Riga Graduate School of Law og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 3. studieår)
- LandLatvia
- ByRiga
- Studieplassar4
- StudienivåBachelor
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Denne avtalen kan nyttast av studentar på 3. studieår av masterprogrammet i rettsvitskap.
Når i studiet kan eg reise
Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.
I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.
Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.
Språk
Undervisningsspråket er engelsk.
Kva emne kan eg ta
Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår.
Riga Graduate School of Law er særleg sterke innan menneskerettar, juridisk lingvistikk og internasjonal rett. På nettsida til universitetet finn du lenke til oversikt over kva emne ein kan ta som Erasmusstudent.
Riga Graduate School of Law tilbyr emne på engelsk både på bachelornivå og masternivå, og du vil ofte kome til å også ta nokre emne på masternivå sjølv om du utvekslar til Riga på 3. studieår.
Emna på masternivå har vanlegvis undervisning på ettermiddag og kveldstid, og nokon gongar også på laurdagar.
Universitetet nyttar ECTS-systemet, og ein ECTS-credit er det same som eitt studiepoeng.
Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
Studieavgift
Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Riga Graduate School of Law (RGSL) er ein privat utdanningsinstitusjon, grunnlagt i 1998, som eit samarbeid mellom latviske og svenske myndigheiter og Soros Foundation i Latvia. RGSL tilbyr forskingsbasert utdanning på høgt nivå, der ein kan forvente å få undervisning både av lokale krefter, men også i nokre tilfelle av besøkande professorar og førelesarar frå Europa og USA. Campusen ligg i bydelen Alberta iela i Riga, og det noverande hovudbygget vart opna av kronprinsesse Victoria av Sverige og Latvias president i 2001.
Riga er hovudstad i Latvia, og i likskap med Bergen, ein tidlegare Hansaby. Byen har rundt 700 000 innbyggarar og ligg på ei sandslette mellom ein og ti meter over havet, ved Rigabukta, om lag midt i landet. Etter sovjettida har norske næringslivsaktørar vist iver etter å etablere seg i byen, og franchisekjeder som Narvesen, Rema 1000, Cubus og Dressmann er synlege i bybiletet.
Bustad
RGSL vil sende forslag om bustad til studentar som får opptak.
Semesterinndeling
For Interdisciplinary undergraduate:
Haustsemester: byrjinga av september til slutten av januar
Vårsemester: slutten av januar til slutten av mai
Studentrapportar
2024
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Det å bo i Riga er ganske likt som å bo i Norge, så det er ikke så mye forberedelser som må til. Anbefaler i hovedsak å følge huskelisten fra UiB og ta de vaksinene som er anbefalt fra FHI. Videre anbefaler jeg å finne bolig før du ankommer. Dette var ikke spesielt vanskelig.
Undervisningsformer
I motsetning til studiet på Det juridiske fakultetet i Bergen, legger ikke RGSL opp til mye selvstudie. De fleste emnene har i hovedsak forelesninger, og et par seminar. Videre har de fleste emnene en "mid-term", som enten består i å levere et kort refleksjonsnotat eller ta en multiple-choice test. Hvor mye muntlig aktivitet som kreves varierer fra foreleser til foreleser, men man blir sjeldent valgt ut til å prate med mindre man selv tar initiativ og rekker opp hånden.
Eksamensform varierer, og vi har hatt alt fra innleveringer, hjemmeeksamen, multiple-choice prøver, to timers skoleeksamen med full tilgang på alle hjelpemidler og to timers skoleeksamen uten hjelpemidler. Eksamensoppgavene har vært veldig overkommelige, og det forventes stort sett mindre av besvarelsene dine enn det gjør ved UiB. Vi hadde for øvrig ingen muntlige eksamener.
Vurdering av emnetilbodet
Semesteret ved RGSL er bygd opp med ulike moduler, hvor man har én modul i seks uker av gangen. I hver modul har man et knippe fag man kan velge, og de varierer stort sett i innhold. De fleste emnene omhandler internasjonal rett og gir dermed et større innblikk i det som ble lært under Rettsstaten-emnet i Bergen. Det er også emner som er av mer "vanlig" karakter, slik som "Contract Law" og "Comparative administrative law". Totalt sett syntes jeg RGSL hadde mange spennende emner å tilby, og at emnene lærte meg masse ny kunnskap.
Fagleg utbyte og språk
Foreleserne ved RGSL er i all hovedsak gjesteforelesere som er leid inn for å undervise i emner de har spesialisert seg i. Vi hadde dermed forelesere som både har vært diplomater og jobbet i viktige organer som feks. Council of Europe. Dette gjorde at foreleserne var veldig engasjerte, noe som gjorde det faglige utbyttet stort for min del. De fleste foreleserne er dermed også gode i engelsk, og det er enkelt å følge med i timen.
Videre er RGSL en helt internasjonal skole hvor det er forventet at alle studentene, også de som er fra Latvia, prater engelsk i timene. Dette medførte at både studentene og lærerne hadde godt engelsk språk, noe jeg fant veldig hjelpsomt. At alle pratet engelsk gjorde det også lett å knytte kontakt med medstudentene.
Universitetsområdet og byen
Riga er en fin, koselig og relativt liten by, og kan til en viss grad sammenlignes med Bergen. Dersom man bosetter seg i sentrum er det gangavstand til både trening, skolen, Old Town, kjøpesentre og matbutikker. Det anbefales imidlertid ikke å bo i Old Town, da dette er veldig turist-område og mye støy. Generelt sett ble jeg veldig positivt overrasket av Riga, og kan virkelig anbefale å dra på utveksling hit.
Bustad
Jeg og to venninner fra Bergen fant leiligheten vår i en Facebook-gruppe "SiA Flatshare Riga", og har hatt leilighet gjennom denne bedriften under hele oppholdet. I starten var "Flatshare" litt vanskelige å få tak i og det tok ofte flere dager før de svarte på meldingene våre, men med unntak av dette har de vært svært profesjonelle og hjelpsomme. Jeg kan derfor virkelig anbefale disse, dersom du skal finne bolig i Riga. Prisene på bolig varierer etter hvilken standard du er ute etter, men generelt sett er det billigere å leie her enn i Norge.
Sosialt miljø
Det er mange skandinaviske studenter i Riga, som man lett kan knytte kontakt med gjennom ANSA Latvia. Det ble blant annet arrangert ulike quizzer og 17. mai feiring. Det er videre mange internasjonale studenter i Latvia, og ESN (European Student Network) arrangerte ulike aktiviteter hver uke noe som gjorde det enkelt å bli kjent med studenter fra andre land. Vi var i tillegg 10 erasmusstudenter på RGSL, og vi ble godt kjent med disse fordi studentorganisasjonen ved skolen gjennomførte mange koselige aktiviteter. Jeg kan dermed si at Riga og RGSL hadde et veldig bra sosialt miljø, med aktiviteter for enhver smak!
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Å forberede seg til Riga var veldig greit. Det eneste som er nødvendig er å følge huskelisten til UiB og ta de vaksinene som er anbefalt fra FHI. Det er også lurt å ordne bolig før man kommer.
Undervisningsformer
RGSL har veldig annerledes undervisningsform enn UiB. Semesteret er delt opp i tre moduler. For å få nok studiepoeng for UiB måtte vi ta 3-4 emner i hver modul. Til sammenligning tok de andre utvekslingsstudentene 1 emne hver modul. I tillegg til dette er UiB ganske strenge på hva de godkjenner som juridiske fag. Vi måtte derfor ta emner fra både 1, 2 og 3 året på RGSL for å få nok poeng. Dette gjorde at vi fikk en del overlapping, som var problematisk da noen av emnene har obligatorisk oppmøte. Heldigvis var både professorene og administrasjonen veldig forståelsesfulle for at vi var utvekslingsstudenter, og hjalp oss mye her. Det var også veldig fint at vi var tre stykker fra UiB for da kunne vi dele oss og dra på forskjellige forelesninger som gikk samtidig.
I de fleste emnene har man forelesninger og seminarer, men både i forelesninger og i seminar er det mye muntlig aktivitet fra studentene. I seminarene er det egentlig bare studentene som diskuterer diverse oppgaver, med veiledning fra professoren. Dette minner litt om storgruppe, men jeg opplevde at vi hadde mer varierte seminarer her enn hjemme. Vi hadde for eksempel debatt og prosedyre. Den muntlige aktiviteten teller ofte 20-30% av den avsluttende karakteren. Det er også "midterm" i de fleste emnene, som kan være alt fra multiple-choice prøver til oppgave innleveringer. I noen emner var det innlevering etter seminarene, men ikke hver gang.
Eksamensformen er også svært varierende. Fordi det er mindre emner er de fleste eksamene på 2-3 timer. Ofte skal man skrive et langt eller flere små essay. Man har ofte tilgang på alle hjelpemidler, og noen av eksamene gjøres også hjemme. De eksamene som ikke er med hjelpemidler ("closed-book") er imidlertid på skolen og for hånd.
Vurdering av emnetilbodet
RGSL er en internasjonal skole som derfor har stort fokus på internasjonal rett. Dette synes jeg vært svært interessant og lærerikt, og ikke minst noe man ikke får så mye av på UiB. I nesten alle emnene var det også en del om EU-rett, som var veldig fint siden dette var et så "kort" tema under Rettsstaten.
Fagleg utbyte og språk
Jeg synes jeg fikk et stort faglig utbytte og at engelsken min ble betydelig forbedret. Dette kommer av at vi hadde svært mange flinke professorer, og også flinke medelever. Foreleserne ved RGSL er ofte gjesteforelesere som underviser i emner de har spesialisert seg i. For eksempel hadde vi en tidligere diplomat som foreleser i emnet "Diplomatic Law". Jeg synes derfor at foreleserne var veldig engasjerte og dette gjorde det spennende. Både professorene og studentene er veldig gode i engelsk, noe som gjorde at det var lett å lære seg nye ting og også delta i diskusjoner.
Universitetsområdet og byen
Riga er en veldig koselig by. Selve byen er ganske stor, men sentrum er lite og det kan derfor sammenlignes med Bergen. Du finner alt du trenger (og mer) i sentrum. Det er lett å finne matbutikker i alle størrelser, det er flere kjøpesentere og også flere treningssentere. Old Town er også koselig, og her er det mange restauranter og utesteder. I Old Town er det imidlertod alltid mange turister og mye støy. Vi fikk anbefalt av de lokale og betale med cash i Old town (med unntak av på kjøpesenteret).
Bustad
Jeg bodde med to andre jusstudenter fra Bergen. Vi fant leiligheten gjennom "SiA Flatshare Riga". De var noe vanskelige å få kontakt med i starten når vi skulle skrive kontrakt osv, men det ordner seg hvis man starter opp i god tid og har litt tålmodighet. Under oppholdet vårt hadde vi problemer med oppvaskmaskinen en gang, og da var de raske til å fikse dette. Vi bodde 5 minutter fra skolen og sentrum, og ca. 30 min fra Old Town. Prisen på leiligheten var billigere enn det det er i Norge, men dette varierer ut fra standard og beliggenhet.
Sosialt miljø
RGSL er en relativt liten skole, og derfor møter du mange av de samme folkene i de forskjellige emnene du har. Dette gjør det lett å bli kjent med dem. Det er i tillegg diverse gruppearbeid i noen av emnene, noe som gjør det lett å komme i kontakt med folk. Alle får tildelt hver sin erasmusbuddy som kan hjelpe deg i gang. Jeg opplevde at erasmusbuddyen var veldig imøtekommende og alltid flink til å svare på spørsmål jeg hadde. Det er også mange skandinaviske studenter i Riga som man kan knytte kontakt med gjennom ANSA. ANSA organiserer mange ulike arrangementer man kan melde seg på. Jeg vil derfor si at det var et veldig godt sosialt miljø.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Før jeg reiste ned til Riga fulgte jeg huskelisten til UiB, og utenom dette var det lite forberedelser. Vi tok et par vaksiner, som var anbefalt for Riga. Jeg vil anbefale å skaffe seg et sted å bo før man reiser ned. Latvia har så og si de samme varene som i Norge, så det er ikke krise om du glemmer noe hjemme. Det viktigste er kanskje å pakke til to veldig forskjellige årstider da det er veldig vinter i starten, og veldig sommer på slutten av oppholdet.
Undervisningsformer
Undervisningsmåten ved RGSL er modulbasert. Det vil si at man har et emne i seks uker, der den siste uken er en eksamensuke. Vi endte opp med å ha tre moduler i løpet av utvekslingsoppholdet. Det er omtrent en-to skoletimer hver dag, og man har ca. tre fag i hver modul. På grunn av at man mest sannsynlig må blande fag fra ulike studieår, hadde vi noe problemer med overlapping av skoletimer. Dette var derimot de fleste professorene forståelsesfulle ovenfor, og det ordnet seg alltid.
Dersom man kommer forberedt og følger med i timen legger ikke skolen opp til mye selvstudier. I noen fag vil både oppmøte og deltakelse telle med på den endelige karakteren. Det er derimot veldig enkelt å være med i diskusjonen, og de stiller ikke særlig høye krav. Det er også lite "lekser" gjennom disse ukene, men det variere også litt etter hvilken professor du har. I tillegg er det normalt å ha en "midterm", som teller med på selve eksamenen.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet ved RGSL var svært variert. Jeg valgte emner fra bachelor nivå, men man kan også velge emner på master nivå. Selve skolen er delt inn i "Law and Diplomacy" eller "Law and business", som vil si at de både har juridiske fag med fokus på økonomi og på menneskerettigheter samt de klassiske fagene som "Contract Law". De har i tillegg noen mer allmenne fag, men disse vil du ikke kunne ta da UiB mener de har for liten juridisk relevans.
Vi hadde ikke noe problem med å fylle opp studiepoengene, og det var mulighet til å velge hva man ville ha og ikke ha. Fagene er derimot veldig små, kun 3 studiepoeng (noen få 6), som gjorde at vi måtte ha en god del fag. Disse var en blanding fra "Year 1", "Year 2", "Year 3" og "Electives".
Fagleg utbyte og språk
Det mest positive med fagene på RGSL var at de var ganske ulike fra tilbudet ved UiB. Dette gjorde at vi lærte mye nytt. I tillegg var de fleste fagene veldig dagsaktuelle, som også førte til at man lærte mye nyttig om hvordan verden er og styres. Fagene var en god del enklere enn fagene ved UiB, og man fikk ikke en særlig dybde forståelse. Det var i større grad fokus på det viktigste, og at man ikke trengte å lære seg små detaljer.
All undervisning var på engelsk, men de fleste studentene var latviske. Jeg opplevde likevel alle på skolen som svært gode i engelsk. Det var til enhver tid forventet at alle snakket engelsk i timene så det var aldri noe problem å forstå. Det er også flere gjesteforelesere som kommer fra andre land, som gjør at engelsk blir helt naturlig. Medstudentene var alltid positive til å svare dersom vi hadde noen spørsmål også.
Universitetsområdet og byen
RGSL ligger veldig sentralt til i det som kalles "Quiet Center". Det er derfor lett å komme seg til skolen både ved å gå eller ta kollektiv transport. Det er kafeer, butikker, Narvesen, parker, treningssenter osv. ca. ti minutt gange fra skolen. Selve skolen har en nydelig fasade som gjør at det ofte er turistgrupper utenfor. Innenfor er skolen ganske liten, noe som også gjør det lett å finne fram. Den ligger vegg i vegg med Stockholm School of Economics, og deler både inngang og kantine med denne skolen.
Selve byen var en positiv overraskelse. Når man kommer på vinteren kan den virke nokså grå og kald, men den blir bedre og bedre jo varmere det blir. Byen har svært mye fin arkitektur, og også mange fine parker. Det er en veldig fin gamleby i Riga med resturanter, kafeer og shopping. Når det kommer til shopping var det flere gode muligheter i byen, og også større kjøpesentre litt utenfor byen. Når det kommer til mat var det overraskende mye god mat, som også var til en rimelig penge. Alt i alt vil du finne alt du trenger i bykjernen. Siden alt ligger så nært hadde ikke jeg behov for kollektiv transport, men gjennom skolen kunne man få dette rabattert.
Bustad
Jeg bodde sammen med to andre studenter fra UiB, og vi fant bolig gjennom Flatshare Riga, en nettside vi fant på en Facebook-side for boliger for studenter i Riga. Det var veldig lett å få tak i bolig, og de har også vært profesjonelle hele veien. Vi har bodd komfortabelt og betalt ca. 6000kr i måneden hver, men man kan finne svært mye billigere alternativer om man ønsker dette. I tillegg bodde vi 5 minutter fra skolen. Dette var en stor fordel, og er noe å anbefale.
Sosialt miljø
På selve skolen var vi rundt ti erasmusstudenter. Studentorganisasjonen arrangerte ulike arrangementer for oss, noe som var veldig koselig. Det var lett å komme i kontakt med både de andre erasmusstudentene, men også studenter ved RGSL (særlig de i styret i studentorganisasjonen). De lokale var alltid svært behjelpelige dersom vi hadde noen spørsmål.
Det er mange internasjonale studenter i Riga og det er flere arrangementer gjennom både "Erasmus Student Network" og "International Student Network". Dette kan man dukke opp på alene eller sammen med venner. Alle som går på disse arrangementene er giret på å møte nye mennesker, og det er derfor ganske enkelt å bli kjent med folk.
I tillegg til mange internasjonale studenter, er det også veldig mange nordmenn og svensker her som studerer medisin. Det finnes også en egen Facebook side for norske studenter i Riga som det anbefales å melde seg inn i. De norske medisinstudentene har en studentgruppe som heter ANSA som arrangerer alt fra løpeturer og quizer til 17. mai feiring. Det er alltid godt oppmøte på disse, og de var veldig hyggelige mot oss Erasmusstudenter.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.rgsl.edu.lv/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i SøknadswebIkkje søkbar
- FagnavnJuridiske fag