University of Melbourne og Universitetet i Bergen (BILATERAL)
- LandAustralia
- ByParkville
- AvtaletypeBilateral
- Lengde på opphald1-2 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Denne avtalen er i utgangspunktet open for alle UiB-studentar, gitt at ein kan finne emne som passar med studieplanen. UoM har eit krav om eit karaktersnitt på C eller betre for å gi opptak, og søkarar må ha tatt minimum 60 studiepoeng på det tidspunktet søknaden vert sendt inn (semesteret før utvekslingsopphaldet). I tillegg må ein dokumentere engelskkunnskapar, enten med karakteren 4 eller betre i kvart engelskfag frå videregåande, eller i form av ein engelsktest som er godkjent av UoM.
Når i studiet kan eg reise
Ta kontakt med studierettleiaren ved ditt institutt/fakultet for informasjon om utveksling og råd om når det passar å reise ut.
Språk
Undervisningsspråket er engelsk. Norske studentar slepp som regel unna engelske språktestar dersom dei har karakteren 4 eller betre i kvart engelskfag frå videregåande. Ved dårlegare karakter enn dette må studenten finne informasjon på nettsidene til UoM om kva dokumentasjon for språkkompetanse universitetet krev. Dersom ein skal ta fag på masternivå ved UoM må ein dokumentere engelskkunnskapar på annan måte enn karakteren frå videregåande skule. Les meir på UoM sine nettsider.
Kva emne kan eg ta
UoM er eit breiddeuniversitet med studietilbod innan dei fleste fagområde. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
NB! Ver merksam på at jusstudentar må vere på fjerde eller femte studieår for å søke om utveksling til dette universitetet.
Studieavgift
UiB har kun avtale om betalingsplassar ved University of Melbourne. Studieavgifta for studentar som reiser ut på bachelornivå ligg i 2024 på om lag AUD$ 15 935 per semester. (For studentar som reiser ut på masternivå er beløpet høgare.) Dette er noko over ramma Lånekassen i utgangspunktet kan gje støtte til, men for studieåret 2024/25 er UoM med på Lånekassen si liste over lærestader som kan gje rett til tilleggsstipend.
Merk: frå 1. juli 2024 auka australske visummyndigheiter kostnaden for å søke om visum til AUD 1600.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
University of Melbourne blei oppretta i 1853 og er det nest eldste universitetet i Australia. Universitetet er medlem av «Group of Eight» og er eitt av dei leiande universiteta i landet. Universitetet sin hovudcampus Parkville ligg sentralt i Melbourne. Det er lett å kome seg dit med buss, trikk eller til fots. På denne campusen finn ein alle fagretningar, med unntak av utdanningane i medisin, veterinærvitskap, kunst og «Land and Food Resources».
Melbourne er den nest største byen i Australia med 4,3 millionar innbyggarar. Dette byen for deg som set pris på dei gode tinga i livet: Her finst god mat, god vin, kunst og litteratur og ei levande og innovativ musikkscene. Byen er kjent for å ha eit europeisk preg, og er dessutan midt i blinken for deg som likar å køyre trikk. Melbourne ligg på ei breiddegrad tilsvarande der Spania ligg på den nordlege halvkule, noko som gir byen eit komfortabelt middelhavsklima.
Bustad
Det finst nokre bustader på campus, men dei fleste norske utvekslingsstudentane vel heller å leige noko privat utanfor campus. Universitetet har ein svært god nettbasert bustadteneste med informasjon om dei ulike områda ein kan busette seg i, gode råd og tips, og oversikt over ledige rom på den private marknaden. Universitetet hjelper òg til med å skaffe midlertidige rom for dei første dagane etter ankomst i Australia.
Semesterinndeling
Juli - november/desember og februar - juni/juli.
Studentrapportar
2024
Vår 2024 - profesjonsstudiet i medisin
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Det er litt praktiske ting som må ordnes før utvekslingen, som egentlig er greit å få unna så fort som mulig for å unngå stress tett opp mot avreise. Blant annet måtte vi søke om visum, søke om plass i fag på University of Melbourne, søke lån osv. Vi opplevde å få god veiledning av utvekslingsveiledere fra UiB, i tillegg til god informasjon fra Melbourne universitetet, så søknadsprosessene gikk ganske greit, selv om det kan ta litt tid. Om du står fast, bare spør noen!
Vi hadde også funnet et sted å bo før vi reiste ned, og opplevde at dette gjorde det mindre stress i og med at vi slapp å dra på visninger og lignende, selv om det kan ha gjort at vi betalte noe mer enn det andre gjorde.
Lurt å ha spart opp litt penger ved siden av det man får av Lånekassen, spesielt fordi det anbefales veldig å reise litt rundt å se resten av Australia!
Om man ønsker å kjøre litt rundt i Australia (som anbefales veldig, utrolig mye kult å se!) kan det være lurt å skaffe seg internasjonalt førerkort på forhånd.
Semesterstart
Undervisningsformer
I de tre emnene vi hadde på University of Melbourne var det først og fremst forelesninger, workshops, i tillegg til noen practical classes, og et par lab-kurs. Vi hadde stort sett forelesninger hver dag, hver uke, med unntak av rett før de større testene. Practical classes/disseksjon hadde vi 5 økter av i løpet av semesteret i anatomien. Lab kurs hadde vi to økter av i mikrobiologi. I physiology hadde vi workshop økter hver uke, som er en slags interaktiv veldig lærerik forelesning.
Det vi opplevde som positivt på unimelb var at undervisningen var veldig bra, med flinke og engasjerte forelesere som var flinke til å lære bort faget sitt. Vi endte derfor opp med å gå i de fleste forelesninger, til tross for at ingen ting var obligatorisk. Siden ingenting (dvs absolutt ingenting utenom eksamenene) var obligatorisk, og alle forelsninger ble tatt opp la det også opp til en litt mer fleksibel hverdag, med mulighet for litt reising om man ville det.
Practical classene vi hadde var timer med ferdig dissekerte prepar
Vurdering av emnetilbodet
Vi hadde 3 emner på Unimelb;
Principle of Human structure (anatomi) - Anatomi fra hele kroppen, men disseksjoner/practical classes. Vurderingen besto av 2 mid-semester tester (15% hver), 8 quizzer fordelt utover (10%) og eksamen (60%). Mid-semester testene og eksamen var multiple choice skoleeksamen.
Principles of Microbiology & Immunology - mikrobiologi og immunologi, med to lab sessions. Vurderingen besto av 2 mid-semester tester (20% hver), og eksamen (60%). Eksamen var multiple choice, og fill in the blanks skoleeksamen
Human physiology - fysiologi fra hele kroppen, med workshop hver uke. Vurderingen bestod av 2 mid-semester tester (15% hver), ett gruppeprosjekt (15%), 1 quiz hver uke (20% tilsammen), og eksamen (35%). Alle vurderingene ble gjort hjemmefra, med open-book, dvs med tilgang til alle hjelpemidler, blanding av kortsvar og langsvar.
Alt i alt er jeg veldig imponert over University of Melbourne som universitet, og måten semesteret er satt opp. Det er et utrolig bra universitet og flinke foreles
Fagleg utbyte og språk
Språklig hadde vi lite problemer, og man blir fort vant til den australske aksenten! Eneste ulempen er kanskje at de ofte bruker engelske navn over latinske.
Slik semesteret på unimelb er lagt opp er det lagt til rette for at man skal jobbe jevnt i løpet av semesteret, og undervisningsformene er gode og engasjerende. Dette gjorde det motiverende å møte opp på skolen, og også lære seg det man skal. Jeg opplevde at pensum var overkommelig, og at jeg lærte meg det som var forventet at jeg skulle kunne. Sammenlignet med et vanlig semester i Bergen var semesteret i Melbourne mindre faglig krevende.
I og med at emnene vi hadde i Melbourne var ganske generelle, og tok for seg kroppen som en helhet er det noe overlapp med det vi har hatt tidligere på studiet. Det gjelder for eksempel anatomien rundt muskler, skjelett, og hjernen, nevrologi og immunologi. Undervisningen i disse temaene gjorde ikke nødvendigvis at vi lærte så mye nytt, men vi fikk en god repetisjon i det vi kunne fra før. Andre temaer var helt nye, sli
Universitetsområdet og byen
Melbourne er en utrolig fin studentby! Det er en stor by, men sentrum er ganske kompakt, som gjør det lett å komme seg rundt enten bare ved å gå, sykle eller benytte seg av gratis trikk i sentrum. Det er alltid noe gøy som skjer, enten det er festivaler, konserter eller arrangementer, og masse unge folk og studenter i byen. Det er en by kjent for kultur, mat og kaffe, og dette merket vi veldig.
Campuset er stort, og nærme sentrum. Det er masse fine lesesteder, søte kafeer og spisesteder spredt rundt. Til forskjell fra UiB er alle studentene samlet på samme campus, og man får veldig studentfølelse av å gå rundt på campus. Det er alltid en studentorganisasjon på stand, en konsert eller et eller annet gøy som skaper liv.
Bustad
Det finnes veldig mange studentboliger rundt omkring i Melbourne. Selv bodde vi hos Yugo, et studentbolig-alternativ rett ved siden av campus. Plasseringen av leiligheten var helt perfekt, og vi kunne gå hjemmefra 5 minutter før forelesning. Der bodde vi i en leilighet der vi var 6 jenter, med eget lite rom, og felles bad og kjøkken. Leien lå på rundt 10 000kr i måneden, og dette gjaldt de fleste studentboligene i byen. Dersom man ønsker billigere leie kan det lønne seg å leie privat, og da gjerne en større gjeng sammen, eller eventuelt finne en leilighet litt lenger unna campus. Andre studentboliger man kan sjekke ut er Unilodge, scape eller University of Melbourne sine egne studentboliger. Leie er dessverre dyrt i Australia, og når vi uansett måtte betale såpass mye prioriterte vi å være nærme campus, som også er nærme sentrum og det meste annet i byen.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet på Unimelb er veldig bra, med masse ulike studentorganisasjoner man billig kan melde seg inn i. Nesten garantert at man finner noe man liker! Spesielt populært blant utvekslingsstudenter var feks surfeklubben, vinklubb og egne klubber for utvekslingsstudenter. De ulike klubbene arrangerer fester, filmkvelder, turer og andre arrangementer der man blir kjent med både andre utveklingsstudenter og australske studenter. Ellers har ANSA (association of norwegian students abroad) en egen Melbourne gruppe med morsomme arrangementer i løpet av semesteret, som anbefales å delta på for å bli kjent med andre nordmenn i byen. Når vi reiste ned var det 4 plasser fra vårt studie, og vi møtte flere andre UiB, UiO og NHH. Melbourne er full av studenter, både australske og internasjonale, og mange studentarrangementer og andre arrangementer generelt som skjer hele tiden. Det var veldig lett å komme i kontakt med andre, og nok av spennende ting å finne på! Det som gjorde mitt opphold unikt og minneverdig var
Vår 2024 - profesjonsstudiet i medisin
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Først av alt: det er verdt det! Dra på utveksling. Hvis du vurderer å dra, eller eventuelt vurderer å bli hjemme, så burde du dra.
Kom i gang med søknadsprosessen tidlig! Mest av alt for å få den unnagjort, fordi den virker verre enn den er. Det tar nok en del tid, men det største problemet er at det kan være vanskelig å skjønne hva den ber om. Søknaden til universitetet er greit, for der er det en god guide. Visum er verre. Jeg har gjort meg to erfaringer ang. visumsøknad:
1. Det er ikke sånn kjempenøye hva du skriver og fyller inn (så lenge du putter inn noe). Jeg tror egentlig ikke de leser visumsøknaden, bare flagger rare ting.
2. Svaret kommer for de fleste etter 1 dag, ikke etter 2 måneder sånn som de varsler om (med mindre du har vært i militæret eller gjort noe annet mistenkelig)
Du trenger ikke helsesjekk. Jeg glemte å vaksinere meg, og det gikk helt fint, men det er sikkert lurt likevel. Jeg anbefaler å bruke anledningen til å reise i Sørøst-Asia, og da er vaksiner kjekt å ha (skjønt ganske dyrt). Trengtes ikke sånn ellers i Australia, selv om man dro ut av storbyene.
Så er det viktig å huske at det er en del utgifter, så om du kan, bør du begynne å spare tidlig. Noen dyre ting du må betale for før du får studielån er: vaksiner, visumsøknad, flybillett, skolepengedepositum, og bostedsdepositum. Jeg måtte ut med ca. 25-30k før jeg dro. (Obs! Fortsatt verdt det.)
Anbefaler også å legge seg opp et reisefond til bruk ila. utveksling. All undervisningen er frivillig (også disseksjonene og labben), så man har så mye tid man vil til å reise rundt i og utenfor Australia.
Undervisningsformer
Undervisningen består av forelesninger, lab og disseksjon. Ingenting er obligatorisk, med unntak av 2 sett med mid semester tests (MSTs). Våre var i slutten av mars og i midten av mai. Eksamensperioden kan vare til slutten av juni, men vår siste var 12. juni.
Vi hadde fysiologi, mikrobiologi og anatomi. Fysiologien hadde ingen skoleeksamener. I fysiologien var MST en kjapp oppgave du fikk et døgn på å løse sammen med venner, og eksamen var en litt større oppgave (ca. 3-4 timer arbeid) du fikk tre døgn på å løse (med venner). I de andre fagene er MST som en liten eksamen.
Du trenger ikke ta mer enn tre courses, selv om du ikke får maks antall australske studiepoeng. Du vil uansett få MED4 godkjent hos UiB.
Vurdering av emnetilbodet
Fysiologien var veldig bra, med kanskje den beste foreleseren jeg har hatt i mitt liv.
Mikro og anatomi var helt greit. Disseksjonene i anatomien var ikke som den hos UiB. Istedenfor å dissekere selv, stod man og undersøkte og diskuterte ferdig dissekerte preparater. Når man uansett får erfaring med disseksjon fra UiB, tror jeg ikke det gjør noen stor forskjell. (P.S.: Man kan leie labfrakk og sånn på campus.)
Fagleg utbyte og språk
Jeg tror det faglige utbyttet er helt tilstrekkelig. UiB pusher nok en del hardere enn unimelb, og jeg opplevde at det var ganske lett å stå på eksamen i Melbourne. Jeg tror likevel ikke du vil ha noe særlig å ta igjen, for jeg tror undervisningen ved unimelb er mer målrettet, med større fokus på forståelse. Anatomien er nok mer grunnleggende, men de går over alt det viktigste. Man går også gjennom med2- og med3-anatomien på nytt, så her får man en oppfriskning.
Språket tror jeg ikke er noe problem for den gjengse nordmann, og det hjelper at alle ord på medisinpensum er nesten like på norsk og engelsk. Man venner seg raskt til den australske aksenten, selv om jeg fikk litt panikk da jeg jetlagget gikk inn på en cafe og ble møtt med mitt første «Hæuwzigæwin’mæih, wakkunagecha». Jeg hadde mye glede av å bli kjent med internasjonale folk og få terpet på engelsken.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er veldig fint. Svær, frodig campus, med flotte gamle steinbygninger, imponerende moderne bygg, store varme gressplener, trær og blomster, og masse restauranter og cafeer. Det ligger tett på byen, men samtidig akkurat utenfor larmen.
Byen er kjempekul. Alltid noe som skjer, uendelig mange gode restauranter og fine butikker, veldig internasjonalt og travelt, men også en del mer avslappede områder hvor man kan ta det rolig. Man skal ikke sammenligne Sydney og Melbourne, men Melbourne er bedre. Spør du meg har Sydney kanskje «wow-faktoren», med operahus og botanisk hage, men det er i Melbourne det er gøy å bo. Dette vil sikkert Sydneyistene være uenig i, så det er greit å vite at de tar feil.
Anbefaler også å komme tidlig til byen og ta seg en roadtrip langs Great Ocean Road og til the Grampians, for å få skikkelig sommerferiefølelse midt i januar. Om man har råd, er nok det beste å dra mot ekvator med en gang jula er over.
Bustad
Det er ikke så altfor vanskelig å få et sted å bo, men det er mye man må være fysisk i Melbourne for å få. Man kan enten søke seg inn i et studenthus før man kommer, eller bo i vandrerhjem mens man går på visning.
Jeg bodde i UniLodge Lincoln Square, et svært studentbygg som ligger midt mellom campus og byen (Carlton), med masse internasjonale studenter. Det var dyrt (ca. 11k i måneden), og man kan sikkert finne noe bedre, men jeg syntes det var verdt det å slippe å stresse med å måtte finne et sted å bo. Jeg delte bad med etasjen, og kjøkken med hele huset, men bodde til gjengjeld 5 minutter gangavstand fra både byen og campus. Stort studenthus med delte fasiliteter er også en lettvint måte å bli kjent med folk på.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Melbourne er så bra som det blir. En av verdens største studentbyer, med uendelig mye på gang. Her blir du kjent med folk om du vil eller ikke. Anbefaler varmt surf camp med unimelb surfriders. Studentmiljøet er svært og aktivt, nattlivet er sjeldent bra, og byen er så stor at du finner noen som driver med hva som helst. Folk er vennlige og imøtekommende og som regel ivrige på å finne på noe, kanskje spesielt når det kommer til utvekslingsstudenter, som det er mange av. Det er mange nordmenn og andre skandinavere om man foretrekker det, men jeg anbefaler også å bli kjent med folk fra resten av verden. Høydepunkt for meg var å bli kjent med folk fra andre steder, sånn at man har en grunn til å komme på besøk til nye land.
Jeg har allerede begynt å planlegge neste tur til Australia. Dra på utveksling!!!
Vår 2024 - profesjonsstudiet i medisin
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Ett praktisk tips kan være å melde seg inn i Ansa Melbourne ved ankomst. Det kan være ganske overveldende og vanskelig å forholde seg til all informasjonen som kommer, spesielt i starten. Ansa er en organisasjon av og for norske studenter i byen. De arrangerer både egen fadderuke, surfetur og andre sammenkomster. Her kan du bli kjent med flere på skolen, noe som kan føles litt trygt selv på andre siden av verden. Send de en melding på instagram: @ansamelbourne :)
Undervisningsformer
Undervisningsformene baserte seg i hovedsak på forelesninger på campus, men alt som ble undervist ble også tigjengelig på nett. Dette ga veldig stor fleksibilitet som student, noe som er svært fordelaktg hvis man ønsker å utforske andre deler av Australia mens man har mulighet. Det var noen undervisningsøkter på lab i mikrobiologi samt praktiske roterings-øvelser med kadaver i anatomi, som var greit å få med seg. Disse ble ikke tatt opp og var både lærerike og eksamensrelevante.
Vurdering av emnetilbodet
I Anatomi og Mikrobiologi hadde vi skoleeksamener; to mid-semester tests på henholdsvis 45 min-1t i hvert fag før final exam i juni på ca 2 t i hvert fag. I Fysiologi hadde vi to mid-semester tests i tillegg til en final exam, alle som hjemme-eksamener. I alle tre fagene hadde vi quizer som kunne gjøres på canvas og i både fysiologi og anatomi ga disse testene uttelling. Disse testene hadde jeg svært godt utbytte av, da det ga en pekepinn på nivået for kommende eksamener. Samlet sett synes jeg undervisning og fag var pedagogisk godt satt opp. Mye av anatomien var kjent stoff fra MED2, men det var også mye nytt. Mikrobiologi var svært detaljert, men virket relevant. Fysiologi hadde også en utrolig flink foreleser.
Fagleg utbyte og språk
Jeg synes det faglige utbyttet var bra og har samlet sett hatt et helt fantastisk semester. Den engelske undervisningen var ganske uproblematisk, foruten om noen forelesere som hadde ett litt økt akademisk vokabular.
Universitetsområdet og byen
Melbourne er en utrolig kul by! Jeg har trivdes så godt med å bo i en by som aldri sover. Festivaler, konserter, eventer, roadtrips, surfing, uteliv og fulle gater kan fint bli en del av hverdagen. På sommerstid er det også deilig å kunne ta trikken 30 min direkte fra skolen, rett til stranden. Spesielt i februar når det er opp mot 40 grader. Når det etterhvert nærmer seg vinter og 10 grader, kan det dog være greit å skaffe seg en jakke.
University of Melbourne har et stort campus med forskjellige bygg, flere bibliotek, mange cafeer og spisesteder. Også her er det ofte noe som skjer, noe som er deilig hvis man trenger en lesepause eller en gratis donut mellom forelesninger.
Bustad
Jeg bodde i et seks-manns- kollektiv med eget rom, men med delt fellesareal på studentbolig. Dette har vært veldig greit med tanke på at det var nære campus samt 20 min gåtur til sentrum - perfekt beliggenhet syntes jeg. Det bør sies at akkomodasjon er dyrt og beliggenhet blir gjerne viktig. Selv betalte jeg rundt 11 000 pr mnd, noe som er av det laveste ved sentrumsnær leie. Avstander blir ofte litt lenger enn man initielt tror, slik at det kan bli mye gåing. Hvis man ikke vil ta uber/didi, skaffe seg sykkel eller ta trikken så klart.
Sosialt miljø
Jeg synes det sosiale miljøet har vært bra, men det blir gjerne litt hva man selv gjør det til. Det er ofte få som går i forelesninger, da mange foretrekker å se de over nett hjemme. Det er også få sammenkomster der det blir naturlig å bli kjent med klassekamerater på skolen. Selv ble jeg kjent med folk gjennom kollektivet, Ansa og surfeklubb på unimelb. Jeg vil anbefale å bli med på turer og eventer - folk er som regel veldig hyggelige!
2022
Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap
11.07.2022 - 02.12.2022Førebuingar/praktiske tips
Når det kommer til forberedelsene du må gjøre før du drar på utveksling, så sett av god tid til søknadsprosessen. Selv opplevde jeg noe treg kommunikasjon med UiB og at ting tok lengre tid enn forventet. For å unngå dårlig tid for selve søknadsprosessen, er mitt tips at dersom du har spørsmål angående søknadsskjemaet og søknadsprosessen for fagene du ønsker å ha i Melbourne, kontakt University of Melbourne direkte via mail. Jeg fikk svar med en gang og de var veldig behjelpelige med hva enn jeg måtte lure på. Ofte kan verstuniversitetet gi deg svar på spørsmål som ikke UiB kan hjelpe med.
Jeg har selv lest mange studentrapporter før jeg dro på utveksling, og en gjenganger er et tips om å spare penger før man drar. Ofte koster ting mer enn man ser for seg, og man ønsker å oppleve og gjøre mest mulig på den tiden man har, særlig når man drar til Australia. Spar opp godt med penger, lånekassen er ikke nok å leve på.
Undervisningsformer
Undervisningsformene var seminarbaserte og minnet veldig om en vanlig forelesningstime her i Norge. Studentene er mer muntlig aktive og stiller masse spørsmål. Jeg har aldri opplevd og blitt "cold called" eller måtte svare på spørsmål jeg ikke var forberedt på. Man kan velge å følge seminaret gjennom zoom eller fysisk forelesning (sjekk imidlertid om faget du ønsker tilbyr begge formene).
Vurdering av emnetilbodet
Når det kommer til emnene jeg kunne velge mellom, var "katalogen" av tilbud veldig stor. UniMelb tilbyr utrolig mange spennende fag som man ikke får tilbud om i Norge. Jeg kunne bare plukke fra listen av fag, og valgte det jeg syntes hørtes mest spennende ut. Jeg hadde fagene Patents and Trade Secrets, Treaty: Indigenous-settler Agreements, Consumer Law og Disputes and Ethics. Jeg valgte midlertidig fag fra listen som var merket med "LAWS", på den måten var jeg sikker på at jeg fikk fagene godkjent som jussfag hjemme i Norge.
Fagleg utbyte og språk
Erfaringsmessig blir man veldig fort god i engelsk både muntlig og skriftlig. Man blir fort vant til at all undervisning og samarbeid med studenter skjer på engelsk. Jeg fikk selv veldig stort utbytte av å delta muntlig i timene ved å både svare på og stille spørsmål. Alt i alt var det språklige og faglige utbytte veldig stort.
Universitetsområdet og byen
University of Melbourne er et stort universitetsområde som strekker seg gjennom store deler av byen. Jus-fakultet ligger noen få minutter unna hovedcampus og ligger midt i universitetsområdet og veldig nær bykjernen i Melbourne. Dette var utrolig gunstig, da flere universiteter ligger langt utenfor sentrum med lang reisevei. Melbourne har et stort nettverk av transportmidler. Selv tok jeg tram mesteparten av tiden da disse går hele tiden.
Bustad
Å finne bolig i Melbourne opplevde jeg som ganske utfordrende. Det koster mye å bo i Australia og det er høy etterspørsel etter steder å bo. Studentboliger koster veldig mye, og jeg anbefaler å leie privat. Et tips kan være å finne noen andre å lete etter bolig sammen med og dra på visninger hvis du har mulighet til det.
Sosialt miljø
Byen i seg selv er en stor, urban by - med masse å tilby. Flere studenter jeg møtte under oppholdet som hadde vært flere steder i Australia, sa at Melbourne er den byen som tilbyr mest, hva gjelder uteliv, kultur, mat og opplevelser. Dette kan jeg selv skrive under på! Melbourne er en utrolig livlig by, der det skjer ting hele tiden. Dagene mine var fylt med restaurantbesøk, konserter, stand-up, gåturer i parker, utesteder, strender, vingårder, utflukter med mer. ANSA Melbourne er veldig flinke til å arrangere flere eventer man kan bli med på. Jeg dro ned til Melbourne alene, men det var veldig lett å bli kjent med andre studenter, utvekslingsstudenter, australiere og andre nordmenn - som nå har blitt venner for livet. Jeg kan på det varmeste anbefale Melbourne som utvekslingssted som gir deg minner for livet.
2019
Vår 2019 - Medisinstudiet (MED4)
19.02.2019 - 30.06.2019Førebuingar/praktiske tips
- Det er lurt å reise til Melbourne før selve skoleopplegget begynner i slutten av februar. Da kan man bli kjent med byen og campus før alt settes i gang.
- Det kan ta litt lang tid mtp visum så det er lurt å begynne tidlig med dette
- Pakk med varme klær fordi det blir kaldt mot juli, selv om det er sommerklær som blir brukt mest i starten
Undervisningsformer
- Forelesninger filmes og legges ut som er veldig gunstig, men anbefaler å møte opp og heller bruke det som ligger ute som repetisjon
- Det er noen få ting som er obligatorisk og det er veldig viktig at man møter opp på disse dagene
- Det er også prøver underveis så man må være obs på de datoene før man planlegger eventuelle reiser
Vurdering av emnetilbodet
- Det er veldig gode forelesere på universitetet og undervisningen er veldig ryddig
- Man bør være forberedt på at det er en del repetisjon av pensum man har hatt før men det meste er nytt
Fagleg utbyte og språk
- All undervisning skjer på engelsk. Det var ikke en veldig stor utfordring, siden mange medisinske termer er ganske like som på norsk. Hjelper også at man har alt på film.
- Anbefaler å skrive notater og jobbe på engelsk, ikke oversette til norsk
Universitetsområdet og byen
- Universitet er veldig stort og har masse å by på- Gym, biblioteker, masse kaffeer
- Byen er kjempestor men trikken er gratis i sentrum så det er veldig gunstig
- Det er mange koselige områder som er verdt å utforske
Bustad
- Det kan være lurt å ha tid til å finne bolig før skolen begynner da dette er ganske vanskelig i Melbourne.
- Det letteste er å bo på boliger/ leiligheter satt av for studenter, "shared houses" som man kan se etter på "Fairyfloss" facebookside eller Airbnb
Sosialt miljø
- Utvekslingsmiljøet er stort på Univerisity of Melbourne så det er lurt å dra på det de arrangerer for å møte andre utvekslingsstudenter
- Å bli kjent med lokale gjør man gjerne ved å bli med i ulike foreninger og klubber for eksempel sport, matklubber osv.
- Selve forelesningene er ikke så sosiale som hjemme fordi man ikke har en klasse, så det kan være greit å være litt forberedt på
Vår 2019 - Medisinstudiet (MED4)
19.02.2019 - 30.06.2019Førebuingar/praktiske tips
Det kan være vanskelig å finne bosted i Melbourne så det kan være lurt å begynne med dette tidlig. Facebook-siden Fairy floss real estate på facebook og sider som flatmates og gumtree er fine for å finne et sted og bo, spesielt hvis du drar alene. Det er også lurt å begynne tidlig med å få på plass alt med fag ettersom det var en litt vanskelig prosess, men fikk god hjelp ved å sende mail til unimelb.
Undervisningsformer
Det meste av undervisningen er i forelesningssal. Vi hadde også litt lab og disseksjonskurs.
Vurdering av emnetilbodet
Man må velge de tre emnene som passer til MED4, trenger ikke ha et 4. fag.
Fagleg utbyte og språk
Det faglig utbytte var generelt bra, den største forskjellen var at det ikke ble gått like mye i dybden som det det blir gjort på uib, og ikke like mye praktiske gjennomganger.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområde er veldig fint, og etterhvert som man blir litt kjent, veldig oversiktlig. Byen er også utrolig fin og masse som skjer der.
Bustad
Det er masse og velge mellom alt fra å bo på campus, finne egen leilighet og sharehouses. Jeg bodde i cbd, noe som var deilig siden da er man i nærheten av alt samtidig som det er gode trikkeforbindelser til andre områder.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er veldig bra! I starten er det en del ting som blir arrangert for å møte andre utvekslingsstudenter, men også lokale australiere. Det er mulighet for å være med på flere forskjellige klubber som surfeklubb, touch, friluft osv.
Vår 2019 - Medisinstudiet (MED4)
15.01.2019 - 15.06.2019Førebuingar/praktiske tips
Start i god tid med søknad om visum og andre ting som skal godkjennes.
Spar opp så mye penger som mulig. Man har lyst til å få med seg så mye som mulig når man først er på utveksling.
Pakk med klær til all slags vær, eller spar plass i kofferten til nye.
Undervisningsformer
Undervisningsformen var stort sett forelesninger med flere hundre i hver klasse. Opptak av forelesningene ble lagt ut samme dag noe som var veldig praktisk. Vi hadde også litt lab på slutten og noen timer med disseksjon spredt over semesteret.
Vi hadde to mid semester terms i hvert fag. I noen fag hadde vi ukentlige tester som man kunne gjøre hvor som helst.
Eksamen på slutten var to timer lang og sto for 50-60% av karakteren.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg satt meg ikke så veldig inn i dette ettersom det allerede var bestemt hvilke fag vi skulle ta, men jeg fikk inntrykk av at emtilbudet er veldig bra.
Fagleg utbyte og språk
Jeg synes foreleserne var veldig flinke, og notatene vi fikk var veldig bra! Det var ikke nødvendig å bruke noen lærebøker. Fagene var alt i alt veldig bra tilrettelagt.
Engelsken min ble bedre, men ikke like mye som jeg hadde trodd. Sikkert fordi testene og eksamen nesten bare var multiple choice.
Universitetsområdet og byen
Melbourne er en helt fantastisk by som jeg virkelig anbefaler å dra på utveksling til. Det er alltid masse liv i byen, cafeer og barer overalt, veldig bra uteliv og bare en 20 minutters trikketur til stranden.
Jeg var forberedt på at Melbourne er Australias svar på Bergen når det kommer til været, men ble veldig positivt overrasket på det egentlig. Jeg synes det var lite regn og vintertemperaturen var på 10-15 grader. Men vær forberedt på endel vind og raskt skiftende vær.
Universitetsområdet er stort og veldig fint. Det tok litt tid før jeg klarte å orientere meg fritt på campus. Det finnes masse fine uteområder for pauser og lunsj, treningssenter, basseng, flere bibliotek og massevis av kaffe og matsteder.
Bustad
Det kan være utfordrende å finne sted og bo, og prisene er en del dyrere enn i Bergen.
Gode sider man kan lete er flatmates.com og facebook-gruppen Fairy Floss Real Estate.
Jeg leide leilighet fra Unilodge sammen med en annen. Bodde i CBD med gangavstand til campus og var fornøyd med det.
Sosialt miljø
Jeg synes det sosiale miljøet var veldig bra. Det er veldig mange utvekslingsstudenter på Melbourne University og de andre universitetene i byen, alle er i samme situasjon og derfor veldig åpne for å bi kjent med nye. Anbefaler å bli med i MUSEX. Det er en gruppe for internasjonale studenter som arrangerer mye gøy.
Det er utrolig mange andre foreninger, klubber og idrettsgrupper å bli med i. I starten av semesteret er det en dag eller to hvor alle disse har stands på campus. Der kan man melde seg inn i alt fra Animal Protection til Wine Society.
Siden klassene er så store og undervisningsformen er én times forelesning, ble jeg ikke noe særlig kjent med de i klassen. Lite obligatorisk undervisning var nok også en medvirker til det. Men jeg synes egentlig ikke det gjorde noe.
Vår 2019 - Medisinstudiet (MED4)
15.01.2019 - 15.06.2019Førebuingar/praktiske tips
Søke visum: jeg opplevde at dette var en veldig grei prosess. Det tar litt tid å fylle ut hele søknaden, så ikke tenk at dette kan gjøres på noen minutter. Anbefaler på det sterkeste å sette seg sammen med andre utvekslingsstudenter mens man fyller ut søknaden, det hjalp veldig å ha noen å stille kjappe spm til når ting var litt uklart. Ellers kan man høre med studenter som tidligere har vært gjennom prosessen. En får svar ganske raskt på søknaden, men det er fortsatt godt å ha søkt i god tid i tilfelle man skulle trenge å legge ved ekstra informasjon eller redegjøre for noen svar. Uansett, det er alltid godt med ting som er gjort! Bare fiks dette så snart du er tilbudt skoleplassen
Søke til universitetet/melde seg opp til fag: Dette er en kronglete prossess, så det er godt å være forberedt på. Nettsiden er ikke optimal, så pass på å lagre søknaden din underveis! En trenger et par dokumenter og tilleggsmateriale, men universitetet i Bergen har laget en god mal for hvordan man skal fylle ut søknaden. Les gjennom denne før du begynner å fylle ut søknaden, da kan du spare deg for masse tid! Her vil du også få vite hvilke dokumenter du behøver for å fullføre søknaden slik at du er klart med alt når du setter i gang. Mine medstudenter og jeg brukte lang tid på denne prosessen, det gikk over flere dager. Derfor er det å anbefale å sette i gang med dette så snart du får muligheten! Dette vil også føre til at du tidligere kan søke om forhåndsgodkjenning av universitetet, og dermed også komme i gang med søking om støtte av lånekassen (du trenger godkjenningen fra universitetet for at Lånekassen kan registrere at du skal på utveksling). Etter du har søkt til universitetet må du søke på fag. Denne prosessen kan også være litt kronglete, mye grunnet suboptimale nettsider. Vi trengte flere ganger å kontakte universitetet via e-Mail, men de var veldig behjelpelige og ordnet og fikset for oss! Når du har søkt om fagene dine må du vente en stund til for å få de godkjent, og deretter kan du sette sammen timeplanen din. Her er det lurt å være ute i god tid, da forelesningene/kursene med de «beste tidene» fyller seg opp raskt. Det er deilig å kunne utforme sin egen timeplan, kanskje du kan fikse deg fri på fredager så du kan oppleve det nydelige landet i helgene :)
Flybilletter/ankomst: det er ikke nødvendig å betale en halv formue for billettene til Australia. Vær litt tidlig ute og sjekk ut lavpris nettsidene for å få de rimeligste billettene. Det er kjekt å komme seg til landet en stund før studiestart slik at man kan ta knekken på jetlag, bli litt kjent med byen, og slappe litt av på stranden!
Pakking: det er STRESS å pakke med seg for mye, og det er mye rimeligere å kjøpe seg noen nye outfits når du først kommer frem enn å betale den overvekten! Husk at Melbourne er ganske kald under den australske vinteren, så ta med noen varme klær. Ullkåpe, genser og skjerf ble flittig brukt de siste ukene!
Undervisningsformer
Mitt semester (MED4 semesteret) bestod i all hovedsak av forelesninger. Disse var ikke obligatoriske, og det ble lagt ut video av forelesningene i ettertid. Noen forelesere var dog veldig flinke, så jeg vil virkelig anbefale å sjekke ut forelesningene og finne ut hvor du vil ha læringsutbytte før du tenker at det er like greit å bare se videoene. Disse viser kun ppt, ikke foreleseren, så man kan gå glipp av en del eksempler, forklaringer og eksperimenter ved å ikke møte opp. Det var lite obligatorisk (3 dager disseksjonssal i anatomi, 2 dager lab i immunologi og mikrobiologi) men i både Fysiologi og Anatomi legges det ut en test hver uke (mcq online) som bidrar til den endelige karakteren din i faget. Disse får man en uke på å fullføre, og det er en veldig grei måte å opprettholde en jevn leserutine. Det avhenger i faget hvor mange forsøk man får, men i noen fag får man ubegrenset forsøk, AKA. Du får 10 gratis prosent til den endelige karakteren din om du fullfører disse korrekt.
I tillegg til disse prøvene har man Mid Semester Tests i alle fag, 2 per fag. Her deles pensum ca i 2, ene halvdel på første test, andre på siste. Disse er som regel også mcq, og varer i ca en time. Få kontroll på disse datoene før du planlegger eventuelle reiser og utflukter, da de bidrar en god del til din endelige karakter.
Eksamensdatoen blir gitt ganske sent, ikke før i Mai fikk vi vite når de skulle være. Nok en gang, ikke ta sjansen på å bestille noen reise hjem eller andre steder før du har disse datoene! Universitetet i Melbourne har i noen fag «hurdle exams», eksamener hvor du må ha 50% korrekt på eksamen for å bestå faget, mens andre har ikke. Alle fagene jeg tok i Melbourne var uten hurdle, altså trengte jeg bare 50% av den totale arbeidsmengden for å bestå faget (ukentlige prøver, med semester tests og eksamen gikk under dette). Her er det lurt å være veldig sikker på hva du trenger for ditt fag, og kanskje gjøre en god innsats på prøvene og MST slik at presset på en perfekt eksamen er litt lavere.
Vurdering av emnetilbodet
Det er et godt emnetilbud. Noe repetisjon, men det er godt å friske opp igjen litt kunnskap.
Fagleg utbyte og språk
Som nevnt, litt repetisjon i fagene, men alt i alt føler jeg vi har hatt et godt faglig utbytte. Foreleserne er gode, og det er mye pensum som dekkes på dette semesteret, så det at det var litt repetisjon gjorde det hele bare mer overkommelig.
Språket er ingen utfordring, man kommer veldig fort inn i den australske aksenten.
Universitetsområdet og byen
Melbourne er en fantastisk by! Det eneste man må være klar over på forhånd er at dette er ikke din klassiske beachy, surfing, australske by. Det er strender i Melbourne, men de ligger nesten en time med trikk fra Universitetsområdet. Ønsker du å bo i strandbyområder sjekk ut St. Kilda, det er et stykke til universitetet derfra, men det er gode forbindelser med trikk. Derimot er Melbourne en by fullt av kulturelt mangfold, de er kjent for god mat (MasterChef spilles inn her), kaffe, musikk, stand-up komedie, og et yrende uteliv. Dette er en by hvor man aldri savner noe å finne på, hver dag er et eventyr med masse som foregår. Byen er også vakker, med kontrastene mellom de høye bygningene i CBD(central business District= sentrum), de store parkene og botaniske hager, og havet og den store elven som renner gjennom byen. Det er også verdt å sjekke ut de mange forstedene utenfor CBD. Her er det store forskjeller mellom de ulike, så lag deg en sjekkliste og pass på å få oppleve alle!
Et par ting som anbefales:
1. Catfish comedy i Fitzroy: hver tirsdag er det stand-up på den lille baren Catfish. Det er 10 komikere som har ca 10 min med stand-up over 2-3 timer. Det er god mat, god atmosfære, og mye god humor! Dette ble en tirsdagstradisjon for oss, og det skal nevnes at det er veldig koselig å bli stamgjest et sted. Vi ble kjent med de som jobbet der, fant oss våre favoritt komikere og fikk en skikkelig avskjed da vi hadde vår siste kveld der. Vi var alle ganske ukjent med stand-up, men ble fort fans!
2. Botaniske hager: fytikatta for en hage det er! Her kan man vandre rundt lenge, det er vakkert med morsomme fugler og dyr å se på. De arrangerer også utekino i Hagen, hvor de ofte har de aller nyeste filmene. Da er det bare å ta med seg teppe og lit snacks, finne seg en sakkosekk og nyte en god film ute i naturen. Dette var definitivt en opplevelse jeg ville anbefale. Det er utekinoer andre steder også, rooftop cinema var også tipp topp!
3. Queen of Spades: dette er en brettspill bar, også i Fitzroy. Her er det en herlig stemning, alle spill du kunne ønske deg, og god mat og drikke. Trenger du en rolig og koselig kveld med noen gode venner er dette å anbefale
4. Dra på party: det er utrolig mange gøye utesteder i Melbourne. Det er litt for en hver smak, alt fra fancy rooftops til underground danseklubber og koselige beer gardens. Det er veldig kultur for «after-work», å ta seg en drink på rooftops på ettermiddagen. Det er alltid mye folk, og mye å se på.
5. Great ocean Road, og andre utflukter: om du ender opp i Melbourne MÅ du dra på GOR. Det er noe av det vakreste noen sinne, ta en tur på Google images og sjekk det ut. Det er enkelt å leie bil, så det burde gå lett som en lek. Ellers er Phillip Island og Wilsons Promatory steder man burde sjekke ut. Her får du alt fra pingviner til koalaer, og nydelig natur!
Universitetet er på et stort campus, og det er vakkert og relativt oversiktlig utformet. Det finnes apper for å hjelpe deg å navigere på campus, denne og mye annen praktisk info får man første dag på universitetet. Dette er en obligatorisk dag, og den er veldig nyttig! Det er også på campus store kontraster, det er gamle Hogwarts lignende bygg, og nye stilige kunstverk av bygninger. Det er grønt og fint, man kan gjerne ta seg en lunsj på gressplenene, eller gå en liten tur inne på området.
Det er også mange muligheter for å engasjere seg i idrettslag, klubber og organisasjoner på universitetet. Mange av disse har prøveperioder hvor man ikke trenger å betale, så jeg anbefaler å sjekke ut disse. Det er morsomt å få prøve seg litt på de typiske Australske sportene, kanskje du ender opp med å elske det! I tillegg er det svømmehall, tennisbaner, treningssenter og saltrening tilgjengelig for studenter, men dette må man betale for. Det er litt pricy, men rimelig om man benytter seg av treningssenteret minst 3 ganger i uken hele semesteret. Dersom du ikke vet om du vil benytte deg av senteret såpass mye, kanskje vil du reise litt på tur eller sjekke ut en lagidrett, så vil det være rimeligere å betale for drop-in timer! Det er et godt tilbud på senteret!
MUSEX er organisasjonen for utveksling og study abroad studentene. Her er det kjekt å engasjere seg. Dette endte opp for oss å bli hvor vi møtte de fleste vennene våre. Det er veldig mange utvekslingsstudenter på universitetet, og MUSEX arrangerer mye gøy for studentene, nesten som en liten fadderuke for å bli kjent med både universitetet og hverandre. Det er også kjekt å bli kjent med Australere, men dette kan være vanskelig i forelesningssammenheng, da det er ekstremt mange studenter på en sal, og de fleste kun kommer for å lære, og så går hjem. For dette er nok idrettene og klubbene det beste. Australere er åpne og imøtekommende, så det er en enkel sak å komme i snakk med folk!
Bustad
Det er dyrt å bo i Melbourne. Om du reiser alene anbefaler jeg sterkt å sjekke ut flatmates og lignende nettsider for å bo i kollektiv. Dersom man reiser med noen man kan bo med er det mulig å finne leiligheter. Unilodge har leiligheter for studenter ved universitetet, og er billigere enn studentboligene. Det er flere lokasjoner, og man må finne ut litt selv hva man setter pris på mtp. Beliggenhet. Vi bodde rett på grensen av CBD til Fitzroy og Carlton, dette var perfekt for oss. Vi liker å være innen gangavstand til det meste, og kunne da leve med litt bystøy.
Sosialt miljø
Det er lett å finne seg et godt sosialt miljø. Man må være litt frempå i begynnelsen, dra på arrangementene til universitetets organisasjoner og prate med folk. Men husk at alle er i samme situasjon, alle vil bli kjent med nye mennesker, og alle vil finne seg en vennegjeng. Det er så mange forskjellige arrangementer og organisasjoner at man finner alltid noe for sin egen smak. Hør gjerne også om det er noen fra universitetet i hjembyen din som skal reise samme sted, kanskje du kan finne en reisevenn allerede før du forlater landet!
2018
VÅr 2018 - Medisinstudiet
26.02.2018 - 30.06.2018Førebuingar/praktiske tips
Det er en del ting som må fikses før man drar ned til Melbourne. Ting som er greit å ha: politiattest på engelsk, vitnemål fra VGs på engelsk for å vise god nok karakter i engelsk-faget, helsesjekk som kreves for visum, kan trenge fødselsattest på engelsk. Du må huske å søke om studentvisum god tid i forveien fordi dette kan ta tid og koster i tillegg penger (5000 kr ca). Andre ting som må fikses: søke om plass på University of Melbourne, forhåndsgodkjenning av fag på UiB og til slutt søke om fag på UniMelb, forsikring er greit å ha, sjekk lånekassen for riktig stipend/lån
Undervisningsformer
Hadde 55minutters forelesninger i alle tre fagene som alltid ble filmet og lagt ut, greit hvis man går glipp av noen. Hadde ellers ukentlige tester i to av fagene som utgjorde en del av sluttkarakteren. I anatomi hadde vi 4 oblig disseksjonstimer, og to oblig labtimer i mikrobiologi.
I alle fagene hadde vi to midterms (multiple choice) og en eksamen som varte i to timer (m.c., "drag and drop" og langsvar).
Vurdering av emnetilbodet
Anbefales på det sterkeste. Undervisningsformene var veldig bra! Siden det er en del vurderinger underveis så ligger man ganske godt an til eksamen før eksamensperioden i det hele tatt har begynt. I tillegg var det ikke så mye oblig så man har masse tid til å reise hvis man vil.
Fagleg utbyte og språk
Jeg er veldig fornøyd med oppholdet i Melbourne. Det kan være litt slitsomt at alt er på engelsk noen ganger, men man blir veldig fort vant til det. De fleste du blir kjent med er internasjonale (noen få nordmenn) men man lærer mye av å måtte kaste seg ut i å snakke engelsk foran andre.
Universitetsområdet og byen
Campus er ganske stort og det tar litt tid før man klarer å komme seg rundt uten maps (last ned lost on campus). Man finner mange gressplener der man kan sitte i finværet, kafeer, spisesteder og leseplasser- disse blir fort tatt i eksamensperioden (anbefaler bailieau, law og business). Det er også et treningssenter her som er det billigste i byen og ganske okei.
Har reist til en del byer i Australia men Melbourne er fortsatt favoritten. Det er en sinnsykt kul by med masse personlighet! Her er det veldig mange fine kafeer, brunchsteder (vertue of coffee roasters!!), rooftop bars og streetart overalt. Veldig bra uteliv her:) Favoritt-området er nok Fitzroy. De to strendene som er nærmest er St Kilda beach og Brighton Beach som bare er en tog/trikktur unna. Det er også mange fine surfesteder litt utenfor Melbourne.
Bustad
Det er litt dyrt å bo i Melbourne- delte et lite soverom med en venninne i CBD og betalte 5300 kr i måneden ca. Det er litt kamp om leilighetene så det er greit å være litt tidlig ute. Tips: skaff deg australsk simkort så fort som mulig, de fleste vil ikke gi deg visning med mindre de kan kontakte deg på australsk nummer. Sjekk ut flatmates.com.au og fairyfloss på facebook.
Greie områder å bo i: Fitzroy, Carlton, Parkville (her er campus), CBD
Studentleiligheter er litt dyrere enn privat (unilodge og studentvillage).
Sosialt miljø
Det er et ganske bra sosialt miljø blant utvekslingsstudentene. Med mindre du er med i studentorganisasjoner så kan det være litt vanskelig å bli kjent med australiere. Anbefaler å bli med i MUSEX som er for utvekslingsstudenter, de arrangerer fester, barcrawls, galla osv. Surfeklubben er også veldig gøy!
Vår 2018 - Medisinstudiet
26.02.2018 - 30.06.2018Førebuingar/praktiske tips
1. Spar opp mer enn mye penger! Jeg jobbet stort sett hele januar for jeg dro, men landet fortsatt i Norge i minus. Det handler egentlig om at når man først er på andre siden av jorda, så vil man benytte anledningen til å reise, være med på alt det morsomme som skjer og få mest mulig ut av oppholdet ditt.
2. Start å lete etter bolig FØR du drar ned. Ikke bare kan det være vanskelig å finne noen som vil leie til studenter som bare er et år, leilighetsprisene er skyhøye, så også for å spare litt penger kan det være lurt å gjøre research. Mange brant seg på dette, og endte opp med å bo på hotell i starten - ikke kult.
3. Om man kan bestille tur-retur billett, er mye penger spart! Betal heller litt ekstra for fleksibel hjemreisedato om det skulle være vanskelig å planlegge akkurat når man skal hjem.
4. Ta med varme klær og regntøy! Haha, Australia har stort sett et utrolig flott klima å leve i, men det blir vinter der også!
Undervisningsformer
Jeg ble regnet som "science" student i Melbourne, og undervisningsformen var dermed stort sett forelesninger i store saler. Hadde noe lab og disseksjon i slutten av semesteret. Man får også en del moduler man må fullføre digitalt, noe som egentlig var veldig greit! Til en forandring testes man ukentlig omtrent i alle fag i tillegg til to større tester før selve eksamenen. Disse teller på endelig karakter, men det "tvinger deg" til å jobbe jevnt og trutt, noe som kan være litt betryggende når man er i en uvant undervisningsform, på engelsk osv.
Vurdering av emnetilbodet
For min del hadde jeg ikke så stor fleksibilitet ift valg av fag for at det skulle korrespondere med undervisningsopplegget jeg skulle hatt i Bergen. Likevel tilbyr Universitetet enormt med varierende fag; også fag tilpasset internasjonale studenter! Alt fra "Australia now", "Street art" og ølbrygging. Utrolig mye kult om man har mulighet til å velge fritt!
Fagleg utbyte og språk
I og med at University og Melbourne er et høyt ansett universitet internasjonalt, er de svært opptatte av å opprettholde en høy faglig kvalitet på undervisningen; og dette merkes! Foreleserne tilbyr personlige utviklingssamtaler for enhver student om man skulle slite med noe, de er utrolig profesjonelle i hvordan de legger opp undervisningen og de er kommet langt digitalt! Moduler, forelesninger osv blir filmet og ligger på et sted slik at man alltid kan repetere. Jeg føler jeg har blitt flinkere i engelsk, absolutt! Men min akademiske engelsk er nok mindre utviklet enn jeg på forhånd kanskje hadde tenkt; og regner med at det skyldes at jeg stort sett hadde Multiple choice tester og ikke skrev essays.
Universitetsområdet og byen
Helt fantastisk! Kan ikke anbefale universitetet og byen nok! Det er virkelig en grunn til at Melbourne er kåret til "The most liveable city" hele syv år på rad. Det er alltid noe kult som skjer, fantastisk mat, fine utfluktsområder i nærheten, gøy uteliv osvosv. Stortrivdes! Også campus er veldig flott! De eldre delene minner litt om Galtvort i Harry Potter, mens mye er også moderne med gode fasiliteter. MASSE matalternativer, også gratis mat ofte!
Bustad
Som nevnt, kan være vanskelig å finne; og man må nok senke standard ift Bergen.
Sosialt miljø
Utrolig bra! Det fine med Universet er at det er massevis av internasjonale studenter. Dermed blir man inkludert i miljøet, fremfor å være en minoritet.
Vår 2018 - BA i molekylærbiologi
15.01.2018 - 15.06.2018Førebuingar/praktiske tips
Det kan være vanskelig å bestemme seg for hvor man vil utveksle, men det er viktig å bruke god tid og tenkte nøye gjennom flere av avtalene for å finne det stedet som passer best for deg. Mitt beste tips her vil være å se på de generelle avtalene som Universitetet i Bergen har i tillegg til spesifikke avtaler som de ulike fakultetene har. Når du har funnet ut hvilken avtale du vil søke på så er det essensielt å sette seg godt inn i informasjonen som ligger ute om lærestedet og opplysninger du må oppgi ved søknad. Selve søknadsprosessen tar lang tid, og jeg opplevde det litt som en endeløs sirkel når jeg stod mitt oppi det. Det kommer ofte flere ting opp under prosessen som du ikke tenke var et problem da du startet. Dette er selvfølgelig veldig individuelt, men vær litt forberedt på at selve søknaden og alt som følger med er en krevende oppgave. Lag en liste over ting som må ordnes og ulike tidsfrister det skal være klart til er et godt tips.
Undervisningsformer
Melbourne er en utrolig stor studentby, og i de ulike klassene jeg hadde var det rundt 700 studenter. Forelesningene og seminarene fikk jeg veldig godt inntrykk av, jeg likte godt å gå i forelesningene og følte at jeg lærte mye der. Foreleserne er dyktige og kan utrolig mye innenfor fagfeltet sitt. De fleste studentene i Melbourne kjøper ikke lærebøker, noen som var veldig uvant for meg. Jeg kjøpte lærebøker i noen av de fagene som jeg følte det kunne være ekstra nyttig, men endte opp med å ikke bruke dem. Alle forelesninger blir tatt opp og gjort tilgjengelig på nettet, så å se forelesningene om igjen og lese på notatene som foreleser gir ut var nok til å forstå faget og føle at du mestrer eksamen.
Vurdering av emnetilbodet
Universitet i Melbourne tilbyr en rekke emner, og her er det trolig mye spennende å velge mellom. Jeg selv hadde kun frie valg fag og skulle ikke ha noen fag på utveksling som jeg skulle få godkjent som et annet obligatorisk fag hjemme. Tror ikke du vil ha noen problemer med å finne fag her som tilsvarer noen fag hjemme dersom du trenger det da emne tilbudet er bredt. Universitet i Melbourne er kåret til det beste universitetet i Australia flere år på rad, og flere av fagene som virker interessante er veldig krevende. Mitt tips her vil være å ikke velge for mange krevende fag selv om de virker interessante da hvert fall jeg opplevde i slutten av semesteret at det ble en stor utfordring. Husk at du er på utveksling også for å kose deg, og ikke bare sitte inne og jobbe med skole.
Fagleg utbyte og språk
Fagene er veldig interessante og bygget opp på en veldig fungerende måte. De fleste fag har en eller to mid-semester tester i løpet av semesteret i tillegg til innleveringer. Det å ha så mange obligatoriske oppgaver i løpet av semesteret var uvant i starten, men hjelper veldig med at man må jobbe gjevt med fagene i løpet av semesteret. Tok ikke lang tid å bli vant med å studere på engelsk, mye av lærebøkene hjemme er også engelske så vil ikke si det var en stor utfordring.
Universitetsområdet og byen
Selve campus til Universitetet i Melbourne er utrolig fint. Det er stort campus der du har mer eller mindre alt du trenger: treningssenter, svømmehall, dagligvare butikk, kafeer og mange ulike bibliotek og leseplasser der det er koselig å sitte og jobbe. Bygningene på campus er en blanding av gamle og moderne bygg, og det er en opplevelse i seg selv å gå gjennom deler av campus der de litt eldre byggene er. Der er det eget klokketårn blant annet, og du får nesten litt sånn «Harry Potter» følelse.
Melbourne er en helt vanvittig stor by og det er utrolig mange fine steder å dra til. Selve byen består av flere kule by-deler og det er også mange fine parker plassert rundt om i byen. Melbourne er en by som virkelig må oppleves med mange fine spiseplasser, markeder, utesteder, Casino, museum osv.
Bustad
Det kan være en utfordring å finne et sted å bo i Melbourne, og det er dyrt og leie rundt CBD (sentrumsområdet). Mitt tips her vil være å se på de ulike by-delene som er nært sentrum og som fortsatt har gåavstand til universitetsområdet. Kollektivsystemet er veldig greit i Melbourne, men ofte utrolig mange folk så det kan være greit å ikke bo så langt unna universitetsområdet at du er avhengig av kollektivtrafikk. Er også mulighet å skaffe seg en sykkel. Flere av utvekslingsstudentene som jeg møtte bodde i studentboliger, og selv om det er litt i det dyreste laget så er det også noe som jeg ville anbefalt. Det er flere studentboliger spredt rundt om i byen og flere tilbud å velge mellom. Om du ikke ønsker å bo i studentbolig så anbefaler jeg deg å ta deg god tid med å finne en plass å bo. Ikke ta det første og beste du finner, men heller bo noen ekstra dager på hotell/hostel.
Sosialt miljø
Anbefaler å bli med på «Welcome week» som universitetet arrangere i starten av semesteret for utvekslingsstudenter, der møter du mange folk og du får da mange kjente fjes rundt på universitetsområdet som kan være greit. Det kan være vanskelig å bli kjent med folk i forelesninger da klassene er såpass store, men universitetet har mange klubber som det går an å verve seg inn i, alle klubbene har som regel stand i løpet av de første ukene i semesteret. På campus har de en klubb som heter MUSEX som er for utvekslingsstudenter, de har mange kjekke eventer gjennom hele semesteret og er en veldig imøtekommende gjeng, anbefaler å melde seg inn der.
2017
Våren 2017 - University of Melbourne - medisinstudiet
17.02.2017 - 30.06.2017Førebuingar/praktiske tips
Når man skal reise på utveksling utenom de vanlige utvekslingssemesterene i studiet er det litt ekstra å tenke på. Start planleggingen tidlig! Ta høyde for at det kan finnes mindre kronglete veier til å ordne en avtale, men dette er i alle fall det jeg har erfart:
1) Lag deg en liste over steder du kunne tenke deg å reise. Bli inspirert av tidligere utreisende studenter og sjekk oversikten over utvekslingsavtaler på UiB sine nettsider: http://www.uib.no/utvekslingsavtaler . Et tips er å ikke bare søke på avtaler som tilhører eget fakultet, men også inkludere "Universitet i Bergen" sine avtaler.
2) Når du har funnet ut hvor du kunne tenke deg å studere begynner jobben med å finne matchende fag. Dette er særlig viktig på medisin, da vi har et ganske urokkelig oppsett uten for mange elektive emner. Bruk emneoversikten i din studieplan (gjerne på engelsk) og kontakt de ulike universitetene du kunne tenke deg å dra til. Noen har gode oversikter på nettet over fagene de tilbyr, krav til å kunne ta de fagene osv, mens andre kan være behjelpelige på mail. Ikke forvent svar fra alle. Jeg sendte mail til 25-30 universiteter over hele verden og fikk svar fra 6-7 stykker... University of Melbourne, som jeg dro til, hadde en utrolig god og lettvint oversikt og var i tillegg flinke til å svare raskt på mailer. Dette er en av hovedgrunnene til at jeg endte med å dra dit!
3) Når du har funnet et universitet med fag du tenker at korresponderer er det viktig at du skaper dialog med studieadministrasjonen på fakultet og med noen som kan uttale seg om fagkombinasjonen. Dette gikk veldig greit for min del. Jeg sendte en mail med oversikt over emner som skulle gå hjemme med beskrivelse, samt hvilke emner jeg planla å ta ved vertsuniversitetet slik at det tydelig kom frem at de overlapper. Det er så og si umulig å finne 100% overlappende fag, men man kan komme en lang vei med 85-90% og litt egeninnsats.
4) To søknadsfrister det er viktig å forholde seg til: 1. september for påfølgende vårsemester: Søknadsfrist til UiB! Velg opptil 5 universiteter du har funnet ut at matcher. Ikke velg universiteter som ikke tilbyr fagene dine! Deretter er det å søke til universitetet du fikk godkjent å dra til. Denne fristen er senere enn UiB sin frist.
5) Nå kan man virkelig begynne å glede seg! Praktiske ting som visum, vaksiner, bekreftelse på opptak, betaling av eventuelle skolepenger, bestilling av flybilletter mm fikser man nå fortløpende frem til man drar.
Undervisningsformer
Det er en liten overgang å gå fra lille UiB til store UniMelb. Med mellom 400-700 studenter i hver av fagene blir også undervisningsformene litt annerledes enn hjemme, men jeg må si at jeg er utrolig fornøyd! Så mange studenter krever god struktur, og det har universitetet fått til på en veldig god måte!
LÆRINGSPORTAL OG RAMMER RUNDT:
På læringsportalen ligger det for hvert fag en oversikt over alle forelesninger, annen undervisning, prøver og eksamener med dato for hele semesteret. Alle powerpointer legges ut minimum 24 timer før forelesning og alle forelesninger blir filmet og lagt ut på nettet rett etterpå. I tillegg legger foreleserne gjerne ut interaktive moduler og arbeidsoppgaver man kan jobbe med for en bedre forståelse av faget.
Vanlige forelesninger følger en fast timeplan gjennom hele semesteret. Hvert fag jeg har tatt har hatt 3 x 1 time forelesning i uken til faste tider, og litt lab og workshops i tillegg.
SELVE UNDERVISNINGEN
Forelesningene er omtrent som hjemme; et stort auditorium og en professor der fremme. Kvaliteten på undervisningen er skyhøy (kan nevne at UniMelb ble kåret til beste universitet i Australia og at fysiologifaget jeg tok ble kåret til det 11. beste i verden!), og piffes litt opp med quiz i forskjellige varianter underveis.
Lab her nede er også nesten som hjemme. Det er en del flere studenter som skal gjennom det samme, men man deles inn i grupper på 8-10 som hver har sin egen instruktør. Anatomilab (disseksjon) foregår med ferdigdissekerte preparater, men kvaliteten på preparatene er veldig gode, så ser ikke på det som noe negativt.
Workshop er en oppgaveløsningstime. Etter å ha hatt alle forelesninger i ett tema diskuterer man seg gjennom oppgaver tilhørende temaet for å anvende kunnskapen man har fått. Deltakende undervisning. God repetisjon og veldig god forberedelse til eksamen.
VURDERINGSFORMER
I Bergen (og Norge generelt) ligger det et stort ansvar på studentene om å jobbe kontinuerlig med fagene gjennom semesteret for å unngå skippertak på slutten. På UniMelb har de en tilnærming som i større grad tvinger studentene til å være på forelesning og jobbe underveis. Det varierer litt fra fag til fag hvor mye hvert element vektlegges, men felles er at avsluttende eksamen kun teller ca 50% av faget. Et eksempel fra fysiologifaget jeg har nå:
- To midtveiseksamener á 1 time som hver dekker halve pensum: 15% + 15%
- Semestereksamen á 2 timer: 50%
- Deltakelse i faget (oppmøte på forelesning/bruk av quiz-kontroll): 5% (Ja, man får faktisk A på 5% av karakteren bare man møter i 50% av forelesningene!)
- 10 ukentlige tester på nettet: 1,5% hver, 15% tilsammen.
Vurdering av emnetilbodet
Tror ikke det er emnetilbudet til UniMelb som kommer til å være begrensende dersom du skulle ha lyst til å dra på utveksling hit. De har det meste. MEN: Merk at dette gjelder PRMED-fag. UniMelb tillater ikke utvekslingsstudenter på medisinstudiet sitt så vidt jeg vet, så det blir å gjøre som meg; ta fag som tilhører en bachelor of science (sammen med alle de lokale som skal søke medisin på UniMelb senere).
Fagleg utbyte og språk
Fagene var en god match, om kanskje litt mindre avanserte enn hjemme. Foreleserne er dyktige og jeg er alt i alt veldig fornøyd!
Å studere på et annet språk er veldig verdifullt. Det tar ikke lang tid før man blir vant til det, og jeg tror absolutt man får noe igjen for det senere!
Universitetsområdet og byen
Campus er nesten verdt utvekslingsoppholdet i seg selv. Stort sett alle fakultetene er samlet på et sted, bygningene er en miks av gamle og storslåtte mot moderne og like storslåtte. Å gå rundt på campus er nesten som å gå i en egen by. Det er klokketårn, store plener og hager, fontener, skulpturer og et hav av fasiliteter. At det er minst 30 spisesteder, cafeer, kaffebarer og butikker er ingen overdrivelse, i tillegg til 3 treningssentre, løpe- og fotballbane, tennisbaner, squashbaner og svømmehall.
Melbourne har blitt kåret til "World's most livable city" 6 år på rad, og det kan jeg godt skjønne. Selv om det er en storby er det ganske korte avstander (jeg gikk stort sett overalt), store grøntområder, masse å finne på og nærhet til fine steder å campe, surfe og oppleve helt andre ting.
Bustad
Det er ganske dyrt å bo i Melbourne, som i alle storbyer. Jeg betalte ca 5000 i måneden, men det var på delt soverom (midt i byen). Hvis man vil bo i studentboliger, noe som både kan være praktisk og veldig sosialt, ligger prisene på 8000-13500 i måneden. I alle fall de jeg har hørt om...
Det er mange bolighaier i byen som eier flere steder som de leier ut, og det er ofte ganske lav standard og mange folk i en liten leilighet/hus. MEN; man kan være heldig å finne noe bra, som jeg og flere venner gjorde til slutt, så man må bare ha litt is i magen, ringe rundt, gå på mange visninger og heller ta noen ekstra dager på hostell for å finne et sted man virkelig liker og kan trives i.
Sosialt miljø
Det er 50 000 studenter på universitetet i Melbourne, og sikkert nærmere 100 (hvis ikke flere?) klubber, idrettslag og foreninger man kan være med i. Så selv om det er vanskelig å bli kjent med folk i forelesning da man kan være opp til 700 personer i ett fag og ikke tar de samme fagene som andre, er det greit å bli kjent med folk. Første uken på skolen har alle klubbene stands og verver folk, og det er gjerne camper en av de første helgene. I tillegg er ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) ganske aktive der nede om man skulle ha lyst til å henge med andre nordmenn.
Vår 2017 - University of Melbourne - Medisinstudiet
17.02.2017 - 30.06.2017Førebuingar/praktiske tips
Start med å planleggja utvekslinga i god tid. Sjekk kva fag du kan ta, og få godkjenning. Australia har omlag det samme prisnivået som Noreg, så det kan vera lurt å spare opp litt ekstra penger før ein reiser. Australia har mykje å by på både av natur- og andre opplevingar.
Undervisningsformer
Førelesningane er omlag som på UiB, bortset frå at opptak frå førelesningane blir også lagt ut på nettsidene til universitetet. I tillegg hadde me praktiske timar i anatomi og i mikrobiologi. Det blir også lagt ut øvingsoppgaver og tilleggsmateriell på internett. I løpet av semesteret har ein deleksamenar som tel på sluttvurderinga. Samla sett tel deleksamenar og ulike oppgåver/testar opp mot 50% av karakteren i faget. I slutten av semesteret har ein så ein 2timars eksamen i kvart av faga.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet i Melbourne har eit breitt utval av emne. Det er enkelt å søkje etter emne i "handbook" på universitetet sine nettsider. Ein får der all informasjonen ein treng om dei ulike emna. Ein del emne krev og at ein har ein viss kunnskap i emne frå før. Når ein søkjer frå Noreg må ein oppgje kva kunnskap ein har frå før i visse emne, slik at ein viser at ein nok førehandskunnskap til å ta det aktuelle faget. Det er ikkje mogeleg med direkte utveksling til medisinstudiet ved universitetet i Melbourne, difor valgte me enkeltemne frå "Bachelor of science", som og inneheld medisinske emne.
Fagleg utbyte og språk
Semesteret vårt skulle tilsvare MED4, så me søkte etter emne med tilsvarande pensum. I Australia er det berre 12 veker undervisning kvart semester. Ein gjekk glipp av litt praktisk undervisning og utplassering som ein har ved UiB. Sidan semesteret starter seinare i Melbourne, er det fullt mogleg å delta på kurs og utplassering på sjukehus i Bergen før ein reiser til Australia.
Dei fleste studentar snakkar greit engelsk, så språket byr ikkje på store utfordringar. Det tek ikkje lang tid før ein venner seg til å bruka engelsk i daglegtalen. Det gjev og god trening, og engelsken min er blitt betre som følgje av opphaldet.
Universitetsområdet og byen
Universitetet i Melbourne har god kvalitet. Campus er stor og fin, med mange bygningar og store uteområde med ulike idrettsfasilitetar. I starten bruker ein gjerne ein app på telefonen for å finne fram til den bygningen der forelesninga foregår. Fleire gonger i veka er det bbq på campus, som blir arrangert av ulike studentforeningar. Elles er det mykje aktivitet gjennom heile veka. Det er også fleire cafear og butikkar på universitetsområdet.
Byen er veldig stor i areal, og universitetet ligg 10min frå sentrum. Bur ein i nærheten går det fint å gå, men eg vil anbefale å kjøpe ein sykkel. Det går også trikk. For å komme til stranda kan ein ta trikken i ca.20 min, men for å komme til gode surfestrender må ein reise ein times tid, og då er det greit å leige eller kjenne nokon med bil. Ellers så kryr det med cafear og restaurantar i byen, og ein kan finne mykje god kaffe. Byen er også kjent for all grafittien og gatekunsten som er å finne på mange veggar i byen. Australsk fotball er svært populært i Melbourne, og det kan absolutt anbefalast å få med seg ein eller fleire kampar.
Bustad
Det er mogeleg å leige leiligheit via universitetet. Standarden er god, men ikkje direkte rimeleg. Eg leigde på det privat, midt i sentrum for kr.4500,- i månaden. Eg budde med fire andre (hyggelige) personar frå ulike nasjonar i ei lita leilgheit. Leigemarknaden er svært ulik samanlikna med Noreg. Det er svært mange på jakt etter husvære. Det medfører høgare prisar,og fleire bur ofte saman i mindre leiligheitar.
Sosialt miljø
Den beste måten å bli kjent med andre studentar på, er ved å bli med i studentforreningar eller drive med idrett. Det er mykje å velje mellom. Ein finn noko uansett kva interesser ein har. Det blir arrangert turar og utflukter både i vekene og i helgene.
Vår 2017 - University of Melbourne - Medisinstudiet
17.02.2017 - 30.06.2017Førebuingar/praktiske tips
Ettersom man ikke er tilbudt utvekslingsprogram på 4. semester, måtte jeg og noen medstudenter finne frem til universiteter som hadde fag med samme tema som vi skulle gjennomgått hjemme. Vi gikk inn på UiB sin nettside for å se hvilke skoler UiB har utvekslingsavtale med.
Deretter søkte vi om fem skoler vi var interessert i på søknadsweb. Da vi ble tilbudt å bruke utvekslingsavtalen med Universitetet i Melbourne, fant vi de fagene som passet best og søkte om forhåndsgodkjenning av disse.
Vi måtte også søke til universitetet i Melbourne om å komme inn på de fagene vi trengte. Dette får man hjelp til av veiledere på UiB. Lurt å gå på informasjonsdagen man blir tilbudt.
Man må også betale skolepenger til Universitetet i Melbourne. Man får en veileder fra deres universitet som hjelper deg gjennom prosessen.
Undervisningsformer
Undervisningsformen på University of Melbourne er noe annerledes enn i Bergen. Vi hadde 3 fag som gikk uavhengig av hverandre. Til tross for dette var fysiologi og anatomien lagt opp ganske likt, slik at vi nesten alltid hadde de samme temaene i begge fagene samtidig.
I løpet av semesteret hadde vi to mindre prøver og en eksamen i hvert fag. Undervisningen har godt struktur, og de som underviser er flinke.
Klassene er store med flere hundre elever.
Vurdering av emnetilbodet
Vi fant emner som passet ganske godt med hovedtemaene som ble gjennomgått hjemme(4 semester).
Fagstoffet vi hadde var imidlertid litt mindre detaljert, samtidig gikk vi glipp av enkelte mindre tema. Derfor er det lurt å samarbeide med en god venn hjemme som kan dele sine notater slik at du kan gjennomgå dem når du kommer hjem. Ikke sikkert dette er nødvendig, men for de som er ekstra pliktoppfyllende kan det nok være lurt.
Fagleg utbyte og språk
Syntes fysiologi læreren vår var helt genial, hadde grunnleggende fysiologi der vi gikk gjennom hele kroppen. Ikke like detaljert som i Norge, men ga et veldig godt overblikk over sammenhengene mellom de ulike organene.
De andre fagene var også lærerike, og som en av Australias beste skoler er fagoppbyggingen og gjennomføringen gjennomtenkt og vellfungerende.
Universitetsområdet og byen
Universitetet er veldig gammelt, noe som gjør at det ikke består av mange mindre fakulteter rundt om i byen, men av to store campuser. Vi holdt til på Parkville campus som ligger rett utenfor sentrum. Universitetet er stort og campus er kjempe fint(noe som bare burde mangle da folk betaler i dyre dommer for å gå der)! Det er mange koselige kafeer som tilbyr god kaffe, samt en stor bygning midt på campus(Union House) som tilbyr mange ulike fast food sjapper, her kan du få alt du måtte ønske. Sushi, burger, subway, meksikansk, pizza, asiatisk osv osv.
Parkville har også mange ulike biblioteker du kan lese på. Anbefaler å gå inn på unimelb sine nettsider å søke litt rundt. Hvis man lurer på noe er det bare å google det du lurer på og slenge på ¨unimelb¨ på slutten. Da kommer det aller meste opp.
Byen er stor og ren! Det er masse butikker og restauranter over alt. Til å være storby er den også ganske lett å finne frem i. Anbefaler ¨Melbourne free walking tours¨ (som egentlig ikke er helt gratis da guiden forventer tips i slutten) . Den starter utenfor State Library of Victoria, og du får en fottur gjennom hele byen med en guid som snakker om de ulike områdene og byens historie. Fin måte å bli kjent med plassen på.
Bustad
I Melbourne er det dessverre slik at mange rike mennesker har kjøpt opp leilighetene som de leier ut til studenter. For å tjene mest mulig penger putter de inn så mange studenter som mulig i hver leilighet. Hvis man vil ha eget rom, må man opp i pris. Meg og en medstudent fra UiB måtte på en godt del visninger før vi fant et sted som vi kunne tenke oss å bo. Så det gjelder å gå på så mange visninger som mulig når du kommer ned. Vi bodde på hostel i byen i denne perioden. Vi valgte å bo på samme rom, da dette var billigere.
Leiligheten lå i det som kalles ¨CBD¨, altså det som regnes som sentrum. Vi var kjempe happy med både plass og leilighet.
Universitetet har også egne bygg hvor de leier ut rom til studenter. Disse kan man leie før man kommer ned, da bildene ikke lyver like mye som på de private leilighetene. De er imidlertid veldig dyre.
Det viktigste om du skal finne et rom som ikke leies ut av universitetet er at du går på visning da bildene og informasjonen som regel ikke stemmer overens med virkeligheten.
Gumtree er en nettside man kan bruke på å finne leilighet.
Sosialt miljø
Da skolen er veldig stor og klassene du deltar i ofte har over 200 studenter, er det ikke så lett å få seg venner i klassen(men det er mulig hvis du jobber litt for det). Jeg vil derfor anbefale at du melde deg inn i en av skolens mange(og da mener jeg MANGE) klubber. Sport er også en veldig fin måte å møte mennesker på. I begynnelsen av semesteret er det et par dager hvor klubbene møter opp og informerer om hva de driver på med. Anbefaler og gå på dette. Jeg var med i surfeklubben og spilte rugby. Slik møtte jeg de fleste av mine venner.
Haust 16/vår 17 - Profesjonsstudiet i medisin
01.07.2016 - 26.06.2017Førebuingar/praktiske tips
Begynn å se på steder å bo. Student housing er veldig dyrt og ikke noe bedre enn private. Visum til Australia kan også ta opp til 4 uker å få godkjent, så start med dette tidlig. Blir du bedt om å ta en medisinsk test kan det ta lengre.
Undervisningsformer
Forelesninger.
Vurdering av emnetilbodet
Veldig bra.
Fagleg utbyte og språk
Fagene er bedre enn på UiB. Akademisk engelsk skiller seg fra dagligdags og vil nok virke vanskelig i starten, men det går seg fort til. Språklig utbytte er enormt.
Universitetsområdet og byen
Campus er ganske stort og ligger like utenfor CBD (central business district). Du finner alt du måtte ønske på selve campus: Treningssenter, løpebane, fotballbane (australsk fotball), tennisbaner, cafeer, og en hel haug av matsteder. Hver onsdag er det også farmer market og en gang i uken er det også gratis konsert med gratis grillmat og drikke (øl om du vil det. Velkommen til Australia!).
Byen er stor med 4,5 millioner innbyggere. Byen er kjent for å være kulturell og hipp.
Bustad
Jeg vil anbefale å bo så nærme universitetet som mulig. Bydelen, Fitzroy, Carlton, Carton North, Fitzroy North, Parkville og Brunswick er fine områder å bo i. Bor man på andre siden av byen som St. Kilda (nærme stranden) vil det ta lang tid å komme til skolen og du må også kjøpe kort på public transport, noe som er dyrt. Melbourne er forsåvidt en veldig bra sykkelby. Anbefaler alle å kjøpe seg en sykkel med en gang de ankommer. Det går raskere å sykle enn å ta public transport.
Personlig ville jeg holdt meg unna CBD. Det er et sted med veldig mye mennesker, trafikk og virker veldig stressende. Det er også veldig dyrt. Trekker man seg litt ut er det mye finere å bo, billigere og mer avslappet. Det er bydelene utenfor CBD som virkelig utgjør Melbourne.
Du kan forvente deg å betale rundt 200 AUD i uken. Noen velger å dele rom. Da kan man komme ned på 150 AUD i uken, men jeg vil påstå det er verdt å finne seg et eget rom og heller betale litt mer. Gumtree (Australias finn.no) er en fin nettside å finne boliger til utleie. Studentboliger er veldig dyrt (dobbel pris!) og ikke bedre. Jeg fraråder å bo ved disse.
Sosialt miljø
Sosialt miljø er bra. Bli med i en gruppe på universitetet. Australsk fotball, friidrett og surfing er et fåtall av aktivitetene du kan gjøre. Jeg anbefaler også å prøve å finne et hus med lokale. På den måten får man seg også et nettverk utenfor universitetet.
Vår 2017 - BA i fysikk
15.01.2017 - 15.06.2017Førebuingar/praktiske tips
Det meste av det du gjør før du reiser får du god hjelp til av UiB, men noen ting må gjøre på egenhånd. Finn ut hvilke fag du vil ta på universitetets handbook: https://handbook.unimelb.edu.au/. Søk om visum i god tid. Det er også lurt å skaffe en reiseforsikring, for eksempel fra ANSA. Gjør gjerne også litt research i boligsituasjonen, og bestem deg for om du skal prøve å booke noe før du reiser eller om du skal ta det der nede.
Når du kommer ned dit er det lurt å skaffe seg et australsk sim-kort. Det er noe de har på mange kiosker og butikker der nede. Jeg brukte vodafone, og det fungerte helt fint. Når det gjelder transport så går det trikker, tog og busser rundt i byen. For å bruke disse på du ha et offentlig transport-kort kalt myki card, som du får på utvalgte togstasjoner og trikkestopp. Melbourne er ellers en bra by å sykle i, og jeg syklet faktisk til og fra skolen nesten hver dag. Jeg vil også anbefale å skaffe et australsk bankkort. Du kan åpne en gratis studentkonto for eksempel i commonwealth bank, som faktisk har kontorer på universitetet. Det gjør økonomien litt enklere, og jeg tror også det blir litt billigere enn å bruke norsk bankkort.
Når du er der nede har du en gyllen mulighet til å reise og se litt mer av den delen av verden. Det er populært å reise til Indonesia, New Zealand, Tasmania og resten av Australia. På vårsemesteret er det iallfall en ferie rundt påske hvor man kan reise. Ellers ville jeg satt av litt tid til reising etter semesterslutt.
Undervisningsformer
Det er vanlig å ha fire fag per semester. I hvert fag er det tre til fire forelesninger på rundt 50 minutter hver uke, samt en eller to timer (kalt tutorial, practical, workshop) hvor man møter i mindre grupper og diskuterer eller gjør oppgaver. Alle forelesningene blir faktisk tatt opptak av, så man kan se dem hjemme, men jeg anbefaler å møte opp og se dem på skolen. I alle fagene jeg tok var det flere innleveringer spredt rundt i semesteret, som telte på karakteren jeg fikk i faget. Alt i alt synes jeg det var mer å gjøre enn på UiB, men det er nok avhengig av hvilke emner man velger.
Vurdering av emnetilbodet
Det er mange emner å velge i, så det burde ikke være noe problem å finne noe man synes er interessant. Det er et godt akademisk nivå, og det var et høyt tempo i noen av fagene jeg tok. Jeg var litt uheldig med en foreleser, men hadde også en annen foreleser som var veldig dyktig.
Fagleg utbyte og språk
Jeg er godt fornøyd med det faglige, og føler jeg fikk dekket over ganske mye på tiden jeg hadde der nede. Man blir selvfølgelig en god del bedre i engelsk når man er der nede, da alt går på engelsk.
Universitetsområdet og byen
Universitetet er veldig stort, og nesten alle studentene er på hovedcampuset som ligger bra sentralt i Melbourne. På campus er det flere biblioteker, et treningssenter med basseng, og et slags lite kjøpesenter med masse restauranter, reisebyrå, bank og en liten butikk.
Jeg synes Melbourne er en kul by, med et livlig sentrum med masse bra kafeer og barer. Det er også en strand ca. 20 minutter fra sentrum med trikk. Prisene på mat og drikke er litt billigere enn Norge, men ikke mye. Ellers er klimaet ganske bra. Melbourne er langt sør, så sommeren er fin uten å bli ubehagelig varmt som det gjerne er lenger nord i Australia. Om vinteren går det ned til 10-15 grader, men det blir ikke ordentlig kaldt.
Bustad
Melbourne er generelt en ganske dyr by å bo i, og man må belage seg på å betale mer enn i Norge hvis man skal ha et enkeltrom noenlunde nært universitetet. Det er en del boliger som er foreslått på universitetets nettsider, men de var alle for dyre for mitt budsjett. Man kan for eksempel bo på et college på campus, noe som sikkert er en veldig kul opplevelse, men det er altså ekstremt dyrt. Jeg endte opp med å reise ned dit for å prøve å finne noe på det private markedet, og bo på hostell helt til jeg fant noe. Det viste seg å være vanskeligere enn jeg trodde, da det var veldig mange studenter som prøvde å finne bolig samtidig som meg, og jeg fikk ikke mange svar på henvendelser. Jeg fant noe til slutt selvsagt, men det var litt stressende en periode. Hvis jeg skulle gjort det igjen ville jeg nok prøvd å være tidlig ute for å prøve å booke et rom på en studentbolig i byen før jeg kom ned dit.
Når det gjelder hvilke områder det er best å bo i så ville jeg valgt Carlton, Carlton North, North Melbourne, Fitzroy, Brunswick eller Brunswick East.
Sosialt miljø
Noen uker før semesteret starter arrangeres en slags fadderuke (welcome week) for utvekslingsstudentene. Det er ganske dyrt å bli med, men inkludert i prisen er det overnatting i fire netter, alle måltider og mange aktiviteter. Jeg ble med, og synes det var gøy. Det er en god mulighet til å bli kjent med andre utvekslingsstudenter, så jeg ville anbefalt å gjøre det hvis man har råd.
Ellers er det veldig mange grupper tilknyttet universitetet som man kan bli med i. Det er grupper for nesten hva som helst, for eksempel sjakk, rumpeldunk, øl, Skandinavia osv. Det kan være en god idé å bli med i en gruppe man synes er interessant, for å bli kjent med andre med samme interesser.
2016
Vår 2016 - BA i geovitskap
15.01.2016 - 15.06.2016Førebuingar/praktiske tips
Utvekslingsopphold er gøy! Selvom det er en del førehåndsarbeid som må til, så lønner det seg til slutt. Før man reiser må man velge et land og et universitet og undersøke hvilke fag man kan ta. Det er viktig å søke om utvekslingsopphold til UiB innen tiden, søke om forhåndsgodkjenning av mange fag (bedre å ha for mange enn for få da man må tilpasse fagene til timeplanen når man kommer ned). Husk også å søke lånekassen om penger og søk visum så raskt det lar seg gjøre. Selve visumsøknaden gikk veldig raskt, men den er greit å ha gjort. Det er lurt å spare en del penger dersom du vil reise når du er i Australia, og jeg anbefaler å komme ned en 3-4 uker før studiestart for å få alt i orden. Jeg fant en boplass gjennom universitet i Melbourne sin "Housing noticeboard", men det er sikkert flere andre steder man kan finne noe også. Det er lurt å sjekke boplass før du kommer ned, da dette kan ta litt tid. Jeg var heldig og kunne flytte rett inn der jeg skulle bo første dagen, men det er også vanlig å ta inn på hostel før man finner en plass å bo.
Undervisningsformer
Det ble undervist ved forelesninger og praktisk arbeid/ lab. Det var en del innleveringer underveis som påvirket karakteren. Jeg tror ingen eksamener talt mer en 40-50%, noe som egentlig var ganske greit.
Vurdering av emnetilbodet
Det var et godt emnetilbud på Universitetet i Melbourne. Jeg valgte to geologifag, et australia fag og et sportfag siden jeg hadde en del valgfag igjen. Det var litt vanskelig å forestille seg hvordan fagene kom til å bli før man var godt inne i det. Noen ble litt vanskelige, mens andre ble nesten for lette. Det kan være lurt å ta litt forskjellige fagnivå. Spesielt siden man tar et fag mer enn man er vant til.
Fagleg utbyte og språk
Jeg fikk et godt fagleg utbytte, selvom eg som sagt før ikke bare tok relevante fag for min utdanning. Professorene var veldig gode og engasjerte. Språket kom ganske greit, da jeg nesten ikke snakket norsk hele tiden jeg var i Australia.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet var samlet på en campus. Dette var veldig greit da fagene jeg tok hørte til forskjellige fakultet, og det kunne blitt langt å gå dersom bygningene var mer spredt. Campusområdet var uansett ganske stort, og man kunne finne alt man trengte der både av mat, parker, treningsenter, apotek, skrivesaker og informasjon.
Byen var veldig flott! Jeg har aldri vært noe storby menneske, men Melbourne føltes ikke så stor. Det var mange parker i Melbourne, brede veier og en god blanding av gamle og nye fargerike bygninger. De har et fantastisk flott marked som selger alt fra lokale grønnsaker til souvenierer, Victoria marked, som var en fryd å gå på. Det var mye god mat fra alle verdenshjørner. Det var mange kule utesteder og hyggelige folk. Jeg følte meg alltid trygg i gatene her.
Bustad
Jeg bodde i et "share house" med totalt 24 personer. Det var fire soverom med seks personer på hvert rom. To gutte rom og to jenterom. Vi delte et lite kjøkken, en stor stue m/ et lite studieområde og tre bad. Beliggenheten var perfekt! Rett sør for campusgrensen og bare noen minutter å gå til Victoria marked og sentrum. Det var også trikkestopp rett i nærheten som kunne ta oss til st. Kilda stranden på cirka en halvtime. Dersom du liker å bo med folk er dette absolutt å anbefale. Det var et utrolig godt miljø i huset vårt, man ble kjent med flere kulturer og språk, og man lærte engelsk fort da det ikke var noen nordmenn i nærheten. Dette betalte jeg 4000 kroner i måneden for. Noe jeg syns det var verdt, men man må som sagt tolerere å ha folk rundt seg mesteparten av tiden.
Sosialt miljø
Siden jeg bodde sammen med mange internasjonale studenter, var jeg sosial hele tiden og deltok ikke på klubber utenom. Dersom jeg hadde bodd med færre folk ville jeg nok vært mer aktiv i universtietsmiljøet. Det er et hav av klubber og organisasjoner en kan være med på dersom en har lyst. Alt fra surfeklubb, til latinamerikansk klubb til sjokoladeklubb. Det er bare å hive seg rundt i orienteringsuken ;)
2015
Haust 2015 - BA i samanliknande politikk
27.07.2015 - 07.12.2015Førebuingar/praktiske tips
Sjekk hvilke steder som har de fagene du ønkser, og også om de går i perioden du skal være der. Sjekk ut forskjellige muligheter for bosted; billigere å bo privat, men flere colleger knyttet til campus som er mer sosialt og gjør det lettere å komme i kontakt med folk.
Undervisningsformer
veldig likt som i Norge med forelesninger og seminarer. Krevde noe mer muntlig deltagelse, og muntlig deltagelse er en del av karakteren du får i faget. Så lenge man sier noe, og viser interesse vil ikke dette være noe problem. Hvert fag krevde to oppgaver, som var ca 40-50% av karakteren, eller en oppgave + en skole eksamen. Alle fagene hadde innleveringer til samme tid, så er en fordel å planlegge så man ikke sitter med 4 store innleveringer på samme dag. Hadde også en del tester underveis i et av fagene, dette var flersvarsoppgvaer som man gjordet på skolesidene.
Vurdering av emnetilbodet
Emnene var godt lagt opp. Dyktige forelesere og godt faglig innhold. Oppgavene gjør at man må jobbe underveis i semesteret, og synes at dette gjordet at man slapp det store skippertaket man ofte får i eksamenstiden. Merket tydelig forskjell på "vanlige" fag og et "breadth subject" jeg hadde. Var mer avslappet i det siste, og passet fint om man skal ha et fag som man ikke prioriterer så høyt. Men noen av breatdh subjectene krevde mer arbeid, så les gjennom kravene på skolesidene.
Fagleg utbyte og språk
Fikk godt fagelig utbytte. Følte nivået hjemme og her var jevnt. Hadde fag fra forskjellige fakultet, så fikk et bra overblikk over flere nye felt. Var spent på hvordan engelsken min ville være, siden jeg ikke hadde skrevet noe engelsk siden videregående. dette var ikke noe problem, og selv om det var noen skrivefeil på oppgavene preget det ikke karakteren.
Universitetsområdet og byen
Univeristetsområdet er stort. Tar ca 20 min og gå gjennom, noe som kan by på utfordringer om man har forelesninger som begynner rett etter hverandre. Dette ordner seg bestandig, og ingen krise om man kommer litt sent. Er flere gode apper som man kan laste ned for å finne forelesninger saler og seminarrom. mange gode kafeer og fine parker. Byen er kjempefin. når man får taket på kollektivtransporten er det uendelig med muligheter. Strender, parker, barer, resturanter og kjempe fin stemning.
Bustad
Jeg bodde privat. Fant bolig gjennom skolesidene. Var ca 20 min med trikk inn til universitetet, og 30 min til sentrum. Hadde det veldig fint, og opplevde ingen problemer. Jeg ville anbefalt, om man har mulighet, og dra ned en-to uker i forveien og ta inn på hostel. Da kan man finne billige leiligheter, og bli kjent med byen. Om dette ikke er et alternativ er det ikke noe problem og finne noe på nettet før man drar.
Sosialt miljø
Jeg var eneste student fra UIB i Melbourne, og reiste uten noen kjente. Jeg kom raskt i kontakt med andre internasjonale studenter, og var kjempe god stemning blant. Fadderuke-ordningen er litt annerledes enn i Norge, men ble kjent med mange, og de nærmeste vennene mine var fra Colombia, Tyskland, Canada, Sverige, Frankrike, Spania, Italia og Australia. En kjempemulighet til, og å bli kjent med mange fra ulike nasjoner, og er utrolig lærerikt å være i et slikt miljø over tid. Blir arrangert fester gjennom semesteret for internasjonale studenter, anbefaler og bli med på det som skjer for å bli kjent med flest mulig.
Vår 2015 - BA i samfunnsøkonomi
01.01.2015 - 30.06.2015Førebuingar/praktiske tips
Når man først kommer til Melbourne, er det lurt å sjekke inn på hostell eller hotel mens man leter etter et sted å bo. Om man ikke har funnet noe i forkant. Det kan fort ta litt tid å finne noe man er fornøyd med. Jeg og en venn brukte opp mot en måned på å finne et sted vi var fornøyd med. Heldigvis fikk vi bo med noen venner i mellomtiden. Vi valgte å leie privat. Mitt i byen med kort vei til skolen. Standarden på dette var svært høyt (tennisbane, basseng og gym), men det var også prisen.
Av andre alternativer finnes det en rekke studenttilbud, både på og utenfor skolen. Sjekk disse linkene for muligheter.
https://flatmates.com.au/ (Privat )
http://www.gumtree.com.au/ (Privat)
http://services.unimelb.edu.au/housing (Skoletilbud)
https://unilodge.com.au/
Det kan også være lurt å kjøpe et Myki kort som kreves for kollektiv transport. Som sagt er trikksystemet i byen gratis innenfor en viss grense, men skal man utenfor denne sonen (som man må til skolen for eksempel) trenger man Myki kort. Det kan kjøpes i de fleste kiosker (7-eleven) for 6 dollar.
Telefoni er også veldig greit og få ordnet fort. Dette er også veldig enkelt. De fleste kiosker selger kontantkort fra en rekke leverandører, hvor brukanvisningene for å komme igang står på baksiden. Jeg endte opp med noe som heter Lyca mobile som er ett av de billigste alternativene. For ubegrenset snakking og teksting, samt 5 GB data betalte jeg 20 dollar i måneden. Dette har fungert knirkefritt under hele oppholdet.
Til slutt kan det også være en ide å opprette en australsk bank konto. Jeg gjorde dette hos Bank of Melbourne, som anbefales. Ta med pass når du gjør dette. Det tar ca. 3 dager å overføre penger fra norsk konto til australsk (med DNB). Om man er heldig med kursen, koster det heller ikke allverden å bruke visa kort fra norsk bank, men om man skal ta ut penger for eksempel får man ofte en svært dårlig valuta kurs. Derfor kan det være greit på lengre sikt å opprette en australsk konto og ta i bruk australsk kort.
Til slutt vil jeg nevne at Australia er svært dyrt, og på mange områder enda dyrere enn Norge. Så spar opp godt med penger da det man får av lånekassen ikke er tilstrekkelig om man vil finne på andre ting enn å kun studere.
Undervisningsformer
University of Melbourne er rangert som den 33 beste skolen i verden (24 beste innenfor economics) og holder dermed et høyt faglig nivå. Jeg tok 4 fag, hvor hvert fag tilsvarer 7.5 norske studiepoeng. Universitetet har et bredt fag utvalg, men ikke alt går hvert semester. Sjekk denne linken for hva de tilbyr av fag det semesteret du skal gå. https://handbook.unimelb.edu.au/faces/htdocs/user/search/SearchResults.jsp
Semesteret er relativt kort, det starter tidlig mars og varer frem til juni. Det kan dermed bli hektisk sett med norske øyne. Eksamens datoer blir ikke annonsert før etter påskeferien, så det gjør planlegging av hjemreise litt vanskelig. Det er også mye lekser og oppgaver/innleveringer som må gjøres underveis i semesteret, som er litt annerledes enn hva vi er vant med hjemme. Til gjengjeld gjør dette at man holder følge med pensum, og at ikke hele karakteren hviler en avsluttende eksamen.
Ellers er University of Melbourne et veldig stort, fint og moderne campus med 35 000 studenter og 10 000 ansatte. Det ligger veldig sentralt mitt i Melbourne by. I starten er det litt forvirrende å finne frem inne på campus på grunn av størrelsen, men man kan laste ned en app som heter Lost Campus som kan hjelpe. Det er mye administrativt som må ordnes i starten og lange køer, så smør deg med tålmodighet og ikke vær redd for å spørre om hjelp.
Det er også en mengde lag, klubber og treningstilbud man kan benytte seg av. Helt i starten av semesteret er det orientation week (O-week) hvor alle klubbene og idrettslagene står på «utstilling» og man kan signere opp.
Vurdering av emnetilbodet
Se undervisningsformer
Fagleg utbyte og språk
Se undervisningsformer
Universitetsområdet og byen
Melbourne er en utrolig vakker by, med en avslappet atmosfære og mengder av ting å gjøre. Byen har 4.5 millioner innbyggere, men likevel oppleves den ikke som trang og travel, som mange andre storbyer. Melbourne har et trikksystem i verdensklasse som gjør det lett og reise rundt. I Melbourne sentrum (CBD) er trikk gratis fra og med 2015. Melbourne er veldig multikulturell og «hipp» med masse kafeer, restauranter og utesteder overalt - det er alltid noe som skjer i byen. Mens jeg har vært her har det vært komediefestival, ølfestival, mat og vinfestival osv. Ved siden av å være en av de største sports byene i verden. Det er alltid et sportslig arrangement på kalenderen. Ellers byr byen på en rekke museer og andre turistattraksjoner.
Melbourne ligger langt sør i Australia, så det kan bli litt kalt i mai og juni (rundt 10 grader). De har motsatte sesonger av Norge. Men før mai er det mye fint vær, og til tider veldig varmt. Men pakk for alle type klimaer, da det sies at man kan få «fire sesonger på en dag», noe jeg har opplevd flere ganger.
Bustad
Se praktiske tips.
Sosialt miljø
For å komme godt i gang kan det være lurt å melde seg inn i MUSEX, som er en gruppe for utvekslingsstudenter. De arrangerer mye morro i løpet av halvåret, blant annet en welcome week (nesten som en fadderuke). ANSA er også godt representert her nede.
Man finner begge gruppene på facebook.
2014
Vår 2014/haust 2014 - BA i generell psykologi
01.02.2014 - 12.12.2014Førebuingar/praktiske tips
Melbourne er en ganske dyr by, så det er kanskje ikke hit man vil dra dersom man ikke er villig til å bruke mange penger på utvekslinssoppholdet sitt. Det er også dyrt å komme seg dit. Hvis man er ute etter å bo et solfylt sted burde man velge Sydney, Brisbane etc., ettersom det blåser mye og blir ned mot 5 grader på vinteren i Melbourne.
Undervisningsformer
Vi hadde forelesninger og seminargrupper i hvert fag, hvor seminarene var obligatoriske. Man kunne høre/se på alle forelesningene på pc, noe som var veldig praktisk. Vi hadde både ukentlige quizzer, ukentlige innleveringer, multiple choice eksamener, store innleveringsoppgaver og essayeksamener. Det er mye å gjøre, men man lærer også utrolig mye av å ha det på denne måten.
Vurdering av emnetilbodet
University of Melbourne har utrolig mange spennende fag som man ikke kan ta ved UiB, blant annet mange breadth subjects som har som mål å strekke seg over mange ulike disipliner. For eksempel så hadde jeg fag som handlet om sex og samfunnet, narkotika og samfunnet, homofili og samfunnet, og helse og levealder.
Fagleg utbyte og språk
Jeg lærte utrolig mye spennende ved UoM, og det er generelt et høyt nivå ved universitetet. Jeg lærte automatisk mye om Australia gjennom fagene jeg tok. De tar hensyn til at ikke alle er flytende i Engelsk, men man blir mye mer selvsikker i språket sitt med en gang man kommer i gang med sosialiseringen, så jeg tror ikke det å mestre det akademiske språket heller vil være noe problem for de fleste.
Universitetsområdet og byen
Mitt campus var City Campus som lå veldig sentralt, omtrent 20 minutter å gå fra Melbourne Central. Byen er veldig lett å komme seg fram i, og campus er utrolig fint og gir en skikkelig universitetsfølelse. Er også kjempemasse som skjer på campus til alle tider, stort union house med food court, idrettsanlegg og treningssenter, masse andre restaurenter, apotek, butikk, frisør, bank osv., alt man trenger. Melbourne er en typisk storby full av restauranter, barer, shopping og fine parker.
Bustad
Jeg valgte å leie en leilighet i sentrum sammen med en annen norsk jente, og måtte betale ganske mye for dette (sammenlagt betalte vi $2275 i måneden, pluss internett, strøm og vann). Sammenlignet med venner som bodde på studentleiligheter (RMIT Village) fikk jeg allikevel mye mer for pengene, da disse studentleilighetene er veldig små og like dyre som vår store og sentrale leilighet. Leieprisene er høye, men man kan allikevel bo relativt billig dersom man er villig til å bo litt utenfor sentrum i en kollektiv med flere mennesker. Det er uansett lett å komme seg inn til skolen fordi det går tog og trikk hele tiden.
Sosialt miljø
Menneskene i Melbourne var veldig hyggelige, men det var mye lettere å bli kjent med andre utvekslinsstudenter enn å få ordentlige vennskap til de lokale. Slik regner jeg med at det er de fleste steder, fordi de lokale allerede har sine vennegjenger og ikke nødvendigvis vil investere for mye i et vennskap til noen som bare er det en begrenset tidsperiode. Man kan joine masse ulike klubber på campus for å gjøre det lettere å treffe flere folk. "Fadderuken" deres var derimot veldig dårlig, og det var vanskelig å treffe folk på den måten.
Haust 2014 - Prof.studiet i psykologi
28.07.2014 - 06.12.2014Førebuingar/praktiske tips
Det er lurt å begynne med forberedelser i god tid før en skal reise ut, og å sjekke så godt en kan at fagene en har søkt på er blitt godkjent av både universitetet en drar til og fra. Jeg gikk på Univeristy of Melbourne, og de er ganske gode på å sende informasjon og mailer, samt å svare på spørsmål, men det er likevel en del arbeid med papirer og logistikk. Jeg ventet litt lenge med å sjekke mitt siste fag, noe som gjorde at jeg fikk det litt stressende på begynnelsen av semesteret.
Det kan være smart å skaffe seg australsk bank og mobil. Jeg valgte Commonwealth bank (gratis å opprette konto) og Optus prepayed telefonab. (betalte 30$ per måned), og var fornøyd med disse. Commonwealth er en av de mest vanlige bankene, med mange minibanker overralt, noe som gjør at en slipper en del gebyrer.
Undervisningsformer
På Unimelb tar du fire fag som fulltidsstudent, og det er forelesninger og tutorials (seminarer) i hvert fag. Det varierer litt hvor lenge disse varer, for mine fag var det mellom 1 og 2 timers forelesninger og tutorials. Forelesningene er det ofte valgfritt om en går på, og disse tar også opp på bånd. Det er ofte en viss prosent av tutorials gjennom semesteret som er obligatorisk (jeg hadde for eksempel 80% og 75% i mine). Det foreligger ulike vurderingformer i ulike fag. Jeg hadde en slags mappevurdering i hvert fag, men bare eksamen i to av de, da de andre kun benyttet oppgaveinnlevering. Så i det ene faget hadde jeg for eksempel tre innleveringer og fikk en karakter basert på gjennomsnittet av karakterene i disse, mens i et annet fag fikk jeg en sluttkarakter basert på to innleveringer; en eksamen; og oppmøte og innsats i tutorials.
Generelt er det kanskje litt mer oppfølging underveis i semesteret enn vi er vant til i Norge. Det var listet opp hva man skulle lese til hver tutorial og informasjon og hva som skulle diskuteres; vi fikk innleveringer underveis i semesteret som vi så fikk tilbakemelding på; og det var mye bruk av mappevurderinger fremfor en eksamen som basis for hele karakteren. Det er også mer bruk av obligatorisk oppmøte der enn her. Jeg likte systemet godt, men det kommer selvfølgelig litt an på hva man ønsker. Det kommer også litt an på hvilke fag man tar og får. Jeg hadde undervisning hver dag, og kunne ikke reise hvor jeg ville hele tiden, mens jeg vet om andre som hadde både mindre og mer enn meg å gjøre.
Vurdering av emnetilbodet
Univeristy of Melbourne er Australias beste universitet og har dermed en hel del valgmuligheter. Likevel kan det være litt vanskelig å finne fag som passer til semestre på profesjonsstudiet siden vi må finne noe som kan dekke det vi skulle tatt hjemme. Siden jeg dro ut semesteret med sosialpsykologi var det likevel litt lettere (tror jeg), siden jeg da kunne velge fra sosiologi og en del andre faggrener. Jeg synes alt i alt det tok litt tid å finne passende fag, men om en setter seg ned en kveld og er flink til å lete gjennom forskjellige typer fagområder så skal det gå bra. Anbefaler å passe på at faget du finner blir undervist semesteret du skal gå der (semester 1 er vårt vårsemester og semester 2 er vårt høstsemester), og se på nivå 2 og 3 fag. Ofte vil uib tenke at nivå 1 er for lavt for oss, mens australske universitet sjeldent vil gi oss nivå 4 fordi det er honors eller masterfag (selvfølgelig litt avhengig av hvor du er i utdanningsløp når du skal ut, jeg snakker fra perspektivet til en profesjonsstudent på 5/7 semester)
Fagleg utbyte og språk
Jeg endte opp med to sosiologifag, ett psykologifag, og ett handelsfag, noe jeg var godt fornøyd med. Det var spennende å se hvordan faget brukes av andre fagområder, og hvordan disse ser på psykologi som gren. Jeg tror jeg lærte andre ting enn jeg ville lært hjemme, og jeg føler jeg har fått et bredere syn på psykologi. I tillegg passet formen på undervisningen ganske bra for meg som er god på prokrastinering. Her måtte jeg jobbe litt hver uke, noe jeg synes var bra.
Jeg tror også jeg har blitt bedre i engelsk, og har syntes det har vært morsomt å bruke et annet språk et semester. Til tider var det litt knotete å skulle forklare seg på engelsk på seminarene, men jeg følte aldri det var spesielt skummelt. Det var også mange andre utvekslingsstudenter der som var i samme båt som meg. Dessuten er australiere veldig hyggelige og hjelpsomme.
Universitetsområdet og byen
Unimelb er australias nest eldste universistet (etter Sydney) fra 1853 og har dermed noen nydelige gamle bygninger. De har også noen toppmoderne stilige noen (generelt har Melbourne mye forskjellig og artig arkitektur). Parkville campus, som er det største, mest sentrale, og der de fleste utvekslingsstudenter havner, er dermed en flott blanding av gammelt og nytt, og stort sett alltid fult av liv. De har treningssenter; studenthus med mange matutsalg, bibliotek, butikker og studentunion; en avdeling for Commonwealth bank; minibanker, og gressplener, hager og benker. Generelt skjer det mye på campus hver dag, og det er et koselig og fint sted å oppholde seg under og mellom undervisning.
Melbourne er en helt fantastisk by der det skjer ting hele tiden. Mange sier det er den mest europeiske byen i Australia, og det vil jeg tro er pga alle kafeene og restaurantene og kulturen fra innvandring, samt all kunsten rundt omkring. Det er gatekunst på hvert hjørne, det er en ny festival hver uke, det er film og foto og musikk. Jeg jobbet som frivillig under MIFF (Melbourne International Film Festival), noe som var kjempegøy. Jeg fikk også med meg deler av Melbourne Festival som er en kunstfestival med teater, konserter, dokumentarer og utstillinger. Det er stort sett alltid noe å gjøre i Melbourne. I tillegg er de utrolig opptatt av god mat og ikke minst kaffe, og du finner dermed alltid noe bra på kafeer og restauranter, være seg dyrt eller billig.
Det skal nevnes at det kan bli ganske kaldt der om vinteren. Da jeg kom ned i begynnelsen av juli var det rundt 8 grader, som kanskje ikke høres så lite ut, men som er ganske fælt når det i tillegg er slik at årsstidene er snudd på hodet. Det hjelper lite at det mange steder er dårlig isolert og mangel på varmeovner. Spesielt på hosteller er dette et problem. Så jeg anbefaler å ta med litt ull, og å tenke at det er litt som Norge: det er smart å kle på seg lag en kan ta av og på etter været, siden det skifter mye i Melbourne. Likevel kan jeg betrygge med at nei: Det regner ikke mye i Melbourne. Ikke sammenliknet med Bergen! Og så blir det til gjengjeld varmt der om sommeren.
Alt i alt var jeg kjempefornøyd med universitetet og byen, og anbefaler gjerne andre å dra dit.
Bustad
Jeg endte opp med å bo ganske fint og veldig sentralt i Franklin street i CBD (central business district), og var veldig fornøyd med det. Det var ganske dyrt, men så er det ganske dyrt å leie i Melbourne og Australia, så jeg kom ikke over veldig mange som betalte mye mindre enn meg. Husleia på leiligheten vår var 2275$ i måneden (da delt på to), og dollaren var verdt ca 6kr på slutten av oppholdet mitt (tror kursen gikk opp mens jeg var der). Strøm og internett ligger på ca det samme som i Norge tror jeg, betalte ikke så mye for det hver måned. Studentboliger er det dårlig med, og for flere av disse må man faktisk betale mer enn vi gjorde og så får man ofte mindre. Vi hadde oppvaskmaskin, mikro, vaskemaskin og tørketrommel, samt god plass og egne rom.
Det var smart å bo i CBD både for det sosiale og hverdagslige, og for universitetet. Fra meg kunne jeg gå til skolen på 20-30 minutter, og være midt i sentrum på ca 15. Det er også gode trikkeforbindelser gjennom hele Melbourne, samt busser og metro.
Sosialt miljø
Jeg ble kjent med veldig mange, og de fleste av disse utvekslingsstudenter. Jeg ble kjent med noen på hostellet jeg bodde på de første dagene, og en del gjennom Melbourne Welcome Week som er en slags fadderuke for utvekslingsstudenet. Denne uka kan man melde seg på etter at man har fått plass på Unimelb. Det er ganske populært så vær rask, og så koster det ca 3000 kroner. Likevel er det en grei måte å bli kjent med mange i samme situasjon som deg, og en fin måte å bli kjent med byen på. Jeg ble i tillegg medlem av Musex som er en gruppe for utvekslingsstudenter. De har en rekke arrangementer der en kan bli bedre kjent med andre utvekslingsstudenter og møte flere. Ellers fikk jeg venner gjennom andre utvekslingsstudenter igjen; ved å melde meg inn i surfeklubben, og gjennom tutorials. For å bli kjent med australske må en nok ta litt mer initiativ selv, da disse ikke er i samme "bli kjent modus" som alle utvekslingsstudentene er.
Unimelb har utrolig mange ulike klubber for de fleste ting, som en kan melde seg inn i. I orienteringsuka har de stands på campus der en kan bli medlem eller bare få informasjon.
Haust 2013/vår 2014 - BA i filosofi
01.07.2013 - 15.07.2014Førebuingar/praktiske tips
Lag en månedlig plan for din økonomi, du vil få store summer med penger og det er fort gjort å bruke for mye for fort.
Å finne seg leilighet før man reiser ned er ikke nødvendig, det er mange leiligheter ledige i Melbourne til en hver tid. Husk heller å bestill opphold på et hostel god tid før du reiser. Det er også lurt å ta seg en tur til campus før du begynner med skoleåret så du vet hvor du skal. Campus i Melbourne er noget større enn det i Bergen.
Undervisningsformer
Lectures and seminars, akkurat som hos UiB.
Vurdering av emnetilbodet
Tilbudet er stort og variert, dette kan gjøre at det er litt forvirrende, spesielt siden UoM følger den Amerikanske standarden. Så få deg time hos en veileder ved UoM med en gang du kommer ned, du vil antageligvis måtte velge nye fag siden mye forandrer seg fra semester til semester.
Ellers er studietilbudet bra, du får mye oppfølging av lektor/professor om du skulle ønske det. Men siden de følger det Amerikanske systemet så husk at de ikke spesialiserer seg på samme måte som vi gjør innenfor et spesielt fagområde, så hvis du går andre året ditt hos UoM så burde du velge 300 fag ikke 200 fag eller 100 fag siden det kan bli litt lite dybde i disse fagene.
Fagleg utbyte og språk
Utbytte er som forventet av et universitet som er rangert blant verdens topp 50. Det er forventet at engelsk kunnskapene skal sitte godt så bruk god tid på alt du skal skrive.
Universitetsområdet og byen
Universitetet er som en Amerikansk campus så her skjer det mye ting hele tiden, det er mange klubber du kan bli med i og det er kanskje den beste måten å bli skjent med Australiere som anbefales siden de ofte vet mer om alt som skjer så du får en større og bedre opplevelse av hva universitetet og byen har og tilby. En ting jeg kan anbefale alle som skal reise til UoM og som har lyst til å være med på en av universitetets eldste tradisjoner er å spørre litt rundt med klasse kamerater eller andre du møter på campus om noe som heter Prosh Week, finn noen som skal være med på det å spør om du kan bli med på deres lag og du vil garantert få et ja. Tro meg det blir den beste uka du får der nede. Byen Melbourne er stor, men sentrum er ikke så stort at det er noe problem og komme seg fram. Det skjer alltid noe i byen, spesielt mye på musikk siden for dem som er interessert i det.
Bustad
Ikke forvent norske standarder i Australia, de fleste leiligheter er slitt og lite oppussede, dette må man nesten bare finne seg i eller være villige til å betale en god del mer. Det som er viktigere derimot er å passe på at de du skal bo sammens med er hyggelige siden nesten alle leiligheter i Melbourne er for flere enn en person. Jeg bodde i et stort town house med 14 andre og det gikk veldig greit, spesielt når man er ny til byen er det kjekt å kunne bli kjent med folk igjennom de man bor med.
Sosialt miljø
Utrolig vennlige mennesker, kanskje litt norske så det kan ta litt tid å bli kjent med noen når du først kommer ned. Men har du flaks og møter noen som inviterer deg med på noe med en gang så hopp på sjansen. Ellers er det alltid noe som skjer, kanskje litt for mye, så pass på at du har nok tid til skole og.
Vår 2014 - Lektorutd./MA i framandspråk
01.02.2014 - 14.07.2014Førebuingar/praktiske tips
Drar du til Melbourne, så ta med ulike typer klær! Hvis du har mye peng å bruke, så er shoppingen fantastisk i Melbourne også. Sjekk ut Carlton området...
Det er dyrt å leie i Melbourne, spesielt i sentrum. Jeg betalte 1175 Aud I mnd. (6500kr).
Take away og mat på resturanger er billig. Mat i butikken er litt billigere enn i Norge. Sjekk ut QV - shoppingsenter midt i byen.
Ikke frykt skumle dyr i Melbourne. Jeg så ikke en edderkopp, slange eller kakelakk. Dette ser du mer av nordover i landet.
Hvis du har råd, bli med på Melbourne Welcome. Her møter du mange studenter og får mulighet til å være med på mye kjekt!
Undervisningsformer
På UiM (Uni of Melbourne) deles vurdering inn i flere tekster/oppgaver/munlig framlegg/eksamen. Hvert fag har egne vurderingsformer.
Ettersom alle innleveringer og muntlige framlegg teller som del av karakteren (oppgitt i prosent) er det fullt mulig å bestå et fag selv om du stryker på eksamen. I det ene av mine fire fag telte oppmøte til seminar som 10% av endelig vurdering.
Du må arbeide kontinuerlig, men slippe alt presset mot slutten av semesteret.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg fikk mye hjelp til å få til utveksling. Det eneste negative jeg har å si er at det er vanskelig å få godkjent fag, dersom en ikke bruker frie studiepoeng. Jeg hadde ikke fått godkjent mine fag før en uke etter jeg var begynt med fag i Melbourne. Men veilederne på UiM hjelper til hvis det trengs. Det anbefales sterkt å dra på utveksling! Spesielt til en så nydelig by som Melbourne.
Fagleg utbyte og språk
Aussie slang blir fort en del av språket i Melbourne.
Fagene oppfattet jeg som veldig gode og strukturerte. Fagene var utfordrende, men ikke for vanskelige. Det forventes mye av studentene på UiM.
Anbefaler fagene ''language and identity'' og ''popular / genre fiction'' hvis du kan bruke frie stusp eller studerer språk.
Universitetsområdet og byen
Uni of Melbourne ligger ca 15min i gåavstand fra byens sentrum. For de late dagene går det trikker opp som stopper rett utenfor universitetet.
Byen er fantastisk når det kommer til: Mat (mangfold i både resturanter og take away sjapper), uteliv (både eksklusive nattklubber og avslappende barer på hvert hjørne) og mennesker. Det er sant det de sier om Australske. De er, for det meste, ufattelig hyggelige. For å komme seg rundt i byen kan en lett bruke trikk (skaff dere trikk appen til Iphone/Samsung), eller ganske billig taxi. Det meste er i gåavstand.
Bustad
Jeg leide en ganske ny og pen leilighet i sentrum, sammen med en annen student. Bygget hadde elektronisk nøkkel for å komme seg inn, om området var trygt og sentralt. Franklin Street, Melbourne anbefales!
Sosialt miljø
Herlig, herlig, herlig. Liker du å feste passer du rett inn i Melbourne. Liker du det ikke tilbyr skolen ufattelig mange klubber/sporter en kan bli med på. Anbefaler å ta i bruk tennisbanen på Uni Campus. De har også en ''chocolate lovers society'' klubb. Just sayin.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.unimelb.edu.au/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i SøknadswebIkkje søkbar
- FagnavnAlle fag