Kroppens egne celler kan kurere diabetes i fremtiden
UiB-forskning viser at naboceller kan ta over skadde insulinproduserende cellers jobb. Dette kan være begynnelsen på ny behandling av diabetes.
Main content
Diabetes skyldes at insulinproduserende celler i bukspyttkjertelen ikke er i stand til å produsere insulin, som er nødvendig for å regulere blodsukkernivået. Diabetespasienter er derfor nødt til å tilføre kroppen insulin.
UiB-forskere har samarbeidet med utenlandske forskere og funnet ut at naboceller fra bukspyttkjertelen, som produserer glukagon, kan endre seg og overta jobben til manglende eller skadede insulinproduserende celler.
– Dette kan være starten på en helt ny behandlingsform i fremtiden, hvor man kanskje slipper å tilføre kroppen insulin, sier postdoktor Luiza Ghila, ved Raeder Reseach Lab, Klinisk institutt 2.
Resultatene er publisert i Nature Cell Biology.
Celler kan forandre seg
Forskerne så at det var langt fra alle nabocellene som endret funksjon og begynte å produsere insulin, kun rundt 2 prosent. Likevel er forskerne optimistiske.
For første gang i historien klarte de å beskrive mekanismene som gjør at cellene bevarer sin identitet. Dette er ikke en passiv, men en aktiv prosess, som skyldes signaler fra nabocellene. Ved å bruke et medisinsk stoff som påvirker signalstoffene, så klarte forskerne å øke antall insulinproduserende celler med 5 prosent mot 2, i dyreforsøk.
– Dersom vi klarer å forstå mekanismene bak cellenes fleksibilitet på en enda bedre måte, så kan vi kanskje få enda flere celler til å endre funksjon og begynne å produsere insulin, sier Ghila.
Mulig ny behandling for celledød
Men det er ikke bare en mulig fremtidig behandling av diabetes forskerne ser for seg med den nye cellekunnskapen.
– Evnen som spesialiserte celler har til å endre sin funksjon, kan være en avgjørende oppdagelse i å behandle andre sykdommer som skyldes celledød, som Alzheimers sykdom og hjerteinfarkt, sier Luiza Ghila.