Home
UNESCO Chair: Sustainable heritage and environmental management
VAKSDAL

Stamnes og Straume i Vaksdal kommune

Next
Anne Lise Mastervik på vei opp trappene til en laksegilje.
Anne Lise Leiren Mastervik på vei opp til en laksegilje.
Photo:
Inger Måren
1/4
Laksegilje plassert i en bratt fjellside.
Laksegilje plassert i en bratt fjellside.
Photo:
Inger Måren
2/4
Bratt trapp i en fjellside
Bratte trapper leder opp til giljen.
Photo:
Inger Måren
3/4
Gamle naust i vannkanten bygget i tradisjonell grindverkskonstruksjon
Gamle naust bygget ved tradisjonell grindverkskonstruksjon
Photo:
Inger Måren
4/4
Previous

Main content

Anne Lise driver «Bygdasjarm» i Vaksdal kommune, og tilbyr guidede turer med smaks- og naturopplevelser. Hun møtte oss i Stamnes, for å vise oss de tradisjonelle laksegiljene i Stamnes og Straume. 

Landskapet her er preget av stupbratte fjell og smale, dype fjorder. Laks har vært en viktig ressurs i fjordene rundt Osterøy og Vaksdal i mange årtusener – det kan funn fra steinalderboplassen Skipshelleren i Straume bekrefte, men det var først på 1800-tallet at man begynte å fiske fra giljer. Laksegiljene er små hytter plassert langt opp i bratte fjellsider, hvor man satt og så ned i en garnpose – «sitjenot» – og ventet på at denne skulle fylles med laks. Sitjenoten var festet både til land, og til bunnen av fjorden. Anne Lise tok oss med til en slik laksegilje, og vi vandret alle de bratte stigetrinnene opp til hytten. I slike hytter fantes det ofte både senger og kjøkken slik at fiskerne, som oftest var menn, kunne hvile mellom slagene. De bodde ofte i disse hyttene i fangstsesongen. 

Området har også en del gamle naust som er bygget omtrent på samme tid som man begynte å bruke laksegiljer til fiske. Disse er bygget i grindverkskonstruksjon – en svært gammel og tradisjonell byggestil på Vestlandet som typisk ble brukt på naust og låver. 

Klikk her for å lese om flere vandreintervjuer fra Nordhordland UNESCO biosfæreområde.