Hjem
Matematisk institutt

Møte 22. oktober

Matematisk institutt, Universitetet i Bergen

Hovedinnhold

Til stede:

Gruppe A:      Berntsen, Fløystad, Nilsen, Øien, Paulsen

Gruppe B:      Thiem

Gruppe C:      Engelsen, Sund

Gruppe D:      Stensholt, rom 612, Jakobsen, rom 620

Instituttleder: Strømme

Verneombud: Paulsen (møtte som representant i rådet)

Fra adm.:       Skorpa Nilsen

 

Sak 1: GODKJENNING AV INNKALLING OG SAKSLISTE

Innkalling og saksliste ble godkjent.

 

Sak 2: GODKJENNING AV PROTOKOLL FRA MØTE 2. JUNI 2004

Protokollen ble godkjent.

 

Sak 3: ORIENTERINGSSAKER

Instituttlederen orienterte om:

 

Tilsettinger:

 

Førsteamanuensis i hydrodynamikk. Fakultetsstyret har tilsatt Henrik Kalisch i stillingen. Han ønsker å tiltre i mai 2005.

 

Førsteamanuensis i matematikk/matematikkdidaktikk.  Sakkyndigkomiteens uttalelse er sendt søkerne. Uttalelsen er delt i et flertall og mindretall. Dissensen er knyttet til en søker som har trukket seg. Uttalelsen er enstemmig for de gjenværende søkerne. De tre først rangerte av komiteen er innkalt til intervju.

 

2 førsteamanuenser i ren matematikk.  Sakkyndigkomiteens uttalelse er sendt søkerne. Den først rangerte av komiteen er innstilt til en stilling v/UiO og vil sannsynligvis takke nei til stillingen. To av de øvrige rangerte er/vil bli innkalt til intervju.

 

Førsteamanuensis i anvendt analyse.  Sakkyndigkomiteens uttalelse er sendt søkerne. Den først rangerte av komiteen vil bli innkalt til intervju.

 

Førsteamanuensis i reservoarmekanikk.  Sakkyndiguttalelsen vil foreligge i løpet av høsten.

 

Postdoktor i algebraisk topologi. Fakultetsstyret har tilsatt Morten Brun i stillingen. Han ønsker å tiltre i mai.

 

Utlysninger:

 

Postdoktor i ren eller anvendt matematikk (stipendiatstilling omgjort til postdoktor). Søknadsfrist vil sannsynligvis være ultimo november.

 

Stipendiat i ren matematikk. Søknadsfrist 01.01.05.

 

Strategiplan:

 

Instituttleder har sendt utkast til forskningsstrategi til fakultetet, der det er skissert hvilke fagfelt som prioriteres etter nyrekrutteringen ved instituttet. Det vil innen kort tid bli lagt til et kapittel om målsetting i strategiplanen.

 

IKT-drift:

 

IT-avdelingen vil overta klientdriften og serverdriften for hele UiB innen utgangen av 2006. IT-avd. har ikke kompetanse til å drive Linux, derfor vil IT-avd. internt antagelig lyse ut to stillinger med slik kompetanse neste år.

 

Sund informerte om at anlegget vil være nede 29. og 30.12. på grunn av oppgradering av serverne.

 

Regnskap pr. 31.08.04:

 

Skorpa Nilsen: Regnskapet viser at instituttet går med overskudd på lønn og drift. Avvik på lønn skyldes uplanlagt ledighet i stillinger, i hovedsak stipendiatstillinger og refusjoner sykelønn.

 

Sak 4: TILTAK FOR Å FORBEDRE REKRUTTERINGEN TIL VÅRE MASTERGRADER

Berntsen tok opp spørsmålet om rådet ønsker å gjøre noe for å bedre rekrutteringen til mastergrad og evt. hvilke virkemidler en har. Mastergradsproduksjonen pr. år er på under én student pr. vitenskapelig ansatt.  Det er derfor nødvendig å øke mastergradsopptaket. Det er viktig å vise studentene at de er ønsket og at de med en grad i matematikk vil være attraktive på arbeidsmarkedet. Som tiltak foreslo Berntsen at hver gruppe bruker kontakttimen i for eksempel MAT 111, MAT112, MAT121, MAT131 og MAT212 til å vise hva de faglig arbeider med. Dette må  annonseres på forhånd og det blir enkel servering. En slik seanse bør hver gruppe gjennomføre en gang per semester, evt. en gang per år. Doktorgradsstudenter og mastergradsstudenter bør også ta del i rekrutteringstiltakene, spesielt de som er knyttet opp mot gruppeundervisning.

 

Sak 5: EVT. SAMMENSLÅING AV MATEMATISK INSTITUTT OG INSTITUTT FOR INFORMATIKK

Strømme opplyste at ifølge Kløve gikk Institutt for informatikk imot å bli slått sammen med Matematisk institutt, med unntak av numerikkgruppen. Selv om instituttene blir samlokalisert, vil de ikke slås sammen med MI. Kløve finner dermed sammenslåing uaktuelt. Rådet fant derfor ikke å behandle spørsmålet om sammenslåing med II. Strømme konstaterte at det ikke er noe godt utgangspunkt for samlokalisering av instituttene når de ikke vil sammenslås, og at det dermed er større sjanse enn noensinne for at Matematisk institutt flytter til Realfagbygget.

Det ble påpekt at et undervisningsmessig samarbeid mellom numerikkgruppen og gruppen for anvendt matematikk er vanskelig når gruppene er i ulike institutt.

 

Sak 6: EVENTUELT

Ingen saker.

 

 

25.10.04/MSN