Hjem
Matematisk institutt
Studier

Hvordan er det å være student på Matematisk institutt

Informasjon om våre studieprogram innen matematikk, statistikk og data science, aktuarfag/finansmatematikk og dataanalyse, valgfriheten i programmene, hva du kvalifiserer til av jobber og videre studier og det sosiale miljøet her på Matematisk institutt.

Neste

Studer matematikk

Produsent:
Arne Brandseth
1/4
Fagdag
Foto/ill.:
Antonella Zanna
2/4
klassemottak Matematisk institutt 2020
Foto/ill.:
Dhilany Gunaratnam
3/4
Spillkveld
Foto/ill.:
Jakob Seierstad Stokke
4/4
Tilbake

Hovedinnhold

Matematisk institutt er et lite institutt, hvilket betyr at du som ny student vil ha god mulighet til å omgi deg med andre studenter med like interesser. Vi holder til i fjerde etasje på Realfagbygget, hvor du finner samlingssteder som studentbaren Pi happy, lunsjrom og kjøkken for studenter og ansatte, undervisningsrom og kontorene til masterstudenter og ansatte. 

Det faglige

For å lykkes som student i matematikk er det viktig å legge ned mye arbeidsinnsats helt fra første semester. På vår side stiller vi med mange dyktige forelesere som vil lære deg masse.

Alle våre forelesere er selv forskere og brenner for faget sitt. Forelesere ved Matematisk institutt er de som flest ganger har fått undervisningsprisen. 

Første semester:

Er stort sett likt for alle studenter, uavhengig om du starter på bachelorprogrammet i Matematikk, Anvendt matematikk, Statistikk og data science eller Integrert master i aktuarfag og dataanalyse. Du får mye oppfølgning og et godt faglig grunnlag slik at du fra andre studieår kan spesialisere deg og velge fag etter interesser.

En fulltidsstudent tar tre fag i semesteret.

Første semester blir du automatisk satt på gruppe sammen med de som går samme studium som deg og som du traff på klassemottaket. 

 

Alle semestre: 

I nesten alle fag er det forelesninger (2x2 timer/uken) og grupper (regnegrupper eller datagrupper, 2 timer/uken). I gruppene er det 20-25 studenter og en eldre student til stede som hjelper deg med oppgaver, teori og alt du måtte ha av spørsmål. 

På universitetet er mye basert på egenstudium og det er sjelden du MÅ møte opp på noe, men det forventes at du legger ned 40 timers innsats hver uke totalt på undervisning og egenstudium. Går du på alt av undervinsng, så får du mer hjelp og slipper å lese alt selv, så du jobber med fagene slik du selv ønsker. 

Det er mye valgfrihet i våre studieprgram, så du kan velge valgfag der du enten fordyper deg enda mer i matematikk/statististikk (se alle våre fag her) eller du kan velge fag fra hele UiB, enten emner innen naturvitenskapelige fag eller emner fra andre fakultet på UiB. Du vil ha studierett til å ta nesten hvilket som helst emne/fag på hele UiB. 

Du kan også bruke valgfriheten i programmene til å reise på utveksling

Det sosiale miljøet

Som student skal man ikke bare sitte og regne oppgaver. Det er mange tilbud for å ivareta studentene og for å få dem til å trives.

Studentene på Matematisk institutt har en aktiv studentforening som heter Matematisk fagutvalg (MFU), som både står for faglige og sosiale arrangementer, og her er det mulig å engasjere seg eller bare delta på arrangementene hvis man ønsker det. 
MFU driver klubben Pi happy, som har sosiale tilstelninger nesten hver uke. De arrangerer også spillkvelder og sjakkmesterskap, hobbyverksteder, filmkvelder, Mario Cart-spillkvelder, eksamensfester og - selvsagt -feiring av Pi-dagen. 

Fadderuken i august er et sosialt arrangement, med også faglig innhold, der du kan bli kjent med dine medstudenter. 

Matematisk fagutvalg har skrevet en håndbok for nye studenter, og denne inneholder mye nyttig informasjon.

Oppfølging og veiledning

Selv om du får mye valgfrihet, så får du selvsagt hjelp med å velge og hjelp med både det praktiske og studiehverdagen. 

Det er en egen studieveileder for studenter som studerer matematikk eller statistikk som du kan spørre om alt praktisk når det gjelder studiet, eller stikke innom hvis du trenger noen å snakke med.

Det er programmøter hvert semester, der du møter igjen de fra kullet ditt og dere får informasjon tilpasset det semesteret dere er i. Forskere og/eller masterstudenter deltar ofte også.

Mentorordningen er et tilbud til alle studenter, der de som er på samme kull og studieprogram møtes jevnlig sammen med noen eldre studenter som både lager sosiale samlinger og tema-samlinger med gode tips om fag, studievaner, eksamenstips og lignende. 

Jobbmuligheter og videre studier

Jobbmulighetene er meget gode uansett hvilket av de fire studieprogrammene du velger. Noen konkrete eksempler finner du på instituttets og fakultetets karrieresider. Kandidater med gode kunnskaper i matematikk og/eller statistikk er veldig etterpurte på arbeidsmarkedet, selv om jobbtittel sjelden er matematiker. Mer informasjon om dette på karrieresidene. 

Med en bachelorgrad fra Matematisk institutt kan du kvalifisere deg til en rekke spennende mastergrader, selvsagt innen Matematikk, Anvendt og beregningsorientert matematikk og Statistikk og data science, men med gode mattekurnnskaper og mye valgfrie emner er det også lett å kvalifisere seg til andre masterprogram som f eks Informatikk eller Energi

Matematikk/statistikkstudiet gir en veldig god bakgrunn og allsidige kunnskaper som kvalifiserer til mye og våre studenter er populære både i andre masterprogram og hos arbeidsgivere.