Home
UNESCO Chair: Sustainable heritage and environmental management
Lindås

Hopsdal i gamle Lindås kommune

Next
Man standing next to old dry stone walls in a forest.
Jon Arne foran restene av et steinfjøs.
Photo:
Inger Måren
1/4
Jon Arne Hopsdal som ser utover landskapet, men gammel, tradisjonell steinmur i bakgrunnen.
Tradisjonell steinmur.
Photo:
Inger Måren
2/4
Gammel revefelle laget av mosegrodde steiner.
Gammel revefelle som bruktes for å fange rev.
Photo:
Inger Måren
3/4
Landskap med hogstfelt og innmarksbeite skilt med en gammel steinmur.
Hogstfelt hvor det tidligere har vært Sitka-plantasje.
Photo:
Inger Måren
4/4
Previous

Main content

Jon Arne Hopsdal som er leder for Lindås sogelag, møtte oss i Hopsdal på Hjelmås i gamle Lindås kommune (dagens Alver kommune). Han er selv oppvokst i dette området, og kjenner landskapet og dets bortgjemte skatter godt. Han tok oss med på en vandring gjennom skog, over topper og marker – en vandring fullspekket av kulturarv og kunnskap om bruk av naturressurser i området.

Området vi gikk i har tidligere vært preget av landbruk med bl.a. utstrakt utmarksbeite og torvuttak. Gamle steingarder er å se nesten overalt i landskapet, og bærer vitne om at alt areal ble godt utnyttet tidligere. I dag ser vi arealer med plantet skog – både Sitka og norsk gran, og vi finner også hogstfelt hvor granen nylig hadde blitt felt. Jon Arne viste oss en gammel revefelle i stein, og demonstrerte hvordan denne ble brukt for å holde revebestanden nede. Fellen var godt gjemt, og dens plassering har vi lovet ikke å røpe. 

Nå går det flere turstier i området, og tur og rekreasjon er hovedsakelig det området brukes til i dag. Det går også en lysløype for skigåere her. Deler av der lysløypen går i dag kunne Jon Arne fortelle at det tidligere har vært både fotballbane og skøytebane, til stor glede for barna som vokste opp her. 

Klikk her for å lese om flere vandreintervjuer fra Nordhordland UNESCO biosfæreområde.