Home
Faculty of Medicine

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
GLOBAL HELSE

Brakte hjernekirurgi til Etiopia

Takket være professor Morten Lund-Johansen ved K1 og kolleger har Etiopia 35 spesialister til å utføre hodeoperasjoner. Rundt årtusenskiftet fantes det ingen.

Hjerneoperasjon
Leger fra Universitet i Bergen og Haukeland universitetssykehus har bygget opp hjernekirurgi i Etiopia.
Photo:
Gro Hotvedt

Main content

Hodeskader er et utbredt problem i lav- og middelinntektsland.  I Etiopia skyldes de fleste hodeoperasjonene nabofeider og trafikkulykker (80%). I tillegg opereres en del barn for vannhode og ryggmargsbrokk, som er utbredt. Frem til årtusenskiftet var det ingen som kunne operere dem i det hele tatt. 

– Før vi kom til Etiopia fantes det ikke noe tilbud om hjernekirurgi. Folk døde dersom de for eksempel hadde alvorlige hodeskader eller svulster, sier professor i nevrokirurgi Morten Lund-Johansen, ved Klinisk institutt 1 (k1), UiB og Nevrokirurgisk avdeling, Haukeland universitetssykehus.

Han deltok nylig på Global Health Norway´s konferanse Competence Building for Impact – Time for Revolution.

Lokal kapasitetsbygging

Siden år 2000 har nevrokirurger fra Haukeland, igangsatt av professor Knut Wester ved K1, bistått kolleger ved Black Lion Hospital i Addis Ababa i å bygge opp utdanning av nevrokirurger. Dette skjøt fart i 2006 , da bergenskirurgene  fikk en stor bevilging fra Fredskorpset (Norec). I tillegg har UiB og Trond Mohn bidratt med midler, blant annet til to doktorgradskandidater.

Dette førte til at de kunne sette i gang med et større utvekslingsprogram, der etiopisk og norsk helsepersonell deltok.  Mer enn 40 leger og sykepleiere fra de to landene hospiterte eller jobbet i samarbeidslandet i en periode på seks til tolv måneder.  

Programmet har ført til at antallet hjernekirurger i Etiopia har økt betraktelig fra starten av. I første omgang trente bergenskirurgene opp tre spesialister i Etiopia, som kunne videreføre kunnskapen. I dag er det 35 spesialister i nevrokirurgi som alle er utdannet i Etiopia. Det gjøres nå  rundt 2000 hodeoperasjoner i året i Addis Abeba, og fem sykehus utenom hovedstaden tilbyr nevrokirurgi. 

– Nå er vi ferdige med utdannelsesdelen, fordi de klarer seg selv, sier Lund-Johansen.

Nå er vi ferdige med utdannelsesdelen, fordi de klarer seg selv.

Morten Lund-Johansen

Transport Etiopia
Photo:
Morten Lund-Johansen.

Unge menn topper statistikken for hodeskader i Etiopia.

Malawi neste

Oppbyggingen av kirurgien i Etiopia har vært så vellykket at et tilsvarende prosjekt er på gang i sykehuset i Lilongwe i Malawi, som er et av samarbeidssykehusene til Haukeland.

Takket være betydelig pengestøtte fra blant annet Trond Mohn er Haukeland Universitetssykehus i ferd med å bygge et traumesenter, for behandling av brudd- og hodeskader. Haukeland har allerede bidratt til utdanningen av en malawisk nevrokirurg. I disse dager er det to nevrokirurger i Lilongwe, på grunn av at en nyutdannet etiopisk nevrokirurg jobber sammen med ham, også støttet av midler fra Trond Mohn. 

– Vi har tenkt å opprette en bro der etiopiske nevrokirurger jobber sammen med kirurgene i Malawi og lærer videre den kunnskapen, som vi var med på å bygge opp, sier Morten Lund-Johansen.