Home
Geophysical Institute

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Påskesnøens mysterium

Sender kollegaer ut på snøsanking

Harald Sodemann vil ha tak i uforstyrret snø over et stort område, til omtrentlig samme tid. Derfor rekrutterer han kollegaer til å samle snø gjennom påsken.

Sender kollegaer ut på snøsanking

Sender kollegaer ut på snøsanking
Producer:
Bjerknessenteret

Main content

– Hvor mange vil du ha? To-tre stykker?

Harald Sodemann instruerer bjerkneskollega Erik Sandquist i hvordan han skal samle snø i påsken. Sandquist skal til Ustaoset, og tar med seg et skjema, tre poser og tre små flasker som skal fylles av smeltevannet fra den innsamlede snøen.

Sodemann er interessert i snø som ikke har vært smeltet, det aller beste er helt fersk snø. I skjemaet føres dato, tid, sted, snødybde, snøens alder- altså hvor lenge det er siden det har snødd, og hvordan været var.

I år rekrutterer Sodemann kollegaer for å teste ut hvordan snøsamlerutinene fungerer. Rundt 20-30 prøver skal samles inn, og bare med kollegaene er det nå dekket et område fra Bodø til Kristiansand.

Hvor vannet kommer fra

Harald Sodemann er spesielt interessert i i vannsyklusen og spesielt hvor vannet kommer fra, når det faller ned over oss som snø eller regn.

I isotoplaboratoriet FARLAB på UiB kan Sodemann hente ut informasjon fra isotopene i vannmolekylene, de kan fortelle hvor vannet kommer fra før det falt ned som snø på en fjelltopp i Norge. Og snøen er spesielt hendig, ettersom den faller ned og legger seg på bakken, tilgjengelig for oss å samle den opp.

Kampanjen er den del av forskningsprosjektet SNOWPACE, der det store overordnede målet er å teste ut hvor nøyaktig værvarslingsmodeller og klimamodeller klarer å lage regn og snø inn mot fjell og hvor vintersnøen som faller ned over Norge kommer fra.

Stor kampanje neste år

Til neste år planlegger han en større kampanje for å få dekket fjellområdet mellom Oslo og Bergen. Påsken er en fin tid å gjøre dette på, men mange folk i fjellet over et stort område, på samme tidsrom.

– Dette kan være svært nyttig, vi kan tak i 150 prøver fra områder det ikke er så lett å komme seg til, sier Sodemann.

Like før jul fikk Harald Sodemann gjennomslag for eit stort europeisk forskningsprosjekt finansiert av det europeiske forskningsrådet ERC. Med dette prosjektet går en drøm i oppfyllelse, i dette prosjektet planlegger han å bruke målefly til å følge vanndråper fra de fordamper ferden gjennom skyene til de faller ned igjen. Men det blir først om to-tre år.

– Det krever litt planlegging, sier Harald Sodemann.