Hvem er hvem i Midtøsten: Norge, Israel og Palestina
Hvordan ser fremtiden ut for norsk støtte til en palestinsk stat? Har Gaza-krigen vært med på å utfordre status quo og øke gapet mellom mål og tilnærming i norsk politisk debatt? Hva kan skje med UNRWA, og kan Norges støtte til UNRWA utfordres?
Hovedinnhold
Både før og etter Oslo-avtalen i 1993 har Norge investert intensivt i bistand til Palestina og politikk for en fredelig løsning. Norsk Israel–Palestina-politikk har gjennomgående vært preget av en sterk konsensus rundt målet om en tostatsløsning. Til tross for dette lange engasjementet mangler vi en kritisk akademisk debatt og evaluering av Norges rolle, mål og muligheter.
I denne samtalen setter vi fokus på en rekke spørsmål om Norges forhold til og rolle i Israel og Palestina i fortiden, nåtiden og fremtiden.
Er det mulig å forestille seg ytterligere norske sanksjoner mot Israel? Er fortsatt norsk bistand og økonomisk støtte ansvarlig uten politiske sanksjoner mot Israel? Ønsker Norge fortsatt en tostatsløsning, og hvem kan Norge reelt samarbeide med?
Kjersti G. Berg er førsteamanuensis i interkulturelle studier ved NLA Høgskolen, med doktorgrad i historie fra Universitetet i Bergen. Kjersti ga ut boka “Palestina. Fakta på bakken” i 2023 (Universitetsforlaget), og har publisert en rekke artikler om Israel-Palestina-konflikten, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), flyktningleirer og internasjonal bistand.
Jørgen Jensehaugen er seniorforsker ved Institutt for fredsforskning, PRIO. Han er historiker med en doktorgrad fra NTNU. Han har publisert over et dusin akademiske artikler og to bøker om Israel-Palestina-konflikten. Hans bok “En kort introduksjon til Israel-Palestina-konflikten” fra 2022 kommer nå i en revidert utgave med et nytt kapittel som dekker den pågående krigen i Gaza.
Samtalen ledes av Pelle Valentin Olsen (UiB).