Hjem
UiB Bærekraft

Bærekraftspilotene ved UiB

Bærekraftspilotene bidrar med sitt studentperspektiv inn i UiB sitt arbeid med bærekraft og Klimanøytralt UiB. Les mer om deres oppgaver og hvem de er her.

Bærekraftspilotene ved UiB
Bærekraftspilotene ved UiB. F.v. Dina Bergmann, Kristine Ingeborg Sundet Gulla og Kathrine Wie Helgøy.
Foto/ill.:
Ole M. Kvamme, UiB

Hovedinnhold

Skal vi nå våre mål er det svært viktig at studentmassen involveres. Ansettelsen av bærekraftspiloter er et initiativ fra universitetsledelsen og representerer et viktig steg.

Bærekraftspilotene bidrar blant annet til å løfte sine studentperspektiver inn i UiB sitt arbeid med bærekraft og Klimanøytralt UiB. De er tett knyttet opp mot ledelsen ved universitetet med hver sin mentor innen områdene Grønt studentliv, Fag og forskning, og Klimanøytralt UiB. Bærekraftspilotene bidrar også til å motivere og engasjere både studenter og ansatte til en felles klima – og bærekraftsdugnad.

Klikk på fanene under for å lære mer om bærekraftspilotenes organisering, mandat, pågående og tidligere prosjekter og mer.

Organisering

Universitetet har fire bærekraftspiloter. Bærekraftspilotene ansettes fra studentmassen i 20% deltidsstillinger, som varer fra august til juni. Hvert år blir det ansatt nye bærekraftspiloter for å få nye, friske perspektiver på universitetets bærekraftsatsing.

Bærekraftspilotene skal

  • Planlegge, gjennomføre og evaluere aktiviteter som kan bidra til å sette bærekraft og klimanøytralt UiB på dagsorden for studentene ved UiB.
  • Komme med ideer knyttet til bærekraft og klimanøytralt UiB.
  • Være et bindeledd mellom studentene og universitetsledelsen og følge opp studentinitiativ knyttet til bærekraft og Klimanøytralt UiB.

Ansvarsområder:

Pilotene sine oppgaver,
Foto/ill.:
UiB

Pågående prosjekter

Byttebua: Det første kullet med bærekraftspiloter startet "Byttebua" i november 2020, som et permanent byttemarked for studenter og ansatte med tilknytning til Universitetet i Bergen. I dag driftes Byttebua i samarbeid med Spire Bergen og andre frivillige.

Byttebua holder til på Nygård skole og er åpen fra klokken 16-18 hver tirsdag og torsdag. Her kan man både hente og levere mange ulike brukte gjenstander. Se @byttebuabergen på instagram for mer informasjon.

Klimakonkurransen: Første versjon av klimakonkurransen foregikk våren 2023 under navnet «Grønn Studietid» ved pilot for Grønt Studentliv året 2022/2023. Prosjektet var en suksess og piloter 2023/2024 utvidet konkurransen ved å ta i bruk verktøyet Ducky Challenge med inspirasjon fra Fremtiden i Våre Hender. Klimakonkurransen 2024 ble også vellykket, noe som førte til at UiB gikk til innkjøp av lisens av Ducky Challenge slik at det kan holdes flere konkurranser i løpet av året innenfor både klimafotavtrykk, plastbruk og matsvinn.

Planen fremover er at det skal holdes en felles klimakonkurranse ved flere universitet og høyskoler våren 2025. Det vil være en konkurranse i å kutte utslipp mellom utdanningsinstitusjonene samt. innad i UiB.

Day Zero: Pilot for Fag og Forskning arrangerer årlig studentrelaterte arrangement i forbindelse med SDG-konferansen. I 2024 ble det arrangert Watch Party av Day One og Day Two. I 2025 vil det være helhus på Kvarteret på selve Day Zero, med flere arrangement i regi av studentorganisasjoner som interesserer seg for bærekraft.

Tidligere prosjekter

  • Strandryddedagen og Studentenes ryddeaksjon
  • FN-dagen
  • Bedriftspresentasjon/seminar «Klima og energiomstilling i Bergen – hva skjer?»
  • Paint & Waffles i forbindelse med Gjenbruksuken 2023
  • Akvariet under One Ocean Week 2024.
  • Sustainathon 2024 i samarbeid med Om i Morgen og Innovasjonspilotene

Har du innspill til bærekraftspilotene? 

Send en epost til baerekraftspilotene@uib.no