Home
DIGSSCORE

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Medborgernotat

Økt støtte til EU-medlemskap og NATO-tilstedeværelse i Øst-Europa

I Norsk medborgerpanel har det blitt stilt spørsmål om EU-medlemsskap og tilstedeværelse av NATO i Øst Europa både før og etter Russlands invasjon av Ukraina. I dette korte Medborgernotatet har Endre Tvinnereim ved Institutt for politikk og forvaltning ved Universitetet i Bergen studert disse dataene, og viser forskjellen før og etter den russiske invasjonen.

Main content

Russlands uprovoserte og ulovlige invasjon av Ukraina i februar 2022 har sendt sjokkbølger gjennom Europa og verden, og ført til økt utenriks- og forsvarspolitisk debatt. I dette notatet sammenligner vi hva folk bosatt i Norge har ment om norsk medlemskap i EU og om NATOs rolle i Øst-Europa, før og etter invasjonen.

Dataene kommer fra spørsmål stilt i Norsk Medborgerpanel (NMP). NMP er en internettbasert undersøkelse om nordmenns holdninger til viktige samfunnstema. Panelet drives av samfunnsforskere ved Universitetet i Bergen og NORCE, og er et non-profit prosjekt utelukkende benyttet til forskningsformål. Deltakerne representerer et tverrsnitt av den norske befolkningen, som noen ganger i året inviteres til å si sin mening i viktige spørsmål om norsk samfunn og politikk.

For å lese hele notatet, last det ned her.

Figur om haldning til norsk EU-medlemskap
Foto/ill.:
DIGSSCORE
Figur om haldning til NATO i Aust-Europa
Foto/ill.:
DIGSSCORE
Dokumenter