Home
UNESCO Chair: Sustainable heritage and environmental management
Modalen

Tverrdalsstølen i Modalen kommune

Next
Åshild Øvre-Helland
Åshild Øvre-Helland.
Photo:
Inger Måren
1/3
Tre stølshus på en frostdekket stølsvoll.
Tre stølshus på Tverrdalsstølen.
Photo:
Inger Måren
2/3
Fjellandskap i høstfarger med spredte, nakne fjellbjørker
Fjellbjørken kryper stadig oppover i fjellet.
Photo:
Inger Måren
3/3
Previous

Main content

Åshild Øvre-Helland er oppvokst på Øvre Helland i Modalen kommune. Hun jobber bl.a. som landskapsfotograf, og har derfor et tett forhold til landskapet i både Modalen og Nordhordland UNESCO biosfæreområde generelt. Naturen og tidligere tiders bruk av naturressursene i området inspirerer Åshild til å tilbringe mye tid i området. Hun tok oss med opp til Tverrdalsstølen, et stølsområde som går langt tilbake i Åshilds slekt. Stølen ligger ikke langt fra bygda, og det var mulig å gå opp og ned på dagen med stølsprodukter.  

I dag ser området fortsatt relativt urørt ut, men strømlinjenettet går gjennom øvre deler av dalen med store master og lange spenn. Det er også bygget vei i forbindelse med kraftutbygging i området, til like nedenfor stølsområdet. Også her kan man altså se spor av det moderne Norge.  

Tverrdalsstølen har Åshild besøkt gjennom hele oppveksten, og bruker fortsatt området aktivt til rekreasjon og matauk hele året. I dag består stølsvollen av tre stølshus i familiens eie. Det er ikke lenger mange sauer på utmarksbeite her, noe som merkes på bjørkeskogen som kryper lengre og lengre oppover de bratte dalsidene. Bare i Åshilds levetid har skogen krøpet en del oppover. Det er en del hjort i området, og selv om Åshild ikke går på jakt selv, deltar hun i slakting og foredling av hjortevilt, sammen med resten av storfamilien. Aktivitetene rundt gamle mattradisjoner knytter familien til plassen og skaper samhold på tvers av generasjoner. 

Klikk her for å lese om flere vandreintervjuer fra Nordhordland UNESCO biosfæreområde.