Home

Centre for Deep Sea Research

Main content

Vi er ikke bare forskere - vi er utforskere (t)

Vi utforsker jordens mest utilgjengelige miljøer

Dyphavet har alltid vært et svært mystisk sted, men vi har gjort det til vårt oppdrag å avsløre det ukjente!

Vi er ikke bare forskere - vi er utforskere.

Senter for dyphavsforskning ble grunnlagt i 2021 som et resultat av et sjenerøst bidrag fra Trond Mohn forskningsstiftelsen. Senteret bygger på ekspertisen fra det fremragende forskning i geobiologi (2007-2017) og det etterfølgende K. G. Jebsen Senter for dyphavsforskning (2017-2021). Senteret er en ledende internasjonal institusjon og pioner innen dypvannsforskning. Vår forskning har som mål å øke forståelsen vår av geologisk utvikling, biologiske tilpasninger, artsmangfold og potensielle ressurser i det minst studerte miljøet på Jorden: dypvannet. Senteret består av forskere fra en rekke forskjellige disipliner som arbeider tett sammen for å forstå de komplekse dypvannsinnene.

Field Work
aerial view of beach and cliffs in Greece

Feltkurs om mineraler for det grønne skiftet

På den vakre øya Milos (Hellas) fikk studenter fra CDeepSea nylig en unik mulighet til å fordype seg i mineralforekomster og hydrotermale systemer gjennom et feltkurs. Med et imponerende forhold på 8 instruktører til 14 studenter, fikk deltakerne opplæring i et bredt spekter av emner som er...

Forskningsinfrastruktur
Undervannsdronen Ægir 6000

Over 470 millioner til forskningsinfrastruktur

Fagmiljøer ved Universitetet i Bergen får over 470 millioner til å etablere eller oppgradere viktige kjernefasiliteter og datainfrastrukturer. – En anerkjennelse av UiB som forskningsuniversitet, sier viserektor.

Nyhet
Two people wash and scrub a core sampler on a ships deck

GoNorth 2024-ekspedisjonen er over!

GoNorth 2024-ekspedisjonen ble avsluttet forrige uke etter en tre-ukers vitenskapelig reise, fra 29. august til 19. september, og overgikk forventningene med en mengde nye data takket være gunstige is- og værforhold.

Nyhet
Photograph of the Gyme black smoker on the ocean floor in the Jøtul vent field.

Vitenskapelig utforskning av Jøtul-ventilfeltet

Dyphavsbiolog Pedro Ribeiro er ombord på RV Maria S. Merian og deltar i et forskningstokt ledet av det tyske senteret for marine miljøvitenskaper (MARUM) for å utforske og undersøke Jøtul-hydrotermalventilfeltet.

Nyhet
pic

På leiting etter eldgammalt sulfat i Sør-Afrika

Noko av det beste med å vera forskar er når du får høvet til å utvida horisonten. I sommar reiste geokjemikar Desiree Roerdink til Barberton Greenstone Belt i Sør-Afrika og dykka tilbake til forskingsfeltet sedimentologi for å finna ut korleis sulfatmineral vart danna på eldgamle strandlinjer for...