Libera Università Internazionale degli Studi Sociali 'Guido Carli' og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 5. studieår)
- LandItalia
- ByRoma
- Studieplassar6
- StudienivåMaster
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Denne avtalen kan nyttast av studentar på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap.
Det er kun mogeleg å søke utveksling gjennom avtalen med dette universitetet innan fristen i vårsemesteret (1. februar). Dette gjeld og om du vil utveksle berre i vårsemesteret i det påfølgande studieåret.
Når i studiet kan eg reise
Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.
I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.
Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.
Språk
Undervisningsspråket er italiensk, men universitetet tilbyr òg nokre emne på engelsk. Detaljar om kor mange emne som er tilgjengelege på dei ulike språka finn du i emneoversikta.
Universitetet krev engelskkunnskapar og/eller italienskkunnskapar tilsvarande B2-nivå etter EU sine retningslinjer for språkkompetanse.
Universitetet tilbyr språkkurs i italiensk for Erasmusstudentar.
Dersom du ikkje har gode nok språkkunnskapar i italiensk, finst det fleire måtar å førebu seg på før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.
Kva emne kan eg ta
Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som vert godskrivne som spesialemne i mastergraden i rettsvitskap. På nettsida til LUISS finn du oversikt over kva emne ein kan ta.
LUISS nyttar ECTS credit-systemet, og ein ECTS-credit er det same som eitt studiepoeng.
Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
Studieavgift
Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Libera Università Internazionale degli Studi Sociali (LUISS) vart oppført under namnet Pro Deo University i 1966. Universitetet består av institutt for økonomi og finans, business og leiarskap, juss og politisk vitskap og har om lag 7 700 studentar. Universitetet ligg i Roma.
Hovudstaden i Italia, Roma, har om lag 2,6 millionar innbyggarar og ligg litt inne i landet frå Middelhavet. Gjennom byen renn elva Tiber.
Bustad
Universitetet kan hjelpe til med å finne bustad.
Semesterinndeling
September-desember (/februar) og februar-juli
Studentrapportar
2024
Haust 2024 – Integrert master i rettsvitskap
15.08.2024 - 31.12.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Etter akseptert plass på LUISS anbefaler jeg å lete etter bolig snarest. Vi begynte å lete i mars og fant ikke bolig før i slutten av juli. Da vi kom ned til Roma måtte vi først leie en leilighet i tre uker før vi fikk flyttet inn til den vi faktisk skulle bo i - det er derfor greit å prøve å få ordnet tidlig.
LUISS sender også ut en del viktig informasjon, så det er lurt å holde seg oppdatert for å sikre at du får med deg nødvendig dokumentasjon og annet praktisk. Videre må du melde deg opp til fag, og det er ditt eget ansvar å sjekke at timeplanene ikke kolliderer. Det er imidlertid tillatt med en overlapp på 15–30 minutter.
Undervisningsformer
På LUISS foregår alle forelesningene fysisk på universitetet, og ingen av disse blir tatt opp - det er heller ikke mulighet til å delta online. Dessuten kan det nevnes at ingen av fagene jeg tok krevde pensumbøker, det var kun presentasjonene til foreleserne og annet materiale som ble lagt ut på Luiss Learn som var pensum. Vi hadde undervisning hver dag unntatt fredag, og forelesningene varte i ca. 1 time og 30 minutter.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg hadde EU Law Before Courts, Media Law, New Technologies and Labour Law, International Arbitration and European Private Law.
EU Law Before Courts er veldig overkommelig. Vi måtte ha én presentasjon sammen med en annen om en case fra EU-domstolen som vi ble tildelt og skrive ett essay på 3000 ord (med 3 ukers frist). Videre måtte man ha 80% oppmøte for å slippe muntlig eksamen.
Media Law var også greit, men første delen av faget var ikke særlig bra. Første delen besto av forelesninger hvor professoren så vidt snakket engelsk og hvor det ikke var noe klart pensum. Videre måtte vi her skrive et kort essay i grupper og presentere dette foran klassen - vi endte opp med å måtte spille inn vår presentasjon da foreleseren ikke fikk tid til å se alle. Andre del var mye mer spennende, vi ble delt inn i grupper på 20 hvor vi skulle skrive et essay om et tema som f.eks. hate speech og ta opp en case fra vårt eget land, som man da skulle presentere og diskutere i gruppen. I disse "workshopsene" talte essayet 20 %
Fagleg utbyte og språk
Hva gjelder faglig utbytte var det veldig varierende hvor mye jeg fikk ut av de ulike fagene. EU law before courts og International Arbitration var definitivt de to fagene hvor jeg lærte mest. Videre har engelskkunnskapene blitt bedre i løpet av oppholdet. Jeg tok ikke språkkurs, så lærte meg dessverre veldig lite italiensk.
Universitetsområdet og byen
Fakultetene er veldig fine, vi var kun på Viale Pola og Via Parenzo som er jussfakultetene, men Luiss har flere andre fakulteter i Roma. Det er imidlertid utrolig få lesesaler, grupperom etc.
Universitetet ligger ca. 50 minutter unna sentrumskjernen, så ville heller anbefalt å bo nærmere byen, og heller gå litt lenger til universitetet. Vi bodde som nevnt i Villa Borghese-området hvor det tok ca 15/20 min å gå til byen, og 30 min til universitetet. Det er verdt å merke seg at kollektivtransporten her er ganske ubrukelig, det står ikke busstider, og det er ofte streik på metro og tog.
Noe jeg på det sterkeste vil anbefale er å utforske Italia mens man er på utveksling her. Vi dro bl.a. til Firenze, Santa Margherita og Portofino, samt Milano. Annet man kan gjøre er også å dra på stranden Santa Marinella som kun er en 50 minutters togtur fra Termini. Dessuten holdt Roma seg relativt varmt hvor det selv ut i starten av november var over 20 grader, så det var helt nydelig.
Jeg vil anbefale utveksling til Roma på det sterkeste.
Bustad
Som nevnt er det vanskelig å finne leilighet i Roma. Vi begynte å lete i mars og fant ikke bolig før i slutten av juli. Vi endte opp med å bruke Airbnb, da utleiere på andre nettsider ofte krevde at man man måtte bo 1 år eller lenger. Det anbefales også å lete etter bolig mellom universitetet og sentrumskjernen. Selv bodde vi i Villa Borghese-området som er utrolig koselig, sentralt og trygt. Det skal sies at vi endte opp med å måtte betale en ganske høy pris for leiligheten, selv uten vaskemaskin og ordentlig stue.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er veldig bra på universitetet da særlig fordi det er mye som skjer i regi av Erasmus Student Network (ESN)-gruppen. De arrangerer velkomstuke, middager og andre ulike arrangementer i løpet av oppholdet.
Haust 2024 – Integrert master i rettsvitskap
15.08.2024 - 31.12.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Jeg syns LUISS var veldig gode til å sende ut informasjon, holde webinar osv. For min del var det derfor ikke nødvendig å gjøre særlig annet enn å følge UiB sin sjekkliste og gjøre det jeg fikk beskjed om fra LUISS på mail. Vil likevel tipse om å se etter leilighet tidlig. De fleste utleiere ber om en italiensk skattekode, det kan derfor være lurt å søke om dette så fort du vet at du skal til Italia. Det er bare å fylle ut et skjema og sende på mail til den italienske ambassaden. For meg tok det 3 uker å få tildelt koden. All info. om dette finner du her: https://amboslo.esteri.it/en/servizi-consolari-e-visti/servizi-per-il-cittadino-straniero/codice-fiscale/.
Undervisningsformer
Det gikk mye i forelesninger, men mange professorer var gode til å lage et interaktivt opplegg. Dette var en kul erfaring ettersom medstudentene var fra mange ulike land. Vi hadde også gruppeprosjekter i form av presentasjoner, innleveringer og workshops. Gruppeprosjektene gjorde det lettere å bli kjent med de italienske studentene.
Vurdering av emnetilbodet
Det var veldig varierende kvalitet og vanskelighetsgrad på fagene. Jeg syns likevel at det skapte en god balanse i arbeidsmengde og stress, ettersom vi ikke er vant til å ha fem fag samtidig. Fagene var spennende og fordi det ikke er så mange engelske fag å velge mellom, så ender man opp med et veldig bredt utvalg av temaer.
Fagleg utbyte og språk
Professorene var gode i engelsk. Italienske medstudenter kunne ikke nødvendigvis engelsk, noe som var en utfordring i gruppeprosjekter. Jeg har lært mye av fagene i Roma, men det mest verdifulle har som sagt vært å diskutere med medstudenter fra ulike kulturer. Del 2 av Media Law hadde et velfungerende opplegg med workshops under ulike temaer og hvor studentene styrte diskusjonen. Professoren som har ansvar for del 2 av faget gjorde det verdt å velge Media Law. Jeg elsket også professoren og temaene vi hadde i International Organisations. Ellers hadde jeg EU Law Before the Courts, EU Private Law og New Technologies and Labour Law.
Universitetsområdet og byen
Trieste (universitetsområdet) er min favorittdel av byen! Det er et av få steder der det ikke er masse turister og du er nære store parker som Villa Ada og Villa Borghese. Det er veldig mye gode restauranter og studentbarer, som er mye billigere enn i andre deler av byen. Det er også veldig deilig å kunne gå til universitetet, ettersom kollektivtransport ikke er til å stole på i Roma. Mitt beste råd er å se etter leilighet i Trieste. Monti er også et av mine favorittområder og ligger nærmere bykjernen.
Bustad
Det er ikke lett å få tak i bolig og mange betaler mye i leie. Jeg tror man må regne med minst 800 euro i måneden i leie.
Sosialt miljø
Veldig bra sosialt miljø! Stor velkomstuke og masse program! Jeg kjente ingen fra før. Italienerne er veldig inkluderende og det er masse utvekslingsstudenter i alle aldre ved LUISS. Universitetsbyggene er også fine og har gode kantiner til lange lunsjer. Jeg anbefaler Roma hvis du trenger å roe ned til italiensk tempo og vil nyte fantastisk mat, kultur og vær!
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
07.09.2023 - 03.02.2024Førebuingar/praktiske tips
Det viktigste å få i boks er et sted å bo. Personlig slet jeg veldig med dette før jeg kom ned, og hele oppholdet hang i en tynn tråd ettersom jeg ikke hadde et sted å bo. Jeg fløy ned i forkant av semesteret og spurte eiendomsmeglerne som befant seg i Roma direkte, men med lite hell. Det var bare flaks og kontakter her hjemme som gjorde at jeg til slutt fikk et sted å bo. Å få dette unnagjort bør være prioritet nr. 1.
Foruten det var oppholdet fantastisk. Roma er en vakker by som er utrolig rik på historie. Å kalle det et museum uten tak er ingen overdrivelse. Været, kulturen og stemningen var uten sidestykke, og jeg var veldig heldig som fikk reise med noen flotte studenter fra UiB. Vi brukte fritiden på å reise rundt i Italia, bl.a. hadde vi en uforglemmelig tur til Dolomittene.
Undervisningsformer
Undervisningen var en blanding av fysiske forelesninger og digitale forelesninger, rundt 50/50. Dersom ønskelig er det fullt mulig å ha hele fredagen fri for en litt lenger helg. Helt uproblematisk å kun ha engelske fag dersom en ønsker det. Det var ikke fysisk pensum, og alt en trengte fremkom av timene eller ble publisert på læringsplatformen. (Eller det skulle det i teorien, i praksis var det veldig varierende om ting ble publisert i rett tid eller i det hele tatt).
Vurdering av emnetilbodet
Jeg hadde følgende fag: Data Protection, EU law before the courts, EU Administrative law, EU private law, og Media Law.
Data protection:
Et fag jeg personlig syns var veldig interessant, men trolig ikke for alle. Foreleseren var flink og kunne stoffet sitt, men ble litt mye lovopplesning og en litt for rigid gjennomgang av lovverket til tider. Foreleseren hadde veldig gode engelskkunnskaper. Vurderingsgrunnlaget bestod av et gruppeprosjekt, en innlevering, og av en endelig eksamen hvor en skulle lese en bok som en skulle diskutere med foreleseren. Boken ble så vidt diskutert, og dersom en hadde vært aktiv i timene så slapp en unna med en liten smalltalk. Timene ble flyttet litt om slik at de var fra 18:00-20:00, så det ble ganske tungt noen dager. Faget handlet hovedsakelig om EUs GDPR-regelverk, men med et sideblikk til personvern i andre land. Tok ikke oppmøte.
EU law before the courts:
Handler om rettergangen i EU systemet. Tenk NIRI light. Veldig engasjerte forelesere som var utrolig hyggelige og dyktige. Gode engelskkunnskaper. Vurderingsgrunnlaget bestod først og fremst av en oppgave som en fikk meget god tid på å skrive. Oppgaven gikk ut på at man skulle analysere en EU-dom fra et rettergangsperspektiv. Videre skulle man også en presentasjon av dom eller være med på en moot court. Forelesningene syns jeg var interessante og lærerike. Kan absolutt anbefale faget. Tok oppmøte.
EU Administrative law:
Vurderingsgrunnlaget bestod av at en skal holde en presentasjon, skrive et essay sammen med 2 andre studenter, og delta i en av tre diskusjonstimer. Faget var interessant i begynnelsen, men ble veldig fort kjedelig og lite engasjerende. Kurset bestod i at en satt 2 timer og hørte på andre studenter presentere, og 1 time på fredagene hvor en hørte på en vanvittig kjedelig gjennomgang av stoffet. Ettersom oppmøte ble tatt ble en tvungen til å være på en god del av disse timene. Stoffet var også veldig komplisert og lite tilgjengelig, og det ble forventet at en leste 3-4 artikler før hver fredagstime. Dette gjorde ingen. Til tider klein stemning på disse fredagstimene. Min anbefaling hvis en skal ta dette faget er å lese godt frem til den første diskusjonstimen, og så selv se hva en velger å lese deretter.
EU private law:
Dette faget var faktisk veldig interessant i begynnelsen og begynte med en veldig god og engasjert innledende foreleser som foreleste om konkurranserett. Faget gikk dessverre hodestups nedover da det kom andre professorer inn i bildet som skulle forelese om andre temaer innenfor europeisk privatrett. Enkelte forelesere sukket og stønnet, og det var jevnt over en småkaotisk og uorganisert stemning over faget. Faget endte opp i en smørje av utilgjengelig stoff med uengasjerte og kleine forelesere, hvor det ble ganske tydelig etter hvert at ingen klarte å engasjere seg i timene. Heldigvis var det eneste vurderingsgrunnlaget en flervalgsprøve som var relativt lett å klare, men man fikk spørsmål fra alle forelesningstemaene. Ganske mye stoff å sette seg inn i. Veldig varierende engelskkunnskaper på de forskjellige foreleserne (det ble gradvis dårligere og dårligere).
Media law:
Hva skal man si? Tror faget må deles opp i to.
Den andre delen av faget var veldig lærerikt og gøy. Foreleseren var engasjerende, og timene bestod hver uke av én time med forelesning, og en annen dobbeltime hvor man ble delt opp i grupper. Enkelte i disse gruppene (nye hver uke) skulle da velge et tema, og ut fra dette temaet skulle disse finne en dom fra sitt respektive land. Denne dommen fikk de så i oppgave å skrive en «analyse» om, og så senere presentere/diskutere dommen/analysen i gruppen. Etter diskusjonen skulle man skrive en rapport om hva som ble diskutert. Veldig lærerikt og interessant å høre på andres kulturers synspunkter på sentrale og verdibelastede tema. Kanskje noe av det gøyeste av hva vi gjorde.
Den første halvdelen var derimot det største makkverket jeg noensinne har opplevd. Professoren kunne ikke engelsk, fant opp pensum underveis, og ga oppgaver (som var en stor del av vurderingsgrunnlaget!) på sparket uten å publisere info om dette på nettplattformen. Oversikten over hva faget inneholdt som stod på LUISS hjemmesider ble ikke fulgt. Videre kjørte han på med en avsluttende muntlig eksamen som ingen forstod hva pensum bestod i. Selv prøvde jeg hardt å engasjere meg i disse timene, men det var bortimot umulig. Hver time var som å se et bilkrasj i slow motion. Hinsides useriøst fag. Det er vanskelig å beskrive hvor dårlig denne delen av faget var, og det hele var bortimot tragikomisk. Det ble ikke tatt oppmøte.
Fagleg utbyte og språk
For faglig utbytte, se ovenfor. Det var mildt sagt varierende.
Alle fagene var heldigvis på engelsk, slik at dette ikke var noe problem. Føler selv at jeg har blitt ganske trygg på å snakke engelsk muntlig, og at jeg fikk veldig nyttig trening i det å skrive juridisk engelsk. Kan være litt utfordrende i begynnelsen, men man kommer ganske fort inn i det. Bare det å gå rundt i byen og snakke med de lokale er en fantastisk mulighet til å utfordre seg selv og ens egne språklige ferdigheter.
Universitetsområdet og byen
Universitet var utrolig fint, og spredt ut over diverse campuser hvor det ene var mer storslagent enn det andre. Universitet har tilnærmet alt det en skulle forventet av et moderne universitet, og det er lite å påpeke. Det er også relativt sentralt.
Roma er jo Roma, og det vanskelig å si noe mer enn det. Byen er fantastisk, livlig, engasjerende og uforglemmelig. Roma har alt å tilby, og en by som har så mye historie som Roma skal man lete lenge etter. Maten, vinen, stemningen og ikke minst gelatoen var som fra en annen verden. Kan absolutt anbefale alle å dra ned hit, og å besøke de mange museumene som finnes. Det er også kaffeer så langt øyet kan se, og dersom en blir lei av byen (som jeg ikke tror er mulig), så er det bare å ta en kort togtur til Santa Marinella hvor en kan slappe av og sole seg. Roma kan by på nærmest alt. Vi endte til og med å se et teaterstykke på italiensk (forstod ikke mye, men utrolig artig!).
Kollektivtransporten er derimot ikke mye å skryte av. Bussene var ofte forsinket. Dersom en skal være i tide til noe så bør man legge til grunn at en skal klare å gå bort på egenhånd. Jeg brukte hovedsakelig metroen hvis det ble for langt å gå, og kjøpte meg et månedskort (disse må kjøpes på egne tabacchi (tobakk) butikker).
Bustad
For bolig se ovenfor, men jeg må understreke hvor viktig det er å se etter bolig tidlig. Dersom man ikke har dette i boks så må man være på ballen så fort som mulig og prøve så godt man klarer å finne et sted. Det er en stor ulempe å ikke kunne italiensk, så dersom en ikke bruker nettsider som Spotahome så ville jeg anbefalt å skrive til folk på italiensk. Jeg endte selv å bo midt mellom fakultetene. Dersom jeg selv kunne bestemt ville jeg nok bodd enda nærmere sentrum. Noen studenter bodde like ved vatikanstaten, som var en ypperlig plassering.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet varierer veldig på hvordan en selv ønsker å ha det. Vi fra UiB endte opp med å hovedsakelig henge med hverandre, som var veldig trivelig. Vi var derimot ikke veldig engasjert i hva de forskjellige studentorganisasjonene hadde å tilby. Dersom en ønsker å møte folk fra andre kulturer og ikke henge med nordmenn så er det fullt mulig. Det finnes en haug av studentorganisasjoner, og ESN (som har ansvaret for "fadderuka") har en del arrangementer i løpet av året som en kan melde seg opp på. Disse planlegger også en rekke spennende turer til mange forskjellige steder i Italia. Vi valgte derimot som nevnt å heller planlegge disse turene på egenhånd. Til syvende og sist er det en selv det står på, og en kan utforme oppholdet seg slik en selv ønsker å ha det.
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
07.09.2023 - 03.02.2024Førebuingar/praktiske tips
Anbefaler på det sterkeste å forberede så mye som mulig med en gang du har takket ja til studieplassen på LUISS (vi fikk tilbudet i slutten av februar), spesielt bolig og italiensk skattekode (Italian Taxcode) er greit å ha på plass så raskt som mulig.
Skattekoden er enkel å fikse, du søker gjennom den italienske ambassaden i Norge (informasjon på nettsiden deres), men det kan være litt saksbehandlingstid så det er greit å ha i orden.
Ellers anbefaler jeg å skaffe seg norsk ID kort i tillegg til passet (det er veldig greit å ha når en reiser rundt, bor på hoteller, er på fotballkamp eller skal identifisere seg på andre arenaer). Apper som: "Omio" (for tog) og "Whats App" (for kommunikasjon) kan være greie å ha lastet ned på forhånd.
Undervisningsformer
Jeg hadde fagene: EU Competition Law, EU law before courts, Media Law, Data Protection Law og EU Private law.
Undervisningsformene varierte fra fag til fag og mellom digital og fysisk undervisning. I alle 5 fagene hadde vi 2 timer forelesning fysisk på campus og 1 time digitalt gjennom WebEx. Alle fagene hadde også mer eller mindre fokus på at studentene skal være aktive og delta. Vurderingsformene varierte også veldig: fra hjemmeeksamen (24 timers og 3 ukers), muntlig samtale med professor, gruppeinnlevering, individuelle innleveringer og deltakelse.
I EU Competition law hadde professoren 2 timers foredrag på campus og hver uke hadde ulike studenter case-study presentasjoner alene på den digitale timen (oppmøte på 80 % for å kunne ha hjemmeeksamen). Eksamen: 24 timers hjemmeeksamen.
I EU law before courts var det nokså likt opplegg, men presentasjonene var i grupper. Eksamen: 3 ukers hjemmeeksamen på maks 3000 ord (veldig god tid).
I Media Law var faget delt opp i 2 deler. Den første delen var det bare professoren som foreleste alle 3 timene i uka (+ to enkle innleveringer). I den andre delen av faget ble vi delt opp i grupper, der vi diskuterte ulike problemstillinger hver uke hvor vi hadde skrevet om et valgfritt tema (veldig lærerikt, spennende og annerledes opplegg enn i de andre fagene). Eksamen: helhetsvurdering på innleveringer, deltakelse og samtale.
I Data Protection Law hadde foreleseren alle 3 timene i uka til presentasjoner. Vi ble vurdert gjennom én gruppeinnlevering, én individuell innlevering og en samtale på slutten av semesteret.
I EU Private law hadde foreleserne alle 3 timene i uka til presentasjoner. Ettersom faget bestod av flere områder (Data Protection Law, Competition Law, Contract Law) var det flere forelesere med litt forskjellig opplegg. Eksamen: en 30 minutters multiple-choice eksamen (måtte ha 18 riktig for å bestå).
Vurdering av emnetilbodet
LUISS hadde ganske mange spennende fag (også de forhåndsgodkjente fra UIB), men når vi kun var der på høsten, måtte ha engelske fag og timeplanen måtte gå opp så var det ikke veldig mange fag igjen å velge i. Fagene var imidlertid veldig spennende og forskjellige og annerledes enn det vi har vært vant til hjemme. Syntes det var veldig fint å bli vurdert på forskjellige former og underveis i semesteret.
Fagleg utbyte og språk
Alle fagene gikk på engelsk. I starten var det litt utfordrende å skrive juridisk på engelsk, men en kommer rakst inn i det både muntlig og skriftlig. Engelskferdighetene til professorene varierte også litt, men helhetlig var det veldig greit å forstå og kommunisere med dem. Alle fagene preg på et EU-rettslig perspektiv, men på forskjellige måter og på forskjellige rettsområder. Det var veldig fint å få mer forståelse for EU-regelverket og hvordan EU fungerer rettslig. Det var ganske annerledes fag enn vi har hatt i Bergen og Kristiansand tidligere så det var også veldig interessant og lærerikt.
Universitetsområdet og byen
Skolen har 3 fakulteter for jusstudenter og 1 stort bibliotek. Hovedfakultetet (Viale Romania) ligger nærmest sentrum og de to andre + biblioteket (Viale Pola og Via Parenzo) ligger i ca. 30 minutters gange fra dette. Universitetsområde er veldig fint, ryddig og rolig (typisk ambassadestrøk). Det fantes noen restauranter, butikker og kaféer i området som var greie å ha mellom forelesningene. Fakultetene er veldig fine; det bærer preg av å være både et privat og moderne universitet med majestetiske bygninger (Viale Pola) og moderne løsninger. Det er greit å finne frem inne på fakultetene, men heldigvis har LUISS mange ansatte så i starten er det veldig nyttig å spørre om hjelp.
Leseplasser: Anbefaler å lese enten på LUISS sitt eget bibliotek eller på Via Parenszo (det var ikke mange leseplasser på verken Viale Romania eller Viale Pola).
Det som er så fint med å være utvekslingsstudent i Roma er nettop det at Roma er en storby og derfor har masse å by på. I starten er byens størrelse litt overveldende, men det tok ikke lange tida før vi fikk hodet opp fra Google Maps og følte oss som lokale. I starten av semesteret tok vi toget til Santa Marinella og brukte dagene på stranden (bare 40 minutter med tog for 1 Euro hver vei). Ellers har Roma mye å tilby når det kommer til mat, drikke, gelato, kirker, attraksjoner og god kaffe.
Kollektivt: jeg fant ganske tidlig ut av at kollektivtrafikken i Roma ikke var helt for meg, så jeg endte opp med å bare bruke beina (noe som også er et godt tips for å se byen). Bussene og metroen er veldig upålitelig/fulle og kommer så og si alltid for sent eller for tidlig, men hvis en beregner inn litt ekstra tid så er det ikke et så stort problem (de fleste andre brukte kollektivtilbudet). Når det kommer til togene i Roma, så er de derimot veldig greie å forholde seg til. De kommer stort sett alltid på tiden og er en veldig fin måte å komme seg rundt i Roma og i Italia på. Siden Roma er hovedstaden går det direkte tog fra Roma Termini til nesten alle byene i Italia (vi var i Napoli, Pompeii, Firenze og Venezia).
2 restauranter: for pizza: "Sant Isodoro Pizza & Bolle - Prati" og for Pasta: "Ristorante Angelina a Testaccio" ;)
Bustad
Vi fant bolig ganske raskt etter vi takket ja til plassen på LUISS. Leiligheten leide vi gjennom Beesprint, men vi fant den på nettsiden til Spotahome (måtte betale en ekstra kostnad for å gå via Spotahome og ikke direkte til Beesprint). Leiligheten lå ved Vatikanstaten/Prati og selv om det var et godt stykke til skolen var det virkelig verdt å bo så sentralt i ben og i et trygt, hyggelig og fint område (hvert fall hvis du planlegger å være en del i Roma sentrum).
Det praktiske: For oss ordnet det seg veldig greit med leiligheten, og det var enkelt å kommunisere, betale og samarbeide med utleier, men dette er ikke tilfellet for alle (vi hadde nok litt flaks her). Det var blant annet flere av de skandinaviske utvekslingsstudentene som måtte bo midlertidig på ulike AirB&Bs før det ordnet seg med leie, så jeg anbefaler på det sterkeste å lete etter dette så tidlig som mulig.
Sosialt miljø
Før vi kom til Roma var vi allerede lagt inn i en gruppe med alle utvkekslingsstudentene fra hele verden som skulle gå på LUISS høsten 2023. Det var ESN som hadde ansvar for opprettelsen av gruppen og for velkomstuken. Gjennom den første uka var det mange forskjellige arrangementer; som for eksempel fester, italiensk middag og sportsaktiviteter. Resten av semesteret hadde ESN arrangementer fortløpende. Det var enkelt å bli kjent med andre studenter og spesielt de skandinaviske studentene da vi hadde mange fag med dem. Vi reiste imidlertid mye rundt i Italia og brukte mest tid med UIB studentene.
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
07.09.2023 - 03.02.2024Førebuingar/praktiske tips
Jeg anbefaler å begynne å se etter bolig tidligst mulig, gjerne så fort du har fått svar på utvekslingssøknaden din. Det kan være utfordrende og dyrt å få tak i sted å bo i Roma. Selv var jeg litt sent ute, og måtte lete en god stund for å finne sted og bo. Det gikk heldigvis fint til slutt, og min erfaring er at det er på «spotahome» man har best sjanser. Dersom du drar alene, som jeg gjorde, og ønsker å lete etter leilighet med noen, er et tips å legge ut et innlegg på Facebook-sider som «Nordmenn i Roma» eller lignende. Her fant jeg min roomie, og vi fant leilighet sammen. Det fungerte veldig bra!
Det er mange frister og ting man må huske på i tilknytning LUISS i månedene før utvekslingsoppholdet starter, men det var relativt oversiktlig og jeg har inntrykk av at det ikke er krise hvis man glemmer en frist elns. Hvis du har noen spørsmål synes jeg LUISS var raske og flinke på å svare, bare send spørsmålene til «relint@luiss.it».
Undervisningsformer
Undervisningen var ganske annerledes enn det vi er vant til i Bergen. Det var færre studenter som tok hvert fag, så det ble i større grad slik det var på videregående med klasseromsundervisning. Vi var alt fra 20-100 studenter som tok ett fag. Dette gjorde også at det var stor oppfordring til muntlig deltagelse. Dette er noe vi ikke er vant til, og for mitt vedkommende var det heldigvis ikke slik at man måtte delta muntlig eller ble utpekt. Jeg oppfordrer imidlertid veldig til å utfordre seg til å ta ordet, da det er utrolig god trening for engelsken.
Timene bestod stort sett bare av forelesninger, men da gjerne med innslag av muntlig diskusjon. Vi hadde 2 timer fysisk undervisning og 1 time digital undervisning i hvert fag, hver uke. Det var også i løpet av semesteret noen løpende vurderinger i nesten alle emnene, og den endelige karakteren bestod av en kombinasjon av disse samt en endelig eksamen. De løpende vurderingene kunne være enten skriftlige innleveringer eller framføringer.
I de fleste fagene ble det i begynnelsen sagt at det var et oppmøtekrav, og at det ville bli tatt oppmøte i hver time. Dette stemte imidlertid bare i ett av fagene jeg tok (les: EU law before courts), så i realiteten er det ganske fleksibelt og ikke veldig stress hvis du ikke møter på alt. De fleste professorer legger ut powerpointen de brukte etter hver time, noe som også var veldig greit!
Vurdering av emnetilbodet
Jeg tok 5 fag, og valgte fagene ut fra interesse og for å få en best mulig timeplan! Jeg endte med å bare ha fysisk undervisning 2 dager i uka, tirsdag og torsdag. Selv om det var veldig greit og jeg ville gjort det samme igjen, hadde jeg til gjengjeld undervisning 18:00-20:00 både tirsdag og torsdag (i ekte italiensk stil). Disse dagene ble derfor ganske lange, men fagene hadde ikke oppmøtekrav.
Fagene var helt overkommelige, og nivået var lavere enn fagene vi har på UiB. Det var etter min erfaring ikke vanskelig å bestå, og man trenger ikke gjøre mye skole utenom forelesningene for å klare seg fint. Det var imidlertid svært varierende hva som krevdes i de ulike fagene når det gjaldt løpende vurderinger, og hvordan kvaliteten på undervisningen var.
Fagene jeg tok var:
Eu law before courts: Et mer seriøst emne, oppmøtekrav. Hadde en muntlig fremføring og en eksamen i form av en innlevering. Veldig overkommelig arbeidsmengde, og god kvalitet på foreleserne! Anbefales.
Data protection: Et fag som lærer deg alt basic om GDPR. God foreleser! Men ganske stor arbeidsmengde. Hadde 2 ganske omfattende innleveringer+ muntlig eksamen. Anbefales hvis man synes GDPR er spennende.
International private law: Ganske bredt fag som omhandlet både konkurranserett, forbrukerrett og GDPR. Ingen løpende innleveringer, og eksamen var flervalgs med 31 spørsmål. Varierende nivå på forelesningene men veldig overkommelig fag. Anbefales.
Arbitration law: Mitt favorittfag! Veldig flinke forelesere, og interessant stoff. Spennende å lære om voldgift. En liten innlevering underveis, og en muntlig eksamen. NB: den muntlige eksamenen var ganske vanskelig, da man kunne få spørsmål om hele emnet. Meen det skal ikke mye til for å bestå, så det var egentlig null problem. Anbefales!
Media law: Et tullete fag der jeg lærte svært lite, i hvert fall i første delen. Kreves ikke så mye, første delen hadde to mindre innleveringer, mens del to hadde en muntlig fremføring+en innlevering. Det høres ut som mer jobb enn det var. Selv om det var frustrerende dårlig opplegg av professor nr 1 i faget ville jeg nok tatt det igjen. Del 2 av faget var lærerik. Anbefales hvis du vil ha et chill fag.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet var ikke veldig mye å skryte av når det gjelder juss, da fagene ofte holdt seg ganske i overflaten av emnet, og det som sagt var ganske varierende nivå på undervisningen. Lærte imidlertid ganske mye av «EU law before courts». Det var spennende å se perspektivene til studenter og professorer fra medlemsstater til EU.
Jeg tok ikke språkkurs i italiensk, så jeg lærte ikke så mye italiensk dessverre. Når det gjelder engelsk blir man imidlertid merkbart bedre av å dra på utveksling. Snakk så mye engelsk som mulig, det er gull verdt.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er litt spredt. Hovedcampus heter Viale Romania, men der hadde vi bare ett fag. Jussfagene er som regel på Via Parenzo eller Viale Pola. Mitt favorittcampus var nok Viale Pola, der var det såå fint. Alle campusene er veldig velholdte, og man merker at dette er en privatskole. Maten og kaffen på skolen var også veldig god. Ganske få lesesaler er det eneste å utsette. Det var imidlertid en del border rundt omkring til gruppearbeid, og noen lesesaler på Parenzo. Vi fikk ikke så stor bruk for lesesaler, så det gikk helt fint.
Roma er en heelt fantastisk by, og jeg er så glad jeg valgte Roma som utvekslingssted. Roma er en sånn by som du aldri gjør deg ferdig med, da det er så mye å se og gjøre. Å bo der er derfor helt nydelig for å lære å kjenne byen ordentlig. Jeg ble aldri lei av å oppleve Romas gater, virkelig.
Når det er varmt var det også overraskende enkelt å komme seg ut til stranda, da man f.eks. kan ta tog i 45 min til Santa Marinella. Der var det kjempefine strender, og det kostet sånn 30kr for en togbillett ut.
Er også helt ypperlige muligheter for å reise rundt i Italia med tog fra Roma, da det ligger litt i midten. Vi var på litt ulike turer, men høydepunktet var nok Dolomittene. Anbefaler på det varmeste å leie bil fra Venezia i september/begynnelsen av Oktober og kjøre til Dolomittene.
Bustad
Som sagt var det litt utfordrende å finne bolig, men det bør ordne seg fint hvis man er ute i grei tid. Jeg var veldig usikker på om jeg skulle bo nærme skolen eller nærme byen, og jeg valgte sistnevnte. Jeg bodde i et område som het Testaccio, og det anbefales virkelig. Veldig rolig område med bare lokale. Det beste med å bo der var nok at området er kjent for restaurantene sine! Anbefaler uansett å dra på en restaurant i Testaccio, f.eks. Angelina.
Er imidlertid usikker på om jeg hadde valgt å bo så langt unna skolen igjen, da det tok 45-60 min å komme seg til skolen. Kollektivsystemet i Roma er håpløst, så jeg måtte i hvert fall regne en time for å komme meg bort. Men med bare to ganger undervisning i uka og gåavstand til sentrum gikk det fint.
Vet at det for eksempel er veldig fint å bo i området rundt Viale Romania hvis man vil bo nærme skolen.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er veldig bra på LUISS! ESN er veldig på, og arrangerer både velkomstuke og mange ulike arrangementer og turer ila. semesteret. Det mangler derfor ikke på muligheter for å bli kjent med andre både under velkomstuka og etter. Anbefaler imidlertid å være med på mest mulig i begynnelsen, da mange finner vennene sine tidlig.
Haust 2023 - integrert master i rettsvitskap
07.09.2023 - 03.02.2024Førebuingar/praktiske tips
Vær tidlig ute med å finne sted å bo, nettsider som SpotaHome og Airbnb er greie å bruke. Det gikk ganske greit for oss, men er flere som måtte reise ned til Italia uten å ha funnet seg sted å bo. Ellers vil LUISS sende noen mailer iløpet av våren/sommeren, så sjekk uib-mailen jevnlig for å få med deg alt av dokumentasjon og registrering som må gjøres før du reiser ned. Dette gjelder blant annet oppmelding til fag. Dette gjøres i juli, og man må selv sjekke at disse ikke kolliderer (men man kan endre fag iløpet av de første ukene fra start, dersom det viser seg at man har fag som kræsjer eller dersom man ikke er fornøyd med faget, så det er ikke krise).
Undervisningsformer
Undervisningsformene skiller seg ganske mye fra Norge. Vi har ingen pensumbøker, det er kun det som foreleser prater om på forelesning man får på eksamen. Men dette fungerer egentlig ganske greit, de legger ut alle presentasjoner osv. I flere av fagene var det en time med fysisk forelesning og en time med digital undervisning der ofte vi selv måtte presentere en sak avgjort av EU-domstolen. Dette gikk veldig greit, og siden det var en del digital undervisning, var det bare to dager i uken man trengte å vær på campus.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg hadde Media Law, Data Protection, European Private Law, Competition Law og Eu Law before courts. Hvor mye utbytte man får i hvert av fagene varierer litt.
Eu Law before courts: synes dette faget var greit. Her måtte alle presentere en sak iløpet av høsten, sammen med en annen. Denne skulle max vare i 15 min, og gjøres digitalt. Vi var derimot for mange til at alle rakk å presentere, så på slutten måtte noen være med i en "trial simulation" der man enten prosederte eller var dommer. Dette var også i grupper, og virket greit tror jeg. På slutten hadde vi en tre ukers hjemmeeksamen der man skulle skrive en analyse om en dom de valgte. Foreleserne var gode, og følte faktisk jeg lærte noe i dette faget.
Competition Law: dette var kanskje det faget jeg fikk mest ut av; foreleseren var veldig flink i både faget og i engelsk. Også her måtte vi ha en digital presentasjon iløpet av høsten om en sak. Eksamen var en 24-timers hjemmeeksamen, denne var litt mer omfattende enn vi forventet, så ble sittende med denne i ganske mange timer - men det gikk greit.
Data Protection: Foreleser var god i faget, og snakket godt engelsk, men syns det ble veldig ensforming undervisning. Han leste egentlig bare opp artiklene i GDPR. Vi hadde et gruppeprosjekt, en innlevering og en muntlig eksamen. Dette virket veldig omfattende, men han forventer egentlig ikke så mye, selv om han gir inntrykk av det til å begynne med. Den muntlige eksamen var en 5 minutters prat om en bok man hadde valgt å lese.
Media Law: Her er det to deler, med to ulike professorer. Den første synes ikke å ha noen som helst plan, og det er mest han som snakker om det han føler for å snakke om - men er ikke noe oppmøtekrav. I løpet av den første delen måtte vi levere to oppgaver, men disse var veldig greie å skrive. Den andre delen får man mye større utbytte av; han har en forelesning i uken, også har vi en "workshop". Her samles vi i grupper og diskuterer innleveringen som noen i gruppen har gjort den uken. Til slutt hadde vi en muntlig eksamen (varte i 5 minutter) med den første foreleseren.
European Private Law: dette er en kombinasjon av Data protection, Competition law og internasjonal kontraktsrett. Litt varierende hvor gode foreleserne var, men eneste vurderingsformen var en 30 minutters multiple choice eksamen, og det er ikke oppmøtekrav, så det var ganske greit.
Fagleg utbyte og språk
Føler absolutt at man blir bedre i engelsk. Til å begynne med var det vanskelig å forstå alle juridiske begrep på engelsk, men dette kommer man fort inn i. Når det gjelder faglig utbytte, varierer dette veldig fra fag til fag, men har fått en bedre forståelse for EU-retten, noe som har vært nyttig.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er veldig fine, de ligger derimot litt utenfor sentrum, så selv ville jeg prioritert å bo nærme sentrum fremfor campus. Vi hadde som sagt bare to dager i uken med undervisning på campus, så endte opp med å gå, fremfor å ta kollektiv transport. Bussene er ikke alltid er til å stole på - de kan både komme alt for sent eller alt for tidlig. Ellers er Roma det beste stedet å reise på utveksling til!! I tillegg til Colosseum, Vatikanstaten og alle andre turistattraksjoner, kan man shoppe, reise på stranden (er en 20 minutters togtur til Santa Marinella, anbefales), chille i parken, gå på fotballkamp og spise relativt billige middager ute. Togtilbudet er veldig bra i Italia, så man rekker å utforske resten av landet også, hvis man ønsker det.
Bustad
Vi fant vår leilighet gjennom SpotaHome, og bodde rett ved Vatikanstaten, i Prati. Dette var et ordentlig hyggelig nabolag, så dersom man finner et sted her, anbefales det. Det ligger ikke så langt fra sentrum, er masse gode restauranter i området, samtidig som Trastevere er rett ved - hvor det er litt mer liv og barer osv. I tillegg er det mulig å gå til Stadio Olimpico, så hvis man vil på fotballkamp er det helt yppelig. Er et stykke fra campus, men dersom man ikke vil gå, er det gode muligheter med buss og metro også.
Sosialt miljø
Studentorganisasjonen arrangerte en welcome-week med ganske varierte aktiviteter, alt fra sports day til middager og fester. Endte ikke opp med å gå på så veldig mye av det, men greit å få med seg noe. Gjennom høsten arrangerte de også turer til f.eks. Napoli og Tivoli, men dersom man har mulighet til å gjøre dette selv i stedet for, ville jeg ha foretrukket det. Blir mye venting når så mange reiser på tur, men er likevel et godt alternativ dersom man ønsker å utvide nettverket litt.
2023
Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap
02.02.2023 - 24.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Vær tidlig ute med forbedredelsene, og følg nøye med på fristene som er satt av fakultetet. Ved valg av fag opererer vertsuniversitetet med førstemann til mølla prinsippet, så det kan være lurt å melde seg opp så tidlig som mulig. Det er fult mulig å endre fag helt frem til ett par uker ut i undervisningen, så det er ikke noe krise om man finner ut at fagene ikke er noe for seg. Informasjonen fra universitet er gjennomgående god, så så lenge man følger med på mailer man får så bør man få med seg alt.
Anbefaler å være tidlig ute med å finne sted å bo, da de beste stedene går fort. Det er også verdt å merke seg at selv om det står at semesteret ender i slutten av juni så kan man være ferdig mye før dette om man ønsker. Jeg var ferdig 23. mai, og brukte ett par uker etter det på å reise rundt i Italia før jeg dro hjem.
Undervisningsformer
De ulike fagene opererer med ulike undervisningsformer, og ulike krav underveis i semesteret. Jeg har hatt flere fag hvor det har blitt stilt krav til at vi måtte holde presentasjoner. De fleste fagene har standard forelesninger som en del av undervisningen, med flere gjesteforelesere som har blitt hentet inn for å snakke om sine spesialområder. Det er også ulike eksamensformer i de respektive fagene. Jeg har både hatt muntlig eksamen, hjemmeeksamen (24 timer og 3 uker) og multiple choice.
Vurdering av emnetilbodet
Universitet tilbyr en rekke fag på engelsk. Det er imidlertid en liten kabal å få fagene til å gå opp, ettersom det er mange fag som overlapper/ krasjer. Jeg brukte mye tid på å velge fag, da mange av fagene jeg kunne tenke meg å ha gikk samtidig. Jeg endte opp med å ha to fag som overlappet med ett kvarter, og det gikk helt fint. Det er i alle fall ingen problem å få fylt opp med 30 studiepoeng i fag.
Fagleg utbyte og språk
Magene av fagene er veldig spennende, og med dyktige professorer. Fagene er enten 6 eller 4 studiepoeng, så de er relativt små sammenlignet med det vi er vandt til. Undervisningen varer i 12 uker, før man har noen uker ledige før eksamenene begynner. Man lærer primært om EU rett, og noe om internasjonal rett, så man vil sitte igjen med en dypere forståelse for dette enn man hadde tidligere.
Alle fagene går på engelsk, og jeg har definitivt blitt bedre i engelsk enn jeg var tidligere. Det er ikke noe krav om at man lærer seg italiensk, men dersom man ønsker det tilbyr både universitet og studentorganisasjonen italiensk-kurs.
Universitetsområdet og byen
Universitetet er veldig flott, med tre ulike campuser. Den ene campusen ligger ca. 30 min gangen unna de to andre, uten tilknytning til metro. For de som studerer juss er det primært de to campusene som ligger 5 min unna hverandre man har undervisning på (Via Parenzo og Viale Pola). Universitetet ligger noe utenfor sentrumskjernen, så dersom man ønsker å bo i sentrum er det en fordel å bo ett sted hvor man kan ta metro eller buss til campus.
Byen er helt fantastisk, og like vakker som beskrevet. Det er virkelig som en drøm å gå rundt i gatene. I april-oktober er det ekstremt mye turister, så man må være forberedt på at det er mye mennesker over alt. Vi har likevel ikke vært nevneverdig plaget av dette før i juni. Det er også verdt å nevne at ting har blitt veldig dyrt for oss norske i Roma, og at man bør ta med i beregningen at både mat og drikke er relativt kostbart nå.
Bustad
Jeg bodde i en leilighet i Monti-området, midt i sentrum. Dette er ett veldig hipt område, med masse liv, restauranter og barer. Derfra går metro linje B til universitetsområdet, det tar ca. 10 min med metro. Jeg har virkelig elsket å bo der jeg bodde, og vil varmt anbefale området. Det eneste området man bør holde seg unna er rett ved togstasjonen Termini, ettersom dette området blir ansett som noe utrygt.
Dersom man ønsker å bo i mer rolige omgivelser anbefaler jeg å bo oppe ved skolen. Det er også vesentlig billigere å bo litt utenfor sentrum. Jeg syntes imidlertid det var verdt det å betale ekstra for å bo midt i sentrum der alt skjer, og hvor man ikke var avhengig av kollektivtransport for å komme seg rundt i selve sentrum.
Sosialt miljø
Det er veldig tilrettelagt for at man skal kunne ha ett godt sosialt miljø mens man er på utveksling. Studentorganisasjonen på universitet arrangerte en to uker lang welcome-week (ikke festing hver dag), og etter det fester og aktiviteter hver uke. Jeg var ikke med på så mye av dette etter de første ukene, men valgte heller å finne på ting med de jeg ble kjent med i starten. Anbefaler å være på i starten, da folk raskt finner seg vennegjenger og starter å finne på ting.
Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap
08.09.2022 - 04.02.2023Førebuingar/praktiske tips
Det er en del forberedelser som må gjøre før man reiser, men LUISS sender ut ganske informative mailer om dette. Det er enkelte frister fra LUISS sin side å forholde seg til, så det er derfor lurt å holde litt øye med UiB-innboksen sin. Noen eksempler på forberedelsene er å formelt søke plassen ved LUISS - dette er bare en formalitet som kommer i tillegg til nominasjonen fra UiB, og å sette opp bruker på nettstedene til LUISS.
Undervisningsformer
Undervisningen bestod i all hovedsak av forelesninger. Ingen av fagene jeg hadde brukte pensumbøker, og pensum var derfor utelukkende det foreleserne presenterte i timene. Ingen av mine forelesninger ble filmet, men de fleste foreleserne la ut undervisningsmaterialet (Powerpointer, osv.) digitalt i etterkant. Under introduksjonsuka ble vi fortalt at det var obligatorisk oppmøte i alle forelesninger, men i praksis var det kun enkelte forelesere som tok oppmøte.
Eksamensformene varierte litt. I European Private Law bestod eksamen i en multiple choice på 30 spørsmål. Andre fag hadde muntlig eksamen, og disse tok ikke mer enn ti-femten minutter. I EU Law Before Courts måtte man holde en presentasjon i løpet av semesteret, mens selve vurderingen bestod i en hjemmeeksamen over tre uker (dette var mildt sagt veldig godt tid, men passet bra grunnet overlapp med andre eksamener).
Vurdering av emnetilbodet
Det var i utgangspunktet en del engelske valgfag å velge mellom, og for min del gikk det relativt greit å få valgt fag som ikke kolliderer. Skulle man oppdage at timeplanen ikke går opp med de fagene man har valgt, er det relativt greit å få byttet. Det viktige er i så fall bare å overholde fristen LUISS har satt for dette, ettersom de er ganske firkantet på sånne ting. Jeg vil anbefale å prøve å legge opp timeplanen slik at man ikke har undervisninger på mandager og fredager, eller i så fall digitale timer disse dagene, ettersom det da blir enklere å reise i helgene.
Jeg tok fagene European Private Law, EU Law Before Courts: Rights and Procedures, Data Protection Law, Media Law og International Arbitration. Alle fagene var relativt greie, og det krever ikke særlig innsats i noen av dem for å komme seg gjennom med forholdsvis gode karakterer. Kvaliteten på foreleserne var ganske varierende, både i språkferdigheter og pedagogikk. Enkelte forelesere sviktet på begge disse punktene (første foreleseren i Media Law), men det gikk likevel fint.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet av oppholdet var begrenset. Fagene var gjennomgående relativt overfladiske, og gikk ikke dypt ned i materien. Samtidig var det interessant å få et overblikk av jussen på ulike fagfelt. Rent faglig er derfor LUISS et fint sted å dra om det faglige ikke står i høysetet, ettersom det gir mye tid til å nyte det å bo et annet sted i verden.
Universitetsområdet og byen
Roma er en utrolig by på så mange måter. Byen er proppet full av severdigheter og flott arkitektur man kan sette pris på uavhengig av hvor historieinteressert man er. Få andre byer kan dessuten konkurrere med tilbudet av mat og drikke. Selv om prisene er lavere for å spise ute i Roma enn i Norge, spiser man gjerne oftere ute, og pengene flyr derfor rimelig fort. Det kan derfor være lurt å spare opp litt penger i forkant av oppholdet. Skal du ha byens beste carbonara anbefales Da Fransesco i det historiske senteret på det varmeste.
Roma ligger også fint til i Italia for å reise rundt og oppdage andre byer. Togforbindelsene er meget gode og det er heller ikke altfor dyrt å leie bil. Jeg fikk besøkt blant annet Firenze, Milano, Napoli og flere mindre byer i Toscana. Er det varmt i Roma, som det gjerne er i starten av høstsemesteret, er det heller ikke mer enn en snau time med tog ut til stranden.
Universitetet er fordelt over flere campuser, så vi hadde undervisning på tre forskjellige campuser. Mellom to av campusene, Viale Pola og Via Parenzo, er det imidlertid ikke mer enn 5 minutters gangavstand. Mellom disse campusene og hovedcampus, Viale Romania, er avstanden lengre, men LUISS tilbyr gratis shuttlebuss med avgang hvert 10. minutt mellom Viale Romania og Via Parenzo.
Viale Romania og Viale Pola har ekstremt flotte bygninger og føles spektakulære sammenlignet med UiB. Tilbudet av lesesaler er imidlertid ikke spesielt bra, men det er heldigvis noe man ikke har spesielt bruk for heller. De gangene man trenger et sted å sitte å lese, er nok Via Parenzo beste stedet å håpe på.
Bustad
Jeg bodde inne i "gamlebyen", i nærheten av Piazza Navona. Det var et veldig fint område å bo i, med trange gater og mye liv. Nedsiden var imidlertid at det var et godt stykke til campusene, og kollektivtransporten er ikke pålitelig i Roma. Det gikk likevel greit, siden vi kun hadde fysisk undervisning et par dager i uka. En annen nedside er at dette området er preget av veldig mye turister, og det kan bli litt slitsomt i lengden å måtte gå slalom mellom turistene.
Leieprisnivået i Roma er relativt høyt, men dette vil komme an på både lokasjon og standard, og ikke minst om man bor alene eller i kollektiv. Det er lurt å begynne å lete tidlig etter sted å bo, ettersom det kan være vanskelig å finne om man drøyer for lenge. Gode steder å lete er på Spotahome, Idealista og AirBnB. Det legges også ut en del lenker i Facebook-gruppen som lages av ERASMUS ROME, men her er det også en del svindel.
Sosialt miljø
Studentorganisasjonen til Erasmus, ESN, arrangerer en welcome week helt i starten av hvert semester. Denne ligner på en fadderuke, med unntak av at man ikke blir inndelt i faddergrupper. Det var veldig god deltakelse på arrangementene, så det er en god mulighet til å bli kjent med andre utvekslingsstudenter. Utveksling er en fin mulighet til å bli kjent med folk fra andre land, så det anbefales å prøve å ikke bare være med andre nordmenn.
Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap
08.09.2022 - 04.02.2023Førebuingar/praktiske tips
Du kommer til å få info på mail av LUISS om hvilke forberedelser som må gjøres i forkant, deriblant å velge fag. Mitt tips er å gjøre alt du kan gjøre så tidlig som mulig, siden opplegget er litt surrete med ulike nettsider og registrering av brukere, slik at du får tid til å søke hjelp om det trengs. Blant annet må du velge fag og selv sørge for at timeplanen går opp, men heldigvis kan du bytte fag etter første undervisningsuke!
Ellers vil jeg anbefale å søke bolig tidlig. Mye brukte nettsider er Spotahome eller AirBnB (har hørt om noen som har blitt lurt på Facebook-sider). Jeg møtte også flere som trodde det skulle løse seg når de først var i Roma, men måtte sove på venners sofa, hostell osv.
Et snevert ekstratips for mine med-designerte passasjerer, er å skaffe deg nasjonal ID-kort så du har annen ID enn passet.
Undervisningsformer
Undervisningsopplegget er mye mer likt videregående enn universitet. En del av fagene baserer karakter på oppmøte, deltakelse i timene, å ikke være på telefon i timen, små innleveringer underveis, osv. Dette samt om det stilles oppmøtekrav står det om på LUISS sine nettsider. Generelt er pensum bare PowerPoint slides.
Vurdering av emnetilbodet
Det faglige utbyttet er på ingen måte på nivå med UiB. Det kan også ha noe å gjøre med at jeg valgte fag utelukkende basert på å få en god timeplan, men dette er samtidig inntrykket jeg fikk av andre utvekslingsstudenter også. Når det er sagt, vil jeg uansett anbefale å prøve å legge en god timeplan. Vi endte med en del kveldstimer (sluttet kl 20 to dager i uka), men synes det var verdt det for å ha langhelg. Jeg vil egentlig anbefale å ikke bruke alt for mye tid på studiene og heller nyte tiden i Roma og Italia generelt. Det faglige utbyttet er uansett begrenset, og etter min erfaring krever det ikke så mye å få greie karakterer og hvert fall ikke å stå.
Vi hadde fagene European Private Law, Media Law, EU law before Courts: Rights and Procedures, International Arbitration: Law and Practice og Law and Policy of Innovation and Climate Change.
European Private Law: føles som overveldende stort pensum (konkurranserett, privatrett, direktiver, data protection, soft law osv), men har ikke oppmøtekrav og eksamen er multiple choice så er egentlig ganske chill.
Media Law: faget er delt i to, hvorav den første professoren er helt uforståelig, men det kreves svært lite. Ikke oppmøtekrav, noen enkle innleveringer underveis og endte med å ikke måtte ha eksamen.
EU law before Courts: Rights and Procedures: kreves oppmøte, må holdes en presentasjon og hjemmeeksamen over 3 uker. Timene var relativt ordentlig lagt opp med PowerPoint og følte jeg faktisk lærte noe.
International Arbitration: Law and Practice: spennende å lære om noe annet. Ikke oppmøtekrav og eksamen er muntlig.
Law and Policy of Innovation and Climate Change: hvis det er én ting jeg kunne gjort annerledes ville det vært å ikke ta dette faget. Selv om det har "law" i tittelen, er det et businessfag som faller inn under et eget studieløp på LUISS. Jeg manglet alle forutsetninger for å skjønne hva vi gikk gjennom og det var mye arbeid (lese rundt 100 sider med artikler i uka, skrive en tilhørende gruppeinnlevering ukentlig, holde to presentasjoner og to ytterligere innleveringer). Med mindre du er veldig interessert i krysning mellom innovasjon/teknologi og juss, og ikke er interessert i å ha et rolig halvår, vil jeg fraråde deg å ta dette faget.
Fagleg utbyte og språk
Jeg hadde ikke italienskkurs og lærte heller ikke noe italiensk på egenhånd. Sannsynligvis kommer du til å omgås flest nordmenn eller andre Erasmusstudenter, ikke italienere. Du har derimot mulighet til å bli bedre i engelsk, både gjennom undervisning og kanskje særlig gjennom sosiale settinger.
Universitetsområdet og byen
Roma er en helt nydelig by. Jeg hadde ikke vært i Roma eller Italia tidligere, og tok meg selv i å måpe over museer, fontener, nydelige bygg og gamle ruiner på annethvert gatehjørne. I tillegg til fin arkitektur og spennende historie, er det mye god mat og drikke. Vi endte med å spise ute ca annenhver dag, så vil anbefale å spare opp en del penger i forkant. Våre stamrestauranter var Da Tonino og Ai Tre Scalini.
Selv om Roma er en by som tar årevis å oppdage i seg selv, er et lengre opphold i Roma en god mulighet for å reise rundt i Italia. Jeg dro til blant annet Gardasjøen, Verona, Napoli, Firenze, Amalfikysten og Bologna.
Universitetet er et privatuniversitet, som er relativt dyrt å gå på og som har en viss status. Dette gjør også at det er velholdte universitetsområder. Et minus er at det ikke finnes/er veldig få lesesaler. Som tidligere nevnt anbefaler jeg å ikke lese alt for mye, men av og til måtte det til og da kunne det være vanskelig å finne et sted å sitte.
Bustad
Kollektivtransporten i Roma er helt upålitelig, så jeg vil anbefale å enten bo i gangavstand til universitetet eller ved B-linjen til metroen. Hvis du satser på å måtte ta buss for å komme deg til skolen legger du opp til mye frustrasjon og venting siden bussene like gjerne kan komme en halvtime for sent eller for tidlig. Som jusstudent på masternivå vil du ha undervisning på campusene Viale Pola og Via Parenzo (ikke hovedcampus Viale Romania).
Området akkurat rundt Termini (togstasjonen) er litt shady, så der ville jeg hvert fall ikke bodd alene. Ellers er Monti et fint område med greie forbindelser. Selv bodde jeg rett på nordsiden av Borgheseparken, med gangavstand både til skolen og sentrum, som jeg var veldig fornøyd med.
Det finnes en del slitte og gamle leiligheter i Roma, så enten må du nedjustere standardene litt eller være forberedt på å betale en del. Personlig bodde jeg alene i en fin leilighet som var veldig dyrt. Du kan se etter romkamerater på Facebook-siden ERASMUS Rome 2022/2023 (eller tilsvarende senere år vil jeg tro).
Sosialt miljø
Helt i starten arrangerer ESN (Erasmus organisasjonen) en "Welcome Week", tilsvarende en fadderuke, med ulike arrangementer. Dette er en god mulighet til å få venner så jeg vil anbefale å melde deg på. Jeg var mest med de andre studentene fra jussen på UiB og andre utvekslingsstudenter vi møtte under Welcome Week. Sammen spiste vi mye ute og dro på utflukter. Utvekslingsstudenter flest vil bli kjent med andre og har lyst til å oppleve det Roma har å by på, så det er lett å få venner og å få de med på ting.
Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap
08.09.2022 - 04.02.2023Førebuingar/praktiske tips
Dra så tidlig ned til Italia som mulig når du først skal! Det er enkelt å reise rundt i landet når man først har kommet seg ned dit, så det anbefales.
Det er en del som må ordnes før man drar av avtaler/erasmusstipend osv, og det er lurt å finne de andre som skal reise samtidig slik at dere sammen kan holde hverandre oppdatert på frister.
Vi kjøpte månedskort på kollektivtrafikk der nede, det gjør du i en Tabacchi (en butikk) ved togstasjonen Termini. Det var veldig praktisk siden byen er stor og det alltid går buss eller t-bane! Kollektivtrafikken er uforutsigbar og bussen kommer aldri når den skal, så ting tar tid, men vi synes likevel det var greit å ha.
Undervisningsformer
Vi hadde forelesninger ukentlig i alle fag, der det varierte om det var obligatorisk oppmøte eller ikke. De fleste hadde vanlig forelesningsstil der du sitter og følger med, men de er generelt opptatt av muntlig aktivitet fra studentene. Det var også ulike former for læringskrav som innleveringer, framføringer og gruppediskusjoner. Ut over det var det ingen pensum i fagene, slik at det som blir sagt på forelesning er det som er pensum i faget. De fleste la ut powerpointer som base for faget.
Vurdering av emnetilbodet
Luiss har en rekke fag å velge mellom på engelsk, så det var ikke et problem å fylle opp studiepoengene.
Jeg tok Media Law, International Arbitration, European Private Law, EU Law before Courts og Law and Policy of Innovation and Climate change.
De fleste fagene hadde grei arbeidsmengde, men engelskferdighetene til professorene var noe varierende. Vi møtte opp i de fleste undervisningstimer, og behøvde ikke å lese så mye på egenhånd utenom forberedelser til framføringer eller skriving av innleveringer. Jeg vil si at arbeidsmengden er mindre enn vi er vandt med hos UiB. Vi hadde stort sett to forelesninger i hvert fag per uke og eksamen i alle fag. Eksamen varierte i form fra innlevering, multiple choice, muntlig høring eller en samlet vurdering av arbeidskravene i faget.
Det eneste jeg vil fraråde med mindre man er veldig interessert og villig til å bruke mye tid er fagene som er inkludert i "Luiss Dream" linjen. Dette gjelder faget jeg tok som heter Law and Policy of Innovation and Climate change. Det var et vanskelig fag basert på innovasjonsteorier vi ikke kan noe særlig om, med ukentlige arbeidskrav i form av innleveringer og flere framføringer i løpet av kurset. Jeg vil si dette var faglig utfordrende for utvekslingsstudenter som ikke følger løpet de har på den spesifikke linjen.
Fagleg utbyte og språk
Faglig utbytte varierte også litt fra fag til fag, men man har klart mulighet til å lære mye dersom man setter av nok tid til å lese alt professorene legger ut som anbefalt forberedelse til timene. Det er også en mulighet til å få større innblikk i EU-retten, ettersom mange fag til en viss grad baserer seg på dette.
Jeg valgte å ikke ta språkkurs i italiensk, så det har jeg ikke så mye erfaring med. Men, til tross for at italienere ikke nødvendigvis er så gode i engelsk, så både leser man engelsk på skolen og man møter mange erasmusstudenter i løpet av oppholdet. Jeg følte definitivt at jeg ble bedre i både akademisk og "sosial" engelsk.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger litt utenfor sentrumskjernen, og vi tok metro eller buss for å komme oss dit. Selve universitetet er delt opp i ulike fakulteter og vi hadde timer på tre ulike. Universitetsområdene var fine (det er en privatskole) med mulighet for å kjøpe relativt rimelig mat. Det er ikke så mange leseplasser på fakultetene, men vi satt for det meste på uteområdene hvis vi hadde noe skolearbeid som måtte gjøres.
Byen er helt fantastisk!! Det er ganske kaotisk med mye turister og liv men vi elsket å bo der. Det er noe å se på hvert gatehjørne og vi gikk aldri tom for ting å gjøre. Byen har ulike deler med ulik atmosfære, og det er alltid nye restauranter og barer å sjekke ut! Maten er definitivt rimeligere enn hjemme, men vi endte med å bruke en del penger på å gå ut og spise osv. Det er så mye bra man bare må sjekke ut! Kulturen er også veldig forskjellig fra det vi er vandt med, ting tar lengre tid og skjer gjerne litt senere på dagen. Her er det bare å legge om døgnet! Kan ikke understreke for flott byen er nok, jeg hadde valgt Roma igjen in a heartbeat.
Bustad
Jeg fant leilighet med en venninne fra UiB på Spotahome.no den dagen jeg ble nominert. Vi fikk imidlertid høre at mange slet med å finne leiligheter, så her ville jeg vært tidlig ute! Vi valgte å bo i sentrum (selv om universitetet ligger litt utenfor sentrumskjernen) og det var vi veldig fornøyde med. Jeg ville også ha valgt å leie en leilighet gjennom en sikker side, som f.eks. spotahome eller airbnb, og ikke av noen tilfeldige på facebook eller lignende uten at det er mulig å gå fysisk på visning først. Vi hørte om noen som hadde gjort dette og kom til Roma uten at leiligheten eksisterte. Alle fant seg steder å bo, så det order seg alltid - men som sagt er det bedre å booke noe tidlig! Personlig synes jeg bydelen Monti er et supert sted å bo.
Prismessig er det ikke billig å bo midt i en storby som Roma, men vi fant en leilighet til rundt 6000 kr per person (og var veldig heldige med det). Det er med andre ord mulig å finne leiligheter med en ok pris, men de fleste måtte betale en god del mer.
Sosialt miljø
Roma er en stor studentby, og Luiss tar inn mange erasmusstudenter. Jeg anbefaler å bli med på Welcome Week som arrangeres av erasmusgjengen på Luiss. Det var fullt opplegg i 9 dager med ulike aktiviteter og fester, og vi møtte veldig mye hyggelige folk denne uken som vi ble gode venner med i løpet av oppholdet. Skoletimene er også et fint sted å møte andre studenter på.
Roma er også en ypperlig by å være sosial i, det er livlig og mange ting å gjøre sammen som en gjeng! Alt fra vintageshopping til museumer, byvandring, rimelige restauranter eller barer osv. osv.
Det sosiale miljøet i Roma er definitivt høydepunktet med hele oppholdet. Jeg anbefaler sterkt å dra hit hvis du vurderer det!
Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap
08.09.2022 - 04.02.2023Førebuingar/praktiske tips
Når du får nominasjonen fra UiB og vet at du har fått plass i Roma bør du egentlig begynne å lete etter bolig med en gang! Ikke vent til du kommer til Roma eller utsett det til sommerferien nærmer seg, det blir bare dyrere og vanskeligere å finne.
Hva gjelder prosessen med å søke hos Luiss etter du har fått nominasjonen fra UiB så er den nokså kaotisk. Det er mange steder å registrere seg og lage brukere osv. Mitt tips er å følge med å få oversikt over fristene, og derretter gjøre det du skal i litt god tid, for det er ikke alt som funker og da må man ta kontakt med Luiss. Men, ikke stress hvis ting virker rotete og det ikke funker med en gang - det kommer til å ordne seg til slutt. Men for all del, skriv ned alle brukernavn og passord og hva de er til sånn at du har det når du kommer i september.
Undervisningsformer
Undervisningen er litt mer som norsk videregående. Det er undervisning to dager i uka i alle fag, en dobbelttime og en enkelttime (digital). I timene er det en blanding av forelesning og diskusjon/presentasjoner avhengig av hvordan professoren har lagt det opp. Vær også forberedt på at ting ikke planlegges langt fram i tid. Du får bare plutselig vite i timen at man skal levere en tekst uken etter, og eksamensdatoer i desember slippes ikke før sent i november. Sånn sett kan det virke litt uforutsigbart, men det går egentlig veldig fint for det kreves mye mindre enn på uib så man trenger ikke så mye tid på å gjennomføre oppgavene.
Det er heller ikke pensum å lese, bare det som blir sagt i timene og powerpoints, samt noen artikler og/eller dommer i noen fag.
En del fag har også obligatorisk oppmøte, slik at man må møte i 80% av timene for å være "attending student". Jo mer du er tilstede i timene jo mer teller det positivt på karakteren. Er du ikke "attending student" blir det typisk en vanskeligere eksamensform enn om du har vært attending. Fordi det er oppmøte og diverse oppgaver underveis er ikke eksamen viktig på samme måte som på uib. I noen fag er det nærmest en formalitet fordi vurderingen da har vært fortløpende.
Vurdering av emnetilbodet
Er nokså mange juridiske fag på masternivå å velge mellom og disse er ganske varierende. Men skolen er noe rettet mot buisiness, entreprenørskap og utvikling så lite fag om folkerett feks. Merk også at den del av fagene krasjer så noen kombinasjoner utgår. Likevel aksepterer professorene et vist overlapp ofte, slik at du kan gå tidligere/komme for sent i noen fag. Vi fikk til å velge fag sånn at vi hadde undervisningen samlet bare på tirsdag, onsdag og torsdag.
Vi valgte fagene media law, Law and policy of innovation and sustainability, European private law, international arbitration; law and practice and EU law before courts; rights and procedures. Synes egentlig alle var greie, kan særlig anbefale media law, bortsett fra Law and policy of innovation and sustainability. Dette ville jeg ikke valgt igjen! Faget er en del av en egen master (LUISS dream) der de har flere fag som er knyttet sammen og et tverrfaglig prosjekt på tvers av fagene hvor de skal levere et forslag til EU kommisjonen for å løse et bærekraftsmål. I utgangspunktet spennende, men de fleste studentene har økonomibakgrunn. Som jusstudent har man ikke forutsetninger for å forstå materialet i kurset, og når man i tillegg bare har et av fagene i pakka og man skal være med å jobbe på dette tverrfaglige prosjektet funker det rett og slett ikke. Arbeidsmengden var også voldtsomt mye større enn alle de andre fagene, og alle fag jeg har hatt på uib også forsåvidt. Hver uke skulle man levere en oppgave man skrev i gruppe om et nytt tema, og for å skrive oppgaven måtte man lese flere artikler (typ 100-150 sider). Så med mindre du er ekstremt interessert i temaet og villig til å legge ned en solid innsats så ville jeg unngått dette faget, og alle fagene på denne law, innovation og sustainability masteren.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbytte er en del mindre enn på uib. Professorene har mye store ord om alt som kreves og alt vi skal lære, men vår erfaring var at generelt var nivået mye lavere enn på uib. Når det er sagt blir det selvfølgelig hva du gjør det til selv med tanke på hvilken innsats du legger ned.
Jeg har imidlertid lært en del om nye fagområder som enten ikke finnes på uib (international arbitration var det feks gøy å få et innblikk i), eller fag vi ikke har hatt fordi det er valgfag. For eksempel mye konkurranserett og data protection i European private law. Media law var spennende siste halvdel av kurset hvor det var et slags komparativt perspektiv. Studenter fra mange forskjellige land presenterte ulike temaer innen ytringsfrihet, pressefrihet, sensur og hatefulle ytringer og så diskuterte vi forskjeller og likheter i synspunkter og verdiavveininger. Givende synes jeg!
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er veldig fint!! Det er parker og fine uteområder og fasilitetene er moderne. Jussfagene er på campus på Viale Pola eller Via parenzo som er ganske nærme hverande. Kan være greit å se hvor dette er når man finner bolig mtp kollektivtransport, som jo er ganske upålitelig i Roma. Du må i hvert fall ikke finne på å sette deg i en situasjon der du må bytte buss for å komme deg til skolen, da kommer det til å ta fryktelig lang tid.
Roma, på tross av noe forbedringspotensiale hva gjelder kollektivtransport, er jo en helt fantastisk by. Jeg har stortrivdes i høst, og synes det var skikkelig kjipt å måtte dra hjem. Byen har så ekstremt mye å by på av kultur, historie, kunst, mat og uteliv. Rett og slett en utrolig livlig og vakker by. Fra Roma (termini) går det også ekstremt mye tog til resten av Italia. Roma er jo midt i landet så det er også en flott base for å reise rundt å oppleve Italia.
Bustad
Som sagt, begynn å lete etter bolig TIDLIG. Jeg bodde med en venninne som jeg kjente fra tidligere. Vi fant vår bolig via spotahome, som er en nettside der de tar litt ekstra betalt for å sjekke at det ikke er noe scam. Hvis du kommer ned og ting ikke er som det skal har du 24 timer elns på deg til å si ifra så kan du komme deg ut av kontrakten. Det funket veldig bra synes vi! Utleier var ryddig og boligen var i god stand etter Roma-standarder. Møtte også flere der nede som hadde blitt lurt og kom ned til at boligen ikke fantes. Så for all del, hvis du finner bolig via en facebookgruppe så må du gå på fysisk visning! Ellers er det verdt å vite at Roma er en dyr by å bo i. Minimum 600 euro og opp til 1200 euro i måneden er normalt. Jo tidligere du finner jo billigere blir det.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet på LUISS var fantastisk! Masse utvekslingsstudenter som det er lett å komme i kontakt med. Erasmusgruppa på LUISS er veldig flinke til å arrangere diverse arrangementer, både fester, dagsturer ut av Roma og kulturelle arrangementer. Anbefaler å bli med på Welcome week som arrangeres de første 1-2 ukene av semesteret. Der møtte vi masse hyggelige folk som vi fant på ting med i Roma og dro på helgeturer sammen med.
2022
Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap
03.02.2022 - 28.06.2022Førebuingar/praktiske tips
Viktigste forberedelse: Se etter sted å bo tidlig! Vi reiste ned til Roma 31. januar, og fant ikke bolig før en ukes tid ut i januar. Det var altfor sent, se siste kapittel om bosted. Begynn tidlig, i alle fall med å kikke og orientere seg litt i hvilke områder man kan tenke seg å bo.
Undervisningsformer
All undervisning jeg hadde var via forelesninger. Foreleserne legger opp timene på ulike måter, noen står bare å snakker uten å involvere studentene, andre ønsker svar fra studentene før de går videre i forelesningen. I enkelte fag måtte vi ha en presentasjon i løpet av timene for å kunne ta eksamen, mens i andre måtte man ikke gjøre noe før eksamenstiden. Det pleier å stå på hjemmesiden til Luiss hva som forventes av deg i de ulike fagene.
Det finnes litteratur man kan (og blir oppfordret av professoren) kjøpe. Vi kjøpte ingenting, man kommer en lang vei av å følge forelesningene og lese i powerpointene og annet materiale de eventuelt legger ut.
Vurdering av emnetilbodet
Det er ikke så mange engelske fag man kan velge mellom på masternivå. I tillegg hadde Luiss satt opp timeplanen for de engelske valgfagene slik at flere av dem kolliderte mtp. både forelesning og eksamensdatoer, og man dermed ikke kunne ta enkelte fagene parallelt. Dette syns jeg var litt dumt, siden det i tillegg var ganske få fag å velge imellom.
Fagleg utbyte og språk
Fagene man kan velge er som regel ganske overordnede, noe som er naturlig siden de kun er 6 studiepoeng hver (som regel). Siden de fleste fagene også handler om EU-rett, kan det bli litt overlappende innhold. Dette innebærer at man finner hovedlinjene igjen i fag vi allerede har hatt på UiB, særlig i NIRI og menneskerettigheter. Eksempler er et fag jeg tok (EU substantive law – internal marked and beyond), som handler om de fire friheter (NIRI). I et annet fag (EU criminal law) var det en del fokus rundt artikkel 5 og 6 i EMK, som vi har hatt tidligere om i menneskerettigheter.
Foreleserne snakker gjennomgående nokså gebrokkent engelsk. Halvparten av våre forelesninger gikk over Teams, og da kunne det innimellom være vrient å følge med på hva foreleseren snakket om. Det er likevel ganske varierende i hvor gode foreleserne er i å snakke engelsk, og hvilken formidlingsevne de har.
På Luiss tar man fag sammen med italienere som går hele graden sin på den skolen. I enkelte fag byttet foreleseren plutselig om til italiensk for å se til at italienerne hang med. I criminal law brukte foreleseren alltid første del av forelesningen til å oppsummere forrige forelesning – først på italiensk, så på engelsk. Litt merkelig, men man vender seg fort til slike gjøremåter i Italia.
Universitetsområdet og byen
Luiss har flere lokaler, som alle ligger i gåavstand fra hverandre, litt utenfor byen. Jeg hadde forelesninger på to av lokalene, og det tok ca. 5 minutter å gå mellom dem. Man kommer til skoleområdet med Metro, som går fra Termini. Området rundt skolen er fint og rolig, men jeg vil anbefale å bo i sentrum.
Roma er en nydelig by, som har så mye å by på. Fra trange brosteinsgater som i sesong er overfylt av turister (Trevi, Phanteon, Piazza Navona), til de samme trange gatene med mer autentisk italiensk stemning (Trastevere), til større åpne gater uten brostein (Prati, ved Vatikanstaten). I tillegg finner du mange fine parker i byen, som er gode å ty til når temperaturen stiger, der Villa Borghese er den største som ligger mest sentralt (rett ovenfor Spansketrappene).
Det er mye fint å se i Roma, og de fleste kjenner nok til de store severdighetene (Spansketrappene, Trevifontenen, Phanteon, Colosseum, Vatikanstaten mm.). Mitt beste minne med Roma er likevel den atmosfæren man finner i de mindre travle områdene, slik som Monti (rett nord for Colosseum, likevel mer autentisk), Campo (området rundt Piazza Navona) og Trastevere. I tillegg er Prati et utrolig fint område, som det var helt topp å bo i under den ”verste” turistflommen i mai og juni. Her er det litt roligere, litt mer luft i gatene siden de er bredere, samtidig som det bare er en kort tur over elven for å komme inn til liv og røre.
I tillegg er det en 30-50 minutters togtur fra Roma og ut til stranden (du kan ta tog fra Termini (50 minutter) og San Pietro (30-40 minutter)). Roma ligger ikke langt fra kysten, og det er flere steder å dra til. Vi dro oftest til Santa Marinella. Dette var helt nydelig når temperaturen bikket 30 og vel så det grader i byen.
Bustad
Jeg bodde litt forskjellige steder i løpet av oppholdet, fordi vi var litt treige med å lete etter sted å bo. Første del (februar og mars) bodde vi ved Barberini, et steinkast unna Trevifontenen. Det var kult å bo så sentralt i starten, før turistkjøret begynte. Det var kort vei til Spansketrappen og Villa Borghese, Via del Corso (shoppinggate), Monti-området mm. Jeg ville imidlertid ikke bodd der utover våren, i og med at gatene rundt fontenen og nedover mot Phanteon og Campo-området er helt overfylt når turistene kommer.
En periode bodde vi i området rundt Termini (rett ved Piazza Vittorio Emanuele II), og en uke i Trastevere. Området rundt Termini er greit nok, men ikke like mye liv. Du har metroen rett ved, som tar deg mange steder, men i gåavstand kan det bli litt seigt. Det var veldig fint å bo i Trastevere, men her har du ikke metroen, og området ligger også noe usentralt for å gå overalt. Det var likevel morsomt å ha bodd også disse stendene for en periode!
De siste månedene bodde vi i Prati, rett ved Vatikanstaten. Dette var et veldig fint område, som vi trolig ikke ville sett så mye av om det ikke var for at vi bodde der.
Når jeg ser tilbake på oppholdet, tenker jeg på hvor mye vi har sett av byen ved å flytte mye rundt på oss og bo i ulike området. Det var likevel et mas å flytte så mye, og å se etter ny leilighet etter vi hadde kommet på plass i den ved Barberini. Jeg anbefaler absolutt å ha ett sted å bo hele oppholdet.
Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap
09.09.2021 - 05.02.2022Førebuingar/praktiske tips
Det er en del frister å forholde seg til i forberedelsene til utveksling i Roma. Sjekk derfor mailen ofte (også i sommerferien hvis du skal dra på høsten). Ellers er det viktig å prøve å skaffe bolig tidlig. Jeg søkte også om å få en fiscal code fra den italienske ambassaden i Oslo. Dette ordnet seg veldig raskt. Noen trenger dette for å kunne signere leiekontrakt eller få metrokort. Jeg opplevde at jeg egentlig ikke måtte ha dette ettersom jeg leide på airbnb og man kunne få metrokort på en app. Men det kan være greit å ha, særlig når det var lett å fikse.
Vi måtte velge fag til online learning agreement (OLA) før vi dro, selv om fagene for semesteret ikke var lagt ut. Jeg så derfor på den gamle fagkatalogen for semesteret før og valgte fra denne. Da vi fikk den nye katalogen over fagene viste det seg at noen fag hadde byttet navn eller ikke gikk. Måtte derfor få noen fag forhåndsgodkjent på nytt, men dette gikk veldig fint og greit. De fleste må gjøre dette uansett når de kommer ned fordi man ser at fagene kolliderer på timeplanen eller har kolliderende eksamensdatoer.
Undervisningsformer
Undervisningen på LUISS er ganske annerledes enn i Bergen. Undervisningen minner mer om storgruppene/seminargruppene som vi kjenner fra før. Jeg følte det var litt som å komme tilbake til VGS med undervisning i mindre klasser og mer aktiv deltagelse. Dette var selvsagt ganske ulikt fra fag til fag. I noen fag var det foreleseren som stort sett pratet selv, mens i andre fag ble det lagt opp til mer diskusjon.
Eksamensformene er også veldig forskjellige fra fag til fag. Jeg hadde alt fra en 24 timers hjemmeeksamen til multiple choice. Vet at noen også hadde muntlig eksamen, eller en innlevering + en presentasjon. Det virker som de brukte alle mulige eksamensformer.
Vurdering av emnetilbodet
Det var i utgangspunktet ganske mange engelske fag å velge mellom. Problemet var at det var noe vanskelig å få fagene til å ikke kollidere på timeplanen eller at eksamensdatoen krasjet. På denne måten ble tilbudet redusert.
Jeg tok fagene EU competition law, European private law og legal issues in marketing. Var fornøyd med disse fagene alt i alt, men kvaliteten på undervisningen var varierende. Syntes for eksempel at competition law ble godt gjennomført strukturmessig og faglig. Her fikk vi beskjed om ting i godt tid og jeg visste hele tiden hvordan faget skulle gjennomføres og når/hvordan eksamen ble.
Fagleg utbyte og språk
Etter min mening har jeg fått et godt språklig utbytte av oppholdet i Roma. Det var rart og uvant å ha fag på engelsk i starten, men dette er noe man kommer fort inn i. Lærte ikke noe særlig italiensk, men jeg gjorde heller ikke en særlig stor innsats her.. Man kan melde seg på et italiensk kurs og få 3 ECTS/STP hvis man fullfører. For min del valgte jeg å ikke bruke tid på dette da det var 3 timer undervisning i uken + lekser og syntes ikke kurset var veldig lærerikt. Det er imidlertid en mulighet hvis man vil lære litt mer italiensk og samtidig få noen studiepoeng ekstra.
[Presisering fra Det juridiske fakultet ved UiB: rene språkkurs kan ikke inngå i graden, og dermed ikke forhåndsgodkjennes. Følgelig må disse tas utenom de 30 studiepoengene juridiske emner én må ta per semester.]
Universitetsområdet og byen
Luiss har et veldig fint universitetsområde. Jussfakultetet heter via parenzo og ligger i Trieste, litt nord i Roma. Man kommer enkelt dit fra Termini hvis man tar metro til S.Angese/Anniballiano. Derfor er det bare 5 minutter å gå fra metrostoppet. Viale Romania er et av de andre universitetsområdene og ligger i Parioli. Selv om de fleste jusstudenter ikke har fag her, er dette en veldig flott del av campus. Viale Pola ligger også i Trieste. Dette er også et veldig fint universitetsområde og ligger nær via Parenzo. Luiss har også et flott og moderne bibliotek i Trieste.
Roma er en fantastisk by på alle måter! Etter min mening har byen alt. Det er alltid noe å gjøre, masse å se samt utrolig mye god mat og drikke. Byen er ikke så stor som man tror, og jeg syntes ikke det tok lang tid før man fikk noe kontroll på hvor ting var eller hvordan man skulle komme seg rundt i byen. Roma er også et godt utgangspunkt hvis man vil reise litt rundt i Italia. Det tar kun 1 time med hurtigtog til Napoli og 1,5 time til Firenze. Jeg følte meg også veldig trygg i byen, og opplevde aldri noe ubehagelig. Kan derfor anbefale Roma på det sterkeste!!
Bustad
Det er vanskelig å finne bolig i Roma, og samtidig dyrt. Vi startet å lete ganske tidlig, men brukte lang tid på å finne bolig. Endte med å leie på Airbnb hele semesteret. De første 6 ukene bodde vi veldig sentralt rett ved piazza del popolo. Da måtte vi bytte metro på Termini når vi skulle til Luiss. Etter 6 uker flyttet vi til Trieste, rett ved universitet. Da brukte vi kun 5 min på å gå til fakultet, men vi måtte ta bus/metro for å komme ned til byen. Selv om standaren ikke var veldig høy, betalte vi mellom 7000 og 8000 hver i måneden på boligene. Begynn å let etter bolig tidlig! Utenom Airbnb kan man for eksempel sjekke ut spotahome. Jeg likte veldig godt å bo i byen, selv om det var deilig å bare kunne gå bort til universitetet etter at vi flyttet. Vi hadde også 50 % online skole, så er kanskje derfor jeg syntes reiseveien da vi bodde i byen gikk veldig greit. Da måtte vi bare dra til universitetet 2-3 dager i uken.
Sosialt miljø
Jeg hadde det veldig bra sosialt under hele oppholdet mitt. Vi var bare to som dro fra UiB, men vi ble raskt kjent med andre utvekslingsstudenter. Jeg følte jeg fikk en god balanse mellom å bli kjent med nordmenn, men også utvekslingsstudenter fra andre land.
Første uken arrangerte ESN Roma Luiss en "welcome week" med mange arrangementer. Det var ofte en sosial ting som skjedde på dagen, og en fest eller noe annet på kvelden. Vi ble ikke delt inn i faddergrupper som i Bergen. Luiss er et stort universitet med mange studenter. Det er derfor mange utvekslingsstudenter. Før oppholdet ble alle lagt til i en gruppe på en app som heter telegram som ble brukt gjennom hele semesteret for å informerer å ulike fester, utflukter eller andre aktiviteter. Denne gruppen kunne også bli brukt hvis man hadde andre praktiske spørsmål osv. Ulempen med et universitet med mange utvekslingsstudenter er jo at det er vanskelig å få oversikt over alle. Samtidig syntes jeg det sosiale opplegget var bra. Festene og andre arrangementer ble arrangert gjennom hele semesteret, så det var alltid noe å bli med på hvis man ville.
Da gjenstår det bare en ting å si: Dra til Roma!! Jeg koste meg helt sykt mye i nesten 4 måneder, og følte virkelig at jeg levde i en drøm!
2021
Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap
09.09.2021 - 20.12.2021Førebuingar/praktiske tips
Det anbefales å se etter bolig tidlig. Det var litt vanskelig å finne bolig, da mange kun ønsket å leie ut for et år. Vi fant leilighet på Airbnb og det var veldig greit for da slapp vi å betale depositum. Det var også flere som fant leilighet på Spotahome.
Det anbefales også å søke om fiscal code/skattekode før en reiser ned, da noen utleiere krever dette for å inngå leieavtale lenger enn 3 måneder. Det kan også være nyttig for månedskort på metroen.
Noen nyttige apper å laste ned er MyCicero hvor man kan kjøpe buss og metrobillett. Man kan også ha månedskort i appen, men jeg foretakk å ha det fysisk siden appen ikke er den beste. Moovit var også veldig grei for å kunne planlegge reise med kollektivtransport. I tillegg vil jeg anbefale Free Now. Den fungerer som Uber, men gjelder for offisielle taxier.
Undervisningsformer
Vi hadde halvparten av undervisningen på skolen og halvparten online. Det varierer litt hvilket opplegg de ulike professorene har. De fleste foreleste med fullstendige Powerpointer, som gjerne er pensum til eksamen. Noen kjører et opplegg hvor en kun skal høre på forelesningen, mens andre har et mer interaktivt opplegg med studentene. Dette virker som noe LUISS har begynt med i år. I European Private Law hadde vi noen forelesninger som var "tutorials". Da måtte vi forberede ulike spørsmål om EU-dommer og diskutere i forelesning.
Noen professorer har innleveringer og oppgaver underveis i semesteret, mens det i andre fag kun er eksamen. I det ene faget jeg valgte (European Administrative Law) var "eksamen" en presentasjon og innlevering sammen med medstudenter. Noen av fagene har også obligatorisk oppmøte, men dette er opp til professoren. Tidspunktene for undervisning varierte, og to dager hadde jeg undervisning til kl. 19 på kvelden.
Vurdering av emnetilbodet
Det var flere fag på engelsk å velge mellom. De fleste fagene er 6 studiepoeng. Innholdet i flere av fagene var uforholdsmessig mye og tilsier et større antall studiepoeng for faget. For eksempel i European Private law hadde vi om competition law, data protection law, consumer law, UNIDROT, PECL og European Contract Code. Eksamen var en multiple choice på 30 spørsmål så det viste seg å gå greit til slutt.
Det eneste problemet med å velge fag er at de fort kolliderer i timeplanen. Dette gjaldt flere av fagene jeg hadde valgt, slik at jeg måtte endre dem når jeg kom ned. Det er kun 12 uker med undervisning, så det var litt frustrerende å måtte endre fag når undervisningen har startet. Jeg kunne følge forelesningen i fagene jeg ikke var meldt opp til, slik at det løste seg. Noe annet som var frustrerende var at LUISS sendte ut eksamensdatoene rundt 20. september. Noen av mine eksamensdatoer krasjet, så da måtte jeg bytte et av fagene. Det var litt utfordringer med å få timeplanen til å gå opp, men det løste seg.
Fagleg utbyte og språk
I starten synes jeg var utfordrende å studere på engelsk. Etter noen få uker kom jeg inn i det og det gikk veldig greit. Jeg vet ikke hvor mye bedre jeg er blitt i engelsk, men jeg føler meg mer trygg på å snakke og skrive engelsk.
Jeg deltok også på italiensk kurs i regi av skolen. Opplegget var ikke godt organisert og det var mye hopping frem og tilbake på temaer. Jeg fikk likevel lært meg litt italiensk. Det var veldig gøy å kunne lese noen ord og skjønne noe av hva folk sa, samt å kunne bestille på restaurant.
Universitetsområdet og byen
Roma er en utrolig by. Det er alltid noe å finne på og var magisk å vandre rundt i gatene og plutselig gå forbi Pantheon eller Spansketrappen. Roma er en stor by, men sentrum er faktisk ikke så stort. Du kan komme deg langt til fots og oppdager fort hvor nære severdighetene er. Det er også rimelig å spise ute og veldig mange forskjellige restauranter å teste ut. Det ble mange gode matopplevelser!
LUISS har tre forskjellige fakultet og et bibliotek. Jeg hadde mine fag på Via Parenzo (jussfakultetet) og Viale Pola (fakultet for masterstudenter). Det fineste og største fakultetet er Viale Romania (for økonomi, markedsføring, osv.). Fakultetene manglet plasser hvor man kunne samarbeide eller snakke under digital forelesning, da det i stor grad kun er lesesalplasser. Det er en del forskjeller på de ulike fakultetene. Via Parenzo og Viale Pola har kun kaffebar på skolen, mens Viale Romania har en stor kantine. Viale Romania har bedre fasiliteter, men samtidig har de andre fakultetene det man trenger. Jeg likte meg godt på Viale Pola som har fin uteplass og noen få grupperom for samarbeid.
Bustad
Vi bodde de første 6 ukene i gamlebyen nær Piazza del Popolo. Det var veldig fint å bo her i starte slik at vi kunne være litt turister og gå til både Trevifontenen, Spansketrappen, Pantheon, Vatikanet og Colosseum. Vi bodde nærme metroen, men det tok likevel litt tid å komme seg til skolen. Via Parenzo (jussfakultetet) ligger i Trieste. Vi måtte bytte metrolinje og jeg beregnet derfor gjerne en time for å komme meg til skolen. Vi hadde jo halvparten av undervisningen digitalt og derfor var det ikke noe problem de gangene vi hadde fysisk undervisning.
Resten av semesteret bodde vi i Trieste med kun 5 minutter å gå til skolen. Dette var et mer lokalt område og det var gøy å oppleve denne delen av Roma også. Det var også greit å kunne sitte litt på skolen eller biblioteket å lese, spesielt i eksamensperioden. Vi bodde også rett ved metrostoppet (St.Agnese/Annibaliano) slik at vi enkelt kunne komme oss til Colosseum eller de andre severdighetene.
Jeg vil anbefale å bo ved skolen eller i nærheten av Colosseum/Monti, slik at man lett kan komme seg til skolen. Bussene er ikke til å stole på i Roma og ofte er det svært forsinket eller dukker ikke opp i det hele tatt. Det var også noen dager med streik, hvor offentlig transport ikke gikk i visse tidsrom. Dersom man bor i Trieste eller Bologna kan man gå til skolen, mens ved Colosseum og Monti kan man enkelt ta metroen uten å måtte bytte.
Sosialt miljø
Jeg fikk gode venner både fra Norge og fra andre land i Europa. ESN (Erasmus Student Network) arrangerer fadderuke andre uken i september hvor det er fester og arrangementer hver dag i 9-10 dager. Her ble jeg kjent med flere som jeg var med videre i semesteret. ESN arrangerte også flere fester i uken utover i semesteret og noen turer. Det var derfor alltid mye som skjedde. Jeg deltok på en dagstur med ESN, og da fikk vi sett noen fantastiske byer som jeg ikke hadde kommet meg til på egenhand. Det var også veldig gøy å dra sammen med andre Erasmus studenter. Jeg dro også på tur på tur til Sorrento, Venezia og Milano sammen med gode venner jeg ble kjent med i Roma.
2019
Haust 2018 - Integrert master i rettsvitskap
10.09.2018 - 09.02.2019Førebuingar/praktiske tips
Det kan være lurt å starte jakten på bolig ganske tidlig (april/mai), slik at man ikke risikerer at det blir helt utplukket på utleiemarkedet. Likevel legges det ut nye leiligheter på Airbnb, Spotahome og Uniplaces hele tiden, så det bør ikke være et stort problem å finne noe i juli/august heller, dersom man er litt sent ute. Ellers kan jeg anbefale å laste ned appen Moovit for å planlegge reiser med kollektivtransport, og å bruke Tripadvisor eller Foursquare hyppig (det finnes faktisk dårlige restauranter også i Roma).
Undervisningsformer
Undervisningen foregår som regel i klasserom med 20-50 elever og er forelesningsbasert. Mesteparten av pensum til eksamen er derfor det som blir formidlet i timen og materialer (Powerpoint-slides og diverse artikler) man får utdelt i forbindelse med dette, og det er derfor som regel ikke nødvendig å gå til innkjøp av pensum (unntaket er European Taxation). Det er imidlertid noe varierende kvalitet på opplegget til professorene, både når det gjelder språk og undervisningsmetoder, og det er derfor ikke alltid man får så mye utbytte av å ta del i timene. Det er likevel verdt å merke seg at oppmøte blir registrert i enkelte fag, der en viss prosent oppmøte er nødvendig for å kunne ta eksamen i desember (særlig EU Internal Market). Når det gjelder eksamen avholdes den i tre runder for hvert fag, nemlig desember, januar og februar. Det vil si at dersom man stryker i desember eller av andre grunner ikke vil ta eksamen da, så får man en ny sjanse i januar og februar. Alle eksamenene i fagene jeg tok hadde skriftlig eksamen i desember, hvorav tre av disse var en multiple-choice test (noen med relativt detaljorienterte spørsmål), mens én bestod av åpne spørsmål, og den siste gikk ut på å ta stilling til en problemstilling/sak. For å stå behøves 18/30 poeng.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet tilbyr mange spennende emner innenfor jussen, men kun et fåtall av disse har undervisning på engelsk. Samtidig har UIB nokså strenge retningslinjer når det gjelder valg av fag, og man sitter derfor kun igjen med noen få alternativer å velge fra. Jeg utvekslet på høstsemesteret og valgte fagene European Labour Law, European Private Law, European Taxation, EU Internal Market og Legal Issues in Marketing (sistnevnte er et fag fra 1. året på masternivå på markedsføringslinjen). Alt i alt er jeg ganske fornøyd med mine valg av fag, men jeg ville nok frarådet å velge European Taxation dersom man ikke har spesiell interesse for skatterett, ettersom både professorene og undervisningen her er nokså gammeldags og man derfor får lite utbytte av det som blir formidlet i timen - man bør derfor belage seg på å lese hele pensum fra perm til perm, noe som fort kan bli veldig tørt.
Fagleg utbyte og språk
Man får god trening i å forstå og formidle juss på engelsk. Man kan også velge å ta et gratis italiensk-kurs i regi av skolen, noe jeg valgte å ikke delta på selv, ettersom jeg hørte fra andre at det var noe dårlig organisert og jeg heller ønsket å prioritere andre ting.
Universitetsområdet og byen
Byen er helt fantastisk, og faktisk mye mindre enn man først skulle trodd, slik at det er lett å komme seg rundt til fots. Det er ekstremt mye å se og gjøre, og mange bra spisesteder som ikke er altfor dyre. Dessuten er det ikke så langt til stranden, og man kan komme seg til Santa Marinella med tog fra Termini på ca. en time. Når det gjelder universitetsområdet hadde jeg fag på tre ulike fakulteter; Via Parenzo, Viale Pola og Viale Romania. Sistnevnte er det desidert største og fineste, men også der jeg var minst (kun faget fra markedsføringslinjen ble avholdt der) og det som lå lengst unna de to andre fakultetene. Det vekslet derfor mest mellom Via Parenzo og Viale Pola, som ligger ca. 600 meter fra hverandre, der førstnevnte er et rent juss-fakultet og ganske lite imponerende sett i forhold til de to andre.
Bustad
Det kan være lurt å forsøke å finne en bolig enten i nærheten av fakultetet (Via Parenzo/Viale Pola) eller i sentrum. Fordelen med å bo i nærheten av fakultetet er at man slipper å være avhengig av kollektivtransport for å komme seg til skolen, noe som er et stort pluss med tanke på at det ikke sjelden er forsinkelser og/eller streik i transportsektoren (særlig når det gjelder buss). Videre ligger fakultetet i et relativt trygt og rolig område med mange studenter (rett ved Piazza Istra i bydelen Trieste) og bare 3-4 km fra bykjernen. Det er dessuten svært kort vei til nærmeste metro-stopp (S. Agnese/Annibaliano) og det er mange busslinjer som går i dette området. Det er derfor ikke vanskelig å komme seg inn til sentrum. Om man først skulle ønske å bo i sentrum, ville jeg anbefalt å prøve å finne noe i Monti-området ettersom dette er et veldig hyggelig sted med mange barer og kaféer, samtidig som man da befinner seg i nærheten av metro-stoppet Cavour slik at man kan ta metroen direkte til skolen. Jeg fant bolig sammen med en annen norsk utvekslingsstudent fra UIB gjennom Airbnb, noe som gikk veldig greit. Ellers er andre gode alternativer nettsidene Spotahome og Uniplaces.
Sosialt miljø
I starten av september, like før semesterstart, arrangeres det en "fadderuke" som strekker seg over to uker. Man får derfor gode muligheter til å bli kjent med nye folk fra hele Europa og resten av verden. Det arrangeres også mange utflukter underveis som det er mulig å melde seg på, både dagsturer og helgeturer, samt mange fester og andre arrangementer som f.eks. matlagingskurs.
Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap
10.09.2018 - 09.02.2019Førebuingar/praktiske tips
Roma er en av verdens vakreste byer, og jeg stortrivdes! Å dra på utveksling til Roma anbefales virkelig. Så fort du har fått bekreftet at du skal dra til Roma, begynn å se etter leilighet. De beste og rimeligste forsvinner naturligvis først. Jeg betalte 750 Euro i måneden for en leilighet som jeg delte med en annen student fra Bergen. Vi bodde i en meget flott leilighet, derfor var leien noe høy. Normal månedsleie ligger på 400-800 euro alt etter som. Det finnes gode avbestillingsmuligheter både med Airbnb, Uniplaces og Spotahome i tilfellet noe skulle skje og du ikke kan dra. Brukte selv Airbnb og det fungerte helt supert, slapp blant annet å betale inn et skyhøyt depositum.
Jeg kan selvfølgelig nevne noen ting som er å anse som litt minus med Roma, men i det store og hele bildet er dette bagateller. Du kan blant annet ikke stole på at bussen kommer når den skal. Plutselig kommer den ikke i det hele tatt. Derfor fraråder jeg å finne en leilighet hvor du er avhengig av bussen for å komme deg til skolen. Det beste fremkomstmiddelet er egne ben eller metroen dersom den stopper dit du skal. Kan også nevne at italienerne er fryktelig dårlig i engelsk, slik at hvis du trenger hjelp til noe kan det fort bli språkproblemer. I tillegg er det å komme for sent helt vanlig i Italia. Foreleserne kom for sent til både forelesninger og eksamener, det er noe du må bli vandt til med en gang. Det hendte også at foreleser ikke kom til forelesning, uten at man fikk beskjed på forhånd. Men som nevnt innledningsvis, det er bagateller fordi Roma har så mye annet å by på!
Undervisningsformer
Jeg hadde 5 fag hvor et fag hadde obligatorisk oppmøte. Det ble en del undervisningstimer i løpet av en uke ettersom jeg gikk i de fleste timene. Noen dager hadde vi undervisning fra kl. 14-20 og andre dager kl. 09-11. På mandager hadde jeg undervisningsfri. Det kan være lurt å dra i timene for å ta notater. Dette fordi pensum til eksamen er vanligvis ikke bøker, men power point slides og det som blir sagt i timen. Vanligvis består undervisningen av at foreleser prater fritt, eller følger en power point. Kvaliteten på power pointen (som vil være pensum til eksamen) varierer veldig. Noen kan være svært utfyllende, mens andre er ufullstendige. Er de ufullstendige er det særlig lurt å gå i timen for å skrive notater.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet i Bergen har strengere krav til fag enn det jussen i Oslo har. Vi kunne velge mellom 6 fag, og vi måtte ha 5 fag. Jeg tok disse fagene 1) EU internal market 2) Legal issues in marketing 3) European taxation 4) European labour law 5) European private law.
Anbefaler ikke European taxation, med mindre du er veldig interessert i skattedirektiver fra EU. Dette faget var det eneste faget hvor vi måtte kjøpe bok. Eksamen i dette faget var en multiple choice med 30 spørsmål hvor du måtte ha 18 riktige for å bestå eksamen. Det høres kanskje enkelt ut men det var det ikke. Flere Erasmusstudenter strøk på den eksamenen fordi de hadde ikke lest godt nok, og da var man nødt å dra tilbake i jan/feb for å ta den på ny. Hadde jeg valgt på nytt hadde jeg nok valgt Private Comparative Law fremfor European taxation. Søk på "cattedre online" i søkemotoren til http://www.luiss.edu/ - her kan du finne mer informasjon om fagtilbudet fra LUISS. LUISS legger opp til at studentene kan prøve ut fagene den første uken og bestemme seg for endelig fagkombinasjon etterhvert.
Jeg skal innrømme at jeg gjorde svært lite skole, bortsett fra å gå i timene, i løpet av semesteret. Det ble derfor mye lesing når eksamensperioden startet, det var tungt men det gikk helt fint. Noen eksamener er vanskeligere enn andre men det er ikke i nærheten av det vi er vandt til hjemme. Vi hadde midterm i EU internal market og Legal issues in Marketing. Dette var egentlig veldig greit fordi da var man ferdig med 50% av faget allerede halvveis, og hadde følgelig mindre å lese på til eksamen. EU internal market var en 3 timers skriftlig eksamen mens midterm var en 2 timers skriftlig "eksamen". Legal issues in marketing eksamen var en 40 min skriftlig eksamen, mens midterm var en 80 min skriftlig "eksamen". European private law, European labour law og European taxation var multiple choice. European private law var rimelig lett ettersom man fikk 15 av 160 spørsmål, og disse 160 spørsmålene var delt ut på forhånd. Som nevnt over syns jeg European taxation var vanskelig. Det var særlig vanskelig å forberede seg til eksamen fordi man visste ikke hva man fikk og pensum var på 300+ sider. European labour law eksamen var litt vanskelig ettersom man fikk noen spørsmål som ikke stod i pensum, men på bakgrunn av informasjon man tilegner seg ila. timene så klarer man å ta kvalifiserte gjetninger. I tillegg hadde vi en presentasjon i dette faget, hvor karakteren utgjorde 50% av endelig karakter. For oss fra UIB spiller det ingen rolle hvilken karakter man får. Får man 18 av 30 (som er akkurat stå karakter) har man bestått. Man får tilbud om å tilegne seg ekstrapoeng ila semesteret. Vi trodde først at dersom man fikk 15 av 30 på eksamen kunne man likevel bestå på grunn av de 3 ekstrapoengene man tilegnet seg ila. kurset. Slik er det ikke, man må bestå eksamen før disse poengene gjør seg gjeldende. Kan forøvrig nevne at European privat law og Legal issues in marketing kolliderte (de gikk samtidig). Det var ikke et problem, fordi det var ikke obligatorisk oppmøte, men det kan være greit å alliere seg med noen som har et av fagene slik at du får med deg viktige beskjeder som gis i timen. Det er ikke alltid viktige beskjeder sendes til studentmailen eller legges ut på "LUISS Learn" (tilsvarende Mitt UIB). Jeg gikk i Legal issues in marketing fremfor European privat law fordi jeg syns Legal issues in marketing var mer spennende (det minner om varemerkerett/kjennetegnsrett i Norge)
Fagleg utbyte og språk
Har ikke følt at språket mitt har blitt særlig forbedret. Dette er nok fordi italienerne ikke er særlig flinke i engelsk, man må prate enkelt med dem. Jeg har derimot blitt mer "trygg" på å skrive juridiske og argumentere tekster på engelsk. Valgte å ikke ta italienskkurset fordi det var obligatorisk oppmøte og en avsluttende eksamen. Følte selv jeg hadde nok med de 5 eksamener jeg måtte ta. Ønsket også å ha muligheten til å ta langhelg slik at jeg kunne f.eks. dra til Firenze, Milano osv.
Universitetsområdet og byen
Jussfakultetet (Via Parenzo) er et lite og kjedelig bygg, kun en kaffebar og forelesningssaler. I eksamensperioden satt vi ofte på et grupperom på Via Pola (et annet fakultet som jusstudenter kommer til å ha undervisning på). Via Pola er større, har kantine, kaffebar og noen få grupperom. Hovedcampus (Viale Romania) er mye større og penere, her er det forelesninger i markedsføring og økonomi (Legal issues forelesninger avholdes på Viale Romania - man kan ta gratis shuttlebus fra Via Parenzo til Viale Romania). Det er ikke lesesaler på LUISS, men det er mulig å lese på LUISS biblioteket dersom man vil det.
Å kunne daglig spasere i Romas gater er en fantastisk opplevelse. Kjøpe en gelato og vandre forbi mektige Pantheon, Colosseum eller Peters Kirken og bare nyte livet er noe jeg skulle ønske jeg kunne gjort hver dag. Det er også lett å komme seg rundt i Italia fra Roma, både med tog og fly.
Bustad
Anbefaler å bo i nærheten av skolen (Via Parenzo heter gaten skolen ligger i). Dette fordi det er praktisk, men det er også et veldig hyggelig nabolag og det finnes ikke turister. Jeg skulle egentlig bo i et strøk som heter Monti, rett ved Colosseum, men vi måtte flytte derfra av ulike årsaker og ente opp i området rundt skolen. Det gjorde hverdagen mye enklere. Jeg bodde rett ved metrostoppet som heter St. Agnese/Annibaliano slik at det var enkelt for meg å komme meg ned til byen. Jeg kunne også gå ned til byen (det tok fort 1 time), og i skinnende sol var det ganske så herlig.
Sosialt miljø
Jeg dro alene og kjente ingen, men jeg ble raskt kjent med andre studenter. Vi ble en kjernegjeng fra Norge, men vi ble også kjent med folk fra de fleste verdenshjørner. Man skal ikke bekymre seg for å ende opp alene, eller havne utenfor fordi det er så mange utvekslingsstudenter som er i samme situasjon. Det vil være en fadderuke som varer i 10 dager, hvor det arrangeres ulike events. Før skolen starter (rundt 2. uken i september) har du mest sannsynlig fått deg flere nye venner. ESN (de som arrangerer fadderuken og andre events for Erasmusstudenter) arrangerer flere turer ila. semesteret, til feks. Toscana og Venezia slik at du stadig møter nye mennesker. Jeg møtte venner for livet og nøt hver eneste dag jeg var der nede. Oppfordrer alle som vurderer å dra på utveksling til Roma til å gjøre det. Det var mitt beste semester.
2017
Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap
08.09.2016 - 11.02.2017Førebuingar/praktiske tips
Det kan være litt vanskelig å få oversikt over hvilke fag LUISS tilbyr på engelsk. Fagene finner du ved å søke i "Cattedre online", men denne er ikke alltid like enkel å bruke. Dessuten endres gjerne fagtilbudet fra semester til semester. Det er uansett enkelt å endre fagsammensetning når du er på plass og introdagene har startet. I løpet av de første ukene kan du melde deg opp i flere fag enn du trenger, og teste dem ut før du bestemmer deg for hvilke du vil fortsette med. Dette er lurt å utnytte, bl.a. fordi noen av professorene snakker dårlig engelsk. LUISS sender deg ellers mye informasjon på engelsk i forkant av studiestart, og her vil du finne svar på det meste.
Undervisningsformer
Undervisningen er hovedsakelig forelesningsbasert, med lite interaksjon mellom studenter og professor. Noen professorer benytter Powerpoint, andre snakker helt fritt. I de fleste fag holder studentene i tillegg en presentasjon (i gruppe) i løpet av kurset, og på denne kan man få et par poeng som inngår i totalkarakteren i faget. I noen fag har man også skriftlige midterms. Eksamenene foregår muntlig, og består typisk av tre relativt åpne spørsmål. Karakterer gis på en skala fra 1-30, hvor 18 er laveste ståkarakter, og maksimum er 30.
Vurdering av emnetilbodet
Man kan fra LUISS' side velge blant alle fag på alle fagområder og alle studieår, men UiB har strengere krav. De fleste fagene som er aktuelle for norske jusstudenter er mer overgripende fag som f.eks. International private law (som kan anses som en videreføring av vårt kurs i rettshistorie og komparativ rett, med fokus på selskapsrett i et komparativt blikk). Det er få typisk materielle fag, og man forholder seg relativt lite til materiell juss slik vi er vant til det hjemme. Det er for eksempel lite pugging av direktivtekster, men mer fokus på utviklingslinjer i praksis fra EU-domstolen.
Fagleg utbyte og språk
Man får god trening i å snakke og forstå juss på engelsk. Faglig blir utbyttet litt avhengig av hvilke typer fag man velger, hvor noen er mer "dannelsesfag" enn andre. Men det er absolutt et faglig pluss i seg selv for oss EFTA-studenter å få et innblikk i hvordan juss håndteres i et EU-land.
Universitetsområdet og byen
Roma er virkelig en helt fantastisk by. Det er et stort privilegium å få sjansen til å tilbringe et semester her, og få komme mer inn under huden på byen enn man får til som turist. Byen er som et eneste stort utendørs museum, og etter fire måneder føler jeg meg fortsatt på langt nær "mett" på byen. Maten er selvsagt fantastisk, og beveger man seg bittelitt utenfor de aller største turistgatene er det også billig å spise og drikke ute. En annen ting som er veldig fint med byen er at selve bykjernen er så komprimert at man kommer seg dit man vil til fots. Det er fortsatt veldig mange italienere som ikke snakker engelsk, så man får god trening i å utvikle litt grunnleggende italienskkunnskaper. LUISS tilbyr for øvrig et ukentlig italienskkurs som man melder seg opp til etter ankomst. Men for å være ærlig lærte jeg mer av en kombinasjon av DuoLingo-appen, Google translate og det å ta seg rundt i byen og forsøke å forstå og å gjøre meg forstått på italiensk, enn av italienskkurset til LUISS. Månedskort på buss og metro koster 35€. Mat og drikke på supermarkedene er relativt billig og veldig bra så lenge man kjøper italienske råvarer. Mer eksotiske varer (for eksempel om man savner tacofredag...) blir fort dyrere enn de er i Norge.
LUISS er et privat universitet, og et av de dyreste i Italia. Dette preger både universitetsfasilitetene og studentene. Jussen er lagt til et annet campus (i Via Parenzo) enn hovedcampuset (Viale Romania). Hovedcampuset på Viale Romania er VELDIG fint, og har mange ulike fasiliteter (hage, bilutleie, en stor kantine osv). Jussbygget er litt mindre fancy enn hovedcampuset. Et stort problem er dessverre at det er tilnærmet null leseplasser på begge campuser. Man kan alternativt sette seg på et av byens offentlige biblioteker. I så fall må man ha med seg pass for å registrere seg, og det er dessverre veldig begrenset hva man får ta med seg inn (mat og drikke er ikke lov).
Det er ellers en gratis legetjeneste ved LUISS. Legen har kontortid i et rom ved siden av baren i jussbygget en gang i uken.
Bustad
Italienere har et uttrykk - "dolce far niente", gleden ved å gjøre ingenting - som gjennomsyrer samfunnet i stor grad. De er rett og slett veldig bedagelige av seg. Dette innebærer at ting går saaaakte (bortsett fra i kaffebaren), og dette kan oppleves ganske stressende for en normann som er vant til å kunne forholde seg til angitte tidspunkter, frister, systemer osv. Her kan man for eksempel måtte stå og vente en time på en buss som i følge rutetabellen skulle kommet hvert tiende minutt. Det er også streik i forskjellige sektorer titt og ofte, og dette er det vanskelig å få med seg på forhånd. Universitetets to campuser ligger begge utenfor bykjernen. Fordelen med å gå juss er at jussbygget ligger like ved et metrostopp (S.Agnese - Annibaliano). Metroen er den klart mest pålitelige transportformen her, bortsett fra egne føtter. Mitt beste tips er derfor å forsøke å bosette seg enten et sted hvor man ikke er avhengig av kollektivtransport i det hele tatt, eller langs metroens B-linje (som stopper på S.Agnese). Man bør i alle fall IKKE være avhengig av buss for å komme seg til skolen. Ikke stol på Google maps som sier at du bare vil bruke 30 minutter med ett busskifte for å komme deg til skolen - bussene er som sagt fullstendig upålitelige. Hvis man ikke bor nær Metro B-linjen bør man derfor bo innenfor gangavstand til skolen. For "the best of both worlds" anbefaler jeg å prøve å finne et sted nær metrostoppet Cavour, i Romas (emm) hyggeligste bydel, Monti. Det bor også mange studenter i området rundt Piazza Bologna, som er et annet stopp på Metro B, og i tillegg i gangavstand fra skolen. Dette er derfor også et godt alternativ, men her er man litt lenger unna selve bykjernen.
LUISS bistår i utgangspunktet med å formidle kontakt med eiere av potensielle leiligheter. Jeg og mange andre opplevde imidlertid at de fleste av disse allerede var utleid da vi tok kontakt. Jeg endte med å finne et sted på AirBnB sammen med to andre utvekslingsstudenter. Så snart man er akseptert av LUISS blir man lagt til i en hemmelig facebookgruppe, og her kan man finne potensielle roommates og deretter starte leilighetsjakten sammen med dem. Du kan forvente å betale 500-900 € i måneden i bokostnader.
Sosialt miljø
Semesteret starter med to introuker hvor det er en rekke ulike aktiviteter og fester som arrangeres for utvekslingsstudentene. Her er det lett å få seg nye venner, men det blir hovedsakelig andre utvekslingsstudenter man blir kjent med. Jusstudentene og studentene på det andre campuset er her blandet. Det arrangeres også en rekke dagsturer, helgeturer og aktiviteter for utvekslingsstudentene gjennom hele oppholdet, så man skal ikke måtte føle seg ensom!
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.luiss.it/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb7971
- FagnavnJuridiske fag