Hjem
Universitetshagene
Samlingene

Rhododendron - kultivarsamling

Blomstringen til rhododendronkultivarene er flott hvert år, og normalt er den på topp i slutten av mai. Først ute er de vintergrønne som har kraftige rødfarger. Blomsterfloret avluttes med asalea litt ut i juni. Dette er løvfellende rhododendron med farger også på høstløvet.

Rhododendron kultivarsamling
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

I en slekt der naturen selv har frembragt et slikt mangfold av arter med stor variasjon i vokseform og blomsterfarger, skulle man tro at videreforedling var unødvendig. Men artene er gjennom millioner av år blitt spesialisert til sine voksesteder, mange av dem fra Himalayas fjellområder. Her er de tilpasset habitat som gjør at det blir vanskelige å dyrke dem i hagen.

Ved krysninger får man frem planter som både vokser og blomstrer villigere i kultur. Et godt eksempel på dette er Rh. forrestii var. repens som er lite trivelig i kultur fordi den vokser langsomt og blomstrer sparsomt. Men de krysningene som særlig Hobbie gjorde med denne som utgangspunkt, f.eks. 'Scarlet Wonder', er blant de letteste og mest blomstervillige plantene man kan tenke seg i hagen.

Det er mulig å øke hardførheten hos sarte arter, vokseformen og bladverket kan forbedres og blomsterfargen kan endres ved gjennomtenkte krysninger. Et godt moderne eksempel på dette kan sees i avdelingen "Dvergene". Utgangspunktet er Rhododendron yakushimanum, en liten tettvokst, tueformet art med hvitrosa blomster. Denne er blitt starten på en helt ny generasjon av lave planter som passer til våre små moderne hager, der det nå er krysset inn alle kjente blomsterfarger i slekten: fiolett, rød, gul, oransje i tillegg til rosa. Alt dette er mulig å gjøre fordi det så å si ikke finnes genetiske grenser innen slekten.

Nesten alle arter kan krysse med hverandre - med to hovedunntak.

  • Det er umulig å krysse lepidote og elepidote arter.
  • Det er svært vanskelig å få til krysninger mellom azalea og ekte rhododendron, (de få som finnes kalles Azaleodendron).

Ellers er det stort sett fritt fram.

Det er registrert nærmere 25.000 kultivarer og enda flere er blitt laget. Vi viser rundt 500 av de beste, der målet er å vise noe av variasjonen av hva som finnes av tyske, engelske og amerikanske m.fl. sorter. Noen nordiske sorter finnes også. 

Kultivarene er plassert etter ulike temaer som kan være hvor de kommer fra (f.eks. nordisk hjørne), blomsterfarge (f.eks. den gule stripen) eller størrelsen (f.eks. kjempene). Men hovedgrupperingen følger sortenes opphav på morssiden. Ute i samlingene finner du informasjonsskilt til de ulike temaene, og du kan finne mer tekst og flere bilder ved nedlasting av QR-koden.          

Inndeling i temaer