Université Grenoble Alpes og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 3. og 5. studieår)
- LandFrankrike
- ByGrenoble
- Studieplassar6
- StudienivåBachelor og Master
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Denne avtalen kan nyttast av studentar både på 3. studieår og på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap.
Når i studiet kan eg reise
Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.
I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.
Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.
Om antall plassar: Til Université Grenoble Alpes kan ikkje fakultetet fordele det totale antalet plassar fritt mellom semestra. Sjølv om vi har totalt 6 plassar, kan maks 3 studentar utveksle i haustsemesteret, og maks 3 studentar utveksle i vårsemesteret.
Språk
Undervisningsspråket er fransk. Universitetet krev at Erasmus-studentar har dokumentasjon på forkunnskapar i fransk tilsvarande nivå B1, men anbefalar nivå B2.
Utveksling på 3. studieår:
Det finst døme på at tidlegare utvekslingsstudentar har kunna ta 30 studiepoeng på bachelornivå berre med emne underviste på engelsk. Det engelskspråklege emnetilbodet er likevel ikkje stort nok til at vi kan garantere at det vil vere mogleg kvart semester. Sjølv om lista over engelske emne ser lang ut, kan det til dømes skje timeplankollisjonar mellom emna, eller du kan oppleve at eit emne er fullteikna eller ikkje skal undervisast akkurat det semesteret du er der. Du må difor vere førebudd på å også ta emne som vert underviste på fransk for å oppnå 30 studiepoeng. Gode kunnskapar i fransk er derfor anbefalt.
Utveksling på siste studieår:
Emne på masternivå blir underviste på fransk, og du må difor ha gode kunnskapar i fransk.
Informasjon om fransk språkkurs finn du på denne nettsida.
Kva emne kan eg ta
På nettsidene til universitetet finn du oversikt over kva emne ein kan ta som Erasmus-student (sjå under "Télécharger": Le syllabus des cours).
Universitetet nyttar ECTS-systemet, der ein ECTS-credit er det same som eitt studiepoeng.
Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
Utveksling på 3. studieår:
Studentar som utvekslar på 3. studieår kan velje blant emne på bachelornivå og nokre emne på masternivå.
Utveksling på siste studieår:
Studentar som utvekslar på siste studieår skal velje blant emna på masternivå.
På masternivå finst det ikkje emne på engelsk, slik at studentar som utvekslar på 5. studieår vil ha fransk som undervisningsspråk.
Studieavgift
Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Université Grenoble Alpes - In the heart of the Alps
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Université Joseph Fourier (UJF) er ein del av paraplysamarbeidet Université Grenoble Alpes. Det blei grunnlagt i 1970, og har i dag om lag 18 000 studentar. Universitetet fokuserer på fagområde knytt til naturvitskap, teknologi, medisin og helsefag. I tillegg til fakultetseiningane har UJF òg eit stort observatorium, ein alpin botanisk hage og ei rekke forskingslaboratorium. Universitetet sin hovudcampus ligg aust for byen, i Saint-Martin-d'Hères.
Grenoble ligg søraust i Frankrike. Sjølve byen har om lag 160 000 innbyggarar, i storbyområdet bur rundt ein halv million. Grenoble er omkrinsa av fjell og blir ofte kalla for Alpane sin hovudstad. Byen er eit populært utfartspunkt for friluftsliv og skisport. Tidlegare har det òg vore mykje industri og gruvedrift i området.
Bustad
Det finst studentbustader både på campus og nærare sentrum. Dei fleste er drifta av studentsamskipnaden CROUS. Det kan vere vanskeleg å finne bustad på den private marknaden rundt semesterstart. Norske studentar i Frankrike kan søke om økonomisk stønad frå Caisse d'allocations familiales (CAF).
Semesterinndeling
September - desember og januar - juni.
Studentrapportar
2024
Haust 2024 – Integrert master i rettsvitskap
15.08.2024 - 31.12.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Det anbefales på det sterkeste å sette i gang med prosesser så tidlig som mulig. Det er ikke til å legge skjul på at det er mye administrativt arbeid som må gjennomføres før et utvekslingsopphold, men dersom du prioriterer å gjøre dette nøye og riktig, så vil det virkelig lønne seg. Og det føles veldig verdt det når du kommer i gang med utvekslingsoppholdet!! Det skal også sies at den internasjonale koordinatoren ved UGA har vært veldig hjelpsom og rask til å svare!
Undervisningsformer
Dette semesteret har jeg totalt 7 fag. Dette medfører at fagene er ganske små (totalt 18 timer). I de fleste fagene har vi en skoletime (to klokketimer) undervisning i uka. I fagene med gjesteforelesere går faget gjerne mer intensivt, over én måned. Det varierer fra semester til semester hvordan dette legges opp. Undervisningen varier også fra fag til fag, men ettersom det er klasseromsundervisning, så legges det stort sett opp til mer interaktiv undervisning enn ved UiB. Vurderingsformene varierer også. I flere av fagene er dette sammensatt, og kan for eksempel være en presentasjon og en multiple choice eksamen, i tillegg til f.eks. punktlighet og deltakelse. Ettersom man har mange små fag rekker man ikke å gå noe særlig i dybden på temaene. Undervisning og vurdering holder derfor et enklere nivå enn det vi er vant med i Norge. Fordelen er imidlertid at man får vært gjennom flere emner i løpet av et halvt år.
Vurdering av emnetilbodet
Faglig sett holder undervisningen et høyere nivå i Norge. Det er allikevel mange spennende fag man kan velge mellom. I tillegg er flere av fagene mer spisset inn. For eksempel er faget "International Contract Law" på Legal Diploma programmet (bachelornivå), en gjennomgang av CISG. På Diploma programmet får de også inn gjesteforelesere, som gjerne har vært praktiserende advokater i andre land. På masternivå er det vanskelig å få emner på engelsk. Vi fikk blant annet høre at vi i utgangspunktet ikke kunne velge blant M2 fag (andre året på master), noe som snevrer inn mulighetene veldig. Dette er imidlertid noe man kan sjekke opp på nytt, da det virket som man kunne krangle seg til noen muligheter. På bachelornivå undervises et English Diploma Program. Dette er fag som undervises på engelsk. Det er imidlertid ikke alle fagene på Diploma Program som er godkjent av UiB, og for å fylle opp timeplanen kan man derfor måtte ta et fag på fransk. Det var heller ikke samsvarende fag på oversikten vi fikk før forhåndsgodkjenning.
Fagleg utbyte og språk
Faglig tilbud: henviser til avsnittet over.
Språk: Jeg kunne litt fransk fra før, ettersom jeg hadde Fransk 3 på vgs. Dette er imidlertid noen år siden, så jeg var absolutt ganske rusten når jeg kom ned. Både i skolesammenheng, men også ellers i byen har jeg fått god bruk for franskkunnskaper. Det er ikke uvanlig å møte på folk i butikker og ellers som ikke kan engelsk. Det skal imidlertid sies at jeg også har blitt kjent med nordmenn her nede som ikke har hatt fransk før, og de klarer seg fint! Jeg har også gått på franskkurs en gang i uken mens jeg har vært her nede. Dersom man har mulighet anbefaler jeg å ta dette før studiestart, da det hjelper for å friske opp tidligere kunnskaper. Dersom man har engelske fag får man også frisket litt opp i engelsken. I ett av fagene har vi også fokusert på juridisk engelsk, noe som har vært nyttig.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er veldig stort. I tillegg til Faculté de droit (Det juridiske fakultetet) finner man også Sciences Po, medisinsk fakultet og mange fler! Her er det mange ulike spisesteder og kaféer, fine bibliotek man kan sitte å lese på, i tillegg til at mange av residencene (studentboliger) ligger her. Byen i seg selv er ikke fryktelig stor, men den overrasket meg positivt. Det finnes litt butikker, koselige spisesteder og parker. Jeg må også si at jeg syns de lokale innbyggerne er mye hyggeligere enn forventet (ikke like arrogante som stereotypien tilsier). Det beste med Grenoble er allikevel omgivelsene. Byen kalles for "Alpenes hovestad", og er omringet av de franske prealpene og alpene!! Dersom man liker å gå fjellturer og stå på ski om vinteren er dette mekka!! I tillegg kan det anbefales å bruke busstilbud for å komme seg opp i fjellene, eller til andre byer, som Lyon, Annecy, Chamonix eller inn i Italia.
Bustad
Som internasjonal studen får man mulighet til å søke om studentbolig via Crous. Dette er et veldig rimelig alternativ, men man må derfor også senke forventningene betraktelig. Mange av studentboligene ligger på campus, men det ligger også noen nærmere byen. De jeg kjenner som bor på studentbolig har vært fornøyd med dette, sammenlignet med prisen de betaler. Dersom man bor på studentboligene "Berlioz" kan man forvente å få et eget lite rom med bad, men man deler et primitivt kjøkken (kun stekeplate, ikke ovn) med ca 30 andre personer. Til gjengeld betaler man litt i overkant av 3000kr, inkludert strøm. Vi har valgt å leie privat gjennom Studapart. Vi har vært heldig med leiligheten, men har også hørt om mange andre studenter som ikke har vært så heldige (mugg og/eller kakerlakker i leiligheten).
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er veldig hva du gjør det til selv! Det er både Erasmus arrangementer, i tillegg til idrettslag på universitetet, som gjør det enkelt å bli kjent med studenter fra hele verden! Vi har også kommet i kontakt med norske studenter som reiser fra NTNU, UiO og UiT. Jeg har trivdes veldig godt i Grenoble, og angrer ikke ett sekund på at jeg valgte å dra hit! Dersom du ønsker å oppleve de franske alper anbefaler jeg på det sterkeste å velge Grenoble som utvekslingssted!
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
08.01.2024 - 31.05.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Før du reiser anbefaler jeg å starte tidlig med å få godkjent fagene du skal ha på utveksling, fikse online learning agreement og finne et sted å bo. For de to første ligger det veiledninger ute. Disse fungerer helt ok, men da ikke alt er helt intuitivt anbefaler jeg å starte tidlig og finn gjerne en venn du kan samarbeide med.
I forbindelse med bolig syns vi det var noe vanskelig å finne gode nettsider for å leie bolig, samt at vi ikke visste helt hvor i byen en burde bo. Vi endte med å bruke Studapart, og denne kan vi anbefale videre. Nettsiden tar et lite ekstra gebyr, men tilbake er du sikret god oppfølgning og trygge tjenester. Standarden på boliger i Grenoble er generelt ikke like god som en er vant til fra Norge, og jeg anbefaler at du/dere tar bilder av leiligheten når dere ankommer. Disse vil bli viktige dersom det oppstår problemer med depositumet mot slutten av oppholdet. Med tanke på beliggenhet vil jeg anbefale å bo nært sentrum (en kan eksempelvis ta utgangspunkt i at Victor Hugo er midt i sentrum), og dersom du har lyst på ski bør du også bo nærme togstasjonen (Gare de Grenoble). Pass imidlertid på å ikke bo for nært togstasjonen, da den kan være noe utrygg på kvelds/natterstid. Bor du fem minutters gange unna, gjerne i retning sentrum, er det ingen problem.
Til slutt er det viktig at du ordner deg U-glissekort når du ankommer Grenoble og har fått ordnet deg studentbevis på skolen. Dette gir veldig(!!) gode rabatter i store anlegg som Les Deux Alpes og Alpes d'Huez. For å komme til skianleggene tok vi for det meste buss (https://www.bus-et-clic.com).
Undervisningsformer
Undervisningen foregår som klasseromsundervisning, hvor en er 20 til 30 personer i klassen. Undervisning gir følelsen av å være tilbake på ungdomsskolen/videregående, uten at dette er en dårlig ting. Generelt er det svært lite skole i Grenoble, og du vil ha mye tid til andre aktiviteter.
Eksamensformen er stort sett muntlige presentasjoner i grupper, samt et par prøver (multiple choice eller prøve med 3-4 spørsmål). Merk at prøvene er veldig overkommelige, og at de varer i maks to timer. Selv startet jeg lesingen 1-2 dager før prøven/eksamen, uten at dette var noe problem. Terskelen er generelt lav for å stå, både når det kommer til presentasjoner og prøver.
En annen ting du bør merke deg er at universitetet tilbyr idrettsfag. Franske studenter får studiepoeng for dette, men i Norge vil nok ikke dette bli godkjent. Jeg anbefaler imidlertid å lese deg opp på tilbudene før du kommer, slik at du kan ta med nødvendig utstyr til aktiviteten. Dette er et veldig godt tilbud, og en god mulighet til å bli kjent med andre. På denne linken finner du aktivitetene som tilbys (bruk google translate til å oversette dersom ikke fransken står til A helt enda): https://suaps.univ-grenoble-alpes.fr/menu-principal/activites-a-grenoble/activites-notees/liste-des-activites-notees-grenoble/
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet tilbyr bare noen få engelske emner, og du må velge alle for å få nok studiepoeng. Du har derfor ikke den store valgfriheten når det kommer til å velge emner. Selv syns jeg det faglige var veldig overkommelig, og sammenlignet med andre jeg har snakket med fra andre studiebyer er Grenoble en av de stedene du kan reise med minst skolearbeid.
Det er ganske stor variasjon i hvor "spennende" fagene er. Jeg syns det meste var ganske tørt, og det føltes som tidligere nevnt som at en var tilbake på ungdomsskolen. Noen av fagene, som Introduction to common law og European Business law, syns jeg imidlertid var spennende og jeg tok med meg en del ting som jeg tror jeg vil få bruk for senere.
Fagleg utbyte og språk
Jeg fikk verken faglig eller språklig så mye ut av oppholdet. Sistnevnte er nok mest min egen feil, da jeg valgte å ikke ta del i språkkurset som skolen tilbydde på kveldstid. Det skal og nevnes at hovedmotivasjonen min for oppholdet var å stå mye på ski og løpe i fjellet, og ikke først og fremst det faglige. For min del var det derfor perfekt at studiet ikke satte noen sperrer for dette.
Universitetsområdet og byen
Grenoble er en kjempefin by å bo i, og jeg anbefaler på det sterkeste å dra dit hvis du er glad i ski, fjell og natur! Byen er relativt liten, og du blir raskt kjent. Noe av det beste med Grenoble er beliggenheten, og at det er så kort vei til andre kule steder rundt om i alpene. Ta bussen, toget eller lei en bil og utnytt alt som ligger rundt! For løping og sykling kan dette gjøres rett fra dørstokken, og du vil raskt finne andre som du kan dra på tur med.
Universitetsområdet ligger noe utenfor sentrum, men siden du vil være såpass lite på universitetet anbefaler jeg å bosette deg i sentrum. Å komme seg til universitetet gjør du enkelt via trikk eller sykkel. Den mest vanlige transportmetoden i Grenoble er å leie sykkel (Métrovélo), som kan leies for 1 måned, 3 måneder eller 6 måneder.
Bustad
Se kommentar under praktiske tips.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Grenoble er veldig godt! Det er mange norske der, men jeg vil også anbefale å få deg venner fra andre nasjoner. Dersom du er glad i ski, løping eller sykling vil du garantert finne andre med de samme interessene!
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
08.01.2024 - 31.05.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Hvis du har tid og mulighet ville jeg forsøkt å jobbe litt med språket før avreise. Enten ved hjelp av duolingo eller prøve å se noen serier eller filmer på fransk. Hvis du har lyst til å få litt språklig utbytte under oppholdet, hjelper det å få en flying start. Men hvis man ikke ønsker å utvikle språket, er det helt uproblematisk å bruke engelsk de fleste steder.
Det er flere prosesser som tar lang tid, og jeg ville anbefalt å begynne tidlig. Både godkjenning av fag, opprettelse av Online Learning Agreement, forsikring, og finne bosted. På reisen ned finnes det flere muligheter. Fly til Geneve er ofte det billigste, og buss herfra til Grenoble tar 2 timer og koster 100-200kr med BlaBlaCar. Man kan også fly til Lyon der tog- og bussforbindelser er litt hyppigere.
Undervisningsformer
De siste årene har UGA tilbudt et "Diploma in Legal Studies", som er en kurspakke rettet mot utvekslingsstudenter. All undervisning går på engelsk, og man er i en klasse med andre utvekslingsstudenter. Undervisningen er stort sett basert på forelesninger og studentpresentasjoner, men i mindre klasser slik at det er åpent for, og oppfordret til å stille spørsmål og bidra.
Vurdering av emnetilbodet
Fagtilbudet på engelsk er begrenset. Det er kun "diploma"-pakken som tilbys, som tilsammen utgjør 31 stp. Fagene og undervisningen er litt som på VGS, og de er ikke spesielt utfordrende. Man kan også kombinere disse fagene med franske fag, om man ønsker et litt mer variert innhold. Selv valgte jeg å ta alle fagene på engelsk, for å få mer fritid.
I tillegg kan studentene også melde seg opp i 1 eller flere sportsfag, der man blandes med franske studenter. Sportsfagene kan sammenliknes litt med undergrupper på UiB, med litt bedre økonomi og administrasjon ;) Selv hadde jeg langrenn og terrengsykling som sportsfag - og her kan man bli godt kjent med franske studenter. Opplegget var veldig gjennomført og inneholdt både transport, sykkelutleie og instruktører. Universitetet har også en egen skigruppe, som tilbyr rabatterte priser på de nærmeste skianleggene og transport ukentlig. Organisasjonen heter U-glisse, og du kan kjøpe U-glisse skikort for 25EUR som gir opptil 70% rabatt i bakken.
Fagleg utbyte og språk
Fagene er nokså varierte i innhold og utbytte, men enkelte av fagene synes jeg var både spennende og lærerike. Det språklige utbyttet er veldig godt i engelsk, ettersom både undervisnings- og vurderingsspråk er engelsk. I tillegg er hele klassen utvekslingsstudenter, slik at det er gode muligheter for å finne andre engelskspråklige venner. Det franske språkutbyttet må man i større grad oppsøke på egenhånd. Universitetet tilbyr språkkurs parallellt med undervisning, som er et godt tilbud.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er stort og innholdsrikt. Her finner du alt fra treningslokaler til cafeer og flere bibliotek. Byen i seg selv er relativt liten med sine 160 tusen innbyggere. Hvis du er glad i fjell, har Grenoble mye å by på, men det kulturelle og kulinariske tilbudet er nok ikke veldig stort. Dette påvirker også hvem som reiser hit. Det er veldig mange som står og går på ski, som sykler, klatrer og går turer i fjellet. Av fjellaktiviteter finnes det masse tilbud i Grenoble.
Bustad
Universitetet tilbyr hybler for studentene sine, men vi valgte å leie privat. Dette var for å komme oss litt nærmere sentrum, samt ha mulighet til å bo sammen. Vi fant en leilighet rett ved togstasjonen gjennom siden studapart.fr. Det finnes mange flere liknende sider, der du både kan finne kollektiv og egen leilighet alene eller for flere. F.eks lacartedescolocs.fr og oqoro.fr. Leieprisene i Grenoble er ganske billige sammenliknet med andre steder i Europa, inkludert Bergen.
Sosialt miljø
Studentene i "Diploma"-klassen, er veldig åpne og interessert i å bli kjent. Ettersom undervisningen er klasseroms-basert, er det enkelt å komme i kontakt med medstudenter som også er på utveksling. Grenoble har også et veldig åpent miljø for friluftsliv. Det er enkelt å komme i kontakt med andre mennesker med felles interesser. Erasmus organisasjonen organiserer også jevnlige fester for Erasmus-studenter som er veldig morsomme å delta på.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
08.01.2024 - 31.05.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Før du reiser, er det viktig å få godkjent fagene du skal ta på utveksling, ordne Online Learning Agreement, forsikring (anbefaler Ansa) og finne et sted å bo - i den rekkefølgen. Det finnes veiledninger for de to første punktene, men ting tar tid, så det er lurt å starte tidlig og gjerne samarbeide med noen.
På reisen anbefaler jeg å fly til Genève og ta tog (SNCF) eller buss (BlaBlaCar) derfra. Ved ankomst til Grenoble anbefaler jeg å skaffe et U-glissekort etter at du har fått studentbevis. Dette gir gode rabatter i skianlegg som Alpes d'Huez og Les Deux Alpes. Hvis du ikke kjenner noen som har bil, er det enkelt å ta buss til skianleggene (www.bus-et-clic.com).
Undervisningsformer
Undervisningen foregår i klasserom med 15-30 studenter og minner om grunnskolen. Studenter kan bli premiert for å være aktive i timen, og det er lite skolearbeid utenom de obligatoriske timene.
Eksamensformen er hovedsakelig muntlige presentasjoner i grupper, men også skriftlige prøver som multiple choice eller 3-5 spørsmål. Prøvene er mindre krevende enn ved UiB og varer maks tre timer. Jeg tok notater i timene og leste 2-3 dager før eksamen, noe som var mer enn nok for å bestå.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet i Grenoble tilbyr få emner på engelsk, noe som betyr at du må ta alle tilgjengelige fag for å få nok studiepoeng. Jeg hadde 7 fag. Fagene omhandler primært europeisk rett, og mye av stoffet var kjent fra før. Det er stor variasjon i hvor interessante fagene er, både på grunn av innholdet og foreleserne. "European Business Law" og "Common Law" var spesielt interessante, mens "French Public Law" var mer krevende å forstå. Alle fag var overkommelige, og jeg hadde mye fritid utenom skolen.
Studentene kan også melde seg opp til sportsfag som kan sammenlignes med undergrupper på UiB. Her er man sammen med franske studenter. Jeg deltok selv i tennisgruppen og anbefaler alle å velge ett eller flere sportsfag.
Fagleg utbyte og språk
Fagene er varierte i innhold og utbytte. Du får likevel god trening i engelsk, og jo mer aktiv du er i timene, desto mer lærer du. Det franske språkutbyttet må man i større grad oppsøke på egen hånd. Universitetet tilbyr språkkurs for alle nivåer, og det er alltid franskmenn å finne i butikker og på gaten for small-talk. Jeg ville tjuvstartet med Duolingo eller lignende hjemme i Norge. Det er også variasjon i forelesernes engasjement og pedagogikk, men jevnt over er det ryddig nok.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er stort og prydes av en rekke forskjellige fakulteter. Her finner du alt fra svømmehall til cafeer og biblioteker. Selve byen er relativt liten, men fantastisk for dem som liker ski, sykling og natur, med nærhet til store skianlegg og flott natur, samt bare tre timer med tog til Rivieraen. Du kan starte episke turer rett fra dørstokken.
Byen er relativt liten og lett å bli kjent med. Kollektivtilbudet er meget bra med trikker som går hvert 5.-10. minutt, og bysykler (Métrovélo) som kan leies for 1, 3 eller 6 måneder. Byen er tilrettelagt for sykling, så jeg anbefaler å bo i sentrum fremfor ved universitetet, som ligger 20-30 minutter unna med sykkel. Du vil ikke tilbringe mye tid på universitetet daglig, så det er mer praktisk å bo nær sentrum. Styr unna sørenden av byen pga kriminalitet.
Bustad
Det tilbys helt kurante hybler gjennom Universitetet (Crous). Selv leide jeg av en privat utleier for å kunne bo i sentrum. Det er en rekke nettsider du kan bruke, som f.eks. seloger.fr, studapart.fr og lacartedescolocs.fr. Det kan være utfordrende å leie privat hvis du ikke snakker fransk. Jeg var heldig og fikk hjelp av en norsk student som snakket fransk. Leieprisene er gunstige.
Når du flytter inn, er det lurt å ta bilder av leiligheten for å dokumentere eventuelle eksisterende skader, slik at du ikke blir holdt ansvarlig for disse ved avreise. Standarden er lavere enn i Norge, men det finnes uærlige utleiere overalt. Tilstreb å ha strømmen inkludert i leieprisen.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Grenoble er veldig bra. Utvekslingsstudenter i klassen er enkle å bli kjent med, og byen er full av internasjonale studenter med felles interesser. Selv om det er mange norske studenter, anbefaler jeg å bli kjent med studenter fra andre land, eks. Tyskland, Canada og Italia.
Utelivet i Grenoble preges av færre klubber og flere barer. Erasmus arrangerer imidlertid jevnlig fester for utvekslingsstudenter, som er en god mulighet til å møte nye folk og høre noe annet enn fransk techno.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
08.01.2024 - 31.05.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Jeg anbefaler å finne sted å bo i god tid før avreise. Vi tok kontakt med gjengen som skulle dra fra UiB og fant privat utleieleilighet gjennom Studapart. Dette fungerte greit. Det finnes også mulighet for å bo på dorm på skolen. Ellers kan det være lurt å laste ned blablacar. Dette var en Vedlig god og oversiktlig app når det gjaldt buss og taxi-forbindelser fra flyplassen.
Undervisningsformer
Vi hadde all undervisning på engelsk. 7 fag som tilsammen utgjorde 32 stp. Dette var nødvendig for å fylle kvoten for antall nødvendige studiepoeng, samtidig som vi kunne ha undervisning på engelsk. Det betyr at vi valgte alle de tilgjengelige fagene som fantes på engelsk for oss. Fagene besto av fysisk oppmøte og forelesning, innleveringer og muntlige presentasjoner, samt en eksamen på slutten av faget.
Vurdering av emnetilbodet
Vi var fornøyd med emnene. Noen av fagene var mer spennende enn andre, og utbyttet dermed tilsvarende. Det var varierende fag. Veldig annerledes fra tradisjonell norsk juss. Fagene var mer orientert mot international juss, historiske fag og bærekraft-orientert juss om reguleringer av f.eks globale utfordringer og landbruk. Dette var fag vi har hatt svært lite av fra før og det var spennende med nye vinklinger og et bredere blikk på lover og regler i en global verden.
Fagleg utbyte og språk
Vi fikk også tilbud om fransk-kurs som vi benyttet oss av. Først måtte man ta en kartleggingsprøve for å etablere hvilket nivå man var på i fransk. Kursene gikk på universitetet hver mandag kveld og var relativt krevende, men nyttig.
Når det gjaldt engelske fag hadde underviserne varierende kompetanse til å lære bort på engelsk, men alle var vant med å ha internasjonale studenter og fagene gikk helt fint.
Universitetsområdet og byen
Grenoble er en veldig praktisk by med tanke på å komme seg enkelt rundt i Frankrike og ellers i Europa. Det går busser og tog ofte og fra mange steder i byen. Veldig praktisk. Vi bodde i byen, som lå ca. 20 minutter på trikk fra skolen. Vi tok derfor enten trikk eller syklet til skolen hver dag. Ellers gikk det buss til skisentrene flere ganger om dagen og disse tok oss til skisentre på mellom 1-2 timer. Dette var helt fantastisk og gjorde det mulig å stå på ski flere ganger i uken. Virkelig en fantastisk by for den som vil utforske Frankrike og Alpene effektivt og billigere enn å dra helt fra Norge.
Bustad
Vi bodde i leilighet i byen som vi fikk leid av en privatperson gjennom studapart. Denne var helt grei, men veldig sentral. Utleier var ikke spesielt samarbeidsvillig og jevnt over følte vi oss mindre "ivaretatt" i et fransk system enn i Norge (når det gjaldt praktiske problemer og informasjon, samarbeid osv.) Utleier svarte sjelden, var vanskelig å ha med å gjøre og vi har fremdeles ikke fått tilbake depositum uten at dette har noen begrunnelse.
Sosialt miljø
Veldig godt sosialt miljø. I Grenoble bor det studenter og andre folk som har mye av de samme fritidsinteresser - sport, ski, sykkel og klatring. Utrolig gøy å møte så mange likesinnede på samme alder. Vi ble en god norsk gjeng men ble også gode venner med flere av de som gikk i den internasjonale klassen. Det er enkelt å invitere med seg noen på ski eller tur eller en tur på kafe eller annet. Jeg har fått veldig gode venner jeg kommer til å fortsette å ha kontakt med.
2023
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
01.09.2023 - 22.12.2023Førebuingar/praktiske tips
Språk:
Jeg valgte å reise nedover tre uker før semesterstart for å ta et franskkurs, og dersom du har mulighet til å reise nedover tidligere anbefaler jeg det. Semesteret går fort, så det er en fin mulighet til å bli bedre kjent med området og kombinert med et språkkurs er det enkelt å bli kjent med folk fra ulike deler av verden. Det tilbys franskkurs flere steder- selv valgte jeg Alliance Francaise og kan anbefale det. Det er ikke nødvendig å kunne fransk for å klare seg fint i Grenoble, siden det er et stort internasjonalt miljø og det går som regel fint å kommunisere med franskmenn på engelsk. Kan du snakke litt fransk vil det likevel være mye lettere å kommunisere med og bli kjent med de lokale. Terskelen for å snakke fransk med de lokale var for meg overraskende lav da de fleste er tålmodige noe som gjorde det mulig å øve en god del.
Dokumenter:
Det er en del søknadsprosesser som Visal (boliggarantistordning) og godkjenning av fag som må på plass. Slike prosesser tar som regel ganske lang tid, så det er en fordel å komme i gang tidlig.
Undervisningsformer
Fagene er relativt små (3-6 poeng), så man har ganske mange ulike fag i løpet av semesteret. Man har tilbud om å ta fag på engelsk som tilhører UGAs International Legal Diploma, og på fransk fra den ordinære jussutanningen ved UGA.
Fagene på engelsk er tilpasset internasjonale studenter, og programmet følges både av utvekslingsstudenter og de som tar en international legal diploma. For disse er det som regel klasseromsundervisning enten som en intensivperiode på et par uker eller ukentlige dobbelttimer. Undervisningen er obligatorisk, men arbeidsmengden lar seg fint kombinere med turer og andre fritidsaktiviteter. Vurderingsformen i fagene jeg tok var enten flervalgseksamen, essay (2 timer), moot court eller presentasjon.
For fagene på fransk får man tilbud som internasjonal student om å ta eksamen muntlig heller enn skriftlig som de franske studentene har. Jeg tok faget droit international pénal, og undervisningen for dette var forelesninger (som standard for fagene på fransk).
Vurdering av emnetilbodet
Det er mulig å ta alle de engelske fagene uten timeplankollisjoner, men dersom en ønsker å følge undervisningen i et eller flere av fagene som går på fransk må man undersøke om timeplanen går opp. (undervisningen for de franske fagene er imidlertid ikke obligatorisk, men man burde gå i så mange som mulig av forelesningene). De ansvarlige for den internasjonale avdelingen hjelper gjerne til med timeplanen.
Selv om det er mange engelske fag er det ikke sikkert at man får fylt opp 30 studiepoeng, siden det kan være betydelig overlapp med fag man har tatt fra før som NIRI eller Rettsstat og menneskerettigheter. Det var mulig å fylle de 30 studiepoengene semesteret jeg var på utveksling, men emnetilbudet pleier å endre seg fra år til år da universitetet stort sett har gjesteforelesere fra andre universitet for fagene på engelsk.
Fagleg utbyte og språk
Min opplevelse er at fagene er for små for å oppnå noen særlig dybde, slik at det faglige utbyttet man sitter igjen med i hovedsak er likheter og ulikheter mellom ulike rettskulturer. Først og fremst fikk jeg utviklet mine språkkunnskaper både i engelsk og fransk. I fagene på engelsk fikk ordforrådet mitt et sårt tiltrengt tilskudd av juridiske ord og uttrykk, og jeg har gjennom undervisningen og på fritiden fått et mer avslappet forhold til å uttrykke meg på engelsk.
Jeg kunne ikke noe fransk da jeg reiste nedover, men hadde som mål om å lære så mye jeg kunne i løpet av utvekslingen. Jeg hadde fransk språkkurs på kveldstid i regi av universitetet etter de fire ukene med intensivkurs var ferdig, men disse kveldskursene har ganske store grupper og blir litt sjeldent om man vil jobbe med franskkunnskapene. For å få inn litt mer fransk anbefaler jeg å melde seg opp i et av UGAs mange idrettsfag hvor man møter mange franske studenter og å gå i de franske forelesningene (man trenger ikke å være meldt opp i faget for å høre). Professorene snakker ganske sakte, og de franske studentene bidrar gjerne med å sende sine notater som er fine å lese i etterkant.
Universitetsområdet og byen
Grenoble er en utrolig fin by å reise på utveksling til. Campus er ganske stort og nytt, med store bibliotek, cafeer og idrettsanlegg. Det befinner seg litt utenfor sentrum, men nært de fleste studentboligene.
Byen er ikke større enn at du fint kan ta deg frem på sykkel (det hjelper også på at det er den flateste byen i franskrike), men den har et godt utvalg restauranter og butikker i tillegg til et stort studentmiljø. Det er også enkelt å besøke andre deler av frankrike, Italia og Spania fra Grenoble med buss eller tog.
Det største plusset med Grenoble er likevel etter min mening nærheten til natur- og fjellomårder. Fra Grenoble har du veldig god tilgang til fjellturer, sykkelturer, klatrefelt, alpintsenter og andre aktiviteter. Universitetet legger også til rette for utendørsaktiviteter med f.eks Uglisse-kortet som gir gode rabatter på heiskort, utstyrsleie og transporttilbud til alpintanleggene.
Bustad
Jeg benyttet meg av Crous, som tilbyr studentboliger til en billig penge. Boligene ligger nært campus og det er en trygg måte å skaffe seg et sted å bo. Standarden på de ulike studentboligene er imidlertid veldig varierende, så det er en viss fare for å kjøpe katta i sekken.
Om du leier via Crous og vil reise nedover før september må du søke om "early entry" tidlig. Det hadde ikke jeg gjort, så fant meg en leilighet for august på lacartedescolocs.fr (typ hybel.no).
Sosialt miljø
Det er et drøss av arrangementer man kan møte andre studenter de første ukene, blant annet organisasjonen IntreGre arrangerer turer og andre sammenkomster i løpet av velkomstukene. Utvekslingsstudenter flest er generelt lette å bli kjent med, så det er bare å lene seg tilbake og nyte utvekslingsbobla.
Vår 2023 - Integrert master i rettsvitskap
02.01.2023 - 28.05.2023Førebuingar/praktiske tips
Før du reiser på utveksling vil jeg anbefale å starte tidlig å få godkjent fagene du skal ha, søke om Visal (garanti for å kunne leie bolig i Frankrike), og å finne et sted å bo. Min opplevelse er at alle slike prosesser i Frankrike er tungvindte og tidkrevende, særlig hvis man ikke er helt stødig i fransk. Det er mye dokumentasjon som blir etterspurt og som må godkjennes, så jo tidligere man begynner desto bedre tid har man på å få alt det administrative i orden før utvekslingsoppholdet.
Undervisningsformer
Jeg hadde alle fagene mine på engelsk, og syns generelt at det faglige har vært veldig overkommelig. I løpet av semesteret har det vært ganske lite undervisning, og det har derfor være mye tid til reising og andre opplevelser.
Vurderingsformen har bestått av en kombinasjon av mulige presentasjoner foran klassen, muntlig aktivitet i timene, og korte "multiple choise"-eksamener.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg syns fagene har vært varierte og interessante. Flere av fagene dreier seg om menneskerettigheter og EU-rett. Vi som kommer fra Norge kan derfor dra nytte av at vi allerede har hatt NIRI og menneskerettigheter, og dermed har litt bakgrunnskunnskap.
Fagleg utbyte og språk
Jeg hadde forventet å lære mer fransk i løpet av semesteret. Men ettersom alle fagene har vært på engelsk, og alle vennene mine også er utvekslingsstudenter fra andre land enn Frankrike, har det hovedsakelig gått i engelsk. Jeg føler imidlertid at jeg har forbedret meg og blitt mer trygg på både muntlig og skriftlig engelsk.
Ved siden av de engelske juss-fagene, tok jeg et franskkurs på universitetet. Det var undervisning kun en gang i uken, noe som ikke er tilstrekkelig dersom man virkelig ønsker å lære mer fransk. Jeg føler likevel jeg har fått frisket opp litt av fransken jeg lærte på videregående.
Universitetsområdet og byen
Campus ligger litt utenfor byen, men nærme de fleste studentboligene. Universitetsområdet er relativt nytt og fint. Her er det flere biblioteker, cafeer og restauranter, og er et fint område å oppholde seg på i studiehverdagen. Enkelte kvelder arrangeres det også ulike studentarrangementer på universitetsområdet.
Grenoble er en ikke alt for stor, men veldig koselig by. Og jeg vil si at både mulighetene for shopping og restaurantbesøk er overraskende bra. Byen har en veldig fin park som er perfekt for både joggeturer og pikniker. Det beste med Grenoble er imidlertid nærheten til natur og fjell. Dersom du er glad i ski, fjelltur, klatring og andre utendørsaktiviteter, er Grenoble det perfekte stedet å oppholde seg.
Bustad
Jeg har bodd i en studioleilighet i en studentbolig gjennom universitetet. Denne boligordningen kalles "Crous", og er den vanligste ordningen for utvekslingsstudenter. Det er flere ulike studentboliger som ligger relativt nærme campus. Dette er grei og trygg måte å ordne seg bolig på, og leieprisene er relativt lave.
For å få det boligalternativet man ønsker, lønner det seg å være tidlig ute med å søke.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet har vært veldig bra! Vi har blitt en stor internasjonal vennegjeng, som gjør alt sammen. Vi møttes gjennom ulike integreringsarrangementer i løpet av de første ukene. Disse arrangementene ble arrangert av en studentorganisasjon som heter " Association InteGre". Jeg anbefaler virkelig å melde seg inn her, og bli med på alt av turer og fester i begynnelsen. Det er mange andre utvekslingsstudenter som møter opp på disse arrangementene, og alle er veldig åpne for å bli kjent og få nye venner.
2022
Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap
03.01.2022 - 30.05.2022Førebuingar/praktiske tips
Forsikring: Jeg pauset den vanlige reiseforsikringen og gikk for en forsikring via ANSA som dekker lengre opphold i utlandet som utvekslingsstudent.
Reise ned: Jeg har erfart at de mest effektive er å fly til Lyon, og så tar man busser som går jevnlig til Grenoble. De koster en hundrings og tar en time. Reis med skibaggasje, enten om du tar med deg langrenn eller randonee/slalom. Samt turklær generelt til fjellturer. Dette er veldig populære aktiviteter blant studentene her.
Undervisningsformer
Jeg tok fagene Public Law II, Introduction à la Common Law, International Protection of Human Rights, History of Human Rights, Agrobiodiversity and the Law, Private International Law og European Business Law. Det høres mye ut, men fagene ligger på 4-5 poeng så jeg måtte ta alle disse for å ta 30 studiepoeng her.
Alle disse fagene var på engelsk. De er tilpasset internasjonale studenter, så alle forelesningene er lagt opp i forhold til at man skal kunne ta alle disse fagene (altså ingen kollidering med timeplaner). De fleste i klassen tok engelske fag, mens en del kombinerte med å ta noen fag på fransk. Timeplanen og arbeidsmengde var helt overkommelig.
Vurderingsformene i disse fagene er en kombinasjon mellom foredrag/presentasjoner, innleveringer og/eller korte eksamener.
For min del var ikke fransken min på et slikt nivå at jeg kunne ta jussfag på fransk. Selv om man ikke tar fag på fransk, har man likevel en ypperlig mulighet til å lære fransk når man bor i Frankrike. Jeg gikk på språkkurs en gang i uken som vi fikk tilbud om gratis, samt jeg gikk på en del forelesninger i Sciences Politiques (statsvitenskap) ettersom dette er åpne forelesninger. Vi var en gjeng som gikk sammen på noen av disse.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg synes emnetilbudet var bra. Noe var litt repeterende i forhold til fagene jeg har hatt på jussen i Bergen, men samtidig fint å få andre perspektiver på fagene og lære dem på et annet språk. Det er helheten i det faglige og kulturelle utbyttet som er det viktigste etter min mening, og her oppfylte Universitetet i Grenoble forventningene mine.
Fagleg utbyte og språk
Her viser jeg til det jeg har skrevet ovenfor.
Universitetsområdet og byen
Univsersitetsområdet er veldig kjekt og fint! Man ser alpefjellene i alle retninger, og de fleste fakultene ligger i samme område. Det er flere cafeer og studentrestauranter med rimelige priser, så her trenger du ikke bekymre deg over kjedelig lunsj hehe.
Videre har de både klatrehall, tennisbane, fotballbane og svømmehall på campus. Det er mulig å alle slags sportsfag når man er student her, men dette blir jo da kun akseptert som poeng av hjemuniversitetet ditt dersom dere har frie studiepoeng.
Dersom du tenker å dra i alpinanleggene, så er et hot tips å skaffe deg uGlisse-kortet via universitetet. Da får man mye rimeligere priser i anlegget, særlig i ukedagene. Dette hadde vi stor glede av!
Bustad
Universitetet i Grenbole tilbyr ulike steder å bo for studentene, og dette fikk jeg mail om i midten av oktober fra denne mailadressen: studenthousing@univ-grenoble-alpes.fr. Jeg benyttet meg av dette tilbudet, og det gjorde de fleste jeg kjenner også. Da slipper man å ordne med en garantist i Frankrike eller å betale depositum. Leilighetskomplekset jeg bodde i heter Privolodges Park Campus Valmy. Dette ligger midt mellom universitetet og byen, så det var veldig greit. Jeg bare syklet rundt til det meste herfra, leide en sykkel via MetroVelo på campus. Anbefales!
Sosialt miljø
Jeg var heldig med klassemiljøet mitt, vi var en veldig internasjonal gjeng, noe som var kjekt. Ellers så var det lett å bli kjent med andre studenter her i Grenoble, om man deltar på litt felles studentarrangementer så møter man dem fleste.
Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap
03.01.2022 - 30.05.2022Førebuingar/praktiske tips
Det går helt fint å dra til Grenoble uten å snakke fransk, for det er mange andre utvekslingsstudenter man kan komme i kontakt med, og franskmenn flest snakker nokså bra engelsk. Men hvis har mulighet til å forberede deg på å snakke en del fransk, anbefaler jeg deg å gjøre det. Hvis man kan kommunisere med franskmenn på deres morsmål, åpner det seg langt flere muligheter til å bli kjent med landet og menneskene som bor der. Jeg synes ikke det har vært lett å prøve å snakke mye fransk, men det har definitivt vært verdt innsatsen. Franskmenn trenger absolutt ikke være så pripne som noen liker å si at de er (også sies det ofte at franskmenn utenfor Paris er mindre arrogante enn de man finner i hovedstaden.)
Undervisningsformer
Klasseromsundervisning for de fagene jeg valgte på engelsk, og forelesninger for de jeg tok på fransk.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg dro mer på utveksling for å oppleve et nytt land, snakke et annet språk og nyte slutten av studietiden snarere enn for å lære masse juss. Jeg valgte derfor å ha tre fag på engelsk sammen med de andre utvekslingsstudentene, og tre på fransk med de franske studentene på andreåret. Det passet meg veldig bra at kravene i de engelske fagene var langt mildere enn i Norge, og professorene som underviste i dem var veldig greie og flinke.
I de franske fagene måtte jeg jobbe mye for å overleve, men jeg fikk heldigvis særbehandling gjennom kortere muntlige eksamener i stedet for skriftlige på lik linje med de franske studentene. Jeg jobbet mye for å få språket opp til et nivå hvor jeg kunne forstå notatene som de andre studentene tok, og som jeg var helt avhengig av. Hvis du er motivert for å gå hundre prosent inn for å lære deg fransk anbefaler jeg deg å gjøre som jeg gjorde, fordi du får lært deg et nytt språk samtidig som du oppnår studentpoeng du trenger for å få jussgraden din. Det er slit, og jeg er veldig glad jeg hadde 4 uker intensivkurs i Frankrike før jul, og at jeg hadde fransk som et av mine valgfag på videregående. Men hvis en enkel sjel som meg klarer det, klarer du det også.
Fagleg utbyte og språk
Det største utbyttet jeg har fått er fransk- og engelskkunnskaper. Men jeg har også lært ting jeg vil prøve å ta med meg videre, fra fagene "Institutions européennes", European Business Law og Private International Law.
Universitetsområdet og byen
Nydelig campus, hvor du slipper å se douchebag-ryggsekker og grå capser overalt. Her er alle mulige slags studenter samlet på samme område og det har vært veldig forfriskende. Jeg opplever menneskene her som mer avslappet enn nordmenn, og folk gjør sine egne rare ting hvis de vil det. Solen skinner ofte i Grenoble om våren, og byen er omringet av masse fjell og heftige skianlegg. Skaff deg U-glisse rabatten, og kom deg i bakken!
Bustad
Jeg gikk til franske versjonen av hybel.no for å finne franskmenn å bo med. Ikke norsk standard for å si det sånn, men jeg fant iallfall noe billig. Franskmenn generelt er mindre nøye på hygiene og rydding, så hvis du er germofob som meg uten å ville tilpasse deg, kan det hende at du burde finne egen leilighet. https://www.lacartedescolocs.fr/
Sosialt miljø
Vi utvekslingsstudentene som ble introdusert for hverandre var raske med å ta en kveld på karaokebar. Det bryter isen veldig bra og er ikke minst veldig sunt for egoet å synge Africa av Toto foran medstudentene sine. Vi fikk et veldig godt miljø oss imellom, og nettopp det at man neppe sees igjen hvis man ikke vil, gjorde kanskje at det var enda lettere å være åpne med hverandre og mindre redde for å dumme oss ut. Det er et veldig livlig studentmiljø her, så hvis du setter stoltheten din til side og inntar et åpent sinn burde du enkelt skaffe deg venner.
Informasjon
- Hjemmesidehttps://www.univ-grenoble-alpes.fr/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb7088
- FagnavnJuridiske fag