Home
Faculty of Medicine

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet | Økonomi

– Vi kan gå styrket ut av dette!

"Sunn økonomi"-prosjektgruppen tror at fakultetet kan spare opptil 70 millioner kroner de tre neste årene: – Det er sunt å se seg selv i speilet innimellom, sier prosjektleder Christian Vedeler.

Prosjektleder og instituttleder Christian Vedeler.
Prosjektleder og instituttleder Christian Vedeler.
Photo:
UiB

Main content

Prosjektet "Sunn økonomi" ble satt i gang i januar i år. Mandatet prosjektgruppen fikk var å se på både inntjeningsmuligheter og innsparingsmuligheter i fakultetet.

Nå har prosjektgruppen levert en rapport, som blir behandlet i fakultetsstyret ved Det medisinske fakultet, onsdag 19. juni.

Instituttleder ved Klinisk institutt 1, Christian Vedeler, leder prosjektgruppen. Det de blant annet har sett på, er hvordan fakultetet kan tjene mer penger. Det er penger å hente blant annet i avlagte studiepoeng:

– Vestlandslegen er en viktig del av dette, sier Vedeler.

Andre mulige tiltak kan være etter- og videreutdanning og utvikling av nye kurs, som en egen ex.phil for studentene.

– Det er også viktig å finne nye gode måter å sikre økt bevilgning fra eksterne bidragsytere, såkalte BOA-inntekter, mener instituttlederen.

Sparer på effektive prosesser

De har også sett på hvordan fakultetet kan spare penger.

De neste fem årene er det hele 79 personer som vil gå av pensjon ved fakultetet, og det er ikke sikkert alle disse blir erstattet. Det kan innebære at man må se enda nærmere på hvordan man kan effektivisere arbeidsprosessene ved fakultetet. 

– Vi må både kartlegge hvilken kompetanse vi sitter på. Her har særlig instituttene en viktig oppgave, sier Vedeler, men legger til at her har hver enkelt ansatt også en viktig rolle å spille:

– Medarbeiderne sitter gjerne med kunnskap om hvordan man kan jobbe enda mer rasjonelt og effektivt, sier instituttlederen.

Bereder grunnen for videre konsekvensutredning

Prosjektgruppen består av både vitenskapelige ansatte, administrativt ansatte og økonomer både ved instituttene og fakultetet.

De har sett på økonomien til fakultetet som helhet, og tror at man kanskje kan ha mulighet til å spare hele 65-72 millioner i løpet av de neste tre årene.

Vedeler understreker at arbeidet de har gjort kun bereder grunnen for et videre arbeid, hvor man må se nærmere på mulige konsekvenser av de foreslåtte tiltakene.

– Fakultetet er et tankskip, og det vil ta tid å snu skuta, sier instituttlederen, men tror også at fakultetet kan komme styrket ut av det:

– Jeg mener det er bra for alle organisasjoner å se seg selv i speilet, innimellom. Det er sunt å tenke litt nytt! sier prosjektlederen.

Postkasse med ideer

I forbindelse med prosjektet satte "Sunn økonomi"-gruppens sekretariat opp en digital postkasse, hvor man ba om innspill fra medarbeidere om hvordan man kan forbedre økonomien.

Ifølge Vedeler har det kommet flere gode ideer, som de har tatt med seg inn i arbeidet sitt.

– Det kom mange innspill, og de var nyttige i vårt prioriteringsarbeid, sier instituttlederen.

Du kan lese hele rapporten her: Rapport fra prosjektet Sunn økonomi (saksfremlegg for fakultetsstyret til møtet 19. juni 2024)

Arrangerer allmøter for ansatte

Fakultetet inviterer til to allmøter for å informere ansatte om rapporten: