Hjem
Senter for translasjonell forskning i epidemiologi (TRACE)

Om TRACE

Senterets overordnede målsetting er å skape en translasjonell og tverrfaglig kunnskapsplattform som integrerer stordata fra registre og eksperimentelle studier, og bruke denne kunnskapen til å lage nye strategier for forebygging og behandling av ikke-smittsomme sykdommer.

Hovedinnhold

Det er et stort behov for nye strategier for å redusere den globale byrden av ikke-smittsomme sykdommer. Gjennom innovativ translasjonsmetodikk tar senteret sikte på å oppdage viktige årsakssammenhenger og få ny biologisk innsikt ved å benytte de store datamengdene i registre, helseundersøkelser og biobanker og data fra biomedisinske eksperimenter. Forskningen vil særlig være rettet mot kausale sammenhenger som kan brukes i forebygging og behandling.

Vi samordner og videreutvikler nye metoder fra ulike fagfelt som epidemiologi, kausal inferens, bioinformatikk, maskinlæring, biomedisin og klinikk. Vi genererer hypoteser om sykdomsårsaker med utgangspunkt i eksperimentelle data, og verifiserer disse hypotesene i befolkningsbaserte data (virkelighetsdata/RWD), og vice versa.  Senteret har som langsiktige mål å utvikle kunnskapsplattformen til å bli en nasjonal ressurs for årsaksforskning, og å lære opp nye generasjoner av forskere innenfor translasjonell tankegang.

Senteret ledes av professor i epidemiologi Tone Bjørge.

Strategiske ledergruppe (sammen med senterleder)

Senterets styre

Senterets vitenskapelige råd

Dette er anerkjente forskere som skal gi råd om strategi og veivalg, samt utvikling av senterets strukturer og nettverk.

Brukerpanel

I senterets brukerpanel inngår representanter fra ulike pasientorganisasjoner og Brukerpanelet i Alrek helseklynge.