Hjem
Det psykologiske fakultet
Praksis i Cape Town, Sør-Afrika

Stort utbytte av praksis i Sør-Afrika

Etter fem måneders praksisopphold i Cape Town syntes Jørgen Aasen Berget det var vanskelig å reise fra stedet og folkene han var blitt kjent med.

Studenter i Sør-Afrika
Foto/ill.:
Forbipasserende

Hovedinnhold

– Det vanskeligste var å reise der ifra. Det er noe helt annet å bo et sted, og såpass lenge, i forhold til å bare reise forbi eller være der en liten stund som turist. Jeg fikk tid til å bli kjent med barna, ungdommene og de ansatte på Tygerbear- klinikken der jeg hadde min praksis, sier Jørgen Aasen Berget.

Han bodde i sentrum av Cape Town sammen med tre andre medstudenter fra profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Bergen. Seks andre medstudenter fra samme kull var også i praksis i samme periode, fra sommeren til desember 2016.

Jørgen Aasen Berget har også tidligere vært utenfor Norge i praksis. Forrige gang var han i Hong Kong i ett semester. – Det var enormt spennende, og gav mersmak. Jeg hadde lyst til å oppleve det igjen.

Sjansen til å gjøre en forskjell

Denne gangen gikk turen til Sør-Afrika. Berget var i praksis for Tygerbear Foundation. Traumeklinikken, som ligger ved Tygerbear Hospital, er et av de største sykehusene i Cape Town. Oppholdet varte i fem måneder. Sykehuset ligger en halvtimes kjøring fra sentrum, i Parrow-området, og klinikken har et tett samarbeid med skolene der. Skolene er både barne-, ungdoms- og videregående trinn. Berget var en dag i uken på sykehuset, og de andre dagene på skolene.  Skolene har et lav-terskel tilbud, School Outreach, til barna og familien deres. De kunne også bli henvist videre til klinikken derfra.

– Når du jobber så tett på over lengre tid, får du sjansen til å gjøre en forskjell. Både for barna og foreldrene. Opplegget var svært godt. Jeg fikk sjansen til å bli en del av et team og vi fikk god veiledning både på klinikken og av en psykolog utenfor sykehuset, som også er med i praksisopplegget, forteller Berget. 

God støtte og veiledning avgjørende

Det er vanlig at barn og unge der har opplevelser fra enten å være med i gjenger eller ha blitt utsatt for vold fra en av gjengene. Mange har også opplevd emosjonelt, fysisk, seksuelt misbruk eller vold og rus i familier.Flere var sterkt preget og hadde tunge opplevelser de slet med.

– Da er det viktig å ha gode kollegaer som veileder oss og en mulighet til å spørre dem. Det hadde vi. Sayeeda Dhansay fra Tygerbear-klinikken var der for oss studentene, og vi kunne ringe når som helst. Det føltes veldig trygt og profesjonelt. Sayeeda og Hugo (Theron), den andre veilederen, kommer hit til Bergen etter påske og jeg gleder meg veldig til å treffe dem igjen! Sier en engasjert og fornøyd Jørgen Aasen Berget, og tar med at han oppfordrer andre studenter til å dra ut og få med seg en slik opplevelse.

Intens læring

– Det er jo hele pakken som er så bra. Det var som et lite eventyr å reise av gårde. Noen tenker at det kan bli litt stress siden det er nest-siste semesteret i studiet, men du får så utrolig mye igjen for det. Ting du rett og slett ikke kan oppleve hjemme i Bergen, og jeg lærte mye. Miljøet på skolen var bra og vi fikk virkelig innblikk i samfunnet der. Du får muligheten til å bli kjent med en annen kultur, treffe mange flotte folk, og det var det beste med opplevelsen.

Store forskjeller

Det er store forskjeller mellom fattig og rik i Sør-Afrika og i Cape Town. Bare en halv time utenfor byen er det stor fattigdom. Og selv om det er mange fattige også i sentrum, fikk de norske studentene inntrykk av at det ikke var alle i middelklassen som så disse forskjellene. Cape Town ligner på en europeisk storby, og det kunne føles art å dra mellom disse to virkelighetene.

– Det føltes likevel trygt for oss å være der, og jeg kunne dra omkring alene uten å være redd, sier Berget.  Vi fikk også tid til litt reising i løpet av oppholdet, og sjansen til å oppleve den fantastiske naturen i Sør-Afrika. Vi studentene fra Bergen ble en sammensveiset gjeng, vi ble nesten som en liten familie, avslutter Berget, som varmt anbefaler et slikt praksisopphold til andre studenter.

Jørgen Aasen Berget er nå i gang med sitt siste semester på profesjonsstudiet ved Det psykologiske fakultet i Bergen. Han skriver en hovedoppgave med materiale fra intervju av pårørende innen psykisk helsevern.