Home
Geophysical Institute

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
News

Modellfly for klima-observasjoner

Et 5-årig internasjonalt forskningsprosjekt for å studere bruken av ubemannede småfly i atmosfæreforskning blir avsluttet i år.

Et ubemannet obsrvasjonsfly foretar målinger ved  vindmølleparken Nøjsomhed...
Et ubemannet obsrvasjonsfly foretar målinger ved vindmølleparken Nøjsomhed på Lolland.
Photo:
Jesper Hjelme, IWAL

Main content

Prosjektet, som er ledet av Geofysisk institutt ved UiB, viser at bedre metoder for overvåking av atmosfæren og jordoverflaten fører til bedre klimaobservasjoner og – prediksjoner. Denne økte kunnskapen kan igjen føre til bedre grunnlag for politiske avgjørelser.

Bruk av ubemannede fly til observasjoner er en relativt ny og ukjent teknologi i atmosfæreforskning. Det som begynte med bruk av modifiserte modellfly har i løpet av få år utviklet seg til å bli et allsidig verktøy som kan tette kunnskapshull i atmosfæreobservasjon og – forskning.

Ubemannede observasjonsfly gir bedre dekning i tid og rom enn enkeltmålinger på bakken, og dessuten høyere oppløsning og mer fleksibilitet enn satellitt-observasjoner. I motsetning til bemannede fly kan de flys i krevende og farlige situasjoner, for eksempel nær overflaten, i askeskyer fra vulkaner, og tett på områder med vind av orkan styrke eller en tornado.

Kunnskapen om tekniske løsninger, innsatsmuligheter og legale begrensinger lå før spredt i forskjellige forskningsmiljø over hele kloden. Derfor tok professor Joachim Reuder fra GFI initiativ til å samle forskningsmiljøene i en felles EU-finansiert satsing, COST Action «Unmanned Arial Systems (UAS) in Atmospheric Research» – bruk av ubemannede småfly i atmosfæreforskning. Nettverket har utviklet seg mye gjennom prosjektperioden og omfatter nå over 100 forskere fra 35 institusjoner i 19 Europeiske land og USA.

Forskere i prosjektet jobbet mot teknisk forbedring av hele UA systemer og målesensorer, identifisering av relevante innsatsområder for UAS, og harmonisering av nasjonale regelverk slik at UAS kan krysse landegrenser. I løpet av prosjektet har forskergruppen klart å samle spredt kunnskap i felles rapporter, og å etablere et solid og omfattende forskernettverk. Samarbeidet fortsetter i det nyetablerte internasjonale forsningsselskapet ISARRA – International Society for Atmospheric Research using Remotedly piloted Aircraft.


Tilleggsinformasjon og lenker:

For flere opplysninger, kontakt Joachim Reuder ved GFI.

Prosjektet er COST Action Nr ES0802, der  «COST» står for “European Cooperation in Science and Technology”. Dette er blant de eldste internasjonale rammeavtaler for forskningssamarbeid i Europa, der forskernettverk innen konkrete tema over et bestemt tidsrom (COST Actions) blir finansiert.

Du kan finne mer om COST Action ES0802 "Unmanned Arial Systems (UAS) in Atmospheric Research" her og her og du finner sluttrapporten her.

Hjemmesiden til ISARRA finner du her.