Hjem
Global og utviklingsrelatert forskning

Nyhetsarkiv for Global og utviklingsrelatert forskning

Hvordan kan havet bidra med kunnskap om og forskning på fremtidens mat og medisiner? Koronaviruspandemien har vist verdenssamfunnet at biologisk mangfold kan være selve nøkkelen for å sikre fremtidens løsninger og har vist at menneskeheten er avhengig av hemmelighetene havet fortsatt skjuler.
Da koronapandemien brøt ut lanserte forskningsprogrammet GRIP en intervjuserie om global ulikhet. Det er blitt over 20 intervjuer og nå vil GRIP ta debatten videre ut i samfunnet.
Biomangfold er et av nøkkeltemaene for å bevare og utvikle felles havressurser. Forskere ved Universitetet i Bergen har lenge engasjert seg I juridiske spørsmål knyttet til dette, ikke minst debatten om områder utenfor nasjonal jurisdiksjon.
Havforskning står sentralt i Universitetet i Bergens vitenskapsdiplomatiske arbeid. Ved å sammenstille de 17 bærekraftsmålene i 2030 Agendaen har universitetet og våre partnere tilbudt forskningsbasert kunnskap for global bærekraft til beslutningstakere.
Sammen med noen av Bergens beste forskningsmiljøer vil deltakerne på Bergen Summer Research School utforske hvordan deres forskning kan bidra til å løse globale samfunnsutfordringer. Se en rekke åpne forelesninger her. 
Bedre datastyring kan gi bedre forskning og mindre havforsuring og Benjamin Pfeil og gruppen hans ved Universitetet i Bergen hjelper FN i dette arbeidet.
I oktober 2018 ble Universitetet i Bergen tildelt en lederrolle av FN innen utdanning og forskning for et bærekraftig hav. I juni 2020 har FN bestilt en serie på fire artikler om havforskning fra UiB. Serien blir distribuert globalt av FN. Rektor Dag Rune Olsen vil ha en global dugnad for havet.
Hvordan påvirker endringer i klima og forvaltning av land fangst av fisk i innsjøer? Dette har stått sentralt i en stor internasjonal studie. Beslutningstakere oppfordres til å øke støtten til bedre styring av naturressurser til lands og vanns for å skape en mer bærekraftig fiskeriindustri.
Det nye, tverrfaglige Norway-Pacific Ocean-Climate Scholarship Programme bygger på mangeårig samarbeid mellom to universiteter som begge er orientert mot hav- og klimaforskning, og bygger videre på et tidligere samarbeid inngått på FNs første havkonferanse.
Det tverrfaglige forskningsprogrammet GRIP har etablert en serie om global ulikhet som en følge av den pågående koronaviruspandemien.
Feilernæring er eit større problem enn svolt i verda i dag. Forskarane håpar ein liten ferskvassfisk kan vise seg å vera ei «bombe» av viktige mikronæringsstoff.
I eit eige møte om biologisk mangfald i verdshava gav forskarar og andre aktørar verdifulle råd til Utanriksdepartementet før viktige forhandlingar i FN om regulering av ressursutnytting på det opne hav.
SDG Bergen Policy Briefs-serien ble presentert for forskere samlet til en workshop om vitenskapsdiplomati under Bærekraftskonferansen i Bergen.
Professor Hakan G. Sicakkan fra Universitetet i Bergen er blitt utpekt som medlem av et globalt akademisk nettverk som skal studere implementeringen av FNs migrasjonsplattform. Sicakkan leder det EU-støttede prosjektet PROTECT og har gjennom sin forskerkarriere etablert seg som en ledende autoritet på flyktningestrømmer.
I november 2018 ble det offisielt kunngjort at Universitetet i Bergen får en lederrolle for International Association of Universities (IAU) sitt arbeid mot bærekraftsmål 14 – liv under vann. I november 2019 hadde IAU SDG14-teamet sitt første møte – virtuelt.
Hvordan kan forskningen din bidra til å løse globale utfordringer? Hvordan utvikler, driver og formidler du forskning for å stimulere til sosial endring?
Universitetet i Bergen, FN-ambassaden til Palau og IOC-UNESCO arrangerte et sidearrangement på Our Ocean-konferansen i Oslo i oktober 2019 for å belyse behovet for forskning og vitenskap rettet inn mot de pågående diskusjonene for å sikre biomangfold utenfor nasjonal jurisdiksjon til havs.
190 forskere, studenter og haventusiaster møttes i Universitetsaulaen for å delta på den første Ocean Sustainability Bergen Conference for å høre taler om pågående forskning og inspirerende ord om et bærekraftig hav.

Sider