Home
Faculty of Medicine

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Nye faresignaler før hjerteinfarkt

Ny doktorgradstudie identifiserer nye måter å oppdage mulig hjerteinfarkt på.

Main content

Denne uken disputerer overlege Trygve Brügger-Andersen for doktorgraden ved Universitet i Bergen. I avhandlingen tar han for seg noen nye metoder å oppdage hjerteinfarkt på.

Høye verdier
Gjennom analyse av blodprøver på 300 pasienter som var innlagt med hjerteinfarkt i perioden 1995-96 og 871 pasienter i perioden 2002-2003, som var innlagt med akutte brystsmerter, kom legen frem til nye funn.

- Forskningsresultatene har vist en klar sammenheng mellom forhøyet nivå av BNP og PTX3 målt i blod umiddelbart etter innleggelse for brystsmerter, og risikoen for utvikling av fremtidige hjerterelaterte hendelser, forklarer Brügger-Andersen.

Sendt hjem
BNP (B-type natriuretisk peptid) og PTX3 (pentraxin 3) er såkalte hjertemarkører, eller proteiner i blodet. Forhøyede nivåer av disse i blodet kan ifølge studien være med på å bestemme om en person som har brystsmerter vil kunne utvikle et hjerteinfarkt senere i forløpet.

- Mange blir sendt hjem fra sykehus med brystsmerter, for så senere å komme tilbake med hjerteinfarkt. Gjennom å måle nivået av BNP og PTX3 kunne man ha med større sikkerhet ha slått fast om man sto i fare for å utvikle hjerteinfarkt, forteller han.

Diskusjon

I dag brukes hjertemarkøren troponin i forbindelse med diagnose av mulig fare for hjerteinfarkt. Økte nivåer av troponin er vanligvis ensbetydende med akutt infarkt eller truende infarkt.

Men overlegen, som i dag arbeider ved kardiologisk seksjon ved Stavanger universitetssykehus, understreker at testing av flere markører vil kunne gi et grundigere innblikk i sykdomsforløp og prosess hos hjertepasienter.

- Samtidig er det diskusjon om hvilke markører det er nyttig å identifisere. Om jeg skal være ærlig, tror jeg det er mest nærliggende å tro at BNP vil være den markør som vil bli brukt i diagnose nå fremover. Denne verdien kan man fastslå i løpet av noen timers analyse av en blodprøve, sier han videre.

Brügger-Andersen understreker at målinger av hjertemarkører, kommer i tillegg til de vanlige risikofaktorene, som høyt kolesterolnivå, høyt blodtrykk, overvekt, diabetes og røyking når det gjelder å kartlegge om det er fare for hjerteinfarkt.

 

Nyhet hentet fra På Høyden