Home
Faculty of Medicine

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
SIH 30 ÅR

Feiret 30 år med internasjonal helse

Senter for internasjonal helse feiret 30 år med et storslagent heldagsseminar i Universitetsaulaen.

CIH 30 år
DIREKTØRENE: Direktør Bente Moen flankert av de tidligere SIH-direktørene (f.v) Bjarne Bjorvatn, Rune Nilsen, Gunnar Kvåle og Bernt Lindtjørn.
Photo:
Kim E. Andreassen

Main content

30 år med Senter for internasjonal helse (SIH) ved Universitetet i Bergen ble markert med et 12 timer langt vitenskapelig seminar inkludert musikk, tapas og kake, mandag 10. desember i Universitetsaulaen.

Seminaret From Past to Future in Global Health reflekterte SIHs 30 års lange historie. Alle med interesse for global helse var invitert.

– Mange av våre samarbeidspartnere og kolleger var tilstede og vi presenterte blant annet hovedprosjektene som vi jobber med nå, sier SIH-direktør Bente E. Moen. 

Lokal kapasitetsbygging

I 30 år har senteret utdannet studenter i global helse, forsket i lavinntektsland og forbedret helsen til flere tusen personer. Mange har kommet fra lavinntektsland og tatt både mastergrad og doktorgrad på senteret, for så å reise tilbake til sine hjemland for å undervise eller jobbe i helsevesenet. 

– Noe av det viktigste senteret har fått til de siste 30 årene er lokal kapasitetsbygging, særlig når det gjelder å etablere universitetsavdelinger i lavinntektsland, som i Zambia, Etiopia og Nepal, sier Moen. 

Kamp om forskningsmidlene

SIH hadde også invitert et faglig panel til jubileumsseminaret. Panelet diskutere hva senteret bør jobbe videre med fremover.

– Det er fortsatt mange utfordringer i lav- og mellominntektsland, og det er stor ulikhet mellom Nord og Sør i forhold til hvilke helsetilbud som tilbys.

– En av de aller viktigste jobbene for oss fremover er å skaffe midler til global helse-forskning. Det satses for lite på dette i dag og vi ser også at forskningsprogrammer forsvinner, som for eksempel Forskningsrådets GLOBVAC-program, sier Bente E. Moen.