innleveringer av varierende lengde.

Ettersom jeg måtte skrive mange innleveringer, noe jeg ikke hadde gjort tidligere, så føler jeg at jeg har blitt dyktigere og tryggere på å skrive akademiske tekster på engelsk. Sånn sett så har jeg kanskje forbedret engelsken min også.

Universitetsområdet og byen

Uleåborg er en vakker by, og sånn passe stor. Det er mange muligheter til friluftsliv, og det finnes steder hvor man kan låne skiutstyr og skøyter gratis. Vinteren er lang og kald, men perfekt for å gå på ski. Det er også godt tilrettelagt for å sykle i byen, med mange sykkelveier - man kan sykle hvor enn man vil. Selv på vinteren er det mange som sykler. Hvis man leier bolig hos PSOAS så har man dessuten tilgang på sykler man kan leie gratis.

Universitetet er et stykke unna sentrum, man trenger omtrent tyve minutter med buss, men disse går ofte så det er ikke noe problem. De fleste studentboligene er like ved universitetet. Universitetet er stort, og det er mange restauranter på campus. Studentpris på lunsj var omtrent 3 euro, så mange benyttet seg av dette.

Bustad

Jeg leide bolig hos PSOAS, og det gjorde alle de internasjonale studentene jeg møtte. Jeg bodde i Tellervontie, et område som er ganske rolig, og hvor det ikke er noen fester. Bygget er ganske gammelt og standarden er enkel, men man måtte ikke betale så mye i leie. Jeg delte da kjøkken og bad med elleve andre studenter, men dette gikk helt fint. Noen av de jeg ble kjent med bodde i andre bygg, hvor de bare delte med et par andre.

Sosialt miljø

Det er mange utvekslingsstudenter og internasjonale studenter på universitetet, så det er lett å få seg venner fra hele verden. Jeg studerte kinesisk ved UiB, så jeg ble fort kjent med flere kinesisktalende i Finland. Dette ga meg muligheten til å forbedre språket og til å få flere gode venner. Det var dessuten mange sosiale sammenkomster, fester og aktiviteter blant utvekslingsstudentene. Det var derfor lett å komme inn i et godt miljø og å få det meste ut av oppholdet sitt.

Informasjon