Evnene man tilegner seg gjennom filosofi og retorikk gir samfunnet og kulturen et indre korrektiv.
Det beste tipset Torbjørn Monsen kan gi kommende studenter er å velge noe de interesserer seg for og så fordype seg i det. I tillegg til at filosofi er et interessant fag i seg selv gir faget også et dypere perspektiv på det meste i både samfunnet og livet ellers.
Main content
Hvorfor valgte du å studere filosofi?
Filosofi fremsto som et spesielt interessant fag fordi det er et fag som tilbyr tankeverktøy. Noen kan oppleve filosofi som et i overkant abstrakt fag, løsrevet fra virkeligheten. Det mener jeg er en misforståelse.
Filosofien kommer godt med i behandling av konkrete spørsmål, eksempelvis sosiale spørsmål. Filosofien kan, på en måte det få andre fag kan, hjelpe folk med å forstå hverandre, på tvers av kulturelle og ideologiske skillelinjer. Det er innenfor denne tematikken jeg skrev min oppgave. Med utgangspunkt i noen heterodokse tenkere (Foucault var mest sentral) undersøkte jeg makt og stigmatisering som fenomener. Det fordrer en evne til å grave og spørre som man tilegner seg i dette faget.
Hvilke andre fag/emner har du?
Grunnlaget for denne graden var en blanding av filosofi og retorikk. Ellers har jeg vekttall i sosialantropologi og sammenlignende politikk, i tillegg til en grad i russisk språk og litteratur fra tidligere. For å forstå Russland, hjelper det å kunne språket og kjenne litteraturen, men det er også nyttig med et innblikk i hvorfor vi tenker som vi gjør. Der kan filosofien bidra.
Hvor jobber du nå og hvordan har veien fra avsluttet grad til nåværende virke vært?
Nå jobber jeg i Sør-Varanger Avis, etter å ha jobbet en stund med renhold og flytting. Ved siden av studiene har jeg også jobbet som renholder og som telefonintervjuer.
Har du hatt nytte/glede av kunnskapene fra filosofistudiet i andre sammenhenger enn jobb?
Filosofien bidrar med redskaper som hjelper en med å se grundigere på ting, og reflektere over aspekter ved virkeligheten man ellers ikke tenker så mye over. Det er nyttig i mange sammenhenger, blant annet i møter med mennesker. I journalistikken blir nok det en overlapp, men det er alltids nyttig å kunne forholde seg til folk på en fornuftig måte.
Har du noen råd til de som vurderer å studere eller studerer filosofi nå?
Velg noe som er interessant, og fordyp deg i det. Det blir veldig mye jobb, og det orker du ikke hvis du ikke er genuint interessert i det du holder på med. Ellers kan det være greit å holde på med ting som ikke er direkte faglig, men hvor man kan bruke det man lærer faglig. For min del har det dreid seg om engasjement i politikk og organisasjonsliv.
Vil du anbefale andre (særlig dagens unge) å studere filosofi, og evt. hvorfor/hvorfor ikke?
Man bør i hvert fall ha et innblikk i filosofien. Filosofi og idehistorie gir et innblikk i hvorfor vi tenker som vi gjør, og hva vi tar for gitt. Det bidrar til å bygge opp et kritisk blikk på sin egen kultur og sitt eget samfunn, og kan hjelpe en å forstå andre mennesker. I hvert fall enn så lenge. Jeg håper idehistorie og kontinental filosofi fortsetter å være tilgjengelige fagdisipliner, og at ikke alt blir angloamerikansk positivisme.
Andre ting du mener er viktig å få med?
Det er vanskelig å spå, og spesielt om fremtiden. Akkurat nå er ikke filosofi det mest matnyttige faget, men det er ikke gitt at det fortsetter slik. Å ha evnen til å se kritisk på normer, regler og vedtatte sannheter har ikke akkurat sluttet å være aktuelt. Evnene man tilegner seg gjennom filosofi og retorikk gir samfunnet og kulturen et indre korrektiv.