Home
UNESCO Chair: Sustainable heritage and environmental management
OSTERØY

Kleiveland i Osterøy kommune

Next
Erling Kleiveland i blå regnjakke stående foran en gammel potetkjeller
Erling Kleiveland foran tradisjonell potetkjeller.
Photo:
Inger Måren
1/3
Tradisjonell steinmur skiller to grønne beitemarker fra hverandre.
Tradisjonell steinmur separerer markene.
Photo:
Inger Måren
2/3
Rødmalte, gamle naust i fjæren. Fjell og grå himmel i bakgrunnen.
Photo:
Inger Måren
3/3
Previous

Main content

Erling Kleiveland er oppvokst på Kleiveland Gard i Osterøy kommune. Vi møtte ham her i tradisjonsrikt kulturlandskap preget av gamle gårdsbygninger og steingarder. 

Kleiveland var tidligere en egen bygd som var avhengig av båttransport, da det ikke gikk bilvei hit før så sent som 1983. Erling tok oss med ned til den gamle båtkaien. Da bilveien kom ble denne mindre og mindre brukt, og forfalt etter hvert. Heldigvis ble den nylig restaurert igjen i forbindelse med at området ble tilrettelagt til friluftslivområde i 2018. 

Forbi kaien ligger noen gamle naust helt i vannkanten, og Erling kan fortelle at Osterøy har hatt tradisjon for laksefiske på lik linje med Vaksdal. Man fisket med gilje og «sitjenot» i lange tider, også da Erling vokste opp, men fiskepresset på villlaksen ble etter hvert for stort, og denne typen fisking ble stoppet på tidlig 1990-tall. Da Erling var barn fikk de gjerne 70-80 laks per sesong, men da de hadde sitt siste fiske fra laksegiljene på Kleiveland fikk de bare om lag halvparten så mange. 

Kleiveland gard er ikke i drift i dag, men de har en nabo som har sauer på beitemarkene. Gamle gårdsbygg har blitt restaurert og både låve og fjøs kan i dag brukes som selskapslokaler. Erling viser oss også en gammel potetkjeller – et ikke ukjent konsept i Nordhordland – som han har restaurert. Tradisjonelt ble denne brukt til lagring av poteter og grønnsaker, men også til røyking av kjøtt og fisk. Det sistnevnte er en tradisjon Erling har tatt opp igjen, og han røyker nå av og til laks i kjelleren.

Klikk her for å lese om flere vandreintervjuer fra Nordhordland UNESCO biosfæreområde.