Roskilde Universitet og Universitetet i Bergen (ERASMUS+ - NORDLYS-nettverket)
- LandDanmark
- ByRoskilde
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1-2 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Nordlysnettverket er eit tverrfagleg nettverk der alle dei store universiteta i Norden deltar. Hensikten med nettverket er å tielrettelegge for utveksling i Norden også i dei tilfella der det ikkje finst eit eige fagleg Nordplus-nettverk som studenten kan reise gjennom. I utgangspunktet kan alle UiB-studentar søke på utveksling gjennom Nordlys-nettverket. Dersom du reiser ut gjennom Nordlysnettverket vil du få erasmusstipend og du må ha Learning Agreement.
Når i studiet kan eg reise
Det er i utgangspunktet inga avgrensing på når i studieløpet du kan gjennomføre utveksling gjennom Nordlys-nettverket, og det er opna for utveksling både på bachelor- og på masternivå. Ta kontakt med studierettleiaren din dersom du er i tvil om dette.
Språk
Undervisningsspråket er i utgangspunktet det nasjonale eller regionale språket universitetets eigne studentar får undervining på. Finske og islandske universitet vil i tillegg ha eit eige avgrensa tilbod om emner på engelsk.
Kva emne kan eg ta
Ein kan i utgangspunktet studere alle fag, men det kan vere avgrensingar. Dette gjeld spesielt fag som har eigne nordplus-nettverk, for eksempel medisin, juss og statsvitskap.
Studieavgift
Det er ingen studieavgifter i Nordlys-nettverket, men studentane må registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er på utveksling.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Roskilde Universitet blir vanlegvis omtalt med akronymet RUC, som heng att frå det opphavelege namnet Roskilde Universitetscenter frå 1972. Det har lang tradisjon for det som den gongen var alternative arbeidsformer innan høgare utdanning, som studentstyrt læring, fokus på tverrfagleg samarbeid og casebaserte prosjektarbeid. Universitetet har 9500 studentar og ein samla campus.
Roskilde ligg på Sjælland, ein halvtimes togtur unna København. På 1000-talet var Roskilde hovudsete for den danske kyrkja, og fram til 1443 var Roskilde hovudstad og den viktigaste handelsstaden i Danmark. I dag er byen best kjend for den store musikkfestivalen som blir arrangert her i juli kvart år.
Bustad
Universitetet administrerer eit avgrensa tal bustader som er øyremerkt for internasjonale studentar. Det er elles relativt vanleg blant studentar ved RUC å pendle til København.
Semesterinndeling
August - januar og februar - juni.
Studentrapportar
2022
Høst 2022 - BA sosialantropologi
01.09.2021 - 31.01.2022Førebuingar/praktiske tips
Danmark er kjent for de fleste av oss, så det er ikke store forandringer. Det gjør at det ikke krever så mye forberedelser før man drar. Det jeg gjorde var å tidlig ta kontakt med skolen angående fag og hvordan det er angående boplass for utvekslingsstudenter. Skolen er veldig flink med å gi generell info på mail, og skulle du ha spørsmål. Er de veldig hjelpsomme og svarer fort. Mange studenter som bor rundt campus som meg, valgte å skaffe seg sykkel. Det er veldig praktisk med tanke på at universitet ligger utenfor sentrum og det er mange fine sykkelveier rundt skolen.
Undervisningsformer
Undervisningen på Roskilde er ganske lik som på videregående skole for oss. Man sitter i klasserom rundt 20 stykker og deltar ofte mer aktivt enn man gjør i en forelesningssal på UiB. I to av mine psykologifag skulle to personer hver time presentere et sammendrag av en tekst som var på pensum til den dagen. Til teksten skulle vi lage spørsmål som klassen skulle diskutere dagen etter. Dette gjorde at hele klassen var aktiv i undervisningen. Det gjorde at de 2-4 timene man hadde undervisning den dagen, fløy avgårde.
Roskilde har 50% individuell arbeid og 50% gruppearbeid, som skiller seg ut fra mange andre danske universitet. Dette jobber man med hele semesteret med andre medstudenter. Man velger tema og problemformulering selv og har jevnlige møter med veileder på fagfeltet. Dette er en god øvelse til bachelor-/masteroppgave man skal ha senere.
Vurdering av emnetilbodet
Det er mange spennende emner man kan ta på universitet. For eksempel internasjonale studier, kommunikasjon eller sosial psykologi som gikk mye igjen blant oss utvekslingsstudenter. Siden de fleste norske forstår dansk, valgte jeg å ta grunnkurs i sosiologi på dansk i tillegg til engelske fag. Med undervisning på dansk 2 timer i uken var det enkelte ting jeg ikke forsto av det læreren eller elevene kommenterte. Det ble brukt powerpoint i faget som gjorde det lettere å følge med. Det var også dette faget jeg følte meg mest alene i. Siden de som kjente hverandre satt i lag og snakket, mens jeg satt meg litt bortenfor.
Fagleg utbyte og språk
Mange av de danske fagene har 5 studiepoeng i tillegg til obligatorisk prosjekt på 15 studiepoeng. Dermed tar de fleste 3 fag og har et prosjekt. Jeg vil si at jeg fikk mest ut av prosjektet, siden det er nytt for meg. Det var veldig hjelpsomt med hvordan man skal utforme en så stor oppgave og vi fikk gode tips fra veileder ettersom han leste den jevnlig. Prosjektet skulle vi også presentere og forsvare, akkurat som man gjør med en bachelor-/masteroppgave. Dette har gjort at jeg føler meg mer komfortabel med å snakke og skrive på engelsk.
Universitetsområdet og byen
Universitet ligger på en veldig fin plass med mye landlig rundt seg. Det er et stort vann rett ved siden av universitet der to svaner holder seg og det er en fin gressplen. Nydelig å sitte der med en øl om sommeren. Mange folk velger å ta turveien sin forbi universitetsparken som jeg skjønner godt. Det er ca. 25 minutter med tog unna København og bare 3 minutter med tog unna Roskilde sentrum. Du kan også gå rundt 30 min til Roskilde sentrum, eller sykle som tar mye kortere tid.
Bustad
Jeg valgte å bo på studentboligene på campus. Som utvekslingsstudent er det veldig smart hvis du ønsker å være sosial med mange andre utvekslingsstudenter. Universitet tilbyr ulike boliger, til ulik pris. Man har Rockwool der fire stykker bor i lag med hvert sitt soverom. I Kolibrien som jeg bor, har jeg eget rom og bad, men deler kjøkken og stue med de 13 andre som bor i samme korridor. I Korallen har dem også eget rom, bad og et minikjøkken på rommet med vask og kjøleskap. De har også et større kjøkken de deler med andre. Angående vasking av klær, har Korallen den beste muligheten. De har mange vaskemaskiner i bygningen, mens vi i Kolibrien må rett utenfor og inn en annen dør for å vaske klær.
Sosialt miljø
De fleste utvekslingsstudenter bor på campus. Roskilde universitet tilbyr noe de kaller "Foundation course", som jeg anbefaler alle, hvis mulighet å bli med på. Dagene før fag starter får man info om skolen, hvordan de gjør ting, hjelper deg med registrering og alt som måtte ønskes. Det er frivillige studenter som blir med for å lage i stand aktiviteter som gjør det enklere for oss utvekslingsstudenter å bli kjent. Dette gjorde at vi utvekslingsstudenter som studerte ulike fagfelt ble godt kjent og fant på ting når vi ønsket. Det sosiale miljøet man får på RUC er så bra og det er veldig praktisk at alle bor samme plass. Før jeg reiste, trodde jeg at jeg skulle få bedre kontakt med dansker. Jeg har snakket med enkelte på RUC bar som er skolens bar, men de gode vennene er alle utvekslingsstudenter.
2018
2018 HAUST BASV-MEVI
15.08.2018 - 31.12.2018Førebuingar/praktiske tips
Med tanke på at eg berre reiste til nabolandet, Danmark, var det ikkje så veldig mykje å førbu seg til eit eventuelt kultursjokk for å sei det sånn. Likevel er det lurt å vere ute i god tid med å søke og å få informasjon om det er mogleg å få seg buplass gjennom skulen, slik eg fekk. Det er som regel eit utval av ledige rom og førstemann til mølla. Det er også lurt å etablere tidleg ein dialog med skulen du vil reise på for å få mest mogleg informasjon så du er godt forberedt. Still alle slag moglege spørsmål, ingen spørsmål er dumme.
Undervisningsformer
På Roskilde Universitet opererer dei etter 50% forelesningar og 50% prosjektarbeid. Gjennom semesteret går du på forelesningar som er likt som på UiB, men gjennom kvart semester skal du også skrive eit prosjektarbeid i gruppe som til slutt skal vere ein munnleg eksamen. Prosjektarbeidet er ei god øving til ein eventuell framtidig jobb som forskar då du ofte må drive med research og ulike analysemetodar.
Vurdering av emnetilbodet
Ettersom eg er norsk og forstår på eit moderat nivå dansk, så kunne eg valt å ta danske fag, men Roskilde Universitet tilbyr også fag på engelsk, noko eg valde. Det var ikkje det største utvalet av fag då, men å studere Cultural Encounters er ikkje så gale.
Fagleg utbyte og språk
Det eg fekk mest ut av fagleg her var prosjektarbeidet. Det var her eg kjende eg verkeleg lærde noko og som eg kan ta med meg vidare. Språket var på engelsk og gjekk heilt fint.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er sånn passe stort, men det er veldig fint. Eg budde på campus og hadde kort veg til skulen, biblioteket, studentbar, matbutikk og treningssenter (eit veldig lite rom). Roskilde er ein veldig fin by og ikkje så stor. København er berre ein kort togtur på 20 minuttar vekke.
Bustad
For å berre bu her eit semester var bustaden heilt grei. Der eg budde, Korallen, hadde eg eit eige bad samt eit lite kjøkkensett der eg kunne lage meg mat på rommet. Elles var det mange felleskjøkken eg også kunne nytte. Rommet var ganske lite og det var ein del ting på rommet som var ødelagt. Eg betalte rundt 5500 NOK i leiga. Syns det var heilt greitt å bu der.
Sosialt miljø
I starten av semesteret deltok eg på noko som heiter "Foundation Course", der me blei kjend med felles utvekslingsstudentar, men me blei ikkje integrert med dei danske studentane noko eg kunne ha ønskt. Likevel er det sosiale miljøet veldig bra på Roskilde Universitet, ølen på studentbaren er meget billig så det var ikkje vanskelig å få ein gjeng til å møtes. På Korallen var det også festar av og til.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.ruc.dk/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb5275
- FagnavnAlle fag