Hjem
Studentsider
erasmus+

University of Rijeka og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 3. og 5. studieår)

  • LandKroatia
  • ByRijeka
  • Studieplassar8
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar både på 3. studieår og på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap.

Frå studieåret 2025/2026 kan studentar på siste studieår kun utveksle til Rijeka i haustsemesteret.

Om antall plassar:

Det er 4 plassar til 5. året i haustsemesteret og 4 plassar til 3. året i vårsemesteret.

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du dei valfrie emna på siste studieår, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Språk

Undervisningsspråket er i hovudsak kroatisk, men universitetet tilbyr óg ulike kurs som blir underviste på engelsk. Det er altså ikkje nødvendig å kunne kroatisk for å utveksle til University of Rijeka.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår (2021-studieordninga) eller spesialemne på siste studieår i masterprogrammet i rettsvitskap (2003-studieordninga og 2021-studieordninga).

Her finn du oversikt over emna som blir underviste på engelsk.

University of Rijeka nyttar ECTS-systemet, og ein ECTS-credit er det same som eitt studiepoeng.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Om semester for utveksling:

Frå og med studieåret 2025/2026 kan studentar på siste studieår utveksle til Rijeka kun i haustsemesteret, då det er berre i haustsemesteret det er tilstrekkeleg mange emne på masternivå som er tilgjengeleg for utvekslingsstudentar.

Studentar på 3. studieår utvekslar i vårsemesteret.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Røtene til dette universitetet strekk seg tilbake til 1627, då den fyrste skulen innan høgare utdanning vart etablert i Rijeka. Universitetet, slik det framstår i dag, blei grunnlagt 17. mai 1973 og består av ni fakultet og eitt kunstakademi. Universitetet har eit breitt tilbod innan dei fleste fagområde.

Rijeka er med sine om lag 130 000 innbyggarar den tredje største byen i Kroatia. Den ligg ved i Kvarnerbukta ved Adriaterhavet, nord i landet, og er den viktigaste hamnebyen i landet. Naturen kring byen er kontrastfull ¿ frå stranda nær byen og til dei vakre fjella litt lenger inn i landet. Klimaet er behageleg, med varme somrar og relativt milde vintrar.

Bustad

Det skal vere mogleg å få plass på studentheim som Erasmus-student. Internasjonalt kontor ved University of Rijeka kan elles bidra med råd og tips i bustadjakta.

Semesterinndeling

Vintersemester: byrjinga av oktober til slutten av januar.
Sommarsemester: byrjinga av mars til slutten av juni.

Studentrapportar

2024

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

04.03.2024 - 26.07.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Ta kontakt med ESN Rijeka, de hjelper med mye/alt fra praktiske spørsmål til alt mulig annet. De hjelper også med å finne bolig dersom du ikke finner dette på egenhånd. For bolig anbefaler jeg å melde seg inn i ESN sin facebook-side for å komme i kontakt med utleiere og andre erasmus-studenter.

Undervisningsformer

Klasserom-aktiviteter med større fokus på muntlig deltakelse enn man er vant til hjemme. Noen fag var også digitale, men ville styrt unna disse da det var er dårlig opplegg.

Vurdering av emnetilbodet

Reiser du på 5. studieår var det ikke noe valg i hvilke fag du kunne ta, noe som var veldig frustrende. Utvalget var dårlig og UiB godkjente ikke alt av utvalg. Så dette er det verdt å være litt obs på. Jeg vet at 3. års studentene hadde litt flere valg når det kom til fag. [Utvekslingsveilederne kommenterer: Fra og med 2024/2025 er det av denne grunn kun mulig for studenter på siste studieår å utveksle til Rijeka i høstsemesteret da utvalget av emner på masternivå er større i høstsemesteret.]

Fagleg utbyte og språk

De snakker godt engelsk, og det var ingen problemer med å bli forstått. Det er generelt lavere nivå enn man er vant med i Norge, men man får testet seg på nye måter mtp. at vurderingsformen er veldig annerledes. Du får karakter etter «poeng» og poeng fikk du av ulike aktiviteter som muntlig aktivitet, innleveringer, presentasjoner og eksamen etc.

Universitetsområdet og byen

Det juridiske fakultetet ligger et stykke unna byen, men det er lett å komme seg dit med buss. Rijeka bærer preg av å være en tidligere industriby, og ikke den mest «visuelt pene» men det er en by med veldig godt studentliv. Det var veldig mange Erasmus-studenter der, og alle var veldig imøtekommende og inkluderende. Det var generelt lett å få seg venner, og enkelt å komme seg rundt til å se litt mer pene steder. Et pluss er at Rijeka har mange bademuligheter, som var veldig nødvendig når sommer-temperaturene kom.

Bustad

Jeg hadde ingen problem med å finne bolig. Bodde i en leilighet i sentrum, og anbefaler å betale litt mer i husleie for å bo sentralt. Du kan også bo på studentbolig til en veldig rimelig penge, men dette er utenfor sentrum og bussene stopper å gå kl 23 på kvelden - så det var veldig tungvindt for de som bodde der. Du kan få hjelp av din Erasmus-buddy som du får før oppholdet, eller kontakte utleiere selv for å finne bolig. Det var noen som ble scammet, så vær litt obs når du er i kontakt med utleiere. Prisnivået var en del lavere enn i Norge. Jeg bodde i en veldig fin leilighet og bodde «dyrt» sammen med en annen Erasmus-student, og da betalte vi 475 euro hver.

Sosialt miljø

Veldig godt sosialt miljø, med mange studenter fra flere steder.
Veldig enkelt å komme i kontakt med andre på tvers av studieretning og generelt et veldig godt sosialt miljø. Det er det sosiale miljøet jeg tar med meg som det mest positive fra hele utvekslingsoppholdet.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

04.03.2024 - 26.07.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Eg var på utveksling til University of Rijeka i Kroatia. Kroatia er eit vakkert land som eg vil anbefala å reisa til! Eitt tips eg vil koma med er at du bør smørja deg med tolmodigheit dersom du reiser hit: Ting tek tid. Når du kjem til det juridiske fakultetet (Pravni Fakultet) er det ein del dokument du må ha. Her er dei ikkje like digitale som i Noreg så det meste går i papir. Dersom du reiser så ville eg teke med kopiar av alt mogleg (pass/ID-kort, bilete av deg sjølv). Eventuelt så kan ein printa ut på fakulteta for ein liten sum. Ein annan ting som tek tid er politistasjonen. Her er det lurt å vera tidleg ute ettersom ein må trekkja ein kølapp for å få hjelp. I tillegg er bussane ikkje heilt på tida så det kan vera lurt å vera litt tidleg på busstoppet. Dersom du har lyst til å reisa litt rundt, anten i Kroatia eller andre land, vil eg anbefala FlixBus eller Arriva.

Undervisningsformer

Dei fleste faga har fysisk oppmøte, men to av faga eg hadde dette vårsemesteret var digitale.

Vurdering av emnetilbodet

Vårsemesteret hadde fleire tilbod då eg søkte meg til Rijeka på utveksling, men dette emnetilbodet vart oppdatert i løpet av sommaren. Nokre av faga var då teke vekk, noko som gjorde at emnetilbodet vart litt mindre. I tillegg var det somme fag som ikkje kunne godkjennast fullt ut av UiB, noko som gjorde at ein ikkje hadde mange valmoglegheiter i kva for nokre emne ein kunne ta for å få 30 studiepoeng til saman. Dette kan nok opplevast som kjipt, men faga eg hadde var heilt greie.

Fagleg utbyte og språk

Eg har generelt sett hatt eit stort utbyte av å vera på utveksling. Eg er blitt meir trygg på engelsken min, og det har vore interessant å sjå korleis studiekvardagen i eit anna land kan vera. Dersom ein er språkinteressert og har energi til det så er det òg moglegheit å ta kroatisk språkkurs. Dette får ein studiepoeng for, men desse blir ikkje godkjende inn i mastergraden ved UiB. Dersom du er i tvil på om du skal reisa på utveksling eller ikkje så vil eg råda deg til å reisa - det er ei oppleving for livet uansett!

Universitetsområdet og byen

Pravni Fakultet, eller det juridiske fakultetet i Rijeka, er ganske lite, mykje mindre enn det eg såg føre meg. Det er veldig sjarmerande og enkelt å finna fram i. I tillegg er det ei kantine der, og dei har same studentrabatten som i kantina på Trsat.
Rijeka er ein fin by som er lett å bli kjend med, og som i grunnen har alt ein treng. Det er fleire strender/badeplasser i gangavstand litt utanføre sentrum. På Trsat har ein òg ei borg som har flott utsikt over byen. Det går trapper heile vegen opp så ein kan gå opp til borga frå sentrum (eller ta buss dersom du heller ynskjer det). Sjølv om kollektivtransporten er litt opp og ned, er det svært billig med eit månadskort på buss som student. Dette låg på ca 8-10 €. Generelt sett vil eg påstå at Rijeka er billegare, men etter at Kroatia tok i bruk Euro så har prisane gått litt opp.

Bustad

Eg budde på studenthyblane på Trsat, ca. 5-10 minutt med buss frå sentrum. Trsat er der dei fleste fakulteta er, men det juridiske fakultetet ligg på den andre sida av byen. Det tar ca. 30-40 minutt med buss til det juridiske fakultetet, avhengig av trafikk og eventuelle bussbyter. Det går buss i kort avstand frå studenthyblane som tek deg heile vegen til det næraste stoppet til fakultetet så ein må ikkje byta buss. Hyblane har god standard. Eg hadde eit enkeltrom som var som ein liten studioleilegheit med kjøkken og eit lite bad. Ein har òg ein balkong som ein deler med ein annan person. Brannalarmen går litt ofte, men ein blir vant til det. Ved studenthyblane er det òg ei kantine som er gull verd dersom du vil spara pengar på måltid. Her kostar det rundt 1€ med studentrabatt for eit heilt måltid.
Elles kan ein finne greie bustader privat, og ESN har ei gruppe på facebook der det blir lagt ut bustadar. Her kan ein nok òg finne seg ein romkamerat eller to dersom ein ynskjer det.

Sosialt miljø

Dersom ein er med på litt ulike arrangement frå ESN så er det absolutt ikkje vanskeleg å bli kjend med folk! Alle er som regel interessert i å bli kjend med nye folk, og med så mange studentar så skal det litt til for at ein ikkje finn nokon som ein trivst å henga med. ESN er flinke til å arrangera både turar, festar, og andre opplegg. I tillegg tek folk initiativ på eigehand t.d. i ei felles WhatsApp-gruppe.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.*

Les deg opp på Rijeka, mine hovedpoeng er lengre nede, men det er å anbefale å vite hva man kommer til.
Vit at bolig er vanskelig å anskaffe. Studentboligene er fulle gjerne et semester i forveien.

Det går få fly til Rijeka, så man flyr til Zagreb og tar 2-3t buss derfra.

Det er lite med heis her og byen er en gåby. Har du vansker med å gå, er dette ikke stedet for deg.

Bussappen heter RijekaBus, men dette er nokså upålitelig.

Jeg har kun funnet én minibank som ikke skal ha 5+Euro i gebyr for uttak og det er Istarka minibank i sentrum. Man bør ha kontanter, fordi resturanter og barer liker ikke at vi bruker kort, hvis de i det hele tatt har mulighet for å betale med kort.

Last ned Revolut E-Wallet for å kunne "vippse" med de andre studentene. Det er sjelden man får splitte regningen, og de kroatiske studenten er vant til å betale for alle og så penger igjen UTEN å opplyse om det. Det virker som en uskreven regel her nede.

Følg med på valutakursene. Av erfaring blir den dyrere mot slutten av måneden og spesielt i heldigdagene. I påsken 2024 var kursen 12.4 kr pr Euro. Uken etter nede på 11.70

IKKE lei hos noen som ikke er i Rijeka, mer om det under Bolig.

Undervisningsformer

Det er 2 digitale klasser, og resten er oppmøte på universitetet.

Oppmøtekravet er særdeles varierende mellom lærerne på universitetet. Legal English IV var strengst, med 75% før midterm så man kunne kun misse en forelesning, men så ingen oppmøtekrav etter det, mens andre hadde jevnt 60-70% i løpet av semesteret. I praksis 8-9 av 13 forelesninger.
Noen lærere er veldig fleksible om du prater med de, og andre er nedlatende og påstar at deres fag er viktigst og sier at du må prioritere deres fag over en vudering/presentasjon i et annet fag. Hvis du har undervisning/presentasjon samtidig med 2 slike lærere samtidig, er det ingen kjære mor. Jeg leste noe lignende i en tildligere rapport, men der stod det også at dette var sjeldent fordi lærerne holder seg til timeplanen og ikke setter opp ting når andre lærere er på timeplanen. Det var ikke min erfaring.

Spesielt vil jeg påpeke at timeplanen for det digitale faget "Taxation of a Digital Economy" ikke var stabilt. Læreren flytter mye på undervisiningen, "glemmer" å sende ut link til Zoom møter, kansellerer uten å sende epost til alle og dukker selv om sent til zoom-møtene slik at undervisningen forskyves ut over dagen. På grunn av dette var vi for sen i henhold til semesterplanen og vi fikk plutselig 3 forelesninger på en uke, med en halv ukes forvarsel. Han hadde ikke empati for de studentene som ikke klarte å få lærerne i andre fag til å tilpasse seg disse nye timene. Innholdet i undervisningen kan også kritiseres. Selv de som hadde hatt skatterett tidligere slet med å henge med, og han virket frustrert over spm som ble stilt og mente vi burde vært mye lenger i forståelsen av faget enn vi var. Han la så ut et 400 sider kompendium vi måtte lese for å forstå hva han pratet om. Vi fikk en uke på dette. MEN, så hadde vi en undervisning som også inkluderte noen fra administrasjonen som gikk veldig annerledes. Jeg tror flere har klagd. Eksamensformen ble byttet til hjemmeeksamen med alle kilder. Læreren har også nå lagt ut foklaringsvideor med PP slik at vi klarer å henge med. Jeg vil påstå at det neste kullet vil få det mye bedre med dette faget nå.

Et annet fag jeg vil snakke om er "State and Legal History of Rijeka". Her er det kun en vurdering, og det er en komparativ analyse mellom noe fra vår hjemby og Rijeka på ca. 15 sider. Velg tema tidlig og få det godkjent. Du kan levere når som helst, og tidligere er bedre. Han liker middelalderen og er ikke så nøye på geografien da. Undervisningen består av at han sitter på pulten med kaffen sin og prater fra eget hode om alt han liker fra den og den epoken, gjerne med noen personlige erfaringer inkludert. Ingen PP og innholdet i undervisningen er sjelden relevant for oppgaven.
Han arrangerer også utflukter til Museum og andre kulturhistoriske steder og det er veldig interressant, men han gjør det på sin tid og krever oppmøte til tross for at det er annen undervisning samtidig. Når jeg ikke kunne delta, hadde jeg heldigvis norskfaglige forpliktelser og det respekteres mye bedre enn kroatisk-faglige forpliktelser.

Den beste klassen er "Internatinal Law of the Sea". Læreren har fantastisk engelsk, veldig hyggelig og engasjerende, samt at hun er tidig. Her har man en eksamen i 60 minutter med spm, og for å kvalifisere til denne må man skrive ett 3-5 siders Essay om ett eller annet faglig relevant og presentere det senere. Veldig lav terskel for spørsmål og hun er dyktig i svarene sine.

Midtermene på oppmøtefagene er penn og oppgavepapir, ingen PC, og man får ca. 45 minutter på å svare på spm. Det var gjenkjennelig fra ungdomsskolen.

Vurdering av emnetilbodet

Tilbudet jeg fikk som tredjeårsstudent var rikere enn de på tidligere studieår.

Det var stort sprik i faglige krav.
Mot slutten av oppholdet fikk jeg vite at Jusstudiet på Universitetet i Rijeka er åpent for alle søkere uten karakterkrav. Så folk som vil være studenter eller ikke vet hva de vil bli tar dette studiet. Mens andre har lidenskap for juss og vil dette virkelig. Det reflekteres i fagene. I tillegg er det et "rykte" om at jusstudenter fra Skandinavia er vant med et mareritt av et jusstudie som vi tydeligvis mestrer med A-er, så noen steder blir det reflektert i hva de forventer av oss. På den ene siden har jeg hørt "Du er fra Norge, dette burde du kunne" og så har jeg fått A på noe jeg skrev halv fire om morgenen fordi Nordmenn er så flinke. Så "biased" går begge veier.

Fagleg utbyte og språk

Rijeka har mye fokus på havlivet, så marine rettslige fag var de mest lærerike og mest lidenskapelige lærerne.

Engelsken er gjennomgående god, og med PP så har det ikke vært problem å følge med, eller forstå.

En ting jeg har lært som jeg håper kommer frem av det overstående, er at man drar ikke til Rijeka for å bli en bedre jurist. Det er mye sosialt/kulturelt som styrer undervisningen og karakterene. Og det er noe ego-konkurranse mellom lærerne.

Min anbefaling er å få mest ECTS poeng ut av minst mulig fag. Da unngår man å måtte sjonglere for mange lærere.

Universitetsområdet og byen

Det er en liten by, og har minimalt med shoppingsmuligheter, strendene er småsten og småe, samt leilighetstilbudet er sparsommelig.
Pizzaen er kjempegod og resturantene er jevnt over gode priser med god mat.

Innerøyking er utbredt her, så hver obs på det.

Fakultetet heter Pravni/Pravri og er et stykke unna studentboligene. Å bo i sentrum er best iht til dette. nr. 7 bussen.

Bustad

Flere utleiere er ikke i Rijeka.
Da sliter man veldig med å få oppholdstillatelse, fordi huseier må være med til politistasjonen for å få dette.
En annen nordmann leier via AirBnB og ble lovet at huseier skulle registrere han slik at han fikk oppholdstillatelse. Han fikk en bekreftelse på noe form for registrering, men dette ble ikke akseptert av politiet. Fikk ikke noe mer hjelp fra huseier annet enn at det skulle virke.
Han fikk så problemer på grensen mellom Kroatia og Slovenia, da han ikke hadde gyldig oppholdstillatelse.

Jeg kan anbefale Gran Fenice Apartments, veldig moderne og nytt, men leien er 810 for 2 soverom inkl. kommunale avgifter og Wifi, men uten inkl. strøm

Sosialt miljø

Erasmus folkene er veldig på og hyggelige.

Hvis du liker klubb-livet er det veldig lett å få venner.

ERASMUS studentene starter som oftest i klikker basert på sine egne land også former vi vennegrupper etterhvert.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021*

Ankomst Rijeka
Det er en flyplass på øyen Krk rett utenfor Rijeka, men de fleste fra Norge fløy til Zagreb, og tok deretter buss til Rijeka. Bussene til flixbus og arriva går fra Zagreb bus stasjon i sentrum mange ganger om dagen, og er veldig billige. Bestilling av arrivabuss gjøres billigst gjennom appen. Zagreb sentrum er ca. 30 min i bil unna flyplassen, og det er mulig å ta både uber, lokal kollektiv transport og særskilt flyplassbuss.

Politistasjon
Innen tre måneder etter ankomst må du registrere deg på politistasjonen. For å gjøre dette trenger du en rekke dokumenter, blant annet kopi av pass, forsikring, leiekontrakt, bekreftelse på at du er student ved universitetet i Rijeka og et dokument som beviser at du har tilstrekkelige midler til å forsørge deg selv (f.eks bekreftelse på at du mottar erasmus stipend). Det er lurt å printe ut flere eksemplarer av alle dokumenter, ettersom de krever fysiske dokumenter.

Undervisningsformer

Jeg har hatt to digitale fag og tre fag med fysisk oppmøte. Det har hovedsaklig vært undervisning med en foreleser, men også enkelte presentasjoner fra oss studenter. I ett av fagene var det mid-term, mens jeg hadde en obligatorisk oppgave i to av de andre. I enkelte av fagene tok det veldig lang tid før man får informasjon om når og hvordan prøver gjennomføres.

Vurdering av emnetilbodet

På våren er det generelt et vesentlig mindre emnetilbud enn på høsten. Det er likevel mulig å finne nok fag på engelsk til å få 30 poeng. Vær oppmerksom på at ikke alle fagene godkjennes med fullt antall poeng av UIB. Studentene på 5 studieår hadde nesten ingen valgmuligheter på våren på grunn av dette. Tredjeårsstudentene hadde litt flere valgmuligheter. [UTVEKSLINGSTEAMET: Frå studieåret 25/26 kan 5. årsstudentar kun utveksla til Rijeka i haustsemesteret]

Fagleg utbyte og språk

Jeg tok European administrative law, og det er et fag jeg kan anbefale, og som flere av de norske erasmus studentene kunne ønske de hadde valgt. Faget har tre større innleveringer og tilhørende presentasjoner, men ingen midterm eller avsluttende eksamen. Jeg var ferdig med faget i midten av mai.

Jeg tok også International law of the sea. Læreren i dette faget er veldig pedagogisk, og enkel å forstå. Det var en presentasjon i faget (godkjent-ikke godkjent) og en avsluttende eksamen. Undervisingen var relevant og spennende, og jeg kan anbefale dette faget også.

European law I var det siste faget med fysisk oppmøte. Faget er nok det mest materielt kompliserte, men foreleseren er faglig sterk, og svarer gjerne på spørsmål. Faget gir god oversikt over ulike aspekter av EU-rett. Dette er nok likevel det faget som krever mest pugging.

Av de digitale fagene hadde jeg Marine environment protection law og Taxation of a digital economy.

Skatterettsfaget er i utgangspunktet rettet mot studenter som tidligere har hatt skatterettsfag, men det gikk fint å gjennomføre uten noe erfaring fra skatterett. Læreren er litt vanskeligere å forstå, og faget krever en del mer enn de 6 poengene skulle tilsi. Fordelen er at eksamen er digital med alle hjelpemidler, og varte i rundt 16 timer.

I Marine environment protection law hadde vi den eneste mid-term eksamenen. Denne var vesentlig enklere enn eksamener i Norge, og krevde mye mindre forberedelse. På den avsluttende eksamenen er kun emner gjennomgått etter mid-term aktuelle.

Universitetsområdet og byen

Rijeka er en av de største byene i Kroatia, men har et ganske lite sentrum rett ved sjøen. Både nord og sør for byen er det flere strender som det er enkelt å komme seg til med buss, men også mulig å gå til. Utenfor sentrumskjernen er det en del bakker og trapper.

Selv om Rijeka er kjent som en by med mye regn, er det ingenting i forhold til Bergen. Værmeldingene er også veldig upålitelige når det kommer til regnmengden, og det blir nesten alltid mye mindre regn enn det som er meldt. Jeg kan likevel anbefale å skaffe en liten paraply.

Bussene kan være noe upålitelige, særlig de som ikke går fra sentrum. Vær obs på at bussene gjerne kommer 5-10 minutter før tiden som er planlagt, så man bør være ute i god tid. Busskort er billig, (ca 100 kr), og gjelder fra start til slutt av måneden, ikke i 30 dager fra kjøpstidspunkt. Man skal egentlig ha midlertidig bostedstillatelse fra politiet før man kan få busskort, men da jeg prøvde å skaffe busskort uten dette, gikk det helt fint.

Bustad

Vi fikk hele tiden beskjed om at vi skulle få en Erasmus-buddy som kunne hjelpe oss med å finne bosted. Denne ble likevel tildelt veldig sent, i starten av februar. Jeg anbefaler derfor å finne privat bolig på egenhånd, f.eks. gjennom utleiegrupper på facebook. Jeg bodde midt i sentrum og var veldig fornøyd med det. Dersom du finner bolig i nærheten av hovedgaten Korzo, er du i gangavstand til det meste. Fra sentrum er det også gode bussforbindelser til fakultetet, og til strendende både nord og sør for Rijeka. Jeg anbefaler ikke å bo nord for fakultetet, da det er vanskelig å komme seg dit med buss. Studentboligene på Trsat er billige, men vanskelig å få plass på. De ligger også på feil side av byen i forhold til fakultetet, så du må ta buss til sentrum først, og deretter videre.

Jeg kan også nevne at du må registrere deg på politistasjonen innen 3 måneder etter ankomst. Mange av erasmusstudenene har hatt problemer med dette, og det kan være lurt å forsikre seg om at utleier kan hjelpe med å få signert og notorisert leiekontrakten som er blant dokumentene som må leveres til politiet.

Sosialt miljø

ESN-Rijeka forsøkte å arrangere ulike turer i starten av semesteret, men på grunn av lave påmeldingstall ble kun den ene arrangert. De legger likevel ut flere andre arrangementer gjennom semesteret.

Jeg har ikke hatt så mye kontakt med lokale studenter, med unntak av erasmus buddyen min. Erasmus studentene ble plassert i egne undervisningsgrupper på fakultetet, noe som skapte et skille mellom oss og de lokale. Dette er likevel noe de vurderer å endre neste år. I de digitale fagene var vi blandet, selv om det var få lokale som tok fagene, og vi aldri møtte de andre "in person".

2023

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

03.10.2022 - 27.01.2023

Førebuingar/praktiske tips

For dokumenter osv som må gis til Universitetet i Rijeka, gir både UiB og ansatte fra universitetet i Rijeka en huskeliste i god tid. Det er lurt å printe ut dokumenter, da de er glade i fysiske dokumenter. Det er masse steder man kan printe ut dokumenter i byen mot en billig penge, så det er ikke nødvendig å fikse før man reiser dit.

Det kan være vanskelig å finne flyvninger til Rijeka, men på sommermånedene er det flere (+ det er billigere). Ellers er det mange flyplasser med ca lik nærhet til Rijeka, som Trieste, Venezia og Zagreb. Hvis man flyr til et av disse stedene kan man bare ta buss til Rijeka (Arriva, Flixbus).

Mitt beste tips er å reise når man er i Kroatia. Selve byen Rijeka er helt så som så, men naturen i Kroatia er helt vill. Det er både byer i nærheten sørover og på Istria-halvøyen som er nærme og verdt å besøke. I tillegg er det kort reisetid til mange kule land og byer, Italia (Trieste og Venezia er en 1-4 t busstur unna), Slovenia er nærme.

I tillegg er det en god mulighet til å oppleve Balkan og Serbia, Bosnia og Montenegro er kule land som ikke er langt unna. Montenegro anbefales spesielt! Det kan være greit å leie bil for å dra til balkan-landene, og det er mange billige steder i byen hvor man kan leie bil raskt.

Undervisningsformer

Jeg hadde et digitalt fag, resten med oppmøte. Synes å huske at man måtte møte opp på mer enn 60 % av forelesningene. Det varierer hvor mange man er i timen, alt fra 2-3, til 80 +. Det er typisk mer muntlig fokus enn på UiB, noe jeg tenker er greit da UiB fokuserer lite på dette. Det er typisk noen presentasjoner/foredrag, både individuelt og i grupper. Det varierer litt avhengig av fag, i et av fagene mine hadde jeg to presentasjoner, i andre ingen. I flesteparten av faget var det også en mid-term man måtte bestå for å kunne ta eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Det er en del fag å velge mellom og jeg var for det meste fornøyd med de fagene jeg valgte. Særlig European Law II og European International Private Law var spennende og professorene var veldig flinke!

Jeg hadde 5 fag totalt. Det varierer hvor mye arbeid man trenger å gjøre i de ulike fagene. I noen er det nok å møte opp i timene og følge med, og i andre må man legge inn noen timer her og der. Arbeidsmengden samsvarer heller ikke nødvendigvis med antall ECTS, i noen fag er det mer arbeid enn forventet og i andre fag motsatt.

De oppgavene jeg måtte gjøre på egenhånd bestod i spørsmål man måtte svare på, og dommer/artikler som måtte leses. Det kan gå med noe arbeid til dette, men det opplevdes aldri som uoverkommelig.

En forskjell fra UiB er at det er relativt løse rammer for fagene erasmus-studenter har. Dette kan være hva eksamen består av, når eksamen blir, forelesninger som flyttes rundt og selve kompetansemål/læringsutbyttet. Det kan oppleves litt frustrerende, men samtidig tror jeg det ikke er lett fra de fagansvarliges side - hvor de plutselig må lære “ett eller annet” til 10 studenter på helt forskjellig nivå. Tempoet kan til tider være lavt, men masing fungerer ikke, så det beste er å slappe av og tilpasse seg tempoet. For å få klare svar fra de fagansvarlige er det lurt å alliere seg med de andre studentene i de ulike fagene, så kan man få klarhet i eksamensdatoer, tema for eksamen osv.

Selve eksamenene var greie, det er ikke nærheten like mye arbeid som på UiB i eksamensperioden. Eksamensformene var både muntlige og skriftlige, som sagt er fokuset på muntlighet større enn på UiB. Noen eksamener bestod bare av pugging og avkryssing, og andre krevde større grad av forståelse og refleksjon. Men i sum: det er ikke mye arbeid, bruk tid heller på det sosiale og å utforske Kroatia enn å jobbe deg i hjel. Det trengs nemlig ikke. Samtidig er det greit å gjøre oppgavene man får underveis for å henge med og samtidig holde seg inne med professorene.

Fagleg utbyte og språk

Undervisningen går på engelsk og engelsknivået på universitetet er bra, som ellers i Rijeka og Kroatia. Det faglige utbyttet er noe mindre enn på UiB, ved at det generelt er mer puggefokus. Likevel kommer det helt an på innsatsen som legges inn. I et EU Law fag som jeg synes var spennende la jeg ned noe arbeid og fikk bra læringsutbytte.

Om man er interessert i å lære litt kroatisk, så kan man melde seg på språkkurs gjennom universitetet i starten av hvert semester.

Særlig EU-rett er de gode på i Rijeka, sammenliknet med UiB. I Rijeka er det mer avslappet og stressfritt, professorene har gjerne færre studenter og kan dermed gi deg mer oppfølging enn i Bergen. Professorene er også for det meste nysgjerrige på internasjonale studenter og har lyst til å høre meningen din om ting, fra faglige spørsmål til temaer som politikk og samfunn - den oppriktige nysgjerrigheten og interessen de har er et frist pust! Dette fører til et hyggelig og avslappet lærer/student-forhold og et bra arbeidsmiljø.

Universitetsområdet og byen

Byen er ikke stor, og en kan bevege seg rundt til det meste på rundt 15-20 min. Byen har et lite sentrum langs sjøen, og beveger seg ellers bratt opp fra sentrum. Strendene er ikke langt unna, men bussene går ofte og er den enkleste måten å komme seg dit på.

Det kan regne en del i perioder, men det er for det meste fint vær. Jeg var der på høsten og hadde sommertemperaturer til og med oktober, hvor november bød på litt kaldere og mer ustabilt vær. På våren det tror jeg det er helt king kong - jeg dro i februar og da var våren allerede i gang.

Skolen er en liten busstur unna, avhengig av hvor du tar bussen fra selvsagt. Man kan også gå til skolen fra byen, men det er fort 30-40 minutter og gå, og mange oppoverbakker. Men bussene går ofte (selv om forsinkelser er mange) og får deg overalt. Busskort er å anbefale.

Universitetet er fint og ligger på en høyde med god utsikt. Selve bygget er relativt lite, men har både kafe og restaurant som slår UiB både på kvalitet og pris. Det beste er uteområdet med utsikt, som er perfekt for en kaffe/øl i sola.

Bustad

Jeg leide privat og var storfornøyd med det. Leieprisene er generelt greie, 2-4000 kr. Utleierne er for det meste også seriøse, siden de er avhengig av et godt rykte hos Erasmus-studenter for å få leid ut leilighetene sine.

Det går både an å lete selv på nettet etter leiligheter, ellers så får man en “buddy” fra erasmus-folka før man kommer ned, som står til disposisjon for spørsmål en måtte ha.
Jeg fikk veldig god hjelp med å finne en god leilighet, men nivået på hjelpen varierer noe og andre fikk lite og ingen hjelp. Det er også lurt å være tidlig ute, da særlig de beste leilighetene i byen går fort.

Det går også an å bo på dormitory. Trsat-dorm ligger litt utenfor byen, og man må enten ta buss eller går 30 + min for å komme dit. Fordelene er at det er billig (2000 ish) og man får alenerom. Ulempene jeg hørte fra venner som bodde der, er at de foretrakk å bo nærmere sentrum. Særlig i helgene slutter bussene å gå tidlig, så da blir det en lang gåtur hjem.
Det er også fort som eneste nordmann at en blir litt overkjørt når det er 15-20 spanjoler og franskmenn der - som forståelig nok helst vil snakke til andre på morsmålet.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra, alle er veldig interessert i å bli kjent med folk, så det anbefales å bli med på alt mulig som organiseres. I tillegg er det lett å bli kjent med folk på tvers av studier, så det anbefales å møte folk utenfor jussen også!

2022

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

01.03.2022 - 30.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Kroatia er et nydelig land med hyggelige mennesker og flott, variert natur. Her kan man utforske det meste av friluftsliv. Hvis man er glad i fjellturer så er det fantastiske muligheter i relativ nærhet. Det er lurt å ha solide fjellsko/terreng-sko med seg.
Det er også utrolig lett, raskt og billig å reise rundt omkring. Kroatia har dessverre ikke så gode jernbaner, men Flixbus, Ryanair osv. tar deg dit du måtte ønske. Det er flyplass på Krk som ligger ca. 40 min fra Rijeka sentrum, og dit går det buss. Ellers kan man fly til/fra Pula eller Zagreb, begge ca. 2 timer unna.
Jeg har hørt at Kroatia skal begynne med euro fra neste år, enn så lenge brukes Kuna. Man kan betale med kort de fleste steder, men man må ha cash på enkelte barer, kafeer og restauranter. Det er vanlig å betale regningen samlet, men gir man beskjed om å splitte regningen når man bestiller så går det fint.
Pravri fakultetet er plassert på en høyde, og ligger derfor i noe avstand fra selve bysentrum (ca. 30-40 min å gå, 10 min med buss). Erasmus studentene ble godt tatt imot første dag, og vi har for det meste hatt god kommunikasjon med ansatte ved fakultetet gjennom oppholdet. Sommer-semesteret starter i begynnelsen av mars og varer i utgangspunktet til midten av juli.

Undervisningsformer

Jeg har hatt to digitale fag og tre fag med fysisk oppmøte. Det har for det meste vært klassisk undervisning med en foreleser, men også noe gruppearbeid og presentasjoner. I enkelte fag var det mid term eller en annen form for underveisvurdering. Det har vært litt lite informasjon om hvordan prøver gjennomføres, tidspunkt og varighet, men de fleste foreleserne viser forståelse for at dette kan være utfordrende og forsøker å tilpasse seg.

Vurdering av emnetilbodet

Selv om det ikke er flust av fag å velge mellom så er det likevel en god bredde i det som tilbys av fag. Jeg har hatt følgende fag: civil procedure law, international humanitarian law, marine environment protection law, a taxation of the digital economy og law of the sea. Det har vært varierende krav og arbeidsmengde i de ulike fagene, men dette har også med forkunnskaper å gjøre. Jeg vil anbefale å velge civil procedure law, fordi det gir god komparativ kunnskap om sivilprosess i andre europeiske land, i tillegg til at professoren er en kjent og dyktig jurist i Kroatia. Det er generelt et krav til oppmøte og innleveringer underveis i semesteret, og det kan sånn sett i noen grad sammenlignes med 1-3 studieår på UiB. Totalbelastningen av skolearbeidet er likevel mindre enn i Bergen. Informasjonen kan være mangelfull, men gjennom god kommunikasjon med professorer og innad i studentgruppen så har det gått fint.

Fagleg utbyte og språk

Undervisningen går på engelsk. Kroatene er generelt gode i engelsk, både på fakultetet og ellers, med få unntak. Hva gjelder faglig utbytte så tenker jeg at nivået ligger noe lavere enn på UiB, og de har en litt annen måte å studere på. Det er mye fokus på pugging av faktakunnskaper, og mindre fokus på tolking av rettskilder.

Universitetsområdet og byen

Rijeka er den tredje største byen i Kroatia, og ligger plassert nord i landet nært grensen til Slovenia og nord-Italia. Rijeka har et lite sentrum nede ved sjøen, og boligområdene strekker seg oppover i høyden. Det er en del bakker og trapper, men det er lett å komme seg rundt og det er gåavstand til det meste. Rijeka er en havneby med mye shipping og eldre industriområder. Det er likevel ikke langt til nærmeste strand og andre koselige steder. Rijeka er også kjent for å være en regnby, men vi har nok vært heldige dette semesteret og derfor ikke merket så mye til dette. Det kan være sterk vind. Jeg var nok forberedt på varmere temperaturer enn hva som var tilfellet de første månedene, så jeg anbefaler å ta med seg klær for en normal norsk vår. Temperaturen stiger raskt utover april, og fra mai er det veldig varmt. Bussforbindelsene er gode, men ofte forsinket og tett med folk.

Bustad

Hvis man ønsker å bo i studentbolig (under 200 euro i måneden) så må man være veldig tidlig ute. Jeg fikk beskjed om at det var fullt allerede i fjor sommer, selv om enkelte heldige fikk plass også senere. Studentboligene på Trsat er moderne og fine, men ligger på andre siden av byen i forhold til fakultetet og relativt langt fra sentrum. Det sies også at det er svært lytt. Det finnes mer sentralliggende studentboliger, men standarden er langt lavere. Jeg valgte å bo i en privat leilighet, og betalte nok godt over det som er nødvendig. Rom i leilighet ligger generelt på 150-300 euro, og studio/1-roms ligger gjerne på 400-500 euro.

Sosialt miljø

Dette semesteret var vi ca. 250 Erasmus studenter i Rijeka spredt på de ulike fakultetene, og ca. 20 på juridisk fakultet. ESN-nettverket i byen er utrolig flinke til å dra i gang ulike arrangementer, og det har derfor vært mye å bli med på gjennom hele semesteret. Jeg har ikke hatt så mye kontakt med lokale studenter annet enn de jeg har kommet i snakk med på eget initiativ. Erasmus studentene ble plassert i egne undervisningsgrupper på fakultetet, noe som skapte et skille mellom oss og de lokale. I de digitale fagene var vi blandet, men vi møtte dessverre aldri de andre i person. Det var likevel av mindre betydning, for det ble et veldig godt miljø mellom oss som var på utveksling.

Informasjon