Universidade de Lisboa og Fakultet for kunst, musikk og design (ERASMUS+)
- LandPortugal
- Studieplassar1
- StudienivåBachelor, Master og PhD
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1-2 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Avtalen gjeld for studentar på bachelor- og masterprogramma i kunst og design. Det er eit krav at du må tatt minst 60 studiepoeng før avreise.
Når i studiet kan eg reise
For bachelorstudentar i kunst er det mogleg å reise på utveksling i 3. og/eller 4. semester. For bachelorstudentar i design er det mogleg å reise på utveksling i 4. semester. For masterstudentar er 2. semester best eigna for utveksling. Ta kontakt med hovudrettleiar om du er usikker på når det passar best.
Språk
Sjå lærestaden sine heimesider for informasjon om undervisningsspråk.
Kva emne kan eg ta
Frie studiepoeng - du kan velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for.
Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
Studieavgift
Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Universidade de Lisboa har historiske røter heilt tilbake til 1288, og er det største universitetet i Portugal med nesten 47 000 studentar. Universitetet har eit breitt fagleg tilbod fordelt på 18 fakutlet og institutt. Universitetet sin hovudcampus er Cidade Universitária i Lisboa sentrum. Her ligg òg Portugal sitt nasjonalbibliotek og ein stor sportsstadion.
Lisboa er hovudstad i Portugal og ligg idyllisk til på nordsida av elva Tejo, ved munninga mot Atlanterhavet. Byen har om lag 650 000 innbyggarar og subtropisk middelhavsklima, med milde vintrar og varme somrar. Bydelen Alfama og dei kronglete trikkebanene her har gitt Lisboa tilnamn som Europas San Fransisco.
Bustad
Universitetet administrerer eit fleirtal studentbustader og kollegium. Søkeprosessen går via nettsidene for universitetet si sosialteneste.
Semesterinndeling
September - februar og februar - juli.
Studentrapportar
2024
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
12.02.2024 - 27.07.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* UiB hadde stort sett gode oversikter på hva som måtte ordnes i forkant av utvekslingen. Det som ikke var så lett å få oversikt over var hvilke fag som ville tilbys i Lisboa (de var etter min mening generelt ganske treige på praktisk informasjon!), og det var i tillegg en del runder frem og tilbake i forbindelse med forhåndsgodkjenning fra UiB osv. Min erfaring var likevel at dette ordnet seg veldig greit når man først kom ned! De første par ukene hadde man mulighet til å delta på alle fagene man ønsket, og fikk endelig oversikt fra universitetet i Lisboa på timeplan og hvilke engelske fag man kunne velge mellom.
Når det gjelder bosted er det som alle andre tipser om alltid lurt starte i god tid. Jeg ordnet meg bolig i november, og det var ikke noe stress med det da.
Undervisningsformer
Undervisningsformen varierte veldig fra professor til professor, fra rene forelesningstimer uten forventet deltakelse, til mer "dialogbasert" undervisning, til at faget var basert utelukkende på presentasjoner fra oss studentene. Det var uansett stort sett en litt mer "personlig" undervisningsform, med mindre klasser og hvor professorene for eksempel ønsket å lære seg navn. Sånn sett krevde undervisningsformen i Lisboa kanskje litt mer av hver enkelt enn vi er vant med i Bergen.
Vurdering av emnetilbodet
Det var få fag på engelsk å velge mellom på masternivå, som også ble godkjent av UiB. Jeg endte derfor med å ta fag stort sett på bachelornivå. Her var det likevel en del å velge mellom, og jeg følte jeg hadde muligheten til å velge fag som interesserte meg. Jeg hadde også inntrykk av at nivået på bachelor- og masternivå egentlig ikke varierte så mye.
Fagleg utbyte og språk
Når det gjelder faglig utbytte sitter jeg først og fremst igjen med at jussutdanningen i Lisboa (eller hvert fall til Erasmusstudentene) er veldig annerledes enn i Norge. Det er generelt et mye mindre praktisk fokus, og der vi er vant til casearbeid og konkrete juridiske vurderinger, føltes mange av fagene i Lisboa mer "samfunnsfagsbasert", med fokus på å lære om temaer og regelsett, heller enn å anvende de. Å ha fag og snakke juss på engelsk var imidlertid veldig nyttig, så her sitter jeg nok igjen med stor gevinst.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger litt utenfor sentrum (en kort tur med metroen), og selve universitetet og området rundt er helt ok. Lisboa by er jo derimot helt nydelig, og virkelig verdt hypen. En fantastisk by som har alt - kultur, mat, strand, arkitektur, historie, uteliv og det man ellers kan ønske seg. Anbefaler altså virkelig utveksling til Lisboa for å få oppleve denne byen! I tillegg er jo også Portugal ellers virkelig fint, og har så mye å by på. Jeg reiste flere ganger til Ericeira og Peniche, og vi var også en gjeng som dro til Madeira, som var nydelig. Så gode muligheter for å oppleve et fantastisk fint land det semesteret.
Bustad
Jeg valgte Lisboa mye på grunn av muligheter for surf, og valgte derfor å bo litt utenfor sentrum i Carcavelos. Her bodde jeg i et hus med fire andre nordmenn, som jeg fant privat. For min del var det helt optimalt å bo ute ved stranden, og å kunne bruke så mye tid som mulig til sol og surf! Jeg hadde imidlertid bil, som etter min mening var en nødvendighet for å bo der mtp. skole. Jeg brukte ca. 20 min på å kjøre til universitetet, mens det tok opp mot 1,5 time hver vei med tog og metro, som hadde blitt en voldsom reisevei i lengden.. Jeg kjørte egen bil ned, men noen av de jeg bodde med valgte å leie bil i Portugal og var veldig fornøyde med det. Så det er verdt å sjekke ut muligheter der, om man er interessert i bo nærmere stranden i stedet for i Lisboa sentrum. De andre jusstudentene valgte imidlertid å bo i sentrum, som også virket veldig bra. Det tok meg ca. 30 minutter til sentrum med tog, så man velger jo bort litt av bylivet om man bosetter seg f.eks. i Carcavelos. Men jeg var veldig fornøyd med det, så alt ettersom hva slags type hverdag man er ute etter.
Sosialt miljø
Skal innrømme at mitt sosiale miljø stort sett begrenset seg til nordmenn, men jeg er strålende fornøyd med det sosiale miljøet dette semesteret likevel! Vi ble godt kjent med de andre jusstudentene fra Oslo og Tromsø, og utover dette hverandres kollektiv og andre folk man ble kjent med undervegs. Det var nok absolutt gode muligheter for å bli kjent med flere folk og nasjonaliteter på universitetet også, så det er jo bare opp til hver enkelt hva man ønsker. Både Erasmus og ANSA arrangerer mange eventer hvor det er lett å bli kjent med folk, og jeg var blant annet med på quizer og båtfest, som var veldig gøy.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
12.02.2024 - 27.07.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Som flere andre har skrevet om tidligere er det vanskelig å få oversikt over emnetilbud på forhånd. Det var også litt vanskelig å vite nøyaktig når studiestart var. Jeg endte opp med å reise ned en uke eller to før studiestart for sikkerhets skyld. Dette var veldig kjekt ettersom det ga meg tid til å bli kjent med byen, fikse praktiske ting, samt har litt ferie før studiestart.
Undervisningsformer
Undervisningsformene var som oftest todelt. De fleste av fagene tok form av klassiske forelesninger hvor foreleser snakket i en time eller to. Jeg hadde samme foreleser i to fag (Administrative Law 2 og Environmental Law) som satt opp timene slik at hver enkelt student fikk et tema med tilhørende dom fra EU-domstolen, hvor studentene ila. semesteret holdt fremføringer om temaet ovenfor medstudentene. Dette syntes jeg var veldig greit og man lærte litt mer av det etter min mening.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet var ganske magert, særlig når man måtte jobbe for å ikke overlappe med fag tidligere hatt på UiB. Emnene er bygd opp slik at man har en del store fag (6 eller 7 poeng) og mange intensivkurs (3 poeng). Det var relativt enkelt å fylle timeplanen.
Det kan være greit å vite at emnetilbudet ble endret fra det som vi fikk forespeilet fra Universidade de Lisboa ved innlevering av OLA. Dette er null stress ettersom man må melde seg på fag ila. de første ukene etter man kommer ned. Intensivkursene var førstemann til mølla, hvor man fikk beskjed om en spesifikk dato hvor ønskene måtte sendes inn over mail. Alt dette ble forklart på en introforelesning første eller andre uken.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbytte er helt middels. Man kan ikke forvente å bli særlig prøvet på denne fronten. Derimot, ettersom vi har knapt med engelsk på studiet, opplevdes det svært nyttig å ha undervisning samt samtaler, diskusjoner og fremføringer på engelsk ila. semesteret. Føler virkelig at jeg har forbedret min engelske jus, særlig innenfor EU-området.
Universitetsområdet og byen
Universitetet er helt greit og vil nok oppleves som litt mer gammeldags enn UiB. Jeg deltok ikke på det, men vet at det finnes diverse idrettslag man kan bli en del av dersom man ønsker det.
Det er bare å forberede seg på sjukt (!) mange bakker og smale gater. Byen er svært sosial og det finnes haugevis av små koselige cafeer, barer og restauranter man kan utforske. Det er kultur for å stå på gaten og drikke i forbindelse med de nevnte barene, ettersom det svært sjeldent er plass til mange mennesker på barene.
Selv om byen er litt kronglete og gammeldags er kollektivtilbudet overraskende bra. Metroen funker som smurt, og det er et godt utbygd tog/buss-nett i byen/områdene rundt. Toget er det beste for å komme seg til de diverse strendene rundt byen og dagsturer til Cascais og Sintra. Det er viktig å skaffe seg månedskort når man kommer ned. Dette er, som mye annet i Portugal, en veldig kronglete prosess hvor man må fylle ut et fysisk skjema med printet passbilde.
Ellers er Flixbus svært billig. Vi brukte dette hyppig for turer til Porto, Algarve og Sevilla.
Bustad
Det er svært lurt å være tidlig ute med å skaffe seg bolig. Det løser seg som regel "alltid", men dersom man ønsker en viss standard og/eller en spesifikk pris bør man starte tidlig. Vi bodde i nedre del av Principe Real, i et område som kalles Sao Bento. Dette var helt perfekt, ettersom man er nærme alt. 10/15 min til bykjerne, Bairro Alto, metro, tog og havet. Området er rolig og klassisk portugisisk, og preget av en del innflyttere. Vær oppmerksom på mugg ol. Det er et stort problem i Portugal og vanskelig å unngå.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet på fakultetet var litt vanskelig å få tak på. Det blir fort en del «gjenger» i timene ettersom de fleste studentene reiser med studenter fra samme fakultet/land. Dette gjelder også oss fra Norge og det blir da naturlig slik at man ofte henger sammen. Derimot, var de aller fleste av medstudentene svært hyggelige og imøtekommende, slik at det ikke er noe problem å få nye venner dersom man ønsker det. Det er vel egentlig veldig opp til en selv (som mye annet her i livet).
Det sosiale miljøet blant de norske studentene i Lisboa var veldig bra. ANSA har diverse arrangementer hvor det er enkelt å komme i kontakt med andre. Ellers har Erasmus Lisboa haugevis av arrangementer det er mulig å bli med på dersom man ønsker å knytte andre bekjentskaper ut over nordmenn. Det oppfordres til å bli med på surfing via. Erasmus som en start dersom man har lyst til å lære seg dette.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
12.02.2024 - 27.07.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Jeg opplevde at det var vanskelig å få oversikt over emnetilbudet før studiestart. Universitetet i Lisboa har lagt opp til at denne informasjonen blir gitt etter studiestart. Det var også mulig å endre kombinasjonen av fag i løpet av de første ukene etter studiestart. Jeg opplevde også at noen av fagene som jeg på forhånd hadde bestemt meg for å ta ble avlyst. Det kan være greit å være klar over at ting går litt tregt i starten fra universitetets side, men at dette ordner seg til slutt.
Undervisningsformer
Undervisningsformen baserer seg i større grad enn i Norge på at studentene aktivt må delta i undervisningen, enten i form av muntlig deltakelse eller i form av presentasjoner. Undervisningsformen krever mer av studentene enn hva man er vant med fra forelesningene i Bergen, og har nok mer likhetstrekk med storgruppene og seminarene fra UiB.
Intensivkursene ble avholdt i løpet av en uke med to timer undervisning hver dag. Uken etter ble det avholdt en skriftlig prøve eller en innlevering.
Vurdering av emnetilbodet
En del av fagene som tilbys på engelsk overlapper med fag som vi tidligere har hatt på UiB, og det var derfor litt tidkrevende i starten å finne fag som ble godkjent og som fikk timeplanen til å gå opp.
Jeg valgte en kombinasjon av fag på masternivå (7 studiepoeng), fag for både masterstudenter og bachelorstudenter (6 studiepoeng) og intensivkurs (3 studiepoeng). Denne kombinasjonen fungerte veldig fint. Foreleserne i masterfagene krevde mer av studentene enn i de øvrige fagene, men til gjengjeld var fagene mer interessante med et større læringsutbytte.
Intensivkursene ble avholdt i løpet av en uke med to timer undervisning hver dag. Uken etter ble det avholdt en skriftlig prøve eller en innlevering. Jeg opplevde at det var svært varierende nivå på intensivkursene. Mens enkelte hadde dyktige og engasjerte forelesere (foreleseren i "Russian Law: the legal system of a country at war"), bar andre preg av uengasjerte forelesere som hovedsakelig leste direkte opp fra en power point (foreleseren i "Introduction to European Private Law". Intensivkursene var likevel en fin måte å få unna studiepoeng på en rask og effektiv måte, noe som frigjorde mer tid til andre ting enn skole i de øvrige ukene.
Fagleg utbyte og språk
Fagene i Lisboa er mindre "juridiske" enn det vi er vant med fra jussen i Norge, og kan nok minne mer om samfunnsfag. Hvis man er samfunnsengasjert og interessert i EU kan dette likevel være spennende. Jeg valgte hovedsakelig EU-rettslige fag, og lærte mye nyttig om EU som jeg ikke visste fra før. Jeg tok blant annet faget "European Union Procedural Law", hvor jeg synes det var et bra faglig utbytte.
Når det gjelder språk tok jeg bare fag på engelsk. Ettersom de fleste fagene krever muntlig deltakelse og/eller presentasjoner, ble man vant til å snakke om juridiske problemstillinger på engelsk. Dette synes jeg var nyttig og lærerikt.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet ligger litt utenfor byen, men er likevel ganske tilgjengelig ettersom metroen er like ved. Universitetsområdet består av et stort område med flere fakulteter, idrettsanlegg, barer og flere kantiner med veldig billig lunsj. Selv om jeg ikke var på universitetsområdet mer enn absolutt nødvendig, synes jeg det var et hyggelig sted å være.
Byen Lisboa er nydelig, og er nok også hovedgrunnen til hvorfor man bør velge Lisboa som utvekslingssted. Nydelig arkitektur, spennende restauranter og barer, strand og generelt veldig god stemning gjør at Lisboa er en av mine favorittbyer.
Bustad
Jeg bodde i et område som heter Arroios som jeg trivdes veldig godt med. Leiligheten lå 1 minutt unna den grønne metroen, noe som gjorde det enkelt å komme seg til både sentrum, stranden og universitetsområdet. Det var også gåavstand til den gule metroen, noe som gjorde hele byen veldig tilgjengelig. Metro er nok uten tvil den raskeste måten å bevege seg rundt på i byen, så hvis man ikke skal bo midt i Principe Real eller Bairro Alto kan det være lurt å undersøke hvor boligen ligger i forhold til metroen før man forplikter seg.
Jeg skaffet bolig gjennom Spotahome et par måneder før avreise, noe som jeg synes fungerte fint. Jeg bodde sammen med to italienere og en franskmann, noe som var en kul opplevelse.
Sosialt miljø
Jeg dro til Lisboa alene, men ble fort kjent med de andre jusstudentene fra Bergen, Oslo og Tromsø. Både Erasmus og ANSA arrangerer flere arrangementer, så det var veldig lett å komme i kontakt med andre i samme situasjon.
Lisboa er en by med mange internasjonale tilflyttere som er interessert i å bli kjent. Om man liker yoga og løping kan jeg derfor anbefale Ministry of Yoga og Rookie Run Club hvis man ønsker å møte folk med felles interesser. Hvis man reiser alene kan jeg også anbefale å bo i et internasjonalt kollektiv. Siden det er så mange norske studenter i Lisboa er det fort gjort at man henger mye med andre norske, og jeg synes derfor det var en fin ting å komme hjem til et internasjonalt kollektiv.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Gjør deg gjerne litt kjent med byens bydeler på forhånd, slik at du lettere kan orientere deg rundt. kan også lønne seg å være tidlig ute med å ordne metro-kort. Denne prosessen er ikke bare enkel, men jo tidligere ute man er, jo mindre kø og styr er det for å få tak i kort.
Undervisningsformer
Undervisningsformene består for det aller meste av vanlige forelesninger der foreleseren holder timene, eller at studentene selv holder presentasjoner. Det er også verdt å merke seg intensivkursene som varer i en uke, og gir 3 credits. Vil absolutt anbefale å bytte ut noen av de vanlige fagene som strekker seg gjennom hele semesteret, med to eller fire intensivkurs. På denne måten får man unnagjort mange studiepoeng på kort tid.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet i Lisboa har et variert utvalg av fag på engelsk på bachelornivå, og et noe mindre utvalg av fag på masternivå. Kombinert med intensivkursene nevnt over, vil jeg tro de fleste klarer å finne en kombinasjon man kan trives med.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet er nok så som så, og avhenger i stor grad av opplegget til professoren som har faget. Professorene har stor makt i Lisboa, og bestemmer alt fra opplegg i timen, eksamensform og fraværsgqense i hvert enkelt fag. Det merkes derfor fort om professoren legger ned en innsats i faget eller ikke. For min del var det nok Comparative Law som ga størst faglig utbytte.
Universitetsområdet og byen
Byen har det aller meste man kan ønske seg. Fine handlegater, koselige gamle bydeler, kort vei til strand, bra uteliv, og to gode fotballag.
Selve universitetsområdet er helt ok. Litt eldre standard, og dårligere ventilasjon enn hva som ville vært optimalt, men på den andre siden er det begrenset med tid man må oppholde seg på universitetet.
Bustad
Vær tidlig ute med å se etter bolig. Det beste tipset er nok å kontakte de andre studentene fra UiB som er der semesteret før deg, slik at man kan høre om muligheten for å videreføre deres leie. Alternativt kan man bruke nettsider som Uniplaces og Spotahome, men være oppmerksom på at disse gjerne tar et ganske stort gebyr for å være mellomledd. Ville anbefalt å sjekke ut boliger i nærheten av Principe Real, Sao Bento eller Marquês de Pombal.
Sosialt miljø
Det norske studentmiljøet er veldig stort og inkluderende. ANSA arrangerer jevnlig arrangementer for nordmenn, mens ELL (ErasmusLife Lisboa) arrangerer for alle Erasmusstudenter.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.*
Til tross for at det er mange som ordner bolig når de ankommer utvekslingsoppholdet, vil jeg anbefale å ordne det i forkant om du skal reise til Portugal. Erfaringsmessig var det litt vanskelig å finne et sted å bo til en rimelig pris om man vil bo i sentrum Lisboa. Fine nettsteder er Uniplaces og Idealista. Vær imidlertid oppmerksom på at disse nettsidene tar godt betalt for "sikkerhetsjekk", slik at det er lurt å være flere når man skal finne et sted å bo.
En annen ting som er viktig å ordne relativt tidlig er metrokort. Det var litt problematisk å fikse dette da man må fylle inn skjema på portugisisk, ta et bilde på en fotoboks og levere det på metrostasjonen. Det er imidlertid veldig verdt det, spesielt om du skal bo helt sentralt i Lisboa by, da det er en god togtur til stranden blant annet. Vi brukte også metrokort til universitetet. Jeg ville valgt alternativet Metropolitian, da det dekker et større område enn Lisboa sentrum og det koster 40 euro i måneden.
I Portugal brukes det kontanter i alle høyeste grad, så det er lurt å ta ut masse euro når du skal reise. Det får man alltid bruk for. (Mange steder tar de kun imot kontanter ved betaling).
En siste ting som er praktisk om du skal reise til Lisboa er å ta med litt varme klær! Kan variere veldig i temperatur. Vi pakket ikke med oss nok gensere og bukser til å begynne med, da vi tenkte det skulle være full sommer hele halvåret. Det kan være mye regn i Lisboa, men også mye sol!
Undervisningsformer
Undervisningsformene var vanlige 6-poengsfag som strakk seg over hele halvåret. Ettersom vi måtte ha 30 studiepoeng, valgte vi tre 6-poengsfag og resten intensivkurs på 3 studiepoeng. Jeg vil anbefale å ta så mange intensivkurs som mulig, da vi opplevde dette som mest interessant. Intensivkursene må du søke om i tillegg og alle er på 3 studiepoeng og går over en uke. Det som var veldig fint med intensive uker med intensivkurs var at det ble mye fritid til å gjøre andre ting også. Er også et bredt utvalgt av intensivkurs, så man finner noe som interesserer seg! Generelt vil jeg si at det kreves mer muntlig aktivitet i de fleste fagene ved universitetet, enn hva man er vant med fra UiB. I flere av fagene er det forventet å holde presentasjoner på engelsk som en del av vurderingen. Klasserommene er også mindre og det er færre studenter i hver klasse. Dette var ikke noe problem for oss, da professorene var veldig imøtekommende og hyggelige!
Vurdering av emnetilbodet
Jeg opplevde at det var litt utfordrende å finne ut av hvilke fag vi kunne melde oss opp til, da nettsiden var litt kronglete. Universitetet var trege med informasjon knyttet til oppstart av semesteret og generelt veldig bakoverlente når det gjaldt Erasmus-studenter. Jeg opplevde imidlertid at det var mye hjelp å få om man sendte mail og hørte.
De første ukene har du mulighet til å delta på hvilke fag du ønsker for å finne ut av hvilke fag du vil melde deg opp til. Her vil jeg anbefale å dra for å høre om vurderingsform osv, møte professoren og finne ut av hva som er mest interessant. De forteller også om gjeldende fraværsgrense i fagene, noe som er lurt å få med seg før man velger fag! Universitetet sender alt av informasjon knyttet til intensivkurs osv på mail, så ville sjekket mailen kontinuerlig de første ukene. Plassene på intensivkursene ryker fort, så det er viktig å holde seg oppdatert! Det er ikke mulig å delta på intensivkursene i forkant, da det er professorer fra andre land som kommer for å holde kurset den uken det gjelder (to timer per dag).
Det er også viktig å huske på at det tas fravær i de aller fleste fagene, og det er veldig varierende fra professor til professor. Her er det viktig å spørre for å ha kontroll på hvilke krav som stilles. (Dette er veldig varierende). Som mange andre utvekslingsstudenter var vi opptatte av å ha en fleksibel fraværsgrense og ikke jobbe for mye med skole, ettersom vi ville oppleve mest mulig.
Jeg hadde 6-poengsfagene Administrative Law II, Environmental Law, Fundemental Rights gjennom semesteret og intensivkursene (3p) Russian Law, A World History of Criminal Law, Constitutional Justice og Arbitration in International Economic Law. Jeg hadde en god opplevelse av disse fagene, da det var greit å bestå med helt grei innsats. Vi måtte ha presentasjon i Environmental Law og Administrative Law II, men det var ikke forventet å være noe mer forberedt enn til egen presentasjon. De fleste fagene hadde 75 % oppmøte og dette var aldri noe problem for oss. Det er lurt i forkant å tenke gjennom hvilke dager man velger å ha undervisning, slik at man kan være fleksibel med helger feks og reising.
Fagleg utbyte og språk
Jeg opplevde at professorene var gode i engelsk og flinke til å undervise. Opplevelsen var annerledes enn ved UiB da det var mindre klasser og dermed mer kontakt og oppfølging av professorene direkte. Jeg fikk forbedret engelskkunnskapene mine da det var visse krav om å være muntlig aktiv, særlig også ved presentasjoner. Hva gjelder jussen, fikk jeg et annerledes faglig utbytte, da det var lite juss i praksis. Det var uansett spennnende fag og jeg lærte mye nytt.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet ligger litt utenfor Lisboa sentrum og er veldig stort. Universitetsområdet tilbyr blant annet legetjenester, tannlegetjenester osv, noe som er veldig greit å vite om man plutselig skulle trenge det. Jeg vet at universitetet også hadde treningsrom, men vil heller anbefale Fitness Hut som vi meldte oss inn i istedenfor, da det er større og mer tilgjengelig i byen. På juss-fakultetet var det tre kantiner, og man kunne få gode lunsjer til en billig penge. Det er enkelt å komme seg til universitetet med metroen (gul linje) som går hvert 10ende minutt fra sentrum. Vi var ikke ved universitetsområdet med mindre vi hadde undervisning, da det ikke er så fint i området rundt universitetet. Vi satt oss heller på kafeer i Lisboa sentrum enn å sitte på universitetet for å jobbe med skole.
Lisboa er en helt nydelig og fantastisk by. Som student vil jeg si at det er det beste valget jeg kunne tatt! Lisboa har alt fra trange, koselige gater med gamle hus og uendelig med fine utkikkspunkt, gode restauranter og vinbarer, til fantastiske strender og natur. Det er en by med liv og masse sjarm.
Her er noen anbefalinger til byen:
* Alfama (gamlebyen)
* Belem (belemtårnet og smake Pastel de Belem)
* Principe Real
* Gå langs vannet fra Cais do Sodre
* St. Jorge castle
* Green street
* Pink street
* Praça do Comércio (shopping)
Utkikkspunkt:
* Miradouro de São Pedro de Alcântara
* Quiosque do Adamastor
* Miradouro do Recolhimento
* Miradouro da Senhora do Monte
* Miraduoro da Graca
Dagsturer i nærheten:
* Sintra
* Cascais (gå fra Estoril beach til Cascais)
* Estoril
* Nazare
* Sesimbra
* Setubal
Strender:
* Caparica
* Estoril
* Cascais
* Carcavelos
* Ericeira
* Praia do Ribeiro do Cavalo
* Sesimbra
* Praia dos Galapinhos
Restauranter :
* Come prima (italiensk)
* Coppola
* A Nossa casa (må booke mellom kl 15 og 18 på tlf)
* Sanskar Nepal
* Ponto final (til solnedgang)
* Kefi greek bistro
* Pastaria Principe Real
* Atira-te-ao Rio (til solnedgang)
* Obica Mozarella bar
* Frade dos mares (sjømat)
* Acaso
* Peixola (sjømat)
* O Português, Chiado
* La malquerida (billig digg taco og corona, veldig stemning)
* Guaka (gøy meksikansk hvor du får gratis shot hvert 20 minutt)
Frokost:
- Dear Breakfast
- Break
Cafeer: (lunsj)
* Fauna & Flora
* Copenhagen coffelab
* Dear Breakfast
* Magnolia bistro
* Hello, Kristof
* Coffee and people
* Honest greens
* Comboba
Vinbarer:
* By the wine
* Black sheep
* Vago
Utesteder:
* K urban
* Rio Lisboa
* Bairro alto/erasmus corner
* Pink street
Rooftop bars:
* Java
* Lumi
* Park
Bustad
Videre er det lurt å senke forventningene litt hva gjelder standard. Jeg bodde med én annen jeg ikke kjente fra før fra UiB og det fungerte kjempefint, men leiligheten var relativt dårlig standard. Vi betale rundt 8000 kr hver, noe som var ganske vanlig i sentrum. Vi ble også kjent med flere andre som bodde utenfor byen og betalte litt mer for bedre standard. Personlig vil jeg anbefale å bo i områdene Principe Real og Sao Bento (sentralt i Lisboa), da det var verdt å ofre høy standard for å bo midt i Lisboa by. Jeg ville styrt unna området Martim Moniz da jeg synes det var mye rare mennesker der.
Sosialt miljø
Jeg synes det sosiale miljøet i Lisboa var veldig bra! Jeg reiste til Lisboa uten å kjenne noen fra før, og ble godt kjent med de andre juss-studentene fra UiB, Oslo og Tromsø. I tillegg ble vi også kjent med flere gjennom ANSA som arrangerer morsomme ting gjennom halvåret. Jeg fikk ikke internasjonale venner, da vi rett og slett prioriterte å bli kjent med norske da dette var enklest. Det er også mange utvekslingsstudenter fra Norge i Lisboa. Om man skulle ønske, arrangerer Erasmus life også morsomme ting for utvekslingsstudenter!
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Hvis du ønsker å bo sentralt til en grei pris kan det være lurt å fikse bolig i god tid før oppholdet. Jeg ordnet meg sted å bo i oktober, og da var det litt begrenset med gode alternativer. Uniplaces og Idealista er gode nettsider å lete etter bolig på. De har også flere leiligheter som sikkerhetssjekkes, slik at man kan være sikre på at man ikke blir scammet (vær obs på veldig fine leiligheter til en litt for god pris!).
Når du kommer ned vil jeg også anbefale å skaffe deg metro-kort. Det er en litt krevende og gammeldags prosess, ved at du må møte opp fysisk, ta bilde i fotoboks, stille deg i kø og fylle ut et skjema på portugisisk. Likevel er det veldig greit å bruke når du først har fått kortet. Hvis du ønsker å dra ut til strendene, kan det være lønnsomt å kjøpe månedskortet til 40 euro (metropolitian) da dette rekker mye lenger enn Lisboa-kortet til 30 euro. For å få mest mulig utbytte av kortet er det lurt å fylle på kortet tidlig i måneden (hvis du eks. kjøper månedskort den 25. dagen i måneden vil kortet bare kunne benyttes de resterende dagene av måneden, selv om du har betalt for en hel måned:P).
Undervisningsformer
Undervisningsformen til de vanlige 6-poengsfagene som går over hele semesteret er mer videregående-liknenede enn det man er vant med fra Universitetet i Bergen (2 timer ukentlig per fag). De fleste klasserommene er ganske små, og det forventes i større grad at studentene deltar aktivt muntlig. I flere fag var muntlig aktivitet en del av karakteren. I enkelte fag gikk stort sett hele undervisningen gjennom halvåret til å høre på student-presentasjoner, hvor hver enkelt student i klassen skulle holde en 15-20 minutters presentasjon i løpet av semesteret (dette var særlig i fagene Environmental law og Administrative law). Selv om det til tider ble litt ensformig, var det fordelsmessig at det ikke krevde spesielt stor grad av forberedelse fra vår side før timen.
I tillegg får du muligheten til å melde deg opp til intensivkurs, som er 3-poengsfag som går over kun én uke (to timer daglig). Deretter vil du bli testet enten gjennom en innlevering eller en prøve. Intensivkursene holdes av professorer fra andre universiteter i Europa, og er mer liknende de forelesningene vi er vant med i Norge.
Jeg vil anbefale å ta så mange intensivkurs som det er mulig å ta (og vær rask for de fylles opp fort!), da jeg opplevde disse fagene som mest interessante og vurderingsformen var også veldig grei. Var også veldig digg å bli ferdig med fag tidligere på året, slik at det ikke ble så mange eksamener i mai/juni da været var best.
Vurdering av emnetilbodet
Det var ganske vanskelig å forstå hvilke fag det var mulig å melde seg opp til i forkant av utvekslingsoppholdet, da universitetets nettside er vanskelig å navigere seg frem på og lite oppdatert.
Universitetet er generelt dårlig og treige på å gi informasjon om det meste. Informasjon om de engelske fagene kom ganske sent, og vi fikk tilsendt dette på mail. De første ukene får du mulighet til å delta i de timene du ønsker, og dermed teste ut om du liker fagene du har valgt/andre fag du vurderer å ta. Selv om de ikke fører fravær i disse timene, anbefales det å dra på så mange som du gidder ettersom de gir informasjon om fraværsgrenser/vurderingsform i alle fag i disse første timene. På denne måten kan du kartlegge hvilke fag som er mer tolerante på fravær (dette var viktig for oss som hadde tenkt oss på flere reiser ila semesteret), og hvilke fag som har en "snillere" vurderingsform om det er det du foretrekker:) Vi valgte mange fag med innlevering som vurderingsform, og selv om dette var ganske greit så opplevde vi at vi måtte legge ned mindre arbeid i de fagene som hadde skole-eksamen som vurderingsform. Dette er fordi det ikke kreves så veldig mye for å bestå skoleeksamener, mens innleveringene gjerne hadde et minstekrav (typisk 3500 ord eller 10-14 sider).
Synes fakultetet hadde et ganske greit tilbud av engelske fag, men flere av de fagene jeg ville ha krasjet med hverandre ift. timeplanen som gjorde at mulighetene for hvilke fag man kunne ta ble noe færre. Jeg hadde 6-poengsfagene Administrative Law II, Environmental Law, Fundemental Rights gjennom semesteret og intensivkursene (3p) Russian Law, A World History of Criminal Law, Constitutional Justice og Arbitration in International Economic Law.
Synes fagene var ganske greie å bestå, og jeg leverte kun inn det som var nødvendig i tillegg til å bare møte opp i timen uten å forberede meg noe særlig (med unntak av de gangene jeg skulle holde presentasjon). Fraværsgrensen i fagene varierte veldig, men i de fleste fagene var det krav om 75 % oppmøte. Det kan derfor være lurt å unngå fag som er lagt på mandager og fredager dersom man har tenkt seg på flere helgeturer.
Fagleg utbyte og språk
Synes de fleste professorene snakket veldig bra og forståelig engelsk. Det faglige juridiske utbyttet var nok noe annerledes enn det jeg er vant med i Bergen med lite fokus på en praktisk tilnærming til jussen, men jeg føler absolutt at jeg er blitt både bedre og tryggere i engelsk.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er veldig stort, og har en rekke fasiliteter (legesenter, treningsrom, basseng, en rekke kantiner osv). Hvis du skulle trenge legehjelp anbefaler jeg virkelig å gjøre dette gjennom universitetetets legekontor. Dette var veldig enkelt og billig! Kantinene på universitetet er også veldig billig, og du får veldig mye mat til 3-4 euro. Den beste maten skal visstnok være i felles-kantinen (ikke juss-kantinen) men her var det alltid så lang kø, at vi ikke orket å teste det ut. Du må skaffe deg et skolekort som må fylles opp for å kjøpe mat i kantinen (men noen av kantinene tar kontanter).
Det er veldig lett å komme seg til universitetet med metroen (gul linje) som går kontinuerlig. Området rundt universitetet er imidlertid ikke så mye å skryte av, så jeg ville absolutt ha prioritert å bosette seg nærmere Lisboa sentrum fremfor å være nære universitetet.
Lisboa by er imidlertid helt fantastisk! Byen er veldig sjarmerende med gamle hus, bratte bakker, brosteinsgater og masse utkikkspunkter, kultur, gode restauranter/cafeer, vinbarer osv..
Generelle anbefalinger:
Steder verdt å se:
* Alfama (gamlebyen) og St. Jorge Castle
* Principe Real (koselig område)
* Sao Bento (green street)
* Cais do Sodre og Praca do Comercio
* Belem (belemtårnet og smake Pasteis de Belem)
Favoritt-utkikkspunkt:
* Quiosque do Adamastor
* Miraduoro de Sao Pedro de Alcantara
* Miraduoro da Graca
* Marduoro da Senhora do Monte
Dagsturer i nærheten:
* Sintra (pena-palace)
* Cascais (stand-by)
* Sesimbra
* Setubal
* Ericeira
* Nazare (store bølger)
Strender å anbefale:
* Carcavelos
* Caparica
* Cascais
* Estoril
* Praia do Ribeiro do Cavalo
Favoritt-restauranter:
* Come prima
* Pastaria
* Lupita
* Kefi greek bistro
* Frade dos Mares
* Sanskar Nepal
* A Nossa casa
* Ponto Final
* Magnolia Bistro
Cafeer:
* Fauna and Flora
* Dear breakfast
* Hello, Kristof
* Honest Greens
* Comboba
* Coffe and people
* Break
Vinbarer:
* Black sheep
* By the wine
* Vago
Utesteder:
* Bairro alto (bar-gate)
* Pink-street (bar-gate)
* K Urban (nattklubb)
* Lisboa Rio (nattklubb)
Rooftop bars:
* Java
* Lumi
* Park
Andre steder vi reiste ila semesteret:
* Madeira
* Porto
* Algarve (lagos)
Bustad
Jeg betalte ca. 8000 kr i måneden for å bo med én annen i området Sao Bento (veldig sentralt). Selv om standarden var en del dårligere enn i Norge og huset var veldig gammelt med litt mugg-problematikk, flassende maling og dårlig isolasjon osv. så var beliggenheten helt fantastisk. Vi hadde gåavstand til både havet, koselige kafeer, vinbarer, restauranter, utkikkspunkter og utesteder - men området var fremdeles veldig rolig og stille på natten.
I tillegg til området rundt Sao Bento vil jeg anbefale å se etter leilighet i området rundt Principe Real, Graca, Santos og Cais do Sodre. Ville personlig styrt unna å bo omkring Martim Moniz og Anjos, da jeg opplevde disse stedene som litt sketchy.. Jeg vil virkelig anbefale å betale litt ekstra for å bo sentralt hvis det lar seg gjøre, da vi har hatt veldig god erfaring med dette!
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Lisboa vil jeg beskrive som veldig bra! Jeg ble veldig godt kjent med de andre juss-studentene fra UIB, samt Oslo og Tromsø. I tillegg er det lett å bli kjent med andre nordmenn gjennom ANSA-arrangementene, som jeg vil anbefale å delta på! Jeg opplevde det som litt vanskelig å få internasjonale venner på skolen, da de fleste med samme nasjonalitet grupperte seg veldig fort. Det er imidlertid gode muligheter for å bli kjent med andre nasjonaliteter gjennom Erasmus Life sine arrangementer!
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
04.09.2023 - 03.02.2024Førebuingar/praktiske tips
Det anbefales å finne bolig tidlig. Jeg bodde sammen med en annen utvekslingsstudent fra UiB og vi fant bolig gjennom Uniplaces i mai. Det fungerte veldig fint.
Semesteret for studenter i Lisboa varer i utgangspunktet fra september til februar/mars, men de engelske fagene ble tilpasset slik at utvekslingsstudenter kunne bli ferdig i desember.
Ellers er det greit å fikse metrokort så fort man kommer til Lisboa. Det kan ta tid og det var mye kø. Husk å ha med pass og penn.
Undervisningsformer
Vi kunne velge mellom mange ulike fag på 3-7 studiepoeng. Fagene med 3 studiepoeng var intensivkurs som varte i en uke, mens fagene med 6 eller 7 studiepoeng hadde forelesninger en til to ganger i uken fra september til desember. Jeg valgte å ha to intensivkurs i starten av semesteret, og fire "vanlige" fag. Intensivkursene jeg tok var International Humanitarian Law og EU Consumer Law. De andre fagene jeg tok var UN Law (7 stp.), Law and Economics (7 stp.), Administrative Law I (6 stp.) og Environmental Law (6 stp.) Anbefaler spesielt EU Consumer Law og Law and Economics da professoren i disse fagene var veldig flink og hyggelig.
Vurderingsformen varierte fra fag til fag. I intensivkursene hadde vi stort sett en innlevering eller kort eksamen. I de andre fagene hadde vi stort sett en presentasjon og innlevering om et valgfritt tema. Det ble også lagt vekt på muntlig deltakelse i timen.
Felles for alle fag var at det var obligatorisk oppmøte i forelesninger. I intensivkursene måtte vi ha 100% oppmøte, mens i de vanlige fagene måtte vi være tilstede i 75-80% av forelesningene.
Vurdering av emnetilbodet
Det var mange engelske fag å velge mellom. Jeg valgte bare forhåndsgodkjente fag, ettersom emnebeskrivelsen ikke var veldig utfyllende og ble gjort tilgjengelig veldig sent så det var vanskelig å få godkjent fag som ikke var forhåndsgodkjente.
Fagene vi hadde valgt på forhånd hadde ingenting å si, ettersom vi måtte velge på nytt da vi kom dit. Det var egentlig greit siden timeplanen ikke var satt før oppstart, og da kunne vi velge fag som passet med de tidspunktene vi ønsket. Det er også greit å vite at det er begrensede plasser på alle fag, så det er lurt å være rask når påmeldingen åpner. Tidspunktet får når vi kunne melde oss opp til fagene ble bestemt ved oppstart og vi fikk god informasjon om dette.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet vil jeg generelt si er litt mindre enn det man får på UiB, da fagene er mer overfladiske. Man fikk likevel mye kunnskap om mange forskjellige temaer innenfor internasjonal rett som vi ikke lærer om ellers i studiet. Jeg føler derfor at jeg sitter igjen med et greit læringsutbytte.
Språket synes jeg ikke var et problem. Professorene var stort sett veldig gode i engelsk, og det var ikke vanskelig å forstå dem.
Universitetsområdet og byen
Lisboa var en helt nydelig by og perfekt for utveksling. Prisene var også veldig greie sammenlignet med andre europeisk storbyer. Man får både strand, storby og fint vær. Det er mange fine områder i byen og masse å utforske. Alle bydelene har ulike ting å by på, så det anbefales å utforske mange forskjellige områder som f.eks. Alfama, Principe Real, Cais do Sodre, Belem og Marques de Pombal.
Det er også veldig enkelt å reise rundt i Portugal og landene rundt. Vi leide bil (veldig billig) og kjørte ned til Algarvekysten, tok buss til Porto og en helgetur til Marrakesh. Dette anbefales på det sterkeste! Ellers var det mange som dro til Madeira som også virket veldig kjekt. Det er også mange fine små byer en kort buss- eller togtur fra Lisboa, så det var aldri vanskelig å finne på ting å gjøre.
Bustad
Jeg leide som nevnt en leilighet sammen med en annen utvekslingsstudent fra UiB. Det var ganske dyre leiepriser og vi betalte 750 euro hver i måneden. Vi bodde et sted mellom Principe Real, Sao Bento og Baixa Chiado, og var veldig fornøyd med plasseringen. Principe Real kan spesielt anbefales. Det er et veldig hyggelig område med mange restauranter og cafeer, i tillegg til at det ligger i nærheten av metrostoppet Rato som kan tas direkte til universitetet med den gule metrolinjen. Ellers var det mange vi møtte som bodde ved Anjos/Arroios som også var veldig fornøyd med plasseringen.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet for studenter i Lisboa synes jeg var veldig bra. Det var flere studentorganisasjoner som arrangerte mange sosiale arrangementer og utflukter. Arrangementene til Erasmus Life og ESN var det mange som deltok på. For norske studenter hadde ANSA mange kjekke arrangementer, som f.eks båtfest, halloweenfest og julebord.
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
04.09.2023 - 03.02.2024Førebuingar/praktiske tips
Jeg benyttet meg i stor grad av tidligere studentrapporter og UiB sine "huskelister" for utveksling når det kom til forberedelser. Det kan fremstå litt overveldende og da er det greit og se hvordan det er blitt gjort tidligere. En av de første tingene jeg kom i gang med var å se etter bolig. Vi fant i mai, og merket at det allerede var begynt å bli utplukka. Et annet tips er å starte med å skaffe metrokort tidlig, da jeg endte opp i timeslange køer og måtte vente flere dager for å få tak i. (Last ned Proximo for å følge med på køene uten å være til stede på metrostasjonen). Det kan også være lurt å melde seg inn i ulike WhatsApp-grupper på forhånd, og særlig nyttig er de i starten av oppholdet. Det finnes grupper for alt!
Undervisningsformer
Undervisningsformene ligner veldig på hvordan vi har det på videregående. Det er klasseromsundervisning med professorer som ønsker muntlig aktivitet, noe som også virker inn på karakteren din. Du kan likevel fint bestå uten å delta aktivt i det hele tatt. Det er små fag som krever lite tid på lesesal, så lenge man møter opp til timene. De fleste professorene har 75% oppmøtekrav for å bestå, men noen er mindre strenge enn andre.
Det er mange ulike vurderingsformer, uavhengig av hvilke type fag det er. Det er opp til professoren å velge vurderingsform. Vi hadde for det meste en fremføring og en innlevering i hvert fag.
Vurdering av emnetilbodet
Det var en relativt lang liste med ulike fag vi kunne velge mellom som var engelskspråklig. Disse var blant annet innenfor EU-rett, FN og forvaltningsrett. Vi kom imidlertid langt ut i semesteret før den endelige listen med fag var klar, slik at vi gjorde endringer helt ut i oktober. Det er derfor greit å være innstilt på at det vil skje endringer og at ikke alle fag du bestemmer deg for på forhånd er tilgjengelig. En annen ting å være oppmerksom på er at Erasmus-kontoret ikke nødvendigvis publiserer og har klar så mye informasjon, du er nødt til å spørre om det for å få svar på ting.
Fagleg utbyte og språk
Basert på undervisningsform og mindre krav om lesetid er det begrenset med faglig utbytte. Jeg valgte fire "større" fag på 6 poeng og to intensive fag på 3 poeng. Fagene på 6 poeng strekker seg over hele semesteret og er bachelor-nivå, dette påvirker naturligvis faglig utbytte. Her satt vi også store deler av semesteret og hørte på presentasjoner fra medstudenter. Intensiv fagene strekker seg kun over en uke, med to timers undervisning i fem dager. Jeg anbefaler å ta noen intensive fag for å få en mer behagelig timeplan. Vi la opp fagene slik at vi hadde fri hver fredag og mandag, dette åpnet opp for mer reising rundt i landet.
Professorene snakket alle meget bra engelsk og var lette å forstå. Det var ikke noe problem. Vi meldte oss ikke på språkkurs da det var på kveldstid, når vi hadde lyst til å være sosiale og gjøre andre ting utenom skole. De fleste portugisere forstår godt engelsk og vi kom oss rundt uten å kunne språket.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er ikke spesielt spennende. Det ligger ganske sentralt i byen, med gode metroforbindelser. Det juridiske fakultet fungerer helt fint, men er noe gammelt og har veldig dårlig akustikk i klasserommene. Biblioteket og lesesalen(study hall) fungerer også greit nok til lesing og generelt skolearbeid. Det er mange kafeer og kantiner på skolen med billig mat.
Byen derimot er helt nyyyydelig med masse liv og severdigheter. Lisboa har alt mulig, så her er det bare å benytte seg av de ulike tilbudene som er. Det er særlig mange koselige kafeer og restauranter, det er umulig å komme seg gjennom alle. Et annet stort pluss er tilgangen til strender i nærheten, samtidig som byen gir storbyfølelsen. En togtur fra sentrum langs kysten gir deg mulighet til å hoppe av å dra på en rekke ulike strender. Det er også veldig gode surfemuligheter, med kurs og utleie for den som aldri har prøvd før og den erfarne. Lisboa har også gode tog og bussforbidelser som gjør at du kan dra på helgeturer og dagsturer til flere steder i byen. Et annet tips er å leie bil for å oppleve algarvekysten, anbefales på det sterkeste!! - anbefaler særlig Lagos.
Ved å snakke med lokale på skolen og andre erasmusstudenter kan du samle masse gode reise og opplevelsestips, anbefaler å lage seg en liste og prøve å huke av mens man går. Da har man alltid gode forslag til ting å gjøre under oppholdet. Noen av tingene vi gjorde:
- Utforske Almada
- Helgetur til Porto (+portvinsmaking)
- Prøve Illegal Chinese
- Gå på fotballkamp
- Dra til Sintra
- Pastel de Nata i Belem
- Langhelg til Marrakesh i Marokko (billige flybilletter og hotell)
Jeg må igjen presisere at alle alternativene for resturanter og kafeer må utnyttes. Vi besøkte mange, og noen av favorittene var - Lunsj: Heim, Breakfast Lovers og Seagull Method. Middag: Ponto Final, A Nossa Casa, Leonetta, Kefi (gresk), Agua Pela Barba og Mercearia do Século. Det er så mange muligheter at det uansett er vanskelig å gå feil når det gjelder mat i Lisboa.
Bustad
Vi fant bolig relativt tidlig og leide privat gjennom Spotahome. Vi bodde meget sentralt i et området som heter Sao Bento nærme Bairro Alto (barområdet). Jeg bodde sammen med ei annen fra jussen og vi betalte 750 euro hver i leie, noe som er ganske mye og det er derfor mulig å få det billigere dersom du bor mindre sentralt og flere sammen. Vi var fornøyd med lokasjon og leilighet, så det spørs hva man er ute etter. Det anbefales likevel å prioritere å bo nærme sentrum, kontra nærmest mulig fakultetet. Det er fordi man bruker mer tid på å oppleve byen, enn man gjør på skolen :)
En ting som likevel bør nevnes er at standarden på leiligheter og eiendommer i Lisboa gjerne er noe lavere enn man er vant med hjemmefra. Byggene er ikke like godt vedlikeholdt og dårlig isolert. Det er også flere som nevnte at de slet med kakerlakker. Det gjorde ikke vi, muligens fordi vi bodde i tredje etasje. Vi opplevde derimot at det ble spesielt kaldt inne i leiligheten når det gikk mot høst og vinter, det kan derfor være lurt å pakke med dette i tankene. Fakultetsbygget kan også bli ganske når det er regn og mildere ute.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Lisboa er supert, både blant erasmusstudenter og andre nordmenn i byen. Det arrangeres flere ulike arrangement av Erasmus Life og ANSA. Det anbefales å slenge seg på noen av disse, særlig i starten for å bygge seg opp et nettverk. Vi dro på blant annet båtturer, piknik og julebord. De fleste er veldig åpne for å bli kjent med andre studenter på tvers av nasjonaliteter. Det kan også anbefales å reise på dagstur til noen byer utenfor Lisboa sammen med andre fra klassen for å bli bedre kjent utenfor skolemiljøet.
Det er mye gøy å slenge seg med på og oppleve i Lisboa, så utnytt mulighetene som er!
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
04.09.2023 - 03.02.2024Førebuingar/praktiske tips
For min del var det ikke nødvendig med nevneverdige forberedelser før jeg reiste. Det eneste som kan være lurt å ordne god tid før avreise er et sted å bo. De fleste bedre leiligheter blir leid ut tidlig, slik at det kan lønne seg å begynne å lete så fort som mulig.
Når man kommer ned til Lisboa er det lurt å ordne seg metrokort. Dette må gjøres fysisk på noen bestemte metrostasjoner, og det kan være lange køer dersom man møter opp på feil tidspunkt. Erfaringsmessig er det minst kø tidlig på dagen rundt åpningstid.
Undervisningsformer
På universitetet kan man velge mellom intensivfag og "ordinære fag" på henholdsvis 3 og 6/7 studiepoeng.
Intensivfagene går over en uke, med to timer undervisning hver dag fra mandag til fredag. Intensivfagene undervises av en tilreisende professor, enten fra et annet universitet i Portugal eller utlandet og minner mer om klassiske forelesninger enn det som var tilfellet for undervisningen i de ordinære fagene. Disse avsluttes gjerne med innlevering av en essay, men jeg hadde også intensivfag hvor det ble avholdt en mindre multiple choice-eksamen. I intensivfagene er det krav om 100 % oppmøte, så det kan være greit å sjekket at det ikke kolliderer med andre planer.
I de ordinære fagene minner undervisningsformen mer om klasseromsundervisning enn ordinære forelesninger. Undervisningen strekker seg over hele semesteret, med to timer undervisning i uken. Fagene undervises i mindre klasser, og det legges gjerne opp til diskusjon eller spørsmål underveis. I de fagene hvor det å avholde en presentasjon inngår i vurderingsgrunnlaget, går også store deler av tiden med til å høre på andre studenter presentere. I de fleste fagene er det også krav om 75 % oppmøte, så det kan være lurt å unngå fag som er lagt på mandager og fredager dersom man har tenkt seg på flere helgeturer. I de fleste fagene er vurderingsformen en kombinasjon av muntlig aktivitet i timene, en presentasjon og en skriftlig essay, men det finnes også fag hvor det avholdes en mindre eksamen i desember.
Vurdering av emnetilbodet
Det er et stort utvalg av engelskspråklige emner på universitetet. Etter min oppfatning varierer emnene noe fra år til år, og det er derfor ikke enkelt å skaffe seg oversikt over emnene før man reiser. I den første undervisningsuken har man mulighet til å prøve ulike fag før man deretter bestemmer seg for hvilke man vil fortsette med. Det kan være lurt å møte opp i første time i flere fag, ettersom det her gis informasjon om vurderingsform og opplegg.
Fagleg utbyte og språk
Alle professorene snakket godt engelsk og var enkle å forstå. Mitt inntrykk er at portugisere generelt snakker godt engelsk, og jeg opplevde aldri språkbarrierer utenfor universitetet heller.
Generelt er arbeidsmengden som kreves vesentlig mye mindre enn i Norge. I de fleste fag er det tilstrekkelig å møte opp i undervisningstimene, uten at det kreves noe selvstudium. For min del var det også relativt stor forskjell mellom det faglige utbyttet jeg fikk av ulike fag. Min erfaring er det heller ikke nødvendigvis er noen sammenheng mellom arbeidsmengde og faglig utbytte, men at det avhenger mer av hvilken undervisningsform professorene velger. Av de syv fagene jeg hadde var det særlig tre jeg vil anbefale som lærerike og spennende:
Shareholders’ role, rights & remedies in private limited companies (intensivfag)
EU Consumer Law (intensivfag)
Administrative Justice (ordinært fag)
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet ligger i utkanten av sentrum og er ikke en plass man tilbringer mer tid enn nødvendig.
Lisboa er en fantastisk by! Jeg vil virkelig anbefale å utforske ulike cafeer, restauranter og barer både i sentrum og i byens ulike nabolag. I tillegg har byen en rik historie slik at det er utrolig mye spennende å se.
Bustad
Jeg bodde sammen med en annen norsk student som også var på utveksling i Lisboa. Vi bodde i området Intendente/Anjos nær metrostoppet ved Indendente. Dette er et område jeg virkelig vil anbefale. Det er et stort utvalg av kafeer, barer og restauranter i området, samtidig som man kommer unna den verste turiststrømmen ved Baixa/Chiado. Herfra brukte vi 5 minutter med metro til sentrum, og omtrent 20 minutter til Universitetet.
Det er et lett forståelig og godt utbygget metrosystem i Lisboa slik at det er enkelt å komme seg rundt. Det kan derfor være lurt å forsøke å finne seg en leilighet som ligger i nærheten av et stopp. På denne måten kan man enkelt komme seg både til sentrum og til universitetet.
Sosialt miljø
Det er utrolig mange både norske og internasjonale utvekslingsstudenter i Lisboa, slik at det er godt lagt til rette for å skaffe seg et sosialt nettverk. Både ANSA og organisasjoner som Erasmus Life har en rekke arrangementer hvor man kan møte nye folk. I tillegg består klassene på universitetet bare av utvekslingsstudenter, slik at det også her er gode muligheter for å skaffe seg et sosialt nettverk.
2023
Vår 2023 - Integrert master i rettsvitskap
06.02.2023 - 30.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Det er lurt å starte tidlig med å finne bolig, da det kan være høy etterspørsel. Vi fant leilighet gjennom Airbnb, og det fungerte godt for oss. Vil videre anbefale å reise ned til Lisboa i god tid før semesteret starter for å delta på Erasmus-arrangementer, bli kjent med andre studenter, og utforske byen!
Ta med varme klær! Boligene i Lisboa er ofte kalde på vinteren, så uansett om du reiser ned på våren eller høsten får du en kald periode under oppholdet.
Undervisningsformer
Undervisningen: Denne var delt, og varierte mellom intensivkurs som varte og var ferdig etter en uke, og ukentlige klasser som gikk over hele semesteret. Intensivkursene ga 3 studiepoeng, mens de vanlige fagene ga 6. Jeg hadde jeg 4 intensivkurs, og 3 vanlige fag for å dekke de 30 studiepoengene man trengte. Timene varierte mellom en tradisjonell forelesningform, og at studenter holdt presentasjoner. Når det gjelder evalueringsformen, hadde man i noen av fagene en kort eksamen på to timer på slutten av semesteret, mens man i andre måtte skrive et essay på rundt 10-15 sider.
Vurdering av emnetilbodet
Det var mange forskjellige emner å velge mellom, selv om ikke alle fremsto like spennende. Emnetilbudet ble imidlertid sluppet ganske sent, og man må være forberedt på endringer og at emner faller bort underveis før oppstart. I starten av semesteret er det en uke hvor alle emnene har åpne klasser, slik at man får testet ut hvilke fag man ønsker å ta. Anbefaler å dra innom en del forskjellig her, fordi det er i disse timene professorene forteller om undervisningsform, oppmøtekrav, og evalueringsform.
Fagleg utbyte og språk
Stort sett alle professorene snakket godt engelsk, og det var enkelt å følge undervisningen. Jeg fikk mer ut av intensivkursene enn de vanlige fagene. Her kom det en professor fra et annet universitet, og underviste på et område vedkommende spesialiserte seg i. Særlig spennende var European and Comparative Competiton Law, European and International Energy Law. Man får en generell og oversiktelige forståelse av disse emnene på kort tid, men noe ordentlig dypdykk kan man ikke forvente.
Generelt var det ikke veldig store krav til å bestå emnene, noe som ga mer tid til å utforske Lisboa og Portugal.
Universitetsområdet og byen
Lisboa er en helt fantastisk by, så det er virkelig bare å glede seg! Her har du alltid pent vær, fine strender, gode surfemuligheter, restauranter av høy klasse (her vil jeg anbefale min personlige favoritt, A Nossa Casa. Ellers må man også innom Invicta Madragoa og Sanskar Nepal), og bra uteliv! Byen har også flere gode fotballag, så her har man muligheten til å så sett mye bra fotball.
Universitetsområdet er ganske stort, men ikke et sted å bruke veldig mye tid utover undervisningstimene. Vil heller anbefale å lese på en koselig kafe.
Bustad
Vi bodde i Principe Real, rett ved Jardim Praca das Flores, og stortrivdes. Et utrolig fint område, med hyggelige parker, restauranter, naturvinbarer og byens beste isbar (Nannarella). Ved å bo her er man nærme sentrum og alt som skjer der (uten å bo i de bråkete områdene som for eksempel Bairro), men bruker heller ikke lang tid til universitetet fordi metroen som går direkte dit er rett ved.
Sosialt miljø
Virkelig et utrolig godt sosialt miljø blant utvekslingsstudentene i Lisboa! Her er det alltid noe som skjer; fester, middager, surfing, turer å dra på osv. Det er et stort Erasmus-miljø, der alle er interessert i å ble kjent med nye folk.
Vår 2023 - Integrert master i rettsvitskap
06.02.2023 - 30.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Som de fleste andre skriver: begynn i god tid med å finne bolig. Det kan være litt utfordrende, ettersom det er høyt press på utleieboliger i Lisboa. De fineste boligene går gjerne først! Vi fant leilighet gjennom Airbnb, men andre har også hatt gode erfaringer med uniplaces. Idealista har gjerne fine leiligheter til rimeligere pris. Vær obs på gebyrer og lignende hvis du bruker uniplaces - det er sjeldent mulig å snakke med utleier før du booker, og hvis du ombestemmer deg får du ikke bookinggebyret tilbake.
Annet enn dette: bare å glede seg! Vil også anbefale å dra ned til Lisboa en god stund før semesteret skal starte. Det er masse Erasmus arrangementer i starten, og fint å ha muligheten til å bli kjent med folk før alle begynner med skole. Jo lenger tid man har i denne fantastiske byen - jo bedre ;)
Undervisningsformer
Undervisningsformen var delt og varierte mellom klasser hver uke og intensivkurs over en uke hvor man møter på skolen hver dag. Timene varierte også mellom studenter som holdt presentasjoner og en mer tradisjonell forelesningsform, hvor det ofte forventes en del aktivitet fra studentene. Evalueringsformen varierte også; i noen timer hadde man en kort eksamen på to timer med et par spørsmål, i andre måtte man skrive et essay på 15 sider. Av disse vil jeg definitivt anbefale førstnevnte, ettersom eksamenene generelt er ganske enkle. Som jeg kommer tilbake til; dra på ulike timer for å sjekke ut undervisningsformen og evalueringsform! Jeg vil også anbefale timene med forelesning og studentaktivitet i timene, da det er ganske kjedelig å høre på presentasjoner fra studenter hver uke i to timer.
Vurdering av emnetilbodet
Det var et bredt spekter av fagområder man kunne velge mellom, men kun tre emner på masternivå. Ettersom emnene på masternivå ikke var innenfor noen fagområder jeg var interessert i, valgte jeg å også ha emner på bachelor nivå. Det er veldig ulikt hva lærerne forventer av studentene, og kravene er kanskje litt høyere på masternivået.
Ellers kan overgangen fra det norske samfunnet til et ustrukturert portugisisk samfunn til tider være litt slitsomt. Dette merker man spesielt godt på universitetet. Det er overordnet lite informasjon eller så er informasjonen utilgjengelig og lite samkjørt. Her kommer litt info så dere unngår samme feil som meg:
I starten av semesteret er det en uke hvor alle klassene er åpne så man kan teste ulike klasser og justere etter hva man liker/ikke liker. Jeg droppet en del av disse, noe som var dumt sett i etterkant. Det er i disse timene professorene forteller om undervisningsform, oppmøtekrav, evalueringsform osv. Det er standard oppmøtekrav på 75% i de vanlige timene (Viktig å vite!). Noen lærere er strengere og noen er snillere på dette. Jeg brant meg på dette i starten, ettersom jeg ble syk og en av lærerne ikke ville akseptere legeerklæringen fordi den ikke var fra en portugisisk offentlig helsetjeneste. Andre lærere aksepterte legeerklæringen, så derfor er det viktig å gå i de første timene for å forstå hva hver enkelt professor aksepterer og forventer. Vær også obs på at intensivkursene kan kræsje med timene i de vanlige klassene. Noen lærere aksepterer fravær som følge av intensivkurs, mens andre gjør ikke det. Ettersom læreren ikke aksepterte legeerklæringen, og jeg hadde misforstått fraværsreglene for intensivkurs, hadde jeg allerede for mye fravær. På universitetet er det professorene som bestemmer kravene, og da var det heller ingenting Erasmuskontoret kunne gjøre, siden det var for sent å bytte fag. Jeg endte derfor med ett fag for lite til å få 30 studiepoeng. Vær derfor litt føre var!
Fagleg utbyte og språk
Dersom du er ute etter faglig utfordring er kanskje ikke Lisboa stedet for deg, hehe. Om jeg skal være ærlig var ikke fagene så spennende. Unntaket var Energirett, som var et intensiv kurs holdt av en tysk professor. I to av "hovedfagene" jeg hadde så bestod hver time av å høre på andre studenter holde presentasjoner om temaet, som var ganske kjedelig i lengden. For meg var heller ikke faglig utfordring det viktigste, da mindre skole ga mer tid til å gjøre andre morsomme ting!
Portugisisk kurs:
Jeg hadde også portugisisk kurs hver tirsdag og torsdag på kveldstid frem til midten av mai. Dette anbefaler jeg virkelig! Kan føles litt traurig i starten, ettersom man går glipp av noe sosiale ting disse kveldene. Men hvis man er fleksibel så er det fullt mulig å gjøre sosiale ting også etter timen på kveldene. Man får i hvert fall veldig mye igjen for det! Språkkurset var det mest spennende faget jeg hadde, og det faget jeg fikk mest utbytte av i løpet av oppholdet. Man lærer mye om kulturen gjennom språkkurset, ettersom læreren er portugisisk og gjerne forteller mye hvis man er interessert. Ellers er portugisisk et vanskelig språk, som kan virke umulig å lære seg når man først hører det. Men det er også et veldig fint språk, som har relativt enkle regler når man kommer inn i det. Muligheten til å snakke med lokale som ikke kan engelsk, samt gjøre seg forstått i butikker og på restauranter, synes jeg var veldig gøy. Så det anbefales sterkt!
OBS: dette får man ikke beskjed om før en liten stund i forveien, men kursene i portugisisk starter i slutten av januar mens fagene på juridisk fakultet ikke begynner før midten av februar. Derfor lurt å enten booke flybillett til midten av januar, eller vente til man vet når språkkurset starter. Det er oppmøtekrav, og kjedelig å ha brukt opp kvoten før man har begynt på kurset.
[Merknad fra Det juridiske fakultetet ved UiB] Språkkurs kan ikke inngå og graden, og dermed forhåndsgodkjennes ikke. Språkkurs må dermed tas utenom de påkrevde 30 studiepoeng juridiske emner.
Universitetsområdet og byen
Som jeg ser flere andre har skrevet: Lisboa er en by som har alt - et fantastisk byliv, hvor du har restauranter fra hele verden med utrolig høy standard (tror ikke jeg fikk servert ett dårlig måltid ila halvåret). Her utmerker A Nossa Casa seg som den beste. Bra uteliv, f.eks Bairro Alto hvor det florerer av harry barer med upåklagelig stemning. Litt utenfor Bairro Alto, i området Santos og Principe Real, finner du de koseligste gatene og titalls naturvinbarer - Black Sheep MÅ prøves. Verdens beste sted som jeg kunne ønske jeg kunne ta med hjem til Norge. Om det blir litt for varmt i sentrum, kan du ta deg turen til en av byens nærmeste strender på litt under en time. Anbefaler Fonte da Telha og Praia do Tamariz.
Universitetsområdet er ganske stort og helt ok. Det beste med universitetsområdet er at du kan få middag, dessert og juice for 3 euro!!
Bustad
Her referer jeg til det jeg skrev innledningsvis om å finne bolig. Ellers vil jeg virkelig anbefale området rundt Principe Real og Santos. Vi bodde rett ved Jardim Praca das Flores, som er verdens koseligste sted. Anbefaler å lete rundt her! Mange studenter bor litt lenger ut, f.eks i Anjos og Arroios. Det fine med å bo i principe real området er at man er i "sentrum" med en gang man går ut døren, med haugevis av gode restauranter og barer i nærheten. Man kan også gå til de fleste steder i sentrum. Det er litt dyrere i dette området av den grunn, men veldig verdt det etter min mening!
Sosialt miljø
Velger du Erasmus i Lisboa kommer du etter all sannsynlighet til å få venner for livet! Det er et kjempestort Erasmus-miljø og alle er veldig imøtekommende og interessert i å ble kjent med nye folk. Her er det mye mingling på tvers av studieretninger og vennegjenger, så du kan få deg en ny venn hver dag om du vil. Været i Lisboa oppfordrer til lange dager med sammenkomster både på strand, i parker, på rooftop barer osv. Så her er det bare å være åpen for alt og slenge seg med, du kommer ikke til å angre!
Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap
05.09.2022 - 05.02.2023Førebuingar/praktiske tips
Det er lurt å finne et bosted tidlig. Vi fant en leilighet gjennom airbnb i juni og da var det lite utvalg. Det er også mulig å finne leilighet gjennom Spotahome og Uniplaces. Når det gjelder kollektivtransport, fungerer det veldig bra med metrokort som betales månedlig (det utløper ved månedsskiftet uansett når man har fylt på). Det er mulig å møte opp tidlig på noen av metrostasjonene eller booke time på nett. Husk å ta med et fysisk bilde av deg selv som kan brukes til metrokortet.
Ellers er det lurt å pakke med seg litt varme klær, særlig til bruk innendørs da det blir ganske kaldt inne.
Undervisningsformer
Vi valgte 3 masterfag (7 credits) og 3 intensivkurs (3 credits), slik at vi totalt fikk 30 credits = studiepoeng. Man blir delt opp i klasser på rundt 20-30 stk.
Masterfagene bestod primært av at studentene presenterte et valgfritt tema innenfor faget med etterfølgende diskusjoner. Presentasjonene foregår på engelsk og varer mellom 10-20 minutter. Deretter leverer man inn et essay på rundt 5-15 sider. Det var relativt lav terskel.
Intensivkursene er typisk 2 timer hver dag i én uke. Deretter har man en avsluttende eksamen eller essay. Disse timene baserte seg hovedsakelig på forelesninger. Også her er det lav terskel for å bestå.
Vurdering av emnetilbodet
Det var mange engelske emner å velge mellom, så det var ikke noe problem å sette sammen en grei fagkombinasjon. Det er også mulig å velge flere/færre intensivkurs, masterfag eller bachelorfag - så lenge det utgjør 30 credits totalt. Derfor kan man i stor grad bestemme sin egen studiehverdag og planlegge f.eks. reiser ut fra dette.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet var helt OK. Fagene vi endte opp med å ta var International Justice, UN Law og Law and Economics samt diverse intensivkurs. Fagene var interessante og ukompliserte. Særlig Law and Enonomics opplevde vi som noe overfladisk. Når det gjelder språk, er de fleste professorene flinke i engelsk slik at undervisningen som hovedregel har gått smertefritt. Av intensivkurs, vil jeg sterkt anbefale EU Consumer Law pga. en veldig karismatisk og flink professor samt kort eksamen på slutten av kurset.
Universitetsområdet og byen
Universitet ligger litt lenger unna sentrum, men det tok oss bare 10 minutter med banen fra der vi bodde i Principe Real. Vi oppholdt oss ikke så mye på universitetsområdet, fordi vi foretrakk å lese på ulike kaféer i stedet for. Det er noe bråkete på campus, men det fungerer helt greit å lese der mellom de ulike timene. Det er i tillegg veldig rimelig mat i kantinene.
I byen er det utrolig mange gode restauranter, barer og kaféer så her er det mye å velge mellom! Det er mange spisesteder og koselige butikker i Principe Real. Rett i nærheten ligger Bairro Alto, som er et område med mange barer og følgelig mange erasmus-studenter. Vi var derfor ute der en del i tillegg til de ulike klubbene som ligger spredt. Ellers ligger Cais do Sodré, Chiado, Baixa og Rossio mer i bysentrum, så der finner man alt fra butikker til restauranter. Alfama er gamlebyen, hvor det er veldig hyggelig å rusle rundt og mye å se. Det er altså en stor by og mye å gjøre!
Det er også utrolig lett å reise andre steder. Det går f.eks. både tog og buss til Porto eller Algarve, ellers er det veldig billig å leie bil. Flybilletter til Madeira og Marokko er også superbillig.
Bustad
Jeg bodde sammen med to andre fra studiet og vi leide til slutt bolig gjennom airbnb i Principe Real. Leieprisen var på 1800 EUR (ca. 18000 kr) totalt for 3 soverom og hadde relativt god standard. Dette var inkl. strøm og internett. Dersom jeg skulle valgt igjen, hadde jeg bodd i Principe Real, Cais do Sodré, Alfama eller ved Marquês de Pombal/Avenida da Liberdade. Det frarådes sterkt å bo i umiddelbar nærhet til et område som heter Martim Moniz, da dette anses for å være et belastet område.
Sosialt miljø
I løpet av semesteret er det utrolig mange arrangementer i regi av de ulike studentforeningene (f.eks. ESN eller Erasmus Life). Ellers arrangerer ANSA opplegg for norske studenter. Det er utrolig lett å få seg både norske og utenlandske venner, siden omtrent alle reiser med samme innstilling om å bli kjent med nye mennesker og oppleve så mye som mulig.
Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap
05.09.2022 - 05.02.2023Førebuingar/praktiske tips
Finn bolig tidlig, hvis ikke blir det dyrt.
Undervisningsformer
Forelesninger fra professorer, og presentasjoner fra medelever.
Vurdering av emnetilbodet
Vi valgte 3 intensivfag og 3 ordinære fag. Intensivfagene ga 3 stp, mens de vanlige fagene ga 7 stp. Det var mange intensivfag å velge mellom, så emnetilbudet her var bra. Det var kun tre fag som ga 7 stp (vi kunne tatt fire fag som ga 6 stp hver, men ønsket å ta færrest mulig fag). Fagtilbudet var derfor begrenset. Jeg og de andre 3 norske studentene høsten 22 tok UN Law, Law & Economics og International Justice. Alle fagene var spennende!
Fagleg utbyte og språk
Innleveringer var en sentral del av evalueringen, og det ble derfor en del engelsk-skrivning. Dette var lærerikt. Både de skriftlige og muntlige engelskkunnskapene mine har blitt forbedret.
Det faglige utbytte var varierende. Fagene var ganske overfladiske, noe som i og for seg var greit. Arbeidsmengden var også betydelig mindre enn i Bergen, noe som naturlig nok påvirker det faglige utbytte. I en del av fagene valgte vi ett tema vi presenterte og skrev essay om, slik at vi fikk god kunnskap om dette temaet, men lite kunnskap om andre deler av faget.
Universitetsområdet og byen
Lisboa er en nydelig by. Den har alt du trenger; strand, sol, parker, uteliv ++. Kunne ikke vært mer fornøyd med byen.
Bustad
Jeg bodde med 3 andre fra jussen. Boligen fant vi gjennom AirBnB, men vi inngikk en privat leieavtale med utleieren da vi ønsket å unngå ekstrautgiftene til Airbnb. Det fraråder jeg andre å gjøre, da leie gjennom Airbnb gir mer sikkerhet.
Det er relativt dyrt å leie leilighet i Lisboa. Vi betalte ca 19 000 for tre personer, og bodde i Princip Real. Utrolig koselig sted som absolutt anbefales. Universitetet lå 6 togstopp unna, noe som var helt overkommelig.
Sosialt miljø
Erasmus arrangerer mye, så det er mulig å finne på nye aktiviteter hver dag. Ikke vær redd for å dra alene - folk er imøtekommende og det er mange arenaer å møte folk på!
Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap
05.09.2022 - 05.02.2023Førebuingar/praktiske tips
Det var litt å fikse før oppholdet startet, men kun de alminnelige tingene som Online Learning Agreement og leilighet å bo i. Man får veldig god oppfølging av Erasmus kontoret ved UiB og ved Universitetet i Lisboa før avreise. Erasmuskontoret i Lisboa svarer fort, er gode i engelsk og er veldig behjelpelige.
Undervisningsformer
Vi har hatt totalt 6 fag. Tre av fagene har vært "vanlige fag", mens de resterende tre har vært intensive kurs. I de vanlige fagene har vi hatt 1t50min undervisning en gang i uken. Undervisningen startet fra 12. august og slutter 16. desember. Noen av timene er tidlig på dagen (10.00-11.50) og andre er på kvelden (18.00-1950). Oppmøte i ca 4/5 av timene er obligatorisk. Den vanlige vurderingsformen er at man må holde en presentasjon på mellom 10 og 20 min og skrive en oppgave på ca 10-15 sider om det temaet man har holdt foredrag om. Det pluss muntlig aktivitet i timene er grunnlaget for karakterene.
I de intensive kursene er det undervisning på tilsammen 10 timer på en uke, hvor oppmøte er obligatorisk. I to av fagene hadde vi en eksamen som tilsvarer prøvene vi hadde i ExPhil og ExFac. I det siste faget hadde vi en innlevering på ca 3000 ord.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg er veldig fornøyd med fagene vi har hatt. De har vært interessante og veldig relevante for å praktisere jus i Norge og. Jeg har tatt UN Law, Economy and Law og International Justice + Intensive courses: EU Consumer Law, DSA og Legal Ethics. Variert og lærerikt.
Fagleg utbyte og språk
Jeg har lært mye, særlig om de temaene jeg har holdt presentasjoner i selvfølgelig. Undervisningen er bra og professorene er jevnt over gode i engelsk. Gjennom presentasjonene og muntlig deltakelse i timene har jeg også selv fått øvd mye på å snakke engelsk, som har vært veldig gøy.
Universitetsområdet og byen
Selve universitetsbygget og området rundt er helt OK. Det er en study hall der hvor det er mulig å sitte og lese. Det er også to/tre kantiner og en bar hvor det er hyggelig å sitte. Utover det er det lite å finne på ute ved skolen.
Men resten av byen er virkelig helt FANTASTISK! Lisboa har alt: kort vei til strender og natur, koselige små gater, mange concept stores som er veldig portugisiske og sjarmerende, og samtidig store åpne gater (særlig Avenida Liberdade) hvor man får skikkelig storbyfølelse. Jeg vil virkelig anbefale å bruke tid på å bare gå rundt i gatene i Lisboa (men ta med gode sko, hele byen er bakker). Det er så mange fine bygg og små spisesteder overalt, og er veldig fint å komme opp i høyden og få utsikt over byen på kvelden (Eduardo-parken eller et utkikkspunkt).
Det er imidlertid litt vanskelig å få oversikt over byen. Derfor anbefaler jeg å gjøre følgende på første utforskningsdag: Begynn ved Marques de Pombal og gå nedover langs Avenida Liberdade (gå innom Massimo Dutti) til Rossio-plassen. Her er det julemarked i desember i tillegg til matmarked de 10 første dagene i hver måned. Gå så fra Rossio til Praca da Commerce (en åpen plass med utsikt over havet). Mellom Rossio og denne plassen er det mange små firkantede gater som ble bygget etter jordskjelvet på 1700-tallet. Gå fra plassen bort til Cais Do Sodre langs vannet.
Flere tips for de veldig interesserte:
Dag 2: utforsk Alfama - start med frokost i solen på uteplassen ved Dear Breakfast Alfama.
Dag 3: Utforsk alle Concept stores i Principe Real i tillegg til parken. Trekk nedover mot Bairro Alto utover kvelden - her er det alltid liv og stemning.
Dag 4: Utforsk Chiado ("turistsentrum").
Sjekk også ut:
- Eduardo-parken (også julemarked, men veldig hyggelig ellers og)
- LX Factory - en veldig kul liten "landsby" for kunst, søte små butikker og restauranter.
- Time Out Market - matmarked, salg av fersk fisk, kjøtt og grønnsaker, og mange små restauranter.
- De fleste trener på Fitness Hut.
- Skaff metro-kort tidlig. Men OBS månedskort her varer kun ut måneden. Så kjøp i starten av en måned! (Gul linje går til universitetet)
- Strender: Costa Caparica (dra på Irmao Beachclub), Carcavelos, og strender i Cascais.
- Reis til Sintra for å se gamle slott, Belem for historie og verdens beste bakeverk: Pastis de Belem, Nazaré for å se bølgene, Algarve for enda mer varme og strender, Cascais for skikkelig sydenferiefølelse og Porto for å se en veldig kul by og dra på vinsmaking i Duoro-dalen (kjent vindistrikt her). Hvis du/dere har mulighet er det veldig kult å ha bil her for oppleve mest mulig av Portugal.
Hver gang jeg runder et hjørne finner jeg en ny bar/restaurant jeg vil prøve. Derfor har jeg her samlet mine/våre favorittsteder i en liten liste her:
Brunch:
- Fauna & Flora
- Augusto
- Dear Breakfast
- Marquise by Møbler
- Seagull Method Cafe
Gjøre skole:
- Honest greens Avenida
- Copenhagen Coffe Lab & Bakery
Middag:
- Estrela da Bica
- Fares
- El Santos
- Cevicheria
- La fugitiva Taco Bar
- ZeroZero
- Alfama Cellar
- Canthino do Avillez
- Coppola
- Café Manah
- Magnolia
- Cervejaria Ramiro
- Restaurante Federico
- BAHR restaurant & terrace
- Oficio
- Mesa de Frades for FADO - kjent folkesang! (Må testes ut!)
Barer:
- Oysters and Margarita
- Imprensa (favorittbar)
- Majong
- Quiosque Ribeira das Naus (på dagtid)
- Associação Loucos e Sonhadores
- Toca da Raposa
- K Urban (klubb)
- Sjekk ut Pink street og Bairro Alto på kveldene
- Rooftops: Java, Mama, Lumi,
Bustad
Anbefaler å begynne å se på bolig så fort som mulig. Det blir fort dyrt, og etterhvert få leiligheter tilgjengelig i sentrum. Det er dessverre ofte litt problemer med leilighetene... vi har hatt mus, noen mugg, og noen andre rotter... Så ja, få på plass en fin leilighet (gjerne gjennom Airbnb eller Spotahome) asap.
Områder:
*Principe real
- Det er her jeg bor (Rua Manuel Bernardes), og jeg er utrolig fornøyd. Det føles veldig trygt her, og det er et veldig hyggelig område.
- Veldig mange små koselige kafeer og restauranter. Ligger litt oppe i høyden. PR-parken er veldig hyggelig.
- Veldig kult område, gaten fra Rato til Miraduoro Sao Pedro har veldig mange hyggelige lokale butikker og mange digge og bra spisesteder + kule barer.
*Bairro Alto
- Kult, men veldig mye byliv så ville nok ikke bodd der.
* Cais do Sodre
- Mellom Cais do Sodre og Bairro Alto (ved Tv do Carbal) er det veldig fint å bo!
*Alfama
- Her er det også veldig fint, men bo litt oppover (ved Largo Rodrigues de Freitas hvor det er litt roligere).
Siste råd: IKKE bo i første etasje av to grunner. 1) Det kan regne ekstreme mengder her og bli flom, og da er det veldig kjipt å bo i første etasje. 2) Etasjene her er veldig lave, så alle som går på gaten ser rett inn.
Sosialt miljø
Siden det er klasseromsundervisning er det ganske lett å bli kjent med andre utvekslingsstudenter på skolen. Vi ble en liten gjeng med bla. nordmenn, tyskere, ukrainere og sveitsere. Det har vært veldig hyggelig.
I starten var det også mange Erasmus-arrangementer hvor man blir kjent med mange nye mennesker. Sjekk ut Erasmus Lisboa og ESN på instagram før avreise for å få oversikt over opplegget. Mye blir fort utsolgt, så her gjelder det å være litt på hugget. Vi fikk vite om dette først på åpningssermonien på skolen og da var det meste allerede fullbooket, men vi fikk heldigvis med oss en vinsmaking og litt annet.
Det er også mange nordmenn her, som er veldig gøy. ANSA har derfor satt i gang flere arrangementer. Anbefaler å kjøpe ANSA-medlemskap før oppholdet, for da blir alle arrangementene mye billigere. På starten av oppholdet var det båtfest og på slutten julebord, men det har også vært quizzer ol. underveis. Alle disse arrangementene har vært veldig morsomme!
Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap
05.09.2022 - 05.02.2023Førebuingar/praktiske tips
Kjøp deg en reisebok og google masse! Og tegn ANSA-studentforsikring (eller annen god forsikring) før du reiser! Jeg anbefaler ellers å komme i gang i ok tid med å se etter bosted. Vi fant leilighet i april/mai, og det var veldig deilig å ha det i boks (men det gikk også fint for de fleste som fant ila juni og juli også. Prøv å finne før august.) Vi endte opp med å finne leilighet via Spotahome, men Uniplaces, Idealista og Airbnb kan også brukes. Ellers er det fint å melde seg inn i Facebookgruppen "ERASMUS LISBOA 2022/2023 ✔️" - her legges det ut endel tips, og siden kan brukes hvis man ønsker å finne roomies eller andre Erasmusstudenter. Det opprettes også Whatsappgrupper for Erasmusstudenter på fakultetet og for nordmenn i Lisboa, så finn disse og meld deg inn! Ellers er det greit å ordne metrokort relativt tidlig i oppholdet - det er det eneste som er litt byråkratisk og kjedelig å bruke tid på, så greit å få det overstått. Når det gjelder praktiske ting på universitetet, får du mails om dette. Erasmuskontoret er veldig behjelpelige hvis man lurer på noe, og svarer raskt!
Undervisningsformer
Undervisningsformen er litt annerledes enn i Bergen, men funket bra og var en fin avveksling. Lite tid på lesesal, og mer klasseromsundervisning. Vi hadde 6 fag - 3 "vanlige" fag som gikk over hele semesteret, og 3 intensivkurs som varte i en uke. Jeg synes det var hyggelig med klasseromsundervisning - som regel var det bare rundt 2 timer skole om dagen, og du har ofte de samme fagene som masterstudentene fra andre land. Vurderingsformen er ofte presentasjon + en innlevering om et valgfritt tema innenfor fagområdet. Det var veldig greit. Intensivkursene hadde en skriftlig eksamen. Så alt i alt synes jeg undervisningsformen passet fint for utvekslingsoppholdet :-)
Vurdering av emnetilbodet
Vi fikk tilbud om 3 masterfag, så vi "måtte" velge disse. Ideelt sett skulle man kanskje hatt muligheten til å velge mellom flere fag. Men de tre tilbudte fagene var varierte og spennende, og når man i tillegg kunne velge mer fritt innenfor de tilbudte intensivkursene ble det likevel endel variasjon.
Fagleg utbyte og språk
Professorene snakket jevnt over godt engelsk og var gode forelesere i fagene sine. Særlig faget "UN Law" og "International Justice" var spennende. Andre halvdel av semesteret gikk timene i stor grad ut på å høre på andre studenter holde presentasjon. Disse var av varierende kvalitet, så da var ikke alltid det faglige utbyttet helt på topp - men samtidig fikk man innblikk i mange tema og jeg følte man ble bedre kjent med medstudentene.
Noe som var litt dumt, var at språkkurset universitetet tilbød var på kveldstid. Jeg skulle gjerne hatt tilbud om et kurs tidligere på dagen. Og timeplanen for fagene på universitetet krasjet ofte med timeplanen på andre (private) språkkurs. Hadde jeg skullet reise igjen, ville jeg nok enten meldt meg opp til 1-2 uker med språkkurs før skolen startet, eller prøvd å forhøre meg om muligheten for kurs på faste dager som passet med timeplanen på forelesningene, og avklart dette tidlig i semesteret.
Universitetsområdet og byen
Lisboa er en helt fantastisk by!!! Jeg anbefaler på det varmeste varmeste å dra på utveksling dit. Byen er ikke for stor, men stor nok til at man har et bredt spekter av nabolag, områder, ting å gjøre og ikke minst ekstremt god mat og drikke. Områder som er verdt å sjekke ut er Cais do Sodre (kåret til verdens kuleste nabolag), Alfama (gamlebyen), Craca (lokalt og hyggelig område med fine utsiktspunkter), og området rundt Eduardo-parken (litt mer "high end"-område). Metro og buss er bra for å komme seg rundt, og uber/bolt er superbillig. Dra til utsiktspunktet Miradouro de Senhora do Monte og se solnedgang, prioriter å bruke penger på å spise og drikke ute hvis du har mulighet, og gå mye rundt i starten for å bli kjent. Ser en av de andre studentrapportene lister opp mange bra spisesteder og tips. Sjekk ut disse! Noen av mine personlige favoritter: Dra til Costa da Caparica og sjekk ut "Irmao Place of Happiness" og "Go surf" - en sinnsykt digg beachklubb og surfeskolen ved siden av. Dra også til Sintra, Cascais, Carcavelos - alle ligger en kort togtur unna Lisboa. Ellers anbefaler jeg varmt å dra til Porto og Douro-dalen, og å stoppe innom Nazaré (verdens største bølger) i solnedgangen. Og såklart Algarvekysten! Ideelt hvis man har bil, men funker også fint med buss/tog. Drikk drinker på Imprensa, spis på La Fugitiva Tacobar, sjekk ut Trickys. Dra på Gulbenkian-museet, fotballkamp, og følg med på konsertfronten/standup. Og så må jeg nevne at Lisboa er kjent for å være en veldig trygg by, og at Portugiserne er superhyggelige!
Selve universitetsområdet er ikke det mest spennende, men ligger bare en metrotur unna, og det positive er at man føler at man blir litt bedre kjent utenfor bykjernen også.
Bustad
Vi bodde i Alfama (nær Sao Jorge-borgen) og trivdes supergodt der! Vi bodde litt høyt oppe i Alfama, og jeg ville kanskje valgt dette fremfor å bo lenger "ned" i området. Cais do Sodre, Principe Real, Graca funker også fint å bo! Hvis man vil ha det litt rolig - styr unna å bo midt i Bairro Alto (partyområde) eller rett ved Martim Moniz/Intendente - der kan det være endel bråk og liv om kvelden. Men inntrykket mitt var at de fleste var happy med hvor de bodde, og det er uansett lett å komme seg rundt i byen nærmest uavhengig av hvor man bor :-)
Sosialt miljø
Det er veldig lett å være sosial i Lisboa! Masse utvekslingsstudenter, Erasmus Life arrangerer mange utflukter/aktiviteter, det er mye uteliv og feks også fester på skolen. Det er også mange nordmenn i Lisboa som går på ulike skoler, så også mulig å bli kjent med folk gjennom dem. Anbefaler å melde deg inn i Whatsappgrupper for å bli kjent med folk. Og ta initiativ - de fleste er veldig gira på å finne på ting!
2022
Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap
06.09.2021 - 06.02.2022Førebuingar/praktiske tips
Søknadsprosessen er ganske grei, og erasmuskontoret ved universitetet er hjelpsomme dersom man skulle ha spørsmål. Angående fag vil jeg anbefale å velge forhåndsgodkjente fag, og deretter endre dette senere da fagene gjerne ikke er avklart før temmelig nærme kursstart. I tillegg hadde universitetet en slags "prøveperiode" hvor man kan dra på ulike forelesninger over to uker, for å se hvilke emner man synes er interessante.
Det er imidlertid enkelte av emnene som har plassbegrensninger, slik at det kan være lurt å være tidlig ute for å sikre at man får plass i de emnene man ønsker. Et annet tips er at som regel får man ikke informasjon direkte fra universitet vedrørende hva slags type evaluering, og hvor omfattende denne vil være. Derfor kan det også være lurt å ta kontakt med foreleser/emneansvarlig tidlig for å avklare dette om det er av interesse.
Undervisningsformer
De engelske emnene er enten i form av vanlige forelesninger som går over semesteret, eller i form av intensivkurs som går over en arbeidsuke. Ellers deles emnene inn i bachelor- og masterfag, hvor de er henholdsvis 6 og 7 ECTS. Intensivkursene gir 3 ECTS. Til tross for Covid-19 var alle emnene fysiske, med unntak av det første intensivkurset i september som foregikk digitalt.
Det er obligatorisk oppmøte ved alle typer forelesninger, men oppmøte er særlig viktig ved intensivkursene. Da kan man i utgangspunktet ikke ha noe fravær for å få emnet godkjent.
Vurdering av emnetilbodet
Det var en god del ulike emner å velge mellom. Flesteparten av fagene er bacherlorfag, og det var kun 6 ulike masterfag å velge mellom. I tillegg er det en rekke intensivkurs som går på ulike tidspunkter gjennom semesteret. Det ble også tilgjengeliggjort en del ytterligere intensivkurs utover i semesteret.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet av emnene var stort sett godt. Undervisningsmetoden i fagene jeg hadde var imidlertid litt ulik fra hva jeg er vant med i Norge, hvorav enkelte av emnene brukte metoder som såkalt «flip the classroom» med en stor grad av deltakelse av fra studentene. Forelesningene ga en mer generell gjennomgang av emnet, og så hadde man stort sett en del valgfrihet angående hva man ville velge å skrive oppgaven sin om. Mye av læringsutbyttet, og særlig dybdekunnskapen, kom fra selve arbeidet med innleveringsoppgavene og tilhørende presentasjon.
Ettersom alle fagene jeg hadde var på engelsk ble engelskkunnskapene merkbart bedre i løpet av semesteret. Særlig deltakelse i timene og faglig diskusjon utenfor, samt muntlige presentasjoner ga en god progresjon i muntlige ferdigheter. De skriftlige oppgavene forbedret særlig den akademiske engelsken.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger om lag 5 kilometer utenfor bykjernen. Det er gode forbindelser med metro og buss. Fakultetet er et flott bygg, og universitet har en rekke fasiliteter å by på.
Lisboa er en utrolig fin by, og har mange aktiviteter å by på. Anbefaler å gå mye, og utsiktspunktene er særlig fine for å bli kjent med byen. Det er mye god mat og et godt uteliv. Enkelte ting ble imidlertid noe påvirket av Covid-19, og for å få komme inn på mange av restaurantene og barene måtte koronapass fremvises for å komme inn. Ellers er det mange andre fine steder å dra til på dagsreise fra Lisboa, hvorav særlig Sintra og Cascais kan nevnes.
Bustad
Angående bolig vil jeg anbefale å være tidlig ute. Personlig bodde jeg i en leilighet gjennom AirBnb, som fungerte greit. Det er nok imidlertid mulig å få mer for pengene ved bruk av mer lokale sider, men dette kan også by på vanskeligheter ettersom mye av informasjonen kun er på portugisisk. Ellers er det enkelte steder man kan melde seg inn for å få avslag på bolig, for eksempel med "Erasmus card" gjennom "Erasmus Life Lisboa", men dette var ikke noe jeg benyttet meg av selv.
Sosialt miljø
Det var et veldig godt sosialt miljø ved universitet. Alle studentene var veldig imøtekommende, og det var enkelt å bli kjent med nye studenter. Ellers er Erasmus-corner ved Bairro Alto et møtested for utvekslingsstudenter hvor man får møtt mange mennesker fra ulike studier med ulike nasjonaliteter. Mange av arrangementene blir organisert gjennom bruk av WhatsApp grupper, og dette er en fin måte å komme i kontakt med andre på.
Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap
06.09.2021 - 06.02.2022Førebuingar/praktiske tips
Før oppholdet blir man bedt om å sette seg inn i og velge fag, da tar man utgangspunkt i en forhåndsgodkjent liste laget av fakultetet. Når det gjelder fagene du velger på dette stadiet, så er det bare å innrette seg på at det kan skje flere endringer og at du ikke får alle/om noen av fagene du velger her.
Undervisningsformer
Undervisningen på universitetet skjer i klasserom, ikke auditorium, som man er vant med på jussen i Bergen. Her er det en professor som snakker mesteparten av tiden, og aktivitet fra medstudenter er også etterspurt i stor grad. I flere fag vil også aktivitet legges inn i karakterfastsettelsen. Undervisningen skjer ofte uten powerpoint og pauser, noe som også er uvant.
Vurdering av emnetilbodet
Fagene er ofte mindre hva gjelder studiepoeng (eller credits). Det vil si at man har flere fag enn vanlig. Jeg hadde tre vanlige fag som var masterfag, hvor hvert av disse utgjorde 7 studiepoeng. I tillegg hadde jeg tre intensivkurs til 3 studiepoeng. Disse intensivkursene har undervisning som går over en uke, og så er undervisningen i faget over. Etter denne uken får man beskjed om hva man skal gjøre for å få evaluering. Jeg hadde multiple choice-prøve i det ene faget, og skrev en oppgave i de to andre. Det er mange fag å velge mellom, mange knytter seg til EU-rett, men det finnes flere om andre internasjonale rettsområder også.
Fagleg utbyte og språk
Når det gjelder det faglige utbytte vil jeg si det var ganske middels til lavt. Fagene er små så man kommer ikke i dybden på noen av dem, og i tillegg var timene i flere av fagene preget av at andre studenter hadde presentasjoner. Her var engelskferdighetene og kvaliteten på presentasjonene varierende. Likevel vil jeg si jeg har fått et par knagger med kunnskap som er nyttige å ta med videre.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet ligger noen stopp med metroen fra det som er sentrumskjernen. Denne turen er uproblematisk, og universitetet ligger rett ved metrostoppet. Jeg tilbrakte kun tid på universitetet da jeg hadde timer, og studerte sjeldent der. De gangene jeg gjorde det, leste jeg enten på fakultetets egen lesesal eller på en lesesal lenger det på campus. Salene er i grei standard, men forvent mer støy enn på Dragefjellet. Byen må sies å ha vært høydepunktet med hele studieoppholdet. Lisboa har nesten alt man kan drømme om. Nydelig mat, butikker, herlig atmosfære og et gøy byliv. I tillegg har byen strender som Carcavelos og Costa de Caparica kun 20 min unna med bil. Her kan man nyte stranden, restauranter og surfing hvis man skulle like det. Surfing er hvert fall noe man bør prøve under oppholdet. Det er en sosial aktivitet hvor man møter mange nye og gøyale mennesker.
Bustad
Jeg fant leiligheten på airbnb, og ville anbefalt å starte tidlig. Jeg og en annen bodde i et område som heter Principe Real, som er et finere område i byen nærme alt, noe som var veldig praktisk. Andre steder i byen som er fine er Santos, Anjos (her bor mange studenter), Alfama og Baixa.
Sosialt miljø
Jeg trivdes sosialt, og ble kjent med flere fra fakultet som var fra andre land i Europa. Utover det møtte jeg mange utenfor universitetet også, særlig nordmenn, ettersom det var veldig mange norske utvekslingsstudenter da jeg var der. Jeg surfet også en del og gjennom det møtte jeg ofte på kule folk, og ikke bare studenter. Videre finnes det flere whatsappgrupper hvor folk tar inititativ til ulike ting, her kan det være lurt å følge med og hive seg me på det man ønsker.
HAUST 2021 - Integrert master i rettsvitskap
06.09.2021 - 06.02.2022Førebuingar/praktiske tips
Skaff deg metrokort så tidlig som mulig. Om du i stedet venter til litt ut i semesteret, ender du fort opp som meg, hvor du bruker tre hele dager på å skaffe fikse noe som burde ta fem minutter.
Du kommer til å bli frustrert av hvor lite effektivt, digitalisert og generelt lite intuitivt alt av administrative ting er bygd opp, både i og utenfor skolen. En må bare akseptere at ting går saktere, tas litt mer på sparket og er mindre gjennomtenkt enn det vi er vant med fra Norge. Det gjelder å roe ned sitt eget temo og ikke la seg stresse, så er du på samme bølgelengde som portugiserne. Et tips er å ikke tro at du kan finne ut av skolerelatert ting på egen hånd, men heller spørre erasmuskontoret om hjelp. Systemet er bygd opp slik at alt av nødvendig informasjon sjelden gis ut felles, da det er forventet at studenter individuelt skal spørre om hjelp til alt mulig. Ikke veldig effektivt altså, men det holder vel flere folk i arbeid.
Undervisningsformer
Forelesningene var fysiske. Enkelte forelesere kjørte en typisk norsk monolog, mens andre igjen nærmest forventet at studentene skulle bære hele undervisningsopplegget og var totalt uforberedte. Mine beste erfaringer var av underviserne i emnene Public Procurement og Law and Economics. Public Policies var det absolutt slappeste opplegget jeg har sett av noen underviser i noen sammenheng, så om dette er et emne som tilbys, er det ikke å anbefale.
Vurdering av emnetilbodet
Emneutvalget er ganske greit, men det er en markant forskjell i hvor seriøst de forskjellige professorene tar de engelske emnene de underviser i. Mens enkelte tar undervisningsopplegget ganske seriøst, er andre veldig slappe både når det gjelder forbereredelse og generell innsats, noe som kan være demotiverende. Ettersom det er slik varierende kvalitet på underviserne, vil jeg anbefale å teste ut i hvert fall én forelesning fra de forskjellige emnene tidlig i semesteret, da man på denne måten fort forstår hvem som er særlig kompetente/gjør en innsats.
Fagleg utbyte og språk
For meg var det faglige utbyttet ganske beskjedent i mange emner, men det er interessant at flere emner har et litt bredere perspektiv enn å kun begrense seg til ren juss slik vi kjenner igjen fra Norge. Det var interessant å få litt innblikk i økonomisk teori, teorien bak forskjellige politiske initiativer og lignende.
Språkmessig får man i hvert fall god enkelsktrening, både muntlig og skriftlig. Av en eller annen grunn insisterer de fleste forelesere på innleveringer på 15-20 sider som evalueringsform, så du kommer til å produsere ord tilsvarende godt over en masteroppgave på engelsk. Det er mulig å ta kurs i portugisisk, men jeg gjorde ikke dette.
Universitetsområdet og byen
Campus er flott og inne på fakultet finner du flere kafeer/kantiner med god og variert mat til ekstremt lave priser. Området rundt campus er også fullt av restauranter og annet tiltenkt studenter.
Selve byen er fantastisk, både estetisk og kulturmessig.
Bustad
Selv om prisene på det meste i Lisboa er lave, gjelder ikke dette for boligmarkedet. Som mange andre nordmenn endte vi opp med å betale for en overpriset men sentral airbnb-leilighet. Dette er det enkleste alternativet, men det er definitivt mulig å bo mye rimeligere dersom man er villig til å gjøre en innsats. Det finnes blant annet facebooksider hvor erasmusstudenter finner hverandre for å flytte sammen.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet var veldig bra. Alle i klassen din er på utveksling og er derfor minst like interessert i å bli kjent med nye folk som det du er. Byen er full av arrangementer, både av studentorganisasjoner og lignende. Selv om det var corona, opplevde vi en stor fest på fakultetet arrangert av den lokale jussforeningen. Uteområdet ble omgjort til en klubb, med hundrevis av mennesker, både jusstudenter og eksterne. I vanlige tider er dette noe som visstnok arrangeres med høy frekvens.
Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap
06.09.2021 - 06.02.2022Førebuingar/praktiske tips
Det kan være lurt å finne et bosted tidlig. Jeg bodde sammen med én annen fra UiB, og vi fant leiligheten vår via Airbnb rundt fire måneder før vi reiste ned til Lisboa. Vi kom ned noen uker før skolestart, og fikk dermed god tid til å utforske byen og områdene rundt før skolen begynte. Det er bare å forberede seg på at man ikke får samme grad av informasjon fra fakultetet i Lisboa som det vi er vant med fra Norge. Vi måtte aktivt spørre rundt for å finne ut når skolen egentlig startet. Første tur på skolen ble en bomtur, for det viste seg at timen vi skulle i hadde blitt utsatt. E-post med beskjed om dette fikk vi først etter timen skulle ha funnet sted. Skolestart ble utsatt gjentatte ganger grunnet korona, så dette kan være mye av grunnen til en litt kaotisk oppstart.
Ellers er det lurt å skaffe seg metrokort. Det kan brukes både til å fylle på penger som man bruker når man tar metroen, eller så kan man kjøpe månedskort til rundt 40 euro, som kan brukes på (omtrent) alle turer med metro, buss og ferge. Vi tok metro til skolen, så for oss lønte det seg. Det tok noen uker å få dette metrokortet, så skader ikke å være tidlig ute. Du kan blant annet fikse det på metrostasjonen Marques de Pombal.
Merk at erasmuskontoret på skolen er velig behjelpelige, og gode i engelsk. Send dem en e-post eller dra innom kontoret deres på fakultetet dersom du trenger hjelp med timeplanen din eller lignende.
Vi tok mye Uber og Bolt-car rundt i byen. Det koster lite, og er ofte en praktisk måte å komme seg raskt fra et sted til et annet.
Undervisningsformer
Man kan velge mellom "vanlige" kurs som er på rundt 6-7 studiepoeng, og såkalte intensivkurs som gir 3 studiepoeng. Intensivkursene varer kun en uke, men det er timer hver dag, og obligatorisk oppmøte. Vi hadde tre intensivkurs og tre vanlig kurs, for å få (minst) 30 studiepoeng. Det er fysiske timer som man må delta i, og oppmøte blir stort sett registrert. I flere av klassene vi tok
Vurdering av emnetilbodet
Var en del fag å velge mellom på engelsk, så ikke noe problem å få nok fag på engelsk! Mye forskjellig å velge mellom. Vær klar over at de fagene du velger på forhånd i søknaden om forhåndsgodkjenning, ikke nødvendigvis er de fagene du ender opp med å ta. Det viste seg at fakultetet ikke tilbød flere av fagene vi hadde valgt på forhånd likevel, eller at de kun gikk på portugisisk - og derfor endte vi med å endre hele innholdet i timeplanen da vi var der nede.
Fagleg utbyte og språk
Nivået på engelsk var ikke veldig høyt, verken fra foreleserne eller de andre erasmus-studentene. Ofte var det dessverre litt vanskelig å høre hva foreleserne sa i timen, da mange ikke var helt stabile i engelsk, og til gjengeld hadde på seg munnbind. Læringsutbyttet avhenger i stor grad av egen innsats. Man kan nok legge ned minimalt med innsats og likevel komme seg fint igjennom, men dersom du forsøker å sette deg inn i de ulike fagene, kan du nok lære en del nytt. Vil likevel si at læringsutbyttet - rent faglig sett - har vært mindre for meg her enn det jeg er vant med fra UiB.
Universitetsområdet og byen
Lisboa er en utrolig fin by! Jeg vil tørre å påstå at den har omtrent alt. Nærhet til sjøen, mange kule spisesteder, fine utsiktspunkter, pen arkitektur, rikt kulturliv - for å nevne noe. Universitetsområdet lå litt utenfor bykjernen, men en rask tur med metroen om man bor i byen. Vi tok metroen fra Rato, og da var det drøye 10 minutter før vi var ved universitetet. På selve fakultetet er det et bibliotek og en studiehall - begge deler nokså nøkterne. Vi leste ofte på en lesesal 10 minutter unna fakultetet (Student’s Academic Center Caleidoscópio) eller ulike steder (bibliotek og caféer) rundt i byen.
Vil også anbefale å reise rundt i Portugal! Går masse tog og busser fra Lisboa, og koster heller ikke mye å leie bil. Dessuten kort vei til fine strender!
Bustad
Jeg bodde med én annen, og leide leilighet gjennom Airbnb. Det fungerte fint. Lurt å være tidlig ute. Man kan nok forvente en litt rimeligere leiepris enn i Bergen, men alt avhenger selvfølgelig av hvordan du vil bo. De fleste jeg snakket med betalte mellom 4000-6000 kroner i måneden.
Sosialt miljø
Supert sosialt miljø - eller i hvert fall muligheter for det! Det kryr av studenter rundt om i Lisboa. Det skjer en god del arrangementer gjennom Erasmus, men da lønner det seg å være tidlig ute med påmelding, for de fyller seg opp fort. Dette er for eksempel stranddager, rooftop-parties og turer til ulike steder rundt Lisboa, f.eks. Algarve og Porto. Et tips er å følge Erasmuslifelisboa på Instagram. Der postes stadig oppdateringer om hva som skjer. Ellers ble det også tatt initiativ i en Whatsapp-gruppe på skolen (anbefaler å laste ned Whatsapp - det er den hovedsakelige kommunikasjonsplattformen), og noe initiativ gjennom ANSA Norge. Og dessuten: lav terskel for å ta eget initiativ! Mange andre utvekslingsstudenter i Lisboa, og de fleste er ute etter nye bekjentskap, så det er bare å være litt frempå!
HAUST 2021 - Integrert master i rettsvitskap
06.09.2021 - 06.02.2022Førebuingar/praktiske tips
Pakk med deg klær for all slags vær. Store deler av semesteret vil sommerklær være nok, men det kan bli nokså surt og kaldt i vintermånedene - særlig inne, de fleste bygningene er gamle uten særlig isolasjon, hjemme hos meg var det ofte kaldere inne enn ute. Tøfler og fleece var derfor gull verdt.
Undervisningsformer
Kun helt alminnelige forelesninger.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er varierende. Det er noen ganske interessante fag og intensivkurs man kan ta, men mange av fagene er ganske basic.
Fagleg utbyte og språk
Begrenset faglig utbytte. Bør nok ikke forvente å få mer enn et innblikk i ulike fagområder.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er en stor campus med ulike fakulteter. Vi var ikke så mye utenfor det juridiske fakultetet, men der er det hele tre forskjellige kantiner med billig mat (kvaliteten er helt ok). Byen er helt fantastisk, med restauranter, barer, parker, utsiktspunkter overalt, og kort vei til stranda.
Bustad
Vi bodde i en AirBnb, som var ryddig og greit. Vi kunne nok funnet et billigere sted gjennom andre plattformer, men det føltes trygt å gjøre det sånn. Mange vi møtte bodde mye billigere, uten at det nødvendigvis gikk så mye ut over standarden. Meld deg inn i en Facebook-gruppe som heter noe sånt som "ERASMUS LISBOA [SKOLEÅR]", der er det mange som legger ut boliger til utleie.
Sosialt miljø
Lett å bli kjent med nye folk, stort studentmiljø og mange arrangementer arrangert av Erasmus!
HAUST 2021 - Integrert master i rettsvitskap
06.09.2021 - 06.02.2022Førebuingar/praktiske tips
Det er lurt å bruke tid på å finne et hyggelig sted å bo før avreise (helst litt før avreise). Når det kommer til forhåndsgodkjenning av fag, så er skolen relativt fleksible på endring av fagkombinasjoner både før og underveis i semesteret. Så det er ikke grunn til å være bekymret hvis man ikke er fornøyd med de forhåndsgodkjente fagene. Skolen publiserer for øvrig ganske sent hvilke fag de tilbyr, så det kan dukke opp interessante fag etter at man har kommet til Lisboa.
Undervisningsformer
Det er vanlige forelsninger med 50 % eller 75 % obligatorisk oppmøte. Variert hvor strenge de enkelte emneansvarlige er med oppmøtekravene.
Vurdering av emnetilbodet
Veldig varierende emnetilbud. Syntes i utgangspunktet at intensivkursene (går over én uke) var bedre enn mange av de alminnelige kursene. I fagene som går over hele semesteret så er vurderingsformen innlevering av én oppgave (stort sett valgfritt tema) og obligatorisk presentasjon på 10-20 minutter.
Fagleg utbyte og språk
Veldig varierende faglig utbytte. Mesteparten av forelesningene ble brukt til å høre på presentasjoner. Undervisningsspråket er engelsk, med mindre man velger portugisiske fag. De fleste foreleserne behersker engelsk greit og det er hverken vanskelig å henge med eller ta del i timene.
Universitetsområdet og byen
Fakultet ligger 10 min med metro nord for sentrum (gul linje), mot flyplassen. Universitetsområdet er stort og fint, med lesesaler, barer og parker. For øvrig ekstremt mange billige lunsjmuligheter på campus (ikke så digg, men veldig billig). Selv om vi stort sett både leste og spiste i sentrum.
Lisboa som by er helt nydelig. Selve byen har uttalige kule barer, utesteder, restauranter og kafeer. Man rekker garantert ikke å få sjekket ut alt i løpet av semesteret. I tillegg har man strender med gode surfemuligheter rundt hele byen.
Bustad
Vi bodde i Principe Real, som jeg anbefaler på det varmeste. Området befinner seg ved Rato metrostopp (gul linje) som tar deg rett til skolen, samtidig som det er gangavstand til sentrumkjernen. Vi leide gjennom AirBnb, noe overpriset sammenlignet med andre utvekslingsstudenter, men føltes samtidig veldig trygt. Hørte om andre utvekslingsstudenter som leide mye rimeligere gjennom Uniplaces og Spotahome. Sikkert lurt å sjekke ut ulike alternativer.
Andre områder jeg anbefaler er Intendente og Anjos.
Sosialt miljø
Det er veldig enkelt å komme i kontakt med andre utvekslingsstudenter i byen. Erasmus-Life har arrangementer og utflukter omtrent hver dag i starten av semesteret. Anbefaler derfor å kjøpe billetter til ulike Erasmus-arrangementer i starten av semesteret. Det er for øvrig et stort studentmiljø i hele byen.
Høst 2021 - BA kunst
13.09.2021 - 04.02.2022Førebuingar/praktiske tips
- If you are going in the winter, pack enough warm woolen clothes, even though its in the European south and sunny and warm outside, you will need warm clothing inside, as the majority of building does not have insulation.
- Get yourself a monthly travel card for the metro, it will save you a lot.
Undervisningsformer
There are practical labs/workshops in which one can work independently or in courses, as well as theoretical courses (these however are mainly in Portuguese and a bit poor in quality). In general this academy is very traditional in a classical sense. Be prepared to deal with a lot more bureaucracy of handing in continuous process reports of your projects during the semester.
Vurdering av emnetilbodet
I was excited about offers to work with glas (vidro) and marble (pedra) - as subject areas not available at KMD fine arts education.
In general the faculty is a lot more classically structured in their academic approach (instead of getting ECTS points at the end of the semester through presenting all work together, here ECTS points are collected through individual courses). This can either be a painful - or motivating experience, as it will force you to PRODUCE in various materials. I would recommend choosing courses higher up in the years, in which one has to develop a "free project" for increased independence and to get away from "exercises" or syllabi that seem slightly irrelevant when seen in a contemporary artistic sense.
Fagleg utbyte og språk
There was an additional Portuguese class available, but sadly it happened online, as I went on my exchange during the covid pandemic.
Universitetsområdet og byen
Lisbon is a breathtaking city with a lot of history, that will inspire in many ways.
The faculty is located in the posh part of town which can make it hard to find a reasonable priced lunch.
Bustad
It can be tricky to find housing in Lisbon, I recommend the website and app idealista.pt. and to plan enough of time to find housing.
2021
Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap
17.02.2021 - 30.07.2021Førebuingar/praktiske tips
Søknadsprosessen er ikke spesielt krevende, og fakultetet i Lisboa er hjelpsomme. Jeg vil anbefale å legge inn forhåndsgodkjente fag ved søknad ettersom du enkelt kan endre dette senere (dessuten er det normalt at det på søknadstidspunktet ikke er avklart hvilke fag fakultetet tilbyr).
Undervisningsformer
Universitetet tilbyr både bachelor- og masterfag som tilsvarer henholdsvis 6 og 7 credits, og intensivkurs som tilsvarer 3 credits. Under mitt opphold var det en begrensning at studenter maksimalt kunne følge 4 intensivkurs. Jeg hadde derfor 3 bachelorkurs og 4 intensivkurs, og var veldig fornøyd med det.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er noe begrenset, men har nok av interessante emner (særlig intensivkursene). Det er ganske enkelt å få ståkarakter, men for de beste karakterene må en nok beregne noe arbeid.
Fagleg utbyte og språk
Faglig utbytte var noe begrenset, men engelskkunnskapene forbedret seg kraftig.
Universitetsområdet og byen
Lisboa er en helt fantastisk by som tilbyr alt en måtte ønske seg innen rimelig avstand - det er et yrende nattliv samtidig som strand (og surf) kun er en halvtime unna. Kollektivtransport (metro og tog) fungerer meget bra.
Bustad
Jeg vil anbefale å skaffe seg bolig ganske raskt ettersom det særlig i de populære strøk ofte er lite tilgjengelig. Jeg bodde i Principe Real, som jeg var meget godt fornøyd med.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er kjempebra - jeg ble kjent med masse mennesker fra hele Europa. Det var veldig enkelt å skaffe seg venner!
Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap
17.02.2021 - 30.07.2021Førebuingar/praktiske tips
Prosessen med forhåndsgodkjenning av fag kan ta tid, så det er lurt å være tidlig på ballen her. Selv valgte jeg flere fag som ikke var forhåndsgodkjente og godkjenningsprosessen tok derfor tid. Ett av fagene (corporate taxation) manglet også nødvendig emneinformasjon (typ det som kalles emnebeskrivelse og læringsutbytte på uib sine nettsider) så jeg måtte få vertsfakultetet til å sende dette til UiB slik at UiB kunne forhåndsgodkjenne faget.
Ellers sender vertsfakultetet veldig mye mail, så det kan være lurt å lage en mappe i outlook kun for mail relatert til utveksling. Oppdatert liste over engelske fag for det kommende semesteret blir for ekesempel sendt via mail (med jevnlige oppdateringer), hvilket også betyr at man ikke kan stole blindt på forrige semesters liste over engelske fag.
Undervisningsformer
Grunnet covid foregikk all min undervisning digitalt, ettersom jeg kun hadde masterfag. Undervisning i flere av fagene på bachelornivå (flere av disse er på UiB sin liste over forhåndsgodkjente fag) foregikk riktignok fysisk i perioder, men samlet sett var også mesteparten av undervisningen digital også for disse fagene.
Den digitale undervisningen var av varierende kvalitet. Mitt inntrykk er at de fleste foreleserne riktignok benytter powerpoint, men tidvis med altfor mye tekst og for høyt tempo. Foreleseren i faget "international organizations" brukte ikke powerpoint eller andre visuelle hjelpemidler, som for min del gjorde det vanskelig å kategorisere de ulike temaene hun snakket om. Særlig i lys av at forelesningene varer i halvannen til to timer uten pause (dette gjelder de fleste fagene. Den norske modellen med 45min * 2 er ikke innarbeidet på samme måte, men i intensivkursene, som ofte har utenlandske forelesere, hadde vi stort sett pause midtveis.
Vurderingsform for de vanlige fagene mine (corporate taxation, law of international organizations og European Union procedural law) var en innlevering ved slutten av semesteret i tillegg til muntlig fremføring i de to første. Vurderingsformen for intensivkursene var skriftlig eksamen, men form og lengde varierte fra kurs til kurs. Enkelte hadde multiple choise, andre langsvaroppgaver. Alt i alt veldig overkommelig hvis man følger med under forelesningene.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er relativt god, og det er nok engelske fag til at man kan velge en rekke ulike fagkombinasjoner bestående av kun engelske fag.
Selv valgte jeg en kombinasjon av 3 masterfag (7 ECTS hver) og 3 intensivkurs (3 ECTS hver). Intensivkursene går over en uke forelesning hver dag, i motsetning til de vanlige fagene som stort sett går parallelt over hele semesteret.
Fagleg utbyte og språk
Faglig utbytte varierte fra fag til fag. Faget Eurpean Union procedural law anbefales virkelig, ettersom foreleseren er dyktig og pedagogisk og legger ut forberedende materiale før hver forelesning, inkludert en rekke dommer fra EU-domstolen. Hvis man ønsker å lære mer om EU systemet er dette faget et godt alternativ, og vi gikk vesentlig mer i dybden enn hva vi rakk under NIRI.
"Corporate taxation" er etter min mening håpløst hvis man ikke allerede kan en god dose skatterett, av to grunner: For det første fordi det nesten ikke er forelesninger i faget (og de få som er varte i alt fra 15-40 min) og fordi foreleseren er veldig lite pedagogisk. I tillegg startet nesten alle forelesningene alt for sent.
Intensivkurset "Asylum and immigration law and policy of the European Union" var veldig lærerikt og anbefales.
"Globalisation and international protection of human rights" ga meg derimot ikke annet utbytte enn en oppfriskning fra rettsstat og menneskerettigheter.
Språklig sett har utbyttet vært stort. Jeg hadde som sagt bare engelske fag, og det tok kort tid å komme inn i den akademiske engelske skrivestilen.
Samlet sett er undervisningsbelastningen lagt under det en jusstudent er vant med i Bergen.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger et lite stykke nord for sentrum, men gode t-baneforbindelser gjør reisetiden kort. Universitetsområdet minner mer om et klassisk "campus" enn UiB. Nå skal det sies at jeg arbeidet mest hjemmefra ettersom all undervisning foregikk digitalt.
Selve byen er liten til å være en europeisk hovedstad (ca en halv million innbyggere) og det meste er innenfor gåavstand. Hvis man foretrekker kollektivtransport er metronettet godt utbygd, og bussforbindelsene gode. Ellers er byen preget av flotte, gamle murhus og nydelige grønne parker. I tillegg er byen overraskende kupert, som gjør at man har en rekke "utkikkspunkter" (kalt "miradouros") over hele byen som egner seg godt for både soloppgang, solnedgang og festligheter:)
Verdt å nevne er også byene rundt, som absolutt anbefales å besøke. Porto, Peniche, Ericeira, Sagres, Algarve og Setubal er eksempler på byer som alle er innenfor 2-3 timer kjøreavstand, og jeg anbefaler virkelig å reise rundt i Portugal. Selv leide vi bil ved en rekke anledninger (som for øvrig er veldig billig) og besøkte en rekke steder.
Bustad
Jeg bodde hele oppholdet i en leilighet booket via Airbnb med en annen utvekslingsstudent fra Bergen. Vi kjente hverandre ikke fra før, men kom i kontakt før avreise og booket leiligheten. Personlig var jeg ikke veldig interessert i å bo med 10-12 andre, så denne løsningen passet meg perfekt.
Hvis man ønsker å bo med andre utvekslingsstudenter er det vanlig å poste innlegg Erasmus Lisboa sin Facebook gruppe.
Leiligheten vi bodde i er lokalisert i Principe Real, et veldig sentralt område av Lisboa med koselige murhus og kafeer på hvert gatehjørne. Dette er en av de dyrere stedene i byen, men til gjengjeld er alt innenfor gåavstand- inkludert det kjente barområdet Barrio Alto.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet blant utvekslingsstudenter er veldig bra, selv under korona. Starten av oppholdet var riktignok litt spesielt, ettersom Lisboa var i full lockdown. Men selv under lockdown arrangerte Erasmus life Lisbon og andre studentorganisasjoner digitale quizer etc, og via whattsapp-grupper for erasmusstudenter ble plenty spaserturer arrangert.
Utvekslingsstudenter er etter min erfaring alltid på utkikk etter nye bekjentskaper, og jeg tror ikke det er noen grunn til å være redd for å bli sittende inne alene.
Til sist må det nevnes at surfemulighetene i Lisboa er helt fenomenale. Mye av fritiden min gikk med til surfing i Lisboa og omegn, og det var enkelt å finne likesinnede med samme interesse
Vår 2021 - Integrert master i rettsvitskap
20.02.2021 - 12.06.2021Førebuingar/praktiske tips
Generelt er det en del nytt å sette seg inn i, så det kan være lurt å sette av litt tid til å få oversikt over alt som skal gjøres. Men man får alt man trenger av informasjon både fra universitetet i Bergen og i Lisboa, så søknadsprosessen er ganske grei. Både i Bergen og Lisboa var de veldig hjelpsomme og svarte raskt på spørsmål. Forhåndsgodkjenning av fag kan være litt knotete, spesielt siden ULisboa ikke hadde publisert alle fagene som var tilgjengelige før vi måtte søke om forhåndsgodkjenning og ordne Learning Agreement. Jeg ordnet det sånn at jeg valgte fag som allerede var forhåndsgodkjent, også byttet jeg når jeg kom til Lisboa. Det gikk veldig greit, men vær obs på at ULisboa ikke legger ut like detaljerte beskrivelser av emnene som vi er vant med, så du må kanskje kontakte professoren direkte for å få nok informasjon om emnet til at UiB kan forhåndsgodkjenne det.
Undervisningsformer
Undervisningen i våres var stort sett digital pga korona, men vanligvis er det undervisning på campus. Skolen tilbyr bacheloremner på 6 ECTS, masteremner på 7 ECTS og intensivkurs på 3 ECTS. Jeg valgte 4 intensivkurs og 3 bacheloremner. Bacheloremnene hadde én forelesning i uken hver, og intensivkursene har forelesning hver dag i en uke, før man avslutter med en innlevering/multiple choice test eller lignende. Bachelorfagene avsluttet enten med en skriftlig eksamen, innlevering eller fremføring. I forelesning varierer det veldig hvor mye som kreves av studentene. I de aller fleste snakket professoren uten særlig mye deltakelse, mens i Fundamental Rights-faget jeg tok var det forventet at vi kom forberedt og deltok gjennom hele økten.
Vurdering av emnetilbodet
På ULisboa har de ganske mange engelske emner å velge mellom, så man klarer fint å sette sammen en kombinasjon som er interessant dersom man ikke vil ha fag på portugisisk. Generelt synes jeg utvalget var bra, og jeg tok for det meste fag jeg synes var interessante.
Fagleg utbyte og språk
Hvor mye faglig utbytte man får varierer både fra fag til fag og hvor mye innsats man legger ned. Fagene jeg tok var beregnet til studenter på bachelornivå, så da blir det jo gjerne noe enklere enn det vi er vant til. Likevel er et interessant å få et annet perspektiv på emner man allerede har vært innom. Intensivkursene er også veldig interessante, for de handler gjerne mer om spesifikke tema. For eksempel tok jeg et fag som bare handlet om Brexit.
Alle fagene jeg tok var på engelsk, så det er klart at den akademiske engelsken forbedret seg veldig, både skriftlig og muntlig.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger litt utenfor sentrum, men er veldig lett å komme seg til med metro. Den gule linjen stopper rett utenfor universitetet, og fra sentrum kan man ta den enten fra Rato eller Marques de Pombal, det tar ca. 10 minutter. Campus var helt ok, vi tilbragte ikke så mye tid der siden all undervisningen var digital.
Lisboa er en helt fantastisk by. Byen er liten nok til at det er lett å komme seg rundt, og du har både shoppingområder, gamlebyer, uteliv osv. Det er masse miradouros hvor man f.eks. kan se soloppgang eller solnedgang, koselige kafeer og tradisjonelle restauranter, og i gamlebyen Bairro Alto er det samlet masse barer og utesteder. Kollektivtransport fungerer veldig bra, og man kan kjøpe månedskort man kan bruke på både metro, buss, ferge og tog. I tillegg er det kort vei til strendene (ca en halvtime/tre kvarter) hvis man vil surfe, og det er gode forbindelser med buss eller tog til flere andre steder utenfor Lisboa hvis man ønsker å reise litt. Det er også lett og relativt billig å leie bil hvis man vil reise lenger eller ønsker seg mer frihet.
Bustad
Det er lurt å begynne tidlig med å se på leiligheter og områder man ønsker å bo i, da det er mange studenter som flytter til byen samtidig. Man kan finne bolig enten på Facebook (Erasmus Facebook-grupper) eller nettsider som f.eks. Uniplaces eller InlifePortugal. Erasmus Life Lisboa tilbyr også hjelp til å finne bolig. Jeg brukte Uniplaces, som jeg synes var oversiktlig og enkel å bruke. Men man bør være obs på scam, og mange nettsider tilbyr også videovisning hvis man ikke har kommet ned enda. Et annet alternativ er å booke en Airbnb eller et hostel de første dagene, og dra på visninger etter man har kommet ned. Jeg bodde i Marques de Pombal, og trivdes veldig godt med den beliggenheten. Det er et litt mer "fancy" område med mye kontorer osv., men det er sentralt med tanke på metro og det tar ca 15 minutter å gå til Bairro Alto, ca. 20 til Cais do Sodre. Det er også en del studenter som bor der. Ellers er det veldig fint i Principe Real, Rossio og Chiado (selv om det kanskje er litt mer turister der til vanlig enn det det var i vår), Santos, Anjos og Intendente blant annet.
Jeg valgte å bo med andre utvekslingsstudenter, og anbefaler det dersom man er interessert i å bli godt kjent med folk fra andre land og å trene på engelsken. Man kan enten finne folk å bo med via Facebook og booke leilighet sammen, eller booke rom. De plattformene jeg nevnte over er det stort sett utvekslingsstudenter som bruker.
Sosialt miljø
Det er veldig lett å bli kjent med andre utvekslingsstudenter. Jeg anbefaler å melde seg inn i diverse WhatsApp-grupper (de postes på Erasmus sine Facebook-grupper) og å være litt frempå. Alle du møter er interessert i å bli kjent, så det skal ikke bli noe problem å få seg venner. Erasmus arrangerer også diverse arrangementer, selv om det ble litt amputert i starten da Portugal var i lockdown. Men vanligvis er det et stort utvalg, f.eks. quiz, middager, bar crawl, surfedager osv.
2020
Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap
10.02.2020 - 12.06.2020Førebuingar/praktiske tips
Jeg vil anbefale å finne bolig via AirBnB relativt tidlig i forveien. Det finnes også alternative boligplattformer, det finnes for eksempel flere facebookgrupper for Erasmusstudenter i Lisboa, hvor det legges ut boliger. Flere jeg ble kjent med hadde også funnet boliger via UniPlaces, men her er det visstnok en del svindlere som opererer. I tillegg er visst olx.pt (portugisisk "Finn.no") en mulighet. Jeg har inntrykk av at de fleste ender opp med å betale mellom 400 og 600 euro for et enkeltrom i kollektiv. Det er selvsagt også mulig å leie hotell eller et midlertidig rom i et par uker i starten, slik at man får sett seg rundt og gått på visninger, men flere boliger vil jo da også være utilgjengelig fordi man er sent ute.
Jeg ser at flere som har vært her tidligere semestre har skrevet at man er nødt til å møte opp fysisk på Erasmus-kontoret (som heter "GERI" på Faculdade de Direito ved Universidade de Lisboa) for å få meldt seg opp til intensivkurs. Jeg er usikker på om dette fortsatt gjelder. Jeg var selv ikke meldt opp til noen fag i det hele tatt før jeg møtte opp på GERI-kontoret. Jeg hadde ikke lykkes med å få tilsendt utfyllende emnebeskrivelser av fagene jeg hadde tenkt til å ta fra GERI, og jeg fikk derfor heller ikke forhåndsgodkjent disse fagene av UiB. Siden jeg ikke hadde forhåndsgodkjenningen i orden, kunne jeg heller ikke få signert Online Learning Agreement, og kunne i tur heller ikke velge fag ved Universidade de Lisboa. Et salig administrativt kaos, med andre ord. Da jeg møtte opp fysisk fikk jeg beskjed om at utfyllende emnebeskrivelser ofte ikke var tilgjengelig før senere i semesteret. Jeg ble samtidig meldt opp til de kursene jeg ville ta, også intensivkurs. Jeg vil nok derfor anbefale å reise ned en uke eller to før semesteret starter, selv om også dette kan være vanskelig å få informasjon om. Jeg fikk først beskjed om når vårsemesteret startet den 13. januar, og valgte derfor å kjøpe flybilletter ned før jeg visste når undervisning faktisk startet (13. februar).
Det gjelder helt generelt at informasjonsflyten fra GERI er svært, svært dårlig, spesielt sammenlignet med utvekslingskoordinatorene ved det juridiske fakultet på UiB - som er veldig behjelpelige og svarer raskt på spørsmål. Det er en helt annerledes byråkratisk kultur ved Universidade de Lisboa. Man kan ikke alltid regne med å få nødvendig informasjon tilsendt på mail, og må ofte sitte i kø i opptil en time utenfor GERI-kontoret for å spørre spesifikt om det man trenger informasjon om. Tilsynelatende vil heller GERI prioritere å bruke timesvis på å besvare de samme spørsmålene fra et titalls studenter, enn å sende ut en epost som gir den samme informasjonen til alle Erasmusstudentene samtidig. Resultatet blir at man må belage seg på å få mye informasjon via "word of mouth" fra medstudenter og via WhatsApp-grupper.
Det tydeligste eksempelet på informasjonsflyten ved universitetet er vel at vi fikk beskjed om tidspunkt og sted for første forelesning, dagen ETTER den hadde vært.
Man bør bestille metrokort så snart som mulig, dette tar tid å produsere, opptil 10 dager om jeg husker rett. Man må møte opp fysisk på en metrostasjon hvor dette kan bestilles. Hvis man er under 23 år får man en egen studentrabatt på metrokort, men man må ha et skjema fra universitetet. Det kan være lurt å ta med ekstra passbilder hjemmefra om man har dette, man trenger dette til metrokort og flere andre ting.
Undervisningsformer
Det er tre forskjellige typer emner tilgjengelige for Erasmusstudenter:
1) Intensivkurs (3 ECTS/studiepoeng) som går over én uke, stort sett med 2 timer forelesning hver dag den uken. Oppmøte er obligatorisk for å få bestått. Vurderingsformen er typisk enten en multiple choice-prøve på ca én time, eller en innlevering med variabelt omfang. Prøven eller innleveringen avholdes/har frist 2-3 uker etter "undervisningsuken" i faget. Hvilke intensivkurs fakultetet tilbyr varierer fra semester til semester, fordi kursene ofte avholdes av innreisende professorer som da tilbringer en kort tid ved fakultetet og underviser i et fagfelt de har spesialkompetanse i. De aller fleste av kursene undervises på engelsk, men det er også en rekke fag som undervises på f.eks. spansk, portugisisk, italiensk eller tysk. Emnetilbudet spenner vidt, et tilfeldig utvalg fra mitt semester er: “Brexit: process and impact on EU and member States' law“, “Introduction to the North American Constitution“ og “Construction contracts in the system of German Civil law“. Totalt tilbudte fakultetet opprinnelig (før korona) 21 forskjellige intensivkurs, men flere av disse ble avlyste som en følge av Korona.
2) Bachelornivåkurs (6 ECTS) som går over hele semesteret. Disse har enten 1 eller 2 forelesninger i uken, men disse varer igjen stort sett bare i 50 minutter hver. Vurderingsformen er stort sett enten skriftlig eksamen eller en større innlevering, gjerne også i tillegg til enten en muntlig presentasjon eller en mindre innlevering midtveis i semesteret. Fakultetet har en oversikt over kurs som undervises på engelsk - disse er egentlig en engelsk "subclass" (tilsvarende en storgruppe) av hovedkurset som undervises på portugisisk for de "lokale" studentene. De lokale portugisiske studentene tar selv både hovedforelesningene (tilsvarende vanlige store forelesninger på dragefjellet) og egne portugisiske subclasses, mens Erasmusstudentene kun tar "sine" engelskspråklige subclasses. Dette har ingen reell betydning for deg, såfremt du ikke tenker å følge undervisning på portugisisk: de engelske "sub-klassene" er bygget opp for å utgjøre et helhetlig emnetilbud, og bygger altså ikke på det som er gjennomgått i de portugisiske forelesningene. Det tilbys færre fag på bachelornivå enn intensivkurs, våren 2020 tilbudte fakultetet 7 forskjellige kurs: Administrative Law II, Comparative Law, Law of the European Union, Environmental Law, Labour Law II, International Economic Law og Fundamental Rights.
3) Masternivåkurs (7 ECTS), som etter alt å dømme er helt like som kurs på bachelornivå. Det var et ganske begrenset antall masternivåkurs (3) tilgjengelige, og jeg tok ingen selv.
Felles for alle kursene er at de undervises som vanlige forelesninger med alt fra 10-40 studenter i salen, avhengig av hvor mange som tar kurset. Det kreves generelt lite deltakelse fra studentene. Jeg måtte avbryte oppholdet mitt i Lisboa på grunn av Korona, og fulgte derfor forelesningene via Zoom de siste månedene av "utvekslingsoppholdet".
I noen av fagene forventes det at man leser artikkelutdrag eller lignende som forberedelse til forelesningene, men dette er mer unntaket enn regelen. Det er ingen fast pensumlitteratur.
Karakterskalaen går fra 1-20. Det varierer tydeligvis om stryk er 10 eller 12. Det kreves ikke mye for å bestå, men det gis sjelden karakterer over 17. Karakterene omgjøres til A-E på den endelige karakterutskriften du får, men det er ikke fast om f.eks. en 16 er B eller C, dette avgjøres (tilsynelatende) av en slags normalfordeling.
OBS: i en del fag teller deltakelse i forelesningene med i vurderingsgrunnlaget, og man kan eksempelvis få opptil 2 karakterer høyere av å ta ordet jevnlig. Dette kan virke litt uvant for norske studenter, spesielt fordi portugisiske studenter som er vant til dette ofte tar ordet for å si påstander/spørsmål/utsagn som ikke egentlig driver undervisningen fremover eller er interessant for noen andre, fordi de vil ha "extra credits" for deltakelse.
Vurdering av emnetilbodet
Hvis man er interessert i å velge intensivkurs, er det et relativt bredt emnetilbud. Hvis man vil ta bachelornivå- eller masternivåkurs på engelsk er det smalere emnetilbud, men det er helt tilstrekkelig til at de fleste nok vil finne noe de har en viss interesse for. Kvaliteten på undervisningen spriker, og varierer sterkt med de pedagogiske ferdighetene og engelskkunnskapene til den aktuelle professoren. Noen bruker Power Points, men langt de fleste snakker bare gjennom hele forelesningen. Forelesningene i intensivkursene gjennomføres ofte som 2+ timer uten pause, noe som gjerne kan virke litt uvant (og uhensiktsmessig) for norske studenter som er vant til 45+45min.
En styrke ved emnetilbudet ved Universidade de Lisboa er at valgmuligheten mellom intensivkurs, bachelor- og masternivåkurs gir deg ganske stor fleksibilitet mtp. å skape det utvekslingsoppholdet du selv ønsker:
Dersom man ikke drar til Lisboa for de største faglige utfordringene, men heller ønsker mye tid til overs for å utforske byen og resten av landet, er intensivkurs midt i blinken. Da har man totalt 10 uker undervisning (dersom man tar 30 ECTS), og har resten av tiden tilgjengelig til andre aktiviteter. Det er som nevnt også et stort spenn i tilbudet av intensivkurs, så jeg vil tro at de fleste kan finne flere fag som er interessante.
Dersom man ønsker et mer ordinært semesterløp, der man får gått litt mer i dybden av fagene, passer både bachelornivå- og masternivåkurs bra. Dersom man ønsker å bli ordentlig "integrert" i Erasmus-miljøet, ved å ha en mer fast tilknytning til campus gjennom å gå på forelesninger der flere ganger hver uke og møte folk der, så vil jeg gjerne anbefale å ta i det minste ett eller flere slike "vanlige" bachelornivå-/masternivåkurs.
Jeg tok selv ett intensivkurs, og to kurs på bachelornivå, ettersom jeg allerede hadde 15 studiepoeng spesialemner. Intensivkurset besto av 5 x 2 timer forelesning og en multiple choice test uken etterpå. De "vanlige" bachelornivåkursene hadde 2 x 50 min forelesning i uken, fordelt på 4 dager. I begge fagene var vurderingsformen en større innlevering, på henholdsvis 12 og 20 sider. Vi skulle egentlig hatt presentasjoner i begge fagene, men dette ble avlyst på grunn av Korona. Fra ca 16. mars ble forelesningene gjennomført over Zoom, og dette funket omtrent like bra som ved fysisk oppmøte.
Hvis du, slik som jeg gjorde, drar alene til Lisboa, eller bare generelt har lyst til å bli godt kjent med Erasmusstudenter fra andre land, vil jeg nok anbefale å ta i det minste ett "vanlig" bachelor-/masternivåkurs. Jeg ble selv godt kjent med studenter fra bla. Tyskland, Østerrike og Argentina gjennom å ha jevnlig undervisning med dem og å finne på noe sammen etterpå, og tilbrakte fritiden min (som jeg hadde mye av) sammen med disse. Man kan jo selvsagt bli kjent med folk på samme måte på intensivkurs også, men jeg synes i alle fall det var hyggelig å ha fag med de samme folkene hver uke.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet jeg sitter igjen med er helt ok. Som nevnt varierer kvaliteten på undervisningen, og det er ingen pensumlitteratur - dette setter sine naturlige begrensninger for faglig utbytte. Det faglige utbyttet ble gjerne også avkortet ytterligere av at det kun ble Zoom-undervisning store deler av semesteret. Faglig utbytte var uansett ikke hovedgrunnen til at jeg valgte å dra på utveksling til Lisboa.
Jeg synes imidlertid det ga et godt språklig utbytte å få trening i å skrive juridisk engelsk over et lengre tidsrom, og å måtte snakke engelsk i forelesninger og ellers på fritiden.
Dersom jeg hadde vært i Lisboa hele semesteret, og hadde vært tidlig nok ute med å melde meg på, ville jeg definitivt tatt et språkkurs i Portugisisk. Disse arrangeres for en billig penge av de forskjellige fakultetene, men blir veldig tidlig fullbooket (før semesteret starter). Man får faktisk ECTS-poeng for disse kursene, som går ukentlig gjennom hele semesteret.
Hvis man ønsker å ta et fag på portugisisk, har jeg forstått det slik at foreleserne er behjelpelige med å tilrettelegge slik at en selv med begrensede portugisisk-ferdigheter kan klare å bestå et fag som undervises på portugisisk.
Universitetsområdet og byen
Lisboa er en fantastisk by å være Erasmusstudent i. I tillegg til et deilig klima, har byen et yrende tilbud av restauranter, barer, nattklubber og kafér. Det er nydelige strender en halvtime unna med buss eller tog. Kollektivtilbudet er godt, og byen er lett å komme seg rundt i. Det er masse andre Erasmusstudenter i byen, og de drar ofte til litt de samme stedene, så det er lett å bli kjent med folk fra mange ulike land .
Siden oppholdet mitt ble avkortet, fikk jeg dessverre ikke reist rundt i Portugal slik som jeg opprinnelig hadde planlagt.
Universitetsområdet ligger nord for sentrumskjernen, og er lett tilgjengelig med metro. Fakultetsbygget holder relativt høy standard, og både forelesningssaler og andre klasserom er relativt fine. Det er flere kantiner på fakultetet, hvor du kan kjøpe en ok lunsj for en billig penge: 3 euro for varmrett, suppe, brød, drikke og dessert. Fakultetet har også et bibliotek og en større lesesal.
Bustad
Jeg vil anbefale å bo sentralt, fremfor å bo nærme universitetsområdet. Hvis man f.eks. bor hvor som helst langs gul eller grønn metrolinje, er det lett å komme seg til universitetet, og ellers hvor som helst i byen.
Jeg bodde selv ved mellom Intendente og Anjos-stoppet, og var veldig fornøyd med dette. Det tok meg i underkant av 15 min til universitetet, og kort tid til alt annet byen har å by på.
Sosialt miljø
Det er et veldig hyggelig miljø blant Erasmusstudentene på Universidade de Lisboa, og i byen for øvrig. De aller fleste er veldig åpne mennesker som er interessert i å bli kjent med andre mennesker og oppleve byen. Det er et veldig stort antall tyske utvekslingsstudenter, i tillegg til flere fra Italia, Polen og Østerrike.
Det er ikke like lett å bli kjent med portugiske studenter, siden man sjelden har fag sammen med noen av dem, og ellers er på "Erasmus-fester" og "Erasmus-aktiviteter". Det er likevel fullt mulig, og jeg opplevde portugisere generelt som veldig hyggelige og imøtekommende. Gjennom en venn ble jeg kjent med flere portugisere, og jeg vil anbefale enhver å prøve å bli kjent med noen av dem som faktisk bor i Lisboa.
Opplegget fra studentorganisasjonen på fakultetet var veldig dårlig da jeg var der. Vi hadde en felles lunsj før velkomstseremonien som fakultetet arrangerte, og fikk en omvisning av lederen for studentorganisasjonen etterpå, men det var alt. Siden hørte vi ikke noe mer fra dem. Jeg mistenker at dette er mer unntaket enn hovedregelen, for de som var her på høstsemesteret hadde en Welcome Week ala fadderuke tidlig i semesteret, og det ble arrangert flere fester utover semesteret. På forhånd hadde riktignok studentorganisasjonen opprettet en felles WhatsApp gruppe for alle de innreisende studentene ved Faculdade de Direito det semesteret, og vi brukte denne gruppen til å avtale en del forskjellige aktiviteter.
Det finnes to større felles studentorganisasjoner i Lisboa, ELL og ESN, som arrangerer arrangementer nesten hver dag for alle Erasmusstudenter i Lisboa. Disse arrangerer alt fra fester, walking tours, pubcrawls, utflukter til steder i Lisboa og til andre byer (og land), surfekurs osv. Det koster 15 euro for medlemskap i hver av disse, som er påkrevd for en del av arrangementene de arrangerer, men da får også man lavere priser på arrangementene deres og på en del utesteder i byen. Jeg hadde bare medlemskap i ELL, og har inntrykk av at dette er den mest populære.
Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap
11.09.2019 - 10.02.2020Førebuingar/praktiske tips
Vi fant bolig via Airbnb allerede i mars. Dersom man vil ha en grei pris er det nok lurt å gjøre dette i god tid før man drar ned.
For å velge intensivfag er man nødt å fysisk møte opp på universitet. Dette kan være lurt å tenke på i forkant ettersom det var problematisk for enkelte ettersom en del at disse ble oppfylt. Dermed var det flere som ikke fikk plass på de ønskelige fagene. I tillegg går det nokså treigt og uoversiktlig ved FDUL, og fagene startet ikke før omlag 2 uker etter introduksjonsdagen. Det er dermed vanskelig å planlegge i starten ettersom det er usikkert når fagene faktisk vil starte.
I tillegg er det lurt å skaffe seg metrokort etter at man har fått godkjenning på skolen at man har student. Ofte er det lang kø for å få tak i dette, og i tillegg tok det rundt 10 dager å produsere dette. Det anbefales imidlertid å skaffe seg dette ettersom kortet kan fylles på hver måned (30 euro for de under 24), og det er mulig å bruke det til både metro, tog og buss.
Undervisningsformer
Ved Universitet i Lisboa kan man velge mellom intensivkurs og ordinære fag som går over hele semesteret. Intensivkursene varer kun i en uke, hvorav det er 2 timers obligatorisk undervisning hver dag. Disse gir 3 studiepoeng og tema for disse varierer fra semester til semester. Dette kan være alt fra forsikringsrett i USA til energy law og filosofi. Det er dermed varierende hvor nyttig disse vil være. På den andre siden er det nokså enkelt å bestå i disse fagene ettersom det ofte er en innlevering i etterkant av kurset.
Når det gjelder de ordinære fagene gir disse normalt 6 studiepoeng hver, hvor deltaking i timen ofte vil ha betydning for den endelige karakteren. Det er dermed ofte obligatorisk å være tilstede i timene, selv om det virket som de fleste av lærerne ikke var så strenge på akkurat dette. I tillegg er det ofte en innlevering på slutten av semesteret (i desember). Jeg valgte derfor å ta seks intensivkurs og to ordinære fag som gikk over hele semesteret. Dette synes jeg fungerte fint.
Vurdering av emnetilbodet
Det er vanskelig å vite på forhånd hvilke engelske fag universitet har ettersom dette trolig vil endre seg når man kommer ned. Jeg valgte to "ordinære" fag og seks intensivkurs, herunder kun engelskspråklige fag. Her valgte jeg comparative law og economy and law. I Comparative law måtte man skrive en 20 siders lang innlevering, mens i economy and law var det en innlevering med valgfritt tema på 2500 ord + fremføring på rundt 5 minutter om temaet man valgte. De fleste fagene hadde imidlertid ikke pensum, så man var avhengig av å følge med i timene.
Når det gjelder intensivkursene er dette som nevnt kurs som består av 2x5t i en uke. Innholdet varierte og det var blant annet "aviation law", "introduction to Portugese law" og "introduction to American law". Mange av disse fremstår derfor nokså snevre og nytten man får i ettertid varierer. På den andre siden var det spennende å både få en introduksjon til amerikansk rett og lære mer om EU rett i blant annet energy law.
Fagleg utbyte og språk
Jeg valgte kun engelske fag, og tok heller ikke språkkurs på portugisisk. Selv om engelskkunnskapene til de portugisiske var varierende, var de fleste professorene nokså gode i engelsk. Jeg føler dermed at engelskkunnskapene har blitt forbedret gjennom semesteret ettersom all undervisning går på engelsk. I tillegg er det svært lærerikt å skulle skrive alle innleveringer på engelsk.
Universitetsområdet og byen
Jeg er veldig fornøyd med valg av utvekslingssted! Lisboa er en fin by med gode kafeer, restauranter, godt klima og strand like ved. Dersom man ønsker å ta turen til stranden for å slappe av eller surfe (det er flere ulike surfeskoler), er det nokså enkelt å komme seg til enten Costa da Caparica med buss eller med tog til Carcavellos. Skolen startet ikke før i slutten av september, noe som var veldig behagelig ettersom været var veldig bra i starten. I tillegg er Portugal en god del billigere enn Norge, noe som kommer godt med som utvekslingsstudent.
Selve skolen lå 4-5 km fra bykjernen, men det går helt greit å komme seg hit ved hjelp av metroen. Jeg ville imidlertid valgt å bo i området vi gjorde istedenfor å bo nærme skolen.
Når det gjelder selve byen bør man ta turen til gamlebyen "Alfama" og ta turen til Castelo de Sao Jorge eller et av byens vakre utsiktspunkt (miraduro) for å se utover byen. Dette er veldig fint til solnedgang. Når det gjelder uteliv anbefales det å ta turen til Bairro Alto. Her ligger det mye barer og i tillegg "Erasmus-corner" hvor man kan kjøpe en halvliter øl for under 10 kr. I tillegg kan det anbefales å ta turen til byens rooftops, blant annet Park og Topo.
Når det gjelder trygghet følte jeg meg alltid trygg i Lisboa. Mitt inntrykk er at det er lite kriminalitet, men at lommetyveri er et større problem. Dette gjelder særlig ved Erasmus-corner hvor det er mye folk samlet på et lite område.
Utenom å være i Lisboa leide vi bil i starten av semesteret og dro til Algarvekysten. Dette var en veldig fin tur hvor vi fikk sett ulike byer langs kysten. I tillegg dro vi på helgetur med tog til Porto som ligger nord i landet. Dette er utflukter jeg vil anbefale at man gjør. I tillegg ser Azorene veldig fint ut, men vi dro dessverre ikke dit.
Bustad
Vi var tre veninner fra UiB leide en Airbnb leilighet for hele oppholdet. Leiligheten hadde grei standard og hadde tre soverom. Vi betalte rundt 4800 kr hver i måneden, inkludert strøm. Vi var tidlig ute og fant leiligheten allerede i mars. Virket som det var vanskeligere å finne noe til denne prisen om man ventet for lenge. Utenom airbnb vet jeg at andre fikk leilighet gjennom Erasmus life Lisboa eller Uniplaces. På sistnevnte må man imidlertid være obs på å ikke bli lurt. Leiligheten vår lå i området Alameda, hvilket er midt mellom sentrum og skolen i avstand. Det tok dermed omtrent 25 min med metro til skolen. Det kan her nevnes at metroen er veldig grei og fungerer fint.
Sosialt miljø
Flere kvelder, særlig i starten, møtes utvekslingsstudentene for å ta noen øl i Bairro Alto eller finne på andre aktiviteter. I tillegg ble det arrangert en "welcome week" med ulike aktiviteter. Det er dermed ikke et problem dersom man drar alene ettersom det er en god del utvekslingsstudenter på skolen. Det ble også opprettet en egen whats-app gruppe for Erasmusstudenter ved det juridiske fakultetet, og en Buddyordning. I tillegg er det mulig å delta på idrettslag på skolen.
I tillegg arrangerer Erasmus ulike turer til blant annet Nazare, Porto, Algarve, samt "fotturer" i sentrumsområdet. Her må man ofte være medlem av Erasmus for å kunne melde seg på. Det kostet rundt 20 euro for Erasmuskortet, men da vil man kunne være med på en god del aktiviteter og reiser til en gunstig pris. Blant annet fikk man 2-timers surfeskole for kun 12,5 euro på Costa da Caparica.
Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap
11.09.2019 - 10.02.2020Førebuingar/praktiske tips
UiB gir god informasjon om hva som må gjøres i forkant av utvekslingsoppholdet når det kommer til det formelle, som dokumenter og tidsfrister.
Vi fikk ikke de endelige fagtilbudene fra Universitetet i Lisboa, eller melde oss på, før vi møtte fysisk opp hos FDUL. I tillegg blir noen av kursene fylt opp relativt raskt, så jeg anbefaler og reise ned så tidlig som mulig dersom du ønsker å kunne velge mellom alt som tilbys. Når du har valgt fag er det viktig å sende mail til utvekslingskoordinatorene ved UiB for å få disse forhåndsgodkjent. UiB var hjelpsomme og svarte raskt.
Administrasjonen i FDUL er noe treig. Dette gjelder både fagtilbud, oppstart av forelesninger og å svare på mail. Det tok 2-3 uker etter vi hadde valgt fag og frem til forelesningene faktisk startet, og da fikk vi gjerne vite det dagen før. Det ordner seg til slutt, så her gjelder det bare å være tålmodig.
Man bør skaffe seg metrokort så raskt som mulig, ettersom dette tar 1-2 uker å produsere. Dette kan gjøres på flere av de større metrostasjonene, hvor man må fylle ut et skjema og levere et passbilde. Kortet kan fylles ut hver måned, og brukes både til metro, tog og buss.
Undervisningsformer
Universitetet tilbyr både vanlige emner og intensivkurs.
De vanlige emnene er på 6 eller 7 studiepoeng. Det er vanligvis to timer forelesning i uken gjennom hele semesteret. Oppmøte er som regel obligatorisk, eller det kan gjøres slik at oppmøte teller som en del av karakteren. Foreleser bestemmer eksamensform og -tidspunkt. Denne består gjerne av en innlevering eller skriftlig prøve mot slutten av semesteret.
Intensivkursene gir 3 studiepoeng og varer i en uke. Det er vanligvis er 2 timers forelesning hver dag med obligatorisk oppmøte. Også her er eksamensformen opp til foreleseren. I de fleste fagene hadde vi 2-3 uker på å skrive en innlevering.
Vurdering av emnetilbodet
Det var et greit antall engelske fag å velge mellom som også ble godkjent av UiB. Det var mye spennende å velge mellom, og mulighet for å ta fag som kombinerer juss med andre fagfelt, særlig økonomi.
Fagleg utbyte og språk
Jeg valgte kun engelske fag, og vil si at det gir godt utbytte dersom man ønsker å forbedre sin juridiske kompetanse på engelsk. For de som
ønsker å ta et portugisisk språkkurs anbefaler jeg likevel å prøve ut et portugisisk kurs. Da får man språkstipend fra lånekassen og langt flere fag å velge mellom. Jeg har forstått det slik at foreleserne kan tilrettelegge både undervisning og eksamensform slik at man skal kunne bestå faget selv med begrenset kunnskap i portugisisk.
Ingen av fagene jeg valgte hadde pensumlitteratur, og dermed ble læringsutbyttet svært avhengig av foreleserne. Kvaliteten på forelesningene var varierende, men de fleste holdt et greit nivå.
Ettersom fagene gir færre studiepoeng enn vi er vant til fra UiB vil de også være en god del snevrere. Kunnskapen man sitter igjen med vil derfor ofte være enten noe overfladisk eller begrenset til et snevrere område. Eksempelvis hadde jeg intensivkursene "Introduction to US Law of Risk" og "Philosophy of Law".
Universitetsområdet og byen
Lisboa er en fantastisk by med mye å by på. Dette både når det gjelder restauranter og cafeer, parker, strender, uteliv og kultur. Prisene ligger også en god del under de norske, så man får mer ut av stipendet her enn hjemme.
Det er en rekke flotte områder man kan besøke. Gamlebyen Alfama byr på trange gater og sjarmerende bygninger, med flere cafeer langs gatene. I Bairro Alto finner man flust med hyggelige barer og restauranter. Hvis man vil på stranden, er det ikke langt med buss til Costa da Caparica eller med tog til Carcavellos. Lisboa er en by med mange bakker, og på toppen finnes det ofte flotte utkikkspunkter (miradouro) med utsikt over byen og koselige cafeer. Det er lite kriminalitet, og jeg følte utrykk da jeg gikk rundt i byen verken på dag- eller kveldstid. Det er imidlertid en del veskenappinger, så pass godt på verdisakene dine.
Hvis man ønsker å se mer enn bare Lisboa er det veldig greit å komme seg rundt med tog eller leiebil. Vi tok tog til Porto for en helg, som er en flott havneby lengre nord i landet. Vi leide også bil og kjørte ned til Algarve, en region helt sør i landet. Her finner man vakre strender og turområder. I tillegg fikk jeg noen dager på surfecamp i Ericeira (tok uber dit) og i Marokko (med fly). Alle destinasjonene anbefales!
Universitetsområdet ligger litt utenfor selve bykjernen, men det er kjapt å komme seg dit med metro. Fakultetet er fint og velholdt, og med tre kantiner som tilbyr både mat og alkohol, stort bibliotek og en større lesesal.
Bustad
Vi var tre venninner som fant bosted gjennom AirBnb, og var fornøyde med det. Her gjelder det å være tidlig ute dersom man ønsker å finne noe med god standard til en billig penge. Vi bestilte allerede i april, og fant en helt grei leilighet like vel metrostoppet Alameda. Vi betalte 480 euro i måneden per person, med alt inkludert.
Det var også flere som fikk seg bolig på andre måter. Man kan booke rom i kollektiv gjennom Uniplaces eller kontakte en av de to Erasmus-organisasjonene i byen. Har hørt at det er en del ymse på disse sidene, så vær forsiktig med hva du betaler for før du har fått sett leiligheten! Det er også mulig bo på et billig hotell de første ukene, og finne bosted mens man er her gjennom lokale utleiesider. Slik får man mulighet til å gå på visning før man bestemmer seg.
Leiligheten vi valgte lå ca. midt mellom bykjernen og universitetsområdet. Jeg var fornøyd med det valget. Det tok ca. 10 minutter å komme seg begge steder med metro, og det var roligere enn å bo midt i sentrum. Andre greie områder å bo i er Anjos, Independente, Marqûes Pombal og Campolide og Saldanha.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Lisboa og på fakultetet var veldig bra! Jeg opplevde portugiserne som svært hyggelige og gjestfrie mennesker, hvor de fleste snakket engelsk. Det er også mange utvekslingsstudenter på skolen, hvor de aller fleste er interessert i å møte nye folk og få venner.
Studentorganisasjonen på skolen lager Facebook og Whatsapp-grupper for utvekslingsstudentene som jeg anbefaler og bli med i. Her er det noen som inviterer til å finne på noe nesten hver eneste dag, særlig begynnelsen av oppholdet. Studentorgnisasjonen arrangerer en Welcome Week for Erasmus-studentene i starten av semesteret med masse gøye arrangementer. De arrangerer også en rekke fester som finner sted på fakultetet i løpet av semesteret som var gøy å få med seg. I tillegg finnes det flere idrettslag og andre organisasjoner på skolen man kan engasjere seg i.
Det finnes to Erasmus-organisasjoner i byen (ELL og ESN) som arrangerer masse billige fester og utflukter. Dette er alt fra walking tours, surfekurs, turer til andre portigisiske byer, pubcrawl og mye mer. Det koster ca. 15 euro å melde seg inn, men til gjengjeld får man gode priser både på arrangementene og på diverse utesteder i byen. Det anbefales også å ta noen turer til Erasmus Corner i Bairro Alto på kveldstid, hvor massevis av utvekslingsstudenter samles i gatene.
Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap
11.09.2019 - 10.02.2020Førebuingar/praktiske tips
Jeg anbefaler å bruke litt tid på å finne et hyggelig sted å bo på forhånd. Dette kan bl.a. gjøres gjennom airbnb, erasmusu og lokale sider som idealista.pt. Hyggelige områder å bo i er Anjos, Intendente, Martim Moniz, Principe Real, utkanten av utelivsområdet Bairro Alto mv. Dersom du ønsker å ta t-banen direkte til universitetet må du bo ved gul linje. Samtlige av de norske studentene fra UiB bodde ved grønn linje høsten 2019. Vi var fornøyd med dette da man som regel bare er på skolen to-tre dager i uken.
Undervisningsformer
Som utvekslingsstudent ved Faculdade de Direito, Universidade de Lisboa kan du velge mellom ordinære fag på 6 eller 7 ECTS eller intensivkurs på 3 ECTS. Intensivkursene går over en uke med to timer forelesning om dagen, mens de vanlige emnene går over hele semesteret med ca. 2 timer forelesning/seminar i uken.
Det er opp til professoren i det enkelte faget å avgjøre hvilken evalueringsmetode som benyttes, så dette må du sjekke når du kommer ned. Flere av professorene legger opp til at man skriver en lengre oppgave på 8 - 20 sider.
Vurdering av emnetilbodet
Det var et helt greit antall spennende fag på engelsk. Jeg vil imidlertid understreke at jeg ikke valgte Lisboa pga. av emnetilbudet eller et mål om stort faglig utbytte.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet mitt har vært greit. Jeg hadde Comparative Law, Law and Economics og intensivkurs. Foreleserne i Comparative Law og Law and Economics var begge faglig dyktige og forholdsvis gode i engelsk. Jeg fikk stort utbytte av Law and Economics-faget gjennom arbeidet med den obligatoriske innleveringen. Hva angår intensivkursene, så var interessant å få et innblikk i ulike fagområder, men gjennomgangen blir litt overfladisk når kurset kun varer en uke.
Universitetsområdet og byen
Lisboa er en herlig by som har masse å by på. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med valg av studieby! Jeg vil særlig anbefale å dra til utsiktspunktene som er spredt rundt i byen (f.eks. Miradouro da senhora do monte, Miradouro Graca og Miradouro de Santa Luzia). Det er også flere fine strender litt utenfor byen (Carcavelos, Costa da Caparica, Cascais mv.), gode restauranter og et veldig bra uteliv. Det er også enkelt å ta turer ut av Lisboa, og jeg endte opp med å dra til Porto og Marrakech.
Bustad
Jeg bodde ved Intendente i en leilighet med tre andre internasjonale studenter. Jeg fant leiligheten gjennom idealista.pt og betalte 550 euro i måneden. Jeg var veldig fornøyd med både leiligheten og området. Largo de Intendente er et veldig hyggelig torg med mange gode kafeer, restauranter, butikker og utesteder. Uansett hvor du velger å bo vil jeg virkelig anbefale å ta turen innom utestedet/kulturhuset Casa Independente.
Sosialt miljø
Det var lett å få et godt sosialt miljø i Lisboa. Vi var seks nordmenn som reiste ned samtidig og ble gode venner. Vi kom også lett i kontakt med andre utvekslingsstudenter og masterstudenter fra andre universiteter i byen. Jeg anbefaler å være litt frempå i fakultetets fadderuke og å dra ut på Erasmus Corner der man enkelt møter andre internasjonale studenter. Fakultetet var flinke til å samle studentene ved å bl.a. opprette en egen whatsapp-gruppe.
Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap
11.09.2019 - 10.02.2020Førebuingar/praktiske tips
Vi fikk god informasjon fra UiB om hva som måtte gjøres før vi reiste ned hva gjelder søknad, frister osv.
Det er greit å være klar over at administrasjonen på fakultetet i Lisboa er noe treg, og at man bør følge opp ting litt på egenhånd. For eksempel måtte jeg purre for å få tilsendt Acceptance Letter i forkant av oppholdet. Men selv om ting tar tid her nede sammenliknet med det vi er vant til i Norge, så ordner det seg alltid til slutt. Ellers har jeg erfart at det som regel er lettere å få tak i Erasmus-kontoret per telefon enn mail, så vil anbefale å ringe dersom man har enkle spørsmål.
Når det gjelder det endelige fagvalget bør man være tålmodig. Vi fikk ikke vite hvilke fag fakultetet hadde å tilby for semesteret før vi møtte opp i september. Angående startdato for forelesninger fikk vi gjerne ikke beskjed før et par dager i forkant. Ellers vil jeg råde kommende studenter til å reise ned nokså tidlig for registrering og oppmelding til fag da fagene og spesielt intensivkursene fyller seg opp nokså raskt. Selv reiste jeg ned den 2. september, og da var det ledig plass på alle de fagene jeg ønsket å ta. Forelesningene startet imidlertid ikke før i midten av september. Så hvis man vil legge inn en liten roadtrip for eksempel, så er perioden mellom registrering og skolestart et perfekt tidspunkt å gjøre dette på.
Undervisningsformer
Fakultetet tilbyr både vanlige fag på 6/7 studiepoeng og en del intensivkurs på 3 studiepoeng. De vanlige fagene har som regel to timers forelesninger i uka, mens intensivkursene går over én uke med to timers forelesning hver dag.
Det forventes gjerne at studentene deltar mer i timen sammenliknet med i Norge, og i enkelte fag er deltakelse eller en enkel fremføring en del av vurderingsgrunnlaget for den endelige karakteren.
Eksamensformen varierer fra fag til fag og består gjerne i en innlevering, skriftlig eksamen eller multiple choice.
Vurdering av emnetilbodet
Det var mer enn nok engelske fag å velge mellom, og mye interessant å velge i. Når det gjelder de vanlige fagene er det mer den type generelle emner som vi er vant til i Norge som for eksempel komparativ rett, forvaltningsrett og økonomi kombinert med juss. Temaet for intensivkursene varierer fra semester til semester og er gjerne litt smalere, f.eks. tok jeg "Aviation Law" og "Energy Law".
Fagleg utbyte og språk
Selv tok jeg kun intensivkurs, og føler at jeg sitter igjen med varierende læringsutbytte. Noen av intensivkursene hadde svært gode forelesere fra profilerte universiteter rundt om i verden, mens andre intensivkurs hadde forelesere som så vidt kunne engelsk slik at det ble svært vanskelig å følge. Selv om jeg ikke tok noen av de vanlige fagene har jeg inntrykk av at foreleserne ved fakultetet er flinke både når det gjelder språk og fremstillingsevne.
Jeg tok kun engelske fag, og føler at det har hjulpet på ordforrådet når det gjelder juridisk engelsk. Hvis man ønsker å lære seg portugisisk under utvekslingsoppholdet kan det være lurt å melde seg på et språkkurs. Dette gjorde jeg ikke selv, men så vidt jeg har forstått kan man velge mellom en intensivkurs i starten av semesteret eller et kurs som går over hele semesteret med forelesninger 1-2 ganger i uken. Dersom man tar et portugisisk fag får man også ekstra støtte fra lånekassen.
Universitetsområdet og byen
Lisboa er en fantastisk by! Det er mye å oppleve både når det kommer til mat- og kulturopplevelser. I tillegg ligger det nydelige strender bare en halvtime unna med buss eller tog. Det enkleste er å komme seg til Costa da Caparica med buss eller ta toget langs kysten til Carcavellos, eventuelt til en av den mindre strendene som ligger på veien dit.
Universitetsområdet befinner seg i utkanten av bykjernen (Cidade Universitária). Her ligger det juridiske fakultetet sammen med mange andre. Selve fakultetet er pent og velholdt med tre ulike kantiner, bibliotek og lesesal.
Bustad
Jeg og to venninner valgte å leie en Airbnb-leilighet som ligger veldig greit til i Alameda (10 minutter med metroen til "alt"). Vil anbefale å finne en leilighet i nærheten av et metrostopp, da dette definitivt er den enkleste måten å komme seg fra A til B på i Lisboa. Ellers kan det også være greit å være tidlig ute med å finne bolig hvis man er komfortabel med å booke usett. Selv booket vi leiligheten allerede i april, og fikk en leilighet med god standard til kun 480 euro i måneden per person.
Ellers bør kommende studenter være forberedt på at det ofte er svært dårlig isolerte boliger. Pakk ullsokker, ullundertøy og skjerf. Det er nemlig nesten like kaldt inne som ute!
Sosialt miljø
Vi ble tatt veldig godt imot på fakultetet! De har en egen gruppe på fakultetet som består av jusstudenter som organiserer en rekke ulike aktiviteter og sosiale sammenkomster for Erasmusstudentene de første ukene i semesteret slik at det er lett å møte og bli kjent med andre studenter. Ellers er det også enkelte "undergrupper" med ukentlige treninger som man kan delta på, som f.eks. fotball eller løping. Mye av utelivet foregår i Bairo Alto som har mange koselige og små barer. Her finner man også Erasmus Corner som er åpen hver dag, hvor det også er gode muligheter for å møte på andre utvekslingsstudenter som studerer noe annet enn juss.
Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap
11.09.2019 - 10.02.2020Førebuingar/praktiske tips
I forkant av utvekslingsoppholdet blir man satt godt inn i hva som må gjøres. UiB er flinke til å informere om tidsfrister for søknader, dokumenter som skal sendes til vertsuniversitetet osv. Det var også enkelt å få svar på ting man lurte på i forkant ved å sende mail til de ansvarlige på fakultetet for utvekslingsstudentene. Det var heller ikke vanskelig å søke om erasmusstipend eller å melde seg til fag. Det tok imidlertid noe lenger tid å få svar fra administrasjonen ved FDUL.
Et tips om man skal studere ved Universidade de Lisboa ville vært å dratt så tidlig som mulig. Selv om oppstarten med forelesninger og fag var litt treig grunnet at man måtte velge fagene på nytt ved oppstart, ville jeg vært tidlig på skolen for å sørge for å få fagene man har lyst på. De engelske kursene ble ganske raskt fullt opp og det lønner seg dermed å være tidlig ute.
Et annet praktisk tips er å ordne metrokort med en gang man kommer seg på plass ettersom dette tar litt tid å få i orden. Det er mye kø i starten og man er nødt å vente et par dager før det er klart til å bli hentet. Dette kan man gjøre på metrostasjonen ved universitetsområdet. Prisene er greie og det lønner seg sett i forhold til å betale enkeltbilletter. Et tips er å ordne med confirmation document på universitetet først slik at du får studenrabatt.
Undervisningsformer
Man har muligheten til å velge mellom vanlige emner med 6 eller 7 ECTS og intensivkurs med 3ECTS. Intensivkursene gikk over en uke med to timer forelesninger til dagen, mens de vanlige emnene gikk over hele semesteret med ca. 2 timer forelesning i uken.
Undervisningsformen var for det meste lik i de fleste fagene jeg hadde, med typiske forelesninger på engelsk i hvert fag. Noen av professorene krevde muntlige presentasjoner som gjerne utgjorde 20-30% av karakteren, mens andre professorer gjorde ikke det. Annerledes fra UiB var likevel at oppmøte hadde betydning for sluttkarakteren i de fleste fagene og at det i større grad var lagt opp til deltakelse i forelesningene. Det var professoren i hvert fag som avgjorde hvilken evalueringsmetode som ble brukt i hvert av emnene.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet var ganske bredt og det ble tilbudt et greit antall emner på engelsk. Imidlertid, som jeg nevnte ovenfor, blir de ulike kursene raskt fullt opp så det gjelder å være tidlig ute. Et minus var likevel at det endelige fagtilbudet ikke var endelig oppdatert før etter vi ankom Lisboa, noe som innebar at vi var nødt til å endre learning agreementen til nye emner ved skolestart. Dette gikk imidlertid fint og UiB var behjelpelige med å forhåndsgodkjenne de nye emnene raskt.
Fagleg utbyte og språk
Personlig tok jeg alle mine emner på engelsk og hadde et godt utbytte av dette. Jeg følte at mine akademiske språkkunnskaper ble godt utviklet under oppholdet ettersom man skriver en rekke engelske innleveringer og er nødt til å uttrykke seg muntlig både gjennom diskusjon i klassen og presentasjoner. Jeg vet også at det er mulig å ta språkkurs i portugisisk og at man kan få innvilget et språkstipend om man ønsker dette. Inntrykket mitt er at FDUL er flinke på å tilrettelegge undervisningen for utvekslingsstudenter som ønsker å ta fag på portugisisk.
Hva gjelder det faglige utbytte har dette vært varierende. Jeg fikk best faglig utbytte av de "vanlige emnene" på 6 ECTS som gikk over hele semesteret. Jeg hadde comparative law og law and economics hvor begge professorene holdt et godt nivå. Når det gjelder intensivkursene var disse i regi av tilreisende professorer. Noen av professorene holdt et veldig høyt nivå, mens andre et noe lavere. Ettersom disse kun er 3 ECTS fikk man imidlertid litt mindre utbytte rent faglig ettersom det ble mer en introduksjon til hvert enkelt rettsområde.
Universitetsområdet og byen
Lisboa er en helt perfekt by å studere i etter min mening. Selv om det er en storby og hovedstad er det likevel en veldig oversiktlig by og det er enkelt å komme seg rundt. Ettersom man både har bykjernen og strandmuligheter er det mye å finne på. Man kan dra til Algarvekysten, til Belem, Cascais, Sintra og veldig mange andre fine steder enten ved metro eller ved å leie bil. Vi fikk gjort mye selv om vi kun var der i 4 måneder grunnet enkel transport og ikke så altfor store avstander. Det er også en rekke fine utsiktspunkter over byen som for eksempel Miraduoro do senhora do monte m.flr. Man kan også dra til gamlebyen Alfama, dra over broen til Costa da Caparica og for eksempel surfe på Carcavelos. Det er mye fint å se uansett hvor du går og en rekke koselige cafeer og butikker.
Universitetsområdet ligger et lite stykke unna bykjernen, men med veldig god metroforbindelse. Jeg syntes universitetsområdet var fint og greit utstyrt med bibliotek, kantiner og study halls. I løpet av oppholdet fant jeg imidlertid ikke noen lesesal slik som man har på UiB og det var et ganske høyt støynivå i study hallen på skolen, flere valgte derfor å sitte på biblioteket hvor det var litt roligere.
Bustad
Jeg leide leilighet sammen med to andre studenter fra Norge gjennom Airbnb. Jeg syntes dette fungerte ypperlig ettersom alt av forsikring og depositum var inkludert i prisen. Vi leide for ca. 630 euro per person noe jeg tror er relativt høyt sett i forhold til hva andre betalte. Prisen ble nok litt høy fordi vi var sent ute, så jeg ville anbefalt å fikse bolig så raskt som mulig. Jeg er imidlertid veldig glad for at vi valgte Airbnb pga. tryggheten og standarden på leiligheten.
Jeg vet imidlertid at det er flere andre muligheter å skaffe seg bolig på, blant annet gjennom uniplaces eller andre nettsider. Da ville jeg imidlertid reist opp tidligere å dratt på visninger ettersom man aldri vet om man blir utsatt for lureri eller ikke. En annen mulighet er å bli medlem i Erasmus gruppen på Facebook hvor det ofte blir lagt ut nye bokollektiver.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet var veldig godt både mellom oss norske utvekslingsstudenter, men også de internasjonale utvekslingsstudentene. I tillegg opplevde jeg portugiserne som veldig hyggelige og imøtekommende med gode engelskkunnskaper. Videre har Erasmus en rekke arrangementer og sosiale aktiviteter man kan delta på noe som gjør at man blir raskt kjent med nye. Det ble også opprettet Whatsapp-grupper for erasmusstudentene på skolen i regi av studentorganisasjonen, her ble alle nye erasmusstudenter tilbudt å bli medlem ved innsjekk på skolen. I denne gruppen blir det planlagt aktiviteter daglig, alt fra fest til surfing og utflukter. Videre er det også åpent for alle å delta på ulike idrettsaktiviteter på skolen, noe jeg ville anbefalt om man har lyst å komme bedre i kontakt med de portugisiske studentene.
2019
Haust 2018 - Integrert master i rettsvitskap
14.09.2018 - 02.02.2019Førebuingar/praktiske tips
UiB gir jo god informasjon om hva som må fikses av formelle ting før man reiser ned. Utover dette kan jeg jo tipse om å ha is i magen når det gjelder fagvalg, for endelig emnetilbud kommer gjerne veldig sent. Min erfaring var at utvekslingskoordinatorene på UiB var veldig hjelpsomme og svarte raskt angående endringer i Learning Agreement osv etter at vi var kommet ned og fikk vite hvilke emner som faktisk ble tilbudt. Jeg vil også tipse om å fikse transportkort med en gang du kommer ned - dette gjøres på enkelte metrostasjoner, man må fylle ut et skjema og ha med passbilde, og så tar det en uke å produsere kortet. Dette kortet kan da brukes som månedskort, og brukes på både metro, trikk og buss. I 2018 kostet dette 36 euro i måneden. Ta gjerne med noen kopier av passet ditt, det kan være nyttig både for å skaffe transportkort og i andre sammenhenger.
Undervisningsformer
Det tilbys intensivkurs som vanligvis gir 3 studiepoeng. Disse varer gjerne en uke, med 2 timers obligatorisk undervisning på engelsk hver dag.
Tema for disse intensivkursene varierer fra semester til semester alt etter hvilke gjesteforelesere som kommer, så det kan være mye ymse, alt fra italiensk forvaltningsrett til amerikansk helserett. Eksamensform for intensivkurs er gjerne en innlevering i etterkant av kurset, eventuelt en skriftlig prøve.
For øvrig undervises vanlige emner gjennom hele semesteret, og gir som regel 6 studiepoeng. Det tilbys mange fag på engelsk. Her er oppmøte i seminargruppene som regel obligatorisk, men dette er gjerne litt mer fleksibelt for utvekslingsstudenter. Når det gjelder eksamensform, er det opp til emneansvarlig å bestemme dette, men for utvekslingsstudenter består den gjerne av en skriftlig prøve eller innlevering på slutten av semesteret (i desember for høstsemesteret). Dette avklares med emneansvarlig i begynnelsen av semesteret.
Vurdering av emnetilbodet
Intensivkursene som ble tilbudt på engelsk varierer som sagt fra semester til semester, siden dette avhenger av hvilke gjesteforelesere som kommer. Det er dermed vanskelig å vurdere disse generelt, men de er gjerne veldig "smale" og kan virke litt irrelevante - men det kan jo være en gylden mulighet til å lære noe helt nytt, og se norsk rett med nye øyne.
Det ble også tilbudt mange interessante vanlige 6-poengs fag på engelsk, mange innen internasjonal rett. I tillegg kan vi jo velge fag på portugisisk. Så jeg er veldig fornøyd med emnetilbudet! Det eneste som var uvant var at mange av fagene jeg ville ta hadde undervisning om kvelden, gjerne til så sent som 22.30.
Fagleg utbyte og språk
Jeg tok for det meste vanlige 6-poengs fag innen internasjonal rett, noen på engelsk og noen på portugisisk. Jeg er godt fornøyd med seminarundervisningen - seminarene fungerte egentlig som små forelesninger, med mer rom for å stille spørsmål osv. Forelesningene (aulas teoricas) var litt vanskeligere å henge med på, som regel satt professoren og snakket uten mikrofon eller visuelle hjelpemidler.
Det tilbys språkkurs for Erasmusstudenter ved universitetet, og dette koster noen hundrelapper, med undervisning 2 kvelder i uka. Så det er en gylden mulighet jeg vil anbefale! Jeg tok selv et intensivkurs som varte hele september måned, med undervisning fra 8-12 hver formiddag. Dette kurset koster endel mer, men da kan man søke språkstipend fra Lånekassen dersom man planlegger å ta minst ett fag på portugisisk.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er kjempefint, med mange kantiner med billig mat - prisene varierer litt, men på den mest populære kantinen på juridisk fakultet (i nederste etasje) koster 3-retters lunsj 2,50 euro og man kan som oftest velge mellom kjøtt, fisk eller vegetarisk.
Lisboa er en fantastisk by, med utrolig mange ting å finne på og oppleve - og det er lett å komme seg rundt med metro, trikk, buss og tog. Jeg syns byen er imponerende velorganisert med tanke på hvor utrolig mye turister det er. Hvis man bor veldig sentralt, må man være forberedt på stappfulle metrovogner og lange køer på nærbutikken! Jeg følte meg også veldig trygg, også når jeg gikk alene om kvelden.
Bustad
Det legges ut veldig mange rom til utleie på Facebook - spesielt på "Erasmus Lisboa" for det aktuelle skoleåret. Det er også flere som har hatt suksess med Uniplaces, men man må selvfølgelig være påpasselig, det fins jo mye lureri!
Jeg valgte selv å bo på airbnb første uka og gå på visninger, og dette funket fint for meg! Jeg brukte endel lokale utleienettsteder (som olx.pt og idealista.pt) og prøvde å avtale visninger i månedene før jeg dro ned til Lisboa, men det var ikke så mange som svarte. Så min erfaring var at det var mye lettere å få svar når jeg kunne skrive at jeg kunne komme på visning samme uke. Og når jeg kunne møte opp på visning ble det også lettere å få ja til å flytte inn.
Når det gjelder valg av sted å bo, syns jeg ikke det har så mye å si hvorvidt man bor lenger nord i byen nært universitetet, eller mer sentralt i sør. Så lenge man bor nært et metrostopp kommer man seg lett rundt! Lisboa er uansett ikke så veldig stort, så man kan også lett komme seg rundt til fots.
Sosialt miljø
Det ble opprettet en egen Facebook-gruppe for Erasmusstudenter ved det juridiske fakultetet, og en Buddyordning. Så jeg følte vi ble veldig godt tatt imot! Det arrangeres også mange fester på fakultetet, og mange idrettslag og lignende man kan engasjere seg i. Gjennom Facebook-gruppen til Erasmus er det også veldig lett å komme i kontakt med andre som vil bli kjent. Det kan vel være vanskeligere å bli kjent med portugisiske studenter dersom man bare tar fag på engelsk, men da kan jo det å bli med i et idrettslag eller lignende være en god ide.
2016
Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap
15.02.2016 - 27.05.2016Førebuingar/praktiske tips
Før du reiser:
- Ta kontakt med din Erasmus kontaktperson i Lisboa og be om informasjon om oppstart, fagvalg, og annet du lurer på. Administrasjonen ved FDUL er noe treg, og man må gjerne etterspørre informasjon 3-4 ganger (dette gjelder forøvrig all informasjon ved FDUL, så ha det i bakhodet også ved senere anledninger).
- Søk opp gruppen Erasmus Life Lisboa på Facebook/internett. Dette er en av de to store Erasmus-organisasjonene i Lisboa, og de har et stort nettverk av internasjonale studenter. Du kan komme i kontakt med nye studenter, få hjelp til bolig, eller bare ha en kontaktperson som du kan møte i det du kommer frem til Lisboa. Videre organiserer ELL flere utflukter, fester og andre sprell i løpet av semesteret - til veldig lave priser.
Når du har kommet frem:
- Besøk Erasmus Life Lisboa. ELL hjelper deg med å få mobilabonnement, guidede turer i sentrum, møte andre studenter og mye mer.
- Få hjelp av ELL eller gå direkte til metrostasjonen Marqûes de Pombal for å fylle ut skjema til metrokort. Kortet koster rundt 20€ å produsere, og kan deretter fylles på med månedskort til metro og/eller tog. Metrokort koster 35€/mnd. Det tar gjerne litt tid å få produsert kortet, så det anbefales å gjøre dette så tidlig som mulig.
Universidade de Lisboa tilbyr et språkkurs som går 2 ganger i uken på kveldstid for rundt en tusenlapp. En del studenter valgte dette, med varierende resultat. Det er også mulig å melde seg på intensivkurs som løper over 1-2 uker hos private språkskoler, og disse har ofte tilbud i starten av semesteret (99€). Jeg vil virkelig anbefale å investere i noen timer for å lære seg litt portugisisk - selv om så og si alle i Lisboa snakker engelsk så er det veldig kjekt å kunne lire av seg noen gloser her og der. Særlig er det fint i etterkant av oppholdet å sitte igjen med kjennskap til et nytt språk.
Undervisningsformer
Det er mulig å velge fag med i hovedsak tre ulike undervisningsformer: intensivkurs, bacheloremner og masteremner. Intensivkurset består av en gruppe spesialemner som undervises av eksterne forelesere fra hele verden, i hovedsak på engelsk. Hvert emne løper over 1 uke med 2 timer forelesning per dag. Kurset avsluttes med en skriftlig eksamen (1-2 timer) eller muntlig fremføring, og har strengt obligatorisk oppmøte i hver forelesning. Bacheloremnene løper over hele semesteret, med oppstart i februar og eksamen eller innlevering av skriftlig arbeid på rundt 10-15 sider i starten av juni. Bacheloremner har obligatorisk oppmøte, men det er mer rom for å søke om fritak fra forelesning enn det er på intensivkurs.
Masteremner har forelesninger på kveldstid, og jeg valgte selv ingen slike emner. Dette semesteret var forelesningene typisk fra kl 18-21:30 to ganger i uken, og evaluering består av en oppgave på rundt 10-15 sider. Alle de ulike undervisningsformene hadde tilgjengelige fag som var på engelsk.
Vurdering av emnetilbodet
FDUL har et variert utvalg av emner på engelsk. Særlig er det stort fokus på krysningsfeltet mellom økonomi og juss, noe som er en gjenganger ved flere universiteter i Lisboa. Det er mulig å sette sammen en kombinasjon av fag som enten gir deg tyngde innenfor ett område, eller en kombinasjon som varierer mellom ulike fagområder. Selv valgte jeg en kombinasjon av dette, hvor jeg i hovedsak hadde fag innen EU-rett, men også andre spesialfag som Law and Economics og Bioethics. Det skal imidlertid nevnes at intensivkursene ikke er rene jussfag, men også i stor grad omfatter økonomi og statsvitenskap.
Fagleg utbyte og språk
Selv hadde jeg 8 intensivkurs og 1 bacheloremne, hvor siste obligatoriske forelesning ble holdt i april. Kvaliteten på intensivkursene var varierende, hvor jeg etter noen kurs føler jeg har fått svært godt læringsutbytte, og etter andre kurs føler jeg kun har fått en overfladisk innføring i emnet. Dette skyldes i hovedsak hvordan foreleser velger å legge opp kurset og utnytte seg av den relativt korte undervisningstiden på 10 timer totalt. Bachelorkurset i miljørett var svært interessant. Selv om vi på grunn av forelesers hektiske hverdag som representant i parlamentet hadde færre forelesninger enn planlagt, fikk vi et godt innblikk i emnet og jeg er fornøyd med læringsutbyttet.
Jeg hadde kun engelske fag, og har dermed forbedret min juridiske kompetanse på engelsk. Dersom du tar et portugisisk språkkurs i forkant, kan jeg imidlertid anbefale å ta et bachelorfag på portugisisk. Foreleserne har stor forståelse for at Erasmus-studenter ikke er helt stødig i språket, og tilrettelegger gjerne undervisning og eksamen/oppgaveinnlevering for deg som internasjonal student.
Universitetsområdet og byen
Lisboa er en helt fantastisk by å bo i. Byen bærer preg av ekte sydeuropeisk kultur, med flust av gaterestauranter, parker, åpne plasser og godt klima. Det er en by med mye liv både på dagtid og kveldstid, og det er alltid noe å finne på. Byen består av flere høyder, hvor sentrumskjernen er lokalisert ved Rio Tejo. Lisboa har et velfungerende kollektivsystem, hvor det går både metro og buss. Universitetsområdet befinner seg i utkanten av sentrum (Cidade Universitária), et område kun bestående av ulike fakultet. Det er flere strender i nærheten som man kommer til med tog eller buss, og allerede i april er det varmt nok til å gå på stranden. Det er også flere gode takterrasser og barer man kan benytte seg av.
Som blond kvinne får man en del oppmerksomhet, men jeg følte meg aldri utrygg i Lisboa. Både på dagtid og nattestid var jeg komfortabel med å gå alene, men man skal bruke sunn fornuft som alle andre steder i verden. Lommetyveri og veskenapping skjer dessverre hyppig, særlig av turister og utvekslingsstudenter.
Portugisere er imøtekommende og hyggelige, selv om de kan virke litt "bryske" i starten. Dette er imidlertid bare hvordan portugisere er, og det tar kort tid å komme seg inn i deres vaner og rutiner. Ha forståelse for at kulturen er annerledes enn i Norge - sett deg inn i lokale skikker, lær deg høflighetsfrasene (obrigada/o, bon dia, boa tarde, boa noite) og du vil få veldig mye tilbake!
Bustad
Jeg vil anbefale å bo i nærheten av sentrum fremfor ved universitetet. Erfaringsmessig vil de fleste tilbringe mesteparten av tiden sin i sentrum, og det er mange flotte områder å bo i. Jeg kan anbefale områdene Baixa-Chiado, Rossio, Principe Real, Marqûes Pombal/Parque, Graça, Santos og Campolide - eventuelt alle områder langs nederste del av blå/grønn/gul metro.
Husleie er som alt annet mye billigere i Portugal enn i Norge, og ligger på rundt 200-400€ i måneden.
Det er i hovedsak 3 måter å få seg bolig i Lisboa som utvekslingsstudent:
1) ELL/andre Erasmus-organisasjoner samarbeider med ulike utleiere og disponerer over flere leiligheter i sentrum. Disse er av varierende størrelse og kvalitet, men er utelukkende for Erasmus-studenter. Ta kontakt med ELL og spesifiser hvilke ønsker du har, og de hjelper deg med å finne en passende bolig enten før eller etter du har ankommet Lisboa.
2) Uniplaces er et internasjonalt selskap som har et stort marked i Lisboa. Gjennom Uniplaces kan du "booke" rom i et kollektiv - men det er ingen mulighet for å komme på visning. Du booker dermed rommet usett, og minste reservasjonstid er 3 måneder. Blant venner har det vært varierende grad av kvalitet på leiligheter via Uniplaces, noen har vært veldig heldig der andre har fått en familie med små barn som romkamerater. NB: reservasjonen er bindende, og kan kun annulleres dersom leiligheten "ikke svarer til annonsen". Du må betale første husleie ved reservasjon, så vær den jusstudenten du er og vær helt sikker på at du har lest alle vilkår både i annonsen og kontrakten.
3) Selv valgte jeg å reise til Lisboa før jeg fikk tak i bolig, for å finne ut hvilke områder jeg ville bo i. Jeg benyttet meg av Facebook-grupper og lokale utleiesider, og fikk se mye ymse av utleiemarkedet i Lisboa før jeg fant mitt hjem. Dette kan ta alt fra 1 til 4 uker, og krever både tålmodighet og is i magen. Du kan også benytte deg av AirBnB, men da bør du være ute i god tid før du reiser ned.
Det eksisterer et nettverk av studentboliger, men jeg har ingen erfaring med dette og ingen venner som benyttet seg av tilbudet. Ta eventuelt direkte kontakt med erasmuskontoret hos FDUL dersom du er interessert i studentbolig.
Sosialt miljø
Lisboa er uten tvil den mest sosiale studentbyen jeg har besøkt. Nabolaget Bairro Alto består av rundt 300 små barer, hvor studenter møtes hver dag for billig øl. Det organiseres surfekurs, turer, konkurranser og filkvelder hver eneste uke, så man får helt klart oppleve mye i løpet av tiden her. Jeg kan spesielt anbefale "Erasmus free walking tours" rundt i sentrum, hvor du både får utforske og bli kjent med byen, og møte andre studenter i samme situasjon. Selv ble jeg godt kjent med internasjonale studenter og portugisere, både gjennom skole og erasmusnettverk.
Dersom du er i Lisboa under vårsemesteret, bør du få med deg festivalen Santos Populares som finner sted 9.-13. juni. Dette er som portugisernes 17. mai, hvor alle nabolagene i hele sentrum fylles av gatebarer, scener, dekorasjoner, sardingrilling og mye mer.
2015
Vår 2015 – Integrert master i rettsvitskap
18.02.2015 - 11.07.2015Førebuingar/praktiske tips
Jeg anbefaler å ta et språkkurs før begynnelsen av semesteret. På denne måten er det lettere å håndtere en del dagligdagse situasjoner, samt å kunne prate litt dersom man treffer på noen som ikke kan engelsk. Generelt er nivået på engelsken svært god, og spesielt blandt de yngre studentene på høyere utdanninger. Likevel oppevde jeg at i situasjoner som å bestille mat i kantinen og å printe, var det fint å kunne litt portugisisk.
Jeg anbefaler også å ha god kontroll på dokumenter og frister. Mitt inntrykk er at portugiserne har en annen måte å forholde seg til tidsfrister på, og her er det lurt å selv følge godt med og ikke være redd for å spørre en gang til om ting er signert og sendt av gårde innen fristen.
Jeg var i Lisboa på vårsemesteret, og kom ned i midten av januar for å ta et språkkurs før start. Været var ganske kaldt på dette tidspunktet, og leilighetene holder ikke særlig godt på varmen. Jeg anbefaler derfor å pakke ned godt med varmt tøy for årets første måneder, en god jakke som er både vind- og vanntett anbefales. Utover i mars og april ble det gradvis varmere, og etterhvert mulig å legge seg på stranden. Solen er svært sterk, så husk høy nok solfaktor.
Undervisningsformer
Hos Universidade de Lisboa, faculdade de direito kan man velge fag både på portugisisk og på engelsk. Fakultetet har i lengre tid tilbudt intensive kurs på engelsk (og enkelte andre språk), som er spesielt tilpasset erasmusstudenter. Kursene varer som regel en uke, med til sammen 10 undervisningstimer, og gir 3 studiepoeng per kurs. Det undervises i ulike emner, og det er i varierende grad lagt opp til deltakelse fra studentene. Felles for alle kurs er at de avsluttes med en eksamen, enten i form av et essay som skal leveres, en skriftlig eksamen eller en multiple-choice test.
Forutenom de intensive kursene tilbys også faste kurs som går over hele semesteret, som regel med to forelesningstimer i uken på masterkursene, og to forelesningstimer og to praktiske timer (problemløsning) på bachelorkursene. Forelesningene krever varierende grad av deltakelse fra studentene, og det er opp til professoren i hvert enkelt fag i hvilken grad muntlig deltakelse skal telle inn på karakteren. Stort sett er det likevel slik at professorene prater mest i undervsiningen. I slutten av semesteret avlegges en eksamen eller et skriftlig verk leveres inn.
Jeg valgte ikke selv emner på portugisisk, men dette er også mulig, og kan være aktuelt om man ønsker å lære seg språket skikkelig. Kursene holdes gjennom hele semesteret, og avsluttes med en test. På en karakterskala fra 0-20 må man oppnå mer enn 12, for ikke å måtte avlegge en ny skriftlig eksamen dersom man får mellom 8 og 12. Får man igjen mellom 8 og 12 på skriftlig eksamen, må en muntlig eksamen avholdes helt i slutten av semesteret.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg synes emnetilbudet var ok, samtidig som jeg vet at studentorganisasjonen arbeider for å kunne tilby enda flere emner på engelsk.
Muligheten for å velge intensive kurs om flere interessante temaer var god (på tross av noe varierende kvalitet på kursene), og også muligheten for å velge faste emner på engelsk. Generelt opplevde jeg at professorene var svært kunnskapsrike og hyggelige, og opptatt av at vi skulle delta og lære faget deres. Språkbarrieren gjør selvsagt sitt med nivået, men stort sett fungerte det fint synes jeg.
Fagleg utbyte og språk
Mitt faglige utbytte fra skolen er ikke det beste. Det beror nok delvis på at jeg valgte en del intensive kurs som er åpne for alle fra 1. studieår til mastertrinnene. Nivået blir derfor litt på overflaten og ikke veldig avansert. Til dette kommer at forelesernes i varierende grad snakker godt engelsk (noen snakker veldig godt, andre ikke). Jeg valgte imidlertid ikke Universitetet i Lisboa for først og fremst å få faglig utbytte.
Det jeg derimot fikk stort utbytte av, var å skrive og snakke om juss på engelsk. Dette er noe vi gjør lite på univeristetet i Norge, og selv merket jeg at jeg hadde godt av å lære mer av dette. I tillegg utviklet jeg også kunnskapen min i portugisisk, selv om det var mest som hverdagsspråk og ikke juridisk språklig.
Universitetsområdet og byen
Byen Lisboa er en fantastisk by, og har utrolig mye å by på. Det er endeløst med retsauranter og cafeer å utforske, og med priser på ca 1/3 av de norske ligger det til rette for at man kan kose seg og prøve litt av hvert. I det gamle området av byen, Alfama, finner du byens eldste nabolag. Det er utrolig autentisk og genuint, med trange gater og sjarmerende porselensbelagte bygninger. Trasker man opp noen av de bratte gatene, kommer man fort til fantastiske utkikkspunkter hvor det alltid er en liten café eller en restaurant man kan nyte el god kaffe eller en øl på til flott utsikt.
Lenger ned mot havet finner en Praca de comercio, en stor plass ute ved havet hvor man kan fortsette strandpromeaden forbi de fleste sentrumsområdene. I den mer hippe bydelen Baixa-Chiado finnes flere butikker, treningssenter, museer, teater med mer. Her er det alltid liv 24 timer i døgnet, og stedet er en naturlig møteplass for så vel turister som lokale.
Det bugner av små parker, monumenter, museer, kirker, slott etc å se i Lisboa by, samtidig som det er kort avstand til omkringliggende byer og andre perler i Portugal. Lei en bil for en billig penge og kjør nordover eller sørover og besøk de mange koselige fiskelandsbyene langs kysten. Eller kjør innover i landet og besøk Èvora, hvor det finnes en kirke laget av menneskelige hodeskaller.
Med toget fra Cais do Sodré, tar det 25 minutter fra sentrum til fantastiske Carcavelos beach, hvor man kan surfe, nyte en middag ved promenaden, eller bare ligge å sole seg. Tar man toget 15 minutter til kommer man til den lille byen Cascais, et utrolig velholdt område med flotte strender, restauranter og museer. Her kan man f eks leie en sykkel gratis og sykle rundt i området.
Lisboa har også et fantastisk uteliv, og her finnes noe for en hver smak. Nabolaget Bairro Alto forvandles til uteivsområde på kvelden, hvor barene ligger tett og tett i gatene og man kan få en øl eller en drink til en svært billig penge. Dette kan være et fint sted å starte kvelden.
Lenger ned mot sjøen finner man de fire største (og beste) klubbene i Lisboa, Lux, Lust, Main og Urban Beach. Hit drar man ikke før klokken 2 på natten, og disse klubbene stenger aldri.
Foruten om disse finnes flere roof-top barer (Tivoli, Park, Fenix etc), hvor man kan nyte en drink til fantastisk utsikt før man drar videre.
Lisboa er en by hvor man kan slappe av i parker eller på en café, men det er også som regel alltid noe som skjer et eller annet sted som man kan være med på. Enten det er et løp, en felleslunsj i en park eller andre ting, her gjelder det å følge litt mer på nettet hva som skjer. Byen er så pass liten at det er gåavstand til det meste i sentrum.
Mitt fakultet lå i "Cidade Universitaria", som helt enkelt betyr universitetsbyen. Her ligger alle fakultetene til Universitetet i Lisboa på rad og rekke, samt en del andre fakulteter. Likevel opplevde jeg at man stort sett oppholder seg med studentene fra sitt fakultet og på sin campus. Juridisk fakultet har tre cafeer som tilbyr variert mat (mye kaker og pasteller, som er veldig stort i Portugal, men også andre, litt sunnere varmretter etc). Ellers ligger det flere restauranter i gangavstand fra fakultetet. Selve bygget er ok velholdt, med store auditorier der noe av undervsining foregår, mindre undervisningrom for mindre klasser, en stor lesesal, et stort bibliotek som det er fint å lese på, samt administrasjon.
Bustad
Jeg og en venninne bodde gjennom hjemmesiden airbnb.com, og var veldig fornøyde med det. Den leiligheten vi bodde lengst i holdt en veldig god standard, lå svært sentralt ved området "Baixa-Chiado" og kostet 950 euro per måned inkludert alt.
Jeg anbefaler å bruke litt tid på å lete etter leilighet før man drar ned. Det er mulig å finne veldig fine leiligheter til en ok pris, og det er verd å bruke litt tid på dette.
Områdemessig anbefaler jeg å bo i sentrum av byen, i områdene Alfama, Baixa/Chiado, Bairro Alto, Principe Real, Rato, Marques de Pombal, Saldanha, Picoas, Avenida de Liberdade, Martin Moniz, Cais do Sodré eller i nærheten av disse. Da bor man tett på de hyggeligste områdene av byen, som har mest å by på av ting å se, restauranter og cafeer, utesteder etc. Områdene har også stort sett god tilgang til metro og annen kollektivtransport.
Generelt opplevde jeg Lisboa som en rolig by, og ble aldri utsatt for noen ubehagelige episoder. Det er lavt nivå av kriminalitet i byen, og jeg regner med at det er relativt sikkert å oppholde seg og bo i de fleste områder av byen. Det kan også nevnes at sentrum av byen ofte ligger et stykke unna universitetene, men her tar som regel metroen deg effektivt fra sted til sted.
Sosialt miljø
Jeg opplevde portugiserne som svært hyggelige og venlige mennesker som er interesserte i å bli kjent med utlendinger. Det hjelper også på at de fleste snakker godt engelsk, slik at språkbarrieren ikke blir så stor.
Jeg fikk flere venner både blandt portugiserne og de andre erasmus studentene. Erasmus er et veldig stor og kjent konsept i Lisboa, med flere organisasjoner som arrangerer turer og aktiviteter for erasmusstudentene. Her er det enkelt å møte andre som er på utveksling.
På juridisk fakultet er det en studentassosiasjon som har mye av ansvaret for utvekslingsstudentene, og jeg ble godt kjent med flere fra denne assosiasjonen. Det er i tillegg mulig å søke om å bli en del av en buddy ordning, hvor man da får oppnevnt en buddy som hjelper en litt på vei som ny i byen. Jeg prøvde ikke selv ordningen, men fikk høre at den hadde hatt varierende suksess blandt noen av de andre norske.
Som alltid tror jeg det er viktig å være åpen for kulturforskjeller, virke interessert og sette seg litt inn i kultur og tradisjoner på forhånd. Jeg opplevde at når man respekterer den portugisiske kulturen, så er portugiserne veldig høflige tilbake og vil gjerne bli kjent med deg.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.ulisboa.pt/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb8078
- FagnavnKunst og design