Hjem

Translasjonell proteinforskning

Hovedinnhold

The eukaryotic NAT-machinery

Protein N-terminal acetylering: Fra molekylære mekanismer til sykdom

Nesten alle proteiner modifiseres ved påsetting og fjerning av små kjemiske grupper. Dette vil ofte påvirke proteinets funksjon og disse modifiseringene er avgjørende for reguleringen av en rekke prosesser som celledeling og celledød. 

Translasjonell proteinforskning (Arnesen laboratoriet) er en del av forskningsenheten Systembiologi og Translasjonell Cellesignalering ved Institutt for biomedisin.

En av de aller vanligste proteinmodifiseringene er N-terminal acetylering. Her blir en acetylgruppe påsatt den N-terminale enden av proteinet av N-terminale acetyltransferaser (NATs). Til tross for at tusenvis av humane proteiner modifiseres av NATs er det fremdeles ukjent hvilken rolle denne modifiseringen spiller for proteiners aktivitet og levetid og dermed for cellers funksjon.

Vår gruppe kartlegger nå hvilke humane enzymer (NATs) som katalyserer påsettingen av acetylgruppene til proteiner og vi har begynt å studere hvorfor proteiner blir modifiserte på denne måten. N-terminal acetylering studeres både med hensyn til de molekylære effekter på proteinnivå, de cellulære effekter og dens rolle i forhold til sykdom, spesielt kreft. 

Ny forskning
ADO versus NatA

Bedre forståelse av oksygensensor i menneskeceller

Oksygen er livsviktig for mennesker og det er nødvendig at cellene våre kan respondere på lave oksygennivåer. Forskere ved Universitetet i Oxford og Universitetet i Bergen har avdekket nye faktorer som definerer hvordan menneskeceller responderer på lave oksygennivåer.

Nyhet
Bildet viser en CT scan av en person med hjerneforkalkning

UiB-forskning kaster nytt lys over hjerneforkalking

Hjerneforkalking kan gi bevegelsesforstyrrelser og kognitiv svikt. Ny forskning fra Arnesen Lab ved UiB gir ny innsikt i hvordan disse forkalkningene oppstår.

Nyhet
Figur 1, se bildetekst for mer informasjon

UiB-forskere løser proteinmysterium

Forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) har avdekket at proteiner bruker en vanlig kjemisk merkelapp som et skjold som beskytter dem mot degradering. Dette har konsekvenser for både bevegelse og aldring.

Nyhet
Bilde som er som en mini vitenskapelig poster med masse tegninger, piler og figurer

Et steg nærmere en mer personlig tilpasset diabetesbehandling

Forskning ved UiB og Haukeland gir innsikt i en spesiell form for diabetes som kan behandles med alternative legemidler.

Julestemning