SV-fakultetet 50 år
Det samfunnsvitenskapelige fakultet fyller i år 50 år. Den fysiske feiringen blir utsatt til neste år på grunn av pandemien, men allerede nå kan du snope litt snacks fra arkivet og se hilsenen fra fakultetets dekan her.
Main content
– Vi ville veldig gjerne holde åpne dørene til den store verden, så vi la oss på linje med en god, gammel Bergens-tradisjon, nemlig åpne porter. Derfor knyttet vi oss til de beste samfunnsfagmiljøene rundt om i verden.
Dette sa SV-fakultetets første dekan, Ørjar Øyen om etableringen av Det samfunnsvitenskapelige fakultet i 1970.
Etter 50 år er det bygget opp et mangfoldig samfunnsvitenskapelig fagmiljø der dørene mot verden fremdeles er åpne. Fakultetet har i dag syv vitale institutter som favner hele det samfunnsfaglige spekteret, om lag 450 ansatte og til enhver tid over 4000 studenter som dukker ned i fagene.
Se hilsenen fra dekan Jan Erik Askildsen her:
hilsen fra dekan Jan Erik Askildsen
I filmen om fakultetets historie som ble laget i forbindelse med 40-års jubileet får vi et unikt møte med flere av de sentrale aktørene fra fakultetets første år.
SV-fakultetets historie
– Stein Rokkan var ikke så glad i å ta de store konfliktene, men vi (studentene) var ikke det minste konfliktsky, sier professor i Sammenliknende Politikk, Frank Aarebrot i filmen.
Sosialantropologen Fredrik Barth, som sammen med Rokkan satt i komiteen som tenkte ut hvordan utbyggingen av samfunnsfagene i Bergen skulle foregå, beskriver god stemning da fakultetet ble opprettet.
– Det var en veldig hyggelig komité! Spørsmålet var hvordan vi skulle dele kaka. Det ble ikke bikkjeslagsmål, humrer han i filmen.
Sosiologen Kari Wærness satte fakultetet på det vitenskapelige kartet med sin forskning som satte tall på kvinners verdiskapning i samfunnet. Hun beskriver en spennende tid der kvinnelige forskere måtte slå seg frem.
– Unge kvinner trakket jo inn i et mannssamfunn med prestisje. Hele vitenskapen er utviklet av hvite menn med lite familieansvar, for å si det sånn. Vi kvinneforskere ønsket å forandre denne verden slik at den ble bedre for kvinner, sier hun.