ArtEZ hogeschool voor de kunsten og Institutt for design (ERASMUS+)
- LandNederland
- Studieplassar2
- StudienivåBachelor og Master
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Avtalen gjeld for studentar på bachelor- og masterprogramma i design. Det er eit krav at du må tatt minst 60 studiepoeng før avreise.
Når i studiet kan eg reise
For bachelorstudentar i design er det mogleg å reise på utveksling i 4. semester. For masterstudentar er 2. semester best eigna for utveksling. Ta kontakt med hovudrettleiar om du er usikker på når det passar best.
Språk
Sjå lærestaden sine heimesider for informasjon om undervisningsspråk.
Kva emne kan eg ta
Frie studiepoeng - du kan velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for.
Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
Studieavgift
Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
ArtEZ hogeschool voor de kunsten, og kalla ArtEZ, er eit av dei største kunstuniversiteta i Nederland. Dei store bokstavane i ArtEZ står for Arnhem, Enschede og Zwolle, byane universitetet held til i. ArtEZ tilbyr eit stort utval av bachelor- og masterkurs i visuell kunst, arkitektur, mote, design, musikk, teater, kreativ skriving og dans. Universitetet har omkring 3 000 studentar.
Bustad
I Nederland har det vore store utfordringar knytta til bustad for utvekslingsstudentar dei siste åra. Universiteta i dei fleste byane melder om stort press på bustadmarknaden, og det er vanskelegare å få bustad gjennom universiteta.
Studentrapportar
2024
Vår 2024 - BA design - visuell kommunikasjon
01.02.2024 - 01.07.2024Førebuingar/praktiske tips
Hvis du skal oppholde deg i Nederland i mer enn 4 måneder er du lovpålagt å registrere deg hos kommunen du skal bo i. For å kunne registrere deg må du bestille en time hos kommunehuset. Dette er kun mulig over telefon, og det må gjøres før du reiser. Når du møter til timen må du framvise leiekontrakt, pass og fødselsattest med apostille. Jeg anbefaler å skaffe apostille med engang du vet at du skal til Nederland, for dét kan ta tid.
Jeg anbefaler også å lese gjennom all informasjon du får fra skolen og følge med på hva som legges ut i læringsplattformen. Du vil få informasjon om hvordan du velger emner og eventuelle andre ting som må fikses. Hvis du er usikker på noe er det bare å ta kontakt med Student Affairs. De hjelper deg så godt de kan.
Tilslutt vil jeg anbefale deg å opprette en nederlandsk bankkonto. Jeg brukte Bunq, som er en enkel digital banktjeneste. Du trenger nederlandsk bankkort blant annet for å kjøpe togabonnement og overføre penger til studentkortet ditt online.
Undervisningsformer
Jeg gikk på Bachelor i Crossmedia design på AKI ArtEZ. På Crossmedia design er det et krav at alle lærerne er aktive yrkesutøvere. Det er ingen lærere som jobber fulltid som lærere. De er designere som underviser på deltid, og dette påvirker tilnærmingen de har til undervisningen. Du har den samme typiske klasseromsundervisningen som på KMD, men det er også veldig mye som skjer utenfor universitetet. Det er flere ekskursjoner til for eksempel Amsterdam og Rotterdam hvor du snakker med designere, drar på utstillinger og besøker lærernes designstudioer. I vårsemesteret er det en klassetur til New York som du kan delta på mot en egenandel. Det er stort fokus på å sette design i kontekst og å se ditt virke som designer i relasjon til resten av samfunnet. Undervisningen er også veldig dagsaktuell, så alt du lærer på AKI vil du få bruk for senere.
Du får en fullstendig semesterplan med informasjon om hvor og når du skal møte opp før du starter. Denne planen blir fulgt, så du har muligheten til å planlegge hverdagen din. I motsetning til KMD hvor du jobber med ett emne om gangen, vil du jobbe med alle emnene gjennom hele semesteret på AKI. I løpet av en periode på 2 uker vil du ha cirka 5 dager med undervisning. Teoriemnene har halvdagsøkter og de praktiske emnene har som regel heldagsøkter. Det går 2 uker mellom hver undervisningsøkt i et emne, så det kreves og forventes at du jobber mye på egenhånd.
Du ser lærerne sjeldnere på AKI enn på KMD, men du får likevel tettere oppfølging og du blir ordentlig kjent med dem. Det gis både tilbakemeldinger foran hele klassen og i små grupper, men som regel blir tilbakemeldingene gitt en-til-en, og du kan få personlig oppfølging omtrent hver eneste time. I tillegg er det mulig å sende meldinger til lærerne når som som helst, og de svarer deg så fort de kan, selv på helg og ettermiddag. Du vil også oppleve å dra på bar med lærerne etter ekskursjoner.
På AKI får du din egen study career coach (SLB) som er ansvarlig for å følge opp din faglige utvikling utenfor undervisningen. Du snakker med han om alt fra hvordan du ligger an i emnene til dine framtidige karriereplaner. SLB-en gir deg tilpasset veiledning og hjelper deg å finne ut hvordan du bør jobbe for å nå målene dine. Det er ditt ansvar å ta kontakt med han, og du har muligheten til å avtale et møte når som helst.
I tillegg til en del selvstudium er det også 3 ferier i vårsemesteret på AKI. Jeg vil anbefale deg å bruke noe av den tiden til å reise og utforske Nederland og nabolandene. Det er en togstasjon i Enschede med gode forbindelser til både Tyskland og Belgia.
Vurdering av emnetilbodet
Før semesterstart får du tildelt flere prosjektbeskrivelser, (i mitt tilfelle var det 8 prosjektbeskrivelser, men det vil variere fra år til år). Du må velge minst 3 av prosjektene, så jobber du med disse gjennom hele semesteret. Crossmedia design er veldig bredt. Du kan drive med alt fra trearbeid, tekstil og keramikk til fotografi, grafisk design, print making og computer generated imagery. Noen av prosjektene er veldig konseptuelle og kan løses gjennom diskursiv design. Det er helt opp til deg hvordan du velger å tolke oppgavene og hvilket medium du bruker for å løse dem, så i teorien kan du gjøre hva som helst – så lenge du greier å begrunne valgene dine.
Prosjektene jeg valgte var fontdesign, bevegelse i fotografi og plakatdesign. Jeg fikk muligheten til å utvikle spisskompetanse og gå skikkelig i dybden av disse fagområdene. Alle prosjektene mine fra AKI er såpass gjennomarbeidet – etter utallige runder med tilbakemeldinger – at de kan gå rett i porteføljen.
Du kommer også til å ha 2 teoriemner. Det ene emnet tar for seg design fra et samfunnsvitenskaplig perspektiv sett i relasjon til samfunnsutvikling. I dette emnet skriver du tekster om valgfrie problemstillinger innenfor gitte temaer. Det andre emnet er et praktisk teoriemne. Du leverer ikke inn noe i dette emnet, og du blir vurdert ut i fra tilstedeværelse og deltakelse. Dette emnet går ut på å finne din rolle som designer gjennom diskusjoner i klassen og deltakelser på ekskursjoner og utflukter.
Det siste emnet heter Learning Community (LC). Dette emnet går ut på å lære nye ferdigheter og vurdere din egen faglige utvikling. Kontakten du har med SLB-en blir vurdert under dette emnet. LC tilbyr også flere kortere kurs gjennom hele semesteret. Du velger selv hvilke og hvor mange av disse kursene du ønsker å delta på, men jeg vil anbefale deg å delta på så mange som mulig. Da jeg gikk på AKI ble det tilbudt kurs i animasjon, Cinema 4D, fashion photography, generative AI, keramikk og porteføljeformidling.
AKI har de samme verkstedene som KMD, men verkstedene er lettere tilgjengelige. Du trenger bare møte opp og spørre om opplæring, så blir du lært opp så fort verkstedsansvarlig har mulighet. Det forventes at du tar initiativ og benytter deg av relevante verksteder i prosjektene dine. AKI har også utlån av utstyr hvor du kan låne ulike kameraer, lys, reflektorer, stativ og projektorer.
Den nederlandske karakterskalaen går fra 1 til 10, og du må få minst 6 for å bestå. De fleste emnene opererer med tallkarakterer, men noen av dem benytter insufficient-sufficient-good-exellent som vurdering. På slutten av semesteret får du et eget rom til rådighet hvor du setter opp en utstilling (viewing) av alt du har laget. Der får du 20 minutter til å snakke om prosjektene dine foran alle lærerne. Etterpå får du tilbakemeldinger på arbeidene dine og det er da de endelige karakterene settes.
Fagleg utbyte og språk
Du finner informasjon om undervisningsspråk i ArtEZ sin programoversikt. Crossmedia design er delt i to klasser, en nederlandsk klasse og en internasjonal klasse. Du starter i den internasjonale klassen, så all undervisningen foregår på engelsk. Nederlendere er generelt veldig gode i engelsk, så det er helt uproblematisk å kommunisere med folk på og utenfor universitetet.
Det vanskeligste for meg var å finne ut hvordan jeg skulle prioritere for å få gjort nok i hvert enkelt emne og hvor mye det var forventet at jeg gjorde mellom timene. Det var veldig stressende i starten, men jeg kom inn i en god rytme etterhvert. Dette studiet passet meg veldig bra, og jeg lærte mer på ett semester på AKI enn jeg gjorde på 1,5 år på KMD. Likevel passer nok ikke Crossmedia design like godt for alle.
Du har muligheten til å være ambisiøs, legge lista høyt og oppnå resultater, men det krever at du er klar for å jobbe på fra første dag. Mesteparten av tiden går til selvstendig arbeid med emnene. Du får mye mer frihet enn på KMD, samtidig som det kreves vesentlig mer av deg som student, og det forventes at du presterer. Det er ingen som følger deg opp og passer på at du gjør det du skal. Du må selv ta initiativ for å få veiledning og tilbakemeldinger, men når du gjør det, så står alle klare til å hjelpe deg så godt de kan. Enten det er SLB, lærere, verkstedsansvarlige eller studieprogramansvarlig, så er alle som jobber på AKI veldig engasjerte og interesserte i studentene sine prosjekter.
Jeg vil anbefale deg å søke Crossmedia design hvis du er selvdreven og strukturert og klar for å utfordre deg selv. Da kommer du til å få veldig mye igjen for det.
Universitetsområdet og byen
Enschede er liten by rett ved grensen til Tyskland. Du finner det meste av butikker i sentrum, så du trenger ikke reise langt hvis du skal ha noe. Hver lørdag er det marked med boder hvor du kan kjøpe ferskvarer og håndlagde produkter. Den enkleste måten å komme seg rundt på er med sykkel, så jeg vil anbefale deg å kjøpe en sykkel så fort som mulig. Alt i Enschede er innenfor sykkelavstand. Universitetet ligger i et rolig område i utkanten av byen.
Bustad
Jeg bodde på Macandra, en privat studentbolig bygget om fra et gammelt sykehjem. De har hverken nettside eller sosiale medier, men kan nås på info@fortempm.nl. Standarden på Macandra er lav, men det går helt greit å bo der ett semester. Det er også mulig å finne bolig gjennom Facebook eller Roomspot.nl.
Sosialt miljø
AKI er den minste kunstskolen i hele Nederland, og det er ikke usannsynlig at du vil være den eneste utvekslingsstudenten. Universitetet arrangerer hverken velkomstuke, orientering eller sosiale aktiviteter for utvekslingsstudenter. Du vil heller ikke tilbringe mye tid i samlet klasse fordi det meste av tiden går til å arbeide med prosjektene dere har valgt. Du må selv være aktiv og gjøre en innsats for å bli kjent med folk, hvis ikke kan det bli ganske ensomt.
Det er 2 andre universiteter i Enschede, University of Twente og Saxion University. Erasmus Student Network arrangerer felles aktiviteter for alle utvekslingsstudentene. Jeg vil anbefale deg å delta på så mange ESN-arrangementer som mulig slik at du kan bli kjent med studenter fra de andre institusjonene.
2020
Høst 2019 - BA design - visuell kommunikasjon
22.08.2019 - 31.01.2020Førebuingar/praktiske tips
FÅ DEG NEDERLANDSK BANKKORT FORT SOM BARE DET!
(Ta kontakt med student affair på skolen, og registrer deg hos Arnhem city hall.)
I Nederland kjører de sin egen bankgreie, og VISA/MasterCard-kortet fungerer bare på noen steder (ikke på supermarkdet, noen barer og butikker, og ikke i kantina på skolen.) Dessuten er det mye enklere å få tak i OV-chipkart (togkortet for billige togreiser) og abonnere på sykkel (Swapfiets), fylle penger på skolekortet for å kunne kjøpe papir og kaffe osv osv. Bare få det fiksa selvom det er litt styr.
Vær forberedt på arbeidsmengden det er på ArtEZ. Det er et helt annet tempo her enn i Bergen, som for meg var veldig overveldende i starten, og før jul var jeg på skolen hver eneste dag for å jobbe. Det kommer til å gå bra, om du stryker et fag får du sjansen til å gjøre en oppgave og få karakter.
Undervisningsformer
Den største forskjellen mellom ArtEZ og KMD er faktisk undervisningsformen. Her skjer ALT på en gang. I stedet for disse lange periodene med f.eks typografi eller historiefortelling, kjører ArtEZ den gode gamle undervisningsformen hvor hver dag har et eller to fag. Det vil si hver fredag har du typografi og fotografering, mandager går til video og digital media også videre. Du bytter også klasserom for hvert fag, og de fleste timene går til selvstendig arbeid og tilbakemeldinger fra læreren, ikke like mange "foredrag".
Vurdering av emnetilbodet
Jeg er alt i alt veldig fornøyd med oppholdet mitt på ArtEZ. Både faglig, sosialt og også hvordan jeg har blitt behandlet her som utvekslingsstudent. Skolen er uhyre internasjonal så alt går på engelsk, du har utrolig lett kontakt med administrasjonen (som har kontor i samme gang som du har klasserom) og de er svært behjelpelig! Også fra Bergen sin side er det lett å reise på utveksling, og internasjonal koordinator ved KMD har alltid svart på mail og gitt meg informasjon.
Fagleg utbyte og språk
Jeg lærte mer dette halvåret enn jeg hadde gjort i Bergen tror jeg. Mest fordi siden vi har et fag hver dag, rekker man gjennom ganske masse. Dessuten er det annerledes og man lærer nye ting uansett, med tanke på undervisningsformer, hvordan folk tenker om design, insiprerende å se hva folk gjøre osv osv. Hver onsdag var det teori hvor vi leste klassiske og nye designteori-tekster.
PAPIRBUTIKK PÅ SKOLEN!!
Siden undervisninga er på engelsk, og nederlandske lærere prater engelsk med nederlandske studenter også i timene er språk det siste du trenger å bekymre deg for. Dessuten finner du nok fort ut hvor likt nederlandsk er norsk og det er ikke så vanskelig å forstå skilt eller informasjon. Eneste er om du vil ha fløte på butikken heter det: NOE ikke Karnemelk.... Rømme heter.
Det finnes et tilbud for 1000kr for et enkelt språkkurs, jeg hadde noen venner som tok det, men etterhvert som det ble mer jobb på skolen droppet de av. Jeg tok ikke kurs, og har klart meg helt fint. Selvfølgelig morsomt å lære om du ønsker da!
Universitetsområdet og byen
Arnhem! Bitteliten by. Ikke forvent at du skal til en by som Amsterdam, Rotterdam, Haag eller Utrecht. Dette er en litt avsidesliggende by uten kanaler, og ikke sånn super studentvennlig med tanke på aktiviteter du kan gjøre. Studentene på kunst har mange fester, og det er et utested (Luxor) som kan være morsomt å dra til. Men jeg savna litt mer studentaktiviteter som f.eks Kvarteret i Bergen. Det finnes ikke her. Samtidig er det en koselig by, men en utrolig fin park (Sonsbeek), og den er stor nok til at den har butikker som Zara og Bershka (som ikke Bergen har hehe.)
Det er lett å komme seg til alle de store byene på rundt halvannen time med tog fra Arnhem, så det anbefales.
Bustad
Jeg fant min bolig gjennom Facebook. Jeg var allerede invitert inn i skolegruppene på FB, så kunne skrive en post der. Jeg bodde i et firemannskollektiv med tre nederlendere (som alle gikk på ArtEZ faktisk). Det var fint med tanke på å vite litt mer om praktiske ting i landet. Tenkte det skulle være sosialt også, men i helgene dro nesten alle hjem siden det bare var 30 min med tog.
Sosialt miljø
Skolen er sosial. Alle trinnene er venner med hverandre og har en del prosjekter sammen, så hele Grafisk design-avdelingen er ganske sveisa, det er veldig hyggelig. På kveldene og i helgene når det er mye å gjøre sitter folk i ulike rom og jobber og det kan være veldig hyggelig og motiverende. Jeg hang mest med de andre utvekslingsstudentene, ikke bare fra mitt studie. Helt i starten er man invitert på Internasjonale dager, hvor man møter alle internasjonale studenter som skal studerer ulike ting (musikk, fashion design, fine arts ++). Da får man blant annet guidet tur i byen, man spiser middag sammen, får omvisning på skolen og så videre. Dette anbefaler jeg på det STERKESTE å delta på. Jeg hang masse med folk jeg møtte disse dagene. Og det var fint å ha noen venner utenom mitt eget studie.
2019
Høst 2018 - BA design - visuell kommunikasjon
03.09.2018 - 31.01.2019Førebuingar/praktiske tips
Det er lurt å lese eventuelle mail med praktisk informasjon på forhånd, og å ta kontakt med utvekslingsansvarlig med spørsmål. En del ting det er lurt å ordne så tidlig som mulig: Registrere seg som boende i Arnhem hos kommunen (i sentrum). Til dette trenger du fødselsattest (sjekk hvilket stempel du trenger!), leiekontrakt og pass, skaffe seg nederlandsk bankkonto og - kort (du trenger dette for å fylle på studentkortet som du også bruker for å betale for papir og utskrifter), skaffe sykkel med ekstra god sykkellås, se etter sted å bo TIDLIG for det kan være ganske vanskelig å finne, lær litt nederlandsk på forhånd fordi en god del praktisk informasjon utenfor skolen er kun på nederlandsk. Hvis du skal være ett år eller mer - skaff OV chipcard, det gjør togreiser mye billigere. Og om du tar tog til flyplassen - beregn VELDIG god tid, det er ofte forsinkelser med togene, og er det noe med tunellen inn til Schipol er det mye som står helt stille.
Undervisningsformer
Engelsk
Vurdering av emnetilbodet
Svært godt, variert og interessant. Passe høyt til veldig høyt tempo og intensitet (sammenlignet med Norge).
Fagleg utbyte og språk
Godt. Når det gjelder nederlandsk må man enten melde seg på språkkurs eller ta fullt ansvar for det selv. Ingen hjelper deg om du ikke initierer. Men alle snakker engelsk, så det er ikke nødvendig å kunne snakke mye nederlandsk.
Universitetsområdet og byen
Veldig bra. Mange verksteder med mye utstyr og hjelpsomme verkstedsansvarlige. Byen er kanskje på størrelse med Trondheim, veldig tett bebyggelse i sentrum. Fine områder rundt, særlig Sonsbeek park. Ekstremt enkelt å ta tog overalt i Nederland.
Bustad
Vanskelig å finne sted å bo hvis du ikke snakker nederlansk og skal bo mindre enn ett år. Begynn TIDLIG, og sjekk alle relevante Facebook-sider og andre nettsider. De sender linker til ulike sider før du kommer. Det kan være lurt å bestille Airbnb til de første dagene så man kan lete når man kommer frem, hvis man ikke finner noe før man reiser.
Sosialt miljø
Godt, men tror det også varierer litt fra klasse til klasse, og etter hvilket år man begynner i. Jeg var heldig og kom fort inn i klassen, selv om jeg var den eneste utvekslingsstudenten.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.artez.nl/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb8077
- FagnavnDesign