Home
Department of Mathematics

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Møte 14. juni

Matematisk institutt, Universitetet i Bergen

Main content

Til stede:

Gruppe A:      Berntsen, Holme, Karlsen, Sørevik, Tjøstheim, Munthe-Kaas, A.Z.

Gruppe B:      Mundal.

Gruppe C:      Jordanger (forlot møtet etter sak 5).

Gruppe D:      Grong, rom 517, Skogestad, rom 624.

Instituttleder: Strømme

Nestleder:      Dahle

Fra adm.:       Skorpa Nilsen

 

Sak 1: GODKJENNING AV INNKALLING OG SAKSLISTE

Holme påpekte at det ikke er mulig utenfor instituttet å åpne html-fil med innkalling/referat som legges ut på nettet. Instituttleder svarte at problemet ville løses når det legges en peker til Råd og utvalg på instituttets nettside. Et alternativ er  å også sende ut saksliste/referat som en pdf-fil.

Innkalling og saksliste ble godkjent.

 

Sak 2: GODKJENNING AV REFERAT FRA MØTE 25. MAI 2007

Referatet ble godkjent.

 

Sak 3: ORIENTERINGSSAKER

Instituttleder:

 

Det er lyst ut stilling som professor/førsteamanuensis i anvendt og beregningsorientert matematikk (reservoarmekanikk/industriell matematikk) med søknadsfrist 30.08.07.

 

Fakultetet har forlenget funksjonstiden som instituttleder for perioden 15.08.- 31.10.07.

 

Instituttleder har innstilt Morten Brun og Andreas Leopold Knutsen til hver sin førsteamanuensis-

stilling i ren matematikk. (Førsteamanuensis i ren matematikk utlyst med søknadsfrist 30.09.06).

 

Warwick Tucker har tatt imot tilbudet om forskerstilling i Bergens forskningsstiftelse/MN-fak/MI på noen betingelser som MI er innstilt på å imøtekomme. Bergen forskningsstiftelse bevilger 2 mill. pr år i 4 år til forskningsprosjektet. MN fakultetet og MI bidrar med til sammen 2 mill pr år i 4 år.

 

Jan Nordbotten er av Norges forskningsråd tildelt status som YFF (Yngre fremragende forskere).

 

Ingeniøren som ble tilbudt 40% stilling har takket nei til tilbudet. Dahle spurte hvordan det vil bli fulgt opp fra instituttets side. Instituttleder svarte at instituttet klarer seg stort sett uten ingeniør.

Amel Balic har overtatt det som har med innkjøp og installasjon å gjøre, og dersom det er behov vil  en leie inn hjelp fra IT-avdelingen.

Det ble kommentert at det tar ofte uforholdsmessig lang tid å få assistanse fra IT-avd.. Evaluering av IT-situasjonen vil bli tatt opp som egen sak senere.

 

Sak 4: GRUNNLAGET FOR ANDRE KURS TIL Å GÅ INN SOM ERSTATNING FOR MAT292 I SPESIALISERINGEN FOR BACHELORGRADEN I MATEMATISKE FAG

Tor Sørevik uttrykte misnøye med at MAT264 ikke er godkjent som erstatning for MAT292 og mente at dette skyldes kommunikasjonssvikt mellom ABM-gruppen og Programstyret. Det ble signalisert at ABM-gruppen vil ta saken opp igjen ved neste studieplanendring.

 

Sak 5: PROGRAMSTYRETS VEDTAK I DISKUSJONEN OM ORDNINGEN MED ET MASTERGRADSOMBUD

Rådet sluttet seg til Programstyrets vedtak.

 

Sak 6: DISKUSJON OM BEHANDLING AV TILSETTINGSSAKER FOR FASTE VITENSKAPELIGE STILLINGER I RÅDET

Flere uttrykte behov for å aktivisere Rådet mer. Mer konkrete forslag vil foreligge til et senere møte.

 

Sak 7: DISKUSJON OM INNSPILL TIL HOVEDPUNKTER I INSTITUTTETS STRATEGIDOKUMENT

Hovedpunkter som skal inngå i instituttets strategidokument ble diskutert. Instituttleder regner med å ha dokumentet klart innen ca. 1. august. Det vil da bli sendt ut til rådets medlemmer for evt. kommentarer. Det vil bli innkalt til møte om dette dersom noen av rådets medlemmer finner det nødvendig. Frist for å levere en ferdig versjon til fakultetet er 17. august.

 

Her er noen punkter som ble berørt i diskusjonen:

Forskning og rekruttering.

●  Statistikkgruppen står overfor et generasjonsskifte. I løpet av 5 år når halvparten av gruppens medlemmer pensjonsalderen på 67 år. Samtidig er det for tiden meget stor tilstrømning av masterstudenter i statistikk. Instituttet bør vurdere å forskuttere avganger slik det ble gjort i forbindelse med generasjonsskiftet i ren og anvendt matematikk.

●  Kalling av kvinner i vitenskapelige stillinger kan brukes, men ordningen må praktiseres med forsiktighet.

●  Utlysninger bør generelt være på førsteamanuensisnivå.

 

Undervisning.

●  Økt bemanning bør søkes oppfulgt med økt undervisning.

●  Det ble argumentert av flere for opprettelse av et Brukerkurs II som en fortsettelse av MAT101. Instituttet har for tiden kapasitet til å gi et slikt kurs. Audun Holme gikk inn for gjenoppretting av et geometrikurs. Gruppen i ren matematikk må eventuelt fremme et forslag.

●  Det ble argumentert for å øke rammen på 30 stp i opplæringsdelen til Ph.D., men faren for at dette kan føre til tidspress på forskningsdelen ble nevnt.

●  Videreutdanning er for tiden kanalisert gjennom to 15 studiepoengskurs i matematikk for lærere i grunnskolen (barne- og ungdomsskolen). Flere av instituttets ansatte deltar i undervisningen av disse. Det ble dessuten nevnt at en bør arbeide for å legge forholdene bedre til rette slik at personer utenfra kan avlegge eksamen i enkeltstående kurs uten altfor store formelle vanskeligheter.

 

Formidling.

Spesielt Audun Holme etterlyste større villighet blant instituttets medlemmer til å ta på seg formidlingsoppdrag.

 

Belønningsmidler og forskningsgrupper.

●  Instituttrådet tilrår at en beholder den nåværende ordning med individuelle stimuleringsmidler for hver enkelt ansatt.

●  Instituttrådet tilrår ikke at det innføres stimuleringsmidler for publikasjoner.

 

Sak 8: EVENTUELT

Ingen saker.

 

 

 

18.06.07/DT-MSN